Бъдещите и начинаещите майки винаги имат въпрос: от какви дрехи се нуждае бебето? При сегашното изобилие от стоки в магазините родителите просто тичат с очи: искат да купят много и да облекат бебето, както е на снимката! От друга страна, много детски неща в никакъв случай не са евтини, а експлоатационният им живот е толкова кратък - детето бързо израства от всичко. Целта на тази статия е да предостави полезни съвети от съвсем скорошния ми опит като млада майка по отношение на дрехите за бебета през първата година от живота..

Общи препоръки за бебешки дрехи

Общите препоръки за всяка възраст са приблизително еднакви. Гардеробът за всеки размер трябва да включва:

 • 3-4 долни ризи или леки ризи;
 • 2 топли блузи и едно вълнено яке;
 • 2-3 плъзгача, ако използвате пелени, или 4-5, ако използвате марлеви пелени. В последния случай ще ви трябват и пластмасови водоустойчиви панталони (3-4 броя);
 • 3 панталона за различно време (за по-голямо бебе);
 • 1 вълнени чорапи и 2-3 памучни чорапи (новородено може изобщо да не се нуждае от памучни чорапи, но едногодишно дете се нуждае от повече).
 • Капачки. През лятото можете да се ограничите до един много тънък - от слънцето и един по-топъл - за вечерна прохлада. През зимата ще ви трябва и топла шапка. Има един общ съвет по отношение на шапките: винаги пробвайте шапка преди покупка - тя може да ви се стори много красива, но изобщо не трябва да седите на главата на бебето, да се плъзгате отстрани, да отваряте уши...
 • Гащеризони за уикенда - за посещение, посещение в клиника и др. Топъл гащеризон, подходящ за сезона, или яке. През зимата също ръкавици.

Сега да преминем към по-конкретни съвети. За опростяване те са разделени за всяка възраст на две групи: "удобни" и "неудобни".

Дрехи за бебе от 0 до 3 месеца

 • Влечуги с презрамки - не се плъзгайте, когато бебето пълзи по гръб, отблъсквайки се с крачета.
 • Долна риза без копчета - може да се пъхне в плъзгачите или да се закрепи с пелена (ако сменяте краката си). Но все пак е по-добре, ако има поне един бутон.
 • Облечен гащеризон с копчета в слабините - улеснява смяната на памперса, без да събличате бебето.
 • Еластични плъзгачи - плъзнете, когато бебето се движи по гръб, бута краката си или ги извива във въздуха.
 • Потници с пришити ръкави. Не лишавайте бебето си от шанса да види ръцете им. По-добре е да подрежете ноктите му в края на краищата. Освен това за него е много полезно да се придържа към пръстите ви..
 • Ръкавици за новородени. Те не са евтини, но ползата от тях е малка - децата лесно ги свалят.

Дрехи за бебе от 3 до 6 месеца

 • Ризи с копчета.
 • В студено време - плик гащеризон (с ръкави и зашит с чанта отдолу). Когато купувате гащеризон, фокусирайте се не върху дължината на ръкава, а върху дължината на краката. По някаква причина всички гащеризони (особено топлите) са пришити с прекалено дълги ръкави и трябва да бъдат прибрани.
 • Долнище. На тази възраст по правило децата вече не се повиват дори през нощта и затова е изключително неудобно да се използват долни ризи без копчета..

Дрехи за бебе от 6 до 9 месеца

 • Панталон с подгънати крака. В комбинация с чорапи те са по-удобни от плъзгачите. Откакто детето започна да прекарва по-голямата част от времето седнало, на четири крака или изправено, ремъците на панталоните престанаха да играят основна роля, поне у дома. Сега можете да използвате ластичен панталон.
 • Чорапогащи под гащеризона (през студения сезон). Когато вземете бебето си, краката на гащеризона ще се повдигнат. При чорапогащи краката му няма да останат голи.
 • Препоръчително е да купувате шапки с монтаж. Не е лесно да намерите такъв, който да седи удобно, без да оставяте ушите си отворени и без да се плъзгате, когато завъртите главата си..
 • Плъзгачи с панталон, пришит отдолу - когато бебето започне да става, краката в тях се плъзгат по пода.
 • Гащеризон-плик (с ръкави и зашит с чанта отдолу). На тази възраст е препоръчително да позволявате на детето да ходи от време на време, като държи ръцете. Някои бебета ходят сами на 9 месеца.
 • Чорапи с пластмасови стикери на подметките - противоплъзгащи се. Те са добри за ходене по пода, но е изключително трудно да поставите крак в такъв чорап в ботуш..

Дрехи за дете от 9 до 12 месеца

 • Ризи с нахлузване със затваряне отпред или през рамо.
 • Дънки с презрамки или други панталони от дебел плат. На тази възраст детето много пада, често коленичи или сяда на улицата. Дрехите трябва да се перат лесно и да са плътни и за предпочитане водоустойчиви (особено през зимата и пролетта). Каишките играят по-скоро декоративна роля, но също така могат да му бъдат полезни, ако детето реши да пропълзи известно разстояние на колене..
 • Отделен гащеризон - панталон и яке. Ако дойдете в топла стая (в магазин, на посещение, в клиника), можете само да свалите сакото, оставяйки детето в обувки и панталони.
 • Време е да си купите обувки за ходене. Това вече трябва да са пълноценни ботуши или обувки, в които можете да ходите по земята, включително мокри. Предпочитани обувки от естествена кожа (кракът не се поти) с широка, стабилна подметка, с малък ток. По-добре е да ходите боси или с чорапи у дома.
 • Водолази, блузи, пуловери без закопчалки. Главата на детето все още е много голяма по отношение на останалата част от тялото и обличането на суичър без закопчалка ще създаде много проблеми за вас и него.
 • Комбинезон от една част - не е лесно да го премахнете напълно в топла стая, където сте влезли за кратко. Или горната част ще виси отзад, или, ако решите да свалите целия гащеризон, ще трябва да облечете панталона на детето (не ходете при него само по чорапогащник) и да правите досадни манипулации по сваляне и обуване на обувки.
 • Маратонките не са много удобни, защото имат нестабилна подметка.
 • Краката ви се изпотяват в синтетични чорапи при топло време. Предпочитат се естествени, изработени от памук, но те седят по-зле на крака, хлъзгат се.

Надяваме се, че тези препоръки ще ви помогнат при съставянето на гардероба на вашето бебе..

Бебешки дрехи

Събирайки зестра, всяка бъдеща майка със сигурност ще бъде озадачена от въпроса - какви дрехи да купи за бебето за първи път. Веднага ще кажа, че списъкът с дрехи за новородени е доста приличен)
В тази статия реших да събера целия си опит по тази тема и, надявам се, ще ви бъде полезен..
Така че да тръгваме)

Какви са размерите на детското облекло

Най-често размерът на детското облекло на етикета съответства на ръста на детето..
Най-малкият размер е 50, след което има добавяне на 6 см. (56, 62, 68 и др.).

Таблица с размери на детското облекло

Размерът

Възраст на детето

50

най-малък размер бебешки дрехи, този размер е подходящ за недоносени бебета или много малки бебета

56

подходящ за бебета до 1-2 месеца

62

за бебета от 2 до 4 месеца

68

от 4 до 6 месеца

74

дрехи с такъв размер могат да се носят до 9 месеца или дори до 1 година80

от 1 до 1,5 години

Ако купувате дрехи от Европа, можете да видите следните символи на етикетите:
0-3 месеца или 0/3 (което съответства на размер 56)
3-6 месеца или 3/6 (това е размер 62-68) и т.н..

Следните размери могат да бъдат посочени върху детските дрехи на местни производители:
18-20 (размер 56)
20 (размер 62)
22 (размер 68) и др..

Размери на детски шапки

Размерът на шапките / шапките за деца се определя от обиколката на главата.

Таблица с размери на бебешки шапки / шапки

Възраст

Размер на капачката406 месеца9 месеца12 месеца
Размери на детски чорапи

Размерът на чорапите се определя от дължината на стъпалото в сантиметри.
Обикновено бебетата се раждат с дължина на крака 6-8 см. Етикетите с чорапи най-често показват числа, съответстващи на дължината на крака на бебето, но можете да намерите и такива обозначения: 0+, 0-3, 3-6.
За новородени е по-добре да изберете размер 0+ (това е около 8 см), но можете да вземете чорапи за растеж - 0-3 (около 10-12 см).

Списък на дрехите за новородени за първи път

1. Изпускателен комплект

Ако искате, купете елегантен плик (или одеяло), но имайте предвид, че след проверка най-вероятно той ще заема място само в гардероба ви. Но можете да си купите нещо, което ще бъде полезно за разходки по-късно..
Алис е родена през август, беше топло, но не много горещо. Купих в дъщери малки синове такъв комплект, състоящ се от плик плик от руно, блуза от руно, шапка, долни ризи и пълнител.

За него купих само памучна шапка (под шапка от руно).
Покупката беше изключително успешна. В този комплект проверихме и след това ходихме почти 2 месеца. Също така, беше полезно по-късно за Фая, която се роди през зимата, но, естествено, носехме този комплект вече като бельо.

Има и такава модерна версия на екстракт за лятото-пролетта - красиво одеяло или тънко плетено одеяло (сега дори можете да си купите ексклузивно, ръчно изработено). Плетено одеяло или одеяло определено ще ви бъде от полза, след като излезете от болницата (например, за да покриете бебето в количка или в кола).

Фая е родена през декември. Купихме й финландски плик Kerry размер 62. Настанихме се в него, ходихме в него през цялата зима и до края на март, т.к. пликът е с около 6 см по-голям.
Изолация в плик 250 гр. Предназначен за температури от +5 до -25.
Влязохме в този плик в -15 с поларен гащеризон и не замръзнахме. Те също го обличаха с ниски температури и никога не се изпотяваха. Подплата 100% памук (велур). Има слотове за столчето за кола.
Много удобен плик - поставят детето, закопчават го с цип с 2 ципа и това е) Финландските зимни дрехи са идеални за деца!
Нови модели финландски пликове за бебета можете да намерите тук.

Възможност за освобождаване от отговорност за топла пролет, лято: комплект памучно бельо (долна риза, плъзгачи или вместо това памучен фиш), пелена, капак, тънка шапка, тънка каре (плетено одеяло или лек плик).

Опция за екстракт за есента, зимата: комплект памучно бельо (долна риза, плъзгачи или вместо това памучен фиш), гащеризон от полар, пелена, капак, топла шапка, плик (или одеяло).

2. Горно облекло за ходене

Лято / пролет - гащеризон размер 62.
За лятото - от тънък велур, за пролетта - от полар с подплата (изолация).
Идеално - с два ципа по цялата дължина за лесно обличане на бебето и гънки на ръцете и краката.

През зимата / есента - топъл зимен / есенен гащеризон или размер на плика 62.

3. Шапка

Ако лятото, тогава най-тънката шапка, за пролетта-есента - плътна плетена, за зимата - топла.
По-добре е да вземете капачки за новородени с връзки, така че да стоят добре на главата и да не се плъзгат навън.
За първи път са достатъчни една или две шапки. Ако бебето се роди в разгара на лятото и е горещо, тогава ще ходите изцяло с една шапка, плетена шапка ще е необходима само в случай на вятър или студено щракане.
През зимата е по-добре да имате две шапки. Например имахме една тънка плетена шапка за времето до -5, като взехме предвид факта, че отгоре имаше и качулка. И още една топла с плътна подплата от руно за измръзване.

4. Капак

За лятото - тънки памучни шапки, пролет-есен-зима - от дебел трикотаж.
По-добре е да вземете 2 размера наведнъж, например, да купите 2 капачки 35 размера и 3 капачки 40 размера.
Носехме капак за около три месеца в такива случаи:

 • веднага след плуване (но след това, около час по-късно, го свалихме и заспахме без него, защото вкъщи винаги беше топло)
 • на разходка (през лятото - само капак, през есента и зимата - под шапка).

5. Пелени

Не завих нито Алиса, нито Фая. Използвах памперси в такива случаи:
- на сменяем матрак
- понякога го поставяйте в леглото вместо чаршаф
- за първи път тя лежеше в шезлонг
- отведе в клиниката
- една пелена, закачена в банята за чисто мокро дупе)

За тези цели 10 памперса бяха повече от достатъчни за нас. Обикновено се използват тънки пелени, но можете да си купите чифт фланелени. Ако планирате да се повивате, разбира се, трябва да си купите още памперси.

6. Ръкавици против надраскване - 3 чифта. Изберете с широка еластична лента, те се държат по-добре.

7. Тънки чорапи - 4 чифта (2 чифта малък размер + 2 за по-голям размер)

8. Топли чорапи (руно или хавлиени) - 1 чифт

9. Ботуши - 2 чифта. Те фиксират много добре крака на бебето и не отлитат, за разлика от обикновените чорапи. Освен това изглеждат красиво на малък крак)

10. Боди с дълъг ръкав с копчета по цялата дължина - 3 бр. (2 броя 62 размера + 2 броя 68 размера). Ако видите корпус с размер 62 със затварящи се дръжки, вземете ги, тогава не е нужно да използвате анти-драскотини. Ако е необходимо, "дръжките" могат да бъдат изключени.

Но такива бодита (без копчета по цялата дължина) са много неудобни за носене на новородени. Тези бодита ще са полезни за бебетата, когато започнат да сядат (на около 6 месеца), защото те могат да се носят само над главата.

11. Плъзгачи с широка еластична лента - 5 бр. (2 бр. 62 размер + 3 бр. 68 размер).

12. Панталони (плъзгачи без крака) - 4 бр. Размер 68. Също така е по-добре да се вземе с широка еластична лента.

13. Фишове (гащеризон с копчета по цялата дължина) - 5 бр. (2 броя 56 размер, 2 броя 62 размер, 2 броя 68 размер)

14. Спящ плик с копчета - 1 бр. (62 размер).

Според моя опит най-удобното облекло за бебета до 3 месеца е фиш. Приплъзването замества долната риза и плъзгачите.
На второ място - боди (ако е горещо) + чорапи или боди + плъзгачи (панталон) - ако е готино.
Спалният чувал е много удобен за първия месец, разбира се, само за спане. Удобен е, защото през нощта може лесно и бързо да се разкопчава и закопчава (за смяна на пелената).

Тандемните долнище + плъзгачи са много неудобни в смисъл, че долните ризи постоянно напускат плъзгачите и трябва да ги зареждате с гориво. Носихме долни ризи, не дай Боже, няколко пъти, за да сме сигурни, че играят във всички фигури и тялото. Също така, постоянно оставящата се долна тениска и ластик от плъзгачите могат да наранят незарасналия пъп..

Искам да ви уверя - ако купите достатъчно фишове и бодита, просто няма да имате нужда от долни ризи..

Моят съвет

1. Ако се очаква детето да е голямо, купете дрехи, започващи от размер 62.

Възможно ли е предварително да се определи размерът на детското облекло? Някои бебета се раждат малки с тегло в рамките на 3 кг. и височина 47-50 см, докато други са много големи - над 4 кг. и височина 54см.
Възможно е да се определи със сигурност какъв размер дрехи ще отговарят на вашето бебе само след раждането му..
Но все пак, дори на етапа на бременността, растежът на детето може да бъде наблюдаван чрез ултразвук. Компетентният лекар винаги ще ви каже дали детето е голямо или, напротив, много малко по параметри.
На ултразвуково сканиране с двете дъщери ми беше казано, че ще бъдат малки и най-вероятно ще се родят в рамките на 3 кг.
Лекарите бяха прави - Алис е родена 2850 кг. с височина 50 см, Фая - 3050 кг. и височина 49см.
Купих много дрехи с размер 56, но стигнахме само за първия месец и половина, след това всичко стана малко. Нещо повече, по същото време носехме малко дрехи и размер 62 и беше точно за нас..

2. Ако планирате да купите дрехи с размер 56, тогава го вземете до минимум, защото ако купувате много, рискувате да не носите дори половината - дрехите с този размер много бързо стават малки.

3. Когато купувате дрехи, съобразете сезона (зима, пролет, лято или есен), както и температурата на въздуха в апартамента. Ако вкъщи е прохладно, тогава си купете бодита и чехли с дълги ръкави и отдайте предпочитание на дрехи от по-плътен материал.

4. Трябва да има достатъчно дрехи - не много (защото детето расте много бързо през първите месеци), но не достатъчно. Обикновено новородените не се замърсяват, но през първите 3 месеца имах проблем с двете дъщери - честа регургитация, поради което се случваше през деня да се преобличам и дори повече от веднъж.

5. Гащеризоните (слиповете) обикновено се вписват в размер, но е по-добре да си купите боди за размер или дори още два. От мен бяха закупени няколко бодита с размер 56 и просто нямахме време да ги носим, ​​още не беше изминал месец, когато те станаха твърде малки за нас. Но размерът на тялото 62 беше точно. И всичко това, защото дължината на тялото "изяжда" памперса.

6. Малко за марките детски дрехи за бебета. Мога спокойно да препоръчам следните марки:

- "Babyglory" (Babyglory) руска марка, която произвежда висококачествени и удобни дрехи за новородени. Имахме много дрехи от тази конкретна фирма (бодита с копчета с драскотини, фишове, плъзгачи с широка еластична лента)
- "Klyaksa" Русия Много популярна марка дрехи за бебета на достъпни цени. Харесах спалните чували от тази компания. Плъзгачите и плъзгачите с широка еластична лента също са с много добро качество. Единственото предупреждение е, че фишовете (гащеризоните) на тази марка имат толкова добър марж по ширина. Тези. те са предназначени по-скоро за пълнички) Като цяло, ако бебето ви се храни много добре, гледайте го с дрехи от тази компания.
- Щастливо дете (Lucky Child) Русия
- Боса Нова Русия
- Carter's (Carters) USA Мисля, че дори и тези, които нямат деца са чували за Carters) Наистина ми харесаха бодитата на тази марка, които са с високо качество и удобство за бърза смяна на памперса.
Между другото, най-изгодно е да вземете тези бодита в комплект от 3 или 5 броя наведнъж. Единственото нещо е плътността на материала на тялото.
В единия комплект бодитата могат да бъдат направени от доста тънки трикотажни изделия, а в другия - от по-плътни. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху цената тук. Бодитата от по-плътен трикотаж са по-скъпи. Това не означава, че тънките бодита са лоши, не. Просто има смисъл да ги вземете за горещо лято, а бодита от плътен трикотаж са подходящи за хладен сезон, това е всичко)

7. Къде да купя дрехи за новородени.
Може да ви се стори странно, но е по-добре да купувате дрехи за бебета в онлайн магазини. Ако отидете в обикновен офлайн магазин за плъзгачи, бъдете готови, че ще си купите куп допълнителни неща и ще похарчите много. Разбрах го сам)
Когато купувате в онлайн магазин, имате възможност да отделите време и да изберете най-оптималните варианти за бебешки дрехи, като се фокусирате върху отзивите на други майки.
За да не бъдете разочаровани, по-добре е да избягвате да купувате неща от непознати марки, за които изобщо не сте намерили отзиви. Накратко - изберете какво препоръчват другите майки и няма да сгрешите!
Между другото, когато купувате онлайн, винаги можете да видите списък с вашите покупки и общата им сума във виртуалната кошница. Това всъщност е много важен момент, защото по този начин можете да контролирате финансовия си лимит)

Когато избирате конкретен онлайн магазин за закупуване на детско облекло, има смисъл да се съсредоточите върху неговата популярност и размера на асортимента.

Ако онлайн магазинът не ви е познат, няма онлайн отзиви за него и той има малък асортимент, по-добре е да не рискувате. Ако магазинът е голям и е на пазара от дълго време, тогава трябва да му обърнете внимание. Например един от тези онлайн магазини е онлайн хипермаркетът Obstetrics, който вече е спечелил доверието на много майки. В „Акушерство“ ще намерите голям избор от качествени дрехи за вашето бебе от известни марки и на най-атрактивните цени.

Разбира се, асортиментът на този онлайн магазин не се ограничава до детското облекло. Има всичко за децата и техните майки: детски легла, колички, столчета за кола, памперси, козметика за грижа за бебето, играчки и др. Между другото, можете също да купите всички неща за чанта в родилния дом в този хипермаркет..
Като цяло Акушерството е един от малкото онлайн магазини, където можете да закупите всичко необходимо за бъдеща майка и бебе на много разумни цени..

Е, всичко изглежда е свързано с дрехи за новородени)
Надявам се, че моите препоръки са ви били полезни.!

Между другото, списъкът с дрехи за новородени не е единственият ми списък по темата за зестра за бебе)

Можете да прочетете и други мои статии:

АБОНИРАЙТЕ се за блога MamaNastya,
за да не пропусна новите си статии:

Дрехи за новородено: 10 най-необходими неща

Историята на майка, която чрез грешките си осъзна кои дрехи за новородено не трябва да се купува и я направи топ 10 на най-важните дрехи за бебе от раждането до 1 година.

На 18 станах майка за първи път. Тогава дори не можех да си помисля, че има толкова много нюанси в детските дрехи, за които трябва да знаете, когато отивате в болница. Бременна, всички толкова щастливи и развълнувани отидоха с майка ми да изберат дрехи за бебето. Търсихме дрехи, произведени в Русия, изработени от 100% памук.

Стоя в магазина и си мисля как да не изчисля погрешно с размера. Главата ми се върти, не мога да се събера. Набрах куп долни ризи, плъзгачи, капаци с различни размери, само за да съм сигурен. Съставът беше „естествен памук“ и нещата изобщо не издържаха. Качеството беше подобно на съветското спално бельо. На долните ризи няма бутони или връзки - изобщо нищо, пъхнете в плъзгачите и това е всичко.

По това време нямаше кой да попита за съвет: всичките ми приятели все още бяха без деца, а аз дори не знаех за търсене в интернет по това време. Сега е много по-лесно: можете да намерите цялата информация, да разберете състава, да прочетете отзиви на майки и дори да поръчате дрехи у дома, за да не пазарувате с огромен корем.

Всички закупени артикули се оказаха много неудобни за използване:

  ✓ долните ризи бяха трудни за обличане, тъй като материалът изобщо не се разтяга;
  ✓ краката постоянно излизат от плъзгачите;
  ✓ от време на време надничаха уши от неудобни капачки;
  ✓ Еластичните ленти на плъзгачите бяха съвсем обикновени, тънки, понякога дори стегнати. Често тази много еластична лента просто се пукаше и трябваше да се постави нова;
  ✓ цветовете не са в ред, въпреки че се опитахме да изберем така, че поне по някакъв начин да си пасват.

За себе си заключих: не бива да купувате много неща за новородено веднага. В края на краищата те растат скокообразно. Изберете практични дрехи, които лесно се обличат и свалят и лесно се перат.

Опознах напълно различни дрехи след раждането на второто ми дете. Въз основа на моя опит, съставих топ 10 неща, които се оказаха необходими и удобни през първата година от живота на бебето.

10 най-важни елемента дрехи за бебе под 1 година

1. Приплъзването е най-удобното облекло. За много малките е по-добре да вземете версията на фиша с драскотини, които са удобно прибрани и получавате обикновен ръкав. Изберете фиш със затворени крака, тъй като чорапите на босите крака се отстраняват умело чрез триене един в друг. След 6-7 месеца ги използвахме по-рядко, защото дъщеря ми започна активно да пълзи. Както се оказа, е неудобно да се прави това на фишове..

2. Гащеризон от полар или велур. Носеха ги до 1 година. Това е просто необходимо нещо за хладно време. Мека, топла, без изпъкналост и нищо за зареждане.

3. Боди с дълъг и къс ръкав. Закопчалки в средата или увийте. До 3-4 месеца - просто така. Защо с такава закопчалка? Когато бебето все още не държи главата си, е по-удобно да се обличате с този тип закопчалка. Не създавайте ненужен дискомфорт на детето и себе си.

4. Панталони / плъзгачи. Имахме и двете в нашия арсенал. И двата варианта са много удобни. Комбинезонът беше носен до около 5 месеца, след което премина на гащи и чорапогащи.

5. Чорапи - без тях не може. Това е малък елемент от гардероба, но много важен и необходим. Обърнете внимание на ластиците, те не трябва да са стегнати.

6. Шапки. Винаги в крак с времето. Капачките са необходими само за първия месец - да се облече новородено след плуване или под шапка за разходка. Тогава шапката е по-удобна.

7. Драскотини. Носен до 2 месеца. Но те продължиха да носят през есента или хладните летни вечери, за да затоплят ръцете си.

8. Пелени. Нашите вечни помощници. Дори и да не планирате да се повивате, памперсите са необходими по всяко време и навсякъде. Вярвай ми.

9. Зимен ръкав или гащеризон. Ако раждането се случи през зимата, тогава е по-добре да вземете плик. И ако зимата дойде, когато бебето е на повече от 6 месеца, тогава е по-добре да имате гащеризон с отделни крачета..

10. Кът за кърпи. Все още го използваме. След банята се завивам с такава кърпа, на главата си - качулка. Кърпата няма да се плъзне и главата е топла. препоръчвам.

При избора на дрехи обръщам внимание на материала. Харесвам топли дрехи от капитони, велур и руно. Те са меки на допир, затоплят се добре, практически не се набръчкват. За летни тоалети се опитвам да взема охладител и трансферна рибана. За извън сезона, разбира се, долен колонтитул е идеален. Сега наизуст знам имената на всички тъкани. Основното е, че съставът на нещата трябва да бъде изключително от естествени висококачествени материали..

За новородени изберете дрехи с външни шевове. Обърнете внимание на хардуера, той трябва да е в безопасност, удобно е да се закопчава.

Сега отново чакаме попълване. В нашето семейство ще има повече за един герой. Няма съмнение относно избора на дрехи за новородено. Сега знам точно какво и къде да купя или поръчам.

Какво новородено се нуждае за първи път?

Колкото по-малко време остава до часа "X" (PDR - предварителната дата на раждане), толкова повече всяка бъдеща майка мисли за това какви неща ще се нуждаят за новородено за първи път, какво да има вкъщи и какво да вземе със себе си в болницата, какви играчки и артикулите е по-добре да се купуват веднага, но без които можете да се справите. Обикновено в предродилната клиника те дават приблизителен списък на необходимия гардероб и аксесоари за бебето през първите часове и дни от живота, списък на нещата за майката. Препоръчително е също така жената да направи подробен списък на покупките, които ще трябва да бъдат направени преди или непосредствено след раждането на дете, за да не бърза да търси правилните неща, когато го води от болницата..


Какво вземаме със себе си в болницата: списък на необходимите неща

Когато избирате болница за майчинство, трябва незабавно да помислите дали е възможно да носите и използвате собствените си дрехи за новородено или в първите часове от живота на бебето те са завивани в болнични пелени. В лечебните заведения, които са позиционирани като „приятелски настроени към бебето“ и практикуващи най-естественото раждане, се препоръчва бебето да е облечено в домашни дрехи от първите минути.

В родилния дом бебето ще се нуждае от:

 1. Комплект дрехи веднага след раждането: жилетка, блуза или боди с дълъг ръкав, плъзгачи, драскотини, чорапи или „човечец“ с дълги ръкави, лека шапка, топла шапка. В някои родилни домове новороденото веднага се облича с тези дрехи, без да се премахва оригиналната естествена смазка, така че този комплект може да се постави върху бебето само след измиване. При последното ултразвуково сканиране и преди раждането гинеколозите съобщават приблизителната височина и тегло на детето, въз основа на тези параметри трябва да изберете размера на дрехите, най-често е подходящ 50-56, но ако теглото на новороденото е повече от 4-4,5 кг, по-добре е да вземете размера 60-62;
 2. Пелени за новородени за новородени (педиатрите съветват да вземете няколко парчета от различни производители и да определите най-подходящата марка);
 3. 2-3 леки и 2-3 топли капачки;
 4. 3-4 комплекта долни ризи, плъзгачи, блузи или бодита и „човечета“, като се има предвид, че дрехите могат да се замърсят при смяна на памперси, регургитация на бебето;
 5. 3-4 леки и същия брой фланелени пелени, ако планирате да повивате новородено;
 6. Бебешки хигиенни продукти: пудра, бебешко олио, бебешко мляко за тяло, крем за пелени, мокри кърпички;
 7. Цифров термометър;
 8. Дрехи за освобождаване от отговорност, като се вземе предвид сезонът: през зимата бебето може да бъде облечено в топли гащеризони и увити в плик, през лятото - можете да се справите с красив костюм и плик.

Когато отивате в болница, трябва да помислите и за нещата за мама. Опитните родители се препоръчват да вземат:

 • Документи (медицинска карта и задължителен обмен и родово удостоверение, ако е в ръка, паспорт, застрахователна полица);
 • Комплект дрехи за раждане (обикновена лека нощница, ако болницата не издава, гумени чехли);
 • Халатът е лек или топъл, в зависимост от сезона;
 • 2-3 чифта чорапи;
 • Пелени за еднократна употреба, те са полезни в първите часове след раждането;
 • Помпа за кърма, за да се избегнат проблеми с гърдите;
 • Подложки за гърди;
 • Сутиен за кърмачки;
 • Обичайна козметика за грижа за лице и тяло, използвана от жена;
 • Телефон, зарядно устройство и други артикули, които ще бъдат препоръчани в антенатална клиника или по време на учебно посещение в родилен дом.

Списък на предмети и неща, необходими за новородено след изписване от болницата

Сега, ако раждането е протекло без усложнения и бебето, мама се чувства добре, те се изписват от болницата след 3-4 дни. През това време младият татко и други роднини трябва да подготвят максимално пространството за новороденото и да закупят необходимите и полезни стоки, ако не са били закупени предварително.

Пълен списък на това, което ще е необходимо на детето през първия месец:

 1. Кошара, матрак, одеяло, спално бельо. За новородени в ясла се препоръчва да купуват специални матраци, изработени от естествени пълнители: елда, кокосови влакна, конски косми. По-добре е да вземете одеяло от хипоалергенни материали, например пенирана овча вълна. Педиатрите не препоръчват да купувате възглавница за бебе до една година;
 2. Количка с люлка. Количката се нуждае от малък матрак, мрежа против комари, дъждобран. Ако бебето е родено през зимата, количката ще се нуждае от одеяло или топло одеяло, например от овча кожа; можете също да си купите или зашиете допълнителни изолирани калъфи и ръкав на дръжката, така че ръцете на мама да не замръзват по време на разходки;
 3. Вана, пързалка или матрак, продукти за къпане (сапун, бебешки шампоан, гел за тяло, пяна за вана, билки), специална кърпа. Педиатрите съветват да се къпят новороденото през първите седмици, докато пъпът заздравее, в отделна баня, а след това в баня за възрастни, където можете да практикувате бебешко плуване или да плувате със специален детски кръг около врата. За да улесните родителите да държат детето, можете да поставите пластмасова пързалка или дунапренен матрак във ваната. Препоръчително е да измивате бебето си със сапун или бебешки гел не повече от 2-3 пъти седмично, за да не изсъхне нежната му кожа. Може да се използва за къпане на новородени билки (лайка, конец) или аптечни продукти, които ги съдържат. По-добре е да купите голяма кърпа за бебето с качулка или удобен ъгъл, който ще предпази главата му от студа след водни процедури;
 4. Бебешка пеленачка. Разбира се, можете да смените дрехите на бебето си на легло или диван, но е много по-удобно на специална маса. В стаята можете да поставите скрин за бебешки неща, на горната повърхност на който ще има място за преобличане, или да си купите специална подвижна повърхност, която може да бъде поставена върху креватче или диван;
 5. Опаковка на памперси за новородени, можете да изберете модел за момче или момиче, или размер "1", подходящ за марка бебе;
 6. Опаковка на хипоалергенни бебешки кърпички;
 7. Хигиенни продукти: бебешко мляко за тяло, масло, прах, крем за пелени;
 8. Детски ножици за нокти, форцепс за премахване на обрасли невенчета; Средства за лечение на пъпа (брилянтно зелено, пероксид), ако педиатърът съветва това;
 9. Пелени за еднократна употреба и кърпа за бебета, които да се подслоняват, докато се сменят дрехите за новородено и в леглото за спане;
 10. Бебешки сапун или бебешки прах за пране;
 11. Комплекти дрехи в зависимост от сезона.

Най-необходимото за трохите на нещата за първи път


Младите родители често се чудят колко дрехи се нуждаят от новородено. Какви дрехи имате нужда. Опитът показва, че през този период бебетата растат много активно и майките нямат време да сложат много неща върху тях дори веднъж..

Но има минимум дрехи, които се препоръчват за трохи да се използват у дома:

 • "Малки човечета" - гащеризони за къщата с дълги или къси ръкави, в зависимост от сезона - 1 брой;
 • боди с къс ръкав - 1 брой, ако температурата в стаята, където бебето е над 20 ° C;
 • боди с дълъг ръкав - 1 брой;
 • капачката е лека и топла - по 1 бройка, но ако бебето има корички на главата, които трябва да бъдат отстранени със специални средства, по-добре е да вземете няколко капачки;
 • долните ризи са леки, фланелени, плъзгачите са леки, фланелени - 2-3 бр.;
 • против надраскване - 2 чифта;
 • чорапи - 2 чифта;
 • лигавник, който се препоръчва да се носи по време на хранене - 2 бр.;
 • ако е планирано повиване - поне 2 леки и фланелени пелени. Всеки родител сам решава колко памперси му трябват, като се има предвид колко често ще се перат..

Ако бебето е родено през зимата или хладна пролет, през есента, за разходки, допълнително ще ви трябва:

 • руно или вълнено бельо за мъже за улично облекло;
 • топли гащеризони, за предпочитане със затворени ръце и крака, или специален плик за новородени за ходене, допълнително затоплен с подплата от полиестер, холофайбър или овча кожа;
 • допълнителни ръкавици без ръкави и обувки, ако не са в гащеризон или бебето ще ходи в плик;
 • топла шапка, която добре покрива челото и ушите;

За новородено момиче можете също така да закупите различни аксесоари и неща, които ще подчертаят нейната красота и ще предизвикат обич сред родителите и другите:

Полезно пазаруване за млада майка


Сега има много аксесоари за млада майка, които на първо място улесняват грижите за бебето в труден период за възстановяване на жената и й осигуряват комфорт. Какво да купя за млада майка?

Наистина необходими покупки:

 1. Възглавница за кърмене: удобно е да поставите бебето върху него и да се храните, от седнало или легнало положение. Препоръчително е веднага да помислите за мястото на хранене, може да се наложи да закупите допълнителен стол с удобни подлакътници;
 2. Специални сутиени за кърмене - 2 бр.;
 3. Подложки за гърди;
 4. Следродилни подложки;
 5. Помпа за кърма, за да се избегне застоялото мляко в гърдите или да се запасят трохи за периода, когато мама отсъства;
 6. По съвет на лекар - чай ​​или витамини за кърмене;
 7. Дрехи за кърмене (халат, тениска, тениска с незастегната врата);
 8. Нощна лампа, за да не смущавате бебето с ярка светлина при ставане през нощта.


Ако детето ще бъде изкуствено хранено, препоръчително е да закупите:

 1. Шишета за хранене - 2 бр.;
 2. Зърна за бутилки - 2 бр.;
 3. Четка за измиване;
 4. Стерилизатор за бутилки.

Излишни покупки през първия месец


Има редица артикули, които активно се налагат от рекламодателите и продавачите като основни за новородените..

Но през първите седмици от живота трохите могат да се откажат от:

 • играчки, те все още са безполезни за трохи, можете да си купите мобилен телефон в креватчето, но бебето ще започне да реагира на него по-близо до месец;
 • брони в креватчето, докато бебето започне да се преобръща, не е необходимо да предпазвате страните;
 • валяк, който пречи на детето да се обърне, навитата кърпа ще се справи перфектно с тази задача;
 • шезлонг, развиваща се постелка, докато новороденото не започне самостоятелно да държи главата.

Опитните родители съветват преди раждането да направят списък със задължителни покупки, които трябва да бъдат направени на младия татко или други роднини веднага след раждането на бебето. Добре е, ако мама подбере предварително моделите и нещата, които харесва в онлайн магазините, прави отметки или показва на татко какво да купи. По този начин ще бъде възможно да се избегнат безполезни покупки, да се спестят пари и нерви..

Мамят за млади майки - как да изберем подходящите дрехи за новородено.

За да не губите време в пътувания за пазаруване, докато бебето ви е още много малко, можете да си купите дрехи през първите 3 месеца дори по време на бременност.
Трябва да се фокусирате върху височина 52-62 см и обем на главата 35-40 см.

Правило едно
Детското облекло трябва да бъде изработено от естествени материи
Всички бебешки дрехи за новородени са изработени от 100% памук и се различават само по плътност. Най-тънкият плат - kulirny гладка повърхност, блокировка - се използва за шиене на бебешко бельо, долни ризи, пижами.
По-плътни материи - долен колон, фланела, хавлиени, велурени - шият плъзгачи, гащеризони, детски костюми и дебели шапки.
Вярно е, че към велура често се добавя синтетика, така че когато купувате неща, обърнете внимание на тъканите. И е по-добре велуровите дрехи да имат тънък памучен подплатен слой.

Второ правило
Детското облекло трябва да е удобно
1. Долни ризи и ризи не трябва да се отварят на гърдите и гърба на детето, побойник, плъзнете от рамото.
2. Не трябва да има стегнати ластици на ръцете, краката и още повече на врата на детето.
3. Преди да закупите, внимателно проверете лекотата на закрепване и отваряне на бутони, закопчалки и други закопчалки..
4. Не купувайте дрехи с копчета на гърба на детето си, дори ако ви се струва, че не се усещат. В действителност те могат да натискат, търкат, детето ще почувства дискомфорт и ще бъде капризно.
5. В идеалния случай шевовете по дрехите на детето трябва да са отвън. Ако шевовете са вътре, те трябва да са меки. Конецът на шева трябва да е 100% памук.
6. Дрехите трябва да се обуват и свалят лесно от детето.

Правило трето
Дрехите трябва да са с размерите на бебето
1. По-добре е да купувате нови неща, докато детето расте. Но ако все пак решите да купите дрехи за първи път предварително, вземете размер или два по-големи. Средната височина на новородено дете е 52 см. Но не трябва да купувате много неща за тази конкретна височина, защото много скоро те ще пораснат от тях (през първия месец някои деца растат с 4-6 см). Буквално 2-3 вида неща (бодита, плъзгачи, долни ризи) са достатъчни. По-добре е веднага да вземете дрехи с височина 56-60 см. Вземете под внимание запаса на панталоните на памперса.
2. Не трябва обаче да купувате твърде големи дрехи за бебето си. Детето в него ще се чувства неудобно, защото е свикнало със стягането в корема на майка си. Освен това, в прекалено широки дрехи, за една троха ще бъде трудно да се затопли.

От какви дрехи наистина се нуждае бебето през първите месеци от живота??

Капачка - 3
Долна риза / риза - 10
Плъзгачи - 10
Памучен гащеризон с копчета отпред - 3
Драскане на ръкавици без пръсти - 2 чифта
Чорапи (обувки) - 3 чифта
Топли вълнени чорапи - 1 чифт
Боди с къс ръкав - 3
Боди с дълъг ръкав - 3
Топла шапка - 1-2
Костюм за телпи - 2
Зимни гащеризони - 1-2 (с различни температурни условия)

Първи летни дрехи
В горещо лятно време детето не трябва да носи нищо, освен лека блуза или боди. Основното е, че летните дрехи са полезни за влага или въздух..
Докато бебето ви се разхожда в количката, 2 комплекта дрехи са му достатъчни за горещо и хладно време. Дрехите на бебето не трябва да имат декоративни елементи (лъкове, копчета и др.), Които лесно могат да бъдат откъснати и напъхани в устата.
Веднага след като детето започне да ходи (на около 10 месеца), трябва да купите повече неща за ходене, защото децата често падат, играят на пясъка.

Ще ви трябват 5-6 тениски, 5-6 чифта панталон или удължени шорти, 2-3 костюма за топло и хладно време и 1-2 блузи за хладно време.
Основното е, че коленете са затворени, в противен случай не може да се избегнат ожулвания. Ето защо е по-добре да купувате летни рокли за дъщеря само преди да започне да ходи или от момента, в който бебето уверено стои на краката си (по-близо до 2 години).
Много е важно през лятото детето да е с шапка или панама на разходка, в противен случай съществува риск от топлинен удар. Най-добре е да изберете шапки в бяло или червено, тъй като те отразяват добре слънчевите лъчи.
Връзките под брадичката няма да са излишни, защото много деца обичат да си свалят панамите.
Не забравяйте да си купите на бебето няколко чифта леки чорапи. В крайна сметка, колкото и удобни да са обувките на бебето, то може да разтрие нежната кожа на краката.
Изискванията към чорапите са същите като при базовите дрехи - естествени материи и комфорт. Ластикът не трябва да е стегнат и да не оставя следи по краката на детето.
Декоративните елементи на облеклото - ивици и бродерии - от вътрешната страна трябва да имат дублиран материал, който да покрива всички шевове и удебелявания. Или те трябва да бъдат изпълнени като апликация.
Тялото на детето не трябва да влиза в контакт с твърди шевове.

Дрехи за първата зима
Изборът на гащеризони за зимни разходки е изключително отговорен въпрос. В магазините има много гащеризони и всеки производител твърди, че неговият артикул е най-топлият и модерен.
Колко добре зимното облекло ще предпази от замръзване (температурен режим на облеклото) зависи от вида и дебелината на изолацията, външната материя, кройката на облеклото, силата на вятъра и времето, прекарано на открито..
Следователно можем да говорим само за средната температура на комфорт - всеки от нагревателите е в състояние да осигури защита от най-силните студове, но само при условие, че детето е навън за не повече от 30 минути.
Освен това трябва да се съсредоточите върху региона, в който живеете. Изолационните материали, препоръчани за региони с ниски температури, са вълна и естествен пух (те могат да издържат на температури до -35 * C).
За региони с топла зима изкуствената изолация е по-подходяща - синтепон и подслон - температурата им на комфорт е до -15 * C ".
Горната тъкан, използвана през есента, трябва да издържа на налягане до 10 000 mm воден стълб, което я прави практична при влажно време и отблъсква мръсотията.
Зимните гащеризони не трябва да се мокрят и трябва да имат двойни шевове за трайност.
Ръкавите и крачолите на гащеризона за по-големи бебета не трябва да са обемни - това ще ограничи движението на детето.
Когато избирате гащеризон, трябва да се съсредоточите върху региона, в който живеете. За региони с ниски температури е по-добре да вземете естествена изолация - вълна или пух, а за региони с топла зима е подходящ заслон или синтепон (тези материали са предназначени за температури до -15 * C)

Разновидности на нагреватели
1. Синтепонът е синтетичен нетъкан материал. Той има относително ниска хигроскопичност, въздухопропускливост и устойчивост на износване. Когато се измие, ще се набръчка и търкаля.
2. Подслон - различните производители наричат ​​този синтетичен материал по свой начин - holofiber, isosoft, thermolight (ако продавачът в магазина се опита да ви убеди, че свойствата на тези нагреватели са някак различни - не вярвайте). Подслонът е много топъл. А високата въздухопропускливост на материала ви позволява да създавате дрехи с добра терморегулация..
3. Пух - яйце, лебед, патица и гъши пух. Предимствата на тази естествена изолация са добра топлоизолация и въздухообмен, лекота, мекота, издръжливост.
4. Овча кожа (вълна) - висококачествената вълна не причинява дразнене на кожата и алергии. Най-добре е да купувате дрехи, изработени от австралийска мериносова вълна. Не боцка, абсорбира добре влагата и сам остава сух. Единственият недостатък е, че пликовете и гащеризоните на основата на овча кожа са много по-скъпи от техните колеги, направени от изкуствена изолация. Средната цена на такъв продукт е 7500 рубли..

За връхното облекло на децата е много важна не само изолацията, но и материята, от която е направена. За есента и пролетта е по-добре да си купите гащеризон с "мембрана", която позволява на влагата да преминава отвътре навън, но не и обратно. Платът, от който е направен гащеризонът, трябва да издържа на налягането от 10 000 mm воден стълб - такъв плат не се намокри и отблъсква мръсотията. За материала, от който са направени зимните гащеризони, водоотблъскващите свойства не са толкова важни - все пак при ниски температури водата просто замръзва.

Определете размера на бебето
По-добре е да купувате дрехи за новородено с един размер по-големи, за по-удобно носене, като се има предвид мястото за пелена и за леко свиване на продукта след измиване.
Много често производителите (особено чуждестранните) на етикетите посочват цифрите "0-3", "3-6", "6-9" и т.н., като посочват възрастта на детето в месеци. Една цифра - "1-2", "3" и т.н. - посочете на колко години е детето.
Други производители на етикетите посочват ръста на детето, започвайки от 56 (в редки случаи от 50). Трябва да разберете, че всичко това са твърде общи значения и при избора на дрехи е по-добре да се фокусирате не върху цифрите на етикета, а върху тена на детето си.
По-добре е бебетата със силна (пълна) конституция да вземат дрехи с 2 размера по-големи, за деца с крехка или средна форма е достатъчно да добавите един размер.

Често производителите посочват размера на гърдите на бебето на етикета. Така че гащеризон с една и съща височина може да бъде произведен с различни размери на гърдите - например 56/43 (височина / обиколка на гърдите) или 56/47. Обиколката на гърдите се измерва точно под мишниците - по изпъкналата част на лопатките.
Отивайки за дрехи, измерете и обиколката на главата си, за да определите размера на капачката, която ви е необходима за вашето бебе..

Първата обувка. Измерване
Първото нещо, което трябва да направите, когато избирате обувки, е да измерите стъпалото на трохите, за да определите размера.
За да направите това, поставете двата крака на бебето на твърда, равна повърхност с цялото си стъпало и кръгнете всяко с молив (обикновено дължината на краката е еднаква, но понякога разликата между тях може да бъде 6 мм). Дръжте молива строго вертикален.
Измерете от петата до върха на палеца с линийка. Докато ходите, стъпалото се разтяга леко под тежестта на тялото, а пръстите се движат напред, така че добавете още 1,5 см към получената дължина: 9 мм за движение на крака и 6 мм за израстване. През сезона кракът на бебето ще порасне и този запас със сигурност ще бъде запълнен.
Преди това в Русия се използваше само метричната система, където размерът на детските обувки беше посочен в сантиметри и беше равен на дължината на крака. Разстоянието между размерите беше 5 мм.
Днес много руски производители посочват размера според системата за маса - 1 точка е равна на 0,66 см. Ако дължината на крака на вашето бебе е 13 см + 1,5 см на склад, тогава размерът е лесно да се изчисли: 14,5: 0,66 = 22 размер.
Ако детето има висок ръст (голяма пълнота на краката), тогава трябва да търсите марки, специализирани в производството на детски обувки с различни тежести (WMS). Обувки, маркирани с WMS-Широк (широк), Среден (среден), Малък (малък) - има способността да регулира пълнотата поради закопчалки-каишки, велкро.

Колко дрехи се нуждаят от новородено бебе

В тази статия ще научите:

 • Какви дрехи ще са необходими на бебето в родилния дом
 • Как да облека новородено за изписване
 • От какво се нуждае едно дете за ежедневно носене
 • Как да облечем новородено в зависимост от сезона
 • Как да изберем дрехи за дете
 • Как да се грижим за дрехите на вашето бебе

Раждането на бебе е съвсем нов етап в живота на родителите. Отваря се не само с положителни емоции и приятни домакински задължения, но и с много въпроси, които тревожат майките и татковците. Едно от тях е колко дрехи се нуждаят от новородено. Малките деца растат много бързо, така че трябва да се погрижите да закупите всичко необходимо предварително. В тази статия ще ви разкажем подробно какво трябва да купите за вашето бебе и в какво количество.

Как да облечем бебе в родилен дом

Новороденото ще се нуждае от първите дрехи още в болницата и е по-добре да започне да пазарува след 25-та седмица от бременността. Препоръчително е да опаковате вещите си в чанти, тъй като в повечето родилни болници е забранено да носите пътни чанти със себе си. Подпишете всяка опаковка с ярък маркер, указващ какво и колко има в нея..

Всички пакети трябва да бъдат показани на съпруга или на някой от близки роднини. Кажете им какво точно ще трябва да носите преди и след раждането и какво ще е необходимо за изписване. Развълнувани преди появата на бебе, майките често се стремят да придобият абсолютно всичко, което е предназначено за новородени бебета. Когато планирате колко дрехи се нуждаят от новородено в родилния дом, е достатъчно да включите следните неща в списъка:

 1. Пелени. Ще трябва да занесете една опаковка с най-малките памперси (за бебета до 4 кг) в родилния дом. В случай, че бебето се роди голямо, купете още няколко, но по-големи (до 6 кг). Достатъчно е да вземете само няколко парчета в родилната зала. Останалата част от опаковката се отвежда в отделението, където ще останете до изписването.
 2. Пелерини за мотори и chintz. Дори и да не планирате да повивате бебето си, все пак си струва да носите пелени с вас. Те могат да се използват като спално бельо.
 3. Плъзгачи. В родилната зала ще трябва да вземете два чифта плъзгачи. Вземете още няколко комплекта в отделението. Обикновено майките вземат по 2 чифта за всеки ден. Можете да го купите с широка еластична лента или с катарами на раменете. По-добре е да закупите и двата модела наведнъж, за да можете по-късно да разберете кои дрехи са по-удобни.
 4. Бельото се взема на базата на използване на един на ден. Подгответе една за родилната зала, четири за отделението. Това е минималната сума, а колко парчета ще вземете, зависи от вас.
 5. Блузи с копчета. За родилен дом е достатъчно да вземете три парчета.
 6. "Малки човечета". Тази дреха е много удобна за хладни периоди. За първи път две парчета ще ви бъдат достатъчни. Ако занесете долни ризи и плъзгачи в родилния дом, „човечетата“ няма да ви бъдат полезни.
 7. Чорапи. Новородените все още не са установили терморегулация, така че краката им са студени през цялото време. Наложително е да вземете няколко чифта чорапи в родилния дом: един за родилната зала, още два за отделението.
 8. Шапки. Вземете три парчета в болницата. Един от тях ще дойде по-удобно в родилната зала, двама в отделението.
 9. Одеяло. Обмислете сезона при избора на материал. Одеялото трябва да е достатъчно топло за бебето..
 10. Драскотини. Слагат се на дръжките на новороденото, за да не се нарани случайно..

Какво е необходимо на новороденото за изписване

Когато се чудите колко дрехи се нуждаят от новородено, не забравяйте да включите бебешкия плик. Удобно е да се използва за повиване, когато излизате от болницата. Производителите ни предлагат огромен асортимент от такива одеяла, различни по цвят, материал, метод за повиване. През зимата пликът може да бъде полезен като алтернатива на гащеризоните..

Друго предимство на плика е, че може лесно да се използва като одеяло. Дебелата козина е добра за зимни разходки, тънка - за лятото. В магазините можете да намерите богат избор от плетени, кожени, рунови изделия.

Когато купувате плик за новородено, проверете качеството на представените модели. Те трябва да имат спретнати шевове и минимум крепежни елементи. Изберете нежни, приятни за окото цветове: синьо, розово, пастелно, бяло.

В магазините можете да намерите пликове, където горната част е направена под формата на блуза, а дъното има стандартна форма. Моделът е удобен, защото ръцете на бебето са свободни в него. Отдолу има и достатъчно място за движение на краката.

Колко дрехи са необходими на новороденото за първи път

Колко и какви дрехи трябва да купува новородено през лятото? Ето пълен списък на нещата, които да носите ежедневно. Трябва обаче да се има предвид, че през студения период (зимата, есента) бебето ще се нуждае от по-топли дрехи:

 • Бебешки бодита. Това е много удобен вид дрехи за бебета, които са спечелили голяма популярност сред майките. Бодитата не тормозят, позволяват на детето свободно да движи ръцете и краката и значително опростява полагането на бебето. За летния период можете да си купите тениски, тениски или дълги ръкави. Вземете 2-3 парчета от всеки тип. Бодитата, които имат закопчалки в центъра или в областта на раменете, се считат за по-удобни..
 • Долнище. Тези дрехи за бебета са по-познати и повечето родители го предпочитат. Памучните модели абсорбират добре влагата, не дразнят кожата на бебето. Уверете се, че такива ризи нямат никакви допълнителни елементи: връзки, копчета, копчета, тъй като всички те могат да търкат нежната кожа на бебето. Колко жилетки да купите за новородено за лятото - решете сами. Обикновено са достатъчни две или три парчета..
 • Плъзгачи. По-удобни са шортите с презрамки. От колко такива дрехи се нуждае новородено бебе, решете сами. Обикновено купувайте поне четири модела фин плат и четири дебели.
 • Гащеризони (фишове). Достатъчно е да закупите три леки модела и два топли гащеризона.
 • Въпреки че времето обикновено е доста горещо през лятото, новороденото се нуждае от тънки памучни чорапи. Достатъчно е да закупите два или три чифта.
 • Шапка с козирка. През лятото е необходимо да предпазите главата на бебето от вятъра и слънчевата светлина. Обикновено купувайте два или три модела лек плат.

Този комплект ще бъде напълно достатъчен, за да може бебето да се чувства комфортно в горещия летен период. Когато избирате колко и какви дрехи да купите за новородено, вземете предвид удобството на всеки продукт. Купувайте модели, изработени от качествени материали като памук и трикотаж. Допустимо е да се избират дрехи от смес от естествена коприна и вълна. По-добре да не купувате от синтетика. Избягвайте също синтетичен декор, извънгабаритни щампи и джобове. Всички тези елементи правят дрехите многопластови и на бебето ще му е горещо..

Предлагат се специални костюми за разходки на открито. Когато ги избирате, вземете предвид температурата извън прозореца и усещанията на вашето бебе. За топло време (от +20 ° C), можете да облечете детето в дрехи от тънък плат, за по-студено време, по-топли комплекти.

През есента дрехите за малки деца трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид предстоящото студено време. Постепенно можете да търсите по-топли комплекти за къщата и улицата. Към основния набор от неща, които ще трябва да закупите:

 • Топъл гащеризон. Това е топъл костюм, който може да бъде закупен за новородено в началото на есента, когато навън все още е топло времето. Под такъв гащеризон е удобно да носите жилетка или боди от лек плат.
 • Тънко одеяло. Когато мислите за това колко дрехи трябва да купи новородено през есента, не забравяйте за такова стандартно нещо като одеяло. Те могат да покрият детето, докато се разхожда и у дома. Един прост продукт може да замени трансформиращ плик или топъл костюм. Обикновено одеялото е направено от подплатен полиестер с хавлиена подплата. Тези материали не са много топли, така че са идеални за първата половина на есента..
 • Плетена шапка с конци ще бъде незаменима за есенните разходки.

Ако детето ви е родено през есента, тогава гащеризонът трябва да бъде закупен от размер 62. Ако искате бебето ви да го доведе до края на есента, не се колебайте да вземете гащеризон с размер 68. За блузи и плъзгачи е подходящ минималният размер (до 56-та).

През зимата един комплект дрехи вече не е достатъчен. Ще ви трябват както изолирани костюми за студената улица, така и леки, тънки неща за комфортен престой у дома. По принцип гардеробът на бебе, родено през зимата, трябва да е по-голям от този на „летни“ бебета.

Колко и какви дрехи са ви необходими за новородено през зимата:

 • Чехлите са много популярен вид детско облекло за студения зимен период. Удобно е да ги носите както под изолирани улични дрехи, така и у дома. Те са особено полезни за хладни помещения. Няма как да сбъркате, ако закупите наведнъж 6-7 комплекта за новородено. Три от тях трябва да са изработени от тънък плат, останалите да са топли, фланелени.
 • Бебешките бодита са специално облекло за бебета. Продуктът напълно покрива тялото на бебето, закопчава се отдолу. В магазините можете да намерите ризи за тяло, тениски за тяло, както и модели с дълъг ръкав. През зимата бодито е удобно да се носи под фиш или гащеризон. За новородено бебе ще са достатъчни 2-3 парчета с ръкави с различна дължина.
 • Комбинезон с блузи може да служи като отличен заместител на фишовете. Пуловерите с нитове в центъра или с обвивка отстрани се считат за по-удобни. Колко комплекта такива дрехи се нуждаят от новородено, решете въз основа на вашето удобство. Например можете да закупите 3-4 парчета плъзгачи (материали - долен конец и трикотаж) и 2-3 блузи.
 • Необходима е капачка както за улицата, така и за къщата (след плуване). Капачките с връзки се считат за по-удобни, тъй като те не се плъзгат и не пречат на бебето. Една плетена шапка ще бъде достатъчна.
 • Топли чорапи от вълна или руно. Те обикновено се носят върху фишове. По този начин краката на бебето винаги остават топли. Два чифта от тези чорапи са достатъчни..
 • Пелени. През зимата са необходими памперси през целия ден и през нощта. Но за да избегнете появата на обрив на пелена по кожата на дете, трябва да ги премахнете за известно време. Можете също така да използвате различни бебешки кремове и прахове от обриви от пелени. За да не се объркате с избора на памперси, първо си купете новородено едно по едно от няколко производители. Така че можете емпирично да определите кой вариант е по-добър..

Когато бебето е у дома, следете температурата в стаята. Твърде високото може дори да навреди на здравето на детето. Най-добрият вариант е +22 ° С. Комплектът дрехи, описан по-горе, е създаден специално за такива условия..

Освен това не забравяйте за чистия въздух. Дори през зимата трябва да направите поне едно проветряване в стаята. Ако използвате нагреватели, трябва да се погрижите за достатъчно овлажняване на въздуха. За да направите това, можете да закупите овлажнител или да използвате импровизирани средства: поставете съд с вода или покрийте батерията с влажна кърпа.

Колко и какви дрехи са необходими на новороденото за зимни разходки:

 • Ходещ гащеризон от руно, който се слага на фиш. Върху него се носи затоплен зимен гащеризон или плик. Един такъв гащеризон ще бъде достатъчен.
 • Топъл зимен гащеризон. Това нещо трябва да е в гардероба на всяко дете. Изберете дебелината на костюма индивидуално, в зависимост от това колко градуса извън прозореца. Така например, за по-топли географски ширини, количеството изолация в него трябва да бъде около 180-200 g / m 2. За студените зими са подходящи нагреватели от около 300 g / m2. Също така за зимата можете да закупите гащеризон трансформатор.
 • Зимна шапка. Трябва да е топло и меко. Препоръчително е да изберете продукт, направен от естествен материал. Ако използвате вълнени модели, носете плетена шапка надолу.
 • Одеяло или каре. Независимо от това колко дрехи са носени, в мразовити условия, новороденото трябва да бъде допълнително изолирано с дебело одеяло или одеяло. Трябва да следите колко градуса е навън. Одеялото ще е необходимо при -20... -25 ° С, както и при силен и поривист вятър.

Много е неудобно да обличате бебето си с пуловери и незакопчани блузи. По-добре е да изберете неща със закопчалки, които могат да се носят, без да пречат много на мъника. Плетените предмети трябва да са фино плетени, така че пръстите ви да не се заплитат. Избягвайте дрехите с много панделки, вратовръзки и други декорации, тъй като те могат да попаднат в устата на детето.

Нека да преминем към въпроса колко дрехи се нуждае новороденото за първи път през пролетта. За това време на годината не е нужно да купувате много комплекти топли връхни дрехи, тъй като до следващия студен сезон (до есента) бебето вече ще порасне.

Ако бебето се е родило през пролетта, тогава трябва да купите не само неща за пролетния сезон, но и да започнете да планирате колко дрехи ще са необходими на новороденото през лятото. За бебета, родени в началото на пролетта, ще ви трябват и топли дрехи за разходка. Също така трябва да се има предвид, че в апартаментите отоплението се изключва доста рано и може да е хладно в къщата за известно време. За този случай си струва да закупите няколко комплекта домашни топли дрехи.

Съвети за избор на дрехи за новородено

Новородените бебета имат много нежна и чувствителна кожа. Ето защо, за да избегнете дразнене на кожата, използвайте само дрехи от естествени материи. Например, фланелен, махрен, памучен, сатенен шев и блокировка. Опитайте се да изберете просторни модели, които няма да прилягат плътно към тялото..

Дрехите, които влизат в контакт с кожата, не трябва да имат вътрешни шевове, за да се избегне дразнене или протриване. Останалите предмети, носени отгоре, могат да бъдат ушити по обичайния начин. По-добре е всички конци да са от естествен памук.

Когато определяте колко и от какъв вид дрехи се нуждае вашето новородено, вземете предвид комфорта на бебето. Например, панталоните с плътна еластична лента трябва ясно да бъдат изключени. Моделите с широка, разхлабена еластична лента са най-удобни.

Необходимо е да купувате бебешки дрехи само от доверени продавачи, чиито продукти са с добро качество. Ако купувате неща, произведени в Китай, уверете се, че те нямат неприятна химическа миризма. Често производителите на евтини дрехи не спазват важните стандарти за безопасност. Затова подхождайте към въпроса за избора на продукти с максимална отговорност..

Първите дрехи не трябва да са много ярки, контрастни. Такива неща влияят негативно на психиката на бебето, състоянието на кожата и здравето му. Съчетайте комплекти за новородени в меки, пастелни цветове.

Ако не се страхувате от ярко оцветени неща, наблюдавайте качеството на избрания от вас плат. Когато използвате нискокачествена боя в производството, облеклото може да навреди на здравето на детето. В допълнение, лошата боя ще се измие почти веднага и продуктът ще избледнее..

Как да се грижим за дрехите на новороденото

Независимо колко дрехи купувате за новородено до една година, то трябва да се пере колкото е възможно по-често. За целта използвайте специални бебешки продукти (сапун или прахове). Измийте нещата само в гореща вода (приблизителна температура +90 ° С).

Можете да добавите омекотител за пране. Уверете се обаче, че е предназначен специално за детски дрехи. Такива продукти имат безопасен химичен състав..

Измитите неща трябва да се изгладят. Излагането на високи температури убива бактериите, останали в дрехите.

Преди да поставите нещата върху бебето си, отрежете всички етикети и хартиени етикети. Те могат да дразнят и разтриват кожата на бебето.

Къде да купя дрехи за новородено на едро и дребно

Добре дошли в Happywear! Happywear е най-добрата комбинация от цена, дизайн и качество! Ярко, стилно, модерно и евтино облекло за всеки!

Средната и дребната търговия на едро е нашата специализация от над 10 години. Работим директно с производители, заобикаляйки посредниците, което ни позволява да определяме изгодни цени. От наша страна вие получавате надежден партньор за вашия бизнес. Асортиментът се актуализира всеки сезон, постоянно се появяват нови модели. Ние ви предлагаме продукти, произведени от фабрики в Русия, Узбекистан, Беларус, Турция и Китай.

На нашия сайт ще намерите качествени ризи в различни модели, размери и цветове. Ние можем да ви предоставим не само прекрасни продукти на ниска цена, но и добри условия, постоянен склад на продукти, позитивно отношение на нашия персонал, работа без прекъсвания и сертификати за качество.

Всяко нещо на нашия сайт е безценната работа на огромен брой хора. Надяваме се, че отличното качество, благоприятните условия и изгодните цени ще послужат като начало за нашето дългосрочно сътрудничество..