„Защо не се движи?“, „Не усещам движения и се притеснявам“, „Може би детето спи - и следователно не се движи много? Как мога да го събудя? ",„ Добре ли е? " - такива въпроси често се задават от бременни жени на рецепция при гинеколог.

Бъдещите майки винаги чакат момента, в който започват да усещат движението на детето. Много хора го сравняват с пеперуди в стомаха. Затова те се разстройват и започват да се притесняват, ако детето се успокои..

Първите движения се усещат на 16-20 седмици. Ако не чувствате, това не означава, че детето не се движи. Просто не го усещате, - обясни гинекологът Владимир Сурсяков. - Достатъчно е да поставите ултразвуковия сензор, за да видите бебето да размахва ръце и крака. До 22-24 седмици всички малки ще покажат присъствието си с удар с пета. Стройните млади дами усещат раздвижването малко по-рано.

Лекарят обясни, че когато плацентата е прикрепена към предната стена на матката, движението се усеща по-късно, отколкото към задната.

Между рецепторите на матката и бебето има дебел слой на плацентата, казва лекарят.

Гинекологът Владимир Сурсяков убеждава бъдещите майки да не чакат детето да се движи според графика:

Всяко бебе е уникално. Някои се движат бързо, други се мятат плавно и неохотно. Това е нормално, не е нужно да се разклащате и бутате.

Но ако мама вече е много разтревожена и притеснена от спокойствието на детето, лекарят изброява няколко доказани техники, които ще помогнат за раздвижване на бъдещото бебе.

Яжте нещо сладко. Това ще повиши нивото на глюкозата и ще поддържа бебето активно..

Ход. Вървете, седнете, изкачете се по стълбите, изброи лекарят.

Легнете по гръб или на неудобна страна и легнете. На пъзелите не им харесва и те започват да се движат.

Пляскайте с ръце няколко пъти пред корема.

Изпейте песен, те вече отговарят на гласа.

И как се държеше бебето ви, докато все още беше в корема: беше ли активно или спокойно??

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Най-добрите начини да накарате бебето си да мърда в корема си.

Всички бременни майки живеят за онези моменти, когато могат да усетят как децата им се движат вътре в тях. Когато жадувате вашето мъниче да се извива във вас, можете да използвате няколко лайфхака, за да накарате бебето да се движи и да видите как реагира на тях..

Закусете.

Бебетата реагират на високата кръвна захар по същия начин, както и вие. Следващият път, когато се опитвате да правите броене на бийтове или просто искате да сте сигурни, че вашето мъниче е добре, опитайте сирене и бисквитки, тост с фъстъчено масло, кисело мляко или плодове и ядки. Добавете малка чаша (натурален) сок за допълнителен шейк. Скокът на кръвната захар е всичко, което е необходимо, за да накарате бебето си да мърда в корема си..

Направете няколко скока и след това седнете.

Това е трик, преподаван от лекари, които правят 20 седмици ултразвук, тъй като бебето може да се скрие и лекарят трудно си върши работата. Обикновено се препоръчва да направите няколко скока или да пробягате малко на място и след това да се върнете. Тази тактика работи: детето се премества на друго място и сега може да бъде прегледано на ултразвук.

Пободете или размахайте внимателно.

Друг лайфхак в действие по време на ултразвуково сканиране при проследяване на движението на плода и измерване на бебето. Практикуващият, който прави ултразвук, често леко разклаща корема, за да накара бебето да се движи. И много майки имат чувството, че бебетата им се движат в утробата само след леко побутване в корема или люлеене на корема им. Само не забравяйте да го правите много внимателно. Имате скъпоценни товари там!

Осветете фенерче върху корема си.

До 22-та седмица на бременността плодът може да възприема светлина и тъмнина, така че можете да почувствате реакцията на нероденото бебе, ако осветявате фенерче на корема си. Вашето мъниче може да се отвърне от ярка светлина.!

Легнете.

Ходенето, бягането и придвижването, които правим през целия ден, създава приятно люлеещо усещане, което ще приспи бебетата в утробата, вместо да движи бебето в корема. Ето защо много бременни майки забелязват, че в момента, в който си лягат, бебето се събужда и започва да се движи като лудо. Така че дори ако сега не е моментът за сън, спрете това, което правите и си легнете. Ако седенето по гръб не ви върши работа за няколко минути, можете да се превъртите на едната или другата страна и да видите дали това помага да накарате бебето да се движи..

Говори с бебето.

Разговорите и гукането, с които общувате с детето си, не са напразни. Феталният слух започва да се развива около 16 гестационна седмица и до 22 гестационна седмица бебето ви вероятно може да чуе гласа ви или силните звуци около къщата. Той може дори да реагира, като завърти малката си глава, извива се или скача, когато се задейства неговият стряскащ рефлекс. Затова говорете с детето си и говорете често с него. Това е много добър начин да накарате детето да се движи..

Направете нещо, което ви изнервя (в рамките на разумното).

Адреналинът, който се влива във вените ви, също може да даде тласък на вашето бебе. Така че, ако гледате филм, който ви изнервя, тогава ще принудите бебето да се движи в стомаха! Просто не изпадайте в истинска паника - това няма да направи нищо добро..

Пейте приспивна песен или пускайте музика (не твърде силно).

Ако обичайното ви бърборене не кара малката гимнастичка да се преобърне, опитайте да пеете приспивна песен или да пускате музика (някои майки носят слушалки на коремчетата). Вашето малко дете може да започне да танцува в мелодия. Уверете се, че саундтракът не е твърде силен, тъй като това не е добре за развитието на ушите на детето.

Заключение.

Тези трикове са лесни, забавни и безопасни, за да накарате бебето си да мърда в утробата, но ако не работят, не се притеснявайте - всяко бебе е различно. Стига да усещате около 10 подутини или движения на час през третия триместър, вие сте добре. Ако се притеснявате от движенията на детето си, консултирайте се с Вашия лекар, за да се уверите, че всичко е наред..

 • Следваща история Движение на плода: как се чувстват първите трепети на бебето.
 • Предишна история Неща, които трябва да знаете за движението на плода в утробата.

Развитие на плода: храносмилателна система.

От malyshok · Публикувано · Последна промяна

Движение на плода по време на бременност.

От malyshok · Публикувано · Последна промяна

Как мозъкът на бебето расте и се развива в утробата.

От malyshok · Публикувано · Последна промяна

Как да провокирам детето да се движи. Първите радости на майчинството са движенията на плода по време на бременност (първа, втора и трета)

Още от първите дни на бременността бъдещата майка започва да се интересува от въпроси, свързани с двигателната активност на плода: „Колко време бебето започва да се движи?“, „Кога ще усетя първите движения?“ В допълнение към тях, бременната жена може да бъде обезпокоена от интензивни или, обратно, слаби движения на бебето. Тези и други важни въпроси са разгледани в статията.

Първи движения

Първите движения на детето започват на ембрионалния етап на развитие (бременност 8-10 седмици). Невъзможно е да се усети това, но те могат да се видят ясно при първия ултразвуков преглед. Ембрионът е с размер 4-7 см и неговите движения са неконтролирани (несъзнателни) нервни потрепвания, свързани с растежа и развитието на бебето и централната му нервна система.

През този период ембрионът е дълбоко в таза и все още е много малък, така че ако на бременна жена изглеждаше, че нещо „потрепва“ в корема, то това вероятно са признаци на метеоризъм или прости нервни импулси, които изпращат в долната част на корема.

Колко време да чакам?

Показател като „първото движение на плода“ носи важна информация за водещия гинеколог, показваща правилното развитие на детето и общото му здравословно състояние. Жената може да почувства такива усещания, започвайки от втория триместър на бременността. Конкретните дати зависят единствено от индивидуалните характеристики на бременната жена..

Следва да се вземат предвид и следните фактори:

 • Фигурата на жената. Ако бременната жена има слаба физика, тогава тя може да усети движението на бебето от 20 седмици. Колкото повече тегло има една жена, толкова по-малко чувствителни ще бъдат първите движения..
 • Брой раждания. Ако жената вече е родила, тогава втората и следващата бременност може да се усетят на малко по-ранна дата (от 18 седмици). Това се дължи на факта, че раждащият вече знае как точно се тласка детето, плюс, при такива обстоятелства жената става по-чувствителна.
 • Активен начин на живот. Когато жената води активен живот по време на бременност: тя се занимава с домакинска работа, отива на работа, радва се на интересни хобита, свързани с висока мобилност - в такива периоди тя просто няма време да обърне внимание на първите сътресения на трохите си.

Обикновено средните бременни жени започват да усещат движение на плода на 18-22 седмици.

Има моменти, когато бъдещата майка не усеща първите ритници на бебето дори на 23-24 седмици. Но това не означава, че бременността с патологии. Струва си обаче да информирате вашия акушер-гинеколог за това (за да премахнете рисковете). Най-често жената просто има ниска чувствителност или бебето предпочита да си почива през деня, а през нощта, докато мама спи, тя се преобръща.

Чувства и продължителност по седмица на бременността

В този раздел ще бъдат разгледани движения на плода, започвайки от 18 седмици и завършвайки с последните 40-ти. Представените данни могат да се различават леко от реалните усещания на бременна жена, тъй като всяка бъдеща майка има специфичен организъм и реакцията с чувствителност може частично да се различава.

От 18 до 19 седмици - леко леко потрепване, усещания за повишено метеоризъм. През деня можете да почувствате 5 или повече от тези „ритници“. Продължителността е приблизително 2-10 секунди за един кратък период на разбъркване. Ако се вгледате внимателно в долната част на корема, можете да видите как кожата се трепва на места по време на движение - именно на това място бебето изпраща първите си признаци на осезаема дейност на майката.

От 20 до 25 седмици - в тези периоди движенията стават по-забележими и вече не могат да се бъркат с газове, но интензивността им все още не е голяма.

От 26 до 30 седмици - през този период бебето става много по-голямо и всички негови движения се усещат много ясно. При активна сила на плода коремът може да се "разклати". В някои случаи при резки движения на бебето майката може да почувства дори лек дискомфорт, особено ако детето я „рита“ в пикочния мехур. Броят на движенията е приблизително 10 пъти на ден. С почивки за сън на бебето (1-3 часа).

От 31 до 36 седмици - по това време плодът най-вече започва да се движи и „бута“. Той вече е пораснал добре и повечето органи вече са узрели. Това е почти пълноценно здраво дете и движенията му вече са осъзнати: понякога се преобръща в сън, понякога е буден - играе с ръце, крака. Може да се разтяга (коремът драстично се разтяга на една страна за 3-10 секунди), хълцане (ритмично потрепване за 1-10 минути).

От 36 до 40 седмици - през този период плодът може леко да намали своята активност. Хлапето става много голямо и на практика не остава място за салта. През този период детето може да бъде в едно положение половин ден и в същото време да натиска върху който и да е орган. Бременната жена вероятно е започнала да забелязва, че я боли реброто, стомаха или „изстрелва“ в областта на черния дроб. В такива ситуации трябва по някакъв начин да принудите бебето да се движи, бременната жена може да яде шоколад, да я погали по корема и да говори с него или да се разходи. Но въпреки по-спокойното поведение на детето, движенията трябва да се усещат поне 10 пъти на ден..

Нормите на физическа активност

Всяка бременна жена по различно време мисли дали детето се движи твърде малко / твърде много? Ами ако се почувства зле в стомаха си? За да помогнат на бъдещата майка да разбере състоянието му от движенията на бебето, нормите на двигателната активност на плода са представени по-долу:

Триместър на бременносттаСкоростта на движениятаПо-малко от нормалнотоПовече от нормалното
Първият000
Второ10-20 движения на ден.

Увеличаването на броя на движенията зависи от продължителността на бременността..

По-малко от 10 движения на ден.

Липса на движение за 5 часа или повече.

Повече от 25 движения на ден и няма период на сън на плода през деня.
ТретоНай-малко 10 движения на ден.

Активността на движението на плода намалява леко, в зависимост от увеличаването на срока

В началото на 3-ия триместър на феталните движения по-малко от 10 движения на ден се считат за по-малко от нормалното.

До края на 3-тия триместър алармата трябва да се включи, ако детето се е движило не повече от 5-6 пъти. Също така се изисква спешно да се обадите на линейка, ако в рамките на 7-10 часа детето никога не се е движило.

Повече от 20 движения, както и липса на сън, постоянни резки и болезнени ритници на плода и неконтролирано преобръщане

Ако по някаква причина бременна жена е забелязала отклонения от нормата, тогава в същия ден тя трябва да посети гинеколог или да се обади на линейка, за да разбере причините за повишена или намалена активност на плода.

В никакъв случай не трябва да сте неактивни. Тъй като в случай на отклонения, животът на плода може да бъде изложен на риск и рискува да умре в рамките на няколко часа.

Методи за броене на движения

За по-подробно определяне на скоростта на двигателната активност на плода те излязоха с няколко опции за изчисляване на движенията. Тези методи трябва да се използват само когато бъдещата майка подозира възможността за някакви отклонения в дейността на бебето си. Също така такива изчисления се използват "планирани" в някои клиники от водещи гинеколози за по-подробно проучване на състоянието на плода. Те изискват бременната жена, от 28 седмици до самото раждане, да води дневник за дейността на детето всеки ден..

Д. Пиърсън

Този метод включва преброяване на всяко десето движение. Прави се така.

Една жена брои движенията на детето си всеки ден от 9 до 21 часа. Веднага след като бременната жена преброи 10 движения, е необходимо да отбележи с кръст около кой час е усетила 10-те ритници на бебето.

Да вземем за пример част от такава таблица:

_28 _ седмица от бременността_29 _ седмица от бременността
Час / дата02.1103.1104.1105.1106.1107.1108.1109.1110.1111.1112.1113.1114.1115.11
9:00
9:30
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30х
14:00х
14:30хх
15:00ххх
15:30хх
16:00ххх
16:30х
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
Брой движения (ако е по-малко от 10)8

Ако детето се е движило 10 пъти през деня, тогава всичко е наред с плода и детето не се притеснява.

Ако бременната жена е регистрирала по-малко от 10 движения (например на 15 ноември плодът прави 8 движения на ден, тоест по-малко от предписаното количество), тогава въвеждаме това в реда "Брой движения", като посочваме точно колко бебето се е движило на ден (съответно кръст на този ден не слагай). Важно е тези показатели да се покажат на гинеколога в рамките на 1-2 дни. Детето може да страда от хипоксия.

В процеса на броене се записват абсолютно всички движения на бебето, дори едва забележими потрепвания.

През Кардиф

Методът за изчисляване на движенията според Кардиф предполага същата схема като тази на Пиърсън (фиксиране на обхвата на движенията на плода за 12 часа), но можете да започнете да броите движенията по всяко време. Резултатите от изчисленията са подобни.

Нормата, когато бебето прави около 3 движения на час.

Според Садовски

Този метод включва преброяване и записване на движения след хранене. Основното правило е, че трябва да започнете да броите движения след хранене в продължение на 2 часа. Ако в крайна сметка бременната жена преброи по-малко от 4 движения в рамките на два часа, тогава трябва спешно да информирате гинеколога.

Болка по време на фетална активност: норма или патология?

През цялата бременност жената може да усеща болки в корема. В някои случаи тези болки могат да бъдат в нормалните граници, но в по-голямата си част те показват патология. Болката при преместване на бебето може също да показва нормалното развитие на бебето или аномалии в развитието на бременността.

 • Ако бременна жена изпитва болка, когато плодът се движи до 30 седмици и болката се записва изключително на едно място, това е причина да съобщи тази информация на водещия акушер-гинеколог. Той ще предпише ултразвуково сканиране на вътрешните органи на бременната жена, клиничен и биохимичен кръвен тест, общ анализ на урината и др..
 • Ако бременната жена понякога изпитва болка по време на 2-ри и 3-ти триместър на бременността с активно движение на детето или с остри ритници в която и да е област на корема, това не е отклонение. Тези чувства са съвсем нормални, тъй като матката по време на растежа изстисква всички органи в коремната кухина и острите ритници на плода са в състояние да доставят неудобни и умерено болезнени усещания на бъдещата майка.
 • Ако болките започнаха да се появяват на по-късна дата (от 30 до самото раждане), тогава има 2 възможности: или детето е голямо и при активно движение се докосва и нарушава съседните органи, или е възможна патология, която гинекологът трябва да открие.

Във всеки случай, ако започнете да чувствате болезненост в стомаха, не забравяйте да кажете на лекаря си за това, дори ако смятате, че детето просто ви е ритнало силно..

Характеристики в многоцветна

Както бе споменато по-горе - многородните започват да усещат първите движения по-рано от първородните. Но това изобщо не означава, че ако няма смущение по време на 17-20 седмици, тогава многородният трябва да подаде аларма. Всяка бременност, независимо дали е първа или пета, има свои собствени характеристики и усещанията за движение при някакъв вид бременност могат да бъдат ранни и могат да закъснеят.

Така че бъдещата майка да няма съмнения и страхове, по-добре е още веднъж да отидете на ултразвуково сканиране и да проверите как се справя бебето там в утробата. Освен това, това проучване е безопасно за бебето..

Причина за безпокойство

Ако бременна жена наблюдава следните отклонения, тогава тя трябва спешно да посети лекар или да се обади на линейка:

 1. Когато плодът се раздвижи, се появиха остри болки в долната част на корема.
 2. По време на много активни движения се появява кръв или кафяво отделяне.
 3. Детето спря да се движи: не реагира на поглаждане, на ядене на сладка храна, на звуци - в рамките на 6 часа.
 4. Ако бременната жена чувства необичайни движения за детето: потрепване и треперене, подобно на нервен тик (да не се бърка с хълцане на плода), постоянни обръщания от една страна на друга в продължение на няколко часа подред.
 5. Детето няма време за почивка (сън) през целия ден.

Лекарят ще бъде задължен да ви изпрати за изследване (ултразвук на плода, доплер, CTG на плода), както и допълнително да предпише тест (кръв за коагулограма, за TORCH инфекции, намазка за ППИ, кръв за антитела и др.). Може би жената е влошила кръвообращението в плацентата поради удебеляване на кръвта, започнал е възпалителен процес или има Rh конфликт.

Движението на плода по време на бременност е много подробен показател за състоянието на бебето в утробата. Ако ги наблюдавате внимателно, можете значително да намалите рисковете от усложнения и можете просто да се насладите на общуването с нероденото си дете..

 • Двигателната активност на плода се появява достатъчно рано (на 7-8 седмици от бременността).
 • От 10-11 седмици движенията стават по-осъзнати, детето има гълтателен рефлекс. По това време плодът е все още много малък по размер, по време на движение той практически не докосва стените на матката, така че жената в такива моменти не може да усети движение.
 • По-близо до плода се появява двигателна реакция към външни дразнители (силен звук, ярка светлина).
 • На 18-19 седмица детето започва съзнателни движения с ръце: докосва лицето си, опипва пъпната връв, стиска и разхлабва пръстите си.

Първите движения на плода

Смята се, че жената започва да усеща първите движения на детето по време на първата бременност с, при втората и следващите бременности - с. Това обаче са средните статистически данни, в действителност всичко зависи от индивидуалната чувствителност на жената и други фактори. Например стройните жени, водещи активен начин на живот, започват да усещат движенията на детето по-рано..

допълнително По този начин първите движения на бебето, усетени от майката, могат да се появят в периода от 16 до 24 седмици от бременността.

Първите движения на плода обикновено са много слаби и редки. Доста трудно е да се опишат усещанията от движенията: някой ги сравнява с „бълбукане“, с някой, който прилича на леко поглаждане или гъделичкане. По-близо до 24 седмици движенията стават по-отчетливи, все повече наподобяват удари и хората около тях могат да ги усетят, като поставят ръка на стомаха.

Скоростта на двигателната активност на плода

Плодът е в постоянно движение, освен по време на периоди на сън. И така, беше изчислено, че на 20 седмици детето извършва до 200 движения през деня, на 26-32 седмици броят на движенията се увеличава до 600, след това двигателната активност започва да намалява, което е свързано с увеличаване на размера на плода. Естествено, жената не усеща повечето от тези движения..

Двигателната активност на детето зависи от много фактори:

 1. Време на деня (по правило плодът е много активен вечер и през нощта);
 2. Психологическото състояние на жената. В състояние на страх от майката детето може да се скрие или, напротив, да започне да се движи много активно;
 3. Физически упражнения. Най-честите и силни движения на плода стават в покой при майката;
 4. Хранене на жените. Когато майката почувства глад, детето започва да се движи по-активно и движенията стават по-силни и по-отчетливи след ядене на храна, особено сладка;
 5. Амбиентни звуци. Детето реагира на силни, остри звуци с повишени движения, в някои случаи, напротив, може да отшуми;
 6. Неудобна продължителна поза на майката (по правило плодът реагира на нея с усилени и болезнени движения).

информация По време на будност на детето жената може да почувства до 10-15 тласъка на час. Обикновено движенията могат да отсъстват напълно в продължение на 3-4 часа, през този период детето спи.

Методи за преброяване на движенията на плода

Движението на детето е своеобразен индикатор за неговото благосъстояние. Твърде насилствените, болезнени или, напротив, редки слаби движения могат да бъдат лош прогностичен знак и да говорят за развитието на остра или хронична фетална хипоксия. Също така, промени в смущението могат да се появят, когато обемът на околоплодната течност е нарушен: с малко вода движенията стават по-силни и болезнени, с полихидрамнионите, напротив, двигателната активност на плода става по-малко забележима.

В момента има няколко метода за определяне на двигателната активност на плода:

 1. Метод на Пиърсън;
 2. Метод Кардиф;
 3. Метод на Садовски.

Методът на Пиърсън

Методът на Пиърсън е да наблюдава движенията на детето в продължение на 12 часа (от 9 до 21 часа). Жената по това време трябва да ограничи физическата активност колкото е възможно повече, защото може да намали двигателната активност на плода.

Времето на началото на броенето и всяко десето движение на плода трябва да се въведе в специална таблица, както и да се записват всички движения на плода. Ако между първото и десетото движение преминава по-малко от час, това е нормален индикатор за движение на плода. Ако мине повече от час, жената трябва да се опита самостоятелно да провокира увеличаване на движенията на плода (изкачете се по стълбите, легнете по гръб, яжте нещо сладко) и продължете да броите движенията. Ако редки движения продължават през целия ден, определено трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на допълнителен преглед..

Метод от Кардиф

Методът от Кардиф също се основава на броене на движения в продължение на 12 часа, но жената може сама да избере времето, за да започне изследването. Таблицата записва началния час на броене и времето, когато е настъпило десетото движение. Ако десетото движение на плода се е случило по-рано от 12 часа по-късно, броенето може да приключи. Ако детето не направи десет движения в рамките на 12 часа, е необходима задължителна лекарска консултация.

Метод на Садовски

Опасно Страшен и тревожен показател е намаляване на физическата активност или изчезване на движенията на детето. Това предполага, че плодът вече страда от хипоксия, тоест от липса на кислород. Ако забележите, че бебето ви е започнало да се движи по-рядко или не усещате движенията му повече от 6 часа, тогава трябва незабавно да се консултирате с акушер-гинеколог. Ако не е възможно да посетите лекар на амбулаторна среща, можете да се обадите на линейка.

На първо място, лекарят ще слуша сърдечния ритъм на плода, използвайки акушерски стетоскоп, обикновено той трябва да бъде 120-160 удара в минута (средно - 136-140 удара в минута). Дори ако по време на нормална аускултация (прослушване) сърдечната честота на плода се определя в нормални граници, е необходимо да се извърши друга процедура - кардиотокографско изследване (CTG). CTG е метод, който ви позволява да оцените сърдечния ритъм на плода и неговото функционално състояние, да проверите дали бебето страда от хипоксия (липса на кислород).

По време на изследването към предната коремна стена на гърба на детето е прикрепен специален сензор с ремъци в приблизителна проекция на сърцето му. Този сензор открива кривата на сърдечния ритъм на плода. Успоредно с това бременната жена държи в ръката си специален бутон, който трябва да се натисне, когато усети движението на плода.

Това се показва на графиката със специални етикети. При нормални условия, в отговор на движение, сърдечната честота на плода започва да се увеличава: това се нарича "моторно-сърдечен рефлекс". Този рефлекс се появява след 30-32 седмици, следователно CTG преди този период не е достатъчно информативен.

CTG се извършва в продължение на 30 минути. Ако през това време не се регистрира нито едно повишаване на сърдечната честота в отговор на движения, тогава лекарят моли бременната жена да ходи известно време или няколко пъти да се изкачи по стълбите и след това прави още един запис.

Ако миокардните комплекси не са се появили, това косвено показва фетална хипоксия (липса на кислород). В този случай, а също и ако бебето е започнало да се движи зле в период до 30-32 седмици, лекарят ще предпише. По време на този тест лекарят измерва скоростта на притока на кръв в съдовете на пъпната връв и в някои съдове на плода. Въз основа на тези данни може също да се определи дали плодът страда от хипоксия..

Но ако не ги чуете, това не означава, че те не са там. Първата двигателна активност на плода може да се види на ултразвук още на 7-8 седмица от бременността, а към 10-та седмица малкият човек вече има рефлекс за преглъщане. Около 17-18 седмици бебето вече реагира на силни звуци и ярка светлина, към края на 18-та седмица - започва съзнателно да движи ръцете и пръстите. Но все още няма да усетите това. Бебето е все още много малко и почти никога не докосва стените на матката. Когато обикновено бременните жени започват да усещат движенията на бебето, как да ги преброят правилно и защо е необходимо - в интервю с д-р Виктор Иванович Ошовски, акушер-гинеколог, специалист по фетус в Uniklinika. В учебниците по акушерство, публикувани преди 10-15 години, е посочено, че жената усеща движенията на бебето от 20 седмици, а не по-рано. Повторно бременните жени обикновено усещат движенията на бебето няколко седмици по-рано от бременните за първи път. Днес мнозина казват, че усещат движенията на плода от 16-18 седмици. Това се дължи на различни фактори и не защото децата или техните майки са се променили. Днес жените обръщат повече внимание на бременността си, консултират се по-често, наистина искат да чуят движенията, очакват ги с нетърпение. Затова понякога те възприемат чревната перисталтика или други промени в коремната кухина като първите движения на бебето..

Всъщност е възможно да се разбере, че това е дете, което се движи само от определен период от време. Ако една жена на 20 седмици от бременността все още не чува движения, би било хубаво да се наблюдава наличието на сърдечен ритъм на плода. Но не се тревожете, ако крайният срок е изминал 20 седмици и все още не усещате никакви движения. В това, като правило, няма нищо лошо. Лекарят може да препоръча ултразвуково сканиране, тъй като 21-ва седмица от бременността е времето на втория ултразвуков скрининг, където можете да оцените състоянието на бебето, количеството околоплодни води около него и други фактори, които могат да повлияят на движенията. Ако например има малко околоплодна течност, тогава детето има малко място за движение. Може би по някаква причина бебето има забавяне на растежа, то изостава по размер, което означава, че пести енергията си. В този случай тя ще бъде по-малко мобилна. Случва се детето първоначално да е болно, да е засегната мускулната му система. Такива състояния се наричат ​​миастения гравис, това е невъзможността да контролирате мускулите си. В този случай детето е неактивно или изобщо не зарадва майката с неговите дрънки. Но това е изключително рядко. Периоди на вътрематочна активност на бебето Ако една жена вече усеща движенията на бебето, това не означава, че те трябва да бъдат незабавно преброени или някак контролирани. Контролът на движенията на плода започва не по-рано от 25-26 седмици. В този период движенията стават повече или по-малко подредени, детето придобива определена склонност да мърда по различно време на деня. Факт е, че плодът има периоди на активност и почивка. Обикновено има 3 периода на емоционална активност през деня. Първият е през нощта и по-рано сутринта (някъде от 2 до 4 сутринта), вторият е от 7 до 11 сутринта. И третият пада вечер - някъде от 19 до 23 часа. Това е времето, когато детето е най-вече будно. И когато плодът е буден, той емоционално реагира на случващото се около него, активно се движи, мимиката му работи. Движението за дете не е просто потрепване. Това е когнитивна функция, тоест функция, насочена към изследване на света около него. Движейки се, той правилно изгражда вътрешните си метаболитни процеси. Що се отнася до възрастен, ходенето е когнитивна функция и ние разбираме това днес, дете, което просто лежи неподвижно, ще има по-нисък коефициент на интелигентност - коефициент на интелигентност. В крайна сметка, познанието на света, включително вътреутробно, се случва чрез движение. Ако детето е неподвижно, мозъчната му тъкан също не узрява добре. Движението води до колебания в околоплодната течност, до правилното й разпределение. Той съдържа в състава си първичната урина на бебето, в него се разтварят голям брой специални вещества, насочени към ускоряване на узряването на белодробната тъкан. Тоест природата е измислила така, че когато тази течност бъде погълната, белите дробове на бебето узряват.

По време на тези интервали, когато детето предимно спи (например това време е от 23 до 18 часа), също могат да се чуят движения, тъй като преходът от една фаза на съня в друга е придружен от тласък. През този период детето спи за 20-25 минути и се събужда за кратко: от една до няколко минути. Затова е неправилно да се броят движенията в периода, когато бебето е неактивно, защото то просто спи. Ще бъде правилно да се броят движенията във фазата на активността: вечер или сутрин. Защо се разглеждат движенията на плода? Ако бебето се чувства неудобно вътреутробно, тоест ще получи по-малко кислород и хранителни вещества, първото нещо, което ще направи, е да започне да пести енергията си, да изключи всички онези разходи, които не са пряко насочени към осигуряване на живота му. И жизнената дейност на сърдечния ритъм, работата на надбъбречните жлези на бъбреците е осигурена. Мускулите, от друга страна, са голям консуматор на кислород и глюкоза. Следователно бебето ограничава движението. Трябва да се каже, че прекалено активното поведение на детето е норма. Това показва, че бебето има достатъчно кислород и хранителни вещества. Но понякога, ако детето се движи твърде бурно и след това настъпва период на спокойствие, това е причина да се консултирате с лекар. В някои моменти насилствените движения могат да бъдат свързани с акушерски проблеми, акушерски бедствия, например с възел с връв, но това е изключително рядко. Ето защо, ако детето се движи често и бурно, това обикновено е добре. Но дори когато детето се движи зле, това пак не означава проблеми. Въпреки това, това е причина да отидете на лекар за следващия ден и да изясните всички точки. Акушерите харесват повече, когато бебето се движи добре. Но ако движението е насилствено, болезнено, необичайно, повече от обикновено и което е много важно, след движенията има периоди на затишие, това също е причина да се консултирате с Вашия лекар. Методи за броене на движенията От 26 седмици до раждането всяка бременна жена трябва да брои движенията. По време на броенето жената трябва да е спокойна, отпочинала, да не е гладна. По-добре е да правите това вечер, например от 19 до 21. Тези два часа са вечерният пик на емоционалната активност на детето. Легнал по гръб, трябва да се концентрирате върху движенията. През това време трябва да преброите поне 6 движения. Ако сте преброили 6 движения за 5 минути, ние вече не броим. Ако поне 6 движения не са се получили за 2 часа, на следващата сутрин на втория пик на емоционалната активност на детето, т.е. например от 8 до 11 сутринта, трябва да отидете на лекар, за да запишете кардиотокограма (това е регистрация на сърдечния ритъм на плода). Ако всяка вечер през този период преброите поне 6 движения за 2 часа, тогава с голяма степен на вероятност детето се чувства адекватно. Някои жени казват, че техният лекар ги е научил да преброяват движения от 9 до 21 ч. Поне 10 движения. Това е стар метод. По-добре е от липсата на броене, но по-ефективното броене на движенията на плода е точно на върха на неговата емоционална активност. Какво определя количеството и силата на движенията на бебето Мама влияе на състоянието на детето 24 часа в денонощието. Детето усеща емоционалното състояние на майката, храненето и начина на живот на майката. Следователно, ако майката пуши, детето ще се движи по-зле. При пушене кръвоносните съдове се спазмират и бебето изпитва кислороден глад, а бебето се нуждае от кислород, за да използва глюкозата и да расте. Следователно плодът включва икономичен режим, тоест той се движи малко. Кафето, чаят и стимулантите трябва да се наблюдават от бременна жена. Те са приемливи, но не трябва да има много от тях..

Всяка жена очаква движенията на бебето с особен трепет, защото това е първата, истинска връзка между детето и майката. Отначало треперите са много слаби и трудно различими, но всеки ден стават все по-силни, все по-често трохата се усеща. Скоро татко ще може да усеща уверените движения на нероденото си дете, слагайки ръка на корема си. Тези движения са не само дългоочакван момент, но и диагностика на състоянието на плода в утробата, неговото благосъстояние и развитие.

Първите вътрематочни движения

Нероденото дете започва първите си движения на етапа на ембрионалното развитие - на 8-9 седмица от бременността. По това време развиващата се нервна система на ембриона вече е способна да провежда нервни импулси и бебето прави първите си тренировъчни движения с крайниците си. Води активен живот, "изследва" пространството около себе си: плува в околоплодните води, отблъсквайки стените с крака и ръце. Но той все още е толкова малък, а движенията са изключително хаотични и слаби, че бъдещата майка изобщо не усеща първите движения на бебето си. На ултразвук, който се извършва за първи път, като правило, за период от 12 седмици, можете да наблюдавате активния живот на бъдещия мъж.

Кога една майка може да усети първите движения на плода по време на първата си бременност? Доста е трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос, тъй като повечето жени наричат ​​различни термини. Някои твърдят, че усещат бебето вече на 16 гестационна седмица, други само на 24-25 седмици. Средно се смята, че повечето бъдещи майки са в състояние да уловят леко докосване на 20 гестационна седмица. По това време плодът вече е активен и прави до 200 движения на ден, някои от тях вече са достатъчно силни, за да „посегнат“ към майката.

Първите движения на бебето не причиняват дискомфорт. Тогава, когато детето порасне и стане по-силно, то може да се чувства по-упорито и тогава майките понякога изпитват болезнени усещания. Има много фактори, от които периодът зависи от това коя жена може да почувства бебето си за първи път:

 1. Размер и тегло на плодовете.
 2. Чувствителност на самата жена.
 3. Дебелината на подкожния мастен слой. Дебелите жени ще усетят движенията на плода по-късно от слабите бременни жени.
 4. Чревна дейност. Често, образуването на газове и чревната перисталтика, жените се бъркат с усещанията за движение на плода.
 5. Активността на бъдещата майка. Постоянно в движение може да е трудно да се съсредоточите върху движенията, които се извършват вътре.
 6. Прикрепване на плацентата. Ако плацентата е разположена по предната стена на матката, това донякъде заглушава движенията и те ще се усетят малко по-късно.

Често майките са разстроени, ако до 16 седмици не усетят първите движения на плода. Всъщност няма причина за безпокойство. Въпреки това, след 20 седмици от бременността, при липса на движения, жената се изпраща за ултразвукова диагностика, за да се увери, че бременността протича нормално и че всичко е в ред с детето..

Как да разпознаем първите движения

Може да бъде доста трудно да се разграничат първите движения на бебето от процесите, протичащи в тялото, особено за жена, носеща първата си бременност. Важно е да слушате чувствата вътре.

Всяка майка описва това чувство по свой начин. Някои хора сравняват движенията на дете с мекото пърхане на пеперуда, която докосва корема си с крилото, други говорят за усещане, подобно на биенето на риба по дланта. Повечето се спират на факта, че първите движения са леко потупване, буболене, гъделичкане в долната част на корема.

Въпреки разликата в описанията, всяка майка може да каже с увереност кога точно ще усети ясно и ясно бебето си за първи път. След това движение на трохите нито една жена не се бърка с други реакции на тялото..

Разбъркване в края на бременността

Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голям е плодът и по-ясно майката го чувства. Бебето е най-активно между 24 и 34 гестационна седмица, намалявайки по-близо до датата на раждане.

На ултразвука можете да видите как детето плава в околоплодната течност, изтласквайки стените на матката с краката и ръцете си. Преобръща се, активно извива крака, размахва ръце и завърта глава. През цялото това време бебето заема много позиции и едва към 34-та седмица от бременността заема тази, в която ще се роди. Най-често това е главата надолу, така наречената цефалична форма, която е най-благоприятна за раждането.

По това време плодът вече е достатъчно голям и на практика няма свободно пространство около него. Бебето вече е много ограничено в движенията и не пречи често на майката с остри и силни дръпвания. Това не означава, че той спира да се движи, а напротив, активността на плода достига своя връх, той извършва до 600 различни движения на ден: разтяга се, играе с пъпната връв, смуче пръстите и дори краката, често хълца, изследва лицето и други части на тялото. И всичко това много ясно се усеща от бременна жена..

Диагностика на състоянието на плода по смущения

През третия триместър лекарите правят изводи за състоянието на плода главно за това как бебето се движи. Двигателната активност може да показва както нормалните състояния на детето, свързани с неговия режим, така и патологичните:

 1. По характера на движенията на трохите можете да определите настроението и ежедневието му. Ако той се движи активно, това е времето за събуждане. Ако утихнете, замръзнате, не бива да се плашите веднага: напълно възможно е той просто да спи. Ако обаче плодът отсъства твърде дълго, струва си да се обърне внимание на това, както и на твърде упорити и интензивни шокове отвътре..
 2. Можете да видите, че когато жената лежи по гръб или кръстосва крака, детето започва да се движи много по-активно, тъй като кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранене на плода, са леко притиснати. Ето как детето протестира в утробата на майката..
 3. Патологичното нарушение на плацентарния кръвен поток води до хипоксия или кислороден глад, състояние, което е изключително опасно за вътрематочното развитие на плода. Жената е в състояние да го определи по естеството на движенията на бебето, които стават летаргични и не интензивни, понякога напълно отшумяват за дълго време.
 4. По движенията на плода е възможно да се определи представянето му. С главна форма, която е по-удобна за естествения външен вид на новородено, майката ще усети засиленото треперене в горната част на корема, тъй като детето движи краката най-активно. Ако треперенето се усеща в долната част на корема, тогава главата на бебето е отгоре..

Предварителното представяне затруднява новороденото и в някои случаи води до цезарово сечение. Ако жената обърне внимание навреме в коя част на корема движенията са най-активни и направи заключение за положението на плода, тогава преди 32-34 седмици, с помощта на акушерски техники, лекарят може да се опита да помогне на бебето да заеме правилната позиция.

Видео: Акушер-гинеколог за самодиагностика на състоянието на плода по характера на движенията

Методи за диагностика на състоянието на плода чрез пертурбации

Движенията на плода са може би единственият критерий, по който бъдещата майка може да прецени вътрематочното благосъстояние на бебето. В акушерската практика има няколко метода за диагностициране на състоянието на плода по интензивността на неговите движения..

1. Дневник на движенията.

Бъдещата майка, започвайки от 28-30 седмици от бременността, може самостоятелно да определи състоянието на плода. Ако нещо в дейността на детето е тревожно, лекарите съветват да се води т. Нар. Дневник на движенията, където всяко десето движение се записва с посочване на времето. Периодът от време може да бъде избран от 9 до 21 часа. Счита се за нормално, ако 10 или повече записа се появят в дневника за период от 12 часа. В същото време интервалът от време между тях може да бъде напълно различен, тъй като детето във вътрематочния живот също има своя собствена рутина..

Пълното отсъствие на движения в продължение на 10-12 часа трябва да обезпокои бъдещата майка и да я принуди незабавно да се консултира с лекар. Въпросът може да е в кислородното гладуване на бебето, което води до вътрематочна смърт. Това не се случва веднага, поради което навременната диагностика и взетите мерки ще помогнат да се избегне трагедия.

2. Кардиотокография.

След 28 седмици от бременността основният метод за определяне на състоянието на плода е кардиотокография или записване на честотата на контракциите на малко сърце. Пулсът на плода през третия триместър е 120-170 удара в минута. Специални свръхчувствителни сензори регистрират дори най-малките движения на бебето, които майката може да не усети.

Всяко движение на плода е придружено от леко повишаване на сърдечната честота. Ако, напротив, по време на движения се наблюдава брадикардия (намаляване на сърдечната честота), това е доста тревожен знак. Брадикардията, подобно на тахикардия (сърцебиене), засяга естеството на движенията. Ако сърдечната честота се понижи, движенията стават мудни, интензивността им се губи, в някои случаи изчезват съвсем. С повишен сърдечен ритъм движенията, напротив, стават твърде остри и чести, те могат да създадат на мама неприятни усещания, дори болка.

3. Доплер.

Ако се подозира кислороден глад, диагностицира се чрез движения на плода, лекарите предписват допълнително проучване - доплерометрия или измерване на скоростта на кръвния поток на съдовете, проникващи в матката и пъпната връв. Този тип изследване показва колко детето получава хранителни вещества и кислород, които се доставят през кръвоносните съдове..

Трябва да се помни, че хипоксията е изключително опасно състояние, което води до забавяне на вътрематочното развитие и е най-честата причина за вътрематочна фетална смърт. Често с нарушение на плацентарния кръвен поток, открито точно с помощта на доплер, се предписва поддържаща терапия. В особено тежки случаи, за да се спаси детето, се извършва оперативно раждане.

Видео: Методи за изследване по време на бременност: ултразвук, кардиотокография, дневник на движенията

Бременните жени очакват движения на плода със специално нетърпение - в крайна сметка това е първият безусловен контакт с дете, възможен по всяко време на деня и без посредничеството на лекари и оборудване.

Плодът започва да се движи в матката достатъчно рано, вече от 7-8 седмици на бременността, а от 10 седмици може да промени траекторията на своето движение, блъскайки се в стените на феталния пикочен мехур и да извършва преглъщащи движения. Въпреки това той все още е твърде малък: той плува свободно в околоплодните води и рядко докосва стените на матката, така че майката да го усети.

На 16 седмици се появява двигателна реакция на звуци, на 17 седмица плодът знае как да присвива очи, на 18 докосва пъпната връв с дръжки, стиска и отпушва пръстите, докосва ръцете до лицето. Моментът, в който майката за първи път усеща движенията на плода, зависи от продължителността на бременността, първата или втората, от времето на деня, начина на живот и тена.

Смята се, че отделните движения на плода се усещат за първи път между 16 и 24 гестационна седмица. Ако бременността е първа, можете да изпитате тази радост на 18–20 седмици (средно 20 седмици); при многократни бременности жените усещат движения на плода на около 16-18 седмици (средно 18 седмици - 2 седмици по-рано, отколкото при първата). Тази разлика се дължи главно на факта, че майката вече е била запозната с това усещане по време на предишна бременност..

Много жени казват, че са започнали да забелязват движения на плода от 15 седмици - това е възможно, тъй като всичко зависи от индивидуалната чувствителност и податливост към стимули.
Най-често първите движения на плода на майката се улавят преди лягане вечер..

Освен това стройните жени по правило ги чувстват по-рано от жените с наднормено тегло, а бременните жени, водещи активен начин на живот, работещи много - по-късно, тъй като през деня просто нямат време да слушат чувствата.

Ако вече са изминали 22 седмици и няма движение на плода, трябва да се консултирате с лекар, той може да предпише допълнителни изследвания, предимно ултразвуково сканиране, въз основа на което той ще направи заключения относно състоянието и развитието на плода. Ако бебето е в ред, бременността протича добре, тогава няма от какво да се притеснявате. Освен това ще мине много малко време и усещанията ще станат редовни и разбираеми за бъдещата майка, обикновено след 23-24 седмици те не могат да бъдат объркани с нищо и всички бременни жени ги усещат. Най-често до 24-та седмица трепетите стават толкова силни, че роднини и приятели могат да ги усетят, като сложат ръка на корема на бъдещата майка.

Всяка жена възприема и описва първите движения на плода по свой начин. Някои майки ги сравняват с чревната перисталтика - вид „буболене“ в стомаха. Други ги описват като нежни удари отвътре, пеперуди, пърхащи или плискащи във водата риби. За някои движенията на детето наподобяват гъделичкане отвътре..

Първите движения на плода обикновено са слаби и фини за жената, тъй като бебето все още не е толкова голямо. С течение на времето те стават все по-силни, упорити и все по-често приличат на удари и ритници. Понякога мъничето „овладява“ някакво ново движение, изглежда, че го „отработва“, като го повтаря много пъти на определени интервали. В края на 2-ри триместър на бременността можете дори да "хванете" петата на бебето или да "погладите" гърба му.

Денят на първите движения се използва за изчисляване на очакваната дата на падежа (PDD), но точността на този критерий изобщо не е значима. Ако бременността е първа, тогава за изчисляване на PDR трябва да се добавят 20 седмици към датата на първото движение, а ако се повтори - 22 седмици.

Фетални движения: колко често

Бебето в утробата постоянно се движи. Учените са изчислили, че на 20 седмица плодът прави около 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига 600. Жената усеща само малка част от тази енергична активност на бебето.

След 32 седмици активността на нероденото дете постепенно намалява, което е свързано с намаляване на свободното пространство в матката поради бързия растеж на плода.

Така че, обикновено след 28 седмици, майката усеща 8-10 фетални движения на час, с изключение на периодите на сън на бебето (когато то не се движи 3-4 часа подред). По време на третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ настъпва от 4 до 9 ч. Сутринта.

Как да броим движенията

Необходимо е да слушате движенията на детето. Феталните движения са езикът, на който бъдещото бебе „говори“ на майката. Ако плодът е започнал да се мята доста болезнено и насилствено, това означава, че е неудобно, жената трябва да смени позицията си, може би тя седи много дълго време в неудобно положение за бебето или е твърде увлечена от работа.

Твърде редки, слаби движения на плода могат да показват фетална неизправност. Сега се използват методи, базирани на принципа "брои до 10". Тези тестове включват записване на времето, през което плодът прави 10 движения.

Методът на Пиърсън. Самата жена регистрира движенията на плода на специален лист всеки ден от 28 седмици на бременността до раждането. Преброяването започва в 9.00 и завършва в 21.00. Времето на първото движение се записва в колоната "начало", времето на десетото се въвежда в таблицата в колоната "край" или се отбелязва на графиката.

Ако детето не е направило 10 движения преди 21.00 часа, трябва да информирате Вашия лекар за това - може да се наложи допълнителен преглед: CTG запис (оценка на сърдечната честота на плода и тонуса на матката) и Доплер (изследване на скоростта на кръвния поток в съдовете на матката, плода и плацентата).

Една от причините, поради която бъдещата майка може да регистрира броя на движенията на плода по-малко от десет, е физическата й активност. Дори леките упражнения водят до 25% намаляване на двигателната активност на плода поради временно намаляване на кръвоснабдяването на матката, което не е свързано с риск за плода.

Метод от Кардиф. Този метод за определяне на двигателната активност на плода въз основа на принципа на броене до 10 е малко по-различен от предишния. Прави се регистрацията на периода от време, през който плодът е направил 10 движения. Периодът от време се избира произволно, а периодът, за който бебето се е движило 10 пъти, се записва в таблицата. Обикновено броят на треперенето е 8-10 на час, ако детето е будно. Ако в рамките на 3 часа бъдещата майка не усеща движения на плода, не трябва да се притеснявате, най-вероятно бебето просто спи. В този случай тестът трябва да се повтори след 3 часа. Липсата на движения на плода този път също е причина да се консултирате с лекар и да разберете причината за "затишие".

Метод на Садовски. Препоръчва се бременна жена да записва периода от време, през който плодът е направил 10 движения, всеки ден след вечеря, от 19.00 до 23.00 часа, докато лежи на лявата си страна. Ако жената не усеща движенията на детето, тя трябва да докосне стомаха си с длани, за да направи усещанията по-ясни. Началният час трябва да бъде записан. Всяко движение на детето е отбелязано на хартия.

Ако бъдещата майка преброи 10 движения в рамките на един час, тя може да спре да записва. Ако детето се е движило по-малко от 8-10 пъти на час, броенето продължава още един час. Вечерното време при този метод не е избрано случайно. Най-голямата двигателна активност при плода се отбелязва точно през вечерните часове. Увеличаването на броя движения след вечеря може да се дължи на повишаване на нивата на кръвната глюкоза.

Позицията на бременната жена от лявата страна също не е избрана случайно: по този начин плодът се движи по-активно, тъй като именно в тази позиция на майката се наблюдава най-доброто кръвоснабдяване на матката (обикновено матката е леко обърната надясно).

По-малко от 10 движения за 2 часа с този тест трябва да се разглеждат като признак на нарушение на плода. В този случай трябва да се консултирате с лекар и да проведете допълнителни изследвания..

Методите за самооценка от жена с движения на плода са доста прости. При използването им не се изисква специално оборудване и медицинска намеса; всички бременни жени могат да ги използват.

Ако резултатите от теста са в рамките на нормата, тогава бременната жена може да бъде сигурна, че всичко е в ред с нейния плод..

Честотата на движенията на плода зависи от много фактори. Жените, които носят няколко бебета, определено ще кажат, че всяко от децата им се различава по "начин" и честота на движенията.

Важно е да се разбере какъв вид физическа активност е обща за нормалното състояние на плода и какво е доказателство за неговото необичайно здравословно състояние. Да се ​​ориентирате с "нормата" за дадено бебе и помага един от тестовете за отчитане на движенията. Много зависи не само от нероденото дете, но и от начина на живот на майка му..

Когато жената си почива, движенията на плода стават по-изразени, в покой бременната жена се слуша все по-често забелязва движения, но по време на активен работен ден се разсейва от много неща и на бъдещата майка може да изглежда, че бебето изобщо не се е движило. В този случай й се препоръчва да прекара известно време на спокойно място и да се вслуша във вътрешните чувства..

Мнението, че някои хранителни продукти са в състояние да „събудят“ тихо дете, най-вероятно е погрешно - дейността на плода зависи не от вида на храната, консумирана от майката, а от нивото на глюкозата в кръвта. В рамките на кратко време след хранене той се повишава в кръвта на майката и плода, поради което броят на движенията на детето се увеличава.

Често плодът започва да се движи бурно и болезнено, ако бременна жена се намира в задушно, опушено помещение, чувства гадене и световъртеж. Такива движения се случват в отговор на временно нарушаване на притока на кислород към плода - по този начин той сигнализира на майка си, че не е добре.

Ако бъдещата майка е в неудобно положение за детето, той също определено ще ви уведоми за това с интензивни интензивни движения. Така че, ако бременна жена лежи по гръб, тогава се получава механично компресиране на долната куха вена (голям венозен съд, през който кръвта от долната половина на тялото се връща в сърцето). Компресията на този съд води до намаляване на венозния отток на кръвта, притока на кръв през матката се влошава, плодът започва да изпитва лек недостиг на кислород (хипоксия), на който реагира с бурни движения.
В допълнение, децата реагират по различен начин на силни звуци: някои се успокояват, други, напротив, активно "негодуват".

Като правило силните, продължителни и болезнени движения показват дискомфорта на детето, докато плавните и ритмични движения показват, че бебето се чувства добре..
Повишена физическа активност може да се наблюдава със заплаха от преждевременно раждане, многоводие. При движение кръвното налягане на бъдещото бебе се повишава, пулсът се увеличава, което означава, че притокът на кръв се ускорява, което води до увеличаване на кислорода и хранителните вещества в кръвта. И така, със своята енергия детето може да помоли майка си да яде или да излезе навън..

Ако прости методи (промяна на положението на тялото, хранене, излизане на чист въздух) не могат да се справят с насилствените движения на плода в рамките на 1 час, препоръчително е да се консултирате с лекар.

В последните седмици на бременността активността на плода рязко намалява. С помощта на ултразвук обаче беше установено, че броят на движенията остава почти непроменен, но естеството им се променя: плодът се обръща и по-рядко се дърпа, но движи ръцете и краката със същата честота. Жената ги чувства слабо или изобщо не ги забелязва. Именно с този факт е свързана погрешната представа, че преди раждането се твърди, че "плодът замръзва".

Болка от фетални движения

Понякога движенията на плода нараняват бъдещата майка. Може да се появи, ако жената лежи по гръб или седи с прав гръб, особено в поза с кръстосани крака. В този случай повишената двигателна активност на плода не е патология и като правило е свързана с факта, че в положението на тази майка временно се доставя по-малко кислород на бебето поради намаляване на притока на кръв към матката.

Когато се появи болка, бременната жена трябва да промени позицията на тялото си: да се наведе напред, да се изправи, да легне настрани. Трябва да се успокоите, да се отпуснете, да направите няколко дълбоки вдишвания, да погладите стомаха си, да говорите с бебето си. Обикновено тези прости техники са достатъчни за промяна на поведението на плода..

Ако движенията на детето реагират на болка в десния хипохондриум, наложително е да информирате лекаря за това. Изключете заболяването на жлъчния мехур при майката (напр. Камъни в жлъчката).

Болката под гръдната кост при движение на плода може да показва наличието на диафрагмална херния. Ако бременна жена има белег на матката след цезарово сечение и тя усеща болезненост в областта на белега, когато детето се движи, тогава това също трябва да бъде съобщено на акушер-гинеколога. Болката при такава локализация може да е един от признаците на белег за малоценност, което показва вероятността за разминаване на шевовете.

Натискът на плода върху областта на пикочния мехур също може да бъде болезнен. Такива болки са възможни при възпаление на пикочния мехур (цистит). Общ тест за урина ще помогне да се изключи това заболяване. Ако е добре, не се притеснявайте.

Понякога бременните жени усещат пулсиране в корема. Това пулсира кръв в пъпната връв. Ако това явление не е постоянно, тогава няма причина да се притеснявате..

Феталните движения са нормални

Понякога бременна жена се хваща да си мисли, че не усеща движения на плода в продължение на няколко часа. Това е нормално: детето може просто да спи до 3-4 часа подред. Ако изглежда, че този период от време отдавна е отминал, бъдещата майка може да приложи методи за стимулиране на дейността на плода. За да направите това, можете да направите няколко физически или дихателни упражнения, да излеете струя студена вода върху стомаха си. Най-лесният начин е да задържите дъха си и детето ще започне да се тревожи и да се движи в отговор на недостиг на кислород..

Ако тестът за задържане на дъха не даде резултат, можете да опитате следното: вървете или се качвайте нагоре и надолу по стълбите, след това яжте нещо сладко и след това легнете тихо за 2 часа. Като правило тези дейности помагат за активиране на плода благодарение на глюкозата и двигателната активност на майката и движението на плода ще се възобнови. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар през следващите 2-3 часа (максимум след 6 часа без движение).
Също така, ако ситуацията се повтаря твърде често, когато движенията на детето не се усещат през деня, е необходимо да уведомите лекаря, който ви наблюдава..

Фетални движения и диагностика на патологии

Разбъркването на плода е единственият начин да се „оплаква“ от страданието. Трябва да се обърне голямо внимание на внезапна и необяснима промяна в характера на движенията на бебето..
Внимание! Прекратяването на движенията на плода за повече от 6 часа е причина за спешно посещение на лекар.!

Най-често страданието на плода се причинява от хипоксия (кислороден глад), която може да бъде открита чрез кардиотокография (CTG) и ултразвук с доплер анализ. Започвайки от 28-та седмица на бременността, един от водещите методи за оценка на състоянието на плода е записването на кардиотокограма. Съвременните устройства за запис на CTG автоматично отчитат сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и тонуса на матката и записват получените данни на графика под формата на крива. Записът се прави по следния начин: бременна жена е прикрепена към легнало положение или седнала по корем, единият от които регистрира тонуса на матката, а другият - сърдечната честота на плода.

Записът се извършва в продължение на 20-60 минути, майката трябва, по време на проучването, да отбележи движенията на детето, като натисне специален бутон.

Сърдечната дейност е най-точният и обективен показател за здравето на плода. Изучавайки колебанията на този показател в зависимост от движенията на бебето или контракциите на матката, лекарят може да приеме наличието на кислороден дефицит (хипоксия) или други заболявания, което ще изисква допълнителен преглед.

За да се изясни естеството на промените, се предписва доплерометрия, с помощта на която лекарят оценява скоростта на притока на кръв в маточните артерии, съдовете на пъпната връв, мозъчните артерии и феталната аорта. Промените се записват под формата на криви на скоростта на кръвния поток (BSC). Когато оценява получените показатели, лекарят може да направи заключение относно тяхното патологично естество или норма.

В голям брой случаи тези данни помагат да се избере правилната тактика за управление на бременността, да се предпише необходимото лечение и да се очертае план за управление на раждането. В някои случаи може да се наложи биофизичен тест.

С помощта на ултразвуково сканиране се оценява наличието на фетални движения, сърдечен ритъм, околоплодна течност, мускулен тонус за 20-30 минути.

Обикновено ръцете и краката на детето са в огънато положение, което показва нормален мускулен тонус. Изправените крайници показват нисък мускулен тонус и са знак за недостатъчно снабдяване с кислород (хипоксия) и факта, че детето се опитва да прави дихателни движения. Това проучване е подобно на провеждането на конвенционален ултразвук.

Ако резултатите от изследването показват сериозно състояние на плода, тогава може да се вземе решение за спешно раждане..

Ако има нарушения, но те не са толкова изразени, тогава лекарят ще заключи, че е необходимо да се хоспитализира бременната жена в патологичния отдел на родилния дом и да предпише лечение, насочено към подобряване на функцията на фетално-плацентарния кръвен поток.

Ако според проучването всичко е наред, тогава бременната жена има право да се прибере вкъщи, като я съветва да продължи да брои движенията на плода.

CTG, ултразвук и доплерометрия по време на бременност са абсолютно безвредни и безболезнени за жената и плода. Известни са много случаи, когато благодарение на навременната диагноза е било възможно своевременно да се установят аномалии в състоянието на плода, да се избере подходящото лечение или да се извърши спешно раждане, като по този начин се предотврати неприятност.

Може би ще ви интересуват статиите на сайта.