Оригването помага на бебето да се отърве от въздуха, който е погълнал по време на хранене. Ако не чакате оригване няколко пъти подред, тогава въздухът може да доведе до образуване на газове в корема..

Как да изчакате оригване

Докато чакате оригване, можете леко да погалите гърба на бебето. За да предотвратите оригване на дрехите си, винаги поставяйте кърпа или пелена под брадичката на детето си..

Опитайте няколко пози, в които можете да изчакате да се оригнете и изберете тази, която подхожда на вас и вашето бебе! Обикновено родителите предпочитат тези методи:

Седнете и задръжте бебето на гърдите или през рамо. Когато детето е в това положение, внимателно масажирайте гърба му, така че въздушният мехур да излезе навън..

Поставете бебето настрани. В това положение детето няма да се задави с мляко, ако изведнъж си отиде.

Поставете бебето на корема в скута си. Подпрете главата на бебето и се уверете, че тя е по-висока от гърдите на бебето. Масажирайте нежно гърба му.

Ако бебето не е спокойно, докато се храни, спрете процеса на хранене, задръжте бебето, изчакайте оригването и след това продължете храненето. Ако бебето се храни с бутилка, препоръчително е да изчакате оригване на всеки 60 - 90 ml храна, а ако бебето е кърмено, трябва да изчакате оригване след едната гърда, преди да прикачите новороденото към другата..

За да избегнете повръщане, през първите 6 месеца можете да изчакате 10-15 минути за оригване след всяко хранене. След това не можете да се притеснявате, ако детето не се оригне след всяко хранене - обикновено това означава, че детето се е научило да яде, без да поглъща въздух, а също и да се движи повече, излишният въздух ще излезе рано или късно.

Как да задържите бебето, така че да се оригне и как можете да помогнете

Как да задържим детето, така че да изригне, е въпрос, който интересува всички млади родители. При новородените храносмилателният тракт не е напълно оформен. Бебето не получава въздух след хранене без помощта на възрастни. Следователно бебетата се носят в специално положение, за да получат оригване..

Бебе на рамото на мама

Защо да плюеш бебе след хранене

Децата, които кърмят, ядат кърма или адаптирано мляко. По време на зърното или кърменето бебето поглъща въздух. Запълва стомаха на децата, притиска стените му, поради което бебето отказва да яде, недохранва. По-късно въздухът преминава в тънките черва и притиска стените на органите, възникват пристъпи на колики. Бебето се чувства неудобно, коремът става твърд и поведението на бебето е неспокойно.

Всички педиатри препоръчват да се вземат всички необходими мерки за изплюване на бебето. Как да помогна на бебето да плюе след хранене? Всичко е съвсем просто - новороденото се премества в изправено положение. Преместването на бебето в поза в колона помага за повдигане на въздуха нагоре, това помага за освобождаването на въздуха.

Важно! Поза с колона е измислена в съветските детски градини, където децата са довеждани от 3-месечна възраст. След като нахраниха адаптираното мляко, те толкова много се опитваха да премахнат излишната храна, изядена от детето.

Ако бебето не изплюе, това ще допринесе за нарушаване на храносмилането му. Симптоми на напълнен с въздух стомах:

 • плач;
 • извиване;
 • пристъп на колики;
 • коремна болка;
 • недохранване;
 • бебе, опитващо се да издърпа свитите крака нагоре.

След оригване всички симптоми изчезват, детето се успокоява, храносмилането се подобрява. Понякога регургитацията е симптом на нарушения на храносмилателната система. В такива случаи атаките са неконтролируеми, повръщането е фонтан, бебето отслабва. Педиатрите ще ви кажат какво да направите, за да предотвратите изплюването на детето.

Как да държите новородено да се оригва

Как да освободим въздух от новородено след хранене е въпрос, който преследва притеснените родители. Отговорът на него е прост - трябва да държите бебето в специална позиция, която помага за изтласкването на въздуха през оригването. Бебето още не може да отделя мехурчета.

Хоризонтално положение

В хоризонтално положение новороденото е свикнало да бъде. В тази позиция той прекарва първите шест месеца от живота си. Поставянето му върху права повърхност няма да помогне на бебето да изплюе след хранене. Въздушните мехурчета ще продължат да притискат стените на стомаха и той ще плаче.

Има опция за новородени. След хранене бебето се оставя на ръцете в хоризонтално положение. Поставете детето в лакътя. Опитват се да държат главата по-високо от краката, ходят така с него на ръце, докато се оригнат.

Важно! Ако бебето не се повръща след хранене, тогава в стомаха му няма въздух..

Бебето няма достатъчно въздух по време на всички хранения. Случва се така, че той намира добра позиция при хранене, така че въздухът да не прониква. За да бъдете на сигурно място, струва си да хулите бебето малко след хранене..

Позиция на колона

Това е най-популярната позиция след кърмене. Изобретен е от учители в съветските детски градини. В предвоенния период отпускът по майчинство е бил само 3 месеца, така че детските ясли са работили навсякъде. Възпитателите нямаха време да избират специална диета за всяко дете. Порциите също бяха еднакви за всички.

След хранене, всяко бебе е носено в колона, за да може да регенерира излишната храна. Тогава малко хора знаеха, че заедно с излишната храна излиза и въздух, който причинява колики.

Правила за носене на колона:

 1. На рамото се поставя салфетка.
 2. След хранене бебето се полага лице в лице на рамото.
 3. Лицето на новороденото трябва да вижда стаята.
 4. Дръжките се държат от мама или татко.
 5. Гърбът е изправен, поддържан за него.
 6. В това положение те ходят 30-40 минути.

Ако не се появи регургитация, докато детето е спокойно, добре възпитано, не плаче. Така той не погълна въздух. Поставете го обратно и го оставете да играе.

Новородено с родители

Други възможни опции

Масажът на корема и гърба има положителен ефект върху тялото на детето. Извършва се както следва:

 1. След хранене бебето се полага по гръб.
 2. Под главата се поставя малка ролка, така че тя леко да се издига над тялото.
 3. Започнете масаж на корема с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка.
 4. Прилагайте лек коремен натиск.
 5. Процесът продължава, докато той изригва въздух..

Най-добре е да правите масажа с друг метод заедно. Така че ефектът ще бъде по-силен, новороденото ще повърне по-бързо.

Важно! Ако поставите бебето на корема преди хранене, тогава коликите ще бъдат по-малко.

Предпазни мерки при работа с бебето

Ако не позволите на детето да изплюе и да освободи въздуха, то то ще получи пристъп на колики. Позата на колоната се е доказала като най-ефективна. Много хора използват хоризонтално положение и масаж.

Струва си да вземете предпазни мерки, докато държите новороденото в ръцете си. Тялото на бебето е много крехко, всичко може да се случи. Костите и ставите са разхлабени и могат лесно да бъдат повредени. С детето трябва да се работи много внимателно, особено през първите шест месеца. По-късно бебето започва да бъде активно и се опитва да се движи самостоятелно..

Какво трябва да направите, за да не навредите на бебето си:

 1. Постоянно поддържайте главата, тъй като е трудно за децата да я държат сами. Шийните прешлени не са достатъчно силни.
 2. Не можете да седнете бебето на ръце, това допринася за необичайното развитие на гръбначния стълб.
 3. Всяко движение на детето трябва да бъде плавно. Трохите тепърва започват да опознават света и са доста срамежливи.
 4. Изваждат децата от креватчето или ги вдигат във въздуха, като първо държат врата, много е крехък.
 5. Необходимо е да носите детето в колона, като държите лопатките и долната част на гърба.
 6. В хоризонтално положение главата на детето се полага върху лакътната ролка, тялото на бебето се поддържа от ръката, а втората се извършват необходимите манипулации.

Важно! Възможно е да вдигнете бебето, като дръпнете дръжките по-близо до 6-8 месеца. По това време бебето се опитва да седне само. В ранна възраст това може да увреди гръбначния стълб..

Мама в син пуловер държи бебето

Съвети за подпомагане на бебето при оригване

Всяка опитна майка и баба ще ви кажат как да помогнете на детето да се оригне. Износването на колона помага на бебетата да възстановят функцията на червата. За да предотвратят колики, майките използват полезни съвети:

 1. Когато кърмите, дръжте бебето настрани. В това положение по-малко въздух влиза с храната..
 2. При хранене с изкуствена млечна смес се използват специални зърна против колики. Имат вътре тръба за изход за газ, която отстранява въздуха, задържан в млякото.
 3. Дупката в зърното трябва да е възможно най-тънка, колкото по-широка е, толкова по-вероятни са колики.
 4. При хранене се уверете, че биберонът непрекъснато се пълни с мляко. Смукането на празна бутилка помага за поглъщане на въздух.

Невъзможно е да се предотврати напълно детето от колики. Изплюването не само помага да се отървете от мехурчетата в стомаха, но и премахва излишната храна. Преяждането причинява затлъстяване в бъдеще, увеличава чревния обем, нарушава развитието на метаболитните процеси.

Как да помогнете на детето да се оригне, съвети:

 1. Преди хранене бебето се излага на стомаха, това подобрява храносмилането. Основното нещо е да създадете такъв ритуал, за да не се сблъскате със съпротивата на бебето..
 2. Масажите на корема и гърба се извършват редовно. Това помага да се извадят балони..
 3. Заемете правилната позиция, докато носите. Главата на бебето трябва да е по-висока от тялото, тогава мехурчетата ще се стремят нагоре и ще излязат навън.
 4. Дори след хранене през нощта не трябва да пренебрегвате правилото за носене на колона.
 5. Детето винаги е поставено настрани, ако плюе, тогава масата не трябва да се задържа в устата му.

Мама и бебе в бяло

Всяка майка знае, че регургитацията облекчава дискомфорта на бебето, премахва пристъпите на колики, подпомага храносмилането и премахва излишната храна. Всички педиатри съветват носенето на бебето в колона или друго повдигнато положение, за да се стимулира отделянето на въздушни мехурчета.

Регургитация при новородени и кърмачета. Как да предизвикам оригване? Видео уроци

В помощ на младите майки.

Плюенето при новородени и кърмачета е познато на почти всяко семейство..

Как да намалим честотата на изплюване при бебетата и количеството изплюто мляко?

Регургитация / оригване.

Първо, трябва да се успокоите и да разберете, че това явление е напълно нормално, случва се на всяко бебе, защото нервната му система все още е слаба, а структурата на храносмилателния тракт е такава, че насърчава проникването на храната в обратна посока - от стомаха в късия хранопровод, фаринкса, устата и навън.

Докато детето расте, стомашно-чревният му тракт постепенно се възстановява и регургитацията спира..

Експертите често казват, че майките са излишно притеснени - това явление не създава проблеми на детето. Това често е така. Но виждам колко трудно е понякога семейството да се справи с проблем. Понякога бебето остава гладно, отслабва и кърменето на майката се нарушава.

Понякога бебето изплюва излишното мляко. Това е нормално. Не се притеснявайте. Просто се уговорете за по-чести и равномерни хранения, така че бебето ви да не преяжда..

За да тествате, изсипете 1-2 супени лъжици вода върху пелената и сравнете петното с това колко изплюва. Ако не повече, значи всичко е наред.

Това се случва, че регургитация се случва във фонтан и често, дори ако дъщерята или синът ядат малко. Това е причина да се консултирате с лекар.

При регургитация стомашният сок може да се хвърли в хранопровода. Киселото понякога дразни хранопровода до такава степен, че трохичката може да плаче, да бърза. Ако тази беда преследва бебето постоянно, тогава може да има заплаха от синузит или отит на средното ухо..

Храненето и здравето на детето в бъдеще често ще зависят от това как ще бъде коригиран процесът на хранене на бебето през първата седмица и през първия месец..

Хлапето ви вярва и се нуждае от вашата помощ.

Какво да правя

Съвети от моя собствен опит.

 • Помолете медицинския персонал да ви покаже как правилно да храните бебето си. С достатъчно упоритост със сигурност ще намерите тези, които ще разкажат и покажат всичко много ясно..
 • Ако е възможно, приемете каквато и да е помощ от семейството и приятелите, за да се справите с първоначалните проблеми възможно най-скоро..
 • Който може да си го позволи, по-добре е да наемете опитна бавачка, за да се справите с газове, колики и регургитация възможно най-бързо. В крайна сметка, преди да имате време да погледнете назад, започва по-обилно слюноотделяне и подготовка на венците за растежа на зъбите. При по-спокойните деца зъбите им обикновено са по-спокойни..

Преди хранене

Ако е възможно, преди всяко хранене, поставете бебето на корем върху твърда повърхност или в скута си. Не всички трохи позволяват това, ако сте гладни, но бъдете нежни и търпеливи.

Децата буквално "в движение" улавят приятни моменти и скоро самите те чакат момента, в който пръстите и дланите на мама или татко, баба или бавачка ще направят леко "бягане" по коремчето им.

Постепенно научете бебето си леко да масажира корема по посока на часовниковата стрелка около пъпа с лек натиск от дясната страна, така че газиците да излязат и да не притискат коремната кухина по време и след хранене. Тогава бебето ще се насити по-спокойно и по-бързо.

Придружете всяко свое действие с нежна, нежна комуникация с бебето. Много е важно. Така той бързо ще се научи да ви се доверява, ще научи интонацията на гласа ви и в бъдеще ще се ръководи от тях..

Хранене

Не започвайте да хранете крещящото бебе. Понякога хлапето просто бърза да "млъкне". Не е правилно. Първо се успокойте, отпуснете се и след това нахранете, в противен случай въздухът ще бъде погълнат.

Не трябва да бъдете довеждани дотам, че детето да крещи от глад и е невъзможно да го успокоите. Гладът на бебето е катастрофа и трябва да бъде задоволен незабавно..

Можете да прочетете подробно за техниката на кърмене, нощното хранене и честотата на хранене в статията ми „Хранене на бебе“. Има и прекрасен подробен видео материал. И там изброих причините, поради които детето плаче. Когато се научите да различавате гладния плач от другите видове плач, много проблеми ще изчезнат сами..

Ако се храни от шише, уверете се, че зърното постоянно се пълни с мляко, бебето не трябва да се "храни с празнота". Отворът в зърното не трябва да е твърде голям за вашето бебе (нито твърде малък).

Опитайте да се храните с бутилки на д-р Браун против колики. Те помагат много.

Улавянето на голямо количество въздух води до преливане на стомаха на бебето, дискомфорт, регургитация.

Наблюдавайте внимателно новороденото и слушайте.

Ако той смуче равномерно (прави преглъщащи движения равномерно), а след това спира и започва да се тревожи, внимателно го освободете от храненето и му дайте изправено положение, като го поставите леко върху гърдите му. Може би той веднага ще се оригне с въздух..

Ако въздухът не излиза навън и бебето се извива от неприятни усещания, тогава вдигнете детето нагоре, така че главата и ръцете му да лежат на рамото ви и бебето да вижда стаята зад гърба ви.

Хванете здраво детето с длан, хванете го така и въздухът определено ще излезе. Можете леко да потупате гърба с дланта си. Детето ще се почувства по-добре, в камерата ще има място за нова порция мляко и бебето отново ще поиска да яде. Потърсете позиции, които са удобни за вас и вашето бебе. Храненето може да бъде разделено на 2-3 стъпки.

Прекъсванията в храненето също са необходими, защото млякото не тече в непрекъснат поток, но има приливи и отливи. Между приливите и отливите бебето си почива и чака следващата партида..

Как да държите бебето да се оригва

Необходимо е да се даде на бебето позиция, при която то изпуска целия въздух, попаднал в стомаха. Това е всичко.

Как да се оригнем и да подпомогнем освобождаването на въздух

В края на храненето сложете бебето обратно на рамото си и го задръжте така, докато всички въздушни мехурчета и мехурчета излязат навън..

Понякога се случва въздухът да не излиза. Ако детето е спокойно, значи го няма. И ако "се оплаква", тогава леко му дайте хоризонтално положение и отново вдигнете на рамото си.

Под тежестта на теглото си бебето непрекъснато ще слиза, а вие постоянно ще го повдигате нагоре. По този начин се извършва допълнителен масаж на корема и тялото на бебето. Преместете бебето от едно рамо на друго, ако бързо се уморите. Още по-добре, дайте го на татко или някой друг, показвайки тази техника.

 • Този начин на носене на бебе до голяма степен го освобождава от регургитация, газове и колики; тренира вестибуларния си апарат; масажира коремните и гръбните мускули, като ги укрепва.
 • Пъпната херния се възстановява по-бързо и гръбначният стълб се укрепва. Хлапето ще започне да държи главата по-рано и по-уверено.
 • Ако ходите с него и не седите, той научава много нови неща около себе си. Той е едновременно приятен и интересен.

Много добър материал в това видео. Съветвам ви да учите.

Първите трудности в следродилния период.

Ако бебето ви често се притеснява от регургитация, газове и колики, то това положение може да му хареса и с времето ще се радва да „поиска“ на рамото ви да облекчи състоянието му.

Но това, което не трябва да се прави с бебе след хранене, са резки движения. След ядене му дайте мир..

Не разклащайте бебето, играйте с него или се опитвайте да предизвикате щедра усмивка, така че бебето да не се дръпне силно с голяма въздишка. Освен това смехът при по-големите бебета може да се превърне в продължително хълцане или истерия. Често е трудно да се спре, особено преди лягане, когато нервната система на детето е изтощена..

Оставете храната да се смила малко, не изпомпвайте твърде много. Болестта на движението е много полезна, но във всичко трябва да има мярка..

Важно е да отучите бебето от всяка болест на движението по време на разходка, или по-скоро да не свиквате с тях. В бъдеще несъмнено ще оцените този мой съвет, особено през зимата, дори ако в началото сте скептични..

Ако има нужда да измиете бебето или да се преоблечете спешно по време на или непосредствено след хранене, то поне леко го задръжте по описания по-горе начин, за да предизвикате еруктация и едва след това предприемете необходимите действия, но внимателно.

Съвети

 • Дрехите и памперсите не трябва да притискат плътно тялото на бебето. Купувайте ежедневни неща с няколко размера по-големи, защото не само бебето расте бързо, но и естественото бельо след две или три прания в машината силно се "свива".
 • Можете леко да повдигнете главата на матрака, на който бебето спи.
 • Не трябва постоянно да държите бебето на гърдата. Така той никога няма да бъде освободен от въздух.
 • Научете се да правите разлика между гладно и нахранено бебе, което плаче.

Тревожност - необходим е лекар

Ако спазвате вярно всички препоръки на педиатър и посетител и никой съвет не ви помага, не отлагайте посещението при лекар.

Никога не се колебайте да помолите за помощ, особено когато става въпрос за здравето на най-малкия ви член на семейството. Моля, имайте предвид, че често е невъзможно да се предвиди хода на събитията.

При най-малкото съмнение за заплаха за здравето на бебето, свържете се със специалист! В крайна сметка понякога регургитацията е патологична.

В тази статия говорих само за регургитация, а не за повръщане. При най-малкото съмнение за повръщане незабавно се обадете на линейка, спешно се обадете на лекар!

С това страхотно видео можете да научите много полезни неща.

Как да накарате бебето да се оригне

Тази статия е съавтор на д-р Лора Марусинец. Д-р Марусинец е сертифициран педиатър от Уисконсин. Завършва Медицинския колеж в Медицинското училище в Уисконсин през 1995г.

Брой източници, използвани в тази статия: 16. Ще намерите списък с тях в долната част на страницата.

Всеки знае колко некадърно се хранят бебетата, докато поглъщат много въздух по време на хранене. Въпреки че кърменето може да намали нуждата на бебето да се оригва, много бебета все още трябва да отдухат след хранене. За да се чувства детето по-добре, е важно да разбере кога трябва да се оригне, а също така да знае как да предизвика оригване и да подобри храносмилането на детето..

Оригване при новородени след хранене: причини и лечение

Оригване - механизмът на процеса

Оригването при бебе активира процеса на смилане на храната.

Оригването е физиологичен процес, при който излишният въздух се отстранява от стомаха през устната кухина. Това изисква рефлекторно свиване на стомашните мускули и отворен сърдечен сфинктер. Човек се запознава с това явление още в ранна детска възраст.

По време на хранене бебето поглъща малко въздух. Неговата нужда да премахне малкото им коремче. Но малко количество въздух е необходимо за нормалното функциониране на храносмилателната система. Помага за регулиране на вътрешното налягане в тялото. Допълнителни функции на оригване:

 • Подобряване на двигателната активност на стомаха
 • Активира процеса на храносмилане
 • Намаляване на налягането в стомаха
 • Безопасен механизъм за предотвратяване на разтягане на стените на стомаха и червата

По време на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт процесът на отстраняване на въздуха остава незабелязан. Но при патологични процеси към оригването се добавят допълнителни симптоми. В този случай е необходимо допълнително изследване и лечение на основното заболяване..

Регургитация и нейното предотвратяване

При здрави деца тялото се отървава от излишната храна само от време на време. Ако проблемът често се тревожи, е систематичен, тогава родителите трябва да предприемат действия възможно най-скоро. По-специално, гнило оригване възниква поради гнилостни процеси в стомаха. Недостатъчното количество стомашен сок може да ги причини. Този проблем не може да бъде идентифициран без допълнителна диагностика..

 • Кисело. Възниква поради тумори и пептична язва.
 • Горчив. Този тип е характерен за холецистит, както и за чревна инвагинация..
 • По въздух. Появява се при бебета само ако не се прикрепят правилно към гърдите или не ядат храна от шише.

Регургитацията се среща при почти всички бебета.

Регургитацията се наблюдава при почти всички бебета. Ако детето повръщаше не повече от 1-2 супени лъжици мляко, тогава няма нищо лошо в това. За да помогнете на бебето да поглъща по-малко въздух след и преди ядене на храна, можете да предприемете следните действия:

 • при хранене трябва да се опитате да държите бебето в повдигнато положение;
 • опитайте се да прилагате правилно, като се уверите, че освен зърното в устата си, той има и част от ареолата; при изкуствено хранене избирайте бутилки със специален клапан, който предотвратява поглъщането на излишния въздух;
 • не трябва да храните бебето, когато плаче, докато плаче, то може да погълне много въздух и тогава плюенето ще бъде изобилно; успокойте бебето, първо го задръжте вертикално и едва след това започнете да се храните;
 • не прехранвайте, ако детето яде много, опитайте се да разбиете храненето на повече приеми, но намалете количеството консумирано мляко наведнъж, първоначално бебето може да не го хареса, ще бъде капризно, но това ще го спаси от неприятна болест.

Много често част от кърмата или адаптираното мляко излизат с въздуха по време на оригване. Ако обемът на изплюването не е повече от 2 супени лъжици, няма нищо лошо в това. Регургирането на мляко след хранене обаче може да бъде досадно за бебето и за майката. Могат да се предприемат превантивни мерки за намаляване на регургитацията до известна степен..

 • Преди хранене трябва да сложите бебето на корема. Това има масажен ефект върху стомаха и намалява вероятността от спонтанно освобождаване на съдържанието му..
 • По време на хранене е по-добре да държите бебето в полуизправено положение, като повдигнете главата си над нивото на корема.
 • Когато кърмите, трябва да наблюдавате пристъпа: ако бебето не поеме гърдата правилно, в процеса на сучене поглъща много въздух, който впоследствие ще излезе под формата на оригване.
 • Когато се храните от шише, трябва да се уверите, че сместа напълно запълва зърното (за това шишето трябва да се държи строго вертикално, отдолу нагоре) и да не изтича твърде много от отвора в устата на бебето, в противен случай то ще се задави, ще отвори устата си и ще погълне повече въздух.
 • Ако бебето плаче, трябва да го успокоите и едва след това да го нахраните, в противен случай то ще ридае и ще поглъща въздух по време на процеса на хранене..
 • След като нахраните бебето, трябва да го задържите в „колона“: бебето се взема на ръце в изправено положение, притиска се с корем към себе си, така че главата му да лежи на рамото му, и се носи в това положение няколко минути. Когато детето е в това положение, въздухът в стомаха се издига нагоре и излиза под формата на оригване, без да „улавя“ съдържанието на стомаха.

Смея да ви уверя, че вашето бебе така или иначе ще се оригне след хранене през първите месеци от живота. Макар и незначително, все пак ще бъде. Следователно, така че въздухът от хранопровода да не се премести в червата и да не започне да причинява неудобства на бебето, трябва да му помогнете да се отърве от него.

 1. Съберете бебето веднага след хранене. Облегнете го в изправено положение и поставете главата на рамото си. Разходете се в това положение за около 10 минути. Ако въздухът не излиза навън, а детето все още е неспокойно, тогава направете кратка почивка и след това пак похулете.
 2. Ако бебето вече не е на месец и не се страхувате да го поставите на корема (Кога да сложите бебето на корема), тогава го направете. Когато полагате бебето на корема, мускулите се стягат, бебето заема идеална позиция за излизане на въздух и ще настъпи оригване. Полагането на стомаха може да се редува с носенето на "колона".
 3. Поглаждане и масаж. Лекото поглаждане на гърба, когато бебето лежи по корем, само ще ускори отделянето на въздух. Лекият масаж на корема по време и след хранене също няма да е излишен..

Оригване на малките деца. Какво провокира реакция

Оригването се случва, когато въздухът се поглъща по време на хранене.

Нормалното количество регургитация при малко дете е от 10 до 15 пъти на ден. По-голям брой показва развитието на патологичен процес. Допълнителни фактори, провокиращи оригване:

 1. Повишена активност по време на хранене или след хранене.
 2. Плътно повиване, гащеризон или бикини.
 3. Склонност към преяждане.
 4. Нарушение на техниката на хранене.
 5. Аерофагия - поглъщане на въздух по време на хранене.
 6. Неправилна комбинация при въвеждане на допълващи храни. Например, плодово пюре след котлет.
 7. Татко или мама са пушачи. Малкото дете вдишва никотиновите изпарения. Помага за отслабване на мускулите на стомаха и сфинктера.

Прочетете: Ацетоново дишане при деца, диабетна кетоацидоза: симптоми и препоръки за диета

Разликата между повръщане и оригване

Ако детето плюе, но не са установени болести, тогава не можете да се притеснявате, тъй като това е нормален процес. Но ако бебето повръща, тогава трябва да подадете аларма.

Повръщането при новородени е сложен рефлекторен акт, по време на който съдържанието на стомаха се хвърля в устната кухина и в хранопровода. Можете да различите повръщането от оригването или регургитацията по следните симптоми:


Повръщането се характеризира със значителен обем повръщане.

 • Когато детето повръща, цветът на регургитанта се променя - той придобива жълтеникав оттенък. Това явление се дължи на съдържанието на жлъчка в стомашния сок.
 • Детето плюе само след хранене и повръщането се отбелязва редовно.
 • В допълнение към посочените симптоми, майката е длъжна да обърне внимание на поведението на бебето: ако всичко е наред, тогава детето само се оригва и не повръща.

  Оригване на малките деца. Общи препоръки

  Въвеждането на допълващи храни трябва да става само по препоръка на педиатър.

  Ако оригването не причинява безпокойство на бебето, тогава просто трябва да бъдете търпеливи. При новородените нервната система все още не е напълно развита. Следователно, вероятността за обратно движение на храната през хранопровода е висока. С нарастването честотата на регургитацията намалява. Решения на проблема:

  • Нормализиране на храненето. Някои мумии смятат, че малкото е недохранено. Особено, ако бебето е неспокойно или изисква повишено внимание. Бебето ще възвърне излишното мляко - това е физиологичен защитен механизъм срещу преяждане. Ако малкото дете напълнява според възрастовите норми, тогава не трябва да увеличавате диетата му.
  • Облекло - Тесното повиване вече е в миналото. Носете широки, удобни дрехи, които не притискат корема ви.
  • Допълнителните храни се въвеждат съгласно препоръките на педиатъра. Въвеждайте всяко ново ястие постепенно, като започнете с малки количества. Наблюдавайте внимателно поведението на бебето след въвеждане на нова храна. Ако се появят някакви тревожни симптоми, ще трябва да изчакате с това ястие. Това не означава да се откажете напълно. Просто го оставете настрана и опитайте след известно време.
  • Пушенето е лош навик. Като цяло трябва да забравите за цигарите в стаята, където е бебето. В допълнение към проблемите с оригването, малкото дете рискува да получи проблеми с дихателната система и други жизненоважни системи..

  Какво да правите, ако детето се задави с оригване

  Много често се случва майчиното мляко да се отделя силно в процеса на хранене на детето, така че детето се оригва и задушава.

  За да се избегне това явление, специалистите съветват майката да заеме почти легнало положение и да сложи бебето на гърдите си. Силен наклон не е желателен!

  В случай, че бебето се задави, майката трябва да го обърне с гръб към себе си, да сложи ръка на корема на бебето, да наклони бебето напред и внимателно да го потупа по гърба..

  Подобни действия помагат на бебето да изплюе мляко и да върне дишането си към нормалното..

  Консултациите с педиатър не могат да бъдат пренебрегнати, когато детето често хълца и показва симптоми на неправилно храносмилане.

  Аерофагия. Причини и решения на проблема

  За да предотвратите аерофагия, трябва да следвате техниката на хранене.

  Поглъщането на въздух е често срещано по време на хранене. Причините за прекомерно навлизане на въздух са както следва:

  1. Хлапето се притеснява и лакомо суче. В същото време отваря широко устата си. Причината може да е липса на мляко при майката или пълното му отсъствие..
  2. Грешки по време на хранене. Това се случва както при кърмене, така и при изкуствено хранене..
  3. Мускулна слабост при малкото дете поради проблеми при раждането.

  Прочетете: Супозиториите Salofalk като спешно лечение на улцерозен колит и болест на Crohn

  • Майките проверяват количеството произведено мляко. За целта трябва да се извършва контролно хранене в кабинета на педиатъра. Бебето се претегля преди и след хранене и се правят съответните заключения. Вторият вариант е да се изцежда млякото преди хранене. И сравнете с обемите, препоръчани за възрастта на малкото дете.
  • Следвайте техниката на хранене. Ако бебето кърми, уверете се, че бебето улавя както зърното, така и алвеолите.
  • По време на хранене шишето трябва да бъде напълно напълнено с мляко или адаптирано мляко. В зърното няма въздух.
  • Регулирайте дупката в зърното според възрастта на бебето. През първите няколко месеца латексовите зърна с минимално отваряне са най-добрият вариант. Използвайте специални зърна за каша, но също така се ръководете от вашето бебе.

  Как да улесним процеса на евакуация на газ по време на аерофагия:

  1. Хранени - не слагайте малкото в креватчето. Дръжте го изправено известно време.
  2. Без писъци по време на хранене! Успокои се и след това предложи да яде!
  3. Спазвайте правилата за кърмене или хранене от шише.
  4. Поставяйте малката периодично върху корема. Това ще помогне за отстраняването на излишния въздух от стомаха и червата. Двойна полза - можете да се справите с оригването и газиците ще се отдалечат.
  5. Главата на малкото дете трябва да е леко повдигната по време на хранене..

  Мама ще трябва да спазва тези правила само няколко седмици. Тогава - този навик ще достигне нивото на автоматизъм..

  Какво да правим за младите родители

  Въпреки че е нормално новородените да се оригват след ядене, има няколко ключови момента, които трябва да се имат предвид при неопитни родители. Те са както следва:

  1. Ако оригването на детето се проявява редовно, тогава трябва да обърнете внимание на това как детето приема майчината гърда или бутилка със сместа, докато яде.
  2. Ако по време на хранене се появят капризи или плач, на бебето трябва да се даде време да се успокои. Храненето трябва да бъде прекъснато, тъй като в развълнувано състояние детето може да се задъхне за въздух и да предизвика повръщане.
  3. В случай на тежко преяждане, бебето трябва да намали дозата, но да увеличи броя на храненията. Този проблем е особено важен за жени, при които млякото се отделя в излишък..
  4. За да може бебето да не изпитва дискомфорт след хранене, трябва да се опитате да провокирате неговата регургитация. Периодичното прекъсване на храненето може да помогне за намаляване на количеството въздух, постъпващо в стомаха. Когато детето е изяло около 100 милилитра от сместа, можете да спрете, да провокирате регургитация и да продължите процеса. Ако бебето се храни с кърма, тогава могат да се правят почивки, когато майката сменя гърдите си. Но тук е много важно да запомните, че много бебета не обичат, когато храненето се прекъсва без основателна причина..
  5. Често бебетата просто не се нуждаят от оригване, защото не са склонни да проявяват това явление. В този случай майката не трябва да се притеснява и да накара бебето да се оригне..
  6. Специалистите препоръчват винаги да масажирате корема на новородените след хранене, но не в легнало положение, да изберете подходяща смес за тях, да ги държите правилно по време на хранене и след хранене..

  Масажът трябва да се прави с чисти ръце и през чиста пелена. Движенията се извършват по посока на часовниковата стрелка, в кръгове, леко натискане на корема на бебето.

  Освен това майката трябва периодично да притиска краката на трохите към корема..

  Масажът трябва да продължи не повече от 10 минути. Такива действия насочват газовете в ректума. Облекчете болезнеността и дискомфорта.

  Оригване при бебе. Кога да започнете да се тревожите?

  Оригването при бебе трябва да спре преди 7 месеца.

  До 7 месеца - оригването се счита за нормално за малките деца. До шест месеца броят на епизодите започва да намалява. Но има ситуации, когато изригването показва патологични процеси в тялото. Признаци на патология:

  1. Бебето започва да отслабва или не го качва, отказва да яде.
  2. Изригването се превръща в повръщане. Зеленото повръщане е особено опасно поради проникването на жлъчка.
  3. Повръщане, което не зависи от приема на храна.
  4. Появата на спазмираща болка по време на оригване.
  5. Малкото дете започва да плаче, да кашля или да се гърчи по време и след като въздухът напусне стомаха.
  6. Оригване с гнила, остра или неприятна миризма.
  7. Оригване със следи от кръв.
  8. Повишена телесна температура.
  9. Спиране на процесите на уриниране и дефекация.

  Родителите няма да могат да разрешат този проблем сами. Не забравяйте да посетите Вашия лекар, ако имате този симптом..

  Кога да посетите лекар?

  Задължително е да покажете детето на лекаря, ако бебето не само плюе, но и яде и спи лошо
  Необходимо е да се консултирате с лекар, ако бебето започне да отслабва, постоянно е раздразнено, хленчещо, яде и спи лошо, плюе обилно. Ако оригването е жълто, неприятна миризма, това показва проблеми и патологични промени в работата на храносмилателната система, а именно:

  • Вродени патологии на стомашно-чревния тракт, като пилорна стеноза - когато определена част от стомаха е много тясна, в резултат на което изплюването е обилно, бебето е вяло, хълца и губи тегло. Може да има и аномалия като херния на диафрагмата..
  • Нарушаване на централната нервна система, което може да възникне в резултат на трудно раждане, самата бременност, вродени аномалии. Детето е хленчещо, раздразнително, може да се поти много. Появяват се симптоми на нарушаване на стомашно-чревния тракт, това е обилна регургитация, колики, метеоризъм.
  • Болести от инфекциозен характер, когато започва възпаление на мозъка (менингит) или други вътрешни органи (хепатит).
  • Случва се така, че патологиите се развиват на фона на наследствени фактори, когато има такива заболявания в анамнезата.
  • Вродените бъбречни проблеми също могат да причинят оригване и храносмилателни проблеми..
  • Отравянето може да провокира заболяване. Оригването в този случай е неприятна миризма, жълта, с примеси от кръв. В този случай трябва спешно да се обадите на линейка.

  Патологично оригване. Вероятни причини

  Хранителната интоксикация може да доведе до необичайно оригване.

  Лекарите идентифицират няколко вероятни причини за развитието на патологична оригване. Всички заболявания изискват вниманието на лекар и внимателно лечение. Оригване като признак на заболяването:

  • Хидроцефалията е натрупване на течност в мозъчните структури. Това се случва вродено и придобито. Първият е следствие от някои вирусни заболявания, претърпени от майката, докато чака малкото. Второто е следствие от трудно раждане, травма на главата, менингит в ранна възраст.
  • Перинатална енцефалопатия - патологични процеси в мозъка на малко дете, развиващи се в 1 месец от живота. Може да има много причини. Това са болести на майката, неблагоприятни условия на труд, стрес, инфекции, раждане на възраст под 18 години, резус-конфликт, патологично раждане. Всеки случай е различен.
  • Ахалазията е нарушение на двигателната активност на хранопровода. Въпреки че това разстройство принадлежи към стомашно-чревни заболявания, всъщност това е неврологично разстройство. Причините за развитието на тази патология са неизвестни..
  • Пилорната стеноза е вродена патология на пилора. Момчетата са по-склонни да се разболеят от момичетата. Придобитите форми са изключително редки в резултат на предишна язва на стомаха. Лекарите идентифицират следните възможни причини за заболяването - действието на определени лекарства, излагане на токсични реагенти в началото на бременността, ендокринологични нарушения. Може да се получи чревна обструкция..
  • Хранителна интоксикация.
  • Инфекциозни заболявания.
  • В редки случаи на бъбречно заболяване.

  Прочетете: Лечение на млечница в устата при възрастни: какво я причинява и как да се лекува

  Всички тези патологични състояния изискват вниманието на лекар. Самолечението в този случай е не само неподходящо, но и опасно. В трудни случаи ще се наложи операция. Но само след консултация с гастроентеролог, хирург и след щателен преглед.

  Родители! Не изпадайте в паника! Хирургичните действия при пилорна стеноза и ахалазия се извършват по методи, доказани през годините. Обикновено е позволено да започнете да захранвате малкото дете още 1 ден след интервенцията. За да се намали рискът от развитие на патологии, бъдещата майка трябва да се подложи на всички необходими тестове, да се държи в съответствие с препоръките на гинеколога. Не се самолекувайте, ако се появят допълнителни симптоми. Покажете малката на лекаря! По-добре да се пазите, отколкото да хапете лактите по-късно!

  Подробна информация за плюенето на бебе ще научите от видеото:

  Заедно с тази статия прочетете:

  • Аерофагия, какво е това заболяване?
  • Трябва ли да се паникьосвам: 3-годишно дете се оригва
  • Защо има оригване след ядене на въздух?
  • Слуз в изпражненията на бебето: норма или патология
  • Силна оригване: причини и средства за отстраняване
  • Бебето хълца в утробата: защо възниква, механизмът и принципите,...
  • Новороденото има болки в стомаха, какво да прави, как да помогне и как...
  • Детето има жълта диария: кога е норма и кога патологията
  • Ферментативни храни в човешкото тяло

  Оригване след хранене

  Само по себе си оригването както при възрастни, така и при деца е напълно нормално, физиологично явление. Заедно с храната в стомаха влиза и въздух, който човек неволно поглъща в процеса на хранене. След влизане в стомаха въздухът има 2 възможности за пътя: да се върне в хранопровода и да излезе под формата на оригване, или да се спусне в червата и да излезе заедно с чревни газове.

  Ако говорим за новородени, тогава оригването след хранене се случва много по-често от възрастните. Това се дължи на анатомичните особености на стомашно-чревния тракт: новородените имат къс хранопровод и хоризонтално разположен стомах, така че е много по-лесно въздухът, попаднал там по време на хранене, да се качва нагоре.

  Начини за предизвикване на умишлено оригване

  За да се оригне детето, то трябва да бъде поставено в положение, което ще помогне на въздуха да излезе от червата. В този случай бебето се поставя по корем непосредствено преди хранене. Тези действия ще позволят на въздуха да излезе преди хранене..

  Когато бебето е яло, се повдига вертикално, поставя се на рамото му и се масажира гърбът. В това положение оригването бързо излиза, следователно регургитация със смес или мляко няма да настъпи.

  Експертите препоръчват да носите малко дете на ръце, което ще ви позволи да тренирате вестибуларния апарат и да масажирате корема.

  Лечение

  В редки случаи на проява на неприятно усещане, не трябва да се притеснявате и

  Необходимостта от медикаментозно лечение е изключително рядка.

  помислете за лекарствена терапия. Необходимо е да се установи храна и ситуацията ще се подобри. Ако регургитация се случва на всеки час и повече от 5 дни, трябва да се притеснявате и да се консултирате с лекар. След като направи диагноза, специалистът ще предпише лекарствена терапия:

  • При повишена секреция на стомашен сок се предписва прием на алкална минерална вода.
  • Тревогите от регургитация преди хранене, а не след това, най-вероятно няма достатъчно чревни ензими. Курсът на бактериите ще коригира ситуацията.
  • Притеснява неприятен послевкус, устата мирише гнило, стомахът боли - признаци на заболявания на храносмилателния тракт. Диетата, ензимната терапия, упражненията са основните назначения на специалистите. Радикални методи се използват само в редки случаи.
  • Киселини се присъединиха, прегледайте храните, които приготвяте за детето си. Ако хранителните корекции не помогнат, струва си да се подложите на пълен преглед..

  Важен момент в терапията е превенцията. Спазването на прости правила ще предпази родителите от търсене на отговор на въпроса "защо боли?".

  • спокойна обстановка;
  • стабилно емоционално състояние;
  • здравословно хранене.

  Лечението на всяка болест, включително оригване при деца, започва с диагноза, по време на която се установяват причините за заболяването. Освен това, преди поставяне на диагнозата се предписва диета. Препоръчително е родителите да премахнат от диетата храни, които причиняват подуване на корема, както и газирани напитки, да намалят единичните порции и да преминат към 5 или 6 хранения на ден. След диагностицирането и установяването на точна диагноза се провежда подходяща терапия. Лечението се прилага в зависимост от вида на оригване:

  • По въздух - елиминира се чрез просто спазване на диета и правилното поведение на детето по време на хранене.
  • С кисел или горчив вкус, показващ прекомерна секреция на стомашен сок, те се лекуват с алкализиращи средства, които се предписват от лекуващия лекар.
  • Оригването на храна при 3-годишно дете с мирис на гнили яйца, показващо стомашно-чревни заболявания (стомашни язви, гастрит, нарушения на чревната микрофлора), се елиминира чрез терапия, като се използва терапевтична диета, ензими и гимнастика. В екстремни случаи те прибягват до хирургично лечение.
  • С неприятна, гнила миризма и горчив послевкус, те се лекуват с лекарства, препоръчани от гастроентеролог, като в допълнение се използват терапевтични упражнения и диетично хранене.
  • Появяването преди хранене се елиминира чрез използването на липсващи лактобацили, които нормализират нарушената чревна флора.
  • Присъединилите се киселини се елиминират чрез правилно хранене, предотвратявайки преяждането. По по-сериозни причини (панкреатит, гастрит, холецистит) гастроентеролог предписва комплексно лечение.

  Цялата терапия се провежда стриктно под наблюдението на лекуващия лекар.

  Ако детето има чести оригвания, първо се изследват причините. За да направите това, трябва да се свържете с гастроентеролог. На първо място, на детето се показва диета. Също така се предписва на кърмещи майки, тъй като всички ензими, произведени по време на обработката на храната от организма, идват с кърмата. В основния брой случаи препоръките за коригиране на храненето са достатъчни, за да се спре развитието на болестта. При тежки симптоми се използва цялостен преглед. Доставка на анализи. Ултразвук на вътрешни органи.

  1. Ако се наблюдават чести контракции на хранопровода с отделяне на въздух дълго след хранене, това показва недостатъчно производство на ензими, които помагат за храносмилането. Предписва се приемът на бифидо и лактобацили от червата.
  2. Повишеното производство на секреция на стомашна киселина е индикация за назначаването на лекарства, които намаляват киселинността. Фосфалугел, Алмагел - А се предписват до една година;
  3. Ако често се появява оригване при дете с мирис на сероводород, се предписва диета и набор от физически упражнения. За да се премахнат продуктите от разпад, се предписва курсовата употреба на Polisorb. Останалите лекарства се предписват в зависимост от причиненото заболяване.
  4. При честа регургитация лекарят наблюдава как протича храненето, дава препоръки за правилното положение, така че бебето да не поглъща излишния въздух в процеса.
  5. Ако честото оригване е резултат от преяждане, се предписва контролно хранене. В този случай бебето се претегля преди и след. Обемът на млякото и времето за хранене се изчисляват. Ако детето яде много наведнъж, то се свива. При преяждане в по-напреднала възраст храната се прави дробна, увеличавайки броя на храненията и намалявайки обема при един подход.

  Храненето на бебето и кърмещата майка трябва да съдържа здравословни храни. Веднъж дневно супите трябва да присъстват в диетата. Газирани напитки, тежки, пържени, пикантни, солени храни са противопоказани. Проследяването на храненето помага да се избегне развитието на много заболявания.

  За да се борят с отделянето на въздух при кърмачета, те обикновено се опитват да не използват фармацевтични лекарства. Храненето трябва да се нормализира, да се прилага правилно върху гърдите и да се прави масаж преди хранене и да се оставя да лежи на корема.

  За да се отървете от симптома при деца (на възраст над 1 година), трябва да се консултирате с лекар и да диагностицирате възможно заболяване. Спазването на диета при деца с нарушена храносмилателна функция е задължително. Менюто изключва ястия, съдържащи въглероден диоксид, сладкиши и други вредни продукти.

  Често, когато се появи оригване, се появява гадене. След повръщане в устата на детето се появява неприятна миризма. Това е причината за лоша стомашно-чревна функция..

  Ако се установят заболявания, свързани с нарушена чревна функция, тогава се предписват лекарства, които могат да помогнат за възстановяване на функционирането на органа:

  1. Хилак Форте. Произвежда се на капчици, което улеснява приемането и на най-малките пациенти. Съставът на препарата се състои от неембрионални метаболитни продукти на четири вида бактерии, които имат възстановяващ ефект върху чревната микрофлора. Дозите за прием се определят според инструкциите или от лекар. Може да се приема преди хранене или по време на хранене, разреден. Разрежда се с всякаква течност, различна от мляко. Необходимо е да приемате лекарството, докато органът се възстанови напълно, за всяко дете посоченият период е индивидуален. Необходима е консултация с лекар. Хилак Форте не повлиява човешката нервна система.
  2. Лактовит. Съставът на капсулата на лекарството включва лактобацилус и фолиева киселина В12. При дисфункция на храносмилателния тракт, колит, гастрит - Lactovit е бърза помощ. Дозите се предписват от лекар или съгласно приложените инструкции. За деца, които не могат да поглъщат капсули, веществото се разрежда в мляко по 5 ml на ден. За възрастни хора две капсули. Лекарството започва да действа незабавно.
  3. Laktiale. Фармакологична форма на освобождаване в капсули и прах. За възрастни и деца. Лекарството съдържа 7 щама пробиотични микроорганизми. Възстановява чревната микрофлора, предотвратява размножаването на вредните бактерии, предотвратява гнилостните процеси и ферментацията в органа. Поради съдържанието на лактобацили, които синтезират специални антибактериални съединения, патогенните бактерии губят способността си да се делят (салмонела, шигела).

  Естествената фармация също е богата на начини за борба с оригването на бебета, свързано със стомашно-чревни разстройства.

  • Газирани напитки. Обикновената сода за хляб, която се намира във всеки дом, бързо ще помогне при повишена киселинност на стомаха, със силно образуване на газове. Пристъпът на гадене може да се облекчи, като се вземе сода на върха на ножа и се измие с вода. Внимание: не можете да приемате много прах, ограничението е 3 пъти на ден.
  • Зеленчуков сок. Картофи и моркови. Прясно изцеден сок се приема на гладно. Напитката помага да се възстанови киселинността и да се бори със заболяванията в стомаха, да се отърве от оригване, дисбиоза.
  • Билков чай. Мента, маточина, лайка, шипки и мащерка. Варете във вряща вода, след това кипете пет минути и оставете да се запари. След половин час чаят е готов за пиене. Добавете захар или мед на вкус. Пийте всеки ден.
  • Ленено семе. Попадайки в стомаха, бульонът неутрализира солната киселина. Приготвянето е лесно: ленените семена се заливат с вряща вода, варят се на тих огън за около два часа. Оставете да се охлади. Пийте по четвърт чаша преди хранене.

  Постоянно плюене в новородено

  Ако регургитацията продължава не само след хранене, трябва да обърнете внимание на обема на оригване и честотата на уриниране при бебето. Счита се за нормален показател, ако детето пише поне 12 пъти през деня. А отслабената маса е приблизително равна на две супени лъжици. Можете да сравните количеството оригване с допустимата норма по размера на петно. За целта си струва да събирате вода в лъжица и да я изливате върху пелената до следите от регургитация..

  Превишаването на този показател или твърде честото оригване е доказателство за неврологични проблеми или стомашни заболявания. Тази ситуация е опасна не само за дискомфорта, който детето изпитва, но и за липсата на наддаване на тегло..

  Поради постоянната оригване бебето не получава достатъчно хранителни вещества и може да изостане в развитието си. Начинът за решаване на проблема включва използването на специални антирефлуксни смеси, съдържащи сгъстители за увеличаване на вискозитета на фуража. Дебелата течност навлиза в стомаха и не се връща по време на оригване. Най-добре е обаче не само да преминете към специално хранене, но и да посетите лекар..

  Характеристики за различни възрасти

  При повръщане, мирише неприятно и в устата остава смрад - ситуацията не е лесна. Ароматът зависи от това, което причинява състоянието:

  • кисел - киселинността е повишена;
  • горчив - жлъчката е навлязла в стомаха;
  • мирише на сероводород - застой в стомаха, което води до ферментация;
  • ацетон - повишена интоксикация на тялото, причинена от отравяне, лошо храносмилане.

  Родителите трябва да наблюдават бебето. Ако към неприятния аромат се добавят гадене, треска, разстройство на изпражненията, силно усещане за болка в корема, се изисква съвет от специалист.

  До една година

  • Най-неприятният симптом се счита за гнилостна миризма при оригване. Това означава, че в стомаха има процес на ферментация, причинен от бактериите в него. Ниската киселинност на стомашния сок не е в състояние да ги преодолее. Тази ситуация възниква при атрофичен гастрит, когато тъканите на стомашната лигавица са нарушени и броят на жлезите, които произвеждат стомашен сок, намалява..
  • Горчив вкус. Най-често възниква от съдържанието на жлъчка в хранопровода. Жлъчката се произвежда в черния дроб и чрез специални канали, за храносмилането на храната попада в дванадесетопръстника. При някои нарушения на храносмилателната система се наблюдава обратен поток на жлъчката и той, преодолявайки съпротивлението на сфинктера, се хвърля в стомаха и хранопровода. Оригването при деца може да бъде причинено от физическа активност след хранене, панкреатит, преяждане, запушване на жлъчните пътища и прием на някои лекарства.
  • Кисел вкус. Появява се, когато стомашният сок се хвърли в хранопровода. Възможно е при стомашна язва и гастрит.

  Ако оригването след хранене има кисел послевкус, тогава 99% от тях са проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт, или по-скоро с клапата, която отделя самия стомах от хранопровода. Ако симптомите се появят няколко часа след хранене, тогава най-вероятно детето има гастрит или булбит.

  Миризмата на сероводород, придружаваща оригването при дете, може да показва, че има проблеми с лигавицата или се развива стеноза, има нарушения на стомашната микрофлора, вероятно има неоплазми от злокачествен произход.

  След консумация на консервирани храни или някои плодове и зеленчуци, богати на протеини, може да се появи гнила миризма. Като правило употребата на такива продукти е придружена от диария и намаляване на киселинността. Подобно състояние е характерно за болни деца, преминали дълъг курс на антибиотична терапия..