Добре известно е, че съществува определена връзка между диетата на кърмещата майка и състоянието на детето. Всичко, което тя е яла или пила, влиза в тялото на детето чрез мляко.

Някои майки отказват алкохол през целия период на кърмене, други, опитвайки се да се отпуснат, от време на време си позволяват сто грама коняк или водка, чаша бира, чаша вино или шампанско.

Ето защо трябва да разберете колко съвместими са алкохолът и кърменето, как алкохолът влияе върху новороденото бебе и дали по принцип е безопасно да се пие..

Митове и реалност

Според статистическите показатели всяка седмица майка, която дава мляко на бебето си, пие алкохол. Жена, която си позволява чаша бира или чаша коняк в компанията на приятели, вярва, че не вреди на бебето.

Сега не обсъждаме случаите на формираната зависимост от алкохол и какви са последиците за детския организъм от майчинския алкохолизъм. Всичко вече е много ясно.

Като цяло има няколко различни виждания на здравите майки по въпроса, който тревожи мнозина - възможно ли е кърмещите жени да пият:

 1. Алкохолът е табу по време на планирането, периода на раждане на трохи, след раждането и целия период на кърмене на бебето с мляко.
 2. Пиенето на алкохол (бира, коктейли, слабоалкохолни напитки) с HS е допустимо, ако го пиете от време на време и в минимални дози.
 3. Кърмещата майка може да "се наслаждава" на алкохол, ако спазва техниката за безопасно пиене.

Кое мнение е по-аргументирано, зависи от вас да решите след като прочетете статията, но засега трябва да разгледате многобройните митове и спекулации около кърмачките и алкохолните напитки.

 • Мит # 1: Бирата подобрява лактацията. Някои „доброжелатели“, предлагащи на кърмачка чаша бира, са убедени, че това влияе върху обема на млякото. Вероятно такова мнение се формира поради факта, че детето, след като консумира тази пяна, по-често иска гърди, т.е. броят на храненията се увеличава. Учените са показали, че въпреки увеличаването на честотата на хранене след бира, общият обем на млякото се намалява с 25%. Това означава, че не можете да пиете бира, за да подобрите лактацията..
 • Мит # 2. Алкохолът помага на детето да заспи. Често кърмещите майки се съветват да пият чаша бира или чаша слабо вино преди вечерно хранене, за да може детето да дреме добре през цялата нощ. Американски учени обаче опровергаха това погрешно схващане, като установиха, че консумацията на алкохол от майката води до обратен ефект. Отначало детето, като е изяло „пияното“ мляко, усеща лекота, след това малко по малко започва да заспива. Но тези сънища са кратки, плитки, няма фази на покой, през които бебето да се възстанови. А продължителността на съня при дете, пило „пиянско“ мляко е значително по-кратка от тази на бебе, което е консумирало здравословен продукт без добавки.
 • Мит No 3. Алкохолът не променя вкуса на млякото. Кърмещата майка, която приема това мнение за вярата, със сигурност се заблуждава. Много храни и напитки, включително тези, съдържащи алкохол, променят вкуса и състава на кърмата. Ако кърмещата майка се е насладила на чаша бира или е изпила 100 грама силна напитка преди кърмене, детето често отказва мляко, което е станало необичайно..
 • Мит # 4. Изцеждането намалява алкохолното съдържание в млякото. В такива действия има малко логика, тъй като алкохолът не може да се натрупва в майчиното мляко. Това вещество, прониквайки в кръвния поток, с негова помощ навлиза в млечните жлези и след това, след като направи "кръг", отново се връща в кръвта. Тоест, безполезно е да се декантира „опияненият“ продукт, тъй като това не може да намали алкохола в млякото. Безполезно е в това отношение да се пият много течности - чай ​​или вода.
 • Мит No 5. Силната интоксикация на майката не представлява опасност за детето. Естествено, при прекомерни въздействия алкохолът в млякото надхвърля всички разумни граници, което е изпълнено с големи проблеми за бебето. Освен това „няколко пъти по сто“ значително забавя времето за реакция на кърмещата майка на различни стимули. Бебето се обръща, опитва се да стане в креватче или количка, грабва потенциално опасни предмети - всичко това изисква бързина и внимание от майката. Последиците от недостатъчно бързата реакция на майката могат да бъдат ужасни..
 • Мит No 6. Алкохолът в минимални дози може да облекчи стреса при кърмачките след раждането. Абсолютно несъстоятелно твърдение, тъй като етиловият алкохол може само да увеличи депресията, включително тази, възникнала след раждането. В допълнение, тялото на новородено дете не е в състояние да се справи с токсичните ефекти на алкохола, който е попаднал в него чрез млякото. Щетите ще бъдат причинени предимно на незрелия черен дроб на децата..

Да пиеш или да не пиеш?

Ограниченията важат и за някои храни и ястия (например не можете да ядете морски дарове, цитрусови плодове и прекалено „миризливи“ зеленчуци). Тоест, жена, която стриктно е решила да спазва всички правила, е лишена от някои неща за дълго време, включително алкохол.

Междувременно американските педиатри и експерти от La Leche Liga (Международната организация за подкрепа на кърмещите майки) не са толкова категорични. По тяхно мнение е възможно да се пие алкохол в малко количество за кърмене, но не можете да се увлечете и трябва да знаете времето за изтегляне на алкохола от тялото.

Кой е прав? Няма еднозначен отговор, тъй като въпреки важността на проблема все още не са провеждани значителни експерименти и проучвания. От една страна, учените признават, че пристрастяването към алкохола е вредно за детето. От друга страна, лекарите не са убедени, че чаша бира или чаша пенливо вино ще доведат до необратими последици..

Това, което е без съмнение, са следните медицински факти, които всяка кърмеща майка трябва да знае.

 • Консумираната бира (коняк, водка, друг алкохол) веднага попада в стомашно-чревния тракт, постъпва в кръвта след 20 минути.
 • Най-високото съдържание в тялото може да се наблюдава в рамките на половин час до час след приемане на празен стомах или час и половина след приемане с каквато и да е закуска.
 • По същото време етиловият алкохол прониква в майчиното мляко и концентрацията му съответства на съдържанието на алкохол в кръвта - приблизително 10% от обема, консумиран от майката..
 • Колко време отнема премахването на алкохола от млякото? Интензивността на отделянето е индивидуална и зависи от телесното тегло на майката, количеството изпито, наличието на закуски и вида на алкохола. Например, ако кърмачка с тегло 55 кг е изпила чаша вино, тогава неутрализацията ще отнеме 2-3 часа. По-силна напитка (коняк, водка) се отстранява за около половин ден.

Мнението на д-р Комаровски

Педиатърът Комаровски често отговаря на въпросите на кърмачките относно употребата на бира и други алкохолни напитки. Лекарят има двусмислено мнение за водката, но не забранява бирата.

Освен това Комаровски е убеден, че един качествен продукт може дори да носи полза, а не вреда, тъй като бирата съдържа:

 • естествени съставки (ечемичен малц, бирена мая);
 • витамини.

Не бива обаче да се увличате с разпенена напитка, тъй като бирата съдържа алкохол, различни консерванти и други съставки, които не са безвредни за детето..

Педиатърът съветва кърмачките да избират алтернативни възможности. Например, ако мама иска да пие бира, можете да изберете продукт, който не съдържа алкохол. И е по-добре да купувате не в тенекиена кутия, а в бутилка.

Последици за детето

Кърмещата майка, която иска да изпие сто грама или чаша бира, трябва да разбере, че алкохолните напитки по време на кърмене могат да причинят значителна вреда на бебето.

В случай на рядко използване на алкохол от майката, детето може да наблюдава такива нежелани симптоми като умора, сънливост и депресия на дишането. Ако майката е прекалено пристрастена към алкохола, негативните последици ще бъдат много по-сериозни..

 1. В резултат на прекомерното пиене от майката, бебето става летаргично и летаргично. Детето изглежда бързо заспива, но се събужда също толкова бързо. В допълнение, алкохолните напитки, намиращи се в млякото на кърмачки, влияят негативно на нервната система, в резултат на което бебето става твърде възбудимо и нервно.
 2. Редовното използване на алкохол от майката (сто грама спиртни напитки, бира) повишава сърдечната честота на бебето. На мама вероятно няма да й хареса, ако кръвното налягане на бебето спадне, появят се летаргия, задух, в най-добрия случай просто нежелание за игра.
 3. Бирата и сто грама конячни продукти, които кърмещата майка консумира по време на кърмене, причиняват негативни последици, свързани с храносмилателната система. Тоест, поради несформирана микрофлора, може да се очакват коликови атаки при дете, влошаване на усвояването на полезните млечни компоненти. Ако майката пие постоянно, детето ще започне да наддава зле, ще започне да изостава от връстниците в психофизическото развитие.
 4. Алкохолът в млякото на кърмачка причинява негативни последици в цялото тяло, включително черния дроб на бебето. Този орган при дете е незрял, поради което не може да се справи с етанола, който преминава в мляко от халба бира..
 5. Интензивността на преработката на етилов алкохол при кърмачета е няколко пъти по-ниска от тази на кърмещата майка. Продуктът от разпадането на етанола напуска тялото на детето изключително бавно, така че последствията могат да бъдат изключително нежелани - до отравяне включително. Подобна заплаха е съвсем реална, тъй като освен етилов алкохол, алкохолът съдържа и други не съвсем полезни компоненти - фенол и ацеталдехид.
 6. Излишните сто грама алкохол, консумирани от кърмачка, отказват да повлияят негативно на лактацията. Алкохолът инхибира дейността на нервната система на кърмачките, поради което обемът на пролактина, хормона, отговорен за кърмата, намалява. Освен това етанолът стеснява млечните канали, тоест процесът на хранене става по-труден и сученето на бебето става болезнено..
 7. Пиейки водка и други силни алкохолни напитки, кърмещата майка може случайно да доведе до пристрастяване на детето. Влиянието на алкохола върху тялото на детето е значително по-силно, тоест може да се очаква, че алкохолът ще бъде вид наркотик за бебето, без който то ще се чувства по-зле.

Горните последици за детето ще станат по-забележими, ако кърмещата майка пие силни алкохолни напитки. Ако родителят си позволи да пие сто грама почти всеки ден, тогава вредата само ще се увеличи.

Правила за безопасен празник

Много кърмещи майки се интересуват дали е възможно да се пие водка, бира, шампанско по време на периода на лактация? Ако е възможно, как да неутрализирате отрицателните им качества и да избегнете високото съдържание на алкохол в кърмата?

Ученият съветва кърмещите жени да спазват определени правила за пиене на алкохол през периода на лактация.

 • Тежестта на ефекта на етилов алкохол върху детето зависи от това колко пиете. Не трябва да пиете много бира, шампанско, а силните напитки трябва да бъдат изоставени изобщо. Тоест 100 грама водка или ракия са забранени за мама..
 • Мама трябва да се откаже от алкохола, ако детето е на възраст под три месеца. След раждането е по-добре да се придържате към строга диета - яжте и пийте само разрешени храни и напитки, така че майките ще спасят децата си от негативни последици.
 • Мама трябва да вземе предвид теглото си, когато определя приемливата доза алкохол. Тънките жени рискуват да се „сприятеляват“ с етанол за дълго време, което означава, че следите му ще останат в млякото за дълго време..
 • Да пиете дори сто грама вино на празен стомах означава да засилите процеса на абсорбция на алкохол в кръвта. Ако консумирате алкохол с храна, отрицателните ефекти за мама и бебе ще бъдат по-слабо изразени..
 • Естествено, не можеш да се напиеш. В такова състояние детето получава „алкохолен удар“, водещ до отравяне. Пияна майка е трудно да контролира поведението си, което може да причини смъртта на бебе.

Освен това лекарите предупреждават, че е невъзможно майчиното мляко да се пречисти от етанол. Нито сорбиращите вещества, нито големият обем течност, нито други средства не могат да ускорят този процес. Млякото ще стане полезно отново, щом алкохолът се разгради и се отдели от тялото на майката..

Как да се подготвим за празника?

Кърмещите жени трябва сами да решат дали да пият и колко алкохол да приемат. Майка, която обаче се подготвя за пир, трябва да се подготви, за да предпази детето от всякакви неприятности. Как да го направим?

 1. Опитайте се да нахраните бебето непосредствено преди празника, защото бъдещият безопасен прием ще се осъществи едва след като майките се почувстват трезво.
 2. Не е нужно да пиете много алкохол. Ограничете се до възможно най-ниската доза - сто грама вино, бирата е достатъчна и за мама, и за бебе.
 3. Кърмата трябва да бъде изцедена предварително и поставена в хладилника. Обемът на продукта трябва да се изчисли за две или три хранения (в зависимост от това колко жената възнамерява да пие).
 4. Ако след пиене гърдите на майката са пълни, е невъзможно да се храни бебето с такова "отровено" мляко. Продуктът трябва да се източи и да се изхвърли.
 5. За кърмачки е подходяща бира без алкохолни градуси. Разбира се, когато купувате такъв продукт, трябва внимателно да следите качеството му. Купете си напитка без химически оцветители и консерванти.

Алкохолните напитки не са най-добрите „приятели“ на кърмещите жени. Естествено, никой няма да може да забрани на майката да пие алкохол, но пиейки още сто грама, тя трябва да бъде подготвена за вероятните негативни последици за здравето на детето. По този начин виното или бирата са напълно незадължителни храни в диетата на кърмещата майка..

Възможен ли е алкохол за кърмачка: ако да, кой и колко

Животът продължава както обикновено, обичайното меню се заменя с празнично и поради това възниква въпросът - възможно ли е да се пие алкохол по време на кърмене. Какво е мнението на експертите по този въпрос? Как да предпазим детето от последиците след прием на алкохолни напитки?

Опровержение на митовете

Процесът на лактация е проектиран по такъв начин, че чрез млякото всеки продукт в определено количество попада в тялото на бебето, разгражда се от ензимите и засяга вътрешните органи и системи на бебето.

Пиенето на алкохол с хепатит В може да причини забавяне в развитието на детето, до фатален изход (отравяне на тялото, спиране на дишането).

Американски учени са показали, че чаша алкохолни напитки унищожава до 2000 клетки в мозъка, което води до постепенно намаляване и свиване на мозъчната част. Така пиящите родители „крадат“ живота на децата си..

Алкохолът по време на бременността и последващото хранене е неприемливо при системна консумация. С HS можете да пиете напитки с нисък процент алкохол, но само от време на време и в приемлива доза.

Има митове и догадки относно приема на алкохолни напитки с хепатит В:

 1. Бирата помага за увеличаване на производството на мляко - подобно мнение се формира на фона на факта, че детето след чаша бира по-често иска гърда и следователно приливите при лактация се увеличават, но бирата тук не играе никаква роля.
 2. След алкохол детето спи - учените отрекоха подобно твърдение, тъй като след приема на алкохол, въпреки че той има тенденция детето да спи, сънищата са кратки, продължителността им намалява, детето не може да се възстанови и да запаси енергия за следващия период на будност.
 3. Вкусът на млякото след алкохол не се променя - мнението е противоречиво, много майки твърдят, че след чаша вино или чаша силна напитка детето отказва да кърми, тъй като хранителната смес придобива необичаен вкус.
 4. Процесът на изцеждане намалява количеството алкохол в млякото - това не е така, тъй като алкохолът навлиза в кръвта и постепенно се „просмуква“ в млечните жлези и следователно изцеждането е безполезно в този случай.
 5. Алкохолът в малко количество помага на майката да се справи със стреса след раждането - учените са стигнали до заключението, че алкохолът, напротив, може да увеличи депресията на майката, а черният дроб на бебето също ще бъде увреден.

Прекомерната консумация на алкохол води до ужасни последици както за майката, така и за детето. Състоянието на жената става неадекватно, което може да доведе до некачествени грижи за бебето. Какво можем да кажем за попадането на голямо количество алкохол в кръвта, а оттам и в млякото - детето става неспокойно, състоянието на нервната система е нарушено, рискът от колики и отравяне на тялото се увеличава.

Попадането на алкохол в тялото на бебето води до опасни последици - увеличава се рискът от спиране на дишането, спада кръвното налягане, нарушава се физическото и психическото състояние на детето.

Да пиеш или да не пиеш

Приемът на алкохол и кърменето са несъвместими. Ако кърмещата майка стриктно се придържа към диета за кърмене, не се препоръчва да я нарушавате, като приемате алкохол до шест месеца или една година от детето.

Американските педиатри обаче не са толкова категорични. Те твърдят, че алкохолните напитки могат да се консумират в ограничени количества, докато е важно да се знае времето за отстраняване на вредните елементи от тялото..

Когато пиете алкохолна напитка, течността е в стомаха за около 20 минути, след което преминава в червата. Има освобождаване на алкохол в кръвта, където максималната концентрация на алкохол достига след 60 минути. В същото време 10% от етанола преминава в млякото.

При системната консумация на алкохолни напитки производството на мляко намалява и следователно процесът на кърмене завършва по-бързо.

Становище на педиатъра Комаровски

Употребата на силни алкохолни напитки с хепатит В е табу. Но д-р Комаровски не забранява бирата, защото когато консумирате висококачествена напитка, можете дори да получите ползи за тялото на майката и детето.

Не можете да се увлечете с разпенена напитка. Най-добре е да изберете безалкохолен продукт. При закупуване на магазинния продукт се увеличава рискът от различни консерванти, добавки, подобрители на вкуса в бирата.

У дома можете да направите бира на основата на ечемичен малц с добавка на бирена мая или плодов ликьор, намалявайки градусите до минимум. По този начин ще бъде възможно да се поглезите с празничен коктейл, без да навредите на здравето на бебето..

Последици за детето

Пиенето на алкохол по време на хепатит В води до здравословни проблеми за детето:

 • нервната система страда - бебето е капризно, не спи добре, плаче, често се събужда. Нарушено е психическото състояние на детето;
 • активността на сърдечно-съдовата система се влошава - сърдечният ритъм се увеличава, появява се слабост, замаяност, до припадък;
 • коликите, метеоризмът, диарията се засилват - червата, храносмилателният тракт страдат, трудно е „усвояването“ на полезни микроелементи, което води до липса на телесно тегло, лошо физическо развитие;
 • алкохолната зависимост се появява поради честата консумация на алкохол от майката.

Състоянието на бебето след пиене на алкохол от майката може да се влоши на фона на алергична реакция - обрив по тялото, треперене на крайниците, разстроени изпражнения, метеоризъм, спазми, гадене, повръщане.

Правила за безопасно пиене за HB

Алкохолът по време на кърмене е възможен 14-16 седмици след раждането на детето. Черният дроб на новороденото не е в състояние да смила алкохол и следователно вредните токсини водят до отравяне на тялото на бебето.

Допустимата норма на алкохол след 16 седмици на кърмене е 50 ml слабоалкохолна напитка, със съдържание на алкохол не повече от 6%. Честота на приемане - не повече от 2 пъти. След шест месеца дозата се увеличава до 150 ml, по-близо до една година - 200 ml.

Пиенето на алкохолни напитки на празен стомах е забранено, тъй като процесът на абсорбция на алкохол в кръвта се засилва, стомахът и храносмилателната система допълнително страдат и се активират хронични заболявания (гастрит, язва и др.).

Нежелателно е да се консумират газирани алкохолни напитки през първите шест месеца след раждането на бебето - шампанско, ликьори, нискоалкохолни напитки и силните "комплекти" трябва да бъдат напълно изоставени.

Невъзможно е да се отстрани етанолът в кърмата чрез адсорбиращи вещества, вредните токсини се отстраняват напълно от тялото след 12 часа. Млякото ще стане полезно само след пълното разграждане на алкохола и естественото прочистване на кръвта.

Колко алкохол се отстранява от кърмата

Преди да пиете, трябва да знаете колко дълго можете да кърмите след пиене на алкохол. Минималното време след изпиване на чаша преди процеса на хранене е 3 часа. Продължителността на периода се увеличава в зависимост от вида на алкохола, силата, количеството.

300 мл бира се отделят от тялото за 2 часа, но чаша водка - за поне 6-7.

Подготовка за пиршество

За да защитите тялото на майката и детето от възможни последици след прием на алкохолни напитки, трябва да вземете предвид препоръките на опитни майки и правилно да се подготвите за фестивала:

 • преди да седнете на масата, трябва да нахраните детето, а след напитката, която сте изпили, не забравяйте да пропуснете едно хранене;
 • за следващия процес на хранене на бебето пригответе кърма или шише с изкуствена смес, а при лактационен прилив на мляко след пиене на алкохол е наложително да се изцежда;
 • не забравяйте да фиксирате времето за приемане на алкохол, за да изчислите времето до следващото "безопасно" хранене;
 • трябва да изберете един вид алкохол и да го пиете в минимални дози;
 • препоръчително е да изберете безалкохолна бира или вино - първо се запознайте със състава на опаковката, за да избегнете закупуването на стоки с химикали;
 • в тялото на слаби жени алкохолът се задържа по-дълго и следователно периодът на неговото елиминиране се увеличава;
 • след пиене вземете активен въглен, който подобрява работата на организма за премахване на продуктите от гниенето на алкохола.

Майсторите препоръчват да ядете парче масло или да изпиете чаша силно сварен черен / зелен чай преди хранене. Такива методи ще ви позволят бързо да неутрализирате алкохола в тялото. Забранено е да се ядат алкохолни напитки с мазни храни с ХС, за да не се наруши функционирането на храносмилателната система на бебето.

Не е трудно да се откажете от алкохола по време на кърмене. Това е единственият начин да се гарантира безопасността на здравето на детето, като се предотврати появата на сериозни последици. Бъдете предпазливи и избягвайте да прекалявате с лошите навици, когато кърмите.

Може ли кърмачка да пие алкохол: бира, вино, шампанско и др..

Дата на публикуване: 05.07.2018 | Преглеждания: 16056

Алкохолът по време на кърмене е гореща тема за дискусии. Как влияе алкохолът на кърмата, увеличава или намалява лактацията? Колко бързо алкохолът прониква в млякото и след колко време се отделя? Какви могат да бъдат последствията за бебето сега и в бъдеще? Помислете за характеристиките на употребата на вино, бира, шампанско, спиртни напитки от научна гледна точка. Изгответе таблица за отнемане на алкохол от кърмата въз основа на клинични проучвания.

Какво е алкохол: определение

Алкохолните или алкохолните напитки са течности, съдържащи етанол (етилов алкохол, винен алкохол или по прост начин - алкохол). Алкохолът се предлага с ниско и високо алкохолно съдържание, т.нар. слаби и силни алкохолни напитки. В Русия силният алкохол започва със съдържание на етилов алкохол 25%.

Шампанско

Шампанското е вид пенливо вино, произведено във региона Шампан във Франция. В контекста на разглеждането на въздействието на алкохола върху кърменето, не ни интересува дали това е шампанско или друго пенливо вино..

Шампанското съдържа въглероден диоксид, който се получава чрез ферментация. Той ускорява абсорбцията на алкохол, етанолът по-бързо навлиза в кръвта, докато част от алкохола се абсорбира през устната кухина и навлиза в мозъка, заобикаляйки черния дроб. По този начин шампанското ще влезе в кърмата по-бързо от обикновеното вино, но тялото също така ще обработва алкохола по-бързо..

Силен алкохол

Силните алкохолни напитки в Русия включват алкохол със съдържание над 25%: водка, коняк, ром, текила, уиски, джин, ликьор и др. Всички те са обединени от високо съдържание на алкохол. Също така много от тях имат допълнителни компоненти, които изострят и без това вредното въздействие на алкохола върху тялото..

Силният алкохол под всякаква форма не се препоръчва за кърмене: това е изпълнено със сериозни последици за бебето. Пример: Мама е висока 162 см и тежи 68 кг, изпила е 100 г водка. Присъствието на етанол е достигнало

0.65 ‰ за 30-60 минути [1]. Време за изтегляне - 4 часа 29 минути.

Време на елиминиране на алкохола от тялото и кърмата

Намаляването на нивото на алкохол в кръвта не се влияе от факта, че:

 • спал;
 • ял;
 • пиеше повече вода;
 • отпускане на чист въздух или енергични упражнения.

Всичко това облекчава симптомите: може да ви накара да се почувствате по-добре, но нивото на алкохол в кръвта и млякото не намалява. Нека да видим колко бързо алкохолът ще се отделя от майчиното мляко на обикновена майка. Средният ръст на жената в Русия през 2018 г. е 168 см, а теглото й е 69 кг.

Таблица 1 - Скорост на отнемане на алкохол от кърмата до 0 ‰ за кърмачка с тегло 69 kg и ръст 168 cm [17]

Сила на напитката:Стомах:Обемът на изпитата алкохолна напитка, ml:
50100150200300500
Бира, 5%празен1ч 18м1ч 36м1ч 54м2ч 12м2ч 54м4ч 6м
пълен2ч 18м2ч 36м2ч 54м3ч 12м3ч 54м5ч 6м
Коктейл, 9%празен1ч 36м2ч 6м2ч 42м3ч 12м4ч 24м6ч 36м
пълен2ч 36м3ч 6м3ч 42м4ч 12м5ч 24м7ч 36м
Вино (пенливо), 11%празен1ч 48м2ч 36м3ч 18м4ч 6м5ч 42м8ч 48м
пълен2ч 42м3ч 24м4ч 6м4ч 42м6ч 6м8ч 54м
Укрепено вино, 18%празен2ч 18м3ч 36м4ч 48м6ч 6м8ч 42м13ч 48м
пълен3ч 6м4ч 12м5ч 24м6ч 30м8ч 42м13ч 12м
Тинктура, 24%празен2ч 42м4ч 24м6ч 6м7ч 48м11ч 18м18ч 6м
пълен3ч 30м5ч 0м6ч 30м8ч 0м11ч 0м17ч 0м
Ликьор, 30%празен3ч 24м5ч 48м8ч 12м10ч 36м15ч 24м25ч 0м
пълен3ч 54м5ч 42м7ч 36м9ч 30м13ч 12м20ч 42м
Водка, 40%празен4ч 12м7ч 24м10ч 36м13ч 48м20ч 12м33ч 0м
пълен4ч 30м7ч 0м9ч 30м12ч 0м17ч 0м26ч 54м
Ракия, 43%празен4ч 24м7ч 54м11ч 18м14ч 48м21ч 42м35ч 24м
пълен4ч 42м7ч 24м10ч 0м12ч 42м18ч 6м28ч 48м
Абсент, 70%празен6ч 36м12ч 12м17ч 48м23ч 24м34ч 36м57ч 6м
пълен6ч 24м10ч 42м15ч 6м19ч 24м28ч 12м45ч 36м

В таблицата по-долу можете да видите минималното време, след което можете да кърмите след пиене на алкохол, за да избегнете негативни последици за бебето..

Алкохол и кърма: клинични проучвания

Когато алкохолът попадне в тялото, неговата абсорбция започва в устата и хранопровода, продължава в стомаха и завършва в тънките черва. Поради краткия контакт на алкохолните напитки с устната кухина и хранопровода, процентът на абсорбирания алкохол през тях е незначителен, около 20% ще се абсорбира в стомаха. Основната част се абсорбира от тънките черва..

Добрата закуска само изостря ефектите от пиенето.

Противно на общоприетото схващане, въздействието на алкохола върху тялото няма да намалее: той ще се разтегне само с течение на времето. Храната в стомаха като че ли увеличава опашката за преработка на алкохол. На човек му се струва, че можете да пиете повече, но всъщност вече има опасна доза етанол в стомаха и червата..

Съдържание на алкохол в кърмата: Експресиране

Кърмата се „прави“ от кръв и лимфа. Тоест, това, което попада в кръвта, ще попадне и в млякото. Количеството алкохол в кръвта и млякото обаче не е еднакво: концентрацията на алкохол в млякото ще бъде много по-ниска. Изследванията показват, че само около 5-6 процента от обема на алкохол в кръвта на майката влиза в кръвта на бебето чрез кърмата. [2].

Колкото повече теглото на майката, толкова по-бързо алкохолът се отстранява от млякото..

Алкохолът преминава свободно в кърмата. С празен стомах времето за достигане на максимална концентрация на алкохол в майчиното мляко и тялото на майката ще бъде от 30 до 60 минути.

Няма смисъл да изцеждате „пияно“ кърма. Докато алкохолът е в кръвта, той ще бъде в млякото [1]. Ново мляко след изцеждането отново ще бъде етанол.

Ефектът на алкохола върху лактацията

Алкохолът влияе върху освобождаването на хормона окситоцин, хормона, който помага на млякото да излезе от гърдата чрез мускулна контракция. Противно на предишните вярвания за благотворното въздействие на алкохола върху кърменето, е доказано, че майките, които пият алкохол, имат по-малък приток на кърма (лактацията намалява). Съответно за детето става по-трудно да „вземе“ мляко. [2]

Проведено е проучване на 22 кърмещи жени: те са били помолени да изцеждат мляко в два различни дни, в един от които са приемали 0,3 g алкохол на 1 kg телесно тегло (което съответства на приблизително 1,8 единици алкохол, ако се приеме, че телесното тегло е 70 кг). Резултатите показват, че количеството изцедено мляко е било средно с 9,3% по-ниско през първите два часа след пиене на алкохол. [3]

В друго проучване 12 кърмещи майки с кърмачета на възраст 3,1 месеца пият 0,3 g / kg алкохол в портокалов сок в продължение на 15 минути сутрин. В отделен случай те пиеха алкохол с портокалов сок в равни пропорции. И в двете проучвания децата, които пият мляко, съдържащо алкохол, консумират 20-23% по-малко мляко по време на 3- или 4-часова сесия, дори ако времето, прекарано в гърдите и броят на сученето не се променят. Майките не усещат никаква разлика в производството на бебешка храна: бебетата смучат по-енергично бутилка алкохолно мляко. [4]

Производството на кърма намалява само след пиене.

Ефектът на алкохола върху кърмещата майка

Кърмещата майка има голямо количество естроген в тялото си. Поради това тя не се чувства пияна, както жената, която не кърми и не е бременна. Тоест, кърмещата майка може да пие алкохол и да не забелязва, да не се чувства пияна. И това е много опасно, защото майката може да не усеща високото ниво на алкохол в кръвта си. Трябва внимателно да разгледате дозата, която приемате.

Ефектът на алкохола върху бебетата

До тримесечна възраст децата усвояват алкохол около два пъти по-бързо от възрастните [7].

Етанолът може да има седативен (седативен) ефект върху бебето: бебето може да стане сънливо. След като майката приема алкохол, бебето заспива по-бързо. Тогава обаче има дефицит на дълбок сън, тоест детето има по-повърхностен, неспокоен сън. Това води до намаляване на качеството и продължителността на съня. [пет]

Самият етанол не е алерген, но примесите, съдържащи се в алкохолните напитки, могат да предизвикат алергични реакции при бебето: това може да са кожни обриви или проблеми с дишането. Всъщност има много проучвания, доказващи намаляване на коефициента на интелигентност [11] и други негативни последици (вижте "Алкохол" на TOXNET [18]).

Въпреки че има и друга страна на медала. Според ретроспективно проучване на 222 градски жени, консумацията на алкохол от майки не намалява благоприятните ефекти от кърменето [12]. Проспективно кохортно проучване в Австралия оценява кърмените бебета на възраст 8 седмици и 12 месеца: бебетата на майки, употребявали алкохол в следродилния период, не са имали по-голям риск от неблагоприятни резултати преди 12-месечна възраст, отколкото децата на майки, които се въздържат от алкохол [ тринадесет].

Заключение: в най-добрия случай алкохолът няма да навреди на детето, а в най-лошия ще причини смърт (SIDS) [6].

Последици за детето в бъдеще

При злоупотреба с алкохол бебето може да се забави в развитието и да наднормено тегло [14] [15] [8], нисък ръст [15].

Детето може да започне да страда от забавено двигателно развитие [8]. Ето обаче това, което д-р мед. Джак Нюман в „Повече митове за кърмене“ [9]: „Разумното пиене изобщо не трябва да бъде обезсърчавано. Както при повечето лекарства, много малко алкохол се отделя в млякото. Майката може да пие алкохол и да продължи да кърми както обикновено. Забраната за алкохол е друг начин за ненужно ограничаване на живота на кърмачките. ".

В този случай трябва да се отбележи, че се счита за разумно да се консумира 1 чаша вино или бира на ден, не повече от тази [10].

Вино: можете ли да пиете, докато кърмите

Основата на виното е етанолът. Крепостта варира от 9 до 22%. Виното от 9 до 16% е естествено, а от 16 до 22% - подсилено. Цветът е червен, розов и бял.

Виното съдържа ресвератрол (до 5,8 mg / L в червено вино). Според резултатите от някои проучвания това естествено вещество намалява вероятността от заболявания на сърдечно-съдовата система, предотвратява и намалява туморите, а също така увеличава продължителността на живота [16]. Виното съдържа рубидий с противовъзпалително, седативно и антиалергично действие.

Всичко по-горе се отнася за умерена консумация на червено вино (не повече от 1 чаша на ден). Има мнение, че виното подобрява лактацията. Нека повторим: не е така.

червено вино

Червеното вино се прави от черно грозде. Червеният оттенък на напитката се създава от веществата, съдържащи се в ципите на гроздето.

Ползите за здравето от червеното вино са възможни само при ограничена употреба. Негативните ефекти от пиенето на червено вино по време на кърмене са същите, както при другите видове алкохол.

Пример. Мама, висока 162 см и тежаща 59 кг, изпи чаша червено вино със сила 11% и обем 150 мл. Максималната концентрация на етанол в кръвта в ppm ще достигне

0,28 ‰ за 30-60 минути. Времето за пълно елиминиране от кърмата ще бъде 2 часа 31 минути.

бяло вино

Бялото вино се прави от всякакъв цвят на гроздето. Липсата на нюанси на напитката се дължи на технологията на производство: тя се прави от белени плодове. Ефектът на бялото вино върху кърменето не е коренно различен от ефекта на другите алкохолни напитки..

Пример. Мама, висока 162 см и тежаща 70 кг, изпи чаша бяло вино със сила 11% и обем 100 мл. Максималната концентрация на алкохол ще бъде

0,14 ‰ за 30-60 минути. Време за изтегляне - 1 час 34 минути.

Домашно вино

Домашното вино е самостоятелно приготвена напитка. Прави се не само от грозде, но и от стафиди, планинска пепел, касис, боровинки, морски зърнастец, портокал, слива, малина, къпина, цариградско грозде, ябълки, ягоди, боровинки, пъпеши, череши, кайсии и др., добавете захар и оставете за няколко дни да ферментира. След операциите по филтриране виното се съхранява в хладно помещение за около месец..

Не мислете, че ефектът на домашното вино върху кърменето (лактацията) е различен от другите алкохолни напитки - не е така. Алкохолът в домашно вино е толкова вреден, колкото алкохолът в алкохола от магазина..

Заключение на виното: Съвети за кърмачка

Ако наистина искате да изпиете чаша вино, докато кърмите, препоръчваме да се придържате към сухо червено вино: то съдържа мощния антиоксидант ресвератрол и полезните микроелементи като рубидий. Подсилен, сладък, полусладък и полусух - по-труден за преработване от организма, отколкото сух.

Обемът пиено вино на ден не трябва да надвишава 100-150 ml [10].

Бира по време на кърмене: можете ли да пиете

Бирата е слабоалкохолна напитка, нейната крепост обикновено е 3-6%. Бирата е много популярна със своя вкус и аромат. В Европа бирата се прави от ечемик. Процесът на производство на бира включва: сушене и почистване на ечемик, смилане и смесване с вода, първично филтриране, кипене в продължение на 1-2 часа, избистряне, охлаждане, ферментация, окончателно филтриране и пастьоризация.

Таблица 2 - Химичен състав и BZHU 0,5 литра бира

Име на веществото:Тип:Тегло:
Основни вещества:Въглехидрати20 гр
Протеин2,5 g
Алкохол20 гр
Въглероден двуокис2 g
Вода450 гр
Витамини:В1 (тиамин)0,02 mg
B2 (рибофлавин)0,2 mg
В6 (пиридоксин)0,4 mg
Н (биотин)0,003 mg
Никотинова киселина4 mg
Фолиева киселина0,1 mg
Пантотенова киселина0,6 mg
Елементи:Калий250 mg
Фосфор0,15 g
Сяра0,1 g
Магнезий50 mg
Калций50 mg
Силиций0,02 g

Плюсове и минуси на бирата

Всички описани плюсове важат за умерена консумация на бира. Представените данни не са свързани с официалната гледна точка на медицинската общност:

 • Намалява вероятността от болестта на Алцхаймер.
 • Бирата предотвратява исхемичната болест на сърцето по-добре от другите спиртни напитки.
 • Предотвратява появата на някои видове рак и намалява вероятността от диабет.
 • Бирата съдържа много витамини В12, В6, В2.
 • Силиций в бирата укрепва костите.
 • Бирата убива Helicobacter бактериите, които причиняват язва на стомаха.

Въпреки възможните ползи от бирата, тя има същите отрицателни качества като всички други алкохолни напитки. Бирата може да навреди не само на кърмачка, но и на бебе. Ако бирата се злоупотребява по време на кърмене, етанолът в значителни количества ще бъде прехвърлен на детето.

По-стари проучвания, някои при животни, показват, че бирата (вероятно ечемик) може да стимулира нивата на пролактин в кръвта в рамките на 30 минути след пиене (хормонът увеличава производството на мляко) [7]. В същото време нивото на окситоцин поради действието на етанол пада, а окситоцинът помага на млякото да „напусне“ гърдата. Може да се заключи, че вероятността от запушвания се увеличава..

Пример. Мама, висока 180 см и тежаща 72 кг, изпи бутилка лека бира със сила от 4,5% и обем от 500 мл. Максималният етанол в кръвта ще достигне

0,27 ‰ за 30-60 минути. Времето за отстраняване от млякото ще бъде около 2 часа.

Безалкохолна бира: толкова по-добре с HW

Безалкохолната бира има вкус на обикновена бира, докато съдържанието на алкохол в нейния състав не надвишава 0,5%.

Забелязано е, че ако майката пие безалкохолна бира, тогава няма промяна в сучещото поведение на бебето. Това предполага, че поведението на детето се влияе не само от миризмата на мляко, но и от неговия алкохолен компонент..

Безалкохолната бира няма почти никакъв отрицателен ефект върху лактацията и кърмата. Поради ниското алкохолно съдържание практически няма вреден ефект. Не злоупотребявайте обаче: когато приемате „конски“ дози безалкохолна бира, етанолът все пак ще попадне в тялото на кърмачка и следователно на бебе в значителни количества..

Заключение на бирата: Съвети за кърмачка

Ако тялото на кърмачка поиска глътка студена бира, не й пречете. Чаша лека бира няма да има съществени ефекти върху здравето и лактацията. В случай на бира е по-добре да изберете бира до 4,5%, а още по-добре, ако е безалкохолна напитка..

Заключение

Пиенето на алкохол по време на кърмене не е добра идея. Но кърмещата майка е жив човек, тя също има свои капризи. Не отричайте тялото, ако поиска глътка бира или вино. При спазване на безопасни интервали от време и минимални дози няма да се случи нищо лошо. Във всеки случай не забравяйте: ако е възможно да не пиете, не пийте. Ще бъде по-добре за вас и вашето бебе..

Библиография:

 1. Алкохол - от CDC (публикувано на 14.01.2018).
 2. Алкохол и кърмене Basic - Clin Pharmacol Toxicol. 2014 февруари; 114 (2): 168-73.
 3. Краткосрочни ефекти от консумацията на алкохол при майката върху ефективността на лактацията - Alcohol Clin Exp Res. 1998 октомври; 22 (7): 1389-92.
 4. Кърмашките реакции на бебетата към аромата на алкохол в майчиното мляко - Alcohol Clin Exp Res. 1997 юни; 21 (4): 581-5.
 5. Нарушения на съня след остро излагане на алкохол в майчиното мляко - Алкохол. 2001 ноември; 25 (3): 153-8.
 6. Алкохол - от NHS (публикувано на 21.12.2017).
 7. Пиене на алкохол и кърмене - от LLLI (публикувано на 15.11.2017 г.).
 8. Алкохол и кърмене - от Le Leche League GB (публикувано на 08.08.2014).
 9. Още митове за кърменето - от Джак Нюман, д-р, FRCPC, 2005.
 10. Алкохол и кърмене - Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2014 февруари; 114 (2): 168-73.
 11. Кърмене и употреба на алкохол при майката: Разпространение и ефекти върху детските резултати и нарушения на феталния алкохолен спектър - Reprod Toxicol. 2016 август; 63: 13-21.
 12. Употреба на алкохол от майката и кърмене: II. Изход за кърмачета на едногодишна възраст - Clin Exp Res. 2002; 26 (Suppl 5): 117А.
 13. Консумация на алкохол от кърмещи майки: Честота, корелати и резултати при кърмачетата - Drug Alcohol Rev. 2017 септември; 36 (5): 667-676.
 14. Подхранването: храненето и хигиената на недоносени и доносени бебета - издателство Caxton. 1907; 85-101.
 15. Синдром на псевдо-Кушинг, причинен от алкохол в кърмата - J Pediatr. 1978 дек.; 93 (6): 965-7.
 16. Ролята на ресвератрола в терапията на рака - Int J Mol Sci. 2017 дек; 18 (12): 2589.
 17. Пиене на алкохол по време на кърмене - Gideon Koren, MD, FRCPC, 2002.
 18. Търсене: „Алкохол“ - по LACTMED (база данни), CASRN: 64-17-5.

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Алкохол по време на кърмене - колко дълго можете да храните бебето, ако майката пие алкохол

Празниците рядко са пълни без алкохолни напитки. Те помагат за отпускане, облекчаване на напрежението, създават определено настроение. Но всеки алкохол по време на кърмене, включително вино, е противопоказан за майките, тъй като по време на хранене той се предава на бебето. Периодът на елиминиране на алкохола от развиващия се организъм е 3-4 пъти по-дълъг от този на възрастните. През това време молекулите на етанол могат да навредят на развиващата се централна нервна система, органите на стомашно-чревния тракт и да причинят хипогликемия.

Алкохол и кърмене

Изследванията на Серж Ренд потвърдиха, че пиенето на напитки на основата на грозде на етанол повишава имунитета, подобрява настроението и като цяло добрата функция на органите. Но алкохолът има обратен ефект. Той прониква във всички органични течности, в лимфата, пречи на нормалната лактация. Затова на въпрос дали кърмещата майка може да пие, 99% от лекарите ще отговорят, че това е невъзможно. Ако сте изпили няколко чаши алкохолна напитка, изчакайте органите да я обработят.

Алкохолът преминава ли в кърмата

Алкохолът навлиза във всички органи наведнъж чрез кръвообращението. Младите майки, преди да изпият чаша вино, трябва не само да помислят дали алкохолът попада в кърмата, но и за състоянието на черния дроб. Хормоналните вълни водят до промени във функциите на този орган и метаболизма. При такива нарушения етанолът бързо ще се разпространи в тялото и ще го напусне много бавно. Алкохолът прониква в млякото след 30 минути. Времето за разлагане на веществото зависи от теглото и състоянието на майката. Ако искате да приемате алкохол, трябва да се придържате към следните правила:

 • Спомнете си възрастта на бебето. До 3 месеца малко тяло е твърде чувствително към алкохол, което може да провокира отравяне.
 • Невъзможно е да се консумира вино, водка, шампанско или коняк един час преди хранене, тъй като черният дроб и панкреасът няма да имат време да ги обработят.
 • Помислете за собственото си тегло, когато консумирате продукти на алкохолна основа. Колкото по-малък е, толкова по-дълго ще трябва да чакате освобождаването на етанол от тялото..
 • Можете да пиете една чаша вино, 250 мл бира или 30 мл коняк на ден. Те не могат да бъдат взети заедно..
 • Как да съставя връзки от Интернет в списъка с референции в съответствие с GOST в резюме, курсова работа или дипломна работа
 • Боя за вежди и мигли Rocolor - отзиви. Инструкции за боя за вежди и мигли Rocolor
 • GHA фалопиеви тръби

Какъв процент преминава в кърмата

Етанолът се абсорбира от женското тяло по-бързо и се освобождава по-бавно. На въпрос какъв процент алкохол преминава в кърмата, лекарите казват само 10%. Процентът подлежи на промяна. Това се влияе от теглото на майката и количеството алкохолни напитки, които е приела. Ако имате метаболитни проблеми, тогава процентът се увеличава до 20. Етанолът излиза лесно от млечните жлези, но остава в мозъка много дълго време, поради което дори 3 часа след пиене на вино или бира не се препоръчва на жените да шофират.

Колко време отнема да попадне в млякото

Времето на усвояване на което и да е вещество се определя от тена на лицето и скоростта на метаболитните реакции. Поради тази причина е невъзможно да се отговори точно колко алкохол преминава в кърмата. Приблизителното време е 25-40 минути. Алкохолът дори 2 часа след поглъщането ще бъде предаден на бебето. Много жени откриват, че под въздействието на Cahors или бира бебетата им заспиват по-бързо. Това състояние не може да се отдаде на правилния сън. Причинява се от интоксикация и интоксикация при хранене с алкохолно мляко..

Колко алкохол се отстранява

Времето за разлагане на алкохола от всички органични системи е средно 2-3 часа. Тази цифра е уместна и като отговор на въпроса колко алкохол се отстранява от кърмата. Количеството приета алкохолна напитка и скоростта на метаболизма на човек прави свои собствени корекции. При хора с бърз метаболизъм етанолът ще се разгражда за по-малко време, отколкото при тези с храносмилателни проблеми.

Таблица за отнемане на алкохол

Преди да пият вино или шампанско, много кърмещи майки мислят колко време ще отнеме напитките. В идеалния случай се смята, че здраво тяло ще може да премахне до 120 mg от продукта за един час. Следва таблица, показваща елиминирането на алкохола от майчиното мляко. От него ще разберете колко време отнема 130 мл различни напитки, съдържащи етанол, за да се отделят от тялото..

Какво да пия, докато кърмя?

Какви течности се нуждаят от кърмачка? Какви витамини, минерали и добавки трябва да приемам по време на кърмене (кърмене)? Събрахме най-подходящите нутрицевтици по мнението на лекарите за здравето на майките и бебетата по време на хепатит В.

Кърменето е време, когато тялото на жената се нуждае от специална подкрепа. От една страна, детето получава всичко, от което се нуждае, с млякото на майка си, следователно, за да осигури на бебето витамини, кърмещата майка се нуждае от пълноценна и разнообразна диета, включваща всички групи храни, с изключение на „хранителните отпадъци“.

В никакъв случай не трябва да се подлагате на строга диета (например само кефир и зеле), която е необходима само при наличие на вродени алергии и по други медицински показания. Не си отказвайте използването на разрешени плодове, плодове и зеленчуци. Обрив, който се появява при дете, може да показва незряла храносмилателна система, а не алергия..

Ако искате да разберете хранителния компонент, довел до обрив или коремна болка при бебето, тогава си водете хранителния дневник. По този начин ще откриете няколко храни, на които детето може да има повишена реакция в началото на живота и да ги изключите от вашата диета..

Какво да пия, докато кърмя: течности

Според педиатърката Анна Гордеева, една жена трябва да пие толкова, колкото иска по време на кърмене. Има някои ограничения върху спиртните напитки. Например, по-добре е да откажете кафе, силен черен и зелен чай за първи път след раждането на бебето, тъй като те съдържат кофеин, който може да достигне до новороденото чрез кърмата и да доведе до превъзбуда. Кафето и какаото също са силни алергени.

Когато лактацията се установи и бебето достигне възраст от 3-4 месеца, на сутринта можете да изпиете малка чаша кафе, или още по-добре да го замените с напитка от цикория, която има добър седативен ефект и дори може да намали симптомите на бебета с чревни колики. Слабите черни и зелени чайове също се консумират най-добре сутрин..

Пълномасленото мляко или по-скоро млечният протеин също е силен алерген. На ден кърмачката първоначално има право да пие не повече от една чаша мляко. Това ограничение не се прилага за ферментирали млечни продукти, тъй като млечният протеин се разгражда частично в тях.

Жените по време на кърмене трябва да се откажат от захарните газирани напитки, тъй като те също могат да причинят образуване на газове при бебето. Оптимално е да се използват прясно изцедени неалергични сокове - от ябълки или круши, разредени наполовина с негазирана минерална вода.

Също така се смята, че през този период е по-добре да утолявате жаждата си с редовно питейна вода. Следобед можете да пиете различни билкови чайове, например лайка. Добавянето на маточина и копър към такива билкови напитки може да намали вероятността от колики при бебе..

Съществуват и специални аптечни лактационни чайове, съдържащи кимион, листа от коприва, детелина. Когато пиете билкови чайове, е необходимо да наблюдавате проявите на алергии при кърмаче..

Витамини, минерали и други основни хранителни вещества за кърмене

Много експерти са сигурни, че новороденото при всички случаи ще получи витамини заедно с кърмата: няма значение дали майката приема витаминни и минерални комплекси или не. Той ще приема необходимите вещества от тялото на майката, особено от съоръженията за съхранение като зъби, коса, нокти. Ето защо, докато кърмите, лекарите съветват жената да приема спирала, това е особено важно през есенно-пролетните периоди: март и октомври.

Ще анализираме най-важните витамини, минерали и хранителни добавки, приемът на които е изключително необходим по време на лактация, според експерти.

Омега-3-6-9 мастните киселини участват в пълното развитие на мозъка и нервната система на бебето. Но те са не по-малко важни за майката, тъй като помагат на съдовете да останат еластични, предотвратяват натрупването на холестерол в тях, предотвратяват отоци и наддаване на тегло (мнение на лекаря, консултант по кърмене Мария Щекин).

Важно е да запомните, че само Омега-3 (DHA или DHA + EPA) трябва да се приема като добавка в доза най-малко 750/1000 mg на ден. И ако употребата на Омега-3 разрежда кръвта, тогава Омега-6, напротив, прави кръвта по-плътна, забавя метаболизма и в случай на предозиране може да провокира развитието на възпаление. За да се предотврати това, достатъчно е да се набави Омега-6-9 от храната и да не се използва в добавки (мнение на ендокринолога Наталия Зубарева).

Как да попълним недостатъците на Омега 6-9 с храна? Омега-6-9 се съдържат в нерафинирани масла, сурови ядки и семена, зърнени храни, леща, нахут, яйца и месо от органи.

Слънчогледов лецитин

Лецитинът е един от основните строителни материали на клетъчните мембрани на тялото, особено важен е за мозъка на майките и децата. Една трета от човешкия мозък се състои от лецитин, нервната тъкан на други части на нервната система.

Компонентът на лецитина, фосфатидилхолин, в резултат на биохимична реакция с витамин В5 се трансформира в ацетилхолин, който е невротрансмитер, отговорен за функционирането на мозъка. Следователно приемът на лецитин по време на кърмене е гаранция за добра умствена дейност на детето и майката, както и за доброто им здраве. За бременните и кърмещите жени е важно да приемат слънчогледов лецитин, тъй като той е силно пречистен и хипоалергенен. Оптималната лекарствена форма е лецитин на прах, чиято норма е 4-6 грама (акушер-гинеколог Анна Игоревна Стелмашенко).

Йод

Липсата на йод при дете може да предизвика инхибиране на интелектуалното и психомоторното развитие, както и малко наддаване на тегло. За майката липсата на йод може да повлияе на работата на нервните клетки и щитовидната жлеза, която е отговорна за нейния метаболизъм и психо-емоционално състояние..

Приемът на йод за кърмачка е 200-250 мкг на ден. Спомнете си, че йодът може да се получи и с помощта на йодирана сол при приготвяне: 1 g сол съдържа 45 mcg йод, но когато се нагрява, йодът е летлив и лесно се изпарява, поради което такова попълване на йод е от значение само когато йодираната сол се добавя към готовото ястие.

Единственото противопоказание за назначаването на йод е тиреотоксикозата. Ето защо, преди да започнете да приемате йод, е важно да се консултирате с ендокринолог и да преминете необходимите тестове за хормони на щитовидната жлеза.

Калций и витамин D

Дневната нужда от калций за кърмачка е 1000 mg. Съществува мнение за високото съдържание на калций в млечните продукти, но си струва да се помни, че храносмилането на мляко от организма намалява с възрастта. Много по-полезно е да приемате храни, които съдържат лесно смилаем калций (мнение на лекаря, консултант по кърмене Щекина Мария)

 • 1 чаша варена соя съдържа 300 mg калций
 • 100 грама райска ябълка - 127 mg калций
 • 100 грама бадеми - 240 mg калций
 • 100 g орехи - 122 mg калций
 • 1 чаша водорасли - 126 mg калций
 • зелените (лук, магданоз, спанак) съдържат много високи концентрации на калций

За съжаление, много от тези храни са алергенни, а магданозът, например, обикновено причинява намаляване на предлагането на мляко. Умереното количество орехи - до 5 ядки на ден - ще помогне за подобряване на лактацията и ще направи кърмата по-питателна за бебето. И отново - наблюдаваме проявите на алергии.

ВАЖНО: Калцият се абсорбира само с достатъчно количество витамин D в организма.

Приблизително 70% от жителите на нашата страна имат дефицит на този витамин, който не може да се попълни само с храна. Витамин D играе основна роля в организма за калциевата хомеостаза. При липса на витамин D, калцият се натрупва в кръвта и тялото трябва да го използва през бъбреците. В резултат на това в тях ще се отложи калций под формата на пясък, който в крайна сметка ще се превърне в камъни. Освен това, ако калцият не се абсорбира, той се отлага в съдовете, което прави холестеролната плака твърда. В резултат - инфаркт или инсулт.

Как да разберете дали имате достатъчно витамин D за правилното разпределение на калция Оказва се, че е важно да знаете нивото на витамин D, което има кърмачка, което трябва да бъде между 50 и 100 ng / ml. Въпреки че дори при резултати от 50 до 80 ng / ml, лекарят вече може да предпише поддържаща доза витамин D от 2000 IU. В комплексните витамини на калций с витамин D, като правило, дозата на витамин D е само 700-1000 IU, което със сигурност не е достатъчно за добро усвояване на калция. Също така е важно да приемате витамин D сутрин и се консултирайте с Вашия лекар за това коя форма на витамин D (вода или масло) е подходяща за вас..

Магнезий

Магнезият е вътреклетъчен елемент, който участва в развитието на нервната и мускулната система на бебето. Дневната нужда от магнезий по време на кърмене е 500 mg (лекар, консултант по кърмене Щекина Мария). Приемът на витамин В6 подобрява усвояването на магнезий.

Можете също така да попълните магнезия със следните храни:

Важно е да запомните, че приемът на витаминни и минерални комплекси за бременни и кърмещи жени трябва да бъде съгласуван с лекар, тъй като неконтролираното им използване може да доведе до алергии или хипервитаминоза. Например, при новородени, хипервитаминозата на витамин А може да доведе до сърбеж и рани по кожата и лошо наддаване на тегло. Също така е опасно приемането на витамин D в излишни дози, тъй като това може да причини интоксикация на детския организъм. Обикновено при такава интоксикация се наблюдава повишаване на налягането и повишаване на температурата, както и изпъкнала фонтанела и намаляване на количеството урина при новородено.

При излишък на калций при деца съществува опасност от преждевременно затваряне на фонтанелата. Това от своя страна може да доведе до ненормално развитие на мозъка на новороденото. За жената прекомерният прием на витамини от група В може да наруши работата на бъбреците и черния дроб. Колкото по-голямо е детето, толкова по-широка е диетата на майката, както и по-голямата нужда от допълнителни хранителни добавки.

По време на кърмене избягвайте да си предписвате сами (дори ако е посъветвано от приятел) допълнителни източници на витамини, минерали и други нутрицевтици. Доверете се на квалифициран лекар, който ще избере необходимите комплекси въз основа на индивидуалните характеристики на вашето тяло и в полза на здравето на бебето.

Хранете се с удоволствие и бъдете здрави!