Няма 100% гаранция, че плодът има аутизъм по време на бременност. Въпреки това британските лекари все още говорят за възможността да се изчисли вероятността от заболяване чрез ултразвуково изследване..

Това става, може би, поради факта, че тялото и мозъкът при децата много бързо започват да растат. Така че, сравнявайки нормата и настоящото състояние, можете да определите наличието на разстройство.

Аутизъм и бременност. Рискови фактори

Аутизмът се проявява в по-голяма степен с лезии на мозъка и промени в неговата структура. Следователно вероятността аномалиите в неговото развитие да доведат до заболяване е доста висока..

Също така, когато се мисли дали аутизмът може да се определи по време на бременност, трябва да се вземат предвид инфекциите, претърпени от майката. Например рубеола, морбили и варицела увеличават риска..

Тези заболявания засягат развитието на мозъка, което увеличава риска от развитие на аутизъм при плода. Инфекциите са особено опасни през втория триместър на бременността, когато мозъкът е особено чувствителен към промените..

Освен това основният риск е не толкова фактът за присъствието на болестта, колкото активната резистентност на организма към болестта. Именно това допринася за свръхразвитието на мозъка, надвишаващо нормата..

Какво може да предизвика фетален аутизъм

Грешният начин на живот на бъдещата майка е нещо, което пряко влияе върху състоянието на детето. И докато дебатът за това дали аутизмът може да бъде открит по време на бременност продължава, все още е възможно да се очертаят рисковите фактори..

Така че, има мнение, че пушенето и пиенето на алкохол влияе върху развитието на мозъка на плода и следователно може да причини развитието на аутизъм. Все още обаче не е възможно научно да се докаже тази хипотеза..

Също така, лекарите са установили определена връзка между генетичните фактори и развитието на аутизъм. Проявява се при 25-30% от анкетираните аутисти.

Така че, по време на заболяването, аномалии в развитието на гени като:

 • SCN 2A;
 • CHD8.

Освен това лекарите, разчитайки дали е възможно да разпознаят аутизма в утробата, забелязват модел между аномалията на гените, които са отговорни за нормалната комуникация между невроните, както и синтеза на протеини.

Но такива прояви не се срещат при всички аутисти поради промени в гените по време на развитието вътреутробно. Следователно след раждането може да няма очевидни признаци. Така че е трудно да се каже дали е възможно да се диагностицира аутизъм по време на бременност чрез генетични показатели..

Митове и реални фактори при диагностицирането на аутизма по време на бременност

Има много слухове за това какво влияе върху развитието на ASD. Не всички от тях обаче имат основа. И често поради това бъдещите майки могат да навредят на плода..

Влияние на факторите върху развитието на ASD
ВъзрастВлияние твърде рано или късно на възрастта на майката.
ИнфекцииВарицела, морбили и др..
Недостиг на витаминиЛипсата на витамин D, фолиева киселина и омега-3 може да повлияе отрицателно.
Усложнения по време на бременностПричинява фетална хипоксия.
ВаксинацияНе се наблюдава пряко въздействие.
Затлъстяване и диабетБез връзка.
Тежки метали в хранатаМоже да бъде засегнат от живак и олово.

Дали е възможно да се разпознае аутизъм по време на бременност, след като се използват асистирани репродуктивни технологии, също не е известно. Най-вероятно няма пряка връзка между болестта и методите..

По този начин не можем да определим точно наличието на аутизъм при дете дори преди раждането му. Това се доказва от прегледите на майките. В края на краищата повечето от тези, които получиха ужасни прогнози, в крайна сметка родиха здрави бебета..

Възможно е обаче да се изчислят рисковете. Това означава, че има шанс да се избегне развитието на болестта при неродено бебе..

Аутизмът може да бъде диагностициран по време на бременност


Изследователите съобщават, че при деца с аутизъм телата и мозъците им бързо растат в началото на втория триместър на бременността - и този факт се открива чрез конвенционален ултразвук. „Ултразвукът е добър при откриване на анормален растеж, ако лекарят има с какво да сравнява получените показатели“, споделят мнението си експертите.

Това е заключението, до което са стигнали британските педиатри след анализ на огромен брой ултразвукови изследвания, направени от декември 2008 г. Експертите сравниха ултразвуковите данни на деца, които впоследствие са диагностицирани с аутизъм, показатели за възрастта на майките и фактори на околната среда, които са действали върху плода по време на бременност. Твърде бързото развитие на мозъка и тялото при плода по време на бременността на майката се превърна в отличителен фактор в тези случаи - лекарите обръщат специално внимание на това от диагностиците.

Припомнете си, че в момента тече активно разработване на пълноценна методология за ранно откриване на аутизъм. Предимството на ранната диагностика е, че ви позволява да не загубите първите години от живота на детето, а да коригирате състоянието му. Колкото по-рано родителите и лекарите обърнат внимание на специфичните черти, присъщи на аутизма, и започнат да работят с детето, толкова по-малко трагични са последиците от това двусмислено отклонение. Практиката показва, че първите признаци на аутизъм най-често се откриват на възраст 3-4 години. (ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ)

Аутизмът може да бъде диагностициран по време на бременност

В действителност, според изследвания на учени, дори през 2-ри триместър на бременността, може да се предположи, че детето ще бъде аутист..

При деца с това заболяване в началото на втория триместър тялото и мозъкът нарастват интензивно. Лекарят, сравнявайки тези показатели с нормата, може да предположи, че бебето има аутизъм..

От 2008 г. е проведено проучване, внимателно са проучени ултразвукови сканирания на деца с аутизъм и това са 40 души. Взети са предвид външни фактори, влияещи върху бременността, както и възрастта на майката..

И може би именно в първите години от живота на детето проблемът може да бъде решен колкото е възможно повече, тъй като след това ще бъде невъзможно.

Какво е аутизъм?

Психично разстройство, което е свързано с нарушено развитие на мозъка, изразяващо се в комуникационни проблеми, контакти с обществото и не само, се нарича аутизъм.

Смята се, че има 6 аутисти на хиляда души и честотата на заболяването нараства всяка година..

Досега не е изяснено със сигурност каква е причината за развитието на аутизма. Има версия, според която коренът на проблема трябва да се намери в гените. Според други хипотези мутациите по време на бременност водят до аутизъм.

Тази статия ще ви разкаже за последиците от диагнозата фетално недохранване..

И тук - всичко за масажа https://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html и приемливите му видове по време на бременност.

Децата с аутизъм имат тесен кръг от интереси, често действията им са циклични, от един и същи тип, те могат да повтарят определени движения с часове. Такива деца са социално дезориентирани, не сменят маршрути и ритуали, обхватът на емоциите им не е толкова широк.

Някои от признаците на аутизъм се появяват при синдрома на Аспергер. Като цяло аутизмът е общо име за мозъчни разстройства, които са свързани със социалната дезадаптация на детето.

Бременност и аутизъм

Учените са доказали, че промените в развитието на мозъка, неговата структура и водят до аутизъм. Инфекцията на майката може да повлияе на тези промени по време на бременност..

Така че рубеола, морбили, варицела могат да имат толкова тежки последици. Инфекциите нахлуват в растежа и развитието на мозъка на плода, поради което възниква заболяването.

Учените вярват, че фактът на борбата на организма с инфекцията също оказва влияние. Резистентността на организма към вируса води до вътрематочни нарушения в мозъка на бебето.

Пушенето при майката увеличава риска от аутизъм?

Въпреки че тази хипотеза на учените не е събрана достатъчно доказателства, за да бъде публикувана като научен факт..

Но въпреки това все повече авторитетни изследователи подкрепят тази версия - пушенето на бъдещата майка провокира специфични форми на аутизъм.

Учените отново се фокусират върху предпазливостта на жената по време на бременност: всякакви негативни фактори могат да причинят раждането на болно дете.

Възможно ли е да разпознаете дете с аутизъм, докато е още в утробата??

Например чрез ултразвук? Какво мислиш?

Все още е невъзможно да се разпознае аутизмът в утробата: точните причини за заболяването все още не са известни. Има версии, че болестта е от генетичен характер, причинена от мутация, излагане на каквито и да е вещества, психологическо отношение на родителите към плода. Ако науката направи крачка по-напред, например в областта на генетичните изследвания, възможно е те да могат да определят наличието на генетични заболявания при дете (включително аутизъм, ако се окаже) дори в утробата (като вземат биоматериал).

Аутизмът не може да бъде разпознат чрез ултразвук или каквито и да било тестове или пробиви. Аутизмът може да бъде диагностициран около четвъртата година от живота на детето. Странностите се появяват, разбира се, по-рано, но само при тригодишните картината се очертава толкова много, че вече е възможно да се постави диагноза. Забавена реч, поведенчески характеристики, проблеми с фината моторика, общо забавяне на развитието до три години могат да бъдат само индивидуални характеристики. Всички сме преминали през ехолалия, но само аутистите я имат завинаги..

Дори не всички родени аутисти имат хромозомен анализ, показващ аномалии: те разглеждат определени хромозоми и изучават колко ясно са нарисувани „ивиците“ върху тях. Не всички аутисти имат отклонения. Е, преди раждането няма още повече какво да се гледа.

Едно е сигурно: дете с аутизъм, което е обичано, с което са сгодени, отива по-далеч в развитието си от детето на онези родители, които вярват, че той

или търсене на изкупителна жертва при ваксинации или каквото и да било. Дори да са съществували такива причини, това не означава, че не е нужно да се занимавате със собственото си дете..

Аутизмът може да бъде идентифициран по време на бременност

Юрген Хан, който дълго време работи с колеги по тест за диагностициране на аутизъм (резултатите от работата вече са много успешни) и Джил Дамес. колега от Университета на Арканзас Медицински науки, създаде нова книга, която се фокусира върху идентифицирането на предсказващи биомаркери на аутизма, които могат да бъдат намерени в кръвта на бременни жени.

Те проведоха проучване върху две групи жени - високорискови, където имаше сто седем жени, и нискорискови, където имаше само двадесет и пет. Високорисковата група включваше само онези жени, които вече имаха деца с диагноза аутизъм до тригодишна възраст.

Учените имаха за цел да оценят концентрацията на различни вещества в кръвта на жените "в положение". Изследвани са няколко вещества, произведени в метаболитни вериги, като зависим от фолиева киселина метаболизъм и транссулфация..

Когато се раждат децата, жените от високорисковата група се разделят според принципа дали детето е диагностицирано с аутизъм на три години или не. Резултатите са както следва: невротипичната (жени с деца без аутизъм) група включва 78 души, а типичната (жени с бръмбари с диагноза аутизъм) - останалите 29, т.е. около една четвърт от субектите.

Резултатите потвърдиха хипотезата на изследователите, че кръвен тест може доста точно да покаже към коя рискова група принадлежи жената - ниска или висока. При първата вероятността да имате дете с аутизъм е 1,7%, а при втората е много по-голяма - 18,9%. но кръвните тестове за съдържанието на изследваните вещества в групата на високорисковите жени не се различават помежду си - те са приблизително еднакви при тези, чиито деца са диагностицирани с аутизъм и тези, които са родили здраво дете.

Тоест, аутизмът може да бъде идентифициран по време на бременност. Математическото ниво на бременната жена може наистина да показва колко висок е рискът да има дете с аутизъм, но това проучване не дава окончателен отговор на въпроса дали ще е болно или не..

Аутизъм: Как да се предотврати?

Днес аутизмът се нарича епидемия от 21 век. Според Световната организация за аутизъм през 2007 г. има 1 случай на заболяването на всеки 150 деца. За 10 години броят на пациентите се е увеличил 10 пъти. Учените говорят за значително разпространение на аутизма по цялата планета. В същото време разстройството все още е слабо разбрано, диагнозата не е разработена в много страни. В Русия аутизмът се обсъжда широко напоследък. Как да идентифицираме, лекуваме и най-важното да предотвратим развитието на аутизъм, ще обсъдим в тази статия.

Какво е аутизъм?

Аутизмът е разстройство, характеризиращо се с дефицит в социалното взаимодействие на човек, нарушения на комуникацията, ограничаване на неговите интереси, наличие на повтарящи се действия, преобладаване на затворен вътрешен живот, активно оттегляне от външния свят и бедност на изразяване на емоции. Аутистът не е способен на пълноценна социална комуникация. Болестта възниква поради нарушено развитие на мозъка и се проявява преди тригодишна възраст.

Бебетата с аутизъм се усмихват малко, рядко гледат хората, едва отговарят на собственото си име и бърборят късно. Те имат необичайни жестове и лоша реакция на опитите за комуникация. През втората и третата година от живота такива деца, в сравнение със здравите, имат по-малък речник, по-рядко съчетават думи и ги придружават с жестове. Хората с аутизъм имат по-лошо разбиране за социалната среда и не са склонни да се сближават с други хора, да реагират на техните емоции или да имитират поведението на други хора. По-големите деца не разпознават добре лицата и емоциите. Те трудно установяват и поддържат приятелства..

Аутизмът има повтарящи се движения (размахване на ръце, въртене на главата, люлеене на торса), съпротива срещу промяна, ритуално поведение (извършване на ежедневни дейности в същия ред и по едно и също време), има тенденция към автоагресия (увреждане на себе си).

Рискови фактори за развитие на аутизъм

Развитието на аутизма е по-свързано с генни проблеми. Така че, разстройства от аутистичния спектър (ASD) се появяват при мъже с грешен брой полови хромозоми (XXY / синдром на Klinefelter, XYY, XXYY). Установено е, че при аутизъм се откриват мутации на следните гени: SCN 2A (напрежение-затворен натриев канал тип II, α-субединица) и CHD8 (хромодомена хеликаза ДНК-свързващ протеин 8), както и други гени, отговорни за пластичността на връзките между невроните и синтеза на протеини.

Въпреки това, при аутизъм често не е възможно да се открие някаква генна мутация, която е наследена от родителите. Факт е, че гените на бебето под въздействието на различни фактори (епигенетични) могат да се променят по време на вътрематочно развитие (мутации на De Novo). Тези промени причиняват аутизъм при дете и могат да бъдат наследени..

Сред вредните епигенетични фактори са: инфекциозни заболявания и възрастта на майката (както зряла, така и твърде млада); дефицит на витамин D, фолиева киселина и омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFA); усложнения при бременност, причиняващи хипоксия на огнището; излагане на тежки метали (неорганичен живак и олово), разтворители, феноли (използвани в производството на пластмаси), пестициди, алкохол, наркотици; стрес. В същото време фактори като ваксинация, използване на асистирани репродуктивни технологии, затлъстяване и захарен диабет при майката, цезарово сечение най-вероятно не са свързани с риска от ASD..

Специалисти от Mailman School of Public Health към Колумбийския университет (Columbia University Mailman School of Public Health) в своята работа доказаха, че рисковите фактори за развитието на аутизъм са възпалението и активирането на имунните механизми при вирусна херпес симплекс инфекция тип 2. Изследователите анализирали кръвни проби от 442 майки, чиито деца по-късно били диагностицирани с аутизъм. Установено е, че високото ниво на антитела срещу херпес симплекс вирус тип 2 в средата на бременността удвоява риска от развитие на аутизъм. Канадски ревматолози (Wojcik S) показаха, че наличието на майчини антитела и цитокини (вещества, отговорни за възпалителния отговор), произведени при ревматоиден артрит, 8 пъти увеличава риска от развитие на аутизъм при дете.

Как се развива аутизмът

Способността на всяка инфекция да причини аутизъм е обяснена от кипърските невролози (Lombardo M.V.). Изследователите установили, че активната имунна система на майката потиска възпроизвеждането (експресията) на гени, участващи в ключови процеси в развитието на мозъка на плода (синтез на протеини, възстановяване на ДНК и др.), Участващи в развитието на аутизъм. Въздействието е не само вътреутробно, но и в по-късна възраст.

Под въздействието на изброените фактори, засягащи много функционални системи на мозъка, процесът на неговото развитие се нарушава. При аутизъм се образува излишък от неврони (нервни клетки) и локални връзки в ключови области на мозъка, движението на сигнала, образуването на връзки (синапси) между невроните и работата на системата от огледални неврони (отговорни за наблюдението и разбирането на други хора) се нарушават и процесите на имитация на поведение се изкривяват.

Изследователи (Khundrakpam B.S.) от Монреалския неврологичен институт и болница (Монреалският неврологичен институт и болница), след като са изследвали 1100 пациенти на възраст 6-65 години с потвърдена диагноза аутизъм, установяват, че при тази патология има удебеляване на мозъчната кора, главно в левите региони. Тежестта на симптомите и нивото на социална адаптация зависят от степента на промените в кората..

Обикновено родителите забелязват признаци на разстройството през първите две години от живота на детето. В ранна детска възраст симптоми като изкривена реакция на дискомфорт, прекалено силна уплаха и плач в отговор на леки слухови стимули и промени в околната среда са подозрителни към аутизма. На 1-3 годишна възраст признаците на аутизъм са:

-без дрънкане и жестикулация до 12 месеца;
-нарушение на говора: не произнася думи - до 16 месеца; не произнася спонтанно фраза от две думи - до 24 месеца;
-загуба на която и да е част от езика или социални умения на всяка възраст.

Колкото по-млада е възрастта, толкова по-трудно е да се диагностицира. Според проучване от 2009 г. в Съединените щати средната възраст при диагностициране на разстройство от аутистичния спектър е 5,7 години, като една трета от децата не са открити до осемгодишна възраст..

Ако има съмнителни признаци при дете, потърсете лекар. Специалист по аутистичен спектър диагностицира и оценява състоянието, комуникативните умения, семейните условия и други фактори. Невропсихологът ще ви помогне да изберете образователни методи за корекция.

Въпреки че симптомите на аутизъм и ASD се появяват в ранна детска възраст, те понякога остават незабелязани. Възрастните с аутизъм се обръщат към лекарите, за да разберат по-добре себе си и да обяснят техните характеристики на приятели и семейство, да променят работния график, да получат обезщетения или обезщетения, дължащи се на хора с подобни разстройства в някои страни.

Генетични проблеми при аутизъм могат да бъдат открити в 25-40% от случаите. Днес за диагностициране на ASD все по-често се използва секвениране на човешкия екзом (гени, отговорни за кодирането на протеини). Изследователи (Rossi M) от Калифорнийския отдел по клинична генетика (отдел по клинична геномика, Ambry Genetics, Aliso Viejo, Калифорния) извършиха диагностично секвениране на екзома при 163 пациенти с аутизъм. Промените бяха открити за една четвърт (42 от 163), в по-голямата част (61,9%) бяха открити новообразувани (De Novo) мутации, които никой от родителите не е имал.

Терапия и прогноза за аутизъм

Няма една най-добра терапия. Невъзможно е да се излекува аутизмът с известните методи, но всяка помощ е по-добра от липса на помощ. Основните цели на аутистичната терапия са:
-намаляване на дефицита на социално взаимодействие;
-намаляване на семейното напрежение;
-подобряване качеството на живот и независимост.

Програмите за образование и терапия помагат на детето да подобри комуникацията, да подобри работните умения и да намали тежестта на симптомите и неадаптивното поведение. За корекция на съпътстващи психични разстройства (агресия и самонараняване) на децата с аутизъм често се предписват различни лекарства: психотропни, антиконвулсанти, антидепресанти (амитриптилин), стимуланти и антипсихотици (арипипразол). Независимо от това, трябва да се има предвид, че тяхната ефективност и безопасност при това заболяване не са проучени достатъчно добре..

Възможна е и нетипична реакция към лекарството. Някои лекарства, като класическите антипсихотици, са нежелани за аутизъм поради странични ефекти. В същото време днес нови лекарства (локсапин) са широко изследвани и препоръчани за употреба при деца над 5-годишна възраст, юноши и възрастни с агресия и безсъние..

Децата с аутизъм и деструктивно поведение са изложени на повишен риск от развитие на затлъстяване поради намалените умения в ежедневието, което трябва да се вземе предвид при разработването на тяхната програма за развитие. Дори при активно лечение малко деца успяват да преминат към самостоятелен живот след достигане на зряла възраст, но някои го правят. Днес много хора вярват, че аутизмът не е болест, а „специално“, алтернативно състояние.

Ако семейството вече има аутист, тогава шансът да се открие болестта при второто дете е 2-18%. За да избегнете това заболяване, на първо място, трябва правилно да планирате бременността си:

-не бързайте с зачеването преди 18-годишна възраст, но също така не го отлагайте за повече от 40 години;
-изключете тютюнопушенето, алкохола, наркотиците, избягвайте контакт с пестициди, бои и лакове, не загрявайте храна в микровълнова фурна в пластмасови съдове;
-извършват всички необходими изследвания, включително типизиране на гените на фолатния цикъл, оценяват нивата на витамини В и D;
-изключва наличието на различни инфекции, предимно херпес тип 2;
-при откриване на инфекции или други заболявания (ревматоиден артрит и др.), консултирайте се със специалист и се подложете на курс на терапия;
-по време на подготовката за зачеване и по време на бременност, използвайте витамини от групи В и D.

По време на бременност препоръчвам на всеки да приема Омега-3 ПНЖК поне 300 мг Омега-3 дневно. Те участват в формирането на централната нервна система на бебето:

-допринасят за нормалното развитие на нервната система на плода и зрителния анализатор, предимно ретината;
-увеличаване на броя на дендритите (нервните влакна) в хипокампуса (структурата на мозъка);
-подобряване на умствените и езикови способности на детето, двигателни умения и способности за учене.

Основният източник на Омега-3 е тлъстата риба: херинга, камбала, пъстърва, сьомга, риба тон, треска и др. Днес са създадени лекарства, които помагат за попълване на запасите от мастни киселини в организма: Forever Arctic Sea, Vitrum Cardio, Norvesol, Natalben и др..

Също така, бъдещата майка трябва да избягва стреса, да включва ежедневна физическа активност в ежедневието, да се занимава с дихателни практики, да медитира и да визуализира успешно раждане. И бебето се ражда здраво)

Аутизъм и бременност?

Потребителски коментари

Един познат има старши аутист, вторият и третият са нормални. Като цяло познавам много семейства с деца с тази диагноза, но рядко няколко деца имат аутизъм наведнъж. По-често при zpr имам две със закъснение в развитието.

Имам по-голям син с ASD, второто ми дете дори няма намек.

А по-младият не копира поведението на по-възрастния?

Най-младото момиче. Разбира се, тя повтаря много, но това не е аутизъм) тя повтаря за възрастни и за случайни деца на детската площадка.

Наред има хора с аутизъм, видях старши и младши в рехабилитационния център. Като цяло четох, че ако възрастният е аутист, тогава по-младият има повече шансове за аутизъм, но в по-лека форма, или zpr, или zrr. Досега най-младият ми е на 2 години. Въпреки че го правя постоянно. Също така чух, че учени, подобно на американците, са открили, че при раси при деца, когато възникнат аномалии в поведението, мозъкът расте необичайно в сравнение с типичните. Те дори проведоха прегледи и успяха да предскажат развитието на АС по отношение на мозъчния растеж при братята и сестрите на аутистите в около 80% от случаите. Тоест е доста надежден. Също така чух, че едно лекарство се тества в Америка, което пряко засяга комуникативните умения и мотивация, то е получило статут на пробивно лекарство, планирано е да бъде пуснато през 20-та година.

Най-големият ми син е абсолютно здраво дете, а най-малкият е от състезания, и двамата родители са еднакви.

Е, тук бременността, раждането също играят роля. И тогава увеличената вероятност означаваше 15% -30% в сравнение с други семейства, където няма раси.

Да, втората бременност беше много трудна.

Господи, ако само това устройство беше пуснато.

Да, но чувствам, че ще отнеме много време, за да стигнем до нас (((ние имаме собствено удостоверение, докато нашите бюрократи узряват. Чувствам, че ще трябва някак да стигна от чужбина ((((

Да, и ще ни струва като апартамент (

Рита, аутизмът е сложен проблем, какви гени са разработили, ако анамнезата не е била обременена от предците с психични заболявания и по-специално шизофриния, е трудно да се стигне до дъното, ако има страх, тогава лекарите препоръчват да се направи пълен преглед... ще излети след 200, ако не повече, хиляди... ако ако в семейната история няма аутисти или шизофреници, едва ли ще има повторение. не се навивайте и не се притеснявайте

Аутизъм при бременност

Аутизмът не се счита за болест. Този медицински термин се нарича личностно разстройство, поради което човек с аутизъм не е в състояние да изгради взаимоотношения с външния свят. Напоследък диагнозата „аутизъм“ звучи все по-често. С грижата на лекарите и родителите, личностно разстройство може да бъде разпознато още през първите месеци от живота..

Причини

Когато говорят за причините за аутизма, учените имат няколко основни гледни точки:

 • редица изследователи смятат, че генетичните промени, които се считат за основната причина за личностните разстройства, са настъпили поради патологии, възникнали по време на раждането или още в утробата;
 • други учени предполагат, че промени на генното ниво може да са настъпили поради черепно-мозъчна травма;
 • трети обвиняват инфекциите, претърпени от майката по време на бременност.

Във всяко от тези твърдения може да има истина. Но също така е ясно, че е твърде рано да се говори за причините за аутизма. Изследването на това разстройство продължава, което означава, че всички важни открития тепърва предстоят..

Симптоми

Ако бъдещата майка е аутист, тя вероятно знае за диагнозата си. Знае за това и нейният лекуващ лекар, както и акушер-гинеколог. Може би благодарение на успешното лечение бъдещата майка е доста адаптирана към обществото около себе си. Малко вероятно е аутизмът да бъде диагностициран по време на раждането на бебе, но все пак трябва да говорите за симптомите. Аутистът може да има следните характеристики:

 • той говори, но не жестикулира, някои хора нямат мимики, докато други предпочитат изобщо да не говорят, а да показват;
 • аутистите избягват зрителния контакт, волята си - те не биха общували с никого по принцип;
 • понякога аутистът говори съвсем нормално, но в същото време изобщо не може да започне разговор с непознат;
 • бременна жена, която има личностно разстройство, може да се прояви като много интровертен човек;
 • такива хора предпочитат да държат всичко в себе си, те не споделят преживяванията си с близки, защото често близки хора не съществуват: аутистите често просто игнорират дори най-близките роднини, преструвайки се, че те просто не съществуват;
 • поведението на бъдещата майка, която е болна от аутизъм, може да се характеризира като откъсната, отчуждена;
 • тя обича да е сама със себе си, обществото я тежи.

Има много симптоми на аутизъм. Някои от тях са типични за някои, други - за други форми на аутизъм. Но е очевидно, че ако представител на нежния пол реши да роди дете, тогава най-вероятно родителите й са се погрижили за лечението на дъщеря си в ранна възраст. Аутистите не са социопати. Те са способни на любов и много по-силни и всеотдайни от обикновените хора. Ето защо не са редки случаите, когато момичетата аутисти създават семейство със същото като себе си или с обикновени здрави мъже. Децата се раждат в брак, а семейството живее като най-обикновените и традиционни, изпитвайки всички семейни радости.

Диагностициране на аутизъм по време на бременност

Диагностицирането на аутизъм при бременна жена е изключително рядко. Лекарите признават, че това е възможно, но за медицинската практика това не е правило. Най-често аутизмът при бъдещите майки (ако има къде да бъде) се открива дори в детството. За диагностични цели медицинските специалисти:

 • гледане на детето,
 • говорете с него и неговите роднини и след това озвучете диагнозата.

Съществуват редица спомагателни тестове и скали, които определят развитието на пациента, неговите поведенчески аномалии. Но това са по-скоро косвени диагностични методи. Също така, лекарите често предписват ядрено-магнитен резонанс на мозъка и други тестове за идентифициране на личностно разстройство. Но те са предназначени само за изключване на други причини за проявените симптоми. Невъзможно е да се диагностицира аутизъм с тяхна помощ..

В случай, че бъдещата майка има личностно разстройство, консултацията с акушер-гинеколог е наложителна. В идеалния случай трябва да говорите с Вашия лекар преди бременността, на етапа на планиране..

Усложнения

Основните усложнения на аутизма по време на бременност са същите като извън това състояние:

 • нарушаване на социалните контакти,
 • нарушение на емоционалните контакти.

Лечение

Ако бременна жена е била диагностицирана с аутизъм на ранен или късен етап от бременността, е необходимо да се консултирате с акушер-гинеколог. Този лекар ще ви помогне да коригирате лечението, така че да не навреди на бебето, което се развива в утробата. Това обаче е малко вероятно да се случи, тъй като аутизмът не се лекува с лекарства. Продуктите на фармацевтичната индустрия нямат ефект върху това разстройство. Лекува се с различни терапии (с изключение на лекарства):

 • хипотерапия (способността да се осъществи контакт със заобикалящата действителност не чрез човек, а чрез животно - чрез кон);
 • делфинова терапия (същността е същата като при хипотерапията, но делфините играят основна роля в този терапевтичен метод);
 • трудова терапия;
 • музикална терапия (можете също да намерите много положителни отговори за този вид терапия, лекарите вярват, че музиката може да помогне за хармонизиране на вътрешния свят на пациента);
 • логопедична терапия (ако има изразени речеви дефекти или невъзможност да се говори по принцип).

Какво можеш да направиш

Бременната жена с аутизъм трудно може да си помогне. И ако може, тогава едва ли ще се нуждае от такава помощ. Ако бъдещата майка е в състояние да си помогне с лечението, тогава в нейния живот вече е настъпила успешна терапия. И това, на което тя е способна днес, е брилянтен резултат от това лечение. Ако аутизмът е бил диагностициран директно по време на раждането на трохи, бъдещата майка трябва напълно да се довери на лекуващите лекари.

Какво може да направи лекар

Лекарят, който е открил аутизъм при бременна жена, е изправен пред най-важната задача: да започне лечение на майката по такъв начин, че да не навреди на бебето, развиващо се в утробата. Методите за лечение, които лекарят избира, ще зависят пряко от продължителността на бременността, състоянието на пациента и много други фактори. Но ако бременна жена е била аутист за дълго време, ако диагнозата е била поставена в детска възраст и навременното лечение е дало плод, лекарят само ще следи по-внимателно нейното състояние..

Предотвратяване

Невъзможно е да се предотврати развитието на аутизъм при човек, следователно в този случай няма да работи, ако говорим за превантивни мерки в класическия им смисъл. За да предотвратите отрицателното въздействие на разстройството на личността върху хода на бременността, трябва:

 • предпазвайте тялото на майката от интоксикация (за тази цел трябва напълно да се откажете от алкохола, цигарите, приемането на лекарства);
 • посещавайте редовно акушер-гинеколог (бременната жена с аутизъм не трябва да ходи на лекар по-често от другите, но срещите също не могат да се пропускат: веднъж месечно през първия триместър, веднъж на всеки три седмици през втория триместър и веднъж седмично през третия триместър).

Аутизмът е самоизолация за цял живот

В деня на разпространението на информация за аутизма, нека да си вземем почивка от коронавируса за малко и да поговорим за това разстройство, което оставя хората в изолация не за няколко седмици, а за целия им живот..

Какво е аутизъм?

Разстройствата от аутистичния спектър са група от сложни нарушения на развитието на мозъка. Терминът чадър обхваща състояния като аутизъм и синдром на Аспергер. Тези разстройства се характеризират с трудности в социалното взаимодействие и комуникация, както и с ограничен и повтарящ се кръг от интереси и дейности..

Колко деца с аутизъм има по света??

Според официалната статистика на СЗО от 2016 г. едно дете на 160 деца в света страда от разстройство от аутистичния спектър. Това е средна оценка, базирана на резултатите от различни проучвания, чиито данни се различават значително. Някои добре контролирани проучвания отчитат значително по-голям брой.

Според многобройни проучвания през последните 50 години, разпространението на ASD се увеличава в световен мащаб. Средният ръст е 13% годишно. С този темп на растеж през 2021 г. аутизмът ще се наблюдава на всеки 87 деца в света, а до 2026 г. - на всяко 47-мо..

Според CDC (Центрове за контрол и превенция на заболяванията - Американски центрове за контрол и превенция на заболяванията) към 26 април 2018 г. аутизъм се наблюдава при едно дете от петдесет и девет.

Има много възможни обяснения за това очевидно увеличение, включително повишена информираност, разширени диагностични критерии, подобрени инструменти за диагностика и докладване..

 • През 60-те години на миналия век са диагностицирани само най-тежките случаи и следователно разпространението му е 1 на 2500, като аутизмът се счита за част от шизофренията.
 • През 1980 г. аутизмът е идентифициран в DSM като отделна диагноза, но е въведена само една форма - детски аутизъм, който е описан чрез шест критерия. Пациентът трябваше да отговори и на шестимата, за да бъде диагностициран с аутизъм. Един от тези критерии е появата на симптоми преди 30 месеца (две години и половина). По този начин статистиката не включва всички онези, които имат симптоми по-късно..
 • Според класификацията от 1987 г. диагнозата е поставена според съответствието на пациентите с осем от 16 критерия. 30-месечната бариера също беше премахната. Броят на диагностицираните случаи на аутизъм веднага скочи до 1 на 1400 (т.е. почти удвоен).
 • През 1994 г. категорията на аутизма беше допълнително разширена и добавен синдром на Аспергер. Диагнозата стана още по-често срещана.
 • През 2000 г. беше въведен ADOS (График за диагностично наблюдение на аутизма) - той се нарича златен стандарт за диагностика на аутизъм, през 2001 г. M-CHAT (Модифициран контролен списък за аутизъм при малки деца) - инструмент за скрининг за аутизъм при малки деца от 16 до 30 месеца. По този начин подобрението в диагностиката до голяма степен обяснява лавиноподобното увеличение на статистиката на диагнозата ASD..
 • През 2012 г. след конференцията „Аутизмът. Начини за помощ "Министерството на здравеопазването съобщи, че около 1% от детското население на Русия има ASD.

Винаги ли аутизмът е свързан с умствена изостаналост??

Диагнозата ASD е много широка и включва нарушения с различна тежест. Според СЗО приблизително 50% от хората с ASD страдат и от умствена изостаналост. Останалите са запазили интелигентност и понякога дори надминават своите връстници по отношение на невербалните когнитивни умения.

Какви са причините за аутизма?

По този въпрос няма консенсус. Има много версии, насочващи към различни фактори, които увеличават риска от аутизъм, включително:

 • генетични промени,
 • фактори на околната среда,
 • възрастта на родителите (особено на бащата),
 • фебрилно заболяване по време на бременност,
 • прием на някои лекарства по време на бременност,
 • ефектът от приема на някои витамини,
 • ниско тегло при раждане и недоносени бебета,
 • раждане чрез цезарово сечение,
 • интервал между бременностите,
 • лечение на безплодие

Ваксинациите могат да причинят аутизъм?

Наличните епидемиологични данни показват, че няма доказателства, които да предполагат връзка между ваксината срещу морбили-коклюш-рубеола и разстройства от аутистичния спектър. Предишни изследвания, които предполагаха съществуването на такава причинно-следствена връзка, бяха отречени от научната общност като несправедливи. Също така няма доказателства, които да предполагат, че всяка друга детска ваксина може да увеличи риска от развитие на разстройства от аутистичния спектър. Освен това прегледите на доказателства, поръчани от СЗО, също не показват връзка между употребата на консерванти като тиомерсал във ваксини и нарушения на аутистичния спектър..

Кой е основният проблем на децата с аутизъм и техните родители?

Авдотя Смирнова, директор на Фонда за подпомагане на решаването на проблема с аутизма в Русия "Coming Out", свързва остротата на проблема с аутизма в Русия с факта, че лекарите не са наясно с диагностиката и методите на лечение, а в обществото има много митове за хора с подобно разстройство - например аутизмът погрешно се счита за заболяване, се страхуват от проявите му и не знаят как да се държат. Думите на експерта са цитирани от Интерфакс.

Междувременно децата аутисти често искат да общуват, но не знаят как да започнат разговор. Нещо повече, много от тях имат висока интелигентност и нямат увреждания в развитието, а понякога значително изпреварват своите връстници..

„Днес имаме ужасна ситуация. Тези деца са изгонени от детските площадки, въпреки че искат да бъдат приятели. Тези бебета не могат да бъдат подстригани, тъй като никой фризьор не е предупреден как да го направи. Невъзможно е да ги доведете до зъболекар, невъзможно е да отидете с тях на кафене - защото те ще бъдат изгонени: или персоналът, или самите посетители “, каза Смирнова..

В същото време тя подчерта, че с информация за аутизма може да се избегнат много проблеми. И така, в кафене можете да заглушите музиката, в кината можете да оставите няколко лампи за осветление по време на сесии, а в музеите можете да определите специални часове, когато няма толкова много посетители..

Тя също така отбеляза, че като пораснат, аутистите, поради техните особености на възприятието, могат да се превърнат в лесна мишена за престъпници и измамници, тъй като те често са твърде лековерни или не могат да се отстояват. „Има погрешно схващане, че хората с аутизъм са опасни за обществото. Напротив: обществото е опасно за аутистите “, отбелязва експертът..

Доживотна самоизолация

Майката на дете с аутизъм се обърна към хората чрез социалните мрежи на 2 април 2020 г.: „Режим на самоизолация. Повечето от нас го започнаха съвсем наскоро. И се оказа, че е трудно, за някои е много трудно, за някой е непоносимо. И някои от нас са в този режим от раждането си, винаги. Защото аутизмът е такова нещо. Хората с аутизъм и тези около тях са изолирани. И във вашите сили е да отслабите леко режима на нашите деца и нас. Днес е Денят за информираност за аутизма. И днес имате възможност да се почувствате аутисти. В самоизолация. Но режимът ще бъде отменен, вие отново ще се върнете в обществото, в обичайните си дела или на нова работа, животът ще покаже. Така или иначе, вашата изолация ще приключи. И нашите ще останат с нас. И нашите деца ще останат в най-тежката изолация. Почувствайте как е и оставете нашите деца да идват при вас. Не е нужно да отваряте широко ръце. Просто отворете вратата малко, оставете вашите деца да учат до нашето, пуснете нашите странни деца в кафенета, магазини, детски площадки, не им сочете пръст и не ги заключвайте на карантина. Те нямат коронавирус. Те не са опасни. Те са изолирани. Много е трудно, защото сега го знаете, нали? "

Проучване. Ултразвук по време на бременност и аутизъм: какво трябва да знаете?

Някои медии публикуват обезпокоителни новини за връзката между ултразвук и аутизъм, но има ли реални причини да се избягва ултразвукът? Обяснения от медицински експерт

По новините видях, че ултразвукът през първия триместър е свързан с аутизъм. Моят гинеколог ми предписа такъв ултразвук. Имам ли някакви причини да се притеснявам?

На въпроса отговаря д-р Даниел Кури, педиатър, медицински директор, Аутизъм говори мрежа за лечение на аутизъм, ръководител на отделението за детско развитие и поведение в Националната детска болница в Колумб, САЩ.

Благодаря за въпроса ви. Шансовете са, че се позовавате на последните заглавия на новини за изследвания върху ултразвук и симптоми на аутизъм..

За съжаление големите заглавия в медиите често водят до загуба на контекста на научните доказателства. Ново проучване показа връзка между ултразвука през първия триместър на бременността и тежестта на симптомите на аутизъм при деца с генетично предразположение към разстройството. Както казах обаче, важно е да се вземе предвид контекста, а в случая това е „корелация или причинно-следствена връзка“.

Всичко, което това проучване показа е, че има тенденция двете явления - ултразвук през първия триместър и аутизъм - да се появяват заедно (корелация). Това обаче не означава, че едно явление може да се счита за причина за второто (причинно-следствена връзка).

В отговор на нашумели заглавия на статии много медицински експерти отбелязват, че ако лекарят предпише ултразвуково сканиране през първия триместър, тогава той най-вероятно се притеснява от някакъв вид медицинско състояние, което може да повлияе на развитието на детето. Така че и ултразвукът, и аутизмът могат да имат обща причина - медицински проблем, не е необходимо ултразвукът да е причина сама по себе си.

Изследвания за ефектите на ултразвука върху бременността се провеждат повече от 30 години. Понастоящем няма убедителни доказателства, че тази процедура има отрицателно въздействие върху здравето на майката или детето. От друга страна, вярно е, че лекарите са започнали да предписват ултразвук по-често, отколкото преди няколко години. Притеснява ме, че сега се правят по време на нормална бременност, а не само в случаите, когато има медицинска причина за това..

Това проучване изследва връзката между ултразвуковото сканиране през първия триместър и тежестта на симптомите на аутизъм. Изследването обаче включва само онези деца, които имат генетични аномалии, свързани с предразположение към аутизъм. С други думи, това проучване не показва, че ултразвуковото сканиране причинява аутизъм. Това само предполага, че ултразвуковото сканиране по някакъв начин е свързано с тежестта на симптомите при дете, което първоначално е било предразположено към аутизъм..

Както казах по-рано, и двете явления могат да имат някаква обща причина, например, ако лекарят се тревожи за хода на бременността, това увеличава вероятността от ултразвуково сканиране и последващи нарушения в развитието на детето, включително аутизъм.

Предвид този контекст може да се наложи да обсъдите следните два въпроса с вашия гинеколог:

1. Защо лекарят е предписал ултразвуково сканиране, притеснява ли се от бременността ви? Ако ултразвукът е оправдан, ползите почти със сигурност надхвърлят всеки теоретичен риск.

2. Имате ли основание да вярвате, че семейството ви може да има предразположение към аутизъм? Например, имате ли вече дете от аутистичния спектър? Ако е така, може да се наложи да обсъдите с Вашия лекар колко опасно би било за Вас да се откажете от ултразвуково сканиране..

В заключение бих искал да отбележа, че едно изследване рядко е достатъчно, за да отговори на конкретен медицински въпрос. Вярвам, че в момента е твърде рано да се каже, че ултразвукът по време на бременност причинява вреда. По-скоро можем да кажем, че са необходими допълнителни изследвания, от които да се формулират препоръки..

Надяваме се информацията на нашия уебсайт да бъде полезна или интересна за вас. Можете да подкрепите хората с аутизъм в Русия и да допринесете за работата на Фондацията, като кликнете върху бутона „Помощ“.