По време на бременността почти всяка жена се опитва да разбере всички подробности за състоянието си, за да бъде напълно въоръжена. Терминът "лигавица" обикновено се чува по-близо до раждането. На един от прегледите гинекологът може да попита дали ви е оставила или не. Затова би било разумно да имате основно разбиране за това какво представлява коркът, защо е необходим и как изглежда..

 1. Какво представлява лигавицата, защо е необходима?
 2. Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?
 3. Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе
 4. Кога е време да отидете в болницата?
 5. Когато задръстването вече е излязло

Какво представлява лигавицата, защо е необходима?

По време на бременност шийката на матката отделя плътна, желеобразна слуз, за ​​да поддържа влагата и да предпазва повърхността на матката. Тази слуз се натрупва и блокира цервикалния канал, създавайки запушалка. Той затваря отвора на матката по време на бременност, за да предпази бактериите навън. Освен това той съдържа антитела, които убиват инфекцията. По този начин коркът предпазва развиващия се плод..

Преди раждането нивата на хормоните на жената се променят, по-специално прогестеронът намалява. В резултат на това шийката на матката става по-широка и щепселът просто пада. Следователно загубата на лигавицата може да бъде предвестник на раждането..

Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?

Обикновено това трябва да се случи малко преди раждането, на около 37 седмици. Тогава коркът излиза естествено.

Ранното преминаване на щепсела може да означава преждевременни промени в шийката на матката и следователно повишен риск от преждевременно раждане. Освен това загубата й потенциално излага бременната жена на риск от заразяване. Поради тези причини откриването на дебел лигавичен секрет през всяка седмица от бременността е причина да посетите Вашия лекар..

Интересно е да се знае: физическата намеса, като тазов преглед или полов акт, може да улесни освобождаването на щепсела.

При жените, които раждат за първи път, щепселът продължава по-дълго, отколкото при многородените жени, чак до самото раждане. Това е така, защото шийката на матката на тези, които все още не са раждали, е по-тясна и стегната. Понякога има дори ситуации, когато акушер-гинеколозите трябва сами да извадят щепсела, тъй като той не излиза сам. При многородните стените на шийката на матката са по-меки и по-широки, така че щепселът лесно се сваля.

Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе

Въпреки че много жени изобщо не забелязват, че имат щепсел, не е трудно да се разбере, че това е всичко в повечето случаи. Коркът се различава отчетливо от обикновения разряд, главно по своята плътност и обем. Ако нормалното отделяне при бременни жени е по-слабо и по-тънко, тогава коркът има плътна консистенция и обем от около две супени лъжици. Размерът му е около 4 см. Цветът на корк обикновено е бял, жълтеникав, бежов или кафяв. Често в него има кървави частици..

Обърнете внимание, ако слузта има неприятна миризма или е зелена! Това може да означава инфекция!

Щепселът може да излезе изцяло или на малки части за няколко дни. Поради това често се бърка с вагинално течение. Жените обикновено не изпитват никакви специални усещания по време на това събитие. Само няколко ноти се простират в долната част на корема.

Кога е време да отидете в болницата?

През 40-та седмица от бременността жените вече искат да раждат по-бързо и някои смятат, че освобождаването на щепсела трябва да ускори този процес. Това обаче не е така. Въпреки че се разказват много истории за това, няма доказателства за това твърдение. Ако е необходимо, лекарят ще има други начини да предизвика раждане. Като цяло трябва да позволите на бременността да се развие и да не бързате с нещата..

Изтичащата запушалка за слуз обикновено е знак, че тялото ви се подготвя за раждане, но не винаги. От освобождаването на щепсела до началото на раждането може да премине неопределено време - от няколко часа до няколко седмици. Трябва да отидете в болницата, ако изходът на тапата е придружен от други признаци на наближаващо раждане - контракции, изтичане на вода и т. Н. Ако раждането е все още далеч и лигавицата ви се е отдалечила, не трябва да изпадате в паника. Колкото и да е странно, тя може да расте отново.

Когато задръстването вече е излязло

Следващите ви стъпки след изваждането на щепсела зависят от това как изглежда и колко дълго сте бременна. Ако видите тапа на подложката или ако тя излезе по време на душа, опитайте се да я изследвате, за да можете по-късно да опишете размера и цвета на Вашия лекар. Тези данни ще ви помогнат да решите какво да правите по-нататък..

Моля, обърнете внимание: ако щепселът излезе с кървене, тогава има вероятност от усложнения като отлепване на плацентата. Такива знаци не могат да бъдат пренебрегнати.!

В случай, че коркът се е отдалечил за период под 36 седмици, препоръчително е да се подложите на преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред с детето..

Ако сте бременна повече от 37 седмици и не се притеснявате от други симптоми, включването не трябва да е причина за безпокойство. Просто се погрижете да сведете до минимум риска от инфекция на бебето, преди да се роди:

 • мийте се само под душа и отказвайте да плувате във ваната или още повече в реката;
 • измивайте се редовно, но използвайте само специални продукти за интимна хигиена;
 • правите секс изключително с помощта на презерватив.

След излизането на задръстването не трябва да напускате далеч от дома, тъй като по всяко време детето може да се роди. По това време вече можете да вземете чантата в болницата. Следете състоянието си и изчакайте други предвестници на раждането.

Както бе споменато по-рано, редовните контракции показват началото на раждането. Също така, сигурен признак е изливането на околоплодна течност. Те могат да се отлепят внезапно или с бавна струйка. Ако преди това не е имало контракции, тогава те трябва да започнат. Тези контракции ще станат по-силни, по-дълги и по-чести, тъй като шийката на матката се разширява при подготовка за раждане. Когато разширението достигне 10 см - можете спокойно да раждате!

Когато знаете какво да очаквате, е много по-лесно да оцелеете във всички тези събития. И дори да възникнат някои непредвидени ситуации, навременното свързване със специалисти ще помогне да се предотвратят всякакви усложнения, тъй като медицината вече е много развита. Следователно не трябва да се притеснявате за изхода на тапата..

Коркът се отдели по време на бременност - кога ще започне раждането?

Така че настъпи дългоочакваната бременност. Бъдещата майка следи закръглянето на корема и редица други промени.

В началото и през целия период започват да се тревожат въпросите за токсикозата, правилното развитие на плода, а в края - преминаването на тапата.

Става дума за последния момент, за който ще говорим.

Какво представлява лигавицата?

Подобен на желе съсирек от слуз, разположен в основата на матката, се нарича в гинекологията тапа за раждане. Образуването му се случва в CM (шийката на матката) по време на бременност. Най-просто казано, това е вид защита и бариера, разделяща външния свят и света на нероденото дете. Веществото не се чувства по никакъв начин, може да се види само след освобождаване.

Женското тяло подготвя всеки цикъл за зачеване. Репродуктивните органи произвеждат вискозно вещество. 24 часа след оплождането слузът се сгъстява и блокира входа на матката. В края на 4 седмици запушването е завършено.

Ето как изглежда коркът след напускане преди раждането.

Веществото е малко като нормален разряд. Коркът преди раждането изглежда като уплътнена бучка слуз, в консистенция наподобяваща желе или сурово яйце (виж снимката). Според родилките изглежда като желеобразна маса. Жените, които раждат първото си дете, често ги бъркат с вагинални секрети или млечница.

Кървавите нишки в разряда също се считат за норма. Те са резултат от разкъсване на малки съдове в отговор на изходното налягане..

Обикновено не трябва да има кръв, разрешени са единични включвания. Ако имате гной или алено отделяне, е необходима спешна консултация.

Характеристики на околоплодната течност:

ПредназначениеЗащита на плода
СянкаЖълтеникавосив, прозрачен
ПоследователностПодобни на гел, мазни
Приблизителен размерКато течно пъдпъдъче яйце
ИзходОсновният признак на доносената бременност е отделянето на лигавичен съсирек

Колко остава да се чака?

Сигнал, че е на път дългоочакваното събитие е освобождаването на лигавичен съсирек. В резултат на това СМ се отваря леко, наблюдават се единични контракции на женските органи. Ситуациите, при които лигавицата излиза с околоплодните води (ОМ) / по време на раждането, не са уникални и не се считат за патологични.

Предвестниците на родовия процес са три точки: излизане на корков съсирек, контракции, изхвърляне на ОМ. За разлика от горните две точки, изхвърлянето на цервикалното вещество все още не е 100% гаранция, че раждането ще започне..

Ако коркът е изчезнал по време на бременност, тогава кога да се роди, колко време ще отнеме да роди? Този момент предизвиква противоречия сред много от родилите, тъй като времето за излизане е неясно и няма ясна цифра. Експертите смятат, че оптималното време за напускане е не по-рано от 2 седмици преди началото на раждането..

Време след изключване на щепсела и започване на раждането:

 • 1-23 часа;
 • 1-6 дни;
 • 1-2 седмици.

Процесът на преминаване на корков съсирек преди раждането, видео:

Характеристики на отделянето на съсирека

Процесът не винаги е възможно да се проследи, особено трудно е да се забележи отделянето на лигавицата от първородните.

На една от обществените консултации акушер-гинеколог от най-висока категория Сидоренко К.В. Опитах се да отговоря на честите въпроси на родилките за това как оставя лигавицата - какво трябва да знаете:

 1. Първият момент: как да разбера, че щепселът се е откачил? Признаци за отделяне на цервикален съсирек: болки в болката, напомнящи на предменструални, компресия в долната част на корема, дискомфорт или липса на каквито и да било признаци. Жените трябва да се вслушват в чувствата си. Ако болките са придружени от единични контракции, това означава начало на трудовия процес. Трябва да отидете в родилния дом, когато контракциите са станали интензивни и чести. Ако интервалът между тях е 10 минути или по-малко, тогава има смисъл да си съберете нещата и да отидете в болницата.
 2. Втора точка. Как и в какви случаи тапата излиза и може ли да остане на части за няколко дни? Отговор:
  • 1 случай - еднократно;
  • 2 калъфа - на части наведнъж;
  • 3 случай - след вагинален преглед от лекар;
  • 4 случай - с възпалителни процеси.
 3. Трета точка. Винаги ли изчезва? Винаги, само по различни начини. При някои жени процесът се случва на 38 седмици, докато при други броени часове преди или директно по време на раждането..
 4. Четвърта точка. При какво отваряне се извършва изходът? В края на срока, при подготовка за раждане, съсирекът излиза, СМ се отваря леко и се изглажда. Обикновено се намира в прането или по време на изпразване..

Разлики от околоплодната течност

Понякога съсирекът при раждането се бърка не само с обикновените секрети, но и с околоплодните води. В последния случай изтичането не се случва с дръпвания, а относително постоянно. Обемът на изтичане се увеличава с напрежение.

Тези състояния трябва да бъдат идентифицирани навреме и незабавно да бъдат докладвани на Вашия лекар..

Таблицата показва сравнителните характеристики на показателите:

ХарактеристикаАмниотична запушалкаOV
Период на заминаванеИнтервалът е от 1 час до две седмициПреди или в началото на процеса на раждане
ЦвятПрозрачен до бежов или сиво-розовПредимно прозрачни, понякога светло розови
ПоследователностБучка, гелВоднисти
Как излизаВеднага или на порции в продължение на няколко дниПостоянно изтичане
ДействияГледамПодгответе се за раждане

Какво да направите, ако коркът е хлабав?

В случаите на оттегляне е необходимо да се помни за предпазните мерки и правилата за поведение.

Полезни съвети за бъдещи майки:

 1. Ако няма чести контракции, неприятни усещания, тогава бъдещата майка няма от какво да се притеснява. По-добре е да подготвите всички необходими документи, неща и аксесоари, да вземете душ.
 2. Опитайте се да сменяте по-често бельото и леглото си.
 3. За да предотвратите проникването на бактерии или други патогени от момента, когато съсирекът се появи, не трябва да ходите до басейна / да се къпете или подобни събития.
 4. Ако двойката все още не се е отказала от секс, тогава тук трябва да го направят. Това ще предотврати навлизането на микроби в незащитената матка от влагалището..
 5. Най-важното правило е да не се притеснявате. След като коркът излезе, жената не трябва да се притеснява. Сега тя има време да се подготви за предстоящото събитие..

Четири причини да посетите лекар

Има ситуации, когато освобождаването на съсирека е преминало по-рано или изобщо не е настъпило, цветът на отделянето не е бил нормален.

В какви ситуации е необходимо да се консултирате с гинеколог:

 1. Ситуация номер 1. Ако щепселът започне да отстъпва по-рано от 36 седмици, трябва да посетите вашия акушер-гинеколог. Това не е непременно страшно. Може да се наложи провеждането на редица изследвания и ултразвукова диагностика, за да се изключи преждевременно раждане или отлепване на плацентата. Когато заминавате на 38 седмици, не трябва да се свързвате с предродилната клиника. Този случай е норма. Но си струва да се спомене при следващата проверка.
 2. Ситуация номер 2. Излизането на 41 седмица може да означава, че раждането се бави. Но не се паникьосвайте! Много жени отбелязват отделянето на съсирек по време на раждането. Възможно е коркът с малки размери да е излязъл по време на тоалетната и да не е бил забелязан от бъдещата майка.
 3. Ситуация номер 3. Ако жената не е наблюдавала загубата на околоплодната запушалка, но е имало отделяне, което по характеристики е подобно на околоплодната течност. В тези случаи трябва спешно да се консултирате с лекар..
 4. Ситуация номер 4. Наличието на кръв е друга ситуация, която изисква консултация с гинеколог. Това включва и случаите, когато загубата на щепсела е придружена от кървене. Обикновено обилно яркочервено отделяне не трябва да има.

Изхвърлянето на лигавицата преди раждането е важен и последен етап от раждането на дете. Знаейки всички подробности и особености на този естествен процес, вече няма да има причини за притеснения и безполезни посещения при гинеколога или такси в болницата.

Слизеста тапа преди раждане. Снимка, как изглежда, колко време отнема, размери, какъв цвят

Слизеста тапа, чийто вид може да се види на снимката, се образува в маточната кухина през първите седмици след зачеването и излиза непосредствено преди раждането. Появата му е нормален физиологичен процес и знак за здравето на женската репродуктивна система..

Слизестата запушалка действа като безопасна бариера, която предпазва развиващата се околоплодна течност от възможна инфекция.

Какво представлява лигавицата

Слизестата запушалка (на снимката можете да видите нейното местоположение във входа на матката) е съсирек от вискозни секрети, които се произвеждат от клетките на шийката на матката. Появява се от първите седмици на развитието на плода и изчезва непосредствено преди раждането.

С увеличаване на масата на ембриона плътността на лигавицата се увеличава. Поради постоянната активност на клетките на шийката на матката се осигурява редовно обновяване на биохимичния състав на слузта, което предотвратява развитието на стагнация и бактериална инфекция.

Слизестата запушалка съдържа антитела, които гарантират бърза реакция, ако патогенната микрофлора попадне в нейната структура от вагиналната кухина.

Поради имунния отговор патогенните бактерии не могат да проникнат в матката, да заразят феталния пикочен мехур или да провокират отхвърлянето на ембриона. Външно слизестата запушалка наподобява маса на желе, което може да има жълтеникав или напълно прозрачен вид. Допуска се малка примес на капилярна кръв.

Характеристики на лигавицата

Слизестата запушалка преди раждането, снимка на която може да бъде разгледана в Интернет, излиза самостоятелно непосредствено преди началото на изтичането на околоплодната течност. Някои жени усещат този момент и могат да видят отделящия се съсирек от слуз, докато за други този физиологичен процес остава незабелязан..

Въпреки това, всяка бременна жена трябва да знае органолептичните характеристики на лигавицата, чието освобождаване е първият предвестник на предстоящото раждане. Всички те са описани в таблицата по-долу..

ПоследователностСлизестата запушалка се различава от другите секрети на женската репродуктивна система по това, че има много висока степен на плътност. Разположен извън шийката на матката, той прилича на замразено желе или желе. Непосредствено преди самото раждане дебелината на лигавичната запушалка намалява, тя става по-течна и може да преминава през влагалището на части, наподобяващи мокро отделяне.
МиризмаНяма специфична или остра миризма. Появата му показва текущия инфекциозен и възпалителен процес, който се развива във вътрешните полови органи на жената, или са налице други патологии на вътрематочното развитие на плода.
РазмерътОбемът на лигавицата е различен за всяка жена. Това до голяма степен се дължи на нивото на половите хормони в кръвта, както и на структурните особености на органите на репродуктивната система. Средният размер на тапата е около 2-4 см дължина. Ако говорим за обеми, това е 50 мл. Бременната жена трябва да знае размера на физиологичния щепсел и да ги различава от другите видове лигавични секрети, наличието на които може да показва инфекция с бактериална инфекция.
ЦвятСмята се, че нормалният цвят на лигавицата е неговият напълно прозрачен вид или появата на жълтеникав оттенък. В медицинската практика има клинични случаи, когато в маточната кухина при жени с нормална бременност се е образувала светлокафява лигавица. Опасен знак е почерняването на тапата или придобиването на наситен сив цвят от нея. Това може да означава предстоящ спонтанен аборт или замръзване на плода. Ако бариерната слуз в маточната кухина стане яркочервена или алена, това показва отпътуване на плацентата и началото на преждевременно раждане..
Слизеста тапа преди раждане. Снимка

Качествените характеристики на лигавицата се определят от гинеколог по време на рутинен преглед на бременна жена. В случай на нормално развитие на плода и съответствието на естествената бариера с всички физиологични характеристики, пациентът не изисква допълнителни изследвания.

Ако горните параметри не съответстват на реалната картина на хода на бременността, тогава в този случай може да се наложи жената да се подложи на допълнителна диагностика.

Функции на лигавицата

Слизеста тапа преди раждането, снимка на която можете да намерите на информационните щандове в кабинета на гинеколог или акушер, действа като естествена бариера.

Освен това той има следните функции, които осигуряват нормалното развитие на детето и запазват здравето на бременната жена:

 • предотвратява навлизането на вода в маточната кухина по време на къпане на бременна жена в басейн, баня, река или открито водно тяло;
 • действа като физиологична бариера за сперматозоидите, попаднали във влагалището по време на секс, без използването на бариерна контрацепция;
 • поддържа оптималната микрофлора в шийката на матката и горната част на влагалището, предотвратявайки развитието на патогени, тъй като антителата присъстват в лигавицата;
 • преди лигавицата да напусне феталния пикочен мехур и детето да бъде изолирано от агресивното въздействие на околната среда (това е особено вярно, когато жена, която вече е родила 3 ​​или повече деца, е бременна, има зеещ вход във влагалището и широк лумен на стените му).

За много бременни жени лигавицата е вид индикатор за непосредственото начало на раждането. Жените, които са изучили добре физиологията на тялото си и контролират процеса на бременността, започват да очакват освобождаването на естествената бариера няколко дни преди планираната дата на раждане.

Причини за появата на лигавица

Образуването на лигавична запушалка е пряка последица от зачеването на дете и бързото развитие на плода. След оплождането на яйцеклетката от спермата, ембрионът се имплантира към стената на матката.

В тялото на жената започва да се произвежда специален хормон - хориал гонадотропин. Синтезира се само по време на бременност. Неговото присъствие в кръвта винаги показва първите етапи на развитието на плода..

Веднага след като нивото на хорионгонадотропин в кръвта достигне достатъчно ниво, женската репродуктивна система, както и всички други вътрешни органи, получават сигнал, че е необходимо да се възстанови работата им за бъдещата подкрепа на живота на развиващото се дете.

На 5-тата седмица от формирането на плода горният клетъчен слой на шийката на матката, разположен от вътрешната му страна, започва активно да произвежда много дебела и вискозна слуз, на основата на която се образува физиологична бариера под формата на корк. Синтезът и постоянното обновяване на това вещество не спират до последните дни от началото на раждането.

Диагностика на лигавицата

Преди да се регистрира при гинеколог, една жена се подлага на предварителен преглед от специалист в този профил. За да определи наличието на лигавична запушалка, за да установи нейния цвят, степен на плътност и предварителни размери, лекарят трябва само да извърши визуално изследване на родовия канал на пациента.

Ако според резултатите от диагнозата е намерена промяна в цвета на корк, той има твърде течен вид или има други отклонения, тогава на жената може да бъде назначено непланирано провеждане на следните тестове:

 • Ултразвукова диагностика на матката;
 • даряване на венозна кръв на нивото на женските полови хормони;
 • събиране на капилярна кръв от снопчета пръсти за клинични изследвания за общи показатели;
 • намазка от стената на влагалището и шийката на матката, за да се изключи възможното развитие на остра бактериална инфекция, разрушила структурата на запушалката;
 • сутрешна урина, която се дава сутрин на гладно с допълнителен биохимичен анализ.

Въз основа на получените резултати се формира по-нататъшен курс на лечение. Ако диагностичният доклад не съдържа сериозни отклонения от нормата в развитието на плода и промяната в цветовия нюанс или консистенцията на лигавицата е индивидуална характеристика на репродуктивната система на пациента, тогава няма нужда от терапевтични действия.

Когато лигавичната запушалка се отдели

Образуването на лигавична запушалка, както и нейното отделяне, е напълно физиологичен процес, ходът на който зависи от нивото на женските полови хормони, присъстващи в кръвта на жената. Ако бременността се развива нормално без усложнения, тогава естественото отстраняване на запушалката се случва на 38 гестационна седмица.

От този момент нататък бъдещата майка трябва да се подготви за предстоящото раждане на дете. Едновременно с изпускането на естествената бариера се появяват и други признаци за започване на раждането, които не остават незабелязани.

Ако жената е в покой, заемайки хоризонтално положение или седнала, тогава тя може да усети момента, в който щепселът излезе. Изследването на бельото разкрива изобилие от лигавични секрети. Ако щепселът е излязъл по време на душ или ходене до тоалетната, тогава в този случай жената може да не забележи излизането й, което също е нормално..

Причини за ранното излизане от лигавицата

В гинекологичната практика има случаи, когато отпадъците от лигавицата се появяват преди 38 седмици.

Ранното отделяне на физиологичната бариера може да бъде причинено от следните причини, появата на които е причинена от отрицателното влияние на патологичните фактори:

 • рязка промяна в хормоналните нива, свързана с намаляване на нивото на прогестерон в кръвта (може да бъде причинено от съпътстващи заболявания на органите на женската репродуктивна система, ендокринни нарушения, неоторизиран прием на лекарства на основата на синтетични хормони);
 • интензивен вагинален секс в края на бременността;
 • отпускане на мускулните влакна, отговорни за тонуса на вагиналните стени (такава реакция на тялото е следствие от нервно пренапрежение, преживян стрес, внезапна уплаха);
 • изтичане на околоплодна течност, чието изобилие измива лигавицата от цервикалната кухина (причината за преждевременно раждане може да бъде свързана с дисбаланс в половите хормони, възпалителни заболявания на вътрешните органи, хронични инфекции, отрицателна наследственост, стрес);
 • появата на контракции, наличието на които ще стимулира постепенното отпускане на мускулите, отговорни за тонуса на матката, което в крайна сметка ще доведе до освобождаване на лигавицата;
 • механични повреди, получени в резултат на злополука, удар в долната част на корема, неправилен гинекологичен преглед (възниква нарушение на консистенцията на лигавицата, тя става течна и постепенно изтича);
 • наличието на остри инфекциозни заболявания, които се появяват изключително в областта на гинекологията и също често се диагностицират при бременни жени (кандидоза, колпит, вагиноза).

Независимо коя от горните причини е била предпоставка за преждевременното излизане от лигавицата, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог. Това ще ви позволи да предприемете своевременни действия, насочени към запазване на детето и предотвратяване на ранно започване на раждането..

Симптоми на освобождаване от корк

При жени, които забременяват за първи път, както и при повторно раждане, освобождаването на лигавицата се появява винаги след 38 гестационна седмица. Това е при условие, че бременността преминава без патологични усложнения. Единствената разлика е, че родилите жени имат по-гладка и еластична повърхност на вътрешната част на шийката на матката..

В тази връзка коркът се отделя бързо и излиза като единична желеобразна бучка. При жени, които забременяват за първи път, секрецията на слуз се извършва на порции, с малки примеси от кръв. Това се дължи на по-тесния лумен на шийката на матката.

Разграничават се и следните симптоми, при наличието на които се отделя лигавицата:

 • усещане за дърпащи болки в долната част на корема (важно е да се помни, че синдромът на болката не трябва да бъде остър, тъй като това не е типично за отделянето на малък съсирек от слуз);
 • чувство на дискомфорт във влагалището;
 • появата на обилно лигавично отделяне на повърхността на бельото или дамската превръзка.

Горните симптоми трябва да съвпадат с очакваната дата на раждане на детето. Ако тези признаци се появят, но здравето на жената остава същото, в рамките на 3-6 часа или 1-2 дни трябва да започнат първите контракции. Възможно е раждането да започне много по-рано..

Ако, заедно с освобождаването на лигавицата, незабавно се усещат пулсиращи контракции, тогава трябва незабавно да отидете в болницата, за да видите гинеколог.

Предотвратяване на преждевременно освобождаване на лигавицата

За да се предотврати ранното изтегляне на лигавицата и появата на преждевременно раждане, е необходимо да се спазват прости правила за профилактика, които се състоят в следните действия:

 • избягвайте интензивни физически натоварвания, не преуморявайте, водете премерен начин на живот;
 • избягвайте психоемоционално пренапрежение и стресови ситуации, за да не провокирате спазъм или внезапно отпускане на гладката мускулатура, отговорна за тонуса на матката;
 • спазвайте правилата за лична хигиена, вземайте топъл душ всяка сутрин и вечер, сменяйте бельото;
 • своевременно се консултирайте с гинеколог в случай на първите признаци на развитие на остра или хронична инфекция на вътрешните полови органи (дисбалансът на полезната и патогенната микрофлора може да доведе до разрушаване на структурата на лигавицата, да я направи по-течна и да провокира преждевременно излизане с риск от инфекция на феталния пикочен мехур);
 • не се занимавайте с вагинален секс в края на бременността или не позволявайте дълбоко проникване, а също така не забравяйте да използвате бариерни контрацептиви;
 • изключете неразрешения прием на лекарства (особено тези, които имат спазмолитични свойства, а също така съдържат естествени и синтетични хормони);
 • не плувайте в открити резервоари и басейни със студена вода, тъй като рязкото спадане на температурата може да провокира рефлекторно свиване на мускулните влакна на влагалището и шийката на матката, което ще доведе до преждевременна загуба на лигавицата;
 • не вдигайте предмети и вещи с тегло над 3 кг.

Слизестата запушалка преди раждането, чиято снимка прилича на съсирек от желеобразна маса, трябва да бъде в цервикалната кухина възможно най-дълго. За да запази здравето на детето и да го предпази от агресивни влияния на околната среда, коркът излиза няколко часа преди началото на раждането.

Какво да търсите, когато лигавицата запушва

Слизестата запушалка преди раждането, снимката на която показва външния вид на физиологичната бариера, постепенно губи предишната си плътност. Това се дължи на промяна в хормоналния фон на жената. В този случай е много важно да се прави разлика между отпадъците от лигавични секрети от загубата на околоплодна течност..

Бременната жена трябва да обърне внимание на следните ключови фактори:

 • лигавичната запушалка излиза в продължение на няколко часа, а понякога дори дни преди началото на раждането, а околоплодната течност изтича непосредствено преди началото на раждането, придружена от периодични контракции, които се засилват с отварянето на матката (по време на излизане на лигавицата запушването, състоянието на гениталния орган практически не се променя);
 • околоплодните води имат напълно прозрачен външен вид и в патологичния ход на бременността могат да станат зелени или жълти (лигавицата е с плътна и вискозна консистенция с жълтеникав, прозрачен или кафяв оттенък);
 • коркът почти винаги е бучка, наподобяваща желе, която е неподвижна и постепенно се абсорбира в прането или подложката за гащи, а околоплодните течности бързо се разпространяват по повърхността и имат висока степен на течливост;
 • лигавичната запушалка напуска маточната кухина незабавно на единична бучка или на малки части и околоплодната течност изтича в големи обеми, обилно навлажнявайки бельо, дрехи, дамски превръзки (изтичането им може да се увеличи по време на движение, клякане, кашляне).

Ако след освобождаването на лигавицата или амниотичната течност благосъстоянието на бременната жена не се влоши. Трябва да отидете в болницата и просто да очаквате раждането да започне скоро. При наличие на болезнени усещания в долната част на корема, спазми, контракции, трябва незабавно да се обадите на екипа на линейката или да отидете в медицинско заведение със собствената си кола.

Възможни усложнения

Освобождаването на лигавицата може да бъде придружено от развитието на патологични процеси в репродуктивната система на бременна жена и директно вътре в матката.

В този случай могат да се развият усложнения, които са придружени от следните симптоми:

 • лигавичната запушалка излезе много по-рано от предписаната дата на раждане на детето (до 6-7 месеца), което може да показва отделяне на плацентата и предстоящо настъпване на преждевременно раждане, последствията и протичането на които е трудно да се предвидят;
 • излизането от физиологичната бариера поради механично увреждане на вътрешните генитални органи с нарушаване на целостта на околоплодните води и изтичане на вода (в този случай разрешението за раждане трябва да се извърши възможно най-скоро, тъй като съществува висок риск от измръзване на плода);
 • изхвърлянето на щепсела е придружено от остра болка в долната част на корема и отделянето на ярко алена кръв, което не е нормален процес, може да показва вътрешно кървене, съдови нарушения или наличие на други фетални аномалии.

Всички горепосочени усложнения, които могат да възникнат при освобождаване на лигавицата, преди раждането (самата снимка на процеса на напускане на физиологичната бариера може да се види на информационни плакати в кабинета на акушер-гинеколога) са опасни и изискват спешна хоспитализация на бременна жена.

На всички етапи от развитието на плода всяка жена трябва да знае физиологичните характеристики на лигавицата, времето на нейните естествени отпадъци, отличителните черти по отношение на околоплодната течност.

С ефективен контрол на хода на бременността и прилагане на превантивни мерки, освобождаването на лигавицата се извършва не по-рано от 38 седмици, малко преди началото на раждането.

Дизайн на статията: Владимир Велики

Колко време започва раждането след напускането на корк? Как се отлепва и изглежда коркът по време на бременност?

Бременността е вълшебно време, когато жената е в постоянно очакване. И сега, в последния месец на бременността, това очакване става специално, защото срещата с детето е на път да се случи. Много признаци показват близко раждане, включително преминаването на тапата..

Страховете на бременните жени в по-голямата си част се дължат на липсата на информация за процесите, протичащи в организма, докато се чака бебето. Това важи особено за видими прояви, които бъдещата майка не винаги може правилно да оцени от гледна точка на спазването на нормата или възможната опасност за собственото си здраве и здравето на бебето.

Следете внимателно за симптоми на най-малкото безпокойство. Така че се препоръчва бременните жени да обърнат специално внимание на следните признаци:

 • освобождаване на корк
 • контракции
 • изтичане или разкъсване на околоплодната течност
 • кървене
 • изпускане
 • болка

В различните етапи на бременността възможностите за благосъстояние на жената се различават значително. Например, ако изпускането на запушалка или свиване започне в по-късен период, няма какво да се притеснявате и ако се усети през първия или втория триместър, по-добре е да информирате наблюдаващия лекар за това. Същото се отнася и за други сигнали от тялото на бъдещата майка..

По този начин за всяко състояние или симптом има приблизителни термини, показващи правилното развитие на плода и хода на бременността, всички други случаи, напротив, могат да показват наличието на патологии и да изискват допълнително наблюдение от медицинския персонал..

Раждане след задръстването: колко време да чакате?

Сред медицинските специалисти има мнение, че лигавицата при пациентите трябва да напусне приблизително 2 седмици преди началото на раждането, ако това е нормално. Лекарят предупреждава, че когато запушалката бъде освободена, е необходимо да не оставяте този факт без надзор, а също така да информирате за това при следващия медицински преглед.

Въпреки това преминаването на лигавицата не показва, че раждането ще настъпи много скоро. Важно е да знаете, че преди началото на раждането, може да отнеме до един месец от тапата..

От друга страна, ако преминаването на тапата е станало заедно с други предвестници на раждането, това състояние на нещата най-често показва отварянето на шийката на матката и началото на труда на жената. Съответно трябва незабавно да се свържете с наблюдаващия лекар или да отидете в болницата.

 • От момента, в който мукозната запушалка се отдели, е необходимо да се обърне голямо внимание на хигиената на гениталиите на бъдещата майка, тъй като подобни мерки могат да предпазят както пациента, така и плода от инфекции.
 • За същата цел, от този момент до момента на раждането, не се препоръчва да посещавате басейна, да плувате в река или друг воден басейн, както и да се впускате в сексуални отношения..
 • Бременната жена трябва да завърши последната подготовка преди раждането и да бъде готова да отиде в болницата по всяко време..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Отстраняване на щепсела преди раждането: причините за появата

Без съмнение природата е разумно подредена и ходът на бременността и раждането може да се счита за ярко потвърждение на този факт. И така, биологичният часовник в тялото на жената е подреден по такъв начин, че всички процеси на раждане на дете да се случват точно навреме и точно както се нуждае конкретна бременна жена..

Съществува мнение, че както слузът се образува в носните проходи, за да се предпази от проникване на инфекции, вируси и патогенни бактерии, така лигавицата, образувана в матката по време на бременност, е предназначена да предпазва развиващия се плод от проникване и негативно влияние на инфекциите отвън.

Слизестата запушалка по време на бременност е желеобразна маса, която обикновено се образува в края на първия месец на бременността..

 1. Появата на щепсела се дължи на хормонални промени в тялото на жена, която е в състояние на очакване на дете..
 2. Производството на хормони дава тласък за началото на образуването на лигавична запушалка.
 3. Такива процеси допринасят за образуването на слуз в матката..
 4. Постепенно количеството слуз достига определен обем, след което приема формата на тапа, която запушва маточната кухина.

Известно е, че основната цел на лигавичната запушалка по време на бременност е да предпази нероденото бебе от влиянието на външни неблагоприятни фактори. Благодарение на слизестата запушалка, местообитанието на плода е надеждно защитено от възможните последици от инфекции.

При нормално протичане на бременността на жената обикновено е позволено да прави секс, което става възможно поради наличието на лигавица. Също така става възможно бъдещата майка да се къпе в баня при умерена температура на водата, както и в река, море или други водни тела.

В края на третия триместър на бременността тялото на пациента се подготвя за раждане, през което хормоналният фон се променя. Производството на хормони е отговорно за омекотяването на лигавицата, която оставя шийката на матката и влагалището, оставяйки тялото на бременна жена.

В допълнение към естествения процес на преминаване на щепсела, външните смущения могат да допринесат за това. Следователно лекарят трябва да прегледа пациента възможно най-внимателно и деликатно. Във всеки случай изхвърлянето на лигавицата е сигнал за наближаващия момент на раждането, който не трябва да се оставя без необходимото внимание..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Как изглежда коркът?

Медицинската практика описва различни случаи на отделяне на лигавицата по време на бременност. Имайки предвид специфичните параметри на хода на бременността на всяка бъдеща майка, лигавицата може да изглежда различно. Важно е да знаете някои нюанси на отделянето на лигавицата при бременност.

 1. Щепселът може да се откачи наведнъж или да се открои постепенно за определен период от време: от един до няколко дни.
 2. В случай, че коркът се отделя на части, бременна жена може дори да не забележи този процес. Това се дължи на факта, че отделеното количество слуз е много малко..
 3. Обемът на тапата обикновено е приблизително равен на две супени лъжици.

Доста често лигавицата може да бъде трудно да се разграничи на око от други вагинални секрети, така че пациентът трябва да се обърне към наблюдаващ лекар възможно най-скоро. Само лекар може да проведе преглед и да разбере какъв вид изпускане се е появил и да разбере какви процеси в тялото на бременна жена са допринесли за това или онова изхвърляне.

Всяка жена има различна плътност и цвят на лигавицата. Обикновено коркът по време на бременност може да изглежда така:

 • безцветен
 • белезникав
 • жълтеникав
 • розово
 • изпъстрена с кръв

Струва си да се отбележи, че появата на кръвни ивици в лигавицата на бъдещата майка също се счита за нормален вариант. Това се дължи на процеса на дилатация на шийката на матката, по време на който могат да се спукат най-малките капиляри, кръвта от които се смесва със слуз, в резултат на образуването на желеобразен съсирек с примес на кръв.

В същото време не забравяйте, че обилното алено кървене трябва да алармира бременна жена. В този случай се препоръчва спешно да се потърси медицинска помощ..

Съществува мнение, че при първородни и многородени жени процесът на отделяне на лигавицата запушва с някои разлики. Смята се, че периодът на бременност и раждане при многородени пациенти протича по-лесно. Слизестата запушалка при раждащите жени най-често напуска всички едновременно и не съдържа примеси от кръв.

 • При многоплодни бъдещи майки епителните клетки на вътрешната повърхност на шийката на матката са по-свободни, а самата шийка е еластична, способна да се разтегне до необходимия размер, за да може детето да премине през родовия канал.
 • При първородните жени, от друга страна, повърхността на шийката на матката е по-плътна и не е опъната, така че цервикалният канал е запушен със по-силна лигавица. Поради тази причина коркът при такива родилки може да остане за няколко дни на части и също да има кървава структура..

Тялото на бъдещи майки, които преди това са били неродородни, се подлага на задълбочена подготовка за раждане, подготвяйки епителни клетки за разтягане, поради което изхвърлянето на лигавицата в такива случаи може да бъде придружено от наличие на кръвни съсиреци. Независимо от това колко раждания е имала една жена, процесът на отделяне на лигавицата по време на бременност най-често протича напълно безболезнено..

Как и кога тя заминава?

По-близо до края на бременността хормоналната система на жената започва активно да произвежда естрогени, под въздействието на които започват определени промени в организма, включително омекотяване на дебелата структура на лигавицата с последващо изхвърляне.

Също така, отпадъците от щепсела преди раждането могат да възникнат не поради естествена промяна в хормоналните нива преди раждането, а по механична причина.

По време на вагинално изследване на жена гениталният орган реагира с повишаване на мускулния тонус на манипулацията на лекаря, в резултат на което може да настъпи неволно изтласкване на запушалката от цервикалния канал.

Може да излезе като цяла вискозна бучка, чийто размер ще съответства на 1,5 см в диаметър. Възможно е също така щепселът постепенно да излезе на части - в продължение на няколко дни под формата на лек дебел разряд с ивици кръв (това също е нормално).

Как се отлепва коркът преди раждането? Всяка жена трябва да се ръководи от лични чувства, тъй като това се случва индивидуално за всички..

За дълъг период от време преминаването на щепсела може да причини дискомфорт в долната част на корема, напрежение и леко треперене в цервикалната област.

По-често това явление прилича на болки, характерни за менструацията. Ако тази болка започне да се превръща в контракции, раждането е започнало..

Отстраняване на корк: снимка

Повечето хора, особено момичетата, които все още не са преживели състояние на бременност, имат много неясна представа за процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Освен това, слушайки различни истории на своите приятели и познати, те най-често изпитват чувство на страх много преди бременността и раждането..

Повечето жени се интересуват от нюансите на бременността, докато очакват бебе. В този случай бъдещите майки четат много литература и получават информация от други източници, например на щандове в болници, според гестационната им възраст..

Особено заинтересовани от бъдещите майки са признаците на предстоящо раждане, като изпускане на лигавицата, изливането на околоплодната течност и началото на раждането.

Тъй като никой лекар не е в състояние да предскаже точната дата на раждане, всяка жена, според определени сигнали от тялото си, се опитва да го направи сама, поне приблизително. Много данни за бременността, раждането и особено за предшествениците на началото на раждането могат да бъдат намерени на сайтове в Интернет.

В допълнение към текстовото описание, както в Интернет, така и в печатната литература, можете да видите снимки на лигавицата. Трябва да се има предвид, че е по-добре да се проучи такава информация преди началото на бременността. Това ще създаде основата на необходимите знания, които ще осигурят спокойствието на бъдещата майка по време на бременност и ще избегнат претоварване с голямо количество информация, докато чакате бебето..

По този начин, снимка на появата на лигавичната запушалка по време на бременност може да се разглежда с цел общо разбиране на процесите, протичащи по време на бременност, но не бива да се прави много впечатление и да се опитва ситуацията и симптомите на други хора върху себе си. По-добре е да потърсите съвет и да зададете въпроси, представляващи интерес за Вашия наблюдаващ лекар, както и да съхранявате записи на важни събития и сигнали на собственото си тяло с подробно описание и времето на тяхното възникване.

Предвестници на раждането: преминаването на щепсела по време на бременност

Естествено, всяка жена, която е в състояние на бременност, желае и очаква ранно успешно раждане. Особено това желание се увеличава в края на третия триместър, когато телесното тегло на пациента се увеличава значително, качеството на съня се влошава, появява се тежест и други неудобства. Ситуацията се усложнява от факта, че никой не може точно да определи датата на естественото раждане..

Компетентен лекар със сигурност ще обясни на бременна жена, че може да се предвиди само предварителна дата на раждане. В това лекарите са подпомогнати от резултатите от дейностите, включително:

 • анализи
 • проверки
 • ултразвукова процедура
 • наличието или отсъствието на предшественици на раждането
 • продуктът от измервания на размера на корема, телесното тегло, височината на дъното на матката и др..

Лекарят прави изводи за възможността за ранно раждане, като взема предвид всички възможни фактори. В същото време лекарят информира пациента за правилата на поведение в различни ситуации, възможни признаци и пита за тяхното присъствие или отсъствие за най-близкия отминал период от време.

Предвестниците на предстоящото раждане сред специалистите в областта на акушерството и гинекологията се считат за:

 • изпускане на лигавицата
 • начални контракции
 • изтичане на околоплодна течност

Трябва да се отбележи, че всички тези признаци заедно показват началото на раждането в рамките на 24 часа от момента на появата им. Но, не забравяйте, че тялото на всяка жена има свои индивидуални характеристики..

И така, единият пациент може да усети настъпването на единия предвестник на раждането, а другият - и трите едновременно. Слизестата запушалка може да се откъсне по време на посещение в тоалетната или в други ситуации, когато бъдещата майка не определя и не усеща промени поради обективни обстоятелства. Също така не са необичайни случаите, когато лигавицата не излиза до самото раждане и се отстранява още в процеса на раждането на детето..

Какво да правя, ако раждането е започнало у дома?

С бързото раждане на бебе възникват извънредни ситуации, например опити у дома. Ако има случаи на бързо раждане сред роднини, жената има хронични заболявания, усложнения на бременността, вероятността от бързо раждане се увеличава. Ето няколко съвета какво да правите, ако раждането започне у дома:

 • не изпадайте в паника, обадете се на помощ от роднини, които трябва да бъдат разделени на „групи за помощ“: повикващи, които се срещат с линейка, подготвят неща и т.н.;
 • извикай линейка;
 • опитайте се да стигнете до медицинско заведение;
 • ако раждането е близо, трябва да помогнете на родилката да се настани удобно;
 • под кръста, тя трябва да бъде съблечена, положена върху чист чаршаф;
 • изплакнете перинеума с антисептик (сапун, калиев перманганат);
 • нежен масаж на кръста по време на контракции.

Важно е да успокоите родилката, да не допускате паника, тогава физиологията ще вземе своето и тогава лекарите ще помогнат.

Отстраняване на щепсела преди раждането: необходим ли е външният му вид?

Дали бременна жена е забелязала момента на отлепване на лигавицата, не е толкова важно. Основното нещо е да не проявявате загриженост и да информирате лекаря за всички обстоятелства, записани в процеса на изчакване на нероденото дете.

Факт е, че лигавицата по време на бременност може изобщо да не изчезне, така че не трябва да очаквате това събитие. В други случаи преминаването на щепсела се случва неусетно, което също си струва да се запомни. Третият вариант за развитие на ситуацията може да се нарече изхвърляне на лигавицата, забелязана от пациента.

Струва си да опишете външния вид и цвета на лигавицата на наблюдаващия лекар, да се консултирате с него и съвместно да направите изводи за непосредственото начало на труда в съответствие с други признаци, придружаващи преминаването на запушалката.

Според цвета и структурата на отделянето, медицинският специалист ще направи предположения за това дали лигавицата запушалка наистина се е откъснала или отделянето е от различно естество. Спомнете си, че обикновено коркът прилича на малко количество слуз с белезникав, жълтеникав, розов цвят или напълно безцветен, вероятно с някои ивици кръв.

Ако коркът се е отдалечил и няма други предшественици на раждането, тогава времето за раждане все още не е дошло. Но във всеки случай бременната жена не трябва да излиза от дома сама за дълго време, да прави пътувания или други движения, които усложняват пътуването до болницата, ако възникне такава необходимост..

Контракции след счупване на щепсела

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност е един от предвестниците на раждането. Друго нещо е, че преминаването на тапата може да се случи самостоятелно, или може да бъде придружено от други признаци, показващи приближаването на началото на раждането при бременна жена.

Трябва да се отбележи, че освобождаването на щепсела от тялото на бъдещата майка е напълно естествено. Тази ситуация не изисква медицинска помощ. Но, за да бъдете спокойни за състоянието на родилката и нероденото дете, трябва да знаете със сигурност, че лигавицата се е оттеглила и че околоплодните води не изтичат и целостта на околоплодния мехур, която осигурява храненето и развитието на бебето, не е нарушена.

Всъщност естеството на влагалищното течение може да се определи само чрез изследването му под микроскоп, така че това може да се направи само от висококвалифициран лекар в специално оборудвана лаборатория. Когато слизестата запушалка се отдели, е важно да се вземе предвид гестационната възраст.

Така че, ако предварителната дата на раждане вече е дошла и пациентът скоро трябва да роди, определено трябва да обърнете внимание на възможната поява на спазми и вкаменяване на корема.

Понякога е възможно да се появи усещане за не силни дърпащи болки, подобни на менструални болки. След тях бременна жена може да почувства контракции. В този случай най-вероятно говорим за началото на раждането. Трябва да се успокоите и да преброите повторенията на контракциите: ако интервалът между тях не надвишава десет минути, тогава трябва спешно да отидете в болницата.

Може ли контракциите да започнат, без да се счупи щепселът?

Контракциите могат да започнат на всеки етап от бременността, но, разбира се, обикновено се появяват в края на третия триместър, когато отбелязват началото на раждането за бременна жена..

Слизестата запушалка може да се откачи своевременно или изобщо да не се откачи. В същото време пациентите отбелязват, че най-често болките, които се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата, донякъде напомнят на менструални болки. Струва си обаче да се помни, че в този случай се препоръчва да се избягва приемането на каквито и да е болкоуспокояващи, тъй като това може сериозно да навреди на здравето на плода..

Само едно дете знае кога ще дойде времето да се роди. Следователно, неконтролираният прием на каквито и да било лекарства по време на бременност е забранен..

Кога могат да започнат контракции, без да се счупи щепсела?

Контракциите всъщност могат да започнат на всеки етап от бременността. По този начин външният им вид не е задължително свързан с преминаването на лигавицата. В медицинската среда контракциите обикновено се разделят на тренировъчни и редовни..

В първия случай говорим за подготвителните процеси в тялото на бременна жена. Факт е, че от първия ден на бременността женското тяло прави всичко възможно да осигури нормалното протичане на бременността и раждането. Целият процес на бременност предвижда постепенно развитие на нероденото дете и подготовка за раждането му..

Следователно, в края на втория триместър на бременността, някои пациенти започват да усещат появата на периодични леки спазми. Става въпрос за тренировъчни пристъпи. Основната им разлика от родилните болки е ниска интензивност, рядка честота и бърз край.

Някои жени може изобщо да не усещат тренировъчните контракции, докато други ги усещат съвсем ясно. Едно ги обединява: те не привеждат тялото в готовност и не натрупват сила, а, напротив, бързо преминават.

Интензивните контракции в ранните етапи на бременността трябва да се лекуват с повишено внимание, тъй като появата им може да показва началото на преждевременно раждане.

Трудовите болки са предшественици на раждането и най-често показват началото на интензивната фаза на раждането. Те увеличават интензивността си, възникват едновременно с отварянето на шийката на матката и изискват задължителен престой в болницата, където бъдещата майка е в състояние да осигури необходимата медицинска помощ.

Контракции без отделяне на корк и околоплодни води

Тъй като има жени, има толкова много отделни случаи на бременност и раждане. Раждането може да започне след преминаване на лигавицата, околоплодната течност е изтекла или раждането започва. Но често има и случаи, когато лекарят пробива феталния пикочен мехур още по време на раждането..

В такива случаи лекарят самостоятелно елиминира лигавицата, която остава непроменена вътре и не напуска тялото на жената своевременно.

Появата на контракции се счита за основен асистент по време на раждането. Такива спазми дават възможност на женското тяло да изтласка плода по естествен път. Едновременно с отварянето на шийката на матката и натиска на плода, контракциите осигуряват движението на нероденото дете по родовия канал и допринасят за ранното му раждане.

Трябва да се отбележи, че раждането може да отнеме много часове наведнъж. В този случай контракциите могат да бъдат с различна интензивност и продължителност, докато в крайна сметка те достигнат желаната степен на сила, достатъчна за раждането на бебето.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Запомнете: всяка ситуация е различна. Не е факт, че размерите на вашия щепсел ще бъдат еднакви.


Къде е задръстването на бременна жена

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Необходимо ли е разреждане при преминаване на щепсела?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност изглежда като появата на известно количество отделяне върху бельото. Всъщност това е вагинално отделяне, само че тяхната природа е абсолютно естествена и не трябва да предизвиква безпокойство..

Но едновременно с лигавицата може да се появят и други секрети, като кръв или околоплодна течност. Не само лигавицата, но и околоплодната течност понякога може да изтече преди началото на раждането. В този случай плодът престава да получава необходимото хранене и насищане с кислород, така че трябва спешно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че съществува опасност от инфекция на нероденото бебе, за да се избегнат кои спешни мерки трябва да бъдат взети. Разбира се, най-тревожното за бременната жена трябва да бъде появата на ярко алено изхвърляне. Тази ситуация може да показва наличието на патология, началото на преждевременно раждане и други процеси, изискващи спешна медицинска намеса..

Слизестата запушалка, която затваря шийката на матката, е доста малка по обем, поради което най-често бъдещите майки не забелязват нейното отделяне. Ако количеството на влагалищното течение е значително, тогава най-вероятно изобщо не говорим за корк, а за околоплодни води или отделяне от различно естество..

Може ли да има болка, когато щепселът се свали?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност обикновено е безболезнено. Във всеки случай бъдещата майка не трябва да изпитва силна болка. Но въпреки това случаите в медицинската практика са различни.

 • Например, ако лигавичната запушалка се откъсне, докато бъдещата майка си взема душ, тогава отпуснатите мускули няма да й позволят да почувства неудобство или промени, които са настъпили. Освен това, ако слузта е безцветна или бяла или жълта.
 • Също така, не забравяйте за различната чувствителност на едно женско тяло и различния праг на болка на пациентите..
 • Вариант на нормата се счита както за напълно безболезнено отделяне на лигавицата, така и за усещане за лека болка, подобна на менструална болка, мускулно напрежение и дърпаща болка в долната част на корема на бременна жена.
 • Ако има още много време преди раждането, тези симптоми бързо преминават и не са склонни да се повтарят..

Важно е всяка родилка да остане в спокойно настроение, да се изслушва и да анализира всякакви усещания, възникващи по време на бременност. Ако не сте сигурни, че тялото не се нуждае от помощ или нещо ви обърква, потърсете медицинска помощ, където те ще разсеят съмненията ви или ще предложат хоспитализация.