Много родители смятат манекен за истинско спасение: дете с него заспива по-лесно, по-малко се притеснява и по-малко плаче. Детските продукти в Минск са представени в богат асортимент, така че лесно можете да намерите и изберете залъгалка, която отговаря на всички параметри.

Съдържание:

За какво е манекен??

Бебетата се раждат с смучещ рефлекс. Някои дори смучат палеца си в утробата. Това е естествено поведение. Залъгалка може да се използва, за да отговори на нуждите на бебето. Но никога не трябва да се дава вместо хранене..

Видове залъгалки

За да изберете манекен, обърнете внимание на допълнителните подробности. Зърното се вкарва в ограничителния кръг. По-добре, ако има вентилационни отвори. Обърнете внимание на пръстена: той е необходим, за да може детето да извади зърното от устата си. На сън бебето може случайно да го закачи с дръжките и да го извади. Следователно продукт със спален пръстен не е подходящ. Когато избирате залъгалка, трябва да обърнете внимание на цвета и да избягвате твърде яркото. Прищепката и верижката ще предпазят зърното от падане на земята.

Ортодонтска залъгалка

Ортодонтските модели имат зърно, което е сплескано отдолу и заоблено отгоре. Те са специално проектирани да поддържат формата на развиващото се небце и челюст на бебето. По време на сученето те се изравняват в устата, като зърното на майката. Това помага да се намали натискът върху венците и помага да се образува правилна захапка..

Как да изберем манекен?

За новородено е по-добре да изберете модели с различни форми: със стандартен кръгъл зърно и ортодонт с кръгъл връх и плоско дъно, което ще даде възможност да се разберат предпочитанията на бебето. Производителите произвеждат зърна в три размера - малки за бебета до шест месеца, за бебета от 6 до 18 месеца и за по-големи деца. Това разделение е произволно, изборът на размер зависи от теглото на бебето. Моля, уверете се, че залъгалката е здрава и няма да се пръсне бързо преди покупка.

Залъгалка от латекс или силикон?

Силиконът е по-траен, без мирис, лесен за почистване. Но може да е твърде трудно за дете. Препоръчително е да смените силиконовите зърна след месец и половина употреба.

Латексът е мек и гъвкав, което улеснява адаптирането на някои деца. Но се износва по-бързо. Латексът е естествен каучук, страхува се от гореща вода. Разтяга се при продължителна употреба, понякога се слепва.

Изборът на силикон или латекс е по-зависим от предпочитанията на родителите и детето..

Кога да се дава на новородено?

Не се препоръчва да се дават залъгалки през първия месец от живота на новороденото. За дете от втория месец от живота, което се храни на шише, те често се превръщат в истинско спасение. Залъгалките разсейват и помагат за успокояване на плачещото бебе, помагат им да заспиват по-бързо и облекчават дискомфорта по време на полети, тъй като трохите не могат умишлено да "запушат" ушите си, да преглътнат или да се прозяят, за да облекчат запушването на ушите, причинено от промени в налягането на въздуха.

На каква възраст да се отбие от зърното?

Повечето бебета на възраст до около три години сами изхвърлят зърната си и завинаги забравят за тях. Смята се, че продуктивната възраст за раздяла с този атрибут е от 3 месеца до 1,5 години. За различните възрастови групи се използват различни методи. Процесът на отбиване може да отнеме няколко седмици, като през това време трябва да играете повече с детето, понякога оставяйте манекена у дома, когато излизате на разходка.

Стерилизиране на залъгалката

Зърната се стерилизират, дори ако са закупени в херметически затворен контейнер. Новите продукти трябва да се варят 2-3 минути. Измиват се веднъж дневно в топла вода и сапун или се варят. Ако зърното падне на пода, не е нужно да го облизвате. Удобно е да използвате двоен котел за стерилизация. Съхранявайте биберони в затворени контейнери.

Избор на залъгалка за новородено. ТОП 10 най-добри залъгалки

Още преди раждането на дете родителите започват да събират „зестра“ за бебето. Пелени, долни ризи - това не е всичко, от което бебето ще се нуждае. Една от първите, които купуват залъгалки / зърна.

Според остарялото стереотипно мнение, бебето просто не може да порасне без тази адаптация. Но междувременно залъгалките имат свои „индикации“ за употреба и ограничен период на употреба. И дори да е наистина необходимо, тогава как да изберем най-доброто?

Дали да подарите залъгалка на новородено?

Основната задача на залъгалката е да задоволи смукателния рефлекс на новороденото. Много слухове и спекулации ще циркулират около тази концепция. Смукателният рефлекс се формира още преди раждането на бебето..

На ултразвук често можете да видите как малко дете в утробата на майката смуче пръст, като по този начин бебето се подготвя за независим живот и след раждането вече може да суче гърдите на майка си.

След раждането смукателният рефлекс ще осигури нормално и пропорционално развитие на челюстния апарат..

При новородените смукателният рефлекс е изразен. След хранене, когато изглежда, че бебето вече е яло, то продължава да блъска устните си, правейки смучещи движения, но след известно време се отпуска и заспива.

Неопитните майки разглеждат такъв „симптом“ като липса на кърма или адаптирано мляко.

Манекен: плюсове и минуси

Зърното за бебе е много важен компонент за неговото развитие и помощник в пълно удовлетворение от смучещия рефлекс. В допълнение, това устройство ще помогне за бързо успокояване на бебето, целият смучещ рефлекс също е вид успокоително. Но дори и без залъгалка, можете да отгледате бебе, без да навредите на здравето му..

Има група деца, на които не е показано предназначението на зърната, залъгалките - това са деца на кърма. И за най-добро стимулиране на всички процеси на растеж на лицево-челюстния апарат е необходимо да се храни детето по негова молба.

Прикрепяйки бебето към гърдата по негова молба (около 10 - 12 пъти), бебето изсмуква достатъчно количество мляко, изразходва необходимото количество енергия, задоволява напълно рефлекса си и заспива безопасно.

В този случай бебето не се нуждае от зърно и е най-добре да не „запознавате“ бебето с това устройство. Освен това педиатрите и консултантите по кърмене категорично забраняват комбинацията от кърмене и залъгалки..

Когато се храни от шише, бебето изразходва много по-малко енергия, а самото хранене е по-кратко, т.е. смучещият рефлекс няма време да се реализира. Следователно за деца, които са изцяло или частично изкуствено хранени, се препоръчва и е необходимо манекен..

Но веднага щом бебето заспи дълбоко, зърното трябва да се извади от устата на бебето..

Становище на педиатри и зъболекари

Зъболекари и педиатри, особено в лицето на д-р Комаровски. Многократно говори за предназначението на зърното и за правилата за неговото използване, така че да е полезно, а не вредно.

Родителите трябва да са наясно с очевидните недостатъци на използването на залъгалки:

 • Производствен материал. Поради факта, че материалът е изкуствен, вкусът и мирисът са чужди на детето. Кърменето не включва само хранене на бебето с хранителни вещества. Но проявата на майчина любов, за съжаление, изкуствено зърно не може да даде такова усещане.
 • Липсата на адекватно хигиенно лечение може да доведе до зърното да се превърне в потенциален източник на инфекция.
 • Комбинацията от кърмене и залъгалка ще насърчи бебето да се откаже от гърдата, поради умора.

Коя залъгалка да изберете за новородено?

Ако манекен все още е необходим, той трябва да бъде избран правилно, като се вземат предвид много фактори.

На първо място, тя трябва да бъде адаптирана към възрастта и когато детето расте, зърното трябва да се промени. В аптеката почти всички производители предлагат линия зърна, които са предназначени за бебета на определена възраст: от раждането до шест месеца, от шест месеца до една година и т.н..

За удобство опитни майки съветват да имате под ръка 2 - 3 залъгалки. За щастие няма проблеми с покупката и избора им..

Във всяка аптека можете да намерите залъгалки, изработени от различни материали, със или без допълнителни функции..

Зъболекарите и педиатрите съветват преди да изберете да обърнете внимание на материала на зърната - латекс или силикон. При избора на материал, на първо място, е необходимо да се обърне внимание на естествения материал..

Ако зъбите на детето започнат да се режат, тогава е най-добре да откажете латексните зърна. Тези зърна са най-подходящи за новородени, изтощени и недоносени бебета..

Силиконът е абсолютно синтетичен материал, такъв зърно ще бъде твърд, еластичен и ще продължи по-дълго от латексния. Затова силиконовите зърна са предназначени за здрави, силни бебета с развит смучещ рефлекс..

В допълнение към размера и материала е необходимо да се обърне внимание на формата на папилата. Днес на пазара има две възможности:

 1. Анатомични - със сплескана елипсовидна или удължена папила.
 2. Ортодонтски - папилата е наклонена. Смята се, че именно ортодонтската залъгалка е по-удобно и правилно разположена в устната кухина и ще наподобява процеса на хващане и смучене на майчината гърда.

Кои са най-добрите залъгалки за новородени??

Отзивите от родители и детски зъболекар направиха възможно съставянето на рейтинг на най-популярните модели.

Dummy Nuk (кът)

Германско ортопедично зърно със сплескана папила и вдлъбнатина, която ще предотврати падането на залъгалката от устата на бебето.

Мекото и гъвкаво зърно упражнява слаб или никакъв натиск върху устата и зъбите. Специално вдлъбнатина върху папилата оставя повече място за езика, което улеснява придвижването. Специална естествена форма, напомняща на зърното на майката, а при смученето на зърната съотношението на челюстта е същото като при смученето на зърната.

Очевидните предимства ще бъдат наличието на въздушен клапан, правилната форма, която е предотвратяването на ортодонтски патологии, изборът на материали за направа.

Единственият недостатък е ценовата политика.

Залъгалка Гълъб

Произведено в Япония, най-подходящо за малки деца и бебета на възраст до четири месеца.

Има необичайна ортодонтска форма - сплескана в средата. Това е просто идеалното съотношение цена-качество.

Очевиден плюс ще бъде евтината цена, красивият дизайн и интересният дизайн, който ще хареса на децата.

Залъгалка Avent (Philips Avent)

Това е най-продаваният силиконов образец. Това е класическа версия на залъгалки с шест вентилационни отвора..

Това е един от най-безопасните видове зърна, тъй като не оказва натиск върху небето. Предимствата ще бъдат огромен избор по възраст, напълно различни дизайни и наличието на защитна капачка в комплекта.

Недостатъците няма да са съвсем правилната форма, което осигурява трудно задържане на залъгалката в устата на детето, поради наличието на вентилационни отвори, влагата може да попадне в самото зърно.

Залъгалка Chicco

Мека, но еластична, здрава и гъвкава.

Латексните зърна бързо измерват температурата на бебето.

Зърното принадлежи към ортодонтския клас.

Залъгалките Chicco са лесни за почистване и могат да се варят или приготвят на пара.

Всички недостатъци на зърната се крият в материала на производство, латексът далеч не е най-трайният материал.

Залъгалка Bibi

Това са залъгалки за креативни бебета, както казват съвременните родители - готина залъгалка. Характеризира се с издръжливост и необичаен дизайн.

Биберонът е направен от двукомпонентен силикон, който ще бъде траен и безопасен. Включва специален отворен държач и калъф за зърното.

Плюсове: това е черешово зърно, предназначено за големи бебета (може да се съчетае по размер), повърхността на зърното е снабдена с весели и ярки надписи, които привличат вниманието на децата и не се износват. Подобно на манекена на авент, има две възможности - ден и нощ (свети в тъмното).

Недостатъците са скъпата цена и липсата на вентилационни отвори..

Залъгалки за бебета Canpol

Полски производител, предлагащ висококачествени и удобни залъгалки с анатомична форма. Зърната могат да бъдат направени от различни материали: силикон или латекс.

Сред предимствата са наличието на въздушен клапан, достъпна цена и огромен избор от дизайни. Залъгалките Tommee Tippee предлагат голямо разнообразие от възможности. Това са ортодонтски зърна, които могат да се съчетаят по възраст.

Специалните отвори на мундщука ще насърчат нормалната циркулация на въздуха и ще предотвратят кожни заболявания.

Бебешка залъгалка: правила за използване

Основното е, че залъгалката за новородени е безопасна, за това е изключително важно да се спазват основните хигиенни правила. Силиконовите залъгалки трябва да се сменят на всеки месец и половина, а латексните залъгалки най-малко на всеки 3 месеца.

За да не се изгуби зърното и трохата не можа да го погълне, залъгалката трябва да бъде прикрепена към специален защитен диск, който трябва да е достатъчно широк. Невъзможно е дискът да се състои от много части - той трябва да е монолитен.

Самият диск трябва да има вентилационни отвори за циркулация на въздуха. Освен това трябва да спазвате основните правила за използването му:

 • Сменете биберона според условията на неговото функциониране, дори редовно стерилизираният биберон трябва да бъде заменен с нов не по-късно от 6 - 8 седмици употреба;
 • Ако зърното е повредено (драскотини, дупки, издрасквания), то трябва да се изхвърли;
 • Забранено е оставянето на залъгалката под въздействието на слънчева светлина или в близост до отоплителни уреди;
 • За да съхранявате зърното, трябва да използвате специален калъф.

На каква възраст да се отучи дете от манекен?

Смукателният рефлекс е вроден, но има тенденция да изчезва - изчезва. И точно с времето на изчезването му, времето на отхвърлянето на зърното трябва да съвпада.

До тази възраст смукателният рефлекс изчезва напълно, но навикът да смуче пръст или каквото и да е под ръка може да остане.

Ако манекенът остане в устата на детето след една година, тогава детето може да развие патологии на оклузия - прогенна захапка, изпъкнали предни зъби напред и т.н..

Отбиването на бебето от зърното не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Достатъчно е да изберете правилния момент и да обърнете повече внимание на бебето..

За първи път той просто се нуждае от подмяна на зърното, например подмяна на зърната на Stopia. За деца след година и половина пластилинът или специалната детска глина за моделиране могат да се превърнат в заместител на зърното..

Родителите трябва да помнят, че всички излишъци по зърната ще бъдат привлекателни не само за бебета, но и за родители. Това дава право на производителите да завишават цената, понякога неразумно.

И не забравяйте кога имате нужда и кога не! Единствената залъгалка, от която ще се нуждае всяко бебе, е термометър за залъгалка.

Как да изберем подходящата залъгалка за вашето бебе

Здравейте скъпи читатели. Младите родители често се интересуват коя залъгалка да изберат, как да изберат продукт с подходяща форма, материал и размер. Важен е и въпросът как да се грижите за манекена и да го използвате правилно. Ще разгледаме отговорите на тези въпроси в тази статия..

Смукателен рефлекс при новородени

Още в утробата на майката, с помощта на ултразвук, можете да се уверите, че малкото активно смуче палеца си. Следователно с абсолютна точност може да се твърди, че смукателният рефлекс е вроден. Природата се е уверила, че когато бебето се роди, то вече е имало възможност да си набавя храна чрез прости действия. Ако на малко дете, което е само на няколко часа, му се плъзне гърда, то ще погълне зърното и ще започне да прави активни смукателни движения, за да получи достатъчно от майчиното мляко изцяло. Ако това се случи и няма кърма, бебето ще получи бутилка за ядене. Ето защо не е изненадващо, че мъничето лесно започва да смуче залъгалката. Това е просто въпросът, който възниква, когато е време да научите бебето на зърното и има ли нужда от това?

Препоръчително четене:

Има ли нужда от закупуване на зърно

Можете да срещнете както привърженици на използването на това устройство, така и хора, които активно ще се противопоставят на появата на манекен в живота на малко дете..

Съществуват редица фактори, чието наличие дава възможност да се прецени, че на бебето може да се даде манекен или че има сериозна необходимост от това:

 1. Малкото дете трудно заспива. Наличието на зърно има успокояващ ефект.
 2. Бебето се измъчва от колики, метеоризъм. Процесът на смучене улеснява издишването на ухапването.
 3. Бебето смуче палец. По-добре да използвате алтернатива - залъгалка.
 4. Процесът на раздяла с майчината гърда е труден. Има нужда от закупуване на аналог - манекен идва на помощ.

Родителите трябва да разберат, че зърното действа успокояващо на малкия човек. През първите месеци от живота на малкото дете могат да се случат много различни събития, които могат да предупредят детето, да го изплашат. Манекенът ще ви помогне да възприемете по-безболезнено тази информация и да прехвърлите всичко с най-малко стрес..

Ако хранете бебето по негова молба и в същото време то се прилага върху гърдата около 10 пъти на ден, необходимостта от запознаване със залъгалката изчезва, просто не остава време за това. Детето вече се справя със своите преживявания.

Бебетата със смесено хранене няма да откажат, ако им предложите залъгалка. Това се дължи по-специално на липсата на привързаност към гърдите на майката. По същата причина зърното ще бъде радост за бебетата на изкуствено хранене..

Не забравяйте за случаите, когато е трудно децата да заспиват. В такава ситуация зърното значително ще улесни този процес. Малкото дете ще се успокои, ще смуче залъгалка (която всъщност ще му напомня за гърдите на майка му или бутилка с вкусна смес) и започва бавно да заспива. Важно е да знаете, щом бебето заспи, опитайте се да излепите зърното от малката уста. Ако детето започне да се измъчва и да се събужда, напуснете начинанието си. Повторете след 5 минути.

Не учи детето си да заспива с гърда в уста или с шише - това ще се отрази негативно на развитието му. Но манекенът ще се справи с тази цел, както е възможно. Основното е да отучите бебето навреме да използва това устройство в ежедневието си, когато е достатъчно голямо.

Когато баба ми предложи на новородения ми син залъгалка, която тя бе придобила преди раждането на бебето, той я изплю. Нямаше особен интерес към това устройство. Когато синът ми беше на 4 месеца, той започна да приема същата папила, но само когато заспа и това беше рядко явление. Когато синът му беше на шест месеца, той се интересуваше от залъгалка като средство за облекчаване на безпокойството във венците. Взе залъгалка и сякаш се опитваше да отхапе парче от нея. Като цяло надрасках венците. Веднага щом забелязах това, разбрах, че е време да си купя специално аптечка за такива цели в аптеката. Той смени манекена. Оттогава синът ми вече не я помнеше.

Когато дойде време да подарите залъгалка на дете

Това е труден въпрос, особено когато смятате, че много родители обикновено се противопоставят на привикването на дете към тази адаптация. Със сигурност можем да кажем, че е погрешно да се дава манекен в първите дни от живота на малкото дете. Не се препоръчва да се запознаете със зърното по-рано от две седмици след раждането, но по-добре по-късно. През първите 14 дни от живота си бебето свиква да суче и за този процес трябва да положи малко усилия. С манекен всичко е просто. Тя се поддава лесно на малко дете. Ако дадете на бебето си залъгалка буквално веднага след раждането, рискувате бебето просто да се откаже от кърменето и ще трябва да преминете към изкуствено хранене..

Манекенът трябва да се появи в живота на детето, ако е необходимо. Ако бебето съществува нормално без нея, защо да го въвеждате в този, всъщност "лош навик". Тогава ще се сблъскате с проблема с отбиването. Но в края на краищата експертите казват, че продължителното смучене влияе отрицателно върху правилното развитие на ухапването, води до неговите нарушения, някои от които могат да бъдат коригирани само чрез сериозна хирургическа интервенция.

Всеки родител избира кога е най-добре да въведе манекен в живота на бебето. Така че това е право на всеки. Не забравяйте, че без сериозна нужда не можете да запознаете бебето с манекена.

Как да изберем залъгалка за новородени

Ако родителите вече са решили, че се нуждаят от манекен, трябва да разберете кой е добър за тяхното малко. При избора на нипел са важни формата, размерът и материалът, от който е направен..

Избор на форма

В нашето детство имаше само една форма на зърното. Сега се нарича класически. Напредъкът върви напред, не е изненадващо, че учените са разработили нова форма на зърното, която най-плътно следва анатомичните особености както на формата на зърното на майката, така и на небцето на бебето. Този тип зърна се нарича ортодонтски. Освен факта, че такава залъгалка е по-удобна за използване, поради формата си тя не нарушава развитието на захапката, следователно е по-безопасна.

Класическият тип залъгалка е заострено начало и край с форма на топка, които могат да се поставят в устата на бебето от двете страни. Научно доказано е обаче, че продължителното използване на това устройство с тази форма допринася за неправилното запушване.

Анатомичната форма има различен тип зърно, тя също е стеснена в основата, но в края не е кръгла, а сплескана. Той е не само по-познат, защото наподобява зърното на майката, но и не вреди на ухапването на бебето. Но такъв манекен трябва да се вкара в устата на мъника с определена страна. В допълнение, ортодонтската залъгалка има три вида:

 • "Пеперуда" се използва, когато малкото дете лежи върху корема (друг вид, по-малко адаптиран за тази цел);
 • „Сърце“ - основната функция е да стимулира правилното развитие на захапката;
 • "Череша", има по-голям размер на заоблената страна на папилата, предназначена за бебета с високо небце.

В допълнение към разликите в самото зърно, залъгалката има и мундщук с различни форми. По подобрения са направени и подобрения. Сега нямате работа с голям неудобен и понякога дори припокриващ се мундщук. Сега най-голямо е търсенето на тела с овална форма със специален изрез. Тази функция е създадена специално за чучура. Трябва обаче да бъдете внимателни, защото такива залъгалки прилепват достатъчно плътно към лицето на мъничето и съответно има вероятност бебето да има следа от натиск. Ако това се случи, това устройство не отговаря на вашето мъниче. Производителите се грижеха за такива деца и правеха мундщуци със същата форма, но с повдигнати ръбове..

Залъгалката, като правило, е снабдена с удобен пръстен, чрез издърпване на който, детето може лесно да извади зърното от устата. Те също така често имат специална верига с приставка в края, благодарение на която можете да вземете това устройство, например, на бебешка блуза, докато ходите.

Размерът

Също така при избора на подходяща залъгалка със сигурност ще възникне въпросът за размера на този продукт. Затова внимателно проучете етикета, преди да закупите папила. По принцип има разделение на потребители на възраст до шест месеца и след това. Изберете залъгалки според възрастта на вашето дете.

Материал

Ако ви е трудно да запомните от какъв материал са били залъгалките в детството ви, попитайте майка си, баба си. Тогава в продажба имаше устройства, направени само от каучук. Зърна от ново поколение - латекс и силикон.

 1. Латексните са направени от каучук, всъщност те са същата гума, но по-усъвършенствана версия в сравнение с преди десетилетия. Използването на зърно от такъв материал обаче има както плюсове, така и минуси:
 • изработени от естествен материал;
 • меки, което означава, че са достъпни за малкото дете от първите седмици от живота и за деца, които са родени преждевременно.
 • съществува риск от развитие на алергична реакция към каучук;
 • поради своята мекота те могат бързо да се влошат, да се разкъсат поради честото хапане на малкото дете, особено през периода, когато зъбите на детето започват да се режат;
 • не издържа на кипене;
 • потъмнява под въздействието на слънцето;
 • ако се използва по-дълго от предписаните норми (четири седмици), той започва да се влошава, да се придържа и дори да се увеличава.

Ето защо, ако решите да изберете зърното, направено от такъв материал, наблюдавайте как тялото на детето реагира на появата на нов предмет, а също така, когато го използвате, е важно да забележите появата на пукнатини или дупки в зърното навреме и да го замените с нов. В случай на алергии, сменете зърното на силиконово. И не забравяйте, че тези зърна трябва да се сменят на всеки четири седмици..

 1. Силиконов биберон. Материалът е изкуствено създаден, поради което практически не е способен да причини алергии у малкото дете. Той обаче има по-силна твърдост. Следователно те не са предназначени за най-малките, включително недоносени бебета. Но те са много подходящи в момент, когато зъбите на детето започват да се режат. Въпреки че се смята, че силиконовото зърно може да повлияе негативно на развитието на млечните зъби. Също така трябва да разберете, че зърното от такъв материал ще ви издържи много по-дълго. Смяната на силиконовата залъгалка се препоръчва на всеки 6 седмици.

Грижа за зърната

Мама трябва да се грижи за хигиената на залъгалката, както преди първата употреба, така и ежедневно. Ако биберонът ви е направен от материал, който изисква кипене, варете го три минути, преди да го използвате за първи път. Също така на опаковката може да се посочи, че преди употреба, трябва добре да изплакнете зърното в преварена вода и сапун. В бъдеще се препоръчва да се извършва такова лечение веднъж дневно, за да се намали рискът от развитие на патогенна флора..

Препоръчително е да закупите специален контейнер, в който ще се поддържа стерилитет. Това е мястото, където манекенът ще трябва да бъде поставен в моментите, когато вече е обработен, но все още не се използва от детето.

Условия за ползване

 1. Вашето малко дете трябва да има постоянно променящо се зърно (в съответствие с разрешеното време за използване). Не мислете, че след като сте закупили залъгалка, тя ще ви служи през цялото време, до момента, в който бебето се отбие от залъгалката и още повече не се опитвайте да прехвърлите залъгалката от по-големия брат или сестра, малкото дете на съседа..
 2. Ако на зърното се появят някакви дефекти, трябва незабавно да го замените с нов..
 3. Обърнете внимание на посочването на възрастови граници и условия на експлоатация, придържайте се към тези показатели.
 4. Не забравяйте да стерилизирате зърното поне през ден и да го измивате със сапун и вода всеки ден..
 5. Категорично е забранено да оближете падналата папила на пода и след това да я дадете на детето. Такова зърно трябва да се измие или стерилизира..
 6. Погрижете се за закупуването на специален резервоар за съхранение на залъгалка.
 7. Удобно е да използвате устройство със специална верига и щипка, така че можете да го фиксирате, например, върху джоба на бебешката риза. Само не забравяйте, че по време на сън манекенът трябва да бъде изключен..

След като прочетете тази статия, стигнахте до извода коя залъгалка е най-подходяща за вашето бебе. Въпреки че понякога това, което подхожда на едно малко дете, няма същия успех с друго дете. Следователно е възможно да се наложи да преминете през пътя на пробите и грешките, докато намерите този, който е идеален за вашето бебе. Най-важното е, не забравяйте да смените залъгалката своевременно, като вземете предвид допустимото време за работа, а също така не забравяйте, че зърното се нуждае от грижи, по-специално стерилизация.

Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене?

В очакване на бебе, особено първородно, бъдещата майка е готова да изкупи всички магазини с бебешки стоки, защото всички артикули за новородени изглеждат толкова сладки. С раждането, както и с последвалото израстване на бебето, много предмети стават ненужни. Залъгалките, които доскоро се смятаха за основна необходимост за новородено, не се използват често от днешните майки, а по-скоро служат като изискан аксесоар. Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене, каква е истината?

Манекен за кърмене не е необходимост, а атрибут, който улеснява, ако се използва правилно, ежедневието на млада майка.

Съвместимост на залъгалката за кърмене

Залъгалката се дава на бебето, така че то да се успокои, да е по-малко капризно и да спи спокойно. Освен това помага на бебето да задоволи смучещия рефлекс. Но има мнение, че постоянното използване на залъгалка ще доведе до образуване на неправилна захапка при бебе. Освен това е доста трудно да се отучи бебе от нея. И след като новороденото свикне с подмяната на гумените гърди, то ще възприема майката само като храна, тясната комуникация между бебето и майката отпада. Така че струва ли си да дадете залъгалка на бебе или не?

професионалисти

Когато използва зърното, бебето притъпява болката, намалява чувствителността към болезнени усещания и манекенът е много по-полезен от употребата на лекарства. Действа само положително върху ухапването, но само ако първоначално е избрана правилната му форма.

С залъгалка бебето е удобно, с постоянно сучене, разсейва се, успокоява се, а също така спи много по-добре. Той е по-малко капризен и в бъдеще не страда от навика да смуче палеца си, който той просто няма поради използването на зърното.

С манекен е изключително рядко да се намери такова явление като потъване на език, тъй като това може да причини проблеми с дишането. В същото време бебешкият сън на гърба е по-безопасен със зърното, това облекчава детето от проявата на синдром на внезапна смърт.

Минуси

Днешните деца рядко вземат залъгалка от първите дни на живота и майките не настояват. В крайна сметка, ако зърното е избрано неправилно, това може да развали захапката. Когато зъбите на бебето започнат да режат, на пародонта има силно натоварване и използването на залъгалка през този период само задълбочава проблема.

Пародонтът е тъканта, която свързва бъдещия зъб и зъбното гнездо. Прекомерният стрес върху тях просто се превръща в честа причина за неправилна захапка..

Дори при често измиване или кипене на зърното, той остава източник на опасност под формата на инфекция или бактерии. Неговото постоянно и напълно стерилно състояние не може да бъде осигурено дори от редовни хигиенни процедури. Освен това невролозите изразяват мнението си и срещу „заместителите на гърдите“ на майките, тъй като зърното замества новородената майка и много често му липсва елементарна комуникация с най-скъпия човек. Той има забавяне в развитието, речта се появява много по-късно, отколкото при тези деца, които са премахнали залъгалката доста рано или изобщо не са я използвали.

Има редица медицински изследвания, които показват, че когато зърното се използва твърде дълго, бебето развива инфекция на средното ухо и променя структурата на устата. Въпреки че е доказано, че краткосрочното смучене на силиконови или латексни опции не води до подобни проблеми.

От днешните лекари все по-често се чува, че зърното не е необходимо за кърмене..

Манекен може да повлияе негативно на лактацията. Всъщност, за успешно хранене, бебето трябва правилно да улови ареолата и млечната жлеза и е много по-лесно да смуче шише или залъгалка. Така че има трудности с храненето след употребата им. Бебето може да свикне да смуче залъгалка и да не получава мляко, след това започва да кърми неправилно, млякото тече по-лошо. Бебето не се храни достатъчно, майката застоява. Бебето се храни от шише, така че да е сито, а след това новороденото напълно отказва млечните жлези на майката.

Когато бебето наистина се нуждае от залъгалка

Тъй като мнението на лекарите за използването на зърното е двусмислено, младите майки често имат въпрос при консултация с лекуващия педиатър - кога да дават биберон на новородено при кърмене? В крайна сметка има случаи, когато това значително улеснява живота на бебето и самата жена:

 • изкуствено хранене;
 • кърменето, ако в същото време лактацията на майката е стабилна, бебето се храни добре, но след много кратко време след прихващане към гърдата, то започва да бъде капризно. Няма очевидни причини за това поведение - той е здрав, пълен и пелената е суха. Когато отново докоснете гърдата, тя веднага се успокоява. Но не с цел ядене на мляко, а просто за да бъде сам с мама. Ако в такава ситуация дадете манекен на бебето, тогава майката може да отсъства известно време, а не през всичките 24 часа, за да бъде близо до новороденото;
 • когато мама и бебе са на обществено място. Ако няма начин да кърмите бебето, докато то плаче, тогава зърното ще реши проблема и новороденото ще се успокои;
 • за да улесни бебето да издържи болезнена процедура, например ваксинация или медицински преглед;
 • ако бебето не обича да излиза навън, плаче и е капризно, докато се облича, тогава с помощта на биберон можете да успокоите бебето;
 • при къпане, така че излишната вода да не попадне в устата на бебето;
 • когато бебето остава при баща или баба. Мама може да нахрани бебето и да си тръгне за известно време, ако бебето започне да плаче, татко ще му даде залъгалка;
 • ако бебе със залъгалка заспи много по-добре.

Оказва се, че бебето се нуждае от зърно, когато има нужда от нещо друго: храна, внимание, обич или грижа. Ето защо кърмещите майки трябва да помнят, че прихващането към гърдите и близък контакт с бебето ще помогне да се защити психиката на новороденото от много проблеми. В крайна сметка майчините гърди и мляко не са само източник на храна за бебето.

Ако не дадете на бебето си манекен

Ако не искате да давате залъгалка на бебето, тогава прикрепването към гърдата ще ви помогне..

Може да възникне ситуация, когато веднага след хранене бебето отново изисква да се целуне. Струва си да дадете на бебето гърда, тъй като бебетата често заспиват в процеса на просто спокойно сучене.

Ако бебето започне да плаче на улицата и през този период майката няма възможност да кърми бебето, струва си да се приберете у дома.

Смята се, че до два месеца детето може да остане вкъщи през повечето време; не се нуждае от ежедневни разходки. По-възрастни от тази възраст, улицата и чистият въздух, напротив, ще помогнат на бебето да спи по-добре дори без зърно..

Залъгалките също могат да се избягват след къпане. Ако бебето трябва да се намаже с масло, да се втрие или да се облече и то плаче, тогава първо трябва да кърмите бебето, увито в мека кърпа. След това изпълнете всички хигиенни процедури и облечете бебето.

Новородените бебета често са палави, когато се сменят. Всеки път жената ще облича бебето по-бързо, за да не провокира за пореден път сълзите на бебето. Също така, бебето може да бъде облечено стоящо, с помощта на любими хора. В края на краищата това поведение на дете обикновено се проявява при смяна на дрехите в лъжа.

Някои майки не искат да кърмят бебетата си публично поради срам и дават на бебето залъгалка. Но е много по-добре да използвате специално бельо за хранене и да давате на бебето гърда при поискване..

В случаите, когато плачът на дете е причинен от безпокойство или страх, достатъчно е да го прегърнете, да съжалявате и да го успокоите. Ако топлите прегръдки и грижите на майката не помагат, тогава можете да дадете гърдата.

Понякога бебетата развиват навика да смучат палеца. Бебето е толкова познато, това е поведението му дори в утробата. Ако ограничите детето в това, то няма да разбере защо родителите му пречат да прави това, с което е свикнало. Като правило, на възраст до една година, това поведение изчезва от само себе си. Или навикът ще премине веднага щом бебето има всички зъби. Ако ръката му остава в устата му дълго време, може би детето вече е гладно и е време да го нахраните.

Как да изберем залъгалка

Когато купуват необходимите неща за бебе, майките често си задават въпроса - коя залъгалка да изберат за новородено, когато кърмят? На първо място, трябва да вземете предвид, че продължителното използване на „заместител на гърдата“ може да влоши ухапването.

Доста трудно е да изберете правилната залъгалка, защото на рафтовете на магазините има много такива, те се различават по цена, форма и цвят. Децата са по-добре да използват проби от латекс, тъй като са доста меки. Но тези видове служат много малко, така че много скоро манекенът ще трябва да бъде сменен.

Силиконовите зърна се считат за по-трайни. Но те отново са по-корави и не са подходящи за новородени деца..

Ако зърното е развалено (бебето го е ухапало), тогава то се изхвърля, не е необходимо да се дава отново на детето, може да увреди небцето или венците.

Когато една майка предварително мисли за здравето на детето си и правилната захапка, тя купува ортодонтска залъгалка. Много фирми произвеждат такива артикули. Но едно дете не винаги може да вземе такава залъгалка.

Как да дам залъгалка на дете с gv

Ако е решено да научите бебето на зърното, това трябва да се направи съгласно определени правила:

 1. Манекенът трябва да бъде заменен с нов навреме, не трябва да се къса или поврежда.
 2. Преди да го дадете на бебето, зърното се измива с бебешки почистващи препарати, сварява се, стерилизира се и се изплаква обилно с вода.
 3. За да може бебето да вземе залъгалката по-добре, не е необходимо да я потапяте в нещо сладко и още повече да не оставяте мама или татко да я оближат. Така детето ще получи напълно ненужни за него бактерии..
 4. Ако трябва да използвате държач за биберон, трябва да го прикрепите към дрехите си, но не и да фиксирате верижката около врата си..
И все пак трябва да внимавате с манекен и да го давате само ако е абсолютно необходимо..

Оказва се, че зърното е основателна причина за разсейване на бебето, но не е задължителен елемент за използване. На първо място, една млада майка трябва да установи личен контакт с бебето и да го успокои, без да използва залъгалка. При кърмене зърното може да навреди на лактацията, така че трябва да се използва само в екстремни случаи. Освен това с течение на времето може да бъде много трудно да отучите бебе от манекен. Но самата майка ще трябва да реши дали да даде на бебето си залъгалка или не. Не си струва да слушате съветите на приятели и баби, всички деца са различни и това, което е добро за едното, не винаги подхожда на друго.

Зърната и залъгалките: правилният избор

Детето има ли нужда от манекен? Нека да разберем

Чапала В.М. Кандидат пчелен мед. Sci., Зъболекар

Не всички родители знаят, че неправилната захапка влияе значително на чертите на лицето на детето и предотвратяването на неговите аномалии трябва да започне буквално от раждането, тъй като образуването на захапка започва много преди да избухнат първите зъби на бебето..

Един от най-важните фактори за нормалното формиране на зъбната редица на бебето е кърменето. Обикновено в процеса на всяко хранене на детето трябва да се създаде голямо натоварване на мускулите на езика и периоралните мускули, както дъвчещи, така и имитиращи. В резултат на такова миотрениране при кърмаче активно се стимулира растежа на долната челюст, която при раждането е средно 1,5 см дължина зад горната челюст. Ясно е, че за нормалното дъвчене на храната и двата размера трябва да съвпадат. Защо долната челюст е естествено недоразвита? Това е принудителна мярка, тъй като по време на раждането детето активно върти главата си, а долната челюст, като единствената подвижна кост на черепа, лесно се изкълчва. Впоследствие това недоразвитие се компенсира от бързия му растеж по време на кърмене и обикновено долната челюст на детето настига горната челюст с размер до 6 месеца.

Когато суче гърдата, детето е принудено да полага много повече усилия, за да получи необходимата доза мляко, отколкото при хранене от шише със зърно и следователно мускулите на долната челюст при изкуствено хранене не получават функционалното натоварване, необходимо за растежа му.

Ето защо при хранене от шише е задължително да се използват правилните физиологични биберони. Дупката им е разположена по такъв начин, че потокът от хранителната смес да е насочен към твърдото небце, което имитира процеса, който се случва по време на кърменето. Обикновено смукателният рефлекс отшумява при децата с 9-10 месеца и навременният преход към хранене с лъжица стимулира този процес.

Ако смученето е неадекватно или протича неправилно, забавянето на растежа на долната челюст се влошава и детето развива дистална захапка. При деца, прехвърлени на изкуствено хранене на възраст от 6 месеца, аномалиите на неправилното запушване се образуват около 2 пъти по-често, отколкото при децата, които са кърмени.

Дисталната оклузия, наблюдавана при 13% от популацията, представлява 30% от общия брой открити дентоалвеоларни аномалии; при деца с млечна захапка, дисталната оклузия и дълбокото припокриване на резците (до 42%) се нареждат на първо място сред аномалиите на зъбната редица.

В тази връзка педиатрите са разработили правила за изкуствено хранене.

 1. Храненето трябва да става със зърно, което съответства на формата на зърното на майката, еластично, с малка дупка. Зърното се поставя върху шише с широко гърло. Тъй като твърдостта и еластичността намаляват, зърното трябва да бъде заменено с ново.
 2. Необходимо е да се осигурят условия за активно сучене: захващане и задържане на зърното с устни, движения на долната челюст трябва да осигурят изцеждането и поглъщането на млякото.
 3. Положението на бебето в ръцете трябва да съответства на положението при кърмене.
 4. По време на хранене шишето не трябва да оказва натиск върху долната челюст, тъй като това води до изместването му назад и в резултат на това се променя формата на челюстта. Бутилката трябва да се държи стриктно перпендикулярно на лицето на детето.
 5. Не можете да оставите шишенцето в ръцете на бебето без надзор, тъй като то няма да го задържи дълго време и със сигурност ще намери опорна точка под формата на собствената си брадичка..
 6. Времето за хранене трябва да бъде 20-30 минути.
 7. Необходимо е напълно да се елиминира храненето от зърното до 2 години.

При изкуственото хранене родителите обикновено правят две грешки: използват зърна с неправилна форма и с голяма дупка. Ортодонтите са установили, че при продължителна употреба на кръгли зърна често се появяват аномалии на зъбните редици.

Днес аптечната верига предлага над 30 вида залъгалки и биберони от местно и чуждестранно производство. По какво се различават те помежду си? Първо, те са изработени от различни материали: латексните са жълти, силиконовите - бели. И латексът, и силиконът са здрави и издръжливи, но силиконът има редица предимства: той е устойчив на топлина (такива залъгалки и зърна могат да се варят многократно), без мирис и вкус. На второ място, зърната се различават в зависимост от това за каква възраст са предназначени. На трето място, зърната имат различни дупки: малки, средни, големи и дори х-образни, които се използват в съответствие с вида на храната.

Силиконовите зърна са много добри, имат продълговати отвор, който ви позволява да регулирате скоростта на навлизане на съдържанието на бутилката в устата, в зависимост от коя страна е обърнат зърното: към него се прилагат специални рискове, които трябва да бъдат разположени срещу носа на бебето. Перфектно правите ръбове на отвора не пречат на преминаването на храната и осигуряват фиксиран дебит. Благодарение на специалния дизайн, тези зърна никога не се слепват.

Има определени насоки за избор на правилното зърно.

 1. Размерът на зърното трябва да се увеличава с нарастването на бебето. Размер I е за 0-6 месеца, размер II за 6 месеца. и по-стари.
 2. Структурно зърното е разделено на зърното и ареоларните части. Размерът на зърното зависи главно от дължината на небцето, ареоларната - от височината на горната устна и дължината на устата. Следователно зърната могат да бъдат избрани както за недоносени, така и за доносени бебета..
 3. Системата "бутилка-биберони" трябва да съдържа въздушен клапан, който позволява да се изключи поглъщането на въздух по време на хранене: бебето ще се чувства по-комфортно и биберонът няма да се изплъзне от устата.
 4. Съдържанието на бутилката трябва да определя размера на отвора на зърното.
 5. Когато използвате зърно с едностранно скосена повърхност, езикът ще притисне тази част и ще бъде разположен по-широко, което ще спомогне за растежа на долната челюст. Силно изпъкналата друга страна на зърното ще стимулира развитието на небцето и горната челюст.
 6. Ако отворът в горната част е леко изместен от короната на зърното, това ще осигури правилния приток на храна в устната кухина и, естествено, ще помогне за храносмилането..

Кръглите дълги зърна имат значителен недостатък: по този начин те променят позицията на езика, което нарушава миодинамичния баланс между мускулите и дъвченето. Функционалното натоварване на кръговия мускул на устата в този случай се увеличава, бузите на детето са силно прибрани при сучене, тъй като то не може самостоятелно да регулира обема на зърното, уловено в устната кухина. Възможни последици от използването на такова зърно са поглъщането на въздух, стесняването на горната челюст, образуването на дълбоко и тясно (куполно) твърдо небце, хлътнали бузи. Тъй като долната челюст на детето не се движи напред, растежът му се забавя и недостатъчната работа на лицево-челюстните мускули води до хипотония и миофункционални нарушения.

Бебето има ли нужда от манекен?

Смукателният рефлекс, който се задоволява чрез тактилния контакт на устните, езика и ларинкса с биберона, е вроден и много важен за кърмачето. При изкуствено хранените бебета нуждата от залъгалка е много по-голяма, тъй като поради слабото натоварване на дъвкателните мускули по време на хранене, смукателният рефлекс не е удовлетворен. Нервността и възбудимостта на детето до голяма степен зависи от тази неудовлетворена нужда и да отнемеш от него залъгалка насила означава да го вкараш в състояние на стрес. Ето защо е много важно за такива случаи да изберете правилната форма и размер на залъгалката, което насърчава допълнително обучение на мускулите на челюстта, масаж на небцето и устната кухина между храненията..

Какво е по-добре за едно дете - да смуче залъгалка или пръст? Отговорът е прост и очевиден: манекенът е по-добър, защото след 2 години е по-лесно да го отучите. Но новородено от 6 до 12 седмици вече знае как целенасочено да движи ръцете и пътят на пръста до устата не е далеч. Ето защо, преди да започне да задоволява смучещия рефлекс по този начин, по-добре е да изберете правилната залъгалка навреме. В крайна сметка от навика да суче детето й може да бъде отбито до 3-4 години. Навикът за смучене на палеца понякога продължава до училищна възраст, което със сигурност ще доведе до образуването на сериозни лицево-челюстни деформации.

Какви са правилата за използване на залъгалка?

 1. Манекенът трябва да е чист. Не забравяйте да измиете новата си залъгалка със сапун и вода. За дезинфекция понякога можете да го накиснете за няколко минути в разтвор на оцет и наполовина с вода. След това залъгалката трябва да бъде добре измита, изсушена и съхранена в специална кутия..
 2. Използвайте правилните залъгалки и поддържайте няколко от същите на склад: бебетата са склонни да свикват с един тип и да отказват други.
 3. Никога не ближете залъгалка, преди да я дадете на дете..
 4. Използвайте внимателно приставката за приставка за залъгалка. Никога не използвайте дълги връзки - те могат да удушат детето ви.
 5. Ако бебето загуби залъгалката по време на сън и не плаче, не я поставяйте обратно в устата си..
 6. Опитайте други начини да успокоите детето си. Не използвайте залъгалката като спасител. Понякога промяната в позицията, болестта на движението е всичко, от което детето се нуждае.

Така че, ако през първата година от живота смученето е естествена необходимост, то след 2 години то вече се характеризира като психична дисфункция, на която трябва да се обърне специално внимание. Естествената промяна в навиците на децата се случва на етапи, но понякога поради липса (или излишък) на внимание към детето този процес може да бъде нарушен. В такива случаи смучещият рефлекс е фиксиран като защитна реакция и впоследствие може да доведе до развитие на такива детски неврози като заекване или дори нощно напикаване..

Смукащият навик, който се запазва до 2-годишна възраст, неизбежно води до деформация на зъбните дъги. В този случай времето на критично въздействие на чужди предмети (залъгалки, пръсти, одеяло) върху образуването на ухапване е около 6 часа на ден..

Вредните навици на децата, които пречат на естественото физиологично развитие, са много разнообразни. Те, освен смучене на пръсти и залъгалки, включват ухапване на устни и език, смучене на устни или бузи, дишане през устата и инфантилно преглъщане. Последното често възниква именно в резултат на дългосрочно пристрастяване към манекен. Детето често не може да наруши навика на тези навици, тъй като те имат биомеханични причини и често такива деца се нуждаят от помощта на психотерапевт.

Освен това не трябва да се забравя, че манекенът често се използва от родителите не толкова за задоволяване на посочения рефлекс на детето, а за техния собствен мир. Естествено, в този случай детето изпитва още по-голям дефицит на внимание от своя страна и това води до затвърждаване на лошите навици на сучене..

По този начин както пръстът, така и манекенът пречат на правилното развитие на зъбната редица. Това твърдение е вярно и до днес, въпреки появата на физиологични залъгалки, които бяха предложени още през 50-те години. Немски лекари Мюлер и Балтерс. Разбира се, по това време това беше крачка напред: неуспешните дълги и кръгли зърна-топчета бяха заменени от нови залъгалки, обявени за превантивни и стимулиращи развитието на зъбната редица..

От гледна точка на ортодонта обаче, всяка залъгалка или зърно пречи на развитието на предните зъби. Това се случва в резултат на отделянето на захапката поради слабото, но постоянно налягане на шийката на залъгалката върху зъбите на предната област, което води до деформация на горната зъбна редица и образуване на кръстосана захапка. Неправилното положение на езика в устната кухина, образувано от продължително смучене на залъгалка, може да доведе до хъркане и дори апнея (спиране на дишането по време на сън) при детето.

Наскоро експертите предложиха принципно различен модел на манекен. Отличава се с тънка шийка и специална стъпка, която задава правилната интерпозиция на резците. Главата сплескана отдолу приляга плътно към горната челюст при сучене, което позволява на детето да тренира правилното положение на езика в устната кухина, допринасяйки за естественото разширяване на свода на горната челюст.

Изпъкналата плочка се притиска плътно по време на сучене, осигурявайки правилното положение на залъгалката в устата. Когато бебето лежи по корем, плоският бутон и пръстен помагат за изравняване на въздушното налягане. Допълнителна безопасност се осигурява от два въздушни отвора, разположени по краищата на плочата.

Благодарение на този изтънчен дизайн, залъгалката предотвратява образуването на отворени захапки. Но дори и да е започнал вече да се развива, такъв манекен предотвратява проникването на езика между зъбните редици и това допринася за коригирането на такова неправилно запушване.

Залъгалките, като зърната, имат няколко размера: I - за деца от 0 до 6 месеца, II - от 6 до 18 месеца, III - от 18 месеца. Най-големите залъгалки най-накрая бяха изтеглени от пазара след многобройни протести на педиатри и ортодонти..

Отбиване от лошия навик да суче

Напълно възможно е да отучите дете да суче залъгалка на 2 години. Това изисква добронамерено внимание и помощ от родителите. Но би било погрешно просто да отнемете зърното от бебето или да забраните смученето на палеца. Отначало той ще се нуждае от психологическа подмяна на липсващите предмети. И доскоро такъв заместител съществуваше само за деца от 3-годишна възраст - под формата на вестибуларна плоча, изработена от еластична пластмаса. За по-малките деца няма алтернатива на манекен и в края на краищата процесът на саморегулация е най-вероятно точно на 2-3 години, след 2 години тази възможност значително намалява.

Поради това е разработен специален еластичен заместител на зърното "Stoppi", който е направен от медицински хипоалергенен силикон и има специални мостове в страничните секции за гризането им с дъвчещи зъби. Благодарение на тях плочата приляга удобно в устата, като успешно замества залъгалката на бебето и предотвратява деформация на горната зъбна редица. Ако детето вече има отворена захапка, то се затваря естествено, тъй като при използване на плочата предните зъби на детето не пречат на затварянето.

Меки ухапвания.

Между резците няма чужди предмети.

Щитът е пред резците.

Други фактори, влияещи върху образуването на ухапвания

Процесът на образуване на ухапване също е силно повлиян от положението на главата на бебето по време на сън. Не се препоръчва поставяне на гърбица или подложка под нея, тъй като прекомерният натиск върху челюстта може да доведе до кръстосано ухапване. Също така трябва да избягвате главата, хвърлена назад или, обратно, притисната към гърдите..

Времето на никненето на първите млечни зъби също е от голямо значение за правилното формиране на захапката. На 6-8 месеца. детето обикновено изригва първите резци - първо на долната, после на горната челюст. Тогава страничните зъби започват да никнат и обикновено на 2-рата година от живота бебето вече трябва да има осем зъба. Препоръчително е на тази възраст детето да бъде прегледано от детски зъболекар или ортодонт. Лекарят определено ще обърне внимание не само на размера и цвета на зъбите, но и на устните на устните и езика. Дължината на френума на езика в тази възраст е особено важна, тъй като неговото скъсяване може не само да усложни овладяването на определени звуци от детето поради ограничената подвижност на езика, но и да има ограничаващ ефект върху растежа на долната челюст.

По време на периода на никнене на млечни зъби детето може да стане възбудимо, капризно. За облекчаване на това състояние се препоръчва прилагането на специален анестетичен гел върху венците, който Вашият педиатър може да посъветва..

По този начин нарушенията в развитието на зъбно-алвеоларната система, които се проявяват в ранна възраст, се предотвратяват ефективно с помощта на навременна диагностика и използването на предложените прости мерки и стандартни средства за ранна профилактика..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.