При избора на спално бельо за кърмаче често възниква въпросът - да купите възглавница за новородено или не? В тази статия ще дадем подробен отговор на него, както и ще се справим с видовете и характеристиките на възглавниците за бебета..

Новороденото има ли нужда от възглавница?

И така, на каква възраст детето се нуждае от възглавница? Педиатрите са единодушни, че няма нужда от възглавница за здраво дете при липса на аномалии в развитието. Освен това първата година от живота е свързана с активен процес на развитие на гръбначния стълб; не се препоръчва нарушаване на естествения механизъм. Пропорциите на структурата на тялото на детето се различават от тези на възрастен, поради което е изключително нежелателно да се усложнява свободното движение на ненужни предмети.

В някои случаи, както е предписано от лекар, бебето може да се нуждае от ортопедична възглавница. Показания за употребата му могат да бъдат особеностите на развитието на черепа, проблеми с шийните прешлени, аномалии в тонуса на мускулната система на шията, родова травма, тортиколис. Понякога педиатърът може да препоръча използването на малка, тънка подложка.

Видове възглавници за бебета

Класическа малка възглавница ще е необходима на дете след една година.
Тя трябва да има плоска форма, без шевове, а като външно покритие се използва естествена тъкан. Продуктът може да бъде оборудван с презрамки, връзки за фиксиране.

Внимание! От съображения за безопасност проверете дали няма малки части, бутони, крепежни елементи и др..

Висококачествена възглавница е без мирис, направена само от хипоалергенни материали. Продавачът трябва да има сертификат за качество.

Пълнител

Един от най-важните критерии за избор на възглавница е пълнителят. Използването на латекс е широко разпространено. Латексната възглавница е безопасна за бебета, не предизвиква развитие на алергии, служи дълго време, но има висока цена.

Възглавниците за пух и пера са противопоказани за бебета. Те не само причиняват алергични реакции, но също така са благоприятна среда за размножаване на кърлежи и паразити.

По същия начин не е подходящ като пълнител камила или овча вълна.

Памучните възглавници стават местообитание за паразити, но хипоалергенни.

Порестите материали се представят достатъчно добре. Те не само перфектно поддържат формата си, но и позволяват на въздуха да премине, което е изключително важно при обръщане на бебето.

Запазва формата си качествено, не предизвиква развитие на алергии, устойчив на износване материал холофайбър. Но е лошо дишащ, не е подходящ за горещо време.

Естествен материал за ортопедични възглавници - лиоцел. Отлично запазване на формата, но доста скъпо.

Люспи от елда е естествен пълнител за възглавници..

Внимание! Имайте предвид, че люспите от елда издават шумолене, което може да не зарадва вашето бебе. Освен това е доста жилав и може да причини дискомфорт на деликатната кожа на бебето..

Бамбуковите влакна също са добър избор за направата на възглавници..

Memorium е материал, практически лишен от недостатъци, но има доста висока цена.

Добри материали са komfortl, полиуретанова пяна, полистирол, полиестер.

Но е по-добре да откажете използването на подложка от полиестер, той бързо губи първоначалната си форма.

Калъфката за възглавница трябва да бъде изработена от естествени материи. Малки детайли, крепежни елементи са скрити във вътрешността на продукта. Всички изпъкнали елементи могат да станат източник на опасност за бебето..

Форми

Съвременната индустрия предлага много различни видове възглавници:

 1. Пашкулът за новородени позволява на бебето да се отпусне напълно, да създаде подобие на майчината утроба. Възглавницата за гнездо за новородени има подобни свойства..
 2. Накланящата се възглавница има леко повдигнати ръбове, за да предотврати търкалянето на бебето.
 3. Ако бебето е родено преждевременно, често се използва възглавница за позициониране..

Има и възглавници - гевреци, подкови, гевреци. Този тип продукти трябва да се използват по време на хранене, за удобство на майката и бебето..

Възглавниците се различават не само по форма, но и по начина, по който се използват. Те могат да се използват за почивка, ходене в инвалидна количка, хранене, къпане.

Анатомични и ортопедични възглавници за новородени

Анатомична възглавница за новородени - дизайн, състоящ се от възглавници. Бебето се поставя отстрани между страните. Устройството ви позволява да оформите правилната кривина на гръбначния стълб. Използването им също така гарантира безопасността на регургитацията..

Позициониращата възглавница ви позволява да фиксирате позицията на бебето по време на сън.

Възглавниците за пеперуди за новородени се използват за коригиране на проблема с тортиколис. Но тяхното използване е свързано с риска от регургитация. Бебето не може да се обърне, може да се появи задавяне.

Продуктите от наклонен тип се използват при проблеми с вътрешно черепно налягане. Редовната регургитация прави спането на възглавница по-безопасно..

Как да изберем правилната възглавница

Има няколко прости насоки как да изберете възглавница за вашето бебе:

 • размерът на продукта трябва да съответства на параметрите на леглото;
 • откажете да използвате меки продукти;
 • височината на възглавницата трябва да е малка;
 • продуктът не трябва да причинява алергии;
 • вземете предвид ръста на бебето.

Преди да изберете възглавница за вашето бебе, трябва да се консултирате със специалист. Направете покупка само ако имате сертификат за качество, точни данни за производствените материали. Надеждността на продавача е един от ключовите показатели.

Имайте предвид, че висококачествената възглавница е доста скъп продукт, има възможност за разпространение на фалшификати.

Когато правите избор между цена и качество, попитайте за трайността на продукта, устойчивостта на въздействието на перилните препарати, механичните сили.

По-добре е да откажете да използвате възглавница за здраво бебе до една година.

Как да замените възглавницата

Възглавница за първата година от живота на бебето се използва само ако има специална лекарска индикация. За да се осигури достатъчно ниво на комфорт за трохите, струва си да се откажете от това устройство. Как да заменим възглавница за бебе по-подробно.

Пелена

Първата година от живота, храносмилателната система на бебето едва започва да се адаптира към нови начини за получаване на хранителни вещества. Процесът на регургитация е редовен. За да се осигури комфорт и хигиена, под главата на бебето се поставя сгъната на няколко слоя пелена. Сменете веднага щом се замърси.

Ъгъл на наклон

Ако лекарите препоръчват да се създаде малък ъгъл на наклон на леглото, може да се използва тънка възглавница. Друг начин е да поставите кърпи под матрака. Тази стъпка ще позволи леко да се повдигне главата на бебето. Необходимостта от такива действия възниква при редовна регургитация, запушване на носа.

Направи си сам идеи за шиене на възглавници за бебета

Възглавница за бебе може да бъде направена на ръка. Ръчно изработена възглавница за новородено може да има уникален дизайн. Днес можете да намерите много семинари за изработването на такъв продукт. Важно условие за производството на възглавница е висококачествените материали, тяхната безопасност за детето. Моделите за възглавници могат да бъдат намерени готови или разработени самостоятелно.

За производството се нуждаете от естествен памучен плат, пълнител (синтепон, холофайбър), игли, шевни конци. Към модела "пеперуда" трябва да добавите поле за шевовете.
Пълнителят трябва да се постави между капака на продукта, фиксиран по краищата. Излишният материал трябва да бъде подрязан. Оставете незабелязано на кратко разстояние. След това завъртете шевовете навътре. Продуктът се пълни с пълнител. Ръбът е закрепен ръчно. Всички шевове трябва да останат във възглавницата.

Без значение колко голямо е желанието да се използват декоративни елементи, възглавница за бебе не трябва да съдържа малки детайли. Допустимо е да се използват приложения, които са здраво закрепени към основната повърхност. Възглавницата „направи си сам“ може да бъде достатъчно ярка и интересна за бебето..

Първата година от живота на детето е много важен период за формирането на опорно-двигателния апарат, естествените извивки на гръбначния стълб. Ако няма специални показания от лекар, не трябва да се намесвате в естествения процес на формиране и развитие на тялото. Препоръчително е да се откаже от използването на възглавници, докато бебето навърши една година..

Имам ли нужда от възглавница за новородено и какво?

Поздрави на най-добрите майки и всички заинтересовани в моя блог! Лена Жабинская е с вас и е най-важната тема.

Важно, защото се отнася до съня и по този въпрос родителите на бебето обикновено имат проблеми. Трябва ли да ги увеличите, като отговорите на грешния въпрос дали имате нужда от възглавница за новородено?

Сигурен съм, че не, това изобщо не ви трябва, затова прочетете внимателно и до края - стигнали сте до правилния портал.

Вече избрахме детско креватче и количка за новородено. След това в разнообразието от предложения изхвърлихме вредни и опасни опции и намерихме оптималните параметри цена-качество. Дойде ред на възглавницата.

Новороденото има ли нужда от възглавница?

Разбира се, рафтовете на магазините се пръскат от тези продукти и техните производители обещават на бебето отличен сън, правилно формиране на гръбначния стълб, перфектни кости на черепа и много други..

Но нека не бъдем наивни. На първо място, производството на детски стоки е бизнес за милиони долари. Производителят се интересува да обещава планини от злато и да продава стоките си на вас.

Следователно няма да разчитаме на уверенията на производителите и продавачите на бебешки възглавници, защото това са заинтересовани лица и между другото говорим за здравето на нашето любимо дете.!

Вместо това ще изучаваме мненията на педиатрите и ще използваме здравия разум и логиката..

И така, защо лично използвате възглавницата? За да е удобно да спите на ваша страна. Защо ви е неудобно да спите настрани без възглавница? Тъй като разстоянието от ухото до рамото е значително и ако лежите настрани без всичко, прешлените са огънати, което създава дискомфорт - искате да сложите поне дланта си под ухото си.

Сега, нека разгледаме по-отблизо новороденото. Какво веднага привлича вниманието ви? И фактът, че пропорциите на главата и раменете на бебето са напълно различни! А именно главата е много по-голяма, а раменете са много по-малки от тези на мама и татко..

Затова е по-удобно бебето да лежи без всичко, докато то не изпитва никакъв дискомфорт. Ще кажа повече. Възглавница за новородено може дори да бъде опасна, за което ще говорим по-късно..

По този начин, поради анатомичните особености, новороденото е удобно да спи на права, равна повърхност. Той не се нуждае от никакви прикачени файлове под главата си..

На каква възраст детето се нуждае от възглавница?

Родителите имат разумен въпрос: с новороденото всичко е ясно. Но на каква възраст става неудобно за детето да спи на права, равна повърхност?

Педиатрите препоръчват да се ръководят от следното правило.

 1. До 12-месечна възраст детето изобщо не се нуждае от възглавница. Категорично. Не.
 2. От 12 месеца нататък все още е нежелателно, но ако родителите наистина го искат, можете да опитате да го вземете според правилата, за които ще говорим по-долу.
 3. От 24 месеца можете да използвате възглавница за бебе.

Защо е опасно да използвате възглавница при новородени?

Риск от задавяне

Бебетата през първите месеци от живота нямат защитен механизъм в отговор на свиване на ноздрите. Това означава, че бебето не е в състояние да се освободи и да извика помощ, ако изведнъж не може да диша.

Ето защо матраците за новородени са подложени на най-строгите изисквания за тяхната твърдост, равномерност и безопасност..

Ако поставите възглавница директно под главата на бебето, съществува реална заплаха от задушаване, ако то зарови нос в нея и не може да завърти главата си, за да поеме въздух.

Зловещо? Според мен много. Само това е достатъчно, за да преминете покрай брояча на възглавниците. Но ние ще продължим.

Проблеми с шийните прешлени

Вече разбрахме, че анатомичното тяло на бебето е подредено по такъв начин, че на практика няма разстояние от ухото до рамото. Затова му е удобно да спи на равна повърхност и няма нужда да слага нещо под главата си за удобство.

Но нека си представим, че сме засадили нещо. Какво получаваме в този случай? Главата ще бъде значително повдигната спрямо тялото. Шийният отдел на гръбначния стълб ще бъде в извито положение.

Постоянният престой на гръбначния стълб в неправилно, неестествено и извито положение гарантира на бебето в бъдеще болка в шийните прешлени, сколиоза и други нарушения.

Изкълчена шия.

Новородените се движат малко само в първите дни след раждането. Но никога не можете да знаете със сигурност кога бебето иска да започне да се преобръща..

Например, моята Ева се преобръщаше от гърба към корема до края на първия месец.

Ако бебето е плътно повито в две пелени и положено в креватчето на висока възглавница, рискът от нараняване на шията при опит за преобръщане е съвсем реален..

Как да замените възглавницата

Пелена

Бабите ще ви кажат, че е лесно да направите възглавница у дома със собствените си ръце: за това трябва да навиете пелената четири пъти и да я поставите под главата на бебето.

Височината на тази конструкция е около 1-2 мм, така че бих искал да изразя съмнения, че това значително променя нещо в сравнение с опцията, когато изобщо не поставяте нищо.

Независимо от това е поне безопасно и ако лично трябва да сложите поне нещо под главата на бебето, за да успокоите съвестта си, тогава, разбира се, нека бъде пелена.

Ъгъл на наклон

Можете също така да намерите съвет за увеличаване на ъгъла на наклона на матрака или креватчето (повдигнете ги), така че трохите да лежат върху наклонена повърхност.

За да направите това, или ролка се поставя под матрака в главата на леглото, или основата на леглото се повдига отстрани на главата. Смята се, че това ще намали честотата на регургитация при кърмачета..

Дългогодишният ми опит в майчинството ми позволява да заявя авторитетно, че това не е така. Ако бебето е изяло твърде много, то ще го изплюе, независимо в каква позиция се намира: колона, легнало на възглавница, легнало на легло, на мама, татко и т.н. Положението на тялото по никакъв начин не влияе върху капацитета на стомаха. И ако трохата преяде (а бебетата са много склонни да преяждат), излишъкът, каквото и да се каже, ще излезе.

Следователно тази опция също е безполезна, въпреки че е и безопасна за бебето и, разбира се, за предпочитане пред обикновена възглавница..

Как да изберем правилната възглавница

И така, малкото е узряло и е време да си купите първата възглавница. Как да го направим? Нека да разгледаме какво ни предлагат производителите за общо развитие..

Видове възглавници

Класически

Това е малко по-малка версия на обичайната възглавница за възрастни.

Обикновено 40 х 60 см.

Анатомични или ортопедични

Съответства на формата на човешкото тяло и има вдлъбнатина за главата. Най-популярният вариант - пеперудната възглавница - получи името си от формата си, която прилича на пеперуда..

Освен това се предлага в обичайната правоъгълна форма, но също така и с вдлъбнатина за главата..

Косо

Поставя се не само под главата, но и под цялата горна част на тялото. Гарантира, че тялото на детето е разположено под ъгъл.

Позиционен

Или възглавница за позициониране, предназначена да фиксира цялото тяло на бебето в определена позиция, например за сън настрани.

Възглавница

Брони-възглавници се купуват по правило в бебешкото креватче, за да се предотврати попадането на краката и дръжките между пръчките, както и удрянето им с главата.

Освен това те не се поставят директно под главата..

Пълнител

Пух и перо

По-добре е да не купувате такива, защото:

 • нехигиенично;
 • може да причини алергии при бебето;
 • могат да станат места за размножаване на прахови акари и други насекоми,
 • отнемаща време грижа (не мийте).

Вълна

Той има уникална топлопроводимост, обикновено не е горещо на такава възглавница през лятото и не е студено през зимата.

Той обаче е краткотраен, може да причини алергии и също така да се превърне в местообитание за акари..

Изкуствен (синтетичен) пълнител.

Предпочитано, защото:

 • хипоалергичен (не причинява алергии);
 • лесно се почиства (машината може да се пере);
 • в него не започват прахови акари;
 • трайни.

Такива материали включват синтепон, комфорт, латекс, холофайбър и др..

Възраст на детето

Трябва да се ръководите така: дебелината на възглавницата трябва да бъде равна на ширината на рамото на детето.

Следователно възглавниците за 2-годишни трябва да се различават от възглавниците за 5-годишни.

Дело.

Удобен, когато калъфът се сваля отделно за пране и е изработен от 100% памук. Последното ще изключи възможността за наелектризиране на продукта от косата.

Така че сега знаете, че новороденото не се нуждае от възглавница, освен това използването му може да бъде опасно. Дете над 2 години трябва да избере възглавница с височина, равна на разстоянието от ухото до рамото, синтетичен пълнеж и покритие от 100% памук.

Запазете статията на стената в социалните мрежи, за да не загубите, абонирайте се за актуализации в блога, а също така пишете в коментарите, ако сте купили възглавница за децата си и ако да, на каква възраст и какво?

Надявам се статията да е помогнала на майките на новородени да решат и вместо да си купувате възглавница, купете си например нова спирала или отидете на маникюр, тоест беше полезна! Погрижете се за себе си и децата, Лена Жабинская беше с вас, чао-чао!

Ортопедични възглавници за бебета

Децата се нуждаят от много почивка, за да натрупат сили. Докато растат, родителите трябва внимателно да наблюдават развитието на своята опорно-двигателна система. Дори леко изкривяване на гръбначния стълб по време на сън може да доведе до неправилно формиране на скелета, което допълнително допринася за образуването на заболявания като сколиоза, кифоза.

За лечение и корекция на заболяването е разработена ортопедична възглавница за новородени. Децата се съветват незабавно да имат подплънки за яка, за да формират правилната стойка и да нямат здравословни проблеми, тъй като 86% от възрастните имат заболявания на гърба поради неправилно положение по време на сън.

За какво е ортопедичната възглавница за новородени?

Правилната възглавница ще помогне за нормализиране:

 1. Растеж и наддаване на тегло;
 2. Образуване на кости от хрущялна тъкан;
 3. Укрепване на гръбначния стълб;
 4. Подобряване на стойката;
 5. Поддръжка и развитие на врата;
 6. Помогнете при първите движения.

На първо място, това, за което се изисква ортопедична възглавница, е развитието и формирането на гръбначния стълб. Известно е, че при равномерно положение на гърба гръбначният стълб получава постоянно натоварване, от което близо до него могат да се образуват спазми и дори конвулсии..

Удобната възглавница ще научи бебето да избира правилната позиция за сън, което ще помогне да седне и да започне да ходи по-бързо в бъдеще, благодарение на повишената активност от раждането.

Ортопедична възглавница може да се наложи и за новородени веднага след пристигането от родилния дом. Причината за това може да е трудно раждане или ситуации, при които биха могли да се появят наранявания на врата, които могат да доведат до изкривяване на гръбначния стълб. Освен това те могат да се използват, ако са забелязани аномалии в развитието на скелета..

Освен това може да се наложи възглавница за новородено, ако има опасност от лоша стойка и аномалии в мускулната система. Често тези проблеми се забелязват през първите месеци от живота..

В такива случаи ортопедичната възглавница за деца ще помогне за коригиране на дефектите. Това е чудесен начин да подготвите детето си за физическа терапия..

Дори в трудни случаи, когато е необходима интензивна физическа терапия, ортопедът все пак ще предпише възглавница за коригиране на заболяването.

Основната характеристика на пеперудната възглавница за новородени е нейната височина и състав. Поддържа главата на удобно ниво, не води до изтръпване и увреждане на шийните прешлени. За разлика от конвенционалните опори за врата, ортопедичното устройство държи главата правилно във всяко положение.

От каква възраст можете да използвате

По правило през първия месец след раждането бебето не се нуждае от допълнително спално бельо, ако няма проблеми след раждането. По-добре е да го държите на ръце или да го поставите на равна повърхност, за да предотвратите изкривяването на врата.

Не се препоръчва използването на обикновени възглавници. Ортопедите казват, че по-рано от месец по-късно може да се наложи възглавница само в редки случаи на напреднала патология. В повечето случаи те са необходими между 1 месец и 2 години..

От 1-годишна възраст възглавницата може да се поставя върху деца, без да уврежда гръбначния стълб. Това ще му помогне да свикне по-бързо да спи сам..

Преди да купите бебешка възглавница за новородено, важно е да се консултирате с Вашия лекар. Той трябва да каже модела, производителя, специфичните размери и други параметри, така че да могат да бъдат намерени през мрежата.

Видове възглавници

За всеки отделен случай (корекция на патологичното изкривяване на гръбначния стълб, възстановяване след грешка при раждане, проста опора за врата на детето) се използват различни видове възглавници. Също така има значение на каква възраст се предполага корекцията, тъй като този показател може да повлияе на ефективността на корекцията..

Има 4 основни вида възглавници:

Пеперуда. Възглавницата получи името си от формата. Това е фигурен валяк, абсолютно симетричен. В средата има вдлъбнатина за фиксиране на главата. Основната задача на пеперудата е да образува цервико-тилната област, тъй като тя напълно повтаря формата си. Както знаете, костите на децата не са напълно оформени. По-голямата част от костната тъкан е колаген. При постоянно лежане на равна повърхност има възможност за плоска формация. За да се отървете от този дефект, се използва пеперуда, която предотвратява нанасянето и деформирането на костите под налягане. Освен това тази форма ще осигури формирането на нормална стойка, без изкривяване на шийните прешлени..

Позиционен. Проектиран да коригира дефект в анормалното развитие на опорно-двигателния апарат. Този дефицит може да бъде генетичен или придобит. Това води до тортиколис, сколиоза и кифоза. Позиционерът е възглавница, състояща се от равна, равна повърхност и две ролки, които са разположени отстрани. Тя ви позволява да фиксирате детето в една позиция, предотвратявайки го да се движи. Поради високата си ефективност в ранните етапи може да се купи за деца без патологии, тъй като ще се отърве от проблеми с регургитация и внезапна асфиксия.

Разходка. Моделите за ходене са удобни, защото ви позволяват удобно да транспортирате дете в количка. Основната разлика е, че методът на инсталиране може да бъде зададен на ръка. Възглавницата е компактна и може да се съхранява в чанта или раница. За закрепване просто трябва да завържете страничните въжета и да получите желаната степен на фиксиране. Възглавници за деца от този тип могат да бъдат избрани, за да съответстват на тона на количката и да получат единичен дизайн.

С наклон. Разликата от този тип е във формата. Има стандартна квадратна форма като другите възглавници, но в средата има вдлъбнатина за главата. Той изпълнява едновременно няколко функции. Кухината позволява нормалното формиране на формата на главата, без да нарушава кривината на гръбначния стълб.

Много видове възглавници се правят ръчно с помощта на тъкани и ортопедичен еластин. Като пълнител може да се използва силно еластична пяна или елда. Моделът е представен по-долу.

Правила за подбор

Възглавницата от ортопедичен тип се продава без рецепта. Можете да го купите в магазин за легла с медикаменти или онлайн. Но си струва да го купите след консултация с лекар..

Педиатърът трябва да напише необходимите указания за тестове и изследвания. Само той може да каже със сигурност дали детето се нуждае от възглавница или не. Освен това той може да препоръча конкретен модел, необходим за отделен случай..

Освен това можете да намерите подходящата възглавница според следните препоръки:

 • Производител. Няма нужда да разчитате на цената, що се отнася до здравето. Ето защо е най-добре да не купувате най-евтините и най-нискокачествени възглавници. Вероятно там се използва пълнител със слаби ортопедични качества, който не може да приеме формата на тялото или, напротив, има ниска твърдост и не може удобно да поддържа главата. Има много чуждестранни (Klin, Ferreti) и местни производители (Trelax, F505), които са се доказали в продажба. Те са тествани в клинични изпитвания и са получили медицинско одобрение. Освен това материали, които причиняват дразнене и алергии, не бяха допуснати до производството..
 • Сертифициране. Всяко медицинско изделие трябва да бъде сертифицирано. Детските магазини често предлагат ортопедични възглавници, които не са лицензирани за тяхното качество - не трябва да купувате такива. Най-вероятно те няма да отговарят на санитарните и медицински изисквания, които са изложени за този тип продукти. Сертификатът е приложен към продукта и трябва да съдържа информация за тестване и одобрение.
 • Не можете да купувате преди раждането на бебето. Често родителите са склонни да обмислят нещата предварително и затова купуват възглавница дори преди бебето да се роди. В този случай има голяма вероятност от неправилно подбрано спално бельо, тъй като детето може да няма проблеми с образуването на кости или ще се нуждае от различен модел..
 • Покупка само от медицински магазини. Най-добре е да купувате възглавници от здравни заведения или специализирани магазини за спално бельо. Продуктите в детските магазини често са фалшиви или ментета, които нямат желаните качества. Често има сортиране по марки, описани са характеристиките на възглавниците.

При покупка е по-добре да се свържете с медицински консултант.

Най-малкото несъответствие в размера, вида, формата на възглавницата - и проблемът на детето може да се влоши.

Как да използваме ортопедична възглавница за новородени

Освен да изберете възглавница, трябва да знаете как да я използвате правилно. Неспазването на инструкциите може да доведе до допълнителни вторични заболявания на гръбначния стълб, като изместване на цервикалните дискове.

За да работи възглавницата правилно, следвайте инструкциите:

На страната. За деца под шест месеца тази позиция е оптимална. Той позволява на храносмилателната система да функционира нормално, тъй като всички деца изпитват повишен рефлукс. При повръщане повръщането може да избяга, без да причини задушаване. Освен това тази позиция значително ще елиминира вероятното напречно изместване на гръбначния стълб спрямо оста на тялото.

На стомаха. Тази позиция ще намали натиска върху червата, което ще намали спазмите и коликите. Освен това е важно да се обърне внимание на позицията на главата. Тя трябва да бъде насочена отстрани, за да не пречи на регургитацията. Позицията е разрешена за деца над 3 месеца.

На гърба. Деца под шест месеца не се препоръчват да заемат тази позиция, тъй като това може да попречи на нормалното функциониране на червата и стомашните сфинктери. Ако детето лежи така на възглавницата, по-добре го обърнете..

Полузащитник. Удобна поза за бебета, която фиксира врата и позволява на стомашно-чревния тракт да функционира нормално. За да може бебето да остане в това положение, най-добре е да подпрете гърба му с валяк.

Ембрионална позиция. След раждането бебетата често заемат тази позиция, тъй като това е нормално за тях. Не трябва да се плашите, ако детето постоянно лежи в това положение. На възглавница за пеперуда за сън позата е приемлива.

Как да изберем подходящата възглавница за вашето новородено

Черепните кости на трохите са меки, така че е много важно да знаете какъв вид фиксация трябва да се постави под главата. Нека да разберем как да изберем правилната възглавница за новородено.

Правилната подложка за глава на първо място трябва да съответства на величината на физиологичния завой на цервикалната лордоза. Като правило се препоръчва на децата да купуват спален текстил от хипоалергенни материали. Лекарите казват, че най-добрият вариант е облегалката за глава с естествен пълнеж. Същата облицовка за глава, направена с естествен и синтетичен пълнител, ще се различава значително по височина.

Има ли нужда детето от ортопедична възглавница

Мненията на майките за необходимостта от ортопедично спално бельо за новородено бебе се различават. Свикнали сме с факта, че майките ни слагат памперси под главите ни, сгънати няколко пъти, за да се избегнат негативни последици с развитието на черепа, същият принцип се използва и в родилните болници. Днес пазарът е осеян с различни модели, сред които има огромен брой вариации..

Много педиатри уверяват, че поради наличието на правилна опора за глава, съответстваща на възрастта на детето, ще бъде възможно да се избегнат изкривявания, болезнени усещания и сънят му ще бъде редовен, дълъг.

Ортопедичната подплата под главата за новородено ще позволи правилното образуване на кости, ще изключи нарушения в притока на кръв към мозъка. Трябва да е по-внимателно към бебето, ако то откаже да спи на облегалката за глава или го изхвърли от люлката, тогава то очевидно не му приляга.

Полиуретанова пяна

Специалният модел за бебета, който предпазва от задушаване, е изработен от твърд материал, покрит със специални пори. Използването на синтетичен пълнител от индустриални петролни продукти започна да се използва не толкова отдавна. Този модел текстил за сън вече се е доказал и има следните предимства:

 • На разположение. Те имат високо качество, цената им е по силите на всеки.
 • Хипоалергичен. Предотвратява появата на алергии при деца при прахови акари.
 • Еластична. Материалът е пружиниращ, не се деформира под въздействието върху него.

Такива подложки са много добри за краткосрочна употреба; с течение на времето ортопедичните им свойства се губят и става необходимо да се закупят нови. Средният експлоатационен живот достига 5 години.

Видове ортопедични възглавници за деца

Структурата на тялото на детето е много крехка; изборът на спален текстил трябва да се подхожда отговорно. Първо трябва да решите какъв вид PPU ортопедични възглавници са за деца. Те включват:

 • Фиксатор. Бебетата трябва да спят предимно настрани, което се редува от време на време. За да се предотврати залепването на тила, опората под главата ви позволява да останете в правилната позиция през целия процес на сън.
 • Наклонен. Насърчава правилното дишане при деца под една година, улеснява процеса на регургитация, избягвайки задавяне. При тези видове възглавници е важен ъгълът на наклон, който не трябва да бъде повече от 30 градуса..
 • Анатомични. Изработена е във формата на пеперуда, по контура е направена под формата на еластичен валяк, който поддържа шийните прешлени с депресия в центъра, което допринася за правилното поставяне на гръбначния стълб.
 • Подглавник от задушаване. Подходящ за бебета, ефектът се постига поради наличието на големи пори върху него.
 • Странични. Принципът се състои в наличието на две ролки, разположени от двете страни на продукта, които, когато са фиксирани, поддържат бебетата в странично положение, като изключват обръщането им по гръб, което за тази възраст е строго забранено по време на сън.
 • Пеперуда. Външно е лесно да го объркате с анатомична облегалка за глава, но те се различават значително. Подложката за глава също има вдлъбнатина в центъра, но опорите, разположени по контурите на крилата на пеперудата, имат по-твърда структура, за да поддържат правилно гръбначния стълб. Подходящ за бебета от 2 месеца до 2 години.

Най-популярният модел са детските анатомични възглавници, тъй като те се препоръчват за хора с проблеми с извивката на врата. Премахнете деформацията на черепа на бебето и допринесе за профилактика на опорно-двигателния апарат. Препоръчва се такава опора да се постави след настъпване на тригодишна възраст..

Възглавница за бебета до една година

Малко дете, дори бебе, се нуждае от подкрепа за главата:

 • Правилната опора елиминира деформацията на главата, тъй като 90% от времето, което децата прекарват в процеса на сън. Ако детето редовно лежи с тила си върху твърд матрак, това със сигурност ще доведе до деформация на главата, плосък тил.
 • Ако бебето има патология на тортиколис, през цялото време държи главата си на една страна, тогава използването на грешен продукт под главата или липсата му води до деформация на тила от едната страна.

Основните критерии, на които трябва да обърнете внимание при избора на продукт за бебе под една година:

 • тънък;
 • апартамент;
 • еластична;
 • не-твърда;
 • изработени от естествени материали.

Такива ортопедични продукти включват: анатомични, със защита срещу задушаване, странични, наклонени. Други видове ортопедични подпори не са подходящи за новородени деца. Не забравяйте за специалните вариации за близнаци или хранене.

Предлагат се специални изисквания за подпори за хранене, тъй като бебето не само трябва да бъде удобно да лежи, важно е да се храни удобно с майчиното мляко на майка си, като в същото време кърмещата майка трябва да се чувства удобно. Подпора за глава от този тип се избира по отношение на параметрите на майката: височина, нейното телесно тегло. Сред продуктите за хранене са:

 • Подплата за близнаци. Изработена е под формата на подкова, закрепена около кръста на майката, за удобство на храненето на две новородени наведнъж.
 • Багел. Позволява ви да нахраните бебето, прави възможно то да заспи, като се прикрепи към гърдите на майката.
 • Спасителен круг. Различава се с наличието на допълнителни закопчалки в кръста, за да освободи ръцете на кърмещата жена. Изпълнява се еластично, което ви позволява да променяте положението на трохите, без да го нарушавате. Освен това има поддържащ гръб, който фиксира главата на бебето.
 • Бумеранг. Подходящ за кърмещи жени, бременни жени, тъй като намалява натиска върху гърба. Ортопедичните продукти позволяват на бебето да се храни, да спи, без да променя положението си и когато порасне, той ще бъде ключалка срещу паданията за него.

Възглавница от 1 година

Като правило, на възраст 1-1,5 години, ортопедичният хирург, на когото е необходимо редовно да кара бебето, препоръчва да започне да поставя детето под главата, ако родителите не са направили това преди. На тази възраст децата започват етапа на развитие на гръбначния стълб, от който страда цервикалният гръбнак, следователно, по време на сън, той трябва да бъде стабилна опора.

За едногодишно бебе е важно лигавицата под главата да има следните параметри: тя е плоска, ниска, еластична, но умерено дишаща и не предизвиква алергични реакции. На тази възраст е по-добре да закупите правоъгълни продукти, така че по време на сън бебето да има само глава на опора, а не рамене.

Ако бебето има раждане, хипо или хипертоничност на мускулите, вътречерепна хипертония, в такива случаи наличието на облегалка за глава е задължително.

Възглавница от 2 години

Подглавникът за деца от две години е задължително условие, затова е важно да го изберете правилно. В допълнение към стандартните условия на хипоалергенност, височина, тя трябва да има равномерни, ясни шевове. Всеки родител избира предпочитанието по отношение на пълнителя поотделно, най-важното е бебето на продукта да е удобно, безопасно, да не предизвиква алергия. Някои педиатри уверяват майките, че на две години е идеалното време бебето да си почива на главата. Не забравяйте за предпочитанията на трохите, ако преди това бебето е спало на равна повърхност без подплата, тогава може да не свикне веднага с нововъведенията в съня си.

Възглавница от 3 години

Детските педиатри уверяват, че вече на тригодишна възраст се образуват всички кости, черепът на малките, което означава, че може безопасно да се постави на стандартна ортопедична опора. Да, наистина е възможно, обаче, при такъв текстил, трохичката трябва да е удобна на височина, а също така и нейният материал да е хипоалергенен. На тази възраст най-подходяща е опора за глава от елда..

Сред ортопедичния текстил за тази възраст по-подходяща ще бъде облегалката за глава с лиоцелен пълнеж. Материалът се получава чрез специална обработка на евкалиптово дърво, което допринася за високото качество на материала, неговите хипоалергенни свойства.

За децата на тази възраст не е от съществено значение да имат плоска подплата, но в същото време тя не трябва да бъде твърде висока.

Възглавница от 7 години

В училищна възраст децата са образували костна тъкан; само тежки наранявания и физически влияния могат да я нарушат. Родителите могат безопасно да закупят традиционни ортопедични продукти за деца на тази възраст. Ако е трудно за ученик на такава възглавница, той може лесно да бъде омекотен, като се премахне излишният пълнител, най-важното е да не се прекалява, в противен случай може да не получите никакъв ефект и да навредите, като огънете врата.

Как правилно да поставите бебето на ортопедичен фиксатор

Всяка подложка за глава, особено анатомична, трябва да съдържа инструкции за родителите, които описват как правилно да поставите бебето върху нея. Шийният отдел на трохите трябва да се постави върху по-малък валяк в легнало положение, а в странично положение по-голям валяк трябва да се постави под шията. Ако предпочитате наклонена облегалка за глава, тогава си струва да се има предвид, че върху нея е поставена не само врата, главата на бебето, но и част от тялото. Решението е детска възглавница с ефект на паметта, която възстановява формата му, не се деформира при продължителна употреба..

Изисквания

Важна роля играе материалът, от който е направено спалното бельо. В този случай не само платът е важен, обикновено е лен или памук, но и пълнителят. Най-често производителите използват хипоалергичен материал за детски текстил..

Мнозина се страхуват да използват естествени пълнители, тъй като те могат да провокират алергична реакция при бебето. В същото време синтетиката провокира бодлива топлина, но такъв пълнител е по-траен.

Нека се опитаме да разберем техните видове. Подпорите за глава с различни пълнители са:

 • Пухкав - може да причини алергии, не е подходящ за всички деца, тъй като се получават много меки опори.
 • Латекс - чудесен вариант за тези, които се нуждаят от твърдост, подкрепа за шийните прешлени, главата.
 • Вълнени - добър вариант по всяко време на годината, тъй като има терморегулация, може да предизвика алергична реакция.
 • Lyocell - дървесна, хипоалергенна опаковка, която насърчава регулирането на топлопреминаването, трайна.
 • Holofiber - еластичен, издръжлив, слабо циркулиращ въздух.
 • Удобен - отлична алтернатива на пух, който има хипоалергенни свойства.
 • Синтепонова - не се препоръчва до 3-годишна възраст, има лоша вентилация на въздуха, много бързо губи ортопедичните си свойства.
 • Люспи от елда - има масажиращ ефект върху главата, успокоява, напълно повтаря контура на главата, има прекомерно шумолене, което не е по вкуса на всички.
 • Пенополистирол - хипоалергенен, има средна твърдост.
 • Бамбук - антибактериална версия на хипоалергенна възглавница с добри свойства на издръжливост.
 • Полиуретанова пяна - притежават висока еластичност, повтаряйки контура на главата на детето, за да се избегне изкривяване, изстискване.

Няма конкретен списък с критерии за деца, но има редица правила, които си струва да се слушат. Те включват:

 • Размерът. Подложка за глава за деца под една година трябва да бъде в съответствие със стандартите 40 на 60 сантиметра. В същото време, ако размерът на бебешкото креватче е по-малък, то не бива да се чупи, да е неравен, което ще провокира смачкване, ще създаде негативен ефект върху главата и шията на бебето. След една година такъв продукт може да бъде заменен с трохи с размери 18 на 25 сантиметра, докато нивото на височината му трябва да бъде 2,5 сантиметра. Облегалката за глава от 2 до 3 години трябва да има параметри 25 на 29 сантиметра, с височина около 3 сантиметра. 3-7 годишна възраст на бебето, когато подложката за глава трябва да има параметри 35 на 39 сантиметра, с височина най-малко 5 сантиметра. Училищната възраст вече няма специални ограничения, височината на облегалката за глава трябва да бъде строго 8 сантиметра. При избора на височина се препоръчва да се ръководите от проста формула: ширината на раменете на бебето е разделена на две.
 • Еластичност. Правилната опора трябва да следва контурите на главата, шията на малък човек, да възстанови предишното си състояние, когато е празно.
 • Подпора за глава трябва да съдържа цип за редовно почистване на прах. Това ви позволява да измиете капака, да контролирате пълнителя, да го изгладите, да добавите или премахнете излишното.
 • Наличие на сертификати. Всички детски продукти трябва да имат подходящи документи, потвърждаващи качеството, екологичността, безопасността на продаваните продукти.
 • Качество. Не трябва да има разрошени ръбове, трябва да се зашива равномерно, плътно, така че бебето впоследствие да не се заплита в конците, продуктът служи от много години.

Правилна грижа за продукта

За да може текстилът да изпълнява функциите си дълго време, да не губи своите свойства, външен вид, е необходимо да може да се грижи правилно за него. Изискванията за грижа за него са прости:

 • Необходимо е да измивате всякакъв вид опора за глава сами, без да комбинирате с друго бельо. В този случай трябва да се вземат предвид режимът на пране, времето, температурата на водата, посочени от производителя на самия продукт..
 • От време на време е необходимо вътрешният пълнител да се изсуши, разбие и разпуши. Влагата, образувана от потта на бебето или неговата регургитация, може да се натрупва в продукта, да образува бучки, които ще създават неудобства за бебето, което означава, че то ще бъде мрачно, ще спи лошо и съответно майката ще страда от това.
 • Размерът на калъфката трябва да съответства на размера на облегалката за глава. Твърде голямата калъфка за възглавници ще създаде неудобство, малка, ще се деформира, ще доведе до капризите на трохи.
 • Производителите гарантират, че използването на облегалки за глава е безопасно за 5-10 години, но педиатрите уверяват, че за да се избегнат здравословни проблеми на бебето, препоръчителният експлоатационен живот на всяка опора за глава не трябва да надвишава 1 година..

Майките много обичат децата си, искат най-доброто за тях, затова често правят бродерия върху закупения артикул, добавят мъниста, мъниста, шият волани. Откажете се от всичко това, не забравяйте, не декоративният елемент на леглото е важен за бебето, а удобството на съня, за да се осигури здраве, будност.

Изборът на необходимостта от подглавник за различни възрастови групи деца зависи само от родителите, както и от модела на продукта. Някой вярва, че няма нищо без спален продукт, а някои хора не могат да спят без него. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че спалният текстил за деца е придобивка, на която не може да се спести. Гаранцията за качество на продукта ще осигури здравословен сън на вашето бебе, здрави нерви за вас. Важно е продуктът да поддържа анатомично правилната позиция на бебето по време на сън, така че да има правилен приток на кръв към главата и да няма деформация на черепа.

Можете да закупите такъв продукт за спане за първото си дете в онлайн магазина Vip-Son.ru. Продуктите отговарят на всички стандарти за качество, не представляват заплаха за здравето на децата.

Има противопоказания. Консултирайте се със специалист преди употреба.

Преди да използвате лекарствата, изброени на сайта, консултирайте се с Вашия лекар.

Как да изберем възглавница за новородено

Здравейте! Разглобявайки днес в килера на дъщерята, попаднах на първата възглавница, която беше поставена под главата ѝ. Кога започнахме да правим това? По-близо до годината. Но има случаи, когато почти новородено бебе почти веднага им се възлага.

Какви са тези случаи? И коя възглавница да изберете за новородено в креватчето? Това е, което искам да ви кажа днес.

Кога да се използва?

След раждането на дъщеря ни педиатрите ни казаха, че няма нужда да слагаме бебето на възглавницата. Малкото дете е достатъчно добро, ако няма отклонения, които трябва да бъдат коригирани. Взех обикновена плътна пелена, сгънах я и я сложих под главата. Тъй като дъщеря ми порасна, броят на памперсите се увеличи до 3. Тя ги постави така, че едната да е по-висока от другата и в резултат се получи малък наклон. Затова подготвих бебето да се запознае с обикновена възглавница.

Но има редица индикации, при които продуктът е просто жизненоважен! Само лекар може да определи причините. И някои родителите ще могат да забележат.

 • Честа регургитация. Обърнете внимание колко бебето плюе на ден? Обясниха ни в родилния дом, че малко дете може да прави това не повече от 5 пъти на ден. И много малка сума. Тоест, не трябва да има фонтани. Това вече се нарича повръщане.!
 • Тортиколис. Когато детето постоянно обръща главата в една посока. Ако не го оставите, след няколко минути той ще се върне в първоначалните си позиции. Гледали ли сте това бебе? Ако отговорът е положителен, информирайте педиатъра за наблюденията.
 • Повишен или намален мускулен тонус на врата. Само лекар ще постави такава диагноза. И една малка подложка тук няма да помогне. Често е необходима комплексна терапия с масажи, фореза и др..
 • Формата на черепа е неправилна. Когато се роди бебе, костите на черепа му все още са меки. И е лесно да се наруши развитието чрез неправилно положение на главата. Причината за това може да е същият тортиколис. Детето постоянно държи главата настрани.

Така че, ако сте забелязали нещо подобно с вашето бебе, не отлагайте посещението при педиатър. В зависимост от проблема ще бъде определен период, от който можете да използвате продукта.

И кога да започнете да използвате?

Били ли сте вече на лекар? Изчакайте! Ако той потвърди диагнозата, не забравяйте да проверите кога да започнете да слагате възглавницата. Може би ще ви бъде даден краен срок, но като свръх-отговорен и тревожен родител, вие ще решите: „Защо да бавите? Трябва да купите и да го сложите веднага. " Не, това няма да стане. Дори на всички модели е посочено, че се препоръчва да се използва не по-рано от 2-седмична възраст!

Моля, обърнете внимание, свръхотговорни родители, че това е минимален период. В зависимост от причината, лекарят може да определи дата не по-рано от 2 - 3 месеца! Така че, никакъв фанатизъм. Спазвайте сроковете и не забравяйте да попитате за допълнителни лечения. По-точно основните, ако има такива.

Как да изберем?

Ако се препоръчва възглавница за дете, трябва да изберете правилната. Какво да търсите?

 1. Пълнител. Важна част от "равнината", изненадващо, не е областта на живота, където естествените съставки са добри. Пухът и перата са отлична среда за развитие на микроби, те служат като алергени и постоянно се бръчки. Синтепонът и камфорът са признати за най-добрите варианти. Без микроби, без изпотяване, без алергии.
 2. Не правете такава покупка преди раждането. Може би тя изобщо няма да е необходима. Като правило те не се предписват на здрави бебета. В краен случай, за профилактика, най-простата модификация.
 3. Мие се. Имайте подвижно покривало на възглавницата по ваш избор. Измийте го веднъж седмично. Добре е да се извърши една и съща процедура за целия продукт като цяло..
 4. Задължително етикетиране "за новородени".
 5. Изберете само препоръчания модел. Видът на продукта също зависи от проблема..

Ще се спра на точка 5 по-подробно. Какви видове продукти има за деца?

Всеки продукт помага на детето да реши конкретен проблем. Тъй като новороденото не може по молба на майката да легне както трябва, устройствата под главата служат като скоби. Ето защо е по-правилно да се вземе ортопедична възглавница, където се наблюдават анатомичните особености на трохите. Идентифицирах няколко типа:

 • Пеперуда. Удобен модел с вдлъбнатина за черепа на бебето. Използва се за тортиколис, поддържа мускулния тонус.
 • Багел. Модификация на пеперуда, просто овална форма. Депресията тук не е изпълнена с нищо. Добра профилактика на тортиколис.
 • Наклонен. Моля, обърнете внимание, че ъгълът на наклон е не повече от 15 градуса. Тази стойност е удобна за честа регургитация на детето и проблеми с дишането..
 • Вариации против задушаване. Кажи ми, повиваш ли новородено? Ако не, след известно време той лесно може да се преобърне в съня си. Много бебета спят по коремчета или усукани, забиват нос право в възглавницата. Дъщеря ми много обичаше да прави толкова много. Ставах до нея 20 пъти на вечер, за да проверя дали всичко е наред! Опитахме се да се изместим, но след известно време позицията се повтори! В този случай има опции против задушаване, с порест материал.
 • Позиционер. Отличен начин да предпазите детето от падане, да го фиксирате от определена страна, така че да не се обръща по гръб. Педиатрията счита страничното положение за най-безопасно. По едно време не знаех за такива методи! Освен това е подходящ и за здрави малки деца. Тъй като в родилния дом ме научиха да слагам ролки под цевта, сменях ги няколко пъти през нощта, за да не изтръпне тялото. Прехвърля се от една цев в друга след всяко хранене.
 • Полумесец. Сигурно сте ги виждали в магазините. По-скоро това не е ортопедия, а просто начин за подпомагане на бебето по време на кърмене. Удобно нещо!

Докато пишех статията, ми хрумна идея за пране. Ако се препоръчва да измиете продукта веднъж седмично, вероятно ще трябва да закупите 2 копия. В крайна сметка този атрибут на децата няма да изсъхне бързо. И бебето спи много. Как смятате?

Кажете ни на какво спи детето ви? Има ли нужда от ортопедичен продукт под главата си? Какво ви хареса от предложеното? Какви са препоръките на педиатъра? Оставете коментари и станете абонати на блогове! Докато!