Новороденото бебе прекарва цялото си време в креватчето. Според педиатрите децата на тази възраст трябва да спят в спокоен дълбок сън поне 16-18 часа на ден. Освен това през първите месеци от живота бебетата развиват гръбначен стълб. Ето защо е толкова важно да изберете правилния матрак за вашето новородено..

Днес магазините предлагат огромен асортимент от детски матраци от различни производители. Това често затруднява родителите да решат: „Кой матрак е по-добър? Как да изберем матрак за новородено? “.

Какво да търсите при избора на матрак за новородено бебе?

Ето няколко критерия, по които да изберете матрак за бебе:

На първо място, тя трябва да съответства на размера на яслите. Ако изберете по-малък матрак, той постоянно ще се измества, ако е твърде голям, няма да може да изпълнява ортопедични функции. Ето защо е необходимо внимателно да изберете размера на матрака за новороденото. Бебето трябва да е удобно и удобно, движенията му не трябва да бъдат ограничени.

Днес размерите 120 × 60 се считат за стандартни. Ако сте получили 10-годишно креватче като подарък, тогава е по-добре да го измерите предварително, за да не сбъркате при избора на матрак.

2. Скованост на матрака

Децата се раждат с непълно оформен гръбначен стълб. За разлика от възрастните, гръбначният им стълб няма S-образен завой, той е напълно прав. Изкривяването на гръбначния стълб при децата се появява само до 2-3 години. Ето защо е толкова важно да намерите подходящия твърд матрак за вашето новородено бебе..

Лекарите категорично забраняват на дете под една година да спи на меко, за да се избегне изкривяването на гръбначния стълб. Най-добре е да изберете твърд или умерено твърд матрак за този период от развитието на детето..

3. Пълнители за матрака

Твърдостта на матрака, неговата екологичност, комфорт и удобство зависят от пълнителя..

Пълнежът на детски матрак трябва да бъде предимно естествен. Добрият бебешки матрак трябва да диша и да не причинява алергии при новороденото. Пълнителят на матрака не трябва да отделя вредни пари, люспи и торта. В този смисъл кокосови кокосови влакна, памук, ватин, холофайбър са се доказали добре..

За съжаление, естественият пълнител в матраците е доста рядък и като правило това са скъпи модели. Пълна е с водорасли, конски косми, кокос. В евтините матраци този пълнител се комбинира с изкуствена импрегнация..

Но не винаги естественият пълнеж на матрак за новородено е плюс. Например, шест или естествен латекс понякога причиняват алергии при деца.

Екологичните материали като филц, вълна, дървесни стърготини, слама след няколко теча могат да започнат да гният и да се влошават. Матраци за новородени от кокосови люспи, въпреки естествеността си, бързо се ронят, плячка и след известно време придобиват неравна повърхност.

Когато избирате матрак за новородено, трябва да обърнете внимание на модели с пълнител от кокосови влакна. Ортопедите и педиатрите са уверени, че такъв матрак е идеален за развитието на костната система на новородено. Матрак с кокосови влакна разпределя равномерно натоварването върху гръбначния стълб на бебето и то спи добре.

Кокосовите влакна съдържат естествен полимер, който е много еластичен, устойчив на влага и не гние. Този матрак има правилния микроклимат вътре - не е горещо през лятото и не е студено през зимата.

Лекарите препоръчват кокосови матраци за бебета на възраст между 0 и 12 месеца. Те имат твърда повърхност, която е идеална за новородени. Естественият пълнител не причинява алергии при бебета, а твърдата основа предотвратява огъването на гръбначния стълб.

Вярно е, че по-късно, когато детето порасне, ще трябва да го преместите на по-мек матрак, защото педиатрите не препоръчват постоянно да спите на твърд матрак.

4. Повърхност на матрака

За да изберете качествен матрак за новородено, струва си да погледнете и външната му повърхност. При по-евтините матраци калъфът се шие от семпла материя - калико, чинц. Такава тъкан е краткотрайна и бързо се износва: търка се, разкъсва се, губи цвят.

Най-добрият плат за калъф е жакард. Състои се от 70-90% естествен памук и 10-30% синтетичен. Матрак с такова покритие ще издържи много по-дълго.

Също така се препоръчва да закупите матрак за матрака. Той ще предпази матрака от прах и течове.

Двулицевите матраци за новородени са много практични. В такива матраци едната страна е направена от топли материали, а другата е по-хладна, тъй като позволява на въздуха да преминава добре..

За зимната страна обикновено се използва вълна, която е влагоотблъскваща и естествен изолационен материал. Вълнен плат перфектно поддържа топлината, правейки съня на детето спокоен и здрав през зимата.

За лятната страна памукът е идеален. Жакард, използван за направата на лятната страна на матрака, е дишащ, има противоплъзгаща се повърхност и е устойчив на влага.

Комбинираните матраци "зима-лято" имат латексен пълнител от едната страна за зимата и кокосов пълнител от другата за лятото. Друго предимство на тези матраци е тяхната гъвкавост. Когато бебето порасне, ще му бъде неудобно да спи на твърда повърхност (кокос), тогава можете да превърнете матрака върху по-еластична повърхност (латекс).

И накрая, няколко съвета за избор и грижа за матраци за новородени:

за по-добър въздушен обмен е необходимо да се използват ламеларно-решетъчни основи за матраци; малките деца (особено след 0 месеца) са много чувствителни към неравностите на мястото за спане, поради което покривът на матрака трябва да бъде от естествени материали и да има възможно най-малко шевове; тъй като бебето прекарва цялото време в неговото легло, матракът му трябва винаги да е проветрив, чист и сух. Това ще предотврати алергии; не позволявайте вдлъбнатини и рани под налягане върху матрака, тъй като това може да доведе до изкривяване на гръбначния стълб на бебето; калъфите или покривките на матраците трябва винаги да са свежи, така че ги мийте по-често; матракът трябва периодично да се обръща от едната страна към другата.

Как да изберем детски матрак

Как да изберем правилния матрак за новородено, кажете на експертите от онлайн магазина "Dochki-Sinochki", предупреждавайки, че не трябва да подценявате ролята на матрака в развитието на детето: първите месеци от живота си, новороденото прекарва в ръцете на майката и в креватчето, което означава, че трябва да има легло безупречен.

И така, нека разберем: какво представляват детските матраци? Каква е разликата? Каква е тяхната роля? На какво е важно да обърнете внимание?

Не всички матраци за новородени са ортопедични

Много матраци на пазара се позиционират като ортопедични, макар че всъщност не всички са. Ортопедичният матрак е този, който ще поддържа тялото на новороденото в правилната позиция по време на сън. „Правилно“ в този случай означава здравословно. Такъв матрак за новородено не само ще допринесе за хармоничното му физическо развитие, но и ще предотврати възможни заболявания на опорно-двигателния апарат. Като се има предвид, че описаните качества могат да присъстват в матрака само отчасти, е етично да се говори за ортопедичния ефект и степента на неговата тежест във всеки матрак..

Не всеки детски матрак има подходящата функционалност, поради което специалистите на онлайн магазин Dochki-Sinochki дават отговор кои съвременни продукти отговарят на изискванията за ортопедични матраци и кои не..

Има ли нужда детето от ортопедичен матрак?

„Ортопедичният матрак поддържа гръбнака, като следва естествените му извивки. Но новородените нямат такива завои: развиват се до 2-3 годишна възраст, а преди тази възраст гърбът на детето е напълно изправен, така че децата от раждането до две години се нуждаят от твърд ортопедичен матрак, който осигурява равномерно положение на гръбначния стълб и свободно дишане. "

Педиатър
Людмила Соколова

Децата на тази възраст спят много, а правилно подбраният матрак им служи като средство за профилактика на гръбначните заболявания. Проучванията показват, че дори тайнственият синдром на внезапната смърт почти не се появява при деца, спящи на ортопедичен матрак..

Децата над две години се нуждаят от различен ортопедичен матрак, по-мек, но поддържащ гръбначния стълб. Правилното положение на гръбначния стълб в леглото е особено важно за учениците, които прекарват много време седнали на масата през деня, а гърбовете им често са свити по най-невероятния начин. Спането на ортопедичен матрак дава възможност за облекчаване на дневния стрес от гръбначния стълб и мускулите на гърба.

Резултат от проучването

 • да, ако е възможно - 58%
 • да, определено е необходимо - 29%
 • не, по избор - 13%

Пролетни матраци

Пролетните матраци са традиционни дизайни, които често се купуват за бебешки сън. Този тип е разделен на две групи - пружинни матраци със зависим и независим пружинен блок. Нека разгледаме отблизо колко полезни са те за съня на децата..

Продукти със зависим пружинен блок

Продуктите със зависим пружинен блок (тип bonnell) имат важна конструктивна характеристика: всички пружини в блока са свързани помежду си. Това означава, че когато една от пружините се натисне, няколко съседни се компресират и колкото по-силно е точковото налягане, толкова по-голяма ще бъде притиснатата повърхност на матрака. Това неблагоприятно проявление е минимално при матраци, където плътността на разположението на пружините в блока е висока и диаметърът им е изключително малък..

Този тип матраци не е подходящ за сън на новородено, тъй като описаният дизайн не е в състояние да осигури правилна анатомична подкрепа на детето по време на сън.

В ранна възраст се препоръчва да се откаже от пружинен матрак и защото освобождаването на детска енергия под формата на физическа активност вероятно ще повлияе на този продукт: скачането на леглото няма да навреди на безпружинния матрак, но съдържанието на пружинния аналог няма да издържи на такова лечение.

Ако вашият избор е паднал върху този тип детски матрак, съветваме ви да изберете модел, подсилен със стоманена рамка по периметъра. Рамката ще позволи на продукта да остане „във форма“ за дълго време, а освен това такъв матрак е по-удобен за сън от неговите безрамкови колеги.

Матраци с независим пружинен блок

Матраци с независим пружинен блок (етикетирани като TFK или Pocket Springs). Дизайнът се състои от пружини, всяка от които е фиксирана отделно (което означава, че когато я натиснете, се притиска само определена пружина) и е опакована в отделен калъф. По този начин се постига желаният ортопедичен ефект. Добрите матраци от тази категория имат достатъчна звукоизолация, за да не шумолят и не скърцат, да не нарушават чувствителния сън на трохите.

Също така си струва да се обърне внимание на състава на тъканите, които са били използвани при производството на този матрак. Металните пружини в комбинация със синтетика генерират ненужен електростатичен стрес, който няма благоприятен ефект върху детския сън и тялото.

Има по-скъп тип матрак с независим пружинен блок (мулти джоб), където плътността на пружините е висока - 500 бр. и повече за един квадратен метър от продукта. Значителната плътност на пружините в такъв продукт (и съответно високата му цена) не играе никаква роля за здравето на бебето. Теглото на детето все още не е достатъчно, за да омекоти значително матрака и дори ниската плътност на пружините ще се справи със задачата за ортопедична подкрепа за детето по време на сън. Изключение трябва да се прави само по препоръка на лекар, ако има съответни медицински показания.

При пружинните матраци отгоре на пружините се поставя слой пълнител и изолация - същите като тези, използвани за създаване на безпружинни аналози. Ако говорим за матрак със зависим пружинен блок, тогава горният слой пълнител осигурява такова легло с някакво подобие на ортопедичен ефект. Изключение правят матраците с блок "бонел", при които подложката е направена от памучна вата или пяна. Ако няма допълнителен изолационен слой, много скоро бебето ще трябва да се запознае с неудобния сън на голи пружини, тъй като този тип изолация бързо се износва и изтънява. По-добре е да не купувате такива продукти за деца..

Класификация на безпружинните матраци по вид пълнител

Висококачествените безпружинни матраци имат така наречения ефект на хиляда пружини. Това означава, че те най-добре отговарят на нуждите на детското тяло за комфортен и здравословен сън, осигурявайки правилната анатомична подкрепа и забележим ортопедичен ефект..

На пръв поглед може да изглежда, че безпружинен матрак не може да бъде достатъчно твърд, когато става въпрос за легло за новородено. Това не е така: висококачествените безпружинни матраци са направени по специална технология, която дори без рамка и пружини ви позволява да създадете необходимата твърдост на матрака.

Друг плюс в полза на безпружинните продукти е липсата на метални компоненти в тях. Това означава, че тялото на бебето няма да бъде засегнато от електростатичен стрес..

Специалистите на онлайн магазина "Dochki-Sinochki" предлагат да разберат какви пълнители ще бъдат подходящ материал за създаване на удобно и здравословно място за спане.

Матраци за новородени от естествен латекс

Латексът е порест и еластичен материал от естествен произход. Изработен е от сок от хевея (каучуково дърво), който е предварително разпенен: получава се еластичен материал, който има отлични ортопедични качества, благодарение на способността бързо да възстанови предишната си форма.

Често латексът действа като допълнителен материал за пълнеж на матраци, а в матраците за новородени от кокосови влакна има латексова импрегнация.

Този хипоалергичен и наистина универсален материал се използва за производство на матраци за всички възрасти. Основният и единствен недостатък на продукти от този тип е тяхната висока цена..

Кокосови матраци

Кокосовият кокос е най-често срещаният материал за подплънки на детски матраци, обичан от родителите заради своята естественост, добра вентилация и висока износоустойчивост. Според онлайн магазина Dochki-Sinochki 76% от купувачите предпочитат такива матраци за новородено.

Продуктите, направени от кокос, се характеризират с повишена твърдост. Според експерти този матрак е подходящ за новородени и деца до 6-12 месеца, като им осигурява подходяща ортопедична подкрепа за здравословен сън и развитие. Coira може да се комбинира с други материали за подплата.

В матрака може да има няколко слоя кокосови влакна и колкото повече са, толкова по-висок е ортопедичният ефект за здравословен сън при кърмачета. Такива слоеве могат да бъдат до 9 - толкова са кокосовите плочи в матрака Kid's Care Coconut classic

Кокосовите влакна са напълно хипоалергенни, но изискват допълнителна обработка. В детската индустрия се използват екологични и безопасни естествени и изкуствени импрегнации, които предотвратяват натрупването на прах в матрака и създават неблагоприятни условия за насекомите..

Кокосът е пълнител, който често се сдвоява с друг вид подложка за матраци, като латекс. Комбинацията „кокос + латекс“ присъства в матрака Kid's Care Latex Lux.

Друго приятно предимство на кокосовите продукти е тяхната много достъпна цена..

Кокосови матраци: полза или вреда?

Днес все повече хора говорят за опасностите от кокосовите матраци за новородени. Други казват, че това е естествен материал, който е най-подходящ за пълнене на матраци за най-малките. Кой е прав?

Факт е, че кокосовите влакна в матрачната плоча се държат заедно, като се използва специален пълнеж. За него се използва естествен или изкуствен латекс. Именно за последното се твърдят: некачествената импрегнация отделя опасно вещество - формалдехид. И това е причина да бъдете предпазливи.

Разграничаването между „вреден“ и „безопасен“ кокос е напълно възможно. За целта е достатъчно да се запознаете със сертификата за съответствие на продукта, който сте избрали (той съдържа веществата, използвани при производството на продукта), както и да разчитате на собствените си сетива: грешният кокосов матрак излъчва ясен аромат на „гума“. Разбира се, не бива да купувате такъв продукт..

Кокосовите матраци с естествена латексова импрегнация са доста безопасни и все още се считат за един от най-добрите варианти за сън за новородени..

Матраци от водорасли

Водораслите като пълнител за матрак за новородено перфектно се справят с ролята на ортопедично легло. Този пълнеж е със средна твърдост (малко по-мек от кокосовия кокос), характеризиращ се с хипоалергенност и способност да отделя микрочастици йод, което има благоприятен ефект върху тялото на бебето: укрепва имунната система и облекчава нервната възбуда.

Такива матраци са добре вентилирани, запазват формата си дълго време, не натрупват влага и не подлежат на разпад. Подходящ за спящи бебета от раждането до една година. Цената на такива матраци е ниска.

Матраци Holofiber

Holofiber е сравнително нов синтетичен материал, изработен от полиестерни влакна, усукан в пружини. Тази форма прави holofiber по-еластичен и дишащ в сравнение с най-близкия аналог в състава - синтепон. Еластичността на материала му придава качества, които се търсят при производството на детски ортопедични матраци.

В детските матраци holofiber може да действа самостоятелно, но често се използва и като изолация на пружинните матраци; използва се и за създаване на безпружинни модели. Сред последните е често срещан тандемът от холофайбър и кокосови кокосови влакна (като пример, матракът Kids Care Holo): слоевете им се редуват. Матраци Holofiber се препоръчват за деца над една година; маркирани като продукти със средна твърдост, меки и комбинирани.

Матраците Holofiber се характеризират с висока устойчивост на износване; те не подлежат на слепване, не натрупват миризми и влага, не поддържат горенето и не предизвикват алергични реакции. Такъв материал е неблагоприятна среда за размножаване на бактерии и живот на кърлежи..

В случая, когато holofiber се използва в комбинация с други пълнители за производството на матрак, възрастовите ограничения за използването на такива модели се диктуват от основния материал.

Ватирани матраци

Основното им (и може би единственото) предимство е ниската им цена. Но недостатъците са повече от достатъчни. Първо, такъв матрак бързо се срутва на бучки. При правилна грижа (ежедневно разклащане, често обръщане, избягване на контакт с влага), образуването на бучки се отлага за известно време и животът на такъв продукт се увеличава, но ползата от него за съня на децата остава съмнителна.

Памучната вата е естествен, но изключително хигроскопичен материал, който натрупва влага както от въздуха, така и от изтеклите пелени; в резултат на това вътре в продукта се формира благоприятна среда за размножаване на патогени.

Благодарение на традицията да се купуват памучни матраци и ниската им цена, те са често срещани в детските градини и болниците. За дома е по-добре да закупите по-скъп модел, изработен от материали, които могат да осигурят добър ортопедичен ефект и вентилация.

Матраци от полиуретанова пяна за деца

Изработени от разпенен полимер, детските матраци от полиуретанова пяна имат редица забележителни качества, най-важните от които са хипоалергенност, екологосъобразност, добри топлоизолационни свойства, както и здравина и издръжливост. Въпреки факта, че полиуретановата пяна е синтетичен материал, в сравнение с пенопласта се характеризира с повишена плътност и еластичност.

Полиуретановата пяна, използвана за производството на матраци, може да има различна плътност в зависимост от метода на полагане: мек еластичен материал се взема като матрак и се избира състав за рамката, за да се образува твърд полимер, който може стабилно да поддържа формата на матрака непроменена. Такъв продукт може да бъде етикетиран като ортопедичен, тъй като в добро качество има подчертан ефект на анатомична подкрепа..

При всесезонните матраци полиуретановата пяна често действа като „зимен“ слой - както например в модела матраци Afalina ECO.

Матраци с елда

Доскоро възглавници и матраци с люспи от елда бяха чудо, но днес люспите от елда заеха полагащото им се място в списъка на съвременните материали за пълнене на аксесоари за спане.

Люспи от елда е естествен, екологичен, хипоалергенен материал с добри топлоизолационни свойства и вентилация. Притежава осезаеми ортопедични качества. По време на сън на такъв матрак тялото на бебето е подложено на пасивна микромасаж, която, както смятат лекарите, помага за подобряване на кръвообращението и метаболитните процеси в тялото на детето. Пример за елда матрак е моделът Kid’s Care Елда сън.

Експертите съветват да се използва такъв матрак не по-рано от детето на година и половина; преди това е по-добре да използвате по-твърди продукти, например от кокосови кокосови влакна или водорасли.

Подобно на други материали, корпусите се използват за създаване на двулицеви матраци - например в комбинация от „елда-кокос“: твърдата страна с кокосови влакна е предназначена за сън на новородени, а след достигане на шестмесечна възраст матракът се обръща на страната на елдата.

Матраци от пяна

Този тип продукти надеждно се превръщат в минало и за това има логично обяснение. Въпреки факта, че дунапреновият каучук е предшественикът на материалите от полиуретанова пяна, той не притежава качествата, необходими за правилния детски матрак. И така, неговите ортопедични свойства не са изразени; той акумулира добре влагата и няма достатъчна вентилация. Това води до факта, че в матрака се появява неприятна миризма, създавайки благоприятна среда за размножаване на патогени. Контактът с влага има още един неприятен нюанс: материалът започва да се разпада с отделянето на токсични вещества.

Ако вашият избор е паднал върху този тип матраци, уверете се, че пяната е покрита с поне още един слой пълнител от друг тип - например вълнен.

Безспорното предимство на матрака от пяна е неговата ниска цена..

Класификация на матраците по вид твърдост

Матраците са разделени на три групи: твърди, средно твърди и меки. В някои източници се среща по-подробна градация, която включва и умерено твърди и умерено меки матраци. Съществува и европейска скала за твърдост на матрака, според която твърдостта се оценява по скала от 1 до 10, като 1 е най-твърдият матрак, а 10 е определен за най-мекото легло..

Гамата от твърди матраци е предназначена за деца от раждането до тригодишна възраст. От раждането гръбначният стълб на бебето е плосък, а твърдият матрак помага да се поддържа здраво положение на гърба по време на сън. И все пак, преди да направите покупка, трябва да прецените дали ще оборудвате легло, което е твърде твърдо за бебето: освен всичко друго, важно е детското креватче да е удобно. Ето защо, по отношение на детските матраци, експертите често говорят за "удобна твърдост".

Такава твърдост е необходима до 6-12 месеца, след което могат да се вземат мерки за омекотяване на леглото - например, използвайте матрак под формата на тънък матрак.

До тригодишна възраст формирането на S-образната кривина на гръбначния стълб на детето е завършено и твърдият матрак вече не е подходящ за него. Трябва да закупите продукт, който би бил под тежестта на детето, осигурявайки анатомична подкрепа и правилното положение на гръбначния стълб по време на сън. За здрави деца на тази възраст продуктът със средна твърдост е правилният избор..

Говорейки за меки матраци, най-често говорим за продукти за възрастни. Но ако смятате, че високото ниво на комфорт отговаря на вашето дете, съветваме ви да изберете матрак, който има ортопедичен ефект - например от латекс или полиуретанова пяна.

Знаеше ли...

Специалистите на онлайн магазина "Dochki-Sinochki" ви съветват да изберете вида пълнител за матраци в зависимост от възрастта на детето. Така че за новородените най-твърдите матраци ще бъдат най-добрият избор - пълнени с кокосова кокосова кокоса или водорасли.

За деца над две години изберете по-мек матрак с поддържащ ортопедичен ефект. С тази задача ще се справят матраци от латекс, холофайбър, полиуретанова пяна или люспи от елда. Можете също така да закупите пружинен матрак с независим пружинен блок.

Най-неподходящи за детския сън са пружинните матраци с зависим блок, памучни и дунапренени изделия.

Резултат от проучването

 • С кокосови влакна - 76%
 • Пролет - 7%
 • С люспи от елда - 5%
 • С холофайбър - 4%
 • С друг пълнител - 8%

Какво да търсите при избора на матрак

Размери на матрака

Стандартният размер на матраците за новородени е 120x60 см. Но като се има предвид, че размерите на детските креватчета варират в широки граници, не винаги е лесно да се избере матрак, подходящ за тях, въпреки че не винаги е лесно, но е възможно.

Отивате да си купите матрак, направете измервания от леглото - само не по външния ръб, но по вътрешния периметър. В магазина е препоръчително да се въоръжите с измервателна лента, защото различните производители маркират различно размерите на матраците, което означава или размерът на креватчето, или параметрите на самия матрак. По-добре е лично да се уверите, че матракът пред вас е точно с размера, който е необходим за оборудване на леглото за новороденото.

Ако вашето креватче е с нестандартен размер, изборът на матрак за дете е значително ограничен от наличния асортимент.

Важно е размерите на матрака да съответстват на параметрите на креватчето: не трябва да има значителни пролуки между ръба на матрака и стените на креватчето по целия периметър, в противен случай съществува риск от прищипване на крайниците на бебето между тях.

Ами ако избраното от вас легло е с нестандартен размер и не можете да намерите подходящия матрак в магазина? Има фирми, които шият детски матраци по поръчка. Матракът по индивидуални измервания ще струва малко повече от магазина, но разликата по правило не е толкова значителна.

Покривало за матрак

Свалящото се покривало значително ще улесни задачата за грижа за матрака за новородени. Важно е той да е направен от естествени дишащи материи. Популярното (особено в миналото) стадо, използвано за тапициране на матраци, не е най-добрият избор, тъй като този материал предотвратява свободното преминаване на въздушни потоци в „пълнежа“ на матрака.

Най-често срещаните и най-евтините са продуктите, направени от калико или chintz. Техните предимства, освен приятната цена, са естествеността и способността да пропускат въздух. Но такива капаци бързо се влошават - това е основният недостатък на такъв продукт..

Алтернатива на обичайния чинц беше жакардовата тъкан, чийто състав съдържа памук (до 80%). Добавянето на синтетични влакна добавя трайност.

По-скъпите аналози, освен горната памучна част, са зашити отвътре с допълнителен слой - синтетичен, вълнен или памучен. Подвижните модели са оборудвани с трипосочен цип за лесна смяна.

Топче за матрак

Влагоустойчивите матраци са истинско спасяване на матрак от детски инциденти. Можете да закупите два матрака, които да се заменят един друг. Подвижните предмети са лесни за премахване и измиване, докато самият матрак остава свеж и чист. Той има още една функция: ако ви се струва, че закупеният за новородено матрак е твърде твърд, матракът ще ви помогне да направите леглото по-удобно.

Матракът може да бъде направен под формата на друг калъф или като допълнителен матрак, който се полага отгоре на основния и се закрепва към него с ластици или велкро. За неговото производство могат да се използват най-различни материали - от вълна до латекс, като по този начин укрепват и допълват ортопедичните качества на основния матрак.

Сезонност на детските матраци

Сезонността на матрака се крие в материала, от който е направено покритието, както и вида на пълнителя. Зимната повърхност трябва да поддържа топло, а лятната част на покривалото да подпомага изпаряването на влагата от повърхността на кожата на трохите, докато самият матрак трябва да остане сух. За лятната страна обикновено се използва лен или памук.

Зимната част на капака трябва да бъде направена правилно: топлият компонент трябва да се намира от външната страна на капака, а не отвътре. Отличен избор е зимното покривало от мериносова вълна, което отлично знае как да натрупва топлина на повърхността си.

По отношение на пълнителите, обикновено се използват два вида подплата, използвани в модела зима-лято: например, кокос плюс латекс. В този случай твърдата кокосова страна ще се счита за лятна страна, а топлият и мек латекс - зимната..

Пример за всесезонен вариант е стандартният матрак Kid's Care Zebra, където кокосовата част действа като лятна страна, а полиуретановата пяна действа като зимна..

Признаци за качествен матрак за новородено

При закупуване на матрак за новородено няма да е излишно да разгледате документацията: по-специално сертификат за съответствие, указващ, че продуктът е произведен в съответствие с производствените стандарти и GOST, както и хигиенен сертификат - гаранция, че закупените продукти са безопасни и няма да навредят на вашето бебе.

Качественият матрак не трябва да излъчва неприятни и силни миризми; изобщо не трябва да има миризма. Обърнете внимание и на покривалото: изпъкнали конци, отклонени шевове, не опънати или, напротив, тъканта, стягащ матрака, не показва в полза на това придобиване.

Приятни дреболии

 • Обработка на покритието със специални импрегнации: антимикробно, против акари и противогъбично, прахоустойчиво и огнеупорно
 • Покритие "Антистрес" с медни микрочастици - за облекчаване на електростатичния стрес от тялото на детето; смята се, че такова покривало помага за успокояване на бебето и неговия комфортен, спокоен сън
 • Дръжки за завъртане на матрака
 • Двупосочна тапицерия от купчини - предпазва листа от плъзгане и загуба

Популярни производители на матраци за новородени

 • Детски грижи
 • Делфин
 • Ланс Елин
 • Пелигрин
 • Плитекс

Матраци за новородени: нови и употребявани

Продължителността на живота на детския матрак е кратка. И все пак, родителите, следвайки второто си бебе, обикновено очакват, че тъй като леглото от първото дете остава, тогава матракът ще служи перфектно на новия наследник. На практика всичко е различно: дори ако изглежда, че матракът е запазил външния си вид и не е загубил ортопедичните си качества, идеалният вариант е да закупите нов матрак за всяко дете и ето защо:

 • в резултат на операцията матракът постепенно губи ортопедичните си свойства, което до голяма степен се улеснява от скачане върху леглото
 • прахът и миризмите неизбежно се натрупват в матрака
 • ако сте закупили матрак с прахоустойчиви или антибактериални импрегнации, ефектът им гарантирано ще приключи до момента на раждането на второто дете

Къде да купя детски матрак

За да осигурите на бебето си качествено и надеждно легло, не е достатъчно да изберете правилния модел матрак. Неправилните условия за съхранение и нарушаването на оригиналната опаковка могат значително да влошат работата на продукта. И това е една от причините да направите покупка на сигурно място, а не от произволен продавач..

Идеалното място за закупуване на матрак за новородено са супермаркетите за бебешки стоки и големите онлайн магазини. Добър избор, адекватна цена на продукти, изключително маркови стоки и възможност да се възползвате от съветите на специалист - това ще ви предложи всеки голям търговски обект - независимо дали е традиционен супермаркет или онлайн магазин.

Защо не купите матраци от пазара? Преобладаването на фалшивите продукти и неправилното съхранение на стоки, както и липсата на гаранция за закупения матрак - това са недостатъците, които правят пазарната покупка много рискована и на първо място - за здравето на детето.

Така че, за да изберете правилния матрак за новородено или по-голямо дете, трябва:

 1. измерете вътрешния периметър на креватчето и ограничете избора до необходимия размер на детския матрак
 2. въз основа на възрастта на детето, определете необходимото ниво на твърдост на матрака: за най-малките - с ниво на удобна твърдост, за деца над 2-3 години - средна твърдост
 3. направете избор в полза на пружина (и определете вида на пружинния блок) или матрак без пружина (като вземете предвид желания тип пълнител)
 4. вземете решение за допълнителните характеристики на желания матрак:
  • функция "зима-лято" за матраци с два слоя пълнеж
  • подвижно допълнително покритие
  • сезонността на покритието - повърхностите му трябва да са от различни тъкани
  • функционални импрегнации - прахоотблъскващи, антимикробни и др..
  • наличието на дръжки за лесно завъртане
 5. изберете производител и модел матрак, като вземете предвид вашите изисквания за легло за дете в предпочитана ценова категория
 6. проучете в интернет прегледите на избраните от вас матраци, за да премахнете тези опции, които имат отрицателни отговори на клиентите
 7. определете мястото, където искате да направите покупка
 8. ако е необходимо - по време на закупуването на матрака, опитайте допълнително и закупете сменяем калъф, който да замести придружителя, както и водоустойчив калъф
 9. проверете хигиенния сертификат и сертификата за съответствие по време на покупката
 10. проверете коректността на попълването на гаранцията (тя трябва да бъде подписана и подпечатана от продавача, посочени са датата и мястото на покупката; показва се пълното име на закупените стоки), приложете разписка към нея и запазете тези документи

Ето пример за избор на матрак за дете

Леглото със стандартен размер изисква матрак с параметри 120х60 см. То трябва да е подходящо както за новородено, така и за дете над две до три години, като еднакво осигурява необходимата ортопедична подкрепа за бебето по време на сън. Наличието на дръжки и специални импрегнации не е от съществено значение; сменяем калъф за пране е желателен и възможността за избор на матрак.

Защото пролетен матрак не е подходящ за новородени, ще разгледаме безпролетни варианти от двустранен (всесезонен) тип. Вече казахме по-горе, че за новородени най-добрият вариант би бил матрак от кокосови влакна. За по-големи деца над две години матраците от латекс или полиуретанова пяна са добър избор. И за да не купувате тези матраци отделно, препоръчително е да закупите един двустранен вариант, който съчетава различни видове пълнители.

Моделът Kid's Care Latex Lux отговаря на горните изисквания. Неговата подплата е комбинация от кокосов кокос и латекс. Удобното свалящо се покривало ще направи грижата за матрака възможно най-опростена, а стандартните размери на модела лесно ще ви позволят да изберете водоустойчив матрак от всякакъв тип.

заключения

Качественото легло с подходящ матрак е идеалната комбинация за здравословен и комфортен сън за новородено. Остава само да закупите спално бельо, красив балдахин и надеждни страни за креватчето

Съдействие при избора на матрак за новородено винаги ще се радваме да ви предоставим със специалистите на магазин Dochki-Sinochki - тук ще намерите най-широкия избор от различни детски матраци за всеки вкус.

Ортопедични матраци за новородени

Раждането на бебе е дългоочаквано събитие, за което трябва да се подготвите много преди появата на трохите в къщата. И важен момент в подреждането на детска стая е изборът на матрак за новородено. На пазара се предлагат различни модели повърхности за спане, изработени от качествени материали. И тъй като детето прекарва значителна част от времето си в креватчето, се налагат повишени изисквания за качеството на матрака..

Матрак в креватчето: на какво е важно да обърнете внимание

Когато избирате матрак за новородено, трябва да решите четири ключови параметъра: размер, пълнеж, твърдост и тип повърхност. Използваната конструкция трябва да съответства на размера на койката и да има експлоатационен живот най-малко 3 години. Оптималният размер е 120 х 60 см, но има и изключения. Ето защо, преди да посетите магазина, трябва да измерите креватчето и да запишете резултатите..

За бебета на възраст под 3 години са показани матраци с повишена твърдост. Не се изискват модели с пружини и протезни повърхности. В действителност, при новородено дете, мускулно-скелетната система тепърва започва да се формира, следователно, престоя на мека повърхност заплашва развитието на неправилна стойка и сколиоза.

Матракът трябва да бъде добре вентилиран, а също така да има влагоустойчив капак или специално покритие, което лесно може да се свали за пране. Когато избирате пълнител, трябва да се даде предимство на тези материали, които не причиняват алергии, не абсорбират неприятни миризми и не губят първоначалните си свойства при продължителна употреба. Някои естествени възможности са неприемливи. те предизвикват алергична реакция. Между тях:

 1. Вълна.
 2. Чувствах.

Също така матраците за новородени трябва да имат добри ортопедични свойства. Това е необходимо за поддържане на гръбначния стълб в правилната позиция и предотвратяване на проблеми с опорно-двигателния апарат..

Видове матраци в креватчето

Голям брой матраци за детско креватче се предлагат за продажба. Те се различават както по цена, така и по свойства. Много родители обръщат внимание на първия показател, рискувайки здравето на бебето. Бюджетните модели на спални повърхности са изработени от нискокачествени суровини, изработени с лошо качество или не отговарят на стандарта GOST. За да не се объркате с избора, трябва внимателно да проучите характеристиките на всеки тип матрак.

Ортопедичен матрак

В търсене на най-добрия матрак за новородени, трябва да закупите твърди безпружинени модели. Ортопедичната конструкция за дете под три години е абсолютно ненужна.

Също така е важно да запомните, че в ранна възраст децата често спят с родителите си, което ги принуждава да изберат подходяща повърхност. Той трябва да има средна степен на твърдост, да бъде оборудван с независим пружинен модул и също така да не причинява алергии. Но експертите препоръчват да се откажат от пролетните продукти в полза на модели с еластичен пълнител..

Памук

Матраците с памучен пълнеж се считат за най-малко популярни. Те бързо абсорбират влагата, създавайки благоприятни условия за жизнената дейност на паразитите, губят първоначалната си форма и понякога причиняват алергии. От предимствата на базирани на вата конструкции ще бъдат разграничени следните:

 • Достъпна цена.
 • Минимално тегло.
 • Здравословна безопасност на трохите (при условие, че в матрака няма вредни добавки).

Но има и отрицателни страни. На първо място, това е повишена мекота и ниска хигиена.

Матрак от пяна

Продуктите на базата на пяна каучук са достъпни и леки. Но това са всичките им предимства. В противен случай такива матраци се навиват на руло, губят първоначалната си форма и абсорбират всякаква влага. По време на работа вътре в пълнителя се развиват опасни гъбички и бактерии, причиняващи инфекциозни заболявания.

Кокосов матрак

Едно от най-добрите решения за новородено е кокосовият матрак. Пълнителният материал има естествен състав, влагоустойчивост и добра вентилация. Той не задържа миризми и има необходимата степен на твърдост. Но свойствата на матрака пряко зависят от качеството на производството. Недобросъвестните производители свързват влакното чрез шевове, което води до разпадане на суровините.

Матрак Cocoon

Представлява ново решение на пазара за детски матраци под формата на овален пашкул, който може да се прехвърли от една част на къщата в друга, да се постави в скута ви или да се закара до колата.

Поради правилната форма, бебето ще почива в позиция, която прилича на вътрематочна поза. Съставът на тъканите и пълнителите се определя от производителя.

Structofiber като пълнител

Това влакно е смес от вълна и полиестерни суровини. Неприемливо е да се използва чиста вълна, защото губи своята форма и питки. От своя страна, struttofiber не абсорбира влагата, не причинява алергии и има добри топлоизолационни свойства. Но моделите, базирани на този материал, не са евтини..

Матрак от конски косми

Пълнителят се характеризира с добра еластичност, запазва дълго време първоначалната си форма, добре се проветрява и не натрупва неприятни миризми. Но матраците от конски косми не са евтини и при някои бебета причиняват алергии.

Латекс

Моделите, изпълнени с латекс, са много търсени. Това се дължи на тяхната еластичност, устойчивост на влага и дълъг експлоатационен живот. Материалът обаче не може да осигури необходимата твърдост и е доста скъп..

Полиуретанова пяна

Спящите повърхности на базата на полиуретанова пяна много приличат на модели от латекс. Но такива суровини имат изкуствен състав и не са подходящи за деца на възраст под 1 година. Предимствата на пълнителя включват хипоалергенност и устойчивост на влага.

Холофайбър

Пълнителят е със средна твърдост, защитен е от проникване на вода, но е добре вентилиран и освен това не се страхува от интензивни натоварвания. Лесно е да се грижите за матрак от холофайбър и неговата устойчивост на деформация го прави най-доброто решение в своята ценова категория.

Но такива повърхности за спане могат да се използват само за деца на възраст под 3-4 години..

Критерии по избор

За да изберете правилния матрак за детско креватче, трябва да се вземат предвид редица изисквания и критерии. Ще ви е необходима и консултация със специалист, който ще ви помогне да вземете правилното решение..

Твърдост

При избора на повърхност за спане за възрастен, ключовият критерий е степента на твърдост. При детските матраци този въпрос остава вторичен. От момента на раждането до четиригодишна възраст детето трябва да спи на умерено твърда повърхност. Само до 2-3 годишна възраст бебето ще образува S-образен завой на гръбначния стълб, след което е по-добре да се изключи използването на меки структури.

Но степента на скованост трябва да е удобна. В противен случай бебето няма да може да си почине нормално, ще бъде капризно и ще изпитва дискомфорт.

Размерът

Съществува общоприета класификация на размерите на яслите. В зависимост от тези стойности се определя размерът на матрака:

 • 140х70 см.
 • 125х65 см.
 • 120х60 см.

Преди да пазарувате с матраци, измерете дължината, ширината и дълбочината на основата на леглото. Оптималната дебелина на повърхността на матрака трябва да бъде между 8 и 15 cm.

Вентилация

Важно свойство на детския матрак е дишането. Степента на вентилация се определя не само от вида на пълнителя, но и от капака на матрака. Най-доброто представяне е характерно за памучните изделия, както и за комбинираните опции на базата на вълна и полиестер.

Новородените бебета се препоръчват да използват памучни матраци.

Хипоалергичен

Най-сигурният материал с ниска вероятност да причини алергии е кокосовата кокосова кокоса. Други естествени материали, включително конски косми и вълна, могат да причинят пробив на кожата. Преди да закупите матрак, трябва да прочетете сертификатите за качество.

устойчивост

Тази характеристика се определя от състава на пълнителя. За малки деца се препоръчват матраци с кокосов пълнеж, водорасли, лен или конски косми. Естествените суровини се отличават с добра въздухопропускливост, защитени от проникване на влага и не отделят токсични вещества по време на работа.

Хигиена

Бебето прекарва по-голямата част от времето си в креватчето. Ето защо важен критерий за избор на матрак е неговата хигиена. Структурата не трябва да абсорбира неприятни миризми и да предизвиква алергична реакция. Добрият пълнител трябва да "диша" и да позволява на въздуха да премине през него. И не е задължително да е естествено.

Необходими ли са извори

Ако креватчето е закупено "за растеж", матракът трябва да има ортопедичен ефект. В зависимост от вида на пружините има такава класификация на пружинните матраци:

 • Със зависим блок "Bonnel".
 • С независим блок.

Зависим пружинен блок

Представителите на първата група се различават със същата степен на твърдост, което ги прави полезно решение за бебета. Въпреки това, експлоатационният живот на такива продукти е сравнително кратък. С използването им те започват да скърцат, деформират се и губят формата си. Но значително предимство на матраците със зависим блок е достъпната цена.

Независим пружинен блок

Моделите с независим пружинен блок имат добри ортопедични свойства. Те поддържат анатомично правилната позиция на гръбначния стълб благодарение на „вълновия ефект“ и се отличават с добра твърдост. Качеството на повърхността се определя от броя на изворите на квадратен метър. Средният модел е оборудван с 256 пружини, докато по-елитните решения съдържат до 512 пружини.

Какъв трябва да е случаят

Повечето детски опции се предлагат със свалящи се или неотстраними капаци. Първоначално изглежда, че първият вариант е по-търсен поради лекотата на грижата за него. Подвижната повърхност обаче не е в състояние да прилепне плътно към матрака, което води до неговата деформация. След измиване покривалото се свива забележимо, така че възникват проблеми, когато го поставите отново върху повърхността за сън.

Фиксираните предмети се зашиват сигурно и се фиксират към матрака, което го прави по-траен.

Съвети за избор на матрак за вашето дете

За да не се сбърка с избора на детски модел, е необходимо да се вземат предвид ключовите изисквания и съвети за избор. Първата стъпка е да изберете оптималния размер на повърхността, който да съответства на размера на креватчето. Също така трябва да се уверите, че пълнителят е безопасен и хигиеничен. Материалът не трябва да предизвиква алергична реакция, да абсорбира влагата и неприятните миризми.

Степента на твърдост на детския матрак се избира, като се вземе предвид възрастта на бебето. За бебета се препоръчват модели с повишена твърдост, тъй като те ще поддържат правилното положение на гръбначния стълб, намалявайки вероятността от деформации и проблеми с опорно-двигателния апарат.

Правила за грижа за бебешките матраци

За да може закупеният матрак да издържи възможно най-дълго, трябва да се придържате към общите препоръки за грижа за такъв продукт..

На първо място, всички спални повърхности се нуждаят от внимателна вентилация. Процедурата се провежда в продължение на няколко часа или през целия ден. Наложително е да измиете матрака (калъф), както и да обърнете продукта от едната страна на другата, при условие че те имат едни и същи свойства.

Независимо от вида на пълнителя, след закупуването на матрака трябва да извадите опаковката от него. В противен случай обменът на въздух ще бъде нарушен и структурата ще излъчва неприятна миризма..

Предлага се голямо разнообразие от възможности за бебешка кошара. За да направите правилния избор на такъв дизайн, е важно да вземете предвид съветите на специалистите и да сте добре запознати с характеристиките на всички съществуващи видове.

Как да изберем матрак за новородено

С раждането на бебето родителите се грижат за много неща - включително за подреждането на удобно и безопасно място за спане. Знаейки как да изберете матрак в креватче за новородено, можете лесно да създадете на детето си удобна среда за отдих и здравословно развитие..

Днес производителите предлагат различни видове бебешки легла - от люлки и манежи до класически дървени с махален механизъм. Закупуването на висококачествени мебели обаче не е достатъчно, правилно подбраният матрак остава едно от най-важните условия за здрав сън и формиране на опорно-двигателния апарат..

Когато определяте кой матрак за новородено е по-добре да изберете, струва си да разчитате на няколко ключови изисквания:

 • Достатъчно ниво на твърдост. Новороденото не се нуждае от никакви анатомични свойства или ортопедичен ефект. Неговият скелет и мускулна система продължават да се укрепват. За да не се пречи на нормалното развитие, е необходимо да се осигури идеално равна еластична повърхност без неравности и вдлъбнатини.
 • Въздушна пропускливост. Ако трябва да решите кой матрак да изберете за креватче за новородено, трябва да изберете модел, изработен от материали, осигуряващи постоянна циркулация на въздуха - това ще намали риска от прегряване и бебето ще се чувства комфортно.
 • Хигиена. Висококачественият матрак е лесен за почистване и поддържа изряден вид за дълго време.
 • Безопасност. Хипоалергенните материали са от първостепенно значение при избора на матрак. Когато благосъстоянието на вашето бебе е на първо място, увереността в състава на тъканите и пълнителите е задължителна.
 • Тактилен комфорт. Новороденото прекарва по-голямата част от времето в креватчето, в контакт с повърхността на матрака. Мекото покритие от тъкан не само ще осигури защита срещу влага и мръсотия, но и ще даде на бебето свобода и увереност без никакви неудобства.

Когато решавате кой матрак да изберете за новородено, е изключително важно да се съобразите с всички изисквания.

Видове матраци за новородено

В зависимост от предназначението се различават следните видове матраци за бебета:

 • За детски легла. Те са пълноценни детски матраци с доста висок слой пълнител и равна повърхност, върху която е удобно детето не само да спи, но и да пълзи, да се преобръща и да се опитва да седне.
 • За люлки. Кошари и люлки са подходящи и в същото време уютни варианти за детски мебели. По правило производителите вече ги комплектуват с матраци, но ако формата или съставът не ви харесват, можете да поръчате друг модел според индивидуалните параметри..
 • В количката. Размерът на матрака за новородено в този случай зависи от размерите на количката и характеристиките на пространството вътре в люлката, така че трябва да го избирате само с обков.
 • Матрак Cocoon. Специално проектиран модел, създаден специално за бебета, които се нуждаят от специални грижи. Дизайнът ще осигури защита и подходяща опора за тялото на детето.

Изборът на модел зависи от нуждите на бебето и вашите желания.

Размерът

Стандартният размер на матраците за новородено е 60х120 см - това са размерите на обикновена кошара. В същото време в магазините на Москва можете да видите много оригинални модели с параметри, които се различават от стандартните. Като правило те вече се продават с матраци, но родителите винаги имат възможност да поръчат постелки отделно според индивидуалните изисквания. Цената на такъв продукт е по-висока - обаче няма нужда да се съмнявате в качеството.

За да определите точно размера на матрака си преди покупка, трябва внимателно да измерите вътрешността на креватчето. Максимално допустимото несъответствие между размерите на модела и основата на мебелите е 1 см. Ако продуктът е по-малък, между него и стените на леглото се образуват празнини, опасни за бебето. Ако матракът е забележимо по-голям, той се деформира, когато се постави в основата и плоската, безопасна повърхност няма да работи.

Пълнител

Днес производителите могат да използват следните пълнежи за матраци за новородени:

 • Кокосов кокос. Естествени влакна с издръжливост и висока якост. В детските матраци, като правило, се използват латекс и пресовани плочи. Отличава се с висока твърдост, което се приветства при модели за новородени.
 • Естествен латекс. Състои се от разпенен каучуков сок, умерено мек е, хигиеничен. Цената му е доста висока, освен това е твърде еластична за новородени. Използването на латексен слой в комбинирани детски матраци обаче ви позволява да постигнете удобна еластичност.
 • Полиуретанова пяна. Полиуретановата пяна с различна твърдост се превърна в популярни материали за детски матраци поради своята достъпност и хипоалергенност. Използва се в модели за новородени като единичен многослоен блок или в комбинация с други пълнители.
 • Ортопедична пяна. Използва се и като допълнителна подложка в комбинирани матраци за подобрена опора.

Сложните детски модели могат да се състоят от няколко вида изкуствени и естествени пълнители..

Твърдост

Твърдостта на матраците за новородени може да зависи от два фактора - степента на еластичност на пружините в блока или състава на пълнителя.

Ако сте се спрели на модел с независима пружинна единица, по-добре е да изберете модел с твърдост над средната - известни производители произвеждат точно такива модели за бебета. По правило броят на пружините в тях е около 250 на квадратен метър, което осигурява необходимата еластичност и опора..

Тези, които търсят по-твърд матрак за дете, трябва да разгледат продукти, направени от кокосово кокосово дърво. Модели с по-малка еластичност са направени от латекс, халкон и полиуретанова пяна.

Избор на матрак за новородено: полезни съвети

Знанието за дизайнерските характеристики и пълнителите на матраци за бебета ще ви позволи бързо да разберете дали този или онзи модел е подходящ за вашето дете. Може би нашите полезни съвети за избор и грижа за спално бельо също ще ви бъдат полезни:

 • Когато избирате матрак за вашето бебе, опитайте внимателно да го смачкате с длан. Ако повърхността не е притисната, тя ще издържи тежестта на детето без излишни отклонения.
 • Уверете се, че имате подходяща основа за легло. Ако имате класически модел, уверете се, че той е снабден с решетъчна основа за оптимален въздушен обмен.
 • Погрижете се за вашия матрак. Препоръчва се да се проветрява на чист въздух поне веднъж седмично, за да се поддържа необходимата плътност и да се отървете от чужди миризми. Също така си струва да обръщате матрака веднъж месечно, за да разпределите равномерно товара..
 • Не пестете здравето на бебето си. Цената на матрака често играе решаваща роля при покупката. Въпреки това педиатрите все още съветват да се откажат от твърде бюджетните възможности, тъй като тяхната твърдост и експлоатационен живот може да не са достатъчни за дете. Висококачественият модел, изработен от латексни кокосови влакна, е евтин дори без продажби - експлоатационният му живот без загуба на свойства обаче е поне 5 години.
 • Знаейки как да изберете матрак за новородено, не забравяйте за матрака. Защитните калъфи за детски модели поддържат матрака чист и сух дълго време. Водоустойчивите матраци са лесни за поставяне и сваляне, лесни за миене и бързо изсушаване и могат да се използват отново след няколко часа.

Закупуването на удобен и висококачествен матрак за вашето креватче е друга възможност да се грижите за бебето си. Правилно оборудваното място за спалня ще позволи на детето да расте напълно и да се развива физически, без да изпитва проблеми със стойката и активността като цяло.