Предвестниците на раждането при многородени обикновено идват по-бързо

Признаци за непосредствено начало на труда

За раждането на дете тялото мобилизира всичките си сили и радикално възстановява работата на ендокринната и нервната системи. Максималните промени настъпват директно по време на раждането на бебето, но подготвителните етапи започват през последните няколко седмици. Списъкът на очевидните предшественици на раждането при многородени жени е подобен на симптомите на наближаващото първо раждане. Основните разлики са продължителността и продължителността на такива предупредителни сигнали..

Какви предшественици ще бъдат за всички, независимо от броя на бременностите:

 1. Пролапс на корема. Това е името на външни промени, които са забележими не само за бременната жена, но и за околните. Ако през всички гестационни седмици коремът на жената изпъкна най-вече в централната част близо до пъпа, то в края на третия триместър обемът му се увеличи в долната част и дъното на матката вече не е толкова високо. Причината - главата на бебето потъва в таза на майката, подготвяйки се за предстоящата среща. Това освобождава малко пространство в горната част на корема и облекчава натиска от матката върху диафрагмата. Не забравяйте, че този знак не означава скорошно раждане..
 2. Изхвърляне на лигавицата. По време на бременността входът на шийката на матката е бил блокиран от специална слуз, която е служила като защитна бариера от инфекция за плода. Началото на трудовия процес е придружено от разширяване на шийката на матката, поради което слузът вътре в цервикалния канал се отделя и излиза навън. Тъй като това се случва още с отварянето на шийката на матката, такъв знак се счита за по-точен и се наблюдава по-близо до датата на раждане..
 3. Увеличение на фалшивите контракции. Фалшивите или тренировъчните контракции са контракции на мускулите на матката, които причиняват болка. Няма да помогне да се объркат истинските битки с тренировъчните, тъй като всички опити да се отпуснете по време на истински бой се оказват безполезни.
 4. Психологически промени. В последния триместър на бременността тялото на жената се подготвя за появата на бебе, не само физически, но и психологически. Работата на нервната система е значително възстановена, изостряйки чувството за самосъхранение, нуждата от комфорт и уют, увеличавайки педантичността и взискателността. Добре известен признак за скорошна среща с бебе е инстинктът за гнездене. Проявява се в острото желание на жената да извърши общо почистване, да завърши започнатата работа и дори да направи фундаментални промени. В същото време бъдещата майка изпитва емоционален прилив и изпитва радост, въпреки физическия дискомфорт поради големите обеми на корема.
 5. Почистване на организма. С наближаването на раждането хормоналният фон се променя, което води до неразумно разстройство на изпражненията. Жената може да ходи до тоалетна няколко пъти на ден и изпражненията й стават по-тънки. По този начин има естествено прочистване на организма, за да се улесни преминаването на детето през родовия канал..

Нека да разгледаме възможните разлики в симптомите, които показват наближаващата дата на раждане по време на първата и втората бременност..

Колко време преди да започнат предшествениците зависи от хода на бременността

Възможни разлики в симптомите при първородени и вече установени майки

 1. Пролапс на корема. По време на първата бременност този сигнал е неточен и се появява няколко седмици преди раждането, тъй като тялото на жената отнема повече време, за да се подготви за такъв важен процес. При многократни раждания пролапсът на корема ще настъпи няколко дни преди срещата с бебето, така че бъдещата майка не трябва да очаква, че има още много време за подготовка. Роднините или собствените им чувства ще могат да предполагат, че стомахът е спаднал. Жената ще почувства, че й е станало по-лесно да диша и да се храни, а постоянният задух и неприятната киселини са изчезнали.
 2. Отстраняване на тапата. Знакът се счита за доста точен и показва предстоящо раждане. Трябва обаче да се има предвид, че степента на дилатация на маточната шийка, особено по време на първата бременност, е индивидуална за всяка жена. Процесът може да отнеме няколко дни или дори седмици. В многоплодни, след преминаването на тапата, трябва да се очаква раждане през следващите няколко дни. Причината за това е по-бързото отваряне на шийката на матката. Можете да различите корка от ежедневното отделяне по външния му вид - това е малка плътна бучка, която може да съдържа ивици в кръвта. Трябва да се има предвид, че когато запушалката е плътно прикрепена към стената на цервикалния канал, тя може да се отдалечи още директно при раждането.

Много многородени жени пристигат на втория етап на раждането в рамките на няколко часа след началото на редовните болезнени контракции.

 1. Психологически промени. Реорганизация на нервната система и подготовка за среща с бебето настъпват независимо от серийния номер на бременността. Инстинктът за гнездене е еднакво изразен, когато се носи първото и второто бебе. Освен това, ако жената вече има дете, тя може да не забележи подобни психологически промени или да не им отдава значение..
 2. Почистване на организма. Появата на разхлабени изпражнения няколко дни преди раждането се наблюдава независимо от броя на бременностите. Промените са причинени от биохимични процеси в организма и са необходими за улесняване на раждането.
 3. Лекарите казват, че признаците за готовност на детето за раждане при втора бременност идват на по-ранна дата, започвайки още от 36 седмици. Освен това самото раждане също се случва малко преди времето..

Признаци като отделяне на околоплодна течност и редовни контракции показват началото на първия етап на раждането..

Раждане в многоплоден

Нека сравним първото и второто раждане според няколко критерия:

 1. Колко време отнема започването на подготвителни промени. При втората бременност сигналът за предстоящо раждане ще започне да пристига на по-ранна дата..
 2. Дата и час. Смята се, че втората бременност трае малко по-малко от първата, но индивидуалните характеристики играят роля тук, така че не трябва да разчитате на това твърдение.
 3. Болка. Второто раждане според жените е много по-болезнено от първото, тъй като шийката на матката се отваря по-бързо и по-интензивно.
 4. Раждаемост. Интервалът между първите контракции и раждането на бебето е по-кратък през втората бременност. Пълното разширяване на маточната шийка отнема до 8 часа. Това се дължи на тренираните мускули на влагалището и вече познатия ход на процеса за нервната система..
 5. Психологическото състояние на жената. И лекарите, и пациентите казват, че второто раждане се понася по-лесно. Не ги приемайте обаче твърде лекомислено. Не забравяйте, че когато започнат контракциите на втората бременност, бебето може да се роди след няколко часа..

Всяка жена трябва да има представа за класическите признаци на готовност и разликите между първото и второто раждане. Такива сигнали от тялото помагат правилно да се оцени случващото се и да се подготви навреме за раждането на бебе. В същото време трябва да разберете, че всяко раждане е индивидуално и уникално, следователно те не могат да продължат според сценария, който са имали вашите приятели или роднини. Един от важните компоненти е психологическото състояние на жената, така че бъдете спокойни, почивайте колкото е възможно повече, не се притеснявайте и се пригответе скоро да се срещнете с бебето си.

Признаци на раждането: как да познаем подхода на раждането по време на първата бременност

Не винаги е лесно за бременна жена да идентифицира признаците на раждането. Особено, ако се случи за първи път. През последните седмици нетърпението започва да се проявява особено силно и самата ситуация е доста напрегната..

Емоционалното състояние на всеки беше индивидуално. Някой е говорил за повишена възбудимост, докато някой е имал невероятно силно чувство на спокойствие и спокойствие, а някой е имал сълзи. Затова е най-добре да се ориентирате по физиологични признаци..

Какво се случва с тялото

Последният етап от бременността настъпва на 38 седмица. Тогава хормоналният фон се променя отново, но в посока стимулиране на раждането, а не раждане на плод.

Има три основни критерия за готовност на матката за процеса:

 • матката е придобила достатъчна маса и размери;
 • нервно-мускулният апарат е готов за контракции;
 • плацентата е напълно оформена.

Когато началото на раждането е близо, главата на бебето навлиза по-плътно в тазовия пръстен, което кара корема на жената леко да потъне. Често бъдещите майки отбелязват, че им става много по-лесно да дишат, киселините изчезват. Главата може да бъде изместена 1,5-2 седмици преди раждането, но има случаи, когато този симптом на раждането е възникнал буквално преди началото на изтичането на вода.

Много поразителен пренатален симптом са фалшивите контракции. Не трябва да се страхувате от тях, тъй като това е вид тренировка за тялото преди истинското раждане. Освен това изчезва задържането на течности, което бързо става забележимо поради намален оток и частична загуба на тегло..

Подготовката на тялото за раждане може да започне с диария и гадене. Броят на позивите за уриниране забележимо се увеличава. По този начин тялото се ангажира с прочистването си. Важен момент е, че диарията и гаденето често продължават дори след отваряне на шийката на матката.

Има един интересен знак. Там се казва, че повечето бъдещи майки преди раждането започват активно да почистват цялата къща, подготвяйки се за среща с нов член на семейството. Разбира се, няма научно потвърждение за това, но някои хора харесват суеверията..

Преждевременно раждане

Преждевременните раждания са тези, които настъпват между 28 и 37 гестационна седмица. Най-често жената се предупреждава за такава възможност и тя е настанена в болница предварително.

Понякога този проблем възниква внезапно. Всяка първородна майка трябва да знае и да може да разбере няколко от основните признаци, че може да има ранно раждане:

 • стабилно усещане за тежест в долната част на корема;
 • коремен пролапс преди 35 седмици;
 • престой на матката в добра форма;
 • повтарящо се кървене от влагалището;
 • усещане за притискане на таза и перинеума;
 • редовна болка, която прилича на родилни болки.

Струва си да припомним още веднъж необходимостта от спешна хоспитализация. Без да предприема подходящи мерки, жената рискува не само живота си, но и живота на детето..

Основните предвестници

Сега можете да говорите за признаците на предстоящото раждане по време на бременност 38-39 седмици. Докато бременността продължава, цервикалният канал е затворен и изпълнен със специална слуз, която предпазва плода от инфекции.

Когато тялото е готово за раждане, тази лигавична запушалка излиза навън. Почти е невъзможно да не го забележите. Въпреки че има ситуации, когато щепселът излезе само след изтичане на водата и директно по време на процеса на раждане.

Вторият признак са контракциите. Родилките, преживяващи този етап от живота си за първи път, все още не могат да различат фалшивите контракции от реалните. Основният критерий, по който могат да бъдат разграничени, е, че истинските не изчезват с времето, а само стават по-силни и интензивността им расте и расте..

Заедно с това може да започне и втрисане. Някои се страхуват от него, но всъщност всичко е в рамките на нормалното..

Изтичането на околоплодната течност е последният и най-очевиден признак. Независимо от това, има случаи, когато водите, останали преди шийката на матката, се отварят и понякога не причиняват последващи контракции. Ако това се случи, тогава лекарите започнаха да стимулират раждането с помощта на различни лекарства..

Детето не може да остане дълго време в среда без вода. Следователно, когато всичко това вече се е случило, не е нужно да отлагате изпращането в болницата. Колкото повече време отнема, толкова по-голям става рискът от усложнения..

Често жените се притесняват, че може да не усетят признаците на раждането по време на първата си бременност. Това е напълно изключено, тъй като ако първите признаци на раждане могат да бъдат пренебрегнати, тогава основните са толкова недвусмислени и забележими, че не могат да бъдат объркани с никого.

Какво да правя по-нататък

Необходимо е да държите у дома предварително всички предмети, от които бременната жена ще се нуждае в болницата. Ако всичко се случи за първи път, тогава можете да изясните списъка на разрешените неща точно на мястото, където ще легнете по време на раждането..

Документите трябва да бъдат поставени на най-видно място. Трябва да имате най-надеждния план за това как ще стигнете до болницата. Най-добре е да има и опции за архивиране, в които участват близки.

В никакъв случай не трябва да шофирате сами в този ден. Има признаци за започване на раждането, което означава, че скоро ще трябва да се обадите на такси или линейка.

Възможна е и обратната ситуация, когато гестационният период приключва и няма признаци на някакъв подход. Тук ще трябва да посетите лекар, така че той да изследва тялото на жената. И ако той може да разпознае признаците на пост-зрелост на плода, тогава ще бъде решен въпросът как и кога да започне да стимулира раждането..

10 признака за приближаване на труда

Всяка бременна жена задава въпроса: как да разберем, че раждането започва? С наближаването на заветния ден вие все повече слушате тялото си, чувствата си и всякакви промени в състоянието си, за да не пропуснете началото на раждането и да имате време да отидете навреме в болницата под наблюдението на лекарите.

В много редки случаи, когато раждането се чете внезапно, в повечето случаи жените забелязват появата на определени признаци, които показват, че процесът на раждане наближава.

СИМПТОМ 1. Изпускане на лигавицата.

Един от признаците на началото на раждането е изхвърлянето на лигавицата. Освобождаването му може да се случи 2 седмици преди началото на раждането, но в повечето случаи, средно, един ден преди раждането..

Жената може да открие отделяне по бельото си, те могат да бъдат или леко розов цвят с леко примес на кръв, или прозрачен или жълтеникав цвят.

По време на цялата бременност лигавицата запушва плътно шийката на матката и предпазва кухината и плода от различни инфекции. Когато контракциите на матката започнат да се появяват и шийката на матката се разширява, лигавичната запушалка се изтласква навън. Тя може да излезе наведнъж изцяло или на части.

Често се случва тапата да се свали директно по време на раждането..

СИМПТОМ 2. Изпускане на вода

Най-очевидният предшественик на непосредственото начало на труда е разкъсването на околоплодната течност и изтичането на вода. Раждането ще започне в рамките на 24 часа след разкъсване на околоплодната течност.

Водата може да се излее веднага или да изтече в малки количества. Във всеки случай трябва незабавно да отидете в болницата и да бъдете под наблюдението на лекар, тъй като защитната бариера, която затваряше маточната кухина и плода от различни инфекции, вече е унищожена. Ако водата изтича в малко количество, имате известно време (няколко часа) на склад, но трябва да се помни, че безводният период не трябва да надвишава 12 часа, в противен случай има възможност за усложнения по време на раждане и инфекция..

Не забравяйте да обърнете внимание на цвета на освободената вода. Трябва да е бистра или лека течност, евентуално леко жълтеникава и без мирис. Ако забележите някакви отклонения, например мътност, зелен или кървав цвят на водите, е задължително да информирате лекаря за това, тъй като този индикатор показва кислороден глад и други възможни усложнения за бебето..

В многоплодни, в повечето случаи водата се изтегля още преди началото на раждането..

СИМПТОМ 3. Контракции

Контракциите преди раждането са друг ясен признак за началото на раждането. Контракциите помагат за отваряне на шийката на матката за преминаване на плода. Истинските работни контракции на матката са редовни, придружени от дърпащи болки в долната част на корема и се повтарят на интервали от 15 до 20 минути. С течение на времето те стават по-силни, по-дълготрайни, по-чести и болезнени. Интервалите между контракциите постепенно ще намаляват, докато достигнат 3-4 минути.

СИМПТОМ 4. Болка в гърба

Също така, признак за ранно начало на раждането може да бъде периодична болка в гърба. По правило това са контракции, които излъчват в лумбалната част на гръбначния стълб. Тази болка може да наподобява предменструална болка и често се появява няколко дни преди раждането..

Трябва да се обърне внимание, тъй като наличието на постоянни болки в гърба може също да показва, че плодът е заел неправилна позиция.

ЗНАК 5. Пролапс на корема

Приблизително 2-4 седмици преди началото на раждането жената може да забележи увисване на корема. Това се дължи на факта, че детето потъва малко по-дълбоко в тазовата област, което от своя страна води до намаляване на налягането върху диафрагмата и стомаха. Бременната жена може да забележи, че й е станало по-лесно да диша, киселините са намалели или изобщо са изчезнали и процесът на храносмилане се е подобрил.

От друга страна, коремният пролапс води до повишен натиск върху тазовите органи и пикочния мехур. Може да забележите по-често уриниране и да стане по-трудно да ходите и да седите..

Също така искаме да отбележим, че този признак на настъпване на раждането е особено забележим при първородите, при многородените жени пролапсът може да настъпи непосредствено преди раждането..

СИМПТОМ 6. Често уриниране и дефекация

В допълнение към увеличеното уриниране, причинено от увеличаване на феталния натиск върху пикочния мехур и ректума, преди началото на раждането в тялото на жената, трудовият хормон простагландин започва постепенно да се увеличава, което отпуска шийката на матката и действа върху червата на жената и причинява нейното прочистване. Може да се появят и по-чести движения на червата, които мнозина приемат за често срещано разстройство, и леки коремни спазми.

По правило този признак за началото на раждането се появява няколко дни преди началото им..

СИМПТОМ 7. Промени в активността на плода

Друг признак за началото на раждането е промяна в двигателната активност на плода. Преди раждането повечето жени могат да забележат, че бебето не се държи по същия начин, както преди, след това може да се успокои дълго време, а след това напротив, може да се движи активно.

СИМПТОМ 8. Промяна в апетита и загуба на тегло

Намаленият апетит също е признак за ранно начало на раждането. Преди да роди, жената може да забележи отслабване с 1-2 кг. Поради хормонални промени и увеличаване на налягането върху тазовите органи, уринирането се е увеличило - това е вашето тяло започва да се подготвя за раждане и премахва цялата излишна течност от тялото.

СИМПТОМ 9. Синдром на гнездене и внезапни промени в настроението

Друг признак за непосредствено начало на раждането е "синдром на гнездене", който обикновено може да бъде открит 1-2 седмици преди раждането. Жената започва усилено да създава най-удобната атмосфера около себе си, да възстановява реда в къщата, отново да глади и сгъва приготвената зестра за трохите.

В същия период самата жена и хората около нея могат да забележат рязка промяна в настроението на бременна жена. Радост, сълзи, раздразнение, бдителност, пълно спокойствие, невероятна активност, изблици на емоции и пълна апатия - могат да се променят напълно неочаквано и с невероятна скорост. Причината за това е в хормоналните процеси, протичащи в тялото на бременна жена непосредствено преди раждането..

СИМПТОМ 10. Мека шия

Този признак на предстоящо раждане може да бъде забелязан само от лекар по време на преглед на бременна жена. Преди раждането нивото на естрогени и простагландини в тялото на бременна жена се повишава, което допринася за омекотяването на шията.

Бихме искали да обърнем вашето внимание на факта, че всяка жена има индивидуален ход на бременността и процеса на раждане и изобщо не е необходимо жената да забележи всички горепосочени признаци преди началото на раждането. Определено ще намерите някои от тях, а някои може да не забележите или да не са изобщо. Доверете се на себе си, на тялото си и на чувствата си - те няма да ви подведат!

Как да разберете дали бебето идва скоро? Предвестници: 9 признака за предстоящо раждане

Признаци за започване на раждането: фалшиви контракции, коремен пролапс и други промени в тялото

Марина Ершова акушер-гинеколог, лекар по ултразвукова диагностика

Най-честите въпроси, които бъдещите майки задават на себе си и на своите познати, които вече са родили, са: „Как да разбера, че раждането е започнало? Няма да пропусна началото на раждането? Има ли някакви признаци, че раждането ще започне? " Разбира се, трудно е да се предскаже точно датата на раждане, но все пак има някои признаци, по които можете да определите, че бебе може скоро да се роди.

Обикновено раждането не се случва внезапно, тялото ни не може да се промени за една нощ - не се случва преди час нищо да не е предвещавало началото на раждането и изведнъж да е започнало внезапно. Раждането винаги е предшествано от някои промени в тялото. На какво трябва да обърне внимание бъдещата майка??

Съществуват така наречените предшественици на раждането - външни осезаеми промени в организма, които показват подготовка за началото на раждането. Причината за появата им е рязко увеличаване на количеството естроген преди раждането. Активността на тези хормони засяга както благосъстоянието, така и поведението на жената. За някои предшествениците се появяват 2 седмици преди предстоящото раждане, а за други - само няколко часа преди тях. За някои предшествениците на раждането са силно изразени, за други те остават незабелязани. Има няколко предвестници на раждането, но за да се разбере, че раждането ще започне скоро, един или два от тях са достатъчни.

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции могат да се появят след 38-та седмица от бременността. Фалшивите контракции са по-интензивни от контракциите на Бракстън-Хикс (тренировъчни контракции), които жената може да усети от втория триместър на бременността. Фалшивите контракции, като контракциите на Бракстън Хикс, тренират матката преди предстоящото раждане, те са нередовни и безболезнени, интервалите между тях не намаляват. Истинските родилни болки, напротив, са редовни, силата им постепенно се увеличава, стават по-дълги и болезнени, а интервалите между тях се намаляват. Тогава вече можем да кажем, че раждането е започнало истински. Междувременно има фалшиви контракции, не е необходимо да ходите в болница - лесно можете да ги преживеете у дома.

Какво най-често се пита от лекаря преди раждането:

Ако дърпа в долната част на корема за период от 38 седмици - какво може да бъде?

Акушер-гинекологът Мария Малярская отговаря:

Това са предвестниците. Те могат да бъдат абсолютно всичко и може изобщо да не съществуват. Ако се чудите дали раждането е започнало, отговорът може да бъде даден само след преглед на ръка. Разширението на шийката на матката е единственият обективен критерий, който отличава прекурсорите и фалшивите контракции от истинския труд. Няма друга.

Пролапс на корема

Приблизително две до три седмици преди раждането, бебето, подготвяйки се за раждане, притиска представящата част (обикновено главата) към долния сегмент на матката и я изтегля надолу. Матката, която преди това е била в коремната кухина, се придвижва до тазовата област, горната част на матката (отдолу), надолу, престава да притиска вътрешните органи на гръдния кош и коремната кухина. Веднага щом коремът падне, бъдещата майка забелязва, че й е станало по-лесно да диша, въпреки че става по-трудно да седи и да ходи. Киселини и оригвания също изчезват (в края на краищата матката вече не притиска диафрагмата и стомаха). Но след като слезе, матката започва да притиска пикочния мехур - естествено уринирането става по-често.

При някои пролапсът на матката причинява чувство на тежест в долната част на корема и дори лека болка в слабинните връзки. Някой краката и кръста понякога изглежда преминават през електрически разряди. Всички тези усещания възникват и поради факта, че представящата част на плода се движи надолу и се "вкарва" във входа на малкия таз на жената, като същевременно дразни нервните му окончания.

По време на второто и следващите раждания коремът потъва по-късно - точно в навечерието на раждането. Случва се, че този предвестник на раждането изобщо не е такъв.

Отслабване

Теглото може да намалее около две седмици преди раждането, обикновено с 0,5–2 kg. Това се случва, защото излишната течност се отстранява от тялото и отокът намалява. Ако по-рано по време на бременност, под въздействието на хормона прогестерон, течността в тялото на бременна жена се е натрупала, сега, преди раждането, ефектът на прогестерона намалява, но други женски полови хормони - естрогени - започват да работят усилено. Именно те премахват излишната течност от тялото на бъдещата майка. Много често бъдещата майка забелязва, че в края на бременността й е станало по-лесно да облече пръстени, ръкавици, обувки - това намалява отока по ръцете и краката.

Смяна на изпражненията

Освен това хормоните отпускат и чревните мускули, което може да доведе до разстройство на изпражненията. Понякога жените приемат такова увеличение на изпражненията (до 2-3 пъти на ден) с втечняване на изпражненията за чревна инфекция. Ако обаче няма гадене, повръщане, обезцветяване и мирис на изпражнения, други симптоми на интоксикация, не трябва да се притеснявате: това е един от предвестниците на предстоящото раждане.

Намален апетит

В навечерието на раждането всяко желание за ядене за двама изчезва, а понякога изобщо не искате да ядете. Всичко това е и подготовката на организма за естествено раждане..

Промяна в емоционалното състояние

Забелязано е, че много жени имат промени в настроението няколко дни преди раждането. Обикновено бъдещата майка се чувства уморена, иска повече почивка, сън, появява се апатия. Това състояние е напълно разбираемо - трябва да съберете сили, за да се подготвите за раждането. Често, точно преди раждането, жената се стреми да се пенсионира, търсейки уединено място, в което да се скрие и да се съсредоточи върху себе си и своите преживявания.

Промяна в поведението на детето

Бебето също се успокоява в последните дни преди раждането. Физическата му активност намалява, докато според CTG, ултразвук и други изследвания той е напълно здрав. Просто детето вече е натрупало достатъчно тегло и ръст и често няма къде да се обърне в матката. Освен това бебето също набира сила преди продължителна работа..

Дискомфортни усещания

Няколко дни преди раждането много бъдещи майки изпитват дискомфорт в долната част на корема и в областта на сакрума. Най-често те са подобни на тези, които се случват в навечерието или по време на менструация - периодично дърпа стомаха или кръста, понякога това са леки болки в болката. Те се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата или преди. Такъв дискомфорт възниква поради разтягане на тазовите връзки, повишен приток на кръв към матката или в резултат на пролапс на очното дъно.

Изхвърляне на лигавицата

Това е един от основните и очевидни предвестници на раждането. По време на бременността жлезите в шийката на матката произвеждат тайна (прилича на плътно желе и образува така наречената запушалка), която предотвратява навлизането на различни микроорганизми в маточната кухина. Преди раждането, под въздействието на естрогени, шийката на матката омеква, цервикалният канал се отваря леко и коркът може да излезе - жената ще види, че върху бельото има съсиреци от слуз с желеобразна консистенция. Коркът може да бъде с различни цветове - бял, прозрачен, жълтеникаво-кафяв или розово-червен. Често то се оцветява с кръв - това е напълно нормално и може да означава, че раждането ще настъпи в рамките на следващите 24 часа. Слизестата запушалка може да изпъкне веднага (наведнъж) или да излезе на части през деня. Обикновено преминаването на корк не влияе по никакъв начин на благосъстоянието на бъдещата майка, но понякога по време на освобождаването му се усеща разтягане в долната част на корема (както преди менструация).

Слизестата запушалка може да се отдалечи две седмици преди раждането или да остане вътре почти до раждането на бебето. Ако задръстването е излязло, но няма контракции, не трябва веднага да отивате в болницата: просто се обадете на лекар и се консултирайте. Ако обаче щепселът се е отдалечил по-рано от две седмици преди очакваната дата на падежа или в него има много яркочервена кръв, трябва незабавно да се свържете с болницата.

Обикновено бъдещата майка има два или три признака за предстоящо раждане. Но се случва изобщо да няма предвестници. Това не означава, че тялото не се подготвя за раждане: напълно възможно е жената просто да не забелязва предшествениците, или те ще се появят непосредствено преди раждането..

Ами ако има предшественици на раждането? Обикновено не е нужно да правите нищо, защото предвестниците са напълно естествени, те просто казват, че тялото се възстановява и се подготвя за раждането на дете. Следователно, не трябва да се притеснявате и да отидете в болницата веднага щом, например, започнат тренировъчни контракции или лигавицата се отдалечи.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Предвестници: Важни признаци на предстоящ труд

Тялото на жената е проектирано по такъв начин, че по принцип е невъзможно да се пропусне началото на раждането. Внимателното наблюдение на собственото ви състояние ще позволи на жената да се подготви предварително. Основното е да слушате внимателно и да чувате собственото си тяло. В тази статия ще говорим за признаците на наближаващото раждане, така наречените "предвестници", които много често предизвикват много въпроси както на първородите, така и на жените, които ще раждат отново.

Какво е?

Много преди развитието на медицината, жените успяват да различат, наред с други, специални усещания, които им позволяват да разберат, че раждането скоро ще започне. За представителите на някои народи това беше знак, който заповядваше да напуснат селото, тъй като традициите повеляваха да раждат далеч от дома и да се връщат само когато бебето се роди. Други жени са били инструктирани да отопляват банята, да водят преговори с акушерката, да уведомяват роднини, да посещават църква за признаци на близко раждане..

Предвестници се наричат ​​набор от симптоми, които пряко или косвено показват, че раждането наближава. За всяка отделна жена този „набор“ от усещания може да е различен, всичко зависи от индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка.

Предвестниците не са медицински термин, а по-скоро народен термин. Те са директни и обективни, а има и субективни и индиректни. Първата група симптоми включва признаци, които не могат да се тълкуват по два начина, например подготовка и узряване на шийката на матката. Втората група признаци - симптоми, забелязани от много поколения жени, които не винаги имат медицинско обяснение и не винаги са пряко свързани с раждането, но също така дават възможност да се разпознае началото на подготовката на женското тяло за раждането на дете.

Физиологична обосновка - причини

„Предвестници“ не се появяват просто така, от нищо. Те винаги се дължат на глобалното преструктуриране, което протича най-късно в тялото на бъдещата майка по време на бременност. Принципът "външното отразява вътрешното" работи. С други думи, всички вътрешни промени, които жената понякога дори не осъзнава, се проявяват по един или друг начин външно. Именно тези прояви диктуват естеството на „предвестниците“ като такива.

Процесите в женското тяло, подготвящи се за раждане, са много сложни и мащабни. Всички те, като напредък и развитие, водят до началото на раждането - акт на рефлекс, неподвластен на усилията на волята. За да започне раждането, е необходима достатъчна готовност на матката. Женският репродуктивен орган, по-близо до раждането, набира солидна маса и размери. Нервно-съкратителният маточен апарат започва да се подготвя. Сами по себе си клетките на миометриума, от които се състои матката, не са твърде способни да се свиват. Но преди да родят, те се запасяват със специален протеин, който сами произвеждат - актомиозин. Той е този, който ще позволи на клетките да се свиват, което ще се появи на физическо ниво като контракции.

Стареенето на плацентата, което неизбежно започва след 34-35 гестационна седмица, достига своя връх. През последните няколко дни от бременността тя, заедно с хипофизната жлеза, започва да произвежда хормона окситоцин, който е необходим за осигуряване на контрактилитета на матката. Балансът на хормоните в тялото на жената се променя. Прогестеронът става по-малко, естрогенът и окситоцинът - повече, което със сигурност ще повлияе на функционирането на нервната система.

Няколко седмици преди раждането женският репродуктивен орган се отървава от излишната част на нервните влакна. Този механизъм е осигурен от природата за намаляване на болката. Централната нервна система също се подготвя - възбудимостта на мозъка намалява, а гръбначният - се увеличава. Рецепторите на миометриума стават изключително чувствителни към окситоцин.

На енергийно ниво има натрупване на гликоген, фосфорни съединения, електролити. Някои метаболитни продукти на узрялото бебе също задействат процесите на подготовка за раждане в тялото му..

Подготвителните промени обхващат всички системи на женското тяло. Ето защо появата на определени маркерни симптоми е оправдана и има физиологични обяснения. Как точно женското тяло трябва да реагира на вътрешните клетъчни и хуморални процеси, никой не може да предвиди. Ето защо признаците при две бременни жени, които са на една и съща гестационна възраст, могат да се различават..

Първо и второ раждане - основни разлики

Повече от други жени, които са на път да раждат първото си дете, се притесняват от тежестта на признаците, указващи наближаването на раждането. Тази загриженост произтича от липсата на общ опит. Трябва да се отбележи, че за първи път бременни жени "предвестници" могат да се появят по-рано от тези, които раждат отново. Всички процеси на подготовка за раждане при първородна жена протичат по-бавно поради факта, че тъканите на матката са по-стегнати и по-малко еластични, преструктурирането на тялото за режим "раждане" е новост не само за бременната жена, но и за нейната нервна система.

По време на втората бременност, по време на третото или четвъртото раждане, бъдещата майка винаги е по-спокойна и уравновесена. Тя вече знае процедурата, знае характеристиките на тялото си и вече знае как да го слуша. Периодът, предшестващ раждането при такива бременни жени, продължава по-равномерно, с по-малки маркери. Многородните хора знаят как да различат симптомите на наближаване на раждането от масата на други усещания, за които третият триместър е толкова богат..

Мускулната тъкан на матката, шийката на матката е по-малко еластична, по-разтегната, еластична, така че физиологичната подготовка протича по-малко забележимо и по-бързо. Следователно, признаци на наближаване на раждането трябва да се очакват по-късно, отколкото при първата бременност. Чувствата имат по-малък емоционален цвят и следователно понякога са почти неразличими. Това може да обясни ситуациите, когато жените твърдят, че не са чувствали "предвестници".

След появата на симптоми на наближаване на раждането по време на първата бременност, може да отнеме до месец, преди да започне раждането. При многократна бременност признаците могат да се появят само седмица или няколко дни преди развитието на рефлексен труд, а понякога признаците се появяват само след няколко часа или заедно с началото на контракциите.

Самото раждане също се различава в зависимост от раждането. При първородните всички етапи продължават по-дълго. При опитни майки както тялото като цяло, така и по-специално родовите пътища са по-добре подготвени за раждането на бебе и следователно периодите на раждане са значително намалени.

Кога да започнете и кога да очаквате?

Този въпрос е един от най-важните за жените. Те търсят отговор на него в Интернет и в разговори с други бременни жени и от лекуващия лекар, но не го получават. Няма единен стандарт за започване на пренатална подготовка. Когато се прояви, това зависи от много фактори, които в по-голямата си част са чисто индивидуални.

Средно (до такава степен, че не си струва да се опитваме с тези условия), при първородните жени първите "предвестници" могат да се появят на 35-36 или 36-37 седмици от бременността. В многороден - по-късно. Най-рано - на 38 седмици, но най-често на 39-40 седмици. Както тези, така и други признаци може да не се появят изобщо и жената също трябва да е готова за това, тъй като по този въпрос всичко зависи от индивидуалната чувствителност..

Вторият не по-малко важен въпрос се разглежда колко след прекурсорите ще започне пълноценна трудова дейност. Статистиката казва, че не повече от 5% от бебетата се раждат в PDD (прогнозен ден на раждане). При първото раждане жената може да донесе бременност и до 42 седмици няма да се счита за отложена. Най-голям брой бебета предпочитат да се раждат на 39-40 седмици, т.е. няколко дни преди PDD. По този начин, от появата на симптомите - маркери за готовност до началото на раждането по време на първата бременност, може да отнеме от 3-4 до 2 седмици (данните отново са доста средни).

По време на втората или следващата бременност, от появата на "предшественици" до развитието на раждането може да отнеме седмица, а може и няколко часа. Според статистиката до 70% от второто, третото и следващите деца в семейството се раждат на 38-39 седмици. До 40-41 седмици не повече от 2% от многоплодните бебета носят своите бебета. Всяко десето бебе, което трябва да стане второ или трето в семейството, се появява преди 38 седмици. Останалите бебета, като първородните, предпочитат 39-40 седмици.

Липсата на очевидни и забележими „предшественици“ не трябва да подвежда - трудът не се забавя. Ранната поява на признаци, показващи, че раждането наближава, трябва да алармира жената, особено ако е от многоплодните - възможно е да има предшественици на преждевременно раждане. Ранното начало се счита за поява на симптоми преди 36 седмици при многоплодни и до 34 седмици при раждане за първи път.

Във всеки случай появата на два или повече знака означава, че раждането на бебето е близо. Време е да имате време да завършите всичко, което е било отложено за по-късно, да купите всичко необходимо за бебето, да изберете родилен дом и да подпишете обменна карта, ако това не е правено преди, да съберете чанта с вещи в родилния дом и да се настроите морално за лесно и положително раждане.

Чести симптоми

Особено впечатлителните бъдещи майки могат да „измислят“ всякакви знаци за себе си. Ето защо трябва да знаете точно какви симптоми могат да бъдат намек за бъдещата родилка, че е време да се подготвите и кои се появяват само когато се появят здравословни проблеми. В по-късните етапи бременността също може да бъде сложна, тъй като женското тяло е подложено на сериозен стрес.

Пролапс на корема

Този знак се счита за доста надежден, той е един от първите, който се проявява. До края на бременността голямата матка заема почти цялото пространство на коремната кухина, нарушавайки териториалните претенции на други вътрешни органи, тяхната работа. Но един ден става осезаемо по-лесно - жената отново може да диша дълбоко, ребрата й спират болезнено да болят и болят. Това означава, че коремът е спаднал.

На физиологично ниво се случва следното: детето под въздействието на неизвестни фактори започва да заема най-удобната поза за „старта“ - потъва в маточната кухина възможно най-ниско и притиска главата си възможно най-плътно към вътрешния фаринкс. Веднага щом след периода на контракциите врата се отвори, бебето ще може да започне своето движение по родовия канал към нов и интересен живот сред нас.

Поради промяната в положението на тялото на трохите, матката е донякъде опъната, става по-овална. Коремът, а това в повечето случаи е съвсем очевидно за другите, изглежда по-малък, отколкото дори преди седмица.

Диафрагмата се освобождава - дишането на жената отново се възстановява и задухът намалява. Вече няма натиск върху стомаха, така че киселините практически изчезват. Но натискът върху тазовите кости, върху пикочния мехур и червата се увеличава. В тази връзка, при жена, след понижаване на корема, перинеумът започва да боли доста забележимо, срамната артикулация, ако е имало симфизит, неговите прояви се усилват. Походката се променя - натискът върху тазовите кости прави жената много неудобна и забавна, тя се върти от крак на крак, като патица. Появява се дърпаща и чупеща болка в долната част на гърба.

Жената започва да посещава по-често тоалетната за малка нужда, защото главата на бебето притиска пикочния мехур. При някои започва физиологична инконтиненция на урината - съдържанието на пикочния мехур изтича при кашляне, смях и резки движения. Запекът може да се влоши или да се появи друга „атака“ - разхлабени изпражнения поради натиск върху червата.

При първородните жени коремният пролапс най-често се случва 2-3 седмици преди раждането, при тези, които раждат отново - или 1-3 дни, или няколко часа преди раждането, или вече в началото на първия, латентен период на раждането.

Трябва да се отбележи, че не всички жени, които се подготвят за раждане, имат долна част на стомаха. Така че, за бъдещи майки, които носят две или три деца наведнъж, пролапсът е физически почти невъзможен или е толкова неразличим, че жената определено няма да усети разликата.

Положението на плода в матката, ако е различно от главата (т.е. бебето седи или лежи през кухината на репродуктивния орган), също ще предотврати пролапса на корема. Друга често срещана причина за пълното отсъствие на такъв маркер за наближаване на раждането е многоводието..

Отслабване

Малко преди да роди, една жена отслабва. Тази функция беше забелязана отдавна. Средната загуба е 1-3 килограма. С какво е свързано това, не е трудно да се отгатне. Първо, настъпват хормонални промени. Има по-малко прогестерон и той е този, който през целия период на бременността е отговорен за запасите от хранителни вещества и течности за бъдеща употреба, тъй като неговата роля е да запази бременността и да храни бебето. С намаляване на нивата на прогестерон излишната течност започва да се отделя от тъканите, което допринася за загуба на тегло.

В по-късните етапи е физиологично необходимо да се намали количеството на околоплодните води. Детето расте, той активно наддава всеки ден в края на бременността, ако обемът на околоплодните води остане непроменен, матката просто ще се спука. Намаляването на количеството вода ви позволява да балансирате вътрематочното налягане. Намаляването им също влияе върху теглото на бременната жена..

Почти винаги, преди раждането, женското тяло се прочиства от всичко излишно и ненужно, за да навлезе в решаващ период от време. Затова жените често започват да се оплакват от разхлабени изпражнения. Няколко дни преди раждането на детето, тялото на майката прави всичко, така че нищо да не пречи на матката, включително червата, препълнени с изпражнения.

Жената много добре чувства загуба на тегло. Тя се оправя малко. Но телесното тегло може да не се промени или да се увеличи. Може да остане непроменен при жени с тежка гестоза, по време на бременност с близнаци или тризнаци, с патологии на бъбреците и пикочната система.

Ако е започнало гадене, появи се диария, жената трябва да информира лекаря си за това. Не е задължително, този неприятен симптом ще означава подход на раждането..

Това може да бъде както хранително отравяне, така и чревна инфекция и следователно само специалист може да разпознае какво всъщност се случва. Повръщането и диарията са много опасни, тъй като те са изпълнени с дехидратация..

Изпускателна и слузеста запушалка

Тъй като женското тяло се приближава до състоянието на готовност преди раждането, естеството на отделянето от гениталиите се променя. Намаляването на прогестерона прави отделянето по-обилно и по-тънко в консистенция. Но основният надежден признак, който ви позволява да оцените подготовката за раждане и да определите техния ранен подход, е освобождаването на така наречената лигавица.

Това е плътен, желеобразен съсирек от слуз. Непосредствено след зачеването на бебето цервикалният канал вътре в шийката на матката е плътно затворен от натрупване на тази слуз, откъдето идва и името му - корк. Задачата на този щепсел е да предпази новия живот, растящ в маточната кухина, от възможното неразрешено навлизане в него на бактерии, вируси, гъбични организми..

Когато тялото започне да се подготвя за раждане, шийката на матката става по-къса с около един и половина сантиметра, кръглият мускул постепенно омеква. В резултат на това стените на цервикалния канал започват да се разширяват постепенно. Един ден коркът губи физическата си способност да се задържа в канала и излиза през гениталния тракт..

Изхвърлянето може да бъде пълно, при което незабавно излиза голям съсирек, или може да бъде бавно, постепенно, при което в разряда ще бъдат открити желеобразни фрагменти. Коркът изглежда доста разпознаваем - представлява съсирек от млечен, бежов или жълтеникав оттенък със или без кръвни ивици.

При първата бременност тапата обикновено се сваля 5-6 дни преди раждането. Преди многократно раждане този знак се усеща най-често за един или два дни. Не се смята за нещо необичайно, ако коркът напусне законното си място още в процеса на раждане.

Този "предвестник" се счита за доста информативен, но самодиагностиката може да бъде трудна. Например, една жена може да не забележи запушване по време на секс, по време на къпане под душа или по време на изхождане. Такива затруднения най-често възникват при повтарящи се раждания, тъй като цервикалният им канал се разширява по-бързо. Примипарите най-често забелязват преминаването на тапата, тъй като в повече от 60% от случаите тя напуска постепенно.

След излизането на лигавицата или началото на постепенното й освобождаване е необходимо не само да се подготвите за раждане и хоспитализация, но също така да запомните, че бебето вътре в матката е беззащитно - възможно е вируси и бактерии, опортюнистична флора, които могат да проникнат в маточната кухина през хлабаво затворен цервикален канал, живее в голям брой в червата.

Не можете да се отмиете от ануса до пубиса, движенията трябва да бъдат изключително обратни. Не можете да се къпете, за да изключите проникването на инфекциозен агент в матката от чешмяна вода, а също така не се препоръчва да правите секс.

Готовност на гърдата

Много бременни жени забелязват, че гърдите им започват да болят няколко седмици преди раждането. По-конкретно, определени болезнени усещания при бременна жена са налице през целия гестационен период, непосредствено преди раждането те се усилват.

Млечните жлези изглеждат подути, големи, подути, с подчертано венозно синьо око и увеличена ареола. Преди да родят, първородните жени често започват да отделят коластра - специално плътно вещество, което все още не е признак за пристигането на мляко. Екскрецията на коластра показва, че подготовката на млечните жлези също е навлязла в последния си етап..

Многородовите жени обикновено имат специална връзка с коластрата. След кърменето на първото дете каналите на жлезите са по-широки, отколкото при първородните, допълнителните лобули растат по-бързо и следователно отделянето на хранителна течност от зърната може да започне почти през първия триместър и да продължи през целия период на бременността. Следователно, за многородните, този "предвестник" се счита за не твърде информативен.

След появата на коластра, жената не трябва да я изцежда. Трябва да се обърне внимание на хигиената на гърдите. Ако пренебрегнете изискванията му, възможно е инфекцията да проникне в млечните канали, защото коластрата е хранителна и благоприятна среда за размножаване на бактериите. Трябва да миете гърдите си поне два пъти на ден с топла вода. Ако зърната болят, по-добре е да поддържате водата хладна - това ще помогне за намаляване на дискомфорта. Препоръчително е да носите специален сутиен, който да поддържа тежки гърди.

Ако коластрата изтича интензивно и в големи количества, можете да използвате бельо за кърмене - в чашките на такъв сутиен има специално предвидени „джобове“, в които можете да поставите абсорбиращи подложки за еднократна употреба.

Няма смисъл да се разглежда отделно този „предшественик“ поради значителната му субективност. Но в комбинация с 2-3 други симптоми, той може да предположи, че раждането е точно зад ъгъла..

Гнездовият инстинкт

Много съмнителен "предвестник", който се вижда от незапомнени времена. Синдромът или инстинктът за гнездене е особено психологическо състояние, при което бъдещата майка става буквално обсебена от чистотата и реда в дома си, готова е да практикува красота в дома си по цял ден и практически без да се чувства уморена и тежка.

Подобен инстинкт, който се „включва“ малко преди раждането на потомството, е характерен за женските на много бозайници. А при някои земноводни и птици отговорността за създаването на комфортни условия за женската и потомството е на мъжкия..

Човешките мъже са меко казано безразлични към устройството на помещенията преди раждането на дете. Но при жените доста често се събужда древен инстинкт, чиято задача е да създаде най-удобните условия за растеж и развитие на беззащитните след раждането на потомството.

Смята се, че проявата на такъв инстинкт осезаемо подобрява психологическото и емоционалното състояние на бъдещата родилка - за домакинските задължения и подреждането на детската стая за дългоочакваното бебе, времето лети, а също няма време за притеснения, безпокойство и страхове.

Промени в детското поведение

Двигателната активност на бебето преди раждането намалява. Обикновено дори много подвижни и активни бебета се успокояват и успокояват около 4-5 дни преди раждането си. Движенията стават трудни за малкия човек, тъй като в матката почти няма свободно пространство.

Освен това учените предполагат, че детето започва да набира сили и да натрупва енергия предварително, защото за него преминаването през родовия канал също е голям и сериозен тест, който ще изисква максимална сила.

Когато оценява поведението на бебето, е важно жената да не пропуска моменти, които показват възможна патология и не са признак за наближаване на раждането. Така че, трябва да продължите да броите движенията.

Ако в рамките на 12 часа не се въведат 10 епизода на дейност, наложително е да се консултирате с лекар, възможно е състоянието на бебето да изисква ранно раждане или лечение.

Промени в настроението и психологическото състояние

Няколко дни преди раждането, според прегледите на родилките, настроението се променя почти неконтролируемо. Жената може да бъде забавна и позитивна, но след половин час ще се почувства нещастна, ще изпита силно безпокойство. Нощният сън е нарушен - бременната жена е измъчвана от безсъние. Такива промени в емоционалния фон се дължат на хормонални промени, които бяха споменати по-горе..

Проблемите със съня имат допълнителни предпоставки - трудно е да се намери позиция, в която би било удобно да заспите и да не се събудите, тъй като матката е голяма и силно притиска тазовите кости.

Колкото и трудно да е било, трябва да спите достатъчно и да подредите нервите си на всяка цена. За раждането жената се нуждае от много сила и енергия, кръвното налягане трябва да е стабилно. Ето защо е задължително да помолите лекаря да предпише леки билкови успокоителни, както и да се разхождате във въздуха преди лягане и да проветрявате добре спалнята..

Зреене на шийката на матката

Това е най-надеждният признак за началото на раждането. Това е просто у дома, невъзможно е да прецените сами как се е подготвила шийката на матката за началото на раждането. Нуждаете се от преглед от акушер-гинеколог.

Зрялата шия е скъсена до 1-1,5 сантиметра, доста е мека и контурите й са донякъде „размазани“. Така тя се подготвя за последващото разкриване, което започва с първото свиване на труда..

Понякога, когато шийката на матката узрее, жените усещат изтръпване вътре, отделянето от гениталния тракт става по-обилно. Ако 39-40 седмици от бременността са подходящи, а шийката на матката е незряла и няма признаци за настъпване на съзряване, жената се препоръчва да бъде приета в болница, където шийката на матката е подготвена за раждане с помощта на различни лекарства и медицински техники.

Промяна на естеството на фалшивите контракции

Не всички жени изпитват фалшиви контракции по време на бременност. Но тези, които знаят от първа ръка какво са тренировъчните контракции, може да забележат седмица преди раждането, че краткосрочното напрежение на маточните стени се е увеличило. Ако през целия период жената не е изпитвала подобно нещо, тогава 7-10 дни преди раждането, подготвителните контракции могат да започнат за първи път.

Усеща се усещане за тежест в корема, матката се напряга, става като камък и след това напрежението отслабва. Преодоляването на възможните дискомфортни усещания е съвсем просто - можете да вземете душ, да изпиете спазмолитично лекарство, да ходите, да промените позицията си, да дишате дълбоко и премерено, както се преподава в курсовете за бъдещи майки.

Когато родилните болки започнат, всички тези съвети няма да влязат в сила, тъй като те ще се повтарят на равни интервали и ще се усилват с времето..

Други симптоми

Пренаталните предшественици могат да бъдат многостранни. Според прегледите на жените, някои имат температура няколко дни преди раждането, докато няма да се появят признаци на ARVI или друго заболяване. Някои хора имат повишен апетит, докато други, напротив, изчезват. Според прегледите може дори да се появи сърбеж по нерва..

Както и да е, две събития могат да се считат за надеждни признаци на раждането - изтичането на вода и появата на родилни болки. В първия случай жената трябва незабавно да отиде в болницата. Във втория можете да останете вкъщи, докато интервалът между контракциите не се намали до 5-10 минути за първородни и 10-15 минути за многоплодни. В този момент трябва да се обадите на линейка и да отидете в акушерската институция.

За информация как да разберете, че раждането е започнало и да определите контракции, вижте следващото видео.