Бъдещите майки, които чакат първото си бебе, са готови да изпаднат в паника заради всяко „о, нещо ужилено“. Но няма много сериозни притеснения..

Текст: Наталия Евгениева 12 февруари 2018г

Бебето, което расте вътре във вас, все още не е в състояние да се предпази от заболявания. Той зависи изцяло от вас. Много е трудно да се разбере как всъщност се чувства нероденото дете. Но има няколко универсални знака, които определено сигнализират: нещо не е наред..

1. Не можете да чуете сърцето на бебето

Пулсът на бебето може да се чуе от 10-та седмица на бременността. Не е нужно да ходите на ултразвуково сканиране или да посещавате лекар за това. Достатъчен е редовен стетоскоп. Като опция - сега можете да си купите специални домакински уреди, които "слушат" сърцето на бебето. Ако не можете да чуете сърдечния ритъм на вашето бебе през 15-та седмица от бременността, трябва да посетите лекар.

2. Шиене на болка в корема

Коремът на бъдещите майки често боли - приблизително същото като при менструация. Това е напълно нормално и не трябва да се притеснявате. Обикновено тези усещания са свързани с това как тялото се променя по време на бременност. Но ако болката се влоши или продължи твърде дълго, това може да сигнализира за проблем. През втория и третия триместър болките в корема могат да означават заплаха от спонтанен аборт, преждевременно раждане или наличие на някаква патология. Лекарите препоръчват всяка болка по време на бременност да се приема сериозно и не се колебайте да се обадите отново на вашия гинеколог.

3. Кървене

В самото начало на бременността леките петна най-често се свързват с хормонални промени и не трябва да се страхувате от тях. Но ако започне кървене, което не може да се нарече леко, трябва да се обадите на линейка, особено в по-късните етапи на бременността. Проблемите могат да варират от отлепване на плацентата до преждевременно раждане. И двете изискват спешна медицинска намеса.

4. Болки в гърба

По време на бременността центърът на тежестта на бъдещата майка се измества поради бързо нарастващия корем. Затова рано или късно всеки се сблъсква с болки в гърба. Въпреки това, ако болката е твърде силна и не изчезва, дори и да намерите удобна позиция, това може да означава проблеми с бъбреците или пикочния мехур. Прихващането на инфекция по време на бременност не може да бъде по-лошо.

Как да разберем, че бременността се развива?

Потребителски коментари

Имам и страхове, особено вечер те плуват)) нищо не ме притеснява, само аз искам да спя, а гърдите ми са малко чувствителни. Лекарят също ми казва, че е по-добре да не ходя често на ултразвук и каквото и да напишат, че е 100% безопасно, по-добре се въздържам... ако има поне 1% някаква вреда) след седмица за скрининг... така ще видите всичко там ))

Точно затова лекарят казва да изчакате до планираното... И ако направите външен (трансабдоминален), за няколко секунди, за да прослушате сърдечната честота, няма да има такава вреда, както е описана в статията?

Точно затова лекарят казва да изчакате до планираното... И ако направите външен (трансабдоминален), за няколко секунди, за да прослушате сърдечната честота, няма да има такава вреда, както е описана в статията?

Така че това е същият ултразвук... само трансвагиналният ултразвук се прави в ранните етапи, защото всички параметри, размери на яйцеклетката и жълтото тяло се виждат по-добре върху нея. Ако се чувствате добре, тестовете са нормални, защо трябва да правите ултразвук толкова много пъти или вече е имало случаи на замразена бременност или всичко е вредно за жените?... не след дълго преди първия скрининг... В никакъв случай няма да ви разубедя... направете както считам за необходимо... в първата В само хипертоничност провокира трансвагинален ултразвук, трябваше да отида в болница, да седна на хормони и да легна 3 седмици у дома... Този път не бързам дори да ставам за регистрация, ще ставам в 10-11 седмици...

Просто лекарят ми плати в клиниката на 3 седмици, той не каза какво е по-добре да отложим... И сега на 8 седмици дойдох на LCD, може би след настинка, лекарят се уплаши, че тя може да замръзне... Ето защо, аз съм много притеснен, и чакам още цял месец. Затова си помислих, може би дори малко няколко секунди поне, да чуя сърцето и това е всичко

Благодаря ви за съвета, ще слушам, няма да ходя на ултразвуково сканиране, резултатите от теста ще дойдат след седмица, лекарят ще ги използва и ще го погледне :)

Някой лекар, който имате, е неграмотен) ултразвукът по никакъв начин не може да навреди.

Правил ли съм ултразвук 4 пъти през моите 8 седмици? това беше необходимо по медицински причини, те просто гледаха внимателно и не се качваха много там

Гърдите ме боляха, но дори някой ден да не ме боля (до 14-та седмица няколко пъти спираше да боли и ден по-късно започваше отново), тогава зърната оставаха чувствителни. Ако натиснете леко надолу, боли. Така се успокоява. По принцип не попитах лекаря дали мога или не мога, сам отидох на ултразвуковото сканиране. Няма да има нищо, ако направите ултразвук)

Троен тест. Как да разберете навреме за фетални малформации

Пренатален скрининг по време на бременност: троен тест. Как се диагностицират фетални малформации??

Елена Кулин акушер гинеколог, лекар от най-висока категория

Всяка бъдеща майка се притеснява за здравето на бебето си. Възможно ли е да разберете в ранните етапи на бременността дали всичко е наред? Съвременната медицина отговаря на този въпрос положително. На разположение на акушер-гинеколози и генетици са много диагностични методи, които позволяват с голяма вероятност да се прецени наличието на малформации, когато детето е в утробата. Подобренията в ултразвуковата технология и лабораторната диагностика увеличават шансовете за точност. И през последните години все по-често се използва т. Нар. Троен тест. Този метод включва изследване на маркери за малформации и генетична патология на плода: алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и естриол (E3).

Изследване на „Три кита“

AFP е основният компонент на течната част на кръвта (серума) на развиващия се плод. Този протеин се произвежда от жълтъчната торбичка и черния дроб на плода, постъпва в амниотичната течност с урината си, навлиза в кръвта на майката през плацентата и се абсорбира от мембраните. Чрез изследване на кръвта от вената на майката може да се прецени количеството алфа-фетопротеин, произведено и екскретирано от плода. AFP се открива в кръвта на майката от 5-6-та седмица на бременността. Количеството AFP в кръвта на майката се променя с по-масивно освобождаване на този компонент. Така че, ако някои части от нервната тръба не са запушени, по-голямо количество от серума на бебето се излива в амниотичната кухина и попада в кръвта на майката.

Повишеното съдържание на AFP се определя в майчината кръв:

 • с дефекти на свръхрастежа на нервната тръба - херния на гръбначния мозък или мозъка,
 • с дефекти в обрастването на предната коремна стена, когато мускулите и кожата му не покриват вътрешните органи, а червата и другите органи са затворени с тънък филм на опънатата пъпна връв (гастрошизис);
 • с бъбречни аномалии;
 • когато дванадесетопръстника е заразен.

Трябва да се каже, че увеличаването на количеството AFP с фактор 2,5 или повече в сравнение със средното за дадена гестационна възраст е важно за диагностицирането. Така например, при аненцефалия (без мозък), нивото на AFP се увеличава приблизително 7 пъти.

Но промяната в нивото на AFP не означава непременно някаква фетална патология. Може да се наблюдава и при състояния като заплахата от прекъсване на бременността при фетоплацентарна недостатъчност, когато кръвотокът между плацентата и плода е нарушен, както и при многоплодна бременност, през която този протеин се произвежда от няколко плода..

В 30% от случаите на хромозомни аномалии, когато плодът има допълнителни хромозоми в една или друга двойка, което води до образуването на множество малформации (синдроми на Даун, Едуардс, Шерешевски-Търнър), нивото на AFP се намалява.

HCG е протеин, произведен от хорионни клетки (хорионът е част от ембриона, от който по-късно се образува плацентата). Този протеин се открива в тялото на жената от 10-12-ия ден след оплождането. Именно неговото присъствие ви позволява да потвърдите началото на бременността, като използвате тест у дома. Реакцията, която възниква върху тест лентата, е качествена, тоест показва наличие или отсъствие на hCG. Количественото определяне на hCG дава възможност да се прецени хода на бременността: например при извънматочна или неразвита бременност скоростта на нарастване на hCG не съответства на нормата. В началото на втория триместър нивото на хорионгонадотропин се използва като един от диагностичните признаци на малформации и хромозомна патология на плода.

Нивото на hCG в кръвта на бременна жена със синдром на Даун обикновено се увеличава, а със синдром на Едуардс (заболяване, характеризиращо се с множество малформации на вътрешните органи и умствена изостаналост - намалява.

E3. Производството на естриол започва в черния дроб на плода и завършва в плацентата. По този начин както плодът, така и плацентата участват в "производството" на това вещество. По концентрацията на Е3 в серума на бременна жена може да се прецени състоянието на плода. Обикновено нивата на естриол се повишават по време на бременност..

Кога, на кого и как се прави тройният тест

Тройният тест се извършва между 15 и 20 гестационна седмица. По това време показателите на маркерите за генетична патология са най-стандартизирани, тоест те са еднакви за всички жени, чиято бременност протича нормално. В много лечебни заведения се тестват AFP и hCG (двоен тест) или само AFP. Бих искал да подчертая, че при изследването на който и да е компонент на тройния тест диагностичната значимост на изследването намалява, тъй като отклонението от нормата само на един от показателите не може надеждно да показва патология на плода. По принцип диагностичната стойност на тройния тест е до 90% за откриване на малформации на нервната система, 60-70% за откриване на хромозомни заболявания.

Понастоящем изследването за маркери на генетична патология е задължително за всички бременни жени, но, за съжаление, оборудването на обикновените държавни лечебни заведения (антенатални клиники) в повечето случаи позволява да се изследват само един или два компонента на тройния тест. Ако се открият аномалии, пациентът се насочва към генетик за по-нататъшно изследване.

Има група бременни жени, на които се предписва консултация с генетик, независимо от резултатите от теста: това е така наречената рискова група, при която вероятността от раждане на деца с вродени малформации и хромозомни аномалии е по-висока, отколкото сред общата популация.

Рисковите фактори за пренатални патологии включват:

 • възраст на жената над 35,
 • случаи на семеен превоз на хромозомни заболявания,
 • раждането на предишни деца с увреждания в развитието,
 • излагане на радиация на един от съпрузите,
 • прием на цитостатици или антиепилептични лекарства,
 • повтарящ се спонтанен аборт,
 • определяне на признаци на фетална патология чрез ултразвук.

Ако се установят отклонения, анализът трябва да се повтори; ако в същото време показателите поддържат тенденция към намаляване или увеличаване, се извършват допълнителни изследвания. По-добре е да преминете теста в началото на посочения период, т.е. на 15-16 седмици, за да може при необходимост да се повтори изследването и да се потвърдят или отрекат определени предположения.

Особено безпокойство предизвиква намаляването на AFP в комбинация с постоянно нарастване на нивата на hCG. Тази комбинация позволява да се подозира, че детето има синдром на Даун. Но само в 60% от случаите жените, носещи плод със синдром на Даун, имат патологични показатели на тройния тест; в 40% от случаите лабораторните параметри отсъстват.

Трябва да се подчертае, че изследването на маркерите за генетична патология е скринингово, тоест се провежда за всички бременни жени за идентифициране на рискова група (с други думи, може дори да не подозирате, че този анализ е взет от вас като част от общ преглед за бременност).

Пациентите от рисковата група се подлагат на по-подробна диагностика на фетални малформации, хромозомна патология: в рамките на медицинско и генетично консултиране им се предписва допълнително ултразвуково изследване, предлагат се методи за инвазивна (с проникване в околоплодната кухина) диагностика. Най-надеждният начин за поставяне на диагноза е изследването на хромозомния набор от фетални клетки. За да се получат фетални клетки, предната коремна стена се пробива с тънка игла, взема се околоплодната течност, която съдържа фетални клетки (амниоцентеза) или фетална пъпна кръв (кордоцентеза). При провеждане на инвазивни диагностични методи рискът от загуба на плода се увеличава значително; освен това, както при всяка хирургическа интервенция, съществува риск от инфекция. Следователно инвазивните техники са противопоказани в случай на заплаха от прекъсване на бременността и при остри инфекциозни заболявания..

Имайки предвид сроковете, в които е обичайно да се извършва тройно изследване, понякога възниква въпросът за целесъобразността на този анализ, тъй като сроковете за медицински аборт са ограничени до 12-та седмица. В тази връзка трябва да се помни, че всяка жена, която носи бебе под сърцето си, на един или друг етап от бременността, се съмнява в полезността на бъдещото дете. Тройният тест ще ви помогне да разсеете неприятните мисли и ако бъдат открити промени в маркерите на генетичната патология на плода, подложете се на допълнителни изследвания навреме. Ако се потвърдят неприятни предположения, ще бъде възможно да се прекъсне бременността или поне да се подготви за факта, че веднага след раждането на детето може да е необходима хирургическа интервенция за коригиране на откритите малформации. В същото време не забравяйте, че лекарят има право да предложи една или друга възможност за управление на бременността, а окончателното решение във всеки случай се взема от семейството..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

9 признака, че бременността е наред

И така, тестът показа две желани ивици. Сърцето прелива от положителни емоции, но скоро еуфорията се заменя с първите притеснения и съмнения: „Наистина ли всичко се получи? Правилно ли се развива бременността? "

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

Изглежда, че най-логичният начин да получите отговори на всички тези въпроси е да отидете до лекарския кабинет, да се регистрирате за бременност възможно най-скоро и да бъдете наблюдавани през целия период. В действителност обаче всичко се оказва малко по-сложно: не винаги е възможно да си уговорите среща в следващите няколко дни, предлага им се да станат за регистрация на бременност само след 6-8 седмици, а смисълът на многобройните изследвания, насрочени на срещата за неопитни бъдещи родители, понякога остава много неясен. Нека да разберем по какви признаци бъдещата майка може да се увери, че всичко е в ред с бременността и бебето се развива нормално.

Кръвен тест за b-hCG. Вече сте запознати с този индикатор, защото именно hCG направи много дългоочакваната втора лента да се появи на теста.

Съкращението "hCG" означава човешки хорионгонадотропин - вещество, което започва да се секретира от тъканите на ембриона веднага след прикрепването му към стената на матката, тоест на четвъртия ден след оплождането. През целия първи триместър на бременността, hCG контролира производството на хормони в яйчниците, необходими за нормалното развитие на бременността; най-високото ниво на хорион гонадотропин се отбелязва на 8-9 седмици. След това, към края на първия триместър, когато хормоните започват да се произвеждат от плацентата, нивото на hCG намалява и остава на това ниво през втория триместър..

За откриване на ранна бременност кръв може да бъде дарена седмица след началото на забавянето на следващата менструация. За да се открие фетална патология, кръвта на бъдещата майка трябва да бъде дарена от 16-та до 20-та седмица на бременността, заедно с други маркери (AFP, безплатен естриол).

Кръвен тест за hCG е първото лабораторно изследване, което може да се извърши още в много ранните етапи на бременността, преди посещение на лекар и регистрация. Неговите показатели дават възможност да се потвърди самият факт на бременността (в края на краищата домашните тестове понякога дават фалшиво положителен резултат), да се уверят в успешното му развитие според очаквания период - и по-точно да се изчисли самият период, за да се изключи рискът от извънматочна бременност, генетични аномалии и наследствени заболявания на плода. За възможно най-ясна оценка на резултата във формуляра за анализ посочете границите на нормалния индикатор hCG за всяка седмица от бременността.

Ултразвук на тазовите органи. Ултразвукът означава „ултразвук“ и днес той с право се счита за „златен стандарт“ за диагностициране на бременността.

С помощта на ултразвук можете да видите трохичка на екрана на устройството на почти всеки етап от бременността, започвайки от първите седмици, което със сигурност е важно за самите бъдещи родители, тъй като визуалното потвърждение за човек без опит в медицината е много по-убедително от цифрите на формуляра за анализ.

Първият ултразвук се препоръчва да се направи в самото начало на бременността - можем да кажем, че това е третата стъпка след положителен домашен тест и кръвен тест за hCG. Най-информативното е да отидете за изследване на 5-6 седмици от бременността: тогава ултразвукът не само ще покаже наличието на ембрион в матката, но и ще ви позволи да определите сърдечния ритъм на бебето (няма да се вижда на по-ранна дата). В допълнение, изследването ще измери дължината на шийката на матката и тонуса на миометриума (маточната стена) - това ще покаже дали има заплаха от прекъсване на бременността. По това време ултразвукът се прави трансвагинално - със сензор, който се вкарва във влагалището на бъдещата майка; По това време матката все още е малка и тазовите кости я затварят от обичайния коремен сензор, което затруднява изучаването. Ултразвукът с вагинален сензор е абсолютно безопасен за мама и бебе.

Вторият ултразвук, препоръчан на 18–20 седмици от бременността, се нарича още скрининг: той е включен в цялостен преглед на майката и бебето, който елиминира рисковете от малформации. В това проучване лекарят изследва щателно структурата на бебешките органи и системи, като обръща специално внимание на оценката на външните признаци на най-често срещаните генетични заболявания и малформации. Също така по това време лекарят описва местоположението и структурата на плацентата и пъпната връв, оценява съответствието на развитието и размера на бебето с очакваната гестационна възраст.

Третото ултразвуково изследване се извършва след 32-та седмица, в средата или дори по-близо до края на третия триместър, като основната му цел е да се оцени състоянието, големината и местоположението в матката на бебето, за да се изготви прогнозен план за раждане. В допълнение към изчисляването на височината и теглото на трохите, лекарят на този ултразвук оценява степента на зрялост на плацентата и количеството на околоплодните води.

Предимството на ултразвука за оценка на успешното развитие на бременността е:

 • в комбинация с максимално информационно съдържание, не само за лекарите, но и за бъдещите родители;
 • и в максимална безопасност за бебето.

Растеж на корема. Симпатичното заоблено коремче на бъдещата майка е основният признак на бременност за другите. Той обаче не се появява веднага и когато стане забележим, изглежда различно за всички. Външните промени започват да се появяват едва след 12 седмици от бременността: по това време горната част на матката, наречена дъното, става по-висока от предния ръб на тазовите кости. До 16-та седмица на бременността дъното на матката вече е разположено по средата между пъпа и горния ръб на тазовите кости - обикновено по това време долната част на корема е леко заоблена и става по-женствена. До средата на бременността - на 20 седмица - дъното на матката е разположено на два напречни пръста под пъпа; коремчето изпъква леко напред. На 24-та седмица дъното на матката се изравнява с пъпа и коремът изпъква още повече. На 28 седмици горната част на матката е 2-3 напречни пръста над пъпа, а до 32 седмици дъното се намира точно в средата между пъпа и долния ръб на гръдната кост. По това време коремът на бъдещата майка е станал голям и абсолютно кръгъл - в профилна позиция той прилича на половина ябълка. На 36 седмица очното дъно се намира под ребрата и гръдната кост. Това е най-високото положение на матката през целия период на бременността и максималният размер на корема. Но през последните седмици матката отново спада до нивото от 32 седмици: и бебето заема „изходна позиция“ преди раждането, притискайки тазовите кости и придърпвайки матката надолу с теглото си - в резултат дъното на матката отново се намира в средата между пъпа и мечовидния процес. В същото време формата на корема също се променя: профилът на бременна жена вече не прилича на половина ябълка, а на половина зряла круша: уголемяването на корема изглежда неравномерно, леко изпъква отгоре и се увеличава надолу и увисва малко.

Увеличаването на матката не е единственият фактор, влияещ върху формата и размера на корема на бъдещата майка. Външните промени също зависят от първоначалните свойства на фигурата на жената - формата на таза, растежа, пълнотата, както и от характеристиките на хода на бременността, като количеството вода, местоположението на бебето в матката и... броя на бебетата.

Равномерно наддаване на тегло. Наддаването на тегло по време на бременност е неизбежно и се причинява не само от появата на „нов наемател“ в корема на бъдещата майка. Новите килограми също са запас от хранителни вещества, специален резерв, необходим за нормалното поемане на бременността и развитието на трохи.

Липсата на тегло, както и наднорменото тегло, от своя страна, могат да показват скрити здравословни проблеми на бъдещата майка..

Добавете правилно

Има препоръчителни нива на седмично наддаване на тегло за различни периоди от бременността. Те са предназначени за бъдещи майки, чието тегло преди бременността не надхвърля нормалните граници:

 • 1-10-та седмица - 200гр
 • 11-20-та седмица - 300гр
 • 21-30-та седмица - 400гр
 • 31-40-та седмица - 300гр

За жените с дефицит на тегло по време на зачеването нормите се изчисляват по различен начин. Нормата за теглото се изчислява по формулата "височина - 110", например: при бъдеща майка с ръст 173 см и тегло 56 кг преди бременността дефицитът на тегло, необходим за успешна бременност, ще бъде 7 кг (173 - 110 = 63; 63 - 56 = 7 ).

За тази група бременни жени препоръчителните темпове на увеличение се коригират, както следва: 1-ви триместър - 800 g / месец, 2-ри триместър - 2400 g / месец, 3-ти триместър - 2000 g / месец.

Ако проблемът с наднорменото тегло е бил още преди настъпването на бременността, нормите препоръчват няколко „разрязвания“: 1-ви триместър - 300 g / месец, 2-ри триместър - 1200 g / месец и 3-ти триместър - само 800 g / месец.

Разбъркване на плода. Двигателната активност на плода се отбелязва още от 7-8 седмици на бременността, но за майката те стават забележими едва към средата на срока. Обикновено бъдещата майка отбелязва първите движения на трохите в период от 18-20 седмици. В допълнение към активността на самото бебе, периодът на първите усещания зависи и от физиката на бременната жена: грациозните млади дами могат да усетят поривите на бебето по-рано, а дамите „в тялото“ - малко по-късно от този период. Освен това опитът играе съществена роля при разпознаването на първите усещания... опит: при повтаряща се бременност майките по-рано забелязват движенията на бебето просто защото тези усещания вече са познати от предишната бременност и те веднага ги разпознават, без да ги бъркат с други усещания в корема.

Честотата и интензивността на движенията на плода зависят от времето на деня, храненето на майката, нейната физическа активност и емоционални преживявания, удобството на стойката и облеклото, както и продължителността на бременността и... чертите на характера. По движенията на бебето може да се прецени здравето му, затова на бъдещите майки се препоръчва да наблюдават двигателната активност на бебето и, в случай на внезапни промени по отношение на обичайния режим на движения (прекомерна активност или продължително затишие), да се консултират с лекар.

Лабораторни показатели. Друг начин да се уверите, че всичко е в ред с хода на бременността, благосъстоянието на майката и развитието на бебето, е навременната и редовна лабораторна диагностика, с други думи, тестове. Въз основа на резултатите от лабораторни изследвания можете да разберете почти всичко за бременността. Например, хемоглобинът в кръвта ще покаже дали бебето има достатъчно кислород, левкоцитите - дали майката има латентен възпалителен процес, протромбин и фибриноген - дали кръвта се движи бързо през съдовете, доставяйки хранене и кислород на бебето, и протеинът в урината може да е първият сигнал за усложнения на бременността.

CTG. Кардиотокографията по време на бременност се използва за проследяване на сърдечната честота на плода и тонуса на матката. Устройството CTG или кардиотокографът е устройство, което ви позволява дълго време да наблюдавате промените в сърдечния ритъм на плода и контрактилната активност на матката. Два коректора на това устройство са прикрепени към корема на бъдещата майка с помощта на ластици; единият записва феталните сърдечни звуци с помощта на ултразвуков сигнал, другият следи електрическите импулси, които се появяват в матката по време на контракциите. Анализирайки записа на сърдечния ритъм на плода, честотата на неговите движения и тонуса на матката, лекарите получават най-пълната картина на състоянието на плода в края на бременността и готовността на майчиното тяло за раждане. Това проучване се използва през последния триместър, след 32-та седмица.

Доплер. Доплер е вид ултразвуково сканиране, което измерва нивото на притока на кръв в съдовете на матката, плацентата и пъпната връв. Дишането, благосъстоянието, растежът, развитието и здравето на бебето пряко зависят от обема и скоростта на кръвния поток в тези съдове. След измерване на показателите на притока на кръв в съдовете на пъпната връв, плацентата и маточните артерии, те се сравняват с нормите на плацентарната циркулация за всеки конкретен период от бременността. Въз основа на резултатите от проучването лекарите могат да преценят състоянието и дишането на плода, да оценят очакваните рискове от бременност и прогнозата за предстоящото раждане. Доплерометрията се извършва през втората половина на бременността, започвайки от 20 седмици: по това време е завършено формирането на плацентата.

Благополучие на бъдещата майка. В допълнение към конкретни проучвания има по-прости, по-достъпни и разбираеми критерии за успешното протичане на бременността - това е оценка на общото благосъстояние на бъдещата майка. Ако се развият определени усложнения на бременността, възникнат неуспехи по време на бременността, това винаги се отразява на общото здравословно състояние на бъдещата майка. Можете да оцените благосъстоянието на бременна жена, като използвате прости манипулации, които лекарят извършва при всяка среща: измерване на кръвното налягане, преброяване на пулса, контрол на телесната температура и външен преглед. Според цвета на кожата, наличието на отоци или обриви, състоянието на косата и ноктите, опитен лекар може да каже много на бъдещата майка за нейното здраве и характеристиките на хода на бременността.

По време на бременност

Определя се при регистрация за бременност и на 36-37 седмици

Как да разберем дали плодът се развива нормално в утробата?

Бременността е един от най-вълнуващите моменти в живота на жената. По време на бременността всяка майка се притеснява дали плодът се развива нормално в утробата. Невъзможно е да се убедите в това, без да видите бебето в корема. Но за щастие има начини, по които лекарят може да проследи развитието на детето, или можете самостоятелно да наблюдавате бременността у дома..

Измерване на корема

Един от признаците на нормалното развитие на плода е постоянният растеж на корема. Според експерти лекарят може да оцени растежа на детето, като измери корема от матката до срамната кост. Обикновено размерът в сантиметри съответства на седмицата на бременността. Лекарите започват тези измервания през втория триместър..

Качване на тегло

Растежът на детето може да бъде оценен и чрез проследяване на промените в теглото на бременната жена. Ако майката не наддаде подходящото тегло, тогава детето няма да се развива нормално. Каквото и да се каже, но растежът и развитието на плода зависи от увеличаването на телесното тегло на майката. Естествено е да наддавате от 11 до 16 кг по време на бременност. Според експерти през първия триместър се натрупват по-малко от 1 кг, а след това от 1 до 2 кг на месец до раждането.

Ембрионален сърдечен ритъм

Експертите казват, че около края на първия триместър трябва да чуете сърдечен ритъм на плода, когато Вашият лекар използва доплер машина, която отразява звукови вълни от сърцето на плода. Според Американския конгрес на акушер-гинеколозите нормалната сърдечна честота на плода е между 110 и 160 удара в минута и това е едно от най-добрите потвърждения за здравословно развитие на плода. За да наблюдавате ембрионалния пулс у дома или на път, можете да закупите специално устройство.

Разбъркване на плода

Около 20-та седмица трябва да започнете да усещате трептене в корема, което е движението и ритниците на бебето. Движението на ембриона демонстрира неговото здраве. Според експерти плодът прави средно от 4 до 6 движения на час. Много деца стават по-активни вечер и след хранене на майката..

Ултразвук

Ехографията не е само първата снимка на вашето бебе. Той помага на лекаря да наблюдава растежа и развитието на плода. Много лекари правят ултразвуково сканиране при първото посещение за измерване на размера на ембриона. Около 20-та седмица жените трябва да се подложат на подробно ултразвуково сканиране, за да измерват размера на костите, да проверят състоянието на вътрешните органи и при желание да определят пола.

Календар за развитие на плода

В допълнение към горното, желателно е всяка бъдеща майка да знае и други особености на развитието на плода в даден период от време, а за това е необходимо да има под ръка специален календар, който съдържа цялата основна информация за развитието на плода по месеци. Този календар ще ви каже на какъв етап на развитие е бебето в утробата и как се променя с времето..

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.

Име на анализаКогато наематКакво показва
Клиничен ("общ") кръвен тестОт началото на бременността до 30-та седмица - веднъж месечно, от 30-та седмица до раждането - веднъж на всеки две седмициПозволява своевременно откриване на анемия (липса на хемоглобин - носител на кислород), възпалителни процеси от всякаква локализация, имунни реакции към плода
Общ анализ на уринатаОт началото на бременността до 30-та седмица - ежемесечно, след това на всеки две седмициПомага за изключване на заболявания на бъбреците и пикочните пътища, токсикоза и гестоза на бременни жени, диабет, общи възпалителни процеси
Кръвна захар