Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Как да определите бременността преди забавяне

Тенденцията към осъзнато майчинство набира скорост в съвременния свят. Една жена се подготвя за бременност дълго време, подлага се на всякакви прегледи, чете съответната литература. И сега идва моментът, когато тя навлиза в стадия на активно планиране и с нетърпение чака чудо. Един от ясните признаци за настъпване на бременността, мнозина смятат липсата на менструация своевременно и появата на две ярки ивици на теста. Но има редица признаци, по които човек може да разбере, че бременността е настъпила дори преди забавянето на менструацията. В крайна сметка женското тяло, с активна промяна в хормоналния фон, започва да й сигнализира за успешно зачеване.

Физиологични промени в тялото на жената през първите дни на бременността

И всичко започва с зачеването - процесът, при който яйцеклетката се опложда от спермата. Зрялото яйце в процеса на овулация напуска яйчника и започва да се движи по маточната тръба към матката, в момента на срещата му със спермата и настъпва зачеването. Освен това, оплодената яйцеклетка образува оплодено яйце и се прикрепя към стената на матката, продължавайки развитието си чрез бързо разделяне. За това женското тяло се нуждае от около седмица, след което започва да произвежда хормони, необходими за нормалния ход на бременността: прогестерон и човешки хорион гонадотропин (наричан по-долу hCG).

Първите признаци на бременност преди забавяне

Доста трудно е да се определи бременността много рано преди закъснението, понякога си струва да слушате тялото си за това.

Физиологичните и хормоналните промени се чувстват и жената може да забележи първите признаци на дългоочаквана бременност:

 1. Повишена базална температура;
 2. Крампи на краката, най-често през нощта
 3. Чувствителност към миризми и вкусове, гадене, въпреки че токсикозата обикновено се появява не по-рано от 4 седмици;
 4. Тежест в долната част на корема и кръста, в резултат на притока на кръв към вътрешните органи;
 5. Повишено слюноотделяне и промени в апетита;
 6. Често уриниране
 7. Метален вкус в устата;
 8. Повишен растеж на окосмяване по тялото, поява на старчески петна, акне;
 9. Проблеми със стомашно-чревния тракт (диария, киселини, запек, оригване);
 10. Нарушение на съня (безсъние или сънливост);
 11. Промяна в сексуалното желание (либидото се променя през цялата бременност);
 12. Повишено влагалищно отделяне, млечница;
 13. Намален имунитет (неразположение, внезапна умора и слабост);
 14. Внезапни промени в настроението;
 15. Имплантационно кървене - малки зацапвания в резултат на прикрепването на яйцето към стената на матката, характерно е за 6-12 дни след зачеването;
 16. Внезапно главоболие, причинено от хормонален дисбаланс
 17. Нежност на гърдите, потъмняване на ореола на зърната.

Не трябва да се забравя, че всички признаци, появили се преди медицинска диагноза, не могат да дадат абсолютна гаранция за настъпването на бременността и са субективни..

Как да разберем, че няма извънматочна бременност преди закъснението?

Случва се така, че планирането може да доведе до извънматочна бременност. Оплодената яйцеклетка може да се закотви в яйчника, фалопиевата тръба или коремната кухина. В този случай в ранните етапи жената може да изпитва същите симптоми като по време на маточна бременност преди закъснението, но има и значителни разлики:

 • Зацапване на петна;
 • Спазми или постоянна болка в долната част на корема;
 • Неразположение на фона на възпалителния процес;
 • Понижаване на кръвното налягане.

Ако имате тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Лечението на извънматочна бременност в повечето случаи изисква операция.

Как да определите ранната бременност преди забавяне?

Има доказани диагностични методи, с които можете да разберете за случилия се факт на бременността:

Измерване на базалната температура.

Температурата се измерва в ректума, сутрин, без да става от леглото. Базалната температура по време на цикъла се променя, както следва: по време на менструация, 36,2 - 36,7 градуса, по време на овулацията, тя започва да се повишава и до края на цикъла може да достигне 37 градуса. Ако е настъпила желаната бременност, тогава температурата може да се повиши до 37,1-37,3 градуса и да се задържи около два месеца.

Отличен вариант е свръхчувствителният тест, който може да открие бременност няколко дни преди закъснението..

Доставка на hCG анализ

Доставка на анализа на hCG - хормон, секретиран от плацентата по време на бременност. Това свидетелства за факта на зачеването и дали бременността протича благоприятно. Нивото на hCG през първите 4 седмици се удвоява на всеки 2 дни, след това темпът на растеж намалява, удвоява се на всеки 4 дни. Има смисъл да го дарите не по-рано от 10 дни след очаквания момент на зачеването.

Ултразвук за бременност преди забавяне

Ултразвуково изследване (оттук нататък - ултразвук). Ако се свържете с ултразвуков специалист на ранна дата, трябва да запомните, че плодът все още е с много малки размери. За да го види, лекарят трябва да има богат опит в тази област на диагностика, а ултразвуковата машина трябва да е модерна. С помощта на ултразвук можете да поправите факта на зачеването на 3-та седмица от бременността.

Традиционни методи за определяне на бременност преди забавяне

Много жени практикуват традиционни методи за определяне на бременността, настъпила в ранните етапи. Тези методи включват:

Йоден тест.

В сутрешната урина трябва да се навлажни влажна кърпа и върху нея да се капнат няколко капки йод, ако петното стане лилаво, значи бременността е започнала. Друг вариант е да съберете сутрешната урина в контейнер и да капнете малко йод в нея, ако капката веднага се разтвори в урината - резултатът е отрицателен, ако капката се задържи на повърхността - положителен.

Тест за сода.

Част от първата сутрешна урина се събира и в нея се потапя чаена лъжичка сода за хляб. Ако содата гази и се пени - резултатът е отрицателен, ако падне на дъното - жената е бременна.

Тест за калиев перманганат.

Малко количество калиев перманганат се разтваря във вода, така че водата да стане розова. След това към водата се добавя малко от първата сутрешна урина и ако тя се разтвори, няма бременност и ако утайка под формата на люспи, това означава, че жената скоро ще стане майка.

Здравословен начин на живот при планиране на бременност преди забавяне

Ако желаната бременност бъде потвърдена и жената скоро ще стане майка, тогава тя трябва да направи някои корекции в начина си на живот. Специално внимание трябва да се обърне на диетата, тя трябва да бъде наситена с всички необходими витамини и минерали, особено с фолиева киселина. Препоръчително е да ограничите кафето, силния чай и шоколада, да се откажете от алкохола и да изключите тютюнопушенето. По време на бременност трябва да се движите повече, да ходите на чист въздух, да плувате. Не трябва да се ваксинирате, да приемате лекарства (особено антибиотици) без лекарско предписание. Рентгеновите лъчи и флуорографията при жени в позиция са противопоказани.

Ключът към успешната бременност е прекрасно настроение и спокойствие на бъдещата майка. Основната й задача през този период е да се радва на ситуацията и да се подготви за среща с бебето си..

Първи симптоми: как да се определи бременността преди забавяне

Гинеколозите вземат първия ден от последната менструация, за да изчислят гестационната възраст. Това се дължи на трудността да се определи точната дата на зачеването. Въпреки това първата седмица на бременността е много важна, дори може да се нарече решаващ период. От него зависи как ще се развие плодът и дали ще може сигурно да се закрепи върху стената на матката. Но да разберете за бременността през първите 1-2 седмици не е толкова лесно, много от симптомите му не са специфични и присъстват при други състояния или заболявания. В повечето случаи обаче в този период вече можете да откриете първите признаци на бременност..

Възможно ли е да разберете за бременността преди закъснението

Стабилната базална температура на ниво от 37,0 до 37,3 градуса по Целзий ще позволи да се определи бременността преди забавяне. Този показател се дължи на действието на хормоните през целия менструален цикъл. В първата си фаза, когато менструацията продължи и BT се поддържа на около 37 градуса, яйцеклетката узрява в яйчниците. Това се случва под въздействието на естрогени, които освен всичко друго постепенно понижават базалната температура. Неговият минимум пада в навечерието на овулацията и веднага по време на него има рязко увеличение, свързано с ниски нива на естроген и скок в показателите на прогестерона. Ако зачеването не се е състояло в този цикъл, тогава базалната температура след овулацията ще намалее. Ако BT е стабилен на около 37-37,3 градуса, тогава една жена може да заключи, че е бременна, дори преди закъснението.

Високата базална температура може да потвърди бременността

Трябва да се има предвид, че косвените фактори също могат да повлияят на точността и резултатите от измерването. Те включват безсъние, заболяване, прием на някои лекарства, полов акт малко преди проверка на температурата и др. Въпреки това оценката на BT е един от най-лесните начини да се разбере за бременността преди закъснението, ако тестът не е под ръка или ако няма смисъл да се използва, защото за ранна диагностика.

Симптоми на бременност: първите усещания

Приблизително на седмия до десетия ден след имплантирането на яйцеклетката в матката могат да се появят първите субективни усещания, които не са типични за обичайното "небременно" състояние на жената.

 1. Повишаване на чувствителността и обема на млечните жлези. Свръхчувствителността, а понякога дори болезнеността се усеща още 10 дни след овулацията. Този симптом на бременността през първите дни се отбелязва от около 70% от бременните жени..
 2. Гадене. Много жени може да не се разболеят рано. Тези, които имат по-малък късмет, гаденето се тревожи по-често сутрин, понякога повръща.
 3. Изтръпване и рисуване на болки в матката. Това се дължи на свиването и растежа на маточните мускули. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и дърпащи болки.
 4. Промяна във вкусовите предпочитания. Често хормоналните промени могат да доведат до нови вкусови предпочитания. Много бременни жени искат да ядат кисела или солена храна. Има и рязко отхвърляне на определени продукти, дори мисълта за което предизвиква отвращение. Често жените са силно чувствителни към миризми. Като правило се наблюдава повишена чувствителност към миризми в рамките на няколко дни след зачеването..
 5. Често уриниране. Този знак се формира на фона на повишено производство на hCG. Обикновено честите позиви се появяват през нощта..
 6. Чувство на зле и сънливост.Дори седмица преди менструацията има чувството, че се развива настинка, докато няма дихателни симптоми. Има усещане за умора, сънливост и слабост, в ранните етапи жената се уморява много. Произведеният хормон прогестерон има релаксиращ, успокояващ ефект.
 7. Подуване на корема, газове, черва Това се улеснява от хормонални промени, характерни за бременността, което води до увеличаване на кръвообращението в съдовете на коремната кухина и в резултат до леко подуване на чревните стени.
 8. Намален имунитет. Първичните признаци могат да се проявят под формата на ARVI - в резултат на намаляване на имунитета. По-специално, възможна е хрема, фарингит, възпалено гърло.
 9. Треска и студени тръпки - чувството на топлина, последвано от студени тръпки, се появява няколко пъти на ден. В този случай може да не се получи повишаване на телесната температура. Това е вътрешно усещане, което не зависи от влиянието на външни фактори..
 10. Лек спад на кръвното налягане. Ако една жена е имала ниско кръвно налягане преди бременността, тогава на фона на бременността са възможни състояния на понижаване на кръвното налягане (под 100/60 mm Hg).
 11. Мигрена главоболие. Главоболието вече може да притеснява от първите седмици..
обратно към съдържанието ↑

Външни промени в началото на бременността

Още преди закъснението могат да се появят външни промени, които се проявяват чрез промени във външния вид, както и в тялото на жената. Нека разгледаме някои от тях.

 1. Акне Във връзка с рязка хормонална промяна в тялото, акнето се появява на кожата за кратко време. Преди и по време на забавянето, появата на акне се отбелязва дори от онези жени, които никога преди това не са страдали от акне..
 2. Появата на подуване на лицето и ръцете. Някои жени твърдят, че в ранните етапи имат леко подуване на лицето и ръцете..
 3. Проявата на венозен модел на гърдите. Много жени отбелязват, че гърдите им са се променили почти през първите дни след зачеването. След колко дни се появяват венозни "шарки" на гърдите, зависи от индивидуалните характеристики.
 4. Зачервяване на кожата на лицето. По кожата се появява руж, тъй като кръвообращението в тялото на жената се увеличава. Като правило лицето става червено, жената се нагрява в късния следобед.
обратно към съдържанието ↑

Физиологични промени в ранните дни на бременността

Опитвайки се да определи какви признаци на бременност в ранните дни показват зачеване, жената обръща внимание на физиологичното състояние.

 1. Имплантационно кървене. Това е един от най-ранните симптоми на бременност. Приблизително 8-11 дни след зачеването ембрионът е прикрепен към маточната стена.
 2. Болки в кръста също могат да показват ранна бременност, но лека болка се появява периодично през целия период на бременността. Също така в ранните етапи често има "лумбаго" от тазовата област до краката.
 3. Изпускане от гениталния тракт. Ако бременността е започнала, отделянето от гениталния тракт става дебело и след периода на овулация може да стане доста изобилно.
 4. Обостряне на хемороиди. Тъй като след зачеването притокът на кръв в тазовите органи се увеличава и запекът също се притеснява, хемороидите могат да се влошат през първите седмици след зачеването.
 5. Силно слюноотделяне. Понякога гаденето, подуването на корема или дискомфортът в корема също са придружени от силно слюноотделяне.
 6. Повишена температура. Понякога има постоянна температура от 37 ° t като знак за бременност. Дали температурата може да бъде понижена, зависи от физиологията на тялото.
обратно към съдържанието ↑

Имплантно кървене

Времето за образуване на кървене по време на имплантацията е доста близо до обичайната менструация, но все пак се различава от тях. Как правилно да се диагностицира наличието на подходящ физиологичен процес в рамките на възможно зачеване или овулация:

 • След овулация. Менструалният цикъл поотделно за всяка жена може да варира в определени граници, но остава стабилен в ситуации, когато жената няма сериозни хронични заболявания на пикочно-половата система. При изчисляване на индикативен цикъл от 31 дни, средно на 23-27 ден от цикъла след овулация е възможно имплантационно кървене, в тази ситуация, ако зачеването и прикрепването на оплодено яйце към лигавиците на матката.
 • След зачеването. Съвременните гинеколози посочват и потенциалното време за поява на кървене по време на имплантацията след зачеването - това обикновено се случва 6-14 дни след датата на оплождане на яйцеклетката. Толкова време ще отнеме на последната да преодолее разстоянието до лигавиците на матката от съответната тръба.
обратно към съдържанието ↑

Чести позиви за уриниране

Честото уриниране през деня и през нощта е често срещан ранен признак на бременност. Трябва да се отбележи, че няма други болезнени усещания (болки, порязвания, парене). Тези явления изчезват до 4-ия месец на бременността. Това се дължи на значителни хормонални промени, които съпътстват бременността. Повишеното ниво на женските полови хормони отначало допринася за значително прилив на кръв към тазовите органи. Преливането на кръвоносни съдове причинява временни промени във функционирането на бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Тези явления намаляват през втория триместър на бременността, но те могат безопасно да се отдадат на честите признаци на бременност..

Промяна в сексуалното влечение

Повишено сексуално желание, постоянни мисли за секс - тези симптоми често се появяват в първите седмици след зачеването.

Промяната в либидото може да е признак за ранна бременност. След имплантирането на ембриона и хормоналните промени в тялото, които са започнали, бъдещата майка може да изпита амплитудни колебания в сексуалното желание. Възможни са промени в либидото и в двете посоки: нагоре или обратно - надолу. Но е малко вероятно такива промени в благосъстоянието да се считат за надежден признак на ранна бременност: стресът, липсата на сън или, обратно, положителните събития могат да повлияят на либидото по същия начин..

Увеличаване и промяна на гърдите

Повишава се чувствителността на зърната и млечните жлези. Гърдите са пълни, боли, ареолите около зърната потъмняват. В някои случаи се отделя дори коластра, появяват се вени на гърдите.

Промените в млечните жлези, които могат да настъпят 10-14 дни след оплождането на яйцеклетката, също могат да бъдат признак за бременност. Набъбване на гърдите, болезненост - тези симптоми могат да бъдат знак, че е зачело. Това състояние обаче може да се приеме като надежден симптом само за онези жени, които не са страдали от болезненост в гърдите малко преди началото на менструацията. Ако няколко дни преди менструация гърдата винаги е пълна и болна, тогава за какви признаци на бременност можем да говорим?

Замайване

Главоболието е много относителен признак на бременност. Причините могат да бъдат свързани с преумора, промени в метеорологичните условия, вегето-съдова дистония.

Подобряването на кръвообращението е добро. Но понякога приливът на кръв към мозъка може да причини болка. Това се случва през първите няколко седмици от бременността - болката обикновено е слаба, но честа. И по-често, ако не пиете достатъчно вода или имате проблем с кръвта, струва си да се изследвате. С течение на времето „бременните мигрени“ отшумяват.

Запушване на носа

Проблемите с носа са може би най-неочакваният признак на бременност. Запушване или, обратно, вечно мокър нос, в някои случаи дори има зацапване - всичко това може да се дължи на новата ви позиция. Причините за това са две. Първо, увеличеният кръвен поток оказва натиск върху съдовете. На второ място, хормонът естроген може да причини подуване на лигавиците в носа..

Традиционни методи за определяне на бременност преди забавяне

Преди това жените определяха началото на бременността в ранните етапи преди забавяне с помощта на народни средства. Най-популярните са:

 1. Използването на калиев перманганат. Слабо концентриран разтвор на калиев перманганат се излива в дъното на чисти съдове. Към него се добавя малко количество урина, събрана след събуждане. Утайка на дъното на съдовете под формата на люспи и мътност - доказателство за началото на зачеването.
 2. Смесване на урина с червено вино в съотношение 1: 1. Ако цветът на виното не се е променил след смесване на течностите, това означава, че жената не очаква дете. В противен случай тя трябва да се подготви за майчинство. Когато се използва този метод, за определяне на бременността трябва да се използва натурално вино, в противен случай резултатът от метода ще бъде неинформативен..
 3. Варене на сутрешната порция урина. Процедурата се извършва в железен съд. При бъдещите майки в урината се появява утайка под формата на люспи. Методът не дава точни резултати във всички случаи. Ако дама страда от патологии на бъбреците и пикочните пътища, след кипене в урината й също могат да се появят примеси, които не са свързани с „интересното положение“.
 4. Изследване на пулса на детето. Преди това жените вярваха, че ако легнете по гръб и докоснете стомаха си с пръсти (7 см под пъпа), можете да усетите слабия пулс на развиващия се плод. Тази теория няма потвърждение.
 5. Смесване на урина и паста за зъби. Смесват се малко количество съставки. Ако момичето стане майка в бъдеще, тогава цветът на сместа ще придобие синкави нюанси..
обратно към съдържанието ↑

Гадания и мечти

Навремето момичетата се чудеха дали скоро няма да станат майки с лук. За целта взели 2 лука и ги заровили в земята. Тогава момичетата се чудеха коя от луковиците означава бременност и коя не. Резултатите са оценени, след като една от засадените глави порасне до 4 cm.

Друг метод за гадаене за бременност, който сте популярни в древността, е използването на златен пръстен. Момичето, което подозирало, че е бременна, трябвало да извади малко коса от главата си и да я увие около пръстен. Пръстенът на косата й трябваше да бъде поставен върху корема. Ако започне да се клати, това означава, че тя е в позиция. Ако пръстенът остава неподвижен, това означава, че утробата е празна..

Жените във форумите пишат отзиви за това как да разберете за бременността преди закъснение у дома според сънищата. Много от тях са мечтали за жива риба след зачеването.

Същото означава сън, в който жената вижда риба във вода. Водата в този случай символизира околоплодната течност, а рибата - детето. Пророческият сън е този, в който жените са потопени във вода и усещат уют и спокойствие.

Колко дни след зачеването тестът диагностицира бременност?

Както можете да видите, не настъпват значителни промени в тялото на жената, нито два, нито четири дни след зачеването, което би било характерно за бременността. Хормоналният фон преди имплантацията остава същият както при бременни, така и при небременни жени. Доминиран е от естествен излишък на нива на прогестерон и това е характерно за всички жени през втората половина на цикъла. Следователно, не трябва да търсите симптоми на успешно зачеване през първата седмица след овулацията - те по принцип не могат да бъдат.

Всичко, което една жена може да възприеме като признаци на бременност по това време, не е нищо повече от психогенни симптоми или измислени усещания, които нямат нищо общо с реалните промени в тялото по време на бременност.

Оттук и заключението - тестът, дори и най-точен и модерен, няма да покаже бременност през първата седмица след овулацията (от 14 до 21 дни от цикъла). Възможно е да се установи дали усилията на партньорите след незащитен полов акт са успешни само когато нивото на хорионгонадотропния хормон в урината на жената надвишава прага на чувствителност на тестовата система.

Лабораторни показатели като признак за бременност

Точният начин за определяне на майчинството е кръвен тест за човешки хорионгонадотропин (hCG). Анализът дава точни резултати 10 дни след зачеването, дори ако няма забавяне на менструацията. Анализът на HCG е в състояние да потвърди бременността, преди ултразвукът да я покаже. Можете да направите този анализ във всяка лаборатория и болница. За да бъде резултатът от проучването по-информативен, жената трябва да вземе предвид редица правила, когато се подготвя за него:

 1. Откажете значителна физическа активност.
 2. Дарете кръв на празен стомах.
 3. Спрете приема на хормонални лекарства 24-48 часа преди анализа или предупредете медицинските работници за лечение, ако е невъзможно да се отмени терапията.

Жените могат да определят началото на зачеването не само с помощта на аптечните тестове за бременност. За някои от тях е достатъчно да се вслушат във вътрешните чувства и интуиция. Ако жената има няколко симптома, показващи имплантиране на оплодено яйце в матката, тогава тя трябва да направи кръвен тест за hCG. Тя ще ви позволи да идентифицирате наличието на бременност или отсъствието й преди закъснението на менструацията с висока точност. Опитвайки се да разберат всичко за бременността от първите дни на зачеването, бъдещите майки, които са идентифицирали определени симптоми в себе си, прибягват до лабораторни изследвания и анализи.

Най-надеждният начин да разберете за бременността преди забавяне е кръвен тест за повишаване на хормона на hCG. HCG се определя чрез тестове или анализи и нивото му показва, че е настъпило зачеване и че носенето на плода протича нормално. Нарастването на този показател се случва и преди забавянето на менструацията, когато се отбелязва много кратък период..

Друг надежден начин да разберете дали сте бременна е чрез мастилено-струен тест за бременност..

Принципът на действие, подобно на другите видове бързи тестове, се основава на определянето на hCG. Надеждността на мастилено-струйния тест е по-висока поради използването на специфични частици, които се прикрепят към HCG, оцветявайки реагента в синьо. Диагностиката с този реактивен тест може да се извърши 4 дни преди началото им.

Появата на единичен симптом не е значителен симптом, но комбинация от няколко от тях може да показва бременност. По този начин има много признаци - външни, физиологични, лабораторни, с помощта на които човек може първоначално да подозира и по-късно да потвърди бременността. Как и кога се появяват такива симптоми, колко дни се появяват след зачеването, зависи от индивидуалните характеристики на организма..

Ранна бременност: как да се определи преди забавяне

 • Бременност

Искате ли да знаете, още преди да се забави менструацията, бременна ли сте? За съжаление, без да се прави домашен тест за бременност, кръвен тест или ултразвук, няма 100% сигурност за определяне на бременността в ранните етапи преди забавяне на менструацията..

Някои признаци и симптоми обаче могат да показват, че сте в първите седмици на бременността..

Най-ранните признаци на бременност преди забавяне

По-долу са дадени някои от ранните симптоми на бременност, които може да изпитате преди очаквания период. Но имайте предвид, че първите признаци на бременност често имитират симптомите на ПМС (предменструален синдром, който се появява няколко дни (2 до 10) преди началото на менструацията и изчезва през първите дни).

По време на ранна бременност, преди закъснението, могат да се определят следните симптоми:

1. Болезнени или чувствителни гърди

Една от най-ранните промени, които може да забележите по време на бременност, е болката в гърдите. Вашите гърди, които са нежни на допир, може да станат по-стегнати и пълни. Той е свързан с повишени нива на прогестерон в организма..

Междувременно такъв симптом може да продължи през цялата бременност или може да отшуми след първите няколко седмици..

2. Потъмняване на зоната около зърната

Може също да забележите, че зоната около зърната ви потъмнява. Това може да се случи още една до две седмици след зачеването и често е първият признак на бременност..

3. Умора

Умората често се появява в ранните месеци на бременността. Това се дължи на хормонални промени. Освен това през това време кръвната захар и кръвното налягане са по-ниски от нормалните..

4. Гадене

Гаденето, особено сутрешното гадене, обикновено започва между четвъртата и шестата седмица на бременността. Може да почувствате леко гадене дори преди да започне менструацията. Въпреки че този симптом обикновено е гадене, много жени изпитват през първите месеци на бременността..

5. цервикална слуз

По време на ранна бременност може да забележите промяна или увеличаване на вагиналното отделяне. През първия триместър от цервикалния канал на шийката на матката се отделя лепкава, бяла или бледожълта слуз. Това се дължи на повишените нива на хормоните и вагиналния кръвен поток..

Това увеличаване на влагалищното течение може да продължи през цялата бременност поради омекотяване на шийката на матката..

6. Имплантно кървене

На 10-14-ия ден след зачеването може да изпитате леко зацапване (имплантационно кървене), когато оплодената яйцеклетка се въведе в лигавицата на матката. Това обикновено се случва около седмица преди очаквания период..

Кървавото отделяне ще бъде незначително. След няколко часа или дни те ще спрат.

7. Често уриниране

Вероятно сте чували, че жените трябва да уринират често по време на бременност. Това е така, защото тялото ви увеличава количеството кръв, което изпомпва, карайки бъбреците да обработват повече течност от нормалното. Следователно пикочният ви мехур ще прелее..

Честото пикаене в тоалетната може да бъде ранен признак на бременност. Но в същото време този симптом при някои жени може да се появи само през втория или третия триместър на бременността..

8. Базална телесна температура

Можете да измервате базалната телесна температура по един от следните начини: в устата, във влагалището или в ректума, когато сте напълно в покой. Но ректалният метод се счита за най-надежден.

Обикновено измерването се извършва сутрин, веднага след сън, докато тялото все още е в покой.

Като анализирате динамиката на базалната температура, измерена всеки ден по едно и също време и записана в бележник, можете да проследите овулацията и ранната бременност.

Повишената базална телесна температура в рамките на 0,4 градуса обикновено трае 18 дни, през които зрее жълтото тяло. Това е така, защото производството на хормона прогестерон се увеличава, за да защити бъдещия плод..

Ако вашата базална температура е повишена три дни след края на овулацията, най-вероятно сте бременна.

По този начин повишаването на базалната температура в рамките на 0,4 - 0,8 градуса след овулацията може да бъде ранен симптом на бременността..

Въпреки това, определени фактори като болест, стрес, пътуване, алкохол, някои лекарства, употреба на контрацептиви могат да повлияят на точността на резултата..

9. Подуване на корема

Ако усетите, че коремът ви е подут, това може да е симптом на ранна бременност преди забавяне. Подуване на корема, запек или образуване на газове се появява, когато храносмилателната ви система може да се забави поради хормонални промени.

Колко надеждни са тези симптоми?

Изброените по-горе първи признаци на бременност не могат да се нарекат 100% надеждни. Симптомите на бременността са различни и различни за всяка жена. Те също могат лесно да бъдат объркани с предменструален синдром (ПМС)..

Ето защо е точно невъзможно да се определи бременността преди забавяне на менструацията само по симптоми..

Най-добре е да направите домашен тест за бременност или да посетите Вашия лекар, ако подозирате, че сте бременна или имате забавяне на менструацията.

Домашните тестове за бременност са доста надеждни. Но понякога можете да получите фалшиво положителен отговор. Това може да се случи по различни причини, включително извънматочна бременност или прием на някои лекарства.

Проследете положителен домашен тест за бременност и посетете Вашия лекар за изследвания на урина и кръв, за да разберете коя седмица от бременността и как да изчислите.

Признаци на бременност спрямо симптоми на ПМС

Отговаряйки на въпроса ви за ранната бременност - как да определите преди закъснението, трябва да се отбележи, че неговите признаци често имитират симптомите на ПМС. Например умората, гаденето и чувствителността на гърдите могат да бъдат симптоми както на бременност, така и на ПМС..

Но ако сте бременна, може да има някои ясни признаци, че това не е ПМС. Например, може да получите кървене по време на имплантацията.

Леко кървене или зацапване се появяват 10-14 дни след зачеването. Обикновено можете да ги получите около седмица преди началото на менструацията. Това кървене ще бъде по-леко от менструацията Ви и ще спре след един до три дни..

Други признаци, като чувствителност на гърдите, подуване на корема и спазми, могат да бъдат симптоми както на ПМС, така и на бременност. Докато не направите домашен тест за бременност, ще ви е трудно да определите какво причинява тези симптоми..

Колко скоро мога да си направя тест за бременност?

Трябва да изчакате поне една до две седмици след секс, за да си направите домашен тест за бременност. Тоест това е времето, необходимо на най-ранния тест за откриване на нивото на човешки хорион гонадотропин (hCG), хормон, произведен по време на бременност..

Ако направите теста твърде рано, той все още може да не успее да открие hCG. След това трябва да изчакате и да проверите теста седмица след като периодът ви не е дошъл..

След като получите положителен домашен тест за бременност, посетете Вашия лекар. Той ще може да потвърди бременността и да обсъди следващите стъпки, които да проследите преди раждането.

Други причини за забавени периоди

Ако вашите менструации са закъснели, това не винаги е свързано с бременността. Други причини за забавени периоди могат да включват:

 • хроничен или тежък стрес;
 • ниско телесно тегло;
 • чести и високоинтензивни упражнения;
 • затлъстяване;
 • синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ);
 • ранна перименопауза (преди менопаузата, обикновено започва след 40-годишна възраст);
 • патология на щитовидната жлеза.

В случай на закъснение, което не е причинено от бременност, посещението при лекар е задължително.

Радваме се, ако нашата статия е била полезна за вас, разширила е вашата осведоменост и е дала отговор на въпроса ви за ранната бременност - как да определите преди забавяне.