Двойно къпане, двойно хранене, двойна болест на движението... О, ако и двете бебета харесваха едно и също нещо!

Едновременният сън на трохите ви ще ви даде малко почивка, която понякога е незаменима дори ако имате едно бебе и какво да кажем за две или повече, такава почивка е жизненоважна за вас. През това време можете да спите, да се къпете или да вършите домакинска работа. Изкушаващо? За съжаление, това не е толкова лесно, колкото звучи. Нека си признаем, вероятно има близнаци някъде в идеалния свят, които тихо заспиват в креватчето си, но в реалния живот има само два начина да поставите близнаци едновременно: шофиране на кола или вземане на количка (говорим за бебета, чиято възраст е по-малка Една година). Ако живеете в селска къща, в селска къща или имате балкон, вие сте спасени! Основното нещо е да не научите децата да спят в непрекъснато движеща се количка, тогава ще бъдете обречени на двучасови разходки по няколко пъти на ден, което само по себе си е много полезно, но не и когато през цялата нощ хранете поред две бебета. Не забравяйте, че основното за майката е сънят и е добре, ако децата спят на балкона..

Как да спя

Майки близнаци, слушайте внимателно. Първата година едва ли ще можете да спите повече от 6 часа подред, при условие че имате един асистент под формата на съпруг. Ако имате такъв лукс като бабите, които могат и искат да помогнат, тогава картината със съня ще бъде по-малко драматична. Така че, ако нямате или имате ограничена възможност да получите помощ, тогава ще трябва да си легнете веднага щом съпругът ви се прибере от работа (този метод едва ли е подходящ за съпругите на работохолици, които се прибират след 23:00, ако става въпрос за съпруга ви, попитайте бавачката ). Съпругът ви трябва да ви остави да спите до момента, в който той сам трябва да си легне, този път трябва да съвпадне с оставянето на трохите. Сега вие, заедно или сами, трябва да поставите децата в леглото и да си легнете спешно сами, преди първото събуждане. Какво ще се случи през нощта зависи от това как сте съгласни със съпруга си. Можете да разделите нощта наполовина, или той ще доведе децата да се хранят, а вашата задача е да ги върнете в креватчетата си.

Как да ги успокоим (когато изглежда, че вече нищо не работи)

Ако стоите насред стая с две бебета, разкъсани от писъци в ръцете си, опитайте се да съберете волята си в юмрук и използвайте един от следните методи:

- Дръжте ги и двете (едното на ръце, а другото в слинг) или помолете съпруга си да вземе едно от бебетата и да ходи с него някъде далеч от вас с първото бебе. Често едното от децата плаче само защото другото плаче. Като ги разделяте, можете бързо да ги успокоите..

- Сложете ги в люлката и ги разклатете, понякога напротив, те се нуждаят от компанията на другия, за да се успокоят. С течение на времето ще започнете да усещате как да действате за всеки отделен случай..

- Предложете им залъгалка. Но помнете, че доброто за един не винаги работи за друго..

- Обърнете внимание на настроението на децата си. Случва се така, че единият е по-малко спокоен, а другият иска да остане в мълчание за няколко минути в леглото си и да разгледа мобилен телефон с играчки. Дайте им възможност да прекарват времето така, както искат, поне понякога.

- Ако нито един от тези методи не работи. Опитайте се да се успокоите. Понякога бебетата просто плачат и това е добре..

Как да ги различаваме

Най-големият страх на всяка майка на близнаци е, че тя погрешно ще нахрани едното дете два пъти, а другото ще огладнее. Не се притеснявайте, това е малко вероятно, тъй като бебето има чудесен начин да разбере, че е гладно - чрез взискателни писъци. Но докато свикнете, по-добре си запишете всички манипулации, които сте направили с децата, за ваше спокойствие. Докато не се научите да различавате по каква причина бебетата плачат (мокра пелена, глад или умора), записите ще ви помогнат да разберете защо точно всяко дете плаче.

Вашата задача ще бъде по-трудна, ако имате близнаци от същия пол. В този случай проблемът с разликата ще продължи почти през целия живот (това е особено вярно, ако оставите деца с бавачка или баба). Няма да можете да се справите без многоцветни гривни на крак или дръжка или можете да нарисувате едно от децата нокът на крак с лак. Основното нещо е да не забравяте какъв цвят кое бебе има гривна или чийто нокът е боядисан с лак, затова най-надеждният начин е да използвате персонализирани гривни..

Да бъдеш майка на близнаци е двойна работа, но и двойно щастие! Пожелаваме на всички майки леки нощи.

Харесайте, ако статията е полезна!

Как да се справите сами с близнаци по гърдите

Щом стане известно, че очаквате близнаци, цял облак въпроси започва да се рои в главата ви. Особено тези семейства започват да се притесняват къде ще трябва да се справят с бебетата без допълнителни помощници. В тази статия ще се опитаме да отговорим на достатъчно достъпни на повечето въпроси, свързани с външния вид и първите месеци от живота на близнаците. Надяваме се, че тук определено ще намерите нещо полезно, което може да улесни грижите ви за вашите малки трохи..

Всъщност, както се казва - очите се страхуват, но ръцете го правят. Това е 100% вярно по отношение на кърмачки близнаци..
Най-важното при общуването с малки близнаци е да ги поддържате здрави и родени навреме. Ето защо, ако сега все още сте в състояние на бременност, очаквайки бебета, тогава най-важната ви задача е да издържите и безопасно да родите трохите си. Спокойно, само спокойно! Сега ще ви кажа как можете да улесните първия път и дали е възможно да се справите с близнаци в гърдите с една ръка.

Е, разбира се отговорът ми, потвърден от личен пример - можете! И дори необходимо! Започнах да се справям с близнаците си на гърба си в болницата, където след трудно раждане ми ги донесоха на втория ден. Чувството за дълг да ги гледам ми даде сили и облекчи следродилния и следоперативния период. Що се отнася до родилния дом - по-голямата част, по-голямата част от бебетата там само ядат и спят. Лесно се нанася върху гърдите един по един. Така че не трябва да се страхувате от това. И след като се върнете у дома, вече можете по-добре да организирате пространството, за да улесните двойната си задача..

НО! Веднага искам да отбележа, че много майки искат да се справят сами с близнаци, вярвайки, че това е тяхната пряка отговорност и да поискат помощ е срамна задача. Това не е вярно! Ако имате някакви възможности за помощ, не ги пренебрегвайте! Не отказвайте. Понякога грижата за децата може да изглади и най-дългогодишните конфликти. Не отказах помощта дори на бабите си. Нека да е веднъж седмично, но те преобърнаха количката около стадиона наблизо! Не подценявайте близките си, не пречете на желанието им да помогнат - това е моят съвет към вас..

Е, да се върнем към точката =)

В момента моите близнаци са на 6 месеца и имам няколко съвета за тези, които са едва в началото на това пътуване:

 • Кърменето се практикува най-добре в тандем. В противен случай рискувате да подавате последователно едно или друго през целия ден и дори да излезете на улицата е доста трудно - в крайна сметка в този случай някой ще излезе на разходка сит, а някой ще огладнее. Близнаците ми висяха на гърдите си по 30-40 минути. Възглавницата за хранене на близнаците беше лично неудобна за мен. Първо, след трудна доставка и наличие на разкъсвания и шевове, беше просто невъзможно да седне. Второ, дори да седна, височината и ширината му не ме устройваха. Грубо казано, децата лежаха върху него, така че беше просто невъзможно да стигна едното и другото с гърдите си едновременно. В тандем има много пози за GW и може би такава възглавница ще ви подхожда, или ще я направите по поръчка по ваш размер - има много опции. Избрах този вариант - изцедих мляко и в началото едното смучеше гърдите, а в същото време давах млякото си от шише на другото. Тогава за мен се оказа по-удобно и по-бързо да храня едновременно и двете деца от шише, защото децата ядат от шише много по-бързо.
 • Сън на близнаци, както по принцип, и хранене, по-добре е да се организира, ако е възможно, по едно и също време. Отначало ще бъде почти невъзможно да се настроите отвън, но колкото по-големи стават децата, толкова по-лесно ви е да повлияете..
 • Също така е важно да се спазва режимът. Независимо от вида хранене, съветвам ви да хранете трохите си на час. Отначало храненето трябва да бъде веднъж на всеки 2,5-3 часа; в процеса на израстване този интервал, разбира се, се увеличава. Отначало имах само режим на хранене, бебетата имаха общ сън, а също така имаше и пълна десинхронизация. През деня, през нощта, разбира се, те спяха. Това не ме притесняваше, към около шест месеца режимът на сън и бодърстване вече се беше подобрил..
 • Различни джаджи също ще направят живота ви много лесен. Съдомиялна машина, стерилизатор, люлеещ се център, разработващи мобилни телефони за детски креватчета, стилист за пелени, нагревател за бутилки - всичко това може да ви послужи добре.
 • Изберете много внимателно количка с две легла. Внимателно изучете всички размери, така че да мине през всички врати, изкачени във всички рампи. Ако не е възможно да донесете количка в апартамент или къща - моят съвет е да си купите чанти за носене и да помислите за мястото за съхранение на количката. Някои къщи имат колички в приземния етаж, ако не, можете да ги съхранявате в кола, паркирана наблизо и т.н. А да сложиш децата в количка е в чанти за носене. Можете също така да обмислите опцията прашка + единична количка. Но мисля, че това е неудобно и дори опасно. Има дори крем и раници за близнаци, аз лично не съм го използвал, но може да е полезен, вижте сами.
 • Не учи децата на ръка. Нека да обясня, много често, както в живота, така и в интернет, срещам фрази - вземете ги на ръце и ги носете цял ден из апартамента и показвайте всичко - никога не съм страдал от тези глупости и не ви съветвам. Винаги ги забавлявам заедно - слагам ги един до друг на килимите за разработка, разговарям с тях, чета, пея песни и т.н. Понякога пускам радиото и танцувам - те винаги са във възторг, а настроението ми е като след дискотека =). Струва ми се, че има много повече развитие и няма такъв ефект - че те нямат нужда от нищо, а просто го влачат и показват. Е, ако имаше такъв - Е, където и да отиде, но нямам желание да нося две, например, нито желанието, нито възможността. Те нямат нищо против! Но когато има помощници, те няма да го направят от ръцете си, хитри бръмбари =). Да, и за помощниците е по-лесно да вземат детето на ръце и това е - не можете да го видите, не можете да го чуете, да се разхождате, но за да забавлявате и играете, за да калайвате - това изисква много повече усилия... Е, това са моите наблюдения) И постепенно децата свикват да играят, тренират, майтапят се с играчките и помежду си - много по-приятно и интересно е да прекарвате време с такива деца, отколкото ако детето има само едно забавление - да седи на ръце и да се разхожда из апартамента по цял ден =).
 • Мама има нужда от почивка, рестартиране. Как да не загубим сърце? Например имаме уикенд - със сигурност ще отида на кино, ще пазарувам, ще си сложа главата в ред или ще отида някъде с моите приятели. Дори когато гърдите са постоянни, винаги можете да отделите няколко часа. Съпругът ми седи спокойно и по цял ден, много ми помага. Ваната е гореща с всякакви мехлеми няколко пъти седмично - е, просто знайте, че всичко това е временно и времето лети много бързо! Също така често мисля, че унинието е все пак смъртен грях. Следователно трябва да се поддържате в добро настроение и тонус, в края на краищата животът продължава, всеки ден, не е нужно да чакате директно те да пораснат и да станат по-лесни, трябва някак си сами да търсите или да носите радост, колкото и да е трудно.

Докато натрупвам информация, ще споделя своя опит с вас. Ако имате въпроси - пишете в коментарите, ще се опитам да отговоря на всичко.

Прочетете също

Лошият дъх винаги е признак на влошено здраве и може да бъде първоначалната проява.

Как да се справим с близнаци сами?

Ако е трудно за младите майки с едно дете, то раждането на близнаци се превръща в още по-голямо предизвикателство, защото близнаците изискват двойно повече внимание и време. Освен това всяка грешка при организирането на образованието на близнаци може да стане непоправима. За бременни близнаци и наскоро майки на близнаци, ние посвещаваме нашия малък преглед на трикове, които ще ви помогнат да се справите с всички домакински задължения, да не загубите ума си и да разберете как да се справите сами с близнаци.

В края на статията сме подготвили за вас контролен списък „Управление на времето на млада майка“. Изтеглете го и станете организирана, спокойна и уверена майка!

Как да се справите с ежедневните си грижи с близнаци?

След като лекарят потвърди, че носите близнаци, струва си да започнете да се подготвяте за появата им. След изписването от болницата времето ще липсва силно, следователно всички важни решения трябва да бъдат взети навреме на етапа на бременността.

 • вземете решение за ваксинациите,
 • намерете добър педиатър,
 • подредете детската стая,
 • запасете се с двоен комплект бебешки дрехи и памперси за всяко дете.

Ежедневието е особено важно, когато две деца се появяват едновременно в семейство. Колкото по-скоро ги научите да спят през нощта и да се хранят по график, толкова по-щастлива ще бъде първата фаза на вашето майчинство..

В противен случай ще прекарате цял ден в хранене, смяна на памперси и опити да забавлявате едното дете, докато другото спи..

 • Много е удобно да използвате тетрадка или тефтер за бележки, в които трябва да посочите часовете на сън и хранене, смяна на памперса, порции храна, тегло и всякакви други характеристики на всеки от близнаците. Доста е трудно да запазите цялата тази информация в паметта, следователно винаги трябва да имате под ръка бележник..
 • Списък със задачи за всеки ден или за по-дълъг период също ще стане верен асистент. Не изграждайте твърд график, тъй като две бебета могат лесно да нарушат всеки, дори и най-гъвкавият график. По-добре просто да направите списък на нещата, които трябва да направите, като отбележите приоритета на всяко от тях. Изпълнението на всяка от задачите според степента на приоритет ще ви позволи да се адаптирате към всякакви изненади и винаги да имате време да се справите с най-важните въпроси..
 • През първите месеци след раждането на близнаци цялото ви време ще бъде отделено за грижи за тях и домакински задължения, така че трябва да прецените критично вашите изисквания за почистване, готвене и други задължения. Препоръчително е да споделите всички домакински задължения със съпруга си, за да освободите малко време за други въпроси..
 • Обемът на гладенето ще бъде значително намален, ако през първите години от живота на бебетата преминете към плетени дрехи без бръчки.
 • Готвенето може да бъде оптимизирано и чрез приготвяне на храна няколко дни предварително или замразяване на домашни „удобни храни“.
 • Всички домакински уреди, които могат да ви спестят време и усилия, ще ви бъдат полезни: пералня, мултикукър или тенджера под налягане, миялна машина, миксер, микровълнова печка. Използвайте всички възможности на домакинските уреди, за да улесните живота си.
 • Физически няма да можете постоянно да носите и двете бебета на ръце, дори в собствения си дом. Ето защо е важно веднага да се придобият удобни устройства и за двете новородени. Един от тях може да се носи със себе си през целия апартамент в слинг, а за втория е подходящ шезлонг. Благодарение на тези прости инструменти можете да се занимавате с домакински задължения, докато се грижите за близнаците. Порастващите деца на етапа на овладяване на света около него ще бъде двойно интересно да ви наблюдаваме.

Асистенти за грижа за близнаци

Парадоксално е, че през първата година от живота въпросът как да се справите сам с близнаци на практика не си струва, въпреки че в някои ситуации не можете да направите без помощници. Много от грижите за деца, с които майките могат лесно да се справят, стават поразителни, когато трябва да се посещават едновременно две новородени.

Ще ви е необходима помощ при всяка разходка, защото една жена просто не може да се справи с тежка двойна количка и едновременно с две деца. Препоръчително е мъжът да носи тежки товари вместо вас. Ако това не е възможно, опитайте се да споделите бремето си, като извеждате количката на улицата на етапи, а след това и децата..

Втори чифт ръце ще ви бъдат полезни във всяка ситуация, когато трябва да напуснете къщата с деца. Това е особено важно при отиване в болница. Дългото чакане на опашка бързо притеснява трохите и ако лесно успокоите един, тогава за втория шегаджия просто няма да имате достатъчно ръце.

Докато бебетата се научат да седят самостоятелно, препоръчително е да ги къпете отделно. Планирайте къпането си така, че да имате помощник, който да гледа едното дете, докато къпете другото. На този етап можете да къпете децата на свой ред, през ден. По-късно можете да извършвате съвместни водни процедури, което ще спести време..

За майките на близнаци всяка помощ от съпруга и роднините ще бъде безценна. Винаги когато е възможно, включвайте баби и дядовци, чичовци и лели в грижите за бебетата. Ако вашият семеен бюджет позволява, използвайте професионална услуга за гледане на деца. Определете времето, когато имате нужда от допълнителен чифт ръце, и уговорете кратки посещения с бавачката в определеното време.

След като малките ви се научат да седят, те могат да останат сами за кратко, защото могат перфектно да се забавляват. За да предотвратите нараняването на малките, използвайте манежа, където те могат безопасно да играят и да се забавляват заедно, без вашето участие.

Не забравяйте да отделите време за себе си

Как да се грижим за себе си и да отделяме време за съпруга си след раждането на близнаци? Много жени отдават всичките си сили и енергия на децата, забравяйки, че за бебетата здравето и щастието на мама и татко са от решаващо значение. Така че дори при две новородени, трябва да се уверите, че сте включили малко време за почивка в ежедневния си график. Няма нужда да отлагате половинчасовото си спокойствие за по-късно, в противен случай силата ви бързо ще свърши и умората ще се превърне в постоянен спътник. Нищо чудно, че според статистиката майките на близнаци са по-склонни да страдат от следродилна депресия.

Направете кратка, но качествена почивка един от приоритетите си. В същото време е важно да можете да се изключите от домакинските задължения и да не се чувствате виновни за близнаците, останали с баща или баба. Ако през цялото време психически се втурвате вкъщи, няма да има смисъл да се отпускате с приятели..

 • Отделете време за книги, музика и други хобита.
 • Всякакъв вид творчество ще ви помогне да се отпуснете и малко да разсеете вниманието, дори ако отделяте само 15-30 минути на ден за това..

Ако нямате възможност да "разхождате" трохите на балкона, прекарвайте разходки полезно. На детската площадка винаги можете да намерите по-опитни майки близначки, готови да споделят своя опит. Ако искате да останете насаме с малките си, запасете се с аудио книги или любимата си музика, така че разходките да се превърнат от досадно задължение в приятно занимание.

Близнаците създават двойно повече грижи за майката, въпреки че носят двойна порция щастие. Ако правилно изградите режим за новородени и вземете помощници, можете да се справите с бебетата, като същевременно запазите здравия си разум. Следващия път ще говорим за това как да се грижим за порасналите близнаци на възраст 2 - 3 години, преди да влязат в детската градина.

Изтеглете асистента на контролния списък „Управление на времето на млада майка“

Раждането на бебе води до липса на време. Изтеглете контролния списък „Управление на времето на младата мама“ и станете организирани, спокойни и уверени!

Притеснения на квадрат: как да се справите сами с близнаци и не забравяйте да си починете?

С раждането на бебето дните на майката са изпълнени не само с щастие, но и с грижи. Лошият сън, липсата на свободно време източват силите на женското тяло.

Особено трудно е за младите майки, които имат близнаци или близнаци. В този случай жената има нужда от съвет как да се справи сама с близнаци..

Как да се справите с ежедневните си грижи?

Ако лекарят е казал на жената, че носи близнаци, тя трябва незабавно да започне подготовката за раждането на бебета. След изписването от болницата няма да има достатъчно време за ежедневни грижи. Ето защо някои точки трябва да бъдат обмислени предварително..

Въпросът как да се справим сам с близнаци е доста актуален. В крайна сметка съпругът прекарва по-голямата част от деня на работа и ако роднините не живеят с жената, тя ще трябва да свърши всички домакински задължения сама.

Препоръчва се дори преди раждането на бебетата:

 • организира детска стая;
 • закупуване на двойни комплекти дрехи, памперси, спално бельо;
 • купете двойна количка;
 • взема решение за ваксинации;
 • намерете добър педиатър;
 • закупете детска кошара, в която децата могат да играят безопасно без участието на майката.

Как да успокоим и да приспим бебета?

Спящите бебета едновременно могат да дадат на жената малко свобода да се занимава с домакински задължения или сама. Но не винаги се случва и двете деца да заспят заедно. Капризността на една троха води до факта, че второто бебе се събужда. В резултат на това трябва да върнете децата.

Начини за успокояване на близнаците ви:

 • не изпадайте в паника, не крещите на деца, които едновременно са хвърлили истерия;
 • вземете една трохичка и поставете втората в прашка. Разклатете децата, дайте им вода;
 • важно е да успокоите едно малко дете. По правило децата плачат едновременно поради факта, че едно от тях започва да бъде капризно. След като успокои едната трохичка, втората също ще спре да крещи;
 • сложи две деца в люлката и ги разклати. Случва се бебетата да плачат, защото имат нужда от компанията на другия;
 • предлагайте на бебета залъгалка;
 • обърнете внимание на настроението на децата. Понякога едното дете е спокойно, а второто иска да бъде в обятията на майка си или да прекара известно време в кошара с играчки;
 • включете успокояващата музика. Разбира се, най-добре е майка ти да пее приспивната песен. Но ако една жена е много уморена, тогава можете да използвате готови аудио записи. Съвременните интерпретации на класически произведения имат особено благоприятен ефект върху развитието и психо-емоционалното състояние на бебетата;
 • предлагайте гърди. Бебетата могат да плачат, защото са гладни. Отначало новородените трябва да се хранят на всеки 2-3 часа. Нарастващото тяло изразходва много енергия и се нуждае от храна, за да го попълни.

Най-важното правило, което мама трябва да спазва, е да не изпада в паника. Децата силно усещат емоционалното състояние на своите роднини, могат да го осиновят. Ето защо е важно жената да се държи под контрол, да подхожда към бебетата, които са спокойни и в добро настроение..

Как да спите сами?

Раждането е вид стрес за организма. Постоянната грижа за децата, липсата на време за почивка и сън, води до намаляване на имунитета, влошаване на лактацията, поява на психологически и нервни разстройства. Следователно младата майка трябва да спи достатъчно.

За съжаление, през първата година една жена няма да може да почива повече от шест часа без помощта на своите роднини. Освен това сънят на бебетата ще става по-силен и по-дълъг през нощта..

Съвети за жена с две деца за добра почивка и възстановяване:

 • сложете дрехите си в креватчето с бебета. Децата ще помиришат майка си и ще спят по-спокойно, по-дълго;
 • хранете трохите преди лягане. Добре хранените деца спят по-добре;
 • лягайте веднага след като бебетата са легнали.

Полезни съвети за грижа за близнаци

Отглеждането на близнаци изисква специален подход. Препоръчва се да се синхронизират графиците им за сън, бодърстване и хранене от първите дни на живота на децата. Препоръчително е жената да получи помощ, като се грижи за бебетата..

Експертите дават такива съвети на майките:

 • планирайте деня. Препоръчително е да запишете план за действие за деня в тетрадка или тетрадка;
 • струва си да измислите режим на детски ден и да се придържате ясно към него. Това ще помогне да се развие навикът на бебета да спят, ядат и играят едновременно;
 • споделя домакинските задължения със съпруга си. Отначало жената няма да има достатъчно време за почистване, готвене на храна и изпълнение на други задължения;
 • купете трико без бръчки за бебета. Това ще премахне необходимостта от гладене на продукта;
 • използвайте мултикукър, пералня, миялна машина, миксер, микровълнова печка. Това оборудване значително улеснява домакинските задължения;
 • закупете слинг за едно бебе и шезлонг за второто. Жената не може постоянно да носи близнаци на ръце. Тези устройства са лесни за придвижване из апартамента. Благодарение на това майката ще има възможност да извършва едновременно домакинска работа и да се грижи за децата;
 • къпане на деца (докато се научат да седят) си струва отделно. Важно е да планирате водни процедури по такъв начин, че докато миете едното бебе, някой от семейството да се грижи за второто. По-късно ще бъде възможно да се къпят деца по едно и също време. Това ще спести много време.

При ежедневните грижи и грижите за бебетата е важно жената да не забравя за себе си. Трябва да намерите време (поне половин час) за хобита. Можете да слушате музика и аудиокниги със слушалки. Правейки това, което обича, ще помогне на млада майка бързо да избяга от ежедневието и да се отпусне. Важно е да имате положително отношение към живота, а не да преуморявате..

Подобни видеа

Как да сложим близнаци в леглото? Съвети във видеото:

По този начин е трудно за една жена да се справи с близнаци. За да се успокоите бързо и да сложите децата в леглото, за да имате време да се наспим сам, трябва да знаете някои тайни, да планирате деня си и да включите съпруга си в грижите за децата и домакинските задължения.

Как да се справим с един с двама?

Забележка за новите близнаци майки

Ще имате близнаци! И веднага възниква неволен въпрос - как да се справим? Особено за тези, чиито баба и дядо са далеч, а съпругът е на работа. Ето някои от работата - моите и други мумии близнаци (близнаци).

Режим

Какво да правя, когато плачат?

Къпане

Как улесних живота

На дръжки

Разходка

За да бъда честен, разходката е подвиг, особено в студения сезон. За да облека две деца и все пак да се облека, трябваше да покажа чудеса на балансиращ акт. В този случай е необходимо също така да премахнете количката от осмия етаж. Въпросът е как?

Можете да преговаряте с прекрасните съседи долу, за да пазите каретата. Можете да рискувате и да я оставите на изхода.

Издърпах количката на първия етаж. Тогава тя стана и облече всички със скоростта на светлината. Преди това те вече бяха полуоблечени. Съветът на майките е да не се обличат топло. Натоварването по време на разходката ще бъде сериозно, прекарах цялата зима в ски яке. Децата с дрехи са поне по пет килограма, най-леката количка е още 12, общо 22 килограма. По принцип, ако е възможно понякога да изпратите съпруга си, роднини или приятели на разходка - направете го без излъчване на съвестта!

От същата разходка, особено през топлия сезон, можете да получите много удоволствие. Децата ми спяха 3-4 часа, а аз ходех и слушах музика, говорех по телефона с приятелите си. Разбира се, това внесе разнообразие в живота..

Последен съвет

Няма нужда да отказвате помощ! Съпруг, роднини, приятели - не се колебайте да приемете помощ и дори открито да я поискате (приятелите ми дори дойдоха да измият и готвят пода!). Опитайте се да подремнете във всеки подходящ момент - сега това е едно от най-важните неща за вас, по-важно от измиването, почистването и готвенето.

Ако имате близнаци, ще имате трудна година, можете да ми повярвате. Понякога, ставайки рано сутрин, стигах до мивката, за да си измия зъбите до обяд. След две години ще се оправи. И след три ще откриете, че да живееш с близнаци е песен на сърцето.!

Възможностите за майка близнак са безкрайни, не забравяйте това! И все пак - ти си най-добрата майка на света.!

Грижа за близнаци - съвети за майките

Можете да бъдете поздравени - вие сте два пъти майка! В същото време и двете ви деца ви зарадваха с раждането си почти едновременно, правейки ви майка на близнаци.

Опитните родители знаят, че дори с едно малко дете, караницата в младо семейство става много повече. Какво можем да кажем за онези случаи, когато имате две забавни деца наведнъж?

Как да се грижим правилно за близнаци и как да улесним себе си?

Съвети за грижа за близнаци

Има няколко основни съвета за грижи за близнаци, които можете да следвате, за да улесните живота си значително..

1. Прегледайте очакванията си.

Може би, след като прочетете списания за бъдещите родители с жизнеутвърждаващи снимки, вие се убедихте, че грижата за близнаците по никакъв начин няма да промени живота ви. И вие също ще имате възможност да посетите фитнес, да приготвите вкусни ястия и да поддържате дома си идеално чист..

Махнете тези надежди от главата си! За да не се разстройвате за пореден път. Сега грижата за близнаци ще се превърне във вашата основна цел - и ще си спомняте за немити чинии или непочистен апартамент едва късно през нощта, опитвайки се да заспите. И, имайте предвид, просто запомнете - защото вече няма да можете да поправите нещо сами.

Междувременно, за да не се покриете с мръсотия, опитайте се да не натрупвате домакинска работа "върху малките неща". По-добре е да измиете една чиния, отколкото да стоите половин ден над цяла планина. По-добре е да изперете няколко памперса, отколкото да мислите какво да правите с цяла кошница за пране по-късно..

2. Не отказвайте помощ.

Често младите майки се правят на героини - и, изтощени от последните си сили, поемат всички домашни и се грижат за обувките на близнаците. Това не е вярно - роднините и приятелите през първата година след раждането на бебетата са предназначени да помагат и подкрепят. И допълнителният героизъм тук е безполезен.

Нека сестрата отиде до магазина, съпругът прибира децата в леглото, а майката помага при къпане - не отказвайте никаква помощ. Повярвайте ми, предлага ви се изключително от сърце. И понякога не е срамно да помолите някой близък за малка услуга.

3. Култивирайте се, за да сте организирани и събрани.

Ако преди не сте мислили за самоорганизация, време е да преразгледате възгледите си. Дори ако наистина не искате да планирате, боядисвате и коригирате всичко - грижите за близнаци ще изискват това от вас! И тогава вие самите ще искате да знаете ясно какво ще правите след това и да имате представа за бъдещите си планове.

4. Хуморът и оптимизмът са основните ви оръжия!

Разбира се, грижата за близнаци отнема много енергия, но не бива да се превръщате във вечно недоволен бук и „жена-трион“. Без значение колко зле се чувствате, усмихвайте се, шегувайте се и гледайте на всичко с оптимизъм. Научно доказано, че усмивката насърчава отделянето на специфични хормони в мозъка, ендорфини, които ще ви помогнат да се отпуснете и да подобрите настроението си.

Освен това веселите хора, гледащи с оптимизъм към бъдещето, се разболяват по-малко - и няма абсолютно никаква нужда от млада майка да се разболява. Дори да мислите, че се чувствате много зле, помислете за тези, които са още по-зле. Например, някои жени не могат да забременеят - и Бог ви е дал цели две малки чудеса!

5. Оптимизирайте процеса на готвене.

Разбираме, че не искате близнаците ви да ви пречат да готвите вкусна храна за себе си и съпруга си. За да намалите времето за приготвяне на обяд или вечеря, помислете за специални инструменти, за да улесните живота на млада майка. Например, купете бавен котлон или глинени съдове, които можете да поставите във фурната и да печете месо или зеленчуци. Също така практикувайте „резервно“ готвене - например сварете голяма тенджера супа, която може да се яде в продължение на няколко дни, като просто периодично се загрява.

6. Отделете време за себе си и съпруга си.

Уморена и преследвана майка, която се фокусира само върху децата, няма да може да им предаде щастие и радост. И от кого децата ще получат тези емоции, ако не от вас? Така че, не забравяйте за себе си и съпруга си.

Отделете време всяка седмица, за да прекарате вечер сами със съпруга си или да излезете на кафе с приятелите си. Едва сега разговорите с мъжа ви или, още повече, с приятелите ви не трябва да се въртят около деца. Грижа за близнаци, установяване на кърмене или премахване на колики - тези теми трябва да станат табу. По-добре си спомнете безгрижната си младост, първите срещи със съпруга си, планирайте нещо за бъдещето (ваканция, пътуване до страната за уикенда и т.н.).

7. Не обръщайте внимание на съветите на онези хора, чието мнение не цените.

Младата майка винаги е нетърпелива да налага съвети и мнения - дори да има едно дете. Какво можем да кажем за онези ситуации, когато всички ви учат как да се грижите за близнаци? Тук може да има само един съвет - внимателно филтрирайте всички мнения, които чувате, в зависимост от това кой ги е изразил. Ако това е непозната баба на опашка или баба-племенница на братовчед на съпруга ви, вероятно не трябва да приемате този съвет твърде сериозно. Ако сте получили съвет от ваш близък или лекар - помислете.

8. Дайте си право на грешки..

Дайте си инструкция (можете дори да прикрепите лист хартия на стената) с тези думи: „Днес ще направя всичко възможно да бъда добра майка за децата си, използвайки всички знания, които имам в момента“. Дори ако несъзнателно направите някои грешки в грижите за близнаци, можете да се успокоите, че сега знаете как да го направите - и в бъдеще няма да направите тази грешка.

Хранене на близнаци

Хранене на близнаци Кърменето понякога кара новите майки да се сблъскват с някои трудности. Какво можем да кажем за хранене на близнаци? Междувременно много майки спокойно се справят без адаптирано мляко и кърмят децата си - при това по едно и също време!

И вие също можете да постигнете тези резултати, ако осигурите правилните грижи за вашите близнаци. На първо място, купете специална възглавница с форма на подкова, която приляга около кръста, като осигурява опора за главите на бебетата.

Между другото, храненето на близнаци едновременно има няколко предимства. Първо, млякото се произвежда много по-добре. На второ място, значителни икономии на време, през които можете да подремнете или просто спокойно да гледате телевизия.

Продукти за грижа за близнаци

Правилната грижа за близнаците не може да се направи без някои полезни продукти. Ясно е, че повечето покупки са еднакви за едно и две бебета - дрехи, бутилки, памперси, вани, термометри и т.н. Но има и някои уникални неща, от които се нуждаят само майки, родили близнаци..

Купуването на две ясли за новородени близнаци често няма смисъл. Факт е, че новородените близнаци обикновено са по-малки от бебетата, родени „сами“. Следователно може да се окаже, че и двете бебета могат да бъдат поставени в едно легло. Освен това те бяха в корема на мама в продължение на 9 месеца - и ще се чувстват доста удобно, когато лежат до тях.

Но не забравяйте, че децата растат - и стаята трябва да бъде планирана по такъв начин, че в бъдеще да е възможно да се сложи друго легло за порасналото бебе..

Без разходки на чист въздух правилната грижа за близнаците е невъзможна. А за ходене се нуждаете от удобна количка за близнаци. Когато избирате това "превозно средство", обърнете внимание на размерите на количката, нейното тегло, лекота на използване и способността за маневриране.

По отношение на размерите, всяка количка за близнаци, разбира се, е много по-масивна от количка за едно дете. Но има разлики в разположението на децата в количката: някъде те лежат или седят заедно, а някъде - като влак, едно след друго. Вторият тип количка е по-компактен, удобно е да го съхранявате на балкона, въпреки че първият позволява на децата да изследват по-добре околностите. Във всеки случай вие избирате.

Обърнете внимание колко лесно е да сглобите и разглобите количката. Факт е, че нито една количка за близнаци няма да влезе в асансьора (освен ако не е в товарния - и това не е факт) - следователно, когато излизате на разходка и идвате от него, количката ще трябва да бъде сгъната, за да влезе в асансьора. И е по-добре, ако е повече или по-малко лесно и удобно..

3. Маса за смяна

Изборът на маса за повиване за близнаци не е по-различен от избора на маса за повиване за едно бебе. Във всеки случай е необходимо да повивате само едно бебе, като го държите добре с ръка, за да предотвратите падане. За второто дете, в този момент, трябва да създадете „променящ се остров“ на пода - с играчки, дрънкалки и други интересни измислици. Не забравяйте да успокоявате децата с детски стихчета и песнички, докато се грижите за близнаци..

Масата за повиване трябва да има страни и най-добре е да закачите разсейващ мобилен телефон над нея.

Имайте предвид, че грижата за близнаците не е свързана само с хранене, повиване и къпане, но и с това да отделите достатъчно внимание на бебетата си. Образование, разкриване на собствената индивидуалност на децата - какво първо трябва да правят родителите. Много родители все още обличат близнаците си в едно и също облекло, като ефективно размиват различията им в личността. Психолозите препоръчват да се стремите към разнообразие от детски гардероб, като изберете подходящи, но въпреки това различни неща.

Как да успокоя двама крещящи близнаци?

Майки близнаци, как се успокоявате или се опитвате да успокоите две близнаци, които крещят едновременно. Имате ли някаква тайна? Моите трикове вече не са достатъчни

Потребителски коментари

И моите, ако единият се разплака, вторият се вдига. А плачът дори по-жалък от първия? ? Взимам този, който е по-лек в ръцете ми, а той лети да посети брат си и се опитва да го хване за дръжката, добре или нещо друго.

Слагам и двамата по гръб и им духам в коремчетата, или "храст храст", гъделичкам косата ми, играчки))

Ако няма реални причини (вие сте сити, спали сте, памперсите са чисти, те не се разболяват, зъбите ви не са и т.н.), тогава те просто се нуждаят от внимание. Нереалистично е да го вземете в ръцете си, те вече тежат общо над 20 кг. Лягам и прегръщам, целувам, духам в коремчетата. След това разсейвам с играчки.

Сега имам друг проблем с варенето, отиваме при пазачите и ги храним на свой ред, така че те започнаха да ревнуват и ако дам един, тогава е необходимо второто. Оооо, какви истерици имате ?

По-лесно ми е: ние сме изкуствени

Лягам по корем, едната от едната страна, другата от другата страна, редувам се, отново давам ярки играчки. За такъв случай държа много ярка и музикална играчка и ги показвам, тя работи безотказно, но е необходимо да я дозирате, те бързо свикват. Понякога го слагам в карета, разхождаща се къща стои с мен и ги разклащам. Понякога е достатъчно да го занесете в друга стая, смяна на обстановката. Мога да предложа лека закуска. Понякога помага и просто да ги съблечете и да организирате въздушни бани със смяна на подгуз, те са много разсеяни и се успокояват. Ами тук е кратък списък??
За настройката и по причини вече

Зависи от причината: ако искат да спят или да ядат, безполезно е да се успокоявате, просто трябва да ги сложите и да ги нахраните по-бързо. Ако са просто капризни, тогава отвличам вниманието като „самолетът лети“ (те веднага поглеждат към небето и забравят за какво са плакали) или гъделичкам, или включвам музикална играчка, или свещ с фенерче... но като цяло, докато са малки, можете да разсеете много

Но кой знае от какво се нуждаят. В техните ръце всичко мигновено изчезва))) Но аз не омърсявам физически и двамата

Именно от това се нуждаят :))

За това започнах да подозирам)))) но проблемът е, че крещят едновременно, а сега тежат по 7 кг)))

Моите вече почти 12 кг, опитвам се да седна с тях на пода и така да забавлявам и прегръщам. Имам хронично заболяване на гърба, не мога да ги нося.

Аз пея на моето) Но това рядко се случва, обикновено има причина, аз го елиминирам и продължавам да живея)

Не знам дали съм толкова скапана майка, но наистина не разбирам от какво се нуждаят, когато викат след ядене, прикрити и заспали (((

Всичко се случва за всички! Днес имах забавна вечер, не излязохме на разходка и наистина нямаше причина, ядохме, спехме, играхме достатъчно и си поискахме ръцете! Легнахме на пода, доколкото можах, но е трудно, разбира се, разходката наистина ни спасява, ужасно очаквам дъждовете, ще трябва да си остана у дома! Когато целият ден е зает, те просто нямат време за истерици, поне за моите, те хленчат вечер преди плуване, но това вече е ритуал)

Включих бял шум - прахосмукачка, сешоар, шумът от дъжда. Помогна. Ако крещят заради зъбите, тогава Нурофен боли.

Или го вземете и продължете - един за мама, друг за баща или баба.

Или се повозете в кола на столче за кола.

И ако всичко по-горе не помогне, тогава те излязоха в одеялото и навън по всяко време на деня. Наистина помага!

Помага да влезем в одеялото и навън, но слизаме само за близо 10 минути + все още се обличаме за неизвестна сума. Затова ни отнема почти половин час, за да излезем на разходка. И сега започнаха да се будят взаимно. Белият шум изобщо не ни помага. Наистина щях да ги нося на ръце, но не мога да вдигна две от тях, камо ли да ги хуля, за съжаление (((

Абонирайте се за пожеланията по-горе?... Вероятно щях да изляза през прозореца

Да)))) след четири минути имам желание просто да избягам))

Близнаци и близнаци: Курс за родителство на младия боец

Появявайки се едновременно, близнаците и близнаците са в състояние да осигурят на родителите си не само двойно щастие, но и двойни трудности. Най-често първата година от живота им тогава се припомня като лош сън, особено онези три месеца, когато цялото семейство просто свиква да се грижи за две новородени бебета наведнъж. Въпреки това близнаците не са най-трудната задача и с тях е напълно възможно да се намери време за сън и за важни неща, ако се използва опитът на други родители и постиженията на съвременните технологии..

Най-добре е да изучавате информация за предстоящи трудности, докато двете ви деца все още са в корема. Най-добре е да се научите как да управлявате своите близнаци, преди да се родят, защото отлагайки търсенето на информация до периода след раждането, ще се окажете в ситуация, в която няма да имате време не само да изучавате вълнуващи въпроси в интернет, но и за ежедневна хигиена и домакинство домакинска работа. Но предварително ще имате повече шансове да овладеете органично чертите на живота с две деца. Разбира се, по искане на "близнаците" Уикипедия ще ви зарадва с най-достоверната информация за това кои са те и откъде са дошли. Това обаче не е основното. Основното е натрупаният опит на онези родители, които са отгледали своите близнаци и са готови да споделят тайните как да се справят с всички трудности в началния етап на съвместния живот, когато изглежда, че и двете деца не напускат гърдите и изобщо не спят по едно и също време.

Как да не полудея и да поспя малко

Не се страхувайте от нищо, всички се справиха - и вие ще го направите. Единственият въпрос е, с цената на какви усилия ще направите това и колко стресиращо ще бъде това време за вас. Дори някои идеи да не ви устройват поради индивидуалните особености на бебетата, тогава нещо определено ще пусне корени, правейки живота ви малко по-лесен.

 • Организация. В днешно време е изключително рядко двойката да има неочаквани близнаци: близнаците са ясно видими още на първия ултразвук, за което лекарите с удоволствие информират своите новосъздадени родители. Ето защо появата на такива деца протича в нетърпеливо очакване, което не пречи на бъдещите майки и бащи да отложат всички важни покупки и неща „за по-късно“. „Тогава“ идва много бързо, тъй като многоплодната бременност продължава няколко седмици по-малко, а понякога раждането се случва дори по-рано. Затова се погрижете предварително за всички необходими покупки. Нека всичко необходимо да ви е под ръка и в размер, който ви е достатъчен "в резерв".
 • Помощ от близки. Основното, в което всички майки на близнаци са съгласни, е нуждата от помощ. Не отказвайте предложения за помощ - грабнете ги с две ръце! Помощта за майката на близнаците е абсолютно задължителна. Разбира се, съпругът ви ще бъде най-важният помощник за вас. По-добре е, ако през първия месец след изписването от болницата съпругът ви вземе отпуск от работа, трябва предварително да предупредите ръководството за това. Бащата на близнаците може да направи всичко, за което майката просто няма достатъчно време и енергия, да задържи семейния живот върху себе си, да помогне при къпането на бебетата, понякога просто да остави майката да спи и да си вземе душ. Ако изцеждате мляко преди време или ако бебетата са изкуствени, съпругът ви може да поеме нощното хранене на бебетата няколко пъти седмично. Но най-важното е каква е помощта на любимия мъж - в грижа, съчувствие, морална подкрепа. Бащата на семейството обаче трябва да осигури семейството финансово, а вие оставате с децата за цял ден сами. Ако имате възможност да привлечете подкрепата на майка си, свекърва или други роднини, помолете ги за помощ. Дори частичната помощ е по-добра, отколкото никаква. За родителите на близнаци помощта не е прищявка, а необходимост и ако роднините нямат такава възможност, тогава е по-добре да наемат пристигащ домашен прислужник - поне за първите три до шест месеца и дори ако това изисква да влязат в дългове или заеми. Студент, който идва два пъти седмично за няколко часа, е в състояние да реши много ежедневни проблеми, като ги свали от раменете ви. Ако приятели и семейство питат дали имате нужда от помощ, не се колебайте да ги изпратите до магазина, помолете ги да изгладят дрехите си (най-често те просто отказват да гладят през този период) или просто следвайте децата и ви оставете да спите. Не се стремете да спазвате законите на гостоприемството и пиенето на чайове - това не е вашият случай. Дайте - използвайте.
 • Намалете списъците със задачи. Не се опитвайте да сложите всичко на раменете си наведнъж. Не се опитвайте да поддържате същия начин на живот в семейството, както преди раждането на деца. Ще трябва да намалите домашните проблеми до минимум. Насладете се на предимствата на цивилизацията. Като цяло говорим за перални и сушилни, мултикукър, съдомиялни машини, пасатори, роботизирани прахосмукачки, радио детегледачки и полезни приложения за таблети и смартфони.

Грижа за близнаци: Тайни и трикове

Ежедневната грижа за близнаците не е лесна задача. Близнаците се пълнят непрекъснато със себе си и поемат всички сили на родителите си. Най-трудното, но в същото време и най-лесното е, че децата са на една и съща възраст и имат еднакви нужди. Как да спестите време и усилия всеки ден? Нека се опитаме да разберем.

Индивидуалност

Ако децата ви са като две грахови зърна в шушулка, значи са близнаци, близнаците са по-лесни за разпознаване и е трудно да се объркат. Дори да имате близнаци от противоположния пол, при децата е много по-лесно да се ориентирате. Но при еднояйчни близнаци могат да възникнат такива нетривиални трудности, че едно от децата може да бъде хранено два пъти подред или майка и татко да се объркат в имената на бебетата.

Ако имате подобни трудности, ще бъде уместно да използвате различни идентификационни знаци: цветни гривни, различни дрехи, различни прически. В едно семейство дори боядисвали нокътя на едното дете с лак от един цвят, а другото с друг. Не забравяйте да извикате децата по име. Полезно е да се води т. Нар. Дневник за развитие отделно за всяко от децата..

Хранене на близнаци

Ритъмът на живот на вашите близнаци и близнаци е приблизително еднакъв и няма нищо по-трудно от търпеливото хранене на едното дете, докато другото се напряга от взискателен плач. Освен това, родените с ниско тегло, деца от близнаци изискват хранене поне на всеки три часа. В този случай има няколко възможности за развитие на събитията..

Можете да храните едновременно и двете бебета.

Ако изкуствено хранене, тогава отново можете да изберете най-подходящия вариант:

 • Ако има помощник, всеки вдига бебе.
 • Ако майката е сама, тогава можете да поставите децата от различни страни на себе си, леко наклонени, с краката си до нея и в същото време да им давате бутилки.
 • Методът, използван в родилните болници също е добър - пъхнете шишето отстрани и на двете бебета, така че те да смучат млякото сами. В същото време майката има свободни ръце, за да контролира процеса, така че бебетата да не се задавят или да загубят зърното..

Ако и двете бебета са кърмени, тогава отново могат и трябва да се хранят едновременно. С правилната организация на GW млякото трябва да е достатъчно и за двете деца. Три основни позиции са подходящи за едновременно закрепване към гърдите:

 • Мама, облегнала се на стол, държи близнаци на двете си ръце.
 • Майката седи напълно изправена, поставяйки възглавници под бебетата, така че краката им да са насочени към гърба на майката, а главите им да са притиснати към гърдите с ръце..
 • Мама слага и двете си деца в скута си, леко опирайки краката на едното бебе на другото, това, което най-често не изпитва неудобства отдолу.

Или все пак храните децата на свой ред. За да се "разреди" храненето на децата, най-нетърпеливото се събужда половин час по-рано за хранене, а второто, по-търпеливо бебе, може да се събуди, когато първото вече е пълно. Обикновено новородените лесно могат да свикнат с този график на хранене..

Това е малко по-спокойно и по-удобно, но ако не захранвате новородените веднага едно след друго, рискувате да посветите целия ден на това вълнуващо занимание. Ето защо за близнаци и близнаци режимното хранене е за предпочитане пред храненето при поискване. Ако обаче малките имат голяма разлика в теглото, малкото ще се нуждае от храна по-често, а графикът ще бъде напълно различен. Ако в началото новородените не се хранят редовно, трябва да запишете времето за хранене и изяденото количество, обърнете внимание на теглото на новородените. Това ще помогне да се установи ежедневие - и тук също ще говорим за това..

Дневен режим и сън за близнаци

Съветът, който всички майки знаят за спането с бебето си, просто не работи в случай на близнаци и близнаци. Второто бебе винаги е готово да се събуди и да поеме щафетата от брат си или сестра си. В даден момент от вашия свободен график забелязвате, че в къщата цари хаос и обичайното ви време за сън е много нестандартно разположено, когато други хора обядват..

За да имате свободно време от грижи за деца, трябва да синхронизирате съня и бодърстването и на двете бебета. Едновременното хранене помага за това - ако децата се хранят едновременно, те заспиват спокойно по едно и също време. Опитайте се да ги слагате по едно и също време вечер..

Ще ви бъде много трудно по време на инсталирането на режима. Той ще иска да се откаже от всичко. Ще трябва да събудим спящото дете, за да го легнем с второто бебе. Помислете за плюсовете на режима и причините, поради които искате да го въведете, и закачете този списък на хладилника. Това е много мотивиращо в момент, когато изглежда, че сте се наситили. Но след няколко седмици може да откриете, че след едновременно хранене децата ви са заспали по едно и също време, като ви осигуряват два или четири часа свободно време през деня и тиха нощ. Заслужава си?

Къпане на близнаци - заедно или разделени?

Вашите близнаци и близнаци с удоволствие ще плуват заедно, но само след седем до осем месеца, когато могат уверено да седнат. Преди този период бебетата трябва да се къпят отделно..

 • Най-удобно е да къпете бебета вечер, когато съпругът ви вече се е прибрал от работа. Тогава той може да прихване едно от децата, докато вие измиете другото. И също така хранете измитото бебе от шише.
 • Ако по някаква причина трябва да се справите сами, тогава можете да разпространявате къпането на децата както във времето, така и през деня. Ако лицето и дъното на бебетата са чисти, е напълно възможно да ги къпете през ден. Основното нещо е да не бъркате!
 • Пригответе предварително всичко необходимо за къпане, кърпи, дрехи, смес. Поставете всичко така, че да се чувствате комфортно.
 • Препоръчва се първото да изкъпе най-нетърпеливото и шумно бебе. След къпане го нахранете и продължете към по-търпеливо и спокойно бебе.

Когато децата пораснат, ще се плискат весело и с удоволствие заедно, носейки радост на вас и помежду си..

Истерики на квадрат

Новородените близнаци обаче, и не само новородени, са склонни да изпадат в истерия едновременно, допълвайки се и провокирайки писъците си. Бедните родители не знаят какво да правят с това и кого да хванат първо..

Наблюдателна майка скоро лесно ще намери подбудителя, като знае характеристиките на характера и темперамента на всеки от близнаците. Ако го успокоите, тогава вторият ще се успокои сам.

Носенето на ръце също помага, най-добре е да използвате прашки, и то за двете деца наведнъж. Повече за това можете да прочетете в статията "Слинг за новородени близнаци и близнаци".

Основното нещо е да не се паникьосвате, детските сълзи и писъци са неприятни, но в това няма нищо престъпно. Просто едното от децата се опитва да ви информира за проблема, а другото го подкрепя. Просто от солидарност.

разходка

Можете да прочетете повече за транспорта за близнаци и близнаци в съответния раздел, като обърнете специално внимание на статиите „Детски колички за близнаци: как да изберем най-доброто“, и теми, посветени на комбинирането на колички, сапани, кенгурута, носачи и люлки - столчета за кола.

И все пак разходката с близнаците сама е почти подвиг. Основният проблем е как да излезете на улицата без помощници: трябва да спуснете количката и няма да оставите децата сами. Напомня на пъзел за коза, зеле и вълк. Ако е лесно да спуснете количката в асансьор и да я плъзнете надолу по "бегачите", тогава задачата е много по-лесна: натоварете децата и тръгнете. Ако не, първо ще трябва да облечете децата, да ги оставите в креватчетата им, бързо да спуснете количката надолу и да тръгнете след децата. Но е по-добре веднага да оставите количката отдолу (някои майки я закрепват към ключалката), тогава задачата се опростява още повече. Или използвайте допълнителни системи за кенгуру или слинг и тогава децата ще се возят на вас, а вие ще свалите количката надолу.

Трябва да обличате децата на етапи, първо едно бельо - след това друго, първото яке, второто яке, първият гащеризон - след това второто. Е, шапки, ботуши също. Тогава децата ще се потят по-малко..

Когато децата пораснат, възниква друг проблем - те се разпръскват в различни посоки. В този случай трябва да ходите с асистент или в затворена зона, понякога е разумно да си купите специална каишка за две деца.

Игри и арена

Леко порасналите деца близнаци охотно играят заедно, дори ако имате близнаци от противоположния пол - момче и момиче. В тази връзка ще бъде много полезно да закупите детска кошара, за разлика от само едно дете, седенето на манежа е по-забавно и родителите могат да се занимават с бизнеса си, без да се притесняват какво друго забавление са измислили техните забавни и безразсъдни деца..

По-добре е да започнете да привиквате близнаците си към манежа вече от два до три месеца, като ги поставяте там през периода на будност. Задачата е да приучи децата към манежа, преди да познаят красотата на свободното движение.

Вашите близнаци ще пораснат много бързо...

Близнаците и близнаците не са най-простите деца, възпитанието им има много функции и нюанси. Сега може да ви се струва, че сте безсилни да установите дори външния вид на реда в къщата, а липсата на сън заплашва да стане хронична. Но няма да мине дори година като вашите шумни момчета-близнаци или капризни близнаци - принцесите ще могат да спят спокойно цяла нощ и ще бъде страхотно да играете помежду си през деня. Основното нещо е да не изпадате в паника, да останете спокойни и да си почивате при всяка възможност..