С появата на нов член в семейството родителите имат същия въпрос: как да приспят новороденото? Повечето бащи и майки отиват в Интернет, за да получат отговор. Тази статия ще ви разкаже как най-добре да приспите новороденото си. Ще научите за характеристиките на тази процедура и ще се запознаете с нюансите на процеса. Можете също така да разберете мнението на експерти по този въпрос..

Попитайте Вашия лекар за това как правилно да спите новороденото

Всяко бебе в детската клиника е разпределено в определена зона, която се наблюдава от педиатър. Ако имате въпрос как да приспите новородено през нощта или през деня, посетете медицинско заведение и попитайте Вашия лекар.

Педиатърът ще ви каже подробно, че бебето трябва да спи на твърда повърхност през първата година от живота си. Също така не е нужно да покривате детето и да поставяте възглавница под главата. Струва си да сгънете памперса няколко пъти и да го поставите в главата на леглото. Лекарите вярват, че при такива условия гръбначният стълб на новороденото ще заеме правилната позиция. Наистина ли е? Някои съвременни педиатри имат съвсем противоположно мнение за това как да приспят новородено. Помислете за основните нюанси и условия.

Сън или креват?

Преди да сложите новородено в леглото, трябва да решите мястото на почивката му. Лекарите се различават широко по отношение на това, което е най-добро за бебето. Някои лекари смятат, че бебето трябва да бъде с майка си девет дълги месеца. Рязкото разделяне може да има лош ефект върху неврологичното състояние на бебето. Ето защо специалистите препоръчват на майките да имат общ сън. Поставете новороденото с вас. В този случай не е нужно да ставате за следващата емисия. През първите месеци от живота детето не трябва да се отделя от майката повече от два часа.

Други лекари казват, че мястото на новороденото бебе трябва да се определя отделно. Детето трябва да си купи отделно удобно легло или люлка. В леглото на майка ми няма място за бебе. Там трябва да спи само бащата на бебето.

Правилното спално бельо

Как да приспим новородено? Ако сте в настроение за съвместен сън, тогава въпросът за спалното бельо обикновено не възниква. Бебето спи на чаршафа на майка си и се покрива с одеялото си. Все пак трябва да се спазва лична хигиена. Когато спят заедно, детето трябва да си сложи пелената. Поставете го директно върху вашия лист. Вземете и малко одеяло, с което да покриете бебето си.

Ако поставяте дете в креватче, тогава определено трябва да си купите матрак и възглавница с одеяло. Повечето педиатри препоръчват твърди матраци, изработени от естествени материали. Възглавниците трябва да се използват само по съвет на лекар. Това често са ортопедични устройства. Също така лекарите съветват бебето да не се покрива, а да се постави в спален чувал.

Твърда или мека?

Как правилно да сложите новородено бебе в леглото? Наистина ли е необходимо да използвате само твърди повърхности и да се откажете от меките пера, одеяла и възглавници?

В днешно време родителите често са изправени пред факта, че децата им отказват да спят в креватчетата си. Бебетата заспиват перфектно на ръцете на майка си, но след като ги прехвърлят в люлката, те започват да плачат. Каква е причината за това безпокойство? Всичко е свързано с условията за сън. В древни времена бебетата се поставяли върху буйни меки пера, а под главата се поставяла малка възглавница. При такива условия новородените спяха сладко и дълго време. Заслужава да се отбележи, че много поколения са израснали в такива люлки. В същото време хората не страдат от изкривяване на гръбначния стълб, от което "спасяват" нови твърди матраци и ортопедични възглавници.

Условия на околната среда

Как трябва да приспите новороденото си? Какви трябва да са условията около него? В крайна сметка само в комфортна обстановка бебето ще спи спокойно и спокойно.

На първо място, преди да сложите новороденото в леглото, трябва да проветрите стаята. Уверете се обаче, че стайната температура не пада под 20 градуса. Освен това не загрявайте въздуха до повече от 25 градуса. Не забравяйте, че новородените бебета, поради неразвитата терморегулация, бързо замръзват и прегряват. Уверете се, че бебето е облечено в удобно дишащо облекло, което няма големи копчета и пронизващи предмети.

Изтеглете или не?

Как да приспим новородено? Много нови родители прибягват до болест на движението. Докато бабите и опитните майки казват, че това е изпълнено с обучение на ръце. Всъщност, ако бебето ви свикне да заспива в ръцете си с ритмичен замах, то по-късно това ще доведе до много неудобства. Правилно ли е да се люлее новородено бебе?

Много лекари, педиатри и невролози казват, че в процеса на ритмично люлеене при детето се формира нормалното функциониране на вестибуларния апарат. Пациентите с увредена функция често се съветват да карат люлка. В първите месеци от живота на детето то се притеснява от болки в корема. Ето защо трохичката плаче и извива крака. В процеса на морска болест детето се разсейва и успокоява. Ето защо люлеенето на бебето да заспи е не само възможно, но и необходимо. Това ще помогне да се избегнат писъците на трохите и прекомерното нервно напрежение на майката..

В каква позиция?

Как да приспим новородено? Трябва ли бебето да лежи по гръб или корем по време на почивка? Какво мога да кажа на новите родители по този въпрос??

В повечето родилни домове бебетата се поставят на цев. В този случай под гърба се поставя специален валяк или навита кърпа. Тази поза ще попречи на бебето да се задави по време на плюене. Въпреки това, в много страни лекарите практикуват сън на корем за новородени. Всъщност в тази поза бебето ще бъде малко по-удобно. Ръцете и краката няма да изплашат бебето, а газовете от корема ще могат да избягат по-бързо. В Русия педиатрите нямат право да слагат бебето по корем, докато пъпната връв отпадне. Средно това време е две седмици. Много бебета обичат да спят по гръб. Тази позиция обаче не трябва да се практикува през нощта. Доста често бебетата плюят и могат да се задавят с тези маси..

Какво заключение може да се направи за положението на бебето в съня? Сложете бебето си да спи точно така, както му е удобно. Въпреки това, в легнало положение, си струва да извадите възглавницата изпод главата на новороденото. Това ще помогне да се избегне внезапна смърт..

Как да приспим новородено: някои начини

Още след първия месец от живота на бебето, мама и татко развиват определена техника, с която приспиват бебето. Всъщност има много начини да приспите новородено през деня или през нощта. Някои от тях са представени на вашето внимание.

Много бебета заспиват добре по време на хранене. Няма значение дали бебето ви яде кърма или адаптирано мляко. Новородените бебета имат силен смучещ рефлекс. Докато сучат, те се успокояват и заспиват безопасно. Не забравяйте да държите трохите с "колона", така че въздухът да излиза от стомаха.

Как да приспим новородено в креватче

Ако искате да научите бебето си да заспива в леглото ви, тогава трябва да се каже, че на тази възраст няма да е лесно да се направи. Зърно, махало на легло и мобилен телефон ще ви се притекат на помощ. Поставете бебето в леглото и го разклатете леко. Ако бебето се притеснява, дайте му залъгалка. Това полагане може да отнеме много време. Не забравяйте, че бебето трябва да е пълно и да има чиста пелена или пелена.

Понякога простото поглаждане помага да се сложи новороденото в леглото. Намерете точка на челото между веждите и правете кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Всички ваши докосвания трябва да бъдат нежни. Такова поглаждане успокоява новороденото и то бързо заспива..

Накрая

Научихте как да сложите новородено в леглото. Не забравяйте, че през деня около детето трябва да има монотонен шум. Изключете осветлението, радиото и телевизията през нощта. Ако трябва да нахраните или преоблечете бебето си, използвайте нощна лампа и провеждайте всички разговори шепнешком. Сладък сън на вашето бебе!

Основни правила, които да помогнат на родителите бързо да сложат новородено бебе в леглото денем и нощем

Новородените бебета спят през по-голямата част от деня, това е важен и необходим процес за детския организъм.

Но, разбира се, не всичко е толкова просто: трудно е да сложите дете в леглото, то често може да се събуди, да заспи за дълго време.

Всички тези проблеми изискват решения, за които ще ви разкаже тази статия..

 1. Нарушения на съня
 2. Създаване на комфортни условия за спане
 3. Детско креватче, матрак, възглавница
 4. Стаен микроклимат
 5. Осветление
 6. Спално бельо
 7. Безопасност
 8. Как правилно да сложите бебе
 9. До креватчето
 10. В каква позиция
 11. Как бързо да легнете дете
 12. Следобед
 13. След хранене
 14. Няма болест на движението
 15. През нощта след хранене
 16. Колко време да лежи през нощта
 17. Мнението на д-р Комаровски

Нарушения на съня

Много фактори могат да причинят безсъние - децата са много чувствителни към заобикалящата ги среда. Сънливостта при бебетата обаче обикновено причинява ситост, което означава, че най-често нежеланието за сън показва глад (също така е възможно той да няма достатъчно мляко или да го смуче трудно). Освен това сънят може да бъде повлиян от:

 • Дискомфортът. Мръсни памперси, мокри памперси или обриви по пелена ви държат будни.
 • Болка и колики в корема.
 • Твърде горещо или, обратно, студено на закрито.
 • Силни звуци, ярки светлини, неприятни миризми и др..

Рядко, но все пак има заболявания, които причиняват безсъние при кърмачета. Така че, ако сте изключили горните причини за липсата на сън, тогава трябва да се консултирате с лекар и да се изследвате.

Създаване на комфортни условия за спане

Родителите носят голяма отговорност за здравето и развитието на бебето..

Затова трябва да се обърне внимание на условията, при които детето спи - това може да реши проблема с безсънието, да научи на пълноценен здравословен сън.

Детско креватче, матрак, възглавница

Струва си да обърнете внимание на креватчето и матрака, на които бебето спи. Леглото трябва да е просторно и удобно, изработено от екологично чист материал, например дърво. Матракът трябва да е с 1-2 сантиметра по-малък от леглото, това ще помогне да се избегнат както гънките по него, така и прекомерното клатушкане. Също така е важно да следите състоянието на матрака, периодично да го вакуумирате и проветрявате, да го предпазвате от влага.

Важно! Новородените не могат да спят на мек матрак, той трябва да е твърд, в противен случай съществува риск от сколиоза и други заболявания на гръбначния стълб.

Възглавница за бебета не се препоръчва, за да се избегнат проблеми с врата и гърба, не се притеснявайте, децата, за разлика от възрастните, нямат нужда от нея, но можете да поставите памперс, сгънат няколко пъти (естествено мек и чист).

Стаен микроклимат

Важен е микроклиматът в стаята. Децата спят удобно и дълбоко при определена температура, лекарите препоръчват около 22 градуса по Целзий. Може да звучи готино, но можете да покриете бебето си с одеяло. Важно е също така в стаята да има достатъчно влажен въздух..

Осветление

Новородените не правят разлика между деня и нощта, така че родителите трябва да ги научат да спят на тъмно..

Освен това, в полумрак или тъмнина, сънят е по-дълбок.

В този случай трябва да се избягва рязка промяна в нивото на осветление в стаята: неочакваното включване на лампата и отблясъците от телевизора ще попречи на съня на бебето.

Спално бельо

Освен това не забравяйте за спалното бельо и дрехите на детето. Бельото трябва да е меко и от естествени, дишащи материали. Дрехите са топли и удобни. Всичко това ще помогне на детето ви да спи по-добре и по-добре..

Безопасност

Безопасността е много важна: креватчето трябва да е стабилно и достатъчно здраво, да не се клати, да няма остри ъгли, матракът да не оставя големи пролуки между себе си и стената на леглото - дръжката на бебето може да стигне там, което е травмиращо. Тъканите трябва да са дишащи и да не съдържат тежки метали или формалдехиди и т.н..

Внимание! Спането с новородени е опасно за живота и здравето на бебето, тъй като случайно можете да го смачкате насън.

Как правилно да сложите бебе

Различните родители и различните деца имат различни характеристики на заспиване, във всеки случай всичко е индивидуално, така че трябва да опитате и да забележите какво работи и кое не, бавно се движете във вашата посока. Има обаче някои общи правила и съвети, които можете да използвате, за да улесните процеса..

До креватчето

Децата запомнят условията и последователността на действията, при които заспиват; в бъдеще такива развити рефлекси ще им помогнат да заспиват по-лесно.

Така че от раждането бебетата нямат представа за деня и нощта, би било полезно да свикнете бебето си с тях и да спазвате режима.

Успокоява бебето добре с хранене или зърна, както и с гласовете на родителите.

Можете спокойно да разкажете на вашето мъниче приказка или да изпеете песен, монотонен глас най-вероятно ще го приспи.

Къпането помага много, така че можете да носите бебето веднага след третиране с вода.

Повиването също ще бъде полезно - бебетата все още не контролират движението на ръцете си, могат случайно да се ударят насън и да се събудят. След като приспи бебето си, внимателно го поставете в креватчето.

Важно! Не разклащайте детето си твърде дълго, така то ще свикне с дълго приспиване и ще заспи само с тях. Ако болестта на движението не работи, опитайте нещо друго: приказка, залъгалка, хранене или нещо друго..

В каква позиция

Позицията, в която бебето ще спи, също е много важна за неговия комфорт и безопасност. В повечето случаи лекарите препоръчват новородените да спят настрани или по гръб (но в този случай не забравяйте да обърнете главата на детето настрани, в противен случай съществува риск от задавяне по време на плюене насън).

Важно! Но е нежелателно да поставяте бебето отстрани - това е опасно, тъй като детето може да зарови лицето си в матрака и да затрудни дишането.

Как бързо да легнете дете

Сънят през деня е също толкова важен за бебето, колкото и нощният сън, а децата имат голяма нужда от почивка в началото на живота.

Ако поддържате интервала между дневен и нощен сън от 5-6 часа и час и половина преди лягане, не провеждайте активни игри, това ще улесни задачата за поставяне на детето в леглото.

Но като цяло правилата са същите като за нощта: трябва да създадете подходяща среда, да сложите детето едновременно и да следвате разработената последователност от действия, баня и монотонен глас също ще ви помогнат.

След хранене

След хранене бебетата са склонни да заспиват много по-бързо, което ги успокоява и настройва в правилното настроение. Но е по-добре да се гарантира, че бебето не заспива по време на хранене, то трябва да прави разлика между храна и сън..

Няма болест на движението

Също така може да е важно да обучите детето си да спи без болест на движението. Не е лесно, на бебето ще му трябва известно време, за да свикне. Но ако го сложите в креватче след стандартни процедури, ще бъдете там и ще говорите с бебето, тогава с времето то ще се успокои и ще се научи да заспива и т.н..

През нощта след хранене

През нощта бебето трябва да бъде положено внимателно: не трябва да включвате светлината и да вдигате много шум. Трябва да го нахраните, да смените памперса или да проверите памперсите за сухота и тихо да го приспите.

Колко време да лежи през нощта

Няма точен отговор на този въпрос, тъй като всяко семейство се чувства комфортно със собствения си режим, така че най-доброто решение би било да разчитате на собственото си удобство. Децата бързо свикват и се адаптират към новите условия, така че ако първоначално зададете определено ежедневие, тогава детето ще го подкрепи.

Мнението на д-р Комаровски

Д-р Комаровски препоръчва да се спазват няколко правила, които ще улеснят живота на всяко семейство с новородено дете. Ето ги и тях:

 • Не забравяйте за здравословния сън и родителите. Само мама и татко, които спят добре и са пълни с енергия, могат да дадат на детето подходяща обич и грижи. Затова не забравяйте за здравословното хранене, добрия сън и разходките на чист въздух за цялото семейство..
 • Важно е да се спазва ежедневието за всеки член на семейството..
 • Струва си да вземете решение за мястото, където бебето ще спи. За деца под една година, детско креватче в една стая с родители ще бъде подходящо.
 • Качествените памперси ще помогнат на бебето ви да спи по-добре.

В заключение бих искал да повторя, че правилният сън е ключът към здравето на детето, така че към него трябва да се подхожда не по-малко отговорно от другите аспекти от живота на бебето: хранене, образователни игри и комуникация с родителите..

Как да положим новородено?

В първите дни след раждането детето свиква с новата среда, изучава света около себе си. За да направи това, той се нуждае от много сила, така че през този период бебето спи през по-голямата част от деня.

Много е важно да се уверите, че новороденото ви има спокоен и здравословен сън. По време на сън детето расте и се развива, асимилира и анализира видяното и чутото през периода на будност. Хормонът на растежа се произвежда най-интензивно по време на дълбок сън. Сънят на детето зависи от редица фактори. Един от важните компоненти е позицията, в която бебето спи..

Спете по гръб

Тази позиция е най-безопасната и удобна поза за бебето. Можете да поставите бебето по гръб за кратък дневен сън и през нощта. Според педиатрите и ортопедите тази позиция дава възможност на бебето да:

 • по-добре виждайте заобикалящата ви среда, когато се събудите;
 • бързо овладейте умението да завъртате главата встрани;
 • движете се свободно с ръце и крака;
 • чувствайте се добре за части от тялото си;
 • прегледайте ръцете си и се опитайте да играете с тях.

Ако бебето се събуди с химикалки, можете да ги увиете свободно в пелена. Освен това подрежете ноктите на бебето навреме, за да не може да се нарани. Избягвайте да поставяте новородено по гръб, ако носът му е запушен. В това положение подутият носоглътка може частично да блокира гърлото и да затрудни дишането..

Спете на ваша страна

Полагането настрани е особено подходящо за бебета, които често повръщат. За да бъде бебето удобно, трябва да поставите памперс или завиващо се одеяло под гърба. За тези цели можете да използвате специална възглавница за бебета..

Когато лежите отстрани, по-добре е да поставите детето леко наклонено в креватчето, за да може да се търкаля напред или назад. Струва си да промените позицията на детето, като от време на време го полагате от другата страна.

Спете по корем

Според някои доклади сънят на стомаха може да причини „апнея“ или „синдром на внезапна детска смъртност“, но учените все още не са получили точна информация по този въпрос.

Докато спи по корем, бебето се чувства доста комфортно. Тази позиция има редица предимства:

 • мускулите на врата, гърба и раменния пояс са укрепени;
 • подобрява кръвоснабдяването на мозъка;
 • вероятността от дисплазия на тазобедрените стави намалява, тъй като краката са в правилното физиологично положение;
 • притискайки малкото тяло към топъл матрак, бебето не замръзва;
 • в положението на стомаха бебето по-малко се притеснява от колики, а стомашно-чревният тракт работи по-активно, абсорбирайки добре млякото.

Можете да легнете бебето по корем по време на кратка дрямка и ако се страхувате, периодично проверявайте дишането на бебето.

Спете в поза на плода

През първия месец от живота, едно дете може, по време на сън, да се опита да заеме поза, в която е било в утробата: притиснете юмруците си до брадичката си, дръпнете краката си под него, притискайки ги към корема си. 3-4 седмици след раждането бебето може самостоятелно да изостави това положение. Ако това не се случи, консултирайте се с педиатър, за да изключите мускулната хипертоничност.

Как да подобрим бебешкия сън?

За да поддържат съня на бебето спокоен и здрав, педиатрите съветват да се придържат към няколко прости правила:

 • Няма нужда да завивате бебето си плътно. Това влошава кръвообращението и не позволява на детето да усеща ръцете и краката си. Ако се страхувате, че бебето ще се отвори, облечете го с широки гащеризони или използвайте плик, който е фиксиран на раменете и се разширява надолу.
 • Няма нужда да използвате възглавница. По-добре е леко да повдигнете люлката или креватчето отстрани на таблата.
 • Не слагайте бебето си веднага след хранене. Носете го на ръце в изправено положение, така че да се оригне, това ще осигури по-спокоен сън, бебето няма да бъде измъчвано от колики.
 • Използвайте средно твърд матрак за креватчето. Тялото на бебето не трябва да натиска матрака по-дълбоко от 1,5-2 см.

Изберете правилната и удобна поза за сън с вашето бебе, така че то да расте здраво и да се събуди в добро настроение.

Как да приспим новородено: всички тайни

Довеждате новородено от болницата, а то е толкова малко, крехко, беззащитно. Става страшно да го докоснеш, да го вдигнеш. Това е особено страшно за младите родители. И, разбира се, първият въпрос, който започва да ги тревожи, е как трябва да спи новороденото. Какво трябва да бъде леглото на бебето, как да се приспи, в каква позиция и т.н. Всичко това е много важно да се знае, за да се създадат благоприятни условия за сън на бебето и да се минимизират рисковете за живота.

Условия за спане на новородено

За да може бебето да има здрав и по-дълбок сън, то се нуждае от следните условия:

 • чист въздух в стаята;
 • температура не по-висока от 25 ° С (в идеалния случай - 20 ° С);
 • правилна влажност - около 60-70%;
 • липса на ярка светлина, силни звуци.

Естествено, стаята на новороденото трябва да се измие, прахът да се изтрие. Ако това е дневна мечта, завесите са спуснати. Самото бебе не е необходимо да се увива с одеяло, ако температурата в детската стая е над 22 ° C. Прегряването е изпълнено с неприятни последици за здравето.

Пози за сън

Много е важно в каква поза бебето спи, тъй като досега прекарва по-голямата част от времето си насън. Нека разгледаме удобни позиции, в които е по-добре да легнете бебето.

На страната

Най-безопасната позиция за сън на бебето е настрани. Ето как педиатрите и лекарите в родилните болници съветват да се поставят бебета (поне за първи път). Въпросът е в анатомичните особености на структурата на стомаха и хранопровода на кърмачетата, а именно в отсъствието на подчертан сърдечен сфинктер. Следователно след хранене бебето може да плюе обилно. В този момент е по-добре да го поставите настрани, за да избегнете риска от задавяне..

Половината настрани

Това е дори по-безопасна позиция, отколкото да спите на ваша страна. Сънят на половина е добър за деца, които често плюят или имат колики. Тази поза допринася за най-доброто отделяне на газ..

За да се предотврати преобръщането на детето и заемането на други позиции, то трябва да бъде поставено правилно. Под гърба трябва да поставите пелена или одеяло, навито на руло. Също така трябва да се уверите, че бебето не се надраска, това може да се избегне, като се поставят драскотини по него.

Съвет: детето трябва периодично да се обръща от другата страна, в противен случай може да възникне тортиколис.

На гърба

Спането на новородено на гръб е едновременно полезно и опасно. Полезно е, защото е физиологично, естествено за него. Опасно поради факта, че бебе. В легнало положение той може да се задуши от възпалените маси.

 1. Когато полагате новороденото на гърба, главата трябва да бъде обърната настрани и фиксирана с валяк от пелена, така че да не може да се завърти самостоятелно.
 2. Позицията на главата трябва периодично да се променя, за да се избегне тортиколис..
 3. За да не се надраска бебето и да се събуди с химикалки, по-добре е да го повивате. Ако бебето не обича да лежи повито, то е нервно, тогава се препоръчва да го поставите, например, на корема му.

Позицията на гърба не се препоръчва, ако бебето е диагностицирано с дисплазия на тазобедрената става, ако има признаци на мускулна хипертоничност (той непрекъснато ще потрепва ръцете си, предотвратявайки си да спи), както и колики (при обилно образуване на газове новороденото няма да може да заспи спокойно).

На корема

Позицията върху стомаха е превенция, първо, колики (в това положение храносмилателната система работи добре, газовете излизат по-добре), и второ, синдромът на детската смъртност, една от причините за която отново е опасността от задавяне при регургитация. Позата на корема ви ще предотврати неприятните последици от регургитацията.

Освен това тази позиция укрепва мускулите, костите на гърба и шията и с течение на времето ще бъде по-лесно за детето да се научи да държи главата..

Ако бебето обича да спи по корем, тогава трябва да се спазват определени предпазни мерки:

 • закупете твърд матрак, за предпочитане ортопедичен;
 • спи без възглавница;
 • не поставяйте чаршафи в леглото;
 • по-добре е да окачите играчки над леглото, а не да ги поставяте в главата на бебето.

Но дори и да се спазват тези предпазни мерки, по-добре е да гледате бебето, докато спи на корема..

В положение на плода

Ако детето спи повече от месец с крака, прибрани до корема и ръце, притиснати към гърдите, това може да означава мускулна хипертония (хипертоничност). Но ако след 3-4 седмици бебето се изправя и спи в нормални пози, тогава няма причина за безпокойство.

Важно! В каквото и положение бебето да спи, от време на време то трябва да се обръща от другата страна или да се променя положението, за да се избегне натрупване на тъкани, деформация на неустановения костен скелет, компресия на вени и мускули.

Полагане за сън

Изследванията на поведението на кърмачетата показват, че едно дете, което е още в ранна детска възраст, помни последователността на действията, които се извършват и ако нещо е пропуснато, то ще започне да бъде капризно и няма да може да заспи дълго време. Поставете правилно бебето, така че този процес да протича бързо и безболезнено, за което е препоръчително да се повтарят едни и същи действия преди лягане, по едно и също време, в същата последователност.

 1. За да успокоят детето и да подобрят съня, те го къпят във вода с билки, правят лек масаж с удари, след което го хранят.
 2. Не слагайте новороденото веднага след хранене. Добре е да го повдигнете в изправено положение за няколко минути, за да може да регенерира излишния въздух..
 3. Поставяйки се в леглото, майката може да пее приспивна песен на бебето с тих глас, като нежно го гали и потупва през нощта.

Аксесоари за спане на новородено

Едномесечно бебе спи 18-19 часа на ден, по-големите деца (3 месеца - една година) спят по-малко, но все пак поне 15-16 часа. Тоест почти през цялото време. Затова задачата на родителите е да решат къде да спят за бебето и да оборудват мястото му за спане..

Някои родители купуват детско креватче предварително, други слагат бебето си в леглото с тях. От една страна, това е удобно както за родителите, така и за децата, тъй като няма нужда да ставате през нощта, за да се храните, а бебето е по-спокойно на гърдите на майката. От друга страна е опасно, тъй като сънливите родители могат да смажат трохата. Педиатрите предупреждават: не привиквайте детето към родителското легло!

Детско креватче

Изисквания: безопасност, хигиена, умерена твърдост. Педиатрите и ортопедите препоръчват твърд, плътен ортопедичен матрак, който леко се огъва под теглото на бебето. Това е преди всичко предотвратяването на изкривяването на гръбначния стълб.

Поради активното развитие на костната и мускулната система на детето е забранено да се полага на мека повърхност до една година, особено на матраци надолу.

Твърдият или умерено твърд матрак е част от превенцията на синдрома на детската смъртност. Дори да зарови носа си в него, бебето няма да се задуши, тъй като плоската повърхност без гънки няма да може да блокира кислорода на бебето.

Тъй като децата обичат да дъвчат креватчето си (особено когато зъбите им пълзят), по-добре е то да не е добре шлифовано и лакирано.

Възглавница за позициониране

Много удобен, когато се грижите за бебе. Различни модификации на такива възглавници, матраци, одеяла, калъфки за възглавници, легла-пашкули за новородени помагат да се задържи бебето в положението, в което е поставено в леглото, като фиксира главата в желаната позиция. С възглавницата за позициониране бебето трябва да спи спокойно.

Възглавници от елда

Препоръчва се за новородени от неонатолози. Такива ортопедични възглавници, пълни с люспи от елда, лесно повтарят формата на главата и шията на бебето във всяка позиция, допринасят за правилното формиране на гръбначния стълб и шийния завой. Освен това възглавницата има масажиращ ефект, подобрява кръвообращението на главата и шията и успокоява бебето добре..

Пашкули с пашкули

Те се доставят с цип или велкро, удобни са за използване, позволяват ви бързо да фиксирате ръцете и краката на бебето, оставяйки му свобода на движение. Такова меко повиване предотвратява безпокойството по време на сън, тъй като бебето не може да се събуди и да се почеше с ръце. Такива пашкули създават у бебето впечатлението, че е в утробата..

Спално облекло

Как да спим за бебе зависи от някои фактори: от температурата в апартамента, от времето на годината (през лятото бебето изобщо не може да бъде облечено, оставяйки само пелена), здравето му, възрастта и т. Н. Най-удобното облекло е гащеризон с драскотини. Той не ограничава движенията, предпазва нежната кожа на бебето от собствените му остри нокти. Топло е, лесно се сваля и облича, което е особено добре за онези родители, които използват памперси. Комбинезонът е идеален за деца от двата пола.

Тези препоръки трябва да се вземат предвид, особено ако родителите искат детето да спи спокойно цяла нощ. И ако детето спи добре, значи мама и татко също спят, което им дава възможност да се чувстват пълни със сила и желание да общуват с бебето си.

Как трябва да спи новородено бебе в креватче

Новороденото бебе прекарва много време в сън. Ето защо основната задача на родителите е да му създадат комфортни условия и да следят за безопасността на бебето..

Честито бебе спи

Условия за комфортен сън на новородено

Сънят на новородено има отличителни черти, които трябва да се вземат предвид при полагане на бебето. Заспиването е последвано от плитък сън, след това дълбок сън. Тези две фази периодично се заменят, след което детето се събужда. Дълбокият сън настъпва дълго след заспиване и не трае дълго.

Възрастен човек почти веднага попада във фаза на здрав сън, това не се случва при бебе. Трябва да изчакате малко, да не вдигате шум, докато детето заспи дълбоко. В първите минути той може да се събуди от всяко движение и шумолене. Когато на лицето се появи спокоен израз и бебето отвори юмруци, това означава, че е дошла фазата на дълбок сън. По-голямата част е повърхностният сън. Той е по-чувствителен, детето може да се събуди по всяко време, ако се чувства неудобно, студено, горещо, гладно. По време на него бебето се движи, потръпва, може да дръпне ръце, израженията на лицето се забелязват по лицето му. Дълбокият сън трае максимум час. С възрастта продължителността му се увеличава, докато повърхностната, напротив, намалява.

Облекло за новородено

По време на сън бебето трябва да бъде облечено по същия начин, както по време на будност. Основното е, че той е удобен, а не топъл или студен. През нощта дрехите трябва да позволяват на родителите да сменят пелената, ако е необходимо. Ластиците и копчетата са нежелани върху него, което може да нарани нежната кожа на бебето..

Отначало, още докато са в болницата, бебетата спят с шапки и против надрасквания, за да не си навредят случайно. След това достатъчно памучни гащеризони и леко одеяло. Не поставяйте прекалено много на детето си - прегряването е по-опасно от хипотермия. За новородени температурата от около 20 градуса се счита за удобна. Ако е по-висока, бебето ще бъде топло под плетената ламарина. През зимата родителите се притесняват, колкото и замръзнали трохите им през нощта, дори повече. Няма нужда да използвате вълнени пижами и чорапи. Бебето вероятно ще се чувства горещо в тях и такъв материал може да раздразни кожата. По-добре вземете по-топло одеяло и покрийте бебето с него..

Как да поставим новороденото в креватчето, в какви дрехи, родителите решават, най-важното е да не прекалявате, така че бебето да не е прекалено горещо. Топлопредаването при бебета е малко по-различно от това при възрастните. Дори и в хладна стая, те могат да бъдат удобни. Трябва да сте внимателни към детето и да разберете коя температура е оптимална за него.

Бебе, което спи в креватчето

Бебето трябва да има отделно одеяло, дори ако спи до майка си. По-добре е да го пъхнете под матрака и да се уверите, че не е над нивото на гърдите. Някои бебета спят по-добре при повиване. Те са топли, удобни, не се събуждат с всяко движение. Повиването трябва да е безплатно, за да може бебето да се движи. В допълнение, плътното повиване провокира дисплазия на тазобедрените стави. Преди лягане стаята трябва да се проветри, това ще улесни заспиването, ще удължи съня на бебето. Използвайте овлажнител, ако е необходимо.

Допълнителна информация. Ако бебето спи в количка, тогава трябва да го облечете с един слой по-топло от себе си и да го покриете с одеяло. Няма нужда да използвате едновременно всички видове аксесоари, пликове, гащеризони, одеяла. Страните на количката ще предпазят бебето от вятъра, така че няма нужда да се страхувате да ходите във ветровито време. Освен това много деца спят по-добре на чист въздух. Заспивайте по-бързо и спите по-дълго.

През лятото е необходимо да се осигурят условия, така че пряката слънчева светлина да не попада в очите на бебето. По-добре изобщо да не сте на слънце дълго време. Инвалидните колички вече са оборудвани с мрежи против комари, можете да използвате обикновена пелена. Не се препоръчва постоянното използване на мрежи; те пречат на циркулацията на въздуха. През лятото можете да ходите с новородено от момента, в който то навърши 7 дни. Първо за половин час, след това организирайте пълни разходки за повече от два часа, докато бебето спи. През зимата е по-добре да започнете да излизате навън малко по-късно, когато детето е на 1,5-2 седмици, ако няма здравословни проблеми. Отначало, също за кратко, с постепенното му нарастване.

Спално място за новородено

Новороденото може да спи в креватчето си или с майка си. Ако спи отделно, за първи път е по-добре да постави леглото му до леглото на родителя си, така че той да почувства, че майка му не е далеч и тя да вижда ясно бебето. Когато бебето е наоколо, няма нужда да губите време, за да стигнете до него, може би, само докосването на майката е достатъчно, за да се успокои бебето. Във всеки случай спалното бельо трябва да се измие след покупката и да се изглади добре. Необходимо е то да е от естествени материали, тогава бебето ще се чувства удобно и няма да има дразнене на кожата. Препоръчително е да не използвате възглавници до две години..

Добре е, ако дъното (покачване и падане) или предната страна на бебешкото креватче е регулирано. За да може, когато бебето порасне, да е в безопасност и да не пада. Дъното се препоръчва от ламелите, след това леглото извира малко, което е по-удобно за бебето и допринася за нормалния обмен на въздух. Предната стена трябва да се сваля, за да можете да поставите леглото близо до родителя. Обикновено яслите могат да се люлеят, което влияе на това колко бързо бебето заспива. Това е удобно - няма нужда да люлеете бебето в ръцете си. Тя може да се движи напред и назад. Няма разлика, изборът зависи от мястото в апартамента, където ще бъде разположено леглото.

Важно! Трябва да подготвите твърд матрак за вашето бебе. Костите на новороденото все още са меки, мускулите не са напълно оформени. За да може бебето да се държи правилно, то трябва да спи на твърда повърхност..

Поради тази причина не е необходимо да поставяте бебето на меки корици. Освен това твърдият матрак няма да блокира достъпа на въздух, дори ако детето зарови лицето си в него. На матрака под чаршафа можете да поставите специална пелена с влагоотблъскваща импрегнация или обикновена клейка. Това ще го предпази, ако бебето е в леглото без пелена. Материалът, от който е направен матракът, трябва да е хипоалергенен.

Бебе в пашкул

Можете да закупите пашкул за бебе гнездо. Това е малко място за спане с меки страни. В него новороденото ще се чувства като в ръцете на майка си, топло и удобно. Хлапето няма да може да се преобърне и да падне, ако е в него.

Възможни позиции за спане за бебета

Как новороденото дете трябва да спи в ясла, зависи от родителите му, докато бебето се научи да се преобръща. Задачата на родителите е да се уверят, че бебето не страда, не се задавя и че му е удобно.

Ембрионална поза

След раждането, през първия месец от живота, бебетата често спят в положение на плода. Краката са в корема, ръцете са в брадичката. Именно в това положение те бяха в стомаха на майката, така че са свикнали, спокойни и удобни. Постепенно забравят за нея, свикват с нови позиции.

Спете на ваша страна

Сънят настрани се препоръчва за бебета. Тази позиция е най-удобната и безопасна, предотвратява поглъщането и регургитацията на въздуха. Ако се появят, това ще помогне да се избегнат нежелани последици. За да предотвратите преобръщането на бебето, навийте кърпа или пелена и я поставете по дължината на гърба на бебето. Полученият валяк ще фиксира бебето, ще осигури топлина и комфорт.

Важно! Човек трябва да помни да обърне новороденото от едната страна към другата, така че черепът да е оформен правилно. Това ще помогне да се избегне развитието на тортиколис в бъдеще. Достатъчно е да правите това на всеки три часа. Ако бебето се тревожи за стомаха, то може рефлекторно да дръпне краката си към него, в резултат газовете ще си отидат. Това е още едно предимство на тази поза за сън..

Спете по гръб

Можете да спите по гръб, но само в присъствието на родителите си. В това положение не можете да оставите детето само, то може да се задави по време на плюене. По-добре е веднага да обърнете главата на бебето настрани. Това е най-спокойната поза, бебето може да изпъне ръце и крака. Ако бебето е обезпокоено от газици, сънят в това положение ще бъде неспокоен, те няма да си тръгнат.

Бебето спи по гръб

Спете по корем

Друга поза е на стомаха. Той насърчава преминаването на газове и намалява коликите. Укрепват се и коремните мускули, което важи особено за бебета с пъпна херния. Много често се среща при недоносени и слаби бебета. Освен това, легнало в това положение, бебето ще се научи да държи главата си. Не поставяйте стомаха си веднага след хранене.

Майките се страхуват, когато бебето заспи в това положение, което предполага, че може да зарови носа си в матрака и да се задуши. Такива случаи не са доказани; педиатрите, напротив, препоръчват новородените да спят в това положение, като смятат, че това положение е най-безопасното и удобно. Смята се, че лежането по корем оказва голям натиск върху челюстта на детето и достъпът на въздух до белите дробове намалява. Отново, това е възможно само ако бебето спи на много меко одеяло, перушина. По-добре е да използвате опънати чаршафи, те не се набръчкват и не представляват риск от задушаване на бебето.

За да защитите бебето, имате нужда от твърда повърхност, матрак, невъзможно е да се вкопаете в него, бебето просто ще обърне главата си настрани. Ако това не се случи, можете сами леко да завъртите главата на детето. Ако бебето ви спи по корем, натискът върху гърдите му може да се увеличи, което ще доведе до затруднено дишане. Почти винаги бебетата слагат ръце под тях, така че дишането не се нарушава.

Бебето спи по корем

Проблеми могат да възникнат, ако бебето има хрема или корички в носния проход. Ето защо трябва внимателно да наблюдавате здравето на бебето и своевременно да извършвате хигиената на носните проходи. Това е най-противоречивата поза за сън. Мнозина продължават да го смятат за опасен поради риска от внезапна детска смърт поради задушаване. Под контрола на родителите и при правилно подреждане на леглото на детето това не може да се случи..

Забележка! Когато полагате новородено в ясла, препоръчително е да повдигнете горния му ръб, така че главата да е над краката. Разликата във височината не трябва да надвишава 10 сантиметра. Понякога се препоръчва на педиатрите да осигурят по-голям ъгъл на издигане. Например, в периода на болестта на бебето, ако се притеснява от хрема. Това е необходимо, за да се улесни преминаването на слуз от носа на новороденото..

Няма еднозначен отговор на въпроса: как правилно да поставите новородено в ясла, всичко зависи от здравословното състояние на бебето, неговите предпочитания и настроението на родителите.

Какви позиции за сън са опасни

В каквато и позиция да спи бебето, родителите трябва винаги да са там и при необходимост да се притекат на помощ. Не използвайте възглавници или покривайте бебето с одеяло над главата му, уверете се, че то покрива само гърдите.

Ако новороденото има дисплазия на тазобедрената става, тогава не се препоръчва да спи на негова страна, тъй като има допълнително натоварване на ставите и ситуацията се влошава. Възможно ли е бебето да спи настрани, ортопедът ще отговори след прегледа и необходимите процедури. Недоносените бебета и тези с диагностицирани неврологични заболявания не трябва да се поставят по корем, докато спят.

Бебето спи с щастливи родители

Според Комаровски здравият детски сън възниква, когато е сладък и спокоен не само за детето, но и за родителите му. Постигането на достатъчно сън е важно не само за бебето, но и за майка му. Тогава всички ще бъдат здрави и щастливи.

Как трябва да лъже бебето. Как трябва да спи новороденото бебе, как да го приспи

Новородените бебета, на възраст до 3 месеца, могат да спят от 15 до 20 часа на ден. Не е изненадващо, че всички новоизсечени майки, без изключение, се притесняват от отговора на въпроса как трябва да спи новороденото. Най-важното е да осигурите на бебето всички условия, подходящи за комфортен и здравословен сън..

Условия за сън:

 1. Помещението трябва да е добре проветриво.
 2. Температурата в стаята трябва да бъде + 20-23 градуса.
 3. Умерена влажност на въздуха (50-60%).
 4. Твърд матрак (за предпочитане ортопедичен).
 5. Относителна тъмнина и тишина.

Основи за здравословен бебешки сън

Правилното положение за сън за новородено (това е и физиологично естествено) е, когато бебето лежи по гръб, ръцете са свити в лактите, а юмруците са нагоре, краката са свити в коленете и изпънати в страни. За удобен и здравословен сън на новородено също са подходящи такива пози като лежане по корем и отстрани. Въпросът е само да разберете как е по-удобно бебето да почива във вашия случай..

Бебе спи на гърба

Това положение на тялото се счита за най-безопасното, така че детето може да бъде положено в това положение да спи ден и нощ. Не забравяйте да завъртите главата на бебето настрани всеки път, така че ако то изплюе, няма риск от задавяне.

Тортиколисът е често срещано явление, затова, за да го избегнете, сменяйте страната, на която поставяте главата всеки път. Случва се едно дете да обича да мечтае с глава, обърната в една посока. В този случай ще помогне фланелена пелена, сгъната на няколко слоя, поставена под противоположната страна (ако детето постави главата си наляво, поставете пелената под дясната страна и обратно). Поставете главата на бебето върху пелената, след известно време намалете броя на слоевете. С течение на времето бебето ще свикне да лъже, независимо да върти главата си в двете посоки в съня си.

Независимо от безспорните удобства на тази позиция, спането в нея не винаги е безопасно:

 • противопоказан е при бебета с дисплазия на тазобедрената става;
 • също така тази позиция не се препоръчва, ако детето има мускулна хипертоничност. Бебе с мускулен тонус размахва ръце в сън и може да се събуди. Разбира се, това може да се избегне, ако го завиете плътно, но не всяка троха обича да лежи увита в пелена;
 • новороденото не може да спи спокойно на гърба си по време на колики, когато образуването на газове пречи.

Бебе, което спи на корема

Легнете бебето си по корем няколко пъти на ден.

 1. В позицията по корем бебето бързо ще се научи да държи главата изправена, ще укрепи мускулите на гърба, освен това тази позиция дава добър изглед на околното пространство и има положителен ефект върху развитието на вашето бебе.
 2. Тази поза позволява на новороденото бързо да се отърве от натрупаните газове, които водят до колики и в резултат на това безпокойство, което изключва спокойния здрав сън..

Не оставяйте бебето си на възраст под 3 месеца (а някои педиатри смятат, че до една година) да спи по корем без вас дори няколко минути, защото съществува риск от SIDS (Синдром на внезапна детска смърт). Бебето все още не се справя добре с управлението на тялото си и може случайно да мушка носа си в възглавница, одеяло или матрак, като по този начин блокира подаването на въздух. Механизмите за самозащита на бебето все още не са развити и следователно съществува риск от спиране на дишането. За да избегнете това, махнете всички играчки от бебешкото легло, когато го полагате, не му слагайте одеяла и възглавници, поставете бебето на абсолютно равна повърхност с корем..

Неоспорим факт е, че новороденото, което лежи по корем, спи по-добре, но не бива да рискувате, ако не можете да седнете до него и да наблюдавате как диша бебето. Когато бебето заспи по корем, можете внимателно да го обърнете на гръб или отстрани.

Бебешки сън настрани

Ако бебето все още не е в състояние да се обърне само по корем, то спането на негова страна ще бъде абсолютно безопасно за него. Още по-безопасно е, ако легнете бебето на половин страна, поставяйки под гърба си навито одеяло или специални възглавници за позициониране, които са предназначени да предпазват бебето от преобръщане по гръб..

Когато детето спи на негова страна, то може случайно да се почеше по лицето с невенчета. Ако бебето ви обича да лежи изключително в това положение, не забравяйте да му носите риза със затворени ръкави или специални драскотини, докато не излезе от навика да се почесва.

Тази позиция е идеална за бебета, които са склонни към честа регургитация, както и по време на колики, тъй като притиснатите към стомаха крака допринасят за отделянето на газове. Ако бебето е постоянно на една страна, обръщайте го редовно, за да не провокирате тортиколис.

Децата, които имат дисплазия на тазобедрената става, не се препоръчват да лежат дълго настрани, за да не се увеличи натоварването на ставите.

Бебешки сън на възглавницата

Много новосъздадени майки се опитват да сложат възглавница под главата си, тъй като в момента има огромен избор от сладки и сладки възглавници за бебета, някои от тях дори са позиционирани като ортопедични. Съществува погрешно схващане, че спането на малко дете в положение, при което главата му е по-високо от тялото, помага за намаляване на регургитацията и коликите и обикновено е по-удобно за бебето.

За спокоен сън на бебето са достатъчни 10 минути носене на ръце след хранене с леки удари по гърба.

Ако искате да оформите здрав гръбначен стълб за вашето бебе от раждането, поставете го на равна хоризонтална повърхност, като главата ви е на едно ниво с тялото.

Производителите с охота ни предлагат различни приспособления и устройства, които са предназначени да улеснят приспиването на бебето - това са електрокошове и батути, пашкули и позиционери за сън. Трудно е обаче новороденото бебе, което все още не е свикнало да живее отделно от майка си, да заспи само, така че не го лишавайте от участието си.

За да го приучите към здрав и здрав сън от раждането, не забравяйте да смените позицията на вашето скъпоценно бебе по време на сън. Въпреки че бебето ви все още не знае как да говори, благодарение на вашата интуиция и чувствителност, вие ще разберете всичко, което то би искало да ви каже..


Въпросът как да сложите новородено в леглото е от значение за много майки. Трябва да знаете кои пози за сън се считат за безопасни, при какви условия на бебето ще му е удобно. Сънят е изключително важен за нормалното развитие на бебето, така че трябва да си осигурите подходяща почивка.

Условия на сън

Първото нещо, за което родителите трябва да се погрижат, е удобна обстановка в стаята. Стаята трябва да се провери преди лягане. Оптималната температура е малко над 20 градуса. Влажността трябва да се поддържа на ниво най-малко 60%.

Леглото, в което ще бъде положено бебето, трябва да бъде направено от безопасни материали. Тя трябва да бъде добре полирана, защото когато бебето порасне малко, ще грабне пръчките. Матракът трябва да бъде избран достатъчно твърд, само леко огъващ се под тежестта на бебето. В крайна сметка скелетът на бебето все още е много пластичен, на мека повърхност може да се деформира - и в бъдеще детето може да има проблеми с гръбначния стълб.

В допълнение, твърдият матрак е от съществено значение от съображения за безопасност. Дори ако новородено случайно се преобърне върху стомаха му (и това понякога се случва дори през първия месец от живота), тогава плоската повърхност няма да блокира достъпа му до кислород.

По-добре е да не използвате възглавница за най-малките, не е необходимо. Но ако наистина искате, тогава е по-добре да изберете ортопедични възглавници, като елда. Те позволяват на бебето да заеме анатомично правилна позиция.

Добре ли е да спим заедно?

Въпросът дали новороденото може да спи с майка си остава актуален за дълго време. Тук няма еднозначен отговор, това трябва да се реши изключително от родителите. Трябва да помним за риска от смачкване на трохи. Но повечето майки се чувстват чудесно за бебето си. Това е наистина опасно в случаите, когато майката не е спала дълго време, например поради болестта на бебето.

Недостатъците на спането заедно включват и някои промени в отношенията със съпруга. Но ако една майка се изправя при бебето няколко пъти през нощта, люлейки го дълго време, това се отразява негативно на нейното благосъстояние. Спането с бебе ви дава възможност да си починете добре. Освен това се смята, че намалява вероятността от SIDS. Затова е важно да прецените плюсовете и минусите на вашето семейство..

Как трябва да спи новороденото

Важно е да разберете в каква позиция да поставите новороденото. В края на краищата той не може да смени позата сам. Следователно родителите трябва да се уверят, че бебето спи спокойно в безопасност..

Позицията отстрани се счита за най-оптимална. Това е физиологично и най-важното е, че бебето няма да се задави, ако се оригне. При бебетата стомашно-чревният тракт все още се развива, сърдечният сфинктер не е напълно оформен, така че те плюят доста често. За да предотвратите случайно обръщане на бебето, списанието на сайта препоръчва поставяне на навита кърпа под гърба му. Също така е необходимо от време на време да се променя положението на трохите, поставени от другата страна, за да се предотврати развитието на тортиколис.

Можете да приспите детето по гръб. Това положение е физиологично, но има риск бебето да се задави, оригвайки след хранене. За да се избегне това, главата на трохите трябва да бъде обърната настрани, като понякога се променя позицията. Главата може да се подпира с ролка за пелени.

За да заспите гладко, важно е да не пропускате момента, в който бебето иска да заспи. Ако отиде твърде далеч, ще бъде по-трудно да го легнете.

Новородените често се събуждат с резки движения на ръката. Повиването, стегнато или разхлабено, когато краката останат подвижни, ще помогне за решаването на проблема. Съвременните майки често отказват памперси. След това трябва да дадете на бебето малко време: най-вероятно то бързо ще свикне и ще спре да се събужда. Но това не винаги работи. Някои бебета трябва да бъдат повивани в продължение на няколко месеца, за да не се събуждат на всеки 15 минути.

Може ли бебето да спи по корем

Позицията върху стомаха се счита за противоречива. От една страна, тя е физиологична, така че е удобно бебетата да си почиват. Тази позиция помага на червата да работят, газовете преминават по-лесно, така че коликите на бебето се притесняват по-рядко. Освен това мускулите му са укрепени, така че той ще започне да държи главата си и да се преобръща по-рано от връстниците си..

В същото време има мнение, че рискът от SIDS се увеличава в легнало положение, въпреки че проучванията не са установили пряка връзка между това положение и синдрома на детската смъртност. Все още е по-добре да поставите детето да си ляга по този начин през деня, когато има възможност да се грижи за него. В този случай трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • твърд матрак;
 • липса на играчки в креватчето;
 • спане без възглавница;
 • в креватчето няма покривка от мушама.

Как да настроите бебето си да спи

Бебето може да спи сладко във всяка позиция. Но понякога не е толкова лесно да приспите бебе, въпреки нуждата му от почивка..

Още от първия месец от живота си струва да се въведе ритуал, който в бъдеще ще помогне за бързото приспособяване на бебето към сън.

 • Бебето се къпе, във водата може да се добави малко запарка от успокояващи билки. Препоръчително е само да се консултирате с педиатър и да разберете кои растения са безопасни за деца под една година.
 • Тогава бебето трябва да бъде нахранено.
 • След хранене детето се носи в колона, за да излезе въздухът, който е заловил с мляко или адаптирано мляко. Но ако бебето е заспало по време на процеса на хранене, тогава няма нужда да го събуждате.

За някои деца къпането е вълнуващо. В този случай е по-добре да го прехвърлите на сутринта, за да не нарушите съня..

Как да положим бебе

Можете да чуете много предупреждения, че не е нужно да научавате детето си да ръчи, да го люлее, защото тогава е трудно да се отучи. Може би новороденото трябва да заспи в креватчето си под приспивната песен на майка си, но на практика това се случва рядко. Най-често жените люлеят децата си. По-късно бебето може да бъде научено да заспива само, но сега е много важно бебето да усеща топлината на майчините ръце, да се чувства в безопасност.

Можете да носите бебето на ръце и да го люлеете, докато стои. Понякога се оказва, че се адаптирате да правите това, докато седите. Fitball е особено удобен - мама може да заеме доста удобна поза. Това е важно, тъй като често отнема много време на люлеенето на бебето. Биенето на сърцето на майка ми и премерените движения постепенно го настроиха за сън. За да ускорите заспиването, можете да изпеете приспивна песен на бебето или просто да съскате, имитирайки бял шум.

Можете също така да разтърсите бебето в кошара или люлка, ако то се съгласи да лежи тихо.

Ако бебето е кърмено, то може да заспи точно на гърдата. Вярно е, че на мама може да й е трудно да вземе гърдата и да измести малкото, без да го събуди.

Защо бебето не спи

Дори и да спазвате правилно всички препоръки, не винаги е лесно да легнете детето. Каквото и да правят родителите, бебето продължава да плаче. Това означава, че той изпитва дискомфорт. Най-вероятно това са колики - често срещан проблем при децата през първите месеци от живота. Можете да облекчите болката, ако масажирате корема и притиснете топла пелена към него..

Има и друга ситуация. Хлапето не проявява никакво безпокойство, то е весело, весело, активно, особено през нощта. Трябва да запомните как се държи през деня - вероятно спи. Това се случва, ако детето обърка деня с нощта. В този случай е необходимо постепенно да се измества времето за полагане, като се предотвратява бебето да спи през деня повече от нормалното. Отначало той все още може да заспи по-рано от планираното, но режимът скоро ще се нормализира.

Ако знаете как правилно да полагате новородено бебе, ще можете да осигурите добра почивка за цялото семейство. Не трябва обаче да очаквате, че бебето няма да се събуди през нощта. Най-вероятно той ще иска да яде и вероятно ще трябва да го храни няколко пъти..

Най-добрият вариант за поставяне на дете за сън е да се отдели отделно легло за него..

Можете да намерите огромно разнообразие от тях в магазините, но основните препоръки за избора могат да бъдат сведени до следното:

 • леглото трябва да бъде направено от естествени материали (за предпочитане дърво)
 • матракът трябва да е достатъчно твърд (кокосовите матраци са работили добре)
 • през първата година от живота бебето не се нуждае от възглавница (за да не сменяте често спалното бельо, можете да използвате пелена)
 • стените на креватчето трябва да са меки, така че бебето да не удря по време на сън

За да осигурите на детето си комфорт в леглото, можете да закупите специални меки страни за нея. Те предпазват бебето ви от удари, светлина, излишен прах и шум

Възможно е да се организира съвместен сън с бебето. Това е удобно за майка, която няма да има нужда да става често през нощта, и за бебе, което ще спи по-спокойно, усещайки близостта на любимия човек. Трябва обаче да се има предвид, че новороденото се нуждае от много място, така че в някои случаи таткото ще трябва да бъде изгонено от семейното легло. Освен това матракът на легло за възрастни може да не е много подходящ за малко дете. Съвместният сън не се препоръчва за онези родители, които заспиват твърде дълбоко, защото бебето неволно може да бъде наранено насън, ударено.

Педиатри: най-доброто креватче за бебе е кутия

Как правилно да се положи бебе

За да не навреди на гръбначния стълб на бебето, той трябва да бъде правилно положен. За плавно спускане на бебето в леглото, поставете едната ръка под главата и шията, а задръжте гърба с другата.

Ако е възможно, тогава, когато лежите, трябва да държите бебето възможно най-близо до гърдите. Ръцете не трябва да се освобождават много бързо, за да може бебето да свикне с твърдата повърхност.

Детето трябва да се обърне отстрани, поддържайки главата, покрито с одеяло. За да предотвратите връщането на бебето назад, можете да поставите под гърба си усукана от пелена ролка или кърпа. Можете също така да използвате четирикратна пелена вместо възглавница в началото. По същия начин трябва да поставите бебето в количката..

Ако бебето все още е будно, тогава не трябва бързо да напускате креватчето, можете да го погалите малко, да говорите с него любезно.

Не всички бебета се чувстват удобно да спят настрани

Ако имате попълнение в семейството си, празнувате радостно събитие, бебето ви се е родило и сте станали млада майка, тогава не бива да се страхувате от неопитността си. Ще научите всичко и можете да направите всичко. Ако не знаете нещо, тогава разчитайте на инстинкта си. И ние ще ви разкажем за това как да приспите новородено правилно и какви правила е най-добре да спазвате, така че детето да се развива правилно от първите дни на живота. Тъй като този фактор влияе върху общото състояние на бързо растящия организъм и скелета на детското тяло.

Здравословен сън

Правилният сън е ключът към здравето и доброто настроение на вашето бебе.

 • На първо място, за да може бебето ви да заспи бързо, трябва да проветрите стаята и да измерите температурата в стаята. Не трябва да надвишава 22 градуса.
 • Ако сте кърмачка, опитайте се да не бъдете нервни и да останете спокойни, тъй като вашето вълнение и хормоните на стреса чрез мляко със сигурност ще стигнат до бебето.
 • Опитайте се да не влизате в конфликтни ситуации. Децата са много чувствителни. Бебето може да се събуди от раздразнен шепот.
 • Създайте оптимални условия за заспиване на вашето дете. Изключете светлините, изправете бельото на креватчето, изкъпете бебето във ваната, с добавка на успокояващи билки, облечете чисти и топли дрехи.

Пози за сън

За да бъде сънят здрав и непрекъснат, първо трябва да знаете как да слагате новородено.

 • В крайна сметка, докато бебето е много малко, то се нуждае от помощ. Той не знае как да се преобърне от една страна на друга.
 • Ако поставите детето на дясната цев, след известно време го обърнете към лявата, за да не се застоява. Но не го събуждайте. Опитайте се да правите всичко тихо.
 • Следобед, след всяко хранене, също трябва да сменяте позите..
 • От около шест месеца можете да приспивате бебето си по гръб.
 • Ако повивате бебе и се страхувате, че то ще се обърне по корем, с лице в матрак, след това поставете бебето на една страна и поставете валяци или навита пелена от двете страни.
 • Много бебета спят добре по корем. Просто трябва да се уверите, че главата е обърната настрани. В това положение не трябва да се притеснявате, че бебето може да се оригне и да се задави. Позицията на главата трябва да се променя периодично. Тези деца, които редовно са лежали по корем, страдат много по-малко болки в стомаха. Всъщност, по време на сън детето се движи и като че ли масажира коремчето. В резултат на това газовете излизат по-бързо.
 • За да избегнете риска от задушаване по време на сън, извадете възглавницата и мекия матрак от креватчето.

Важно е да знаете

 • Трябва да се има предвид, че кърмачетата на възраст под три месеца не могат да се освободят, ако ноздрите са свити. Същата опасност се крие в тях самите и слузните кори в носните проходи. Преди лягане огледайте носа, ако е необходимо, почистете го от слуз.
 • Колкото и уютно и красиво да е креватчето, най-хубавото е, че бебето ще спи в количка, на чист въздух. Ако живеете в многоетажна сграда и апартаментът ви има балкон, тогава това е напълно добре. Можете да затворите пукнатините, да премахнете всички ненужни неща, да измиете и да поставите количката там. Така бебето ви ще диша чист въздух и вие ще се спасите от притесненията, че някой от минувачите може да кашля или кашля върху бебето..

Сега знаете как да носите новороденото си. В крайна сметка здравият, здравословен и дълъг сън зависи не само от климата в детската стая, дрехите на бебето, дали се запазва тишината, дали е достатъчно тъмно, но и от позицията за сън. Детето, на първо място, трябва да е удобно. Погледнете отблизо бебето, ако то е спокойно, значи всичко е в ред, но в случай на безпокойство или детето ви дръпва крака, обръща глава, значи нещо не е наред. Или бебето не е много удобно, или нещо го боли. В случай на лош сън, мама може да се консултира с педиатър.

Спокойният, здравословен, дълбок и сладък сън на новородено бебе, наред с други фактори, зависи и от позицията, в която бебето спи. Докато той не може да се преобърне сам и не го постави в спящо положение майка или татко., възстановява силите и опознава света. Отначало бебето спи много. Оставайки в обятията на Морфей, бебето расте, развива се, анализира и помни видяното и чутото. Освен това по време на фазата на дълбок сън детето произвежда хормон на растежа. За да може бебето да спи добре, мама го къпе в отвари от билки, прави масаж, кърми преди лягане и т.н. Оказва се обаче, че позицията по време на сън играе важна роля..

Спи на корема си

Има доказателства, че спането на стомаха може да причини SIDS (Синдром на внезапна детска смърт). Учените обаче не можаха да съберат доказателствената база под тези данни и не ги потвърдиха с нищо. В същото време в положението на сън на корема бебето се чувства в безопасност. Удобно му е, спи по-спокойно. По време на сън мускулите на гърба, врата и раменния пояс се укрепват на стомаха. Легнало по корем, бебето леко повдига долната част на тялото, в резултат на това се подобрява кръвоснабдяването на мозъка. В същото време краката на бебето са в правилната физиологична позиция, те са широко разведени, което е профилактика на дисплазия на тазобедрената става. Сгушено с малко тяло срещу топло легло, бебето губи по-малко топлина, така че не замръзва. Освен това стомашно-чревният тракт в позицията на корема работи по-активно, млякото се усвоява по-добре, коликите притесняват по-малко. Струва си да поставите бебето на корема поне през деня.

Спете по гръб

Докато спи на гърба, бебето може свободно да движи ръцете и краката и да върти главата си. Движенията на новородените обаче все още са резки и некоординирани, така че бебетата често се събуждат с химикалки и се почесват по лицата. Подрежете ноктите на бебето навреме. Също така не можете плътно да увивате дръжките с пелена през нощта и да оставяте краката свободни. Симулирането на нежна прегръдка ще подобри съня на вашето бебе. Не можете да поставите бебето по гръб, ако носът му е запушен. Това ще затрудни дишането на бебето, защото подутият носоглътка блокира частично гърлото.

Спете на ваша страна

Страничното положение е най-често при бебета, които повръщат често. Поставете навита хавлиена кърпа, одеяло или специална ролетна възглавница под гърба на бебето. Тогава той няма да се търкаля по гръб. Просто сменете позицията на детето, като всеки път го приспивате от другата страна.

Спете в поза на плода

Известно време след раждането бебето ще се опита да заеме позицията, в която е прекарало предишните няколко месеца: придърпва краката си към корема и притиска ръцете към брадичката. Но в края на месеца бебето вече трябва да се отдалечи от тази позиция. Ако това не се случи, струва си да посетите педиатър и да изключите мускулната хипертония при детето..

Условия за сладък сън

1. Не пеленавайте бебето си. Когато бебето е плътно завито в плат, то престава да усеща краката и ръцете си, започва да плаче и да се изнервя. Кръвообращението на детето се влошава, има риск от хипотермия. По-добре е да облечете свободен памучен гащеризон на бебето и вместо одеяло да използвате плик с цип или спален чувал, който се закопчава на раменете и се разширява към дъното. Така бебето ще може да се движи свободно и в същото време няма да се отваря през нощта..

2. Бебето не се нуждае от възглавница и не трябва да слагате навити памперси под главата му. По-добре е леко да повдигнете леглото или матрака отстрани на таблата, като поставите малка дъска под краката.

3. Ако е възможно, не поставяйте бебето си в леглото веднага след хранене. Дайте му възможност да повръща, носете колона на ръцете си. Така че коликите няма да притесняват бебето през нощта и то ще спи по-спокойно..