Жълтеница на новороденото. Опасно ли е или не? Как да лекуваме жълтеница?

Кожата на новороденото изведнъж започва ли да пожълтява? Каква е причината и заслужава ли си да се притеснявате? Възможно ли е такава жълтеница да е признак за увреждане на черния дроб??

И така, каква е жълтеницата на новородените??


Жълтеницата на новородените (жълтеница, иктер - от латински ikteros - жълтеница) е общоприет термин за процеса на оцветяване на кожата, лигавиците, а също и бялото на очите (склерите) жълто.

Причината за оцветяването на вашето бебе в цвета на "морковите" е повишеното ниво на пигмента билирубин, който се натрупва в кръвта на новороденото и не може бързо да го напусне, тъй като черният дроб на бебето не може да се справи с това. Това е напълно нормално състояние на повечето току-що родени бебета, жълтеницата на новородените не е опасна и в някои случаи тя преминава сама, но нивото на билирубин в този момент трябва да се следи стриктно.

Жълтата кожа обаче не винаги е толкова безобидна. Понякога жълтеница е признак за опасно състояние, заплаха за здравето и дори живота на бебето.

С повишаване на нивото на билирубин за дълго време и / или до големи числа, се развива ядрена жълтеница - сериозно усложнение на всяка жълтеница на новородените.

Пигментът е токсичен и уврежда нервната тъкан. Негативният ефект на пигмента върху детето: може да доведе до неврологични разстройства, нарушено формиране на речта, изоставане във физическото или психическото развитие, слепота или глухота.

Деца в риск:

● Тези, които са имали вътрематочна инфекция

● Р одна хипоксия

● Асфиксия при раждане

Други причини за жълтеница при бебе могат да бъдат следните фактори:


● Реакция на майчиното кърма;

● Реакция на наркотици;

● Различни инфекции на майката и бебето;

● наранявания при раждане;

● Захарен диабет при майката;

● В родения хепатит и други.

Жълтеницата при новородени е разделена на два вида.

(зависи от това колко е увеличен билирубинът):

● Патологични (ядрена, механична, хемолитична болест)

Педиатър ще помогне да се определи вида на жълтеница


Физиологична жълтеница при новородени

Най-често срещаният вид жълтеница при бебета. Не представлява голяма опасност, но изисква контрол и фототерапия с лампа.

Проявява се при около 65% от бебетата като леко пожълтяване на кожата почти веднага след раждането - на 2-3 ден.

За доносените здрави бебета физиологичната жълтеница не е толкова ужасна; те могат да се възстановят сами. На недоносени и болезнени новородени се предписва фототерапия за лечение на жълтеница, която помага на организма да намали нивото на билирубин и да се развие напълно.

Патологична жълтеница при новородени

Патологичната жълтеница при бебета се появява средно 2-3 седмици след раждането. По време на периода на патологична жълтеница бебето има следните симптоми:


● повишаване на температурата;

● Продължителна сънливост;

● Пълен или частичен отказ от ядене;

● Глупава регургитация;

● Потъмняване на урината / обезцветяване на изпражненията.

Нивото на билирубин в кръвта на бебето в този момент значително надвишава допустимата норма, поради което са необходими консултация с педиатър, както и тестове.

Керниктер

При повишено ниво на билирубин в кръвта на бебето е възможно проникването му в мозъка, което води до разрушаване на нервните клетки. Kernicterus се среща при бебета САМО в първите дни след раждането. След 5-ия и още повече след 10-ия ден от раждането на практика няма ядрена жълтеница.

Проявата на керниктер се случва при тежки неврологични нарушения. Тя е придружена от:

● Липса на апетит;

● 3 наклона на главата;

● M onotone плач;

● Повишен мускулен тонус;

● Липса на рефлекси и др..


При такова усложнение детето се нуждае от спешна медицинска помощ.!


Обструктивна жълтеница

Този тип се появява, когато има нарушение на изтичането на жлъчка от тялото на новороденото.
Това може да се дължи на:

киста на жлъчните пътища;
пръстеновиден панкреас;
недоразвитие на жлъчните пътища.

Състоянието на бебето в този момент може да стане критично, което изисква спешна хирургическа интервенция - операция за освобождаване на жлъчния канал.


Хемолитична болест

Появява се от първите часове от живота на бебето.

Външните признаци на заболяването са:

пожълтяване на кожата и бялото на очите (склера);
подуване (най-тежката форма на заболяването);
вродена анемия.

Причината за хемолитичната болест е несъвместимостта на кръвта на майката и бебето за Rh фактор - има Rh конфликт. В този случай е необходимо обменно кръвопреливане (заместване на 70-80% от кръвта на бебето). Освен това лекарят предписва определени лекарства за лечение, които могат да нормализират състоянието на детето..


Последиците от жълтеница

В повечето случаи физиологичната жълтеница преминава напълно без следа, без да причинява вреда на детето. Последиците могат да се развият само след патологични форми на жълтеница - при недостатъчно или неправилно лечение. В такива случаи децата могат да изостанат в развитието си, да получат сериозни увреждания на нервната система..


Децата, които са претърпели някаква форма на патологична жълтеница, трябва да бъдат наблюдавани от педиатър и детски невролог.!

Клиника ЗДРАВНО СЕМЕЙСТВО предлага услуга за наемане на специална лампа за фототерапия, която се използва за лечение на жълтеница при новородени у дома. Отчитайки необходимостта от специални грижи, грижи за новороденото, мобилното устройство ви позволява да намалите нивото на билирубин, без да нарушавате ежедневието на бебето. За разлика от традиционното оборудване, модерната технология има много предимства:

Безопасност за живота и здравето на бебето: комбинацията от зелени и сини лъчи предотвратява прегряване на тялото, а също така не влияе отрицателно върху очите на детето;

Компактност и мобилност: устройството тежи не повече от три килограма и има ергономична оптична възглавница, която ви позволява да транспортирате оборудване у дома;

Лесно използване: фотолампата има таймер и предпазен термостат, поради което автоматично контролира продължителността на процедурата и интензивността на лъчението!

Всички разрешителни и сертификати;

Безплатна доставка в Екатеринбург! Доставка е възможна в целия регион на Свердловск.


Основата за използването на фотолампа е препоръката на педиатър. По време на индивидуална консултация лекарят ще определи интензивността, продължителността и ще установи схемата на процедурите.

Освен това родителите на бебето могат да поръчат експресен тест за измерване на нивото на билирубин с посещение в къщата. Здравен специалист ще помогне на родителите правилно да инсталират и използват лампата.


ВНИМАНИЕ! ПРОМОЦИЯ: Отпътуване на педиатър с измерване нивото на билирубина в Екатеринбург на специална цена от само 1900r.!

Лечение на жълтеница при новородени у дома

Жълтеницата е специален симптом, който се проявява при кърмачета като обезцветяване на кожата и склерата на очите. Жълтият цвят се появява в зависимост от интензивността на патологията. Жълтеницата при новородени не изисква лечение у дома във всички случаи. Доста често симптомът намалява, когато бебето порасне. Съществуват обаче и други видове заболявания (например вътрематочна), които изискват назначаването на адекватна терапия. Родителите трябва да са наясно с естеството и причините за патологията. Педиатърът ще помогне да се излекува, който предписва курс въз основа на резултатите от тестовете на пациента.

Днес най-често се предписва фототерапия, специална диета за кърмачка. Приемането на сорбенти и други лекарства, къпането в билкова вана също има положителен ефект. Също така се препоръчва редовно да се пие специален разтвор на глюкоза заедно с отвара от шипка..

Причините за появата на патология

Най-често жълтеница при новородени се проявява веднага след раждането. Ситуацията се счита за нормална, тъй като е причинена от следните фактори:

 • Процесът на разпадане на феталния хемоглобин продължава в кожата.
 • Билирубинът се натрупва в кръвта. Това е специално вещество, което придава на кожата характерния жълт цвят..

С жълтеница в тялото на бебето, ходът на естествените процеси се нарушава:

 • Майката има нарушение на производството на хормони. Кърмата е пряко засегната от естроген. За да го премахнете от тялото, ще трябва да използвате допълнителни ресурси на стомашно-чревния тракт..
 • Жената не спазва специална диета по време на кърмене.
 • Бебето все още не е формирало напълно черния дроб и някои органи на жлъчната система.

За новородено жълтеницата се счита за нормална между две седмици и месец. През този период интензивността на цвета може да се промени..

Билирубинът е специално вещество, което има тенденция да се натрупва в кръвния серум. Процесът се случва само ако черният дроб на бебето още не е узрял напълно. На този фон се регистрира недостатъчно изтичане на жлъчка. Продуктите се абсорбират в чревната стена без предварителна дезинфекция.

Ако билирубинът се натрупва в кръвта в големи количества, тогава рискът от интоксикация се увеличава в тялото на детето. Симптомът е сериозен и може да доведе до усложнения в човешкото тяло. Токсичните вещества оказват негативно влияние върху мозъка и неговия ствол, поради което бебето може да развие редица неврологични заболявания.

Децата с жълтеница трябва да бъдат под постоянен медицински контрол. Динамиката се анализира в рамките на две седмици. Ако няма ясно подобрение, препоръчително е да започнете курс на лекарствена терапия.

Съществуват и неонатални видове патология, които представляват сериозна заплаха за здравето на бебето:

 • Ако разграждането на хемоглобина е регистрирано в утробата на майката, тогава бебето развива хемолитична болест.
 • Чернодробните клетки бяха засегнати поради вътрематочната инфекция на жената.
 • Има аномалии в храносмилателния тракт. В този случай се диагностицира обструктивна жълтеница..

В такива случаи жълтеница при новородени трябва да се лекува незабавно. На първия етап обаче се установяват причините и диагнозата. След това лекарят трябва да проследи динамиката на промените в билирубина. Само тогава можете да избирате между народни и медикаментозни методи. Освен това жената трябва да се придържа към специална диета. Продуктите, които водят до обостряне на патологията, са напълно изключени от диетата. В този случай е възможно да се предотврати инфекция на черния дроб и смущения в работата на стомашно-чревния тракт..

Основните симптоми на заболяването

Най-често промяна в цвета на кожата при бебе се записва на третия ден след раждането му. Бебето става много по-тъмно, а кожата придобива подчертано кафяв цвят. При кърмачетата жълтеница се проявява по този начин..

Крайният цвят на кожата зависи до голяма степен от нивото на билирубин в кръвта. Количеството му може да варира от 35 до 250 μmol / L. Невъзможно е да се избегнат сериозни последици, ако индикаторът стане максимален.

Физиологичната жълтеница при новородени също се проявява под формата на следните симптоми:

 • тежка тревожност;
 • честа регургитация, която може да се превърне в повръщане;
 • общо състояние на апатия и летаргия;
 • характерно обезцветяване на урината.

Всички тези прояви се появяват поради силна интоксикация на тялото. Родителите се интересуват от въпроса дали са изписани от болницата в това състояние. Възможността на процеса се оценява от лекаря. Въз основа на тестовете и признаците той може да предпише лечение в болнична обстановка. Тук се наблюдават динамиката и интензивността на промените в билирубина..

Kernicterus се характеризира със следните симптоми:

 • Летаргията и сънливостта на детето стават по-изразени всеки ден..
 • Спонтанна регургитация или повръщане може да се забелязва периодично.
 • Смукателният рефлекс става все по-малък.
 • Повтаряща се поява на спонтанно мускулно потрепване.

В този случай лечението на жълтеница при новородени у дома не може да продължи. Ситуацията трябва да бъде анализирана от лекар. В някои прояви е невъзможно да се направи без хоспитализация.

Методи за лечение на жълтеница

Родителите имат логичен въпрос за това как да се лекува жълтеница при новородено? При избора на курс педиатърът взема предвид следните важни критерии:

 • Общо състояние на бебето.
 • Наличието на патологични процеси в миналото.
 • Промяна в билирубина с течение на времето.
 • Бебето все още ли има заболявания.

В този случай родителите у дома се съветват да използват следните терапевтични мерки:

 • Фототерапия и редовно слънчеви бани.
 • Новороденото трябва да бъде редовно на открито..
 • Приемът на лекарства трябва да се извършва само след съгласие с лекуващия лекар.
 • Алтернативните методи също помагат за премахване на симптомите. За това бебето редовно се къпе в бульон от лайка. Освен това се препоръчва да се използва отвара от шипка и разтвор на глюкоза като напитка за майката. Тези две напитки ще помогнат за значително подобряване на чернодробната функция..

етнонаука

Ако беше решено да се освободи бебето от болницата, тогава в бъдеще патологията ще се лекува у дома. Мама трябва да бъде внимателна към всеки симптом. Освен това лекуващият лекар следи промените във физиологичното състояние. Ако не се наблюдава подобрение, препоръчително е да се промени тактиката на лечение.

В процеса на лечение на бебе могат да се използват само тези средства, които предварително са били съгласувани с лекуващия лекар.

Отварата от шипка ви позволява бързо и ефективно да премахвате токсичните вещества. За приготвянето му е необходимо да се използват три сушени плода, които се нарязват старателно и се заливат с преварена вода. Достатъчна е само чаша течност. За да се получи максимално количество лечебни свойства, бульонът трябва да се влива най-малко пет часа. Можете да се отървете от жълтеница, като приемате по една чаена лъжичка всеки път преди хранене. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни при използване, ако детето вече е имало алергия.

Тези билки помагат за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението. Процесът води до бързо елиминиране на билирубин от тъканите и кръвта.

Можете да направите бульона сами. За целта 200 грама цветя от невен и лайка се заливат с един литър вода. Варенето трябва да отнеме поне 10 минути. Настояването трябва да се отдели три часа. Препоръчително е да добавяте продукта всеки път, когато плувате.

Кърмене при жълтеница

За бързо отстраняване на билирубина от кръвта, на жената не се препоръчва да отказва кърмене. Млякото съдържа протеин, който бързо и ефективно свързва всички токсични компоненти. Поради това устойчивостта на организма към вредни ефекти се увеличава няколко пъти. Кърмата нормализира изхождането на бебето и подобрява функционирането на храносмилателната му система.

Кърменето трябва да се изхвърля само в случай на имунологичен конфликт. В този случай млякото съдържа антитела, които само ще влошат цялостната ситуация. Подобна клинична картина е рядка, поради което най-често специалистите по хепатит В препоръчват продължаване на кърменето..

Ако бебето е диагностицирано с жълтеница, тогава жената ще трябва да спазва специална диета. Благодарение на това ще бъде възможно да се постигне възстановяване за кратко време. За бързо отстраняване на билирубина от кръвта, жената трябва да изключи от диетата си ястия, които могат да доведат до неизправност в храносмилателната система:

 • подправки и пържени храни;
 • всички опции за пушени меса;
 • мандарини;
 • ястия, съдържащи големи количества багрила и консерванти;
 • възможни алергени;
 • храни, които могат да доведат до прекомерно образуване на газове при бебето или майка;
 • съставки, които влияят негативно на изпражненията.

За да подобрите цялостното си благосъстояние и здраве, препоръчително е да сте редовно на открито. Разходките подобряват метаболитните процеси и спомагат за естественото възстановяване на детоксикацията.

Характеристики на фототерапията

Излагането на светлина или ултравиолетови лъчи се използва за бързо разрешаване на симптомите на жълтеница. Процесът включва използването на специална лампа, която може да има бяло или синьо сияние. През топлите месеци инструментът може да бъде заменен с редовно слънчеви бани. Въпреки това, с такъв ефект върху бебето, той трябва да затвори очите и тялото си със специално одеяло.

Благодарение на ултравиолетовата светлина процесът на разпадане на билирубин се ускорява значително и той бързо се екскретира от тялото. Ако е избран процесът на естествено излагане, тогава на открито слънце бебето трябва да бъде не повече от двадесет минути три пъти на ден. Методът има положителен ефект върху имунната система, тъй като се счита за един от вариантите за втвърдяване.

Лечение на жълтеница със сорбенти

Билирубинът се елиминира от човешкото тяло с помощта на сорбенти. С разграждането на хемоглобина цветът на изпражненията се променя драстично.

 • Сорбентът помага на тялото да премахне билирубина от червата за кратко време. За да се ускори процесът, се препоръчва използването на Enterosgel или Smecta. Разрешено е да се използват само онези сорбенти, които са одобрени от лекуващия лекар. В противен случай тяхното действие може да причини запек или диария..
 • Също така е позволено да се дава на детето активен или бял въглен. Дневната доза не трябва да надвишава една четвърт от таблетките три пъти на ден. Преди употреба те трябва да бъдат добре разредени с преварена вода..

Докато приемате каквото и да е лекарство, трябва да наблюдавате промяната в състоянието на трохите. Ако се вземе активен въглен, тогава е напълно възможно да се видят тъмни включвания в изпражненията. При някои пациенти всички изпражнения също променят цвета си..

Жълтеницата е сериозно заболяване, което само професионалист може да помогне да се премахне. Родителите трябва да потърсят неговия съвет за всеки от терапевтичните методи. Също така е необходимо да се следи промяната в общото състояние на бебето. Ако се регистрира влошаване, наложително е да посетите педиатърския кабинет.

Д-р Комаровски за жълтеница при новородени

 • Какво стана?
 • Как да се лекува?
 • Патологични ситуации
 • Лечение на патологична жълтеница
 • Съвет на доктор Комаровски

Красивото и дългоочаквано бебе, което се роди, изведнъж пожълтя. На третия ден след раждането, точно навреме за изписването, което цялото семейство чакаше, бебето придоби необичаен портокалов цвят, веднъж завинаги зачеркнал мечтите на майката за красива фотосесия с новороденото. Тревожността замени радостните мисли - какъв вид жълтеница е това и защо е опасно? На тези въпроси отговаря известният педиатър, телевизионен водещ и автор на книги и статии за детското здраве, уважавани от милиони майки Евгений Комаровски.

Какво стана?

Жълтеницата при новородените е доста често срещана; тя се наблюдава при 50-60% от доносените бебета и 80% от недоносените бебета. Не бива да го третирате като болест. Кожата на детето пожълтява по доста физиологични причини. Феталният хемоглобин в кръвта на бебето (което беше естествено за него по време на бременност) се променя до нормалния човешки хемоглобин А. Бебето се адаптира към околната среда. Ензимната му система е незряла, както и черният дроб. Именно този орган е отговорен за отделянето на билирубин, който се образува при всички хора по време на разграждането на еритроцитите. Тези кръвни клетки непрекъснато се обновяват, оттук и необходимостта от „оползотворяване“ на стареещите клетки..

При бебе в следродилния период, когато хемоглобинът се замества с нормален, стареещите еритроцити също се разпадат, но лошо функциониращият черен дроб все още не може да премахне билирубина. Този жлъчен пигмент, който остава в тялото, кара кожата да пожълтява. Подобна метаморфоза обикновено се случва при новородено на третия ден след раждането..

Ензимната система се подобрява доста бързо. Тъй като черният дроб, получавайки необходимите ензими, започва да работи с пълна сила, билирубинът започва да напуска тялото, кожата се озарява, като първо придобива прасковен оттенък, а след това се връща към нормалния си цвят. Обикновено този процес е напълно завършен до 7-10 дни от живота, поради което, след изписване за 4-5 дни, по-рядко след една седмица, жълтеницата трябва напълно да изчезне. Продължителна неонатална жълтеница може да се наблюдава при недоносени бебета, но лекарите се опитват да провеждат лечението и наблюдението си в болнична среда.

Друг вид безобидна жълтеница е кърменето при кърмене. Според Комаровски в майчиното мляко има специални вещества, които забавят свързването на билирубина в черния дроб. Тази ситуация е нормална, не изисква лечение и още повече премахването на кърменето и прехвърлянето на бебето на хранене с адаптирани формули.

Как да се лекува?

Тъй като процесът е естествен, Евгений Комаровски съветва майките да се успокоят и да не се занимават с въпроси за лечението на новородената жълтеница. Съвременната медицина не използва специални лекарства за тези цели. Смята се, че най-ефективният начин за ускоряване до известна степен на процеса на нормализиране на цвета на кожата на детето е фототерапията. За това се използва „синя“ лампа за осветяване на кожата на детето. В резултат пигментът билирубин под въздействието на лъчите се разпада на вещества, които тялото на новороденото е напълно способно да отдели с урината и изпражненията.

Комаровски съветва да се използват обикновени "бели" лампи у дома, ако няма LED, тъй като всяка ярка светлина неутрализира токсичността на билирубина.

Друго ефективно средство за лечение на жълтеница е създадено от самата природа - майчиното кърма. Съдържа естествени вещества за засилване на имунната защита на детето. Следователно, колкото по-скоро бебето е прикрепено към гърдата, толкова по-често ще бъде хранено с кърма, толкова по-бързо и лесно тялото му ще се справи с физиологичната жълтеница. Храненето на такива деца е специална история. По правило трохите с повишен билирубин се характеризират с повишена сънливост и могат да пропуснат храненето. Важно е да се уверите, че бебето се храни навреме, събужда го, ако е необходимо, но в никакъв случай не прехранва.

Разходките с такова бебе също ще имат лечебен ефект. Трябва да се изнася по-често на улицата, за да може детето да има контакт с непряка слънчева светлина. Ако времето и сезонът позволяват, дете с жълтеница трябва да прекарва по-голямата част от деня на открито..

Патологични ситуации

Ненормалното е състояние, при което детето след раждането започва масивна дезинтеграция на еритроцитите, не само застаряващо и нуждаещо се от подмяна, но и съвсем здраво. Нивото на билирубин в този случай е много високо и вече не говорим за функционална жълтеница. Лекарите говорят за хемолитична болест на новороденото (HDN). Тази патология може да се развие при деца, чиято кръвна група, Rh фактор, се различава от тази на майката. Ако възникне имунологичен конфликт, имунитетът на майката развива специфични антитела срещу феталните кръвни клетки.

Такава жълтеница се развива в първите часове след раждането на бебето. В резултат се наблюдава тежка анемия при новороденото, страдат черният му дроб, централната нервна система и мозъкът. Лекарите наблюдават внимателно нивата на билирубина. Когато се достигнат определени критични нива на този пигмент в кръвта, се предписва заместващо кръвопреливане. Понякога са необходими няколко такива процедури за намаляване на токсичните ефекти на билирубина върху тялото и всички негови системи. В случай на бързо и тежко хемолитично заболяване може да настъпи смърт.

Друга патологична жълтеница, присъща на децата, е свързана с атрезия на жлъчните пътища. Това е вродена патология, при която тези пътища не се формират или формират неправилно поради някаква генетична грешка. Подобно заболяване е много рядко; според официалната медицинска статистика едно на 15 хиляди деца, родени в света, е податливо на него. Това състояние се елиминира чрез операция, операцията е много сложна, високотехнологична, но дава на детето шанс за по-нататъшен нормален живот..

Има и други причини за появата на жълтеница, необичайна за новородено:

 • Предозиране на витамин К. Лекарството "Vikasol" (синтетичен аналог на витамин К) се използва по време на раждане за предотвратяване или премахване на тежко кървене при жена. В случай на грешка в дозировката или спешна нужда от голямо количество лекарство за жена, може да възникне предозиране при бебе.
 • Диабетна фетопатия. Състояние, при което черният дроб на бебето и неговата ензимна система са слабо развити поради факта, че плодът е страдал по време на бременност на фона на диабет на майка.
 • Генетични (наследствени) малформации на черния дроб. Това са някои видове генетични синдроми, при които са възникнали структурни генетични грешки на нивото на полагане на органи в плода..
 • Вътрематочни инфекции. Някои инфекциозни заболявания, които майката е претърпяла по време на бременност, могат да причинят патологии в развитието на феталния черен дроб.

Лечение на патологична жълтеница

Патологичната жълтеница не изчезва за 7-8 дни, обикновено има продължителен характер. Всеки вид жълтеница изисква задължителен допълнителен преглед за установяване на истинската причина, след което се предписва адекватно лечение - консервативно или хирургично.

Доста често при лечението на патологични видове жълтеница на децата се предписва такова сериозно лекарство като фенобарбитал. Евгений Комаровски казва, че в това няма нищо необичайно, това лекарство наистина има способността да активира ензими, които ускоряват свързването на билирубина в черния дроб. Никъде по света обаче това лекарство не се използва за лечение на малки деца, тъй като страничният ефект, който фенобарбиталът има върху нервната система на детето, е толкова разрушителен, че другите му свойства вече не са от значение. Съвременната медицина е установила със сигурност, че употребата на "Фенобарбитал" в ранна възраст винаги води до намаляване на интелигентността, способността за учене в по-напреднала възраст.

Съвет на доктор Комаровски

При физиологична (нормална) жълтеница при новородено трябва да се пие вода. Глюкозата е много полезна за трохи.

Наличието на физиологична жълтеница на новородено не е противопоказание за ваксинация срещу хепатит. Да се ​​откаже ваксинацията само защото бебето е жълто, не си струва, казва Евгений Комаровски. При патологична жълтеница рискът от развитие на хепатит се увеличава значително и следователно Комаровски счита, че ваксинацията е още по-необходима и полезна.

Лекарите, а не родителите, трябва да решат дали жълтеницата на детето е нормална или патологична. Комаровски призовава във всички случаи, когато кожата на бебето е променила цвета си в жълт с различна интензивност, не забравяйте да посетите лекар.

Повече подробности за жлъчката на новородените можете да видите в следващото видео..

Жълтеница при новородени: защо се появява и какво заплашва детето

Жълтеницата на новородените не е болест, а специален термин за пожълтяване на кожата при бебета. Най-често жълтеницата се причинява от физиологичните характеристики на бебето и не е причина за сериозно безпокойство. Но в някои случаи симптомите на жълтеница могат да показват наличието на проблеми в тялото на новороденото и тогава си струва незабавно да започне лечение..


Следродилната жълтеница се среща при повече от 60% от новородените

Защо се появява жълтеница

Следродилната жълтеница се среща при повече от 60% от новородените. Хлапето става "мургаво" точно пред очите ни, пожълтява. Това се дължи на излишък на билирубин в кръвта на детето - специално биохимично вещество, което може да се натрупва в кръвта.

Защо се случва това? По време на развитието на бебето в утробата, кислородът се пренася през кръвоносните съдове на бебето и се присъединява към специалния (фетален) хемоглобин. След раждането бебето започва да диша с белите дробове и съставът на кръвта се променя съответно: еритроцитите на феталния хемоглобин се разрушават и започва освобождаването на билирубин.

Тялото на бебето започва да се опитва да се отърве от веществото, от което не се нуждае, но все още несилният черен дроб на бебетата не винаги може да се справи с тази трудна задача. Ако в кръвта има твърде много билирубин, започва да се развива жълтеница..

Това е най-честата причина за жълтеница при новородени. Този вид жълтеница се нарича физиологичен и обикновено не представлява опасност за детето. Но има и по-опасна форма на жълтеница - патологична, появата на която може да показва наличието на сериозни патологии при кърмачето..

Важно! Жълтеницата, която се развива при новородени, не е заразна. не причинени от определени патогени.

 • Следните причини допринасят за развитието на жълтеница:
 • Недоносеност, незрялост на детето, забавяне на вътрематочния растеж;
 • Повече загуба на тегло при новороденото;
 • Прием на бременна жена от голям брой лекарства;
 • Липса на кърмене;
 • Обширен кръвоизлив.


Жълтеницата на новородените се проявява чрез промени в лигавиците и кожата, както и в бялото на очите

Медикаментозно лечение

На детето се предписват лекарства, които помагат за неутрализиране на токсина, ускорявайки неговото отстраняване (диуретик, холеретик и хепатопротектор). От тях най-често срещаните: Hofitol в течна форма, Ursofalk, Elkar, Phenobarbital и Magnesia. Ако обаче прочетете инструкциите за тези лекарства, тогава в много от тях няма да намерите споменаване за жълтеница. Но със сигурност обърнете внимание на морето от противопоказания от страна на нервната система, стомашно-чревния тракт и други. Освен това за незрял черен дроб и черва ще бъде много трудно да се справи с такова лекарствено натоварване..

С такива сериозни лекарства самият детски организъм не може да се справи!

Някои лекари предлагат да се пият трохи от отвара от шипка. Това успокоява мама, защото не е хапче за поглъщане, а естествен продукт. В такава позиция има нещо от съветските времена, когато на детето са давали сокове и бульони за пиене почти след раждането. Е, тялото на новороденото не е пригодено да смила нищо, освен майчиното мляко или неговия аналог!

При тежки случаи на хемолитична болест, придружена от жълтеница, бебето може да се нуждае от кръвопреливане. Но това, за щастие, се случва много рядко..

Какво представлява жълтеница при новородени?

Помислете за разновидностите и проявите на двата основни вида жълтеница: физиологична и патологична.

Физиологична (неопасна) форма на жълтеница

Това е обичайното следродилно състояние на бебето, свързано с адаптационния период на прехода на новороденото в новия свят. Тази форма също е разделена на два подвида:

 1. Неонатална жълтеница;
 2. Жълтеница на кърмата.

Най-често срещаният тип е новородената жълтеница, която се среща при повечето бебета. Състоянието не внушава страх и изчезва от само себе си.

Жълтеницата на майчиното мляко, свързана с наличието на голямо количество естроген в майчиното мляко, е доста рядка. Черният дроб на детето на първо място се опитва да се отърве от излишния естроген, а след това - от билирубина. В резултат на това се развива жълтеница и детето не показва тревожни симптоми: яде добре и наддава. Това състояние също изчезва от само себе си..

Важно! Ако се открие жълтеница в кърмата, бебето не трябва да се отбива. Жълтеницата ще изчезне сама след освобождаване от излишния естроген.

Признаци на физиологична жълтеница:

 • Това се случва не по-рано от 36 часа след раждането на дете;
 • Проявява се максимално 2-4 дни след раждането;
 • Кожата пожълтява във врата, гърдите, лицето, но не под нивото на пъпа;
 • В кръвта на новородено нормата на билирубин е надвишена (но не по-висока от 205 mmol / l);
 • Цялостното благосъстояние на бебето не предизвиква безпокойство.

Важно! Дори ако жълтеница е призната от физиологични лекари, е необходимо постоянно наблюдение на бебето - безвредната форма на жълтеница може лесно да се превърне в патологична.

Патологична (опасна) форма на жълтеница

Тази форма след раждането е доста рядка, но е задължително да се познават нейните симптоми и прояви, за да не се пропусне появата на опасно състояние за бебето.

Има два вида патологични форми:

 1. Механични;
 2. Хемолитично.

Обструктивната жълтеница обикновено се свързва с генетичните характеристики на бебето или с механично увреждане на черния дроб по време на раждането. Това причинява проблеми с черния дроб или жлъчния мехур и запушване на жлъчните пътища..

Симптомите на обструктивна жълтеница не могат да бъдат открити веднага, обикновено се появяват 15-20 дни след изписването от болницата. В този случай се появяват следните симптоми:

 • Кожата на бебето става не просто жълта, но със зеленикав оттенък;
 • Изпражненията стават прекалено леки (почти обезцветени);
 • При физически преглед лекарят забелязва увеличен далак и втвърден черен дроб..

Хемолитичната болест се среща при по-малко от 1% от новородените и се причинява от специфични причини:

 • Несъвместимост на кръвната група;
 • Инфекциозни лезии на черния дроб;
 • Несъвместимост на Rh фактори;
 • Вродена генетична патология на метаболитните процеси;
 • Хормонални нарушения;
 • Механично увреждане на черния дроб.

Тези причини пречат на потока на жлъчката и водят до чернодробна дисфункция. Жълтеницата от този тип се диагностицира незабавно: веднага след раждането кожата и склерата на очите на детето пожълтяват, увеличен черен дроб и далак се осезават.

Гранични държави

Ако борбата с билирубина в организма стане интензивна, може да се развие гранично състояние: когато жълтеницата вече не е физиологична, но не е и патологична. Това състояние обикновено се случва, ако пожълтяването не изчезва дълго време..

Важно! Граничните състояния почти винаги се превръщат в патология, ако състоянието не бъде идентифицирано навреме и не се вземат мерки за неговото отстраняване.

Граничната държава е разделена на следните типове:

 • Чернодробна (възниква, когато черният дроб е повреден от бактерии или вируси);
 • Конюгация (черният дроб не може да се справи самостоятелно с изтеглянето на билирубин);
 • Ядрена (появява се с рязко повишаване на билирубина в период, когато жълтеница все още не е преминала).


Коластрата (първото мляко) е много полезна за избавяне от жълтеница, която съдържа специални компоненти, които ви позволяват да премахнете излишния билирубин

Причини за патология

В повечето случаи това е физиологична жълтеница, която се появява при новородени бебета. Патологиите са изключително редки. И все пак, трябва да бъдете много внимателни за състоянието на бебето през първите дни от живота..

За да разпознаете навреме заболяването или да се убедите в безпочвеността на преживяванията, трябва да знаете какви симптоми се проявява при новородено жълтеница в случай на патология:

 • оцветяването на кожата се появява през първия ден;
 • детето има жълт тон на кожата за дълго време (повече от 3 седмици);
 • кръвен тест показва високо съдържание на билирубин;
 • детето е инхибирано, сънливо, летаргично;
 • бебето отказва да яде;
 • има инхибиран смукателен рефлекс;
 • новороденото плаче монотонно;
 • има мускулна хипертония;
 • наличието на тъмна урина;
 • изпражненията са практически обезцветени.

Това са основните признаци, които характеризират наличието на патология. Родителите са в състояние да забележат повечето от горните симптоми сами, дори без помощта на лекар..

Ако такъв момент бъде пропуснат и лечението не започне своевременно, тогава бебето може да развие нови симптоми, по-сериозни:

 • брадикардия;
 • конвулсии;
 • пронизителен плач;
 • висока летаргия - ступор;
 • кома.

За пореден път младите родители трябва да бъдат успокоени. Рядко се диагностицира патологична жълтеница при новородени. Според статистиката тази форма се среща при 50-70 бебета от 1000.

Основният показател на патологията е времето на нейното възникване. Лигавиците и кожата придобиват интензивен жълт оттенък почти в първите часове след раждането. Кръвен тест на такива трохи показва висока концентрация на билирубин в кръвта..

Основните причини за патологична жълтеница включват следното:

 1. Хемолитична болест, провокирана от несъвместимостта на Rh факторите на кръвта на майката и бебето.
 2. Вътрематочна чернодробна инфекция при бебе.
 3. Наличието на наследствени патологии в трохите.
 4. Ненормално развитие на жлъчните пътища при дете.
 5. Незрелост при бебе на чернодробни клетки.
 6. Панкреатична патология.
 7. Хипотиреоидизъм - намалена функция на щитовидната жлеза.
 8. Прилагане на лекарството "Окситоцин" по време на раждане на майката.
 9. Преждевременно раждане на жени с диагноза захарен диабет.
 10. Прилагане на антибиотици на бебето, като Цефазолин, Ампицилин.

Такава патология е по-податлива на деца, чиито майки са имали трудна бременност. Често тези жени са имали изразена ранна, късна токсикоза, заплахи от спонтанен аборт. Отложените аборти и спонтанни аборти значително влошават състоянието. Те също могат да се превърнат в източник на развитие на такова неприятно състояние като патологична жълтеница при новородени..

Как да разпознаем жълтеница

Симптомите на жълтеница не са толкова трудни за определяне, ако постоянно наблюдавате състоянието и поведението на бебето.

Важно! Жълтеницата на новородените се проявява чрез промени в лигавиците и кожата, както и в бялото на очите. Те придобиват ярко жълт, почти лимонов цвят..

Патологичните форми се характеризират с добавяне на следните симптоми:

 • Цветът на обвивката се появява веднага след раждането;
 • Жълтеницата продължава повече от месец;
 • Жълтеницата продължава да расте с течение на времето (може да се появи зеленикав оттенък);
 • Фекалиите са обезцветени;
 • Черният дроб и далакът се увеличават по размер;
 • Урината потъмнява;
 • Общото състояние на детето се влошава.

При ядрена жълтеница се появява изчезването на смучещия рефлекс, настъпва тежка сънливост и могат да се появят гърчове.

Когато се появят симптоми на жълтеница, се предписва анализ за нивото на билирубин. Въз основа на резултатите от анализа и общата клинична картина лекарят определя вида на жълтеница и при необходимост назначава лечение.

Когато състоянието на детето поражда безпокойство:

 • Пожълтяването продължава повече от 30 дни;
 • Цветът на кожата е придобил зеленикав оттенък;
 • Жълтеницата се появява и изчезва;
 • Детето изглежда болно;
 • Изпражненията и урината на бебето променят цвета си.

Появата на такива признаци е причина спешно да се консултирате с лекар.

Съвет на доктор Комаровски

При физиологична (нормална) жълтеница при новородено трябва да се пие вода. Глюкозата е много полезна за трохи.

Наличието на физиологична жълтеница на новородено не е противопоказание за ваксинация срещу хепатит. Да се ​​откаже ваксинацията само защото бебето е жълто, не си струва, казва Евгений Комаровски. При патологична жълтеница рискът от развитие на хепатит се увеличава значително и следователно Комаровски счита, че ваксинацията е още по-необходима и полезна.

Лекарите, а не родителите, трябва да решат дали жълтеницата на детето е нормална или патологична. Комаровски призовава във всички случаи, когато кожата на бебето е променила цвета си в жълт с различна интензивност, не забравяйте да посетите лекар.

Повече подробности за жлъчката на новородените можете да видите в следващото видео..

 • Описание
 • Скорост на билирубин
 • Доктор Комаровски
 • Фототерапия
 • Колко дни отнема

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Почти всяко дете, което се е родило, след 2-3 дни кожата придобива жълт оттенък. Това състояние се нарича физиологична жълтеница на новороденото и не е опасно за живота на бебето. Жълтеница възниква поради нарушение на метаболизма на билирубина поради незрялостта на чернодробните ензимни системи. В някои случаи жълтеницата става патологична и засяга неблагоприятно нервната система и вътрешните органи на бебето. В такава ситуация е необходимо лечение и наблюдение на специалисти. Терапията при неонатална жълтеница се извършва основно със специална лампа, излъчваща ултравиолетова светлина (фототерапия). Лечението може да се извършва както в стационарна обстановка, така и у дома.

Как се лекува жълтеница

Детската жълтеница обикновено не е причина за безпокойство - тя не е заразна и не причинява усложнения при правилно боравене. Лечението се извършва по няколко начина, в зависимост от тежестта и вида на жълтеница..

Ако детето има физиологична форма на жълтеница, тогава майката може да помогне на бебето без медицинска намеса:

 • Нанесете върху гърдите възможно най-рано;
 • Непрекъснато кърмите;
 • Спазвайте специална диета;
 • Разхождайте бебето си често на чист въздух и му осигурете слънчеви бани.

Забележка! Коластрата (първото мляко) е много полезна за избавяне от жълтеница, която съдържа специални компоненти, които ви позволяват да премахнете излишния билирубин.

По правило тези мерки са достатъчни, за да изчезнат от само себе си симптомите на физиологична жълтеница. Ако физиологичната жълтеница продължи по-дълго, лекарят може да предложи фототерапия..

Фототерапията е терапевтична мярка, използваща синя лампа, под въздействието на която билирубинът се обработва по-бързо от организма. По време на процедурата детето трябва да затвори гениталиите и очите.

Важно! По време на лечението на жълтеница детето се нуждае от обилно хранене, така че остатъците от билирубин да се отделят по-бързо заедно с урината и изпражненията.

Лекарят определя схемата на лечение за патологични типове въз основа на събраната анамнеза и анализи: отчитат се обстоятелствата и факторите на раждането на бебето, болестта на майката, хода на бременността и раждането. Понякога са необходими ултразвуково сканиране и консултация с ендокринолог и хирург.

При патологични форми лечението се извършва в болница, където лечението се извършва в зависимост от причините за жълтеница.

Ако кръвта е несъвместима (например Rh фактор), се предписват кръвопреливания. Може да са необходими няколко процедури, до 70% от общото количество кръв се замества. Такива процедури се отърват от билирубина, но отслабват бебето. Поради това се предписват допълнително физиотерапия, антибиотици и други спомагателни терапевтични мерки..

Обструктивната жълтеница може дори да изисква хирургическа намеса - решението се взема при консултация с лекари.

Понякога, при тежка жълтеница, в допълнение към лечението се предписва прием на активен въглен и глюкоза: глюкозата стимулира черния дроб, активният въглен абсорбира вредни вещества (включително билирубин).


Фототерапия - медицинска мярка с помощта на синя лампа, под въздействието на която билирубинът се обработва по-бързо от организма

Когато жълтеницата изчезне

Времето за избавяне от жълтеница варира в зависимост от причините за появата и свързаните с нея фактори. Например при недоносени бебета жълтеницата е по-трудна и пожълтяването на кожата може да продължи до две седмици. Също така, продължителността на жълтеница може да бъде повлияна от ниска лактация и недохранване при майката..

Важно! При нормално развиващите се, доносени бебета, жълтеницата не трае повече от седмица. Максималният период е 21 дни, след началото на които си струва да се алармира: най-вероятно бебето има не физиологична, а патологична форма на жълтеница.

Ако след 21 дни жълтеницата не изчезне, се предписва преглед: общ кръвен тест, определя се нормата на билирубина, извършва се ехография на коремните органи, тест на Кумбс и др..

Последици от жълтеница при новородени

Жълтеницата, причинена от физиологични причини, преминава естествено и не причинява усложнения и последици, ако се вземат мерки за нейното отстраняване навреме.

Патологичните форми на жълтеница могат да доведат до сериозни усложнения:

 • Излишъкът от натрупващ се в организма билирубин води до токсично отравяне.
 • Билирубинова енцефалопатия може да започне.
 • Има забавяне в невропсихичното развитие (може да се появи в по-напреднала възраст).
 • Kernicterus може да доведе до глухота и умствена изостаналост.
 • Може да се развие олигофрения.

Последиците от жълтеница могат да се наблюдават през целия живот, изразяващи се в слаб имунитет и чернодробна дисфункция.

В повечето случаи не бива да се притеснявате от жълтеница, тъй като тя често изчезва скоро сама по себе си и не вреди на детския организъм. Но ако се наблюдават симптоми на патологични форми, тогава лечението трябва да започне незабавно, тъй като последиците от детската жълтеница могат да бъдат много непредсказуеми.

Жълтеница при лечение на новородени у дома

Лечение на жълтеница при кърмачета

Всяка майка трябва да знае как да лекува жълтеница при новородени у дома. Жълтеницата при кърмачетата е често срещана, лечението й у дома е напълно възможно - моята Аня е типичен пример за това.
В допълнение към факта, че тя е родена на 8 месеца, така също и жълтеница на новородени. Портокалът беше такъв, но поне теглото беше 3 кг и веднага успях да установя правилното кърмене. Считам, че това е част от лечението (като опитни лекари). Не забравяйте - всичко най-добро, което можем да дадем на нашите деца, на тази възраст може да им се даде само чрез майчиното мляко. Имах много въпроси относно оранжевия цвят на кожата й: "Каква е опасността от жълтеница при новородени, как и как да се лекува у дома?" За щастие, ставайки майка 3 пъти, вече осъзнах, че ужасните истории на лекарите в някои случаи могат да бъдат разделени на две. Основното нещо е никога да не изпадате в паника и да се доверите, че можете да се справите. Майчината любов върши чудеса дори в най-безнадеждните случаи, но жълтеницата на новородените не е толкова ужасен звяр.

На въпроса ми беше отговорено. че това обикновено се случва, когато има конфликт между кръвната група на майката и бебето или при наличието на Rh фактор между тях. Твърди се, че по време на раждането кръвта на майката се смесва с кръвта на бебето и именно това (макар и незначително) количество кръв е достатъчно, за да могат антителата на майката да започнат да унищожават кръвните клетки на бебето. Този процес задейства механизъм, когато се произвежда билирубин. Тази бяка се нарича още тъканна отрова, която се отделя много бавно. оцветяване на кожата на новороденото в жълто-оранжев пигмент.

За интереса изясних и установих, че с принцесата имаме един и същ Rh фактор и една и съща кръвна група. Така че тази версия е загадка за мен в нашия случай. Лекарите не ми дадоха отговор, като уклончиво обясниха, че в допълнение към това има и редица други фактори.

Защо жълтеницата на новородените е опасна?

На първо място, няма да е излишно да разберете, че това се случва:

 • Физиологични
 • Патологични

Не бъдете мързеливи и направете тест за билирубин. Индикатор до 200 показва, че вашето мъниче постепенно ще се справи самостоятелно с болестта, но ако цифрите са от 200 до 300, разбира се, струва си да започнете лечение възможно най-скоро. Вече разбрахте, че колкото по-високо, толкова по-опасно е за организма - черният дроб на бебето може да не се справи и тогава ще бъдете хоспитализирани. В най-трудните случаи те дори прибягват до кръвопреливане.

И така, каква е опасността от този ензим:

 • в големи дози води до интоксикация на цялото тяло
 • Засяга нервната система (ето ви плач без видима причина)
 • Химичният състав на някои части на мозъка се променя и това може да доведе както до глухота, така и до умствена изостаналост
 • Не искам да ви плаша, но има случаи на детска смъртност, когато не беше възможно да се извърши детоксикация навреме.

Физиологична жълтеница

Физиологичната жълтеница е наречена така, защото трябва да се появят активно протичащи процеси в тялото на трохите - така физиологично е подредена природата. Малкият организъм трябва напълно да се обнови, преминавайки от вътрематочното снабдяване с кислород през пъпната връв към независимото му получаване чрез дишане. Колкото по-активна е адаптацията, толкова по-светла става кожата на мъника. Обикновено отнема от една седмица до 3.

Ясно е, че необходимият анализ най-вероятно се прави в родилния дом, но как да разберем сегашната ситуация по-късно - у дома? Не забравяйте, че не навсякъде има клиники наблизо, където можете да направите необходимия анализ. Освен това, и ако е селски район, зима и студ?

Както ми каза патронажната сестра, внимателно наблюдавайте бебето. С физиологична жълтеница на кърмачетата той обикновено яде и спи, изпразва се редовно, въпреки че бялото на очите и кожата са пигментирани в цвета на „тен“.

Патологична жълтеница при лечение на новородени у дома

Принцесата ми имаше само една. Сега мисля, че това се дължи на факта, че тя е родена на 8 месеца и е било изключително трудно за черния дроб да се справи с възложената задача. След седмица все още беше жълто. Посещаващата сестра предложи да отиде в болницата, но поиска още една седмица и започна активно лечение в съответствие с препоръките:

 1. Нанасяйте върху гърдите възможно най-често
 2. Дайте лекарства за детоксикация
 3. Въведете сорбенти
 4. Да са по-често на слънце
 5. Нанесете синя UV лампа (за щастие имам повече от майка ми)

Нека започнем с най-горния елемент. Съветвам ви да прочетете раздела за кърменето, има много важни статии. Един от тях е как да увеличите количеството кърма. Антителата на мама ще помогнат на вашето бебе да спечели по-бързо тази първа борба за живот.

От личен опит вече мога да кажа, че тези бебета, които са кърмени дълго време (поне до 2 години), се развиват психически по-бързо от връстниците си. Японски учени обясняват това с факта, че именно в мастното мляко на майката има много киселини: омега 3, омега-6 и омега 9. Мозъкът на бебето се формира и никоя смес няма да му даде всичко, от което се нуждае.

Детоксикационни лекарства за жълтеница

(Хепел), честно казано, не бързах да купувам, но активно започнах да давам сорбент. На тази възраст е рисковано да се въведе нещо, но ако трохите проявяват непоносимост към който и да е компонент от състава? Той все още включва жълтурчета и магарешки бодил. Сестрата също посъветва навлажняването на превръзката с магнезия и правенето на такива компреси. Активният въглен е добър, но той почиства всичко като скалпел, премахвайки добрите ензими..

Имайки приятелка на фармацевт, аз й описах ситуацията и тя ми препоръча Enterosgel. Разбира се, първо прочетох инструкциите, всичко е наред. Той беше подкупен от факта, че е даден на жертвите на Чернобил, и той се доказа добре. Разбира се, не е нужно да премахваме радиацията, но ако той се справи с това, тогава нашата новородена жълтеница определено ще бъде победена. Сместа е желеобразна, полупрозрачна, пишат, че няма вкус, но ми напомни за креда. През деня тя даваше на своята принцеса лъжичка кафе около 6 пъти разтворена във вода. Не съм го давал през нощта. Ето статия за това дали трябва да добавяте вода на бебета.

Слънчеви бани - светлинна терапия

Тя е родена през лятото, така че разбира се ходехме възможно най-дълго на чист въздух, но разбира се на сянка, така че директните слънчеви лъчи да не изгарят нежната кожа.

Фототерапия за лечение на жълтеница при кърмачета

Няколко пъти на ден, когато Анечка спеше, й уреждах ултравиолетови процедури. Предупреждавам ви да не желаете да провеждате процедурата по-дълго. Лампата се загрява много хладно - аналог на слънчевите лъчи и прегряване на трохите, лесно може да се направи изгаряне, тъй като те все още не са установили правилна терморегулация. Тя го държеше над арената на около метър.

Процедурите се правеха рано сутрин в продължение на 5 минути и вечер. През деня ходехме навън, а по обяд е толкова горещо, че какви процедури има. Синята лампа ще ви помогне в бъдеще, когато трябва бързо да излекувате кашлица на дете у дома.

Не мога да кажа със сигурност какво ни е помогнало повече, но след една седмица тя светна значително, след още една седмица остана само бледа сянка.

Разбира се, аз не съм лекар, а обикновена майка, но се надявам, че статията ми за това как да лекувате жълтеница при новородени у дома ще ви бъде полезна. За да не загубите статията, добавете я към отметките си и натиснете бутоните на социалните мрежи.

Автор на текста и собственик на сайта: Наталия Чалая