Много бъдещи майки преминават специални курсове, в които обясняват подробно и показват с всички подробности и нюанси как всичко се случва по време на раждането, как трябва да се държи човек, каква трябва да бъде дихателната техника и действията на жената в този решаващ момент.

Но ако жената не е посещавала такива класове, тя трябва да вземе този курс у дома сама. Всъщност от бъдещата майка зависи главно в какъв канал ще се осъществи раждането и от нейната власт или да улесни появата на нов живот в света, или несъзнателно да усложни този процес. И ако пренаталните контракции са рефлекторни и жената не може да им повлияе по никакъв начин, тогава жената трябва да може да прокара и контролира напълно този процес.

В тази статия ще говорим за това как да се държим правилно за родилката по време на опити за раждане.

До какво може да доведе неправилното поведение на жената по време на раждането

Опитите са вторият от трите етапа на раждането и този период е може би първият по важност. В крайна сметка, ако този процес се обърка, това може значително да усложни както хода на самото раждане, така и следродилната рехабилитация. Сред такива усложнения може да се открои развитието на хипоксия при новороденото, а при майката - разкъсвания на родовия канал, усложнение и увеличаване на времето на родовия процес. Ако родилката се държи неправилно по време на опити, в бъдеще тя може да изпита проблеми като замъглено зрение, съдови заболявания, прекомерно вътречерепно или вътреочно налягане, главоболие, следродилни хемороиди и много други проблеми.

И затова всяко момиче или жена, които през живота си ще придобият потомство по естествен начин, трябва да знаят и да знаят как да бутат по време на раждането. Да, мнозина могат да кажат, че раждането на дете е естествен, естествен процес и нищо не може да се промени в хода му, как ще се получи всичко, така да бъде. Но тази преценка е фундаментално погрешна. Поведението на жената по време на опити и правилните действия на придружителите могат да осигурят на майката и детето добро здравословно състояние след раждането..

Кога да започнете да бутате по време на раждането

Опитите възникват поради натиска, който детето отделя от матката под въздействието на контракции. Докато представящата му част (с правилното разположение на плода, това е главата), достигайки дъното на таза, започва да упражнява натиск върху ректума, диафрагмата и коремните мускули на родилката в напрежение в отговор, в резултат на което се поражда неудържимо желание да се натиска с всички сили. В много случаи жаждата за бутане при жените може да възникне дори по-рано от необходимия период, т.е. преди момента, в който детето заеме правилната пренатална позиция в матката. Затова специалистите силно препоръчват да не започвате да натискате преждевременно и да успокоявате импулсите си, защото когато дойде моментът на раждането и помощта на жената наистина е необходима, може да се окаже, че тя вече се е изтощила с преждевременни опити, поради което сега почти не е в състояние да натиска ефективно. Освен това самите опити могат да отслабнат поради силен нервен и физически стрес..

За да бъдат опитите най-ефективни, струва си да започнете да натискате само в момент, когато маточната шийка се отвори до края и главата на плода ще бъде разположена директно на входа му. Този момент се записва от акушерката, която следи раждането и контролира напредъка на детето чрез докосване. Породената жена трябва да се довери на всичко това професионална жена в своята област и да започне да предприема някакви действия само в съответствие с нейните сигнали и съвети.

Освен това, в разгара на натискането, може да дойде момент, в който трябва да спрете да натискате. По принцип този момент идва в момент, когато главата на бебето преминава директно през шийката на матката. Ако в момента се приложи прекомерна сила, рязкото натискане на главата на бебето може да разкъса краищата на шията, което ще навреди на здравето на майката и ще създаде ненужни проблеми на хирурга. Поради това не се препоръчва да се бута, докато главата на детето излезе изцяло.

Изводът е, че трябва да си хакнете, че родилката може да започне да настоява само с разрешение или по заповед на медицински персонал. Ако такава команда не е получена и ловът вече е непоносим за натискане, спешно е необходимо първо да информирате лекарите за това.

Всяка жена трябва да разбере и почувства каква е нейната сила да спре или да продължи да опитва отново. Това може да бъде много полезно по време на раждането. Но за да бъдете събрани и да не се изгубите, трябва да се научите как да се контролирате в стресови ситуации, да можете бързо да се отпуснете и да дишате правилно.

Техника на дишане и как да натискате „правилно“

В случай, че бъдещата майка е добре подготвена, може да се контролира добре и нейните опити са правилни и ефективни, детето може да се роди чрез няколко опита. Но в този малък интервал жената все още ще се нуждае от огромно количество сила и енергия и затова е много важно да не губи усилията си напразно.

Както вече споменахме, прекомерните преждевременни опити, прекомерните емоции, стягане и писъци допринасят само за бързо отслабване на тялото и по никакъв начин няма да помогнат за раждането на дете. По-скоро е точно обратното. Прекомерните писъци на майката могат да навредят на детето, тъй като по време на тях достъпът на кръвта до плода се влошава и следователно кислородът.

И затова, колкото и нереално и неподходящо за този момент да звучи, трябва напълно да се отпуснете, да се държите под контрол, да поддържате здравия си разум и да запазите спокойствие. Усилията трябва да бъдат насочени само директно към раждането на дете и само в онези моменти, когато лекарят попита за това. За да бъде процедурата по раждане най-ефективна, по време на нея трябва да се държите в съответствие със следното предписание:

 1. Първо, трябва да изберете удобна позиция за себе си. Някои експерти ви съветват да седнете със свити и широко разтворени колене. Петите на стъпалата не трябва да се откъсват от пода, а тазът трябва да бъде максимално спуснат на пода. За да запазите позицията си, можете да хванете с ръце някои мебели, крак на маса, стол или диван.

Ако в този родилен дом не се практикува раждане в изправено положение, трябва да се направи опит да се поиска от лекаря да разреши опити в това положение поне в началния етап и след това да се премине и да се изкачи на майчинския стол. В този случай си струва да помолите персонала да регулира стола така, че тазът да е под раменете на родилката. Ако раждането е възможно да се извърши в хоризонтална форма, тогава краката, свити в коленете, трябва да започнат да се изтеглят към себе си, като същевременно разстилат коленните стави в страни и ги насочват към подмишниците. В този случай коленете трябва да се държат с лакътните стави на ръцете. Главата трябва да бъде спусната, притискайки брадичката към горната част на гърдите. Това се прави така, че в момента на изтласкване кръвта не дава много на главата, което е изпълнено с всякакви усложнения. И в никакъв случай не трябва да се събират коленните стави. Те трябва постоянно да бъдат насочвани в противоположни посоки, това обстоятелство трябва да бъде постоянно наблюдавано!

 1. Преди да започнете да натискате, трябва да поемете дълбоко и бързо, но в същото време плавно вдишване. Трябва да вземете колкото е възможно повече въздух и след това да се опитате да си го представите под формата на някаква хипотетична „топка“. Трябва да се опитате да вдишвате по-дълбоко в долната част на корема, а не само да уловите повече въздух. След това трябва да спрете да дишате за момент и да се опитате да се концентрирате върху хипотетичната въздушна „топка“, усетете я в себе си.
 2. След това трябва да започнете бавно да освобождавате въздух от белите дробове, като същевременно натискате силно надолу, сякаш изтласквате този въздушен мехур, и в същото време детето надолу към изхода от влагалището, докато отпускате мускулите на перинеума. За да не се изгубите и да не се суетете, когато дойде времето за раждане, често трябва да тренирате тези действия у дома и тогава всичко ще бъде успешно.
 3. Описаното усилие за накланяне, произведено при еднократно издишване, трябва да продължи най-малко 15 секунди. след което всички горепосочени действия трябва да се повторят поне 2 пъти без никакви резки движения и промени в дишането. Оказва се, че ако средно една работна сила трае от минута до една и половина, то през тези 60-90 секунди. родилката трябва да има време, по такъв внимателен начин, да натисне 3 пъти и да го направи в пика на усилието, и то точно в момента, когато нуждата от натискане е най-осезаема.
 4. В случай, че бъдещата майка започне да усеща липса на въздух или просто да се задуши, е необходимо, без да спира да натиска, търпеливо и плавно да кърви останалата част от въздуха от белите дробове, а след това, без да прави почивка, бързо да вдишва отново и да продължи процедурата.
 5. Трябва да се помни, че докато майката ще премести нероденото бебе във влагалището, тя никога не трябва да прави внезапни вдишвания и издишвания, тъй като в резултат на това плодът ще бъде изтеглен назад, сякаш под въздействието на някаква помпа.

Опитите се случват в пика на родилните болки. В случай, че родилката не може сама да реши кога да започне да бута, акушерката трябва да им дава команди. Интервалите между опитите продължават по правило малко по-малко от минута и е препоръчително бъдещата майка да има време да възстанови дишането си през това време и да се отпусне и да си почине колкото е възможно повече, възвръщайки силата си, за да започне отново, за да продължи раждането. За да направите това, веднага щом усилията стихнат, трябва да поемете дълбоко въздух, да издишате и напълно да отпуснете всеки мускул в тялото. Не бива да мислите, че в такава ситуация това е непостижимо, съвсем реалистично е, основното е да отидете на раждане с правилното отношение и да не го губите дори по време на контракции и опити.

Ако командата на акушер-гинека звучи да спре да натиска, тоест да ограничи опитите, това може да стане чрез прибягване до учестено плитко дишане, често наричано „куче“. Не се колебайте по време на това да отворите устата си по-широко и да изглеждате смешно, сега не е ситуацията някой да обърне внимание на тези дребни неща, освен това, повярвайте ми, за екипа на родилния дом това е просто поредното раждане, тоест обичайната работна среда, в по време на които гримасите на родилката са често срещани. Следователно не трябва да се сдържате и да се разсейвате от дреболии, защото за раждащата жена „кучешки дъх“ е единственият доста ефективен начин за бързо и ясно ограничаване на опитите.

Как да натискате, за да избегнете следродилни хемороиди

Колко дълго ще продължат опитите може да бъде повлияно от голям брой различни видове фактори. Този процес ще бъде много по-дълъг, ако:

 • бъдещата майка има тясна структура на тазовите кости;
 • за една жена тази бременност е първата;
 • плодът е голям по размер;
 • приложена е епидурална;
 • родилката се държи неправилно.

И периодът на опити се намалява в тези случаи, ако:

 • това не е първото раждане за раждаща жена;
 • родилката е в отлична физическа форма;
 • бъдещата майка се държи правилно по време на раждането.

Средният период, през който опитите продължават, е от 1 до 2 часа. А ранният му край директно зависи от правилното поведение на раждането. Трябва да отидете в родилното отделение с правилното и решително отношение, като по този начин бъдещата майка ще улесни процедурата не само за себе си, но и ще помогне на бебето си да направи първото пътуване в живота си. Слушайте тялото си постоянно и внимателно и се опитайте да го държите под контрол, доколкото е възможно..

Повечето жени вярват, че хемороидите могат да се развият, защото те натискат неправилно по време на раждането. В повечето случаи хемороидите „изскачат“ при майките по съвсем други причини, които не са свързани с раждането, но както и да е, все пак трябва да натискате умело. Защото реалната заплаха от странични и нежелани ефекти, дължаща се на факта, че родилката е натискала неправилно, както беше казано в началото на статията. И затова, за да няма хемороиди, разкъсвания и други трудности, трябва да знаете как и в каква посока да насочвате правилно опитите.

По времето, когато жената започне да напъва, нейните лицеви, очни, тилни мускули, както и бедрата, седалищните мускули, ректалните мускули трябва да бъдат максимално отпуснати и по никакъв начин да не се използват при напъване. Категорично е забранено да се засилва напрежението към гореспоменатите области на тялото. И, разбира се, ректума, ако някой е толкова загрижен за появата на хемороиди. Лесно е да се контролира, че опитите са тръгнали в грешната посока, чувството за тежест и стягане със сигурност ще се появи в лицето или очите, а в очите често или започва да потъмнява, или се появяват хаотични малки петна. Ако тези фактори са налице, струва си незабавно да промените посоката на опитите, опитвайки се да се концентрирате върху това да правите предварително вдишване в стомаха, а не в гърдите..

По време на раждането винаги има усещане, че е спешно да се "изпомпва", а лекарите, в едно съгласие, съветват жените да го направят, но не забравяйте, че е необходимо да се бута в гениталиите, а не в ректума. Освен това трябва да се опитате да напрегнете коремната преса, така че тя да задвижва детето по-надолу. В даден момент една от най-стабилните точки на болка се организира в долната точка на тялото и всички ваши опити трябва да бъдат насочени към нея. И когато болката на това място се усили, това ще бъде най-доброто доказателство, че всичко върви както трябва и плодът наистина се движи към изхода..

Най-трудният етап от раждането е именно раждането на главата и раменете на бебето, а след това всичко излиза много бързо и лесно.

Как да натискате, за да избегнете разкъсване

Както гениталните пътища на майката, така и самото дете са принудени да се адаптират последователно към процеса на раждане. Отначало шийката на матката трябва да се отвори изцяло, след което вулварен пръстен трябва да се разтегне, така че роденото дете да може да се движи безпрепятствено. Точно през този период майката може да се нуждае от малко почивка в опитите, в противен случай, ако жената отново, неспособна да устои, полага усилия, може да възникне ситуация, когато тъканите на родовия канал просто се счупят от внезапен натиск, нямайки време да се разтеглят сами или поради силна напрежение, може да се наложи да се направи хирургичен разрез. В случай на неефективни опити, дълъг престой на бебето в пренаталния канал без снабдяване с кислород може да бъде изключително опасен. Ето защо акушер-гинеколозите помагат как плодът може да се придвижи към изхода, а именно с ръце той ръководи главата и тялото на детето в правилната посока и в правилната позиция. И директно на родилката, те по това време дават съвети как да действат в този или онзи отрязък от време, в съответствие със ситуацията.

Жената може само да изслушва внимателно специалистите и да прави както им кажат. По правило медицинският персонал в болницата са опитни лекари, които са взели огромен брой раждания за своята практика и следователно не трябва да ги подозирате, че в един момент те започват да дават грешни съвети. И затова, за да няма почивки и други усложнения, родилката трябва да се довери във всичко на акушер-гинеколога. Но не забравяйте, че акушер-гинекологът може да помогне само при раждането на дете и въпреки това основната тежест на раждането пада върху раменете на майката, така че трябва да се придържате към строги правила за поведение по време на раждането, защото с правилните си действия ще опростите работата на себе си и на медицинския персонал.

Заключение

Бъдещата майка трябва да помни, че не всяка жена получава честта да има дете. И ако представителките на нежния пол имат такава щастлива мисия, тогава ще бъде грехота да не правим всичко правилно и достойно. Самият факт на раждането на нов живот и фактът, че той е даден на ново човешко същество за нея, трябва да стопли душата на жената и да й даде сила. И разбира се, всичко, както винаги, ще бъде успешно.!

Хемороиди преди раждането

Физиологичните промени, които се случват в тялото на жената по време на бременност, засягат почти всички органи и системи. Повечето от тях са насочени към безопасно носене и раждане на дете. Но някои имат отрицателен ефект върху тялото на бъдещата майка, причинявайки обостряне на хроничната патология или появата на нови заболявания. Такива неприятни последици от бременността включват хемороиди..

Появата на симптоми на това заболяване по време на бременност поражда много въпроси у жената относно възможността за раждане с хемороиди: ще може ли да роди сама, какви усложнения и последици може да има? Лекарите в повечето случаи одобряват естествения ход на раждането, но въпреки това този въпрос се решава индивидуално, в зависимост от тежестта на заболяването..

Какво е хемороиди и какъв е той?

Хемороидите са заболявания на съдовата система на кръвоснабдяването на ректума и се характеризират с разширени хемороидални вени. По тези вени кръвта тече от долните части на ректума. В резултат на продължителна стагнация на кръвта в тях настъпват промени, вените се извиват, представлявайки конусовидни изпъкналости на кожата около ануса или ректалната лигавица.

За локализация хемороидите са класифицирани:

 • На външния, при който възлите са разположени навън от ануса и се визуализират по време на нормално изследване. Също така пациентът може да ги види..
 • Вътрешен, при който хемороидалните издатини са разположени над аналния пръстен, тоест вътре в долните части на ректума.

По естеството на хода се различават следните видове това заболяване:

 • остър - характеризира се с изразени симптоми под формата на силна болка и възпаление;
 • хронична - при нея има редуване на симптомите на обостряне с периоди на ремисия.

Има и няколко етапа на заболяването, които при липса на лечение напредват, преминавайки към следващия, по-напреднал.

Причини за появата на хемороиди по време на бременност

Следните фактори допринасят за появата на хемороиди по време на бременност:

 • Физиологично повишаване на нивото на прогестерон в организма. Този хормон е незаменим за нормалното протичане на вътрематочния период на плода. В същото време има тенденция да понижава съдовия тонус, включително венозния плексус. Вените на долната ректума се разширяват и изпъкват под формата на хемороиди. С увеличаване на продължителността на бременността нивото на хормона се повишава, съответно, докато хемороидите се появяват преди раждането..
 • Растеж на матката и плода като фактор на натиск в таза и корема. С напредването на бременността матката оказва все по-голям натиск върху вените в таза, които събират кръв от гениталиите и ректума. По този начин се създават благоприятни условия за нарушаване на изтичането на венозна кръв от ректалните вени и се образуват хемороиди преди раждането..
 • Забавяне на подвижността на долния храносмилателен тракт поради хормонални промени. При тези състояния има предразположение към запек. Продължителното преливане на ректума с изпражнения допринася за венозна конгестия. Освен това, при запек, бременната жена е принудена да се напряга интензивно по време на изхождането, което също допринася за образуването на възли в хемороидалните вени.
 • Физическо бездействие и слабост на мускулите на тазовото дъно. Много бъдещи майки са пасивни по време на бременност. При някои жени такъв заседнал режим е свързан с усложнения на бременността (гестоза, заплаха от прекратяване или преждевременно раждане). Някои са просто мързеливи, позовавайки се на умора. Всичко това води до нарушено кръвообращение в тазовите органи и допринася за развитието на хемороиди преди раждането..

Защо се появяват хемороиди по време на раждане?

С естествения ход на труда тялото на жената ще трябва да издържи колосално натоварване. По време на контракциите мускулните влакна на матката се свиват, помагайки на плода да се движи през родовия канал. Това води до повишаване на налягането в коремната кухина и малкия таз и затруднено изтичане на кръв от вените, включително хемороиди. Настъпва тяхното разширено разширение.

Във втория етап на раждането към контракциите се добавят опити - контракции на коремните мускули, които увеличават натиска върху плода няколко пъти повече. Освен това главата на детето, движейки се през гениталния тракт на майката, механично компресира венозните съдове. Това допринася за появата на хемороиди по време на раждане..

Възможността за естествено раждане

Хемороидите не са противопоказание за самостоятелно раждане, но това може да повлияе на тяхното протичане в различна степен. Болестта може значително да удължи периода на раждане. Също така този процес може да бъде по-болезнен за родилката..

Внимание! Самият акт на раждане е способен да предизвика обостряне на хемороиди.

Понякога, когато главата на плода избухне, когато анусът се разшири, може да има пролапс на вътрешни възли от ректума. Основното тук е оперативната реакция на акушер-гинеколозите, които трябва бързо да регулират образуването вътре, докато аналният пръстен се затвори. Това ще помогне да се предотврати прищипването на хемороидите..

Бременната жена трябва да знае как да избегне хемороиди по време на раждане. За да направите това, трябва да слушате акушерката, да не претоварвате мускулите на тазовото дъно, да натискате само когато лекарят казва, дишайте правилно.

Противопоказания за вагинално раждане

Само акушер-гинеколог обаче може да каже как най-добре да се роди жена с хемороиди след консултация с проктолог. Има редица ситуации, при които изборът се прави в полза на цезарово сечение:

 • IV стадий на заболяването;
 • инфекция на възли;
 • хемороидална тромбоза;
 • тежки чести ректални кръвоизливи.

При извършване на оперативно раждане се изключва натоварването на тазовите органи и мускулите на тазовото дъно, което е за предпочитане при тежки хемороиди. Но това не означава, че жените, родили чрез цезарово сечение, нямат фактори в следоперативния период, които допринасят за появата или обострянето на хемороиди..

Принудителна почивка в леглото, атония на червата след операция, допринасяща за развитието на запек, застой на кръв в таза - всички тези фактори влияят негативно върху състоянието на хемороидалните вени. Следователно ранното активиране на жена в следоперативния период и повдигнатото положение на таза за изтичане на кръв от вените е толкова важно..

Профилактика на хемороиди и обострянията му по време на бременност

Воденето на здравословен активен начин на живот е най-ефективният метод за предотвратяване на хемороиди и неговите обостряния, което в дългосрочен план позволява на жената да роди без особени проктологични проблеми. Освен това трябва да следвате още няколко правила:

 • Не седи дълго време.
 • Внимателно следете хигиената на гениталиите, ануса, перинеума.
 • Постигайте редовно меки изпражнения чрез диета, която включва достатъчно количество фибри (пресни зеленчуци, плодове, сини сливи, хляб с трици) и млечни продукти. Ако запекът не може да бъде коригиран с една диета, могат да се използват лекарства за нормализиране на изпражненията.
 • Недопустимост на силно напрежение по време на акта на дефекация.
 • Ежедневна физическа активност под формата на ходене, плуване, йога за бременни жени.
 • Извършване на ежедневен комплекс от упражнения за укрепване на тазовите мускули. Този метод не само помага за облекчаване на раждащия акт и избягване на сълзите, но също така помага за изпразване на вените на ректума..
 • Редовно приемане на позиция на коляно-лакът от жена след 20 седмица от бременността. В това положение матката не предизвиква компресия на основните венозни съдове и кръвта тече свободно от венозните плексуси. Това служи като отлична профилактика на хемороиди, от които е толкова трудно да се отървете по време на бременност..

Освен това трябва редовно да се преглеждате от проктолог, за да наблюдавате патологията. Може би той ще предпише курс на флеботропни лекарства, които ще повишат венозния тонус и ще укрепят съдовата стена..

Планиране на бременност с хемороиди

За жената, която планира да стане майка, експертите настоятелно препоръчват тя да бъде изследвана за хронични заболявания и лекувана преди бременността. Това важи и за хемороидите..

Консултацията с проктолог на етапа на планиране на бременността ще ви помогне да разберете сериозността на проблема. Лекарят ще Ви каже какво да правите и ще определи тактиката на лечение.

В допълнение към медицинските методи, под формата на таблетиран курс на венотоници, супозитории и мехлеми, лекарят в по-напреднали случаи може да препоръча хирургично лечение. Не бива да се отказвате от този начин за решаване на проблема, защото сега се използват нискотравматични техники (лазерна коагулация, склеротерапия, лигиране с латексови пръстени и други). В допълнение, хирургичното лечение ви позволява радикално да се отървете от това заболяване..

Лечения по време на бременност

Проникването на лекарства през хематоплацентарната бариера ограничава арсенала от лекарства за борба с хемороидите по време на бременност.

В допълнение към общите режими и диетичните препоръки, болестта може да се лекува с растителни супозитории (масло от морски зърнастец). Също така е позволено да се използват такива безопасни народни методи:

 • измиване на перинеума с отвари от лайка, коприва и лосиони на тяхна основа;
 • лосиони върху аналната област от пресни картофи и цвекло, нарязани с ренде.

Интензивно лечение на хемороиди преди раждането се извършва и при остри симптоми (силна болка, кървене, парене) с помощта на безопасни лекарства (Троксевазин, Ескузан, Венитан).

Отзиви за раждане с хемороиди

Аня:
Получих хемороиди на 37 седмица от бременността. Той не ми причиняваше много дискомфорт, просто малко ме сърбеше. Гинекологът каза, че хемороидалният ми възел е „излязъл“. Тъй като бях много изнервен, тя побърза да ме успокои, че това няма да попречи на раждането. Това беше първото ми раждане, но всичко мина добре. Разбира се, боли, но възелът нямаше нищо общо и практически не се увеличи след раждането..

Маша:
След първата бременност и раждане се сблъсках с проблема с хемороидите. Понякога усещах сърбеж, болезненост при ходене до тоалетната. Когато забременява втори път, възелът става по-голям. Консултирах се с проктолог, който ме посъветва да правя упражнения за укрепване на мускулите на таза и до края на бременността хемороидите вече не се увеличаваха. Раждането мина без усложнения.

По този начин дори такова неприятно заболяване като хемороидите в повечето случаи не може да попречи на жената да стане майка. За нормалния ход на бременността и раждането жената трябва да наблюдава здравето си и да се свърже с проктолог навреме, преди да роди.

Как да се бута по време на раждане

Как да се бута по време на раждане

Снимка. Техника на бутане - как правилно да се бута

Основните препоръки и съвети на лекарите

Жената започва да натиска по време на раждането, когато шийката на матката е напълно отворена и главата на бебето се появява. В този момент започва най-трудната работа от физическа гледна точка..

Как да се бута по време на раждане

Снимка. Когато се опитвате да опитате, основното е да се успокоите

Неподходящото поведение, ранните опити и суетливите движения не са най-добрата помощ за жената. Колкото и странно да звучи, но трябва да се успокоите, да се опитате да се отпуснете колкото е възможно повече и да се напрягнете за опитите по лекарска команда. В противен случай не може да се избегне раждането. И така, ето основните съвети за техниката на бутане:

 1. Първо трябва да влезете в удобна позиция. Най-добре е да клякате с разтворени колене и пети на пода. Ако вертикалното раждане не се практикува в родилния дом, тогава е по-добре да помолите лекаря да ви помогне да седнете на стола по такъв начин, че коленете на родилката да са по-ниски от раменете. Можете също така да издърпате свити и раздалечени крака от двете страни към раменете. В този случай брадичката трябва да бъде притисната към гърдите - директно към ямката на ключицата в средата.
 2. Преди следващата битка трябва да поемете дълбоко въздух, представяйки въздуха под формата на топка, изпълваща стомаха, а по заповед на лекаря трябва да изтласкате тази топка навън, сякаш я карате по корема. Тази техника трябва да се научи предварително, преди раждането, така че всичко да върви гладко в решаващия момент..
 3. Това действие трябва да се повтори 3 пъти в рамките на едно натискане, което продължава 60-90 секунди..
 4. Не можете да правите внезапни вдишвания и вдишвания, докато детето се движи по родовия канал. Това ще изтегли главата на бебето обратно навътре..

Важно е да запомните, че изтласкването трябва да се извършва по командата на акушер-гинеколога, ако няма ясно разбиране за честотата. При твърде активни и ненавременни опити почти винаги се получават сериозни наранявания: разкъсвания на шийката на матката, вагината. Често се появяват хемороиди, които могат да бъдат избегнати чрез отпускане на ректума по време на раждане и напрягане само на коремните мускули.

Как да се бута по време на раждане

Снимка. Трябва да натиснете по команда на акушер-гинеколога

Изглежда трудно и нереалистично, но именно тази техника ви позволява да поддържате здравето на жената и да направите процеса на раждане на бебе възможно най-бърз. Ето защо всички лекари препоръчват посещение на специални курсове по време на бременност, в които бъдещата майка ще бъде научена да диша и да натиска правилно..

Видео. Как се чувствате, когато натискате

Инструкции "Как правилно да се бута по време на раждане" и упражнения за пренатална подготовка

Бутането е много важна част от доставката. Те са естествени и управляеми. В случая на последното, лекар или акушерка наблюдава процеса. Те ще обяснят на бременна жена как да се бута по време на раждане..

Важно е една бременна жена да посещава специални класове, в които се дават подробни обяснения за това как ще протече раждането и как трябва да се държи жената.

Какво означава „бутане“

Жените, които носят бебе за първи път, не винаги разбират напълно какво означава да се бута по време на раждане. С настъпването на пълното разкриване на шийката на матката започва процесът на преместване на главата на бебето надолу по родовия канал. По време на това тя оказва натиск върху стените на долната част на дебелото черво на родилката..

Когато нервните рецептори на крайната част на дебелото черво се раздразнят, се появяват опити, предполагащи рефлекторно свиване на мускулите на предната коремна стена и коремната преграда. Натискът на главата на бебето върху тазовото дъно и прилежащата ректума кара жената да иска да се дефекира. Това е опитът за раждане, но как правилно да се натиска, акушерът ще обясни.

Акушерът определя местоположението на главата на бебето. Препоръчително е да се натиска, когато тя вече е преминала почти целия родов канал и е на тазовото дъно. Ако опитите започнат преди време, тогава жената бързо се изчерпва, маточно-плацентарното кръвообращение се нарушава и бебето развива кислороден глад.

Ако бременна жена започне да натиска, когато главата на бебето се е преместила доста ниско, но в същото време маточната шийка не е напълно отворена, тогава това е изпълнено с усложнения. Продължавайки да натиска, тя ще придвижва главата на бебето, но може да причини разкъсване на шийката на матката. За да контролира опитите, бременната жена трябва да владее специална дихателна техника..

Продължителността на опитите по време на естествено раждане е средно 30-120 минути. През това време детето преодолява 10-15 см от родовия канал.

Как да го направя правилно

Опитните акушер-гинеколози дават следните съвети как правилно да се бута по време на раждането:

 1. Бременната жена е в удобна поза. Сяда на гърба му, разтваря свити колене отстрани и притиска петите към пода.
 2. Бъдещата майка сяда на стол, така че колянната й става да е под раменния пояс. Или тя придърпва краката си до раменете си, свити в коляното и насочени в различни посоки. В този случай жената притиска брадичката към гърдите. Тактиката на провеждане на труда е различна при вертикалния метод.
 3. По време на началото на опитите бременната притиска брадичката си към гърдите си, обвива ръце около коленете си, разтваря ги отстрани и ги придърпва към подмишниците. Ако след натискане жената почувства нарастване на болката, това показва, че прави всичко правилно и бебето продължава да се движи по родовия канал.
 4. За да може кислородът постоянно да тече в тялото и въглеродният диоксид да не се натрупва, бременната жена се опитва да не задържа дъха си дълго време при следващите опити. Жена диша през устата си, за да отвори по-добре чатала си.
 5. Преди следващия бой родилката поема повече въздух, представяйки го като топка, изпълваща коремната кухина. По заповед на акушер-гинеколога тя избутва тази „топка“, сякаш я кара по корема. За 1-1,5 минути опити тя повтаря тази манипулация 3 пъти.
 6. След напъване родилката вдишва пълноценно и възстановява спокойното дишане, постигайки максимална релаксация. Това й помага да си възвърне силата преди следващите контракции..

По време на процеса на изгонване на плода, жената трябва да бъде максимално фокусирана върху инструкциите на медицинския персонал и да следва инструкциите им за това как правилно да се бута по време на раждане. Ако родилката не изпада в паника и ясно следва медицинските препоръки, тогава вероятността опитите да се увеличат се увеличава и целият процес ще премине без прекъсване..

По време на движението на бебето по родовия канал, внезапните вдишвания и издишвания са противопоказани, тъй като главата му може да се изтегли обратно вътре.

Как да се уверите, че опитите не водят до хемороиди или разширени вени

Също така е полезно да разберете как да натискате правилно по време на раждане, за да се предпазите от появата на разширени вени, хемороиди, разкъсвания или спукване на кръвоносни съдове в очите. Важно е жената да е наясно, че може да натиска само по указание на акушер-гинеколога. Най-честата грешка по време на раждането е „напъване за главата“. Това често води до факта, че очните съдове на бъдещата майка се спукват..

По време на раждането често се появяват разширени вени по краката и в ректума (хемороиди). За да се предотврати развитието му, е полезно да се разбере как да се бута по време на раждане. Родилката трябва да насочи усилията си към дъното на матката. Не можете да оказвате натиск върху ануса. Бъдещата майка трябва да се опита да отпусне мускулите на ануса по време на опити.

Важно правило е, че трябва да натиснете в долната част на таза и мускулите на ануса не трябва да участват в този процес..

Много е важно да слушате акушерката

Пренатални упражнения за тренировка

Жената ще бъде научена как да тласка по време на раждането, ако е взела специални курсове за бременни жени. През третия триместър тя ще бъде обучена да прави упражнения, подходящи за пренатално обучение. А също така тя ще усвои правилната техника на дишане..

 1. Пеперуда. Помага за отваряне на таза и укрепване на важните мускули на бедрата и таза. Жената сяда на пода, изпъвайки крака пред себе си. Свива коленете и ги разстила до максималната ширина в страни. Той сближава стъпалата и след това, обвивайки ръце около тях, придърпва петите възможно най-близо до перинеума. Виси в това положение за няколко секунди. След това внимателно притискате подметките, като държите коленете раздалечени..
 2. Котка. Намалява натиска върху нервите и съдовете на таза, а също така подобрява пластичността на гръбначния стълб. Бременната жена пада на четири крака. Поставя ръцете си под прав ъгъл към пода и държи тялото и главата си успоредни. Поемайки въздух в гърдите, огъва гърба надолу, повдига седалището, главата и врата. Издишвайки, извивайки гърба в дъга. Упражнението се повтаря 7-14 пъти.
 3. Жаба. Укрепва мускулните влакна и костните стави на долните крайници и мускулите на перинеума. Бъдещата майка сяда на гърба си, разтваряйки коленете си встрани, възможно най-широки. Той сгъва дланите си и притиска лактите си на коленете, разтваряйки ги още по-широко. В същото време тя се опитва да държи гърба си изправен и отпуска таза. Жената остава в това положение, докато не почувства прилив на топлина в долните крайници..
 4. Тумблер. Помага за трениране на мускулите на корема и перинеума, което ще бъде полезно по време на бутане. Бременната жена седи на пода с изпънати крака пред себе си. Освен това тя поставя долните си крайници, но го прави така, че да й е удобно. В същото време тя държи гърба си равномерна, напряга врата си и дърпа короната нагоре. Горните крайници са изправени над главата. Издишвайки въздух, жената се навежда последователно надолу към десния или левия крак. Коленете остават изправени..

Заедно с тренировката на мускулите е важно да овладеете правилната техника на дишане. Това ще помогне на бъдещата майка да се отпусне и да се напрегне в точното време. Правилното дишане по време на процеса на раждане намалява дискомфорта както за майката, така и за бебето. Лесни дихателни упражнения:

 1. Дишане през гърдите. Коремът не участва в този процес. Когато вдишвате, той леко намалява, а когато издишвате, леко се увеличава. Бавното вдишване и издишване помага за трениране на коремните мускули и междуребрието.
 2. Дишане на диафрагмата. Бременната жена поставя единия горен крайник на гърдите, а другия на корема. Поема дълбоко въздух през носа. В този случай гърдите се издигат, а стомахът леко пада.
 3. Четирифазно дишане. Бременната жена поема дълбоко и бавно въздух през носа (3-5 секунди) и след това издишва дълго време (2-3 секунди).
 4. Дишане като куче. Бъдещата майка се изправя на четири крака и диша възможно най-често през отворена уста с стърчащ език.

Дишане по време на раждането

Всеки товар по време на носене на дете трябва да е удобен за жената. Мъдрото й тяло ще ви каже кои упражнения си струва да правите и кои не..

Как правилно и безболезнено да отидете до тоалетната за хемороиди?

Хемороидите са неприятно заболяване, което е придружено от негативни симптоми. Боли болният да ходи до тоалетна по голям начин. Това е основният признак, че възникват неизправности в тялото. В крайна сметка изпразването трябва да бъде безболезнено. Лечението на хемороиди е доста продължително. Следователно пациентите имат затруднения с дефекацията, която често е много болезнена и неприятна..

Особености на дефекация при хемороиди

Някои характеристики на дефекацията по време на заболяването:

 • забранено е да се търпи с желание да се изпразни;
 • не можете да натискате, това заплашва с приток на кръв към червата, което от своя страна е изпълнено с разкъсвания и кървене;
 • препоръчително е да използвате меки видове тоалетна хартия и е по-добре да замените напълно хартията с измиване;
 • забранено е честото използване на силни лекарства срещу запек.

Правила за изпразване на червата с хемороиди

При хемороиди пациентът постоянно изпитва болка, която се увеличава значително по време на изхождането. За да намалите леко интензивността му и да ускорите процеса на лечение, струва си да научите как правилно да посещавате тоалетната. Спазването на препоръките вече е половината от успеха, както и възможността да помогнете на тялото си да се възстанови по-бързо.

Препоръчително е да се спазват правилата за дефекация за абсолютно всички хора като превенция на появата на хемороиди. Основни правила за ходене до тоалетна с хемороиди:

 1. При първото желание трябва незабавно да отидете до тоалетната, търпението значително влошава болестта.
 2. Гърбът трябва да е изправен, стомахът да е отпуснат.
 3. Коленете трябва да са по-високи от бедрата, лактите могат да лежат на коленете, а дланите да поддържат главата.
 4. Движенията на червата трябва да са бързи, не дълги.

В допълнение към правилата, изброени по-горе, създадени от световни проктолози, си струва да следвате тези препоръки:

 • храната задължително трябва да включва зърнени храни, масла, млечни продукти. Трябва да консумирате около 1,5-2 литра вода на ден;
 • въз основа на биологичния часовник на тялото си, привиквайте се към дефекация по едно и също време, например сутрин или вечер;
 • бельото трябва да се сменя всеки ден;
 • измийте след дефекация с леко топла вода;
 • при чести запек и проблеми с дефекацията, използвайте специални препарати.

Посещения на тоалетни за бременни жени

Хемороидите след тоалетната са често срещани при бременни жени, особено през втория триместър. Това се дължи на силното разширяване на матката, което от своя страна притиска ректума и причинява застой на кръв.

При бременни жени, както и при други пациенти, има четири етапа на хемороиди. Последният етап е много опасен поради появата на обилно кървене..

Посещавайки тоалетната за хемороиди, жените в позиция могат да получат тези симптоми.

 1. Болка по време на дефекация, леко кървене, дискомфорт.
 2. Сърбеж след акта на дефекация, отделяне от аналния проход, синдром на болка, излъчващ се в сакрума или лумбалната област.
 3. Загуба на възли на червата, която може да се регулира само ръчно.
 4. Изгубени възли, които не могат да бъдат коригирани, обилно кървене.

Как да използваме тоалетната след операция?

След операция за отстраняване на увредена тъкан от част от червата, пациентът не може веднага да се върне към нормалния ритъм. Това се дължи на факта, че шевовете и белезите остават по червата. При неправилна дефекация в следоперативния период са възможни разкъсвания на тъканите в тази област и кървене. Поради това на пациента се назначават строги препоръки след операцията..

 1. Специална диета с високо съдържание на фибри. Храната трябва да е лека и да не съдържа храни, които причиняват образуването на газ. Също така, на първия ден след операцията, на пациента е забранено да яде.
 2. Следващата стъпка е да се храните често, но на малки порции. Счита се за оптимално около 5-6 пъти на ден..
 3. Тъй като след операцията са възможни чести запеци, те трябва да се справят, като се вземат лаксативи или супозитории.

Също така, на пациента се предписват лекарства за болка и лекарства, които облекчават спазмите на аналния сфинктер. Предписвайте средства за най-бързо заздравяване на шевовете.

Как да подобрим движението на червата с хемороиди?

В допълнение към диетата и правилната стойка по време на изпразване, движението на червата с хемороиди може да се подобри с лекарства или с помощта на народни средства. Също така, лекарства се предписват, ако хемороиди боли.

С помощта на лекарства

Подобряването на изпразването с лекарства е насочено към облекчаване на болката и борба със запека. Освен това се отбелязва, че супозиториите, мехлемите и геловете помагат при хемороиди по-бързо от таблетките или капсулите.

Най-ефективните лекарства за облекчаване на болката са представени по-долу..

 1. Анални супозитории на база екстракт от беладона. Перфектно облекчава болката и премахва спазмите на сфинктера.
 2. Прокто-Гливенол. Облекчава болката и има противовъзпалително действие.
 3. Релеф на свещи. Бори се с болката, лекува чревни пукнатини, справя се с възпалението.
 4. Анестезол. Облекчава болката, възпалението, лекува микротравмите.

Най-популярните лекарства за борба с запек с хемороиди.

 1. рициново масло.
 2. Глицеринови супозитории.
 3. Дюфалак.
 4. Клизма от рициново масло.

Всеки прием на лекарства за такова заболяване е възможен само след консултация със специалист..

Народни средства за защита

Лечение и профилактика на хемороиди с народни средства се извършва дори по време на бременност. Но е препоръчително използването на този вид терапия да се съгласува с лекар, за да не се усложни хода на заболяването. Рецепти за народни отвари и тинктури срещу хемороиди:

 1. Приемане на билкови вани. За да направите това, трябва да приготвите билкова отвара от коприва, лайка, живовляк. Всички билки трябва да се смесят и да се налеят 2 литра вряла вода. Настоявайте поне 2 часа, след това прецедете и разредете с топла вода, за да се получат 5 литра течност. Необходимо е да се вземе такава вана за 7-10 минути. Курсът продължава 2 седмици.
 2. Компресирайте. За да приготвите компреса, се нуждаете от картофи, около 10-12 бр. Всеки картоф трябва да бъде измит и настърган на ситно ренде. Струва си да се търка заедно с кожата. Поставете целофан на фотьойл или легло, сгънете дванадесетата част от настърганата каша в кърпа и сложете целофан. Необходимо е да седнете на върха на парцал, така че хемороидите да влязат в контакт с картофите. След това трябва да се прикриете, за да създадете топъл ефект. Необходимо е да седите така 10-15 минути над всеки компрес. Извършват се общо 12 процедури.

Заключение

Много пациенти се интересуват от това как да отидат до тоалетната с хемороиди. Правилното изпразване е една от най-бързите точки за възстановяване. Като спазвате всички горепосочени препоръки, можете да намалите тежестта на симптомите и да се погрижите за предотвратяване на рецидив. Навременното лечение помага да се предотвратят най-сериозните последици от хемороидите..

Как да дишаме и тласкаме правилно по време на раждането и раждането

Но ако жената не е посещавала такива класове, тя трябва да вземе този курс у дома сама. Всъщност от бъдещата майка зависи главно в какъв канал ще се осъществи раждането и от нейната власт или да улесни появата на нов живот в света, или несъзнателно да усложни този процес. И ако пренаталните контракции са рефлекторни и жената не може да им повлияе по никакъв начин, тогава жената трябва да може да прокара и контролира напълно този процес.

В тази статия ще говорим за това как да се държим правилно за родилката по време на опити за раждане.

Значението на правилното дишане в труда

По време на раждането всяка жена изпитва болка с различна интензивност. Много лекари свързват това с поведението на родилката, по-специално с дишането. Болката се причинява от мускулен спазъм, който може да бъде повлиян от правилното дишане.

Разработени са много техники, които помагат за облекчаване на мускулното напрежение по време на контракции и по време на бутане. В допълнение към достатъчното количество кислород, мускулният спазъм може да бъде повлиян от звука.

Целта на дихателните техники е да доставят достатъчно кислород на бебето и да отпуснат мускулите. Знаейки как да дишате правилно на различни етапи от раждането, можете да постигнете следните резултати:

 • Предотвратяват феталната хипоксия и всички сериозни усложнения, до които тя води.
 • Намалете болката дори по време на тежки контракции.
 • Справете се със стреса, успокойте се и добавете физическа сила.
 • Подобрете собственото си здраве, предотвратете замаяност, изтръпване и страх.

Лекарят и акушерката постоянно напомнят на мама да диша. Това наистина е много важно и е ключът към успешното раждане на бебе. Дихателният процес е свързан с работата на нервната система. Известно е, че при дълбоко вдишване възбудимостта му намалява, което прави възможно постигането на релаксация на мускулите и стабилизиране на психо-емоционалното състояние..

На дишането се отделя толкова много внимание не само защото доставката на кислород е важна за бебето. Дихателната система претърпява сериозни промени по време на бременност, така че една жена през последните седмици усеща силен задух и самата тя може да изпитва липса на кислород. Това се случва по следните причини:

 • Размерът на матката и плода нараства, което кара диафрагмата да се движи нагоре и да намали обема на белите дробове.
 • Движението на диафрагмата става по-бързо.
 • Нуждата от кислород непрекъснато се увеличава, което принуждава дихателната система да работи с максималния си капацитет. Консумацията на кислород при бременна жена е почти 2 пъти по-голяма от необходимото количество преди бременността.

Правилното дишане е от съществено значение по следните причини:

 • Предотвратява тъканната исхемия.
 • Някои техники значително намаляват тежестта на болката.
 • Специалните упражнения допринасят за пълното разкриване на родовия канал.
 • Намалява се вероятността от усложнения и патологии при раждане.

Лекарите разграничават три вида дишане при раждане: релаксиращо, повърхностно, дишане по време на постоянния период.

Още по темата Контракции и опити по време на раждане - боли

Опит на майки, които са преживели раждане със и без епидурална анестезия в сравнение

В моя случай след въвеждането на анестезия раждането не отслабна, усещах контракции и опити, но не много. Имаше усещане за неконтролируемост на долната част на тялото, краката...

второ раждане - по-бързо и по-болезнено? някой като?

Вдъхновена от темата Страх ме е да родя. Прочетох много истории и статии за второ раждане. Почти всички единодушно казват, че са по-бързи от първите (разбира се, и тук има изключения), но в същото време и много ПОВЕЧЕ (!), Тъй като типът отваряне отива по-бързо и съответно го чувствате по-силен + казват, че натискането също боли. Споделете с някого как беше? Основни критерии: скорост, болка, тласкане

Но какъв е правилният начин да се настоява при раждането.

Бременност и раждане: зачеване, изследвания, ултразвук, токсикоза, раждане, цезарово сечение, даване. Четох докладите на други момичета за раждането и често изскача темата, че е необходимо да се напъва някак особено, така е, макар че аз самият вече съм преминал през някои ОзВ и като цяло успешно, но така...

Опити

Синът роди опити от третия, дъщерята от първия. Вече ми се струваше, че опитът е преминал и е родил сина ми в 3 опита, 1 глава, 2 - цялото бебе и 3-то място е изчезнало. Но с дъщерите беше...

Разкажете ни за битките, кой помни :)

Странно, през цялото това време нямаше нито един бой, или всичко се случи толкова бързо около 12.00 часа. Колко боли. Раждане: какво се случва с бебето по време на раждането и раждането. За моя вкус (и в младостта си аз самият правех епидурали на други нещастни хора) да направя това...

Така че, просто се чудя..

Лично при опитите ми почти изцяло се забърках, беше толкова ужасно. Сякаш всичко под пъпа ще падне точно сега като разбита гипсова статуя.. Наистина изобщо не боли...

Защо няма отвор на шийката на матката?

По принцип защо се случва това? Или няма причина... приятелката ми тръгна с гръм и трясък, раждането беше 8 часа и шийката на матката не се отвори, те цезарят... сега мисля, че може би има и причина за възрастта...

някой като? тип анкета

Тя каза, че най-ужасният период в раждането е опитите, въпреки че дъщеря й обикновено е стандартна (3250 По време на контракциите си мислех, че ще умра и опитите бяха най-бързи и лесни. Боли по време на контракции, опитите са напълно нормални. първото и второто, макар и второто...

Контракции...

И наистина ли крещенето помага по време на контракции и напъни? Това, което е естествено, не е грозно, че съжалявам, че не пуквам силно в тоалетната сега.

Болка по време на раждане...

Раждане: какво се случва с бебето по време на раждането и раждането. Днес с помощта на книгата „Йога за бременни жени“ ще разберем как се държи едно дете по време на раждането. Болка по време на раждане: как ендорфините могат да помогнат. Защо е болезнено да раждаш? Естествено облекчаване на болката по време на раждането.

И е по-добре да се движите в труда или

А лъжата по време на раждането, както и раждането в легнало положение е много по-болезнено и неудобно от седенето или изправянето (моето лично мнение) 03.10.2005 23:12:40, Sailormoon. Не непременно върху самите опити, но по време на контракциите, че можех да умра, ме нарани, бях аз...

Има натиск в перинеума и ануса

Силите ми изчезнаха, през втората половина на деня малките натискат перинеума и ануса, там костите болят, срамните устни са подути, някак усукани и също болят, просто е невъзможно да седне на тях, нещо пречи и натиска в ануса тъй като топката беше вкарана там. Извинете за подробностите, говорих за това място за хемороиди, но не открих нищо подозрително.

Относно епидуралната

Разбира се, боли по време на контракции. Но можете да бъдете търпеливи и защо детето трябва да бъде изпомпвано с наркотици? Раждане без болка: плюсовете и минусите на епидуралната анестезия. Облекчаване на болката при раждане: какво прави анестезиологът и какво чувства жената по време на контракции и опити.

Раждане-вертикално

контракциите и опитите бяха толкова интензивни, че се отказах от вертикалното положение, въпреки че лекарят нямаше нищо против. маймуни, казаха ми, раждат отстрани, изправени отпред...

ехо за трудовата намеса

Усещането за бутане се появява малко по-рано, отколкото им е позволено да бутат. Може би след час, може би след 40 минути Все още е невъзможно да си представим какво е раждането според историите на други хора.

Подготовка за раждане

Има много курсове за подготовка на бременни жени за раждане. На тях можете не само да научите теорията, но и практически да практикувате правилно дишане. Единственият недостатък на подобни дейности е, че по време на раждането, както и в други стресови ситуации, жената забравя всички теоретични знания.

Не се препоръчва да овладявате сложни техники у дома сами. Можете да правите упражненията неправилно и само да навредите на себе си и на детето си. Опитните обучители в специални курсове ще могат да вземат предвид индивидуалните характеристики на всяка бременна жена и да изберат най-подходящите дихателни техники. Те също така ще ви помогнат да практикувате и да свикнете с избрания метод..

Трябва да започнете подготовката възможно най-рано. Колкото повече време отделяте за правилно дишане, толкова по-вероятно е всичко да бъде направено правилно по време на труден трудов процес..

Дихателни техники

По-долу има няколко техники за дишане, от които бременната жена избира тази, която й харесва най-много, и след това я прилага при раждане. Има доста голям брой подобни техники, но ние ще разгледаме най-простите и популярни:

 • Резултат. Вдишвайки въздух, бройте до четири, докато издишвате, направете същото. Числовата стойност може да варира в едната или другата посока, както и скоростта на броене. Удобството на техниката се крие в нейната лекота на изпълнение. Достатъчно е една жена просто да запомни едно число, а след това да вдишва и издишва, докато не го брои. Такива монотонни действия помагат за насищане на тялото с кислород, успокояване и преодоляване на страха..
 • Произношение на думи. Състои се в бавно ритмично произношение на думи по сричка. Техниката помага за облекчаване на стреса, фокусиране и фокусиране върху правилното дишане. Жената трябва да запомни няколко прости думи. При вдишване, разтягане на гласни звуци, тя трябва да ги произнася на срички, като пеене. При издишване се прави същото. Препоръчва се внимателно да се съсредоточите върху този процес и да не се разсейвате от странични неща. По този начин тялото ще изключи влиянието на външни фактори и ще вложи цялата си сила в раждането и осигуряването на кислород за тялото. Правейки това упражнение правилно, жената може да забележи, че мускулите се отпускат и усещанията за болка намаляват. Дишането по време на говорене трябва да бъде дълбоко и бавно..
 • Техниката нос-уста. Повечето лекари считат тази техника за възможно най-ефективна и правилна. Родилката трябва да диша през носа и да издишва през устата. В този случай мускулите на устните и раменния пояс трябва да са възможно най-отпуснати. Това може да се постигне чрез произнасяне на гласни звуци. Това дишане осигурява достатъчно кислород и успокоява жената. Единственият недостатък е усещането за сухота в устата с често повтаряне на упражнението.
 • Дишане с партньор. Техниката е популярна, тъй като включва партньор, който може да подкрепи жена при раждане. Всяка следваща контракция обикновено е по-силна от предишната, което затруднява жената да се контролира и да запомни препоръките, които лекарят или треньорът й е дал по време на курса. Партньорът държи ръцете на бъдещата майка и й показва упражненията, които тя трябва да повтори точно. Техниката на дишане в този случай може да бъде избрана много различна. Партньорът може също да помогне на бременната жена да облекчи състоянието си, като използва правилната стойка. Например, позицията на коляното-лакът намалява натиска върху долната част на гърба и намалява болката в тази област. Можете също така спокойно да се разхождате из родилната зала и да дишате навреме.

Раждане на бебе щастлив край

Ако раждането протича нормално и бебето извика веднага след раждането, то се поставя върху корема на майката. Радостта от този момент напълно засенчва и заличава от паметта току-що претърпената болка и страх. След раждането на бебето се прави кратка пауза в тласкането (до 15 минути) и след това, когато отделената плацента навлезе във влагалището, жената отново изпитва желание да бута. Но тези опити са много по-слаби и не изискват много физически усилия. Жената се напряга леко и се ражда плацентата (плацентата и мембраните). Раждането свърши. Сега вие сте майката и притежател на най-ценното съкровище в света. Честито!

1 Най-благоприятното предлежание (т.е. положение в матката) на плода е цефалното предлежание (позиция надолу с главата). Ако дупето или краката на детето се усещат в долния сегмент на матката, те говорят за седалищно предлежание. Можете да прочетете повече за това в статиите на Е. Чернуха "Седалищно предлежание на плода" (№ 11/2001) и "Труд със седалищно предлежание" (№ 12/2001).

2 Виж В. Заборски, Н. Кузнецова, „Вертикално раждане“, No 2, 2002 г..

Как да дишаме правилно по време на контракции

Когато контракциите вече са достатъчно силни, мозъкът на жената е практически изключен. Тя извършва дишане и всички останали движения почти несъзнателно, мислейки само кога болката ще премине. Ако преди това е била изработена правилната техника на дишане, детето няма да изпитва недостиг на кислород..

Контракциите обаче са специален период при раждането. Те са придружени от много силен мускулен спазъм, който също се предава на съдовете и нервните окончания. По този начин жените усещат болка, хранителните вещества и кислородът престават да текат към плацентата и матката, но неприятните усещания влияят негативно на психо-емоционалното състояние. Акушерката или лекарят ще кажат на родилката как да диша правилно. Техниките могат да варират леко в зависимост от периода на раждането и силата на контракциите.

Първите няколко часа раждане са почти безболезнени и много краткотрайни. Можете да премахнете дискомфорта с помощта на нормално бавно дишане. За целта на жената се препоръчва да поеме дълбоко въздух и да издиша бавно. Този метод допринася за стабилен и спокоен сърдечен ритъм, пълно снабдяване на тялото с кислород, спестяване на енергийни разходи. Препоръчително е жената да си почива между контракциите, за да запази силите си за по-късни по-трудни периоди..

Когато контракциите станат по-чести и вече е доста трудно да ги издържите, можете да започнете да изпълнявате техниката, която бременната жена е разработила в курсовете. Всяка от избраните техники трябва да се изпълнява така, че дишането да е спокойно, бавно и дълбоко. Това ще насити тялото на жената и плода с достатъчно кислород..

В края на първия период контракциите стават почти непоносими. В същото време самоконтролът на жената се губи и нейното психо-емоционално състояние се влошава, което също се отразява негативно на здравето на бебето. Стресът и безпокойството, съчетани със силен мускулен и съдов спазъм, могат да провокират тежка хипоксия, която да доведе до усложнения по време на раждането..

Едно от най-ефективните вдишвания по време на тежки контракции е дишането, подобно на куче. Техниката се изпълнява във всяка позиция, докато трябва да дишате с максимална скорост, например 1-2 вдишвания и издишвания в секунда. Ако устната кухина изсъхне с тази скорост, тя може да се изплакне с вода; не се препоръчва да се пие много течност. Тази честота на дишане ще помогне да получите повече кислород и да доставите точното количество до плацентата..

Не се препоръчва да крещите по време на контракции, тъй като това не облекчава болката, но увеличава спазма на съдовете. В началните етапи дълбокото диафрагмално дишане може да донесе облекчение. Ако смятате, че то става неефективно, трябва да започнете плитки вдишвания като „кученце“ и „духане на свещ“. Докато контракцията се натрупва, поемете бавно дълбоко въздух и дишайте плитко няколко пъти в своя връх. Можете да придружите това с гласни звуци, но не и с викове. След ускорено дишане е наложително да се върнете към диафрагменото дишане, за да възстановите сърдечната честота и да избегнете пренасищането на мозъка с кислород.

Повече по темата раждам вкъщи

За тези, които се интересуват от раждане у дома (доклад)

Знам, че няколко души идват тук, планирайки домашно раждане - с удоволствие ще споделя моя опит. И така, на 7 август, в 1 сутринта след 20 часа, родихме третото си дете, дъщерята и синът преди това бяха родени в родилните болници.

Домашно раждане. Продължение на темата

Домашно раждане или как стигнах до това. Когато при първата ми бременност ми казаха, че така и така раждах у дома в банята Бременност и раждане. Интересна статистика. В конференцията до една година изложих статистика и графики за деца, родени в нашата...

Трябва ли да сложа креватчето?

Домашно раждане или как стигнах до това. По време на раждането НЕ Е ЕДИННО разкъсване (преди раждането тя е смазвала родовия канал с рициново масло 2 пъти на ден през последните 2 седмици). Видях сина си след 19 дни.

Раждайте у дома?

Да роди вкъщи? Разбирам, че темата е изхабена през годините на работа на сайта, прочетох търсенето. И не ме прехвърляйте на бременна, интересува ме мнението на хора, които вече са преминали през това...

Доклад за раждане вкъщи

Доклад за раждане у дома. Лични впечатления. Бременност и раждане. Домашно раждане или как стигнах до това. Спомняйки си моето домашно раждане, искам да ги повторя. Според мен авторът е наясно, че в различните родилни домове това се случва по различен начин, той просто пише...

който е родил у дома

Моля, родила вкъщи с акушерка, споделете нейните контакти. Тя ще може да изкарва добри пари и дела без никакви усложнения. Не искам да ходя в болница - не е мое.

Кога да започнете да търсите своя вид у дома и

Домашно раждане или как стигнах до това. В този случай акушер-гинекологът провежда инструментално разреждане на мембраните, т.е. отворът във феталния пикочен мехур вече е В многороден, главата се спуска 1-3 дни или дори няколко часа преди началото на раждането.

Домашно раждане.

Домашните раждания са раждания, които се извършват извън болница или родилно заведение, обикновено в дома на майката. Не искам да споря за плюсовете и минусите, знам много случаи на успешни раждания у дома, просто съжалявам за тези, които имат домашни раждания или как стигнах до това.

Някой имал ли е практика на домашни кланове

Домашно раждане или как стигнах до това. На кого още му остава месец преди раждането - в Медуница има „експресен“ курс за подготовка за раждане. Домашните раждания са раждания, които се извършват извън болница или родилно заведение, обикновено в дома на майката.

Раждане у дома

Родих вкъщи - моята акушерка Kotlar Nat>. Родих вкъщи - акушерката ми Наталия Котлар, ръководител на Център за родителска култура „Нашият аист”, нейният номер 331-5860, 8-903-7677675.

голямо измиване

Домашно раждане или как стигнах до това. Нека се агитираме за домашни раждания или родилни заведения, защото и двете са чиста агитация. Колкото повече арогантност има човек, толкова повече той изисква от лекаря святост, смирение и други небесни качества..

Не раждайте у дома!

Не раждайте у дома! И аз също искам да предупредя тези, които мислят да раждат у дома, в такава сладка атмосфера... Спрете да мислите!

раждане у дома

Момичета, кажете ми, че някой е родил у дома, във водата. Много се страхувам от болницата и най-важното от лекарите, котката. те се отнасят с теб като с тяло, не като човек, а с дете, като крещящо парче месо, котка...

Раждане у дома?

Мисля си, може би ще родя у дома? Кой мисли за това? След този сайт аз лично загубих всякакво желание да раждам у дома при липса на лекари и апаратура.

раждайте у дома

Вкъщи е чудесно, но тук например не съм чувал това да се практикува, родих първото си дете в болница, планираме второ и искам да родя у дома, моля, кажете ми...

Раждане у дома

Някой опитвал ли се е да ражда у дома? Споделете своя опит! Искам да се опитам да родя втори дом. Въз основа на това е невъзможно да се каже, че децата умират по-често при домашни раждания..

Как да дишаме правилно между контракциите

Постепенно контракциите стават по-интензивни и периодът между тях намалява. Жената има все по-малко време за почивка и дишане правилно при липса на болка. Доста често, когато интервалите между контракциите вече са кратки, родилката е много изтощена и няма сили да изпълнява никакви техники. Въпреки това, през този период можете да компенсирате недостига на кислород, възникнал по време на раждането и да се опитате да наситите тялото с него..

Дишането между контракциите трябва да бъде дълбоко и бавно. Необходимо е да се изпълни една от техниките, които жената е избрала по-рано и които са описани по-горе. С наближаването на контракцията честотата на дишането може да се увеличи, например дишането в кучешки стил често помага за облекчаване на болката.

По този начин целта на дишането в периода между контракциите е да се даде възможност на жената да си почине и да се успокои, както и да попълни дефицита на кислород след силен мускулен и съдов спазъм..

Какво се случва на втория етап от раждането

Когато шийката на матката се отвори широко, за да може плодът да премине, жената изпитва същите чувства, сякаш иска да изпразни червата. Ето защо тя намира сили да се напъне. Ако родилката внимателно изслушва и изпълнява всичко, което й каже лекарят, тя успешно ще изпълни естествената си мисия..

За да направи всичко правилно, без пет минути, мама трябва да знае няколко прости, но много важни правила. Контракциите, които са в своя пик, продължават 60 до 90 секунди, като средно между тях е 1 минута. През този кратък период жената трябва да се опита да възстанови силите си: ако е възможно, напълно отпуснете мускулите и си починете.

Как да дишаме правилно

Дишането по време на опити трябва да бъде насочено не само към осигуряване на тялото с кислород, но и към изтласкване на бебето от матката. За да направите това, препоръчително е да направите следното:

 • Когато гинекологът ви постави на масата за раждане и помисли, че е време да започнете да настоявате, изслушайте внимателно неговите препоръки. На този етап техниката на „броене“ на дишането, описана по-горе, е много подходяща. Партньорът може да помогне на жената да се концентрира и да изпълнява правилно дихателни упражнения, ако присъства на раждането..
 • Опитайте се да дишате възможно най-дълбоко и да поглъщате въздух, докато вдишвате. Това ще създаде допълнителен натиск върху дъното на матката и върху диафрагмата, което ще помогне на бебето да се движи по-добре по родовия канал и да отблъсне матката с краката. Когато усетите, че няма достатъчно въздух, освободете останалия въздух от дробовете си и вземете нова голяма порция.
 • Трябва да задържите дъха си възможно най-дълго, за да улесните излагането на детето на светлина и да ускорите периода на натиск. Треньорът преподава правилната техника на накланяне на дишането по време на курса. Задържайки въздуха и придобивайки пълни гърди, жената трябва да бута не в главата, а надолу по корема. Целта на това движение е да помогне на матката да изтласка бебето с помощта на коремните мускули и диафрагмата. Всички усилия и натиск, които жената създава през този период, трябва да бъдат насочени надолу по корема. Ако силата влезе в главата, лицето започва да се зачервява и съдовете се пукат. В допълнение към факта, че това може да доведе до усложнения и естетичен вид след раждането, подобни опити не помагат на бебето и се оказват абсолютно неефективни за раждането. Във всеки случай трябва внимателно да слушате лекаря, който наблюдава процеса на дилатация на шийката на матката и напредъка на детето. Гинекологът ще даде команда, когато трябва да започнете да натискате и ще ви каже правилната техника.

Кога да натиснете

Има три етапа на раждането: разширяване на шийката на матката, изтласкване и доставка на плацентата. Най-болезненият и труден етап е опитите.


Важно е да запомните да не натискате, докато издишвате..

След като врата се отвори 10 см, главата на детето постепенно се спуска, оказвайки натиск върху ректума - този сигнал се предава на мускулите на корема и диафрагмата, които започват напрегнато да се свиват. По този начин опитите започват с пълно разтягане на шийката на матката (до 10 см) и завършват, когато бебето се роди. По това време родилката трябва да помни как да напъва по време на раждането, така че бебето да се роди здраво и невредимо.

Необходимо е да се положат усилия само по нареждане от лекар или акушерка, когато шийката на матката е опъната и бебето е на път към изхода.

Важно! Категорично е невъзможно да се положат усилия преждевременно - жената бързо ще се умори и няма да може да напъва с всички сили, когато наистина се наложи, а самите опити ще станат по-слаби. Неправилното поведение на бъдещата майка заплашва нарушения в маточно-плацентарната циркулация и фетална хипоксия.

Също така, не можете да натискате, докато издишвате, по-добре е да вдишвате отново. Тласкането продължава една минута - през това време момичето трябва да има време да направи 4-6 тласкащи движения.


Акушерката контролира правилността на опитите.

Ако главата на бебето вече е ниско, лекарят ще забрани натискането, за да се избегне разкъсване. Особено трябва да се внимава, ако шията не е имала време да се разтегне. Техниката на дишане, подобна на куче, ще помогне за намаляване на налягането по време на раждането. Но все пак трябва да се напрегнете малко, когато закачалките излязат. Ако родилката стриктно спазва всички препоръки на лекаря, сълзи няма да възникнат.

Какво е правилното натискане

Правилното избутване приема удобна поза за родилката, навременно натоварване и правилна посока на натиск. В повечето родилни болници този процес протича на специален стол за майчинство, в който жената е разположена хоризонтално, а краката й може дори да са леко повдигнати. В това положение изтласкването на детето е доста трудно и главата на бебето упражнява силен натиск върху тазовото дъно..

Съвременните методи са раждане с вода, клякане или на специален стол. Едно от предимствата на такива позиции се нарича естественото привличане на земята, което ще помогне на бебето да се придвижи надолу от матката. Важно е правилно да се определи началото на опита, така че именно в този момент жената да започне да полага усилия и да напълни пълни гърди. Това още веднъж доказва важността на присъствието на медицински персонал по време на процеса на раждане и прави раждането у дома съмнително..

Правилното дишане е и основата за здраво бебе. По правило лекарят напомня на родилката да диша, за да предотврати фетална хипоксия и възможни усложнения. По време на опити жената вече не изпитва болка, така че може доста точно да следва препоръките на лекаря.

ПРЕДИ БРЕМЕННОСТ

Специално внимание към собственото здраве на етапа на планиране
За да протича бременността без усложнения и след 9 месеца се ражда здраво бебе, е необходимо да се подготвим за „интересна ситуация“. Това изисква консултация с лекар, който е специализиран в планирането. Той ще даде компетентни съвети и ще насочи всички необходими анализи. Освен това не само жена, но и мъж ще трябва да бъдат изследвани, тъй като здравето на потомството му пряко зависи от здравето му. Диагностиката на болести, предавани по полов път, както и различни наследствени заболявания, ще спомогнат за елиминиране на проблема навреме и ще увеличат шансовете за раждане на здраво бебе. Вирусите на херпес симплекс, рубеола, цитомегаловирусна инфекция, ентеровирус, аденовирус, ХИВ инфекция, хепатит В и С са опасни за бебето. Също така е необходимо да се диагностицират и лекуват заболявания, причинени от различни бактерии. Например хламидии, стрептококи, стафилококи, трепонема, листерия и други.

Често може да се наложи консултация с тесни специалисти, като терапевт, офталмолог, невролог, кардиолог и др. Жена, която се подготвя за бременност, ще бъде насочена за ултразвук.

За да се роди здраво и силно бебе, специалистите съветват да се избере периодът „края на лятото - началото на есента“ за зачеване на дете. Според тях това е най-благоприятното време, тъй като престоя на чист въздух и слънцето, храни, богати на витамини, липсата на вирусни инфекции са само благоприятни фактори..

Също така, ако искате да родите здраво дете, опитайте се да го направите преди 35 години. След тази възраст рискът от раждане на деца с различни здравословни проблеми се увеличава..

Долу лошите навици!

Това е обща истина, но мнозина по някаква причина не намират сили да се справят с тази задача. И ако премахването на алкохола не е толкова трудно за мнозина (да, дори една бира на седмица!), Тогава с цигарите ситуацията е много по-сложна. Междувременно цялата световна общност крещи силно за това колко зле никотинът влияе върху формирането и развитието на плода. Намалете броя на пушените цигари до 2 или дори една на ден. И тогава напълно се откажете от тази зависимост. Най-добрият вариант би бил, ако откажете цигарите 3-4 месеца, преди да започнете да „работите“ със съпруга си по създаването на вашия „шедьовър“. За тези, които никога не са пушили и няма да ви съветват, ви съветваме да не сте в стая, където другите го правят. В края на краищата пасивното пушене също е вредно за вашето здраве и засяга плода..

Как да натискате правилно при раждане

Когато шийката на матката е напълно отворена и тялото е готово за раждането на бебето, лекарят дава команда за натискане. Чувството като този период е коренно различно от предишния, тъй като болката на практика изчезва и се появява усещане за пръсване. Много е важно да следвате инструкциите на Вашия лекар и акушерка. Поради факта, че детето се опитва да премине през родовия канал, желанието за тласък може да възникне постоянно. Ако това не бъде направено навреме, има голяма вероятност за разкъсвания на тъкани, навяхвания и затруднения за детето..

Изтласкването е процес на изтласкване на плода от матката. Продължителността на един приятел може да бъде до минута, докато жената ще може да поеме до 3 дълбоки вдишвания, като ги редува със силно задържане на дъха.

Усещането за натискане обикновено се сравнява с желанието да отидете до тоалетната в голяма степен. Необходими са обаче много повече усилия. По време на опити жената лежи по гръб, набира пълни гърди, задържа дъха си и накланя глава напред. Такива манипулации водят до факта, че напълнените бели дробове притискат диафрагмата, а тя от своя страна помага на матката да изтласка бебето навън. Освен това трябва да натоварите коремните мускули. Всички усилия са насочени точно надолу по корема и се извършват с помощта на мускулите, а не с въздушно налягане. Ако една жена се опита да натисне по корем с въздух и избута в лицето, тогава цялата сила отива в горната част на тялото и не помага на бебето да се роди. В същото време тазовите мускули трябва да бъдат отпуснати, а тласкащите подходи на детето с тласкане продължават около 15 секунди. След това жената повтаря пълен дъх и продължава да изтласква до края на тласъка (около 3 повторения се случват в минута).

Много е важно да слушате лекаря, докато се опитвате. Не можете да натискате в грешния момент. Между опитите трябва да давате на тялото възможно най-много почивка. Когато се появи главата на бебето, се препоръчва да се премине към плитко и спокойно дишане. След раждането на бебето ще са необходими още няколко усилия, за да се роди плацентата. Този процес вече е напълно безболезнен..

В някои случаи опитите трябва да бъдат спрени. Това се прави по заповед на лекаря, например, когато се появи главата на бебето и трябва да изчакате издърпването на торса. Можете да спрете напъните и процеса на преминаване на детето с помощта на плитко дишане. В този случай жената няма нужда да напряга коремните мускули, както и да задържа въздуха. Процесът се възобновява, когато гинекологът позволи.

Различни видове дишане по време на контракции

Желателно е да се тренират различни видове дишане, промяна на позата - при навеждане, отстрани, седене, накланяне. Може би по време на раждането ще трябва да използвате най-удобната позиция за себе си - акушер-гинеколозите и лекарите могат да дадат разрешение за това, ако намерят за подходяща промяна в стойката. Понякога по време на физически упражнения бременните майки изпитват намаляване на нивото на въглероден диоксид в кръвта и влошаване на здравето и замаяност. Това е съвсем естествено, така че няма нужда да се паникьосвате - просто трябва да задържите дъха си за няколко секунди и дискомфортът ще отшуми сам.

Съветваме ви също да прочетете:

Как да се държим правилно по време на раждане и раждане, за да раждаме, без да разкъсваме? Как да се бута правилно по време на раждане, за да не се разкъса?

На първо място, трябва да се запознаете с това как да дишате правилно по време на контракциите. Матката се отваря за дълго време, особено при първородни. Това е болезнен процес, придружен от спазми, които всъщност са контракции. Без това е невъзможно да се отвори гениталният орган, освен това контракциите помагат в движението на детето по родовия канал..

Този период се характеризира с три основни фази:

 • Скрито, когато първоначалните спазми са с лека интензивност и са подобни на болка по време на менструация. Това състояние може да продължи не повече от шест часа..
 • Етапът на активност, който продължава около четири часа и отбелязва ускореното отваряне на маточния фаринкс, докато контракциите са болезнени и интервалите между тях непрекъснато намаляват;
 • При първородни и в някои случаи при многоплодни стадий на инхибиране, продължаващ около няколко часа преди отварянето на органа.

Истинските родилни болки продължават да нарастват, те са болезнени и продължителни и болката може да бъде намалена само чрез способността да се диша правилно.

Видове дишане:

 • Коремна;
 • Дълбок;
 • Униформа;
 • Често срещан.

Ако знаете как да дишате правилно по време на раждането и раждането, можете значително да облекчите благосъстоянието на жената и да направите по-ефективна работата й при раждането..