Тестът за бременност е диагностично устройство за домашна употреба. Преди изобретението му беше проблематично да се определи раждането на нов живот в утробата на жената. Неконвенционалните методи за овлажняване на сода с урина, добавяне на йод и други не винаги дават надежден резултат. С изобретяването на теста определянето на бременността стана много по-лесно..

 1. Как работи диагностичният инструмент
 2. Инструкции
 3. Колко време отнема показване на резултата?
 4. Оценка на резултата
  1. Положителен
  2. Отрицателни
  3. Слабо позитивен
 5. Може ли тестът за бременност да е грешен?
 6. Съвети и трикове

Съвременните производители предлагат няколко вида устройства:

 • ленти с ленти - най-популярното и достъпно устройство, е лента от хартия с нанесен реагент;
 • таблет - малко пластмасово устройство с два прозореца;
 • мастилено-струен - прилича на пластмасова писалка, има мек край за събиране на анализирания материал и прозорец;
 • цифрово - електронно устройство, което показва резултата от изследването и прогнозния период от зачеването.

Как работи диагностичният инструмент

Всеки тест за бременност, независимо от алгоритъма на употреба и ценовата категория, е насочен към идентифициране на уникално вещество, секретирано в тялото на жената - хорион гонадотропин (hCG). Той започва да прониква в кръвта веднага след въвеждането на яйцеклетката в ендометриума. В урината се откриват по-малки количествени показатели и малко по-късно, следователно почти всички производители на тестове посочват в инструкциите от кое време да се диагностицира, а именно след забавяне. Само високочувствителните инструменти позволяват анализът да се извършва един до два дни преди очаквания период.

На лентата на диагностичното устройство се нанася реагент, който при откриване на hCG се боядисва в ярък цвят или изчертава определен символ (знак плюс, емотикон, цифри). Ако хормонът на бременността не бъде открит, реагентът не се появява. В резултат на това жената получава отрицателен отговор..

Не е трудно да се интерпретират получените данни. Тестовата опаковка винаги съдържа декодирането на стойностите, които може да покаже.

Инструкции

За да получите надежден отговор на вълнуващ въпрос, трябва да използвате устройството правилно. Инструкциите за употреба препоръчват диагностика сутрин. Първата порция урина се използва за изследвания. Количеството гонадотропин в него е по-високо, отколкото през деня или вечерта.

Различните видове устройства се различават по начина, по който се използват, така че е важно да изучите инструкциите.

 • Лентите с ленти изискват събиране на урина в отделен контейнер и се потапят до маркираната линия.
 • Тестът с таблетки също изисква събиране на урина, само след това, използвайки приложената пипета, биологичната течност се поставя в специален прозорец.
 • Мастиленоструйните устройства (името говори само за себе си) не изискват събиране на урина. Инструкцията препоръчва да замените устройството за зададеното време под излъчения поток.
 • Цифровите устройства се използват по аналогия с ленти и лентови тестове.

Можете да оцените резултата от изследването в рамките на 3-5 минути. Точното време също е посочено на опаковката. Всички тестове, с изключение на цифровите, стават невалидни 10-15 минути след кандидатстване..

Колко време отнема показване на резултата?

Ако жената знае точно кога овулира, тогава тя може да изчисли кога да направи тест за бременност. Изследването може да се извърши 10-14 дни след освобождаването на яйцеклетката от яйчника. Трябва да се помни, че времето на овулация не винаги съвпада с момента на полов акт, така че няма смисъл да се отброява от момента на интимността.

В някои източници можете да прочетете, че тестовете трябва да се правят на 28-ия ден от менструалния цикъл. Но това твърдение също е неправилно. Всяка жена има различна продължителност на цикъла и обикновено може да бъде от три до пет седмици.

Съществената разлика между тестовете е в тяхната чувствителност. Устройства с етикет 10, 15, 20, 25 или 30 mIU се предлагат в аптеките. Колкото по-нисък е този индикатор, толкова по-силна е чувствителността на устройството. Числовата стойност определя кога тестът ще покаже бременност. Например лента с ленти от 10 и 15 mIU ще даде положителен резултат с hCG в урината от 20 mIU, а устройство с по-висока чувствителност ще даде отрицателен резултат.

Логично е да се приеме, че колкото по-рано се планира тестът, толкова по-нисък трябва да бъде избраният индикатор за чувствителност..

Оценка на резултата

При тълкуване на резултата е важно да се вземе предвид колко време след овулацията е проведено изследването. Колкото повече време е минало от имплантацията, толкова повече hCG трябва да се съдържа в урината. В началото на бременността устройството може да показва една от трите опции:

 • отрицателен;
 • слабо положителен;
 • положителен.

Положителен

Кога тест може да се счита за положителен? За бременност се говори, когато лентата показва две цветни линии. Повечето производители на тестове имат червени, но понякога и сини.

Първият ред - контролната линия - показва, че изследването е проведено правилно и тестът работи правилно. Вторият ред - тест - се появява при потвърждаване на бременността. Вместо два реда с положителен резултат, на различни системи можете да видите знак плюс или забавна усмивка.

Ако е използван цифров тест за отчитане на бременност, той ще бъде означен с „1-2“, „2-3“ или „3-4“. Този показател показва приблизителната продължителност на бременността от момента на зачеването..

Отрицателни

Ако лентата показва само една контролна линия и на мястото на тестовата линия няма нищо, тогава можем да говорим за отсъствие на бременност. Резултатите на други устройства могат да показват минус или тъжни емотикони.

Тестът може да бъде отрицателен, дори ако изследването е извършено преди време или устройството има чувствителност над 25 mMe. Ето защо производителите на устройства за домашна диагностика силно съветват да не бързате и да провеждате изследвания, за да не бъдете разочаровани преди време..

Слабо позитивен

Слабата втора лента върху тестото не е необичайна. Слабо положителен тест се получава, когато нивото на хорионгонадотропин е недостатъчно за пълното развитие на реагента. Също така, слаб втори ред на устройството възниква при тестване през деня или вечер. Ако първо изпиете голямо количество течност, тогава урината ще бъде по-малко концентрирана и следователно количеството на hCG ще бъде по-малко.

Слабо положителен тест за бременност може да показва аномалия. Този резултат е първият признак на замразена бременност. Ако яйцеклетката е спряла да се развива, тогава количеството на хормона постепенно започва да намалява.

Има случаи, когато една жена е имала ясен положителен резултат и след известно време тестът започва да показва слаба втора лента. Друга възможност за патология със слабо положителен тест е извънматочна бременност. Около пет жени от сто, които са получили втората слаба лента, са изправени пред факта, че яйцеклетката е прикрепена извън кухината на гениталния орган. Най-честата извънматочна бременност е във фалопиевата тръба. По-рядко ембрионът е фиксиран в коремната кухина, върху яйчника или в шийката на матката.

Ако резултатът от теста показа слаба втора лента, изследването трябва да се повтори след няколко дни. Важно е при повторно диагностициране да се спазват всички правила. Затова първо трябва да проучите инструкциите и да разберете как да направите тестването правилно. По-точен резултат може да се получи, ако дарите кръв за hCG или направите ултразвук на тазовите органи.

Може ли тестът за бременност да е грешен?

Тестовете за бременност могат да дадат неверни отговори. В повечето случаи се случва тестът да покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност. Причините за фалшиво отрицателен отговор могат да бъдат:

 • ранна диагностика;
 • некачествен реагент;
 • устройство с изтекъл срок на годност;
 • евтин материал за тесто;
 • неправилен анализ, несъответствие с алгоритъма от анотацията;
 • замразена бременност, начален самоаборт, патологично закрепване на ембриона (извън матката).

По-рядко се случва устройството да покаже положителен резултат, но всъщност няма бременност. Причините за фалшиво положителен тест са:

 • некачествен материал или лош реагент;
 • оценка на резултата по-късно, отколкото е установено от инструкцията;
 • скорошно прекъсване на бременността;
 • прием на лекарства, съдържащи хорион гонадотропин (по време на стимулация на овулацията и ин витро оплождане);
 • злокачествен тумор на половите жлези;
 • кистозен дрейф;
 • хорионепителиом на матката.

Съвети и трикове

За да бъде интерпретацията на резултата правилна и без съмнение, е необходимо стриктно да се следва анотацията. Момичетата, които се подготвят за зачеване дълго време, често бързат да проведат изследвания и нарушават сроковете за тълкуване на резултата. Последицата от този подход е разочарованието..

Можете да увеличите точността на резултата от теста, ако следвате съветите и препоръките на експертите:

 1. анализирайте не по-рано от първия ден на забавена менструация;
 2. след контакт с урина, дръжте устройството на суха и равна повърхност в хоризонтално положение;
 3. прегледайте отговора в рамките на 5-10 минути (резултатът от цифровия тест е валиден до 24 часа);
 4. след оценка на отговора, изхвърлете теста и не се опитвайте да изследвате реагента (в случай на отрицателен отговор).

В случай на съмнителни ситуации трябва да повторите процедурата и да се консултирате с гинеколог за квалифициран съвет.

Когато тестът за бременност показва правилния резултат: коментар от гинеколог

Когато едно момиче се надява да забременее (или, обратно, внимателно избягва тази ситуация), тя купува теста дори при най-малкия признак на зачеването. От какъв период от време тестът за бременност показва положителен резултат, пряко зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло и метода на изследване.

Как работи той

Този метод за самодиагностика е често срещан сред съвременните жени. Основните предимства на тестването са:

 • ниска цена;
 • наличност;
 • лекота на използване;
 • анонимност;
 • надежден резултат.

За да имате представа кога да правите тест за бременност, трябва да разберете как работи. Всяко такова устройство е програмирано да търси определена структура - хорион гонадотропин. Това вещество започва да се произвежда от женското тяло веднага след закрепването на яйцеклетката в кухината на гениталния орган. Първо, концентрацията на уникален хормон се повишава в кръвта. Известно време след имплантацията тя започва да се увеличава в урината. През този период е по-добре да направите тест, за да научите бързо за новата ситуация..

Направете кратък онлайн тест за бременност на нашия уебсайт след няколко минути и получете отговор - бременна ли сте или не.

Когато се открие хорион гонадотропин, лентите от ленти развиват реактив. В резултат на това жената вижда положителен резултат - две линии. Когато в урината няма хормон на бременността или концентрацията му все още не е достатъчно висока, устройството показва една линия - контролната линия. Това показва, че изследването е проведено правилно..

Ниво на HCG в урината

В небременно състояние нивото на hCG в кръвта не надвишава 2-3 IU. В урината това количество е още по-малко. Веднага след имплантирането, което се случва 3-7 дни след освобождаването на яйцеклетката, количеството на бременния индикатор започва да расте. Увеличава се 1,5-2 пъти дневно. Колко дни след зачеването тестът ще покаже бременност, ще помогне грубо да се определи таблицата на нивата на hCG в урината.

В тази таблица можете да видите какво е съдържанието на hCG през деня от зачеването в урината.

Трябва да се има предвид, че моментът на полов акт не винаги съвпада с овулацията. Спермата може да съществува в тялото на жената до 7 дни. Поради тази причина е необходимо да се брои точно от деня, в който яйцеклетката напусне яйчника. Можете надеждно да определите момента на овулация, като използвате подходящи тестове, измерване на базалната температура или чрез ултразвук.

Най-чувствителните тестове

Колко дни тестът ще покаже бременност след зачеването зависи изцяло от неговата чувствителност. Днешните производители на изследователски инструменти обещават 99% диагностична точност дори преди закъснението. Не трябва обаче да се вярва на гръмки лозунги и обещаващи изявления. Необходимо е да се разберат тестовите системи, за да се знае кога да се използва една или друга.

Единствената цел на тестовете за небременност е да се открие хорион гонадотропин в материал за изследване. В кой ден след зачеването ще бъде инсталиран, зависи от чувствителността на системата. Всички характеристики на устройството са посочени на опаковката. Популярни са тестове с чувствителност 20 и 25 mUl / ml, но са налични и ленти със стойност 10, 15 и 30. Тази цифра показва минималното ниво на човешки хорион гонадотропин, което е необходимо за установяване на нова позиция.

 • EVA е тест, който се класифицира като нечувствително, но точно устройство. Той открива бременност, когато в урината има поне 30 IU hCG, което означава, че вероятността от фалшиво положителен резултат за тях е доста малка.
 • Itest, Vera, Mon Ami, Frautest имат чувствителност от 25 mU. Такива тестове са най-често срещаните.
 • Lady, Evitest, Mom Check с чувствителност от 20 IU ви позволява да определите бременността 1,5-2 седмици след зачеването. Преди закъснението обаче те все пак понякога дават фалшив резултат..
 • Застраховайте, Умно момиче, което открива 12,5 mU hCG в урината, дава ранен резултат. Според обещанията на производителите те показват две ивици в рамките на една седмица след овулацията..
 • BB-тест, First Sign се позиционират като високо чувствителни тестове. Те реагират, когато нивото на урината на бременния хормон достигне 10 IU. Според прегледите такива устройства често показват фалшиви положителни резултати..

Дали да вярваме на производителите?

Много производители на домашни диагностични устройства използват маркетингов трик и посочват на опаковката на своите продукти точния брой, в кой ден от зачеването ще покаже положителен тест за бременност. В аптеката или супермаркета можете да закупите системи, които обещават точен отговор 1, 2, 4 или дори 8 дни преди закъснението. Всъщност на такива твърдения не може да се вярва. Колкото по-нисък е броят на чувствителността на устройството, толкова по-малко HCG му е необходимо за установяване на бременност, толкова по-скоро - според производителя - тестът ще покаже. Повечето гинеколози препоръчват да се направи проучване не по-рано от първия ден на забавянето. В този случай резултатът ще бъде най-точен..

Преди да се забави менструацията, много от нежния пол показват положителен резултат. Това се доказва от техните рецензии. Но често устройството дава отрицателен отговор, когато след известно време бременността все още се потвърждава. Причината за фалшиво отрицателен резултат е недостатъчно увеличение на hCG или неправилно използване на теста. Фалшивото положително е по-рядко. Може да бъде причинено от вътрешни заболявания като тумори. Ако тестът показва 2 реда, но жената определено не е бременна, тогава тя трябва да бъде изследвана.

Акушер-гинеколог, доктор от най-висока категория, кандидат на медицинските науки, директор на семейна клиника Repromed Елена Канаева коментира:

- Ембрионалната имплантация обикновено се случва на 21-24-ия ден от цикъла, секрецията на хормони, отразяващи началото на бременността (hCG), започва през първите дни след оплождането, но концентрацията преди имплантацията и първите етапи от развитието на трофобласта (бъдещата плацента) е твърде ниска, за да бъде открита по време на събирането на тестове (както кръв, така и урина). Изследването на кръвта и урината на 3-4-ия ден от закъснението на менструацията става информативно. Кръвната картина (hCG) е количествена и следователно по-точно отразява ситуацията.

Включително те са важни за диференциалната диагноза на маточна и извънматочна бременност. Също така е важно да се определи hCG кръвен серум в динамика (на интервали от 2 седмици) с риск от регресия на бременността.

Тестовете за бременност (тестове на урина) също се основават на откриване на hCG, обикновено качествено проучване. За по-точни резултати трябва да дарите кръв. Във всеки случай е препоръчително да посетите лекар, ако тестът за бременност е положителен (или съмнителен).

Как да получите точен резултат

Кога да се направи тест за бременност, всяка жена решава сама. Ако вече има забавяне на менструацията, тогава времето на диагнозата няма значение. Когато искате да направите тест на следващия ден след зачеването и едва ли имате достатъчно търпение да изчакате 7-10 дни след овулацията, за да изследвате биоматериала за признаци на бременност, тогава трябва да се придържате към определени правила:

 • изберете сутрешното време за тестване (първата порция урина след събуждане съдържа по-голямо количество хорион гонадотропин, тъй като растежът му се случва предимно през нощта);
 • намерете чист съд за събиране на материал (ако се използва плосък тест или лента с ленти, тогава съдовете трябва да са чисти, в противен случай различни течни примеси могат да повлияят на резултата от теста);
 • спазвайте времето (инструкциите за употреба посочват не само кога можете да направите тъст за бременност, но и времето, което ви е необходимо, за да поддържате лента с ленти в биоматериал);
 • правилно интерпретира резултата (необходимо е да се оцени реакцията на теста в рамките на 3-5 минути, повечето устройства стават неинформативни след 10 и реагентът започва да се появява на повърхността им).

Различни нарушения могат да повлияят на резултата от диагностиката. Например, ако използвате теста вечер и пиете много вода преди това, тогава отговорът ще бъде изкривен към отрицателен. Поради тази причина производителите на всички устройства единодушно препоръчват да се въздържат от уриниране 2-4 часа преди диагнозата, а също и да не пият течности през този период от време. При такива условия урината ще бъде по-концентрирана, което ще премахне грешките и фалшивите резултати..

В колко часа да направя теста

Кога да се направи тест за бременност не е толкова важно. Ако спазвате всички правила, след забавяне можете да проведете проучване дори вечер или през нощта. Не е нужно да чакате сутрешната проба урина. Но трябва да се отбележи: колкото по-късно се извърши диагнозата, толкова повече шансове да получите точен отговор..

Приемът на някои лекарства също може да повлияе на резултата от теста. При планиране на бременност на жените може да бъде предписана стимулация, която включва инжекции на хорион гонадотропин. Това вещество се екскретира от тялото след около 2 седмици. Следователно ранното тестване може да покаже положителен резултат при липса на реална бременност. Приемът на диуретици и някои лекарства за понижаване на кръвното налягане ускорява отделянето на урина от тялото, в резултат на което концентрацията на бременния хормон в биоматериала намалява.

За да обобщим, безопасно е да се каже, че когато е най-добре да се направи тест за бременност е няколко дни след закъснението. В този случай резултатът ще бъде възможно най-точен и изследването може да се извърши сутрин, следобед или вечер - тъй като е по-удобно за жена.

Ако търпението не е достатъчно и искате да научите за зачеването възможно най-скоро, тогава е по-добре да дарите кръв, за да определите hCG. Това изследване ще осигури по-точен и ранен резултат. Анализът може да се извърши вече от 5-7 дни след овулацията (да не се бърка със сексуален контакт). Важно е да разберете как работи тестът за бременност: от това колко дълго се показва - зависи от неговата чувствителност. Колкото по-ниска е стойността на ME, посочена на опаковката, толкова по-големи са шансовете за ранна диагностика..

Когато тестът за бременност покаже правилния резултат?

Как тестът за бременност определя бременността и в кой ден тестът показва бременност? Какво ни позволява да определим бременността у дома днес? Преди половин век беше почти невъзможно. Лекарите и лечителите изобретяват различни начини за определяне на успеха на зачеването, а жените предават „надеждни поличби“ от поколение на поколение. И въпреки че някои от тях се потвърждават днес, вече има много по-надеждни опции. Вече има лабораторни тестове с най-висока точност: само ден по-късно и със сигурност седмица след зачеването, тестът ще покаже бременност, ако установи наличието на EPF фактор.

Конвенционалните тест ленти, които отговарят на нивата на hCG, са ефективни след 10-15 дни - всичко зависи от чувствителността. Ще ви кажем какви са тестовете, как да определите бременността у дома с почти сто процента точност (и в какви случаи тестът за бременност може да бъде грешен).

От вярвания до наука

Историята на тестовете за бременност датира от древни времена. Макар днес да звучи доста смешно, древните и средновековните „тестове за бременност“ са използвали най-странните техники. Например някои майстори определят дали съпругата на съпруга е корем, като я гледа в очите или плаши със силни звуци..

Но основният материал за тестовете беше същият като днес. Дребните животни се напояват с урина, семетата се поливат с нея или се инжектират жаби. И просто изглежда странно, че подобни тестове помогнаха да се определи бременността у дома с доста висока надеждност. Наскоро от любопитство учените повториха експеримента с покълването на ечемик, напоен с урината на небременни и бъдещи майки. Резултатите бяха доста успешни: в 7 от 10 случая разсадът всъщност потвърди наличието на бременност. И всичко това, защото хормоните в урината действаха върху зърната..

Ако поливате зърната, след колко време "тестът" ще покаже бременност? След около един и половина до два месеца, но това също беше отличен резултат за онова време. Днес всичко е много по-бързо и ето защо.

През 20-те години на миналия век най-накрая се появи метод за определяне на хормони, показващи бременност. Съвременните тестове също работят на базата на реакцията на Ашхайм-Цондек. Въпреки че за тях не са необходими ечемик, малки животни или жаби.

Е, първият тест за самостоятелна употреба се появява в САЩ в средата на 20 век. Не е измислено от лекар, а от жена дизайнер на медицински продукти. Но мъжете лекари бяха категорично против подобно нововъведение. За щастие жените са намерили поддръжници и днес вече не можем да си набием мозъка, размишлявайки как да определим бременността у дома..

Как тестовете за бременност определят бременността: хормонът ще каже!

Въпреки че този хормон не е първият маркер на бременността. Първият маркер е EPF протеин. Кога тестът ще покаже бременност след зачеването, ако се анализира за този фактор? В рамките на 24-48 часа!

Но такъв анализ се извършва много рядко: той е неудобен и не е показателен за здравите жени поради големия брой спонтанни аборти на бременността в много ранен етап, когато никой не знае за зачеването..

Друг тест - лента или таблет - е много по-удобен за идентифициране и надежден при изпълнение на теста. Говорим за тестове, базирани на човешки хорион хормон, известен като съкращението hCG.

HCG започва да се образува най-рано 2-3 дни след имплантирането на яйцеклетката в ендометриалния слой на матката, тоест се появява в кръвта на жената средно 5-7 дни след незащитен полов акт. Но към този момент концентрацията му все още е твърде ниска, за да се определи с помощта на лентови тестове. Оптималният етап на теста е най-малко 7 дни след имплантирането на хориона в маточната тъкан.

Колко време отнема да се определи бременността чрез тест? Началото на тестовия период определя тяхната чувствителност. Не е еднакво за всички, дори ивиците да изглеждат напълно еднакви. Чувствителността на тестовете е посочена на опаковката или в придружаващата анотация. Тя е тази, която определя кога да се направи тест за бременност след зачеването..

 • Повечето тестове на пазара се продават с индекс на чувствителност 25 mUI. Такава концентрация на хорион гонадотропин се отбелязва средно 13-14 дни след зачеването, т.е. със среден менструален цикъл от 28-29 дни, точно навреме за закъснението на менструацията. Ако използвате такъв тест преди време, резултатът ще бъде отрицателен: реагентите няма да "хванат" достатъчно количество hCG в урината.
 • Ако трябва да знаете за възможна бременност по-рано, струва си да използвате високо чувствителни тестове. Те включват мастилено-струйни тест ленти и някои електронни опции. За тяхната реакция е достатъчно намалено количество hCG в урината и те започват да работят 3-4 дни преди началото на забавянето на менструацията, 10-11 дни след зачеването.

Тестът ще покаже ли 2 седмици бременност след зачеването? Да, почти винаги по това време всички тестове вече са точни и ефективни. И ако са минали цели 10 дни закъснение: тестът ще покаже ли бременност? Абсолютно прав. Изключение правят случаите, когато жената има нестабилен цикъл и продължителността му варира от 35 до 46 дни или повече..

Между другото, такива тестове се използват не само за първична диагноза на бременността. Както се оказва, рутинният тест за бременност помага за диагностициране на рак както при жените, така и при мъжете..

Кога да се направи тест за бременност?

Повечето съвременни експресни тестове не зависят от времето на деня на проучването: тяхната чувствителност има определен „марж на реакцията“. Експертите обаче съветват тези, които провеждат тест дори преди закъснението на менструацията или в първите й дни, да се придържат към старото правило за първата сутрешна урина: нивото на хормона е по-високо в нея..

Ако не беше възможно да направите теста сутрин, можете да изчакате и да го направите следобед или вечер. За по-голяма надеждност обаче се препоръчва да се извършва след четиричасова почивка при уриниране и на фона на ограничаване на излишната течност.

Кой тест най-добре ще помогне да се определи бременността у дома?

На пазара има много тестове и е лесно да се объркате. Въпреки че няма принципна разлика в тяхното действие: всички те определят нивото на hCG в урината. Разликите са главно в чувствителността, дизайна и възможността за синхронизиране с джаджи.

 • Тестовете с ленти включват ленти, които са удобни за използване у дома, тъй като за употреба е необходимо да се събере урина в чист съд и да се потопи лентата там до маркера.
 • Тестът с плоча също ще изисква контейнер, в който трябва да съберете урина, след това вземете няколко капки от там с пипета и пуснете в прозореца на тестовата плоча.
 • Мастилено-струйният тест е оптимален за откриване на бременност извън дома и е удобен, тъй като няма нужда от контейнер. Всички такива тестове са силно чувствителни, но чувствителността на лентичките и версии на таблети трябва да бъдат посочени на опаковката.

С помощта на съвременните цифрови тестове за бременност можете не само да видите резултата на мини-монитор или директно на екрана на устройството. Сред такива тестове има такива, които определят концентрацията на hCG и в съответствие с неговото ниво посочват приблизителния период на бременност.

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Възможно ли е да се определи бременността без тест?

Ако имаше надежден знак, указващ как да се определи бременността у дома в ранните етапи без тестове и анализи, нямаше да е необходимо да се измислят лентички от ленти или да се ходи на лекар за преглед и кръвни изследвания. Въпреки че има определен списък от ранни признаци на бременност, всички те са доста произволни и могат лесно да бъдат объркани със настинка, неразположение или предменструален синдром. В допълнение, не всички бъдещи майки развиват ранни симптоми на бременност, за разлика от повишаването на нивата на hCG..

Чувствителност на тестовете за бременност: кога ще покаже резултата и в кой ден на забавяне трябва да се направи

Постиженията на съвременната медицина позволяват да се определи фактът на зачеването буквално от първите дни. В днешно време всяко момиче знае, че ако периодът й се забави, трябва да се купи тест в аптеката и той ще покаже бременност, ако е настъпила.

Не е необходимо да чакате ембриона и матката да нараснат до размер, който може да бъде диагностициран чрез палпация или ултразвук. Това помага на бъдещата майка своевременно да коригира начина си на живот, хранителното си поведение и да подготви тялото за раждане на плода. Ако обстоятелства, включително медицински показания, изключват бременността, ранното тестване ще позволи нежен метод за прекратяване.

Когато тестът покаже резултати?

За да разберете кога тестът за бременност показва резултат, трябва да разберете неговия механизъм. Върху лентите за тесто се нанасят две вещества:

 • реагент на течна среда - той винаги дава една характеристика, контактувайки с урината, ако процедурата за тестване не е нарушена, а самият продукт е с високо качество;
 • антитела към hCG (човешки хорион гонадотропин), той започва да се генерира активно от хориона (част от плацентата от ембриона) след имплантиране в матката - при неговата достатъчна концентрация в урината се появява 2-ра линия.

За електронните продукти вместо две ивици може да се появи бебешки символ „+“ или надпис „бременна“. Определена концентрация на hCG може да се счита за хормонален маркер на бременността. Познаването на физиологията на производството на този хормон ще помогне да се разбере в кой ден тестът показва факта на оплождането.

Какъв ден закъснение можете да направите?

Липсата на менструация на жена на определена календарна дата е причина за тревожни или радостни очаквания. В кой ден на забавяне тестът ще покаже бременност зависи от личния менструален график. При стандартен двадесет и осемдневен цикъл овулацията (освобождаването на зряла яйцеклетка от яйчника) настъпва на 14 ден. В продължение на 1-2 дни има шанс за нейното оплождане по време на миграция през фалопиевата тръба. Ако се случи сливане на гамети, получената зигота мигрира в матката, което отнема 2-4 дни. В края на седмичното развитие образуваната бластоциста се прикрепя към ендометриума.

Прогестеронът предотвратява менструацията, намалява способността на маточните мускули да се свиват. HCG осигурява редица други свойства на женското тяло, позволявайки запазването на ранната бременност. Преди оплождането концентрацията му в човешката кръв е 0-5 mU / ml, след това, от момента на имплантиране на ембриона, тя рязко се увеличава и достига около 25 до края на първата седмица от живота на плода, до края на втората - 155 в същите единици.

Смята се, че може да се фиксира в урината на бременна жена 12-15 дни след зачеването. По-голямата част от тестерите позиционират способността да фиксират hCG на стойност 10 или 25 (има продукти с чувствителност 15 или 20) mU / ml. Следователно, отговорът на въпроса от кой ден на забавяне тестът показва, че бременността е от 1 или 2, третият ден се счита за оптимален период.

Видове тестове за бременност

Колко дни след зачеването може да се направи тестът?

Момичета, които внимателно наблюдават месечния си цикъл, знаят момента на настъпване на менструацията, измерват ректалната температура, могат да определят с голяма степен на вероятност тестът да покаже бременност след зачеването. Приблизително освобождаването на зряла гамета се случва две седмици преди началото на следващия месец (1-ви ден от регулирането). Жената може по-точно да запише този момент от цикъла си, ако измерва ректалната температура в продължение на няколко месеца. Това се прави сутрин в леглото след събуждане през ануса..

Нормалната температура преди овулацията спада до 36,2-36,3 ° C. От момента на овулация той се повишава с 0,3 градуса и като цяло за двудневен период на освобождаване на гамети - с 0,4. До датата на повишаване на температурата до 36,7 ° C, добавете от 7 до 10 дни, т.е. срокът на вероятното имплантиране на ембриона в матката и началото на генерирането на hCG. Концентрацията му в урината, която може да се определи по време на изследването, се достига след още 4 дни.

Когато цикълът на жената е нередовен и тя не е измерила ректалната температура, но знае датата на незащитения кух сношение, тя може да направи тест 8-12 дни след него. В случай на отрицателен резултат, препоръчително е да поставите повторна диагноза след няколко дни.

Когато резултатът е най-точен?

Когато тестът показва точен резултат, това зависи от правилния избор на тестовия ден в съответствие с такъв показател на продукта като чувствителност към hCG. Ако този параметър ви позволява да фиксирате концентрацията на хормона от 10 mU / ml, тогава резултатът може да се счита за надежден на 10-ия ден от зачеването (броене от повишаването на ректалната температура + 2 дни). Тестерите със чувствителност до стойност ≥ 25 mU / ml ще дадат точен резултат две седмици след зачеването.

Ще се появи ли бременност преди забавяне?

Познавайки характеристиките на тествания продукт, характеристиките на нейния месечен график (дни на овулация) и теорията на процеса на оплождане, бъдещата майка ще може да изчисли в кой ден тестът ще покаже бременност. Тестер с чувствителност към hCG от 10 mU / ml е в състояние да фиксира положителен показател на деветия до десетия ден след овулацията, докато началната дата на следващия цикъл се очаква след 14-15 дни от освобождаването на зрялата гамета от яйчника или дори по-късно.

По кое време на деня да се анализира?

Използвайки експресния метод, трябва да се вземе предвид не само колко дълго тестът ще покаже бременност, но и кога се взема урината. Количеството на hCG в урината е най-голямо сутрин след събуждане. Това е най-доброто време за диагностика. Ако сутрешната урина не е взета за анализ, следващата порция може да бъде диагностицирана не по-рано от 4 часа, преди да се уринира отново.

Отрицателен тест за забавяне

Отрицателният резултат от теста означава, че не е настъпило оплождане или жената неправилно преценява от кой ден тестът показва бременност. Преди да използвате тествания продукт, трябва внимателно да проучите инструкциите за неговото използване. При тест, който фиксира зачеването с две ивици, отрицателният резултат се проявява в появата на една лента. Електронните продукти показват символ на минус на екрана. Новото поколение тестери, с положителен резултат, показват възрастта на плода, а с отрицателен резултат, благоприятен момент, когато тестът ще покаже бременност при следващия опит за зачеване.

Може ли тестът да е грешен?

Всеки тип тестов продукт може да даде както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни отговори. Основната грешка при използването на експресния метод е да не се знае коя седмица тестът показва бременност. Можете да го изключите, като изучите инструкциите за устройството и теорията на процеса на оплождане.

Други обстоятелства могат да причинят грешката:

 • продуктът е изтекъл;
 • инструкциите за употреба не са спазени;
 • времето на деня е избрано неправилно или не е изпълнено условието за четиричасова почивка преди следващото уриниране;
 • наличието на примеси в урината;
 • е предприет курс на хормонални лекарства (например преди IVF или за предотвратяване на зачеването), малко време е минало от аборта;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • има кисти, тумори (обикновено рак) на репродуктивните органи;
 • извънматочна бременност.

Положителният отговор, показан от тестера, предполага потвърждение чрез по-точни медицински методи. Отрицателният отговор при липса на менструация също е причина за посещение при лекар..

Кога може да се направи тест за бременност и в кои дни тестът ще покаже точен резултат

В определени моменти от живота всяка жена подозира, че този месец, вместо следващата менструация, може да очаква съвсем други новини. Някои възприемат подобна възможност с радост и много положителни емоции, а други са разстроени и очакват опровержение на подозренията си с надежда и притеснения. Но при всички случаи жената винаги иска да разбере възможно най-скоро дали в нея е възникнал нов живот..

Съвременната медицина предлага много възможности за отстраняване на подобни проблеми, най-често срещаните от които са специални тестове.

Но не всяка жена знае за кой ден тестът показва бременност и често се опитвам да направя изследване в рамките на няколко дни след незащитен полов акт, успокоявайки отрицателните резултати от теста и се чудя за забавянето на менструацията.

Как работят тестовете за бременност

Всеки тест се основава на прости показатели, които улесняват информирането за възможната ви интересна позиция у дома. В кой ден от бременността тестът показва правилния резултат зависи от самия тест, неговите характеристики, фирмата на производителя и качеството. Ефективността на тестовете в началните етапи е от 97 до 99%, следователно, ако определящото устройство не е дефектно, резултатът от теста ще бъде надежден в повечето случаи. Препоръчва се обаче да закупите 2-3 различни теста, за да потвърдите получените резултати, особено на много ранните етапи, и да ги прилагате стриктно, следвайки инструкциите.

За да знаете точно колко дълго да прилагате тест за бременност, за да получите най-надежден резултат, трябва да разберете какво точно определя той. Най-простият тест за бременност е малка тънка лента от кантон, на определено място от която се прилага специален реагент. Когато лентата е потопена в урина, реагентът се намокри и променя цвета си, докато вторият ред на теста се появява, когато има повишено ниво на хормона на бременността в урината, наречен хорион гонадотропин, чието производство в тялото на жената започва веднага след зачеването, увеличавайки се всеки ден до определена дата.

С много съвременни тестове, които имат висока чувствителност, е възможно да се проведе изследване дори преди появата на забавяне на следващата менструация, на най-ранните етапи на състоянието, но, разбира се, не 1-2 дни след незащитен полов акт. Хормонът на бременността започва да се произвежда още през първата седмица, но концентрацията му през този период е много ниска и ще бъде недостатъчна за изследвания, но през следващата седмица и по-нататък нивото на hCG ще се увеличи хиляди пъти. Прочетете повече за вземането на тест за бременност преди забавяне →

От колко часа тестът показва бременност, в зависимост от вида

Много жени се притесняват не само на какъв етап от бременността показва тестът, но и кой е най-ефективен и точен, тъй като аптеките предлагат богат избор от такива устройства от най-простата до професионалната лаборатория.

Тест лента или тест лента

Този тип е може би най-популярният и най-простият, както и най-евтиният, но няма висока степен на чувствителност. Лентата трябва да се потопи в контейнер с урина за около 10 секунди, след което да се остави на равна повърхност за 5 минути за по-точно проявяване на резултата. Два реда на лентата с реагенти ще показват наличието на бременност, един ред показва, че самото проучване е проведено правилно, но зачеването не е настъпило или нивото на хормона на бременността е под необходимата концентрация.

Въпреки високата популярност на тези ленти, те имат много недостатъци, например, те могат да бъдат преекспонирани в събраната урина или извадени оттам преди време, тогава получените резултати могат да се окажат ненадеждни. В допълнение, реагентът в такива ленти най-често се нанася върху хартиен слой (понякога плат), който може леко да определи неправилно нивото на хормона.

Има смисъл да се използва такъв тест само през първия или втория ден на пропусната менструация, тъй като за изследването нивото на hCG трябва да бъде най-малко 25 mIU / ml. По това време надеждността на лентата ще бъде приблизително 90%. Със закъснение от една седмица процентът на ефективност при определяне на бременността се повишава до 95-99%. Прочетете повече за тест с ленти →

Тест за тип таблет

Устройството има доста висока цена в сравнение с други видове, но също така и по-усъвършенствано устройство за определяне на бременност. Този тип тест често се използва в много болници за професионално тестване. Действието му се основава и на използването на реагент, който взаимодейства с урината на жената, но има висока чувствителност.

На тестовото устройство има два прозореца, в първия, като използвате приложената пипета, трябва да пуснете урина и след това да изчакате резултата да се появи във втория прозорец. Нивото на хормона на бременността за теста с такова устройство трябва да бъде най-малко 10 mMU / ml, така че тестът е в състояние да установи бременност в най-ранните етапи, понякога дори 1-2 дни преди закъснението на менструацията.

Мастилено-струйни тестове

Характеристика на такова устройство е, че за да ги използвате, не е необходимо да събирате специално урина в контейнер, достатъчно е да уринирате върху приемащата част на устройството, което ви позволява да провеждате изследвания навсякъде, дори по време на работа, само като посетите тоалетната. Резултатът от теста се показва за 1 минута. Чувствителността на такива тестове е много висока, за да се определи бременността, концентрацията на хормон над 10 mMU / ml е достатъчна, поради което такива устройства могат да покажат надежден резултат няколко дни преди очакваното забавяне. Повече за мастиленоструйния тест →

Електронен цифров тест

Това е най-скъпото устройство от всички на пазара днес, но и най-разбираемо, защото показва точен и недвусмислен резултат. Принципът му на действие е подобен на други модели, но точността е възможно най-висока и може да има различен процент, в зависимост от деня на бременността. Когато използвате този тест приблизително 4 дни преди очакваното забавяне, неговата точност ще бъде около 51%. Ако се прилага 3 дни преди началото на менструацията, точността се увеличава до 82%, а 2 дни до 90%. В деня преди следващата менструация точността ще бъде 95%, а в първия ден от закъснението информационното съдържание на теста ще бъде 99-100%. Прочетете повече за електронния тест за бременност →

Имунохроматографски тестове

Има няколко други теста, които ви позволяват да определите бременността в началния етап дори преди очакваното забавяне на менструацията, те се наричат ​​имунохроматографски. Действието им се основава на общ принцип, но чувствителността на откриване на бременност е по-висока. В повечето случаи такива тестове позволяват да се установи наличието на бременност, дори когато нивото на хормона в урината е 10 mMU / ml, т.е. от 7-ия ден след оплождането на яйцеклетката.

Видове такива тестове:

 • Тестови ленти. Най-бюджетният вариант на изследването, показващ доста надежден резултат, но при избора на такъв тест трябва да се обърне внимание на неговата чувствителност, която може да варира от 10 до 30 mMU / ml, колкото по-малко е този индикатор върху тестовата опаковка, толкова по-скоро може да потвърди или отрече бременност.
 • Мастилено-струйни тестове. Такъв тест може да се използва навсякъде и по всяко време на деня, като се използва 7-10 дни след предвиденото оплождане, тъй като тяхната чувствителност се определя от концентрацията на хормона в урината в 20 mMU / ml. Ако използвате такова устройство правилно и навреме, тогава неговата надеждност е 99%.
 • Тест за таблетна касета. От всички устройства, които могат да определят бременността дори преди закъснението на менструацията, този конкретен вид се счита за най-надежден. Неговата чувствителност е 10 mMU / ml, което, ако се използва правилно, дава възможност да се установи наличието на бременност още 7 дни след предвиденото оплождане.

В кой ден след полов акт тестът може да покаже бременност

Разбира се, всяка жена трябва да знае кога тестът за бременност показва най-надеждната информация. Важно е да се разбере, че нивото на хормона на hCG не се увеличава незабавно, а се случва постепенно и на най-ранните етапи концентрацията му в кръвта ще бъде много по-висока, отколкото в урината на жената. Тестовете за бременност са в състояние да определят присъствието му само когато нивото на хормона достигне необходимия показател, в зависимост от тяхната чувствителност, която е различна за всеки модел.

Кога да се направи тест за бременност след забавяне

По правило обикновените тест ленти могат да покажат надежден резултат само в първия ден на пропуснатите менструации, средно това е 11-15 дни след овулацията. Колкото по-висока е чувствителността на теста, толкова по-рано той може да бъде използван, за да научи за възможна бременност. Когато използвате високочувствителни тестове (от 10 mMU / ml), можете да научите за позицията си още 5 дни преди очакваното забавяне.

Какви други резултати от теста за бременност може да има?

Също така е необходимо да се вземе предвид надеждността на резултата, който в някои случаи може да бъде както фалшиво положителен, така и фалшиво отрицателен..

Фалшиво положителен резултат от теста е доста често срещано явление при определена категория жени, за които бременността се превръща в мания и най-съкровената мечта. Те започват да търсят всякакви признаци на бременност, дори и в най-незначителните неща, като непрекъснато са във възбудено нервно състояние, което често води до забавяне на менструацията, което им дава почти 100% увереност в бременността. В същото време, дори в нормално състояние, в урината може да се появи малко количество hCG, което може да оцвети тестовия индикатор в много блед цвят, възприет от жените като потвърждение за бременност, което в действителност не съществува. Това явление в съвременната медицина се нарича фалшива бременност..

Фалшиво отрицателен резултат също е доста често срещан. Вижда се кога действително е настъпила бременността, но тест лентите не показват това. Това се случва по редица причини, например:

 • Тестът се прилага при твърде кратък период на бременност, когато нивото на необходимия хормон все още е недостатъчно за точно определяне на състоянието.
 • Има заплаха от прекъсване на бременността веднага след зачеването.
 • Тестът е повреден, приложен неправилно или е с много лошо качество.
 • Жената има неизправност на бъбреците или сърдечно-съдовата система, поради което хормонът на бременността не се произвежда в необходимото количество.
 • Ако бременността е вътрематочна или замразена.
 • Ако изследването е проведено без да се следват инструкциите в нарушение на процеса.
 • За анализа се използва разредена урина, а не стерилен контейнер.
 • Тестът е извършен след използване на диуретици или в неподходящо време (ден или късно през нощта).

Заключение

С нормалното развитие на бременността почти всички видове тестове определят надеждно присъствието му, ако по време на използването им не е имало нарушения на инструкциите. И фалшиво отрицателните резултати от такива проучвания са много по-рядко срещани от фалшивите положителни резултати. Ако жената е сигурна в началото на бременността и тестът не потвърди това, изследването трябва да се повтори след няколко дни, когато концентрацията на необходимия хормон в урината се увеличи. Ако няколко теста показват бременност, жената трябва да се свърже с медицински център за медицинско потвърждение и регистрация, така че бебето да се роди здраво.

Автор: Ваганова Ирина, лекар,
специално за Mama66.ru

Полезно видео, сравняващо тестове за бременност

Съветваме ви да прочетете: IVF етапи

Как и кога да се направи тест за бременност, за да се получи точен резултат

Дори и перфектен тест ще бъде лъжа, ако нарушите прости правила.

Днес можете да закупите експресни тестове за бременност във всяка аптека и дори на касата на супермаркета. Те са лесни за използване и надеждни: лекарите оценяват точността им на 99% тестове за бременност. Но често такива тестове лъжат..

Как работят тестовете за бременност

Абсолютно всички тестове за бременност проверяват дали в урината или кръвта има специален хормон за тестове за бременност (ако говорим за лабораторен тест) - човешки хорион гонадотропин или накратко hCG. Започва да се произвежда веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката..

Ако няма бременност, hCG няма откъде да дойде. Ако е така, ще се изисква hCG.

Обикновено яйцеклетката е прикрепена към матката шест дни след оплождането. Безсмислено е да правите теста през този период: той няма да покаже нищо. Но след това нивото на hCG се увеличава бързо, като се удвоява на всеки 2-3 дни.

Кога да се направи тест за бременност

Вече 8 дни след овулацията, през която яйцеклетката е постигнала сперматозоидите, нивото на hCG става достатъчно, за да може да се регистрира бременност с помощта на лабораторен кръвен тест.

Няколко дни по-късно - тоест на 10-12-ия ден след оплождането - ще се види бременност и редовни аптечни тестове.

Въпреки че инструкциите за много от тях обещават точен резултат още в първия ден на забавянето, лекарите съветват да не бързате с домашните тестове за бременност: Можете ли да се доверите на резултатите?... Причината е проста.

Ако овулирате на 10-14-ия ден от цикъла, тогава до началото на следващия цикъл ще минат поне 13 дни от момента на оплождането. Това означава, че тестът ще ви излъчи с две ивици..

Овулацията обаче може да се измести. Ако освобождаването на яйцеклетката е станало на 22-ия ден от цикъла, тогава до началото на закъснението действителната гестационна възраст може да бъде по-малка от 7 дни. Това означава, че дори перфектните тестове най-вероятно няма да поправят нищо..

Ако вашият цикъл е по-дълъг или по-малък от 28 дни, това все още е по-объркващо..

Следователно, за да получите най-точния резултат, трябва да изчакате 5-7 дни от началото на забавянето.

Ако сте бременна, нивото на hCG по това време при всички случаи ще бъде такова, че дори и най-евтините тестове с ниска чувствителност недвусмислено ще го разпознаят.

Но дори и да спазите всички срокове, тестът пак може да ви подведе. Например, той няма да види високо ниво на hCG и ще покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност или, напротив, ще издаде две ленти, въпреки че не мирише на бременност. За да бъдем честни, нека кажем, че не толкова тестът е виновен, колкото вие. Пет причини за фалшиво положителни тестове за бременност.

Защо лъжат бързите тестове за бременност

1. Използвахте изтекъл или счупен тест

Бързите тестове съдържат специални високочувствителни вещества, които реагират на нивото на hCG. Именно те при контакт с урината на бременна жена са боядисани в ярка втора лента или знак плюс.

Ако обаче тестът изтече или се съхранява неправилно, чувствителността на тези вещества може да намалее. В резултат те ще дадат отрицателен резултат, който може да се окаже невярен..

Какво да правя

Купувайте тестове само в аптеките, където за разлика от супермаркетите се опитват да осигурят правилните условия за съхранение. Когато купувате, не забравяйте да проверите срока на годност.

2. Купихте тест с ниска чувствителност

Чувствителността на бързите тестове е посочена с цифри - 10, 20, 25, 30. Тези цифри показват концентрацията на hCG в урината (в mIU / ml), която те са в състояние да уловят. Колкото по-голям е броят, толкова по-малко точен е тестът. Най-скъпите и точни опции имат чувствителност 10. Но евтините може да не хванат hCG и да ви заблудят, като покажат отрицателен резултат.

Какво да правя

Когато купувате тест, не забравяйте да се консултирате с фармацевта колко чувствителен е той. Също така тази информация често може да бъде намерена на опаковката и винаги в инструкциите..

3. Направихте теста днес следобед

Не напразно в инструкциите за абсолютното мнозинство от тестовете производителят казва за сутрешната урина. Той е по-концентриран, в него има повече хорион гонадотропин, което означава, че тестът ще бъде по-надежден.

Следобед съдържанието на hCG в урината е по-ниско.

Какво да правя

Използвайте теста изключително сутрин, както е указано от производителя.

4. Пили сте много вода, преди да вземете теста.

Водата разрежда урината, което понижава нивата на hCG. Бързият тест може да не усети хормона и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Какво да правя

Опитайте се да не ядете и не пиете нищо преди теста.

5. Пропуснали сте резултатите

Инструкциите за всеки тест определят правилата за неговото използване. Например по следния начин: „Резултатът може да бъде оценен за 4-5 минути след теста, но не по-късно от 15 минути.“ Тези минути не са взети от тавана.

Долната граница обозначава времето, необходимо на изпитването за чувствителните вещества, съдържащи се в него, да реагират на нивото на hCG. Ако погледнете теста преди уговореното време, втората лента (или знакът плюс в съответния прозорец) може още да не се появи и ще видите фалшиво отрицателен резултат.

Ако погледнете лентата след времето, посочено като горна граница, рискувате да получите фалшиво положителен резултат. Изпарената урина може да остави линия, която лесно може да бъде объркана с втора лента.

Какво да правя

Преди да използвате теста, прочетете инструкциите и стриктно ги следвайте.

6. Пиете определени лекарства

Някои диуретици и антихистамини влияят върху състава на урината, като я разреждат. Това понижава нивата на hCG, което означава, че съществува риск от получаване на фалшиво отрицателен резултат..

Други лекарства, от друга страна, могат да ви дадат две ленти, въпреки че всъщност не. Тези лекарства включват:

 • някои транквиланти и хапчета за сън;
 • антиконвулсанти;
 • лекарства за плодовитост.

Какво да правя

Ако приемате някое от лекарствата в този списък, не трябва да разчитате на хартия за бърз тест. Направете си лабораторен кръвен тест, за да определите дали сте бременна или не..

7. Болни сте

Ако урината ви има високи нива на кръв или протеин, това също може да повлияе на резултатите от бързия тест. Но тук е важно да се отбележи, че подобна ситуация сама по себе си е изключително нездравословна. Кръвта в урината показва аномалии във функционирането на пикочния мехур или бъбреците, повишените протеини показват вътрешно възпаление.

Следователно е вероятно треска и / или дискомфорт в областта на гениталиите и бъбреците да бъдат прикрепени към грешните две ивици на теста..

Какво да правя

Не разчитайте на бърз тест, ако имате температура и болки в кръста и долната част на корема. При такива заболявания трябва да се консултирате с терапевт, гинеколог или уролог възможно най-скоро, за да не пропуснете сериозно заболяване.

8. Развивате тумор на яйчниците

Някои видове тумори могат да подмамят теста да покаже две ивици..

Какво да правя

След като получите положителен резултат, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще проведе изследване, по време на което ще установи реалната гестационна възраст (ако има такава) или ще ви изпрати за допълнителни изследвания и при специализирани специалисти.

Как да направите правилно тест за бременност

 1. Прочети инструкциите. И го следвайте разбира се!
 2. Запомнете правилото: ако сте здрави и тестът е положителен, шансът за бременност е 99%. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до една седмица след закъснението.
 3. Изберете тестове с високо ниво на чувствителност. 10 е идеално.
 4. Правете теста сутрин, а не следобед и още по-малко вечер.
 5. Опитайте се да не пиете поне час преди теста..
 6. Не разчитайте на теста, ако приемате изброените по-горе лекарства или ако сте загрижени за треска и болки в долната част на корема.
 7. Купете два теста наведнъж, за да можете да проверите отново резултата.
 8. Ако бързите тестове си противоречат, не бива да се чудите какъв е проблемът. Направете лабораторен кръвен тест, за да получите надежден резултат.

Важно! Положителният тест, дори и да сте го чакали, уви, не е причина да се радвате. Може да се регистрира повишено ниво на hCG в урината, включително при извънматочна или замразена бременност. Ето защо, след като сте получили две ленти, отидете при гинеколога възможно най-скоро.