+В днешно време е много лесно да се намери подходяща пелена за бебе. Отидете във всяка аптека - изборът ще бъде доста широк за всички възрасти и размери на децата. Но някои майки не използват памперси за магазини по някаква причина. Затова много от тях си задават въпроса как сами да си направят пелена от плат или марля, да я използват вместо памперси или да комбинират с тях. И също вижте снимката как да се повива бебе.

Изработване на пелена от плат или марля

За всяко дете ще са достатъчни 15-20 памперса, защото те могат да се перат и използват повторно. За домашни памперси е подходяща марля или памучен плат, нарязан на квадрати от около 90х90 см или правоъгълници 90х180 см. Просто не забравяйте да изперете плата предварително, дори и да е нов и свеж от опаковката. За бебета през първите месеци от живота са подходящи два варианта за сгъване на памперса.

Правоъгълна пелена. Сгънете марлевия участък няколко пъти, за да направите правоъгълник. Обръщаме един дълъг край на получения правоъгълник. Този сгънат край ще бъде отзад за момичета и отпред за момчета. Вторият край, който не сме прибрали, се прекарва между краката на детето. Пелената е готова.

Пелена за кърпи. Вземете парче памучен плат или марля с размери 90х180 см и го сгънете наполовина, а след това косо. Ще получим един вид кърпичка. Поставяме бебето в средата на тази кърпа и прекарваме долния край на пелената между краката му. И поставяме страничните краища върху коремчето един върху друг. Това е всичко. Просто не се връзвайте, така че възлите да не причиняват дискомфорт на детето и да не стискат нищо..

Тези две опции за бебета до три месеца могат да се използват заедно, като се редуват през ден.

И третият вариант може да се използва при направата на пелена за бебе на 4-5 месеца. За деца на тази възраст вече се използва малко по-различно уплътнение. Сгъваме платната пелена 90х180 см, за да получим правоъгълник с размери 90х45 см. След това го поставяме между крачетата на децата. Такава пелена е удобна с това, че спокойно позволява на детето да се преобърне по корем и дори да седне. Това е всичко.

Полезни съвети за изработване на платнени и марлени пелени:

Много млади майки имат въпрос за това как да прикачат пелени за многократна употреба на бебе, особено на тези, които не лежат тихо в пелените и се движат много. Не се опитвайте да фиксирате памперсите с еластична лента, тъй като това може да раздразни кожата и да притисне корема. Всичко, което трябва да направите, е да облечете презрамки панталони или бодита. Сега няма да ви е трудно да направите пелена от марля или плат и да повиете бебето сами. Страхотна алтернатива на пелените, закупени в магазина, и най-важното е, че знаете от какво са направени.

Как да направите пелена от пелена или марля със собствените си ръце

16.07.2018 г. Анастасия Прожева

Всяка мама иска на новороденото й бебе винаги да е топло и удобно. Изборът на памперси е много важна част от грижата, защото това не само ви спасява от смущение, но и може да предизвика дразнене, обрив на пелена и дори алергични реакции. За да избегнат подобни последици, много родители преминават към „метода на баба“ - направи си сам марлени пелени. Този метод е много икономичен и най-важното е, че не вреди на детето. Благодарение на тази статия можете да научите как правилно да определите размера, да изберете висококачествена марля и да направите пелени със собствените си ръце..

Как да направите пелена със собствените си ръце от марля?

В днешно време можете да си купите готова пелена за многократна употреба, но такива продукти често са твърде тънки и не много качествени. Ето защо най-доброто решение е да направите марлени пелени със собствените си ръце. Намирането на този материал съвсем не е трудно, просто отидете до всеки аптечен павилион. Марлята обикновено се продава като цели парчета плат с размер няколко метра. Марлята трябва да се измие старателно след покупката, дори ако е добре опакована.

Най-популярните начини да превъртите собствените си пелени са:

"Правоъгълник"

За да направите памперси, използвайки този метод, трябва да вземете парче марля от около 60 × 100 см. Тъканта трябва да се сгъне няколко пъти и да се прибере един от ръбовете на получения правоъгълник. След това детето се полага върху тъканта, като момичетата се връщат обратно до прибрания край, а момчетата, напротив, отпред. В края вторият ръб на бъдещата пелена се прекарва между краката на бебето и продуктът се фиксира върху него с лента.

"Триъгълник"

Когато създавате триъгълни пелени за многократна употреба със собствените си ръце, трябва да вземете парче плат с равни страни около 180 см. Не се тревожете, размерът на марлевата пелена в завършената форма ще бъде много по-малък. Този квадрат от материал се сгъва диагонално, за да се образува двуслоен триъгълник, който трябва да се сгъне отново за по-голяма плътност. Детето се поставя върху готовия триъгълник на материята, така че горната част да е между краката му. След това на корема на бебето се завързват два странични края, а третият край се бута между краката и се прибира в готов възел.

Как да сгънете памперс за многократна употреба (видео)

Размери в зависимост от възрастта на бебето

Колко марля ви трябва? Необходимият размер марля за направата на пелена зависи от възрастта на детето и начина на навиване на материала:

 1. За пелена от правоъгълник трябва да вземете парче марля 60 х 100 см. Този метод на сгъване ви позволява да направите пелена с всякакъв размер от такъв разрез.
 2. Ако се използва техниката на сгъване на триъгълник, размерът на марлята ще зависи от възрастта на детето:
   за новородени 60 на 120 см;
 3. от 1 до 3 месеца 80 на 160 см;
 4. от 3 месеца 90 до 180 cm.
 5. За унгарския метод се нуждаете от квадрат 60 на 60 см за новородени или 90 на 90 см за по-големи деца.

Размерите на марля са приблизителни. Можете да вземете по-големи или по-малки парчета в зависимост от индивидуалните характеристики на детето.

Когато подготвяте запас от марлени пелени, трябва да вземете предвид, че бебето ще се нуждае от 20-25 парчета за 1 ден.

Как да си направим пелена от пелена?

Можете също да направите пелена от пелена. Всъщност, въпреки общата наличност на марля, някои майки вярват, че качеството на този материал значително се е влошило напоследък, а по-рано е било по-плътно и по-силно. Ето защо при производството на памперси те често използват обикновени пелени, стари чаршафи или разфасовки от всякакви налични тъкани..

В производството им няма нищо особено. Техниката за сгъване на пелената е същата, както е описана по-горе, освен че вместо марля се използва мека кърпа..

Но с времето и желанието можете да направите по-практични продукти. Опитайте опция, при която пелената за многократна употреба не просто се сгъва, а се зашива на шевна машина. В този случай не е нужно да го прегъвате всеки път. Изработването на такъв хигиенен продукт за бебе не изисква значителни усилия, достатъчно е да имате определено количество свободно време и минимални умения за шиене.

И така, как да шиете памперси за новородени със собствените си ръце?

 1. Първо, създайте шаблон за бъдещия продукт. Вземете обикновена памперс, закупена в магазина, и, разстилайки я върху хартия Whatman или друг лист хартия, проследете по контура на всеки ръб, оставяйки сантиметрова надбавка. Можете също така да използвате готови модели. Някои от тях са: Вариант 1, Вариант 2, Вариант 3, Вариант 4.
 2. След това полученият модел се прехвърля върху избраната тъкан. От тъканта трябва да изрежете 2 еднакви части за външната страна на пелената, както и 2 части за вътрешната. Всички получени части се сгъват и зашиват заедно.
 3. Сега е моментът да започнете да правите подплата, която да абсорбира влагата. Краищата на тъканта, избрана за подплата, трябва да се пометат добре, след това да се сгънат наполовина, да се разположат в центъра на пелената и да се зашият.
 4. В края, по долния ръб (по гънките, където ще бъдат краката на бебето), е пришита еластична лента, а на горния ръб има велкро.

Това е, марлевата пелена е готова и може да се използва по предназначение.

Какви материали ще са необходими

Всеки родител може да се справи със задачата да шие памперси. За да го направите у дома, ще ви трябват минимум материали и време.

В самото начало на процеса трябва да вземете решение за материала за пелената. За това е подходяща обикновена марля. След като сте набавили необходимия материал, трябва да разберете какъв вид памперс имате нужда. Еднократно или многократно. Ако искате да го направите за многократна употреба, тогава марлята може да се смени с кърпа. Материята трябва да е мека и да се пере. Такъв материал не трябва да създава проблеми на детето..

В днешно време на рафтовете на магазините има Мадаполам. Този плат е подобен по своите характеристики на плътна марля. Когато се зашие по краищата, получавате пелена за многократна употреба. Повечето хора имат много ненужни легла вкъщи. Спалното бельо става меко след много пране. Бельото му може да се използва за шиене на домашни памперси.

Ако нямате шевна машина, можете да си купите готов материал в магазина. Ако направите това, тогава въпросът остава малък - трябва само да се научите как да сгъвате материала правилно.

В тази статия ще говорим за марлевите пелени, техните размери и техники на сгъване. Размерът на необходимия материал зависи от формата на продукта. Какво ще бъде, вие решавате.

Как да направите пелена за многократна употреба (снимки стъпка по стъпка)

Марлеви пелени

Марлевите пелени имат своите плюсове и минуси. За разлика от пелените, закупени със специален пълнител отвътре, марлевата тъкан абсорбира влагата в пъти по-малко и те трябва да се сменят много често, до двадесет пъти на ден. Те ще трябва да се перат всеки път, а за новородените също ще трябва да се гладят. Оставянето на бебето с мокра пелена за дълго време, например през нощта или при разходка навън, ще раздразни и зачерви кожата..

Много родители отказват марлевите пелени, защото ще трябва да повиват бебето си много пъти през нощта. В резултат на това и майка, и малкото дете остават будни цяла нощ. Някои от родителите ги използват само през деня, а през нощта слагат закупени продукти на детето..

▼ СЪВЕЩАМЕ, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА УЧИТЕ ▼

Как се измива?

Необходимо е да смените марлевите памперси веднага след намокряне, така че деликатната кожа на бебето да не се раздразни и да се появи обрив от пелена. Ето защо трябва предварително да подготвите марлени пелени за новородени в достатъчно количество..

След подмяна използваните памперси се изпращат до пералнята. Можете да ги перете или с пералня, или на ръка. Като начало обилно замърсените места на домашна пелена трябва да се измият под течаща вода и след това можете за кратко да накиснете продукта в гореща вода, като добавите към него препарат (бебешка пудра или сапун). След накисването пелената трябва да се пере на ръка или с помощта на пералня. Сухите пелени трябва допълнително да се дезинфекцират чрез гладене с добре загрята ютия..

Предимства и недостатъци

Предимствата на DIY памперсите са преди всичко спестяване на пари. Те са добре вентилирани и не водят до алергии. Ако направите около двадесет парчета със собствените си ръце, тогава разходите ще бъдат минимални и ще ви издържат много дълго.

Всеки възрастен може да направи този вид памперси за новородени. Децата, като правило, не са алергични към тях, защото имат добра дишане. Много често нашите баби съветват неопитни родители точно такива продукти от марля.

Плюсове и минуси на домашните памперси

Полезните свойства на домашните памперси за новородени включват:

 • Рентабилност. Постоянното закупуване на еднократни „памперси“ изчерпва значително семейния бюджет, а марлевите пелени, напротив, не струват почти нищо.
 • Хипоалергичен. Домашните памперси никога няма да причинят алергии, тъй като тези памперси за новородени са марля, което означава, че кожата на бебето ще влиза в контакт само с естествен материал, който не съдържа никакви синтетични добавки.
 • Способността да пропуска въздух. Марлевите пелени не блокират въздушния поток, което позволява на бебешката кожа да „диша“.
 • Многократна употреба. След измиване и изсушаване, памперсът е готов отново за употреба..

Но не забравяйте за недостатъците на марлевите продукти. Те включват:

 • Потенциал за изтичане. Домашните бебешки хигиенни продукти могат да позволят на влагата да изтече. Следователно е проблематично да ги използвате по време на дълги разходки или по време на нощен сън..
 • Необходимостта от смяна на продукта веднага след намокряне. В края на краищата, ако не смените такава домашна пелена веднага, обривът от пелена ще се появи върху кожата на бебето..
 • Прекарано време. Майките не винаги имат достатъчно време да измиват, сушат и гладят пелените си редовно.

Обобщавайки, ние отбелязваме, че въпреки широката гама от памперси за еднократна употреба, ще бъде полезно за съвременните родители да знаят как да правят памперси от марля или плат. В края на краищата те могат да бъдат най-доброто решение в случай на алергични реакции при дете или необходимост от спестяване на семейния бюджет. Но, разбира се, когато избирате памперси, на първо място трябва да се съсредоточите върху това коя е най-подходяща за вашето бебе. В крайна сметка най-важното е здравето и комфортът на детето.!

Какво е?

Марлевата пелена се различава от еднократната пелена по своя състав. Той няма пълнител, който да задържа течност и няма горен слой, който да го предпазва. Попиването на влага се осигурява само от слой марля.

Такива памперси са били използвани преди 15-20 години, но сега са популярни поради своята евтиност и естественост, така че някои производители на детски хигиенни продукти пуснаха в продажба. За да решите дали да използвате марлени пелени, трябва да вземете предвид техните силни и слаби страни..

Професионалисти:

 • Запазване. Опаковка пелени за еднократна употреба не е евтина и не издържа дълго. Марлята е много по-евтина и ако майката е в състояние да ги направи сама и ще ги използва няколко пъти, тогава разликата в разходите ще бъде още по-значителна.
 • Екологичен материал. Марлата е направена и изработена от памучно влакно. Използването на такива пелени ще бъде от полза не само за бебето, но и за околната среда..
 • Няма риск от прегряване. Дишащ, не парников ефект.
 • Хипоалергичен. Дори бебетата със специална чувствителност, които трудно намират памперси за еднократна употреба, няма да имат проблеми с марля.
 • Бързо овладяване на пота. Марлята не предпазва детето от дискомфорт след уриниране. За да го избегне, порасналото хлапе се стреми да облекчи нуждата си от гърне..

Минуси:

 • Необходимостта от редовна подмяна. Липсата на слой, който не пропуска влагата върху кожата на бебето и филърите, прави носенето на марлевата пелена неудобно за бебето след едно или две уринирания.
 • Често измиване. Наличието на перални машини опростява този процес, но все пак отнема време и енергия от младата майка..
 • Трудност в експлоатацията. Домашна пелена от марля е трудно да се осигури, за да не падне от бебето.
 • Течове. Марлята не задържа влага, така че дрехите и спалното бельо неизбежно ще се замърсят.
 • Неспокоен нощен сън. Най-вероятно след всяко уриниране бебето ще се събужда и ще поиска да смени мокра пелена.
 • Невъзможност за дълги разходки. Дискомфортът от влага и студ ще съсипе разходката и смяната на пелена на улицата често не е възможна.

Как да направя избор?

Кой може да каже на съвременната майка, за да не сгреши при избора: кое е по-добро и по-практично - марлени пелени или „памперси“? Най-доброто нещо, което може да бъде посъветвано за майките, които не смеят да направят своя избор, е да не изпадате в паника и да не изпадате в крайности. Ако има известно удобство във факта, че бебето е в „памперси“, а материалните ресурси на семейството позволяват да се придобият, тогава ги закупете за здраве. Ако мама е твърдо убедена, че ще има само негативни последици от „памперсите“, тогава марлевите пелени са перфектни. Или можете просто да "разделите отговорностите": за да излезете на разходка и да спите през нощта, използвайте "пелена", останалото време да използвате обикновени пелени.

Марля или "пелена"

Нека се опитаме да разберем заедно какви са предимствата и недостатъците на марлята и пелените за еднократна употреба.

Майките и бабите имат една постоянна тема на спорове: кое е по-добро за бебето - модерни „памперси“ или марлени пелени, направени от съветско време? Бабите винаги отстояват позициите си: "памперси" натискат, търкат, те абсолютно не отговарят на момчетата. Старите дами са сигурни, че днешните майки са станали мързеливи и отказват да перат памперси. И майките съставят благодарствени оди на човека, който е изобретил „памперси“, защото с появата им има малко повече свободно време.

Видове тъкани

Трябва да се отбележи, че марлята не е единственият материал, от който се правят водоустойчиви чаши. Като правило, за това се вземат други тъкани под формата на chintz, фланела. Chintz е неалергичен материал. Отнася се до естествени и дишащи тъкани. Фланелът е памучен плат, който е приятен за тялото. Може да абсорбира влагата добре. Подходящ дори за най-деликатната бебешка кожа. Последният материал, а именно Мадаполам, е плътен марлен състав, който не съдържа багрила, които причиняват алергии..

Многократни пелени от марля и други естествени тъкани: какво има и как да го шиете сами

Без модерни памперси, изглежда, никоя майка не може да си представи грижа за новородено и деца през първите години от живота. Разбира се, памперсите са много удобни за пътуване, дълги разходки и по време на нощен сън. Не се притеснявайте за мокри памперси и спално бельо. Но напоследък пелените за многократна употреба, изработени от естествени тъкани, стават все по-популярни. Нашите баби и не само знаеха за марлеви модели или памперси. Жените преди много векове са обличали платнени устройства за деца. Има много причини, поради които съвременните майки изоставят памперсите в полза на марля, плат и т.н. Но основното е, че естествените материали не дразнят деликатната кожа на бебето при контакт. Как да използвате правилно такива памперси и възможно ли е да ги шиете сами, за да не губите пари.

Кои са: форми на домашни пелени

Домашните пелени са усъвършенствани от поколения, за да се определи от опит коя форма е по-удобна, коя тъкан е най-добре да се използва и как правилно да се фиксира пелената върху тялото на бебето. Днес има няколко форми на памперси, които се различават по начините на сгъване:

 • Унгарският е парче плат, което се сгъва по специален начин. Този модел не изисква шиене на пелени;
 • правоъгълна - подвижна подложка може да се добави към пелена, навита по този начин;
 • триъгълна - сгъната по такъв начин, че да се получи триъгълник. Облицовката може да бъде пришита върху плата или направена сменяема;
 • под формата на бикини - такива модели домашни пелени трябва да бъдат зашити. Най-често се използват два вида плат: памук за външния слой, марля за вътрешния. Вложката се пришива веднага. Не е нужно да се научите как да сгъвате такива памперси: просто го сложете на детето и го фиксирайте с връзки или велкро на колана.

Галерия: видове домашни памперси

Пелени от естествена тъкан също се продават в аптеките. Те са направени предимно от марля и са най-евтините от всички видове бебешки пелени. Такива модели не се различават: за момчета и момичета те са напълно еднакви. Разликата се крие в техниката на навиване на плата по един от начините.

Таблица: предимства и недостатъци на домашните пелени за новородени

професионалистиМинуси
Естествените материали не дразнят деликатната кожа. Това е особено вярно през първите седмици след раждането, когато пъпната рана все още не е заздравяла.Често пране: Мама ще трябва да мие памперси много пъти през деня.
Икономични по отношение на финансите: те са евтини и можете да шиете сами.Лошо задържане на течност: не само памперсът ще се намокри, но и дрехите, пелените и спалното бельо на бебето.
Добра въздушна пропускливост, позволяваща на кожата да диша.Детето се чувства неудобно в мокър продукт, следователно, веднага след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се смени.
Наличност: платът за такива памперси може да бъде закупен във всеки град в страната в магазини за детски стоки, платове или аптека.Не е подходящ за дълги разходки, особено през студения сезон. В крайна сметка мокрото бебе може бързо да замръзне и да се разболее.

Правим избор: от каква тъкан може да се направи памперс (марля, чинт, фланела, мадаполам)

Този тип пелени за многократна употреба са направени само от естествени материали. По този начин те се различават от другите модели, където може да присъства полиестер, синтетичен велур или мембрана. Мама може да шие домашни памперси от:

 • chintz: естествен материал, който не причинява алергии при бебето, идеално дишащ. За пелени се препоръчва използването на светъл плат. Това намалява риска от алергия към багрилни тъкани;
 • марля: най-популярният материал, използван от нашите баби. Марлята се продава в опаковки в аптеката, тя е евтина и екологична;
 • фланел: памучен или полувълнен плат с пухкав полар, който може да бъде както от едната страна на платното, така и от двете. Приятна е за тялото, диша добре и не дразни нежната кожа на бебето;
 • мадаполама: плътно тъкан памучен плат, обикновено бял, идеален за изработване на памперси. Външният вид напомня донякъде на марля, но Мадаполам е по-устойчив на износване.

Галерия: видове естествени материали, използвани за памперси за еднократна употреба

От какъв плат да се направи пелена всяко семейство решава индивидуално. Някой предпочита само марля, докато други предпочитат мека фланела. Затова експертите не дават еднозначен отговор на този въпрос: всяко бебе е индивидуално, а родителите се ръководят от неговия комфорт и техните възможности..

Изработване на памперс за бебе по различни начини

След като родителите са взели решение за плата, е необходимо да решите как да фиксирате пелената върху тялото на бебето. Струва си да се помни, че не е достатъчно само да увиете плата и да го завържете на кръста. Необходимо е да поставите пелената по такъв начин, че бебето да е удобно да движи краката, а ръбовете на тъканта да не търкат гънките. Затова родителите определено трябва да владеят няколко техники за навиване на памперси, за да определят коя е по-подходяща за тяхното бебе. Има три популярни метода. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно. Но първо трябва да решите размера на тъканта, който ще е необходим за всяка техника..

Таблица: размери на пелените в зависимост от техниката на опаковане

Възраст на детето"Клондайк""Правоъгълник""Унгарски метод"
От раждането до 1 месец60х120 см60х100 см60х60 см
1 - 3 месеца80х160 см80х80 см
3 месеца и повече90х180 см90х90 см

Ако неправилно определите размера на платната за пелени, няма да е възможно да го поставите върху бебето

Направи си сам триъгълна пелена за многократна употреба за новородени, използваща техниката „Клондайк“

Такава пелена не е необходимо да се шие, а просто парче плат с необходимия размер, което след измиване се сгъва отново по определен начин. Но много майки предпочитат да шият пелена с желаната форма за удобство..

 1. Разстелете плата с необходимия размер върху равна повърхност.
 2. Сгънете среза наполовина, за да направите квадрат.
 3. Вземете горния десен ъгъл с ръка и го сгънете в долния ляв ъгъл или обратно. Крайният резултат е триъгълник.
 4. Почистете страните по цялата пелена.
 5. Шийте на една линия, оставяйки 5 см от едната страна, за да може пелената да се обърне.
 6. Изключваме памперса и го гладим.
 7. Зашийте връзки отстрани, така че да е удобно да фиксирате продукта върху тялото на бебето.

В пелената може да се вмъкне подплата, за да се увеличи абсорбцията на продукта. Облицовката може незабавно да бъде зашита в тъканта или можете да я направите сменяема. Но родителите трябва да обърнат внимание на факта, че колкото по-голямо и по-мобилно е бебето, толкова по-бързо сменяемата подложка ще се загуби. Затова се препоръчва да го зашиете в продукта.

Принципът на поставяне и фиксиране на памперса

 1. Разстелете плата така, че долният ръб да е отдолу, а завързаните ъгли да са отдясно и отляво.
 2. Вземете бебето и го поставете върху кърпата. Моля, обърнете внимание, че долният ъгъл трябва да е между краката на бебето, а горната част на пелената трябва да е на нивото на ребрата на бебето, над пъпа..
 3. Разтворете краката на бебето отстрани, хванете долния ъгъл на пелената и го повдигнете до корема на бебето.
 4. Страничните ъгли могат да се прехвърлят един върху друг и да се заключват. И ако пелената има връзки, тя се фиксира с тяхна помощ върху колана на бебето. Основното правило е, че страните трябва да минат по долния ъгъл, който лежи върху корема на бебето, така че след завързване на пелената, долният ъгъл да не изпада.

Горните ъгли могат да бъдат просто прибрани или обвързани със струни

Как сами да шиете пелена от плат - видео

Как да си направим и сложим памперс по унгарския начин

Ако мама реши да овладее тази техника на поставяне на пелена, тогава трябва да знаете, че тъканта в този случай не е зашита заедно. Достатъчно е да подготвите квадрат от плат с необходимия размер, в зависимост от възрастта на бебето.

 1. Разстелете тъканта върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина по дължина. Моля, обърнете внимание, че гънката трябва да е отгоре.
 3. Сгънете тъканта наполовина отдясно наляво отново. Сгъването ще бъде отгоре и отдясно.
 4. Вземете долния ляв ъгъл на плата, само един слой, и дръпнете малко нагоре и надясно. Трябва да завършите с триъгълник с връх, съвпадащ с горния десен ъгъл на квадрата..
 5. Обърнете плата така, че гънката да е отдолу и отляво.
 6. Вземете квадратната част на пелената от лявата страна и я сгънете в центъра на пелената, за да оформите централна подплата.

Характеристика на тази техника е получената вложка от плат

Тази техника е много популярна, въпреки че е най-трудна. Факт е, че след правилното сгъване на плата, върху пелената се оформя вложка, която не се бърка, като подвижна и не изисква шиене. След употреба продуктът лесно се измива и глади. След това можете да го използвате отново по предназначение.

В процеса на поставяне на "унгарската" техника е подобна на метода "Клондайк"

За да облечете такъв модел пелена на бебе, трябва да следвате същите стъпки, както при техниката "Клондайк": първо сложете бебето върху плата, приберете долния ъгъл към корема, фиксирайте краищата, които се припокриват един с друг.

Навиваме пелената по техниката "унгарска" - видео

Метод "Правоъгълник": как да сгънете плат или пелена

Някои майки предпочитат да не шият такава пелена, за да може след употреба да изсъхне по-бързо. Въпреки това, експертите препоръчват въпреки това да шиете плата за удобство на майката, така че да не е необходимо да сгъвате голямо парче плат всеки път..

 1. Поставете тъканта за бъдещата пелена върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина веднъж, след това отново. Трябва да имате правоъгълник 30х50 с четири слоя плат.
 3. Бастиране на краищата на пелената, така че тъканта да не се отклонява и да не се зашива. Оставете 6 см в единия край и обърнете пелената.
 4. Зашийте този ръб.
 5. Изгладете тъканта по цялата дължина, така че шевовете да се поберат и да не пречат на използването.
 6. Зашийте връзките в горната част на пелената.

Връзките ще помогнат на майката да фиксира сигурно пелената върху бебето

Изрязването на краката предотвратява изтъркване на тъканите върху нежната бебешка кожа

В такива памперси можете допълнително да прикачите сменяеми облицовки.

Метод стъпка по стъпка за поставяне на правоъгълна пелена на бебе

 1. Поставете продукта на равна повърхност.
 2. Вземете бебето и го поставете на повърхност: маса за повиване или диван, легло.
 3. Огънете равномерно ръба на пелената, който няма връзки, навътре с 3-4 см. Ако повивате момиче, ръбът трябва да е под гърба на бебето, ако момчето е по корем.
 4. Разтворете краката на бебето и плъзнете плата между тях.
 5. Фиксирайте пелената с връзките на трохите в кръста.

Без помощта на струни правоъгълна пелена е трудно да се фиксира, тя ще падне

Как сами да шиете правоъгълна пелена и да я сложите на бебе - видео

Панталон с гащи

Такива модели са много удобни: не е необходимо да се сгъват преди всяка употреба, те седят сигурно върху бебето и не се губят, тъй като повтарят формата на тялото на бебето. На продукта могат да се пришият обикновени връзки или велкро, за да се постави пелената по-бързо и по-удобно. За да шиете такъв модел, имате нужда от два вида плат:

 • външният слой може да бъде зашит от chintz или фланела;
 • за интериора най-добре е марля или мадаполам.

Пелените с гащи са леки и удобни за бебето

Как изглеждат бебешките марлени гащи

 1. Първо трябва да решите размера. Можете да използвате пелена за еднократна употреба, която е подходяща за вашето дете. За да направите това, разстелете тъканта за външния слой върху равна повърхност. След това разгънете пелената и прикрепете към плата.

Моделите могат да бъдат различни: долният ръб може да бъде направен не дори, но с издатини отстрани

Марлевите памперси за гащи могат да бъдат закупени в аптеката или магазина за бебета

Как да шиете пелени под формата на бикини сами - видео

Какво може да се използва за шиене на вложки за пелени

Подложките са необходими, за да могат бързо да поемат течности, докато отиват до тоалетната. Затова основното правило за материала, от който мама ще шие вложки, е бързото усвояване. Разбира се, трябва да обърнете внимание на състава на тъканта: не трябва да има никакви синтетични материали. В крайна сметка подложката влиза в контакт с интимните части на бебето, където бързо могат да се образуват много нежна кожа и дразнене, обрив и сърбеж. Всичко това ще причини дискомфорт на бебето. Следователно следните материали са най-подходящи за направата на облицовки:

 • марля: вече говорихме подробно за свойствата на тази тъкан. Марлята, сгъната на четири слоя, е чудесен вариант. Препоръчва се такива вложки да се изхвърлят веднага след употреба, тъй като след измиване разфасовките от плат бързо губят формата си. По-добре да използвате нов плат за следваща употреба;
 • мадаполам: приличен вариант също. Някои майки използват тези подложки за многократна употреба, тъй като този материал е по-здрав от марлята и по-добре поддържа формата си след измиване;
 • микрофибър: макар и не съвсем естествен, той бързо абсорбира влагата и не предизвиква дразнене;
 • фланела: меката материя няма да причини дискомфорт на бебето, а освен това перфектно абсорбира влагата;
 • бамбукова кърпа: Много майки използват стари бамбукови кърпи, за да шият подплата за пелени. Тази опция също се осъществява. Но е по-добре да се даде предпочитание на кърпи от светли цветове..

Слушалките за уши могат просто да се навиват или зашиват, за да не се объркат по време на употреба

Процесът на шиене на облицовката със собствените си ръце

 1. Парче плат с размер около 30x40 cm трябва да се навие няколко пъти: три или четири слоя.
 2. Трябва да получите правоъгълник, който ще се побере между краката на трохите.
 3. По-добре е да закръглите ръбовете на тъканта, така че облицовката ще бъде по-удобна: ъглите няма да се огъват и да пречат на детето.
 4. Най-добрият начин е да намажете ръбовете по цялата дължина на облицовката или да направите зигзагообразен шев два пъти.
 5. Облицовката трябва да се изглади преди употреба.

Можете да си купите слушалките, без да се налага да ги шиете сами. Те се продават в опаковки в различни количества и не са много скъпи. Вложки от тъмен бамбуков плат се считат за най-добрите днес..

Какви са облицовките за памперси - видео

Как се използват памперси: измийте и изгладете

Самото наименование на памперсите - за многократна употреба, осигурява тяхната продължителна употреба. Но единственото условие за дълъг експлоатационен живот на продукта е правилната грижа и експлоатация. Много майки не се придържат към температурния режим по време на измиване и след това са искрено изненадани защо памперсът толкова бързо се разпадна. За да се предотвратят подобни ситуации, експертите препоръчват да се спазват основните правила за грижа за продукти, направени от естествени материали:

 • най-важното нещо, което една майка трябва да научи, е, че мократа пелена трябва да се смени незабавно, тъй като продължителният контакт на урина и изпражнения с кожата на бебето може да причини дразнене и обрив на пелена;
 • бебето може да се нуждае от около 20-25 памперса на ден;
 • след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се изплакне под течаща вода. След това можете да го заредите в машината и да перете при температура от 60 градуса на сушилня при 600 оборота;

Марлевите пелени и продуктите от Мадаполам се измиват най-добре на ръка, тъй като губят формата си по-бързо. Също така трябва ръчно да измиете облицовките: измиването на тези продукти в машината - машината е забранена;

Екологичните продукти, които не увреждат здравето на децата и околната среда, са на мода днес. Следователно памперсите за многократна употреба са популярни. Но експертите стигнаха до заключението, че е по-добре да се използват както такива продукти, така и еднократни пелени. Факт е, че когато се разхождате на улицата, особено през зимата, отивате в клиника или посещавате, пелените за многократна употреба са непрактични. Същото се отнася и за нощния сън: бебето усеща влага и се събужда няколко пъти през нощта. В тези случаи се препоръчва да закупите памперси за еднократна употреба и да ги облечете за бебето. В противен случай продуктите за многократна употреба са чудесен избор. Основното е правилната грижа и употреба.