Тази статия обсъжда как да заченат близнаци. Ще ви кажем как да го направите естествено, като използвате народни средства и медицина. Ще разберете в кои случаи се увеличава вероятността да имате близнаци, отговорите на гинеколозите и отзивите на майките.

Разлика между близнаци и близнаци

Някои хора погрешно бъркат близнаците с близнаци, но има разлика между двамата. Нека да разгледаме как се проявява това.

Има значителна разлика между близнаци и близнаци

Самото зачеване се случва по следния начин: по време на овулацията яйцеклетката напуска десния или левия яйчник и отива в матката. Ако по това време по пътя й се срещне сперма, тогава се извършва оплождане.

След това оплодената яйцеклетка се прикрепя към маточната стена и започва да расте, като първо се превръща в ембрион, след това в плод и се ражда като малко дете. Подобен модел на зачеване е типичен за едноплодна бременност..

Зачеването на близнаци е различно. От яйчниците се освобождават няколко яйца наведнъж, които се оплождат допълнително от различни сперматозоиди. Такива деца могат да бъдат от различен пол и да не си приличат..

Близнаците са заченати по различен начин, подобно на едноплодна бременност. Единствената разлика е, че след оплождането на яйцеклетката и нейното движение в маточната кухина, тя се разделя на 2 или 3 части. След това няколко идентични ембриони са прикрепени към стената на матката. Те имат сходен външен вид и същия пол. Няма точна информация защо възниква подобно разделение..

Обобщете. Бременност от близнаци настъпва поради оплождането на една яйцеклетка с една сперма, последвано от разделянето й на няколко части. Когато се освободят няколко яйцеклетки и се оплодят с различни сперматозоиди, настъпва бременност с близнаци. Близнаците винаги имат един баща, докато близнаците могат да имат различни бащи (това се случва, ако жената е имала различни полови партньори по време на овулацията).

При едноплодна бременност само една яйцеклетка се опложда от спермата.

Какво влияе върху концепцията за близнаци

Въпреки факта, че многоплодната бременност се счита за ненормална, те са доста чести. Според статистиката една бременност на сто има близнаци, а всяка на двеста - близнаци..

Зачеването на близнаци се влияе от:

 • Наследственост - ако един от партньорите е имал близнаци или близнаци в семейството, това увеличава вероятността да имат две деца наведнъж за двойката. Смята се, че това генетично предразположение се предава по женската линия..
 • Ненормална структура на матката. При „двукрака“ матка (специална структура на органа, отделена от преграда), вероятността за зачеване на близнаци естествено се увеличава. Но тази функция е доста рядка, само 5% от жените.
 • Съкратен менструален цикъл (не повече от 22 дни).
 • Дългосрочна употреба на орални контрацептиви (най-малко 3-6 месеца). Такива средства блокират работата на яйчниците, в резултат на което яйцеклетката не излиза, тоест лекарствата пречат на настъпването на овулацията. След премахването на ОК започва повишена активност на яйчниците, в резултат на което няколко яйцеклетки излизат наведнъж и зачеването може да се случи за първи път.
 • По време на планирането на бременността възрастта на жената е над 35 години. Смята се, че колкото по-възрастна е жената, толкова повече тя произвежда хормона FSH, който е отговорен за активността на яйцеклетките и влияе върху началото на многоплодна бременност..
 • Лактационен период и зачеване по това време. По време на кърменето се появява хормонален прилив в женското тяло, характеризиращ се с отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулацията.
 • С всяка нова бременност шансът да имате близнаци се увеличава..
 • Използването на ин витро оплождане (IVF) - по време на тази процедура често се имплантират 2-3 ембриона наведнъж в матката, в случай че някой от тях умре. Понякога се вкореняват няколко ембриони, в резултат на което настъпва многоплодна бременност.
 • Според статистиката най-често близнаци и близнаци се раждат на африканския народ..

Ако посетите генетик на етапа на планиране на бременността, той ще може да изчисли точното време за зачеване на близнаци. Също така, ако е необходимо, специалист ще ви помогне да коригирате хормоналния фон на жената за успешно зачеване..

Как да забременея с близнаци

Ако кажете на всичките си приятели и роднини „Искам близнаци, как да ги зачена?“, Тогава едва ли някой ще може да ви препоръча метод, който гарантира 100% резултат. Дори да сте имали близнаци в семейството си, тогава дори такава наследственост не дава 100% гаранция.

Как да забременея с близнаци, ако в семейството няма близнаци? В този случай се препоръчва да се прибегне до IVF, тъй като тази процедура дава най-голямата гаранция за настъпване на многоплодна бременност. Но този метод може да се използва само според показанията при липса на успешна концепция за дълго време. Освен това изкуственото осеменяване не е евтина процедура и в някои случаи никой не оцелява от имплантираните ембриони..

Използвайки календара за овулация, можете да изчислите деня, подходящ за зачеване

Чрез овулация

Тази техника включва използването на специален календар, в който ще записвате датата на началото и края на периода си, за да изчислите деня на овулацията. Препоръчително е да започнете да правите това 6-12 месеца преди планираната бременност, а също и на този етап да пиете фолиева киселина и курсове Proginova.

Разглежда се редовен цикъл, ако в продължение на поне шест месеца разликата в броя дни в него варира не повече от четири.

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, ако е редовна, тогава овулацията настъпва на 14 ден. В този случай можете да забременеете през периода от 13 до 15 дни от цикъла (продължителността на живота на сперматозоидите е няколко дни).

Вероятността за зачеване на близнаци се увеличава с цикъл от 20-21 дни. В този случай овулацията настъпва на 10-ия ден, а шансът да забременеете в периода от 9 до 11 дни.

С този метод можете точно да изчислите времето на овулация и възможността за зачеване. Но дори този метод не дава 100% гаранция за раждането на близнаци..

Народни средства за защита

В народната медицина има няколко начина за зачеване на 2 бебета наведнъж. Едно от тях е планиране на бременност през лятото, тъй като по това време се активират женските хормони, а голямо количество пресни зеленчуци и плодове води до насищане на организма с витамини и полезни микроелементи..

Също така диетата на жената може да повлияе на бъдещата бременност. 2-3 месеца преди планираното зачеване се препоръчва да се консумират продукти, които насърчават активната дейност на яйчниците: орехи, яйца, пълнозърнести храни. Други продукти:

 • Морска храна;
 • постно месо;
 • постна риба;
 • плодови сокове (прясно изцедени);
 • пилешко, пуешко;
 • сортове сирена, съдържащи най-малко 5% протеин;
 • картофи;
 • млечни и кисело млечни продукти.

Половите позиции също могат да повлияят на пола на бъдещите деца. Например, за да забременеете с момичета близнаци, трябва да изберете позиции с плитко проникване и е препоръчително да не изпитвате оргазъм.

Как да забременея с близнаци? Практикувайте позиции с дълбоко проникване и задължителен женски оргазъм.

За други начини за планиране на дете от определен пол прочетете статиите Как да забременея с момче или Как да забременея с момиче.

Многоплодната бременност силно натоварва тялото на жената

Характеристики на многоплодната бременност

Бременността с две деца е не само двойно щастие, но и някои трудности при раждането на деца. Такава бременност е много по-трудна, отколкото при едно дете, докато децата по-често се раждат преждевременно и с помощта на цезарово сечение.

Най-опасният период е 1-ви триместър, когато всеки стрес може да доведе до спонтанен спонтанен аборт, а патологичното отделяне означава наличие на сериозни заболявания в организма на бъдещата майка. Ето защо трябва да бъдете по-внимателни към здравето си, редовно да посещавате лекари и при първите признаци на дискомфорт да потърсите квалифицирана помощ..

Белите дробове на близнаците узряват малко по-рано от другите бебета. Благодарение на това те могат да дишат, ако е настъпило преждевременно раждане..

При провеждане на тест за AFP и hCG, показателите ще бъдат надвишени няколко пъти, поради наличието на две деца и плаценти. Това състояние не трябва да се страхува, то е вариант на нормата..

Отговори от гинеколози

Някои жени вярват, че е доста лесно да забременеете с близнаци по естествен път. Например, достатъчно е да се откажете от лошите навици седмица преди интимността или трябва драстично да промените обичайната си диета и тогава всичко ще се получи. Няма точен начин, който да помогне за зачеването на две бебета наведнъж. Това обикновено се влияе от генетичното предразположение и обикновения късмет..

Шансът да забременеете с близнаци е малък; ражда се само един на 200 случая на такива бебета. Няма един-единствен точен метод за забременяване с тези бебета, с изключение на IVF. Но се извършва само по показания.

Искам да кажа на всички жени, скъпи, не се измъчвайте с бабини методи или друга традиционна медицина, невъзможно е да заченат близнаци по естествен начин, използвайки някакъв специфичен метод. По-добре излекувайте всички съществуващи заболявания и след това започнете да планирате деца.

Отзиви

Мечтаеше за близнаци. Опитвах се да забременея в продължение на пет години, но нищо не проработи. Със съпруга ми преминахме прегледа, оказа се, че бременността може да бъде само с помощта на IVF. Спестихме пари, после ми направиха изкуствено осеменяване и, о, щастие, ултразвукът наскоро показа, че очакваме две бебета!

Майка ми има сестра близначка. Наистина се надявах децата ми да са близнаци, но през първата бременност родих дъщеря, във втората - син.

Светлана, на 39 години

Наскоро разбрах, че очаквам дете. Вече имам синове, така че наистина се радвах да имам дъщеря. Но на ултразвука ни казаха, че се виждат 2 ембриона, ще имаме близнаци или близнаци. Не знам как се случи това, нямаше специална диета или подготовка. Съдба? може би.

Бременността с близнаци е не само щастие, но и повишена тежест върху тялото. Затова се подгответе правилно за зачеване, откажете се от лошите навици и вярвайте, че ще имате няколко бебета. И тогава всичко определено ще се получи!

Как да заченете две бебета: фактори, съвети и съвети

Как да заченете близнаци? Всички препоръки, събрани в тази статия, са помогнали на повече от една двойка да се доберат до желаните близнаци. Трябва да се изясни, че близнаците са братски плодове. За да получите такава изненада, трябва да постигнете оплождането на две женски клетки с различни сперматозоиди. Всяко бебе ще се развива в отделна плацента и бебетата се раждат или напълно различни, или подобни. Те могат да имат един и същи и различен пол.

Близнаци предразположение

Медицината е установила, че предразположението да има две деца се предава по майчина линия. Най-често близнаците харесват жени на възраст над средната възраст (след 30-40 години вероятността е 6%). До 30-годишна възраст жената има едва 3% шанс да види два плода при ултразвуково сканиране. В този случай е вероятно да заченат близнаци три пъти по-висока от вероятността да имат близнаци. С всяка нова бременност шансовете се увеличават: с раждането на дете жената обикновено наддава, което допринася за зачеването на близнаци. Това се отнася само за лек излишък от телесно тегло. Майките, които кърмят бебетата си, също са по-склонни да имат две следващия път, ако забременеят по време на кърмене..

Тъй като женското тяло е проектирано за едно дете по своята структура, многоплодната бременност се счита за аномалия. При нормални условия се изисква една зародишна клетка, така че когато две зародишни клетки узреят, шансът за зачеване на близнаци се увеличава. Тези деца могат да имат различен пол, външен вид и кръвна група. Ако едно яйце е участвало в зачеването, което впоследствие се разделя наполовина чрез копиране на генетичния код, се получават еднояйчни близнаци. Появата на такива деца не зависи от процеса на зачеване, тъй като разделянето се случва след, на етапа на зиготата. Изненадващо, медицината е изследвала този процес на клетъчно делене, но не може да обясни причината.

Интересни факти за многоплодната бременност

Удивителни източници на плодородие има по целия свят. Смята се, че най-благоприятните условия за зачеването на близнаци са в Африка и Близкия изток. Въпреки че в други региони можете да намерите села чудо. Така че в украинското село Копан за половин век са родени 54 двойки близнаци. Селото уверява, че причината за всичко е лечебен извор. Слухът за този източник се разпространи по-далеч извън границите на Украйна и днес тези, които искат да имат близнаци от цял ​​свят, идват при него. Изненадващо, много двойки, посетили селото, успяха да получат това, което искаха. Магическо място, не иначе.

В Русия има подобно село. Отдавна се носят слухове за село Денисовка. На всеки 500 души има 19 двойки „вълшебни“ деца. Селото твърди, че всичко е в земята. Местните охотно споделят тайната как да заченат близнаци по естествен път - просто останете в Денисовка.

Интересен факт е, че по време на природни бедствия, войни и демографски спад броят на родените близнаци се е увеличил. Това явление се противопоставя на обяснението, но има закономерност. Може би това е реакцията на самата природа, която се опитва да компенсира разрушения живот. Например в Африка, където броят на хората редовно намалява, най-много близнаци, и в Япония, където има много хора, това явление ще се счита за истинско чудо. Средно близнаците са само 1,5% от общото население на планетата.

Как да заченете близнаци по естествен път

За да отговорите на въпроса как да заченете близнаци, на първо място, трябва да попитате по-старото поколение за близнаци от предци и близки роднини. Това ще помогне да се определи с каква интензивност да се изпълни задачата. Също така си струва да се отбележи, че многоплодната бременност увеличава шансовете за повторна поява на близнаци..

Ако опцията IVF не се хареса, винаги можете да изберете естествения път. За помощ трябва да се свържете с генетик, който ще изготви индивидуална карта за предразположение и ще даде компетентни съвети. За да получите повече помощ, първо трябва да попитате роднините си за семейството си, да разберете какви болести са измъчвали вашите предци и какви са те сега.

Първата препоръка е да приемате фолиева киселина (фолацин, витамин В9). Лекарството се предписва на всички бъдещи майки. За да заченете здрави деца, трябва да се откажете от пушенето и алкохола, да преразгледате диетата си, да ходите повече и да спортувате. В менюто се добавят повече млечни продукти, а няколко месеца преди зачеването се включват и храни, които стимулират яйчниците и спомагат за освобождаването на повече от едно яйце.

Това са такива продукти:

 • пилешки яйца;
 • цели зърна;
 • орехи.

Лекарите все още не са проучили причините за деленето на яйцеклетките, но са събрали редица препоръки за двойки, които питат как да заченат близнаци. Лекарите потвърдиха връзката между диетата на жената и овулацията. Основният помощник по този въпрос е протеинът. Помага за подобряване на работата на хормоните и активиране на яйчниците. Идеалният продукт е животинският черен дроб поради съдържанието на протеини. Също така трябва да обърнете внимание на инсулиноподобния растежен фактор (IPG), който укрепва ембрионите в началото на бременността..

Как да зачена близнаци: календар

Следващият фактор е сезонът на годината. Интензивността на синтеза на женските полови хормони до голяма степен зависи от сезона. По-добре да се опитате да заченат близнаци в топъл сезон, във влажен климат и в отлично настроение..

Смята се, че лятото е най-доброто през цялата година за зачеване на близнаци. През този период се увеличава синтеза на полови хормони на жената, тялото получава повече хранителни вещества и като цяло подобрява здравето си. Ако полът не е въпрос на принцип, трябва да ядете повече млечни и месни продукти. Те са източник на протеин, който помага в производството на хормони. Морските дарове (миди, миди, скариди) също ще бъдат полезни.

Как да заченете близнаци или близнаци: таблица и препоръки през деня

Лекарите разследват въпроса за появата на близнаци и съставят таблица на вероятностите. Способността да се произвеждат две яйцеклетки пада веднъж на всеки 200 менструални цикъла. Забременявайки в точното време, е по-вероятно да получите близнаци. Също така тук е посочена вероятността за зачеване на близнаци, тъй като яйцеклетката се дели с приблизително еднаква честота..

Таблицата показва в кои дни от месеца можете да забременеете с момичета, близнаци и момчета..

Не разчитайте твърде много на календара на зачеването, защото нито един ден няма да бъде 100% благоприятен. Лекарите казват, че жените с кратък менструален цикъл до 21 дни са по-склонни да бъдат. Отнема няколко месеца, за да се води дневник на циклите, за да се провери неговата редовност. Седмицата преди менструация и самата менструация са изключени. Идеалният момент е денят преди овулацията и по време.

Народните лечители също дават някои съвети как да заченат близнаци. Смята се, че дните, когато луната преминава през съзвездията Близнаци и Риби, са най-добрите. Трябва да започнете да опитвате преди пълнолунието, ако искате момче и момиче и преди новолунието, ако искате еднополови деца..

Как да зачена две момичета

Когато зачевате близнаци, можете да контролирате процеса още по-дълбоко. Бъдещите родители могат да повлияят на пола на децата. Съществуват редица конкретни насоки за зачеване на две момичета. На първо място, трябва да обърнете внимание на стойката, когато правите секс. Най-благоприятната в този случай е мисионерската позиция, но е по-добре да се избягва дълбокото въздействие.

Можете да поискате от Вашия лекар меню от специална диета, която насърчава зачеването на две момичета. Избягвайте солените храни и тези, които съдържат кофеин.

Сред полезните продукти на такава диета са:

 • захар;
 • ароматни билки;
 • пчелен мед;
 • конфитюр;
 • подправки.

Как да заченем две момчета

Дълбокото проникване е по-подходящо за зачеване на момчета. По този начин разстоянието до матката се намалява и Y-сперматозоидите могат да влязат в нея в по-голям брой. И тъй като техният живот е по-кратък от живота на X-сперматозоидите, това им помага да спечелят състезанието. Оргазмът на жената също е в състояние да помогне на Y-сперматозоидите, тъй като освобождава вещество, което насърчава активността на Y-спермата. Трябва да правите секс преди овулацията. Това ще помогне да се направи краткотрайният Y-сперматозоид по-ефективен..

Съществува и специална диета за планиране на момчета:

 • месо;
 • риба;
 • колбаси;
 • яйца (главно протеини);
 • картофи;
 • ориз;
 • гъби;
 • леща за готвене;
 • грах;
 • грис;
 • бисквити;
 • тъмен шоколад;
 • бисквити;
 • Кафе и чай;
 • сокът;
 • минерална вода;
 • плодове;
 • сушени плодове.

Изключени от диетата:

 • млечни продукти;
 • сосове;
 • хляб;
 • скариди;
 • раци;
 • хайвер;
 • сурово зеле;
 • боб;
 • зелена салата;
 • копър;
 • ядки;
 • вафли;
 • хлебни изделия;
 • какао.

Солената храна, консервираната храна, маените продукти са подходящи за зачеване на момчета. Невъзможно е да се говори за голямата вероятност за зачеване на момчета, но можете да повлияете на ситуацията.

Теория за младежката кръв

Една от възможностите за определяне на пола на детето е теорията за младежката кръв. Смята се, че кръвта в женското тяло се обновява на всеки три години, а в мъжкото на всеки четири. Като анализирате състоянието на кръвоносната система, можете да определите пола на нероденото дете. Отброяването започва с последната обилна загуба на кръв. Който има по-млада кръв, определя пола на бъдещите деца.

Настроение за зачеване на близнаци

Настроението на двойката по въпроса как да заченат близнаци също е важно. Трябва да се чувствате уверени. Целенасочеността и самохипнозата неведнъж са спасявали много безнадеждни пациенти, устояли на отчаянието. Колко по-лесно е да се насочите към това, което искате, в състояние на вълнение и радост. Трябва да си кажете, че определено ще има тези деца, които се появяват в сънищата. Човешкото тяло се влияе от нервната система.

Не се разстройвайте, ако на ултразвуковото сканиране се появи само едно дете. Дори това дете ще бъде щастливо, защото щастието не се измерва с броя на децата. Достатъчно е просто да станеш родител.

Изкуствено осеменяване

Медицината има свои собствени начини за зачеване на близнаци. IVF методът на изкуствено осеменяване е най-благоприятен в това отношение. Така няколко избрани и подготвени яйцеклетки могат да бъдат оплодени наведнъж и трансплантирани в жена. При IVF шансовете за зачеване на близнаци са доста високи.

Методът включва стимулация на яйчниците, така че няколко клетки узряват. Обикновено се оплождат 4-6 клетки, така че шансът за забременяване е средно 25%. Всички ембриони могат да пуснат корени, но обикновено 2 зрели, а останалите клетки умират. Следователно вероятността да получите близнаци с IVF е или всичко, или нищо..

Фактори, засягащи многоплодната бременност

При нормален менструален цикъл узрява само една зародишна клетка. Но под въздействието на някои фактори възниква необичаен външен вид на няколко яйца. Това може да бъде използването на хормонални лекарства, стимулиране на овулацията с лекарства, наследствено предразположение, удвояване на матката.

Когато две яйца узреят:

 1. Ефект на отскок. В медицината има такова понятие като рикошетен ефект, който характеризира появата на яйцеклетка след прекратяване хода на хормоните. По време на приема на такива контрацептиви яйчниците не изпълняват всичките си функции, тъй като цикълът се поддържа изкуствено. Обикновено яйчниците работят на свой ред при различни менструални цикли. След като приемат хормони, те започват да работят едновременно и произвеждат две клетки. Този ефект се използва за зачеване на близнаци, но не може да се контролира. Възвратният ефект винаги е спонтанен.
 2. Стимулиране на овулацията. Провокирането на лекарства води до факта, че няколко фоликула узряват и по време на овулацията се появяват 2-3 яйцеклетки. Всички или само един от тях могат да бъдат оплодени.
 3. Наследствено предразположение. Случва се близнаци да се раждат в едно и също семейство, но в различни поколения. Това предразположение се приписва на женската линия и най-често се диагностицира след поколение. Важен фактор е липсата на аборти, тъй като принудителното прекъсване на бременността може да унищожи генетичната обстановка.
 4. Анормална матка. Две зародишни клетки узряват, когато матката се дублира и нейното пълно делене.
 5. Възраст. На възраст 33-35 години жените се диагностицират с хормонални скокове, по време на които синтезът на FSH се увеличава. Оплождат се няколко яйцеклетки, но не всички от тях се превръщат в ембриони. Много ще зависи от здравето на бъдещата майка. При множествена овулация един плод узрява или изобщо не настъпва оплождане.
 6. Климат. Изненадващо, метеорологичните условия също влияят на узряването на множество яйца. Важна роля играят продължителността на деня, влажността, радиоактивният фон. В някои части на света придатъците започват да работят активно при жените и се появяват няколко яйца. Не е достатъчно обаче да дойдете в такава зона за няколко дни, трябва да живеете там (отнема 2 седмици, за да узрее клетката).

Двойна бременност

Можете да потвърдите факта на съзряването на две деца още на 2,5 месеца с помощта на ултразвук. Жените, които носят две или повече деца, винаги са на специална сметка. Те изискват внимателен преглед и редовно наблюдение. Рискът от загуба на деца в този случай се увеличава поради увеличаване на телесното тегло, повишена токсикоза, двойна нужда от микроелементи, голямо натоварване на сърцето на бременната жена, както и на гръбначния стълб и краката.

Затова гинеколозите обръщат двойно внимание на такива бременни жени и се уверяват, че бъдещата майка получава достатъчно витамини и води здравословен начин на живот..

Как да родим близнаци или да заченем тризнаци

Днес много двойки се чудят как да заченат близнаци..

В края на краищата многоплодната бременност е възможност веднага да вземете син и дъщеря, да станете родители на очарователни близнаци и дори тризнаци!

Трудно ли е да забременеете с няколко бебета наведнъж?

Трябва да се отбележи веднага: многоплодната бременност се счита за много рядка..

Ето защо, ако близнаци и тризнаци не са се появили във вашето семейство, можете да забременеете с близнаци, но това ще отнеме много усилия..

Постиженията на медицината, познанията за особеностите на зачеването на няколко бебета наведнъж, народните методи, както и правилно подбраната диета ще помогнат в това..

Колко вероятно е бременността с близнаци

Добре известно е, че в средата на месечния цикъл у жената узрява яйцеклетка, която напуска яйчника и отива в матката.

Ако по време на пътуването си тя срещне сперма, ще настъпи оплождане и яйцеклетка, готова за активно развитие, ще влезе в матката..

Каква е вероятността да имате близнаци?

Според статистиката, само 1 път на 100 цикъла, яйчниците оставят няколко яйца наведнъж. А разделянето на едно яйце на две части се случва още по-рядко - 1 път на 200 бременности.

В първия случай, когато всяка яйцеклетка е оплодена от собствените си сперматозоиди, трябва да очакваме появата на близнаци, а може би дори на тризнаци, които не са много сходни на външен вид. Във втория случай се раждат абсолютно еднакви бебета - еднояйчни близнаци..

Генетично предразположение

Да раждат близнаци (тризнаци) могат да бъдат онези семейни двойки в семейството, които са имали многоплодна бременност.

В този случай говорим за наличието в генетичния набор на специален и доста рядък ген за многоплодна бременност. По правило в такива ситуации се раждат еднояйчни близнаци..

Генетичното предразположение към раждането на близнаци може да се прояви и в присъствието на специална матка, разделена на две части, която се нарича „двурога“. Такава уникална структура е характерна само за 5% от бъдещите майки..

В какви други случаи се увеличава шансът да имате близнаци?

Вероятността за раждане на близнаци, тризнаци се увеличава значително в следните случаи:

 1. Майка е на възраст над 35 години.
 2. Оплождане с IVF.
 3. Прием на лекарства за контрол на раждаемостта или плодовитост малко преди бременността.
 4. Продължителността на месечния цикъл е не повече от 22 дни.
 5. Зачеване по време на кърмене.

Трябва да се отбележи: това е IVF, което значително увеличава вероятността от бременност с близнаци и дори тризнаци. В действителност, в този случай в матката се имплантират няколко вече оплодени яйцеклетки, като първоначално се надяват някои да умрат.

Що се отнася до други ситуации, вероятността да имате близнаци или близнаци се дължи на промяна в хормоналния баланс.

Така че, по време на лактация и след прием на контрацептиви, в тялото се получава повишено производство на женски хормони..

А потенциалните майки над 35 години имат повишаване на концентрацията на хормона FSH, който е отговорен за активността на яйцеклетките и тяхното поведение след оплождането..

Също така, можете да забременеете с близнаци след консултация с генетик, който ще ви помогне да изберете оптималното време за зачеване и, ако е необходимо, да коригирате хормоналния фон..

Съвети за традиционната медицина

Много жени, които се интересуват от възможността да заченат близнаци, отначало се обръщат не към традиционната медицина, а избират народни средства..

И така, според наблюденията на нашите баби:

 • вероятността за получаване на близнаци се увеличава значително през лятото, когато женските полови хормони се характеризират с максимална активност и тялото съдържа достатъчно витамини и минерали.
 • в допълнение, традиционните методи препоръчват насищането на вашата диета с месо и млечни продукти, съдържащи големи количества протеини. В крайна сметка именно протеинът допринася за по-активното производство на женски полови хормони..

Многоплодна бременност в резултат на правилно подбрана диета

Трябва да се отбележи: можете да заченете близнаци на момчета или момичета без помощта на лекарството, просто като правилно балансирате диетата си известно време преди предвиденото оплождане.

На първо място, всички жени, които настояват за „Искам близнаци“, могат да бъдат посъветвани поне няколко месеца преди бременността да консумират храни всеки ден, които подобряват функцията на яйчниците и насърчават узряването на две или повече яйцеклетки..

 • пилешки яйца,
 • орехи,
 • пълнозърнест.

Освен това фолиевата киселина трябва да се приема ежедневно.

Освен това разнообразете диетата си със следните храни:

 • чисто месо;
 • птица;
 • Риба и морски дарове;
 • всякакъв вид сирене със съдържание на протеин най-малко 5%;
 • мляко, извара, кисело мляко и кефир;
 • сокове, приготвени от пресни плодове, с изключение на слива;
 • сладки картофи (ямс), богати на подобен на естроген химикал.

Препоръчително е да комбинирате млечни продукти с богати на протеини плодове (кайсии, грозде, нектарини, праскови, манго, ананаси, киви, ябълки и твърди круши).

Момчета Близнаци - особености на зачеването

Придържайки се директно към протеинова диета, можете не просто да заченете близнаци, но да станете майка на близнаци за момчета. Освен това се препоръчва да се яде достатъчно количество бобови растения, банани и фурми, черен шоколад.

Също така, отговаряйки на въпроса как да заченат близнаци на момчета, е възможно да препоръчате планиране на зачеването за периода на овулация.

Така става очевидно, че не е лесно да забременееш с близнаци и в крайна сметка да родиш близнаци или дори тризнаци, но е напълно възможно..

Основното е да си поставите цел и ясно да я следвате, за да я постигнете. Нека мечтата ти се сбъдне!

Двойна радост: има ли начини да планирате раждането на близнаци?

Как да забременея с близнаци: медицински факти

Експертите са идентифицирали няколко фактора, които увеличават шанса да имат две бебета. Акушерите са идентифицирали реалистични начини да забременеете с близнаци:

 1. Двойната бременност е възможна генетично. Това зависи от наследствените фактори по мъжката, женската линия. Следователно, ако в семейството е имало случаи на близнаци, тогава шансът да станат родители на две бебета едновременно се увеличава. Такъв подарък се предава, преди всичко, по наследство. Освен това, ако една жена вече е имала близнаци, то с всяка следваща бременност шансът да има близнаци се увеличава..
 2. В допълнение, вероятността от многоплодна бременност се увеличава с възрастта. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-често изпитва хормонални смущения, които често са невидими за нея. При зрелите жени, за разлика от младите жени, нивото на гонадотропин, който е отговорен за узряването на яйцеклетката, се увеличава. Това води до раждане на близнаци.
 3. Двойната бременност е възможна и в резултат на ин витро оплождане. По време на тази процедура в матката се вкарват няколко яйца, за да може да се развие поне едно. Може да се случи няколко от тях да оцелеят.
 4. Многоплодната бременност може да се научи и чрез употребата на лекарства за плодовитост. Това може да е резултат от спирането на употребата на орални контрацептиви. Тези лекарства увеличават производството на фоликулостимулиращ хормон. Той причинява узряването на няколко яйца..
 5. Освен това вероятността от многоплодна бременност зависи от националността на жената. Така например, африканка има голям шанс да роди близнаци, за разлика от азиатката.
 6. Доста често близнаците се появяват поради анормалната структура на матката. Например, преградена матка ("двурога") допринася за многоплодна бременност.
 7. Продължителността на менструалния цикъл също влияе на зачеването на близнаци. Жените с цикъл от 21 дни са по-склонни да имат близнаци..

Потенциални рискове

Многоплодната бременност винаги е повишен риск от пропусната бременност, усложнения преди и след раждането, преждевременно раждане и други проблеми. Това се дължи на синдрома на кражба на един плод за сметка на друг. Този синдром възниква поради факта, че кръвообращението в плодовете е често срещано и един от плодовете на това кръвообращение получава повече, което означава, че един от близнаците получава по-малко кислород..

Това е особено забележимо при теглото на новородените близнаци. Изглежда, че разлика от 300-450 грама в теглото на бебетата, незначителна от гледна точка на възрастен, може да се дължи на големи проблеми в бъдеще. Ниското тегло при раждане често води до появата на патологии в развитието на детето.

Женската матка има определена степен на разтягане, тя не може да расте безкрайно. Средно този орган може да понесе до 5 килограма тегло, а средното тегло на едно бебе е 3 килограма. Следователно, ако и двата плода се развиват нормално, раждането може да започне по-рано, тъй като матката вече не може да поддържа теглото на две деца..

Ако бременността е възникнала с плодове от различен пол, тогава тестостеронът при момчетата винаги инхибира развитието на женския плод. Многобройни проучвания показват, че такива момичета стават по-малко склонни да се женят, когато станат жени..

Но ако не се страхувате от всякакви негативни последици и все повтаряте: „Искам да забременея с близнаци!“, Тогава освен научни подходи, трябва да се въоръжите и със знанията, дошли при нас от баби.

Близнаци и близнаци каква е разликата

Ние анализирахме стандартния процес на зачеване, когато се получи едно бебе. За да разберем разликата между близнаци и близнаци, нека видим какво ще се случи след срещата на яйцеклетката със спермата..

Оплождането обикновено се случва във фалопиевата тръба, през която яйцето пътува до матката..

След като се срещне със сперматозоидите, той се затваря за всички останали, като започва активно деление и продължава движението си. По необясними причини понякога се случва следното събитие: оплодено, яйцеклетката внезапно се разделя на две части, образувайки два (а в единични случаи дори повече) абсолютно еднакви ембриони. В този случай говорим за близнаци. Те винаги са като два граха, освен това винаги са от един и същи пол. Може би фактът, че първоначално еднолични близнаци се чувстват по този начин, възгледите и вкусовете им са много сходни. Съдбите им понякога са идентични помежду си, дори ако близнаците по някаква причина живеят в различни части на земното кълбо и не знаят за съществуването на другия.

Да се ​​върнем към началото на процеса на оплождане. Жената има два яйчника, всеки от които произвежда яйцеклетка. Обикновено работи левият или десният яйчник. Така че, понякога жената може да почувства овулация с точкова болка в корема в долната дясна или лява част. Но понякога се случва и двата яйчника да работят наведнъж, освобождавайки две яйцеклетки. И ако се е случило така, че в този момент е имало полов акт, толкова успешен, че всяко яйце е било оплодено със собствена сперма, резултатът ще е близнаците. Те могат да бъдат или еднакви, или различни пола, могат да бъдат напълно различни или, напротив, сходни. Като братя и сестри например.

Ако ултразвукът показва два ембриона в една плацента, говорим за близнаци. Ако обаче всяко неродено бебе има собствена плацента, това не доказва, че ще имате близнаци. Факт е, че ако разделянето на яйцето се е случило на ранен етап, тогава всеки ембрион може да имплантира независимо един от друг на различни места, като близнаци. Тогава плацентата ще се формира за всички. Между другото, разделянето на яйца може да се случи по-късно от необходимото, тогава ще говорим за такъв рядък случай като сиамски - близнаци близнаци.

Как да заченете близнаци или близнаци по естествен път

За да разберем какво е необходимо на жената, за да забременее с няколко бебета наведнъж, нека се обърнем към статистиката. Вероятността за бременност с близнаци е висока, ако:

 1. Жената вече има близнаци или близнаци в семейството си. Генетиката все още не е напълно проучена и не е в състояние да обясни някои неща, но има модел в трансфера на генетична информация от поколение на поколение. И така, близнаци или близнаци обикновено се появяват в онези семейства, в които близнаци или близнаци също присъстват в женската линия през поколение..
 2. Жената има специална структура на матката, тя се нарича "двурога". Това явление е доста рядко, регистрирано само при 5% от жените.
 3. Възрастта на жената е 35 години и повече. Колкото по-стара е, толкова по-активен става шумът на FSH, който е отговорен за активността на яйцата..
 4. Бъдещата майка внезапно отмени употребата на хормонални контрацептивни хапчета. Когато жената приема такива хапчета, в тялото й просто не настъпва овулация. При продължителна употреба тялото се отпуска, яйчниците не работят. Струва си обаче да се отмени лекарството и яйчниците ще започнат да работят с подновена енергия, освобождавайки няколко яйцеклетки за овулация. Но преди да отмените хапчетата и да планирате бременност, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар: продължителната употреба на хормони може да повлияе неблагоприятно на развитието на Вашето бебе (или бебета).
 5. Жената е родила и кърми. През този период настъпва хормонален прилив, който може да се отрази в отделянето на няколко яйцеклетки наведнъж..
 6. Цикълът на бъдещата майка е по-кратък от средния - до 22 дни.
 7. Бременността не е първата (или още по-добре не е втората).
 8. Приложена е процедурата за ин витро оплождане - изкуствено осеменяване. В този случай генетичният им материал се взема от мъж и жена, преработва се и се комбинира, а получените ембриони в количество от 2 или повече се вкарват в матката на бъдещата майка. Ако процедурата е била успешна, тогава има голяма вероятност за раждане на 2 или повече бебета..
 9. Жената е родом от Африка. Именно там според статистиката се раждат най-много близнаци и близнаци..

Така че, ако искате да забременеете с близнаци, в идеалния случай трябва да сте 35-годишна африканска жена, която наскоро е родила и оттогава продължава да кърми. Ако е изпълнена поне една точка - и това е добре.

Можете да бъдете озадачени от въпроса „Как да заченете близнаци“, като държите таблица или графика на вашата овулация. Това могат да правят само момичета с редовен цикъл! Овулацията идва две седмици преди първия ден от менструацията. Ако имате кратък цикъл, да речем, 22 дни, тогава опитите за зачеване на бебета трябва да се правят от 7 до 10 дни.

Можете да опитате да направите IVF, но, първо, процедурата е скъпа, и второ, тя не гарантира 100% от резултата, и трето, защо да се намесвате в тайния ход на нещата, ако сте напълно способни да забременеете сами?

Най-добре е да се консултирате с генетик на етапа на планиране на бременността и да му кажете за вашите желания. Той ще коригира хормоналния фон, ще изчисли времето за зачеване и ще ви каже какво може да допринесе за постигането на целта..

Лятото се счита за оптималния сезон за зачеване на близнаци. През този период много витамини идват при нас и това има благоприятен ефект върху женските хормони..

Също така, за да ги стимулира, една жена по време на планирането на бременността трябва да обогати диетата си с млечни и месни продукти. Яйца, орехи, извара, кефир, мляко, пресни сокове, картофи, риба - това и много други има благоприятен ефект върху яйчниците. Основното е, че съдържанието на протеини в ежедневната диета е над средното..

Чир може да се нарече необичайни прояви

Как можете да забременеете с близнаци? Интересно съвпадение, че този процес може да бъде повлиян от продължителността на менструалния цикъл. Тоест, оказва се, че тези жени, които имат цикъл от два дни повече от двадесет, могат да станат щастлива майка на близнаци.

От гледна точка на други специалисти, сезонът може да направи свои корекции, тоест през пролетта процентът на вероятността за раждане на две деца наведнъж се увеличава. И тук има ефект и върху женските хормони. И като цяло през пролетта всичко е включено в актива.

Случва се структурата на женските органи, а именно матката, да не е правилна, тоест така наречената двурога матка, тоест в нея има преграда. Благодарение на това са заченати близнаци или близнаци..

Също така е необходимо да се разбере, че човек, който има брат или сестра, никога няма да бъде сам и това може да се отдаде на важна житейска позиция. И често можете да чуете, че именно между близнаците има невидима силна връзка, с която те винаги ще минават през живота.

Именно тази необичайна връзка е свързана с генетични прояви. Такива деца никога няма да останат сами..

Никой не може да даде гаранция, нито вашата сродна душа, нито опитен гинеколог, но можете да опитате. Много хора се чудят дали близнаците и близнаците са еднакви или не. Ако се обърнем към статистиката, ще стане ясно, че подобни прояви не са толкова чести, около 70 бременни жени имат едно кратно.

Оказва се, че раждането на повече от едно дете е рядко. Просто в женската физиология рядко се случва, когато яйцето може да се раздели. Ако това се случи, те двамата могат да оплодят точно тогава и ще се родят еднояйчни близнаци. В този случай тези деца ще си приличат. Но трябва да разберете, че в този случай ще са необходими много съвпадения, което означава, че това се случва още по-рядко..

Всички останали случаи са раждането на трохи от различни яйца. В този случай децата са различни и дори полът не е изключение..

Близнаците все още имат определена връзка, която не можете да отидете никъде.

Причините за такава бременност са само част от основните показатели, основното е здравословното състояние на бъдещата майка. Тъй като е в такъв организъм, където са родени два или повече живота, натоварването се увеличава върху всичко. Жената, която забременее с две деца, ще почувства разширени вени много по-силно, шофьори на таксита в близнаци, а размерът й ще стане по-значителен и други.

Оказва се, че ще е необходимо да се консумират повече основни витамини и минерали, наблюдава по-сериозно лекарят. Ако всичко е нормално със здравето, тоест тялото ви може да издържи на всички трудности, тогава няма от какво да се страхувате, просто трябва да се радвате на такъв дар на съдбата.

Има ли хапчета за забременяване с близнаци

Вярата в "магическите" хапчета е един от психическите проблеми на нашата цивилизация, тя е универсално средство за лениви. Жените свикнаха да лекуват болката по този начин и търговците започнаха да предлагат хапчета и „100% ефективни средства“ за отслабване. Не исках да се разстройвам, но няма такава панацея - само диета, масаж и спорт. По същия начин по отношение на въпроса "как да забременея с близнаци или близнаци?" Всички съвети работят само в комбинация.

Няма универсален начин за зачеване на близнаци, но разумната комбинация от медицински и традиционни методи увеличава шансовете за раждане на близнаци. Ако има такова желание (или предсказаната гадателка), струва си да се работи за създаване на оптимални условия за увеличаване на плодовитостта на яйчниците. Това свойство притежава лекарството "Klostibegit", което стимулира овулацията, но преди да купите хапчета, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Можете също така да вземете противозачатъчни хапчета, за да забременеете с близнаци. В този случай „двойно“ зачеване възниква поради паузата на яйчниците след орални контрацептиви, когато яйцеклетките узряват в симетрични органи.

На фона на хормонален скок и двете яйцеклетки са готови за оплождане, ако мъжкото семе е достатъчно активно. В този случай могат да се родят различни деца, дори момче плюс момиче, което рядко се случва при външно подобни близнаци (от обикновено яйце). Но това не може да се очаква да се случи след хормонални хапчета, това само увеличава вероятността да забременеете с близнаци или шансовете да имате близнаци..

Понякога, в зависимост от проблема, лекарят предписва хормонални или сложни лекарства за лечение на странични заболявания. Те могат индиректно да стимулират овулацията и двойното зачеване. Тези лекарства не трябва да се „предписват“ на себе си, за да не навредят на плодовитостта.

Таблетките с хормон на hCG имат благоприятен ефект върху обема на фоликула и срещата на сперматозоидите и яйцеклетката. Под въздействието на хормон като прогестерон, вътрешната кухина на матката се подготвя за приемането на яйцеклетката и носенето на плода през първите месеци. Понякога нивото му трябва да се контролира с помощта на хапчета.

Приемът на витамини има благоприятен ефект върху плодовитостта и определено няма да навреди. Попитайте в аптеките:

 • мастноразтворими витамини "A", "D" и "E".
 • фолиева киселина;
 • лекарството "AEvit".

Как да забременея с близнаци медицинско облъчване

Ако семейството е решило да планира многоплодна бременност, на първо място си струва да се свържете с гинеколог, който ще насочи съпрузите към различни тесни специалисти

Много е важно бъдещата майка на близнаци да е напълно здрава. Носенето на две бебета едновременно е доста трудно, така че жената трябва да е готова за това и да възстанови всичките си ресурси до момента на зачеването

Сред медицинските методи, които могат да провокират многоплодна бременност, са:

 • прием на орални контрацептиви за дълго време и рязко изоставяне от тях;
 • активен прием на хормонални лекарства за безплодие;
 • ин витро оплождане (IVF).

Тези два метода са най-ефективни. Приемът на хормонални лекарства, които предотвратяват зачеването, инхибира производството на фоликулостимулиращ хормон (FSH), следователно, когато лекарството е внезапно отменено, се получава повишено производство на FSH, което увеличава вероятността за узряване на две яйцеклетки. Бременността с близнаци след IVF е много често явление, тъй като няколко яйцеклетки се оплождат ин витро и няколко ембриони се имплантират на жена, за да се увеличат шансовете за успешно въвеждане в ендометриума. Това е причината за възможната поява на близнаци или дори тризнаци..

Фактори, които увеличават способността да имат близнаци

Ако жената се чуди как да забременее с близнаци по естествен път, тогава тя трябва да оцени своите възможности, тъй като редица фактори наистина играят роля в този процес:

 • наследственост;
 • възраст;
 • структурата на матката;
 • продължителност на менструалния цикъл;
 • националност.

Ако жена или съпруг вече са срещнали близнаци в семейството, въпросът за това как да забременеете с близнаци или близнаци сам по себе си изчезва. В крайна сметка вероятността за поява на близнаци се увеличава с всяко ново поколение. Интересното е, че за жените между 30-40 години е много по-лесно да станат майка на две деца наведнъж, това се дължи на увеличеното производство на хормон, провокиращ узряването на яйцата - гонадотропин.

Още по-голям шанс да станете майка на близнаци дава необичайната структура на матката. Такава матка се нарича двурога, тя е разделена на две половини, което допринася за появата на близнаци. Ако към всички горепосочени фактори се добави кратък менструален цикъл от 21 дни, тогава възможността за раждане на близнаци се увеличава още повече..

Друг любопитен факт е зависимостта на националността от възможността да забременеете с две бебета наведнъж. В африканските страни редовно се раждат близнаци, но в Япония раждането на две деца едновременно е рядко явление. Има населени места, където раждаемостта на близнаци е значително увеличена (село Кодинхи в Индия, град Езеро Елсинор в САЩ, град Миски в Русия и др.). Няма нужда да се чудите как да забременеете с близнаци или близнаци. За учените е трудно да кажат с какво е свързано това. Въпреки че беше отбелязан необичаен факт - такива селища често се намират на места с лоша екология. Изненадващо е също така, че след различни глобални бедствия, войни или епидемии раждаемостта на близнаците се увеличава. Очевидно природата компенсира загубите по този начин.

Алтернативни начини за забременяване с близнаци

Сред другите методи за зачеване на близнаци има няколко, които имат частично потвърждение:

 • зачеване през лятото;
 • храна предимно с протеинови храни;
 • прием на фолиева киселина;
 • кърмене;
 • хиперстеничен тен;
 • активен сексуален живот;
 • използвайки таблицата за двойно зачеване.

Наистина е възможно да забременеете с близнаци през топлия сезон, тъй като слънчевата светлина и топлината причиняват производството на полови хормони. Кърменето и редовният чест секс имат същия ефект. Смята се, че ако една жена започне да приема фолиева киселина няколко месеца преди зачеването, това ще увеличи вероятността да има близнаци. Ако бъдещата майка има тен, склонен към наднормено тегло, тогава способността й да зачене близнаци се увеличава, най-вероятно това се дължи на факта, че за астеничните жени е физически трудно да издържат многоплодна бременност.

Диета, богата на протеини, предизвиква активното производство на женски полови хормони. За да направите това, трябва да ядете колкото се може повече здравословни протеини - птици, заек, говеждо, млечни и ферментирали млечни продукти, риба. Когато една жена реши за себе си „Искам да забременея с близнаци!“, Тогава таблицата за зачеване на близнаци ще бъде отлична помощ за нея. Освен това в тази таблица са изброени дните за зачеване на момче или момиче. Тези таблици се съставят ежегодно от астролози въз основа на положението на Луната. Това не е най-точният метод, но във войната всичко е справедливо..

Традиционни методи

Желанието да се родят близнаци се е зародило у жените от незапомнени времена. Тогава медицината не беше разработена, тъй като нетрадиционните методи бяха широко практикувани. Това се отнася както за лечение на пациенти, така и за помощ в различни ситуации..

Ето няколко популярни рецепти за зачеване на близнаци:

 • Честото сношение предизвиква производството на хормони, които насърчават двойното зачеване.
 • Лятно и есенно време - предпочитано за планиране на близначна бременност.
 • Приемът на фолиева киселина определя необходимото ниво на микроелементи в тялото на жената.
 • Ако една жена наскоро е родила първото си дете, теглото й надвишава нормата след раждането, тя кърми - шансът се увеличава три пъти! Всеки от тези фактори има своя стойност по отношение на хормоналния статус на жената..
 • Шансът се увеличава след 35-годишна възраст.

Ако наистина искате

Обикновено се смята, че не можете да спорите с природата, но ако мечтаете да имате близнаци в семейството си, вероятно сте готови да опитате различни начини да постигнете тази мечта. В науката съществува забавна теория, базирана на статистиката, според която близнаци се раждат в онези райони, където е необходимо да се запълни дефицитът на населението, възникнал в резултат на войни, катаклизми, епидемии или глад. По този начин природата регулира естествено разпределението на човечеството на планетата. Разбира се, читателят не е поканен да провери тази теория, така че ще разгледаме най-простите и надеждни начини.

Медицински и научни факти

От гледна точка на гинеколозите, способността на жената да забременее с близнаци или близнаци може да бъде изчислена чрез получаване на отговори на следните въпроси: дали жената е имала многоплодна бременност преди това, дали има факти за раждането на близнаци в семейството, както по женска, така и по мъжка линия, има ли жената диагностицирани със състояния, засягащи повишаването на нивото на женските хормони.

 • Наличието на гена за многоплодна бременност (както се доказва от наличието на близнаци в семейството) е основният предразполагащ фактор.
 • Кратък менструален цикъл с продължителност до 21 дни също може да повлияе на зачеването на близнаци.
 • Майката е на възраст над 35 години. Това се дължи на факта, че жената на тази възраст има още един хормонален скок, който допринася за интензивното производство на яйцеклетки.

Важно! Струва си да се помни, че ако жената забременее за първи път след 35 години, тя трябва да бъде под постоянното наблюдение на гинеколог, за да се избегне появата на патологии в плода.

 • Жената приема КОК (комбинирани орални контрацептиви). Тъй като овулацията не настъпва по време на приема на КОК, след прекратяване на лечението, тялото започва интензивно да компенсира липсата на хормони, в резултат на което през първите месеци след отмяната могат да бъдат произведени няколко яйцеклетки.
 • Кърмене. Ако жената кърми по време на зачеването, тогава нивото на женските хормони в тялото й е значително надценено и ако не един, а две яйцеклетки се освобождават в един от циклите, тогава тя вероятно ще стане майка на още две трохи.
 • Нестандартна структура на матката, наличие на преграда в нея.

Най-реалистичният и научно обясним начин, по който се получават близнаци, е методът за ин витро оплождане (IVF). В този случай жената получава натоварваща доза женски хормони преди да се проведе процедурата, което само по себе си влияе върху степента на оцеляване на ембрионите. Освен това в матката се имплантират не едно, а няколко яйцеклетки, тъй като по време на процеса на имплантиране някои от тях умират, но понякога се случва две или дори три яйцеклетки да оцелеят.

Народна мъдрост

Разбира се, медицинските методи са по-надеждни, но когато медицината е безсилна, влизат в действие различни народни методи, които могат пряко или косвено да повлияят на раждането на близнаци, въпреки че това няма научно потвърждение.

Най-добрият метод според нашите предци е правилното и здравословно хранене на бъдещата майка. Смята се, че ако се облягате на протеинови храни, месо, млечни продукти, тогава вероятността да станете майка на близнаци се увеличава значително.

Важно! Не забравяйте, че излишъкът от протеини в организма претоварва силно бъбреците и може да причини дефицит на витамини и минерали, което е много опасно за бъдещата бременност..

 • Друг важен фактор, влияещ върху способността за зачеване на близнаци по естествен начин, е поддържането на здравословен начин на живот. Жената се препоръчва да избягва както физическо, така и емоционално претоварване и е по-добре да забременее в края на лятото, когато тялото е максимално наситено с витамини.
 • Високата сексуална активност и редовният сексуален живот насърчават хормоналния скок и увеличават шансовете за раждане на две бебета.
 • Често близнаци се появяват при жени, които вече имат деца от предишна бременност.
 • Хранене с орехи, ямс (китайски картофи) и други храни, съдържащи фитохормони, които действат по същия начин като естрогена.

Как да зачена близнаци

Ако решите да забременеете с близнаци, трябва да знаете, че такава бременност може да бъде трудна. Сърцето на майката работи с 4-кратно натоварване, увеличава се рискът от развитие на токсикоза, разширени вени и голямо наддаване на тегло. Освен това мама с такава бременност се нуждае от три пъти повече витамини..

Преди да планирате бременност, особено многоплодна, не забравяйте да се подложите на цялостен преглед. Ако имате анамнеза за сърдечни заболявания, разширени вени или високо кръвно налягане, по-добре е да се откажете от опитите за зачеване на близнаци или тризнаци (особено при ин витро).

Ако сте в добро здраве и наистина искате да получите такъв двоен подарък, ще ви помогнат следните съвети от гинеколози..

Ще оценим шансовете за забременяване с близнаци с естествено оплождане. Шансовете да забременеете с две бебета наведнъж са около 1 на 90 - с естествено оплождане. От тях само 1 на 270, които забременяват с еднояйчни близнаци (еднояйчни близнаци). Ако сред вашите роднини е имало случаи на раждане на близнаци, тогава шансовете се увеличават с около два пъти. Следните фактори също увеличават шансовете:

 • възраст след 35 години;
 • менструален цикъл 20-22 дни;
 • вече имате деца;
 • вие сте физически силна жена.

Ако искате да се подложите на IVF, ще бъдат имплантирани няколко оплодени ембриони наведнъж. Както всички ембриони, така и нито един не могат да пуснат корени. При IVF вероятността да имате близнаци или тризнаци е 20-30%. Въпреки това, в случай на лошо здраве, по-добре е да откажете презасаждането на няколко ембриони наведнъж - това е по-вероятно да издържи здраво бебе.

Лекарства за плодовитост

Лекарствата за плодовитост могат изкуствено да стимулират отделянето на няколко яйца наведнъж. Ако се подлагате на такова лечение, има голяма вероятност скоро да станете майка на две или три деца наведнъж. Въпреки това, матката може да не е готова за такова натоварване, поради което е необходимо постоянно наблюдение на гинеколога както по време на терапията, така и по време на бременност..

Отмяна на хормонални контрацептиви

Отмяната на хормоналните контрацептиви засяга овулацията, много често след отмяната се наблюдава повишена плодовитост и многократно освобождаване на яйцеклетки. Следователно благоприятният период за зачеване на близнаци е първите няколко цикъла след премахването на ОК..

Балансирана диета и витамини

Балансираната диета, която осигурява на тялото всички необходими вещества, е необходима за майките, които искат да заченат близнаци. Такова хранене дава сигнал на тялото за благоприятни условия за раждане и зачеване дори на няколко бебета едновременно. Диетата трябва да включва постно месо и птици, риба, плодове, млечни продукти. Яжте много морски дарове. Уверете се, че тялото ви получава достатъчно витамини и минерали, изберете правилния витаминен комплекс.

Пийте фолиева киселина. В идеалния случай е по-добре да изпиете един или два курса преди зачеването както за вас, така и за бъдещия ви баща.

Период на зачеване

Най-добре е да планирате зачеването през лятото, смята се, че репродуктивният капацитет се увеличава по време на дълги светли часове. Ако вие също ще промените обкръжението си и ще се отпуснете на юг, използвайте тази възможност: смяната на обстановката има благоприятен ефект върху плодовитостта както на жените, така и на мъжете..

Сексуална активност

Правете секс по-често. Доброто сексуално представяне подобрява репродуктивното здраве и увеличава шансовете ви за зачеване на няколко бебета наведнъж.

Кърмене и хормонални нива

Ако кърмите, хормоните ви влияят на овулацията. По време на лактацията се стимулира многократното освобождаване на яйцеклетката. Вашето бебе е на повече от година, вие все още го кърмите и наистина искате да имате близнаци - настъпи идеалният момент за зачеване. Освен това се смята, че вероятността от многоплодна бременност при вече раждали жени е по-висока, отколкото при тези, които не са раждали..