3 минути Автор: Анастасия Егорова 1997

 • За какво се използва маслото
 • Зеленчук или магазин
 • Защо да се вари
 • Как да го направим
 • Срок на годност

Грижата за новородено бебе носи много радост и много въпроси. Например, трябва ли да използвате бебешко олио и кое е най-доброто за вашето бебе? Защо някои майки го варят и как да го направя правилно? Нека да поговорим за всичко това по ред..

За какво се използва маслото

Ежедневната грижа за новороденото включва лечение на бръчки. На тези места най-често се появява обрив от пелени, защото там е топло и влажно. Когато бебето се движи активно, триенето може да увреди нежната кожа, което води до възпаление и зачервяване..

Затова смазваме новороденото с масло. Първо, зад ушите, след това обработваме цервикалните гънки, слизаме до подмишниците и след това преминаваме към лакътните гънки и малките гънки на дланите. Обработваме краката отдолу нагоре, като започваме с пръсти и постепенно преминаваме към глезенните стави. Не забравяйте да смазвате под коленете и в слабинните гънки.

Не прекалявайте с маслото. Разбира се, той перфектно овлажнява, но твърде честото му използване прави невъзможно кожата да „диша“, което също е лошо. Затова го използваме без фанатизъм, умерено и според нуждите..

Зеленчук или магазин?

Основният критерий при избора на масло е неговата толерантност от бебето и целесъобразността на покупката..

Днес има много продукти за грижа за деца. Такива козметични средства за деца обикновено са стандартизирани, те са хипоалергенни, адаптирани специално за употреба в ранна детска възраст. Няма да е трудно да закупите козметика от известни марки. Въпреки това, дори най-модерното и хипоалергенно лекарство в отделни случаи може да предизвика дразнене на кожата. Можете също така да използвате обикновено смазване на растително масло, слънчогледово или зехтин. Той има няколко предимства:

 • спестява финансови разходи;
 • не причинява алергии;
 • не съдържа аромати и други химични съединения;
 • възможно е маслото да се стерилизира.

Защо да се вари

Това се прави само за стерилизация. Много майки обаче се съмняват в целесъобразността на подобни действия и това е напълно логично обяснено. Факт е, че маслото се използва външно, а не вътрешно. Освен това би било правилно бебето да не се поставя в „стерилен“ свят, защото реалният живот не предполага такива условия.

Но ако въпреки това решите да го сварите, това е вашият личен избор и в него няма нищо престъпно. Важно е само да се научите как правилно да извършвате тази процедура..

Как да го направим

Съветът да сварите маслото не означава, че то трябва да мехури като обикновена вода. Нашата цел е да го стерилизираме и за това е достатъчно да го загреем на водна баня.

За да заври правилно, ще ви е необходимо действителното масло, което сте избрали, голяма тенджера, съд за кипене (стъклен буркан ще свърши работа).

 1. Налейте вода в голяма тенджера. Налейте малко количество масло в стъклен буркан или бутилка и поставете в тенджера. Можете да поставите памучен плат на дъното на саксията. Той ще служи като вид междинен слой и ще предотврати пукнатини в банката. Бурканът с масло трябва да се затопля постепенно. Не поставяйте контейнера във вече вряща вода.
 2. Поставете тенджера на газ и оставете водата да заври, след което намалете котлона. Препоръчва се да се вари от 5 минути (минимум) до 30 (максимум). В този случай трябва да ври само вода, докато маслото се стерилизира чрез нагряване.
 3. След като изтече определеното време, можете да извадите контейнера с масло от водата и да го оставите да се охлади. Охладете до стайна температура, след това затегнете капака и го поставете на хладно тъмно място.

Не бива да се оставя маслото да кипи, в противен случай ще се запали. За да избегнем това, правим водна баня. Ако все пак възникне пожар, не се опитвайте да потушите огъня с вода. В най-добрия случай експериментът ви ще завърши с черно петно ​​на тавана. Контейнерът с горящата течност се покрива с железен капак от тигана, като по този начин се премахва достъпът на кислород. Без изгаряне на кислород пламъкът ще изгасне моментално.

Срок на годност

Свареното масло след термична обработка се счита за стерилно само за няколко часа. Така че, ако искате да използвате стерилно масло за новородено, препоръчително е да направите малка порция и да повторите тази процедура, ако е необходимо..

Във всеки случай всичко, което се прави от ръцете на грижовна майка за новородено малко дете, пренася любовта и нежността си върху собственото си бебе. Ето защо решавате да използвате растително масло, варено у дома или закупено, изборът е ваш..

Как да стерилизираме масло за новородено?

 • Кога се използва стерилно масло??
 • Време за стерилизация на маслени продукти
 • Подготвителен етап
 • Как да варим масло на водна баня?
 • Препоръки за стерилизация и използване на маслени продукти

Кожата на бебе, което наскоро се е родило, се характеризира с повишена чувствителност и уязвимост. През деня може да се появи прекомерна сухота или, обратно, обрив от пелени, които причиняват дискомфорт на новороденото.

Затова много майки се опитват да овлажняват дермата на бебето, като използват не готови бебешки продукти, а натурални растителни масла. За да стане маслото напълно безопасно за новородени, то трябва да се стерилизира. Нека да разберем как да го направим правилно.

Кога се използва стерилно масло??

Кожата на бебето може да се третира със зехтин или слънчогледово масло (както рафинирано, така и нерафинирано). Имайте предвид обаче, че нерафинираното масло има специфична миризма и може да не е приятно за бебето. В резултат на това той ще стане по-мрачен и неспокоен..

Стерилните петролни продукти се използват за:

 • изпълнение на масаж;
 • освобождаване на дермата от сухота (просто добавете 15-20 капки във водата във ваната, за да направите кожата на бебето по-мека и овлажнена);
 • смазване на бръчки за предотвратяване на обрив от пелени.

Необходимо е да се третират кожни участъци:

 • зад ушите;
 • в гънки във врата;
 • подмишници;
 • на лактите;
 • на дланите;
 • между пръстите на краката;
 • под коленете;
 • в слабинните гънки.

Имайте предвид, че с нанасянето на стерилно масло върху деликатната бебешка кожа не трябва да се прекалява. Не е нужно да правите този процес всеки ден. Това е така, защото нанесеният маслен продукт може да запуши порите, предотвратявайки го да „диша“. Използвайте такъв инструмент само при необходимост..

Освен това, когато използвате стерилно масло за първи път, уверете се, че бебето ви не е алергично към този продукт. За да направите това, трябва да нанесете капка масло върху малка част от кожата. Ако след известно време не се появи дразнене, това означава, че продуктът може да се използва според указанията..

В противен случай трябва да се консултирате с педиатър.

Време за стерилизация на маслени продукти

Много майки избират да стерилизират маслото, за да го освободят от всякакви възможни вредни бактерии. Това не винаги е оправдано, тъй като новороденото не живее в стерилни условия и постоянно се сблъсква с различни микроорганизми. Освен това този продукт не се използва вътрешно, а се нанася върху кожата. Повечето родители обаче смятат, че е най-добре да запалят маслото, преди да го използват..

И така, решихте да сварите маслото. Интервалът от време, през който продуктът трябва да бъде обработен, е от 5 до 30 минути, не повече. Трябва обаче да се има предвид, че няма да можете просто да излеете растително масло в тенджера, да го поставите на огън и да го запалите. В този случай петролният продукт ще изгори и полезните му свойства ще бъдат загубени. Освен това при продължително излагане на високи температури петролният продукт може да се запали..

За да запази маслото всичките си витамини и минерали, трябва да се вари на водна баня..

Подготвителен етап

Преди да започнете да стерилизирате маслото за новородено, трябва да подготвите контейнер, в който ще се съхранява..

Най-добрият вариант е малък стъклен буркан с капак или стъклена бутилка. Не се препоръчва да съхранявате масления продукт в пластмасов съд..

Наложително е да се стерилизира контейнерът, в който ще се намира готовото масло. Също така трябва да се вари на водна баня и капак, който ще се използва за затваряне на контейнера..

Задължително е да се провери качеството на петролния продукт, преди да се използва. За целта поставете маслото на тъмно място и оставете там за около половин час. Ако забележите появата на люспи, тогава продуктът е развален. Не може да се използва върху нежната бебешка кожа. Разрешено е обаче образуването на утайки на дъното на контейнера с маслена течност..

Как да варим масло на водна баня?

Процесът на стерилизация на масло на водна баня е съвсем прост..

 • Налейте вода в малка тенджера. Контейнерът се поставя върху горелката с минимален огън. Трябва да изчакате течността да се загрее, но не прекалено гореща. Това е така, защото маслото може лесно да се напука в гореща вода. За да се предотврати напукване на контейнера, много домакини поставят марля или парче плат, сгънато на няколко слоя на дъното на тигана..
 • Изсипете приблизително 250 милилитра масло в стерилен буркан. Контейнерът трябва да се постави във вода, която вече е загрята.
 • Уверете се, че нивото на водата в саксията е с 1 до 2 сантиметра по-високо от масления продукт в буркана. Не затваряйте тенджерата или бурканчето с капак, докато течността се стерилизира. Имайте предвид, че докато стерилизирате маслото, водата в тенджерата постепенно ще заври, така че трябва да се добавя периодично..
 • Докато процесът на печене се калцира, той трябва периодично да се разбърква, така че да се затопли равномерно. За тези цели можете да използвате дървена шпатула.
 • Ще можете да забележите образуването на малки мехурчета на повърхността на маслото. Това ще означава, че продуктът е стерилизиран. След около 20 минути огънят трябва да се изключи и бурканът да се извади от тигана и да се остави да се охлади.

Не се притеснявайте, ако по време на стерилизацията на петролния продукт в контейнера попадне малко вода. Водата бързо ще изплува и ще се изпари.

Докато е на водна баня, маслото не трябва да се възпламенява, тъй като ще се загрее равномерно. Но ако пламък все пак се появи, не се опитвайте да го потушите с вода, това може допълнително да увеличи топлината. Трябва бързо да затворите тигана с капак и да изключите котлона. Без кислород огънят бързо ще изгасне.

Препоръки за стерилизация и използване на маслени продукти

Не се препоръчва да се опитвате да сварите масло в микровълновата печка. Това ще ви попречи да калцинирате храната равномерно, за да се отървете от всички вредни бактерии. Освен това съществува риск съдът с маслена течност да избухне под въздействието на висока температура и да полети на малки фрагменти..

Необходимо е да прилагате стерилно масло върху кожата на бебето само когато продуктът, който сте сварили, е напълно охладен. В противен случай можете сериозно да увредите кожата на бебето си, причинявайки тежко изгаряне. Много е лесно да проверите дали маслото се е охладило - просто капнете малка капка на гърба на китката си. Ако не сте изгорени, можете спокойно да го приложите за дете.

Моля, обърнете внимание, че маслената течност остава възможно най-стерилна в продължение на няколко часа. Ако искате да използвате продукт от този вид през цялото време, препоръчително е да го готвите на малки порции, което ще бъде достатъчно само за еднократна употреба..

По-добре е да съхранявате стерилния продукт на хладно и тъмно място, далеч от слънчева светлина. Благодарение на тези предпазни мерки маслената течност ще може да запази полезните си свойства по-дълго..

Видеото по-долу показва един от популярните начини за стерилизиране на масло за бебе..

Стерилизация на растително масло

Стерилизираното растително масло е необходим и полезен продукт във всеки дом, особено в онези семейства, в които има новородени деца. Може да се използва за здравословни, битови и хранителни цели.

Текст: Анастасия Симакова 8 юни 2014 г.

Съдържанието на статията:

Процес на стерилизация на масло

Стерилизираното растително масло често става необходимо в различни житейски ситуации. Например, това е ефективно средство за лечение на кожата на новородено бебе, както и за зимни препарати. В продажба няма стерилизирано масло, така че трябва да го направите у дома..

Основата за стерилизирано масло ще бъде просто рафинирано масло, което се предлага в търговската мрежа и се предлага в почти всеки дом. Изсипете 250 грама масло в половин литър стъклен буркан. Вземете голяма тенджера, напълнете я с вода и поставете буркан с масло в нея. Поставете тенджерата на огън. Никога не поставяйте маслото в гореща вода, тъй като температурните разлики могат да доведат до спукване на консервата..

Поставете тензух под бурканчето с масло на дъното на тенджерата, разточвайки го на три до четири слоя. Това също ще помогне да предпазите буркана от внезапни промени в температурата.

Разбъркайте леко маслото с дървена лъжица или пръчка, за да се загрее равномерно. Трябва да се стерилизира в рамките на 30-40 минути. Постепенно водата в тенджерата ще заври, така че я добавяйте периодично, в противен случай консервата може да се спука. Уверете се, че водата е с 1-2 сантиметра повече от маслото.

Не се притеснявайте, ако врялата вода попадне в маслото, то бързо ще изплува и ще се изпари, тъй като тези храни имат различна плътност и точки на кипене. Не стерилизирайте голямо количество масло наведнъж, по-добре е да го приготвите отново, ако е необходимо..

Съвети за използване на масло

След стерилизация маслото трябва да се охлади. Едва тогава продуктът е готов за употреба по предназначение. Стерилното масло може да се използва многократно, просто трябва да затворите буркана с чист капак или да го навиете като зеленчуци за зимата. Съхранявайте стерилизираното масло в хладилника.

Забранено е стерилизирането на маслото в микровълнова фурна: прегряването може да доведе до разрушаване на връзките и сложните мазнини на продукта (следователно вече не е възможно да се пържи в отработено масло) и ако не се нагрява, маслото няма да бъде достатъчно стерилно

Понякога се използва стерилизирано растително масло при къпане на деца. За да направите това, добавете 10-15 капки от продукта към водната баня. По-добре е да стерилизирате масло за новородени веднага в бутилка. Това се прави, за да не се излива вече пречистеният продукт в нов контейнер, тъй като е изключително неудобно да се извади от кутията преди масажа..

Прочетете също интересна статия за това как да направите прическа на водопад.

Как да сварите масло за новородено на водна баня

Маслото е от съществено значение за цялостната грижа за новородено. Някои родители се нуждаят само от закупен продукт, други предпочитат да го готвят у дома. В такива случаи проблемът как да се свари масло за новородено на водна баня става спешен..

Стерилизирано бебешко олио

За какво се използва стерилизираното масло?

Използва се за смазване на люспи по главата, гънки в областта на лакътя, близо до дланите, под коленете, близо до стъпалата, в подмишниците. Сухата бебешка кожа също се смазва с този продукт. Правилната грижа за дермата е от съществено значение за предотвратяване на възможно дразнене на кожата. Това може да се случи по следните причини:

 1. Неправилно обличане на бебето и в резултат на това образуването на бодлива топлина.
 2. Кожата се дразни от прекалено много движение на ръцете и краката, особено в горещо време.
 3. Малките деца имат различни съотношения на тялото, отколкото възрастните. Следователно те могат да имат голям брой бръчки. Те могат да развият обрив на пелена, възпаление..
 4. Бебетата може да имат корички на главите си. Те изчезват без допълнително лечение. За да се ускори процесът, те се третират с растително масло..

Понякога при къпане на деца се използва малко количество стерилизирано масло. Нуждаете се от много малко от него: около 15 капки на баня. За почистване на ушните и носните проходи се използват памучни нишки, навлажнени с вода.

Предимства на маслото за грижа за бебешка кожа:

 • овлажнява добре кожата;
 • не съдържа химически добавки, за разлика от закупената козметика за деца;
 • многофункционален, т.е. може да се прилага след къпане, смяна на пелена, за почистване на носа и ушите, лечение на обрив от пелена.

Важно! Не можете обилно, особено напълно смажете бебето с козметично масло.

Какво е полезно за кожата

За лечение на бебешките гънки се използват различни видове растителни масла.

Маслини

Зехтинът е истинско хранилище на хранителни вещества за бебето. Съдържа:

 • антиоксиданти, включително витамин Е;
 • витамини А, D и К;
 • ненаситени мастни киселини: олеинова, линолова, палмитинова, фъстъчена;
 • някои активни химични съединения - алкохоли, терпени, токофероли, феноли и полифеноли.

Използва се за лечение на такива части от тялото на бебето:

 • гънки в кожата;
 • кожата зад ушите (тук тя може да бъде много суха);
 • ушни миди;
 • аксиларни и лакътни гънки;
 • шия;
 • кожа на дланите и пръстите;
 • чучур.

Зехтинът може да се използва за лечение на гнайс - млечни кори, някои видове алергични прояви. Такива белезникави корички трябва да се смазват всеки ден преди къпане..

Маслото е чудесно и за масаж. Трябва да се използва само при стайна температура. Ето защо, ако беше в хладилника, трябва да се загрее. Не масажирайте лицето поради риск от проникване на продукта в очите.

Внимание! Зехтинът не трябва да се втрива твърде силно върху кожата. Трябва да правите нежни кръгови движения с длан, поглаждате и потупвате.

Алергичната реакция може да бъде противопоказание за употребата на този продукт. Не се препоръчва твърде често използване, тъй като може да образува филм върху кожата, който да не пропуска въздух.

Слънчоглед

Съдържа голям брой съставки, които са незаменими за организма. За хигиенни цели можете да приемате нерафинирано слънчогледово олио.

Слънчогледовото масло със студено пресоване съдържа всички хранителни вещества. В процеса на нейното производство слънчогледовите семена се пресоват, изцеждат. Готовият продукт се филтрира и бутилира.

Обхватът на приложение на това масло е същият като този на зехтина. Той е чудесен за лечение на обрив от пелени. След къпане всяка гънка се попива внимателно с кърпа и се смазва със стерилизиран продукт.

Използва се и за хигиенни грижи за носната кухина. Ако в него са се образували много плътни корички, трябва да капнете по 2 капки масло във всяка ноздра. След четвърт час почистете носа с бичури (те могат да бъдат направени от памучна вата). Периодично трябва да почиствате ушите си с памучен тампон, потопен в слънчогледово масло. Рядко децата могат да са алергични към този продукт. Свързва се с наследствено предразположение.

Вазелин

Това е отлично средство за профилактика и лечение на пелена от обриви по кожата. Те могат да смазват гънките на дермата. Използва се за:

 • омекотяване на кожата преди масажни процедури;
 • защита срещу обрив на пелена и бодлива топлина;
 • лечение на срамните устни за новородени момичета;
 • омекотяване и премахване на корички по главата;
 • смазване на кожни гънки.

Забележка! Някои козметици предупреждават родителите да не използват вазелиново масло - то не е естествено, а е синтетично. Те посочват, че вазелинът няма антибактериални и лечебни свойства..

Други

За хигиена на бебето се използват и други естествени масла..

Морски зърнастец

Съдържа различни витамини в достатъчно висока концентрация за лечение на заболявания:

 • рани;
 • изгаряния;
 • пукнатини;
 • обрив от памперс.

Преди да го приложите, препоръчва се болната кожа да се третира с разтвор на фурацилин (една таблетка на 100 ml). На кожата трябва да се нанесе чиста кърпа.

Камфор

Трябва да се използва при настинки. Забранено, когато:

 • епилепсия;
 • алергии;
 • под две години.

Праскова

Те са добри в лечението на дерматит и елиминирането на местата, обриви от пелени. Малки количества прасковено масло се нанасят върху пелената. При голям брой кори в носа се използват памучни турунди, напоени с този продукт.

Ленено семе

Чудесно е за къпане на бебета. Малко количество от продукта се добавя към топла вода. След измиване е препоръчително внимателно да масажирате кожата.

Защо да стерилизираме масло

Според някои родители детето трябва да бъде „свикнало“ с околната среда, за да може имунната му система да се бори с бактериите и вирусите. Това е напълно правилно мнение. Кожата на новороденото обаче се нуждае от специална защита. Тя е по-нежна и по-склонна към дразнене. Ето защо не трябва да провокирате специално контакт на детската кожа с микроорганизми. За да предотвратите увреждане на продукта и контакт на тялото на детето с вредни микроби, трябва да го сварите.

Как да се вари масло на парна баня

Всеки продукт ще служи като основа за стерилизирано масло. Как да стерилизираме масло за новородени определя резултата от хигиенните процедури.

Подготовка на контейнера

250 г масло трябва да се налеят в половин литров буркан. Напълнете голяма тенджера с вода и поставете буркана в нея. Поставете контейнера на огън.

Забележка! Бурканът никога не трябва да се поставя в гореща вода. Поради голямата температурна разлика може да се спука.

Поставете марля или плат, сгънати на няколко слоя под буркана. Тази мярка го предпазва от резки температурни промени..

Кипене

Родителите трябва да имат уменията да запалват растително масло за новородени. По време на нагряването разбъркайте продукта равномерно (с пръчка или дървена лъжица). Време на стерилизация (от момента на кипене) - 40 минути. През цялото това време водата в тигана ще заври. Следователно трябва да се зарежда периодично. Ако не го направите, банката ще се спука. В тигана трябва да има няколко сантиметра повече вода, отколкото масло.

Ако врялата вода попадне в маслото, няма да се случи нищо лошо - то бързо ще се изпари. Строго е забранено да го готвите в микровълнова печка или мултикукър. От това бързо се прегрява. В резултат на прегряване се увреждат химически връзки, от които маслото ще навреди на бебето.

Как да съхранявате маслото правилно

Най-добре е вареният продукт да се съхранява в хладилник. Не е необходимо да ги запасите за бъдеща употреба - достатъчно е да стерилизирате не повече от чаша мазнина. Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина.

Сварената мазнина може да се съхранява в килера. При спазване на правилата за съхранение (стайна температура и отсъствие на пряка слънчева светлина), той е подходящ за употреба за дълго време.

Периодът, в който маслото се счита за стерилно

Педиатрите предупреждават, че маслото не запазва стерилните си свойства дълго време. Максималната продължителност на стерилността на варен мастен продукт е само няколко часа. За да използвате само стерилно масло, трябва да приготвите малко количество от него.

Ако обаче периодът, през който маслото е загубило стерилните си свойства е изтекъл, няма нужда да го изхвърляте. Прилага се както обикновено - за извършване на хигиенни процедури (например масаж).

Стерилното масло за новородени се използва за лечение на бебешка кожа, склонна към възпаление. Предотвратява развитието на обрив на пелена и дразнене. Уменията за това как да стерилизирате новородено масло на водна баня помагат кожата на вашето бебе да бъде здрава и добре поддържана по всяко време.

Комплект за първа помощ за новородено: как да направите стерилно масло

В аптеките и специализираните детски магазини има голямо разнообразие от продукти за грижа за нежната и чувствителна кожа на новородено. Но добавките и ароматите, които те съдържат, могат да раздразнят кожата. Ето защо домашното масло е най-безопасният и доказан продукт за грижа..

За грижата за бебето е подходящо слънчогледово или необработено зехтин. По-добре е да изберете малки буркани, в които ще се съхранява стерилно масло, с плътно прилепващи капаци. Те трябва да бъдат добре измити и стерилизирани. След това поставете да се охлади върху мека кърпа без власинки. За това е подходяща вафлена кърпа..

В тенджера се налива вода, така че бурканът с масло да се скрие с 2/3. На дъното се поставя специална решетка, марля или лист картон. Това ще предпази буркана от силно прегряване, което може да доведе до неговото скъсване. Поставете тигана на огън и загрейте малко водата. Не трябва да е прекалено горещо, в противен случай бурканът може да се спука..

Маслото се излива в предварително приготвени буркани до половината от обема. Те се потапят в тенджера, така че нивото на водата да е с 2-3 см по-високо от нивото на маслото в буркана. Не затваряйте буркана, ако изведнъж водата попадне в маслото, то бързо ще се изпари.

От време на време маслото трябва да се разбърква с дървена пръчка, така че да се затопли равномерно. Целият процес на стерилизация отнема не повече от 30 минути.

В края на стерилизацията трябва внимателно да извадите буркан стерилно масло и да го оставите да се охлади. След като маслото се охлади, може да се използва според указанията. Стерилното масло се съхранява добре; за това бурканът се затваря плътно с капак и се поставя на тъмно място.

Кожата на новороденото е суха и поради това изисква специални грижи и хидратация. Растителното масло е добър естествен овлажнител. След извършване на хигиенни процедури те трябва добре да смажат всички гънки по тялото на бебето. Маслото има антисептични свойства, елиминира възпалението, поради което служи като добро средство за лечение и профилактика на обрив от пелени.

Стерилно растително масло може да се използва за почистване на главата на бебето от „млечни“ корички. А също така можете от време на време да избърсвате областта на слабините на новороденото, когато сменяте пелената. Маслото почиства добре и не изсушава кожата.

Но не прекалявайте със стерилното масло за грижа за бебето. Масленият филм, който предотвратява образуването на пот, може да причини бодлива топлина и да доведе до лоша терморегулация.

Необходимо е да се подготвите предварително за раждането на бебето, за да се насладите на всяка минута от времето, прекарано заедно..

Как родителите правят стерилно растително масло за грижа за кожата на новороденото: Ръководство стъпка по стъпка

Новороденото бебе се нуждае от специални грижи. Кожата на бебето е много нежна и изисква внимателно боравене. Трябва да се грижите не само за ежедневно къпане, но и за обработка на тялото на бебето след водни процедури. Какво означава да изберете?

Вариант втори - търговска козметика или редовно стерилно масло. Повечето майки използват натурални продукти. Нека да поговорим за това как правилно да приготвим масло у дома за нанасяне върху кожата на детето. Ще обсъдим различните видове масла и ще определим кое е най-подходящото.

 • Предимства на растителното масло
 • Защо е стерилизиран продукт в къщата?
 • Инструкции стъпка по стъпка за стерилизация
 • Съхранение на стерилно масло
 • По рафтовете има много масла, на които да се даде предпочитание?
 • Необходимо ли е да се стерилизира

Предимства на растителното масло

Защо се използва растително масло за новородени? В края на краищата е много по-лесно да закупите продукт на добре позната марка. Има сертификати за качество на специални бебешки масла. Те са подходящи за малки деца и са хипоалергенни. Но дори и най-добрата козметика има аромати и други химически елементи. Да, тези продукти са проектирани и адаптирани за бебета. Но не можете да бъдете напълно сигурни, че кожата на вашето мъниче ще приеме това, което сте купили в магазина. Случва се, че един от компонентите причинява индивидуална непоносимост. В резултат на това възниква дразнене.

Закупените продукти не се нуждаят от стерилизация. Съмненията относно качеството и състава обаче винаги остават. Запазете експериментите за в бъдеще. Когато става въпрос за новородено, по-добре е да използвате натурални продукти. Плюсове на растително масло:

 • не предизвиква алергични реакции;
 • не се съмнявате в неговия състав;
 • подлежат на стерилизация;
 • не изисква големи разходи.

Изборът зависи от мама. Ако решите да отдадете предпочитание на естествен продукт, трябва да изберете най-добрия вариант.

Защо е стерилизиран продукт в къщата?

За бебе можете да приемате вазелин, слънчогледово или зехтин. Те се използват за няколко цели:

 • за масаж;
 • за премахване на сухата кожа (15 - 20 капки във вода за къпане);
 • за третиране на гънки по кожата, за да се избегне обрив от пелена.

Масажът се прави с леки движения. Трябва да нанесете масло върху дланта на ръката си и да погалите ръцете, краката, корема, гърба на бебето.

Гънките се обработват така, че да няма обрив на пелена. Тези места са влажни и топли. В допълнение, триенето възниква, когато малкото дете се бави активно. Трябва да се предотврати възпалението. На кои зони трябва да обърнете внимание?

 • зад ушите;
 • гънки във врата;
 • подмишници;
 • сгъвания на лакътя;
 • длани;
 • между пръстите на краката;
 • под коленете;
 • ингвинални гънки.

Не е нужно да покривате цялото си тяло с мазен продукт всеки ден. Порите трябва да дишат. Не забравяйте, че допълнителното усърдие по този въпрос не е добре дошло..

Инструкции стъпка по стъпка за стерилизация

Преди да обработите тялото, трябва да приготвите маслото. Как да стерилизираме маслото за новородено правилно? Всичко е изключително просто:

 1. Налейте вода в средно голяма тенджера;
 2. Напълнете стъкления съд с масло. Буркан или бутилка ще свършат работа;
 3. Покрийте дъното на тигана с памучен плат или марля, сгъната на няколко слоя. Това ще предотврати напукване на стъкления съд;
 4. Поставете ястието с масло в тенджера със студена вода. Ако стъклото е потопено в гореща чаша, то може да се спука. Няма нужда да се покрива;
 5. Загряваме водата, като я кипнем. Маслото ще се загрява едновременно;
 6. Уверяваме се, че самото масло не кипи. В противен случай може да се запали;
 7. Продължителността на процеса на стерилизация е приблизително 20 минути;
 8. Докато водата кипи, разбъркайте маслото. Използвайте дървена лъжица или пръчка;
 9. Добавете изпарената вода. Нивото му трябва да е с 1-2 см по-високо от маслото.

Съхранение на стерилно масло

Стерилното масло за новородени се използва при стайна температура. По-добре е да го съхранявате в хладилник. Но преди употреба излейте малко количество и го оставете да се затопли. Например можете да вземете малка бутилка или чаша.

Не трябва да се снабдявате със стерилен продукт. По-добре да готвите отново, ако е необходимо. 100 - 150 грама за едно хранене са достатъчни.

Внимание, важен момент! Ако маслото се запали по време на стерилизация, не се опитвайте да го гасите с вода. Просто покрийте с капак. Достъпът на кислород ще спре и изгарянето ще стане невъзможно.

Горната техника е подходяща за всички видове растителни масла, както и за вазелин, който е синтетичен продукт. Няма други опции. Не варете масло директно в тенджера или друг съд на огън. Не можете да направите това и в микровълновата печка..

Не е трудно да се направи продукт стерилен на водна баня. Следователно търсенето на други пътища не се изисква..

По рафтовете има много масла, на които да се даде предпочитание?

По отношение на сортовете и трите от горните варианти са подходящи. Но все пак се препоръчва да харчите пари за маслини. Ползи:

 • лечебен ефект;
 • отлична хидратация;
 • не оставя следи по дрехите.

Педиатрите съветват закупуването на вазелин за новородени. Този продукт трябва да бъде във вашата аптечка. Ако не за постоянно използване, то поне за редуване с друго. Бебето ще бъде полезно в такива случаи:

 • за избърсване на кожни гънки;
 • за премахване на корички по главата;
 • за третиране на бодлива топлина;
 • за обработка на дъното при смяна на пелена;
 • за заздравяване на микропукнатини в кожата;
 • за спиране на възпалението.

Вазелиновото масло е абсолютно безопасно за бебето. Той има антисептичен, лечебен ефект, не предизвиква дразнене и служи като пречка за възпроизводството на патогени. Освен това е подходящ за всички типове кожа и перфектно задържа влагата в горните слоеве на епидермиса.

Необходимо ли е да се стерилизира

Според някои майки детето трябва да се привиква към околната среда от раждането си. Съвсем правилно. Новородените бебета обаче се нуждаят от специални грижи. Не трябва умишлено да провокирате контакт на вредни микроорганизми с деликатната бебешка кожа. Следователно вазелиновите, маслиновите и слънчогледовите масла могат да се стерилизират..

Ще дойде време и бебето ще получи своята порция бактерии и микроби. Не можете дори да се съмнявате в това. Междувременно животът на малкия човек тепърва започва. И вашата задача е да осигурите максимална безопасност през началния период..

Как правилно да се справяте и да се грижите за кожните гънки на бебето

Как да сварите масло за новородено?

Споделете в социалните медии мрежи:

Невъзможно е да се осигурят пълноценни грижи за новородено дете и правилното му развитие, ако нямате всички необходими инструменти в арсенала си. Едно от тях е растителното масло. Някои майки предпочитат да отделят по-малко време за приготвяне на продукти със собствените си ръце и да купуват готова бебешка козметика, докато други, напротив, са склонни да правят всичко лично и следователно, при липса на предварителен опит, възниква въпросът как да се вари масло за новородено. Именно тази тема ще разгледаме в тази статия..

Прасковено масло

Съществуващите раздразнения, дерматит и обрив от пелени могат да бъдат лекувани с прасковено масло. Този вид масло, както и маслото от кайсия, също са чудесни за прочистване на носа на детето. Преди да го използвате, носните проходи трябва да се третират с физиологичен разтвор. Памучен тампон, потопен в прасковено масло, се вкарва в подготвената ноздра и се превърта няколко пъти, освобождавайки носния проход.

Прасковеното масло за новородени има подхранващи и овлажняващи свойства. Възможно е да се прилага върху областта на гънките и свещениците под пелената, за да се предотврати обрив на пелена (повече в статията: Как се прилага кремът Bubchen под пелена?).

Защо се нуждаете от растително масло за новородено?

Ако сте щастлива майка на второ, трето или пето бебе, тогава едва ли ще имате въпрос защо имате нужда от растително масло за бебета. Но как да се вари масло за новородени е доста вероятно, защото опитът с отглеждането на всяко дете винаги е малко по-различен от предишното..

Ако не сте доволни от първото си дете, информацията за използването на такъв козметичен продукт за вашето дете ще ви бъде полезна. И така, маслото за новородени се използва за организиране на правилните ежедневни грижи за бебето. Тук всичко е просто:

 1. Първоначално не винаги е възможно да познаете правилно какво да облечете за бебето. В резултат на това той се изпотява и нежната кожа се покрива с бодлива топлина..
 2. Когато детето започне активно да движи краката и ръцете, кожата силно се разтрива и ако е горещо, това провокира ускорено увреждане, тъй като епидермисът на новородените е много тънък.
 3. Бебетата нямат същите пропорции на тялото като възрастните. Следователно те имат много гънки, при които отново могат да се появят пеленен обрив, дерматит и други неприятни явления както за бебето, така и за родителите му..
 4. Много новородени имат жълти корички на главите си. Сами по себе си те могат да си отидат, но е по-добре да ускорите този процес, така че косата да може да расте нормално и кожата на детето да не сърби.

Във всички тези случаи растително масло се използва за смазване на люспите на главата, гънките на лактите, близо до дланите, под коленете, близо до краката, подмишниците, зад ушите, както и суха кожа, ако бебето е родено недоносено.

Важно! Моля, обърнете внимание, че не можете напълно и много обилно да покривате детето си с растително масло. И въпросът тук изобщо не е, че голо дете ще се изплъзне от ръцете ви като змия. Маслото запушва порите на кожата и кислородът на тялото при бебетата се дължи до голяма степен на това покритие..

Кое масло да изберете?

Във всеки магазин за бебе днес можете да си купите подходяща козметика, за да не заври маслото за новороденото. По правило такива продукти за грижа се подлагат на задълбочен контрол на качеството и безопасността, което е ключът към тяхната хипоалергенност. Но човек не може да бъде 100% сигурен в състава на такъв продукт. Ето защо, ако сте предпазливи към съвременната химия и козметика, по-добре е да отделите време и да сварите масло за новородено.

Важно! Допълнителни предимства на разтвора за използване на стерилизирано натурално растително масло:

 • значителни икономии в пари;
 • абсолютна хипоалергенност с правилния избор на масло;
 • няма вредно въздействие върху тялото на бебето от спомагателни аромати и други химични съединения.

Дори хората на древните цивилизации са знаели, че всяко растително масло има своя благоприятен ефект върху човешкото тяло. За бебе могат да се използват следните видове този лечебен агент:

 • маслина - подходяща за овлажняване и насищане на бебешката кожа с хранителни вещества, дава лек антисептичен ефект;
 • слънчоглед - насърчава регенерацията и добре възстановява сухата кожа;
 • кайсия - отлично средство за лечение на дерматит, облекчаване на възпаление, регенерация на клетките;
 • праскова - овлажнява, подхранва, дава противовъзпалителен ефект при дерматит;
 • туя - антисептик, който се използва и за заздравяване на рани.

Кое масло е най-добро за новородено - решете сами, въз основа на това какво точно притеснява вашето бебе и какъв ефект очаквате.

Полезни съвети

Ако въпреки това решите да не варите масло за новородено сами, а да купувате бебешка козметика, не забравяйте да обърнете внимание на:

 • състав - в идеалния случай трябва да се посочи само масло (една или комбинация от няколко опции), ако са налични допълнителни вещества, трябва да присъства знакът „хипоалергичен“, „сертифициран“;
 • аромати, консерванти трябва да отсъстват;
 • срок на годност не трябва да надвишава 12 месеца.

Какво трябва да има в състава?

Растителното масло за бебета е чудесно за грижа за кожата:

 • Прасковено масло за новородено облекчава перфектно зачервяването по време на обрив от пелена и овлажнява кожата.
 • Маслината е известна със своите антисептични свойства.
 • Слънчогледът (именно той беше подходящ за детето ми) бързо заздравява рани и премахва зачервяванията по кожата.
 • Срещнахме и добри отзиви за маслото от кайсиеви ядки. Той се прилага добре върху кожата, лекува обриви от пелени, а също така се използва за масаж.
 • Някои лекари съветват използването на вазелин за новородени. Но бихме искали да обърнем вашето внимание на факта, че вазелиновото масло не е естествено, а синтетично. Може да се използва за масаж, но за почистване на носа и ушите, както и за овлажняване на суха кожа, е по-добре да изберете нещо естествено. В допълнение, вазелинът няма антибактериален и лечебен ефект, за разлика от други масла, за които писахме по-горе. И както казват в рецензиите, основата на вазелин не се прилепва толкова лесно по кожата, колкото зехтина или естественото прасковено масло..
 • Можете да си купите смес от масла за грижа за кожата на новороденото. Например, маслото "Krokha" съдържа зехтин, масло от слънчоглед и борови ядки.
 • Можете също така да разгледате варианти като масла с екстракти от невен, морски зърнастец, кедър. Но някои бебета са имали зачервяване на кожата, след като са ги използвали..

Споменатите по-горе масла се считат за най-добрите природни средства за подпомагане грижата за кожата на новородено бебе. По-добре е да купите лекарството в аптеките, срокът на годност е максимум 1 година и трябва да се стерилизира.

Как да сваря масло?

Концепцията за врящо масло не е напълно правилна; тук се използва методът на стерилизация на водна баня. Ако се стреми да избълва, кипи или да бъде твърде дълго под въздействието на открит огън, целият агент може да се запали и да ви причини непоправима вреда..

От какво имаш нужда:

 1. Голяма тенджера.
 2. Стъклен буркан.
 3. Самото масло.
 4. Памучен плат.

Сварете маслото:

 1. Налейте студена или топла чешмяна вода в тенджера.
 2. Поставете памучен плат на дъното, за да предотвратите напукване на буркана.
 3. Поставете буркан с масло в тенджера с вода.
 4. Поставете цялата тази конструкция на печката.
 5. Оставете водата да заври и незабавно намалете топлината.
 6. Оставете тенджера с бурканче масло на най-ниския огън за 10-30 минути, като не оставяте маслото да заври.
 7. Извадете буркана и изчакайте да се охлади.
 8. Завийте обратно капака и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Важно! Ако не сте следили и маслото все още е кипнало, след което се е запалило, в никакъв случай не го гасете с ръце или вода. Просто покрийте буркана с капака на тигана, блокирайки достъпа на кислород вътре. Изгарянето ще спре.

Подготвителен етап

Преди да започнете да стерилизирате маслото за новородено, трябва да подготвите контейнер, в който ще се съхранява..

Най-добрият вариант е малък стъклен буркан с капак или стъклена бутилка. Не се препоръчва да съхранявате масления продукт в пластмасов съд..

Наложително е да се стерилизира контейнерът, в който ще се намира готовото масло. Също така трябва да се вари на водна баня и капак, който ще се използва за затваряне на контейнера..

Задължително е да се провери качеството на петролния продукт, преди да се използва. За целта поставете маслото на тъмно място и оставете там за около половин час. Ако забележите появата на люспи, тогава продуктът е развален. Не може да се използва върху нежната бебешка кожа. Разрешено е обаче образуването на утайки на дъното на контейнера с маслена течност..

Видео

Надяваме се, че сте научили много полезна информация от тази статия относно използването на растително масло, докато се грижите за бебето си. Направете всичко за него внимателно, внимателно, създайте комфортни условия за живот и ще получите много приятни минути за общуване с най-скъпия и обичан човек, ще откриете много нови неща с него, ще се радвате и ще се наслаждавате на всеки момент.

Как да стерилизираме и пастьоризираме консерви на водна баня. И двата метода на топлинна обработка се състоят в затопляне на буркани с бъдещи консерви, поставени в тях на водна баня или просто в тиган с гореща (пастьоризация) или нискокипяща (стерилизация) вода. Всеки вид консерви има свой собствен режим на топлинна обработка, който винаги е посочен в съответната рецепта. Независимо от това дали стерилизацията или пастьоризацията трябва да се извършват за 5 или 50 минути, това винаги трябва да се прави в определена последователност:

• Вземете голяма тенджера с широко дъно, която може да побере няколко кутии със същия размер. Поставете решетка на дъното на гърнето и покрийте с кърпа. Ако нямате такава решетка, можете да използвате дебела подложка от кухненска кърпа, сгъната на 3-4 слоя;

• Изсипете гореща вода в тенджера или загрейте студена вода. Нивото му зависи от метода на затваряне (за най-често срещания метод за затваряне с метални капаци водата се излива до нивото на детайла в кутии). Но предвид факта, че когато инсталирате консервите в тигана, част от водата ще бъде изместена, за всеки случай налейте малко по-малко вода и дръжте чайник с вряща вода под ръка, за да го добавите към тигана, ако е необходимо;

• за да не се спука стъкленият буркан, който поставяте в гореща вода, температурата на водата не трябва да е по-висока от температурата на съдържанието на буркана, в краен случай не по-висока от 10-15 ° С. Ако това не е посочено в рецептата, първо загрейте водата до 35-75 ° C. Това не е грешка: толкова голяма разлика в температурите се дължи на температурата на съдържанието на консервата - колкото по-студена е, толкова по-ниска трябва да бъде температурата на водата в тенджерата. И така, зеленчуковите салати се поставят в буркани студени - те се нуждаят от вода с температура 35 ° C, а компотите, натуралните консерви и маринатите се заливат с врящи или горещи пълнежи - те се нуждаят от по-гореща вода;

• Поставете бурканите на стойката, така че да не се сблъскат помежду си и със страните на тигана (пролуката трябва да бъде поне 5-10 мм) и ги покрийте със стерилизирани капаци. Моля, обърнете внимание, че само един размер може да се пастьоризира или стерилизира в един тиган;

• сега можете да добавите необходимото количество вода от чайника, така че нивото на водата в тенджерата с монтираните в нея консерви да съответства на нивото на консервите, но не по-малко от 3 см от горната част на консервите;

• след като бурканите са монтирани, покрийте тигана с капак. След това постепенно загрявайте водата до температурата, посочена в съответната рецепта, и я поддържайте за зададеното време, без да спирате нагряването. Не забравяйте, че водата в тенджерата никога не трябва да кипи бурно;

• времето на пастьоризация и стерилизация (посочено в рецептите) започва да се брои само от момента, в който е достигната необходимата температура на водата. Използвайте термометър, за да го измерите;

• След завършване на процеса на пастьоризация или стерилизация започнете да изваждате кутиите от водата и незабавно да ги запечатвате. Направете го бързо и внимателно: без да махате капака, хванете буркана за гърлото с помощта на специална скоба (щипци) или държач за гърне, прехвърлете го на масата и бързо го запечатайте с помощта на шевна машина. В някои случаи стерилизираните буркани се навиват на руло, без да се изваждат от водата, и след това се охлаждат чрез добавяне на студена вода в тигана;

• Проверете запечатаната кутия за течове, като я навиете няколко пъти на масата, за да се уверите, че под капака не се появяват капки пълнеж. След това го охладете, както се препоръчва в рецептата (за повече подробности вижте раздела „Запечатваме бързо и надеждно“).

Правете всичко в тази последователност, но имайте предвид, че успехът на това събитие само ще ви гарантира стриктно спазване на определени правила.

Правило 1. Банките, които ще запечатвате с метални винтови капачки, не трябва да се затягат преди нагряване, тъй като водните пари в кутията ще създадат налягане, което може да счупи капачката. Тези капаци се завинтват по същия начин, както се навиват обичайните - веднага след стерилизация.

Правило 2. Стъклените капаци с метални скоби могат да бъдат затворени преди нагряване, тъй като щипката позволява на излишния въздух и водни пари да излизат изпод капака по време на нагряване. Основното нещо е да запомните, че трябва да напълните такива буркани до ниво 2-3 см под горната част на гърлото на буркана. По време на охлаждането в буркана под стъкления капак ще се създаде вакуум, който ще притисне здраво капака с гумен пръстен към гърлото на буркана..

Правило 3. Не забравяйте, че времето, необходимо за нагряване на водата до точката на кипене при стерилизация на половин литрови и еднолитрови кутии е не повече от 15 минути, за трилитрови кутии - не повече от 20 минути.

Обърни внимание! Тъй като пастьоризацията е по-щадящ метод за термична обработка на консерви, отколкото стерилизация, ще отделите повече време за това, но ще получите по-привлекателни на вид детайли, тъй като по време на пастьоризацията деликатните плодове запазват по-добре формата си, тъй като по-малко кипят.

Как да стерилизираме консерви в газова фурна. Този метод на стерилизация, използван преди това предимно за топлинна обработка на консерви със стъклени капаци и метални скоби, се използва все по-често, включително стерилизиране на консерви с конвенционални калаени капаци. В сравнение с метода за стерилизация на водата, описан по-горе, той е по-малко обезпокоителен. Единственият му недостатък е, че е изключително трудно да се стерилизират големи консерви по този начин. Има два начина за стерилизиране на пълнените кутии във фурната: 1) просто поставяне на кутиите върху решетка; 2) върху лист за печене с вода. Ще разберете как да поставите бурканите върху решетката без мен, а за втория метод напълнете дълбок лист за печене с гореща вода с дълбочина 2 см, поставете напълнените буркани, покрити със стерилизирани капаци или затворени с капаци, закрепени с щипки върху него. След това поставете решетка или лист за печене с буркани във фурна, загрята до 100 ° C, след това увеличете температурата до 140-180 ° C и стерилизирайте. Най-добре е да използвате този метод, за да съкратите времето за стерилизация на детайли, които изискват продължителна топлинна обработка, като хайвер и други подобни закуски. Спестено е време поради факта, че във фурната може да се настрои по-висока температура - съответно времето за стерилизация се намалява. Например, за да стерилизирате литър кутия хайвер, ще са достатъчни около 15 минути (обичайното време за стерилизацията му е поне 1 час).

Обърни внимание! Времето за стерилизация на консервираната храна във фурната не съответства на времето, посочено в рецептите за стерилизация във вряща вода, обикновено се избира емпирично в съответствие с размера на контейнера, начина на готвене и плътността на опаковане на консерви, свойствата на суровините, както и индивидуалните възможности на самата фурна. Тъй като фурните на всеки са различни, преди да решите да стерилизирате консерви по този начин, извършете контролна стерилизация на една консерва, като внимателно наблюдавате процеса в прозореца на фурната. Запишете всичките си наблюдения, включително минутата на минута за времето, което се случва в напълнения буркан. Особено важно е да не пропускате момента на кипене - по това време в пълнежа се появяват възходящи мехурчета или горният слой на дебел детайл започва да се движи. Времето за стерилизация се счита, както обикновено, от момента на кипене..

Обърни внимание! При стерилизация на консерви в газова или електрическа фурна за дълго време, уплътненията могат да бъдат повредени от високи температури. Затова е най-добре да се стерилизира в тава, пълна с вода. В този случай при нагряване се образуват водни пари, които предпазват венците от изсушаване. Освен това водните пари са по-добър проводник на топлина от сухия въздух, така че съдържанието на кутиите ще се затопли по-бързо - следователно времето за стерилизация може да бъде съкратено.

Как да стерилизираме консерви в електрическа фурна. Този метод е достатъчно удобен и лесен за стерилизиране на малки консерви, ако няма друг начин да се направи по-бързо. Недостатъкът му е, че стерилизацията отнема повече време от обикновено и най-важното е, че е трудно точно да се зададе температурата и времето на завършване на процеса. Освен това се увеличава консумацията на енергия. За да стерилизирате напълнените буркани в електрическа фурна, поставете ги върху сух лист за печене или във вода, излята на дъното на тавата със слой от 2 см и я поставете във фурната възможно най-ниско. Кутиите могат да се поставят и директно на дъното на фурната, но първо тя трябва да се загрее малко, като се включи долният нагревател за 10 минути. Преди да поставите бурканите на дъното (под) фурната, покрийте я с мокър парцал, така че водни пари да се образуват по време на процеса на стерилизация. Когато поставяте консерви, не забравяйте, че между тях трябва да има свободно пространство, така че те да могат да се нагряват равномерно по цялата повърхност. По ширината на огнището в един ред се поставят 2-литрови кутии. Ако зададете повече, те ще бъдат твърде плътно притиснати един към друг. По дължина на фурната се поставят 4 литрови буркани и по този начин 8 литрови буркани се стерилизират едновременно. Бурканите с половин литър могат да се поставят на две нива - това ще ви позволи незабавно да стерилизирате 16 буркана. Когато регулирате температурата, имайте предвид, че тъй като топлия въздух е отгоре, не е препоръчително да оставяте горния нагревател постоянно включен. Ако това се направи, след известно време горният въздушен слой ще се нагрее до температура от 130 ° C и по-висока, а долният - само до 70 ° C. В този случай горният ред на половин литрови кутии ще бъде прегрял, а долният няма да бъде достатъчно нагрят. За да избегнете това, включете едновременно и двете отоплителни устройства и след 20-30 минути изключете горното устройство, оставяйки само долното включено. Ако трябва да стерилизирате половин литрови буркани, инсталирани на две нива, първо включете горното устройство за 20-30 минути, а след това го изключете и продължете отоплението за 5-10 минути, като включите долното устройство. За да се определи по-точно времето, по време на стерилизацията на първата партида консерви, 20 минути след изключване на долното устройство, извадете една консерва от фурната, бързо я отворете, измерете температурата на съдържанието й и оценете състоянието му. В зависимост от височината на температурата, консистенцията на консервираната храна и външния вид на плодовете, процедирайте по следния начин. Ако температурата в буркана е под 70 ° C, включете долното устройство за 15-20 минути, в противен случай детайлът няма да бъде напълно стерилизиран; ако температурата е над 70 ° C, обърнете внимание на състоянието на плодовете (тяхната твърдост и общ вид) и решете колко продължителна трябва да бъде стерилизацията. След като определите температурата на съдържанието на буркана, покрийте го отново с капака възможно най-скоро и го върнете във фурната за поне 20 минути..

Обърни внимание! Не забравяйте, че процесът на регулиране на температурата в електрическа фурна зависи от броя на консервите и вида на консервираната храна. Колкото повече кутии са стерилизирани, толкова по-дълго е включено долното отоплително устройство. И имайте предвид, че плодовете и плодовете, които бързо кипят, не се стерилизират дълго и в края на процеса на стерилизация се оставят в изключената затворена фурна, докато се охладят напълно.

Обърни внимание! Когато стерилизирате компоти и други консерви с пълнеж, за да контролирате температурата, използвайте буркан с вода, покрит с капак или пергаментова хартия (контролен буркан), като го поставяте във фурната с напълнените буркани. Като се има предвид, че водата се загрява по-бързо от изливането, можете да определите температурата в кутия с компот, без да я изваждате от фурната. След измерване на температурата на водата в контролния буркан, ще трябва само да направите прости изчисления, основаващи се на факта, че температурата в буркани с компот в този момент ще бъде приблизително с 5 ° C по-ниска.

Инструкции стъпка по стъпка за стерилизация

Преди да обработите тялото, трябва да приготвите маслото. Как да стерилизираме маслото за новородено правилно? Всичко е изключително просто:

 1. Налейте вода в средно голяма тенджера;
 2. Напълнете стъкления съд с масло. Буркан или бутилка ще свършат работа;
 3. Покрийте дъното на тигана с памучен плат или марля, сгъната на няколко слоя. Това ще предотврати напукване на стъкления съд;
 4. Поставете ястието с масло в тенджера със студена вода. Ако стъклото е потопено в гореща чаша, то може да се спука. Няма нужда да се покрива;
 5. Загряваме водата, като я кипнем. Маслото ще се загрява едновременно;
 6. Уверяваме се, че самото масло не кипи. В противен случай може да се запали;
 7. Продължителността на процеса на стерилизация е приблизително 20 минути;
 8. Докато водата кипи, разбъркайте маслото. Използвайте дървена лъжица или пръчка;
 9. Добавете изпарената вода. Нивото му трябва да е с 1-2 см по-високо от маслото.

За какво се използва маслото

Ежедневната грижа за новороденото включва лечение на бръчки. На тези места най-често се появява обрив от пелени, защото там е топло и влажно. Когато бебето се движи активно, триенето може да увреди нежната кожа, което води до възпаление и зачервяване..

Затова смазваме новороденото с масло. Първо, зад ушите, след това обработваме цервикалните гънки, слизаме до подмишниците и след това преминаваме към лакътните гънки и малките гънки на дланите. Обработваме краката отдолу нагоре, като започваме с пръсти и постепенно преминаваме към глезенните стави. Не забравяйте да смазвате под коленете и в слабинните гънки.

Не прекалявайте с маслото. Разбира се, той перфектно овлажнява, но твърде честото му използване прави невъзможно кожата да „диша“, което също е лошо. Затова го използваме без фанатизъм, умерено и според нуждите..

Защо е стерилизиран продукт в къщата?

За бебе можете да приемате вазелин, слънчогледово или зехтин. Те се използват за няколко цели:

 • за масаж;
 • за премахване на сухата кожа (15 - 20 капки във вода за къпане);
 • за третиране на гънки по кожата, за да се избегне обрив от пелена.

Масажът се прави с леки движения. Трябва да нанесете масло върху дланта на ръката си и да погалите ръцете, краката, корема, гърба на бебето.

Гънките се обработват така, че да няма обрив на пелена. Тези места са влажни и топли. В допълнение, триенето възниква, когато малкото дете се бави активно. Трябва да се предотврати възпалението. На кои зони трябва да обърнете внимание?

 • зад ушите;
 • гънки във врата;
 • подмишници;
 • сгъвания на лакътя;
 • длани;
 • между пръстите на краката;
 • под коленете;
 • ингвинални гънки.

Не е нужно да покривате цялото си тяло с мазен продукт всеки ден. Порите трябва да дишат. Не забравяйте, че допълнителното усърдие по този въпрос не е добре дошло..

Зеленчук или магазин?

Основният критерий при избора на масло е неговата толерантност от бебето и целесъобразността на покупката..

Днес има много продукти за грижа за деца. Такива козметични средства за деца обикновено са стандартизирани, те са хипоалергенни, адаптирани специално за употреба в ранна детска възраст. Няма да е трудно да закупите козметика от известни марки. Въпреки това, дори най-модерното и хипоалергенно лекарство в отделни случаи може да предизвика дразнене на кожата. Можете също така да използвате обикновено смазване на растително масло, слънчогледово или зехтин. Той има няколко предимства:

 • спестява финансови разходи;
 • не причинява алергии;
 • не съдържа аромати и други химични съединения;
 • възможно е маслото да се стерилизира.

Защо да се вари

Това се прави само за стерилизация. Много майки обаче се съмняват в целесъобразността на подобни действия и това е напълно логично обяснено. Факт е, че маслото се използва външно, а не вътрешно. Освен това би било правилно бебето да не се поставя в „стерилен“ свят, защото реалният живот не предполага такива условия.

Но ако въпреки това решите да го сварите, това е вашият личен избор и в него няма нищо престъпно. Важно е само да се научите как правилно да извършвате тази процедура..

Как да го направим

Съветът да сварите маслото не означава, че то трябва да мехури като обикновена вода. Нашата цел е да го стерилизираме и за това е достатъчно да го загреем на водна баня.


Водата трябва да кипи, а не съдържанието

За да заври правилно, ще ви е необходимо действителното масло, което сте избрали, голяма тенджера, съд за кипене (стъклен буркан ще свърши работа).

 1. Налейте вода в голяма тенджера. Налейте малко количество масло в стъклен буркан или бутилка и поставете в тенджера. Можете да поставите памучен плат на дъното на саксията. Той ще служи като вид междинен слой и ще предотврати пукнатини в банката. Бурканът с масло трябва да се затопля постепенно. Не поставяйте контейнера във вече вряща вода.
 2. Поставете тенджера на газ и оставете водата да заври, след което намалете котлона. Препоръчва се да се вари от 5 минути (минимум) до 30 (максимум). В този случай трябва да ври само вода, докато маслото се стерилизира чрез нагряване.
 3. След като изтече определеното време, можете да извадите контейнера с масло от водата и да го оставите да се охлади. Охладете до стайна температура, след това затегнете капака и го поставете на хладно тъмно място.

Не бива да се оставя маслото да кипи, в противен случай ще се запали. За да избегнем това, правим водна баня. Ако все пак възникне пожар, не се опитвайте да потушите огъня с вода. В най-добрия случай експериментът ви ще завърши с черно петно ​​на тавана. Контейнерът с горящата течност се покрива с железен капак от тигана, като по този начин се премахва достъпът на кислород. Без изгаряне на кислород пламъкът ще изгасне моментално.

Време за стерилизация на маслени продукти

Много майки избират да стерилизират маслото, за да го освободят от всякакви възможни вредни бактерии. Това не винаги е оправдано, тъй като новороденото не живее в стерилни условия и постоянно се сблъсква с различни микроорганизми. Освен това този продукт не се използва вътрешно, а се нанася върху кожата. Повечето родители обаче смятат, че е най-добре да запалят маслото, преди да го използват..

И така, решихте да сварите маслото. Интервалът от време, през който продуктът трябва да бъде обработен, е от 5 до 30 минути, не повече. Трябва обаче да се има предвид, че няма да можете просто да излеете растително масло в тенджера, да го поставите на огън и да го запалите. В този случай петролният продукт ще изгори и полезните му свойства ще бъдат загубени. Освен това при продължително излагане на високи температури петролният продукт може да се запали..

За да запази маслото всичките си витамини и минерали, трябва да се вари на водна баня..

Срок на годност

Свареното масло след термична обработка се счита за стерилно само за няколко часа. Така че, ако искате да използвате стерилно масло за новородено, препоръчително е да направите малка порция и да повторите тази процедура, ако е необходимо..

Във всеки случай всичко, което се прави от ръцете на грижовна майка за новородено малко дете, пренася любовта и нежността си върху собственото си бебе. Ето защо решавате да използвате растително масло, варено у дома или закупено, изборът е ваш..

Днес закупуването на детски индустриален продукт в магазин не е проблем. Има обаче майки, които предпочитат изпитания бабин начин - да сварят маслото сами. Това го прави стерилен и идеален за лечение на гънките на новороденото..

Магазинните продукти за деца са възхвалявани по всякакъв начин от производителите, но много често те съдържат допълнителни компоненти, аромати и аромати, които могат да причинят алергии при бебето. Понякога трохите имат реакция дори на хипоалергичен продукт. Със стерилизирано масло такъв проблем определено няма да възникне..

Кожата на новороденото е много нежна, правилното масло ще осигури нежна и нежна грижа за нея. Съдържа полезни биологично активни вещества, мастни киселини, витамини и е естествен естествен оксидант. Много педиатри все още съветват за първи път да се третира чувствителната кожа на детето по този начин и препоръчват стерилизиране на маслото у дома. Така че мама може да бъде напълно уверена в продукта, който е получила..

Как да стерилизираме масло за бебе: всички тайни

Бебетата често страдат от суха кожа, това причинява дискомфорт на детето и майката. Маслата ще ви помогнат бързо да разрешите този проблем и днес ще ви кажем кое е по-добре да използвате..

Растителни масла за новородени: ползи

Можете, разбира се, да си купите крем, но защо бихте използвали изкуствени средства с добавки? Маслата са чудесен заместител на скъпите кремове и лосиони. Те се абсорбират в кожата на бебето възможно най-дълбоко и бързо, така че по нея не остават мазни следи. Те също така перфектно взаимодействат с тялото на детето, не причиняват алергии и дразнене..

Ще ви хареса нашата статия Най-добрите кремове за пелени

Как да изберем масло за новородено?

Преди да го купите, определено трябва да обърнете внимание на състава му, той не трябва да съдържа консерванти и химически добавки. Ако на етикета пише, че съдържа формалдехиди, оцветители, изкуствени аромати, натриев лаурил сулфат, триклозан и парабени, не купувайте продукта.!

Освен това маслото трябва да е без мирис и ако то присъства, това показва, че в него има аромати и те могат да провокират алергии. На етикета трябва да пише, че продуктът е хипоалергенен, тъй като бебетата реагират остро на състава.

Най-добрите масла за новородени

И така, какъв вид масло трябва да изберете? Един от най-полезните и достъпни е маслината, можете да я използвате в чист вид, може да бъде и в състава на продукти за грижа за бебето. Той перфектно подхранва и овлажнява деликатната кожа.

Прасковеното масло ще облекчи дразненето и зачервяването, ще облекчи сухотата и ще помогне при дерматит.

Нямате възможност да купувате зехтин или прасковено масло? Слънчогледовите семена ще ви помогнат - има достъпна цена и висока ефективност, препоръчително е да използвате нерафинирани. Подходящо е и царевично масло, ленено масло, масло от невен.

Как правилно да стерилизираме масло за новородено

За да предотвратите ефекта на бактериите върху тялото и да осигурите хидратация на кожата, трябва да стерилизирате продукта, след процедурата в него ще останат само полезни вещества.

За да направите това, трябва да изплакнете стъкления съд с вода и сода за хляб. За да убиете бактериите, изплакнете буркана с вряща вода 2-3 пъти и изчакайте, докато изстине. Сега го напълнете с 250-300 мл от растителното масло, което харесвате, и поставете в тенджера с дебело дъно. Налейте вода в него, така че да запълни 2/3 от него.

Всичко, можете да го поставите на минимален огън и да го оставите да се нагрява за 30-40 минути. След това извадете стъкления съд и го охладете. Съхранявайте продукта на тъмно място и за да избегнете излагане на кислород и вредни микроби, не забравяйте да го покриете с капак..

Стерилизирано (стерилно) растително масло за новородени: съвети

 • За да предотвратите прегряване на буркана, ви съветваме да поставите тензух, сгънат на няколко слоя под него. Поради факта, че дъното на тигана се нагрява много, на буркана могат да се появят пукнатини..
 • Препоръчваме периодично да го разбърквате с дървена шпатула
 • Ако водата е завряла, добавете я в тенджерата
 • Можете да използвате маслото само след като то напълно се охлади.
 • Никога не използвайте микровълнова стерилизация, тя унищожава всички хранителни вещества в маслото.
 • Стерилизацията трябва да продължи не повече от 30-40 минути, ако този показател бъде надвишен, всички хранителни вещества се унищожават.
 • Препоръчваме да извършите процедурата с малко количество масло, тъй като след няколко дни то губи свойствата си и ще трябва да направите нова порция.
 • Уверете се, че водата от тигана не влиза в контакт с маслото, това може да причини изгаряния. Дори това да се случи, не се паникьосвайте - не е нужно да използвате ново масло, водата бързо ще се изпари от повърхността му.

Надяваме се, че нашите съвети са ви помогнали и сега знаете как правилно да извършите процедурата. Преди да използвате продукта, не забравяйте да проверите дали бебето е алергично към него - смажете с него малка част от кожата и ако след 15-20 минути по него не се появят зачервяване или петна, можете спокойно да нанесете маслото.

Онлайн списание за жени Delafe.ru - всичко за майчинството

Как сами да сварите масло

За грижа за новородени е най-подходяща маслината от първото студено пресоване или нерафинираният слънчоглед.

За да стерилизирате маслото, ще ви трябва голяма тенджера, стъклен буркан и самото масло. Трябва да се вари на водна баня:

 1. Налейте вода в тенджера и изсипете масло в стъклен буркан. Поставете кърпа на дъното на тигана и поставете буркан върху него. Това е да се гарантира, че стъкленият съд не се напуква по време на процеса на стерилизация. Не можете да поставяте буркана във вряща вода, загряването трябва да става постепенно.
 2. Тенджерата се поставя на огън и се кипва. След това огънят се отстранява до минимум. Така маслото може да се вари 5-30 минути. Стерилизацията се извършва чрез нагряване; само водата трябва да кипи. Ако маслото заври, то ще се запали, това не бива да се допуска. В случай на пожар, трябва да затворите тигана с капак, като по този начин премахнете притока на въздух, така че огънят скоро ще изгасне. Не гасете масло с вода, може да възникне химическа реакция и експлозия.
 3. След това стерилизираният продукт трябва да се охлади до стайна температура, да се затвори и да се съхранява на тъмно място. Всичко е готово.

Препарат за стерилно масло

Преди да използвате каквито и да било продукти за грижа за бебето, не забравяйте да ги проверите за алергична реакция. Капка от продукта трябва да се нанесе върху кожата на бебето и да се следи за реакцията през деня. Зачервената кожа или появата на обрив е признак на алергия, което означава, че това лекарство не може да се използва..

Проверяваме качеството

Всички масла трябва да се стерилизират преди употреба. Редовното търговско масло, дори растително, не може да се прилага върху бебешката кожа.

Можете да направите масло за новородени от висококачествен екстра върджин зехтин или ленено масло. Някои хора използват нерафинирано слънчогледово масло, въпреки че педиатрите го смятат за по-грубо. Като контейнер ще ви трябват буркани с малки капаци или малки стъклени бутилки. Този съд трябва първо да бъде подготвен: калциниран или стерилизиран в парна баня.

Процес на стерилизация

Как се извършва процесът на кипене? Ще ви трябва масло, стъклен буркан и голяма тенджера. Стерилизацията се извършва на водна баня по следния начин:

 • Саксията се пълни с вода. Продуктът се излива в буркана за стерилизация. Дъното на тигана е покрито с кърпа, отгоре се поставя буркан. Тази точка е необходима, за да се предотврати напукване на буркана по време на кипене. Бурканът трябва да се загрява постепенно, така че не можете веднага да го поставите във вряща вода.
 • Тенджера с буркан се поставя върху котлона на силен огън. Когато водата заври, огънят трябва да бъде намален до минимум. Колко време трябва да отнеме пастьоризирането? Трябва да сварите съдържанието на буркана от 5 до 30 минути. Уверете се, че кипи само вода. Свареното ленено или зехтин може да се запали. Ако това се случи, на първо място, покрийте тигана с капак, така въздухът ще спре да тече и огънят ще изгасне. Никога не гасете масло с вода. Това е изпълнено с химическа реакция, последвана от експлозия..
 • Стерилизираният продукт трябва да се охлади напълно при стайна температура, бурканът да се затвори с капак и да се съхранява на тъмно място..

Стерилността на варения продукт трае само няколко часа. Ето защо, ако искате да обработите гънките на бебето със стерилна опция, тогава е по-добре да го стерилизирате на малки порции и ако е необходимо, повторете тази процедура отново.

Как се прилага стерилизирано масло

Маслото за грижа за новороденото може да се използва в следните случаи:

 • Те могат да смазват коричките на главата на бебето, така че ще преминат по-бързо.
 • Справя се добре с пилинг на нежната кожа на бебето..
 • Може да се използва за почистване на носа и ушите на бебето.
 • За тях е добре да третират кожните гънки на новороденото, за да предотвратят обрива на пелена.
 • Ще помогне за премахването на останалата родова смазка върху кожата на трохите.

Но не използвайте масло твърде често, а само когато е необходимо. Той образува филм върху кожата на бебето, който, въпреки че е защитен, не позволява на въздуха да премине през него. Бебешкото масло трябва да бъде в арсенала на продуктите за грижа за бебето. И майката решава да избере магазин или да го стерилизира сама.

В аптеките и специализираните детски магазини има голямо разнообразие от продукти за грижа за нежната и чувствителна кожа на новородено. Но добавките и ароматите, които те съдържат, могат да раздразнят кожата. Ето защо домашното масло е най-безопасният и доказан продукт за грижи от години. За грижата за бебето е подходящо слънчогледово или необработено зехтин. По-добре е да изберете малки буркани, в които ще се съхранява стерилно масло, с плътно прилепващи капаци. Те трябва да бъдат добре измити и стерилизирани. След това поставете да се охлади върху мека кърпа без власинки. За това е подходяща вафлена кърпа..

В тенджера се налива вода, така че бурканът с масло да се скрие с 2/3. На дъното се поставя специална решетка, марля или лист картон. Това ще предпази буркана от силно прегряване, което може да доведе до неговото скъсване. Поставете тигана на огън и загрейте малко водата. Не трябва да е прекалено горещо, в противен случай бурканът може да се спука..

Маслото се излива в предварително приготвени буркани до половината от обема. Те се потапят в тенджера, така че нивото на водата да е с 2-3 см по-високо от нивото на маслото в буркана. Не затваряйте буркана, ако изведнъж водата попадне в маслото, то бързо ще се изпари.

От време на време маслото трябва да се разбърква с дървена пръчка, така че да се затопли равномерно. Целият процес на стерилизация отнема не повече от 30 минути.

В края на стерилизацията трябва внимателно да извадите буркан стерилно масло и да го оставите да се охлади. След като маслото се охлади, може да се използва според указанията. Стерилното масло се съхранява добре; за това бурканът се затваря плътно с капак и се поставя на тъмно място.

Кожата на новороденото е суха и поради това изисква специални грижи и хидратация. Растителното масло е добър естествен овлажнител. След извършване на хигиенни процедури те трябва добре да смажат всички гънки по тялото на бебето. Маслото има антисептични свойства, елиминира възпалението, поради което служи като добро средство за лечение и профилактика на обрив от пелени.

Стерилно растително масло може да се използва за почистване на главата на бебето от „млечни“ корички. А също така можете от време на време да избърсвате областта на слабините на новороденото, когато сменяте пелената. Маслото почиства добре и не изсушава кожата.

Но не прекалявайте със стерилното масло за грижа за бебето. Масленият филм, който предотвратява образуването на пот, може да причини бодлива топлина и да доведе до лоша терморегулация.

Необходимо е да се подготвите предварително за раждането на бебето, за да се насладите на всяка минута от времето, прекарано заедно..

Масло от морски зърнастец

Областта на приложение на маслото от морски зърнастец е много широка. Активно се използва като лек за облекчаване на възпаление и заздравяване на рани. Той държи рекорда по съдържание на витамини. За бебета, които са наскоро родени, този вид масло се използва не само като превантивно, но и като терапевтично средство..

В случай на изгаряния, с големи увреждания на кожата, рани, които трудно се лекуват, както и при наличие на рани от рани, маслото от морски зърнастец ще бъде отлично лекарство. Преди това кожата трябва да се третира с дезинфектант - например разтвор на калиев перманганат (5%) или фурацилин (1 таблетка на 100 ml).

След това марлята се сгъва на 6 слоя и се навлажнява с масло и след това повреденото място се покрива. Закрепете превръзката с превръзка. Процедурата трябва да се извършва ежедневно. Когато площта и естеството на увреждането са малки, например пукнатини по устните или поява на обрив от пелена при кърмачета, трябва да смазвате увредената област 1-2 пъти на ден, без да използвате компрес.

Детският стоматит се лекува перфектно с масло от морски зърнастец, дори при големи увреждания на устната кухина. За лечение агентът се прилага върху всички увредени лигавици след хранене. Трябва да смазвате до 4 пъти на ден. Можете да използвате това лекарство от момента на раждането, след като сте извършили предварителен тест за алергична реакция. За да проверите, нанесете капка масло върху областта на подмишниците или предмишницата и наблюдавайте реакцията през деня.

Предлагаме ви да прочетете Как да сгънете шал в джоба на якето

Студено лечение

Можете също да използвате масло от морски зърнастец, за да предотвратите образуването на сухи кори в чучура, особено при съществуващ атрофичен и продължителен ринит. Способността му да облекчава възпалението и да убива микробите ще играе важна роля по този въпрос. Маслото се влива в носа по 2 капки 3 пъти на ден. Курсът на лечение е от 3 до 10 дни. Одобрен за употреба при деца над 1 година.