Всички родители искат да защитят детето си от опасностите на съвременния свят. В днешно време животът с бебе вече не се представя без кола: клиники, магазини, разходки. За транспортиране на бебе се изискват модерни и безопасни устройства, които могат лесно да се монтират в автомобил - столче за кола. Те ще бъдат обсъдени в нашата статия..

Причини за използване

Малкото дете се нуждае от родителска любов и защита от раждането. Пътуването с кола включва възможност за резки завои и спиране. Такива движения могат да повлияят неблагоприятно на бебето поради мускулно-скелетната система, която не е напълно оформена. Мускулите на шията и главата, която тежи много спрямо цялото тяло на новороденото, могат да бъдат особено засегнати..

За безопасното придвижване на бебета в колата е необходим специален дизайн, който се нарича детско столче за кола. Тъй като вече от родилния дом, бебето трябва да бъде транспортирано в съответствие с всички правила за движение, тогава трябва да се погрижите за закупуването на това устройство предварително.

Хората, които искат да пренебрегнат безопасността на бебето си, често по-късно съжаляват. А глобите, които могат да издадат служители на КАТ поради липсата на специално обособено място за дете, са впечатляващи.

Сортове

Като цяло аксесоарите за транспортиране на бебета в кола могат да бъдат разделени на две категории: детски колички и столчета за кола. Нека разгледаме всеки сорт по-подробно.

Бебешко столче за кола е дизайн, който ви позволява да транспортирате дете в легнало положение, което го прави различно от неговия колега. Той е разположен на седалките в перпендикулярно положение спрямо движението на автомобила. Фиксирането се извършва с колани. Вътре в такава люлка има специални крепежни елементи, които ви позволяват безопасно да фиксирате бебето в конструкцията, като по този начин се избягва търкалянето в люлката.

Има няколко значителни предимства при транспортирането на бебета в столче за кола..

 • Когато бебето е в естественото си легнало положение, за него е най-безопасно в следродилния период. В положение, перпендикулярно на движението на машината, ударите в люлката са минимални.
 • Легнало в люлката, детето диша дълбоко, дробовете му са максимално разгърнати за разлика от полуседналото положение.
 • Сънят, докато лежите на пътя, ще бъде възможно най-дълбок, люлеенето в детското столче за кола ще бъде възможно най-естествено.
 • Този дизайн е най-подходящ за дълго пътуване (над половин час).

Неблагоприятните фактори за използване на детското столче за кола включват:

 • експлоатационният живот на такива детски аксесоари е изключително малък: средно шест месеца;
 • ако използвате люлка от многофункционална количка, тогава безопасността на пътя е малко намалена (характеристиките на такива конструкции са по-ниски от специализираните представители);
 • столчето за кола заема почти цялото свободно място на задните седалки.

В продажба можете да намерите и столчета за кола за новородени. При тях детето е с гръб към движението на колата. Бебето е здраво фиксирано със специални колани, а самото устройство е фиксирано със стандартните колани на колата.

Столовете за кола също имат своите предимства.

 • Смятан за по-безопасен от бебешките превозвачи.
 • Малка и практична. Комплектът обикновено включва обемисти вложки, които ви позволяват да използвате столчето за кола от раждането до няколко години.
 • Има модели, които се монтират в основата на количката. Мама винаги може да остане на колела и да води активен начин на живот с максимално удобство.

Недостатъците на този тип устройства включват малко натоварване на гърба на трохите. В положение 30-45 градуса е минимално, но спиранията в движението на автомобила с детето в столчето за кола трябва да се правят на всеки час и детето да се извежда за 15 минути.

Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба..

Опции за монтаж

Както вече беше обсъдено, столчето за кола е прикрепено към задните седалки в колата с помощта на стандартни предпазни колани. Има много повече опции за закрепване на столчета за кола. Много е важно да знаете правилата за инсталиране на такива устройства, тъй като удобството и безопасността на вашите деца зависи от това..

Има няколко опции за закрепване на столчета за кола:

 • предпазни колани;
 • Isofix;
 • Latch и SuperLatch.

Фиксирането с прости колани се използва за почти всички устройства. Има само следните разлики: седалките от нулевата група са фиксирани с колан, а детето е закрепено директно с коланите на автомобила. В групи над 0 коланът на автомобила фиксира детето, а не конструкцията. Група 0 често може да се види в комплект с колички 3 в 1, където столът може да бъде монтиран на шаси.

Силно се препоръчва да прочетете внимателно инструкциите, преди да инсталирате бебешката количка в колата си. Това ще помогне да се избегнат грешки при обезопасяване на устройството..

Забележка:

 • закопчаването с колани трябва да е здраво, столът не трябва да се движи от една страна на друга;
 • преди да купите това или онова устройство за транспортиране на дете, трябва да се уверите, че то се побира в колата, тъй като някои от тях, поради размерите си, може да не отговарят на определена кола или дължината на колана няма да е достатъчна;
 • коланите не трябва да притискат бебето, но в същото време те не могат да бъдат твърде разхлабени;
 • когато купувате столче за кола, по-добре е незабавно да закупите скоби за директно закрепване на колана, когато автомобилът се движи;
 • коланът не трябва да обикаля врата на детето;
 • ако столчето за кола има основа, то трябва да седи здраво на столчето за кола.

Isofix

Този тип закрепване е много удобен, тъй като грешките са изключени по време на монтажа. При този тип закрепване седалката е прикрепена директно към тялото с помощта на скоби в основата на устройството и скоби, монтирани на задните седалки.

Устройството Isofix е разположено в основата на стола: чифт скоби върху метална рамка, разположени от двете страни на задържащото устройство. Има начини за фиксиране на стола в две и три точки. Третата точка може да бъде телескопичен ограничител на пода или анкерна лента в горната част на седалката. Има модели с електронна система за уведомяване, че всичко е направено правилно по време на инсталацията. Не всички модели столчета за кола имат Isofix. В такива случаи можете да закупите платформа за инсталиране на стола с адаптери..

Не забравяйте да прочетете важната информация, преди да закупите бебешка количка с тази система за закрепване..

 • Когато купувате столче за кола с приставки Isofix, проверете дали вашето превозно средство е съвместимо с тази система. Намерете скобите в процепа на седалката: те трябва да бъдат разположени в процепа.
 • Въпросните стойки не са подходящи за носене на бебета отпред. За щастие много автомобилни седалки са универсални и освен Isofix могат да бъдат прикрепени със стандартните предпазни колани..
 • Системата Isofix не се препоръчва за пътници под една година, тъй като тя предава нежелани вибрации през скобите си.
 • Металното шаси може да надраска материала на седалката. За да избегнете подобни проблеми, по-добре е да закупите защитна постелка..

Плюсове на автомобилните седалки, оборудвани с Isofix:

 • крепежни елементи се извършват много бързо;
 • изместването на стола в една или друга посока е изключено;
 • краш тест одобрен.

Такива устройства за деца имат своите недостатъци:

 • висока цена и по-голямо тегло в сравнение с конвенционалните модели;
 • няма да побере много автомобили;
 • предава вибрации на детето през метални части;
 • не е подходящ за деца с тегло над 18 кг;
 • се побира само на задната седалка.

Резе

Това монтиране е американският аналог на Isofix. За САЩ това е пример за идеалния начин за транспортиране на бебета: това монтиране не използва тежки метални конструкции. Фиксирането се извършва със скоби със същото име Фиксатор и ремъци. Скобите са разположени на задните седалки.

Описаните чуждестранни модели крепежни елементи са комбинирани, тоест, ако един вид закрепване присъства в автомобила, тогава друг също може да бъде инсталиран без проблеми.

SuperLatch подсилен с автоматичен регулатор на дължината на лентата.

Фиксаторът не вибрира, той е лесен за инсталиране, доста лек поради липсата на тежки метални части. Също така стол с такава приставка може да поддържа дете до 30 кг. Има и недостатъци: трудно е да се намерят такива модели, те не са универсални, те са скъпи и не се монтират на предната седалка..

Критерии по избор

За да изберете конкретна столче за кола или столче за кола за бебета, трябва да вземете решение за тегловната група на детето. Има устройства за транспортиране на бебета от 0+ до определено количество килограми. В някои случаи се взема предвид и растежа на трохите..

Носителят за новородено може да се използва от раждането до шест месеца, докато бебето седи. Столовете за кола имат по-широк възрастов диапазон. Ако се очакват чести и дълги пътувания с новородено, по-добре е да не пестите и да купувате детско столче за кола в продължение на шест месеца, за да избегнете здравословни проблеми на детето си..

Аксесоарите за столчета за кола са много важни. Опитайте се да изберете модели със слънчева сянка. Независимо дали свети в колата или поставяте устройството на междуосието и се разхождате, защитата от отблясъци винаги е полезна. Има опции за устройства със специална дръжка за носене на дете. Ако пътуванията включват необходимост от чести излизания от колата, тогава дръжката на детското столче за кола е задължителна.

Много е важно да изберете модел, който има специални сертификати за качество. Покупката на такова устройство за транспортиране на бебе ще ви позволи да сте сигурни, че пътуването ще бъде възможно най-безопасно.

След това трябва да изберете вида на закрепването, което е възможно във вашата кола. Закопчаването със стандартни колани подхожда на всички видове автомобили, докато Isofix и Latch са по-малко гъвкави. Трябва да проверите лекотата на закрепване. Продукти с прекалено сложен дизайн могат да създадат проблеми с инсталирането на членовете на семейството, което затруднява пътуването.

При избора на марка детски джаджи се препоръчва да се обърне внимание на краш тестовете, проведени в различни страни. Препоръчително е да се търсят столчета за кола, които отговарят на европейските стандарти за качество. Устройство, преминало всички необходими тестове, е маркирано със символите ECE 44 или ECE 129.

При избора на аксесоари за транспортиране на бебета е по-добре да обърнете внимание на модели, които могат да се монтират на шасито. Това ще направи по-удобно движението извън колата. Те са подобни на количките.

Покупката на ограничител трябва да бъде придружена от внимателен преглед на анкерните закрепвания: те трябва да бъдат надеждни, да не са опасни за детето, с широки и удобни презрамки. Заспивайки по време на пътуването, децата не трябва да се чувстват неудобно. Главата на бебето трябва да бъде допълнително защитена от удари.

Препоръчително е да транспортирате всички деца под една година срещу движението на колата, следователно, когато купувате столче за кола, трябва да вземете предвид тази точка. Не всички модели, чиято възрастова група отчита няколко години, имат възможност за монтиране назад.

Когато купувате устройства за по-големи деца, които вече са на годинка, трябва да се опитате да ги поставите там. Бебето трябва да хареса седалката, така че да не действа на пътя и да не разсейва възрастните, които шофират. Също така е препоръчително да проверите капацитета на устройството в колата..

Желателно е дизайнът на детския транспорт да отговаря на интериора на автомобила. За щастие сега има много цветове и дизайн на детски обезопасителни системи.

Ще бъде полезно да можете да свалите капаците за измиване. Почти всички столчета за кола и столчета за кола имат такава функция, но би било правилно да изясните тази информация в магазина.

Ако главата на бебето стърчи над гърба, столчето за кола трябва да се смени на по-стара възрастова група.

Нежелателно е да се купуват детски устройства за транспортиране в коли от ръце, тъй като бебето, което е попаднало в инцидент, може да бъде неусетно деформирано. Това ще влоши защитните свойства и може да доведе до трагедия..

Рейтинг на най-добрите модели

За новородени е по-добре да се използват бебета: те са най-физиологичните. Когато купувате бебешко устройство за транспортиране на бебета, ръководи се от собствения си вкус, отзивите на клиентите, както и рейтинга в интернет. Помислете за най-добрите модели, които сега са на върха на популярността.

 • Стол за кола ROMERBaby-SafeSLEEPER. Може да се използва от раждането до 13 кг. Вътре е много просторен, но доста тежък (7 кг). С помощта на адаптера можете да инсталирате този модел на шасито на количка от същата марка. Устройството е фиксирано с помощта на обикновени колани за кола. Бебето е закрепено в количката с триточкови колани. Изработена от високоякостни и меки материали. Отстрани има специална дъга, която в случай на страничен удар ще служи като амортисьор и ще го омекоти. Облегалката може да бъде повдигната и използвана за по-голямо дете. Включва слушалки за уши, които омекотяват пътуването и са лесни за пране.
 • Носете кошара Maxi-Cosi CabrioFix. Използва се за деца под една година и с тегло не повече от 13 килограма. Побира се в превозно средство, обърнато назад, както на предните, така и на задните седалки. Може да се закопчава с обикновени предпазни колани и EasyFix с колани EasyBase. Този модел е лек, детето ще се чувства свободно в него. Плюс големите страни и дръжката за страничен удар.
 • Макси-Коси камъче. Вариация на предишния носител на бебе. Освен това тази версия осигурява FamilyFix монтиране за машини, които имат опция за монтиране Isofix. Проектиран в съответствие с европейските стандарти за качество.
 • WOW е люлка за бебета, произведени в САЩ. Може да се използва до максимум 9 месеца. Лек и компактен, побира се на колела. Побира се в колата с помощта на адаптери.
 • BEBE Confort Creatis Fix. Удобният дизайн позволява на детето да бъде в него в 2 позиции: в легнало и полулегнало положение. Дизайнът има сенник и дръжка за носене. Много издръжливо детско столче за кола, изработено от хипоалергенни материали в гъвкав червен цвят. Монтира се на платформата.
 • Cybex Aton. Това удобно и издръжливо детско столче за кола е много популярно и е преминало многобройни краш тестове. Дебелите и меки страни на такова устройство ще предпазят бебето ви от удари. Козирката на този носач за бебета може да бъде фиксирана в 4 позиции. Може да се основава и на шаси за инвалидна количка от същата компания.
 • Recaro Young Profi Plus. Много дебелата рамка на такова устройство прави възможно най-безопасното намиране на трохите вътре. Тапицерията е изработена от естествени и нетоксични материали, които по никакъв начин няма да навредят на бебето.
 • Стол за кола Mima Izi Go. Удивителна черта на тази люлка е материалът на тялото: тя е кожа. Толкова е удобно за поддържане на чистота и хигиена с малко дете. Закрепването в такова устройство е двойно: подходящо за обикновени редовни колани и за Isofix. Предимствата са наличието на дръжка за носене и удобна мека регулируема облегалка за глава.
 • Aprica CURURILA Isofix. Името на такава люлка говори само за себе си. Монтажите Isofix са сред най-надеждните в съвременните детски транспортни устройства. Тази детска седалка за кола може да се върти на собствената си ос, без да я сваля от основата, което несъмнено е много удобно. Наклонът на тази люлка има 7 различни нива. В него можете да приспите бебето си, да се храните или просто да му отворите допълнителен ъгъл на гледане. Пластмасата, от която е направено тялото на бебето, не образува отломки при удар. Включва анатомично оформен матрак.

Инструкции за детски транспорт

Когато транспортирате дете в детски обезопасител, трябва да се помни, че безопасността на бебето зависи от това колко правилно е избрано това устройство. На първо място е необходимо да се вземе предвид възрастовата група на бебето: използването на столче за кола, което не е от вашата възрастова група, представлява опасност за здравето на детето, както в случай на инцидент, така и поради физиологична съвместимост..

Не е позволено да оставяте бебето само в колата в детска столче за кола или бебешко столче за кола.

Когато закрепвате детското столче за кола, трябва да използвате определена последователност от действия.

 • Прикрепете детската количка перпендикулярно на посоката на движение на автомобила със стандартни колани, като следвате инструкциите. Обикновено местата, където коланите трябва да бъдат с резба, са оцветени в синьо.
 • Поставете бебето си правилно в детската количка и го закрепете с вътрешните ремъци на устройството.
 • Проверете дали презрамките притискат бебето ви и ако е необходимо, използвайте меки подложки под закопчалките.
 • Затегнете презрамките, така че под лентите да има място с 2 пръста.
 • Проверете комфорта на температурата в колата и, ако е необходимо, затоплете детето. За да транспортира бебето, то трябва да е облечено в тесни дрехи, за да се избегне разтъркване с колани. По-добре е да затоплите детето с одеяло, отколкото да облечете яке или гащеризон, тъй като обемните дрехи няма да ви позволят надеждно да фиксирате бебето.

Допълнителни съвети

Важно е да знаете следните нюанси.

 • Ако родител пътува с дете сам, по-добре е да инсталирате устройство за транспортиране на бебето по диагонал от шофьорската седалка. Така ще бъде по-удобно да погледнете детето и ако е необходимо да общувате с него, за да го успокоите. Ако устройството за детето е инсталирано непосредствено отзад, също така ще бъде невъзможно да преместите шофьорската седалка на удобна дължина и бебето няма да се вижда в огледалото.
 • Ако детската количка е компактна и е монтирана отпред, е необходимо да се провери дали въздушните възглавници са деактивирани: аварийното им освобождаване може да доведе до трагични последици. Ако системата за безопасност не се деактивира, тогава детето не може да бъде транспортирано отпред.
 • Повечето бебета не осигуряват бебе в зимни дрехи. Това ще попречи на правилното закрепване на трохите в предпазните колани..
 • Когато автомобилът няма най-надеждното закрепване Isofix и родителите искат да използват устройства от този тип, можете да се свържете с автосервиз, където те ще ви помогнат да заварите необходимите скоби. След това ще стане възможно да се използват такива модерни устройства..

Вижте по-долу за преглед на детското столче за кола.

Възможно ли е да носите бебе на столче за кола, ако то не е седнало?

Носенето на бебе на столче за кола, ако все още не знае как да седи, е доста проблематично. Трябва да знаете как да го поставите правилно, за да не навредите на бебето. Колкото по-младо е детето, толкова по-крехко е. Как да инсталирам столчето за кола? Какви методи за поставяне на бебе съществуват?

Как да подсигурите бебешко столче за кола?

Безопасността на детето зависи от правилния монтаж на седалката. Той трябва да бъде защитен срещу посоката на движение с помощта на стандартни колани или специална система за закрепване Isofix. Ъгълът на облегалката трябва да бъде 30-45 градуса. Това е най-безопасната и удобна позиция за столчето за кола. Детето е обезопасено с вътрешни презрамки.

Дори ако бебето не седи на столчето за кола, то може да се транспортира в него от раждането. За да направите това, трябва да намерите правилната стойка и седалка..

Има няколко вида детски столчета за кола:

1. Група 0+. Столчето за кола е подходящо за деца с тегло до 13 кг. Обърната назад отпред или отзад седалка.

2. Група 1. За деца от 9 до 18 кг. Столчето за кола може да се монтира по посока на движението.

Много е важно да закопчаете правилно коланите си. Те не трябва да притискат гърдите на бебето. Ръката на възрастен трябва да минава между гърба на бебето и седалката.

Как да поставите бебето в столчето за кола правилно?

Седалката трябва да бъде избрана според височината и теглото на детето. За деца, които още не знаят как да седят, е подходящо столче за кола от група 0+. Ако бебето изрита задната част на столчето за кола, тогава трябва да преминете към група 1. В такива столчета за кола можете да промените позицията, когато детето заспи.

Бебето трябва да се чувства комфортно. Краката трябва да са изправени и да не са свити в коленете. Няма нужда да носите обемни гащеризони, когато пътувате с кола.

Преди да поставите бебето в столчето за кола, трябва да зададете ъгъла на облегалката на 45 градуса. В същото време главата на детето няма да пада напред. Подобрява се и нивото на сигурност. За повече комфорт и по-добро фиксиране на главата, ролките могат да се поставят от двете страни.

Не се препоръчва бебетата да стоят на столчето за кола повече от половин час. За да предотвратите падането на главата на детето напред, не слагайте възглавница под нея.

Можете да носите бебе на столче за кола от раждането си. За да се избегнат проблеми с гръбначния стълб, детето трябва да седи правилно. Много е важно да изберете желания ъгъл на наклон на облегалката и да фиксирате бебето с предпазни колани.

Коментари

 • Горна част
 • Всички коментари
 • за проекта
 • Контакти
 • Реклама
 • Mediakit
 • Условия за ползване
 • Условия за провеждане на състезания

„Онлайн публикация„ Woman'sDay.ru (VumansDay.ru) “Сертификат за регистрация на медии EL № FS77-67790, издаден от Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масмедиите (Роскомнадзор) 13 декември 2016 г. 16+.

Основател: Дружество с ограничена отговорност "Издателство Хърст Шкулев"

Главен редактор: Дудина Виктория Жоржевна

Авторско право (c) Hirst Shkulev Publishing LLC, 2020.

Всяко възпроизвеждане на материали на сайта без разрешението на издателя е забранено..

Информация за контакт с държавни агенции (включително за Роскомнадзор):

Как да поставите новородено в детското столче за кола

Носенето на бебе на столче за кола, ако все още не знае как да седи, е доста проблематично. Трябва да знаете как да го поставите правилно, за да не навредите на бебето. Колкото по-младо е детето, толкова по-крехко е. Как да инсталирам столчето за кола? Какви методи за поставяне на бебе съществуват?

Как да подсигурите бебешко столче за кола?

Безопасността на детето зависи от правилния монтаж на седалката. Той трябва да бъде защитен срещу посоката на движение с помощта на стандартни колани или специална система за закрепване Isofix. Ъгълът на облегалката трябва да бъде 30-45 градуса. Това е най-безопасната и удобна позиция за столчето за кола. Детето е обезопасено с вътрешни презрамки.

Дори ако бебето не седи на столчето за кола, то може да се транспортира в него от раждането. За да направите това, трябва да намерите правилната стойка и седалка..

Има няколко вида детски столчета за кола:

1. Група 0+. Столчето за кола е подходящо за деца с тегло до 13 кг. Обърната назад отпред или отзад седалка.

2. Група 1. За деца от 9 до 18 кг. Столчето за кола може да се монтира в посока на движение.

Много е важно да закопчаете правилно коланите си. Те не трябва да притискат гърдите на бебето. Ръката на възрастен трябва да минава между гърба на бебето и седалката.

Как да поставите бебето в столчето за кола правилно?

Седалката трябва да бъде избрана според височината и теглото на детето. За деца, които още не знаят как да седят, е подходящо столче за кола от група 0+. Ако бебето изрита задната част на столчето за кола, тогава трябва да преминете към група 1. В такива столчета за кола можете да промените позицията, когато детето заспи.

Бебето трябва да се чувства комфортно. Краката трябва да са изправени и да не са свити в коленете. Няма нужда да носите обемни гащеризони, когато пътувате с кола.

Преди да поставите бебето в столчето за кола, трябва да зададете ъгъла на облегалката на 45 градуса. В същото време главата на детето няма да пада напред. Подобрява се и нивото на сигурност. За повече комфорт и по-добро фиксиране на главата, ролките могат да се поставят от двете страни.

Не се препоръчва бебетата да стоят на столчето за кола повече от половин час. За да предотвратите падането на главата на детето напред, не слагайте възглавница под нея.

Можете да носите бебе на столче за кола от раждането си. За да се избегнат проблеми с гръбначния стълб, детето трябва да седи правилно. Много е важно да изберете желания ъгъл на наклон на облегалката и да фиксирате бебето с предпазни колани.

Коментари

 • Горна част
 • Всички коментари

„Онлайн издание„ Woman’sDay.ru (VumansDay.ru) “Сертификат за регистрация на средства за масова информация EL No. FS77-67790, издаден от Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масмедиите (Роскомнадзор) на 13 декември 2016 г. 16+.

Основател: Дружество с ограничена отговорност "Издателство Хърст Шкулев"

Главен редактор: Дудина Виктория Жоржевна

Авторско право (c) Hirst Shkulev Publishing LLC, 2019.

Всяко възпроизвеждане на материали на сайта без разрешението на издателя е забранено..

Информация за контакт с държавни агенции (включително за Роскомнадзор):

Колкото по-младо е детето, толкова по-крехко е, а новородените са най-уязвимата възрастова група. Костите им са меки и гъвкави, в скелета има много хрущяли. Теглото на главата спрямо тялото е 25% (при възрастни - 6%). В същото време шията на бебетата е тънка и мускулите са слабо развити..

Транспорт на новородено в кола - столчета за кола и бебешки колички

Опасно е дори една троха да я разклаща интензивно по ръцете и при силен тласък „тежката“ глава се отхвърля рязко назад и основният товар пада върху областта на шията. Дихателните органи при кърмачетата също имат свои собствени характеристики, които създават предпоставките за по-лесно дишане, отколкото при възрастни..

Днес за транспортиране на новородени в кола се използват люлки за коли (колички, столчета за кола) и фотьойли.

Люлки за кола

В люлката детето се транспортира легнало. Той се монтира на задната седалка на автомобила перпендикулярно на движението и се фиксира с колани за кола. В самата столче за кола детето се закопчава с вградени колани.

В люлката детето се транспортира легнало

В люлката детето лежи хоризонтално. Леглото на автомобила е монтирано перпендикулярно на движението, на задния диван на автомобила. Столчето за кола е фиксирано със стандартните колани за кола. Методите за закрепване на колана могат да варират.

Столчетата за кола са фиксирани със стандартни колани за кола

Основното предимство на коша за новородено е, че бебето лежи хоризонтално и това максимизира нормалното дишане на бебето. Общите показатели за безопасност на люлките по правило са по-ниски от столчетата за кола..

Много често производителите на колички просто допълват подвижните люлки с допълнителни стойки, което им позволява да се използват в автомобил. Но количките за бебета "колички" обикновено не са достатъчно здрави, за да запазят детето в безопасност в колата и следователно не са подходящи за носене на бебета.

Недостатъците на люлките включват факта, че те заемат много място в колата..

Следователно автомобилни люспи за транспортиране на деца трябва да се използват само в случай на специални медицински показания..

Столчета за кола

В седалките за кола новородено се транспортира наклонено, с наклон 30-45 градуса, с гръб в посока на движение. Самата седалка е прикрепена или със стандартни колани за кола, или със специални скоби ISOFix. Детето в столчето за кола се държи от вътрешните ремъци.

В столчетата за кола новородено се транспортира легнало

 • Първата снимка показва универсална седалка, която може да се използва както за бебета, така и за по-големи деца..
 • На втората снимка столчето за кола се използва за деца под една година и половина. На тези седалки детето може да бъде изнесено извън колата, благодарение на специалната дръжка.

Основното предимство на столчетата за кола е, че те осигуряват по-добра детска безопасност от люспите. Столовете държат добре главата на бебето по време на челен удар, като елиминират травматичния стрес върху врата. И това според статистиката е около 70% от инцидентите.

Много е важно наклонът на облегалката на седалката да е правилен и да е в рамките на 30-45 градуса. По-плиткият ъгъл (над 45 градуса) значително намалява безопасността на столчето за кола по време на челни удари. Ако положението е твърде високо (ъгъл по-малък от 30 градуса), главата на детето ще падне напред, което може да доведе до затруднено дишане и в резултат до недостатъчно насищане на кръвта с кислород и в много редки случаи до спиране на дишането.

Много е важно ъгълът на облегалката да е правилен.

Ъгълът на облегалката на седалката трябва да бъде в рамките на 30-35 градуса. Оптималният ъгъл е 45 градуса.

Ъгълът на наклона на облегалката на седалката трябва да бъде в рамките на 30-35 градуса

 • а) Ъгълът на наклон на седалката е твърде малък (
 • б) Наклон на облегалката от 30 ° до 45 °. Новороденото е в максимална безопасност с достатъчен комфорт.
 • в) Снимка, направена по време на краш тестове по време на сблъсък. Ъгълът на облегалката е твърде плитък (> 45 °), което не осигурява адекватна безопасност на децата в случай на инцидент.

Оптималният ъгъл на облегалката е 45 °. Този наклон осигурява оптимално съотношение на безопасност и комфорт по време на пътни пътувания..

Като правило ъгълът на наклона на съвременните седалки осигурява безопасно транспортиране на дете, но стойността му може да варира в зависимост от формата на седалките на даден автомобил. Разрешено е използването на ролки за коригиране на наклона на столчето за кола, например от плътно навити кърпи, които се поставят под предната част на детската седалка.

За да се коригира ъгълът на наклон на столчето за кола, е позволено да се използват ролки

За допълнително фиксиране на главата на детето е позволено да се използват ролки от плат, които се поставят от двете страни на новороденото. Забранено е използването на различни възглавници, възглавници под главата, които не са включени в седалката, тъй като това може да допринесе за падането на главата на детето напред.

За допълнително фиксиране на главата на детето се допускат ролки

Сред родителите е широко разпространено убеждението, че е вредно за новороденото да седи на столче за кола, тъй като това може да увреди гръбначния му стълб. Всъщност тези страхове са безпочвени, защото детето не седи изправено на столчето, а се отпуска.

Гръбначният стълб не е изложен на опасни товари. Теглото се разпределя равномерно върху гърба.

Ако седалката е инсталирана правилно, няма риск за здравето на детето

 • а) Опасни вертикални натоварвания на гръбначния стълб на новороденото поради теглото му.
 • б) В полуседнало положение няма вертикални натоварвания на гръбначния стълб. Теглото се разпределя равномерно по цялата област на гърба.

Ако столът е правилно инсталиран и времето, прекарано от бебето в него, не надвишава час и половина, тогава няма риск за здравето на детето.

Резюме: Столчето за кола е безопасен начин за транспортиране на бебета в кола от първите дни на живота. В него детето се транспортира полуседнало с гръб по посока на движението. Важно е наклонът на облегалката на стола да е в рамките на 30-45 градуса. Колички, в които бебето се транспортира легнало, трябва да се използват само по специални медицински причини..

Как да използваме столче за новородено

Отдел "Пътна полиция" на Главното управление на Министерството на вътрешните работи на Русия за Санкт Петербург и Ленинградска област. Препоръки на Държавната инспекция за безопасност на движението за използване на детски столчета за кола - правилата за инсталиране, фиксиране и позициониране на детето са ясно демонстрирани.

За съжаление, самото присъствие на детска столче за кола в колата не винаги гарантира безопасността на детето на пътя. Правилното функциониране е от голямо значение. По-долу са дадени осем често срещани грешки, допуснати при използване на детски столчета за кола..

Първата грешка. Столчето за кола не е здраво фиксирано

Проверка: хванете седалката с две ръце на мястото, където преминава стандартният колан за кола и се опитайте да го преместите. Ако можете да преместите столчето за кола с повече от 2,5 сантиметра в едната или другата страна, това означава, че не е здраво фиксирано..

Опасност: При сблъсък дете на такава седалка може да нарани лицето или главата, като удари облегалката на предната седалка.

Отстраняване: подпрете коляното или ръката си на столчето за кола, като го притиснете максимално към задната част на задната седалка на автомобила, със свободната си ръка затегнете възможно най-здраво стандартния колан и го фиксирайте. Ако колата ви няма функция за фиксиране на предпазния колан (стари автомобили) - фиксирайте колана с щипка на столчето за кола; повечето детски столчета за кола имат тези щипки. Не забравяйте да щракнете каишката! Заключващият механизъм на презрамките (четири точки) е различен от този на конвенционалните колани. Проверете ръководството на автомобила си, за да се уверите, че го правите правилно.

Втората грешка. Предпазните колани не са достатъчно стегнати

Проверка: ако след като сте закрепили детето на седалката, можете да стиснете презрамките през пръстите си, това означава, че те са твърде разхлабени.

Опасност: Дете, което не е здраво закрепено в столчето за кола, може да бъде наранено, ако в резултат на инцидент бъде изхвърлено изцяло или частично от седалката и се удари в която и да е част от купето или друг пътник. В най-лошия случай детето може изобщо да бъде изхвърлено от колата.

Отстраняване: затегнете здраво коланите. Коланът трябва да е стегнат и да не увисва.

Грешка три. Детето е седнало твърде рано, обърнато към посоката на превозното средство.

Проверка: Детето трябва да остане в колата с гръб, обърнат напред, докато навърши една година или докато височината и теглото му надвишат максималните стойности, разрешени от производителя на детската столче за кола. Много родители правят грешката да вземат предвид само възрастта или само височината и теглото, когато и двете условия трябва да бъдат изпълнени. С други думи, ако детето ви тежи 9 кг на първия си рожден ден, то трябва да продължи да се движи назад, докато височината и теглото му достигнат максимално допустимите стойности за столче за кола..

Опасност: гръбначният стълб на малко дете все още не е достатъчно развит. В случай на инцидент, когато гърбът е в посока на движение, енергията на удара ще бъде поета от целия гръб - най-силната част на детето на тази възраст. Когато е обърната напред, все още непропорционално тежката глава на детето ще се люлее напред и надолу и може да нарани слабите кости на гръбначния и гръбначния мозък.

Отстраняване: носете детето с гръб по посока на колата, докато то навърши една година или надвиши максимално допустимата височина и тегло за столчето за кола.

Четвъртата грешка. Люлката не е инсталирана под ъгъл от 45 градуса

Проверка: Повечето столчета за колички имат вградено ниво, което ви помага да позиционирате седалката под желания ъгъл. Родителите обаче често поставят стола твърде изправен. Ако вашият стол няма вградено ниво, вземете квадратно парче хартия и го сгънете наполовина, за да направите правоъгълен триъгълник. Прикрепете дългата страна на триъгълника - хипотенузата - към облегалката на стола. Ако седалката е правилно позиционирана, горният ръб на триъгълника трябва да е успореден на земята. Настройте стола за правилното прилягане.

Опасност: дихателните пътища на детето са все още много малки, диаметърът им не надвишава коктейлната тръба. Ако гърбът е твърде изправен, тежката глава на детето може да падне напред и да блокира дихателните пътища, така че да не може да диша.

Отстраняване: Обикновено автомобилните седалки са леко наклонени назад, за да осигурят комфорт за възрастни пътници. Ако е възможно да ги регулирате, поставете ги в хоризонтално положение. Ако това е невъзможно, поставете под задния ръб на стола (където са краката на детето) пръчка- „юфка“ от полиуретанова пяна за плуване в басейна (можете да я закупите в спортни магазини) или просто плътно навити кърпи.

Грешка пет. Неправилно положение на задържащата скоба

Проверка: Фиксаторът трябва да е на нивото на подмишниците, в средата на гърдите на бебето. Правилното положение на щипката осигурява анатомично правилното позициониране на предпазните колани.

Опасност: Неправилното положение на задържащата скоба може да доведе до изплъзване на предпазните колани и детето да падне от седалката в случай на злополука.

Отстраняване: Родителите често преместват задържащата скоба, за да придвижат детето в и извън седалката, така че проверявайте позицията на задържащата скоба всеки път, когато затегнете предпазните колани.

Шестата грешка. Поставяне на предпазни колани в неподходящи слотове

Проверка: Повечето автомобилни седалки са оборудвани с три места за слотове за колан. Долната и средната са предвидени за позицията с гръб по посока на движение, а горните за позиция „обърната напред“. На повечето обърнати напред седалки за кола, само горните слотове са подсилени, за да поддържат коланите в правилната позиция в случай на сблъсък. Родителите обаче често обръщат стола, без да преместват предпазните колани..

Опасност: когато детето е обърнато в посока на движение, коланите, опънати в долния и средния слот, могат да избухнат от точките на закрепване в случай на сблъсък.

Отстраняване: Проверете ръководството на стола си, за да разберете кои слотове за кои ситуации.

Грешка седем. Не се използва бустер

Проверка: децата с тегло 18–36 кг и височина до 140 см (от 4 до 8 години) трябва да се возят на бустер стол, който повдига детето, така че редовните предпазни колани да са в правилната позиция.

Опасност: редовният предпазен колан е предназначен за анатомията на възрастен и не може да гарантира безопасността на детето, тъй като е разположен неправилно върху тялото на детето: твърде високо на корема, на рамото и понякога дори на врата. Освен това децата често премахват презрамката изобщо, защото им е неудобно. В случай на сблъсък такова дете може да получи големи наранявания на вътрешните органи, главата, гръбначния стълб или дори да бъде изхвърлено от колата..

Отстраняване: Купете и инсталирайте бустер.

Грешка осем. Използване на автомобилни седалки, които са преустановени или в инцидент

Вижте стола си: голям брой модели са прекратени през последните години, но много от тях все още се използват. Проверете марката, серийния номер и датата на производство (всичко това е посочено на седалката) със списъка на спрените модели автомобилни седалки.

Опасност: Столчето за кола може да бъде прекратено поради различни причини, включително неизправни брави или тапицерия от запалими тъкани. И ако редица причини за отзоваване не представляват сериозна заплаха, тогава други могат да бъдат смъртоносни. Липсата на монтиране може да доведе до катастрофа.

Отстраняване: Ако установите, че автомобилната ви седалка е преустановена, свържете се с производителя за допълнителни инструкции. Не купувайте ръчни столчета за кола - възможно е да купите автомобил, който е спрян или е претърпял инцидент.