Сега все повече жени се чудят дали е възможно да раждат у дома. Навремето всички бъдещи майки бяха освободени от тежестта по този начин. Раждането се проведе под наблюдението на акушерки, но имаше и голям минус - липсата на медицински надзор и хигиена. Сега е безопасно да раждате у дома, ако обучението и предписанията на лекарите се спазват правилно.

 1. Ползи за домашно раждане
 2. Поетапна подготовка за домашно раждане
  1. Избор на акушерка
  2. Откъде да започнем подготовката?
  3. Какво е необходимо за раждането?
  4. Физическа тренировка
 3. Как върви раждането вкъщи
 4. Кога да отидете в болницата, ако възникнат затруднения
 5. Противопоказания за домашно раждане

Ползи за домашно раждане

Домашното раждане има няколко предимства. На първо място, за жената е много по-лесно морално и подкрепя присъствието на роднини или близки хора. Други плюсове:

 • усещането е, че жената контролира тялото си;
 • контактът на новороденото с майката от първите секунди спомага за повишаване на имунитета му, а при родилката - качеството на кърмата;
 • позата за резолюция се избира интуитивно;
 • благоприятен психологически и емоционален фон;
 • липса на лекарства и техники;
 • жената е изолирана от болничната обстановка;
 • няма изкуствено свиване на матката и външно въздействие върху нея;
 • майката може веднага да види бебето и да започне да се свързва с него.

Раждането у дома може да бъде различно. Методът на раждане във вода става все по-популярен. Съществува обаче висока степен на риск при раждането у дома, така че правилната подготовка е много важна и процесът се препоръчва да се извършва под наблюдението на професионална акушерка.

Поетапна подготовка за домашно раждане

Подготвителният процес започва с психологическото отношение на родилката. Тя е у дома, в удобна и позната среда. Жената трябва да почувства подкрепата на семейството си. Разрешаването на тежестта до голяма степен зависи от силата на психиката. Процесът на раждане се моделира и обсъжда предварително. За да не ви изплашат непредвидени ситуации, трябва да сте подготвени за тях. За това се провеждат специални курсове и разговори с акушер-гинеколози..

Избор на акушерка

Тези, които избират домашно раждане, трябва предварително да се договорят с акушерката. Тя ще наблюдава и ръководи процеса. Изисквания за набиране на акушерка:

 • специализирано образование, документирано;
 • трябва да дава компетентни съвети по всички въпроси, представляващи интерес за раждащата жена (включително вероятните рискове);
 • имат опит в раждането;
 • способност за планиране на раждане.

Важно е да има доверие между акушерката и родилката. Акушерки от тази квалификация могат да бъдат намерени в специализирани центрове, болници, пренатални курсове.

Откъде да започнем подготовката?

Началото на подготовката за раждане - регистрация в предродилната клиника. Необходимо е да се информира за желанието да се роди у дома. След това трябва да изберете курсове за домашно раждане. Важно е да посещавате часове, без да пропускате. Това ще даде възможност да затвърдите решението си или да го промените, да общувате с двойки, които вече са родили по този начин, и да научите повече за процеса.

В същото време можете да намерите акушерка. След това трябва да уведомите лечебното заведение за момента на раждането (болницата трябва да е готова да приеме пациента в случай на спешност). За целта една кола трябва да е готова пред входа..

Какво е необходимо за раждането?

Контракциите могат да дойдат внезапно, така че всичко в къщата трябва да бъде подготвено предварително. Домашното раждане изисква:

 1. Легло, вана или надуваем басейн, които трябва да се измият с дезинфектанти. Маркучът и помпата трябва да са под ръка в случай на спешност.
 2. Клизма.
 3. Голяма кърпа.
 4. Чисти чаршафи и памперси.
 5. Отвара от коприва, корен от калган или воден пипер. Средствата се подготвят за вътрешно ползване. За да се възстановите, се нуждаете от отвара от шипка.
 6. Копринена нишка.
 7. Съд от глина или кристал, в който може да се отстрани плацентата.
 8. Водороден прекис.
 9. Малка гумена крушка. Тя ще трябва да издуха носа и устата на бебето, освобождавайки ги от слуз.
 10. Кофа студена вода (за възможна реанимация на новороденото).
 11. Бутилка с гореща вода, пълна с лед. С негова помощ се стимулира свиването на матката. Нагревателната подложка трябва да се съхранява във фризера до доставката..
 12. Кубчета лед, направени от антисептични смеси. За тях се използват коприва, невен, лечебна лайка и воден пипер. Може да са необходими кубчета за кървене (ако има такива) след отстраняване на плацентата.
 13. Третирани с антисептици ножици, използвани за прерязване на пъпната връв.

След раждането жената трябва да се измие. За това предварително се приготвят отвари от бял равнец, лечебна лайка и дъбова кора..

Физическа тренировка

Процесът на раждане е придружен от голямо физическо натоварване. Жената трябва да бъде подготвена за това предварително. Има няколко специално разработени комплекта упражнения за бременни жени. Те трябва да се извършват ежедневно (поне три пъти седмично). Най-оптималните комплекси са фитбол и пилатес (и неговото аква разнообразие). Упражнението е необходимо за:

 • обучение на дишане в гърдите, което помага по време на раждането;
 • укрепване на гръбначния стълб;
 • релаксация;
 • общо укрепване на тялото и тазобедрената област (тя има основното натоварване).

Aqua Pilates помага за отпускане на мускулния корсет с прекомерно напрежение, подобрява кръвообращението и увеличава притока на кръв. Гимнастиката помага за справяне със стреса и депресията.

Fitball стимулира мускулите, повишава координацията, активира метаболитните процеси, премахване на токсините. По време на гимнастиката се практикуват вертикални позиции и ефективно разпределение на натоварването върху мускулната рамка.

Някои дейности помагат да се промени позицията на плода, да се заеме в правилната или по-удобна позиция..

Как върви раждането вкъщи

Началото на раждането е първото свиване. По това време се прави почистваща клизма. Контракциите незабавно се докладват на назначената акушерка. Контракциите са редки и поносими в началото. По това време можете да подготвите целия инвентар за раждане. Акушерката трябва да пристигне незабавно. Тя дава съвети относно динамиката на контракциите и тяхната сила, не позволява на жената да изпада в паника.

Ако припадъците са много тежки, родилката трябва да заеме позиция (седнала, изправена или легнала), при която контракциите са по-малко чувствителни. Някои жени могат да се възползват от разходки из къщата или къпане. По време на битки не можете да превключвате на писъци, можете само да стените. Ако продължителността на пристъпите е необичайна, то на родилката се дават хомеопатични лекарства..

Акушерката трябва да наблюдава сърдечната честота на плода и да наблюдава дилатацията на маточната шийка. След известно време (за всички по различни начини), след контракциите започват опити. Те могат да се провеждат на леглото или във ваната. Акушерката трябва внимателно да наблюдава процеса, а съпругът на родилката да масажира кръста и раменете.

Много важен етап е появата на главата на бебето. След като главата излезе, тялото на детето се появява за 7-10 секунди. Ако в този момент детето е във водата, това ще му помогне да се озове в нов свят без много стрес. Бебето обаче трябва незабавно да бъде изведено от банята..

Във всеки случай, когато е изложен на въздух, устата и носът се изчистват от слуз с помощта на гумена крушка. След това бебето се поставя на гърдата на майката. Пъпната връв не може да бъде прерязана веднага. Той съдържа кръв, която трябва да влезе в тялото на бебето. Акушерката прерязва пъпната връв. След това детето се прехвърля в ръцете на бащата, а майката се отмива.

Кога да отидете в болницата, ако възникнат затруднения

Когато решава да има бебе у дома, жената трябва да бъде предупредена за възможните рискове и да знае какво да прави, ако процесът се обърка. Трябва да се извика линейка, ако:

 1. Има забавяне в освобождаването на плацентата. Може да се прикрепи твърде много към стените на матката. Тогава говорим за спасяване на живота на родилката. Изисква се операция.
 2. Тесният проход в тазовата област предотвратява бягството на детето. Когато заседне, дори професионална акушерка няма да помогне. В този случай е необходимо цезарово сечение, което се прави само в болницата.
 3. По време на изтласкване пъпната артерия се спука, настъпи разкъсване или отлепване на плацентата. Тези ситуации са много опасни за детето. Той може да бъде спасен само в болница, тъй като е необходимо спешно кръвопреливане. Освен това всяка секунда е ценна, тъй като това трябва да се направи в рамките на 15 минути след появата на усложнение. Ако реанимацията не е била осигурена в определеното време, тогава новороденото може да се инвалидизира или да умре.

Предвид възможните рискове, болница с лекари, готови да приемат родилка, трябва да се намира близо до дома. В противен случай в някои ситуации непредвидени обстоятелства могат да причинят смъртта на майката или детето..

Противопоказания за домашно раждане

Преди раждането у дома жената трябва да се подложи на задълбочен преглед. Противопоказания могат да бъдат идентифицирани:

 • многоплодна бременност;
 • инфекциозни заболявания на репродуктивната система;
 • бременност, постигната с IVF;
 • проблеми със съсирването на кръвта;
 • артериална хипертония;
 • остри патологии или фебрилни състояния непосредствено преди раждането;
 • минали хирургични операции на гениталиите;
 • риск от спонтанен аборт;
 • вътрематочна фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност;
 • предварително извършено цезарово сечение;
 • сърдечно-съдова патология;
 • малформации на детето, идентифицирани в утробата;
 • психични (генетично обусловени) патологии;
 • диабет;
 • неправилно настаняване на детето;
 • некомпетентност или патология на маточната шийка;
 • прееклампсия и еклампсия;
 • бъбречна недостатъчност.

Може да има още повече противопоказания. Това се определя на индивидуална основа..

По принцип у дома могат да раждат само здрави жени, при които бременността протича без проблеми, а плодът няма патологии.

Домашният процес изисква координация на действията на всички участници. Семейството и приятелите трябва да следват инструкциите на акушерката ясно и незабавно. Всичко трябва да бъде подготвено за раждане предварително. Важно е дори да не се създават моментни пречки, за да не бъдат застрашени бъдещата майка и нейното дете..

"Веднага стана ясно, че никой няма да има време да пристигне, раждането беше бързо..."

Раждане у дома, септември 2019.


Родих на 38,5 седмици.
Първите три раждания бяха навреме - 40, 40 и 40,4 седмици.

Вечерта преди раждането тя беше разстроена, не позволи на бащата на детето да отиде някъде, но той каза, че така или иначе ще го направи по свой начин. Ходих няколко минути (вероятно 30 минути) на четири крака, за да се обърне бебето и като цяло е полезно за лесно раждане. След това отидох до банята и там до два часа през нощта лежах в топла вода, разстроен и бебето много се въртеше. Дрямка в банята.

Сутринта се събудих в 06-40. Тя стана. Болеше долната част на корема и някак си боли особено. Отидох до тоалетната, измих се, измих си зъбите. Долната част на корема отново болеше. Мисля, че без значение как започнаха контракциите. Трябваше да го определя. Отново боли долната част на корема и вече сакрума. Часът вече е 07.15. Казвам на бащата на детето какво изглежда започна. (Пиша - бащата на детето, тъй като официално съм вдовица, живея с любимия си мъж, не съм женен, не мога да го нарека съпруг, не съм готов). Той не вярва и отделяме известно време за съмнения и преброяване на времето между контракциите..

„Предполагам, че контракциите тренират, а аз просто трябва да легна и всичко ще отмине. Но болката се усилва..

И така, процесът е започнал, има интервал от 2 минути между контракциите (или по-точно 1,52). Ужасен съм, не съм готов. Очаквах раждане в края на септември: все още не си събрах багажа в болницата, записах се на урок, за да обърна бебето с главата надолу и още не отидох, още не бях настроен за раждане, не отидох в центъра на Мир преди раждането, нямах почивка от работа, а вчера все още бях на работа и обещах да работя още една седмица.

Опитвам се да дишам по време на контракции, болката е силна, както никога досега, моля мъжа си да ми масажира сакрума по време на контракции, но този път това ме дразни много, болката не изчезва, да се масажирам е още по-приятно; свалете му ръцете, опитайте се да го направя сам.
Обсъждаме необходимостта от извикване на линейка. Но контракциите са много чести, линейката няма да има време да пристигне и ако има време, няма да има време да ме заведе със сигурност в болницата. Не ме привлича да раждам в кола.

"Третата доставка беше почти в колата, така че съм против линейката. Да, и нещата не се събират за болницата, какво да взема? И сега няма време за това..

Пиша на позната акушерка. Заради засилването на контракциите я викам. Тя е в Академгородок, започна да се събира. Трябва й няколко минути. Говоря за честотата на контракциите. През цялото това време съм на крака в паника, препускам из стаята и търся нещо, за което да се държа по време на контракциите.
Опитвам се да се отпусна между контракциите. Легнах на леглото между контракциите, много исках - това беше просто период на затишие преди опитите, продължи малко повече от две минути, мисля, дори 5 минути.

Боят започна, изведнъж ми се прииска да стана от леглото. Спуснах краката си на пода, помолих да сложа нещо меко под коленете си. Станах на колене близо до леглото, потръпнах, помолих ме да хвърля одеяло през раменете си. Стана по-топло. Започна опит, но слаб (в този момент аз неволно станах малък и малко голям, мъжът ми свали бельото ми и отнесе всичко на пране, честно казано не го контролирах, вече бях в разгара си родов процес и не обърнах внимание на такива дреболии).

Моля ви да наберете акушерка, на високоговорител с нея - казвам, че се притеснявах, тя вече е на път. Разбирам, че всичко ще се случи без нея. Да, веднага стана ясно, че никой няма да има време да пристигне, раждането беше бързо.

„Следващото тласкане започна и балонът се спука, следващият изскочи главата (което означава, че детето се обърна през нощта, аааа!), И още едно напъване - и бебето се роди изцяло, веднага изкрещя.

Обадих се отново на акушерката, тя казва да смуче слуз уста в уста, да го изсмуква от устата и от носа, да го изплюе, вкусът му е солен. Взимам бебето на ръце, лягам на леглото, бебето на гърдите ми, покривам се с одеяло и изчаквам пристигането на акушерката. И аз съм в домашна рокля, отрязват я отстрани, за да я свалят. Премести се встрани, иначе нямаше сила някак да го премахна.
Часът е почти 08.00, така че родих в 7.55.

Пристигна акушерката, родихме плацентата, пъпната връв не беше отрязана веднага. Поставяме плацентата в красива чаша. Акушерката ме прегледа, каза за пукнатината, заши я. Изпратено да се къпе, скъпа, докато беше с нея.
Бебето хленчеше малко и нашето куче померан, което беше затворено в друга стая, се втурна от стаята, за да я успокои (по-късно разбрахме кога разрешихме на кучето да излезе от стаята) и сега тя винаги тича, когато бебето плаче, и я моли да й даде.

Когато приключи с мен, се погрижи за детето.
Татко и акушерката отидоха до банята с бебето и го изкъпаха. Татко държеше чаша плацента. След това пъпната връв беше прерязана на бебето, таткото го преряза, като предварително го издърпа с красив конец, където каза акушерката, и пожела на бебето нещо успешно в живота за всеки възел.
Това всъщност са почти всички.
Измерена височина и тегло.

"И до вечерта имаше невероятно щастие. Не вярвах какво се случва. Веднъж - това е всичко!

Родих, а сега той вече лежи до мен, моята бучка.

Преди раждането теглото ми беше 76 кг, след раждането се качих на кантара - 70 кг. Въпреки факта, че преди бременността бях 57 кг. На следващия ден теглото беше 67 кг, на следващия - 66 кг, след това 65 кг. Но тогава трябваше да седна на храна и да започна да ям плътно, за да произвеждам кърма, но това е друга история. И започна друг живот. всеки ден имаме нещо ново, изпитвайки силите ми.

Домашно раждане: какво трябва да знаете, за да раждате у дома?

Домашно раждане: особености, подготовка за раждане, безопасност. Бременността е труден период за жената, свързан както с физически, така и с морални проблеми. Бъдещата майка е измъчвана от всякакви съмнения, включително въпросът - къде да бъде разрешен от тежестта? Как да изберем медицинско заведение, така че раждането да гарантира, че ще завърши безопасно.

През последните години все повече жени стигат до заключението, че престоя им в родилния дом ще бъде изпитание за тях. Ето защо те избират домашно раждане - техника с хилядолетна история..

Всъщност жените раждат деца преди хиляда и десет хиляди години. По онова време болници просто нямаше и родилките бяха освободени от тежестта у дома. Процесът понякога се контролираше от акушерки, но това не винаги беше така. Разбира се, липсата на подходяща хигиена, общото дивачество на населението често водят до тъжни последици. В наше време всичко се е променило и раждането у дома е доста безопасен процес, разбира се, при условие че се спазват всички инструкции и препоръки..

Предимството да раждате у дома е очевидно - жената е в обичайните, удобни за нея условия. Спокойствието, увереността, усещането, че „стените помагат“ са много важни за бременните жени. Бременността изисква от жената да упражнява както морални, така и физически сили - разбира се, за родилката ще бъде много по-лесно, ако е в позната среда.

Въпреки това, с очевидното предимство на домашното раждане, рисковете са огромни и могат да бъдат катастрофални. Това трябва да се вземе предвид. Преди да вземат решение за домашно раждане, съпрузите трябва внимателно да разберат проблема, да вземат предвид всички малки неща.

Подготовка за домашно раждане

Защо раждането вкъщи стана модерно??

Популярността на домашните раждания е свързана със световна тенденция на нарастващо недоверие към медицинската намеса като такава. Процесът на освобождаване от тежестта е естествен за женското тяло и преди няколко хиляди години е протичал в естествени условия. Много жени искат да се върнат към тази естественост и вярват, че медицинската намеса само ще навреди на тялото на родилката и бебето. Следните обстоятелства могат да бъдат наречени относителни "плюсове" на домашното раждане:

 • само близки хора се събират около жена, тези, които тя иска да види в този момент;
 • родилката, която е господарка на къщата, в психологически смисъл е и господарка на ситуацията, струва й се, че тя контролира тялото си;
 • по време на раждане не се използват лекарства и техники: облекчаване на болката, форцепс, стимулация и епизиотомия;
 • изборът на поза за раждане на интуитивно ниво;
 • използването на метода „водно раждане“ (между другото, той е най-популярният за домашно раждане;
 • липса на чуждо влияние върху матката, изкуствено свиване;
 • благоприятен психо-емоционален фон;
 • мама веднага вижда бебето, свързва се с него;
 • изолация от болничната среда, в която може да присъства микрофлора, причиняваща алергии, инфекции при майки и деца;
 • липса на психологически натиск, изисквания за ваксиниране на новородено;

Именно тези фактори стават решаващи за бъдещите майки по отношение на отказ от раждане в болница. Разбира се, те трябва да разберат, че разчитайки на силата на собственото си тяло и помощта на майката природа, те са изложени на сериозен риск. За да се сведат до минимум рисковете, е необходима сериозна пренатална подготовка.

Знаменитости, родили у дома

Жените от шоубизнеса, киното и телевизията все по-често избират домашни раждания. Това се превърна в лудост за знаменитости в САЩ. Популярността на техниката нараства поради факта, че "звездите" говорят за преживяванията си в пресата, по телевизията, в социалните мрежи. Да се ​​роди дете в собствения им апартамент или къща изглежда на жените много приятен и успешен резултат от бременността. Освен това опитът на знаменитостите в повечето случаи е положителен..

Във филма участват М. Стрийп, Д. Конъли, П. Андерсън, Д. Мур, топмоделите С. Крауфорд, М. Биалик, Дж. Бундхен и други известни и успешни жени, раждали у дома. В същото време както родилките, така и децата са напълно здрави..

Техниката не е толкова разпространена сред руските знаменитости. Домашните „звезди“ предпочитат да раждат в медицинска клиника в Европа или САЩ.

Един от примерите за домашно раждане е певицата Маша Макарова, която е участвала в колектива на Маша и мечки през 90-те. Сега Маша е майка с много деца. Певиците Саша Зверева и Е. Селихова родиха у дома. Дамите говорят само положително за преживяването..

През 2005 г. М. Макарова, намирайки се в къщата си в Московска област, беше освободена от тежестта от момичета близнаци. През 2010 г. тя роди здрав син по същия начин. Саша Зверева, с подкрепата на семейството си, роди в баня, пълна с вода, заснемайки процеса на раждане на видео. Раждането беше успешно. Елена Селихова роди с помощта на съпруга си, който предварително е преминал специални акушерски курсове и се е научил как да доставя у дома.

Забележка! На Запад раждането у дома е легитимирано, тоест в процеса задължително участва опитен акушер-гинеколог. У нас раждането у дома не е предвидено от закона. Съответно цялата отговорност за тази процедура и нейния резултат е на родителите..

Подготовка за домашно раждане

В началото на подготовката може да се счита регистрацията на бременна жена в болницата по местоживеене. Бъдещата майка е длъжна да информира наблюдаващия лекар за желанието си да роди у дома.

Втората стъпка е изборът на училище, което обучава родители, решили да преминат през процеса на раждане у дома. Всяка година се появяват все повече такива училища. По време на курса мъжът и жената ще имат възможност да укрепят (или, напротив, да бъдат разочаровани) в своето решение. Двойката ще се запознае с опитни акушер-гинеколози, ще получи визуално представяне на трудовата процедура.

Забележка! Медицинското заведение трябва да бъде уведомено за жена, която ражда у дома; родилният дом, който ще приеме жена, когато възникне усложнение, трябва да бъде избран предварително. Друг важен момент е транспортът. На входа трябва да дежури кола, готова да откара родилка в болницата.

Какво е необходимо за домашно раждане?

Тежките контракции могат да се появят внезапно, така че родителите трябва да се подготвят предварително за тях. Ето какво ви трябва за домашно раждане:

 • Баня или басейн за раждане. Ако се използва обикновена баня, тя трябва да се измие възможно най-старателно, като се използват неутрални дезинфектанти. Можете да използвате надуваем басейн: дръжте помпата и маркуча под ръка, за да избегнете непредвидени ситуации.
 • Голяма кърпа.
 • Пелени, чисти чаршафи.
 • Клизма.
 • Контейнер от глина или кристал: плацентата ще бъде изпратена до него.
 • Малка гумена крушка: с това устройство е необходимо да освободите устата и носа на бебето от слуз.
 • Напълнена с лед нагревателна подложка, която може да стимулира маточните контракции. Дръжте нагревателната подложка във фризерното отделение на хладилника.
 • Силни ножици (с тяхна помощ акушерът ще пререже пъпната връв).
 • Копринена нишка.
 • Водороден прекис за лечение на кожата.
 • Кофа студена вода, която може да е необходима за реанимация на бебе.
 • Кубчета лед от антисептични отвари. Отварите се правят от коприва, лайка, невен и воден пипер, след което се замразяват в хладилника. След отстраняването на раждането от влагалището може да се появи кървене - в този случай се използват кубчета.
 • Ако родилката е загубила много кръв и сила, се използват отвари от корен от калган, коприва или воден пипер. Жената трябва да вземе бульона вътре. Също така, за да се възстановите, се нуждаете от отвара от шипка..
 • За измиване след раждане се използват отвари от лайка, дъбова кора и бял равнец.

Как да подготвим физически тялото за раждане у дома?

Раждането е огромен физически стрес върху тялото. Естествено е необходимо предварително да се подготвите за това събитие. За да може една жена да бъде уверена по време на раждането, пренаталното време трябва да се използва ефективно. Много е желателно бъдещата майка и плодът да излязат по-силни от самото раждане.

За това има няколко комплекса физически упражнения, наречени условно „фитнес за бременни жени“. Много е важно упражненията да не са локални, а постоянни, ежедневни. Това означава, че жената трябва да спортува поне три пъти седмично. Пилатесът и фитболът се считат за оптимални фитнес комплекси за бременни жени. Аква версията на Пилатес също е изключително полезна..

Пилатес има следните предимства:

 • обучение по гръдно дишане за помощ при контракции;
 • избавяне от възпалителни процеси в краката и ръцете, свързани със застоя на мускулите и ставите;
 • укрепващи и релаксиращи ефекти;
 • благоприятен ефект върху тазобедрената област, която носи основната тежест по време на раждането;
 • укрепващ ефект върху гръбначния стълб.

Aqua Pilates е уникален набор от упражнения, който съчетава предимствата на пилатеса и водните процедури. Правейки този вид фитнес, родилката ще постигне много предимства:

 • отпускане на мускулната рамка, освобождаване от прекомерно напрежение;
 • повишен кръвен поток в матката и общо подобрение в кръвоносната система на тялото;
 • за разлика от фитнеса на открито, жената е в по-комфортна среда във вода, което избягва прегряване;
 • водата премахва умората, облекчава стреса и депресията и води до вътрешен баланс;
 • аква пилатес също се учи да се гмурка, задържайки дъха, което е изключително важно по време на раждането;
 • упражненията, използвани при аква пилатес, са насочени, наред с други неща, към придаване на плода на правилното положение в матката, което ще улесни излизането му.

Забележка! Жените с гестационна възраст от поне 12 седмици с различни нива на физическа подготовка имат право да участват в аква пилатес.

За разлика от аква пилатес, фитбол е подходящ за всички бъдещи майки, независимо от гестационната възраст. Нивото на физическа подготовка също не играе никаква роля. Fitball е топка с голям диаметър, изработена от траен материал. Фитболът е нестабилен, доста трудно е да се поддържа баланс върху него, което позволява:

 • подобряване на координацията;
 • стимулират мускулите, ефективно разпределяйки натоварването върху цялата мускулна рамка;
 • подобряват метаболизма в организма;
 • увеличаване на притока на кръв, кръвообращението;
 • активират метаболитните процеси в организма, премахване на токсините;
 • обучение на вертикални позиции.

В допълнение, фитбол е отлично средство за промяна на положението на плода в матката. Ако детето не е позиционирано добре, упражненията на голяма топка ще му помогнат да влезе в удобна позиция..

Забележка! Топката за фитбол трябва да бъде избрана, като се вземе предвид височината на бременната жена. Не можете да надуете фитбола „докрай“ - той трябва да се огъва под тежестта на тялото.

Особености на психологическата подготовка за раждане

Правилният морал и внимание от страна на семейството и приятелите са ключови за психологическата подготовка. Трябва да се има предвид, че психологията при подготовката за раждане у дома е не по-малко важна от физическата подготовка. Колко силна е психиката на жената, така че решението от бремето ще бъде успешно. Наложително е родилката да се чувства уверена, спокойна и спокойна. Роднините също трябва да се подготвят, защото нервните хора наблизо ще обезпокоят бременната жена.

Важен момент! Бъдещите майки и бащи трябва предварително да моделират процеса, за да разберат какво ще се случи по време на раждането. Необходимо е предварително да разберете какви непредвидени ситуации и усложнения могат да възникнат, които могат да изплашат бъдещите родители. Това ще помогне на образователни видеоклипове, специализирани курсове, разговори с професионалисти - гинеколози, акушер-гинеколози, лекари.

Самохипнозата е много полезна при психологическата подготовка. Колкото по-често жената си повтаря „раждането ще се оправи“, „всичко ще се оправи“, „тялото ми ще се справи, на природата трябва да се вярва“, „Аз и бебето сме напълно в безопасност“, „бебето ми е в пълен ред“, „Аз съм напълно здрав и готово за домашно раждане "," всичко ще върви добре "," бебето ми ще се роди в собствения си дом, а не в болницата ".

Всички тези фрази, с тяхната външна незначителност, ще настроят правилно жената, ще я освободят от безпокойството.

Забележка! Чудесен начин да преодолеете психологическата несигурност и да решите да родите у дома е да общувате с двойки, които вече са преминали през този процес. Съмишлениците ще разкажат за всички клопки, ще споделят своите чувства, плюсове и минуси. Разговорът с домашно родена жена може да ви помогне да се настроите за предстоящо събитие..

Правилното отношение на роднините също е много важно. Подкрепата на близките е най-важното за всеки човек. Роднините трябва да разберат, че раждането вкъщи е ваш избор. Възпрепятстването на избраната техника може само да навреди. Най-близките роднини, които планират да участват в домашно раждане, трябва да преминат специално обучение..

Как да родим у дома?

Характеристики на избора на дула (акушерка за раждане)

Жените, които решат да раждат у дома, трябва предварително да изберат дула - така наричат ​​професионална акушерка, чиито задължения включват надзор и напътствия. Когато човек с богат опит в раждането е наблизо, това има благоприятен ефект върху психологическото състояние на родилката..

Изборът на дула е доста сложен въпрос, при който трябва да се вземат предвид няколко фактора:

 • задължително наличие на специализирано образование, потвърдено с документи: дипломи, лицензи, сертификати;
 • жената трябва да има не само опита на акушерка дула, но и собствения си опит да има бебе вкъщи;
 • компетентна акушерка ще настоява бременна жена да посещава антенатална клиника непременно, ще се ръководи от медицински тестове, ще проучи медицинската карта, като установи общото здравословно състояние на жената;
 • добрата дула със сигурност ще каже на бъдещата майка за възможните рискове;
 • с участието на бременната жена и нейния съпруг акушерката ще изготви подробен план за раждане, отговаряйки с голям интерес на въпросите на бъдещите родители.

Забележка! Основният критерий за избор на акушерка дула е доверието. Много е важно жената да има пълно доверие в асистента за раждане. Доверието е ключът към успеха и начин да се избегнат неприятности.

Акушерките се обучават в специализирани центрове. Можете също да намерите дула в курсове за бъдещи майки или като използвате съветите на приятели. В този случай няма нужда да бързате: трябва да прегледате възможно най-много кандидати, да ги опознаете, да говорите, да намерите общ език.

Как върви раждането вкъщи?

Всяко раждане, у дома или под покрива на медицинско заведение, започва в момента, в който жената усети първите контракции. В този момент трябва да направите клизма и да информирате акушерката по телефона за началото на процеса. Отначало контракциите са доста поносими - те ви позволяват спокойно да се подготвите за раждане.

Дула, след като получи сигнала, трябва бързо да дойде в къщата на отделението си. Родилката разказва на акушерката за динамиката на контракциите, на първо място, за динамичността и силата им. При тежки контракции жената трябва да заеме оптималната поза - тази, при която контракциите са най-малко чувствителни. Това може да бъде седнало, изправено, легнало положение. Вероятно родилката ще се почувства по-добре да се къпе или да се разхожда из къщата с лежерни стъпки. По време на контракциите можете да охкате, но да не се обръщате към писък.

Ако продължителността на контракциите е нетипична, акушерката може да предложи фармакологични или хомеопатични лекарства на родилката. Много е важно дулата да следи сърдечната честота на плода и да контролира процеса на дилатация на маточната шийка..

След контракциите започва вторият етап на раждането - опити. Мястото на този процес трябва да бъде определено предварително - това може да бъде легло или баня. Акушерката внимателно следи процеса, а съпругът по това време трябва да масажира раменете и лумбалната област на родилката.

Най-важният етап от раждането е появата на главата на бебето. Бебето се движи с помощта на дулата, след появата на главата цялото тяло на детето напуска влагалището за около 7-10 секунди.

Много е добре роденото дете да се озове за пръв път във водна среда: по този начин преходът от един „свят“ към друг е много по-лесен за него. Дете, хванато във водата, е извадено от дула. Веднага след това помощникът почиства носа и устата на бебето от слуз и го предава на майката..

Следващият етап на раждането е излизането от плацентата. Пъпната връв не трябва да се реже веднага - кръвта от съединителната тръба трябва да попадне в тялото на бебето. Акушерката прерязва пъпната връв. След това бебето се прехвърля на грижите на бащата, а дулата помага на родилката да напусне банята, да облече халат и да влезе в стаята при семейството си..

Как да разберем, че раждането протича при отрицателен сценарий?

Всеки, който е решил да роди у дома, трябва да бъде оптимист, но е невъзможно напълно да се изключи появата на някои проблеми. Нито една жена не е имунизирана от негативен сценарий по време на раждане. Но кога идва моментът, когато акушерката на дула е безсилна и е необходимо да се извика линейка? Има няколко такива случая:

 • Отлагане на труда: водите се преместиха повече от 10 часа назад, но бебето така и не излезе. Опасността от тази ситуация е възможната инфекция на плода. В този случай може да се наложи изкуствено стимулиране на матката и евентуално цезарово сечение..
 • Тесният проход в областта на таза на майката предотвратява бързото напускане на бебето. Ако детето е „заседнало“, акушерката няма да направи нищо: спешно трябва да отиде в медицинско заведение за цезарово сечение.
 • По време на опити се е случило следното: а) разкъсване на пъпната вена; б) отлепване на плацентата; в) разкъсване на плацентата. Всички тези ситуации са изключително опасни за бебето: спасяването на детето е възможно само при спешно кръвопреливане в рамките на 15 минути след откриването на усложнението. Всяка секунда е от значение тук. Ако реанимацията не започне спешно, детето може да умре или да стане инвалид.
 • Плацентата напуска със закъснение. „Чантата“, в която се е намирало бебето, може да е твърде плътно прикрепена към стените на матката. В този случай говорим за спасяване на живота на жената: необходима е спешна операция.

Забележка! Сравнителни статистически данни за смъртността на жените и бебетата в резултат на домашни и „медицински“ раждания често се публикуват в Интернет. Тази статистика е безскрупулна, не трябва да й се доверявате, защото след усложнения по време на домашно раждане жените често се отвеждат в болница в състояние, в което лекарството вече е безсилно.

Видео: Истина за бременността и раждането Изабела Воскресенская

Изабела Воскресенская говори за раждането вкъщи. Гледай видеото! Изабела Воскресенская от авторите на проекта „Децата са основното нещо. Стратегия на страната ". Много хора я познават от филма „Бизнесът на жената“. Много полезна информация за тези, които са решили да раждат у дома.

Съвети от жени

Светлана, 27 години:

Домашното раждане е като да подготвиш астронавт. Ако цялото семейство не се подготвя за това събитие, надявайки се на късмет за почивка, по-добре е да забравите. Нищо добро няма да излезе от това начинание: неподготвена родилка, истерия от роднини... Почти гарантирани усложнения. Вярвам, че ако една жена не е уверена в себе си, то само болница.

Гюлчехра, на 25 години:

Наложително е да има пълно доверие между съпрузите, така че те да вземат решение съзнателно и заедно. Също така, всички присъстващи трябва психически да се подготвят за факта, че детето ще се появи у дома. Човешкото тяло се подчинява на природните закони и може да се случи неочакваното. Готовността на роднините, тяхното спокойствие могат да спасят живота на майката и детето.

Александра Яковлевна, 46 години:

Имам страхотен опит да имам деца вкъщи. Майка съм на шест деца. Всички са здрави, умни, физически активни. Нямаше усложнения по време на раждането. Тя роди бързо и без проблеми. Убедена съм, че трябва да раждате у дома, заобиколени от семейство и приятели. Както се казва, къщите и стените помагат.

За мен раждането у дома е табу. Не вярвам, че те могат да преминат безопасно. Този комплекс се появи, след като моята приятелка загуби детето си в резултат на такова раждане. Експертите признаха, че ако раждането е станало в болницата, бебето й ще е живо. Сега моята приятелка е в депресия, обвинява себе си за смъртта на детето. Без необходимото медицинско оборудване е невъзможно да се спаси живота на бебето в случай на усложнения. Впрочем акушерката не понесе и най-малкото наказание. Тя каза само, че родителите са неподготвени за домашно раждане..

През цялата бременност бях в настроение да раждам у дома. Но тогава се паникьосах и накрая отидох в болницата. Специален родилен дом, в който на семейството е отделено специално отделение, в което те могат да създадат "домашен уют". Разбира се, тази услуга струва много. Лекарят беше дежурен на вратата, но не влезе вътре. В резултат на това съпругът ми и акушерката дула родиха бебето. Всичко мина удивително.

За мен домашното раждане е нещо остаряло, средновековно. Страхувам се да рискувам два живота наведнъж - дете и моя. Разбира се, някой може да каже, че през 19 век селянките са раждали на полето, но не трябва да забравяме и за детската смъртност, която, специално поисках, достигна 50%.

Забелязах, че домашното раждане често се избира от жени, които не харесват раждането в болнична обстановка. Мисля, че тук трябва да претеглим всичко внимателно. Далеч е фактът, че негативът, получен в клиниката, отново ще се стовари върху родилката. Сега има достатъчно клиники, които предлагат много добри домашни условия за родилки..