Диагностика, профилактика и лечение

Фиброеластометрия и ултразвукова диагностика на млечните жлези, щитовидната жлеза, скротума, коремната кухина

Биохимия. Кръвен тест: общ, клиничен. Анализи за витамини, микроелементи и електролити. Анализ за HIV инфекция, вирусен хепатит, бактерии, гъбички и паразити

Най-точното определяне на тежестта на чернодробната фиброза по неинвазивен метод с помощта на апарата FibroScan 502 TOUCH

Гинекологът в H-Сlinic решава широк спектър от задачи в областта на женското здраве. Това е специалист, на когото можете напълно да се доверите

Дерматовенерологията в H-Сlinic е най-модерният и ефективен алгоритъм за диагностика и лечение на полово предавани болести, гъбични и вирусни лезии, както и отстраняване на доброкачествени невуси, брадавици, брадавици и папиломи

Вариантите за превенция на ваксините са много по-широки от националния график за ваксиниране. H-Clinic предлага разработване на план за ваксинация и съвременни висококачествени ваксини на склад

Терапевтът в H-Сlinic ефективно решава проблемите на лечението на заболявания, които често могат да се превърнат в голям проблем при наличие на хронично инфекциозно заболяване

Кардиологът H-Сlinic ще извърши цялостна диагностика на сърдечно-съдовата система и при необходимост ще предпише ефективна терапия. Сърдечно-съдовите проблеми при инфекциозни заболявания изискват специфични подходи, които сме в състояние да предоставим

Нашата цел е ново качество на вашия живот. Използваме съвременни диагностични алгоритми и стриктно следваме най-ефективните протоколи за лечение.

Обща терапия, инфекциозни заболявания, гастроентерология, дерматовенерология, гинекология, ваксинация, ултразвук и фиброеластометрия, кардиология, неврология

Биохимия, общ / клиничен кръвен тест, витамини и микроелементи / кръвни електролити, ХИВ инфекция, вирусен хепатит, други инфекции, бактерии, гъбички и паразити, комплекси и пакети за анализ с отстъпка

На склад и по поръчка висококачествени бюджетни решения и лекарства от лидерите на пазара за лечение на инфекциозни заболявания. Аптека H-Clinic е готова да отговори гъвкаво на исканията на нашите клиенти. Ще ви помогнем с бързото търсене на лекарства, които обикновено не се предлагат в мрежите.

Как да имаме здраво бебе с ХИВ

Пренасочване от сайта

Общоруска кампания за тестване за ХИВ

Разрешение

Възстановяване на парола

 • У дома
 • Семейство и раждане
 • Бременност с ХИВ. Как да родим здраво бебе?

Въпреки факта, че вирусът на човешката имунна недостатъчност е сериозно и нелечимо заболяване, при навременното и правилно лечение животът на заразения човек практически не може да се различава от този на здравия човек.

Поразителен пример за това е раждането на деца от заразени с ХИВ родители..

Като начало трябва да знаете, че тестването за ХИВ за бременни жени се прави в самото начало и през 30-та седмица от бременността. Така че, бъдещата майка, чийто статус е положителен, определено ще разбере за това и ще може да започне лечение, за да намали риска от инфекция на детето си. Инфекцията от майка на дете може да се предаде в три случая: по време на бременност, например чрез околоплодните води или чрез невнимателно изследване; По време на раждането, например, ако бебето случайно погълне майчината кръв или вагинален секрет; по време на кърмене, което в никакъв случай не трябва да бъде.

Заразяването по време на бременност може да се случи по всяко време, най-често малко преди раждането. Най-голямата опасност възниква, когато бебето е в утробата за дълго време без околоплодна течност. Но основно вирусът попада в тялото на детето по време на раждането. Това се потвърждава от статистиката - 50% от децата се заразяват по този начин, 20% - по време на кърмене. Друга страшна фигура: Без подходящо лечение, всяко четвърто дете, родено от ХИВ-заразена майка, се заразява с вируса.

В допълнение към гинеколога, ХИВ-позитивна майка трябва редовно да посещава специалист от центъра за СПИН. лечението се провежда с антиретровирусни лекарства, които, разбира се, не премахват напълно вируса от тялото, но спомагат за намаляване на вирусния товар, което значително подобрява физическото състояние на тялото и намалява риска от инфекция на детето от тялото на майката. На 26-та седмица от бременността се измерва вирусното натоварване на заразена жена, CD4, които са отговорни за реакцията на имунната система към инфекции, които попадат в нашето тяло, и, разбира се, се прави общ и биохимичен кръвен тест. И от 28-та седмица се предписва специална антиретровирусна профилактика. В същото време е изключително важно да се спазва графикът на приемане на лекарства и тяхната дозировка, тъй като отклонение от определеното време или, още повече, пропусната доза може да повлияе на здравето на нероденото бебе..

Ако вирусният товар на бременна жена преди раждането е 1000 копия / ml, тогава на жената се предписва цезарово сечение - по този начин рискът от инфекция е значително намален, а в комбинация с антиретровирусно лечение е по-малко от 1%. Също така, рискът може да бъде намален чрез спазване на определени правила: да се сведе до минимум периодът на престой на детето в утробата след оттегляне на водата; измийте добре детето преди всички необходими медицински процедури; не поставяйте бебето на гърдата на майката.

В същото време не трябва да забравяме, че антителата на майката остават в тялото на детето през първата година и половина от живота, така че през цялото това време не може да се установи точният ХИВ статус на бебето. От раждането си той се подлага на антиретровирусна профилактика и яде само изкуствена формула, тъй като майчиното мляко ще зарази бебето с вируса. На 18 месеца детето се тества, след което неговият ХИВ статус става известен и при необходимост се подлага на подходящо лечение. Важно е да запомните, че благодарение на ARV терапията детето вероятно ще се роди здраво и ще може да живее пълноценен живот, радвайки родителите си.

ХИВ и бременност: как да имаме здраво бебе

Възможна е бременност с ХИВ инфекция

Защо ХИВ е опасен

Подобно на други вируси, ХИВ живее в човешката клетка. Въпреки това, с ХИВ инфекция, клетка от имунната система става гостоприемник, което влияе отрицателно върху способността на организма да се защитава срещу други заболявания, възпаления и тумори. Потискането на имунната система води до активиране на микрофлората, която присъства в организма на всеки човек, но обикновено не трябва да причинява заболявания. Смъртта на пациент настъпва от заболявания, с които тялото на здравия човек е в състояние да се бори - грип, херпес, кандидоза и други.

При наличие на ХИВ инфекция при майката, произведените антитела могат да се предадат на плода през плацентата дори на етапа на вътрематочно развитие. Оценката на инфекцията на бебето се извършва след раждането му и задължително се оценява в динамика..

Начини за заразяване на дете от майка

Предпоставките за заразяване са:

 • попадане на вируса в кръвта на незаразено дете;
 • достатъчна концентрация на вируса, която ще му позволи да се закрепи в тялото на бебето.

При ХИВ инфекция при майката достатъчна концентрация на вируса за инфекция е в кръвта, вагиналните секрети и млякото. По този начин инфекцията на дете е възможна по няколко начина:

 • по време на самата бременност, когато вирусът навлиза в плода с кръвен поток през плацентата;
 • по време на раждане - детето може да вземе инфекция от вагинален секрет или от отворени кървящи рани;
 • по време на кърмене, когато вирусът попадне в тялото на бебето чрез микропукнатини в устата.

Важно е да се разбере, че инфекцията е възможна само чрез кръв, поради което контактът на домакинството със здраво дете с ХИВ инфекция при родителите е безопасен.

Специалното лечение потиска развитието на вируса

Вероятността от инфекция на детето от майката

Вирусът може да се предаде на бебе не само по време на бременност, но и по време на раждане. Днес вероятността от заразяване остава доста висока. В развитите страни рискът от инфекция без лечение достига 25%, а в страни с по-ниско ниво на лекарства може да бъде 35% или повече.

Заразената жена не трябва да се отказва от желанието си да стане майка. Бременността е възможна, но подготовката за нея и раждането трябва да се извършват съвместно с лекар. Той ще даде инструкции как да се роди здраво бебе и ще предпише методи за превенция, които ще намалят вероятността от инфекция с до 2%..

Как можете да се заразите

Липсата на гарантирано лечение наистина прави вируса на имунодефицита изключително опасен. Страхът на обществото от инфекция обаче се дължи повече на липса на образование и недостатъчна информация. Трябва да се помни, че инфекцията може да се случи само чрез кръв, а при липса на отворени рани по кожата, битовият контакт е абсолютно безопасен. Смята се, че вирусът не може да бъде заразен по следните начини:

 • При целувка. Заразяването е възможно само теоретично, при условие че има отворени рани в устата на майката и детето. Практически случаи на заразяване по този път не са регистрирани.
 • През кожата. Тактилният контакт и докосването, поглаждането и държането на ръката са безвредни. По този начин вирусът не се предава, така че майката трябва да прегърне детето си..
 • Чрез предмети от бита. Абсолютно безопасно е да сте в един и същ апартамент за ХИВ-позитивни и неинфектирани хора.
 • Вирусът не се предава по въздушно-капков път, така че кихането или кашлицата на болен човек не е опасно.
 • Хората с различен ХИВ статус могат да ядат от едно и също ястие.

ХИВ и бременност

С правилния подход към планирането на бременността лекарите могат значително да намалят риска от предаване на инфекция на детето. Във Великобритания подобна превенция гарантира раждането на здраво бебе в почти 100% от случаите. За съжаление някои майки научават за техния статус още по време на задължителните прегледи при регистрация. Лечението в тази ситуация ще бъде трудно, тъй като е препоръчително да се вземат мерки за намаляване на вирусния товар преди бременността..

Намаляването на вероятността от инфекция се постига чрез предписване на антиретровирусна терапия. Тази рецепта включва прием на няколко лекарства, които намаляват концентрацията на вируса в тялото на майката. След шестмесечно лечение концентрацията на вируса намалява няколко пъти, ако се спазва правилният режим на лечение. Фармацевтичните компании също предлагат лекарства, които са одобрени за употреба по време на бременност, но е за предпочитане терапията за майката да започне няколко месеца преди планираното зачеване. Това също ще даде време за оценка на ефективността му във времето..

Няколко факти за ХИВ и бременността:

 • Отговорният подход на пациента, въпреки че се придържа към режима на лечение, намалява вероятността от инфекция на детето с до 2%.
 • Бременността не ускорява болестта на жената.
 • В допълнение към вероятността от инфекция на детето, трябва да се има предвид и оставащата продължителност на живота на майката.
 • Окончателното решение се взема от жената, а не от лекарите..
 • Спирането на лечението може драстично да увеличи концентрацията на вируса.

Оплождането от ХИВ-инфектиран мъж може да се осъществи в клиники или с помощта на специален стерилен съд.

С правилната терапия бебето ще се роди здраво с вероятност до 98%

Начини за предотвратяване на предаването на вируса на дете

Когато идентифицира статуса си по време на бременност, жената трябва да се консултира с няколко специалисти, да оцени ефекта върху бременността и плода на вируса и да определи риска от инфекция на детето. Близки хора трябва да я подкрепят в тази ситуация, а лекарите да дават професионални препоръки. Не се занимавайте сами с новините. За психологическа помощ можете да се свържете с линиите за помощ.

Ако се вземе решението да се запази детето, превантивните мерки за намаляване на риска от инфекция ще бъдат както следва:

 • Въведете антиретровирусен режим възможно най-скоро, за да предотвратите фетална инфекция.
 • Като метод на раждане се избира цезарово сечение.
 • След раждането бебето трябва да бъде изкуствено хранено. Това ще намали вероятността от инфекция, ако вирусът все още не е предаден..

Детето се счита за здраво напълно без вирусно натоварване. За да се изключи инфекцията, тя трябва да бъде точно нула, тъй като няма минимална безопасна концентрация на вируса. Определянето на антитела в кръвта на детето не е показателно, тъй като те могат да му бъдат предадени от майката. Вероятността от инфекция се оценява чрез PCR реакцията, която разкрива присъствието на патогена в организма. Отрицателната PCR на втория ден от живота показва липса на инфекция с голяма вероятност. Анализът се препоръчва да се повтори след 4 месеца..

Терапията може да бъде неефективна, когато пациентът наруши предписания режим на лечение или води начин на живот, благоприятен за размножаването на вируса. Шансовете за инфекция се увеличават с:

 • съпътстващи болести, предавани по полов път;
 • прекомерна консумация на алкохол, вредни за черния дроб храни и тютюнопушене, което намалява качеството и защитните свойства на плацентата, увеличавайки вероятността от предаване на вируса;
 • с хепатит С;
 • пропускане или нередовен прием на хапчета, което нарушава стабилността на концентрацията на лекарства в тялото.

Съвместимостта на ХИВ и бременността причинява различни чувства у заразените жени. Някои се страхуват да забременеят и да предадат инфекцията на дете, други се надяват на постиженията на съвременната медицина. В проспериращо семейство с правилния начин на живот, стриктно спазване на препоръките на специалист по инфекциозни болести и гинеколог, шансовете за предотвратяване на заразяване на дете са около 98%. Окончателното решение се взема само от жената. Трябва обаче да се помни, че в такава ситуация тя може да разчита на помощта на лекари, близки, центрове за доверие и организации, които подкрепят заразените с ХИВ..

Може ли здраво дете да се роди на заразени с ХИВ родители?

Вирусът на имунодефицита е коварен. ХИВ не може да бъде открит в ранните стадии на заболяването. И също така патологията за дълго време може да не се прояви с никакви симптоми. Следователно, за да се предотврати заразяването на бебета от майката, всички бременни жени се диагностицират за наличие на полово предавани инфекции, които включват ХИВ.

Помислете как ХИВ може да повлияе на нероденото дете по време на бременността на заразена жена.

Клинична картина: симптоми на ХИВ при бременни жени

Признаците на ХИВ инфекция при жени по време на бременност не се различават от тези при небременни жени. След заразяване в организма последователно протичат следните етапи на заболяването:

 1. Инкубационният период е времето, когато няма симптоми и вирусът не се открива в клетките на имунната система. Условия на периода: от 2 седмици до половин година.
 2. Първичните прояви често се тълкуват от бременна жена като обикновена настинка. Симптоми: слабост, треска, сънливост. Има обаче случаи, когато стадият е остър. В този случай ще присъстват симптоми на тонзилит или инфекциозна мононуклеоза. След това започва асимптоматична фаза, чиято продължителност понякога достига 10 години.
 3. Етап на вторични прояви. Появяват се заболявания като сарком на Капоши, пневмония, гъбични лезии на кожата и лигавиците, херпес зостер, себореен дерматит и други..
 4. Крайният етап на развитие на ХИВ инфекция. Това се случва, когато броят на CD4 клетките е изключително нисък. В този случай всички органи и системи са повредени и възникват онкологични заболявания. Всяка инфекция, която попадне в тялото, може да бъде фатална. Продължителността на живота с този етап рядко надвишава 2 години.

По този начин, ако едно момиче усети най-малките признаци на заболяване, което не е свързано с хода на бременността, тя спешно трябва да се консултира с лекар, за да разбере причината за това състояние..

ХИВ планиране на бременност

За да забременее момиче с имунна недостатъчност, трябва да се подложи на пълен преглед в центъра за СПИН. Това е необходимо, за да се идентифицира етапът на процеса и възможността за раждане на бебе без увреждане на женското тяло..

По време на изследването е наложително да се определи вирусния товар. Ако се окаже висок, първо трябва да намалите този показател с лекарства и едва след това да започнете да планирате бременност.

Ако кръвната картина е стабилна и жената не се нуждае от антиретровирусни лекарства, то в никакъв случай не трябва да се предписват през първия триместър на бременността поради силния тератогенен ефект.

Зачатие с ХИВ инфекция

Преди да планира бременност с заразена с ХИВ жена, съпругът й също трябва да отиде в лаборатория, където ще трябва да се направи тест за тази инфекция. Въз основа на резултатите (ХИВ отрицателни или положителни) се оценява възможността за естествена бременност.

Ако сексуалният партньор не е заразен, тогава може би използването на методи за изкуствено осеменяване. За това се събира биоматериал (сперма) на мъжа и яйцеклетката на жената се опложда в лабораторни условия. Това е необходимо, за да се елиминира рискът от инфекция на съпруга в процеса на зачеването..

Как да контролираме вируса по време на бременност

За да следи състоянието на имунната система на бременна жена с ХИВ инфекция, лекарят трябва да проверява нивото на следните кръвни параметри ежемесечно:

 • вирусно натоварване - изследване на броя вирусни копия (нормата на този показател по време на бременност на жена с ХИВ статус е 10 000);
 • CD4 клетки - трябва да има поне 600 в 1 ml кръв;
 • Съотношение CD4 / CD8 - не по-малко от 1,5.

Като се вземат предвид кръвните показатели на заразена жена, се взема решение за необходимостта от антиретровирусна терапия, хода на бременността, времето и начина на раждане..

Раждане на заразени с ХИВ жени

Всяка жена, заразена с ХИВ, има възможност да роди самостоятелно. Изборът на доставка зависи от вирусното натоварване, което се измерва на 36-38 седмици:

 • по-малко от 500 копия / ml - възможно е естествено раждане с ХИВ;
 • повече от 500 копия / ml - абсолютна индикация за цезарово сечение.

Много жени са загрижени: заразени ли са всички деца, родени от болни майки, и може ли да се роди здраво дете с ХИВ? Със сигурност има риск, но той може да бъде намален, като се вземат следните мерки за предотвратяване на предаването на ХИВ на бебе по време на раждане:

 • оценка на хода на труда - партограма;
 • минимизиране броя на изследванията на родовите пътища в процеса на дилатация на шийката на матката;
 • отказ от ранна амниотомия (пункция на феталния пикочен мехур);
 • продължителността на безводната празнина с ранно изливане на околоплодна течност не трябва да надвишава 4 часа;
 • адекватна профилактика на кървене;
 • използване на антиретровирусна терапия по време на раждането.

Въпреки това, в момента повечето раждания при заразени с ХИВ жени завършват със спешно цезарово сечение, тъй като това намалява перинаталния контакт на новороденото с биологичните течности на майката. Въпреки че този метод на раждане е по-травматичен за майката, той обаче намалява риска от заразяване с вируса на детето. Вероятността от инфекция на дете по време на естествено раждане е 6,6%, а при цезарово сечение - по-малко от 1%.

Риск от инфекция на дете с ХИВ при бременни жени

В случай на положителен анализ на бременна жена за тази инфекция е много важно да се сведе до минимум рискът от тази патология при детето. Това зависи преди всичко от това колко адекватна терапия тя получава..

Отбелязва се, че по време на бременност, липсата на лечение за ХИВ инфекция води до риск от поне 40% от феталната инфекция. Освен това, ако ХИВ-позитивна жена получи своевременна и пълна терапия с антиретровирусни лекарства, тогава вероятността да роди здраво дете ще бъде около 95%.

По този начин бременността и ХИВ могат да бъдат съвместими. Рисковете за новородено бебе ще бъдат сведени до минимум, ако веднага след като кръвта на жената открие антитела срещу вируса на имунната недостатъчност, тя започне да получава необходимото лечение.

Предотвратяване на предаването на ХИВ от майка на дете

Предаването на вируса на дете може да се случи в три случая:

 • по време на бременност;
 • при раждане;
 • при кърмене.

За профилактика на вертикално предаване е необходима химиотерапия. Може да се извършва на всеки етап от бременността и раждането..

По време на бременност химиопрофилактика се дава на всички ХИВ-позитивни жени, независимо от необходимостта от антиретровирусна терапия. Профилактиката започва на 14 седмица. Ако патологията е била открита на по-късна дата, тогава профилактиката трябва да се извърши възможно най-рано. За да се намали рискът от предаване на вируса на плода през цялата бременност, се използва азидотимидин с неговата непоносимост - фосфазид.

В родилния дом е необходимо да се вземат предвид рисковите фактори за болнична инфекция на дете от заразена с ХИВ родилка. Ако те са сведени до минимум и е възможно естествено раждане, тогава се предписва лекарствена профилактика в процеса на акушерството. За това са разработени няколко схеми, използващи следните лекарства: Азидотимидин, Невирапин, Фосфазид.

И също така има специфична химиопрофилактика за новородени. За да направите това, на детето трябва да се даде азидотимидин под формата на сироп в рамките на 6 седмици след раждането. На заразена майка е строго забранено да храни новороденото си бебе с кърма..

Обобщавайки, нека отговорим на въпроса: може ли да се роди здраво дете от заразени с ХИВ родители? Определено да. Но само при условие, че с помощта на лекарите рискът от предаване на вируса от майката на децата ще бъде намален.

Бременност с ХИВ - възможно ли е да се роди здраво бебе?

в гинекологията 16 октомври 2018 г. 540 мнения

Относно патогена

Болестта се причинява от вируса на човешката имунна недостатъчност, който е представен от два вида - ХИВ-1 и ХИВ-2 и много подтипове. Той атакува клетките на имунната система - CD4 Т лимфоцити, както и макрофаги, моноцити и неврони.

Патогенът се размножава бързо и засяга голям брой клетки през деня, причинявайки смъртта им. За да компенсират загубата на имунитет, В-лимфоцитите се активират. Но това постепенно води до изчерпване на защитните сили. Следователно условно патогенната флора се активира при заразени с ХИВ хора и всяка инфекция протича нетипично и с усложнения..

Високата вариабилност на патогена, способността да доведе до смъртта на Т-лимфоцитите позволява да се избегне имунният отговор. ХИВ бързо формира резистентност към химиотерапевтични лекарства, така че на този етап от развитието на медицината не може да се създаде лекарство срещу него.

Какви признаци ще показват заболяване?

Ходът на ХИВ инфекцията може да бъде от няколко години до десетилетия. Симптомите на ХИВ по време на бременност не се различават от тези в общата популация на заразените. Проявите зависят от стадия на заболяването.

На етапа на инкубация болестта не се проявява. Продължителността на този период е различна - от 5 дни до 3 месеца. Някои вече след 2-3 седмици се притесняват от симптомите на ранния ХИВ:

 • слабост;
 • грипоподобен синдром;
 • увеличени лимфни възли;
 • леко неразумно покачване на температурата;
 • обрив по тялото;
 • вагинална кандидоза.

След 1-2 седмици тези симптоми отшумяват. Спокойният период може да продължи дълго време. За някои това отнема години. Единствените признаци могат да бъдат повтарящи се главоболия и трайно увеличени безболезнени лимфни възли. Могат да се присъединят и кожни заболявания - псориазис и екзема.

Без лечение след 4-8 години започват първите прояви на СПИН. В този случай кожата и лигавиците са засегнати от бактериални и вирусни инфекции. Пациентите отслабват, болестта се придружава от кандидоза на влагалището, хранопровода, често се появява пневмония. Без антиретровирусна терапия последният етап на СПИН се развива след 2 години, пациентът умира от опортюнистична инфекция.

Грижи за бременност

През последните години се увеличи броят на бременните жени с ХИВ инфекция. Това заболяване може да бъде диагностицирано много преди бременността или по време на гестационния период..

ХИВ може да премине от майка на дете по време на бременност, раждане или чрез кърмата. Следователно планирането на бременност с ХИВ трябва да се извършва съвместно с лекар. Но не във всички случаи вирусът се предава на детето. Следните фактори влияят върху риска от инфекция:

 • имунния статус на майката (броят на вирусните копия е повече от 10 000, CD4 е по-малко от 600 в 1 ml кръв, съотношението CD4 / CD8 е по-малко от 1,5);
 • клинична ситуация: жената има ППИ, лоши навици, наркомания, тежки патологии;
 • генотип и фенотип на вируса;
 • състоянието на плацентата, наличието на възпаление в нея;
 • гестационна възраст при заразяване;
 • акушерски фактори: инвазивни интервенции, продължителност и усложнения при раждане, епизиотомия, време на безводната празнина;
 • състоянието на кожата на новороденото, зрелостта на имунната система и храносмилателния тракт.

Последиците за плода зависят от използването на антиретровирусна терапия. В развитите страни, където жените с инфекция се наблюдават и следват инструкции, ефектът върху бременността не е ясно изразен. В развиващите се страни при ХИВ могат да се развият следните условия:

 • спонтанни аборти;
 • антенатална фетална смърт;
 • присъединяване към ППИ;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • ниско тегло при раждане;
 • следродилни инфекции.

Преглед по време на бременност

Всички жени, след регистрация, даряват кръв за ХИВ. Повторният преглед се извършва на 30 седмици, допуска се отклонение нагоре или надолу с 2 седмици. Този подход дава възможност да се идентифицират на ранен етап бременни жени, които вече са се заразили. Ако една жена се зарази в навечерието на бременността, тогава изследването преди раждането съвпада по време с края на серонегативния период, когато вирусът не може да бъде открит.

Положителният тест за ХИВ по време на бременност дава основание за насочване към СПИН център за по-нататъшна диагностика. Но само един експресен тест за ХИВ не е диагностициран, това изисква задълбочен преглед.

Понякога тестът за ХИВ по време на бременността е фалшиво положителен. Тази ситуация може да изплаши бъдещата майка. Но в някои случаи особеностите на функционирането на имунната система по време на бременността водят до такива промени в кръвта, които се определят като фалшиво положителни. Освен това това може да се отнася не само за ХИВ, но и за други инфекции. В такива случаи се предписват и допълнителни тестове, които позволяват точна диагноза..

Ситуацията е много по-лоша, когато се получи фалшиво отрицателен анализ. Това може да се случи, когато се взема кръв по време на периода на сероконверсия. Това е интервалът от време, когато е настъпила инфекция, но антителата срещу вируса все още не са се появили в кръвта. Продължава от няколко седмици до 3 месеца, в зависимост от първоначалното състояние на имунитета.

На бременна жена, която има положителен тест за ХИВ и допълнително изследване потвърждава инфекцията, се предлага да прекъсне бременността в рамките на предписания срок. Ако тя реши да задържи детето, тогава по-нататъшното управление се извършва едновременно със специалистите на Центъра за СПИН. Решава се необходимостта от антиретровирусна (ARV) терапия или профилактика, определя се времето и начинът на доставка.

План за жени с ХИВ

За тези, които вече са регистрирани като заразени, както и с идентифицирана инфекция, за да могат успешно да носят дете, е необходимо да се придържат към следния план за наблюдение:

 1. При регистрация, в допълнение към основните рутинни прегледи, ELISA за ХИВ, се изисква реакция на имунен блотинг. Определя се вирусното натоварване, броят на CD лимфоцитите. Специалистът по СПИН център дава съвети.
 2. На 26 седмици вирусният товар и CD4 лимфоцитите се определят отново, взема се общ и биохимичен кръвен тест.
 3. На 28 седмица бременна жена се консултира от специалист от Центъра за СПИН, избира необходимата AVP терапия.
 4. На 32 и 36 седмица прегледът се повтаря, специалистът по СПИН център също съветва пациента за резултатите от прегледа. При последната консултация се определя времето и начинът на доставка. Ако няма преки индикации, предпочитание се дава на спешно раждане през естествения родов канал.

По време на бременността трябва да се избягват процедури и манипулации, които водят до нарушаване на целостта на кожата и лигавиците. Това се отнася за амниоцентезата и биопсията на хорионните вили. Подобни манипулации могат да доведат до контакт на майчината кръв с кръвта на детето и до инфекция.

Когато е необходим спешен анализ?

В някои случаи може да бъде назначен експресен скрининг за ХИВ в болницата. Това е необходимо, когато:

 • пациентът не е прегледан нито веднъж по време на бременност;
 • при регистрацията е подаден само един анализ, той не е повторен на 30 седмици (например, жена влиза с заплаха от преждевременно раждане на 28-30 седмици);
 • бременната жена е била тествана за ХИВ в точното време, но има повишен риск от инфекция.

Характеристики на ХИВ терапията. Как да родим здраво бебе?

Рискът от предаване на патогена вертикално по време на раждане е до 50-70%, при кърмене - до 15%. Но тези показатели са значително намалени от употребата на химиотерапевтични лекарства, като същевременно отказвате да кърмите. При правилно подбрана схема детето може да се разболее само в 1-2% от случаите..

ARV лекарствата се предписват за профилактика на всички бременни жени, независимо от клиничните симптоми, вирусния товар и броя на CD4.

Предотвратяване на предаването на вируса на дете

Бременността при заразените с ХИВ хора протича под прикритието на специални химиотерапевтични лекарства. За да предотвратите инфекция на детето, използвайте следните подходи:

 • предписване на лечение за жени, които са били заразени преди бременността и планират да забременеят;
 • използване на химиотерапия за всички заразени;
 • при раждане се използват лекарства за ARV терапия;
 • след раждането се предписват подобни лекарства за бебето.

Ако една жена има бременност от инфектиран с ХИВ мъж, тогава ARV терапията се предписва на сексуалния партньор и на нея, независимо от резултатите от нейните тестове. Лечението се извършва по време на бременността и след раждането..

Особено внимание се обръща на бременните жени, които употребяват наркотици и имат контакти със сексуални партньори със сходни навици.

Лечение при първоначално откриване на заболяването

Ако по време на бременността се открие ХИВ, лечението се предписва в зависимост от времето, когато се е случило:

 1. По-малко от 13 седмици. ARVT лекарства се предписват, ако има индикации за такова лечение преди края на първия триместър. Тези, които имат висок риск от фетална инфекция (с вирусно натоварване над 100 000 копия / ml), лечението се предписва веднага след тестовете. В други случаи, за да се изключи отрицателен ефект върху развиващия се плод, с началото на терапията е време да се прекрати 1-ви триместър.
 2. Срок от 13 до 28 седмици. Ако се открие заболяване през втория триместър или заразена жена се прилага само през този период, лечението се предписва спешно веднага след получаване на резултатите от вирусно натоварване и CD тестове
 3. След 28 седмици. Терапията се предписва незабавно. Използва се режим на три лекарства. Ако лечението започне за първи път след 32 седмици с високо вирусно натоварване, може да се включи и четвърто лекарство.

Високоактивният режим на антивирусна терапия включва определени групи лекарства, които се използват в строга комбинация от три от тях:

 • два нуклеозидни инхибитора на обратната транскриптаза;
 • протеазен инхибитор;
 • или ненуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза;
 • или интегразен инхибитор.

Лекарствата за лечение на бременни жени се избират само от групи, чиято безопасност за плода е потвърдена от клинични проучвания. Ако е невъзможно да се използва такава схема, можете да приемате лекарства от наличните групи, ако такова лечение е оправдано.

Терапия при пациенти, които преди това са получавали антивирусни лекарства

Ако HIV инфекцията е била открита много преди зачеването и бъдещата майка е била подложена на подходящо лечение, тогава терапията с HIV не се прекъсва дори през първия триместър на бременността. В противен случай това води до рязко увеличаване на вирусното натоварване, влошаване на резултатите от теста и поява на риск от инфекция на детето по време на бременността.

След като режимът преди бременността е ефективен, няма нужда да го променяте. Изключение правят лекарствата с доказана опасност за плода. В този случай замяната на лекарството се извършва индивидуално. Най-опасният от тези за плода е Ефавиренц..

Антивирусното лечение не е противопоказание за планиране на бременност. Доказано е, че ако жена с ХИВ съзнателно се доближи до зачеването на дете, спазва режима на лечение, тогава шансовете за раждане на здраво бебе значително се увеличават.

Профилактика при раждане

Протоколите на Министерството на здравеопазването и препоръките на СЗО определят случаите, когато е необходимо да се предпише разтвор на азидотимидин (Retrovir) интравенозно:

 1. Ако не е използвано антивирусно лечение с вирусно натоварване преди доставката по-малко от 1000 копия / ml или повече от това количество.
 2. Ако бързият тест за ХИВ в родилния дом е положителен.
 3. При наличие на епидемиологични индикации, контакт със сексуален партньор, заразен с ХИВ през последните 12 седмици, с инжекционна употреба на наркотици.

Избор на начин на доставка

За да се намали рискът от инфекция на бебето по време на раждане, начинът на раждане се определя индивидуално. Раждането може да се извърши през вагиналния родов канал, ако родилката е получила ART по време на бременност и вирусният товар по време на раждането е по-малък от 1000 копия / ml.

Времето на изливане на околоплодната течност трябва да бъде записано. Това обикновено се случва в първия стадий на раждането, но понякога е възможен пренатален излив. Като се има предвид нормалната продължителност на раждането, това би довело до безводна разлика между повече от 4 часа. Това е неприемливо за заразена с ХИВ родилка. С тази продължителност на безводния период вероятността от инфекция на детето се увеличава значително. Дългият сух период е особено опасен за жени, които не са получавали ARVT. Следователно може да се вземе решение за завършване на раждането чрез цезарово сечение..

При раждане с живо дете са забранени всякакви манипулации, които нарушават целостта на тъканите:

 • амниотомия;
 • епизиотомия;
 • вакуум екстракция;
 • прилагане на акушерски форцепс.

Също така, не се извършват стимулиране на раждането и раждане. Всичко това значително увеличава шансовете за инфекция на детето. Изброените процедури е възможно да се извършват само по здравословни причини.

ХИВ инфекцията не е абсолютна индикация за цезарово сечение. Но силно се препоръчва да използвате операцията в следните случаи:

 • вирусно натоварване над 1000 копия / ml;
 • неизвестен вирусен товар;
 • преди доставката ARVT не е била извършена или е невъзможно да се направи по време на доставката.

Цезаровото сечение напълно изключва контакта на детето с отделянето на гениталния тракт на майката, поради което при липса на ХИВ терапия може да се счита за независим метод за предотвратяване на инфекция. Операцията може да се извърши след 38 седмици. Планираната интервенция се извършва при липса на труд. Но е възможно да се извърши цезарово сечение и за спешни индикации.

При раждане през вагиналния родов канал, при първия преглед, вагината се третира с 0,25% разтвор на хлорхексидин.

След раждането новороденото трябва да се къпе във вана с воден хлорхексидин 0,25% в количество 50 ml на 10 литра вода.

Как да се предпазим от инфекция по време на раждане?

За да се предотврати инфекция на новороденото, е необходимо да се извърши профилактика на ХИВ по време на раждане. Лекарствата се предписват и прилагат на родилката и след това на роденото дете само с писмено съгласие..

Предотвратяването е необходимо в следните случаи:

 1. Разкрити антитела срещу ХИВ по време на тестване по време на бременност или използване на бърз тест в болница.
 2. Според индикации за епидемия, дори при липса на тест или невъзможност за провеждане, в случай на бременна жена, използваща инжекционни наркотици или контакт с ХИВ-инфектиран.

Режимът на профилактика включва две лекарства:

 • Азитомидин (Retrovir) интравенозно, използван от началото на раждането до прерязването на пъпната връв, също използван в рамките на час след раждането.
 • Невирапин - една таблетка се приема от момента на началото на раждането. Ако продължителността на раждането е повече от 12 часа, лекарството се повтаря.

За да не се зарази бебето чрез кърмата, то не се прилага върху гърдата нито в родилната зала, нито в следващите. Също така не можете да използвате мляко от бутилка. Такива новородени веднага се прехвърлят на адаптирани формули. На жената се предписва Bromcriptine или Cabergoline за потискане на лактацията.

Жените след раждането в следродилния период продължават антивирусната терапия със същите лекарства, както по време на бременността.

Предотвратяване на инфекция на новороденото

За дете, родено от ХИВ-заразена майка, се предписват лекарства за предотвратяване на инфекция, независимо дали жената е била лекувана. Оптимално е да започнете профилактика 8 часа след раждането. До този период лекарството, което се прилага на майката, продължава да действа.

Много е важно да започнете да давате лекарства през първите 72 часа от живота. Ако детето е заразено, тогава през първите три дни вирусът циркулира в кръвта и не прониква в ДНК на клетките. След 72 часа патогенът вече е прикрепен към клетките гостоприемници, така че предотвратяването на инфекцията е неефективно.

За новородени са разработени течни форми на лекарства за перорално приложение: Азидотимидин и Невирапин. Дозировката се изчислява индивидуално.

Такива деца са на диспансер до 18 месеца. Критериите за отписване са следните:

 • липса на антитела срещу ХИВ при тестване с ELISA;
 • липса на хипогамаглобулинемия;
 • няма ХИВ симптоми.

Бременност с ХИВ - възможно ли е да имате здраво бебе? - всичко за заболявания на гениталната област, тяхната диагностика, операции, проблеми с безплодието и бременност в MedNews.info

Женското тяло с право може да се нарече поредното чудо на света. Това е източникът на човешкия живот, неговият носител, но има ли по-висока стойност на Земята? Следователно е толкова важно жените да се грижат за здравето си и преди всичко за репродуктивната система. Ако не успее, няма да има пълно зачеване на детето, спокойна бременност, нито успешно раждане. За да се подобри генофондът на нашата планета, е необходима гинекологията - най-старият клон на медицината, който изучава и лекува заболявания, характерни само за женското тяло.

За съжаление, не всеки редовно и навреме посещава "жената лекар", дори и да има някакви проблеми. Някои нямат време, други са просто срамежливи. Резултатът е сериозни нарушения във функционирането на репродуктивната система, които влияят негативно върху репродуктивната функция на женското тяло. Колкото повече знаете за случващото се с тялото ви, толкова по-спокойно ще се отнасяте към процесите, протичащи във вас. Благодарение на статиите, които намирате на сайта, можете:

 • за някои симптоми и признаци разпознайте различни заболявания, свързани с гинекологията, и потърсете навреме помощ от лекари;
 • разбирайте терминологията, използвана от гинеколозите, и не се страхувайте от тези привидно страшни думи;
 • да знаете как правилно да се подготвите за определени анализи, така че резултатите да са по-надеждни;
 • да можете да прочетете резултатите от теста си.

И най-важното, на което този проект ще научи всички жени, е да не се страхуват да ходят навреме и редовно при гинеколози. Това ще ви позволи да забравите за проблемите, да бъдете винаги весели и красиви. В крайна сметка женската младост е на 90% зависима от здравето на репродуктивната система. Уебсайтът на MedNews.info е готов да ви помогне да предоставим най-полезната информация по тази тема:

 • за анализи и диагностика;
 • за различни женски заболявания;
 • за зачеването и носенето на дете;
 • за раждането;
 • за лекарствата.

Искате ли да бъдете млади и красиви? В този случай се погрижете за здравето на жените си още сега. Тук ще намерите цялата информация, която ви интересува - подробна, надеждна и достъпна за вашето разбиране. Не бъдете лекомислени от това, от което зависи животът на цялото човечество, защото всеки от вас е преди всичко Майка.

Личен опит Как да се роди дете, ако някой от партньорите е ХИВ-позитивен

Истории на две семейства

 • 11 юли 2016 г.
 • 83539
 • 0

Интервю: Олга Страховская

РАЖДАНЕТО НА ДЕТЕ И МАЙЧИНСТВО постепенно престава да се възприема като задължителен елемент в „женската програма“ и най-важният маркер за платежоспособността на жената. Социалното отношение е заменено от личен съзнателен избор - и да имаш дете, благодарение на постиженията на медицината, вече е възможно на почти всяка възраст и обстоятелства. Въпреки това страхът от бездетие остава много силен и редица ситуации са заобиколени от облак от предразсъдъци и мнения, основани на медицинската неграмотност. Един от най-ярките примери е връзката на несъгласуващите се двойки, където един от партньорите (няма значение дали жена или мъж) е ХИВ-позитивен..

Липсата на налична информация за превенцията и образованието по сексуалност доведе до диагностициране на епидемия от ХИВ в страната, а самата диагноза продължава да е ужасяваща и за мнозина звучи като смъртна присъда. Паниката (за разлика от здравите мерки) е без значение: съвременните терапии дават възможност на ХИВ-позитивните хора да живеят пълноценно - включително да имат деца.

Попитахме за опита на бременността и раждането при несъгласувана двойка от две героини, които имаха късмет с подкрепата и разбирането на приятели и семейство - но които срещнаха дискриминация там, където изобщо не очакваха. А конкретни медицински препоръки на несъгласуващите се двойки, решили да имат дете, даде Анна Валентиновна Самарина - доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по майчинство и детство в Санкт Петербургския СПИН център, доцент на катедрата по социално значими инфекции на Св. акад. И. П. Павлова.

Наталия

ХИВ отрицателен, съпругът е ХИВ позитивен

майка на петгодишен син

Разбрах, че бъдещият ми съпруг е заразен почти веднага - в първата ни вечер, когато ставаше дума за секс. Ние нямахме презервативи и той каза, че не можем без тях по никакъв начин, като цяло, защото той е ХИВ позитивен и трябва да ми каже за това. Приех го по някакъв начин много лесно: неговата откровеност и честност ме успокоиха и се усмихнаха, дори някак привлечени.

Нямаше страх. Той ми разказа своята история с много подробности: как е разбрал за всичко случайно, подлагайки се на прегледи, и чрез веригата се оказа, че той е заразил заразата от приятелката си, а тя от своя страна от предишния си партньор. Те имаха сериозна връзка, а не някаква случайна връзка, дори щяха да се оженят, но връзката изчезна по някаква причина, която не е свързана с диагнозата. Както и да е, след като научиха за всичко, те веднага се регистрираха. Това е официална практика: ако, например, отидете в държавна болница за операция, трябва да се изследвате за ХИВ и ако е положителна, автоматично се регистрирате в инфекциозната болница на Соколина гора, в центъра за СПИН.

Бъдещите родители, живеещи в серодискордантна двойка, определено трябва да планират бременността си. По-добре е предварително да се свържете с вашия специалист по инфекциозни болести и акушер-гинеколог в центъра за СПИН. Според настоящите препоръки на ХИВ-инфектиран партньор в несъгласувана двойка е показано назначаването на високоактивни антиретровирусни лекарства, за да се предотврати предаването на ХИВ по полов път на неинфектиран партньор..

Вече там съпругът ми премина през всички проучвания за имунния статус и вирусния товар. Ако всичко е в ред, тогава ХИВ-позитивните хора не трябва да правят нищо, просто водят нормален здравословен начин на живот и се наблюдават, редовно тестват и проверяват дали вирусът прогресира. Ако имунитетът започне да пада, се предписва терапия. Всички показатели на съпруга бяха в нормалните граници, така че той живее и живее сега пълноценен живот, в който почти нищо не се е променило от поставянето на диагнозата. Това само ни научи и двамата да внимаваме към здравето си и да не пренебрегваме планираните прегледи, да се храним правилно, да спортуваме повече, да се грижим за себе си. Единственото ограничение, което диагнозата внесе в живота ни, е защитеният секс, винаги, независимо в какво състояние се намираме. В пристъп на страст, уморени след парти, ние никога не губехме контрол и винаги имаше запас от презервативи в апартамента.

Естествено, след известно време от съвместния живот бях покрита с вълна от преживявания: какво ни очаква в бъдеще, аз се втурнах да гугъл, уплаших се за него, уплаших се за себе си и за възможността да имам деца. Всъщност най-лошото беше, защото това е много табу тема, за която не можете да говорите спокойно. Затова дълго време не разговарях по тези теми с близките си, но с просто познати, в чиято адекватност бях сигурен, беше по-лесно. Реакцията най-често беше нормална, но имах късмет с околната среда.

Фактът, че хората са слабо информирани, е меко казано. Ето защо, когато решихме да имаме дете, първо отидохме в центъра за СПИН, където ми казаха за официалната статистика: че вероятността от инфекция в нормално състояние на тялото и еднократен полов акт в дните на овулация е минимална. Дори си спомням лист хартия, който беше залепен на масата: вероятността от инфекция е 0,01%. Да, все още е там, да, това е малка руска рулетка, особено ако не можете да забременеете наведнъж. Можете да се напрягате и да правите ин витро, за да се предпазите напълно, но това е натоварване на тялото, свързано с хормонална терапия, което може да бъде напълно избегнато.

Планирах бременността много ясно, подготвена като всяка жена: напълно изключих алкохола, започнах да правя йога, да се храня правилно, пиех витамини и микроелементи. Съпругът от своя страна премина през всички проверки в центъра за СПИН, където също не разкри никакви противопоказания.

Ако двойка, при която само мъжът е заразен, планира бременност, тогава назначаването на антиретровирусна терапия е задължително. В този случай, за да предотвратите инфекцията на партньора, можете да прибегнете до методи на асистирани репродуктивни технологии: осеменяване с пречистени сперматозоиди от партньора или ин витро оплождане (ако някоя от двойката има проблеми с репродуктивното здраве). При неоткриваем вирусен товар в кръвта на ХИВ-инфектиран партньор по време на лечението, рисковете от предаване на вируса по полов път без използване на презерватив са много по-ниски, но не може да се изключи възможността за заразяване в този случай.

Забременях веднага, след първия опит и след като научих, че съм бременна, веднага отидох и направих тест за ХИВ. Единственото, което ме изплаши, беше отговорността, която нося за детето си и бъдещия му живот - ако внезапно се заразя и предам вируса на него. Анализът беше отрицателен.

Веднага реших да продължа бременността в платено отделение и всичко беше наред, докато не започнах да страдам от токсикоза. Тогава казах със синьо око, че съпругът ми е заразен с ХИВ. Спомням си как лекарят спря да пише и каза, че „разбира се, можем да препоръчаме да лежим с нас, но по-добре не.“ Посетих ги няколко пъти и през второто тримесечие, когато имах платен договор в ръцете си, директно ми беше казано: „Не можем да те вземем“. Предвиждайки някои въпроси, направих предварително анализ в независима лаборатория и го донесох със себе си - беше отрицателен и нямаха причина да ми отказват. Когато ги помолих да направят повторно теста, ако се съмняваха, те се смутиха и казаха: „Не, не, не трябва да вземаме нищо, отидете във вашия СПИН център и вземете всичко там, а след това, ако всичко е наред, можете да се върнете. ". Центърът за СПИН ни подкрепи много, каза, че това е абсолютно нарушение на правата ми и дори предложи помощта на тяхната правна служба, ако искаме да предприемем правни действия..

Всичко се получи мирно, въпреки че трябваше да отгледам главния лекар, който беше много суров и дори жесток с мен - и към този момент все още бях в третия месец на токсикоза. И сега те разговаряха с мен, човек в износено състояние, много пренебрежително, сякаш с някаква измет на обществото. Спомням си думите ѝ: „Е, влязохте в контакт с такъв човек“. Разбира се, бях в истерия, плаках, казах, че не трябва да унижаваш човек така. По принцип, ако не бях казала нищо за статуса на съпруга ми, те дори нямаше да питат. В резултат на това те ми се извиниха и се държаха много по-коректно - проблеми възникнаха едва преди раждането, когато се оказа, че заразеният с ХИВ партньор не може да присъства. Нещо повече, струва ми се, че след като видяха връзката ни със съпруга ми, видяха какви сме, лекарите осъзнаха нещо. И това много добре демонстрира общественото отношение към заразените с ХИВ: на всички изглежда, че те са някакви „не такива хора“, но всъщност всеки може да бъде носител на вируса. Дори няма да ви хрумне, че човек може да е ХИВ +, ако изглежда „нормален“.

Също така се препоръчва на бременни жени, които не са заразени с ХИВ, живеещи с ХИВ-инфектиран партньор, да се свържат с акушер-гинеколога на Центъра за СПИН за консултация и, евентуално, допълнителен преглед. В някои случаи може да се наложи бременна жена, живееща в противоречива двойка, да предпише профилактика по време на бременност, при раждане и ще е необходим профилактичен курс за новородено.

По време на цялата бременност направих теста седем пъти и винаги всичко беше наред: имахме напълно здраво бебе и казах на майка ми през третия месец, когато избухна цялата тази криза. Самата тя има хепатит С - заразила се е случайно по време на операция, преди много години, и знае какво е да живееш с болест табу. Затова майка ми ме разбираше перфектно и ме подкрепяше много. Оказа се, че по едно време тя е преминала през много подобна история, когато ѝ е казано: „Бейби, много съжалявам за теб, все още си млада и красива, но се приготви за най-лошото“. Разбира се, всички лекари са различни, всичко много зависи от осъзнатостта и чувствителността на човек, но за съжаление наоколо има много такава нечувствителност.

Елена

ХИВ позитивен, съпруг ХИВ отрицателен

майка на две деца

Научих за диагнозата ХИВ през 2010 г. За мен беше толкова неочаквано, че не успях веднага да сравня близостта на понятията „ХИВ“ и „СПИН“. Мислейки несериозно, че имам само ХИВ, а не СПИН, отидох в СПИН центъра, за да потвърдя диагнозата. Там ми обясниха подробно, че СПИН е нещо, което може да ми се случи или не, тъй като има АРВ терапия. Тогава за мен това все още беше напълно неразбираемо, но ми даваше надежда. Още по-малко се разтревожих, след като психолог в Центъра за СПИН разказа за възможността да имам здрави деца - това беше много важно за мен..

Аз съм късметлия, следователно в моята среда има хора, които не смятат за необходимо да спрат да общуват с мен поради диагнозата. Това са хора, които се стремят да знаят истинската информация, а не да живеят с митове и басни. От самото начало честно казах на своите родители и близки приятели за моята диагноза, а по-късно и на телевизионния екран - открито за обществото. За мен беше страшно и вълнуващо, но лъжата е по-лоша за мен. В резултат нямаше присъда.

В същото време диагнозата ХИВ първоначално имаше драматичен ефект върху личния ми живот. По времето, когато имах ХИВ, незабавно информирах всички партньори за диагнозата. Най-често в Интернет, за да бъдете по-смели и така човек да има възможност да потърси в Google какво е ХИВ. В резултат реакцията беше различна, но това е съвсем естествено. Някой спря да общува, някой продължи, но само в приятелски формат и някой го покани на среща. По някое време реших, че ще изграждам отношения само с ХИВ-позитивен партньор, за да не бъда отхвърлен. Постоянно чувах от различни ХИВ-позитивни хора, че някой ги е изоставил заради диагнозата..

Ако една жена е заразена в двойка, тогава въпросът за зачеването се решава много по-лесно: спермата на партньора се прехвърля във влагалището по време на овулацията. Ако ХИВ-заразена жена е получавала антиретровирусна терапия преди бременност, тогава по време на бременността тя трябва да продължи да я приема без прекъсване през първия триместър. В случай, че терапията не е била предписана преди бременността, акушер-гинекологът и специалистът по инфекциозни болести определят времето за започване на терапията, като се фокусират върху клиничните и лабораторни параметри на пациента. ХИВ-заразена жена трябва да предупреди лекаря си, че планира бременност, за евентуална корекция на терапевтичния режим.

Решението да опитам връзка с ХИВ-отрицателен партньор не беше лесно поради всичко това: освен това изпитвах безпокойство за здравето на партньора си, въпреки че знаех, че ARV терапията (която приемах отдавна и доста успешно) намалява риска от инфекция до минимум. Първият му отрицателен тест за ХИВ показа, че страховете му са напразни. Рискът от инфекция, разбира се, остава, но опитът показва, че той наистина е минимален..

Като цяло в моя случай всичко вървеше добре, докато разбрах, че съм бременна. Тогава почувствах за себе си, че диагнозата ХИВ не е просто медицинска диагноза, а причина някои медицински работници да покажат изцяло своята безчовечност и професионална неграмотност. Страхът и безпокойството да не бъде отказана медицинска помощ в най-неподходящия момент бяха добавени към грижата за тяхното здраве. Разбира се, с времето и опита тези чувства са станали по-малко остри, но остават някъде дълбоки и много тихи. След това многократно диагнозата ми стана по-трудна..

По време на първата ми бременност лекарят в предродилната клиника многократно показваше негативно отношение към мен, задавайки въпроси от рода на: „Какво си мислихте, планирайки бебе с такъв букет?“. След подобни многократни инциденти, които неизменно ме довеждаха до истерия, се обърнах към началника на отделението с молба за смяна на лекаря. Той беше приет, тъй като аргументите се оказаха валидни, след което друг лекар продължи наблюдението на бременността ми..

По време на втората бременност подобен въпрос разреши фелдшерът на линейката, който открито зададе въпроса: „Защо забременяхте? Вече имате такъв. " На този въпрос обосновано отговорих, че рискът от инфекция е по-малък от 2 процента според информацията, получена по време на участието в Конференцията по ХИВ и СПИН в Русия (лично аз избрах естествения метод за оплождане и в двата случая, тъй като други методи не са достатъчно достъпни). Докторът нямаше отговор на този аргумент, освен мрачно тихо: „Извинете, но трябваше да ви кажа“..

ХИВ-заразена жена по време на бременност трябва да бъде наблюдавана от акушер-гинеколог в антенатална клиника и от специалисти в центъра за СПИН. Акушер-гинеколози и специалисти по инфекциозни болести на Центъра за СПИН извършват превенция на предаването на ХИВ от майка на дете: те предписват антиретровирусни лекарства, контролират тяхната толерантност и ефективност на превенцията и дават препоръки за начина на раждане. Също така, в центъра за СПИН, жената може да получи психологическа и социална помощ, ако е необходимо, консултации от други специалисти, съвети за наблюдение на бебето.

След този диалог също написах писмена жалба и я изпратих по електронен път до неговото ръководство. Секретарят ми се обади и много учтиво попита за здравословното ми състояние, след като изпрати писмено отговор във формата, че „са осигурени необходимите мерки за медицинска помощ“. Това ми беше напълно достатъчно, тъй като към този момент нямах нито време, нито сили да пиша в прокуратурата..

Всъщност най-трудното за мен по време на бременност беше психологическият натиск от страна на медицинските специалисти. Имаше случай, когато лекар в кабинета извика така, че да се чуе пред вратата: "Да, имате СПИН!" Заради такива ситуации започнах да развивам емоционална безчувственост, безчувственост - принудих се да спра да реагирам на подобни прояви, задвижвайки всички емоции вътре. Това вероятно е причината, поради която противоположните случаи, когато лекарят показа много внимателно и хуманно отношение, предизвикаха у мен учудване, недоумение и желание да плача.

В сравнение с това, всички останали характеристики на бременността - необходимостта да пия хапчета за предотвратяване на предаването на ХИВ от мен на детето ми и тестовете за имунен статус и вирусно натоварване - не бяха никак тежки. Всички други процедури бяха абсолютно същите като по време на бременност без ХИВ инфекция: същите витамини, същите тестове, същите препоръки на лекарите за наблюдение на теглото и т.н. Освен това, по време на раждането, ми беше предписано капково с ARVT, а през първите десет дни - детето. И трите стъпки са защитили детето ми от инфекция. Изпълних ги и се почувствах съвсем спокойно, особено по време на втората бременност, когато ясно видях, че работи, като използвах примера на първото бебе.

На всички бременни жени, независимо от ХИВ статуса, се препоръчва да използват бариерна контрацепция при всеки полов акт през цялата бременност и кърмене. Това може да предпази майка и бебето не само от ХИВ инфекция, но и от много проблеми, причинени от други вируси и бактерии..

Реших да имам второ дете три години след раждането на първото, когато срещнах втория си съпруг: решихме, че две деца са дори по-добри от едно. Здравното състояние беше все едно добро и лекарите нямаха никакви "противопоказания". Всичко се случи по същия начин, както за първи път, само че разликата е, че имаше в пъти по-малко притеснения и съмнения.

Основното нещо, което научих от двете бременности, е, че в ситуацията на планиране на бременност с ХИВ е необходим достъп до надеждна информация, за да се вземе информирано и правилно решение. Необходимо е да се разчита не на мнението на други или на отделни лекари, които също може да грешат, а на научни факти, основани на статистически данни. И те показват, че рискът от инфекция е минимален при приемане на ARV терапия и личният ми опит потвърждава това..

Затова през 2013 г., след курс на образователни лекции, започнах работа като партньорски консултант. За мен това не беше толкова работа, колкото лична позиция и стремеж: исках да помогна на хората, които са изправени пред диагноза ХИВ, чрез емоционална подкрепа, правна помощ и предоставяне на надеждна информация. В същото време продължавам да се занимавам с консултиране, въпреки присъствието на деца, просто форматът се е променил от лични срещи на онлайн. Все още се стремя да помогна с каквото мога, но все по-често хората решават трудностите си сами, просто трябва да помогнат с добра дума и личен пример..

Рискът от инфекция по време на незащитен полов акт с ХИВ-инфектиран или неизследван партньор е сравним с риска от прилагане на лекарство с мръсна спринцовка и може да достигне 0,7% при един контакт. Степента на риск зависи от много фактори: вирусно натоварване в кръвта и сексуални секрети на инфектиран партньор, увреждане на лигавиците на гениталния тракт, деня на цикъла при жената и др. Въпреки това жената е по-уязвима от ХИВ инфекция от мъжа.

За помощ при подготовката на материала редакторите искат да благодарят на НП "E.V.A." и лично на Ирина Евдокимова