Правилният избор и изготвяне на формула за хранене на бебе е ключът към доброто здраве, настроение и растеж. Изборът на продукти за бебешка храна е голям. Смесите съответстват максимално на състава на майчиното мляко и са безопасни за деца. Но бебетата могат да ядат лошо дори и най-висококачествената и скъпа смес, ако е неправилно приготвена. Помислете как да приготвите адаптирано мляко, така че то да се влюби в бебето и да носи ползи за здравето.

Как се разрежда сместа

Изучаването на инструкциите, предоставени от производителя на храни за най-малките, ще ви помогне да направите правилния микс. Какво да търсите, когато четете ръководството:

 1. Подходящо ли е храненето за възрастта и характеристиките на детето (алергии, недоносеност и др.).
 2. Трябва да се изясни колко грама от продукта са необходими за бебе на негова възраст.
 3. Препоръчителна температура на водата.
 4. Как да съхранявате отворената опаковка и колко дълго може да се отваря кутията. За контрол - пишете върху опаковката, когато е била отворена. Това е необходимо в случай, че трябва да отложите храненето от този контейнер и след това да се върнете в него. Много родители, когато пътуват или се движат, оставят отворена опаковка у дома и след това не могат да си спомнят кога е била отворена.
 5. Съотношение на смес и вода - Обикновено 1 лъжичка до 30 ml.

И все пак първата стъпка към правилното хранене е изборът на продукт. Ето списък на най-популярните бебешки храни:

 1. Нани се произвежда с козе мляко в Нова Зеландия. Козето мляко има редица предимства в сравнение с кравето мляко, подходящо е за бебета с индивидуални вкусови предпочитания и е лесно смилаемо.
 2. Нутрилак е продукт, обогатен с ценни вещества, аминокиселини. Използва се при анемия, ускорява растежа и развитието, подходящ е за слаби бебета.
 3. Nan, Nestogen - продукти на Nestle. Те са с високо качество, съдържат пребиотици, Омега 3. Осигурете пълноценното развитие на детето.
 4. Нутрилон - цяла група продукти за бебета: недоносени бебета, с хранителни проблеми, алергични прояви и здрави.
 5. Бебешки смеси са с ниска цена и отлично качество, обичани от много поколения бебета и техните майки.

Продуктът е избран по съвет на педиатър, въз основа на вкуса на бебето и възможностите на родителите.

Подготовка на формула за новородено

Ако трябва да организирате храна за новородено, подгответе продукта особено внимателно. Хлапето е напълно неподготвено да срещне агресивна среда - трябва да поддържате стерилност, внимателно да следите чистотата на ръцете, съдовете, водата.

Основни моменти от приготвянето на сместа:

 1. Трябва да започнете да приготвяте мляко, като измивате ръцете си със сапун.
 2. Приборите за хранене се стерилизират предварително. Винаги трябва да държите няколко чисти бутилки и зърна на склад и да не ги стерилизирате, когато бебето вече крещи от глад.
 3. Продуктът трябва да се готви непосредствено преди хранене. Налейте вода, загрята до необходимата температура (36-38 °) в чиста бутилка (в идеалния случай тя трябва да се затопли с 2-3 ° по-високо, тъй като течността ще се охлади при контакт с бутилката и праха). Можете да загреете вода директно в контейнера за хранене.
 4. Мерителната лъжица не трябва да е мокра. Събираме пълна лъжица без пързалка и я въвеждаме във водата. Покрийте с биберон и разклатете старателно, за да сте сигурни, че целият прах се разтваря.
 5. Важен момент е да се провери температурата на полученото мляко преди хранене. От зърното, без да докосвате ръката, капнете сместа върху китката или в завоя на лакътя. Правилната смес оставя приятна топлина.

Процесът на готвене бързо ще стане познат и лесен. Имайте предвид, че производителите на храни и педиатрите не се препоръчват да правят:

 1. Изсипете праха в много гореща вода (ако не е посочено в инструкциите) и след това охладете до желаните параметри. Хранителните вещества в млякото се унищожават, когато са изложени на високи температури. Освен това не можете да готвите прах.
 2. Променете пропорциите. Разредете под препоръчителната концентрация - бебето ще бъде гладно. Ако има твърде много прах, е възможно разстройство на храносмилането - регургитация, колики.
 3. Не трябва самостоятелно да изчислявате хранителните норми по възраст, тегло или други показатели. Обемите на сместа, необходими за бебета, са добре изчислени от педиатрите въз основа на научни данни и дългогодишна практика..
 4. Сменяйте смесите често. Храносмилателният тракт на вашето бебе все още не е готов за редовни промени в храната. За промяна в диетата, ако е необходимо, трябва да изберете време, когато детето е здраво, весело и весело. Също така трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да изберете правилния продукт. Всички компании произвеждат широка гама от храни, които отговарят на различни нужди и здравословни условия.

Още няколко съвета в помощ на майките. Специални устройства - стерилизатор и нагревател - ще бъдат добра помощ при подготовката и запазването на стерилността. Те ще улеснят живота много за майките, особено ако бебето е изцяло хранено от шише..

Важно: стриктното спазване на инструкциите за готвене на опаковката ще осигури на бебето мляко, което е възможно най-близко по състав до майчиното мляко, ще предпази от болести и ще осигури растеж и развитие.

Как да стерилизираме бутилка

Преди да започнете стерилизацията, всички бебешки съдове трябва да бъдат добре почистени от остатъци от мляко. По-добре е да направите това веднага, за да не изсъхне сместа. Те мият чиниите, като използват специални препарати за бебета.

Бутилките и биберони не могат да се мият с препарати за миене на съдове. Пластмасовите съдове са удобни и безопасни, стъклените съдове са добре измити, трайни и по-лесни за стерилизация.

 1. Вряща вода. Бутилките се пълнят с вода и се поставят върху печката. Време на кипене - 8-10 минути.
 2. Електрически стерилизатор за бебешки съдове. Добър вариант за грижовни майки, които имат средства за закупуване.
 3. Микровълнова печка с параход. Удобен вариант, особено ако вече е във фермата.
 4. Специални продукти - разтвори, таблетки. Този метод е добър при липса на електричество и възможност за кипене. Разтворете продукта във вода и потопете съдовете за 30-60 минути.

Родителите ще трябва да изберат една от опциите, така че бебето да получава храна от стерилни чинии.

Каква вода е по-добре да се разрежда формулата за новородени

Производителите на бебешки храни са се погрижили за специална вода за приготвяне на адаптирано мляко. Той се различава от обичайния:

 • висока степен на пречистване от мръсотия и микроби;
 • съдържание на минерали, кислород и други полезни компоненти.

Трябва ли да кипя специална бебешка вода? Производителите уверяват, че няма такава нужда. Въпреки това, популярната мъдрост и дългогодишният опит ви съветват да играете безопасно. Повечето майки предпочитат да пропускат такава вода през филтър или дори по-добре да я варят.

Когато използвате обикновена чешмяна вода, тя се филтрира и след това се вари. Не се препоръчва продължително или многократно кипене, тъй като водата губи всички хранителни вещества.

Справка: дестилираната вода не се използва за хранене на деца.

Как да храните бебето си с разредена формула

Сместа се приготвя 5-10 минути преди хранене. Трябва да се разпръсне добре във вода. Не си струва да държите готовото мляко по-дълго. Ако бутилката е студена, можете да я накиснете в гореща вода..

Дупката в зърното трябва да остави сместа да капе, така че бебето да не се задави от струята. Бебето е хранено, легнало на ръката му, като внимава главата да не се накланя назад.

Хлапето трябва да изяде цялата препоръчителна порция, остатъкът от размера на една пета от нормата е разрешен. Ако бебето продължава да суче, когато формулата изтече, няма нужда от него да поглъща въздух. Бутилката се отнема, дава манекен или се разсейва с играчка.

Остатъците от сместа не трябва да се съхраняват за следващото хранене. Не се препоръчва млякото да се държи в хладилник и да се използва повторно.

Как да се храним през нощта

Нощното хранене трябва да бъде организирано правилно, тогава мама може да си почине добре. Не е нужно да готвите млечна смес вечер.

В стерилна бутилка трябва да измерите водата и да приготвите праха в необходимото количество.

Ако има нагревател, водата се задържа в него. За да избегнете нагряването на водата, можете да използвате термос. При липса на тези полезни устройства течността ще трябва да се нагрее.

След хранене е по-добре веднага да потопите всички съдове във вода, за да улесните миенето сутрин.

Как да се храня по време на пътуване

Повечето деца правят първите си пътувания през ранна детска възраст. По пътя трябва да се запасите с точното количество храна, стерилни чинии, зърна, за да не се увеличи стресът на бебето от загубата на родната му люлка с лоша храна.

Основното правило при хранене е да приготвите сместа преди употреба. Затова вземете водата и дръжте праха за разтваряне в чист, затворен плик.

Можете да вземете термо чанта по пътя; когато пътувате в кола, използвайте нагревател от запалка. Във влака можете да загрявате водата с помощта на титан. При дълги пътувания мнозина се спасяват с готова вода за приготвяне на бебешка храна..

За да помогнат на пътуващите, те продават готови разредени смеси в стерилни контейнери. Дали да се доверят на такъв продукт, зависи от родителите.

Как да съхранявате за по-късно хранене на вашето бебе

Отворените опаковки с бебешка храна обикновено се съхраняват за кратко време - около 3 седмици. В този случай трябва да се спазват препоръчаните условия - влажност, температура. В противен случай прахът ще абсорбира влага, миризми, ще се превърне в бучка..

Приготвеното мляко трябва да се даде на бебето в рамките на 2 часа. По-добре веднага след смесване. Забранено е оставянето на остатъците от сместа до следващото хранене. Не можете да се запасите с бебешка храна и да я съхранявате в хладилника, а само да я подгрявате при необходимост..

Кърмата е най-добрата храна за бебета. Но те успяват да се справят много рядко. Повечето майки са принудени да хранят бебетата си с адаптирано мляко. Много здрави здрави деца са израснали с бебешка храна. Млечните формули са надежден и доказан от много поколения начин за осигуряване на пълноценния растеж и развитие на вашето бебе.

Как правилно да се разрежда адаптираното мляко за кърмачета

Подгответе формулата правилно - изглежда, че е по-лесно, прочетете инструкциите в кутията и направете така, както е написано. Но понякога най-простите неща, особено когато касаят новородено, могат просто да объркат родителите..

Съдържание

 • Как правилно да се разрежда сместа
 • Как правилно да се подготви формула за новородено
 • Колко се съхранява разредена кърма за кърмачета
 • Каква вода да се разрежда адаптирано мляко
 • Температура на водата за кърмачета
 • Приготвяне на смес за нощно хранене
 • Хранене за кърмачета на път

Трябва да знаете, че никой, дори и най-модерната адаптирана формула, не може напълно да замести кърмата. Прехвърлянето на дете на изкуствено хранене трябва да бъде съзнателна и принудителна стъпка, а не съвет на приятел и желание да улесните малко живота за себе си, да имате свобода на движение или собствени предположения и предположения, че кърмата не е достатъчна. Дефицитът, който се образува в тялото на детето без майчиното мляко, не може да бъде компенсиран с нищо.

Как правилно да се разрежда сместа

Първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете инструкциите на производителя. Той винаги описва как се приготвя адаптирано мляко. Струва си да се обърне внимание на следните важни моменти:

 • в каква пропорция да се разрежда млечната смес (често една лъжичка до 30 ml вода)
 • при каква температура се приготвя сместа
 • препоръчителното количество готова за употреба формула за деца от различни възрасти
 • колко дълго и при какви условия може да се съхранява отворена опаковка

Как правилно да се подготви формула за новородено

Червата и устната кухина на здраво бебе са стерилни. Задачата на родителя е да даде на бебето възможност постепенно да се адаптира към околното пространство, преди да започне да го запознава с патогенната микрофлора (с други думи, микроби).

Във всички случаи на контакт с детски неща, храна и самото дете, бъдете сигурни и винаги - мийте ръцете си със сапун и вода. Разбира се, във всеки случай бебето ще трябва да се запознае с околните микроорганизми, но когато е на няколко дни, е твърде рано.

Тъй като трябва да приготвите сместа непосредствено преди хранене, бъдете подготвени за факта, че ще трябва да го направите под сърцераздирателните писъци на гладно бебе. Може би при такива условия хладнокръвното приготвяне на стерилни бутилки няма да работи - по-добре и по-удобно е да имате поне две от тях..

По-добре е да се подготвите предварително и да покриете чиста бутилка със суха кърпа, отколкото да бързате из къщата и в движение да си спомните къде след храненето й, когато детето плаче от глад. Разбира се, на теория трябва да измиете шишето веднага след хранене, но на практика бебетата по чудо правят свои корекции в графика ви..

И така, когато се направят всички необходими препарати, ние определяме необходимото съотношение на вода и суха смес според възрастта на вашето бебе според инструкциите. Налейте вода с необходимата температура в стерилна бутилка или я доведете до необходимото нагряване в бутилката. Изсипете необходимия брой мерителни лъжици, след като извадите плъзгача от тях (можете да използвате гърба на ножа).

Затваряме бутилката с капак и я разклащаме много добре, за да не останат бучки в сместа (можете да проверите за светлина). За всеки случай проверяваме температурата на сместа, като я пускаме на китката си. След хранене изсипете останалата смес.

Някои майки, опитвайки се да нахранят бебето по-добре, увеличават концентрацията на сухата смес във водата. Правенето на това е строго забранено. Това може да доведе до затлъстяване или други метаболитни нарушения при детето.

Някой, може би, тези мерки ще изглеждат излишни и, разбира се, никой не може да ви принуди да направите това. Но не забравяйте, че първите три месеца животът на детето ще усложни коликите и ще влоши ситуацията с набързо измити бутилки, повярвайте ми, не си струва.

Колко дълго може да се съхранява разреденото мляко за кърмачета

Много често срещан въпрос, който интересува всички родители - колко можете да съхранявате приготвената адаптирано мляко? В идеалния случай готовата млечна смес се яде веднага и не се съхранява. Колкото по-дълго е приготвената смес, толкова повече шансове се размножават вредните микроби, които обичат топлата и млечна среда. И не само необходимите бифидобактерии, които с любов сте създали оптималната температура. Времето за съхранение на разреденото мляко за кърмачета трябва да бъде сведено до минимум. Не забравяйте, че приготвената млечна смес не може да се съхранява дори в хладилника..

Бутилката и зърното трябва да се измият и стерилизират преди всяко приготвяне на сместа. Можете да научите повече за стерилизирането на шишета за хранене.

Каква вода да се разрежда адаптирано мляко

Спешен въпрос за родителите - възможно ли е сместа да се разрежда с бебешка вода? В продължение на десетилетия за приготвянето на сместа се използва преварена вода. Сега те започнаха да мислят, че кипенето убива водата, лишава кислорода и други микроелементи. Днес няма да изненадате никого със специална бебешка вода за пиене и приготвяне на смес. Не се нуждае от кипене, достатъчно е да го загреете до оптималната температура.

Какви са ползите от бебешката вода?

 • на всички етапи на прибиране на реколтата водата преминава строг санитарен контрол
 • почистването използва многостепенна филтърна система
 • за разлика от варената, тя не е лишена от кислород и други полезни микроелементи
 • при детската минерализация на водата намалява (при сухите смеси те се опитват да изберат оптималното съотношение на микроелементите и водата с повишена минерализация може да наруши тези пропорции)

Ако искате да използвате вода от кладенец, по-добре е първо да я подадете за анализ в санитарно-епидемиологичната станция..

Температура на водата за кърмачета

От основно значение за приготвянето на сместа е температурата на водата, която задължително е посочена на опаковката. Почти всички смеси сега съдържат бифидобактерии, полезни за червата на детето. А полезните бактерии, за разлика от вредните, са доста нежни микроорганизми. При температури, по-високи от посочените в инструкциите, те просто ще умрат.

Освен това, разбира се, температурата на водата просто трябва да е удобна за детето, 36 - 37 ºC. Това е температурата на майчиното мляко. Ето защо, ако е възможно, използвайте термометър за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета. За щастие асортиментът от детски магазини вече е пълен с продукти, които улесняват живота на майките. Е, ако няма термометър, няма значение. Поставете няколко капки от готовата за употреба смес от бутилки върху китката си. Ако температурата на сместа е оптимална, тогава няма да я усетите на китката.

Не е препоръчително да се загрява готовата смес. Адаптираното мляко за кърмачета не е продукт, който може безопасно да се нагрява и охлажда. Има добри бактерии там, помниш ли? И не само. Но ако се случи така, че докато се подготвяте за хранене, сместа се охлади, затоплете я под течаща гореща вода.

Формула за една нощ

Най-безопасният вариант за дете и щадящ за майка е да налеете вода в стерилна бутилка вечер и да я сложите в нагревател. Повечето нагреватели са в състояние да поддържат постоянна зададена температура в бутилката. Изсипете суха смес в дозатора за суха смес.

Сега можете да приготвяте сместа през нощта на автопилот. Остава само да излезете от дозатора в бутилката и да разбъркате добре. Не забравяйте да проверите температурата на сместа за всеки случай. Свършен. Можете да започнете да храните гладно бебе.

Хранене за кърмачета на път

Всички съвременни родители искат да бъдат мобилни. Трябва да отдадем почит на производителите на детски стоки - стана много по-лесно да осигурим на детето храна в пътуване сега, отколкото беше, да речем, през миналия век. Звучи смешно, разбира се, но беше само преди петнадесет години.

Ако тръгвате на път с малко дете, вземете със себе си вода и смес от мляко на прах отделно. Вече са измислени нагреватели за автомобили, които работят в колата от запалката. Удобни специални торбички-термоси, където можете да поставите бутилка с малко по-топла от необходимата вода. Ако няма достатъчно време за поддържане на топлина в специалната торба, можете да загреете бутилката с вода за хранене, като я поставите в друг съд за гореща вода, като титан, ако пътувате във влака..

Не забравяйте, че вашата задача е да поддържате отделно вода и да отделяте суха смес възможно най-дълго, като ги комбинирате непосредствено преди хранене. Разбира се, готови разредени смеси в тетра опаковки също се предлагат за продажба, но да ги използвате или не, всяка майка решава сама.

В каква вода е по-добре да се разрежда адаптираното мляко. Как да се разрежда адаптирано мляко

Млечната формула, дори и най-адаптираната и хипоалергична, няма да замести кърмата. Само кърмата осигурява максимално количество витамини и полезни елементи, които са необходими за пълноценното развитие и растеж на новородено. Ето защо кърмещата майка трябва да се опита да запази майчиното мляко и да кърми бебето си възможно най-дълго..

Преминаването към допълнително хранене или изкуствено хранене е принудителна стъпка, когато други методи за установяване на лактация не помагат. В допълнение, храненето на новородено и по-голямо бебе с адаптирано мляко може да бъде причинено от тежко заболяване на майката и прием на лекарства, които са опасни за здравето на бебето..

Когато се използва изкуствено хранене, е важно да изберете правилната адаптирано мляко за кърмачета. Всъщност много деца реагират негативно на състава на такава храна. Някои развиват колики и болки в стомаха, други развиват образуване на газове, а трети развиват обрив и други признаци на хранителни алергии. Как да изберете правилната формула за новородено, прочетете повече тук. Правилата за приготвяне и съхранение на такава храна са от голямо значение за здравето на детето..

Разреждаме сместа правилно

Първото нещо, което трябва да направите, когато купувате бебешка храна, е да проверите срока на годност. Ако изтече след няколко седмици или дори месец - откажете да закупите.

Преди да разреждате сместа, внимателно проучете инструкциите от производителя, която посочва последователността на нейното приготвяне. Обърнете внимание на следните аспекти:

 • срок на годност и условия на съхранение на отворена консерва с продукт;
 • пропорция вода и сух прах;
 • температура на готвене;
 • количеството прах за деца от различни възрасти.

Опитни родители, които използват филтри за кана, съветват:

 • Не забравяйте да смените филтърните модули навреме.
 • Давайте на детето си само прясна, филтрирана вода.
 • Изберете сменяеми модули в съответствие с характеристиките на чешмяната вода на региона, където ще ги използвате: твърда вода, мека вода, железни води и др. Обърнете внимание на допълнителни свойства, важни за бебетата. Например, седефен доломит, който обогатява водата с магнезий, е добавен към модула Aquaphor A5. Този ценен микроелемент ще помогне на детското тяло да укрепи кръвоносните съдове и костната тъкан..

В идеалния случай е препоръчително да се погрижите за избора на система за пречистване на водата дори преди раждането и по-добре - по време на планирането на бременността, тъй като начинът на живот на бъдещите родители до голяма степен влияе върху зачеването и формирането на плода. Грижата за здравето на детето е много по-евтина от спестените пари за закупуване на филтър и подмяна на модул.

С напредването на възрастта бебето започва да имитира близките си. Добра практика е цялото семейство да консумира чиста вода. Когато мама и татко пият висококачествена вода, растящото дете ще направи същото, което в бъдеще ще му помогне да избегне много здравословни проблеми.

* Резултати от експертизата на Roskontrol като част от програмата за контрол на качеството, публикувана на уебсайта на организацията на 29 август 2016 г..

> Вода за приготвяне на бебешка формула

Процес на готвене

При новородено бебе червата са стерилни. През първите дни от живота бактериите започват да колонизират стомашно-чревния тракт, създавайки уникална микрофлора в него. През този период майката трябва по всякакъв начин да помага на бебето постепенно да свиква с новия свят и да предотвратява близко запознаване с опасни микроби. За да направите това, трябва внимателно да спазвате хигиенните правила..

Винаги измивайте добре ръцете си със сапун и вода, преди да смесите. По принцип тази процедура трябва да се извършва всеки път при контакт с детето и неговите неща. Подгответе предварително стерилни бутилки - когато бебето е гладно, то няма да чака да ги измиете и стерилизирате. За удобство и спестяване на време закупете такова устройство като стерилизатор - много полезно и необходимо нещо за млада майка. За няколко минути той бързо и ефективно ще унищожи микробите в съдовете, залъгалките и зърната. Покрийте стерилните контейнери с чиста, суха кърпа.

Вземете за правило старателно да измивате бебешките чинии и да ги зареждате в стерилизатора веднага след хранене: бебето може внезапно да поиска храна и в този случай няма да се налага да губите време за почистването му.

Преди да започнете да приготвяте сместа, съгласно инструкциите, определете правилното съотношение на вода към прах, като вземете предвид възрастта на детето. След това изсипете вода с подходяща температура в чиста бутилка или я загрейте директно в бутилката. В последната ситуация друго устройство може да ви се притече на помощ - електрически нагревател, който може да бъде закупен във всеки детски магазин..

Затоплянето на вода за бебета в микровълновата не си заслужава. Днес има много спорове за опасностите от микровълните и освен това, в случай на прегряване, съставът на млечната формула ще се промени. По-препоръчително е да използвате друг метод за нагряване и приготвяне на храна за дете..

Попълваме праха, като измерваме необходимото количество с мерителна лъжица. Не забравяйте, че съдържанието на лъжицата трябва да бъде без "пързалка". Последните могат да бъдат премахнати с помощта на задната част на ножа. Затворете бутилката плътно и разклатете старателно за минута. След това не забравяйте да проверите дали са останали бучки. Обърнете внимание на температурата на сместа преди хранене.

Много важен момент е точното спазване на пропорциите, декларирани от производителя при разреждане на сместа. Често неопитните майки, обсебени от идеята за по-добро хранене на новородено, правят консистенцията по-плътна, отколкото се изисква. Такъв обривен акт има много негативен ефект върху здравето на бебето. За малък стомах гъстата храна е голямо натоварване, което ще доведе до болки в корема, проблеми с изпражненията, както и метаболитни нарушения и затлъстяване..

Спазването на тези препоръки значително ще улесни живота на вас и вашето дете. Първите месеци от живота, трохите постоянно ще се притесняват от колики, така че не трябва да усложнявате ситуацията с лошо измити чинии и експерименти с консистенцията на храната. Бъдете бдителни и внимателни!

Подготовка на порция за едно хранене

Измийте ръцете си със сапун и ги подсушете с чиста кърпа. Измийте добре бутилката, биберона, капака, мерителната лъжица и всички прибори, които ще се използват за приготвяне на сместа. Това се прави най-добре с помощта на специален инструмент за детски ястия - той е по-нежен. Внимавайте с измиването на детските съдове в съдомиялната машина: поради тясното гърло бутилката често остава немита, въпреки факта, че бутилките на повечето производители имат право да се мият в съдомиялната машина. За измиване на бутилки са предвидени специални четки, с които можете да изплакнете обилно бутилката.

Изплакнете всички съдове, за да премахнете перилния препарат и оставете да заври за 5 минути.
3.
Подгответе чиста повърхност, за да приготвите сместа.
4.
В отделна тенджера оставете водата да заври за 5 минути. Ако инструкциите не посочват друго, охладете водата до най-малко 70 ° C, за това оставете водата за не повече от 30 минути след кипене.
пет.
Изсипете необходимото количество топла, предварително преварена вода в стерилизирана бутилка. Не забравяйте да не смесвате преварена и некипната вода, за да постигнете желаната температура.
6.
Напълнете доставената мерителна лъжица със сместа, след което отстранете излишната смес („купчината“) с острието на чист нож.
7.
Добавете сместа в бутилка вода. Обикновено трябва да се добавя 1 лъжичка на всеки 30 ml - обаче проверете инструкциите, тъй като има различни размери лъжички. Добавете суха смес към бутилката с вода, а не обратно.

Разбъркайте, докато се разтвори напълно. За хранене формулата трябва да има температура на човешкото тяло, тоест 35-37 ° C - проверете температурата на сместа и хранете бебето. Ако сместа е твърде гореща, тя може бързо да се охлади, като поставите бутилката в съд със студена вода..
девет.
Седнете, прегърнете бебето си и поддържайте физически и зрителен контакт с него, докато се храните. Пригответе предварително салфетка в случай на излишна смес, а след хранене, хулете бебето в „колона“, така че то да отслаби въздуха, попаднал в стомаха по време на хранене. Изсипете останалата част от полуяденото бебе в рамките на един час от останалата смес в бутилката.

Възможно ли е да се съхранява разредената смес?

Въпросът за съхранението на адаптирано мляко е един от най-популярните сред родителите. Храненето на кърмачета е много хранителен млечен продукт и следователно е много благоприятна среда за развитието на микроорганизми. Дори в условия на стерилност на вашия контейнер (относително, у дома е невъзможно да се постигне идеален показател в това отношение), нежелателно е да се съхранява разредената смес дори за един час. Най-идеалният вариант е да приготвите сместа "наведнъж" - непосредствено преди употреба. Ако след хранене остане в шишето, то трябва незабавно да се излее веднага. Вредните микроорганизми ще се размножават в него с повишена скорост.

Някои майки, в опит да запазят сместа до следващото хранене, я кипват и след това отново хранят бебето. Вариантът за унищожаване на микробите не е лош, но от подобно хранене няма да има полза - заедно с опасните бактерии полезните също ще умрат..

Каква вода да се използва

Нашите майки и баби винаги са използвали само преварена вода за бебешка храна. Днес обаче педиатрите препоръчват да се въздържат от използването му. Каквото и да е - изворна или чешмяна вода, тя може да съдържа различни примеси, които са опасни за бебетата. Кипенето няма да реши този проблем. Забранено е използването на такава вода при храненето на новородени без предварителни анализи в санитарно-епидемиологичната станция. Освен това преварената вода, както знаете, губи своите полезни свойства. Ето защо много производители на бебешка храна произвеждат специална вода за деца. Той има много предимства, включително:

 • строг контрол на качеството и микробна безопасност;
 • многостепенно почистване;
 • добро съдържание на кислород (за разлика от вареното) и микроелементи;
 • оптимално ниво на минерализация.

Последната точка изглежда особено важна, тъй като намалената минерализация ви позволява да поддържате баланс в съотношението на микроелементите в разредената адаптация за кърмачета..

Как да изберем бебешка вода за готвене и пиене?

Винаги помнете, че деликатният организъм на дете (особено бебе) е много податлив на микроби и поява на стомашно-чревни разстройства, поради което трябва да използва изключително висококачествени продукти и чиста вода. За това как водата за деца се различава от обикновената вода за възрастни? писахме в предишната статия.

Най-оптималният и идеален вариант е планинската ледникова вода от най-висококачествена категория (тя отговаря на всички изисквания за детската вода). Тези изисквания включват руски марки: "Dlya Lyal", "Arkhyzik" и "Elbrusinka". Сред вносните води много майки избират Evian и Vittel - тези марки имат оптимално ниска минерализация и чистота, както и приятни на вкус и лесни за пиене за малки деца.

Още един съвет за майките на малки деца: в никакъв случай не трябва да се дава на детето лечебна маса и лечебна вода - тя е силно минерализирана и е предназначена за лечение на определени заболявания, в дози, предписани и препоръчани от квалифициран лекар. Неконтролираното използване на силно минерализирана вода може да повлияе отрицателно на здравето.

Правилна температура на водата

Температурата на водата за смесване е посочена от производителя на опаковката. Като правило е еднакъв за всички смеси - той е 36-37 ° С. Тези градуси се считат за идеални за хранене, тъй като това е температурата на кърмата. В допълнение, адаптираното мляко съдържа бифидобактерии, които са много полезни за детския организъм и при надвишаване на температурния праг те умират.

Ако е възможно, закупете специален термометър за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета. Той ще ви помогне по всяко време да определите правилно температурата на храната на вашето бебе..

Подходяща вода и температура

Произвежда се от много известни компании. Преварената вода съдържа опасни примеси, така че е нежелателно да се използва.

Специалната вода за деца има много предимства

 • преминаване на строг контрол на качеството и безопасността;
 • многоетапно почистване;
 • оптимално съдържание на микроелементи и кислород.

Опаковката съдържа информация коя вода е подходяща за разреждане на сместа: тя не трябва да е по-гореща от 36-37 ° С

. Тези параметри са оптимални.

Майчиното мляко е с тази температура.

Ако водата е гореща, бифидобактериите ще умрат

Можете да си купите термометър за приготвяне на бебешка храна, за да изчислите точно температурата.

Как да се храним през нощта

Измерете необходимото количество смес в дозатор или друг съд. Пригответе стерилизирана бутилка за една нощ и я напълнете с точното количество вода. Важно е водата да е топла за дълго време - по този начин можете да приготвите сместа възможно най-бързо, без да разплаквате гладното бебе. За да направите това, можете да използвате термо чанта, термос или обикновен нагревател..

Ние правим сместа правилно по известен план и не забравяме да проверим нейната температура преди хранене!

Пътуване Хранене

Ако решите да отидете с детето си на всяко пътуване, вземете вода и сух прах отделно със себе си. Ако пътувате с кола, има смисъл да закупите специален бойлер в детския магазин, захранван от запалка. Използвайте термо чанта, когато се разхождате или пътувате с автобус, но не забравяйте да вземете водата малко по-гореща от необходимото. Ако пътувате с влак, тогава няма да има проблеми с горещата вода: изсипете вряща вода от титан в друг контейнер и спуснете бутилката в него.

И основното правило: Не трябва да приготвяте сместа за пътуването предварително. Комбинирайте вода и сух прах непосредствено преди хранене. Това ще запази продукта свеж и здрав..

Някои майки са намерили алтернатива на сухата адаптация за кърмачета - готова за употреба, разредена формула в стерилни бутилки, продавани в магазините. Много е удобно да ги използвате - няма нужда да изчислявате пропорцията, да стерилизирате съдовете и т.н. Преди обаче да купите такова мляко за дете, преценете плюсовете и минусите..

Като цяло, опитайте се да си отговорите на следните въпроси: спазени ли са условията за съхранение на този продукт? Кога е произведен? Пакетът герметичен ли е? Не е ли опасно да носите готови млечни продукти на път при променливи температурни условия? Във всеки случай дали да закупите такава смес или не, зависи от вас. Но помнете, вие сте майка и сте отговорни за живота и здравето на детето си..

Преди да приготвите сместа, подгответе всички необходими прибори и аксесоари. За целта те трябва да бъдат добре изплакнати с топла преварена вода, към която е добавена сода за хляб. За да почистите добре достъпните места, препоръчително е да използвате специални четки и четки. След това всичко трябва да се вари. За стерилизация трябва да се използва винаги една и съща тенджера, която не трябва да се използва за готвене.

Разредете адаптираното мляко за бебета в съответствие с препоръките на опаковката

След обработката на съдовете можете да започнете да приготвяте млечната смес. Първо налейте вода в бутилката. В този случай трябва да се придържате към препоръките на производителя на опаковката - някои смеси просто трябва да се разреждат с топла течност, докато други трябва да се заливат с вряща вода. След това изсипете праха във водата с помощта на мерителна лъжица и го разклатете добре, докато се разтвори напълно..

Температурата на готовата смес не трябва да надвишава 36 ° C. Лесно е да се провери - просто капнете няколко капки от сместа на гърба на ръката си. Ако не е горещо, можете да нахраните бебето си. Специален термометър ще помогне да се определи най-точно температурата на приготвената храна за бебето.

Как да подгреете предварително смес

Никой от производителите не препоръчва да се съхраняват смеси, тъй като съществува риск от развитие на патогенна микрофлора. Ако обаче е възникнала такава необходимост - формулата за детето е била подготвена предварително и бутилката е била съхранявана в хладилника - тя трябва да се загрее правилно преди хранене. За да направите това, трябва:

 • вземете бутилката непосредствено преди хранене, а не предварително;
 • загрейте адаптираното мляко, като поставите шишето в тенджера или друг съд с гореща вода, така че да го покрие под ръба, тоест гърлото;

За да затоплите равномерно сместа, трябва периодично да разклащате или завъртате самата бутилка. Времето, прекарано за загряване, не трябва да надвишава 15 минути. За да проверите дали предварително загрятата формула е достигнала правилната температура преди хранене, пуснете я от вътрешната страна на китката си. Тя трябва да съответства на телесната температура, тоест да не гори. Ако сместа е твърде гореща, тя трябва да се охлади, както е описано по-горе..

Каква вода да се разрежда адаптирано мляко

Преди това варената вода се използваше за приготвяне на смеси. Но сега педиатрите не съветват да се използва за хранене на деца. Независимо дали е изворна или чешмяна, тя може да съдържа различни вещества, които са вредни за бебето. И кипенето не ги елиминира. Освен това полезните свойства не се запазват във варена вода. Ето защо някои производители са започнали да произвеждат специална бебешка вода, която има следните предимства:

 • няколко нива на почистване;
 • спазване на стандартите за качество и микробната безопасност;
 • идеално ниво на минерализация.

Последният елемент от този списък е най-важен, тъй като ниското съдържание на минерали дава възможност да се балансира съотношението на микроелементите в приготвената смес.

Млечната формула, дори и най-адаптираната и хипоалергична, няма да замести кърмата. Само кърмата осигурява максимално количество витамини и полезни елементи, които са необходими за пълноценното развитие и растеж на новородено. Ето защо кърмещата майка трябва да се опита да запази майчиното мляко и да кърми бебето си възможно най-дълго..

Преминаването към допълнително хранене или изкуствено хранене е принудителна стъпка, когато други методи за установяване на лактация не помагат. В допълнение, храненето на новородено и по-голямо бебе с адаптирано мляко може да бъде причинено от тежко заболяване на майката и прием на лекарства, които са опасни за здравето на бебето..

Когато се използва изкуствено хранене, е важно да изберете правилната адаптирано мляко за кърмачета. Всъщност много деца реагират негативно на състава на такава храна. Някои развиват колики и болки в стомаха, други развиват образуване на газове, а трети развиват обрив и други признаци на хранителни алергии. Прочетете повече за това как да изберете правилната формула за вашето новородено. Правилата за приготвяне и съхранение на такава храна са от голямо значение за здравето на детето..

Показания за изразяване

Може да се посочи необходимостта от изцеждане на кърма и храненето на бебето с бутилка може да показва:

 • хиперлактия - препоръчва се поради прекомерно производство на мляко (необходимо е да се изцежда, докато не почувствате облекчение);
 • хипогалактия - изцеждането подпомага активирането на жлезистата тъкан, което влияе върху увеличаването на обема на отделяното мляко;
 • необходимостта на майката да остави детето при други роднини, например, когато отива на работа или в клиниката;
 • наличието на заболявания, които пречат на кърменето.

Ако жената няма достатъчно производство на кърма, тя може да се свърже със специалист, за да разбере как да увеличи лактацията..

Как правилно да се разрежда сместа

За правилната подготовка на формулата се вземат предвид следните фактори:

 • Дозировката, в която адаптираното мляко за кърмачета трябва да се разрежда;
 • Препоръчително количество приготвена храна за конкретна възраст на детето;
 • Температура на готвене;
 • Срок на годност на отворен микс.

Трябва да приготвите сместа непосредствено преди хранене, затова подгответе предварително стерилни бутилки, оставете готовия съд винаги да е под ръка. Според инструкциите определете колко смес и вода трябва да приготвите. Водата, като правило, се приема преварена. Днес обаче те произвеждат и специална бебешка вода, която е абсолютно безопасна за новородено. Достатъчно е само да се загрее такава вода, тъй като не е необходимо да се вари..

Препоръчително е да налеете вода в бутилката, вече загрята до желаната температура. Показателите от 36-37 градуса се считат за оптимални за новородено и бебе. Опитайте се да не подгрявате вече разредена млечна формула и не използвайте микровълнова фурна за тази цел! В краен случай можете да използвате водна баня или обикновена топла вода..

Храните за кърмачета се изсипват във водата с необходимата температура с мерителна лъжичка. Вземете само суха лъжица! Разбъркайте праха, затворете бутилката и разклатете добре, за да избегнете бучки. Изпразнете остатъците след хранене, не ги използвайте следващия път!

Следвайте стриктно инструкциите и не увеличавайте дозата сухо мляко на прах! Това може да доведе до нарушен метаболизъм и влошаване на изпражненията, повишени колики и други проблеми в стомаха на новороденото..

Условия за съхранение на опаковките

След отваряне на буркана прахът трябва да се използва в рамките на 21 дни. Бурканът не трябва да се съхранява в хладилник. Необходимо е да съхранявате "Nan" при температури до +25 ° С (преди и след отваряне) и при влажност - не повече от 75%. Срок на годност: 24 месеца.

Някои полезни съвети за родителите:

 1. За да оцелеят живите бактерии, водата за сместа трябва да се охлади до +37 ° C и едва след това да се добави прахът.
 2. Можете да кипнете вода само веднъж. Не се препоръчва да се вари втори път..
 3. Сместа трябва да се дава на бебето според възрастта му..
 4. Задължително е да си измиете ръцете преди хранене, така че патогенната микрофлора да не попадне в сместа..
 5. Бутилката трябва да се стерилизира преди всяко хранене.
 6. Препоръчва се прахът да се излива само с мерителна лъжичка, предназначена за това..
 7. За да се избегнат бучки, приготвената смес трябва да се разклати добре.
 8. Бурканът с прах трябва да бъде плътно затворен, за да не се абсорбира влагата.

Как да стерилизираме бутилка

Бутилката и биберонът трябва да се стерилизират преди всяко хранене! Първо изплакнете добре съдовете и отстранете напълно останалата млечна смес. Използвайте безопасни бебешки препарати, за да намалите риска от алергии при новородени. Можете да използвате обикновена сол за изплакване на латексовия биберон. Изсипете сол вътре и омесете продуктите добре, след което изплакнете обилно под вода. Но този метод не може да се използва за силиконови модели.!

Не използвайте напукани или надраскани бутилки за хранене! Това трябва да бъде запечатан контейнер, чиято капачка приляга плътно към основния съд и не оставя празнини. Когато избирате, имайте предвид, че пластмасовите изделия са леки, не се чупят и не поемат много тегло. Освен това те са безопасни за бебета. Избирайте съдове за новородено само от висококачествена хранителна пластмаса!

Най-често срещаният метод за стерилизация е кипенето. И поставете бебешки шишета в отделна тенджера, напълнете я с вода и кипете няколко минути. В допълнение, стерилизацията може да се извършва в специални стерилизатори на пара, като се използват антисептични таблетки и дори в микровълнова фурна..

Видове мазилка

Мазилката сега се отличава с огромно разнообразие, което ви позволява да изберете материала, който е идеален за конкретен случай. За удобство при подбора експертите са създали специфична класификация на този материал.

Мазилката може да бъде полимерна и минерална. Първият тип е направен с помощта на акрил и силикон, практичен е, издръжлив и издръжлив. Но минералната мазилка е екологичен материал, който не само не вреди на човешкото здраве, но също така нормализира микроклимата в къщата (когато става въпрос за вътрешна декорация) поради факта, че съставът включва естествени пълнители - това са креда, вар или цимент.

Нанасяне на минерална мазилка

Примери за минерални покрития с кварцови зърна

Също така, всички видове мазилки могат да бъдат разделени на няколко вида според целта на тяхното използване и предназначение - от тази гледна точка те са:

 • декоративна, тоест използва се, за да придаде завършен вид на завършен вид. Нанася се след обичайния процес на мазилка;
 • обикновени, поради които стените са подравнени, довеждайки състоянието на повърхността им до идеална гладкост. Също така, обикновените мазилки се използват за украса на външни стени и ги предпазват от отрицателни външни влияния;
 • специални, които се използват с цел звукоизолация или топлоизолация.

На бележка! Декоративната мазилка от своя страна може да има много подвидове. Например, има камък, цветна, венецианска мазилка, както и коприна, сграфито, теразит. Всички те се различават помежду си по предназначение, краен резултат, начин на приложение.

Декоративна фасадна гипсова мозайка

Каменна изглежда декоративна мазилка

Комбинацията от декоративна мазилка и камък в селска къща

Таблица. Видове мазилки по състав.

ИзгледОписание
ВаровикСъстои се от цимент, едър пясък, гасена вар (последните два компонента се смесват в съотношение 4: 1). Такъв материал може да се работи бързо, той се прилага добре. В същото време финалът е екологичен. Недостатък - ниска якост.
ГипсРезултатът от декорацията на стени с такъв материал е идеално равна бяла повърхност. Такава мазилка се използва само за работа на закрито. Цената на материала е доста висока, освен това се страхува от влага и има ниска якост. За съжаление, често към гипсова мазилка могат да се добавят азбест или други химически добавки, които правят измазаната повърхност възможно най-бяла, което ви позволява да спестите от закупуването на довършителна шпакловка, но това се отразява негативно на вашето здраве.
Цимент-пясъкТакава мазилка може да се използва както отвън, така и вътре в помещенията. Това е един от най-евтините видове довършителни материали, но в същото време е изключително издръжлив (експлоатационният период е повече от едно десетилетие), но е доста труден за прилагане. Но такава мазилка ви позволява да затворите сериозни недостатъци. Състав - пясък, цимент (съотношение 4: 1), към който се смесва PVA лепило или вар.
ГлинаТози вид шпакловка се използва за изравняване на дървени повърхности, както и за довършване на печки, камини, комини и други каменни изделия..

На снимката е циментов разтвор за мазилка

На бележка! Има и магнезиева мазилка, предназначена изключително за вътрешни работи. Това е незапалим, непрашен състав. Различава се с висока якост и е подходящ за подготовка на стени за боядисване, полагане на плочки, залепване на стени с тапети.

Има и комбинирани формулировки. Един състав може да съдържа няколко различни компонента, които придават вискозитет на разтвора - например вар и цимент, както и гипс и вар, други варианти и комбинации.

Направи си сам външна мазилка у дома

Как да съхранявате адаптирано мляко

Преди употреба внимателно прочетете инструкциите как и колко да съхранявате отворен съд с мляко на прах. Съхранявайте сместа само на сухо място, тъй като гранулите лесно абсорбират течността и бързо се влошават.

Що се отнася до приготвената храна, препоръчително е да се яде разредената смес веднага. Колкото по-дълго се съхранява, толкова повече вредни бактерии се появяват в състава. Разредената храна се съхранява не повече от два часа! Ако бебето вече е яло, остатъците трябва да се излеят и да не се вземат за следващото хранене!

Какъв вид вода да се разрежда адаптираното мляко? Този въпрос тревожи много майки. Нека да разберем дали си струва да купуваме вода в магазина, или можете да се справите с този, който тече от крана, а също и дали това изисква кипене.

Дали да се вари бебешка вода за адаптирано мляко

Отговорът на този въпрос е еднозначен - вода за адаптирано мляко

непременно изисква кипене, ако тази вода е от чешмата. Кипящата вода от чешмата ви позволява да решите следните задачи:

 • убиват бактериите,
 • намаляване на концентрацията на хлор,
 • намаляване на твърдостта на водата.

Препоръчва се да се вари вода за пълно унищожаване на бактериите за около 10 минути, но на практика майките рядко варят повече от две до три минути.

Важна информация! Ако преварената вода стои дълго време, бактериите ще се появят отново в нея. Също така кипенето не убива ботулизма на бацила и вируса на хепатит А.

Варената вода има недостатък - в нея умират някои полезни вещества, затова много майки предпочитат да купуват специална детска бутилирана вода.

Производителите уверяват, че не е необходимо да се вари, достатъчно е да се нагрее до 37 ° С и сместа да се разрежда. Но в резултат на многобройни проверки многократно бяха разкривани нарушения - качеството остави много да се желае..

Какъв вид вода да се разрежда адаптираното мляко за бебета - чешмяна или закупена

Ако решите да купите бебешка вода, все пак си струва да я сварите. Това ще премахне всички опасности, които може да има такъв продукт. Специалистите на Roskontrol провериха популярни марки бебешка вода и разкриха редица нарушения.

1. Frutonyanya - в тази вода, в резултат на анализ, е установен излишък от живачни показатели 3 пъти. Неприятна миризма също се открива при 60 ° С. Не са открити нарушения по други показатели.

Цена - около 85 рубли за 5 литра.

2. Хип - Експертите са открили ниски нива на калий и флуорид, както и високи концентрации на нитрати, но все пак в рамките на нормалното. Въпреки високата цена, качеството на този продукт е поставено под въпрос..

Цена - около 86 рубли за 1,5 литра.

3. Бебе - в тази вода е открит минимум нарушения, а именно леко излишък на калций и по-малко количество флуор в сравнение с декларираните показатели. Като цяло продуктът отговаря на изискванията за безопасност, няма токсични и опортюнистични вещества.

Цена - около 115 рубли за 5 литра.

4. Агуша - във водата на известен руски производител на флуор, 3,3 пъти по-малко от нормата. Също така купувачите отбелязват твърдостта - след кипене остава утайка. За други показатели - мирис, вкус, състав, експертите нямаха оплаквания.

Цена - около 90 рубли за 5 литра.

Трябва ли да кипя бебешка вода, за да се разтвори формулата

По този начин можем да заключим, че дори водата, закупена в магазин, не винаги е безопасна за бебето. И въпросът е, на каква вода да се приготви адаптирано мляко

, за много майки все още е решено в полза на чешмяна, но преварена вода.

 • Не приготвяйте смес от вряща вода - водата трябва да се охлади до температура 37 ° С или да се разреди с предварително преварена вода.
 • Ако живеете извън града и използвате вода от кладенец или кладенец, по-добре е да използвате закупена вода за приготвяне на бебешка храна..
 • Добра алтернатива е закупуването на филтърна кана за пречистване на вода, например от. Компанията произвежда детски филтри, които ви позволяват да получите течност, която е оптимална по състав за дете..
 • Водата, закупена в магазин, може да се съхранява след отваряне на опаковката не повече от един ден и само в хладилника. Купете течност в стъклена или поликарбонатна опаковка (на дъното на такъв контейнер има номер 7).

За новородено бебе няма нищо по-полезно от майчиното мляко. По стечение на обстоятелствата жените прибягват до използването на изкуствено хранене. Поради заболявания или банална липса на кърма, бебето трябва да бъде прехвърлено на сухи или течни смеси на основата на краве или. Свойствата на такава храна не могат да се сравняват с предимствата на HS. Въпреки това производителите се стремят да доближат състава на изкуствените хранителни компоненти до човешкото мляко. Важно е младите родители да знаят как да отглеждат кърмачета за новородени, тъй като пропорционалното съотношение на вода и сухо вещество пряко влияе върху здравето и благосъстоянието на детето.

Мислейки за това как правилно да приготвите сместа, е важно да разберете защо съвременните педиатри често се фокусират върху спазването на правилата на този ежедневен процес. Ако формулата е твърде тънка, бебето ще бъде недохранено. Това ще доведе до сериозни последици за тялото му. Възможните проблеми, с които ще се сблъскате, ако храните бебето със смес в по-ниска концентрация, отколкото би трябвало да бъде по възраст, са следните:

 • често събуждане и проблеми със съня;
 • липса на наддаване на тегло;
 • забавяне на развитието;
 • авитаминоза;
 • рахит и други заболявания.

В определени ситуации родителите умишлено увеличават концентрацията на сухо вещество и се стремят да дадат на бебето хранителен продукт, без да обръщат внимание на рецептата и препоръките за готвене. Правейки сместа по-плътна, родителите също нараняват малката. Концентрираната смес е по-трудна за смилане в крехкия стомах на новородено. Прехранването често провокира:

 • колики;
 • регургитация;
 • проблеми с изпражненията;
 • нарушения в метаболизма;
 • появата на наднормено тегло и в резултат на това нарушения в работата на вътрешните органи и опорно-двигателния апарат.

Спазването на пропорциите и препоръките е предпоставка за здравето на бебето. Не пренебрегвайте препоръките на опаковката. Те са разработени от производители, педиатри, като се вземат предвид нуждите на детския организъм в съответствие с възрастовите характеристики. Ако мама спазва изискванията за готвене, но бебето продължава да изразява безпокойство по време на хранене или след хранене, най-добре е да се обърнете към лекар. Лекарят ще изчисли индивидуално порцията за детето.

Как да разберем дали храната е правилна

Наблюдавайте внимателно реакцията на новороденото

, ако му дадете NAN. Тогава вие самите ще можете да разберете дали му подхожда или не..

Има определени признаци, че можете да давате на бебето тази бебешка храна през цялото време..

Има добър апетит, ако детето спи добре

, напълняване, значи всичко е наред.

Фактът, че бебето получава подходящо хранене, се доказва и от редовни и еднакви изпражнения, добро състояние на кожата

Ако не спазвате поне един от изброените показатели, консултирайте се с вашия педиатър. Може да се наложи да намерите друга диета.

За да може вашето бебе да расте здраво и да се чувства добре, важно е не само да изберете правилно млечната формула, но и да я използвате правилно.В първите месеци от живота на тялото на детето преминава период на адаптация към извънматочните условия, през цялата първа година бебето расте и се развива интензивно. Всичко, което заобикаля бебето от раждането му, трябва да допринесе за неговото развитие, да бъде максимално полезно и безопасно. Ето защо, когато се приготвя адаптирано мляко за бебета, е необходимо стриктно да се спазват хигиенните правила, препоръки за боравене с продукта и да се вземат предвид условията за съхранение.

За приготвяне на сместа използвайте само преварена вода - тя трябва да се вари силно в продължение на поне 5 минути. Бутилираната вода не е стерилна и трябва да се преварява преди употреба. Не загрявайте вода в микровълновата печка.


Охладете преварената вода до температурата, препоръчана от производителя, и разредете сместа, като следвате инструкциите. За измерване на сместа използвайте само мерителната лъжица, приложена към опаковката.Ако разреждате сместа за повече от една порция, тя трябва да се съхранява в хладилник при 2-4 ° C и да се използва в рамките на 24 часа. След като започне храненето, част от адаптираното мляко трябва да се консумира в рамките на един час, тъй като разреденото мляко за кърмачета е отлична среда за размножаване на микроорганизми. След един час останалата смес трябва да се излее.Често новородено бебе може да заспи веднага по време на хранене - не се притеснявайте, ако това се е случило с вашето бебе. Просто потупайте леко бебето си по бузата или носа и ако то се събуди, продължете да храните. Забележка.

Прахът за кърмачета на прах не е стерилен след отваряне на опаковката. Използвайте продукта в съответствие с инструкциите и препоръките на Вашия лекар. При отваряне на опаковка със суха формула за кърмачета, съдържаща здравословни мазнини Омега-3, Омега-6, е възможна лека рибна миризма - това е нормално, тъй като такива мастни киселини се съдържат и в рибеното масло, ползите от което знаем от детството. Тази миризма изчезва и не се усеща в разредената смес. Не гответе и не загрявайте сместа в микровълнова печка. В микровълновите фурни храната се загрява неравномерно, така че част от сместа може да е твърде гореща за бебето.

Подробни инструкции за готвене

Необходимо е да се купува млечна смес за трохи само с високо качество. Доверете се на доверени, реномирани производители. Продуктите "Nutrilon", "Nestogen", "Nutrilak", "Baby", "Nan", "Similak Premium" и "Bellakt" са се доказали много добре. Особено внимание на родителите заслужава срокът на годност на продукта и характеристиките на съхранението му..

Стомашно-чревният тракт при бебетата е несъвършен. Микрофлората в червата току-що се формира, така че е важно да се предотврати навлизането на бактерии и патогенни микроби в тялото. Традиционно приготвянето на формула за хранене започва с приготвянето на ястия:

 • бутилката, зърното, мерителната лъжица се измиват старателно веднага след края на храненето;
 • възможно е да се използват специални детски продукти, използването на сода за хляб ще бъде икономичен вариант;
 • обърнете специално внимание на труднодостъпни места, дърворезба;
 • за почистване на контейнерите използвайте четка и специални четки, които ще се използват изключително за бебешки съдове;
 • бутилката и зърното подлежат на задължителна стерилизация. За целта сварете аксесоарите или използвайте стерилизатор. При избора на първия метод съдът за кипене се използва само за детски ястия;

Необходимо е предварително да подготвите аксесоари, за да не губите време за обработката им в момента, когато гладно бебе поиска да яде. Преди готвене, мама измива старателно ръцете си със сапун и също така определя съотношението вода към прах.

Показателите и пропорциите на различните производители са приблизително еднакви, тъй като се изчисляват според възрастта и теглото на бебетата. Стандартът е 1 лъжичка прах в 30 ml вода. Еднократната норма на хранене се изчислява чрез разделяне на дневното количество храна на броя на храненията.

Препоръки за смесване
ВъзрастБрой мерителни лъжици за 1 храненеОбем вода (ml)Брой хранения на ден
0 до 2 седмици3906-7
3-8 седмици41206-7
2 месецапет1506
3-4 месеца6180пет
5 месеца72104-5
6 месеца72103-4

Прахът се поставя в бутилка вода, вместо да се излива течност в съд със сухо парче. Това ще избегне натрупвания по време на разтваряне..

След поставяне на компонентите бутилката се затваря с пластмасов разделител, след това биберон и защитна капачка. Разклатете енергично съдържанието, докато компонентите се смесят напълно.

Не забравяйте да проверите температурата на течността преди хранене. За това няколко капки капят върху областта на китката..

Как да изчислим количеството смес

Възраст на дететоФормула за изчисление за изчисляване на обема на сместа (в ml)
До 10 дниТегло до 3,2 кгТегло над 3,2 кг
Брой дни от живота X 70Брой дни от живота X 80
От 10 дни 2 месеца1/5 от теглото
2-4 месеца1/6 от теглото
4-6 месеца1/7 от теглото
6-12 месеца1/9 от теглото

Няколко важни правила за приготвяне и съхранение на сместа

Има препоръки коя вода е най-добре да се разрежда сместа. Прахът трябва да се разрежда с бутилирана бебешка вода. Не е необходимо да се вари, за да се получи смес. Течността е специално създадена за хранене на бебета. Ако не е възможно да купите вода и трябва да я вземете от други източници, не забравяйте да я сварите и охладите до стайна температура преди готвене.

Оптималната температура на водата, в която прахът за бебешка храна трябва да се разрежда, е 35-36 градуса.

Много е важно да помислите за приготвяне на храна, ако пътувате с бебето си. Водата и прахът винаги се вземат в отделни контейнери. Смесете ги само непосредствено преди хранене. Ако ще се разхождате в парка, вземете със себе си термос, където ще се съхранява приготвената топла вода. Когато пътувате с влак, отоплението на бутилираната вода за готвене е лесно. Трябва да вземете вряща вода от титан и да потопите бутилка вода в нея. Когато пътувате с кола, купете преносим нагревател за запалка.

Нощното хранене винаги поражда много въпроси за майките. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не е нужно предварително! Удобно е да подготвите аксесоари предварително, за да разредите бързо праха през нощта и да нахраните трохите:

 • вечер измерете необходимото количество сух прах;
 • подгответе стерилна бутилка, налейте вода в нея;
 • опитайте се да поддържате течността топла, като използвате термос или електрически нагревател.

След като сте подготвили всичко предварително, ще ви трябва минимум време за приготвяне на бебешка храна.

Можете да добавите копър вода към сместа за подуване при бебета след консултация с лекар, който също ще посочи необходимата дозировка на лекарството и правилата за неговото използване. Това е ефективно природно средство за колики.

Как да вземете предварително приготвеното мляко за кърмачета със себе си при пътувания и разходки?

Първата стъпка е охлаждането на приготвената смес. Съхранявайте го на хладно място, когато пътувате или се разхождате, за да предотвратите развитието на патогенни бактерии..

 • Пригответе сместа както обикновено, охладете я и я поставете в хладилника (при температура не по-висока от 5 ° C, освен ако в инструкциите не е посочено друго).
 • Извадете сместа от хладилника непосредствено преди да излезете от къщата и я поставете в специална чанта за охлаждане.
 • Веднъж там, можете да приберете бутилките с формула обратно в хладилника или да ги загреете и да ги използвате за хранене.
 • Не забравяйте, че сместа трябва да се използва в рамките на 24 часа.

Ако планираното ви пътуване или разходка е по-дълго от два часа, може да не успеете да държите бутилките с формулата студени - в този случай трябва да използвате прясно приготвена формула за хранене. Планирайте предварително и вземете необходимото количество суха смес със себе си в чист, стерилизиран съд. Пригответе сместа с помощта на преварена вода - температурата на водата трябва да бъде най-малко 70 ° C (освен ако в инструкциите не е посочено друго).

Колко се съхранява разредена кърма за кърмачета

Често майките се замислят колко дълго може да се съхранява сместа, особено ако трохичката не изяде достатъчно от приготвената порция. Експертите отбелязват, че разреденият прах не може да престои дълго време дори в хладилника. Препоръчителното време за съхранение е не повече от 2-3 часа. Течността е отлична среда за развитието на микроорганизми, така че е по-добре да не пестите пари и след хранене изсипете остатъците, изплакнете и сварете бутилката.

Ако забележите, че детето ви не яде редовно правилното количество, опитайте да сготвите малка порция. Това важи особено за бебета със смесено хранене. Може би млякото на бебето е достатъчно.

Трябва да се отбележи, че днес има алтернатива на изкуственото хранене под формата на донорски банки с мляко. Разбира се, този тип хранене няма да отговори на всички жизнени изисквания на детето, защото само тялото на майката произвежда хранителна течност, която има уникално свойство на трансформация, отчитайки нуждите на нейното бебе. Това обаче е отличен вариант поради факта, че човешкото мляко по отношение на състава на основните елементи все пак е по-близо до детето от храната (макар и адаптирана), предназначена за хранене на телета.

Подготовка на формула за новородено

Ако трябва да организирате храна за новородено, подгответе продукта особено внимателно. Хлапето е напълно неподготвено да срещне агресивна среда - трябва да поддържате стерилност, внимателно да следите чистотата на ръцете, съдовете, водата.

Основни моменти от приготвянето на сместа:

 1. Трябва да започнете да приготвяте мляко, като измивате ръцете си със сапун.
 2. Приборите за хранене се стерилизират предварително. Винаги трябва да държите няколко чисти бутилки и зърна на склад и да не ги стерилизирате, когато бебето вече крещи от глад.
 3. Продуктът трябва да се готви непосредствено преди хранене. Налейте вода, загрята до необходимата температура (36-38 °) в чиста бутилка (в идеалния случай тя трябва да се затопли с 2-3 ° по-високо, тъй като течността ще се охлади при контакт с бутилката и праха). Можете да загреете вода директно в контейнера за хранене.
 4. Мерителната лъжица не трябва да е мокра. Събираме пълна лъжица без пързалка и я въвеждаме във водата. Покрийте с биберон и разклатете старателно, за да сте сигурни, че целият прах се разтваря.
 5. Важен момент е да се провери температурата на полученото мляко преди хранене. От зърното, без да докосвате ръката, капнете сместа върху китката или в завоя на лакътя. Правилната смес оставя приятна топлина.

Процесът на готвене бързо ще стане познат и лесен. Имайте предвид, че производителите на храни и педиатрите не се препоръчват да правят:

 1. Изсипете праха в много гореща вода (ако не е посочено в инструкциите) и след това охладете до желаните параметри. Хранителните вещества в млякото се унищожават, когато са изложени на високи температури. Освен това не можете да готвите прах.
 2. Променете пропорциите. Разредете под препоръчителната концентрация - бебето ще бъде гладно. Ако има твърде много прах, е възможно разстройство на храносмилането - регургитация, колики.
 3. Не трябва самостоятелно да изчислявате хранителните норми по възраст, тегло или други показатели. Обемите на сместа, необходими за бебета, са добре изчислени от педиатрите въз основа на научни данни и дългогодишна практика..
 4. Сменяйте смесите често. Храносмилателният тракт на вашето бебе все още не е готов за редовни промени в храната. За промяна в диетата, ако е необходимо, трябва да изберете време, когато детето е здраво, весело и весело. Също така трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да изберете правилния продукт. Всички компании произвеждат широка гама от храни, които отговарят на различни нужди и здравословни условия.

Още няколко съвета в помощ на майките. Специални устройства - стерилизатор и нагревател - ще бъдат добра помощ при подготовката и запазването на стерилността. Те ще улеснят живота много за майките, особено ако бебето е изцяло хранено от шише..

Важно: стриктното спазване на инструкциите за готвене на опаковката ще осигури на бебето мляко, което е възможно най-близко по състав до майчиното мляко, ще предпази от болести и ще осигури растеж и развитие.