Според някои източници хромозомните аномалии на ембрионите заемат водеща позиция сред основните причини за прекъсване на носенето на плода.

Предупредителни знаци

Предвестниците на заплахата от спонтанен аборт са 3 характерни симптома - болка в долната част на корема, хипертоничност на матката и зацапване от влагалището. Болковият синдром може да бъде локализиран само в долната част на корема или да даде в долната част на гърба, лявата или дясната страна, а също така да има херпес зостер по природа.

Типът болка варира от дърпаща и тъпа до спазми и пулсиране. Болезнеността не зависи от движението, положението на тялото, уринирането или изхождането. Той не намалява по време на моменти на почивка, а само се засилва..

Според статистиката в ранните етапи през първите 3 месеца всяка пета бременност се прекъсва, което на брой е 170 хиляди спонтанни аборта годишно.

Хипертоничността на матката се проявява чрез уплътняване на предната коремна стена, която леко се издига и става по-заоблена. Матката е напрегната на допир, може да има усещане за разтягане във външните полови органи и перинеума. Ако тонусът на матката се повиши през втория триместър, това показва висока възбудимост на гладката мускулатура и реална заплаха от спонтанен аборт.

Изхвърлянето с кръв е най-опасният симптом, появата на който трябва да е причина за спешна медицинска помощ. При мазане и оскъдно отделяне има всички шансове за спасяване на бебето, при условие навременна терапия. Прекомерното кървене, особено при съсиреци, е опасно не само за бременността, но и за здравето на майката като цяло. В този случай е много важно да се предотвратят усложнения и да се запази репродуктивната функция на жената..

Хормонален дисбаланс

Това е най-честата причина бременността да бъде прекъсната. Нивото на хормона прогестерон е от решаващо значение, което намалява при недостатъчна фаза на жълтото тяло, хипотиреоидизъм, съществуващи тумори и кисти на яйчниците. Прогестеронът е необходим за потискане на спонтанните маточни контракции, при липсата му матката започва да се свива и буквално изтласква плода.

Синтезът на прогестерон намалява с увеличаване на производството на пролактин на фона на хормонозависими неоплазми на хипофизата.

Заплахата от прекъсване на бременността е възможна и при високо ниво на андрогени - хиперандрогенизъм, поради което яйцеклетката може да не остане в матката.

Истмико-цервикална недостатъчност - ICI

Този термин се нарича преждевременно скъсяване на провлака и шийката на матката, което води до невъзможност да се противопостави на вътрематочното налягане и да задържи нарастващия плод в маточната кухина. Причината за това състояние е аборт, включително спонтанен, раждане и диагностичен кюретаж, претърпени от жена преди бременност.

По време на бременността жената изпитва голямо разнообразие от усещания. Някои от тях може да са симптоми на предстоящ спонтанен аборт.

Симптомите на ICI се появяват най-често към средата и бременността приключва. За да се предотврати такъв резултат, за предпочитане е да се използва нехирургичен метод за корекция, при който във влагалището се вкарват специални поддържащи устройства - силиконови или пластмасови песарии.

Хромозомни мутации

Повече от половината от спонтанните аборти се случват именно поради фетални хромозомни мутации. Подобни генетични нарушения могат да доведат до груби малформации на плода, които го правят нежизнеспособен. Няма смисъл да поддържаме такава бременност, тъй като това е един вид естествен подбор..

Струва си да се отбележи, че генетичните мутации не са наследствени, а се образуват в репродуктивните клетки на родителите под въздействието на вредни фактори - радиация, индустриална интоксикация, вируси и т.н..

Имунни нарушения

Това е преди всичко Rh-конфликтът, когато Rh факторите на майката и бащата не съвпадат. В тялото на майката започват да се произвеждат защитни антитела, които в определени концентрации могат да причинят отхвърляне на плода и да представляват заплаха от прекъсване на бременността.

Имунният фактор действа и в случай на семейни бракове, когато тялото на майката отхвърля плода, приемайки клетките му за чужди.

Болести на майката

Общите и гинекологичните патологии, както и полово предаваните болести, могат да представляват заплаха от преждевременно прекъсване на бременността. Следните заболявания са фактори на повишен риск:

 • рубеола, вирусен хепатит, грип - най-често срещаните и потенциално опасни вируси за нероденото дете;
 • възпалено гърло, пневмония;
 • пиелонефрит;
 • апендицит;
 • антифосфолипиден синдром;
 • поликистоза на яйчниците;
 • ендокринни нарушения;
 • аномалии в развитието на гениталните органи (двурога матка, матка с преграда, удвояване на матката);
 • висока степен на затлъстяване;
 • анамнеза за коремна травма;
 • сифилис, трихомониаза, хламидия, токсоплазмоза и други често срещани болести, предавани по полов път;
 • херпес, цитомегаловирус.

Отделно трябва да се каже за възрастта. Рискът от спонтанен аборт се увеличава с почти 41% след 40 години.

Лекарства и фитотерапия

По време на бременност трябва да се внимава особено, когато се приемат лекарства. Идеално е да не ги приемате изобщо, но ако е необходимо, консултирайте се с лекар и пийте най-безопасните лекарства. Спонтанен аборт може да бъде провокиран от цитостатици (например Метотрексат), антикоагуланти: Фенилин, Неодикумарин, Варфарин, Синкумар. Лекарството Ergotamine, което се използва в акушерската практика за спиране на маточно кървене, рязко повишава маточния тонус.

Ако е необходимо лечение, наложително е да се консултирате с лекар.

Фитотерапията може да бъде не по-малка, а понякога дори по-опасна от лекарствата. Някои билки са тератогенни, канцерогенни и токсични. Списъкът със забранени растения включва мащерка, хвойна, хмел, мента, розмарин, вратига, пелин и др..

Как се поставя диагнозата

Най-важният диагностичен метод е ултразвукът, който ви позволява да наблюдавате хода на бременността и своевременно да идентифицирате възникващите патологии. Чрез ултразвук е възможно да се установи повишен тонус на матката, отклонения в сърдечната честота, недоразвитие на хориона и наличие на ретрохориален хематом.

При поставяне на диагноза трябва да се вземе предвид сърдечната честота на плода. Сърцето му започва да бие от 5 до 6 седмици, а до раждането броят на ударите в минута е 140 - 160. Отклонението на тези показатели в една или друга посока може да бъде критично. Те ще говорят за заплахата от спонтанен аборт, когато броят на контракциите намалее до 100 или се увеличи до 200.

Ретрохориалният хематом обикновено се открива при рутинно ултразвуково сканиране, когато все още няма симптоми. В противен случай бременността може да бъде прекъсната. При недоразвитие на хориона плодът може да умре поради недохранване.

Терапии

Терапевтичните дейности се различават по различно време и се извършват по седмици. През първите 3 месеца жената се нуждае от морална подкрепа, щадящ режим с минимални физически натоварвания и сексуална почивка.

Ако е необходимо, се предписват лекарства, които могат да включват следните лекарства:

 • Dyufaston, Prajisan, Utrozhestan, попълващи дефицита на прогестерон;
 • Валериана, Motherwort под формата на драже или тинктура;
 • Магнелис В6 обикновено се пие по следната схема: 1 таблетка сутрин и следобед, 2 през нощта;
 • ректални супозитории с глицерин, микроклизми Mirolax за нормализиране на изпражненията.

Наличието на кървави отделяния е индикация за лечение в болница, където транексамова киселина TXA се инжектира интравенозно. Освен това може да се прилага на таблетки.

Ако периодът на бременност е повече от 12 седмици, задължително се извършва токолиза - контрактилната активност на матката се потиска. За тази цел се използва инфузия на магнезиев сулфат 25% - магнезия. Благодарение на лечението с магнезий е възможно не само да се нормализира тонуса на матката, но и да се премахне отокът поради диуретичното му действие.

В повечето случаи бременността може да се запази, ако лечението започне навреме

Най-важните

Всяка бременна жена трябва да знае какво да прави в случай на явна заплаха от спонтанен аборт. Когато се появят първите подозрителни признаци (болка, кръв, уплътняване на корема), трябва да се обадите на линейка. Преди пристигането на лекарите е разрешено да се пие No-shpa или да се влезе в ректалната супозитория Papaverine.

Риск от спонтанен аборт

Присъдата на лекаря „заплашен аборт“ звучи заплашително. Особено ако бременността е желана и дългосрочна. Добрата новина е, че диагнозата „заплашен спонтанен аборт“ не е непременно спонтанно прекъсване на бременността в крайна сметка. Нещо повече, лекарите, след като поставят такива диагнози, полагат всички усилия да запазят бременността. И тъй като „forewarned is unaarmed“, нека помислим каква е заплахата от спонтанен аборт, кога и защо се случва и какво да направим, за да коригираме ситуацията, ако се появят първите алармени звънци..

Каква е заплахата от спонтанен аборт?

Спонтанният аборт е спонтанно прекъсване на бременността, което се случва преди двадесет и втората седмица. Ако спонтанен аборт се случи през първия триместър на бременността (преди 13 седмици), той се нарича ранен. Прекъсването на бременност, започваща на 23 седмица, се нарича преждевременно раждане. Като правило се "съобщават" определени признаци, че нещо не е наред с тялото на бременна жена и е вероятно да се случи спонтанен аборт. Това се нарича заплашен спонтанен аборт..

Симптоми на заплашен спонтанен аборт

Заплахата от спонтанен аборт е придружена от определени симптоми. Ако знаете за тях, можете да предотвратите проблема навреме..

Така че, можете да разпознаете заплахата от спонтанен аборт по следните признаци:

 1. Вагинално течение, вариращо от светло розово до алено до тъмно кафяво. Това отделяне може да бъде оскъдно - буквално няколко капки, или може да бъде обилно - както по време на менструация. Като правило, при заплаха или започване на спонтанен аборт, в началото изписването е незначително, но с течение на времето става все по-интензивно. Понякога отделянето е много оскъдно, но не спира в продължение на няколко дни.
 2. Тежки спазми в долната част на корема. Болката по време на заплахата е идентична с тази, която изпитват жените с много болезнени периоди. Но в някои случаи зацапването може да не е придружено от болка..

Какво може да предизвика заплаха от спонтанен аборт?

Има много причини, които водят до спонтанен аборт и в началото само до заплаха от такъв аборт. По-долу е даден списък на най-честите причини за заплаха от спонтанен аборт при бременни жени..

 1. Хормонални. Ако тялото на жената произвежда неадекватни количества определени хормони, които са „отговорни“ за успешното развитие на бременността, съществува заплаха от прекъсване. По-специално, това се отнася за прогестерон или естроген. Ако установите навреме, че няма достатъчно прогестерон в тялото на жената, например, можете да поддържате бременност, като предписвате приема на лекарства, съдържащи този хормон. Но твърде много хормони също не са добри. В крайна сметка, повишеното ниво на андрогени (както се наричат ​​мъжките хормони) също причинява заплаха от спонтанен аборт..
 2. Генетична. Поради така наречените генетични „сривове“ плодът, в повечето случаи, не се развива правилно. Често тя не е жизнеспособна и умира в началото на бременността. Според статистиката приблизително 73% от спонтанните аборти се случват точно по тази причина..

Как да разпознаем заплашен спонтанен аборт

Бременността е период от живота, който е изключително важен за всяка жена. На този етап обаче тялото губи повечето си защитни свойства, ставайки по-уязвимо от неблагоприятни фактори, особено в случай на съществуващи здравословни проблеми. Според разочароващата статистика около 15% от всички клинично потвърдени бременности завършват със загуба на бебе и всяка втора бъдеща майка е запозната с диагнозата „заплашен спонтанен аборт“.

Какво е спонтанен аборт?

Спонтанният аборт е неволно прекъсване на бременността, което се случва до 20 седмици, когато теглото на плода не надвишава 500 грама. Повече от 80% от спонтанните аборти се случват рано преди 12 седмици. По това време се случва първоначалното полагане на органите на плода и следователно всеки ефект може да бъде отрицателен. Често самата жена, без да знае за бременността си, възприема възникналото кървене като месечно начало на менструалния цикъл. Тази ситуация е опасна и може да причини сериозни усложнения в случай на непълно изхвърляне на плода от тялото..

Ако заплахата от спонтанен аборт възникне след 22 седмици, тогава говорим за преждевременно раждане и бебета с тегло над 650 грама. може успешно да се обгрижва благодарение на постиженията на съвременната медицина и опита на лекарите.

Симптомите не трябва да се пренебрегват

Фактът, че бременността е изложена на спонтанен аборт, се показва от началото на вагинално кървене. Независимо от неговата интензивност, продължителност и наситеност на цвета, това е сигнал, че трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Също толкова обезпокоителен признак е и дърпащата болка, която се появява в долната част на корема. Болезнените усещания, които излъчват в областта на сакрума или слабините, показват наличието на хипертоничност на матката и опита на тялото да се отърве от развиващия се плод.

Може би причините за кървенето и дискомфорта са по-малко сериозни, но подобни симптоми определено не трябва да се пренебрегват. Ако бъдещата майка е диагностицирана с разочароваща диагноза, задачата на лекарите е да направят всичко възможно, за да запазят бременността до безопасен период.

Основните причини за заплахата от прекъсване на бременността

Заплахата от спонтанен аборт може да бъде предизвикана от редица причини и не във всеки случай е възможно да се установи истинският проблем. И въпреки това всяка жена трябва да знае за факторите, които могат да доведат до аборт:

 • Всякакви възпалителни и инфекциозни заболявания, при които телесната температура се повишава над 38'C, е сериозна заплаха за бременността. Лидерите в този списък са рубеола, хламидия, хепатит, таксоплазмоза, сифилис. Дори болката в гърлото, позната на всички в началния етап, може да бъде пагубна..
 • За поддържане на бременността и развитието на плода е необходим прогестерон - хормон, произведен първоначално от жълто яйце, а впоследствие и от плацентата. Липсата на прогестерон може да доведе до отхвърляне на вече оплодено яйце. Преизпълнението на мъжки хормони е друга причина за прекъсване на бременността, тъй като потиска производството на женски хормони.
 • Силният стрес, заедно с тежък физически труд и воденето на нездравословен начин на живот, изчерпват организма на бъдещата майка, което го прави неспособен да носи плода за необходимия период. В случай на прекомерен емоционален стрес, лекарят решава дали да предпише успокоителни.
 • Различни гинекологични проблеми, като наличие на шевове или патология на матката, представляват сериозна заплаха за носенето на плода. Нестандартната форма (двурога, седловидна) не позволява на оплодената яйцеклетка да се закрепи и да остане в ендометриума.
 • Неконтролираното използване на различни лекарства по време на бременност може да причини спонтанен аборт. Дори билки, които на пръв поглед изглеждат безопасни, трябва да се консумират само предварително, след консултация с опитен лекар..
 • Генетичните аномалии в развитието на плода са основната причина за заплахата от спонтанен аборт. Патологията е резултат от единична мутация, при която развитието на ембриона спира, което води до последващата му смърт. Развитието на подобни патологии е може би единственият от горните фактори, при които медицината е безсилна.

Кой е изложен на допълнителен риск?

Нито една жена не е застрахована срещу неволно прекъсване на бременността и въпреки това има редица фактори, които увеличават риска и изискват повече внимание от бъдещата майка и допълнителен контрол от наблюдаващия лекар:

 • Ако възрастта на бъдещата майка надвишава 35 години, заплахата от спонтанен аборт се увеличава значително. След провеждане на редица проучвания лекарите твърдят, че рискът от прекъсване на бременността след 30 години се увеличава 2 пъти, след 40 години вероятността за раждане на дете намалява до 20%. Лекарите свързват подобен проблем със стареенето на яйцеклетките, с които природата дарява жена при раждането и губи жизнеността си с напредването на възрастта. Минали болести, натрупването на токсични вещества влияе негативно върху способността на яйцата да забременеят.
 • Ако жената има хронични и ендокринни заболявания, е необходимо да информира наблюдаващия лекар още преди да настъпи бременността. Често такъв проблем като захарен диабет се развива паралелно с растежа на плода. Намирайки се под постоянното наблюдение на специалист, жената увеличава шансовете за доставяне на дългоочаквано дете до безопасен период.
 • Нова бременност малко след скорошно раждане е сериозен фактор, който може да доведе до неспособността на тялото да роди бебе. Според лекарите трябва да се избягва нова бременност поне три месеца след раждането..
 • Ако една жена преди това се е сблъсквала с проблема със спонтанен аборт, заплахата от спонтанен аборт също ще присъства по време на последващото зачеване. Според наблюденията на специалисти, в случай на два аборта, които са последвали един след друг, почти всяка нова бременност не може да бъде спасена до края, ако преди това не е извършен необходимият преглед и не е получено подходящото лечение..
 • Медицината познава много случаи, когато генетичната несъвместимост на бащата и майката е довела до отхвърляне на плода. Родителите, които нямат същия Rh фактор в кръвта си, са в най-рисковата зона. Ако майката има отрицателен, а бащата има положителен резус фактор, може да възникне ситуация, при която женското тяло, възприемайки развиващия се плод като чуждо тяло, се опитва по всякакъв начин да се отърве от него.
 • Съвременните жени предпочитат да водят активен начин на живот и да работят до късно. От една страна, подобна дейност може само да се приветства, тъй като физическата подвижност помага на бъдещата майка лесно да издържи доста трудния процес на предстоящото раждане. Ако обаче жената трябва постоянно да изпитва прекомерен стрес, да вдига тежести, това е сериозна причина да се замисли за смяна на работата или за отпуск по майчинство възможно най-скоро..

Какво да правите, ако подозирате заплашен спонтанен аборт?

Дори и при най-малкото подозрение, трябва незабавно да се свържете със специалист. Много е важно да останете трезви и да не изпадате в паника. Вашето спокойствие и навременната медицинска помощ в повечето случаи помагат за поддържане на бременността.

Забелязвайки кърваво отделяне, което показва възможно отделяне на хориона - мембраните на ембриона, с които се държи по стените на матката, трябва да легнете и да се обадите на линейка. Да се ​​опитвате сами да стигнете до медицинско заведение в такова състояние не си струва.

Ако лекарят подозира заплаха от спонтанен аборт, редица тестове и изследвания ще помогнат за изясняване на ситуацията и определяне на степента на опасност. На първо място, специалистът ще провери сърдечния ритъм на развиващия се плод. Ултразвуковото изследване ще помогне да се разбере за състоянието на плацентата и ембриона, а също така ще покаже възможни патологии на структурата на матката. Прегледът при гинеколог ще определи наличието на тонус.

Методи на лечение

След задълбочен преглед и определяне на нивото на опасност, лекарят ще предпише консервираща терапия. В случая, когато рискът от прекъсване на бременността е особено висок, бъдещата майка се оставя на лечение в болницата, докато състоянието й се стабилизира и заплахата от спонтанен аборт бъде премахната. Ако състоянието не предизвиква сериозно безпокойство, жената може да се подложи на лечение у дома, при условие че се спазват указанията на лекаря и се поддържа пълно спокойствие, за което ще й бъдат предписани успокоителни на естествена основа.

Лечението, насочено към поддържане на бременността, включва следните стъпки:

1. Хормонална терапия

Ако заплахата от спонтанен аборт е причинена от хормонални нарушения, на бременната жена ще бъде предписано лечение с основния хормон, необходим през този период - прогестерон. Приемът на лекарства (обикновено "Utrozhestan" или "Duphaston") се предписва по специална схема и се използва до достигане на периода от 16 седмици. По това време зрялата плацента започва сама да произвежда необходимите хормони..

Не е необходимо изкуствено получаване на хормони, но е много важно да се знае, че рязкото спиране на употребата на прогестерон може да причини спонтанен аборт. Отмяната на лекарството трябва да се извършва на етапи, чрез намаляване на дозата, постъпваща в тялото седмично.

2. Намален тон

Назначаването на спазмолитици може да намали тонуса на матката и да намали болката. Най-често срещаните лекарства, които могат да се използват, докато болката изчезне напълно: папаверин (супозитории) и дротаверин (таблетки).

3. Витаминна подкрепа

Непременно на бъдещата майка ще бъдат предписани витамини, които не само ще укрепят организма като цяло, но и ще допринесат за това, че заплахата от спонтанен аборт ще бъде сведена до минимум. Използването на фолиева киселина през първия триместър като отделно лекарство или като част от витаминен комплекс ще предотврати развитието на дефекти на нервната тръба в ембриона.

Как да избегнем заплахата от спонтанен аборт: превантивни мерки

Предвид броя на фактите, които влияят върху хода на бременността, е невъзможно да се намери магическа формула, в която заплахата от спонтанен аборт да бъде сведена до нула. И все пак, някои превантивни мерки ще помогнат да се намали рискът от усложнения до минимално възможния:

 • Изчерпателен преглед, който е желателен както за бъдещата майка, така и за бащата, ще позволи да се установи възможна генетична несъвместимост и да се започнат мерки за запазване на бременността на най-ранния етап, ако проблемът бъде потвърден.
 • Навременното посещение при гинеколога и доставянето на необходимите тестове ще помогне да се открие и предотврати развитието на вагинална инфекция навреме.
 • Със съществуващите наследствени заболявания, предавани по майчина линия, определено трябва да информирате наблюдаващия лекар за това.
 • Всяка бременна жена трябва да обърне двойно внимание на храната, използвана в храната. Преди употреба всички съставки, съставляващи менюто на бъдещата майка, трябва да бъдат подложени на необходимата обработка, за да се избегнат хранителни инфекции, които могат да доведат до смърт на плода.
 • Трябва да спрете употребата на алкохол, цигари и наркотици няколко месеца преди планирането на бременността.
 • Не надценявайте силите си. Не отказвайте предложената помощ за домакинската работа. Ако работата е свързана с голям физически и емоционален стрес, използвайте болничния, за да се подложите на курс на поддържаща терапия.
 • Настройте се на положителна бременност, дори ако по-рано в живота ви е имало заплаха от спонтанен аборт и предишната бременност не може да бъде спасена. Разговор с психолог и консултации с лекар ще помогнат да се преодолее горчивината на загубата преди настъпването на нова бременност.

Периодът на чакане на бебето е моментът, когато пренебрегването на съветите на специалист може да се превърне във фатална грешка. Не се самолекувайте, ако подозирате, че трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Заплахата от спонтанен аборт: как да го разпознаем навреме?

Много бременни жени са изправени пред такъв термин като „заплахата от прекъсване на бременността“. Така че лекарите определят набор от признаци, които могат да показват голяма вероятност за загуба на бременност. Какво може да се направи, за да се предотврати тъжно развитие на събитията и безопасно да се роди и да се роди здраво бебе?

Екатерина Свирская
Акушер-гинеколог, Минск

Според експерти всяка четвърта бременност се проваля в ранните етапи, дори преди настъпването на забавяне на менструацията. В този случай жената не забелязва промени в състоянието си и възприема кървенето като друга менструация. Единственият признак на такава неуспешна бременност може да бъде откриването на повишено ниво на хормона hCG (хорион гонадотропин) в кръвта и урината (в този случай тестът за бременност може да даде положителен резултат). Хорион гонадотропин е хормон, който при здрава жена може да се произвежда само от тъканите на яйцеклетката.

Започвайки от 5-6 седмици от зачеването и до 22 гестационна седмица, прекъсването на бременността се нарича спонтанен аборт или спонтанен аборт. В същото време плодовете не са жизнеспособни. Ако загубата на дете настъпи след 22 седмици от бременността и детето тежи повече от 500 g, тогава те говорят за преждевременно раждане. Вероятността за оцеляване на детето през тези периоди е много по-голяма, въпреки че рискът от развитие на различни здравословни проблеми при такива новородени бебета е много голям.

Много е трудно да се спре спонтанен аборт или преждевременно раждане, което е започнало, понякога невъзможно, затова трябва да се опитаме да предотвратим развитието на такива състояния. Важно е да се разбере, че когато се открият признаци на заплаха от прекъсване на бременността, не е достатъчно просто да се отървете от тях, необходимо е да се открие причината за спонтанен аборт и, ако е възможно, да се отстрани.

Причини за заплахата от прекъсване на бременността

Нека видим какво може да доведе до развитието на заплахата от прекъсване на бременността.

Генетични нарушения

Колкото и богохулно да звучи, в повечето случаи ранният спонтанен аборт е биологично целесъобразен, тъй като неговата причина най-често са груби генетични аномалии на ембриона. Колкото по-кратък е периодът на бременността, толкова по-вероятно е той да бъде прекратен поради тази причина. По този начин тялото на жената се отървава от нежизнеспособния ембрион, така че няма нужда да се спира подобен спонтанен аборт. Генетичните причини обикновено не се повтарят. Жена, която е загубила бременност за първи път, има всички основания да се надява на успешен резултат от последваща бременност, дори без преглед и лечение. В този случай е достатъчна компетентна подготовка за зачеване..

Хормонален дисбаланс

Нарушенията в хормоналната система също могат да бъдат причина за спонтанни аборти и преждевременно раждане. Например, това може да се случи при липса на прогестерон, яйчниковият хормон, който поддържа бременността. Като правило жените имат менструални нарушения (цикълът е много кратък или, обратно, удължен). Производството на прогестерон в яйчниците се стимулира от хормона hCG. Ако рискът от спонтанен аборт е висок, тогава лекарят от самото начало на бременността може да предпише проследяване на кръвните тестове за hCG с течение на времето (най-често 1 път седмично). Намаляването на количеството му или поддържането на същото ниво показва риска от прекъсване на бременността. Обикновено нивата на hCG в ранните етапи се удвояват на всеки 2-3 дни. Нивата на прогестерон не се повишават толкова бързо, но спадът на бременността също може да е признак на неприятности..

Инфекциозни заболявания

Цитомегаловирусът, херпесът, рубеолата и много други заболявания могат да причинят спонтанен аборт. Само компетентното и навременно лечение на заболявания може да предотврати смъртта на плода.

Хронични болести

Ако бъдещата майка страда от сериозни хронични заболявания, които застрашават живота, тогава плацентата (органът за хранене и дишане на плода) се формира дефектна, което може да доведе както до спонтанни аборти, така и до преждевременно раждане. По този начин природата се опитва да запази живота и здравето на жената. В допълнение, постоянната употреба на някои лекарства и дори лечебни билки също може да повлияе негативно на бременността. Много вещества имат тератогенни (способни да причинят малформации) или абортивни (водещи до спонтанен аборт) ефекти. Разбира се, такива жени трябва предварително да се консултират с лекар, за да изберат оптималното лечение още преди бременността..

Проблеми с матката

Тази група причини включва аномалии в структурата на гениталните органи, аборти и кюретаж на маточната кухина, водещи до невъзможност за пълноценно функциониране на репродуктивната система. При такива проблеми вероятността от загуба на бременност е особено висока преди 12 седмици, когато се формира плацентата.

Резус конфликт

Жените с отрицателен Rh фактор, носещи дете с положителен Rh фактор, могат да се сблъскат с Rh конфликт: имунитетът на майката може да реагира неадекватно на плода, тъй като той е наполовина чужд за нея. Това обаче се случва само на 30% от жените и най-често на тези от тях, които носят повече от първото си бебе..

Как се проявява заплахата от прекъсване на бременността?

Заплахата от прекъсване през първите седмици на бременността рядко се усеща по някакъв начин. Ако се появят симптомите на това опасно състояние, те малко се различават от обичайните признаци на бременност..

Дискомфортът в долната част на корема е доста често срещан по време на бременност, както и чувството за напрежение. Най-характерният признак на застрашен аборт е болката в долната част на корема и кръста, напомняща на болка по време на менструация. Такава болка не преминава без лекарства, с промяна в положението на тялото и понякога дори започва в покой. Често се придружава от светлокафяв до наситено червен генитален секрет. Ако се появят тези симптоми, е необходима консултация с лекар. По-малко опасни са болките в слабините и в страничните части на корема, които се появяват между 10-та и 20-та седмица на бременността по време на тренировка. Ако такива болки се появяват при ходене или внезапна промяна в положението на тялото и бързо преминават в покой, тогава, като правило, те са свързани с натоварване на лигаментния апарат на растящата матка и не изискват никакво специално лечение, с изключение на ограничаването на физическата активност.

След 20 седмици от бременността, болката в долната част на корема и долната част на гърба проявява повишен тонус на матката (хипертоничност), което периодично се усеща като напрежение в корема (коремът изглежда "намалява", на допир става по-трудно от обикновено, докато могат да се появят усещания за издърпване в долната част на корема или кръста) ). Ако такива усещания не са болезнени, идват не повече от 4-5 пъти на ден, продължават 1-2 минути, преминават в покой, тогава най-вероятно това са така наречените контракции на Бракстън-Хигс, които не застрашават развитието на бременността. Тези тренировъчни контракции в края на бременността подготвят тялото за раждане. Ако болката по време на такива контракции е достатъчно силна и често се повтаря, не изчезва напълно след няколко минути и се наблюдават други неблагоприятни признаци (увеличаване на броя на лигавиците или поява на кървави отделяния), това може да означава заплаха от прекъсване на бременността, което изисква медицинска помощ. За развиващия се плод в матката хипертоничността е опасна от нарушаване на кръвоснабдяването на плацентата и следователно от кислороден глад и забавен растеж и развитие.

Преждевременното отделяне на нормално разположена плацента също е болезнено. В този случай плацентата се отделя преждевременно от матката (в нормалния ход на бременността и раждането отлепването на плацентата се случва само след раждането на детето). В този случай се появява силна постоянна болка, може да започне силно кървене от гениталиите, което застрашава живота на майката и плода. Това обикновено е резултат от падане или удар в корема, но може да се появи и на фона на определени заболявания (например с хипертония). За диагностициране на отлепване на плацентата се използва ултразвук. Когато диагнозата се потвърди, незабавното раждане се посочва чрез цезарово сечение. По време на фиксирането на яйцеклетката в стената на матката могат да се отхвърлят малки фрагменти от нейната лигавица, което причинява появата на малки кървави отделяния от влагалището. Това отделяне може да бъде кафяво, кафяво или интензивно червено, но не е обилно, не продължава по-дълго от няколко дни и не представлява опасност за нормалния ход на бременността.

След установяване на факта на бременността с помощта на hCG тест или ултразвук, всяко кървене се разглежда като критична ситуация, принуждавайки жената незабавно да посети акушер-гинеколог. В ранните етапи на бременността кървенето от матката най-често се дължи на заплахата от прекратяване. Те обаче могат да бъдат незначителни и безболезнени. В такива случаи при навременно лечение може да се поддържа бременност. Когато прекъсването на бременността вече е неизбежно, кървенето ще се удължи, то нараства и по никакъв начин не спира, придружено от спазми в долната част на корема.

В случай на предлежание на плацентата, кървенето практически не е придружено от болка. В случай на превия, плацентата напълно или частично припокрива вътрешния отвор на цервикалния канал. Тъканта на плацентата няма голяма разтегливост, няма време да се адаптира към бързо разширяващата се стена на долния сегмент на матката, в резултат на което в даден момент настъпва нейното отделяне, което е придружено от кървене. Такова кървене се случва внезапно, периодично се повтаря и е невъзможно да се предположи кога ще настъпи следващото кървене и каква ще бъде силата и продължителността на следващото кървене. Тези кръвоизливи са животозастрашаващи не само за плода, но и за самата жена..

Бъди внимателен
В края на бременността може да се появи гъсто, лигавично отделяне с кървави ивици. Най-често такова отделяне е свързано с отделянето на лигавицата, която е предвестник на ранно раждане. Естествено, след 37 седмици тази ситуация е абсолютно нормална, но преди 37 седмици трябва да предупреди и да ви принуди да посетите лекар.

Вагиналното течение през бременността ще се различава от обичайното. Това е напълно нормално явление, което абсолютно не бива да се плаши. Във втория триместър на бременността (след 12 седмици), поради активирането на производството на естроген (женски полови хормони, които се произвеждат предимно от плацентата по време на бременност), количеството отделяне може да се увеличи. Такова отделяне обикновено е прозрачно, понякога белезникаво. Ако се появи отделяне на жълт, кафяв или зеленикав оттенък с неприятна миризма, трябва незабавно да посетите предродилна клиника. В края на краищата този знак може да показва добавяне на бактериална инфекция и появата на възпалителен процес, което може да доведе до загуба на бременност..

Водното отделяне, понякога с жълтеникав или зеленикав оттенък, с амонячна миризма, може да показва нарушение на целостта на феталния пикочен мехур и изтичане на околоплодната течност. Феталният пикочен мехур може да се спука внезапно, тогава водата ще „изтича от кофа“. Понякога при високо (над цервикалния отвор) разкъсване на мембраните водата изтича бавно. Често жената чувства, че подложката е мокра, но не може да разбере дали е изпускане или вода. В този случай ще помогне тест за кашлица. Повишеното отделяне при кашлица може да е признак за силно разкъсване на феталния пикочен мехур. В същото време жената не изпитва никакви болезнени усещания. Преминаването на вода показва началото на преждевременно раждане..

Спешно отидете на лекар!

Всички симптоми, характерни за заплахата от прекъсване на бременността, са причина да посетите лекар възможно най-скоро. Ако се притеснявате от силна болка в долната част на корема, кървави и воднисти отделяния, по-добре е да се свържете с линейката и преди пристигането на лекарите да си осигурите пълен мир. Не изпадайте в паника. Страхът засилва маточните контракции, увеличавайки риска от аборт. За да прецените количеството на отделянето, старателно попийте областта на чатала, сменете подложката за еднократна употреба или поставете кърпа в бикините си, легнете на една страна или по гръб с повдигнати крака. Ако кървенето се увеличи, подложката бързо ще се намокри, ако спре, ще остане практически незамърсена. При болки в корема не трябва да ядете и пиете, докато не се установи причината за болката. Също така е категорично невъзможно да приемате болкоуспокояващи, да нанасяте загряваща подложка на стомаха, да се опитате да прочистите червата с клизма. Подобни действия понякога имат непоправими последици. За да облекчите състоянието, можете да приемате само спазмолитици..

Ако се установи заплахата от прекъсване на бременността, през следващите 2-3 седмици ще ви трябва почивка. Понякога правилният режим може да се осигури само при стационарни условия, в специализирани отдели по патология на бременността. Лечението се състои в създаването на защитен, често легло, режим, използване на средства, които отпускат маточния мускул, успокоителни, кръвоспиращи лекарства. В ранните етапи на бременността често се предписват аналози на естествените хормони на бременността. Ако е необходимо, те могат да предложат хирургическа интервенция в подкрепа на шийката на матката - налагане на специален шев, който държи плода. След изписване от болницата се препоръчва да се ограничи физическият и емоционален стрес за още няколко седмици, както и да се въздържате от полов акт..

Ранна заплаха от спонтанен аборт: симптоми, лечение, признаци

Какво е спонтанен аборт?

Спонтанният аборт е внезапно прекъсване на бременността преди 22 седмици от развитието на плода. Спонтанен аборт се счита за ранен, ако е диагностициран през първия триместър, т.е. преди 13-та гестационна седмица. Късен спонтанен аборт се регистрира от 13 до 22 седмици. Неочакваният край на бременността от 22 седмици вече се отнася до преждевременно раждане. Също така, лекарите допълнително диагностицират замразена бременност, при която ембрионът се откъсва от лигавицата на матката и спира да се развива. Бременната жена може да разбере, че не всичко е в ред със здравето й, че има опасност от спонтанен аборт, според определени признаци:

 1. Генетични аномалии на ембриона. Според медицинската статистика по-голямата част от спонтанните аборти се случват именно поради генетични патологии в развитието на ембриона, които са несъвместими с живота. Хромозомните мутации в плода не възникват поради лоша наследственост, а поради неправилно разпределение на хромозомите, когато мъжките и женските полови клетки се сливат. Невъзможно е да се предотврати спонтанен аборт поради генетични аномалии на ембриона. Но дори преди зачеването, семейна двойка може да предотврати появата на мутации в плода, за това потенциалните родители трябва да водят правилен начин на живот, а не да пушат, да не злоупотребяват с алкохол, да избягват стреса.
 2. Хормонални нарушения при бременна жена. Заплахата от спонтанен аборт в ранните етапи може да бъде, ако хормонът прогестерон се синтезира в организма на млада майка в недостатъчно количество, без което успешната бременност е невъзможна. Спонтанен аборт, свързан с дефицит на прогестерон, може да бъде предотвратен чрез идентифициране и незабавно отстраняване на причината за хормоналния неуспех. Също така, внезапно прекъсване на бременността често се случва поради прекомерното образуване на андрогени в тялото на бременна жена - мъжки полови хормони, които инхибират синтеза на прогестерон.
 3. Резус конфликт. В този случай тялото на жена с Rh отрицателна кръв отхвърля ембриона, който има Rh положителна кръв. За да се избегне спонтанен аборт, една млада майка трябва да приема хормонални лекарства с прогестерон..
 4. Инфекция. Заплахата от спонтанен аборт често се провокира от инфекциозни заболявания при бременна жена: хепатит, гонорея, грип, пневмония, херпес, трихомониаза, цитомегаловирус, токсоплазмоза, пиелонефрит. Още преди зачеването на потенциална майка се препоръчва да се подложи на задълбочен медицински преглед, за да се изключи възможността за увреждане на тялото от патогенни бактерии и вируси..
 5. Предишни аборти. Инструменталното прекъсване на бременността е огромен стрес за женското тяло, значително уврежда функционирането на репродуктивната система. При жените, претърпели медицински аборт, заплахата от спонтанен аборт се увеличава значително.
 6. Мощни лекарства. Заплахата от спонтанен аборт се увеличава с употребата на антибиотици, силни аналгетици, синтетични хормони. От традиционната медицина прекъсването на бременността може да провокира инфузии и отвари от вратига, жълт кантарион и някои други лечебни растения.
 7. Стрес. Заплахата от спонтанен аборт може да бъде причинена от постоянно нервно напрежение.
 8. Лоши навици. Внезапното прекъсване на бременността често се диагностицира при жени, които злоупотребяват с алкохол, дим и наркотици, твърде често пият кафе и други напитки, съдържащи много кофеин.

Заплахата от спонтанен аборт се дължи най-често на тези фактори. По-рядко внезапното прекъсване на бременността, особено в по-късните етапи, се случва под въздействието на следните фактори:

 • лошо съсирване на кръвта;
 • отделяне на плацентата;
 • коремна травма;
 • мозъчно сътресение;
 • физическо преумора;
 • интимни връзки;
 • многоводие;
 • повишено кръвно налягане;
 • влошаване на бъбречната функция;
 • увреждане на шийката на матката.

Симптоми на заплашен спонтанен аборт

 1. Болезнени усещания. Първите симптоми на заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи от развитието на ембриона са болки в долната част на корема или гърба. Болезнените усещания могат да отшумят или да станат непоносими. Ако бременна жена е ранена или претърпи силен стрес, тогава признаците на започващ спонтанен аборт са интензивна спазматична болка в коремната кухина и обилно кървене от влагалището. В тази ситуация е невъзможно да се спаси плода. С заплахата от спонтанен аборт контракциите на матката се усилват, органът става твърд и напрегнат.
 2. Вагинално отделяне. Честите симптоми на заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността не са обилно серозно отделяне с кръвни ивици. Но в някои случаи при внезапно настъпване на аборт липсва вагинално течение. Ако бременна жена не получи своевременно подходяща медицинска помощ, тогава кръвта от влагалището започва да тече по-интензивно, става първо червено-кафява, а след това наситена алена. В последния случай е невъзможно да се спаси ембрионът. Появата на кръв със заплаха от спонтанен аборт се обяснява с разкъсването на малки кръвоносни съдове на лигавичната стена на матката с бавно отделяне на ембриона от нея.
 3. Намаляване на базалната температура. Лекарите съветват пациентите, които са изложени на спонтанен аборт, да следят внимателно базалната температура. Нормално е температурата да се задържа над 37 ° C след зачеването през първите 14 седмици от бременността. Ако в началните етапи на бременността базалната температура изведнъж падне под 37 ° C, тогава може да се подозира спонтанен аборт..
 4. Спад в нивата на hCG. На всеки етап от бременността определена концентрация на хорион гонадотропин в кръвта на жената се счита за норма. Рязкото спадане на нивата на хормоните е сигурен признак за започване на спонтанен аборт.
 5. Промени в теста за бременност. Със заплахата от прекъсване на бременността, гинеколозите препоръчват на пациентите да използват редовно тест ленти. Обикновено, когато започне спонтанен аборт, втората лента на теста става бледа, което се дължи на спада в концентрацията на хорион гонадотропин в кръвта. Понякога изобщо се появява само една лента и това явление се наблюдава дори при липса на вагинално отделяне с кръв.
 6. Повишаване на тонуса на матката при ултразвук. Не е най-точният и надежден признак за настъпване на спонтанен аборт, особено в ранните етапи на ембрионалното развитие, но не бива да се пренебрегва. Хипертоничността на матката понякога се провокира от самия ултразвук. За спонтанен аборт може да се говори само когато ултразвукът разкрива отделяне на ембриона от лигавичната стена на матката.

Времето на заплахата от спонтанен аборт през първия триместър

Заплахата от спонтанен аборт в ранните етапи се регистрира главно на 2-3 седмици. Това е първият опасен етап, по време на който ембрионът напуска фалопиевата тръба, навлиза в матката и прониква в ендометриума. През този период жената все още може да не знае за бременността си, но по това време тя трябва да води изключително внимателен и правилен начин на живот. Вторият опасен етап през първия триместър е 8 - 12 гестационна седмица. През този период от време може да настъпи спонтанен аборт поради хормонален неуспех при жена, при който прогестеронът се синтезира в недостатъчно количество в тялото.

Спонтанен аборт през първия триместър може да провокира различни вътрешни и външни фактори. Вътрешните фактори са генетични патологии в ембриона, които водят до вътрематочна смърт. Външни причини - лоши навици на майката, постоянен стрес, използване на мощни лекарства. Понякога ембрионът не може да проникне в матката и да се прикрепи към ендометриума поради патологични промени в репродуктивните органи на жената: тумори, следоперативни белези, ендометриални увреждания след инструментални аборти, деформации на матката.

Времето на заплахата от спонтанен аборт през втория триместър

Заплахата от спонтанен аборт през втория триместър настъпва на 18 до 22 седмици. През този период се отчита най-интензивният растеж на матката. Във втория триместър различните видове предлежание на плацентата са с голяма опасност. Ако бременна жена има някаква органна дисфункция или инфекциозни заболявания, тогава плацентата става по-чувствителна, по всяко време рискува да се ексфолира. Също така трябва да се има предвид, че през всички тримесечия се имат предвид опасни дни, в които е трябвало да премине менструацията, ако не беше началото на бременността. Медицински експерти предполагат, че женското тяло по време на бременност запазва паметта на колебанията на хормоните по време на менструация..

Диагностика на заплахата от спонтанен аборт

Заплахата от ранен спонтанен аборт се диагностицира успешно от лекарите. Диагнозата се поставя въз основа на подробен разказ на пациента и преглед в гинекологичния стол. По време на прегледа гинекологът изследва шийката на матката, разкрива наличието на кървави вагинални секрети и чрез палпация определя мекотата и контрактилитета на матката. Също така пациентът трябва да бъде изпратен за ултразвуково сканиране. Ултразвуковото наблюдение помага да се оцени тонусът на матката, съответствието на развитието на ембриона с периода на бременност и сърдечната честота на плода. Заплахата от спонтанен аборт се диагностицира чрез следните лабораторни изследвания:

 • определяне на съдържанието в кръвта на прогестерон, хорион гонадотропин, в някои случаи хормони на щитовидната жлеза;
 • определяне на концентрацията в урината на 17-кетостероиди;
 • изчисляване на кариопикнотичния индекс - съотношението на ороговелите клетки към общия брой епителни клетки във вагинална цитонамазка;
 • определяне на Rh фактор при майката и ембриона, за да се предотврати появата на Rh-конфликт;
 • изследване на вагинална цитонамазка за инфекции, предавани по полов път;
 • определяне на степента на съсирване на кръвта за предотвратяване на тромбофилия.

Лечение на заплашен спонтанен аборт

Много бременни жени се притесняват и притесняват, когато лекарите диагностицират, че са започнали спонтанен аборт. Но не е нужно да изпадате в паника преди време. Когато се появят симптоми на заплаха от спонтанен аборт, млада майка трябва да се успокои, да се събере, да помисли дали е в състояние сама да стигне до лекуващия лекар или си струва да се обади на линейка. Ако започващият спонтанен аборт е придружен от силна болка, тогава е необходимо да се изчака пристигането на лекарите в леглото. Ако бременна жена може да се движи самостоятелно и е в състояние да стигне до болницата, тогава не бива да се колебаете да посетите гинеколог. Със заплахата от преждевременен край на бременността е строго забранено да се самолекувате.

Жените, които са изложени на спонтанен аборт, трябва да се придържат към диета и да не стават излишно от леглото. Ежедневната диета на бъдещите майки трябва да съдържа достатъчно количество протеини, въглехидрати, мастни киселини, витамини и минерали. Със заплахата от аборт човек не може физически да се преуморява, да се стресира или да участва в интимни действия. Емоционалното състояние на бременните жени трябва да се поддържа нормално и за това те трябва да спят достатъчно, а не да преуморяват психически, периодично да посещават психотерапевт. Лечението на заплахата от спонтанен аборт се извършва чрез медикаменти и чрез физиотерапия.

 1. Хормонални агенти. При слаба активност на жълтото тяло лекарите предписват на пациенти лекарства, базирани на прогестерон. Duphaston, със заплаха от спонтанен аборт, се предписва най-често от гинеколози; синтетичният прогестерон е част от това лекарство. Първият път, когато бременната жена трябва да приема четири таблетки наведнъж, тогава тя трябва да пие една таблетка на всеки осем часа. Дюфастон трябва да се лекува 16 седмици, докато завърши образуването на плацентата. Дори със заплахата от преждевременно прекъсване на бременността, Utrozhestan често се предписва - лекарство на основата на естествен прогестерон. Вземете една или две капсули два пъти дневно. С дефекти в развитието на матката лекарите предписват естрогени, с хипофункция на яйчниците - хорион гонадотропин, с прекомерен синтез на андрогени - глюкокортикоиди.
 2. Спазмолитични лекарства. Лекарите предписват спазмолитици, ако трябва да отпуснете мускулите на матката и да намалите болката в долната част на корема. Обикновено, със заплахата от внезапен край на бременността, се използват No-shpa или Drotaverin. Лекарството Magne-B е популярно6, произведени под формата на таблетки и инжекционен разтвор. Активните вещества в него са магнезиев лактат, който има спазмолитично действие, и пиридоксин, който помага за усвояването на магнезия. Лекарството се приема три пъти дневно по една таблетка. Също така, ректални супозитории, съдържащи папаверин, се използват за бързо облекчаване на болката..
 3. Успокоителни лекарства. Бременните жени, които са диагностицирани с настъпване на спонтанен аборт, често се нуждаят от успокоителни. Обикновено лекарите предписват хапчета или разтвори на базата на екстракт от валериана или майчинство.
 4. Хемостатични агенти. Хемостатици се предписват, когато излизат кървави отделяния от влагалището. Тези лекарства укрепват кръвоносните съдове, подобряват съсирването на кръвта и възстановяват кръвообращението в увредените маточни тъкани. Най-често, със заплаха от аборт, се използват Vikasol, Ascorutin, Etamzilat.
 5. Витаминни комплекси. По време на бременност е наложително да се консумират витамини, тъй като недостигът на витамини може да причини недоразвитие или аномалии в развитието на плода в утробата. Със заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи се приемат токоферол, който има антиоксидантни свойства, фолиева киселина, необходима за правилното формиране на централната нервна система на ембриона, и витамини от група В.
 • Електроаналгезия. Облекчаване на болката със слаб електрически ток. Процедурата има успокояващ ефект, забележимо намалява болката.
 • Магнезиева електрофореза. Насищане на тялото с магнезий от разтвор на магнезиев сулфат с помощта на електрически ток. Тази терапия има релаксиращ ефект върху мускулната тъкан на матката, има седативен ефект..
 • Електрорелаксация на матката. Въздействие на променлив синусоидален ток върху нервните окончания и мускулната тъкан на матката. Процедурата ви позволява да намалите тонуса на матката, да облекчите болката в долната част на корема.
 • Хипербарна оксигенация. Насищане на тялото с кислород под високо налягане в барокамера. Терапията стимулира кръвообращението в съдовете, насърчава елиминирането на токсични вещества от тялото, има антихипоксичен ефект.
 • Акупунктура. Лечебен ефект върху тялото чрез биологично активни точки на тялото. Процедурата понижава тонуса на матката, нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, подобрява психическото състояние на бременна жена.

Лечение на заплахата от спонтанен аборт с народни средства

Със заплахата от прекъсване на бременността, рецептите на традиционната медицина трябва да се използват изключително внимателно, само след разрешението на лекуващия лекар. Какви средства срещу заплахата от спонтанен аборт е разрешено да се използват от бременни жени? По-долу са най-добрите рецепти.

 1. Глухарче. Пет грама смачкани растителни материали се изсипват в 200 мл вода. Полученият разтвор се вари пет минути. Готовата напитка се пие три пъти на ден по четвърт чаша. Лекарството може да се приготви както от листата, така и от коренищата на растението..
 2. Калина. Чаена лъжичка фино смляна дървесна кора се изсипва в 200 мл вода, вари се пет минути. Приготвената напитка се пие три пъти на ден по две супени лъжици..
 3. Жълт кантарион и невен. Вземете същото количество смачкана зелена маса от жълт кантарион и цветя от невен. Растителните суровини се изсипват с вряща вода, влива се на топло място в продължение на половин час. Готовият лечебен чай се приема по две или три чаши на ден. Можете да добавите естествен мед към него за вкус.

Тези методи ще помогнат за поддържане на бременността, както и за избягване на заплахата от спонтанен аборт..

Ако не беше възможно да се избегне спонтанен аборт

Някои случаи на бременност все още завършват със спонтанен аборт, дори с всички усилия на лекарите и самата бъдеща майка, за да запазят бебето. Спонтанният аборт е истинска трагедия не само за жената, но и за нейното семейство. Разбира се, в този случай остава само да зачене отново бебето..

Специалистите фокусират вниманието на жената върху факта, че новите опити за бременност трябва да се правят не по-рано от шест месеца след предишната бременност. През този период трябва да се обърне специално внимание на избора на правилния контрацептив, тъй като бременността, настъпила по-рано от датата на падежа, също има голям риск да завърши с преждевременно прекъсване и многократен спонтанен аборт.

Специалистът трябва не само да изследва тъканите на плода, но да проведе изследвания и да оцени здравето на жената, за да установи причината за спонтанен аборт в ранните етапи. Особено е необходимо да се обърне специално внимание на този проблем, ако спонтанният аборт се е повторил отново. Но няма нужда да се отчайвате, тъй като днес медицината дава възможност да се носи бебе дори в доста трудни ситуации.

Друга добра причина, поради която трябва да бъдете прегледан от лекар, е да се уверите, че неуспешната бременност не е довела до фатални последици. Ако бъде открито и лекувано късно, последицата може да бъде не само не бременност, но и безплодие.

Лошите навици, бързият ритъм на живот, лошото състояние на околната среда влияят негативно върху способността за зачеване и раждане на здраво дете. В резултат на това спонтанен аборт може да се случи на различни етапи от бременността. Тези причини подчертават значението на внимателното отношение на нежния пол към здравето си, както в ежедневието, така и по време на бременност..

Обсъдете въпроса за здравето и начина на живот с вашия спътник, тъй като здравето на партньора е също толкова важно, колкото и вашето, може би действията в тази посока ще ви позволят да запазите последващата бременност.