Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Първи признаци на раждане? Как започват родилните болки.

На 9-ия месец от бременността всички се замислят как да разпознаят началото на раждането? За да разсеете всички притеснения и страхове на бъдещата майка, трябва да запомните няколко важни съвета за това как започват родилните болки.

Основните предвестници на раждането

След 38 седмици плодът се счита за доносен, нивото на хормоните достига своята граница и тялото се подготвя за раждането. Но не забравяйте, че тялото на всеки е различно и има индивидуални характеристики, поради което не всички симптоми могат да се появят..

Самото тяло разказва на жената за това, което се случва с нея. Така че не се притеснявайте. Как да разпознаем предвестниците на раждането? За какво трябва да сте подготвени? Как започват родилните болки?

Пролапс на корема - как да се определи?

Най-изпъкналата точка на корема отива забележимо надолу. На този етап бременната жена усеща облекчение, дишането става по-лесно, киселини и други симптоми изчезват. Увеличено уриниране, тъй като плодът е слязъл и оказва натиск върху пикочния мехур.

Болезнени усещания в долната част на гърба

Тъй като част от плода е притисната към малкия таз и тазовите кости се разширяват. Тъй като кръвоносните съдове в таза са компресирани, са възможни спазми и подуване на краката..

Преминаване на лигавицата и разстроен стол

Откъсването се случва по различни начини, с някого след няколко седмици или непосредствено преди самото раждане. Напуска влагалището веднага или на части, придружено от отделяне на бели лигавични съсиреци, розови или червени. Последните показват подхода на раждането.

Разстройството на изпражненията се дължи на хормонални промени.

Амниотична течност

Изхвърлянето на околоплодната течност е основният признак за предстоящо раждане. В този момент бебето се чувства неудобно, тъй като е на път да напусне къщата си. Плодът и матката стават уязвими към инфекции от външния свят, така че трябва да предупредите Вашия лекар възможно най-скоро и да се обадите на линейка.

Най-често разкъсването на пикочния мехур не е придружено от болка, всичко може да се случи внезапно. За да не объркате изтичането на вода с нормалното изтичане, препоръчително е да носите памучен тампон. По този начин пелената ще абсорбира вода и изхвърлянето ще бъде видимо на повърхността..

Началото на родилните болки

Отварянето на шийката на матката се улеснява от контракции като знак, че плодът е готов да напусне утробата. Те се появяват с ритмична активност, стомахът става каменист и интервалът между контракциите постепенно се намалява. По време на пауза между тях, мама трябва да набере сила, тъй като с всяка следваща схватка битката се засилва и с нея се появяват болезнени усещания. В този момент болката ще помогне за облекчаване на правилното дишане и специални упражнения, например на топка.

Как да разберем, че започват реални контракции, а не тренировъчни?

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции или „потници“ не носят дискомфорт, няма болка, водата не излиза, не смущава през нощта. Бременната жена може дори да не ги усети. Такива контракции са гимнастика, тъй като тялото се подготвя за бъдещ стрес.

Истински трудови болки

Как започва болката при раждането? Те са придружени от болки в кръста и редовни контракции. Също така се проявяват нарастваща болка, кървави отделяния, както и отделяне на околоплодна течност..

Ако има повече от 4 контракции на час и те са редовни, трябва незабавно да се извика линейка..

Основното в този момент е да спрете да се изнервяте, да събирате документи и всичко, от което се нуждаете, за да отидете в болницата, да се настроите за това, че много скоро ще има среща с вашето дългоочаквано бебе.

Как да предизвикате контракции и да ускорите началото на раждането?

Бебето е готово да се роди след 38 седмици от бременността, така че контракциите никога не трябва да се стимулират преди това. Много е опасно.

Само лекар може да посъветва за безвредни методи за предизвикване на контракции, а именно:

 • ходи много;
 • да плувате в басейна;
 • правят секс. Спермата съдържа вещества като простагландини, които ще ускорят раждането..
 • гнездене. Почистване на апартаменти, почистване, пране и други домакински задължения.
 • лаксативи. Те имат ефект върху мускулите на червата и ще имат ефект върху матката. Основното нещо е да не се самолекувате.

Ако вече сте в болницата, раждането се стимулира, както следва:

 • приемане на специални лекарства;
 • пункция на феталния пикочен мехур;
 • при лоша дилатация на шийката на матката матката се отваря ръчно.

Време ли е да отидете в болницата - как да го определите?

Няколко седмици преди началото на раждането бременната жена е пълна с енергия, целият апартамент блести перфектно, всичко е измито, изгладено, подготвено и дори трансплантираните цветя не дават почивка през нощта. Така нареченият „синдром на гнездене“ вече е първата камбана, която скоро ще отидат да раждат.

Количеството отделяне се увеличава, носът е запушен. Възможна е лека загуба на тегло, тъй като тялото се отървава от излишната течност. Възможно е проявата на фалшиви контракции. Хлапето се успокоява и набира сила. Слизестата запушалка се отделя (може да се случи седмица или няколко часа преди раждането). Може би разстроен стомах, като по този начин тялото организира естествена клизма и прочиства стомаха. Основното нещо е да съберете всичко необходимо за себе си и бебето си, докато сте в болницата и да не забравяте за документите.

Ако изтича вода и контракциите стават по-чести, важно е да предупредите лекаря си и да се обадите на линейка. Няма значение по кое време на деня или нощта, няма нужда да се притеснявате и те са срамежливи, детето няма да чака.

Как да облекчим появата на родилни болки?

Умерено ходене без резки движения, спокойно с индивидуално темпо. Можете да ходите, докато все още имате сили, да си почивате и да си почивате. След като сте набрали сила, можете да продължите да ходите. Няма значение в каква поза и походка. Основното е, че родилката се чувства комфортно. Не се срамувайте или не се страхувайте да изглеждате глупаво. Ако това помага да оцелеете при болезнени контракции, трябва да направите всичко за собствено облекчение..

За мнозина танцуването, ритмичните движения по музика помагат за намаляване на болката при раждането. Какво по-хубаво от спокойни танци под любимата ви мелодия, с помощта на които можете да почувствате облекчение.

Вземете топъл душ или вана. В този случай водата действа като масаж, с помощта на който жената не усеща тежестта на тялото. Топлата вода затопля мускулите на гърба, отпуска гърба и родовия канал и болката се облекчава. Основното е, че температурата на водата е удобна за тялото, не студена или гореща, но приятна и топла.

Fitball е спортна подскачаща топка, която може да помогне за облекчаване на болката. Приемайки различни удобни пози: пружиниране, люлеене, търкаляне от една страна на друга, можете да допринесете за по-добро отваряне на шийката на матката. Така неприятните усещания за болка ще отшумят..

Пожелаваме на всички родилки безболезнено раждане, незабравими емоции и здрави бебета!

Как да разпознаем контракциите по време на първото раждане

Не е тайна, че всички жени в позиция се страхуват от предстоящото раждане, но най-вече се страхуват да пропуснат своето начало, тоест появата на контракции. Това важи особено за бременни жени, които очакват раждането на първото си дете. В края на краищата те знаят за предвестниците само от историите на вече държани майки. Какво обикновено казват? Първо, появиха се контракции, което означава, че раждането не е далеч. Това е правилно твърдение, но си струва да се има предвид, че контракциите могат да се окажат фалшиви. На второ място, повечето жени, които вече са родили, споменават невероятните болезнени усещания, които възникват по време на процеса на контракциите. Да, наистина болката е неразделна част от раждането, но за щастие бързо се забравя..

Ако говорим за първото раждане, то освен страх, жените се измъчват и от невежество. Кога да очаквате спазми? Как да не ги пропуснете? Какви усещания ги съпътстват? Тези въпроси често възникват при жените по време на първата им бременност..

Веднага трябва да се отбележи, че е доста трудно да пропускате битки, но е много възможно да ги объркате с фалшиви или, както се наричат ​​още, тренировъчни. Ето защо не е изненадващо, че докато чака първото дете, жената изпитва страх.

Това, което жените започват да изпитват преди раждането?

Обикновено 4-3 седмици преди най-дългоочаквания и щастлив момент, бъдещата майка започва да се притеснява от болезнени усещания, донякъде напомнящи менструация, в областта на лумбалната област и долната част на корема, както и усещане за натиск в областта на пубиса. Всички горепосочени симптоми се считат за нормални. В крайна сметка женското тяло се подготвя за предстоящото раждане на бебето и освен това самото бебе в утробата на майката започва да натиска все повече и повече върху долната част на корема на майка си.

Също така, бременна жена, малко преди часа "Х", може да усети как коремчето й периодично се втвърдява, след което отново става меко. Това явление се обяснява с маточните контракции - оттук и появата на спазми. Матката започва да се свива, а нейните мускулни влакна - да се удебеляват и съкращават, което позволява на шийката на матката фаринкса постепенно да се отвори до желания размер. Ако матката се отвори 12 см, това означава, че скоро ще се роди нов мъж.

Контракции: как да не пропуснете?

Всеки организъм е индивидуален, следователно е невъзможно да се твърди, че всички бъдещи майки имат контракции по едно и също време. Освен това чувствата, които жените изпитват преди началото на раждането, също са различни за всички. При някои контракциите могат да започнат четири до две седмици преди планираната дата, при други - няколко часа. Някои бременни жени могат напълно да усетят всички „прелести“ на предшествениците на раждането, докато други ще изпитат само лек „дискомфорт“.

Появата на контракции до голяма степен зависи от правилността на определения срок и благосъстоянието на самата родилка. Следователно, периодът на поява на предшественици на раждането може да варира от 4 до 2 седмици преди раждането. Но тренировъчните битки могат да обезпокоят жената от средата на 2-ри триместър, основната им разлика от реалните е хаотичната им честота. От време на време коремът ще се напрегне, но няма да има редовност на атаките.

Болки при раждане

Признаци на родилни болки

Контракции преди раждането, които са тренировъчни или фалшиви и реално раждане - как да се научим да ги различаваме? В кой момент трябва да разберете, че е време да отидете в болницата или да се обадите на линейка? Трябва ли да имам специално образование или да използвам някакви програми, за да разбера какво се случва с тялото?

Трудовите болки са това, което всички бъдещи майки очакват с нетърпение и в същото време се страхуват. Лошо е, ако раждането започне по-рано от 37-38 седмици. Поради тази причина човек може и трябва да знае кога е необходимо спешно да се консултирате с лекар. В действителност, в много случаи, ако родилните болки са започнали, има време и възможност да ги спрем и, ако е необходимо, да проведем медикаментозна терапия за ускоряване на узряването на феталните бели дробове. Продължава до 34-35 седмици. Жената се инжектира с хормонално лекарство - дексаметазон. Ако се извърши такава превантивна мярка, шансовете за оцеляване и добро здраве на детето се увеличават драстично. И е вероятно след раждането да няма нужда да го държите на вентилатор, което означава, че няма да има риск от развитие на пневмония.

Много жени се страхуват много от преждевременно раждане и само малко се втурват към лекаря. От една страна, това е правилно. Но и вълнението не е добро. Такива тревожни бъдещи майки често питат защо сънуват родилни болки, спонтанни аборти, цезарово сечение - психолозите отговарят на това, че цялата работа е в психологическо настроение, подсъзнателен страх. Може да има смисъл да се пие валериана или друго естествено успокоително, което е разрешено по време на бременност..

Какви са родилните болки, за какво обикновено пишат вече раждали жени? Те обикновено се описват като силна менструална болка. И с отварянето на шийката на матката, тя расте все повече и повече. И по-близо до бутането има много силно желание за бутане. Между другото, нежелателно е да се прави това, докато дилатацията на маточната шийка е по-малка от 10 см, тъй като на шийката на матката могат да се образуват сълзи и капилярите в очите могат да се спукат. В този случай акушерката трябва да ви каже как да дишате правилно, за да облекчите дискомфорта..

Но често появата на родилни болки не е толкова интензивна. Много жени не могат да разберат, че това е възможно хипертоничност на матката, с която много бъдещи майки са запознати. Родовите болки провокират различни усещания, обикновено всичко започва с вкаменяване на корема и леки усещания под пъпа и в лумбалната област. И това се повтаря на всеки 15-20 минути - това е стандартният интервал между родилните болки. Появяват се осезаеми болезнени усещания, които само се увеличават и стават по-продължителни на вълни. Болката по време на родилни болки е много индивидуална по своята интензивност. Разбира се, много зависи от прага на болката при жената, от нейната способност да се отпусне, да използва някои техники за облекчаване на болката без лекарства и да диша правилно. Болката и продължителността на родилните болки са драстично намалени при жени, които преживяват по-голямата част от раждането под епидурална анестезия. Често този тип облекчаване на болката се прави не само по молба на жена за нейния комфорт, но и за медицински цели. Например, когато е вредно за една жена, поради някакво заболяване, да се напряга твърде много, да се напряга, да изпитва силна болка. Когато първият етап на раждането е при жената, родилните болки може изобщо да не се усетят, което е голям пробив в акушерството и гинекологията..

Но не винаги, дори когато очакваната дата на раждане на дете излезе наяве, жената веднага започва истинска трудова дейност. Трудови или реални контракции са контракции на матката, които допринасят за отварянето на шийката на матката, последвано от изтичане на околоплодната течност. Ако лекарят установи, че шийката на матката се отваря твърде бавно, можем да говорим или за слабостта на раждането, или за факта, че това са тренировъчни контракции (контракции на Бракстън-Хикс), тоест изобщо не раждане.

Тази особеност на бременната матка може да се прояви както в дългосрочен план, така и в средата на бременността. Освен това за кратки периоди от време подобни намаления в някои случаи могат да допринесат за преждевременно разкриване на шийката на матката и дори да провокират преждевременно раждане. Ако жената често има контракции на матката, дори безболезнена, лекарят не се опитва да я разпознае от описанието на контракции на раждането или обучението, а просто провежда гинекологичен преглед, за да определи ориентировъчно консистенцията и дължината на шийката на матката. Ако е необходимо, насочва определянето на тези параметри с помощта на вагинална ултразвукова сонда. Няма признаци на родилни болки и това явление се счита просто за „обучение“, ако шийката на матката не реагира по никакъв начин на него. И обикновено шийката на матката реагира само при онези жени, които имат исхемично-цервикална недостатъчност. При нея може да има излишна мускулна тъкан в цервикалната област..

Разграничаването на фалшивите контракции от ражданията всъщност не е трудно дори само по себе си, ако срокът за раждане на бебе вече е дошъл или е много близък.
По време на раждането маточните контракции винаги са:

 • редовен;
 • с нарастваща болка;
 • не изчезвайте, когато използвате спазмолитици;
 • непрекъснато се увеличават.

А за интернет потребителите има как да определят, че родилните болки са започнали със специални програми - четци за свиване. Интерфейсът е много прост. Натиснете бутона, когато битката започна, отново, когато приключи. Програмата ще изчисли продължителността на контракциите и тяхната честота. И въз основа на получените данни, той ще предположи дали това е описание на трудовите контракции или не, дали е време да отидете в болницата. Директно лекарите съветват жените да отидат в болница, ако контракциите са редовни и интервалите между тях са поне 5-7 минути. Но това се отнася за жени, които не са планирали цезарово сечение. И ако околоплодните води не са се отдалечили.

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Как да разберем, че контракциите започват

Контракциите се наричат ​​редовни неволни контракции на матката, насочени към изхвърляне на плода от утробата на майката. Това е важен период в раждането. Без тях детето просто не може да се роди по естествен път. Как да разпознаем контракциите и как да различим истинските контракции от подготвителните? Началото на труда бележи началото на трудовия процес. Те възникват на фона на влиянието на дейността на хипофизната жлеза (основната ендокринна жлеза) на плода и плацентата. Тоест, когато тялото е готово, мозъкът изпраща нервни импулси към матката и плацентата. След като започва подготовката за раждането на дете.

Признаци на контракции

Първите промени настъпват в шийката на матката - тя започва да се отваря. В началния период на контракциите шийката на матката се разширява до 3 см. За последния период отварянето на маточната шийка с 12 см се счита за норма. В случай на такова разкритие детето трябва да се роди безпрепятствено, раждането трябва да премине без усложнения, а жената трябва да премине без генитална травма.

Контракциите показват, че детето вече е започнало да се появява. Следователно трябва да знаете как изглеждат. Как се чувства жената? Как да различаваме тренировъчните контракции? Кога да отида в болницата?

Задачата на трудовите контракции е много важна, така че трябва да знаете какво представляват маточните спазми и как да разберете кога са започнали. Обикновено контракциите намират бъдещата майка у дома, където няма специалист, който да наблюдава състоянието на бременната жена, така че можете да разчитате само на лични чувства.

Чувства по време на първите контракции:

 • Изтръпване в матката.
 • Издърпва в долната част на корема, долната част на гърба. Усеща се като болка по време на менструация.
 • Изход от вагиналната запушалка - слуз, под формата на кафеникав или прозрачен цвят, по време на бременност, като че ли, запушва шийката на матката и я предпазва от различни инфекции, попадащи в тялото.
 • Изхвърляне на околоплодна течност. Водата може да излезе веднага в началото на раждането. Ако този знак не е отбелязан, но в същото време жената има усещания за контракции, тогава можете да отидете в родилния дом.
 • Когато контракциите започнат, те продължават само няколко секунди на интервали от 5-10 минути.
 • Интензивността на процеса се увеличава. Този симптом може да бъде идентифициран по необичайни засилени спазми в долната част на корема, които стават все по-изразени.
 • Отпускане на изпражненията на бременна жена, но този симптом не винаги може да се наблюдава.

Как истинските контракции се различават от фалшивите усещания

Разграничете истинските битки от фалшивите (подготвителни). За да знаете как да разпознавате контракциите, какво означава началото на раждането и да не се притеснявате отново, трябва да можете да ги различавате.

По време на подготвителните контракции матката се напряга и се усещат спазми в долната част на корема, напомнящи за менструални болки. Има чувството, че матката се вкаменява за частица от минута и се връща в първоначалното си състояние.

Подготвителните контракции могат да възникнат на всеки етап от бременността, но може да не се усетят поради различни прагове на болката. Следователно не всички бременни жени могат да забележат маточни спазми..

Как да разберем, че подготвителните пристъпи са започнали? Този период се характеризира със следните симптоми:

 • няма периодичност;
 • бременността е повече от 20 седмици;
 • началото на контракциите се наблюдава вечер и през нощта;
 • продължителността на спазмите не е по-голяма от 2 минути;
 • безболезненост.

Обикновено подготвителните контракции месец преди очакваната дата на раждане могат да се засилят. В резултат на това не трябва да се притеснявате, защото те са изключително важни за раждането. Истинските контракции често се наблюдават след 38 гестационна седмица..

Как започват контракциите

Обикновено появата на реални контракции се бележи от отделянето на корк, който покрива шийката на матката през цялата бременност и я предпазва от инфекции, попадащи в тялото на бременната жена. След като се появи кървава слуз, трябва спешно да наберете номера на линейката. Това означава, че плацентата бавно започва да се отделя от маточната стена..

Спазмите на матката имат определени интервали от време (първо около половин час, след това интервалите на паузите между маточните спазми се намаляват). Първоначалната контракция продължава около 1 минута, след това продължава все по-дълго.

Усещанията в началото на контракциите могат да варират доста, но повечето бременни жени описват появата на реални контракции като леко треперене в гърба. Тогава болезненото усещане се обгръща (болката се усеща като от напречна линия по корема) и се придвижва напред, върху корема.

При първичните спазми на матката могат да се наблюдават в продължение на 5-12 часа, а при многородовите жени този период обикновено се съкращава с 3-4 часа.

Видео: Гледайте всички бременни жени! Как да разберем, че раждането е започнало. Как да разпознаем контракциите.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Контракции преди раждането: как да разпознаете и какво да правите?

Последният триместър на бременността е най-вълнуващият период за жената. Колкото по-близо е доставката, толкова повече въпроси възникват. Най-важните от тях се отнасят до това как започват контракциите преди раждането, какви усещания възникват по време на това, дали се усеща болка.

Именно този процес се страхува най-много от нежния пол, при който бременността е на първо място. Наистина не бива да се изнервяте от това. При отрицателни емоции болката може да се почувства интензивна. Колкото по-малко мислите за това и страхът от контракции, толкова по-лесно ще бъде раждането..

И има специални техники за намаляване на болката в този естествен процес..

Как да разпознаем контракциите преди раждането?

Жена, носеща бебе под сърцето си, може да бъде подведена от фалшиви (тренировъчни) контракции. Те могат да започнат от 20-та седмица на бременността. Фалшивите контракции преди раждането причиняват лек дискомфорт, но са нередовни, краткотрайни и в повечето случаи практически безболезнени. Топлата баня или ходенето може да помогне за облекчаване на напрежението и дискомфорта на матката. Важно е да запомните, че температурата на банята трябва да бъде между 36 и 38 градуса. Повече за фалшивите контракции →

Истинските контракции са основният предвестник на раждането. Как протичат контракциите преди раждането и какви са те? Всяка жена изпитва контракции по различен начин. Това зависи от физиологичните характеристики на бременната жена и от положението на бебето в корема. Например, някои могат да почувстват лека болка в лумбалната част на гръбначния стълб, която след определен период от време се разпространява в корема и таза, обграждайки жената.

Други отбелязват, че усещането за раждане е сравнимо с дискомфорта, който се появява по време на менструация. Болката се усилва след това. При контракции матката може да изглежда скована. Това може да се проследи добре, ако сложите ръката си върху корема..

Всички горепосочени признаци могат да бъдат характерни за фалшиви контракции на матката. Тогава как да разпознаем реалните контракции преди раждането? Има общи признаци на този естествен процес, чрез които всяка бременна жена може да определи, че скоро ще започне раждането:

 • редовност на появата;
 • постепенно увеличаване на честотата;
 • повишена болка с течение на времето.

Отначало бременната жена може да почувства контракции за дълъг период от време. Болката не е силна. В бъдеще интервалите между контракциите постепенно намаляват, болката от този естествен процес се увеличава..

Въз основа на общите признаци на контракциите преди раждането, има 3 фази на процеса:

 • начален (скрит, скрит);
 • активен;
 • преходен.

Началният етап продължава средно около 7-8 часа. Продължителността на контракцията може да бъде 30-45 секунди, интервалът между тях е около 5 минути. През този период шийката на матката се отваря до 0-3 cm.

По време на активната фаза, която продължава от 3 до 5 часа, контракциите могат да продължат до 60 секунди. Честотата на контракциите по време на раждането е 2-4 минути. Шийката на матката се отваря 3-7 cm.

Преходната фаза (фаза на забавяне) е най-късата. Една жена може да остане в нея за 0,5-1,5 часа. Контракциите стават по-дълги. Сега те продължават 70-90 секунди. Интервалът между контракциите също става по-кратък в сравнение с други фази. След около 0,5-1 минути жената в позицията ще усети контракциите на матката. Вратът на този орган се отваря до 7-10 cm.

Контракциите при второ раждане също са разделени на три фази, но общата продължителност на всяко от тях е по-кратка, отколкото при първо раждане..

Какво да направите, ако контракциите са започнали?

Когато се появят контракции, бременната жена трябва да се успокои, защото суетата не е най-добрият помощник. Препоръчително е да заемете удобна позиция на стол, на стол или на легло и да започнете да записвате интервалите между контракциите и тяхната продължителност. Препоръчително е да запишете всички тези данни. Не е нужно да мислите какво боли повече: контракции или раждане. Страхът ще накара болката да изглежда непоносима.

Ако контракциите не траят дълго и продължителността между тях е голяма (20-30 минути), тогава е твърде рано бебето да се роди. Жената има време да събере необходимите неща, извикайте линейка. По това време с помощта на близките можете да вземете топъл душ. В случай на контракции, интервалите между които са 5-7 минути, вече трябва да отидете в болницата.

Пътуването до медицинско заведение не трябва да се отлага, въпреки факта, че началната фаза на контракциите може да продължи няколко часа. Амниотичната течност може да излезе по-рано и по това време вече е желателно да бъде под наблюдението на акушер-гинеколог. Когато водата се оттича, в никакъв случай не трябва да вземате топла или гореща вана, защото това може да увеличи вероятността от развитие на инфекциозни усложнения, кървене, емболия, отлепване на плацентата.

Как да предизвикате контракции и раждане?

За много жени раждането започва от 37-40 седмици. Има обаче случаи, когато бременността продължава 41, 42 и дори 43 седмици. Представителите на нежния пол в такива ситуации вече започват да се притесняват, да се изнервят, защото наистина искат да видят бебето си по-бързо, но то все още не иска да се роди. Да, и има случаи, когато детето е починало по това време в корема на майката и контракциите не са започнали.

Смъртта на дете може да настъпи поради факта, че плацентата започва да старее. Кислородът и хранителните вещества може вече да не са достатъчни за вашето бебе. Как да се предизвикат контракции и раждане е въпрос, който тревожи бъдещите майки, които носят дете по-дълго от датата на очакваното раждане, което беше изчислено от лекаря.

За да се предотврати появата на негативни последици, може да се предизвика раждане и раждане. Само лекар обаче трябва да вземе това решение. Ако няма патологии и околоплодните води са чисти, тогава няма нужда да стимулирате процеса на раждане. Всичко си има време. Ако се установят някакви отклонения, тогава лекарят със сигурност ще предложи стимулиране на контракциите и раждането. Не бива да го отказвате.

Контракциите могат да бъдат причинени от вас самите. Например те препоръчват да сте по-изправени, да ходите, да се движите, но няма нужда да провокирате появата на умора, стрес, тъй като това няма да е от полза.

Чувството за контракции преди раждането може да възникне от секс. Спермата съдържа простагландини, които подготвят шийката на матката за раждане, като я омекотяват. Сексуалната възбуда, оргазъм тонизират тялото и причиняват маточни контракции.

Можете да предизвикате контракции, като масажирате зърната си. Може да се започне на 37 гестационна седмица. По време на масажа тялото освобождава хормона окситоцин, който може да доведе до свиване на мускулите на матката. Масажът позволява не само да стимулира раждането, но и да подготви кожата на зърната за кърмене на бебето.

Съществуват и народни средства за стимулиране на раждането и труда, но не трябва да ги изпробвате върху себе си. Например, някои чайове и отвари могат да повлияят неблагоприятно на здравето на майката и нейното бебе, тъй като някои билки са противопоказани за бременни жени, тъй като могат да провокират спонтанен аборт.

Как да улесним родилните болки по време на раждането?

Лекарите могат да помогнат на бременната жена да облекчи болката по време на раждането и раждането с лекарства. Не разчитайте обаче на упойка. Има вероятност лекарството да повлияе негативно на майката и нейното бебе. Научете повече за епидуралната анестезия при раждане →

Основният начин за облекчаване на болката е правилното дишане по време на раждането. С негова помощ родилката може да се отпусне. Когато настъпи свиване, се препоръчва да се съсредоточите върху издишването. В този момент си струва да си представим, че болката „напуска“ тялото заедно с въздуха. Породената жена може да „вдига шум“ по време на раждането и раждането. Въздишки, стенания и писъци ще облекчат състоянието. Правилното дишане трябва да се научи предварително и да се упражнява по-често, защото раждането е стресиращо, поради което цялата зле запаметена информация може лесно да бъде забравена..

Родилката може да се отпусне с масаж и простото нежно докосване на любимия човек. Контракциите са началото на раждането. В началото им се препоръчва да се прави бавен масаж на долната част на гърба. Жена по това време може да стои или да седи на стол, облегнат на гърба му с ръце.

Лумбалният масаж на гърба по време на раждане се счита за много ефективен. Това е така, защото сакралният нерв преминава към гръбначния мозък от матката през долната част на гърба. Ако масажирате тази област, тогава болката по време на контракциите ще бъде по-малко усетена. Много е добре, ако съпругът иска да присъства по време на раждането и да помогне на любимата си в този труден момент..

Психологическото отношение е не по-малко важно. Положителните емоции, мисли, че скоро ще бъде възможно да се види бебето, ще помогнат за намаляване на болката. За да реагира правилно на случващото се и да не се притеснява, жената трябва да разбере как протича раждането и какво може да се почувства в този момент.

Не е необходимо да чакате следващото свиване между контракциите. Това време е дадено на жена за почивка. Ако напрегнато чакате следващата контракция, можете бързо да се уморите.

В заключение заслужава да се отбележи, че контракциите са естествен процес. Всички бременни жени преминават през това. Въпросът как започват контракциите преди раждането тревожи много бъдещи майки. Струва си да се отбележи, че е невъзможно точно да се опишат всички усещания, тъй като те са индивидуални. Някой сравнява контракциите с болка по време на менструация, а някой с чревно разстройство.

Във всеки случай не е нужно да се страхувате от тях и болката, която могат да причинят. Всички неприятни усещания ще бъдат забравени след раждането на малко слънце - дългоочаквано бебе.

Проверка на статията: Илона Ганшина,
практикуващ гинеколог

Как да разпознаем родилните болки

wikiHow работи като wiki, което означава, че много от нашите статии са написани от множество автори. Автори доброволци са работили за редактирането и подобряването на тази статия, за да я създадат..

Брой източници, използвани в тази статия: 5. Ще намерите списък с тях в долната част на страницата.

Към края на бременността жените изпитват контракции. Контракциите са болезнени контракции на матката, които периодично се повтарят и са придружени от дърпащи болки в долната част на корема и кръста. Контракциите са началото на раждането. Като разглеждате интервала от време между контракциите, можете да определите колко скоро ще започне раждането. По-долу е дадена полезна информация по този въпрос..

Как изглеждат родилните болки

„Това не може да се обърка с нищо....“

 • Какво представляват контракциите
 • Типични примери за болка
  • Болка "като при менструация"
  • Болка както по време на чревно разстройство
  • Болка в гърба
  • Болка на неочаквани места
  • Контракции без болка
 • Как да разпознаем контракциите?

КЕАНА: В отделението по патология на бременността има толкова твърди легла, че всяка сутрин си мислех, че имам контракции (болки в гърба като по време на менструация определено се наблюдават), но когато започнаха истински контракции, разбрах, че те не могат да бъдат объркани с нищо, това е сигурно!

mama_Levika: Две седмици преди да роди, той започва леко да боцка в долната част на корема, изглежда като контракции, но момичета! Не можете да объркате контракциите с нищо, не бързайте да извиквате линейка...

Какво представляват контракциите

И така, идва моментът, когато вашето бебе е готово да се роди. Започва раждането, което много бъдещи майки разпознават по болезнени контракции. Но какво е „битка“ и какво се случва в този момент?

„Контракцията е неволно, вълнообразно свиване на гладката мускулатура на матката. Те позволяват да се отвори шийката на матката - единственият „изход“ за детето.

За да си представите как се движат мускулите на матката, не забравяйте пълзящ охлюв: вълна се движи по ходилото му от опашката до главата и напрегнатите мускули го изтласкват напред. Същото се случва и с матката: не всички се напрягат едновременно..

Горната част на матката е по-"мускулеста". Тя е тази, която изстисква феталния пикочен мехур. Както си спомняте от училищния курс по физика, течността лесно променя формата си, но на практика не променя обема си. Така яйцеклетката започва да притиска с цялата си сила в долната част на матката - има по-малко мускулни влакна, така че тя не се свива, а, напротив, се разтяга. Основното налягане пада върху шийката на матката - „слабото звено“ на мускулната торбичка. Там феталният пикочен мехур буквално се вклинява: предните води (околоплодната течност пред бебето) притискат феталния пикочен мехур в родовия канал и го изтласкват.

„Смята се, че в матката има доминиращ фокус на възбуждане, който по-често се намира в десния ъгъл на нея („ пейсмейкър “), поради което вълната на контракциите се разпространява по цялата мускулатура и отива в посока надолу.

Жената не може да контролира контракциите, за разлика от опитите, при които участват както мускулите, перинеума, така и мускулите на коремната стена и диафрагмата. Ето защо в последния период на раждането акушерката моли жената да избута или, напротив, да се задържи за няколко секунди. Всъщност всички ние можем да напрягаме коремните мускули, но е абсолютно невъзможно да се напрягаме с усилие на волята, например мускулите на стомаха..

По време на напрежение и разтягане на матката, притокът на кръв към нейните мускули се блокира (ако стиснете юмрук с всички сили, ще видите как отделни участъци от кожата побеляват), а нервните окончания, водещи до матката, се компресират. Това е, което определя усещанията, които възникват: болката е тъпа, периодична („хваща, после пуска“) и най-важното е, че се възприема от всички жени по различен начин (в зависимост от местоположението на детето, матката, както и от това къде нервните окончания са най-компресирани ). Но болката по време на бутане, причинена от движението на детето през родовия канал, се възприема от всички родилки по един и същи начин: неприятните усещания се концентрират във влагалището, ректума, перинеума и болката е доста остра.

Ето защо усещанията по време на контракции пораждат толкова много въпроси - наистина ли са контракции или например остеохондроза? Нека разгледаме най-често срещаните примери за болка!

Болка "като при менструация"

Неприятните усещания се локализират в долната част на корема и наподобяват болка по време на началото на менструацията.

Лялечка: болка както при менструация, само по-силна.

SV 1980: Контракциите бяха подобни на менструацията в началото.

Като правило родилките, които възприемат контракциите като „болка по време на менструация“, също усещат появата тонус на матката - "вкаменяване" на корема.

Болка както по време на чревно разстройство

Болката в корема по време на контракции за много бъдещи майки прилича на дискомфорт с чревни разстройства, спазми, придружаващи диария.

Anelli: в началото не боли, просто усещането, че искате да отидете до тоалетната от голяма нужда, а когато отидете до тоалетната рано сутринта с интервал от 20-30 минути, но резултат няма, разбирате, че червата нямат нищо общо с това!

Зулейка: Мислех, че съм се отровил от нещо предния ден, стомахът ми се извива...

Между другото, непосредствено преди раждането, работата на червата наистина се активира, столът може да се повтори.

Болка в гърба

Доста често лумбалната област се превръща в източник на болка: "дърпа", "хваща".

vedetta: Имах такива болки - хващаше кръста и болката се издигаше отдолу нагоре по гърба и корема. И тогава тя също слезе и мина. За да бъда честен, това не прилича на менструация..

Tanyusha_will бъде майка: изведнъж тя започна да боли в долната част на гърба на всеки 15 минути и след това леко да намалява. Не изчаках веднага и отидох в болницата.

Феноменът болка в гърба има две обяснения: болката може да излъчва в долната част на гърба или да се усеща по-ниско в областта на опашната кост - най-вероятно е причинена от разминаването на тазовите кости.

Болка на неочаквани места

Понякога болката може да излъчи до най-неочакваните места, така че родилката да се оплаква, че например я болят бедрата или ребрата..

Алма: контракциите започнаха - и боли отстрани и в бъбреците и в крака!

Най-често жените определят облъчващите болки като „болки в бъбреците“, особено ако са ги изпитвали и преди. Болка в ханша, коленете, изтръпване на краката - може да е резултат от компресия на големи кръвоносни съдове в долната част на корема.

Контракции без болка

Това също се случва, особено в самото начало на раждането. Усещанията обаче са доста неприятни. Бъдещите майки обикновено усещат как матката е в тонус за няколко секунди - стомахът се "втвърдява", след което отново се отпуска. Подобни усещания възникват, ако го направите епидурална анестезия.

Ksyusha_SD: Продължих да ходя и да мисля, но как да разбера, че това е, започна? Чувствах се добре, нямаше промяна и в апетита ми. Разбрах наистина, едва когато започнаха контракциите - просто периодично започваше тонът на корема.

Разбира се, не всеки има такъв късмет, но се случва една жена да не е много податлива на болка. Така че в началото на раждането, докато натискът върху шийката на матката е нисък (или, например, той има плосък фетален пикочен мехур, в който много малко вода отпред), усещанията могат да бъдат неприятни, но не и болезнени.

Както можете да видите, описанията на контракциите са много различни. Как да ги разпознаем?

Периодичност. Контракциите, колкото и да се чувстват, се появяват на редовни интервали. Тази родилна болка се различава от "обучението" - контракции на Бракстън Хикс.

Повишена честота. Контракциите се появяват все по-често по време на раждането.

Печалба. Интензивността на болката се увеличава.

Липса на отговор на вашите действия. Неприятните усещания не изчезват, ако промените положението на тялото, ходите, легнете, вземете душ.

Изместване на болезнени усещания. Постепенно болката се измества в областта на перинеума, върху която главата на детето започва да притиска.

Всичко ли съвпадна? Определено трябва да отидете в болницата!