Всички знаем, че по време на бременността мислите на жената са насочени в една посока. Мечтае за бъдещото бебе, за щастлив съвместен живот, вече се грижи за неговото състояние и комфорт и иска бебето да се роди силно, здраво и навреме.

За да може плодът да се развие пълноценно по време на бременност и раждане, за да бъде успешен, всички процеси в двата организма - дете и майка - трябва да протичат нормално, както се очаква. Всяко нарушение може да повлияе на състоянието на бебето. И такава ситуация може да възникне по много причини. Често бременните жени са диагностицирани с фетална хипоксия. И това е сериозна причина да мислим и да действаме..

Какво се случва?

Думата "хипоксия" означава недостиг на кислород. Тоест, когато става въпрос за фетална хипоксия, това означава, че бебето получава по-малко кислород от тялото на майката и настъпва кислородно гладуване на плода, както казват лекарите. Това състояние може да се развие по време на бременност (и тогава се диагностицира хронична хипоксия) или директно по време на раждане (говорим за остра хипоксия).

Какво се случва, когато няма достатъчно кислород? Разбира се, бебето започва да се задавя. Но това не е веднага. Преди в малкото му тяло има редица нарушения, последиците от които, ако хипоксията не бъде открита и терапевтичните мерки не бъдат взети навреме, могат да бъдат необратими.

Липсата на кислород в ранните етапи на бременността (когато настъпва формирането и формирането на органи и системи) може да провокира нарушение на развитието на ембриона, до аномалии и наранявания. И в по-късните етапи централната нервна система и физическото развитие на детето страдат: настъпва забавяне на растежа, новороденото се адаптира по-зле към новата среда, може да има физически и психични отклонения. Децата, родени с хипоксия, имат нарушения на вегетативната нервна система, мускулна хипертоничност, бебето е неспокойно, палаво, яде и спи лошо. Такова дете трябва да бъде под постоянен надзор на невролог..

Когато плодът изпитва липса на кислород, всички негови органи и системи започват да работят в засилен режим, опитвайки се да получат жизненоважен газ. Това е възможно поради увеличените компенсаторни възможности на малкия организъм. Жената усеща това активиране от повишената подвижност на бебето. Но това може да не продължи дълго. И ако нормалното снабдяване с кислород не се възстанови и метаболизмът не се нормализира навреме, скоро настъпва депресия - бебето се успокоява, тъй като без кислород вече не може да се движи. Последиците от това състояние могат да бъдат необратими. Ето защо, ако след внезапно повишена активност бебето ви изведнъж замръзне (чувствате не повече от 3 движения в час), трябва незабавно да се консултирате с лекар! Възможно е да се идентифицира хипоксията с най-голяма надеждност чрез допълнителни проучвания: кардиотокография и доплер.

Защо се случва?

Кислородът постъпва във всички наши органи и системи заедно с кръвта. Хемоглобинът транспортира кислород и без желязо не се произвежда. Тоест при анемия (дефицит на желязо) производството на хемоглобин и съответно потокът на кислород в кръвта и по-нататък в тялото естествено намалява. Липсата на желязо в кръвта на майката обаче не е единствената причина за хипоксия..

По време на бременността обемът на циркулиращата кръв в тялото на майката се увеличава значително, тъй като захранва плода през плацентата. Ако утероплацентарният метаболизъм се влоши, ембрионът не може да получи необходимото количество от всички хранителни вещества, включително кислород, доставени към него от майчината кръв. Метаболитно разстройство между майката и плода възниква при плацентарна недостатъчност. Блокира притока на кислород към плода и пушенето по време на бременност, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове и кръвообращението е нарушено. Известно е също така, че тютюневият дим прониква в ембриона през плацентата и попада в димна завеса - как да не се задушите... Не действа добре на кръвоносните съдове и алкохола.

Като цяло развитието на хипоксия може да провокира редица заболявания (особено хронични заболявания на жената) и нарушения в организмите на плода и майката и в плацентата:

 • сърдечно-съдови заболявания на бременна жена;
 • анемия;

Фетална хипоксия: симптоми

Симптоми на фетална хипоксия

Фетална хипоксия какъв вид явление е известно на много бъдещи майки. Кислородният глад е диагноза, която плаши много бременни жени. Освен това тази диагноза често се поставя неразумно и се предписва безполезно лечение. Нека да определим как да определим фетална хипоксия, с помощта на какви изследвания и ръководени от какви симптоми.

Бъдещата майка сама може да подозира, че нещо не е наред от втората половина на бременността, когато започва да усеща движенията на бебето. Трябва много внимателно да наблюдавате честотата на движенията. Трябва да има поне 10 такива на ден, има се предвид поне 10 епизода. Например, едно дете се разбърква от няколко минути - това е един епизод. След това, час по-късно, още няколко минути - втори епизод и т. Н. Има мнение, че повишената честота на движенията, както и така наречените "хълцания" на детето, са симптомите на фетална хипоксия, но лекарите казват, че, напротив, намалява броят на движенията и като цяло тяхното отсъствие.

Ако се подозира патология, на жената се препоръчва да направи CTG - това е абсолютно безболезнена процедура, при която с помощта на сензор се записва сърдечния ритъм на плода. Опитен специалист, който е направил преписа, ще може да каже точно как се чувства детето. CTG обикновено се прави не само по време на бременност и при съмнение за хипоксия, но и като рутинна процедура по време на раждане..

Друг начин за проследяване работата на сърцето и като цяло кръвоснабдяването в плацентата и пъпната връв е доплер сонография. Тази процедура се извършва на оборудване за конвенционален ултразвук и продължава приблизително същото.

Също така, лекар, който го слуша през коремната стена с помощта на акушерски стетоскоп, може да подозира, че нещо не е наред със сърдечната честота. Приглушен сърдечен ритъм се появява само ако плацентата е разположена по протежение на предната стена. По сърдечния ритъм можете да определите в каква позиция е плодът в матката, дали е сам там (веднъж по този начин жените са били диагностицирани с многоплодна бременност). Сърдечният ритъм започва да се чува ясно през коремната стена от втората половина на бременността. Но дори в края е малко вероятно да можете сами да чуете сърдечния ритъм на бебето с помощта на фонендоскоп. Рязко намаляване на сърдечната честота - това също са признаци на фетална хипоксия. За щастие лекарят слуша сърцето на бебето при всяко посещение на жената, така че може да се подозира хроничен процес на ранен етап.

Освен това лекарите обръщат внимание на ехографските находки. Патологията на плацентата може косвено да говори за хипоксия - нейната дебелина е твърде голяма или, напротив, твърде малка за срока, както и нейното отлепване и преждевременно узряване. При такива диагнози жените често се поставят в болница с профилактична цел..

Също така, феталната хипоксия дава симптоми в случай на гестоза на майката, захарен диабет, със силна кашлица (особено при магарешка кашлица), бронхиална астма, с продължителен престой в задушно помещение, легнало по гръб (кухината на вената се изстисква) и т.н..

Последиците от феталната хипоксия варират в зависимост от това дали това състояние е остро или хронично. Например при преждевременно узряване на плацентата или пушене на жена по време на бременност плодът редовно липсва кислород, но тази липса не е толкова очевидна, че да нанесе фатален удар. Децата, страдащи от вътрематочна хипоксия за дълго време, често се раждат слаби, с малък ръст, тегло, дори ако са доносени. Много по-тежка е острата хипоксия. Например при пълно преждевременно отлепване на плацентата плодът може да умре от липса на кислород за няколко минути. При отлепване на плацентата връзката между майката и детето се нарушава. При остра хипоксия е необходимо спешно цезарово сечение. Това е единственият начин да спасите детето..

И ако понякога е невъзможно да се предотврати остра фетална хипоксия, тогава с хроничната може успешно да се справи. Първо, трябва да се отървете от лошите навици и, ако е възможно, да бъдете на открито, доколкото е възможно. На второ място, да посещавате редовно лекар и да правите всички необходими изследвания и прегледи в точното време. Трето, уверете се, че в храната има достатъчно богати на желязо храни (за да се избегне желязодефицитна анемия - честа причина за хронична фетална хипоксия). И четвърто, не забравяйте да кажете на Вашия лекар за Вашите респираторни заболявания и други хронични заболявания на различни телесни системи, ако има такива..

Фетална хипоксия - симптоми и последици за детето

Феталната хипоксия е полиорганен синдром, свързан с кислородното гладуване на плода по време на вътрематочно развитие, характеризиращ се с комплекс от патологични промени от страна на много органи и системи.

 1. Причини
 2. Класификация
  1. Скала на Апгар
 3. Симптоми
 4. Диагностика
 5. Лечение

Феталната хипоксия се регистрира на различни етапи от вътрематочното развитие и се диагностицира при всеки десети случай на бременност. Развитието на плода като цяло и процесът на формиране на отделни органи и системи зависят от степента и продължителността на кислородния дефицит. Тежката и продължителна хипоксия може да доведе до вътрематочна смърт на плода или до образуване на различни тежки вродени аномалии. На първо място, мозъкът, централната нервна система и адаптивните способности на новороденото са засегнати, но промените могат да засегнат всички други органи.

До момента на раждането плодът няма спонтанно дишане, белите дробове се пълнят с течност до раждането. Единственият източник на хранене и дишане за плода е плацентата, която получава хранителни вещества и кислород от майчината кръв. Ако транспортът на кислород е нарушен на всеки етап, настъпва кислородно гладуване на плода, развива се хипоксия.

Феталната хипоксия е опасно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса и корекция на здравето на бременната жена, за да се предотврати развитието на усложнения и да се запази живота и здравето на плода.

Причини

Развитието на хипоксия се провокира от много фактори, поради което не винаги е възможно ясно да се посочи причината и да се изключи предварително. Има фактори и рискове за развитието на хипоксия, относителни причини, които се идентифицират преди настъпването на опасно състояние. Именно в борбата срещу тях е насочена превантивната работа на акушер-гинеколога и самата бременна жена.

Феталната хипоксия се развива с появата на редица фактори, свързани със здравословното състояние на майката, плода или увреждането на плацентата.

Най-честите причини за хипоксия:

 • анемия;
 • артериална хипертония;
 • сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и други заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • бъбречно заболяване, хронична бъбречна недостатъчност;
 • респираторни заболявания - бронхит, туберкулоза, белодробен емфизем, онкология и др.;
 • бронхиална астма;
 • заболявания на имунната система, имунодефицит;
 • диабет;
 • ендокринни заболявания;
 • многоплодна бременност;
 • ППИ;
 • токсикоза;
 • алиментарна дистрофия, изтощение поради липса на хранене на майката и др..

Недостатъчното снабдяване на плода с кислород се провокира от хронична интоксикация, включително индустриална интоксикация (следователно е изключително нежелателно бременните жени да работят в производство с високи емисии на вредни вещества в атмосферата, в производството на бои и лакове, в много предприятия, където има контакт с голямо количество вредни вещества). Други източници на хронична интоксикация на тялото на майката и в резултат на плода - злоупотреба с алкохол, никотин и наркомания.

От страна на здравето на плода, причините за хипоксия могат да бъдат:

 • вродени генетично обусловени аномалии;
 • хемолитична болест;
 • вътрематочна инфекция;
 • заплитане на пъпната връв;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • компресия на главата;
 • вътрематочна травма.

Rh-конфликт с различен Rh фактор при майката и нероденото дете обикновено се открива при втората и следващите бременности, ако майката и първото дете вече са имали различни Rh фактори. Ако Rh факторите на майката и първото дете съвпадат, тогава вероятността от Rh конфликт по време на втората бременност не е толкова голяма.

След 6-11 седмици от бременността хипоксията провокира нарушения във формирането на мозъка и централната нервна система, нарушения в структурата на кръвоносните съдове и кръвно-мозъчната бариера. Проблемите с узряването и формирането могат да засегнат бъбреците, скелета, сърцето, белите дробове, червата и други органи.

Хипоксията не винаги води до сериозни проблеми. Краткосрочното и незначително гладуване с кислород се компенсира успешно през следващите седмици, но ако хипоксията стане хронична или продължителна, рискът от усложнения се увеличава многократно.

Класификация

Според продължителността на курса и скоростта на развитие, хипоксията обикновено се разделя на остра и хронична.

Острата хипоксия се наблюдава по-често при усложнен тежък труд и е свързана с продължителен или, обратно, бърз труд, пролапс или натискане на пъпната връв, продължително фиксиране и притискане на главата. Остра хипоксия се развива с отлепване на плацентата и руптура на матката.

Хроничната хипоксия е свързана с дългосрочно увреждане на снабдяването на плода с кислород. Всеки от тези фактори провокира нарушение на кръвоснабдяването на плода чрез плацентата или изчерпване на кислорода в кръвта, нарушена абсорбция на кислород от плода. Всичко това води до развитие на хронична хипоксия и нейните усложнения..

Скала на Апгар

През 1952 г. американският лекар Вирджиния Апгар предлага скала за оценка на състоянието на новороденото в първите минути след раждането.

Ниските резултати по скалата на Апгар не винаги се дължат на хипоксията на плода или новороденото, но много често лошото състояние на новороденото се дължи на кислородния глад.

Според скалата на Apgar пет обективни критерия подлежат на оценка от 1 до 3 точки:

 1. Оцветяване на кожата.
 2. Сърдечен ритъм.
 3. Рефлекторна дейност.
 4. Мускулен тонус.
 5. Дъх.

Резултат от 8-10 точки се счита за отличен, това е норма, когато не е нужно да се притеснявате за здравето на бебето си. Резултат от 4–7 точки изисква внимание от акушер-гинеколога. Преоценката се извършва пет минути след раждането. Обикновено се повишава до 8-10 точки, ако не, тогава се изисква внимателен преглед на бебето от неонатолог и решение за допълнителни мерки. Това е умерена хипоксия, която се нуждае от компенсация, но обикновено не води до сериозни последици. 0-3 точки - асфиксия, тежка хипоксия, изискващи спешни мерки, реанимация.

Симптоми

През първите седмици е много трудно да се разпознае хипоксията, тя практически не се проявява по никакъв начин. Наличието на рискови фактори принуждава жена и акушер-гинеколог с повишено внимание да следят здравето на бъдещата майка, да направят индиректна оценка на състоянието на плода. Необходимо е да се компенсира възможната анемия, да се осигури адекватно хранене, почивка и престой на чист въздух.

След 20-та седмица вече узряващият плод започва активен живот, според тежестта и интензивността на който може да се прецени състоянието му. Ако плодът внезапно стане по-малко активен, движи се по-малко и "рита", тогава това може да означава началото на развитието на кислороден глад, трябва незабавно да се консултирате с лекар за пълна диагноза.

Началните етапи от развитието на хипоксия се проявяват с тахикардия - увеличаване на сърдечната честота. Прогресията на кислородния глад се доказва от брадикардия (намаляване на пулса) и намалена активност, сърдечните тонове се заглушават. В амниотичната течност могат да се появят примеси от оригинални изпражнения, меконий. Това показва тежка фетална хипоксия и изисква спешни мерки за спасяване на живота на нероденото дете..

Диагностика

При първите признаци на хипоксия лекарят извършва аускултация на сърдечни тонове и сърдечна честота на плода. При тежки симптоми на тахикардия или брадикардия е необходимо допълнително целенасочено изследване.

Кардиотокографията и фонокардиографията могат да определят сърдечната честота на плода, неговата активност. Използвайки доплерометрия на утероплацентарния кръвен поток, е възможно да се оцени състоянието на кръвоснабдяването на плода поради скоростта и характеристиките на кръвния поток в пъпната връв и плацента съдовото легло. Ултразвуковото изследване разкрива забавяне в развитието и растежа на плода, инхибиране на двигателната активност. Високото или ниското ниво на водата са косвени доказателства и предразполагащи фактори за развитието на кислороден глад..

Благодарение на амниоскопията и амниоцентезата е възможно да се оцени околоплодната течност, нейният цвят, прозрачност, наличието на примеси и да се направят биохимични тестове.

Лечение

Когато диагностицира фетална хипоксия, жената се нуждае от хоспитализация. Борбата с акушерско-гинекологичните и соматичните патологии на бременна жена и корекция на фетоплацентарното кръвообращение се извършва на стационарен принцип. Изисква се пълноценна почивка, добро хранене, изключване на всякакви външни дразнители.

За коригиране на хипертоничност на матката се предписват папаверин, аминофилин, дротаверин и други спазмолитични лекарства. За намаляване на съдовото съсирване на кръвта - дипиридамол, пентоксифилин и др..

Лекарства, които спомагат за нормализирането на вътреклетъчната пропускливост - витамини Е, С, В6, глюкоза, глутаминова киселина, антиоксиданти, невропротектори.

Като допълнителен метод на лечение и с цел профилактика се предписват НЛО, дихателна гимнастика, индуктотермия.

След раждането всички деца подлежат на постоянен надзор от невролог, педиатър, по показания - от ортопед, детски кардиолог, детски гинеколог, логопед, детски психиатър.

Правилната и навременна профилактика на феталната хипоксия се състои в предварителния подбор на акушерството и правилното управление на раждането, постоянен мониторинг на състоянието на бременната жена и предотвратяване на раждания и вътрематочни инфекции, но на първо място е необходимо да се обърне дължимото внимание на събирането на анамнезата на жената и нейното изследване.

Вътрематочна фетална хипоксия. Видове, причини, последици, признаци, диагностика, лечение и профилактика на патологията

Какво е фетална хипоксия?

Хипоксията е дефицит на кислород. Вътрематочната фетална хипоксия е състояние, при което тялото на бебето изпитва липса на кислород поради нарушаване на приема или асимилацията му. Вътрематочната фетална хипоксия се развива по време на раждането на дете на различни етапи от бременността и е свързана с нарушен газообмен между майката и плода или метаболитни нарушения и увреждане на органи, които са отговорни за процеса на насищане на кръвта с кислород.

Най-просто казано, плодът страда от липса на кислород, ако възникне препятствие в един от участъците на пътя "майка - плацента - плод".

Газообмен между майка и плод

Газообменът между майката и плода се осъществява чрез орган, който се образува по време на бременност - плацентата или мястото на бебето. Плацентата има гъбеста структура, има много разклонения на малки съдове. Всъщност това е дихателният орган на детето по време на бременност, тъй като белите дробове на плода са в издуто състояние преди първия му дъх - плодът „диша“ през пъпната връв. Плацентата се състои от съдови ворсинки, които се образуват от съдовите плексуси. Хориоидеалните плексуси се образуват от малки клонове на пъпната връв, а самите плексуси са заобиколени от майчина кръв. Газообменът се случва точно на това ниво на малките артерии. Кислородът се дифузира от кръвта на майката в малки съдове, които след това се събират и образуват пъпната връв. Този процес се случва пасивно, поради разликата в налягането, т.е. от мястото, където концентрацията (налягането) на кислорода е по-висока (майчината кръв), до мястото, където е по-малко (малки клонове на пъпната връв). По същия начин се отстранява въглеродният диоксид, който е повече в кръвта на плода, отколкото в маточните съдове..

Между съдовете на майката и съдовете на плацентата има мембрана - филтриращ слой. През първия и втория триместър тази мембрана се състои от 4 слоя, през седмия месец вече има 3 слоя и след това става все по-тънка. Много вещества преминават през тази мембрана. Колкото по-тънка е мембраната, толкова по-лесно кислородът и хранителните вещества я пренасят към плода..

На второ място след кислорода, най-важното вещество, от което плодът се нуждае и което получава от майката, е глюкозата. Глюкозата не може да премине през мембраната, ако има недостиг на кислород. По този начин, по време на хипоксия, в мозъка на плода липсват две вещества, необходими за нормалната му дейност наведнъж (глюкоза и кислород). Поради тази причина хроничната хипоксия е толкова опасна за плода..

Следните фактори влияят върху снабдяването на плода с кислород:

 • външна среда - количеството кислород в околната среда (при ниско атмосферно налягане в планините кислородът по-трудно влиза в тялото на майката);
 • майчини фактори - състоянието на червените кръвни клетки, еритроцитите и способността им да свързват кислорода, състоянието на кръвообращението (сърцето и кръвоносните съдове), газообмена в белите дробове;
 • плацентарни фактори - скоростта на притока на кръв в майчините съдове, хранещи плацентата, скоростта на притока на кръв в пъпната връв, площта на клетките на плацентарните вили (един вид „дихателна повърхност“ на плацентата);
 • фетални фактори - нивото на хемоглобина в еритроцитите на плода (именно хемоглобинът е протеинът, който прикрепя кислород към себе си), видът на хемоглобина (плодът има 2 хемоглобина - фетален и нормален, като възрастен), количеството кръв, което изпомпва сърцето в минута, състоянието на кръвоносните съдове (с тенденция към вазоспазъм, кислородът може да не достигне до всички тъкани).

За разлика от възрастния, плодът може да оцелее в условия на недостиг на кислород 3-4 пъти по-дълго. Природата се е уверила, че плодът може да съществува, дори ако една трета от плацентата е повредена..

Плодът е в състояние да устои дълго време на хипоксия поради наличието на следните защитни механизми:

 • способността на плацентарните съдове да се разширяват бързо, увеличавайки притока на кръв;
 • повишен сърдечен ритъм на плода, който позволява на сърцето да изпомпва повече кръв в минута;
 • наличието на фетален хемоглобин в плода, който по-лесно прикрепя молекули кислород към себе си;
 • особеността на метаболизма в тъканите на плода, който е по-„настроен“ към разграждането на хранителните вещества без присъствието на кислород (при такова разпадане се образуват повече токсични продукти, но тъй като те се отстраняват през пъпната връв, плодът може да си позволи такъв „лукс“).

Тези механизми са особено подходящи за първия триместър на бременността. Във втория и третия триместър бебето е по-податливо на хипоксия, тъй като всички механизми, чрез които плодът понася по-лесно лишаването от кислород, действат по-слабо с нарастването на плода и раждането.

Видове вътрематочна хипоксия

Феталната хипоксия във вътрематочния живот може да има различен ход, тежест и механизъм на развитие. Лекарите също отделно разграничават заплашителната хипоксия и началото.

Заплашителната хипоксия е ситуация, когато има едно от заболяванията, които потенциално могат да причинят хипоксия, но при заплашителна хипоксия няма симптоми на кислороден глад. Началото на хипоксия вече е кислородно гладуване, което се проявява с редица симптоми. Тези две състояния са разделени поради причината, че заплашващата хипоксия не се нуждае от лечение, но изисква предотвратяване на кислороден глад, докато появата на хипоксия е състояние, когато е необходимо лечение, в противен случай ще настъпи смърт на плода..

Вътрематочна фетална хипоксия се случва:

 • Остра - възниква в ситуации, които застрашават продължаването на бременността. Подобна хипоксия обикновено се наблюдава по-близо до раждането и се превръща в асфиксия на новороденото (задушаване). Острата хипоксия се развива много бързо, в рамките на няколко минути.
 • Хроничен - развива се поради дългодействащ фактор, тоест в продължение на няколко седмици и месеци. Хроничната хипоксия е последица от бременността, която протича с усложнения.
 • Подостър - наблюдава се при заболявания, които засягат плода (фетопатия), развива се в рамките на няколко часа.

Според механизма на развитие се различават следните видове фетална хипоксия:

 • дихателна - ако процесът на получаване на кислород от въздуха в белите дробове на майката е нарушен;
 • хемичен (свързан с кръв) - свързан с процеса на нарушаване на свързването на кислорода от еритроцитите (транспортът на кислород с кръвта е нарушен);
 • кръвообращение - проблем в кръвообращението, който се забавя поради патология на сърцето или кръвоносните съдове.

Причини за кислородно гладуване на плода

Причините за вътрематочна фетална хипоксия потенциално могат да бъдат всякакви заболявания на майката, плода или плацентата. Тъй като плацентата е орган, който се намира между тялото на майката и тялото на плода, е удобно да се разделят всички причини за кислородния глад, в зависимост от засегнатото звено на веригата майка-плацента-плод.

В зависимост от местоположението на причината за фетална хипоксия се различават следните видове дефицит на кислород:

 • Болести на майката. Те се наричат ​​още предплацентарни причини, тоест всички патологии, които причиняват недостиг на кислород дори преди той да навлезе в плацентарните съдове.
 • Патология на плацентата. Това са всички причини, които нарушават притока на кръв между маточните и плацентарните съдове, тоест състояния, които причиняват нарушение на трансфера на кислород през съдовете на плацентата (плацентарни причини).
 • Причини за плодове. Това включва всички онези заболявания на детето, при които плодът не е в състояние да усвои доставения кислород в достатъчен обем (постплацентарни причини).

Болест на майката

Болестите на майката, които намаляват количеството кислород, постъпващ в плода, могат да бъдат свързани с гениталиите (матката) и вътрешните органи. Патологиите, водещи до хипоксия и свързани с женските полови органи се наричат ​​генитални заболявания на майката, а всички останали са екстрагенитални (извън - извън). Всички тези заболявания на майката причиняват нарушение на насищането с кислород в кръвта, особено заболявания на вътрешните органи, когато дори за самата жена нивото на кислород може да е недостатъчно.

Причини за вътрематочна хипоксия от майката

Патология

Описание и механизъм на хипоксия

Кървене

Загубата на кръв причинява кислороден глад поради намаляване на количеството кръв, постъпващо в плода. В допълнение, когато се появи кървене, се появяват дори краткосрочни, вазоконстрикция и активиране на системата за кръвосъсирване. Всичко това може да наруши плацентарната циркулация..

Състояние на шок

Шоково състояние е рязък спад в тонуса на кръвоносните съдове, което води до тяхното разширяване и това забавя притока на кръв. В резултат на това количеството кръв, което тече към плода, рязко намалява..

Кръвни заболявания

Болестите на кръвта причиняват нарушен транспорт на кислород, ако има намаляване на броя на червените кръвни клетки, както и с тенденция за образуване на кръвни съсиреци в малките съдове на матката. Всичко това става причина за нарушен кръвен поток..

Сърдечни дефекти

Сърдечните дефекти на майката причиняват смущения в газообмена в белите дробове, настъпва стагнация на кръвта, сърцето на майката може да работи нередовно. Всичко това намалява количеството кислородна кръв, която тече към плода. Тялото изгражда въглероден диоксид, който дразни дихателния център на плода и изчерпва способността му да се противопоставя на недостига на кислород.

Болести на бронхите и белите дробове

Болестите на бронхопулмоналната система също нарушават газовия обмен в белите дробове на майката, намалявайки количеството кислород в кръвта, което се изпраща към плода. Освен това тежките белодробни заболявания причиняват киселинно-алкален дисбаланс, който увеличава нуждата от кислород, нарушава функцията на тъканите да абсорбират кислород..

Интоксикация

Отравянето с много вещества блокира функцията на кръвните клетки, кислородът почти не е прикрепен към червените кръвни клетки, блокирани са рефлекторните механизми в мозъка, които регулират функцията на дишането.

Гестоза

Гестозата се нарича патологичен ход на бременността. При бременна жена кръвното налягане се повишава, през бъбреците се отделя много протеин, в резултат на което се нарушава налягането на пълнене на плацентарните съдове и се увеличава вероятността от тяхното запушване с кръвни съсиреци. Плацентарните съдове постепенно претърпяват дегенеративни промени. В резултат на това притокът на кръв към плацентата се нарушава (притока на маточна кръв намалява) и преминаването му през плацентата.

Нарушение на контрактилната активност на матката

По време на бременност това състояние се проявява с повишен тонус на матката, а по време на раждане - неефективни контракции. Контракцията на матката причинява временно спиране на притока на кръв. Освен това неефективните контракции водят до забавяне на плода. Това повишава риска от смърт на плода в условия на остър недостиг на кислород..

Имунологичен конфликт

Имунологичният конфликт между майката и плода се развива най-често поради различен резус на кръвта, тоест когато плодът има положителен Rh на кръвта (има протеин върху еритроцитите), а майката е отрицателна (няма протеин). Такъв Rh-конфликт може да причини унищожаването на феталните червени кръвни клетки, поради което плодът ще има по-малко кислород в кръвта..

Инфекции

Ако инфекция от тялото на майката (от гениталния тракт или с кръв) попадне в тялото на плода, тогава тялото му се нуждае от повече кислород, тъй като започва да се бори с инфекцията. Тъканите, увредени от инфекция, имат токсичен ефект върху центровете в мозъка.

Патология на плацентата и пъпната връв

Патологиите на плацентата включват всички онези заболявания, които нарушават нейната функция и водят до развитие на плацентарна недостатъчност. Обикновено феталната хипоксия се развива поради нарушена циркулация на кръвта в маточно-плацентарните съдове, въпреки че нивото на кислород в майчината кръв е на достатъчно ниво.

Плацентарни причини за вътрематочна фетална хипоксия

състояние

Описание и механизъм за развитие

Отслабване на плацентата

Отлепването на плацентата е нейното преждевременно отделяне от стената на матката, дори преди раждането на плода. Отлепването е придружено от кървене. Вместо кръвта да тече през пъпната връв към плода, тя се натрупва между отделящата се плацента и стената на матката. В резултат на това кислородът не навлиза в плода.

Плацента превия

Placenta previa се отнася до състоянието, при което се прикрепя към долната част на матката, дори блокирайки пътя на плода във влагалището по време на раждането. Плацентата, която е разположена по този начин, има тенденция да забавя притока на кръв, което намалява количеството кислород, което влиза в тялото на плода за минута.

Патология на пъпната връв

Възлите на пъпната връв, заплитането на пъпната връв водят до преразтягане на кръвоносните съдове вътре в пъпната връв, т.е. доставка на кислород до плода.

Бременност след раждането

Ако бременността продължава по-дълго от предписания период (т.е. по-дълго от 40 - 42 седмици), тогава плацентата започва да "остарява". В резултат на това нейната "дихателна" функция също е нарушена и плодът получава по-малко кислород..

Фетални заболявания

Феталните заболявания са пост-плацентарни причини. Феталните причини за вътрематочна хипоксия се развиват с достатъчно количество кислород в майчината кръв и нормалното състояние на плацентарните съдове, но в условия на затруднено пренасяне или усвояване на кислорода от самия плод.

Следните патологии могат да доведат до фетална хипоксия:

 • наследствени заболявания;
 • хемолитична болест на новороденото (последица от Rh конфликта);
 • сърдечни дефекти;
 • анемия;
 • аномалии в развитието;
 • вътрематочна инфекция;
 • вътречерепно увреждане на плода.

Феталните причини за фетална хипоксия могат да имат следните механизми на поява:

 • невъзможността за усвояване на кислорода - в случай на резус-конфликт между майката и плода (имунните клетки „блокират“ феталните еритроцити и те спират да улавят кислород от майчината кръв), както и при заболявания, които нарушават метаболизма;
 • нарушение на процеса на транспортиране на кислород - възниква при дефицит на еритроцити или хемоглобин (анемия) или с патология на кръвоносната система;
 • повишена нужда от кислород - ако плодът е голям или близнаците растат в матката.

Признаци на кислороден глад в ранните и късните етапи

В ранните етапи, т.е. преди 18-та седмица, е трудно да се подозира фетална хипоксия, тъй като тя все още е малка.

Жената сама в ранните етапи на бременността не може да научи за кислородния глад. Хипоксията се открива само по време на изследването, т.е.по време на инструментална диагностика, както и с помощта на кръвни тестове.

В ранните етапи лекарите най-често обръщат внимание на симптомите на патологии, които потенциално могат да причинят хипоксия по-късно, когато бебето порасне и съответно ще се нуждае от повече кислород. Например, ако жената кашля или се оплаква от прекъсване на работата на сърцето, това ще се счита за признак на потенциална фетална хипоксия..

В по-късните етапи плодът може самостоятелно да „уведоми“, че няма достатъчно кислород. Бременността се счита за късен период след 18 седмици, когато жената започва да усеща първите движения на плода и когато можете да слушате сърдечния ритъм с помощта на специален апарат, стетоскоп. По този начин съществува „език“, на който плодът дава сигнали на майката за здравето си. След 24 седмици плодът вече е достатъчно голям и започва да се движи по-активно, така че за жената ще бъде по-лесно да идентифицира признаци на хипоксия.

Симптоми на вътрематочна фетална хипоксия

Знак

Механизъм на възникване

Начало на хипоксия

Повишена сърдечна честота

(повече от 160 удара в минута)

Когато тъканите на тялото на плода усещат липса на кислород, тогава специални групи клетки, наречени хромафинови клетки, започват да произвеждат адреналин. Известно е, че това вещество е хормон на стреса. В този случай понятието „стрес“ трябва да се разбира като състояние на активиране на всички резервни системи на тялото и адаптиране към нови условия. Тоест тялото „мисли“ по следния начин - „ако има малко кислород, тогава трябва да премина към икономичен режим на използването му и също така да получа повече кръв“. Ето защо стресът увеличава сърдечната честота и променя вида на метаболизма..

Увеличаване на броя на движенията на плода

(повече от 30 движения в час)

С намаляването на нивото на кислород във плода се натрупва въглероден диоксид. Това вещество е стимулант на дихателния център (всъщност човек започва да диша по-активно не с липса на кислород, а с излишък на въглероден диоксид). Дихателният център принуждава плода да извършва активни движения, докато дихателните мускули на плода също започват да се свиват.

Развита (дълбока) хипоксия

Бавен пулс

(по-малко от 120 удара в минута),

приглушени тонове

Ако резервният капацитет не позволява да се адаптира към временния дефицит на кислород, тогава се развива състояние на дистрес (ди-разстройство). Дистресът на плода е нарушаване на процеса на адаптация, което вече може да се счита за опасно разстройство. По този начин феталната хипоксия води първо до стрес, а след това и до стрес. Дистресът се характеризира с обратната картина. Има забавяне на сърдечната честота, движенията на плода също стават по-малко.

Редки движения на плода

(по-малко от 4 движения за 2 часа)

Ефекти

Последиците от вътрематочната хипоксия могат да бъдат различни, в зависимост от това колко дълго по време на бременността се появява. Съвсем различни последици от вътрематочната хипоксия се случват, ако тя стане изразена по време на раждането..

Вътрематочната хипоксия може да причини следните последици:

 • малформации - ако кислородният глад се е развил още през първия триместър, когато са положени органи;
 • увреждане на централната нервна система на плода - церебрална парализа (детска церебрална парализа), мускулни спазми, мозъчен оток, нарушено развитие на интелигентност в бъдеще, епилепсия;
 • забавяне на растежа и развитието на плода - ако се развие хипоксия през втория триместър;
 • замразена бременност - спиране на растежа и развитието на плода с последващата му смърт;
 • кръвоизливи - забавянето на кръвния поток поради рядък сърдечен ритъм води до образуване на кръвни съсиреци, които запушват съдовете (тромби), а след това тази кръвна функция се изчерпва и започват кръвоизливите;
 • патология на вътрешните органи - ако е била изразена хипоксия, тогава много тъкани не могат да понасят дълъг период на липса на кислород или кратък период на почти пълното му отсъствие, в резултат на което може да възникне некроза на тъканите (най-често се появява чревна патология);
 • смърт на плода - настъпва с дълбока хронична хипоксия или остра хипоксия със заплаха от прекъсване на бременността или с продължително раждане (това са случаи, когато бебето е почти напълно лишено от майчин кислород).

Блокиране на дихателните пътища по време на раждането

Блокирането на дихателните пътища на плода е едновременно следствие и причина за влошаване на хипоксията и хипоксията, която се превръща в състояние, наречено задушаване (задушаване). Блокирането се случва по време на бременността след изтичане на срокове поради освобождаването на първите изпражнения в околоплодната течност.

Плодът не диша през белите дробове, тъй като целият кислород идва от пъпната връв. Дишането в плода показва процеса на навлизане на околоплодната течност в дихателните пътища и връщането й обратно. Процесът прилича повече на „зачервяване“, отколкото на дишане. Причината за запушването на дихателните пътища на плода е "първите изпражнения" на плода, които поради стреса на плода по време на раждането често се отделят още преди раждането на бебето.

Първият стол се нарича меконий. Причината за изхвърлянето на първите изпражнения преди раждането е хипоксия. Факт е, че при тежко кислородно гладуване се получава така наречената централизация на кръвообращението, тоест ситуация, когато кръвта от крайниците и нежизненоважните органи тече по-близо до сърцето и мозъка. Червата, като не получава необходимата порция кръв, отделя меконий. Ако хипоксията продължава, тогава детето прави активни движения, включително „дихателни движения“, така че мекониумът се поглъща.

Заедно с изпражненията плодът може да „диша“ кръв и слуз, преминавайки през гениталния тракт на майката. Всички тези погълнати вещества се натрупват в белите дробове, като пречат на тяхното разширяване след раждането. Ето защо може да се получи разкъсване на белодробната мембрана (плевра), което ще усложни хода на хипоксията. За да се предотврати това състояние, след раждането лекарят използва аспиратор (устройство, подобно на прахосмукачка, която отстранява течността), изважда всички чужди предмети, натрупани в дихателните пътища..

Степени на хипоксия

Феталната хипоксия променя параметрите на феталния биофизичен профил (BPP).

Биофизичният профил на плода е сбор от параметри, които отразяват състоянието на плода вътре в матката и позволяват да се оцени рискът от смъртта му. BPP може да се оцени след 30 гестационна седмица.

Феталният биофизичен профил включва следните параметри:

 • фетални движения - движения на ръцете, краката, главата, тялото;
 • дихателни движения - т. нар. "хълцане" на плода (движение на околоплодната течност в дихателните пътища и обратното им протичане), което се характеризира с контракции на дихателните мускули, не е постоянно, продължава няколко секунди;
 • сърдечни удари на плода - сърцето на плода прави 120 - 160 контракции в минута;
 • мускулен тонус - тонусът на мускулите на гърба, който се променя при огъване и разгъване на плода;
 • обем на околоплодната течност - количеството на околоплодната течност.

Ако кръвта тече през пъпната връв с по-ниско съдържание на кислород, тогава метаболизмът на плода се променя, това се отразява на неговата реактивност, проявява се в промяна в горните параметри. Първоначално параметрите се променят нагоре, а след това тежестта им намалява.

Оценката на BPP се оценява в режим без стрес и по време на провокативни тестове. Тестът без стрес се състои от наблюдение на движенията на плода и сърдечната честота в продължение на 20 до 30 минути. Ако през това време плодът не иска да се движи (може да спи), тогава лекарят препоръчва физическа активност на бременната жена, започва леко да докосва и да гали корема. Това ще помогне за "събуждането" на плода и ще позволи на лекаря да прецени неговите движения и общото състояние. Стрес тест (хипоксични тестове) се прави, ако се подозира дълбока хипоксия.

Биофизичният профил на плода може да бъде оценен чрез ултразвук на плода (ултразвук) и кардиотокография (CTG). И двата метода позволяват тест без стрес. Необходим е тест без стрес, за да се оцени такъв параметър на биофизичния профил на плода като реакцията на сърцето на плода, или по-скоро запазването на така наречения фетално-миокарден рефлекс (плод - плод, миокард - сърдечен мускул). Този рефлекс се нарича още ускорение (ускорение). Същността му е, че движенията, които плодът прави, предизвикват рефлекторно увеличаване на честотата на сърдечния ритъм. Наличието на този рефлекс показва запазването на регулаторната функция в мозъка (хипоксията не уврежда този механизъм). Ако този рефлекс не бъде открит, това означава, че киселинно-алкалният баланс е бил силно нарушен при плода поради продължителна и дълбока хипоксия..

Точкуване на биофизичния профил на плода според ултразвукови данни

Индекс

2 точки

1 точка

0 точки

Двигателни движения

Вижда ли се при ултразвук на фетална хипоксия, как се лекува вътреутробно и как самостоятелно да разпознаете патологията по различно време

Хипоксията като синдром се характеризира със сложни промени в развитието на плода, при които кислородът се доставя в неговите тъкани и органи в недостатъчни количества. Последиците от това явление за плода или за формираното бебе могат да бъдат различни. Всичко зависи от формата на хипоксия.

 1. Фетална хипоксия: симптоми и последици
 2. Какво представлява вътрематочната фетална хипоксия
 3. Причини за фетална хипоксия
 4. В ранните етапи, може ли да има
 5. През втория триместър
 6. През третия триместър
 7. Диагностика на хипоксия от лекари
 8. Вижда ли се на ултразвук
 9. Какъв пулс по време на кислороден глад
 10. Как да се идентифицирате
 11. Какво чувство
 12. Как да се определи кислородния глад при дете по смущения
 13. Последиците от феталната хипоксия за детето
 14. Остра хипоксия
 15. Лека хипоксия
 16. CVHP по време на бременност
 17. Какво е дистрес синдром
 18. Как да избегнем вътрематочната фетална хипоксия, използвайки традиционни методи
 19. Каква е профилактиката на хипоксията с народни средства
 20. Колко дълго може да расте бебе с вътрематочна лишаване от кислород
 21. Какво е важно да запомните
 22. Полезно видео

Фетална хипоксия: симптоми и последици

Хипоксия се регистрира при около 10% от всички бременности. Това състояние може да се развие в различните тримесечия на бременността, а също така да се характеризира с различни нива на недостиг на кислород. Съответно последиците за плода ще бъдат различни. В ранните етапи патологично състояние, свързано с недостиг на кислород, води до забавяне на растежа при детето, лезии на централната нервна система и намаляване на адаптацията на новороденото.

Какво представлява вътрематочната фетална хипоксия

Патологичното състояние на плода, причинено от недостиг на кислород, се нарича хипоксия. Този процес се характеризира с липса на кислород, който се доставя в тъканите и органите на нероденото бебе. Това състояние може да бъде остро, да настъпи внезапно по време на раждане, а също така да има хронична форма, която съпътства целия период на бременността. Хипоксията става причина за патологичното развитие на плода по време на бременност.

Причини за фетална хипоксия

Важно е специалистите да знаят механизма на развитие на патологията: това ще избегне появата му в бъдеще. Причините за това явление могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 • заболявания в тялото на бременна жена: проблеми с CVS, белите дробове, компресия на долната куха вена, интоксикация на тялото, анемия, отравяне;
 • патологии на плацентата, образувани по време на прееклампсия, следсрочна бременност, тонус на матката в късните стадии, тромбоза на плацентарните съдове, нейните инфаркти, преплитане на връвта, аномалии на раждането;
 • фетални патологии, характеризиращи се с процеса на инфекция, наличието в плода на дефекти в неговото развитие, анемия, продължително изстискване на главата на бебето по време на раждане.

В ранните етапи, може ли да има

По това време се образува хипоксия поради липса на кислород. Опасността от патология се крие във факта, че за жената тя е невидима, а за плода може да причини забавено развитие. В ранните етапи започват да се формират системите и органите на тялото на бъдещото бебе. Възможно е да се разпознае патологично състояние на ранен етап само чрез анализ на кръвта на жената, където в резултат може да се наблюдава дефицит на хемоглобин.

През втория триместър

В резултат на протичащото патологично състояние на плода тялото му започва да използва собствените си ресурси. Пулсът му се повишава значително, до 160 удара в минута. Това е необходимо за активиране на притока на кръв. Ако патологията не се открие бързо, тогава може да има забавяне в развитието на бебето. Това е опасно за хипоксия в по-късните етапи..

През третия триместър

Жената сама може да подозира фетална хипоксия само за определен период от време, приблизително на 16-18 седмици по време на движението на бебето. На по-късен етап от своето развитие хипоксията може да се определи чрез намаляване на двигателната активност. Има редки трусове и неусетно движение.

Диагностика на хипоксия от лекари

Откриването на патология се извършва с помощта на специални изследвания:

 1. Доплер метод. По-прогресивен метод в сравнение с конвенционалния ултразвук, който позволява да се забелязват с висока точност патологиите на кръвообращението в маточните артерии, плацентата. Това ще показва хипоксия. Често има бавен сърдечен ритъм на бебето или брадикардия.
 2. Кардиотокография. Този метод се прилага след 30 седмици.
 3. Анализи: хормонални, биохимични.

Вижда ли се на ултразвук

 1. Ултразвук. Това проучване ви позволява да определите забавянето на развитието на плода. Ултразвукът измерва растежа, обема на бебето. За да се разбере как плацентата работи като защитна бариера за плода, тя се измерва.

Какъв пулс по време на кислороден глад

Бързо - в ранните етапи, повече от 140 удара в минута, бавно - на по-късен гестационен етап.

Как да се идентифицирате

Можете да преброите движенията само след 25 седмици.

Жената лежи отстрани в удобна за нея поза.

Необходимо е да се съсредоточите върху движенията на бебето. Ако в рамките на един час бъдещата майка преброи по-малко от 10 движения на бебето, трябва да посетите лекар.

Какво чувство

Липсата на движение или двигателната неактивност на плода е подозрителна за хипоксия.

Как да се определи кислородния глад при дете по смущения

В рамките на 60 минути трябва да има поне 10 тласъка на бебето.

Липса на кислород при дете по време на бременност: етапи на хипоксия

В утробата бебето не може да диша самостоятелно. Чрез пъпната връв, през плацентата в нея влизат хранителни вещества и кислород. Ако се наблюдава дефицит на кислород, започва фетална хипоксия.

Последиците от феталната хипоксия за детето

Последиците от това явление зависят от формата и тежестта. Сериозно усложнение е церебралната хипоксия. Този орган страда от липса на кислород повече от всеки друг. Не може да се каже какво ще доведе до хипоксия в перинаталния период..

След раждането е напълно възможно да се оцени въздействието на тази патология. Нарушения в централната нервна система могат да се наблюдават дори в родилния дом, през първите месеци от живота на бебето. Проблеми с развитието на речта - малко по-късно.

За нервната система последиците от церебралната хипоксия могат да бъдат различни. Например, това може да е хиперактивност на детето, церебрална парализа, пареза. По време на трудно раждане в периода на остра хипоксия детето може да развие мозъчен оток, исхемия. Ако възникнат такива нарушения, те са необратими..

По този начин прогнозата на лекарите относно възможните последици зависи от ранното или късното откриване на тази патология, както и от скоростта на лечението, отказано на жена. Поради тази причина има график на посещенията в предродилната клиника, създаден от лекаря..

Остра хипоксия

 1. Остър. Този вид се развива по време на раждането на майката..
 1. Хронична. Открива се от специалисти в гестационния период, докато плодът е в утробата на майката. По време на тази патология се разграничават две точки: кислородно гладуване със заплашителен характер и хипоксия. В първия случай все още няма симптоми на това състояние, но плодът изостава в развитието си. По този симптом може да се подозира патология. А самата хипоксия се открива от гинеколозите с помощта на ултразвук, CTG (от 30 седмици).

Лека хипоксия

Лек: първично увреждане на кръвния поток.

 1. Среден: нарушение на метаболитните процеси в тялото на бебето;
 2. Тежки: промени с необратим характер в клетките на плода.

CVHP по време на бременност

CVHP по време на бременност се придобива в резултат на ненавременния достъп до лекар, в резултат на липсата на адекватно лечение. Въпреки че острата форма е типична за късния период, раждането, тя може да се появи на всеки етап от бременността. Обикновено това се случва поради пъпната връв, преплетена с тялото, краката на детето, пречупването на пъпната връв.

Какво е дистрес синдром

Това е заплашително състояние на плода (в противен случай - хипоксия в утробата, синдром на дихателен дистрес). Плодът реагира на липсата на кислород. Това явление се случва, според статистиката, в около 20% от ситуациите от всички бременности..

Феталният дистрес има свои собствени разновидности, които се класифицират според интервала от време:

 1. Открива се през периода на носене на детето.
 2. Разкрито по време на раждане.

Този синдром може да се прояви по време на бременност, както и остро по време на раждане. В ранните етапи този синдром е по-опасен, но до 30 седмици рискът от сериозни здравословни проблеми за бебето е сведен до минимум. Това е така, защото лекарите, в случай на животозастрашаваща ситуация за бебето, ще предприемат цезарово сечение. Извършва се спешно.

Според степента на страдание на плода, дистрес синдромът е разделен на етапи:

 1. Компенсация (тази фаза продължава няколко седмици).
 2. Субкомпенсация (през този период жената спешно се нуждае от медицинска помощ).
 3. Декомпенсация (помощта на специалисти трябва да бъде предоставена спешно, тъй като възниква вътрематочна асфиксия, с други думи, бебето се задушава).

Как да избегнем вътрематочната фетална хипоксия, използвайки традиционни методи

Лечението на хипоксия с традиционни средства включва набор от мерки:

 1. Прием на no-shpa за вазодилатация.
 2. Прием Magne-6 за намаляване на тонуса на матката.
 3. Прием на Actovegin за активиране на кръвообращението.
 4. За нормализиране на метаболитните процеси - използването на протеини и аминокиселини.
 5. Прием на хофитол за стабилизиране на клетъчната пропускливост.
 6. Невропротектори - за подобряване на защитните функции.

Qurantil често се предписва на жени с цел подобряване работата на имунната система, както и предотвратяване или премахване на кръвни съсиреци. Лекарствата се предписват индивидуално за всяка жена. Лекарствата, използвани от бременна жена, не трябва да имат противопоказания.

Бременната жена трябва да коригира поведението си. Първо, тя трябва да диша чист въздух. Второ, ходете повече. Ако дойде лятото, за нея е най-добре да напусне града със замърсен въздух..

Проветрявайте редовно стаята. Би било хубаво да овладеете правилната техника на дишане. Това ще осигури допълнителен приток на кръв към тъканите на плода..

Упражненията са показани за бременна жена. Предимствата му са очевидни, но упражненията трябва да се подбират под наблюдението на специалист. Йога, пилатес, ходене, водна аеробика са популярни сред жените. И най-важното - вземете страхотно настроение със себе си: това е важно.

Каква е профилактиката на хипоксията с народни средства

Неприемливо е да се лекувате с народни средства за сериозна диагноза, включително фетална хипоксия. По време на бременността жената трябва да се храни редовно, но не нездравословна храна, а здравословна храна с необходимото количество витамини и минерали. Дори техният дефицит води до недоразвитие на плода. Храните, съдържащи високи нива на въглехидрати, пестициди, добавки, трябва да бъдат изключени от диетата.

Би било полезно да се използват специални витаминни комплекси, създадени специално за бременни жени. Витаминните комплекси се състоят от фолиева киселина, витамини С и Е.

Колко дълго може да расте бебе с вътрематочна лишаване от кислород

При острия ход на патологията лекарите вземат решение за цезарово сечение или предизвикване на раждане със специални лекарства.

Острата хипоксия е опасна за бебето, тъй като има голяма вероятност за смърт..

При хроничната форма се лекува хипоксия. Разбира се, лечението трябва да бъде адекватно и навременно, за да не страда детето в утробата..

Какво е важно да запомните

Ако подозирате фетална хипоксия, жената трябва да се консултира с лекар. Ако тя е забелязала намаляване на активността на движенията на бебето, това също е причина незабавно да посетите гинеколога.

Хипоксията е състояние на кислородно гладуване на плода, което се е образувало в утробата. Има няколко форми на тази патология. Последствията възникват в зависимост от формата, както и пренебрегването на болестта. За да се избегнат сериозни последици, е необходимо да се лекува хипоксия, да се посещава лекар в определените от него периоди и да не се пропускат срещи. Не всички жени подозират, че нещо не е наред: животът и здравето на горещо очакваното бебе са заложени!