Има много хранителни добавки и витаминни комплекси, които се предписват при подготовка за бременност, по време на бременност и след раждане. Едно от тези лекарства е Elevit Pronatal, мултивитаминен комплекс. Elevit Pronatal има амбивалентни отзиви на гинеколози, които разкриват механизмите на действие на лекарството, както и неговите положителни и отрицателни аспекти..

Какво представлява комплексът Elevit Pronatal

Elevit Pronatal е мултивитаминен комплекс, съдържащ 12 основни витамина, 4 минерала и 3 микроелемента. Количественото съдържание на компонентите на лекарството съответства на дозата, препоръчана за употреба по време на бременност и кърмене. Понякога лекарите предписват Elevit Pronatal с метафолин в подготовка за бременност.

Съставът на компонентите в проценти на снимката:

Всеки от витамините е важен по свой начин за правилното функциониране на организма, но въпреки широка гама от елементи, в него липсват такива важни компоненти като йод. Липсата на йод в комплекса се обяснява с факта, че този химичен елемент влияе върху функционирането на щитовидната жлеза. Излишъкът от него може да "блокира" работата на щитовидната жлеза, в резултат на което се нарушава хормоналният фон на бременната жена.

При недостатъчни хормони на щитовидната жлеза обаче е необходим допълнителен прием на лекарства с йод.

Според водещи експерти в областта на гинекологията лекарството активно насища тялото на бъдещата майка с всички необходими елементи. Лекарите също така отбелязват, че назначаването на лекарството може да се извърши само след изследване на нивото на витамини от всяка група, тъй като пренасищането е опасно, както и липсата на елемент.

Пиенето на Elevit по време на бременност по препоръка на некомпетентни лица не се препоръчва, тъй като витамините могат да участват в хуморалната регулация като екзогенни прохормони, които могат да нарушат ендокринната система. За това колко време трябва да вземете преди бременността, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Схема за прием

В зависимост от индивидуалните показатели за нивото на витамините в организма, лекарят определя дозировката и времето за приемане на мултивитаминния комплекс. Производителят заявява, че витамините Elevit трябва да се приемат по 1 капсула на ден 1 месец преди бременността..

В случай на недостиг на витамини или хиповитаминоза, лекарите препоръчват небременните жени да пият 1 таблетка Elevit, паралелно се предписват помощни витамини. Как да ги пиете правилно е написано в инструкциите, но опитните лекари трябва да информират бъдещите майки, че приемането на капсула на гладно може да предизвика нежелани реакции.

Elevit Pronatal е много ефективен при планирането на бременността, но в инструкциите се споменава наличието на витамин А, който се синтезира от организма. Пренасищането на бременна жена с този витамин през първия триместър на бременността може да повлияе негативно на здравето на плода. Производителят обръща внимание на възможното пренасищане на витамин D, който се произвежда от кожни клетки..

Когато планират бременност, много експерти препоръчват прием на Elevit за 1 месец и отмяна на първия ден от последната менструация. Режимът преди зачеването е същият като през втория триместър - 1 таблетка на ден..

Помага ли Elevit да забременеете? За зачеването се нуждаете от много витамини, минерали и макроелементи, тъй като бъдещата майка е отговорна за храненето на 2 организма наведнъж. Лекарството съдържа нормата на всички елементи, посочени в състава.

Може ли Elevit да се приема от бременни жени

Както бе споменато по-горе, според експерти Elevit определено има положителен ефект върху организма при планиране на бременност. Препоръчва се прием на Elevit Pronatal 1 месец преди бременността.

По отношение на приема на лекарството от бременни жени мнението на лекарите беше разделено. Някои смятат, че дозировката на витамини А и D не е толкова значителна, че да има отрицателен ефект върху формирането на плода. Други смятат, че лекарството за бременни жени може да се приема само от втория триместър до спиране на кърменето.

Понякога високите количества витамини А и D могат да доведат до образуване на сол, чието присъствие се приема погрешно за проява на бъбречни камъни или бъбречна инфекция.

От това възниква въпросът, възможно ли е жените да приемат Elevit, ако трябва да ограничат цялата гама от здравословни продукти? В такава ситуация се препоръчва да изберете друго средство за защита.

За това дали си струва да се пият витамини по време на бременност като цяло, лекарите изхождат от индивидуалните показатели на жената.

Важно! По време на кърменето жената се нуждае от адекватно хранене. Ето защо витаминният комплекс Elevit се препоръчва да се приема не само за бременни и планиращи майки, но и по време на кърмене..

Негативните последици от назначаването и кой изобщо не трябва да се приема

При планирането Elevit принадлежи към група лекарства с ниски нива на алергична реакция. Въпреки това, без лекарско предписание или с индивидуална непоносимост към определени компоненти, може да се развие алергия. Сред симптомите на алергична реакция при прием на лекарството са:

 • кошери;
 • подуване на лицето;
 • хиперемия на кожата;
 • обрив;
 • болка в корема;
 • запек;
 • диария;
 • гадене;
 • повръщане;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • безсъние;
 • повишена възбудимост;
 • анафилактичен шок;
 • хиперкалциурия.

При неконтролиран прием на лекарството може да се появи хипервитаминоза на витамини А и D, хиперкалциемия, пренасищане с желязо и мед.

Когато приемате Elevit през първия триместър на бременността, предозирането на синтетичен витамин А може да причини вродени аномалии на плода. Това дава отговор на въпроса защо в Европа е забранено приема на Елевит през 1-ви триместър..

За кърмещи майки, които имат индивидуална непоносимост към лактоза, не се препоръчва прием на лекарството, тъй като това състояние може да провокира автоимунни заболявания при бебето.

Лекарството е забранено и по други показания, включително хипервитаминоза на витамини А и D, хиперкалциемия и хиперкалциурия, нарушен метаболизъм на желязото и медта.

В случай на лека бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, уролитиаза и чувствителност към лекарствените компоненти, приемът на Elevit Pronatal трябва да се извършва под наблюдението на лекар. При тежка бъбречна недостатъчност приемът на Elevit е противопоказан..

В случай на предозиране, потребителите могат да получат силно главоболие, объркване, стомашно-чревни смущения, включително гадене и повръщане. За да се премахнат неприятните симптоми, се препоръчва да се отмени лекарството, симптоматичната терапия, стомашната промивка, след възстановяване трябва да се консултирате с лекар.

Elevit pronatal: прегледи на гинеколози

Нашият редакционен екип направи кратък преглед от гинеколог от една клиника по репродуктивна медицина в Москва. Ето няколко отзива за това лекарство:

„Минералните и витаминните комплекси по време на подготовката и бременността са задължителни в нашата страна, но винаги трябва да се вземат предвид индивидуалните особености на организма и да се приемат лекарства, само както е предписано от лекар..

Идеалният вариант за предписване на Elevit е, когато се вземат кръвни тестове за витамини, както и хормони на щитовидната жлеза, и то само след като се вземе решение за прием. "

Марина Голцева, гинеколог-репродуктолог.

По правило Elevit се приема добре от организма на бременните жени, но в редки случаи може да навреди на здравето на бъдещата майка и нейното бебе. "

Сред всички лекарства Elevit се различава по това, че няма йод и наличието на потенциално опасно количество витамини А и D, когато се приема през първия триместър на бременността. Опитните гинеколози смятат, че неконтролираното приемане на лекарството може да причини патологични промени през периода на формиране на плода.

Витаминният комплекс има общо укрепващо действие върху жената, помага за нормализиране на метаболитните процеси и подобрява функционирането на органите. Преди да започнете да пиете лекарството, консултирайте се с Вашия лекар.

Elevit за бременни жени

По време на бременността бъдещите майки често чуват, че трябва да ядат повече витамини. Следователно от първите дни на бременността жените се опитват да променят диетата си, обогатявайки я с най-обогатените храни: плодове, зеленчуци, млечни продукти и т.н. Въпреки това, не винаги яденето на всички горепосочени продукти напълно допълва нуждата на организма от витамини. Ето защо, най-често от първите дни на бременността, лекарите предписват комплекс от витамини и минерали на бъдещата майка, който може да бъде закупен в аптеката. Един от популярните витаминни препарати, които лекарите често предписват по време на бременност, е комплексът от мултивитаминно-минерални витамини Elevit за бременни жени..

Защо този комплекс от витамини Elevit е полезен за бременни жени??

Нека започнем с факта, че Elevit съдържа:

 • витамини (A, D3, E, C, B1, B2, PP (B3) - никотинамид, B5 - калциев пантотенат, B6, H (B7) - биотин, B9 - фолиева киселина, B12);
 • минерали (макроелементи: калций, магнезий, фосфор; микроелементи: желязо, цинк, мед, манган).

Важно е да се отбележи, че съставът на витамините отговаря на дневните нужди за бременна жена, така че една таблетка е достатъчна, за да задоволи напълно нуждата от витамини. Обикновено лекарите препоръчват прием на Elevit от 12-та седмица на бременността. Витамините трябва да се приемат веднъж дневно, по една таблетка наведнъж, с много вода..

Що се отнася до страничните ефекти, в някои случаи, когато приемате Elevit, е възможно нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт. Ако сте забелязали този страничен ефект, тогава ви съветваме да се консултирате с лекар. Но не трябва да спирате приема на витамини, тъй като това явление може да бъде еднократно. Решението за отмяна на приема на витамини трябва да бъде взето от лекар или ако:

 • бременна жена страда от алергии;
 • в организма на бъдещата майка има излишък от витамини А и D, както и калций;

Във всеки случай назначаването и оттеглянето на лекарството Elevit за бременни жени трябва да се извършва в съответствие с препоръките на Вашия лекар. Това трябва да се помни и да не се излага на риск нито вие, нито бъдещото дете..

Що се отнася до отзивите на бременни жени за витаминния комплекс Elevit, те най-често са положителни. Цената на лекарството е достъпна и силно оправдана, тъй като опаковката от витамини съдържа 100 капсули. Така две опаковки са достатъчни за цялата бременност..

Внимавайте за здравето си, грижете се за себе си и бъдете щастливи в очакване на малко чудо!

Витаминен комплекс Elevit pronatal: показания и начин на употреба по време на бременност

Бременните жени често трябва да приемат витаминни и минерални комплекси. Elevit присъства на фармацевтичния пазар от няколко години. Той заема една от водещите позиции по популярност. Съдържа всички необходими вещества, от които се нуждаят бъдещите майки.

 • Главна информация
 • Показания
 • Състав и свойства
 • Инструкции за употреба
 • Противопоказания
 • Странични ефекти, предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Аналози

Главна информация

Лекарството се произвежда в Швейцария, поради което е с високо качество и ефективност. Elevit Pronatal е целенасочено разработен за жени, планиращи малки деца. Неговата безопасност и ефективност е тествана в множество клинични проучвания. Получи положителни отзиви за използването му от огромен брой жени по целия свят през последните 20 години.

Форма на освобождаване - жълто-сиви продълговати таблетки без мирис. Пакетите се предлагат в 30 или 100 броя.

Цената варира от 400-430 рубли за 30 таблетки и 1000-1100 рубли за 100 таблетки.

Показания

Ето списък с причините, поради които лекарите предписват това лекарство:

 • обща слабост;
 • сънливост, обръщане на съня;
 • неврози, промени в настроението;
 • лошо състояние на зъбите и венците;
 • високо или ниско кръвно налягане;
 • пристъпи на гадене;
 • виене на свят;
 • косопад;
 • суха кожа;
 • авитаминоза;
 • лактационен период.

Трябва да се отбележи, че преди да предпише Elevit, лекарят взема предвид общото състояние на тялото на бременната жена и установява дали има някакви противопоказания за прием на витамини.

В никакъв случай не трябва да предписвате лекарството сами. Необходима е предварителна консултация с лекар!

Състав и свойства

Elevit има оптимален състав, за да осигури нормална бременност. Всички полезни вещества, присъстващи в препарата, съответстват на ежедневните нужди на жената в позиция.

 1. Витамин А. Укрепва имунната система, стимулира метаболитните процеси в ретината и зрителните пръчки.
 2. Фолиева киселина. Грижи се за образуването на невралната тръба и мозъка на плода.
 3. Биотин. Контролира метаболизма на мазнините, подпомага усвояването на протеините.
 4. Витамин Е. Участва в процесите на клетъчен растеж, предпазва ги от вредното въздействие на токсините. Подобрява периферната циркулация.
 5. Витамин В Участник в еритропоезата, има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб и нервната система.
 6. Рибофлавин. Участва в образуването на антитела.
 7. Тиамин. Осигурява нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система.
 8. Витамин С. Най-силният антиоксидант, укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва клетките от увреждане.
 9. Никотинамид. Активира имунния отговор.
 10. Витамин D. Регулира обмена на калций и фосфор.

Също така Elevit съдържа много микроелементи. Ето ги и тях:

 1. Мед. Необходим за функционирането на червените кръвни клетки и метаболизма на желязото.
 2. Цинк. Участва в производството на хормони.
 3. Желязо. Важен за синтеза на хемоглобин и доставката на кислород до тъканите и органите.
 4. Фосфор. От съществено значение за пълното формиране на зъбите и костите.
 5. Магнезий. Укрепва нервната система,
 6. Калций. Съществен елемент за формирането на скелета и зачатъците на бъдещите зъби в плода. Нормализира усвояването на желязото и сърдечната функция.
 • предотвратява появата на стрии;
 • осигурява нормалното състояние на кожата и лигавиците;
 • насърчава нормалния растеж на плода;
 • повишава имунните сили на организма, устойчивост на вируси;
 • понижава тонуса на матката;
 • подобрява метаболитните процеси;
 • премахва подпухналостта;
 • има благоприятен ефект върху формирането на костната система на плода;
 • намалява проявите на токсикоза при бременни жени;
 • намалява вероятността от развитие на анемия;
 • предотвратяват дефекти на нервната тръба при плода.

Инструкции за употреба

По-добре е да започнете да използвате лекарството няколко месеца преди очакваната бременност. Това ще бъде благодатна почва за успешно зачеване. Elevit, според инструкциите, трябва да се приема по една таблетка на ден преди хранене с много вода. Ако бременна жена има токсикоза под формата на гадене сутрин, тогава лекарството трябва да се приема следобед. Ако е показано, дозата може да се увеличи. Но това се прави само от лекар, който наблюдава жена.

След раждането можете да продължите да приемате витамини, тъй като те помагат за поддържане на лактацията за дълго време и помагат за възстановяването на женското тяло.

Противопоказания

Тези витамини не са показани за всички бременни жени. Те съдържат синтетични компоненти, които не винаги се усвояват добре от организма. Има и списък с противопоказания:

 • индивидуална непоносимост към компонентите;
 • хипервитаминоза;
 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • сърдечна недостатъчност;
 • уролитиазна болест;
 • хроничен гломерулонефрит;
 • нарушен синтез на желязо;
 • хепатит;
 • JKB - камъни в жлъчката;
 • туберкулоза;
 • тромбофлебит.

Странични ефекти, предозиране

Витаминният комплекс се понася добре. От редките нежелани реакции са възможни:

 • главоболие;
 • виене на свят;
 • ангионевротичен оток;
 • проблеми с паметта;
 • емоционална нестабилност;
 • киселини в стомаха;
 • проблеми с изпражненията;
 • алергични прояви;
 • обилно изпотяване;
 • припадък.

Ако се появи поне един от горните признаци, трябва спешно да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар.

Предозирането е изпълнено с гадене, повръщане, пристъпи на главоболие.

Докато приемате витаминния комплекс, изпражненията могат да почернеят. В същото време жените често са загрижени за запек. Това не е патология, а нормална реакция на желязо, което е част от Elevit..

Взаимодействие с други лекарства

По-добре е да не приемате Elevit едновременно със следното:

 • флуорохинолони;
 • Тироксин;
 • Леводоп;
 • лекарства, съдържащи дигиталис.

Лекарства с антиациден ефект могат да се използват само в рамките на тричасов интервал, тъй като влияят върху усвояването на витамините.

Когато се приема едновременно с диуретици от групата на тиазидите, нивото на калций в кръвта се увеличава.

Едновременното приложение на тетрациклинови антибиотици или антивирусни лекарства не се препоръчва. Минералите намаляват абсорбцията на антибактериални лекарства и имуномодулатори.

Лаксативите намаляват терапевтичния ефект на Elevit.

Аналози

Elevit има много аналози, които също са насочени към поддържане на здравето на бъдещите майки..

Vitrum съдържа същите витамини, само процентът им се различава. Има и по-ниска цена..

Fembion има по-малко компоненти, но йодът присъства.

Gendevit няма минерали в състава си.

Complivit Mama не съдържа биотин, но съдържа йод и селен.

В Multi-tabs отделните елементи се съдържат в по-голям брой. Съдържа също хром, магнезий, йод и селен..

 • Centrum Materna;
 • Емфетална;
 • Солгар беше преди раждането;
 • Здраве на мама „Азбука“;
 • Ортомол;
 • Формула за дами;
 • Perfectil.

Елевит е добър витаминен комплекс, който помага да се поддържа тялото на бъдещата майка и допринася за нормалното развитие и растеж на плода. Жените, които са използвали лекарството при предишна бременност, след като са оценили ефективността, го приемат през следващата.

Elevit по време на бременност

Статии за медицински експерти

Редовният прием на Elevit по време на бременност е гаранция, че бременната жена ще получи необходимите вещества в достатъчно количество и обем..

Не е тайна, че през периода на раждането на бебето тялото се нуждае от по-голямо количество различни витамини и елементи, отколкото в други периоди от живота. Доста трудно е да се компенсира необходимото им снабдяване с храна, тъй като това трябва да яде голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, билки, ядки и морски дарове. Това е мултивитаминен комплекс с основните необходими елементи, който помага на жената да понася лесно бременността, а също така предотвратява развитието на дефицит на каквито и да било вещества в плода.

Elevit при планиране на бременност

Много лекари силно препоръчват приемането на допълнителни източници на витамини по време на планирането и зачеването. Elevit pronatal се предписва доста често при планиране на бременност, тъй като това лекарство отговаря на всички изисквания на лекарите по отношение на състава и количеството витамини и елементи. Той помага за укрепване на имунната система, насищане на клетките на тялото с хранителни вещества, стабилизиране на метаболитните процеси, подобряване на хемодинамиката и активиране на всички жизненоважни процеси в организма на бъдещата майка.

Докато приемате лекарството, не забравяйте за доброто хранене, защото само комбинация от природни и лекарствени продукти може да даде най-добрия очакван резултат..

Един прием на ден е достатъчен, за да се създаде оптимална концентрация на хранителни вещества в организма, с които е богат съставът на витаминния препарат..

Elevit може да се приема не само от бъдещата майка, но и от бъдещия баща, тъй като наличието на витамини в тялото му също играе огромна роля в зачеването.

Инструкции за Elevit по време на бременност

Лекарството се препоръчва да се използва от самото начало на планирането и през целия гестационен период, както и през периода на лактация..

Значението на приема на това лекарство се увеличава, ако преди това жената е имала спонтанни аборти или е била диагностицирана с първично безплодие. Често причината за невъзможността за раждане на деца е банална липса на токоферол и фолиева киселина..

Препоръчително е да използвате Elevit след или по време на хранене, тъй като много от витамините, които са част от това лекарство, са мастноразтворими и не могат да се абсорбират без наличието на мазнини. Тези витамини включват например витамини А, Е, каротин, витамини D и K.

Elevit в ранна бременност е особено важен, тъй като присъстващите в него витаминни комплекси значително намаляват риска от развитие на вродени малформации при дете, като дефекти в нервната система, пикочните пътища, сърдечно-съдовата система, недоразвитие на крайниците, незатваряне на горната устна и небцето и други множество дефекти.

Как да приемате Elevit по време на бременност?

По-добре е да попитате Вашия лекар за това колко да пиете Elevit по време на бременност..

Обикновено лекарството се приема през целия период на планиране и бременност, като продължава да се приема през периода на лактация, тъй като витаминните и минералните комплекси, присъстващи в лекарството Elevit, позволяват насищане с полезни вещества както на отслабеното тяло на майката, така и на все още крехкото дете. Лекарството значително намалява риска от развитие на токсикоза по време на бременност и при наличие на токсикоза намалява интензивността и болезнеността на проявите. Много жени съобщават за намаляване на гаденето сутрин, намаляване на подуване и апетит след редовен прием на лекарството..

Въпреки това, прекомерните количества витамини също не се препоръчват, следователно, ако приемате Elevit, не трябва да приемате други витаминни препарати едновременно..

Експертите са склонни да вярват, че дори при условия на добро, внимателно хранене в тялото може да се образува дефицит на някои хранителни вещества. Ето защо допълнителният им прием със сигурност ще бъде от полза за бъдещата майка и бебе..

Показания за употреба на Elevit по време на бременност

Основните причини за предписване на лекарството Elevit са:

 • подготовка за зачеване на дете (приемът се препоръчва месец преди планираното зачеване);
 • бременност по всяко време;
 • лактационен период;
 • потвърден дефицит на витамини (или съмнение за това), нарушения на минералния метаболизъм;
 • хиповитаминоза, причинена от систематични хранителни разстройства, всякакви диети, стресови ситуации;
 • за повишаване на имунната защита на организма и за предотвратяване на инфекциозни заболявания по време на масови епидемии;
 • като превантивни мерки за вродени аномалии на формирането на ембриони;
 • като превантивни мерки за явленията на анемия при бременна жена.

Формуляр за освобождаване

Elevit се произвежда под формата на таблетки, покрити със защитен слой с жълтеникаво-сив оттенък, овално-кръгли, изпъкнали от двете страни. Таблетките са гладки на допир, имат специален изрез за разделяне на дозата, той е разположен само от едната страна: на задната повърхност можете да видите гравирането "ROCHE". Те почти не излъчват миризма или имат, но са незначителни.

Фармакодинамика на елевит по време на бременност

Elevit принадлежи към фармакотерапевтичната група на мултивитамини. Действието му може да се обясни с характеристиките на компонентите, които са включени в списъка с компоненти..

 • Вит. И той е в състояние да контролира пълното развитие и нормалния състав на костната структура и тъканите на външната обвивка, зрителните органи и имунната защита на тялото.
 • Вит. D стабилизира нивата на фосфор и калций.
 • Вит. Е предотвратява развитието на окислителни реакции, включващи полиненаситени мастни киселини в клетъчните мембрани.
 • Вит. В1 е необходим и важен компонент на въглехидратния метаболизъм и трансфера на информация към нервните окончания.
 • Вит. B2 се счита за компонент на FMN и FAD, които участват активно в процеса на основния метаболизъм..
 • Вит. В6 е необходим за ензимна активност, която активира метаболитните реакции, както и за производството на невротрансмитери и хемоглобинови комплекси.
 • Вит. В12 действа като активатор при производството на нуклеинови киселини, комбинираното му действие с фолиева киселина му позволява да участва във физиологията на метаболитните процеси.
 • Важността на никотинамида е, че той се счита за съставна връзка на кофакторите NAD и NADP и участник във фактора на толерантност към глюкозата.
 • Участието на фолиева киселина е необходимо за осъществяването на клетъчното делене и метаболитния процес.
 • Вит. C е необходим за развитието и нормалния състав на костната система, кожата, зъбите, капилярната мрежа и защитната функция.
 • Желязото е необходимо за физиологичните функции на хемоглобина и като част от съхранението на кислород в мускулната тъкан.
 • Участието на цинк също е важно - характерен елемент за производството и метаболитните реакции между мазнините и протеините..
 • Медта е основен микроелемент, участва активно в метаболитното разпределение на желязото, синтеза на хемоглобин, узряването на ретикулоцитите.
 • Манганът е активатор и осигурява процесите на ензимни реакции в организма.

Фармакокинетиката на Elevit по време на бременност не е проучена.

Противопоказания за употребата на Elevit по време на бременност

Сред противопоказанията за назначаването на витаминния комплекс Elevit са следните:

 • прекомерна свръхчувствителност (алергия) към някои компоненти на елевит;
 • признаци на бъбречна недостатъчност;
 • нефрокалкулоза;
 • откриване на високи нива на калций в кръвта и урината;
 • белодробна туберкулоза по време на обостряне;
 • наличието на непоносимост към фруктоза;
 • отхвърляне на глюкоза и галактоза от организма;
 • хронична форма на гломерулонефрит;
 • анамнеза за саркоидоза;
 • явленията на хипервитаминоза А, Е и D;
 • видими признаци на тромбофлебит;
 • значителни нарушения на бъбречната филтрация;
 • подагрични състояния;
 • хроничен стадий на хода на сърдечна недостатъчност;
 • синдром на фенилкетонурия, откриване на еритремия, еритроцитоза, тромбоемболия;
 • стомашна язва и гастродуоденит в остър стадий (поради вероятността от повишена киселинност на стомаха);
 • метаболитни нарушения на желязото и други минерали в организма.

Странични ефекти

Когато се използва лекарството в стандартна дозировка за употреба, образуването на нежелани реакции се случва изключително рядко:

 • от страна на защитните сили на организма - алергични прояви, включително явлението анафилактичен шок, ангиоедем, фебрилни състояния;
 • от страна на външната обвивка и подкожната мастна тъкан - кожен обрив, симптоми на уртикария, сърбящи дерматози, хиперемия;
 • от страна на стомашно-чревния тракт - диспептичен синдром, пристъпи на гадене, повръщане, киселини в стомаха, нарушения на дефекацията, диария, повишена киселинност на стомашната среда;
 • от страна на централната нервна система - болка в главата, нарушено съзнание, раздразнителност, сънливост, повишено изпотяване.

Начин на приложение и дозировка

Лекарството се приема по препоръка на лекар. С цел профилактика се предписва до момента на зачеването, по време на бременността и кърменето, по една таблетка на ден, веднага след хранене.

С увеличаване на гаденето, което е придружено от повръщане, лекарството трябва да се отложи, докато състоянието на бременната жена се нормализира.

Не се препоръчва да приемате повече от една таблетка на ден, както и да приемате паралелно други витаминни препарати.

Предозиране

В случай на перорално поглъщане на много голям брой таблетки Elevit могат да се появят пристъпи на гадене и повръщане. Може да се появят признаци на излишък на някои витамини, болки в стомаха, цианоза и сънливост.

Лечението в такава ситуация е симптоматично, можете да приложите стомашна промивка.

Когато се използва лекарството в препоръчителните стандартни дози, предозирането е невъзможно.

Взаимодействия на Elevit по време на бременност с други лекарства

Вит. A и E последователно допълват взаимното влияние и се считат за синергисти.

Препаратите на ретинол не се използват в една и съща доза с нитрити и холестирамин поради нарушени процеси на абсорбция..

Витамин А не се препоръчва за употреба с ретиноиди, тъй като тяхната комбинация е токсична.

Вит. С ускорява ефекта на сулфатните лекарства (рискът от развитие на кристалурия), пеницилините, активира абсорбцията на желязо, намалява ефективния ефект на хепариновите лекарства и индиректните антикоагуланти.

Циметидин, препарати, съдържащи калий, алкохолни напитки влияят върху качеството на усвояване на витамин В12.

Рибофлавин намалява ефективността на антибактериалните средства.

При комбинираното използване на анти-киселинни агенти, които съдържат калциеви, алуминиеви, магнезиеви соли, има намаляване на абсорбцията на желязо, което е включено в състава на елевита.

Условия за съхранение на елевит по време на бременност

Съхранението на лекарството трябва да се извършва на място, което е трудно достъпно за детето, в оригиналната му опаковка, при температура не по-висока от 25 градуса.

Срокът на годност на лекарството е 2 години, при спазване на правилата за съхранение.

"Elevit" за бременни жени: инструкции за употреба

Бременната жена трябва да приема достатъчно витамини и минерали, за да избегне проблеми с бременността и да роди здраво бебе. През този период може да бъде трудно да се отговори на повишените нужди от хранителни вещества от храната, поради което повечето лекари съветват да приемате мултивитамини..

Едни от най-популярните добавки за бъдещи майки са комплексите Elevit от добре познатата компания Bayer..

Видове лекарства и техния състав

Под името "Elevit" на жените в позицията, в зависимост от продължителността на бременността, се предлагат два различни мултивитаминни комплекса.

Особено за първите гестационни седмици, през които се формират най-важните органи на бебето, е разработено лекарството "Планиране и първото тримесечие".

Съдържа 12 основни витамина, които са най-необходими на женския организъм през 1-ви триместър. Сред тях са витамини от група В, витамини Е, D, С и А, биотин, ниацин и фолати. Последните са източник на фолиева киселина, която е изключително важна за правилното развитие на бебето в началото на бременността. Сред тях е калциевият L-метилфолат, наречен метафолин. Това е активна форма, която се абсорбира добре в тялото на почти всички жени, дори ако те не могат нормално да абсорбират обикновена фолиева киселина.

В допълнение към витаминните съединения, Elevit има и 8 макро- и микроелемента за планиране и новородени жени. Това са желязо, йод, мед, калций, магнезий, селен, манган и цинк. Самите таблетки са с овална форма и имат бяла плътна обвивка. Те се продават в кутии от 30, опаковани в блистери от 10 таблетки. Средната цена на такъв комплекс е 500 рубли.

Започвайки от 13-та седмица, на бъдещите майки се препоръчва да приемат мултивитаминен комплекс, наречен "Elevit Pronatal".

Това са също таблетки, които се характеризират с удължена форма и имат жълта обвивка. Те се продават в опаковки от 30 броя (струват средно 600-700 рубли) или 100 таблетки (средна цена - 1500-1700 рубли).

Основните им разлики от комплекса за първия триместър:

 • такива таблетки също са източник на 12 витамини, но дозировките им се избират, като се вземат предвид нуждите в по-късните етапи и по време на кърмене;
 • комплексът съдържа повече фолиева киселина за нормалното развитие на трохите (от всяка таблетка бъдещата майка я получава в доза 800 mcg);
 • вместо ниацин към лекарството беше добавена друга форма на витамин РР (никотинамид), която по-рядко провокира негативни реакции;
 • в такава добавка има по-малко минерали и микроелементи - само 7, докато няма йод и селен, добавя се фосфор, а дозите на цинк и манган са малко по-ниски;
 • калций, магнезий и фосфор в състава на препарата "Пронатал" е представен от няколко съединения наведнъж, което допринася за по-доброто им усвояване;
 • на повърхността на таблетката съществува риск лекарството да бъде разбито на половини, ако е трудно да се преглътне.

Използването на комплекси Elevit помага:

 • засилват неспецифичната имунна защита на женското тяло;
 • предотвратяват дефекти в нервната система, сърцето и други органи на плода;
 • регулират работата на всички вътрешни органи на бъдещата майка;
 • поддържане на нормални нива на хемоглобин за предотвратяване на анемия;
 • нормализира състоянието на кръвоносните съдове и намалява риска от кървене;
 • осигурете правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето;
 • изглаждане на хранителните проблеми, например, с ранна токсикоза;
 • намаляване на риска от аборт;
 • избягвайте развитието на плацентарна недостатъчност;
 • подобряване на настроението и общото състояние на бъдещата майка;
 • подгответе женското тяло за кърмене;
 • бързо се възстанови в следродилния период.

Показания

Добавки "Elevit" се препоръчват както за диагностицирана хиповитаминоза при бъдещи майки, така и за нейната профилактика. Приемът на Elevita е особено важен за:

 • бъдещи майки над 30;
 • жени, които са имали проблеми с раждането в миналото;
 • бременни жени, които по една или друга причина са недохранени.

Противопоказания

В инструкциите за мултивитамини "Elevit" за бременни жени се отбелязва, че такива лекарства не трябва да се използват в случай на свръхчувствителност към някоя от съставките им..

Такива средства не се предписват в някои други случаи:

 • ако една жена има подозрение за хипервитаминоза А или D (такива витамини могат да се натрупват в тялото);
 • ако изследванията на кръв или урина на бъдещата майка показват твърде високо ниво на калций;
 • ако бременната жена е развила анемия поради дефицит на витамин В12 (тя се нарича пагубна);
 • ако бъбреците на бъдещата майка не изпълняват добре функцията си, което е довело до сериозен отказ;
 • ако жената има уролитиаза;
 • с метаболитни нарушения на медта или желязото.

Комплексът Pronatal също не се използва при непоносимост към лактоза, тъй като тази съставка е включена в списъка на спомагателните съставки на тези таблетки. Това води до забрана за прием и при липса на лактаза, както и при малабсорбция на глюкоза-галактоза.

Също така е важно да се изясни какви лекарства допълнително приема жената, тъй като мултивитамините са несъвместими с някои антимикробни лекарства, антиациди и други лекарства. Също така не трябва да комбинирате "Elevit" с други мултивитамини, защото това ще увеличи риска от предозиране на някои съединения.

Страничен ефект

Както всички други мултивитамини, "Elevit" понякога провокира алергична реакция, тъй като е многокомпонентно лекарство.

Жената може да развие зачервяване на кожата, подуване на лицевите тъкани, копривна треска и други признаци на алергия. Тяхната поява трябва да е причина за спиране на приема на "Elevit" и отиване на лекар, за да изберете друго лекарство за витаминна профилактика.

Някои бъдещи майки реагират на хапчета с храносмилателни разстройства, като запек, болка в червата, гадене или разхлабени изпражнения. Понякога лекарството причинява безсъние, замаяност, безпокойство или главоболие. В такива случаи "Elevit" е по-добре да се замени с други мултивитамини за бременни жени..

Тъй като и двата комплекса за бъдещи майки включват желязо, изпражненията на жената стават по-тъмни (почти черни), докато приема Elevit. Наличието на витамин В2 в състава също често променя цвета на урината, в резултат на което тя става ярко жълта. Такива промени са безвредни и не засягат нито състоянието на бременната жена, нито развитието на бебето..

Как да използвам?

И двете добавки Elevit, предназначени за бременни жени, трябва да се пият по една таблетка всеки ден, тъй като именно тази част съдържа хранителните вещества в дневната доза..

За да се изключат нежеланите реакции от страна на храносмилателната система, най-добре е таблетките да се приемат с храна или веднага след хранене..

Най-предпочитаното време за прием на Elevit е сутрин. Не трябва да пиете комплекса следобед, тъй като неговият активиращ ефект може да повлияе на заспиването и да провокира проблеми с нощния сън. За да пиете лекарството, използвайте обикновена чиста вода в обем 100-150 ml. Не увреждайте обвивката на таблетките Planning и First Trimester, така че те просто се поглъщат.

Таблетката "Pronatal", ако е необходимо, може да се раздели на половини и да се погълне на свой ред, измивайки с всяка вода.

Също така е важно да следвате тези препоръки:

 • бъдещата майка не трябва да предписва Elevit за себе си - разрешено е да се пият такива комплекси след консултация с акушер-гинеколог;
 • трябва да приемате повече от една таблетка на ден, защото това заплашва свръхдоза витамини D и A, мед и желязо;
 • продължителността на курса на прием обикновено е 1 месец, след което те правят кратка пауза, но такива нюанси трябва да бъдат изяснени с Вашия лекар;
 • ако получите някакви тревожни симптоми, докато използвате Elevit, трябва незабавно да информирате специалиста за това;
 • преди да започнете да приемате хапчета, проверете срока на годност на опаковката им, който е 2 години от датата на пускане.

Отзиви

По-голямата част от жените, които са приемали Elevit, докато са чакали дете, реагират положително на такива мултивитамини. Сред предимствата им обикновено се отбелязва балансиран и богат състав, лекота на употреба (таблетката се пие само веднъж на ден), ефективно действие. Бъдещите майки отбелязват, че признаците на токсикоза се изглаждат, когато се използва Elevit, косата и кожата изглеждат по-добре, зъбите не се влошават и бебетата се развиват нормално. Много жени продължават да приемат Pronatal след раждането, тъй като нежеланите реакции при кърмените бебета са изключително редки..

Сред недостатъците на двете добавки, бъдещите майки често посочват големия размер на таблетките и високата им цена, така че някои жени избират аналози по-евтино. Недостатъците на комплекта Pronatal включват липсата на йод, поради което той трябваше да се приема допълнително. Много жени също не харесват големия списък от помощни съставки, които могат да провокират алергична реакция..

Независимо от това, в повечето случаи "Elevit" се понася нормално, благосъстоянието на бременните жени, докато приемат такива витамини, се подобрява и детето се развива според времето.

Как да приемате Elevit Pronatal: инструкции за употреба по време на бременност

Подкрепата с витамини и минерали е много важна за всяка жена, която планира бременност, бременна е или е в период на възстановяване. Има много лекарства, едно от които е Elevit Pronatal. Съдържа голям брой различни вещества, които осигуряват необходимата подкрепа за жената..

Той трябва да бъде назначен само след посещение на лекар. Преди да приемете Elevit Pronatal, инструкциите за употреба по време на бременност трябва да бъдат внимателно проучени, за да се вземат предвид всички възможни индикации и противопоказания.

Състав

Съставът включва много различни вещества, които осигуряват пълния поток на лекарството в тялото, както и осигуряването на необходимото съдържание на вещества.

Всички компоненти са подбрани в точни дози, което допринася за нормалното развитие на плода и не вреди на тялото му.

Всички жени с патологии на бременността, на които е предписано лекарството, трябва да попитат своя лекар как да приемат Elevit, за да се избегнат усложнения.

Сред компонентите, съставляващи състава, трябва да се подчертае:

 • Витамин А в доза от 3600 IU, който допринася за правилното развитие на кожата на плода, както и на неговите лигавици и зрителната система. Участва в синтеза на определени вещества.
 • 500 IU холекалциферол, който спомага за нормализиране на процесите на метаболизъм на калциев фосфат. Предотвратява развитието на рахит при дете.
 • Витамините от група В (В1 в доза от 1,6 mg, B2 - 1,8 mg, B5 - 10 mg, B6 - 2,6 mg, B12 - 4 μg), те участват в развитието на сърдечно-съдовата, нервната система, са незаменими компоненти на всички видове метаболизъм, стимулират производството на кръвни клетки.
 • Токоферол с тегло 15 mg, има антиоксидантен ефект.
 • 100 mg аскорбинова киселина.
 • 19 mg никотинамид образува окислително-редукционни процеси, подпомага пренасянето на йони.
 • Освен това препаратът съдържа 125 mg калций, 100 mg магнезий, 125 фосфор, 60 mg желязо, 7,5 mg цинк, 1 mg мед, 1 mg манган.

В допълнение към основните активни съставки, витамините за бременни жени Elevit съдържат помощни компоненти.

Информативен! Какви витамини да изберем при планиране на бременност за жени

Тъй като лекарството съдържа много вещества, които са различни по механизма на действие и състав, техният метаболизъм в организма протича по различни вериги. Сред тях трябва да се подчертае:

 • Абсорбцията на витамин А се случва доста бързо, след няколко часа се определя максималното съдържание на веществото в организма. Освобождаването в системната циркулация става чрез освобождаването на витамина от клетките на Купфер, които съхраняват запасите от ретинол. Метаболизмът се осъществява от органите на отделителната система под формата на неактивни вещества.
 • След транспортиране на витамин С чрез вторичния активен транспорт от червата в кръвта, където той се метаболизира. В урината появата на витамин може да показва превишение на максимално допустимата концентрация по време на приложение.
 • Витамин D може да се абсорбира в червата само с участието на жлъчка, която участва в биохимичните процеси и също се отлага в излишни количества в мастните клетки. Екскрецията в околната среда се случва с жлъчката.
 • Абсорбцията на тиамин се извършва от епителни клетки, които пренасят веществото в кръвта. Той е в състояние да проникне в мозъка, бъбреците, надбъбречните жлези, черния дроб и сърдечния мускул, където се натрупва и впоследствие се консумира. Започва да се показва след 4 часа от приема. Този витамин е особено важен за плода, така че е особено важно да приемате Elevit по време на бременност, за да се изключат дефектите на тези органи..
 • Витамин В 2 се абсорбира чрез активен транспорт и се пренася през черния дроб до органите. Максималната концентрация остава в чернодробните клетки и сърцето. Екскрецията се извършва с урината.
 • Абсорбцията на пиридоксин настъпва доста бързо, в съдовото легло той се активира до пиридоксамин и впоследствие до пиридоксилова киселина. Лекарството също е в състояние да се натрупва в клетките на тялото, като постепенно се освобождава. Екскрецията се извършва с урината.
 • Витамин Е може да се усвои само с помощта на мастна киселина. Натрупването се извършва в клетките на хипофизата и надбъбречните жлези. Екскрецията настъпва с жлъчните киселини от червата.
 • Витамин В12 може да попадне в организма без участието на мастни киселини. Поради възможността за натрупване в клетките, рискът от предозиране значително се увеличава.

Формуляр за освобождаване

Такива препарати представляват продълговата таблетка, която е покрита с филмова обвивка отгоре. Таблетките са опаковани в картонена кутия и блистери. Един блистер може да съдържа 10 или 20 таблетки. Една опаковка може да съдържа от 30 до 100 таблетки.

Всеки от тях има сиво-жълт цвят, формата обикновено е двойноизпъкнала. На черупката има характерна лента, която осигурява разбиване на таблетката на равни части.

Тъй като таблетките имат характерна миризма, характерна за фармацевтичен продукт, съдържащ горепосочените вещества, много жени могат да го считат за негодни за консумация. Понякога Elevit за бременни жени може да бъде по-малко толериран..

Показания за употреба

Сред условията, при които се използва това лекарство, трябва да се подчертае:

 • Предварителна подготовка за превантивни мерки за хиповитаминоза, както и липса на минерални елементи. В повечето случаи тази подготовка се извършва средно 3-6 месеца преди зачеването..
 • Приемът на достатъчно количество минерали и микроелементи в организма, за да се предотвратят гореописаните състояния при жената, да се предотвратят дефекти в образуването на неврална тръба и други патологии на развитието. Особено важно е да приемате Elevit за бременни жени, за да предотвратите развитието на тези усложнения..
 • Възстановяване на женското тяло след раждането на дете.
 • Компенсация на отделените минерали и витамини по време на кърмене през целия период на лактация.

Как да приемате Elevit

Лекарството трябва да се използва в строго предписана доза от специалист.

Оптималното количество от лекарството, което трябва да се консумира от жената, във всички периоди, например преди бременност, при нейното начало, на етапа на възстановяване на тялото след раждането на дете, по време на кърмене, трябва да вземе 1 таблетка в рамките на 24 часа.

Лекарството трябва да се приема едновременно с хранене или след това. Вземете капсула с малко вода.

Не се препоръчва да заемате хоризонтално положение в рамките на 30 минути след употреба, за да не пропуснете развитието на рефлекса и развитието на киселини.

Elevit Pronatal странични ефекти

Такива състояния се развиват доста често, те не винаги представляват опасност за живота и здравето, както и прогресирането на бременността. Те могат да възникнат при индивидуална свръхчувствителност към компонентите, наличие на излишък от определени вещества в организма, което води до предозиране и неправилен режим на дозиране. Ето защо е важно жената първо да се консултира с лекар как да приема Elevit.

Сред тях трябва да се подчертае:

 • Прояви на алергични реакции, като наличие на уртикария, оток на лицето, хиперемия на кожата, обриви. Най-сериозното състояние, което може да доведе до възможна заплаха за живота, е развитието на анафилактичен шок.
 • Увреждане на храносмилателната система. Това може да бъде развитието на главоболие, запек, диария, гадене и повръщане. Тези нежелани реакции на Elevita Pronatal са най-чести.
 • Страничните ефекти, засягащи нервната система, се проявяват с главоболие, световъртеж, безсъние, повишена раздразнителност и др..
 • Освен това могат да се появят неспецифични симптоми, като развитие на хиперкалциурия, оцветяване на урината, придобиване на ярко жълти нюанси и изпражненията придобиват тъмен цвят. Такива условия са признаци за използването на някои химикали, които не представляват заплаха за живота и здравето..

Противопоказания

Elevit pronatal не трябва да се използва от жени със следните противопоказания:

 • Наличието на повишена индивидуална чувствителност към който и да е компонент на лекарството.
 • Клиника по хипервитаминоза на витамини А и D.
 • Състояния, свързани с хиперкалциемия или хиперкалциурия, идентифицирани в лабораторни изследвания.
 • Наличието на бъбречна недостатъчност, както остра, така и хронична, с нарушена производителност при лабораторни изследвания.
 • Диагностицирана патология, свързана с обмена на желязо и мед (по-специално болест на Уилсън).
 • Наличието на непоносимост към лактозния компонент, както и глюкозо-галактозна малабсорбция и лактазен дефицит.
 • За относително противопоказание се считат тези състояния, когато Elevit за бременни жени е разрешено да се приема, но това трябва да се прави с повишено внимание, с допълнителни лабораторни или инструментални изследвания. Такива състояния се считат за патологии на отделителната система, склонност към образуване на камъни, чернодробна патология с промяна в съдържанието на трансаминази.

Много жени, които са диагностицирани с бременност, се интересуват от употребата на Elevit и неговата безопасност за плода. Това е особено важно, тъй като в ранните етапи се полагат всички жизненоважни органи и системи. Възможно е да се приема Elevit в ранните етапи на бременността и това не представлява опасност за плода, тъй като всички вещества, съставляващи състава, са избрани в безопасни дози..

Аналози на Elevit по време на бременност

Има доста лекарства, които могат да бъдат аналози на Elevit по време на бременност, но нито едно от тях няма идентичен състав с витамини и микроелементи, които са максимално подбрани за жените и плода. Ако цената му не отговаря на жената, тогава можете да закупите най-подходящите продукти, като Vitrum Prenatal и Complivit Mom.

Интересно! От какво помага матката: защо се приема

Въпреки факта, че има много други лекарства, показанията за употреба винаги трябва да се имат предвид, за да се избере най-подходящото лекарство. Метеоризмът в началото на бременността прочетете нашата статия.