Днес често много жени, които искат да станат майки, са изправени пред проблеми с зачеването и раждането на бебе, такива проблеми могат да бъдат идентифицирани сред 16-20% от жените, които търсят помощ от лекар.

Днес има схеми, разработени от гинеколози, които включват прием на дуфастон, лекарство, което помага при настъпването и поддържането на бременността.

За какво се предписва Duphaston по време на бременност

Duphaston е лекарство за перорално приложение на таблетки. Има гестагенна активност срещу лигавицата на матката (аналогично на естествения прогестерон).

Това лекарство се приема добре от тялото на жената, без да влияе на здравето на черния дроб, докато нормализира състоянието на ендометриума на матката, без да нарушава процеса на менструация и овулация.

Това увеличава шансовете за успешно зачеване, намалявайки риска от спонтанен аборт и избледняване на бременността..

Duphaston, за разлика от своите колеги, няма седативен ефект върху нервната система, не влияе на тонуса на матката и няма анаболен, естрогенен и кортикоиден ефект. Когато се приема, той почти не предизвиква странични ефекти и повишава устойчивостта на нервните тъкани към увреждащи фактори.

Прием на Duphaston по време на бременност

Обикновено дуфастон се предписва в ранните етапи на бременността или дори от етапа на планиране на бременността и продължава да се приема от момента на зачеването.

Предписването на лекарството се прави от гинеколог и в повечето случаи лекарството е показано, за да се поддържа и безопасно удължава бременността до момента, когато плацентата поеме функциите на синтеза на хормони.

Duphaston по време на бременност може да се използва и когато има заплаха от неговото прекратяване, за да се предотвратят спонтанни аборти по време на ICSI или IVF процедури, с предишни аборти в ранните етапи или ако има анамнеза за замразена бременност.

Ако лекарството се използва според указанията на лекар, въпросът дали е възможно да се пие диуфастон по време на бременност дори не възниква - директно е посочено.

Как влияе на бременността

С многогодишни изследвания на лекарството се потвърждават положителните аспекти на приема на дуфастон по време на бременност.

При използване на дуфастон се разкрива значително намаляване на процента на спонтанен аборт през първите седмици на бременността, както и рисковете от фетални малформации и различни аномалии на плацентата.

Допълнителното снабдяване с прогестерон може да помогне на региона на плацентата да създаде хормонален, хранителен и кислороден баланс за плода.

Поради това децата, родени на фона на приемането на дуфастон, имат нормално тегло, физическо и психо-емоционално здраве при раждането..

Опасен ли е Duphaston по време на бременност?

Всички лекарства могат да станат опасни при неконтролирана употреба или самолечение, което важи и за дюфастона.

Според статистиката за приемането на лекарството, дълго време от употребата му в акушерството и гинекологията, не е имало нито един случай на вредно и отрицателно въздействие на дуфастон върху процесите на зачеване или върху раждането на плода..

Освен това, понякога без това лекарство, бременността просто ще бъде изложена на риск и е жизненоважно за пълното развитие на плода през първия триместър..

Естествено, лекарството трябва да се приема под наблюдението на лекар и при определяне нивото на хормоните в кръвта на жената, с по-нататъшното му правилно анулиране във времето.

Дюфастон се приема през устата и когато се абсорбира в кръвта, има селективен ефект върху ендометриума на матката, което помага да се предотврати прекомерният му растеж или дегенерация на ендометриалните клетки в злокачествени клетки с излишък на естроген в тялото.

Дюфастон няма контрацептивни ефекти, не е в състояние да инхибира овулацията и да наруши менструалните функции, но помага чудесно при бременност.

Лекарството се абсорбира много добре от червата в кръвта, достигайки максималната концентрация в кръвта за около два до три часа. Лекарството се метаболизира в черния дроб, без да уврежда функциите му, и се екскретира през бъбреците в продължение на два дни.

Това ви позволява да поддържате стабилната му концентрация в кръвта на желаното ниво през целия курс на лечение.

Как да приемате Duphaston по време на бременност?

Лекарят ще разработи правилния режим на прием на лекарството въз основа на проблема, който пречи на нормалното начало или протичане на бременността.

Ако това е свръхрастеж на ендометриална тъкан, обикновено се предписва на таблетка два до три пъти на ден, от последния ден на менструацията до 25-ия ден от цикъла, или непрекъснато приложение на лекарството.

Ако това е неуспех на втората фаза на цикъла (лутеалната), лекарството се предписва от деня на овулацията до 25-ия ден от цикъла. Обикновено, за да се подготви за успешна бременност, приемът се извършва до шест месеца подред и когато настъпи успешно зачеване, дори през първия триместър на бременността, той вече е непрекъснат.

Ако дуфастон се използва със заплаха от спонтанен аборт, обикновено се предписват 4 таблетки наведнъж, а след това една три пъти на ден, докато заплахата свърши.

Как да пиете диуфастон по време на бременност - лекарят ще ви предпише, ако е назначен преди бременността, назначаването му е задължително до 16 седмици от бременността.

Точната доза се определя от лекаря, въз основа на степента на заплаха и нивото на прогестерон в кръвта на бременната жена.

Ако прогестеронът не е бил използван преди бременност или е имало рязък спад по време на бременността, назначаването на дуфастон може да продължи до 24-25 седмици от бременността по решение на лекаря.

Лекарството обикновено се използва през първия триместър, за да може плодът успешно да имплантира и да се формира плацентата.

Но според показанията е възможно да се използва дюфастон през втория триместър за предотвратяване на спонтанен аборт, а понякога и третия. Но след 36 седмици от бременността, лекарството винаги се отменя..

Ако лекарството е пропуснато - какво да правя?

Разбира се, по-добре е да не пропускате приема на лекарството, но предвид кумулативните му ефекти, това не е критично.

Ако са изминали повече от шест часа, не е необходимо да приемате допълнителна доза, продължете да приемате лекарството както обикновено.

Опитайте се да не пропускате приема на лекарството, като се придържате към едно и също време. Това ще поддържа оптимално високи концентрации на веществото в кръвната плазма..

Отмяна на дуфастон по време на бременност

Лекарството се оттегля постепенно и лекарят ще ви каже как да намалите дозата на дуфастон по време на бременност.

Обикновено се извършва постепенно намаляване на дозата от 0,5 таблетки на седмица, така че да няма рязък скок в хормоналните нива и неуспех на бременността.

Например, когато приемате две таблетки на ден, дозата се намалява до 1,5 таблетки, а след това седмица по-късно до една. Дозата постепенно се намалява до нищо.

Отмяната на лекарството се извършва само по препоръка на лекар с нормални здравни показатели и стабилизиране на нивото на хормоните в кръвта на жената. Отмяната понякога се прави няколко седмици предварително, за да няма негативни явления и това е важно да се помни.

Дюфастон: странични ефекти по време на бременност

Нежеланите реакции в резултат на приема на дуфастон са редки и обикновено се коригират лесно чрез промяна на дозата на лекарството..

Когато приемате лекарството в ниски дози, може да има мазнини и леки кръвоизливи, които се елиминират с увеличаване на дозите. Чувствителността на млечните жлези може да се увеличи, да се появят главоболие или епигастрална болка.

Редки могат да бъдат кожни обриви, подуване на краката или ръцете, промени в либидото (намаляване или увеличаване). Като цяло това е изключително рядко и лекарството се понася много добре..

Може ли Дюфастон да прекъсне бременност?

Дюфастон е синтетичен аналог на хормона на жълтото тяло на бременността, няма контрацептивни и абортивни ефекти. Не се отнася за аборт.

Противопоказания за прием

Основното противопоказание за прием е индивидуалната непоносимост към лекарството и алергичните реакции към приема му.

Също така, лекарството не се предписва при редки синдроми на Ротор и Дъбин-Джоунс, тежко увреждане на черния дроб, злокачествени тумори на гърдата и репродуктивните органи.

Много внимателно предписвайте лекарството за тромбофлебит и склонност към тромбоза.

ДЮФАСТОН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Дюфастон по време на бременност

Дълго време гинеколозите използват хормоналното лекарство Duphaston в своята практика. Препоръчително е да го пиете не само за http://www.mymummy.ru/zdorove/endometrioz-simptomy.html и нередовна менструация, но и за http://www.mymummy.ru/planirovanie/planirovanie-beremennosti.html. Защо това лекарство е толкова популярно и може ли бременността наистина да настъпи на фона на Duphaston?

Как действа Duphaston по време на бременност?

За да разберете как Duphaston влияе върху бременността, трябва да се запознаете с неговите компоненти. Лекарството съдържа дидрогестерон, който е синтетичен хормон, подобен на естествения прогестерон. Обикновено е необходимо, за да се подготви ендометриума на матката за бременност, а след настъпването му прогестеронът помага за запазването на яйцеклетката. Този хормон се нарича "хормон на бременността", тъй като се произвежда от жълтото тяло на яйчниците http://www.mymummy.ru/planirovanie/menstrualnyj-cikl.html. Ако бременността не настъпи, концентрацията на прогестерон намалява, а по време на зачеването, напротив, се увеличава, тъй като плацентата започва да я произвежда.
В допълнение, хормонът е необходим за натрупване на мазнини в тялото на бременна жена (в края на краищата тя все още трябва да храни детето), отпускане на мускулите на червата и матката. Развитието и подготовката на млечните жлези за хранене също зависи от прогестерона.
Ясно е, че липсата на този важен хормон влияе негативно на здравето на жената. Едната част не може да забременее, докато другата страда от постоянна http://www.mymummy.ru/pregnancy/vykidysh-simptomy.html. За да поправят ситуацията, гинеколозите предписват Duphaston по време на бременност и планиране. Синтетичният хормон замества естествения, изпълнявайки всички функции, които са насочени към поддържане и поддържане на бременността.

Трябва ли всеки да пие Duphaston по време на бременност?

Duphaston по време на бременност може да се предписва само на тези жени, които са претърпели обичайния аборт или http://www.mymummy.ru/pregnancy/zamershaya-beremennost-priznaki.html. В същото време един случай на прекъсната бременност все още не говори за обичайния спонтанен аборт. Ясно е, че това събитие носи много болка и страдание на всяка жена, но не си струва да пиете Дуфастон в началото на бременността "за всеки случай".
Обикновено това лекарство се предписва дори на етапа на планиране на бременността, поради което трябва да се вземат тестове за прогестерон в организма, преди да се вземе. И едва след като е доказано, че нивото му е намалено, диуфастон се предписва по време на бременност. За да се получат надеждни резултати на нивото на хормона, анализът се взема в средата на втората фаза на менструалния цикъл (http://www.mymummy.ru/planirovanie/ovulyatsiya-rasschitat.html), така че жената трябва да проследява овулацията в продължение на поне три цикъла. По-добре е да дарявате кръв в няколко лаборатории наведнъж.
Невъзможно е да се свържат всички случаи на спонтанни аборти и http://www.mymummy.ru/planirovanie/besplodie.html с липса на прогестерон. Има много заболявания, които могат да причинят спонтанен аборт. Инфекциите, стресът, възпалителните заболявания са не по-малко опасни за жената, която иска да има деца.
Още веднъж искам да повторя, че не можете да започнете да приемате Duphaston по време на бременност или на етапа на планиране без задълбочен предварителен преглед.
Много лекари обикновено са против употребата на това лекарство, но има дами, които противно на мнението на експертите искат да пият Дюфастон сами „за всеки случай“. Трябва да се помни, че лекарството принадлежи към групата на синтетичните хормони и неговият излишък или неконтролирано поглъщане може значително да навреди на жената. Възможно е веднага да няма забележими промени, но в далечното време това ще доведе до метаболитен отказ.

Как да пиете Duphaston по време на бременност?

Обикновено Duphaston се предписва на етапа на планиране на бременността за 3-6 цикъла от 11 до 25 дни. Но това се отнася за жени, които имат менструален цикъл, който продължава 28 дни. Ако бременността настъпи след Duphaston, тогава трябва да продължите да го пиете, тъй като рязкото намаляване на прогестерона в кръвта ще доведе до спонтанен аборт. Дозировката на Duphaston по време на бременност е 20 mg на ден, т.е. 1 таблетка 2 пъти на ден. Трябва да е същото преди бременността. Отмяната на Duphaston по време на бременност трябва да бъде постепенна, това се случва около двадесетата седмица. За някои жени лекарите препоръчват да спрат приема на лекарството на адрес http://www.mymummy.ru/pregnancy/16-nedelya-beremennosti.html.
Това не е универсален режим на лечение, следователно само компетентен лекар може да даде цялата информация за това как да приемате Дуфатон по време на бременност. Жена в позиция трябва да бъде под неговия строг контрол. Не трябва да пиете това лекарство, ако гинекологът го е предписал само въз основа на разпит. За да се изясни причината за безплодие или спонтанен аборт, се прави хормонален тест (задължително!).
Ако има опасност от спонтанен аборт, може да се предписват 40 mg от лекарството наведнъж, последвано от намаляване на дозата. Може да се наложи коригиране на дозата, която зависи от състоянието на вагиналния епител по време на колпоцитология.

Безопасен ли е Duphaston по време на бременност?

Безопасността на Duphaston е противоречива. Ние вярваме, че това лекарство няма отрицателен ефект върху тялото на майката и плода. Нито в брошурите, нито в инструкциите ще намерите информация, че след приемането на Duphaston са забелязани някакви негативни последици, но чуждестранните лекари мислят по различен начин. През 2008 г. лекарството е прекратено във Великобритания по търговски причини. В обяснението се казва, че ефектът на дуфастон върху бременността не е проучен правилно, а се основава само на теоретични данни. http://www.mhra.gov.uk/Publications/index.htm
В допълнение, инструкциите на английски език, които са много различни от инструкциите на руски език, казват, че дуфастон не може да се използва по време на бременност, както и при планиране на бременност! Има и такава информация, че Дюфастон може да има тератогенен ефект върху плода..
http://www.nps.org.au/__data/assets/pdf_file/0005/16547/smcdupha30807.pdf

Ако една жена започне да пие Дюфастон с надеждата да забременее, това трябва да се прави строго в съответствие с овулацията, тъй като при потискане на овулацията може да се получи контрацептивен ефект. Много жени забременяха след отмяна на диуфастона, тоест просто спряха да го пият поради липса на ефект и след това лесно забременяха.

Дюфастон по време на бременност и планиране, как да приемате, отмяна по време на бременност

В момента значителен брой жени са изправени пред проблеми с зачеването на дете и / или по време на бременност. Един от факторите, причиняващи тази патология, е хормоналният дисбаланс, по-специално производството на прогестерон. За да разрешат тези проблеми, лекарите отдавна прибягват до лекарства като дюфастон или сутрин.

Справяне с прогестерона

Прогестеронът е стероиден хормон, произведен в тялото на жената от яйчниците и надбъбречните жлези. Ролята, която прогестеронът играе във функционирането на репродуктивната сфера, е незаменима, нивото на този хормон определя менструалния цикъл, оплождането и по-нататъшната бременност.

Както знаете, менструалният цикъл е разделен на 2 фази: фоликуларна (пролиферативна) и лутеална (секреторна).

 • През първата половина на цикъла доминират естрогените, под въздействието на които доминиращият фоликул узрява.
 • По време на овулацията (разкъсване на основния фоликул) съдържанието на прогестерон достига пик, „новосъздаденото“ яйцеклетка напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба. На мястото на спукания фоликул се образува жълто тяло, което поддържа нивото на прогестерон (синтезира) при предишните фигури.
 • Под действието на описания хормон се случват секреторни промени във функционалния слой на маточната лигавица, той се сгъстява, разхлабва, кръвоснабдяването в него се увеличава.

Всички описани процеси са предназначени да създадат благоприятни условия за въвеждане или имплантиране на яйцеклетка, оплодена по това време. Ако е настъпило зачеване, тогава жълтото тяло продължава да функционира в същия режим, поддържайки съдържанието на прогестерон на постоянно ниво. Това се дължи на свойствата на хормона:

 • Той поддържа секреторните промени в ендометриума, необходими за по-нататъшното прогресиране на бременността,
 • Потиска контракциите на матката, като по този начин предотвратява отхвърлянето на яйцеклетката.
 • Прогестеронът засяга развитието на тъканите, предимно млечните жлези, и ги подготвя за кърмене.
 • Също така, хормонът има някакъв седативен ефект, инхибира активността и ярките емоции на жената и стимулира растежа и разтягането на матката с увеличаване на гестационния период.

Поради изброените „способности“ на прогестерона той се нарича хормон на бременността. В действителност, с недостатъчното му съдържание, не е възможно нито оплождането, нито по-нататъшното развитие на бременността. Намаленото съдържание на прогестерон в кръвта показва или неуспех на втората фаза на цикъла, или намалена функция на жълтото тяло или плацентата.

Липсата на хормон може да се прояви чрез междуменструално кървене (виж отделяне в средата на цикъла), заплаха от прекъсване на бременността и забавяне на вътрематочния растеж.

Планиране на бременността

На етапа на планиране на бременността жената е изправена пред необходимостта не само да поддържа здравословен начин на живот, но и да приема определени лекарства.

 • Фолиева киселина - известно е, че три месеца преди бременността се препоръчва да започнете да приемате фолиева киселина (вижте фолиева киселина по време на бременност и преди), тази мярка е отлична профилактика на дефекти на феталната нервна тръба.
 • Дюфастон - в някои случаи лекарите настоятелно препоръчват започването на т. Нар. Профилактично приложение на дюфастон (вж. Дюфастон за повикване на менструация).

При планиране на бременност Duphaston се предписва само ако има определени индикации. Това е или провалът на втората фаза на цикъла, или съществуващата аденомиоза, на фона на която една жена, ако забременее, рядко носи дете.

Тоест, в анамнезата на бъдещата майка има тъжно преживяване на прекъсната бременност и спонтанният аборт се повтаря няколко пъти. В този случай те говорят за обичайния спонтанен аборт и след задълбочен преглед на жената и установяване на всички причини за прекъсване на бременността се взема решение за предписване на хормонално лекарство - дюфастон на етапа на планиране.

Как се предписва дуфастон?

Като се има предвид, че дуфастонът е синтетичен аналог на прогестерона, съответно приемът му трябва да падне във втората фаза на менструалния цикъл, когато дойде времето за прогестерон. Duphaston се предлага в таблетки от 10 mg и обикновено приемът му при планиране на бременност не надвишава една таблетка на ден..

Няма специален режим за приемане на лекарството, лекарят предписва как да приемате дюфастон във всеки отделен случай, като разработва индивидуален режим.

 • Приемът на лекарството трябва да започне в деня след овулацията, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, той се приема от 11 до 25 дни от цикъла в продължение на поне 6 месеца.
 • През посочения период от време, жената, като правило, забременява.

Но ако, например, през третия месец от приема на лекарството, менструацията изведнъж не дойде? Така че, трябва да направите тест за бременност. В крайна сметка за тази цел беше предписана терапия с диуфастон. Положителен ли е тестът? Не бързайте да се откажете от приема на лекарството, то ще трябва да продължи до 16 седмици от бременността, когато се формира плацентата и започва производството на собствен прогестерон.

Трябва да се добави, че дуфастонът не влияе неблагоприятно върху плода, не влияе върху съсирването на кръвта, метаболизма на липидите и въглехидратите и не засяга жлезите с вътрешна секреция. Тоест бременността, настъпила след дуфастон, протича по същия начин като нормалната бременност..

Странични ефекти

Но човек не може да не каже за страничните ефекти на лекарството. В някои случаи има:

 • мигренозно главоболие или световъртеж
 • реакции от страна на хепатобилиарната система (жълтеница, слабост, леки коремни болки)
 • алергични реакции към компонентите на лекарството под формата на уртикария.

Ако по време на приема на диуфастон се получи пробивно маточно кървене, тогава просто трябва да увеличите дозата на приема на лекарството.

Бременност и дуфастон

И така, бременността дойде на фона на приема на дюфастон на етапа на планиране, какво следва?

И тогава лекарят, който ще наблюдава прогресирането на бременността, ще препоръча да продължите да приемате лекарството известно време, както вече споменахме, до 16 седмици.

Защо? Тъй като нямаше достатъчно прогестерон във втората фаза на менструалния цикъл дори преди бременността, ще има известен дефицит през първите седмици. Следователно не можете да се откажете от приема на лекарството, в противен случай случаят може да завърши тъжно.

Защо е необходим дуфастон по време на бременност?

След това, че той ще компенсира липсата на прогестерон, тоест ще поеме неговите функции. Дюфастон ще поддържа дейността на жълтото тяло, ще отпуска мускулите на матката и ще има имуносупресивен ефект, така че тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект и да не го изхвърля. В допълнение, лекарството е необходимо за развитието на млечните жлези, подготвяйки ги за кърмене..

В какви случаи се предписва дуфастон по време на бременност?

 • Първо, като продължение на лекарството по време на планирането,
 • второ, ако по време на тази бременност има признаци на възникващ спонтанен аборт, потвърдено от хормонални проучвания за липса на прогестерон,
 • трето, диуфастон задължително се предписва след процедурата за ин витро оплождане, като поддържаща бременност терапия.

Как се приема дуфастон по време на бременност?

Всичко зависи от ситуацията, тежестта на клиничните прояви на дефицит на прогестерон - спонтанен аборт, толерантност, възраст на жената, анамнеза и много други фактори. В случай на очевидни признаци на заплаха от прекъсване на бременността, дозата на лекарството може да се увеличи до 4 таблетки на ден, т.е. 40 mg дневно. Разбира се, цената на дюфастона е висока, но играта си струва свещта, нали? Но бих искал да успокоя бъдещите майки, от момента, в който лекарството започна да се използва, признаците на заплашителен аборт в ранните етапи изчезват много бързо, кървенето от гениталния тракт изчезва, болката изчезва и благосъстоянието на жената се подобрява значително.

Колко време отнема приема на дуфастон?

Лекарството трябва да се приема, докато ситуацията се стабилизира и няма очевидна или скрита заплаха от бременност. Обикновено необходимостта от диуфастон изчезва след 16 седмици от бременността (вж. Изчисляването на гестационната възраст по седмици), но в някои случаи заплахата от прекратяване може да възникне на по-късна дата, така че се приема до 20 седмици. кръг на заплаха и постепенно.

Да предположим, че една жена е "ходила" по четири таблетки на ден, което означава, че в рамките на една седмица дозата на дуфастон се намалява с 10 mg, т.е. 3 таблетки остават дневно. Ако по време на една седмица прием на лекарството в такава доза, бременността се развива нормално, то през следващата доза се намалява с още 10 mg, оставяйки 2 таблетки.

Отново се наблюдава бременността, като се приемат 20 mg на ден в продължение на 7 дни, ако в този случай няма признаци на заплаха, остава една таблетка с последващо завършване на приема на лекарството.

Няколко думи за Утрожестан

Говорейки за дуфастона и неговата роля при планирането на бременността, както и за успешното развитие на настъпването на бременността, не бива да се забравя и за „конкурента“, тоест за сутринта.

Аналог на Duphaston - Utrozhestan също е аналог на прогестерон и се произвежда от растителни материали. Следователно, той се използва успешно в същите ситуации като диуфастон. Безполезно е да се спори кое лекарство е по-добро, ролята им е една и съща. Но на кое лекарство да се даде предпочитание по време на бременност, лекарят решава и само той.

Форма на освобождаване - Utrozhestan се предлага в капсули, в които активното вещество може да бъде различно, или 100 mg, или 200 mg.

Когато се планира бременност, сутрешното гадене се предписва на втория етап от менструалния цикъл, обикновено в доза от 200 mg на ден. Лекарството осъществява прехода на ендометриума от фазата на секреция към фазата на пролиферация и в случай на оплождане маточната лигавица е подготвена за приемане на яйцеклетката, тоест я разхлабва, удебелява, подобрява кръвоснабдяването. В допълнение, лекарството потиска възбудимостта както на мускулите на матката, така и на фалопиевите тръби, а също така стимулира растежа на секреторната тъкан на млечните жлези, подготвяйки ги за лактация..

По време на периода на бременността се предписва сутрин, започвайки от факта на установяване на зачеването до края на втория триместър. Дозировката на лекарството зависи също от клиничната ситуация и тежестта на признаците на заплаха от прекъсване. Обикновено лекарството се приема два пъти дневно, от 200 до 600 mg.

Съществената разлика между Utrozhestan и Duphaston е, че Utrozhestan може да се приема не само през устата, но и да се вкарва във влагалището. Този метод на приложение е още по-ефективен, тъй като активното вещество, заобикаляйки черния дроб, незабавно навлиза в кръвния поток и започва своя благоприятен ефект. Този метод на приложение е много удобен за жени с токсикоза, когато повръщането не позволява задържане дори на глътка вода в стомаха..

Недостатъци на лекарството - Но има и известен недостатък на лекарството. Той причинява седация, която не се наблюдава при употребата на дуфастон. Утрожестан, подобно на последната инстанция, не влияе върху метаболизма на мазнините и въглехидратите и е абсолютно безопасен за нероденото бебе. По време на кърмене обаче лекарството трябва да бъде прекратено, тъй като преминава в млякото.

Страничните ефекти включват алергични реакции, летаргия и сънливост (седация), замаяност и чернодробни реакции (жълтеница). Отмяната на лекарството се предписва постепенно, по същия начин като диуфастон.

Дюфастон по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Нека да поговорим дали наистина е необходимо да приемате дуфастон по време на бременност.

За съжаление много жени изпитват затруднения при зачеването и носенето на дете. Според статистиката подобни проблеми се срещат сред 15-20% от семейните двойки. Но трябва да отдадем почит на съвременния напредък в медицината, много такива проблеми се решават успешно чрез назначаването на квалифицирано подходящо лечение..

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Ако в организма има дефицит на естествен прогестерон, обикновено се предписва едно от лекарствата, за да се компенсира дефицитът на този жизненоважен хормон. Най-популярни са дюфастонът и бременността по време на бременност. Нека анализираме споменатите лекарства отделно.

Duphaston е лекарство за вътрешна употреба, има прогестагенна активност по отношение на лигавицата на матката. Перфектно се възприема от тялото, не влияе на здравето на черния дроб, нормализира състоянието на ендометриоидната тъкан, не нарушава началото на менструалния и овулаторния период, увеличава шансовете за успешно зачеване, намалява риска от спонтанен аборт и замразена бременност.

Различава се от урожестан по това, че дуфастонът няма транквилиращ ефект върху нервната система, не е токолитик. Не предизвиква естрогенни, кортикостероидни и анаболни ефекти върху тялото.

За разлика от диуфастона, който има дидрогестерон в състава си, лекарството утрожестан се състои от активното вещество прогестерон. Това е хормон, произведен в жълтото тяло, плацентата и надбъбречните жлези. Прогестеронът и дидрогестеронът имат различни химични структури поради само една метилова група, поради което не са регистрирани значителни разлики в действието на лекарствата.

Utrozhestan има предимство във формата на освобождаване: капсулите могат да се приемат през устата или, при токсикоза и проблеми с храносмилателната система, вместо супозитории интравагинално.

Дюфастон повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към увреждащи фактори. Всъщност не причинява нежелани реакции и няма андрогенен ефект..

Duphaston и metipred по време на бременност

Metipred е препарат от хормона на надбъбречната кора, метилпреднизолон. Той е активен глюкокортикостероид, използван при планиране на бременността, главно като инхибитор на мъжките полови хормони или като имуносупресор.

Имуносупресивните свойства на metipred правят възможно употребата на лекарството по време на раждане, с опасността от вероятност за отхвърляне на плода от прекалено активни защитни сили на организма. Метилпреднизолон изкуствено потиска имунната система, като по този начин допринася за запазването на бременността.

Също така, важно свойство на metipred в случай на планирано зачеване се счита за намаляване на лекарството при вероятността от образуване на адхезивна болест при различни възпаления. Metipred има и противовъзпалителен ефект, освен това осигурява баланс на всички видове метаболизъм - вода, минерали, мазнини, протеини и въглехидрати.

Duphaston и metipred се допълват по време на бременност, създавайки благоприятен фон за развитието и протичането на бременността, увеличавайки шансовете на жената за безопасно раждане на дете.

Divigel и duphaston по време на бременност

Divigel и Duphaston по време на бременност са доста често срещана комбинация от лекарства, тъй като необходимият баланс на прогестерон и естрогени е изключително важен за успешното зачеване. Липсата на прогестерон се компенсира от назначаването на дуфастон, а дефицитът на естрадиол се попълва от Divigel.

Divigel е естрадиолов препарат, произведен под формата на дозиран гел, който се нанася на тънък слой директно върху кожата. Когато веществото се нанесе, алкохолът се изпарява бързо и хормонът се абсорбира в кожата, прониквайки в кръвта. Тази употреба на агента ви позволява да премахнете ефекта на ензимите върху лекарството по време на преминаването му през стомашно-чревния тракт, както и да избегнете началния етап на чернодробния метаболизъм.

В процеса на комбинираната употреба на Divigel и Duphaston се препоръчва да се извършва периодичен кръвен тест за съдържанието на естроген и прогестоген.

Дали да се пие дуфастон по време на бременност?

Дали да се пие дюфастон по време на бременност, се решава изключително от гинеколога. В повечето случаи дидрогестеронът, който е част от лекарството, в правилните дози допринася за запазването и успешния ход на бременността, което води до нормалното съдържание на прогестерон в кръвта.

Duphaston може да се предписва, когато има заплаха от прекъсване на бременността, за предотвратяване на спонтанен аборт по време на изкуствено осеменяване и ин витро оплождане, особено ако такива случаи вече са настъпили при жена.

Ако дуфастон се предписва и приема под наблюдението на специалист, той може и трябва да се използва по време на бременност.

Влияние на дуфастон върху бременността

Многократно провежданите научни изследвания за пореден път потвърждават, че ефектът на дуфастона върху бременността е предимно благоприятен. Това лекарство като че ли "подготвя почвата" за успешното зачеване, привързване и раждане на нероденото дете.

Използването на дуфастон значително намалява процента на спонтанните аборти на бременности през първия триместър, а също така намалява риска от морфологични и функционални нарушения на плода и майчината плацента поради различни патологични процеси.

Приемът на допълнителни дози прогестерон (дидрогестерон) в организма помага на плацентарната мембрана да създава своевременно хормонален, кислороден и хранителен баланс за развиващия се плод. Поради това бебетата, родени по време на приема на лекарството при раждане, имат нормално тегло, физиологично и умствено развитие.

Замразена бременност при използване на дуфастон

Основната функционална цел на дюфастона е да предотврати заплахата от спонтанен аборт и, когато е възможно, да я запази.

Ако се открият признаци на замразена бременност, дюфастонът се анулира, за да се освободи тялото естествено от следи от неуспешния процес. Само по себе си това лекарство не може да предизвика замръзване на плода, а напротив, създава предпоставки за нормалното протичане на бременността и пълното развитие на нероденото дете. Дюфастон се счита за лекарство номер 1, когато бременността е застрашена и това е доказано неведнъж от водещите експерти в света..

Duphaston за прекъсване на бременност

Duphaston е препарат на хормона на жълтото тяло на яйчниците, надбъбречните жлези и плацентата прогестерон, който по никакъв начин не е контрацептив или средство за прекъсване на бременността. Дидрогестеронът е предназначен да запази бременността и да помогне за справяне с всякакви заплахи от прекратяване..

Дюфастон с извънматочна бременност

По време на извънматочна бременност яйцеклетката започва да се развива извън матката. С прогресивния растеж на процеса съществува опасност от разкъсване на органа, в който се развива бременността.

При диагностициране на извънматочна бременност всички лекарства, включително диуфастон, се прекратяват и се определя количеството на необходимата хирургическа интервенция.

Дюфастон като лекарство няма провокиращ ефект върху развитието на извънматочна бременност. Развитието му се определя от напълно различни фактори, например запушване на фалопиевите тръби, наличие на възпалителни процеси в репродуктивните органи, сраствания или аномалии в структурата на гениталните органи.

Дюфастон по време на бременност с мазка

Когато бременността започне, жените могат да забележат кафеникаво отделяне. На 1-2 седмици от бременността това може да се обясни с опит на организма да се възстанови в ново състояние, когато настъпи радикална промяна в хормоналния фон.

Но не забравяйте, че зацапването може да бъде страшен симптом на предстоящ спонтанен аборт или рязък спад в нивото на хормоните в кръвта. При най-малката възможност да се спаси бременността, на жената ще бъде предписан диуфастон или друго прогестагенно лекарство, за да се спре заплахата от спонтанен аборт.

Дюфастон с миома по време на бременност

Как действа дуфастон върху доброкачествен тумор, по-специално върху миома? Този проблем все още не е проучен адекватно. Експертите обаче са склонни да приемат, че прогестеронът, приет над терапевтичната доза, благоприятства увеличаването на съществуващите маточни миоми. В същото време прогестероновите лекарства в ниски дози, напротив, инхибират неговия растеж и развитие..

Трябва да се отбележи, че дуфастон с миома по време на бременност трябва да се предписва само строго индивидуално, в съответствие с данните и индикациите, сравнявайки риска от усложнения и възможните ползи за нормалния ход на бременността.

Вреден ли е дуфастон по време на бременност?

Въпреки някои единични негативни коментари за лечението с диуфастон, които могат да бъдат намерени главно в социалните мрежи, експертите все още смятат, че лекарството е абсолютно безопасно и безвредно по време на бременност. Научната статистика за много години на използване на дуфастон в гинекологията и репродуктивната медицина не описва нито един случай на отрицателен ефект на лекарството върху процеса на зачеване и раждане на плода. Duphaston абсолютно не е вреден по време на бременност и понякога е просто необходим за нормалното развитие на бебето. Естествено, когато се приема, е необходимо да се контролира хормоналното ниво в кръвта на бременна жена..

Инструкции за Duphaston по време на бременност

Duphaston, когато се използва вътрешно, има селективен ефект върху ендометриума, като същевременно предотвратява съществуващата опасност от прекомерна пролиферация на ендометриума или злокачествено заболяване на здрави клетки поради излишък на естроген.

Дюфастон няма контрацептивни способности, не инхибира процеса на овулация и не нарушава менструалния процес.

Лекарството се абсорбира лесно в стомашно-чревния тракт, най-високата концентрация се наблюдава в рамките на два часа след приема на хапчето. Метаболизмът се проявява в черния дроб, отделя се от тялото главно през бъбреците, като периодът на екскреция е до три дни.

Прием на Дюфастон по време на бременност:

 • с пролиферация на тъкан, подобна на ендометри, приемайте по 1 таблетка 2 до 3 пъти на ден, от последния ден на менструацията до 25-ия ден от цикъла или постоянно;
 • в случай на недостатъчност на лутеалната фаза, 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от цикъла. Препоръчва се прием от 6 поредни месеца, както и при успешно зачеване през първия триместър на бременността;
 • със заплаха от спонтанен аборт, приемайте 4 таблетки наведнъж, след това 1 таблетка 3 пъти на ден, докато заплахата приключи;
 • при лечение и профилактика на маточно кървене, приемайте по 1 таблетка 2 пъти дневно в продължение на една седмица.

Дозата на дуфастон по време на бременност се определя изключително от гинеколог въз основа на диагнозата, клиничните симптоми и задължителен кръвен тест за съдържанието на естрогенни и прогестогенни хормони.

Как да приемате дуфастон по време на бременност?

Ако диуфастон е предписан дори преди началото на бременността, приемът му продължава непременно до 16 седмици. Приетата доза се изчислява от лекаря въз основа на нивото на прогестерон в кръвта на пациента.

Ако бъдещата майка не е използвала прогестеронови препарати преди бременността и след това се е оказало, че нивото на хормона е намаляло поради някаква причина, тогава в тази ситуация дуфастон също се предписва в съответствие със съдържанието му в кръвта, до 24-25 седмици от бременността.

Колко да се пие диуфастон по време на бременност?

Вашият лекар ще Ви каже за продължителността на употребата на дуфастон по време на бременност, въз основа на резултатите от теста и състоянието на бременната жена. Обикновено лекарството се предписва през първия триместър на бременността за успешното прикрепване на плода и формирането на плацентата. Освен това, според показанията, е възможно да се използва дюфастон през втория триместър за предотвратяване и лечение на заплахата от спонтанен аборт. След 36 седмици от бременността лекарството се преустановява.

Какво да направите, ако сте пропуснали приема на дуфастон по време на бременност?

Ако по време на лечението с дуфастон случайно сте пропуснали една среща (забравили сте, не сте работили или поради друга причина), препоръчително е да изпиете дозата от лекарството, взета в рамките на следващите 6 часа. Ако са изминали повече от 6 часа от необходимия прием, не е необходимо да приемате допълнително хапче, просто продължете да се придържате към обичайния предписан режим на дозиране. И се опитайте да не забравяте за необходимостта да приемате лекарства в бъдеще.!

Как да отмените дуфастон по време на бременност?

Отмяната на дуфастон по време на бременност се извършва постепенно, с бавно намаляване на дозата на лекарството. Например, ако бременна жена е приемала 2 таблетки на ден, тогава тази доза се намалява до 1,5 таблетки, а след седмица до 1 таблетка. Така че приемът на лекарство е леко намален до нула..

Отмяната на употребата на лекарството е възможна само по препоръка на лекуващия лекар, с нормални хормонални нива в кръвта на пациента. Режимът на прекратяване може да продължи няколко седмици.

Трябва да се помни, че рязкото отнемане на каквито и да е хормонални лекарства може да доведе до необратими последици..

Странични ефекти на дуфастон по време на бременност

Страничните ефекти на дуфастон по време на бременност са доста редки и като правило се елиминират чрез коригиране на дозата на лекарството. Когато се използва в малки дози, е възможно дифузно кървене от матката, което изчезва след увеличаване на дозата. Може би увеличаване и болезненост на млечните жлези, спастично главоболие, болка в епигастралната област. По-рядко - кожни обриви в резултат на алергии или натрупване на течности в тъканите, подуване на краката и ръцете. Може да има увеличаване или намаляване на сексуалното желание.

Предозиране на дуфастон по време на бременност

Към момента не са регистрирани случаи на предозиране с диуфастон по време на бременност. При еднократна случайна употреба на лекарството в значителна доза е необходимо да се изплакне стомаха с много вода, да се осигури на жертвата спокойствие, докато неприятните симптоми изчезнат. Може би допълнително предписване на лекарства, действащи върху съществуващите клинични симптоми на отравяне. Няма специални лекарства, които неутрализират погълнатия диуфастон.

Противопоказания за прием на дуфастон по време на бременност

Основното противопоказание за приемане на дуфастон по време на бременност е тенденцията към алергични реакции към някой от компонентите на лекарството. Трябва да внимавате с повишената индивидуална чувствителност на тялото..

Не предписвайте прогестеронови лекарства на пациенти с редки заболявания на Ротор и Дабин-Джоунс, с тежки заболявания и чернодробна дисфункция, със злокачествени новообразувания на млечните жлези и гениталните органи. Пациентите с активна съдова тромбоемболия, както и с тежък тромбофлебит и склонност към тромбоза, се лекуват внимателно.

Обикновено те спират да приемат дуфастон от 36-та седмица на бременността или със замразена и извънматочна бременност, както и с появата на кървене с необясним генезис.

Дюфастон при планиране на бременност

Duphaston се използва широко при планиране на бременност. В крайна сметка именно прогестеронът подготвя ендометриума за имплантиране на яйцеклетка, ускорява неговото развитие, подобрява храненето на тъканите и намалява тонуса на матката. Доказано е също така, че има положителен ефект върху имунното взаимодействие на бъдещата майка и ембриона. Лекарство се предписва за безплодие поради липса на прогестерон, произведен в организма. Това състояние се нарича лутеална недостатъчност на менструалния цикъл..

Обичайният курс на прием на лекарството по време на планирането е най-малко шест месеца.

По правило се приема по 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от менструалния цикъл.

При благоприятно начало на бременността лекарството продължава да се приема, за да се избегнат възможни проблеми: спонтанен аборт или замръзване на плода.

Дюфастон в началото на бременността

Съдържащият се в лекарството дуфастон синтетичен прогестерон играе една от най-важните роли в ранните етапи на бременността. На първо място, той помага на бременна жена при раждането на дете. Лекарството отпуска маточната мускулатура и намалява силата и честотата на нейните контракции, което значително намалява риска от преждевременен спонтанен аборт.

В допълнение, дуфастон блокира имунния отговор на тялото на жената, което избягва унищожаването на развиващия се плод от имунни агенти.

По време на периода на раждане на дете, употребата на лекарството трябва да се извършва под задължителния контрол на хормоналния баланс в тялото и индикаторите на базалната температура.

Дюфастон в края на бременността

Продължителността на употребата на дуфастон директно зависи от хода на бременността. Като правило се използва до 16-20 седмици. През този период завършва образуването на плацентарния слой, който независимо започва синтеза на прогестерон. Понякога, според показанията, приемът на лекарството се отлага, но след 36 седмици назначението се отменя във всеки случай.

Дюфастон в края на бременността няма тератогенен ефект върху плода.

Помага ли дуфастонът за поддържане на бременността? Определено да. Нищо чудно, че прогестеронът, синтетичен аналог на който е част от дюфастона, се нарича „женският хормон на бременността“. Той не само допринася за запазването на плода, но също така подпомага неговото хранене и развитие..

Отзиви за дуфастон по време на бременност

Можете да прочетете много коментари за приемането на дуфастон. Отзивите са много разнообразни, понякога дори диаметрално противоположни в мненията.

Около 30% от жените, приемащи това лекарство, са абсолютно сигурни, че именно той им е позволил да запазят бременността си. Приблизително същият брой жени спорят за целесъобразността на предписването на дюфастон от лекар, без да се позовават на неговата ефективност. Твърденията на жените, че лекарството не може да предотврати спонтанен аборт, заемат третата позиция в списъка. Останалите бременни жени вярват, че е напълно възможно да забременеете и да носите плод без използването на каквито и да е хормонални агенти, включително дуфастон.

Отзиви на лекари за дуфастон по време на бременност

Duphaston се използва за успешното развитие на бременността от поне половин век. През цялото това време лекарството е проучено, тествано и е натрупан ценен опит при използването му в гинекологията и репродуктивната медицина. Duphaston се е утвърдил като високоефективен аналог на прогестерон, който има минимум странични ефекти и противопоказания.

Истинските специалисти по репродукция и гинеколози-ендокринолози недвусмислено считат лекарството за ефективно и необходимо в много ситуации. Неговите ползи за поддържане на бременността са неоспорими..

Отрицателните отзиви, които понякога се срещат в коментарите, често принадлежат на некомпетентни или недостатъчно квалифицирани лекари, които имат малко опит и липса на информация.

Ако вашият лекуващ гинеколог ви предпише хормони, не се страхувайте от това - здравето и безопасността на вашето неродено дете са заложени.

Въпреки това, не приемайте тези лекарства сами; лекарят трябва да ги предпише. Следвайте препоръките на специалист, не се страхувайте да приемате дуфастон по време на бременност и нека периодът на бременността не ви създава проблеми.

"Duphaston" по време на ранна бременност: инструкции за употреба

Те са предпазливи да приемат лекарства по време на бременност, но има лекарства, които не само не увреждат в ранните етапи, но и ви позволяват безопасно да носите бебето. Един от тях е Дюфастън. Такова лекарство се счита за безопасно за плода и най-често се предписва на бъдещи майки през първите месеци на бременността. И основната причина за използването му през този период е заплахата от прекъсване.

Характеристики на лекарството

Лекарството е представено от заоблени изпъкнали таблетки с плътна бяла обвивка. На тяхната повърхност можете да видите риска, при който лекарството, ако е необходимо, е разделено на половинки. Dufaston се продава по лекарско предписание в картонени кутии, съдържащи от 20 до 112 таблетки. Средната цена на малка опаковка (един блистер с 20 таблетки) е 500-600 рубли.

Действието на лекарството се осигурява от вещество, наречено дидрогестерон. Количеството му във всяка таблетка е 10 mg. Сред допълнителните компоненти на лекарството са хипромелоза, царевично нишесте, лактоза под формата на монохидрат и други съединения. Съхранението на такова лекарство трябва да бъде при стайна температура и умерена влажност. Срок на годност на таблетките - 5 години.

Закон

Терапевтичните ефекти на "Дюфастон" се дължат на сходството на активната му съставка с естествения прогестерон - хормон, който обикновено се синтезира в тялото на жената от жълтото тяло. Този хормон се освобождава във 2-рата фаза на менструалния цикъл, както и по време на бременност, като помага за успешно зачеване и раждане на дете.

Тъй като свойствата и структурата на такива съединения са много сходни, дидрогестеронът е в състояние да замести прогестерона. И следователно приемането на "Дюфастон" помага да се осигури достатъчно ниво на прогестерон, ако това хормонално вещество е в недостиг по някаква причина. Това действие на лекарството се търси както по време на бременност, така и при безплодие, причинено от липса на прогестерон.

След попадане в тялото, дидрогестерон действа върху лигавицата на матката. Благодарение на промените, причинени от нея, яйцеклетката е безопасно имплантирана и бременността се развива нормално. Лекарството се използва за поддържане на нормални хормонални нива, които трябва да бъдат през първия триместър, което осигурява развитието на бременността и предпазва от спонтанен аборт в началото.

Основните положителни характеристики на "Duphaston" включват:

 • няма негативни последици след прием през първия триместър;
 • начало на действие 2 часа след поглъщане;
 • неутрален ефект върху храносмилателния тракт;
 • липса на тератогенни ефекти (лекарството не провокира сериозни малформации).

Дидрогестеронът се екскретира главно с помощта на бъбреците, като напуска женското тяло в рамките на три дни от момента на приложението.

Защо да назначиш рано?

Както вече беше отбелязано, "Duphaston" често се предписва на бременни жени през първия триместър, за да се поддържа бременност, ако има опасност от спонтанен аборт поради рязък спад в нивата на прогестерон. Обикновено това състояние се проявява с хипертоничност на матката, когато жената усеща дърпаща или болезнена болка в пъпа или малко под него. Заплахата от прекъсване може да бъде показана и от появата на кървави изхвърляния, причината за които е отделянето на яйцеклетката.

За да се спре такъв патологичен процес, бъдещата майка се хоспитализира и се предписва синтетичен хормон. Пие се по специална схема, която ви позволява бързо да елиминирате риска от спонтанен аборт и да намалите дискомфортните симптоми, а след това внимателно да го отмените, намалявайки дозата. Лекарството често се приема до 16 седмици, докато плацентата се оформи напълно (по-нататък в нея се получава синтез на прогестерон), но някои жени трябва да го пият до 20–23 седмици или да го отменят дори по-късно.

Необходимостта от по-продължителна употреба на "Duphaston" трябва да бъде определена от лекаря.

Лекарството се предписва не само за заплашващ аборт, когато жената има хипертоничност или кървава цитонамазка, но и в редица други случаи.

 • Ако бъдещата майка има ендометриоза или е диагностицирана с миома на матката. С такива заболявания, "Duphaston" ще помогне за по-доброто фиксиране на ембриона, предотвратява свиването на стените на матката и предотвратява кървенето.
 • Ако пациентът не може да забременее поради липса на прогестерон във втората фаза на менструалния цикъл. В такава ситуация приемът на синтетичен хормон се предписва дори преди зачеването от 14-ия до 25-ия ден от цикъла и ако е настъпила бременност, тогава лекарството продължава през първия триместър.
 • Ако една жена се подготвя за IVF процедура. Превантивното приемане на "Duphaston" ще помогне на ембрионите да имплантират безопасно и ще осигури развитието на бременност след презасаждане.

Как да използвам?

Лекарството се предписва само след преглед и преглед, тъй като терапията при различни състояния е различна. Например, ако една жена е била диагностицирана със заплаха от спонтанен аборт, тогава "Duphaston" често се използва съгласно следната схема:

 • при първата доза бъдещата майка трябва да изпие 4 таблетки едновременно, тоест да получи 40 mg дидрогестерон;
 • след това продължете да приемате 1 таблетка с интервал от 8 часа, докато признаците на заплашен аборт изчезнат;
 • след това лекарството се приема в ефективна доза (подбира се индивидуално) за още 7 дни;
 • след това лекарството постепенно се отменя, намалявайки дневната доза, но с възобновяване на негативните симптоми, "Duphaston" се приема отново в дозировката, при която няма признаци на заплаха (нарича се ефективно).

Ако в миналото една жена е имала проблеми с носенето, което е довело до спонтанен аборт, "Duphaston" се предписва дори преди зачеването и се отменя едва след 20-та седмица. В такава ситуация лекарството се приема два пъти дневно по една таблетка. В случай на IVF бременност, приемането на Duphaston се препоръчва до 10-та седмица в доза от 30 mg на ден. Това са само приблизителни периоди, посочени от производителя в инструкциите, поради което продължителността на употреба за всяка отделна бременна жена може да се различава и се определя от лекуващия лекар.

Таблетката трябва да се поглъща с малко количество тиха вода. Диетата не влияе на времето за прием, следователно е допустимо да се пие лекарството както след хранене, така и на гладно..

Как да анулирам?

За пореден път отбелязваме, че е невъзможно рязкото спиране на приема на Дуфастон. Това може да доведе до повишен тонус на матката, вагинално кървене и спонтанен аборт. Важно е да попитате вашия акушер-гинеколог как да спрете правилно лекарството, но стандартната практика е да намалявате дозата с 5 mg (половин таблетка) веднъж седмично..

Понякога, ако бременната жена приема доста високи дози, тогава намаляването включва премахването на цялото хапче. Средно са необходими 3 седмици, за да спрете приема на лекарството.

След първото намаляване на дозата трябва внимателно да наблюдавате всички промени в състоянието на бъдещата майка. Ако тонусът на матката се е повишил, кървенето от петна е започнало или са се появили други симптоми на заплаха от спонтанен аборт, трябва да се върнете към дозировката на "Дюфастон", която е била преди началото на оттеглянето на лекарството.

Какво друго да вземете предвид, когато приемате?

 • Както всяко лекарство, Duphaston има определени противопоказания. Това е повишена чувствителност към неговите компоненти и тежки чернодробни патологии и проблеми с усвояването на въглехидратите. Ето защо лекарят трябва да предпише това лекарство, като индивидуално подбере необходимата дозировка и схема на употреба..
 • Някои жени изпитват различни нежелани реакции, докато приемат хапчета, включително главоболие, кожни обриви от алергичен характер, подуване, болки в гърдите и гадене. Понякога лекарството причинява и опасни странични ефекти, например, засяга функционирането на черния дроб, провокира хемолиза или тежки алергии. Такива прояви изискват преглед от лекар и отмяна на "Duphaston".
 • Не превишавайте дозата на лекарството. Въпреки че не е имало ситуации, когато предозирането на дадено лекарство е причинило опасни последици, е необходимо да приемате Дуфастон в дозата, определена от специалиста. Приемът на повишена доза може да причини гадене, сънливост, замаяност или повръщане.
 • Въпреки че инструкциите за таблетките показват, че те са съвместими с повечето други лекарства, при използване на друго лечение си струва да се изясни възможността за едновременно приложение с Вашия лекар.

Отзиви

Употребата на "Duphaston" в ранните етапи на бременността обикновено се повлиява положително. Лекарството се нарича ефективно, като се отбелязва, че помага да се поддържа бременност и рядко причинява негативни реакции. Недостатъците на таблетките обикновено се дължат на високата им цена и необходимостта от продължителна употреба, но предвид ефективността, повечето жени считат високата цена за оправдана.

В някои отрицателни отзиви те се оплакват от алергии и други странични ефекти, поради които е трябвало да откажат да приемат.

Какво да заменим?

Един от най-известните аналози на Dufaston е Utrozhestan. Такова лекарство в капсули с доза от 100 и 200 mg се предписва и при липса на прогестерон, тъй като основният му компонент е микронизиран хормон. Лекарството се търси с висок риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане..

Ако жената има изразена ранна токсикоза, капсулите могат да бъдат поставени във влагалището. Недостатъците на "Utrozhestan" включват чести странични ефекти, които се отбелязват от много бременни жени: летаргия, сънливост, влошаване на настроението и т.н. В допълнение, списъкът с противопоказания за лечение с такова лекарство е много по-голям от този на "Duphaston".

За повече информация относно характеристиките на приема на лекарството "Duphaston" по време на бременност вижте следващото видео.