Цезаровото сечение е ефективен съвременен метод в гинекологията, който позволява на бебето да бъде безопасно родено на света. Операцията може да бъде планирана по план или според показанията по време на естественото раждане.

За раждащата жена операцията е свързана с множество послеродилни последици. Особено важно е да се следват препоръките на обслужващия персонал в първите дни след операцията - това ще определи колко бързо ще протече рехабилитацията на майката.

Първият ден след цезаровото сечение, жената след раждането лежи в интензивното отделение, тъй като се нуждае от внимателното внимание на медицинския персонал. Необходимо е да се наблюдава попълването на загубата на кръв, да се предписват лекарства за болка, антибиотици. За да се отървете от болката, от първите часове задължително се приписват аналгетици, за 2-3 дни се прилагат болкоуспокояващи според показанията.

В първите часове след операцията има висок риск от маточно кървене, така че лекарите и медицинските сестри следят отделянето от матката. През първите два часа на майката се инжектират редуциращи матката лекарства, върху стомаха се поставя лед. След анестезия жената може да има възпалено гърло, гадене и понякога повръщане. Хирургическата намеса води до определени последици, с които медицинският персонал и роднините ще помогнат на майката да се справи..

Препоръките за възстановяване са свързани с физическа активност, хранене и настроение на пациента. След като родилката е прехвърлена в редовно отделение, лекарите продължават да я наблюдават, но самата жена трябва да знае как трябва да се държи за бързо възстановяване..

Как да ставам след цезарово сечение

За да се възстанови по-бързо е необходимо да се подобри работата на червата и да се предотврати образуването на сраствания, а за това е изключително важна двигателната активност на майката. Лекарят най-вероятно ще ви напомни, че активирането на следродилната жена трябва да започне през първия ден, когато все още е невъзможно да станете от леглото. Това ще избегне задръствания в белите дробове, чревни парези, нарушения на кръвообращението..

След 6 часа можете да започнете най-простата гимнастика, както и самомасаж на корема и гърдите. Упражненията трябва да се правят с леко свити колене:

 • поглаждайте отстрани и отпред на гърдите, движенията трябва да се правят отдолу нагоре до областта на подмишниците. Използвайте лявата си ръка за масаж на дясната страна и обратно.
 • Поглаждане на корема: изпълнявайте последователно надолу и нагоре косо, повтаряйки структурата на наклонените коремни мускули; надолу и нагоре ректусните коремни мускули; по посока на часовниковата стрелка. Правете тези упражнения за 2-3 минути..
 • Дълбоко дишане в гърдите. За да наблюдавате процеса, поставете длани върху гърдите си. Натискайте леко гърдите си, докато издишвате.
 • Дишайте дълбоко в корема, задържайки областта, където се намира разрезът. При издишване изтеглете стомаха си възможно най-много, докато вдишвате, надуйте стомаха си.
 • Кръгови завъртания на краката без повдигане на петите от леглото: завъртете краката в различни посоки с максимален радиус, огънете краката.
 • Масажирайте лумбалната област, като поставите ръцете си зад гърба в легнало положение.

За да се възстановите по-бързо, трябва да повтаряте упражненията 2-3 пъти на ден..

Изпълнението на оздравителна гимнастика е не само най-краткият път за възстановяване на физическата форма на следродилната жена, това е и отделянето на ендорфини, които са толкова необходими на организма след цезарово сечение и след естествено раждане. Ендорфините имат благоприятен ефект върху психологическото състояние на родилката, намаляват болката, напрежението в гърба и мускулите. Това ще ви улесни да се справите с болезнени усещания, да преодолеете страховете и възможната депресия..

Младите майки стават от леглото за един ден. За да станете правилно от леглото след цезарово сечение, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • преобърнете се настрани, спуснете краката си на пода;
 • облегнете се на ръцете си;
 • след това станете и седнете на леглото.

След като се настроите в позицията, опитайте се да се изправите на крака. Като се има предвид това, най-добре е да се придържате към някого или да се опрете на леглото. Не бързайте да ходите веднага - застанете малко на едно място. След като родилката е свикнала с позицията, тя може да започне да се движи на малки стъпки с бавно темпо..

По-добре е контролът на движенията да се извършва от някой от вашите роднини или медицински персонал. След като сте започнали да ходите малко, почивайте периодично, защото се появява световъртеж от дълго лежане в леглото - родилката може да падне.

Възможно е да носите превръзка след раждането - ходенето с нея не е толкова болезнено, задържа разтегнатите коремни мускули, облекчава натоварването от гръбначния стълб. Не прекалявайте обаче - продължителното носене на превръзката не позволява на коремните мускули да се напрягат сами.

Какво да не се прави след цезарово сечение

Не трябва да се взима душ преди премахването на шевовете и това е не по-рано от седмица по-късно. Самият шев с кърпа не е по-добър сега. Ваната и банята са противопоказани за около 60 дни. Основният индикатор, че можете да посетите баня или сауна, е когато изтичането е спряло и белегът е заздравял.

Не само първите дни, но и първите месеци, жената не може да върши усилена работа около къщата, да вдига тегло над 4 кг, но можете да носите дете. Не трябва да се правят интензивни упражнения, тъй като това може да доведе до отваряне на незарасналия белег..

Следващата бременност е не по-рано от три години след операцията, минималният период е две години. Интимният живот може да започне един и половина до два месеца след раждането, по принцип, както и след раждането по естествен път. Това време е достатъчно, за да заздравее мястото на закрепване на плацентата, а шевът на матката заздравее. Преди да възстановите пълноценния сексуален живот, е изключително важно да помислите за контрацепция, тъй като на родилка след цезарово сечение е абсолютно забранено да ражда през следващите две години.

Вътрематочното устройство не се препоръчва да се инсталира по-рано от 6 месеца след операцията. Абортът след цезарово сечение е забранен, тъй като може да доведе до нарушаване на шева върху матката, тъй като белегът не се е образувал напълно. Погрижете се за здравето си - не забравяйте за всички последици, които могат да възникнат след необмислени действия.

Диета в първите дни

Какво трябва да бъде храненето през първите дни след цезарово сечение? Ограниченията се дължат на факта, че функционирането на червата и пикочно-половата система все още е добре установено. Също така състоянието на матката влияе върху диетата. През първия ден след цезарово сечение се препоръчва да се пие само вода, хранителните вещества влизат в тялото на родилката чрез капкомер. Водата може да бъде негазирана минерална вода или пречистена с добавяне на лимонов сок.

На втория ден можете да ядете:

 • пилешки или месен бульон;
 • зеленчукова супа;
 • варено постно месо, нарязано в блендер;
 • кефир, кисело мляко;
 • нискомаслено извара.

Компотът и слабият чай се добавят към списъка за пиене.

На третия ден жената може да яде парни котлети, каша на вода, сирене. За получаване на витамини се препоръчва да се яде пюре от серията бебешки храни. Нормализирането на изпражненията настъпва средно след 4 дни.

На петия ден можете да преминете към редовно хранене. Не забравяйте за появата на газове, които не е необходимо да се задържат - необходимо е те да изчезнат. За да улесните това, трябва да погладите стомаха си по посока на часовниковата стрелка, докато лежите настрани със свити крака.

Храните, които са твърде студени или горещи, не трябва да се консумират, а твърдите храни се въвеждат постепенно, тъй като те провокират запек. При запек лекарят може да предпише глицеринови супозитории или други лекарства, които не влияят върху качеството на млякото за бебето..

Как бързо да се възстановите от цезарово сечение

Умерената физическа активност ще ви помогне да се възстановите по-бързо. След раждането не можете да ходите първия ден, но трябва да изпълнявате различни упражнения. Първо родилката трябва да се преобърне от една страна на друга, да се отпусне и да напрегне мускулите на седалището, последователно и заедно да сгъва коленете. Завъртете краката си, дръпнете пръстите към себе си.

Такова просто упражнение ще помогне за загряване и възстановяване на тялото след цезарово сечение. Упражненията на Кегел са полезни за матката - ритмично свиване на мускулите на влагалището. Това не само възстановява състоянието на матката, но като цяло укрепва тазовите мускули, което има положителен ефект върху процеса на уриниране..

Шевът след цезарово сечение през първите дни се избърсва ежедневно с антисептични средства. Шевната превръзка също се сменя ежедневно. Премахването на шевовете обикновено се предписва най-малко за една седмица. Средно минават 7-10 дни след раждането, всичко зависи от състоянието на жената. За да избегнете появата на келоиден белег, използвайте Curiosin и Contractubex, които се продават без рецепта в аптека..

Вътрешният шев на матката се разтваря за 2-2,5 месеца.

Що се отнася до менструацията, първата менструация след цезарово сечение идва след същия брой дни, както след естественото раждане. Основният фактор е дали родилката кърми новороденото. Ако отговорът е „да“, тогава менструацията Ви ще изтече не по-рано от 6 месеца след операцията. Ако детето се храни с адаптирано мляко, тогава менструацията може да започне само 2 месеца след раждането на бебето..

Рехабилитацията след цезарово сечение през първите няколко дни се състои главно от умерени упражнения и правилно хранене. След шест месеца можете да започнете да възстановявате първоначалната физическа форма, включително да започнете да изпомпвате коремните мускули. Коремът ще може да се върне в предишното си състояние за период от шест месеца до една година.

Млада майка се препоръчва да се занимава с йога, аеробика, фитнес, флекс през този период. В този случай натоварванията трябва да се изчисляват, като се вземе предвид факта, че детето е отстранено по коремен метод. Консултирайте се с вашия гинеколог и треньор какви натоварвания са приемливи за вас.

Колко дни след цезаровото сечение им е позволено да стават и как да го направят правилно?

 • След операционната
 • Време е за ставане
 • Може ли да има усложнения?

Бременните жени, които ще имат цезарово сечение по определени показания, са напълно разумно притеснени дали процесът на възстановяване на тялото след операцията ще бъде болезнен и дълъг. Това е, което често плаши бъдещите родилки, на които се показва планирано цезарово сечение..

В тази статия ще говорим за това кога можете да станете, да ходите след оперативно раждане и как да го направите правилно..

След операционната

Жена, която току-що е направила цезарово сечение, се нуждае от специални грижи и наблюдение. Следователно, след края на хирургичната интервенция, тя незабавно се транспортира до интензивното отделение..

Тя трябва да лежи в нея няколко часа и ако се появят усложнения, след това няколко дни. Медицинските работници контролират нивото на налягане, температурата на родилката и прилагат контракционни лекарства на час. Те са необходими, тъй като собствената инволюция на матката след хирургичен разрез протича бавно, което е изпълнено с инфекции.

За да се направи болката поносима, след като анестезията най-накрая премине, се предвижда въвеждането на болкоуспокояващи, ако има признаци или страх от инфекция, незабавно се въвеждат антибиотици. За по-добро свиване на матката върху стомаха се прилагат ледени загреватели. Ясно е, че в условията на интензивното отделение никакви движения не са добре дошли, с изключение на движенията на ръцете и главата и дори тогава е много ограничено.

Ако няма усложнения, след 4-6 часа жената може да бъде преместена в редовно отделение в отделението. През първия ден детето може да бъде доведено само за хранене. Оставянето му при майка му, ако рутината на родилния дом предполага съвместен престой на новосформираните майки и новородени, ще бъде само когато жената стане след цезарово сечение.

Време е за ставане

Колкото по-рано жената започне да се занимава с физическа активност след преместването си в редовно отделение, толкова по-добре. По-бързото и успешно възстановяване се очаква да бъде по-високо. Но това не означава, че можете веднага да станете и да тръгнете.

Само 5-6 часа след операцията, една жена може да започне да се мята от една страна на друга, но все още не се издига. Ще боли, но не толкова, колкото изглежда. Самата болка е тъпа, тъй като жената ще получи интрамускулни болкоуспокояващи за 2-3 дни. Първо по час, после по заявка. В този случай страхът е по-силен от болката. Пуерперите се страхуват шевовете да не се разпаднат, да не се спукат. Няма нужда да се страхувате от това. Въпреки че е трудно да се игнорира усещането за дърпане, което шевовете създават, когато се опитвате да се преобърнете на ваша страна, е трудно да се игнорира.

Необходимо е правилно да се обърнете отстрани - първо жената се опитва да обърне горната част на тялото, раменния пояс, а след това постепенно, постепенно издърпва долната част на тялото, като държи превръзката по корем с ръка. Първите преврати ще донесат много неприятни моменти, но с всеки следващ преврат ще се получава по-добре..

След 8-10 часа от края на операцията, ако няма усложнения и стриктни указания от лекаря относно необходимостта да легнете и да не се движите, можете да станете. Но преди да се окаже, че заема повече или по-малко вертикална позиция (обикновено е конвенционално вертикална, тъй като следродилната жена стои с буквата "G", неспособна да се изправи), трябва да се научите да седите.

От легнало положение отстрани, което вече е усвоено, трябва леко да спуснете единия крак от леглото, да легнете там известно време, а след това, като държите стомаха си с дланта си и опряте другата си ръка на леглото, бавно да седнете. Не бързайте да ставате веднага. Седнете половин час, час, докато световъртежът отмине, което е напълно нормално след операцията и анестезията.

Веднага щом седналото положение стане доста удобно, можете да опитате да станете. Ако в отделението има някой, който може да помогне за това, използвайте тази възможност. Ако не, оставете ръцете си върху таблата, на ръба на леглото, колкото е удобно. Не се опитвайте да изправите раменете и гърба веднага щом успеете да сте на краката си. Ще бъде доста болезнено.

Не отивайте далеч от леглото или придружаващ човек, придържайте се към стената или таблата, защото първите стъпки могат да бъдат придружени от атака на тежка внезапна слабост, виене на свят. Без застраховка под формата на любим човек, съквартирант, медицинска сестра или, в краен случай, табла, жена след раждането може да падне и да бъде ранена.

На следващия ден след операцията жените обикновено се придвижват из отделението доста поносимо, а след друг ден сами отиват до тоалетната, разхождат се без коридор по коридора и, като вземат предпазни мерки, могат сами да се грижат за бебетата. Носенето на следоперативна превръзка улеснява ранния следоперативен период, но преди да го сложите, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Може ли да има усложнения?

Неправилният режим на физическа активност теоретично може да причини разминаване на шевовете, нарушаване на структурата на вътрешните шевове. Впоследствие такъв белег може да бъде несъстоятелен, което ще затрудни носенето на следващата бременност..

Но дълъг престой в леглото, ако жената се страхува да стане и да ходи, може да има много негативни последици - матката започва да се свива по-зле, отделянето на следродилни кръвни секрети и съсиреци е трудно, което увеличава вероятността от инфекция, ендометрит.

Алгоритъмът за правилно повдигане след операция е представен в следващото видео.

 • Цезарово сечение
 • Предимства и недостатъци
 • Нещата за болницата
 • Обучение
 • Видове анестезия
 • Етапи
 • Възстановяване

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как бързо да се възстановите от цезарово сечение?

Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Как да се възстановите бързо след цезарово сечение? 14 ефективни начина

Според статистиката днес на всеки 3-4 бременности завършва с операция. Новоизградената майка ще трябва да се сблъска не само с периода след раждането, но и със състоянието след операцията.

А това е два пъти по-трудно. Никой не е отменял задълженията за грижа за бебето. Никой освен вас не може да прикрепи бебе към гърдата. Не напразно жените се интересуват от това как бързо да се върнат в предишната си форма..

Как да се възстановите от цезарово сечение?

Промяната в тялото ви започва веднага след отстраняването на бебето, все още на операционната маса. Матката реагира на намаляване на обема и рязко се свива. По този начин помага за спиране на кървенето.

Отсега нататък ще намалява обема си всеки ден. Той напълно ще намалее с около 2 месеца. След операцията върху корема ви се поставя пакет с лед - това също е средство за подобряване на свиването на матката и спиране на кървенето. Те определено ще предписват инжекции с контракция на матката.

Постоперативни белези на матката, предната коремна стена и кожата ще се усетят почти веднага. Особено силна болка през първите 3 дни. Болката насърчава освобождаването на хормони на стреса: адреналин и норепинефрин, което влияе негативно на състоянието на тялото, както и заздравяването на белези и тазови органи.

В допълнение, тонусът на мускулите на предната коремна стена намалява, за да защити разрязания корем. Това може да доведе до бъдещи хернии. Трябва да Ви бъдат предписани болкоуспокояващи.

Шевът след цезарово сечение ще се обработва ежедневно. Наемете за 7-8 дни.

Лекарите ще разказват и показват и само вие можете да си помогнете.

14 начина за по-бързо възстановяване след цезарово сечение

1. Не лъжете твърде дълго след операцията! След операцията, 10-12 часа и ако сте имали спинална анестезия, тогава ще трябва да останете в леглото за 24 часа. Първият път е необходимо да се издигнете в присъствието на лекари. Колкото по-рано станете, толкова по-добре за вас.

2. Физическа активност. Почти веднага след операцията е необходимо да се движите, да се обръщате в леглото. Шевът е плътно пришит с конци, той няма да се раздели. 3-4 часа след цезарово сечение, трябва да направите първите упражнения. Свийте и разгънете краката в глезенните и коленните стави, ръцете.

3. Изпълнявайте дихателни упражнения.

 • Легнал по гръб, вземете ръката си отстрани - вдишайте, върнете се в SP. - издишайте.
 • Легнал по гръб, с крака и ръце, протегнати по тялото. Вдигнете прави ръце нагоре - вдишайте през носа, долните ръце надолу - издишайте през устата.
 • Легнал от лявата страна, лявата ръка е под главата, дясната ръка е по тялото, краката са изправени. Повдигнете дясната си ръка нагоре, докоснете възглавницата - вдишайте, надолу - издишайте. Повторете 1-2 пъти. Повторете и от дясната страна..
 • Легнал по гръб, краката са удължени, дясната ръка е на корема, лявата ръка е на гърдите. Вдишайте през носа - надуйте стомаха, издишайте през устата - изпуснете.

След като сте в състояние да се издигнете, в продължение на 2 дни започнете да изпълнявате упражненията, докато седите на ръба на леглото, с крака надолу.

 • Флексия, удължаване на крака в колянните стави.
 • Вдишайте - издърпайте коленете си на гърдите, помагайки с ръце, издишайте - върнете се в I.p..
 • Вдишайте - разтворете ръцете си отстрани, издишайте - изтеглете стомаха си и се върнете в I.p..
 • Легнали по гръб, те сгънаха колене, ръце по тялото. Повдигнете таза и го завъртете надясно - наляво, спуснете го.
 • Легнете по гръб, свити колене, изпънати ръце. Спуснете коленете надясно, протегнатите ръце наляво, спуснете коленете наляво, протегнатите ръце надясно.
 • Лежим по гръб, разкрачени крака и ръце, повдигаме единия крак и започваме да чертаем числа от 1 до 6. След това същото и с другия крак. Всеки ден добавяме 1 цифра и достигаме 20.
 • За да възстановите тонуса на мускулите на перинеума, има набор от упражнения на Кегел.

Ако правите гимнастика, тогава възстановяването от цезарово сечение ще отиде много по-бързо. Няма да има сраствания, с течение на времето бившата еластичност на корема ще се върне, матката ще се свие за кратко време. Но първо трябва да се консултирате с Вашия лекар..

На фона на треска, ако по време на операцията е имало много загуба на кръв, ако имате тромбофлебит, упражненията са противопоказани. Не трябва да правите гимнастика насила. Спрете да спортувате, ако се появи болка.

Цезарово сечение не е съвместимо с интензивна физическа активност. Не можете да вдигате тежести, да люлеете пресата, да правите упражнения на симулатори, да бягате, клякате през първите 2-3 месеца.

3. Кърмене. Кърмете бебето си. Какво ще даде? Когато зърното е засмукано, в тялото се произвежда окситоцин. Той стимулира производството на мляко в млечните жлези и свиването на гладката мускулатура, т.е. матка.

В допълнение, това е хормон на любовта, който помага за формирането на майчините инстинкти. И много се говори за полезните свойства на кърмата за бебе и всички знаят, че няма нищо по-добро..

4. Анемия. Нуждата от желязо по време на бременност и кърмене винаги е повишена. При цезарово сечение кръвозагубата е няколко пъти по-висока, отколкото след естественото раждане.

След операцията може да развиете анемия. Това нарушава заздравяването на тъканите, свиването на матката и не се отразява по най-добрия начин на благосъстоянието. Ако лекарят каже, че имате нисък хемоглобин, тогава трябва да приемате железни добавки.

5. Легнете по корем. Още на втория ден след цезарово сечение можете да лежите по корем. Това ще ускори свиването на матката..

6. Следете своевременното изпразване на пикочния мехур и червата.

Първият ден след операцията ще трябва да издържите пикочен катетър. Не е приятно и затруднява движението. Поставя се преди операция, за да се контролира количеството и цвета на урината, както и да се предотврати нараняване на пикочния мехур по време на операцията.

След операцията те също обмислят колко урина се отделя на ден. Това е важно, за да се прецени дали е имало увреждане на пикочния мехур или уретерите. Празен пикочен мехур, важно условие за правилното свиване на матката и няма да можете сами да се качите на кораба през първите 12-24 часа.

След операцията може да получите запек. Това се дължи на намален чревен тонус, хормонално натоварване и, разбира се, неактивен начин на живот. Ако до третия или четвъртия ден няма изпражнения, ще Ви бъде поставена клизма.

Пийте повече вода, упражнявайте повече. У дома си струва да се ядат повече зеленчуци и плодове, млечни продукти, супи и зърнени храни с елда и перлен ечемик, растителни масла.

7. Храна. Тялото се нуждае от сила, за да се нормализира след операцията, както и да нахрани бебето. Така че яжте повече месо, протеинът е градивен елемент и имате белези, които трябва да се лекуват.

Повече фибри: зеленчуци и плодове, но изрежете отвъдморските плодове. Не забравяйте, че ще кърмите бебето си. Следователно вашето меню не трябва да навреди на вашето бебе. Не яжте храна с консерванти, подправки, люти сосове, пушени меса, пиле на скара, гуги, пица, мазни и пържени храни. Храната трябва да се задушава, вари и приготвя на пара.

8. Масажът и самомасажът ще помогнат за възстановяване. Подобрява тонуса на кожата, подобрява кръвообращението и метаболизма. Повишава се и мускулният тонус.

В техниката има 4 техники: поглаждане, триене, месене и вибрация.

Още първите часове можете да погалите стомаха си с длан в кръг, отгоре надолу и отдолу нагоре.

Можете да използвате топка за тенис. Изпишете ги с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, започвайки от пъпа.

Масажирайте с контрастен душ.

9. Носете превръзка. Той ще облекчи болката, ще поддържа отслабени коремни мускули. Превръзката е особено необходима през първите дни и седмици. В легнало положение лентата не е необходима само когато се движите. Не носете превръзката повече от 3 часа. От 4-6 седмици превръзката не е необходима и продължителното й носене може да доведе до обратен ефект, т.е. отслабване на пресата.

10. Хигиена. За съжаление, ако сте имали цезарово сечение, тогава ще ви бъде позволено да вземете душ само след като шевът бъде премахнат и след това, ако е заздравял добре. Това ще се случи след около седмица..

Преди това трябва да измиете на части, за да не намокрите шева. Не забравяйте да спазвате интимна хигиена: трябва да се измивате със сапун след всяко посещение в тоалетната.

11. Внимавайте за изписването си.

 • През първите 3 дни те са яркочервени и много обилни..
 • От 4 до 10 дни розово-кафяво или кафяво. Всеки ден броят им намалява, а цветът става по-светъл..
 • До 10-ия ден жълтеникави или бели мазки.
 • Съдържа ивици слуз до 3 седмици.
 • Изписването напълно ще спре до 6-8 седмици.

Ако те са много обилни, мръсни на цвят и с неприятна миризма, докато се притеснявате от болки в долната част на корема или треска, трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да има усложнения, които ще забавят възстановяването на тялото след раждането и заздравяването на белега на матката.

12. Сън. Тялото трябва да почива добре. Спи през деня с бебето си.

13. Погрижете се правилно за белега по кожата. Шевовете ще бъдат премахнати за 6-7 дни. Ако няма усложнения, душ всеки ден у дома, но не търкайте мястото на шева с кърпа. След душа го лекувайте с брилянтно зелено, ако лекарят не предпише нищо друго при изписване..

За да не остане груб белег, след месец можете да използвате специални мехлеми (controctubex, solcoseryl, klirvin), ако желаете, можете да се свържете с салон за красота.

14. Разходка на чист въздух. Бързото заздравяване на рани и храненето на тъканите е невъзможно без кислород. Освен това ще бъде полезно и за вашето бебе..

Белезите ще заздравеят за 6-12 месеца, мускулите и кожата ще се върнат.

Не е толкова лесно да приведете тялото си в ред след раждане и цезарово сечение, но радостта от раждането на вашето бебе ще засенчи всички трудности.

Възстановяване след цезарово сечение

След цезарово сечение първите дни са най-трудни. Малки неща като преобръщане настрани, кашлица, дълбоко вдишване или посягане към леглото не са лесни..

ПЪРВИ ДНИ

Първият ден след операцията новосформираната майка е в реанимацията, където медицинска сестра и анестезиолог наблюдават нейното състояние. Те измерват кръвното й налягане, пулса, температурата, оценяват степента на свиване на матката и интензивността на вагиналното течение, уриниране. Сестрата сменя превръзките около разреза. След прилагане на епидурална или спинална анестезия, жената трябва да остане в леглото от 3 до 12 часа. Трябва да ставате постепенно, без бързане, без резки движения и винаги в присъствието на някой от медицинския персонал или роднини. Можете да седнете на 2-рия или 3-ия ден след операцията.

За да се чувствате по-комфортно след операцията, просто следвайте тези съвети:

Обърнете отстрани

1. За да е по-лесно да се преобърнете от гръб на страна, на първо място, сгънете коленете така, че краката ви да лежат в равнината, на която лежите.
2. Отпуснете краката си и повдигнете бедрата си, така че тялото да е изправено от раменете до коленете.
3. Завъртете бедрата встрани и ги спуснете. След това обърнете горната част на тялото на същата страна.

И така, вие лежите на една страна. Този метод спестява шевовете ви от повреда и облекчава лактите от болезнено триене по чаршафите..

Кашлица

Ако по време на цезарово сечение е била използвана обща анестезия, е необходима кашлица, за да се отърве слузът, натрупан в белите дробове.

За да изчистите гърлото си, без да се страхувате от неприятни или болезнени усещания, използвайте проста техника, наречена „лай“. Въпреки ироничното си име, той е наистина ефективен и се препоръчва от експерти.

1. Необходимо е да подсилите шевовете с ръце, малка възглавница или вратовръзка с кърпа.
2. Сега вдишайте дълбоко, изпълвайки напълно белите си дробове.
3. Следващото действие е пълно издишване, рязко, но внимателно - вкарване в стомаха, а не надуване.
4. Издайте звук като "woof".
5. Повтаряйте няколко пъти в продължение на един час, особено ако чувствате буболене или ридание в гърдите си. Ако гърдите ви са чисти и редовно ставате от леглото, не е нужно да го правите често..

Ако "необичайното раждане" е планирано поради специални индикации, които вече подробно описахме в статията "Безценна помощ при раждане", ще бъде изключително полезно да се практикува правилно кашлица.

Ставане и ходене

Медицинска сестра ще ви помогне да станете от леглото за първи път след разрешението на Вашия лекар. Въпреки това може да се почувствате припаднали и замаяни. Не се тревожете! Това е естествено, защото току-що сте претърпели коремна операция! Независимо дали е била използвана обща анестезия или епидурална анестезия, усещането за отпадналост при първите изкачвания е неизбежно..

Сега, след като сте се издигнали за първи път, първо помислете за това, че най-трудното е свършило и първото ви издигане вече означава, че сте тръгнали здраво по пътя на възстановяването.!

Раждането на дете е огромно събитие, истински подвиг, независимо от това как се е случило - през естествения родов канал или с помощта на „цезарово сечение“. Помислете сериозно, че в определен момент, точно в този момент на необятната Земя, този подвиг е извършен от ВАС! И много скоро вашето дългоочаквано бебе ще бъде у дома с вас и вие ще се насладите напълно на щастието на майчинството, безценни моменти на общуване с най-милото, любимо, най-скъпо същество на света.

Ако стриктно спазвате препоръките на лекаря, осъзнавайки, че вашето здравословно състояние директно зависи от тяхното спазване, тогава периодът на възстановяване ще премине гладко и бързо..

За да станете от леглото, направете следното:

1. Обръщайки се настрани, оставете краката си да висят над ръба на леглото и се преместете в седнало положение.
2. Поседете известно време и упражнявайте краката си.
3. Когато сте готови, спуснете краката си на пода и се изправете (винаги с помощ). Застанете възможно най-изправени. Това няма да повреди шевовете ви, дори ако изглежда, че теглят.
4. След като свикнете да стоите, направете малка крачка..

Всеки път, когато ставате от леглото, ще забелязвате, че става по-лесно и по-лесно да правите това..

Сега се опитайте постепенно да увеличавате продължителността на разходките си. Само не забравяйте да помислите:

- Добре съм приятел! Ставам по-силен с всяка стъпка. Всяко движение ме приближава до дома ми на изписване, тъй като всеки клапан на крилата му носи птицата все по-близо до нейното заветно гнездо.

Чревни газове

Те, рождените белези, ви карат да привличате вниманието след всяка операция на коремната кухина. Казано по-просто, това е ситуация, грубо озвучена с думите „надувам се“. Причината за този проблем е забавянето на чревната дейност в резултат на операцията..

Ще ви бъде помогнато да се справите с газовете:
- дълбоко дишане;
- люлеене на стола (ако газовете ще ви безпокоят вече у дома);
- изключване от следоперативната диета на храни и напитки, от които се отделят газове

Уриниране

Друг деликатен момент са възможните затруднения с уринирането. Те могат да се появят след катетър в уретера, анестезия и коремна операция.

Не се притеснявайте, пийте много течности, опитайте да уринирате под душа или ваната. Ако не можете да се уринирате, все още се нуждаете от катетър за изпразване на пикочния мехур.

ПРАВИЛНАТА ДИЕТА

Ден 1.

На жената е позволено да пие вода без газ, подкиселена с лимонов сок. Като се има предвид, че обикновено след операцията се поставят капкомери, през първия ден всички хранителни вещества, които мама получава директно в кръвта.

Ден 2.

На втория ден след цезаровото сечение жената се прехвърля от интензивното отделение в следродилното отделение. Диетата след цезарово сечение е подобна на диетата след всяка коремна операция. Плътната храна е изключена - по това време трябва да щадите органите на храносмилателния тракт, доколкото е възможно.

Ден 3 и след това.

Диетата се разширява постепенно. На 3-ия ден след операцията в менюто се въвежда нискомаслен пилешки бульон, варено месо, извара или месно пюре или суфле, каша. Цялата диета е разделена на 5-6 хранения. Позволено е да се пие не много сладък чай, тънко желе, компоти, бульон от шипка. Обичайното количество храна при всяко хранене е 70-100 ml.

Първият независим стол трябва да бъде на 3-5-ия ден след операцията. След това можете да се върнете към продукти, използвани по време на бременност, но при спазване на ограниченията, препоръчани за кърмачките. В крайна сметка млякото обикновено идва по това време.

Нормализирането на изпражненията и предотвратяването на запек е много полезно:

- умерена физическа активност,
- също достатъчно количество зеленчуци и сушени плодове (особено сини сливи) в диетата. През този период вече няма хранителни характеристики за жените, които са родили чрез цезарово сечение..

КРЕМЛЕНЕ "от А до Я"

Има възможност за първо хранене, докато все още е в операционната, при условие, че операцията е извършена под местна упойка и болничните наредби позволяват такова хранене. Но ще трябва да изчакате малко с храненето, ако операцията е била извършена под обща анестезия или ако детето ви се нуждае от медицинска помощ..

Опитайте се да вземете детето си от детската стая веднага щом се опомните. Трябва да се помни, че определени физически фактори затрудняват прихващането на бебето върху гърдата..

Дори страхът може да причини първите неуспешни хранения. В допълнение, млякото може да дойде по-късно (5-9 дни) поради използването на обща анестезия и ограничението на употребата на лекарства, които намаляват матката, липсата на необходимите хормони, освободени по време на естественото раждане. Вашето бебе обаче се нуждае толкова много от кърма!

Не забравяйте следните правила

Изисквайте бебето да се закачи за гърдата веднага след раждането или след като се оттеглите от упойка. Но не очаквайте истинско кърмене от първото ви резе, тъй като и двамата трябва да научите много..

Попитайте Вашия лекар за подкрепа, ако сте изправени пред забрана от лекари или болнични сестри да хранят бебето Ви в следродилното отделение, особено ако раждането е било нормално. Трябва да имате бебе за хранене.

Най-често в родилните болници след цезарово сечение се използват лекарства, съвместими с кърменето, но сестрите все още плашат майките с вредни лекарства, особено антибиотици. Попитайте Вашия лекар какви лекарства Ви се предписват и дали са съвместими с храненето. Запишете имената на тези лекарства.

Може да се случи бебето ви да спи по време на хранене. Събудете го, въпреки че не изглежда етично. Когато се събуди, започнете да се храните веднага. Ключът е вашето желание да започнете и да продължите да се храните. Производството на мляко силно зависи от две неща: вашата увереност, че можете да нахраните бебето си и сукателната активност на бебето..

Винаги, когато бебето бъде докарано за хранене, не забравяйте да го прикрепите към гърдата, дори ако то спи: бебетата могат да сучат наполовина заспали.

Бъди търпелив. Не се притеснявайте, бебето няма да е гладно, тъй като нуждата от храна при новородени е малка. На първо място, детето ви се нуждае от любов и обич. Дръжте го близо до себе си. Той ще „запомни“ пулса ви и ще ви „разпознае“.

Ако детето е било с вас не по-рано от 3-ия ден и се води отделно:

Докато сте в отделението отделно от бебето, изцедете и двете гърди - по-добре правете 8 - 10 кратки опита за 5 минути, на всеки 2 часа, с изключение на нощната почивка от 24.00 до 6.00. Вашето бебе току-що се е родило и досега се произвежда малко коластра - според естествените му нужди. Следователно, изразени 5-10 грама не е малко. И е невъзможно да се изрази „до последната капка“. Не се измъчвайте. Коластрата се събира в бутилка, може да се съхранява 8 часа без хладилник, при стайна температура. Дайте коластра на бебето си възможно най-скоро, за предпочитане от лъжица, като поставите бебето на лакътя си, така че да е върху него полу-вертикално.

Ако бебето ви е донесено на час, продължете да изпомпвате още 6-8 пъти, с изключение на нощната пауза. Обикновено всяко второ хранене е неефективно поради факта, че бебето се храни и е свикнало да суче от шише. Ако бебето активно суче в правилната позиция, докато се храни, считайте тази дата за изпомпване. Ако бебето суче вяло, изцедете гърдата след хранене.

На всяка среща с вашето бебе трябва да се фокусирате не върху това колко суче, а върху това как поема гърдата..

Не забравяйте да прикрепите бебето си към двете гърди с една и съща храна за по-добра стимулация на лактацията. Правете това, докато има значителен приток на мляко, който може да започне от 2 до 5 дни след редовното привеждане на бебето за хранене..

Хранете бебето си само когато е спокойно. В противен случай той няма да може да намери и улови зърното. Ако детето крещи бурно, гушнете го, разклатете го и го успокойте. След това дайте сандъка. За да намалите следоперативния дискомфорт, подложете възглавница под бебето, докато се храните настрани. С течение на времето болката от шева ще изчезне и вие ще изпитвате радост само когато хранете бебето си.

Вие и вашето бебе сте у дома!

Не се изнервяйте, ако имате нещастия, докато хранете бебето си. Храненето трябва да започне възможно най-спокойно и спокойно. Научете се да не мислите за нищо, което може да ви разстрои, разстрои.

Освен това психическият стрес може да намали производството на мляко..

- Поканете консултант по кърмене да преподава практиката и техниката на кърмене (трябва да се научите как да прилагате, да отнемате правилно, да се удобно, да се храните от различни позиции, да се храните в легнало положение и да спите с бебето си, да изразите правилно, ако е необходимо),

- Преди консултация за кърмене, прихващайте бебето към гърдата на всеки 2 часа, независимо дали спи или е будно, с изключение на нощната пауза от 22-24 сутринта до 4 часа сутринта..

- Вземете детето си със себе си веднага щом си легнете и спите до него цяла нощ.

Вашето хранене при хранене

При кърмене дневната диета трябва да включва поне 500 ml мляко, кефир или кисело мляко, 50-100 g извара, около 200 g месо, 600 g зеленчуци (на свой ред трябва да се въвеждат различни зеленчуци), 1 яйце, 300-500 g плодове ( количеството трябва да се увеличава постепенно), 35 г масло и 20 г растително масло.

Трябва да се изключат алкохолът и храните, които причиняват алергии: мед, цитрусови плодове, ягоди, шоколад, консерви, колбаси. Пийте много течности. Също така се препоръчва да се възобнови приема на витаминни и минерални комплекси за бременни и кърмещи жени, тъй като нуждата от витамини и минерали остава толкова висока, колкото по време на бременност..

Препоръчително е някой да ви помага в къщата, за да можете да отделите време както за възстановяване на собствените си сили, така и за установяване на кърменето. След два до три месеца вече можете да започнете да се занимавате със специални упражнения за придобиване на еластичност на корема, тънки крака, красота на гърдите.