Новороденото бебе се нуждае от специални грижи веднага след излизане от болницата. И това се отнася не само за къпане, миене и т.н. Много е важно да се научите как правилно да измивате бебето, особено ако новороденото е момче. В края на краищата при момичетата всичко е някак си изключително просто, но при момчетата структурата на гениталиите е напълно различна и те се нуждаят от специални грижи. Но как правилно да се измие новородено момче?

10 правила за правилна хигиена на новородено момче

Интимната хигиена на бебето се състои от 10 основни правила:

 1. Бебето трябва да се измива след всяка смяна на памперса.
 2. Ако е необходимо, трябва да премахнете смегмата - специална тайна с белезникав цвят с люспеста консистенция, която се натрупва в торбичката на препуциума, където се намира главата на пениса.
 3. Ако препуциума е зачервен, той трябва да се третира със слаб разтвор на манган или диоксидин. Необходима е консултация с педиатър!
 4. Хигиената за бебета включва пиене на много течности през целия ден. Ако момче пие много течности, то уринира по-често, което означава, че рискът от възпаление на уретрата намалява значително.
 5. Трябва да измиете детето с изключително топла вода.
 6. След измиване оставете бебето без памперс за 10-15 минути. Въздушните бани са много полезни на тази възраст..
 7. За да не страда бебето от обриви по пелени и обриви, лекувайте гънките със специални продукти за деца - пудра, талк, крем или масло.
 8. Новороденото момче се нуждае от смяна на памперса на всеки 3 часа и след изхождане.
 9. Опитайте се да не прегрявате интимната зона на бебето, като облечете няколко бикини, за да бъде по-топло.
 10. Правилно къпане на новородени бебета - веднъж на ден преди лягане. Не се препоръчва използването на сапун..

Ако забележите, че бебето ви има:

 • скротумът се зачервява, той е подут и болезнен;
 • имаше нараняване в областта на интимните органи;
 • момчето беше болно от паротит;
 • пенисът е зачервен и подут;
 • има забавяне на уринирането;
 • главата не се затваря,

тогава трябва спешно да се консултирате с лекар за съвет. Всяко забавяне или незнание на признаци на патология може да струва на момчето здравето на мъжа.

Научете се да измивате правилно новородено момче

Преди да отидете да измиете бебето си, трябва да подготвите:

 • кърпа, изработена от качествен текстил;
 • памучни тампони;
 • чиста пелена;
 • прах за деца;
 • средство за предотвратяване на обриви и дразнене, използвано под пелена.

Ако момчето е с една и съща пелена от около 3-4 часа, значи е време да го измиете. Как да го направя правилно? Хигиената на новородените включва измиване под течаща вода. Ето защо предварително задайте струята на определен интензитет и направете температурата на водата възможно най-удобна - като правило тя е 36-38 0 С. Не трябва да се използва сапун и специален интимен гел за деца при всяко измиване - това силно изсушава деликатната кожа на бебето. По-добре е да измивате детето със сапун само когато е изпразнило червата..

По време на хигиенните процедури новородено момче трябва да се постави върху ръката на възрастен с гръб нагоре. Рамото на бебето е здраво фиксирано със средния и показалеца. Те започват да измиват трохите отпред назад, въпреки че за момчетата посоката не е толкова важна, колкото за момичетата, тъй като гениталиите им са напълно затворени и рискът от инфекция в тях е много по-малък. Измиването трябва да става под течаща вода със свободната ръка. В края на процедурата бебето се увива с кърпа, попива влагата с нежни, нежни движения, третира кожата с продукти за грижа за бебешка кожа (ако е необходимо) и се облича.

По принцип процедурата за измиване на момче трябва да се състои от следните правила:

 1. Трябва само да измиете бебето си в чиста вода преди всяка смяна на памперса..
 2. Използвайте сапун правилно само след изхождане.
 3. Сапунът трябва да се изплаква много старателно, за да не остане в гънките на кожата на бебето..
 4. Пенисът на момчето трябва да се измие много внимателно, като се държи в основата и се залива с вода. Не докосвайте, не дърпайте и не търкайте главата на пениса.
 5. Момчето трябва да използва собствената си кърпа, сапун и гъба.
 6. Когато избърсвате кожата на бебето след измиване, не я разтривайте, а внимателно попийте влагата с кърпа.
 7. Хигиената на новородено момче включва третиране на чиста кожа със специален крем или масло, прах. Трябва да се обработят само гънките на краката или слабините, скротума и зоната около ануса и пениса.
 8. Категорично е забранено да се използва едновременно бебешко олио и пудра!

Много е важно да изберете правилното бельо за момчета. Така че, в гардероба на бебето не трябва да има синтетика - само висококачествено и естествено бельо по размер.

Как да се грижим за гениталиите на момче?

Хигиената на гениталиите на момчето трябва да се извършва правилно и за това трябва да се вземат предвид анатомичните особености на бебето. Трябва да се помни, че измиването на главата на трохите със сапун е строго забранено. Също така, ненужно, не е необходимо да премествате, обвивате или огъвате препуциума на пениса..

Ако бебето има смегма на пениса, то може лесно да се отстрани с клечки за уши или памучен тампон, но само след вечерна баня, когато кожата на момчето е изпарена и мръсотията ще се отстрани без проблеми. Освен това процедурата трябва да се извършва изключително повърхностно - невъзможно е преместването на препуциума и почистването на главата на пениса, за да не се зарази органът и да не се повреди.

Фимозата, която се наблюдава при всички новородени момчета и представлява покриването на главата на пениса с препуциума, е физиологична характеристика на момчетата. При правилна хигиена фимозата не се подлага на терапия, тя изчезва сама до година, две, 5-7 или 15-17 години. Въпреки това все още е необходима консултация по този въпрос..

Така че, ако ви се е родило момче, трябва да се научите да го измивате правилно, защото от него зависи мъжкото му здраве и възможността да има деца в бъдеще. Не забравяйте, че интимната хигиена за момчетата е много деликатен въпрос и изисква уважение и редовни грижи..

Каква е оптималната температура за новородено в стаята? Прочетете тук.

Кога и как да се извършват физиотерапевтични упражнения за бебета? Прочетете тук.

Как правилно да се измие момче в родилния дом

Как да се измие новородено момче в родилния дом

общи данни

За да измиете правилно дете, трябва да знаете прости правила. Също така е важно да запомните, че пикочно-половата система на момче се различава от тази на момичето, така че има разлики в измиването им. Трябва да се спазват следните насоки:

 • детето не трябва да е дълго време с мръсни или мокри памперси. Изпражненията съдържат много бактерии, които не само предизвикват дразнене, но и могат да доведат до образуване на инфекция;
 • след като детето е отишло до голяма степен до тоалетната, то трябва незабавно да се измие. Експертите не препоръчват използването на мокри кърпички за тази цел. Химикалите, с които се обработват, не са подходящи за деликатната кожа на бебето и могат да провокират алергична реакция;
 • процедурата се извършва най-добре под чешма, топла течаща вода;
 • ако парчета изпражнения се придържат към кожата на новородено, не се опитвайте да ги изстъргвате с ноктите си, тъй като това може да увреди кожата. За тази цел е по-добре да използвате навлажнен памучен тампон;
 • след измиване кожата трябва да изсъхне добре. За избърсване трябва да използвате естествени тъкани, не можете да търкате кожата, трябва да я попиете;
 • Винаги се опитвайте да използвате прах или крем под пелена, без да чакате момента, в който се появи дразнене;
 • ако се появи силно зачервяване в областта на гениталиите, трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Като правило майките са изправени пред въпроса колко често трябва да извършват хигиенни процедури. Така че, препоръчително е да измивате бебето след всеки акт на дефекация или след смяна на пелената, която трябва да се сменя на всеки 3-4 часа.

Първото измиване ще трябва да се направи в болницата, така че е важно да се запознаете с този проблем преди раждането. Сега, в условията на родилните болници, медицинските сестри учат младите майки как да мият бебе.

У дома е важно да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Така че, трябва да посетите специалист в следните ситуации:

 • има оток на скротума или силно зачервяване;
 • имаше нараняване;
 • подуване на пениса;
 • детето ходи до тоалетната по-рядко или по-често от необходимото.

Ако възникнат тези оплаквания, трябва незабавно да посетите педиатър, за да установите причината за проблема и да започнете лечението..

Измиване на детето под чешмата

Провеждане на хигиенни процедури в мивката

Тъй като се препоръчва да използвате течаща вода за хигиенни процедури, най-добре е да правите това в мивката. За да извършите правилно процедурата за измиване на новородено момче, трябва да знаете как да се грижите за гениталиите и да спазвате следните правила:

 • трябва да отворите и регулирате водата, преди да започнете процедурата;
 • вземете детето на ръце, като го поставите с гръб нагоре;
 • за измиване водата трябва да се излива на гърба;
 • важно е старателно да се измият всички гънки в областта на слабините;
 • премахнете всички продукти за дефекация от кожата;
 • гениталиите трябва да се измиват със сапун и ръка с нежни движения;
 • подсушете бебето с кърпа.

Също така е важно да запомните, че първо се измиват перинеума и седалището, а едва след това гениталиите. Експертите не препоръчват изваждането на препуциума в ранна възраст, ограничавайки се до зачервяване на външната част на пениса.

В допълнение към измиването, трябва да къпете детето си ежедневно. Трябва да направите това без сапун. Разрешено е добавянето на билки като низ и лайка. Сапунът трябва да се използва веднъж седмично. Също така не се препоръчва използването на балончета и хигиенни продукти за възрастни..

Всяка майка трябва да знае как и с какво да измие детето си. Неспазването на хигиенните правила на новороденото е изпълнено със сериозни последици, вариращи от обикновено дразнене до инфекциозни заболявания.

Ако имате оплаквания и кожни проблеми, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Как правилно да се грижим и измиваме новородено момче?

Етикети: Комаровски, Новородено
Новороденото бебе се нуждае от специални грижи веднага след излизане от болницата. И това се отнася не само за къпане, миене и т.н. Много е важно да се научите как правилно да измивате бебето, особено ако новороденото е момче. В края на краищата при момичетата всичко е някак си изключително просто, но при момчетата структурата на гениталиите е напълно различна и те се нуждаят от специални грижи. Но как правилно да се измие новородено момче?

Физиологична структура на бебето

Гениталиите на новородените и кърмачетата се различават значително от възрастните. Препуциума на пениса е свързан с главичката и надеждно предпазва последната от механични повреди и замърсяване. Това е така наречената физиологична фимоза. Смегмата, отделяна от специални жлези, има антимикробни свойства, което предотвратява проникването на инфекция в урогениталния канал.

Гениталиите на новородените и бебетата се различават значително от "аналога" за възрастни

От раждането до 3-годишна възраст обикновено се наблюдава адхезия на препуциума и главата до отвора на уретрата. На петгодишна възраст главата вече е полугола. Пълното освобождаване на главата става възможно едва на 8-10 годишна възраст.

Грижи след обрязване

Момче, което е било обрязано, се нуждае от по-внимателни хигиенни грижи. Липсата на препуциума, чиято задача е да предпази главата от частици изпражнения и урина, е основателна причина да не се ограничава само до мокри кърпички и еднократно измиване. Препоръчително е да измиете такова дете след всяко пътуване до тоалетната..

През последните години световната медицина промени виждането си за обрязването. Тук не става въпрос за религиозна манипулация. В миналото лекарите вярвали, че обрязването е полезно за здравето. Сега СЗО официално декларира, че всички по-рано изтъкнати положителни аспекти на тази операция не са доказани. Днес обрязването се счита за ненужно като медицинска процедура..

Принципът на ненамеса

Природата осигурява естествена защита на най-нежните части на бебето. Ето защо, най-правилните в хигиената на интимните места на момчето ще се придържат към следния принцип: не докосвайте нищо! Тоест, колкото по-малко се намесвате, толкова по-силно ще бъде мъжкото му здраве..

С порастването на малкото дете препуциума постепенно се отделя от ръба на главата и става подвижен. Устояйте на изкушението да дръпнете кожата назад, за да се измиете със сапун и вода, която изобщо не трябва да докосвате. Принудителното търкаляне на препуциума в такава нежна възраст е изпълнено със сериозни проблеми..

Д-р Комаровски: „В съвременната медицинска практика във всички педиатрични асоциации и общности без изключение тази манипулация отдавна е призната за ненужна, неправилна и травматична. Но често все още има лекари, вероятно уважавани и опитни, но в същото време консервативни, които все още съветват някои майки механично да издърпват и разпространяват препуциума на малките си синове, уж „с цел обучение“. Уви, точно такова обучение понякога завършва със сериозна контузия ".

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата. Това е състояние, при което препуциума се плъзга от пениса на главичката и го притиска плътно в основата. Не винаги е възможно да върнете кожата на място сами. Главата набъбва бързо и ако детето не получи своевременна помощ, може да се развие некроза на пениса на главата. За съжаление некрозата често води до частична или пълна ампутация на жизненоважен орган.

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата

Грижа за гениталиите на момчето: д-р Комаровски

Тийнейджърски години

Но съвестните родители отгледаха момчето си, посещавайки лекаря навреме, спазвайки всички правила за хигиена. Детето е пораснало. Гласът му стана по-груб. По лицето се появиха акне, появиха се мустаци и брада. Момчето се готви да стане мъж и сега има какво да обясни. В миналото Обществото на знанието беше активно включено в подобни образователни дейности. Аз самият неведнъж съм изнасял лекции в училища в Москва. По правило това бяха поверителни разговори, които се провеждаха първо поотделно за момичета и момчета, а след това и за двете заедно..

Още по онова време дискусията беше оживена и изискваше сериозна ерудиция на преподавателя. Живеем във времето на така наречената сексуална революция. Младите хора днес знаят много по-добре за отношенията между половете, отколкото преди. Но тъй като няма образователна работа, интересите на младите хора се свеждат до механичното усвояване на сексуалните умения, което между другото се популяризира активно от телевизията и пресата. Околната среда агресивно изисква от подрастващите да придобиват сексуални преживявания. Как иначе! Мнозина вече имаха всичко „това“, а тези, които нямаха, на езика на младостта, глупак. Невъзможен. Това е немислимо. Следователно сексуалният живот на днешната младеж започва по правило от спортен интерес и много по-рано, отколкото се формира зрял възглед за сексуалните отношения..

Не съм сигурен, че вие, скъпи родители на зрели деца, имате възможност да промените тяхното стабилно мнение за секса като естествена и необходима функция на тялото. Според повечето тийнейджъри това е толкова необходимо за здравето им, колкото и уринирането например. Дори ако се опитате да им обясните колко губят, като се отрекат от преживяванията, свързани с платоничния период на развитие на чувствата, с очакването за интимност и че този конкретен период на връзка, това „време на птичи череши“, никога не се забравя и паметта ни го пази, като безценен подарък, за съжаление, най-вероятно нищо няма да ви се получи.

Връстниците на вашето дете бързо и уверено ще унищожат всичките ви усилия и детето ще остане неубедено. Въпреки това, говорейки за това, опитвайки се да формирате здравословно отношение към сексуалните проблеми у детето си е необходимо. Но в същото време трябва да се направи всичко, за да го предпази от възможни опасности, като полово предавани болести. И затова родителите са тези, които ще трябва да го осведомят за спазването на определени правила за безопасност и да го запознаят с т. Нар. Джентълменски набор, който момчето винаги трябва да има със себе си. Като правило на момчето трябва да му се каже за това, когато навърши 14-15, а в някои случаи и по-рано.

Как правилно да се измие момче през първата година от живота

И така, как да наблюдаваме хигиената на момчето, за да не навредим на здравето на бебето? Основната хигиенна процедура за бебе е измиването. Въпреки простотата на процеса, много неопитни родители често не знаят как да го направят правилно..

Основната хигиенна процедура за бебе е измиването

Какви консумативи са необходими за хигиена на бебето?

 • бебешки кърпички;
 • хартиени кърпи;
 • бебешко олио (или всяко растително масло);
 • памперси (плат или еднократни);
 • памучна вата или марля;
 • памперси (еднократна или естествена кърпа)
 • малък съд с вода при стайна температура (чаша, купа)

Бебетата трябва да се измиват веднага след всеки акт на изхождане, тъй като ензимите и бактериите в изпражненията могат да раздразнят деликатната кожа както на перинеума, така и на гениталиите и да причинят възпаление..

Как да се измие новородено в родилния дом?

В родилния дом медицинският персонал извършва тоалетната за новородени два пъти на ден. Между тези процедури майката поема отговорност за чистотата на бебето.

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите кожата на изпражненията точно на масата за повиване

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите изпражненията от кожата точно на масата за повиване. По-добре е, разбира се, да измием дупето с течаща вода, но, за съжаление, нашите родилни болници не винаги имат всички условия за това. Освен това младата майка може да се чувства несигурна и да се страхува да не направи нещо нередно. Можете да натрупате опит в комфортна домашна обстановка, но засега ще обмислим как можете да се погрижите за чистотата на бебето точно в отделението.

Придържайте се към нещо подобно:

 1. Веднага щом забележите, че бебето се е покачило, поставете го обратно на пелената.
 2. Отворете пелената и, като вдигнете бебето за краката с една ръка, издърпайте използваната пелена изпод дъното на бебето.
 3. Избършете перинеума и гениталиите на момчето от изпражненията в посока от пубиса към опашната кост с влажна кърпа или парче марля, навлажнена с вода.
 4. Ако сте измили трохите с вода, внимателно попийте останалата вода с хартиена кърпа. Обърнете специално внимание на гънките.
 5. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете замърсените места с памучна вата или марля, потопена в бебешко олио.
 6. Ако е необходимо, нанесете бебешки крем или пудра, сложете пелена.

Ще повторим: във всеки случай е невъзможно да се опитате да издърпате препуциума и да оголите главата на пениса на новороденото, за да „подредите нещата там“.

В гънките на бебето през първите дни могат да се наблюдават остатъци от оригинална смазка. Не е необходимо да го търкате силно - постепенно ще се отмива поради ежедневните хигиенни процедури. Освен това този лубрикант е най-добрият бебешки крем и защитава чувствителната кожа на новороденото в нова среда. Не се притеснявайте, че смазката ще се превърне в среда за размножаване на бактерии. Ако редовно почиствате нежните си зони, всичко ще се оправи..

Как да измием бебе под чешмата - схема стъпка по стъпка

Най-удобният начин за измиване на бебето е използването на чешма с течаща вода. Това изисква:

 1. Свалете пелената.
 2. Поставете детето на предмишницата на едната си ръка, така че бебето да лежи на гърдата й, а сгънатата ви ръка да го покрие под мишниците.
 3. Вървете до мивката с бебето, отворете крана със свободната си ръка и регулирайте температурата на водата: тя трябва да е със стайна температура или малко по-висока.
 4. Поставете дъното на бебето под течаща вода и измийте чантата и гениталиите на момчето със свободната си ръка.
 5. Пълнете вода с кърпа във всички гънки.
 6. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете с памучен тампон, потопен в растително масло.

По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване.

Бебетата през първите месеци от живота не се нуждаят от препарати. И обратно, сапуните и геловете могат да причинят суха кожа, дразнене и алергични реакции. По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване..

Видео: колко удобно е да измиете бебето си под чешмата

Необходимостта от хигиена на новороденото

Новородените се нуждаят от специална хигиена. Кожата им е много тънка и нежна, така че продължителното излагане на замърсяване често причинява дразнене и възпаление. Въз основа на факта, че новородените деца не тичат по улиците, на тяхната кожа практически няма замърсяване, с изключение на отпадъчни продукти и мляко, така че бебетата не се нуждаят от гъби и гъби.
Всичко, от което се нуждаете, за да измиете новороденото си:

 • топла вода;
 • бебешки сапун;
 • бебешка кърпа;
 • бебешки крем.

Много е важно да обърнете внимание не само на зоните под пелената, които очевидно са замърсени, но и на зоните на врата. В гънките между брадичката и шията много често се натрупва мляко, което бебето изплюва или излива. Поради изобилието от гънки по тялото на бебето е лесно такава мръсотия да се скрие от зоркото око на майката..

Важно! Ако гънките не се изплакват, бактериите се развиват много бързо в тях, причинявайки неприятни миризми, зачервяване и болка..

Детето трябва да има собствена кърпа, която няма да се използва от никого, освен от него. По-добре е да е голям с качулка. Ще продължи по-дълго и е по-лесно да изсушат бебето след къпане. За да измиете бебето си, по-добре е да имате отделна малка кърпа, която попива добре и е мека на допир.

Вентилация

Пелените за еднократна употреба са прекрасно изобретение, което улеснява живота на милиони майки и татковци всеки ден. Сега дори е трудно да си представим как можете да се справите без това полезно нещо. За съжаление удобството често идва на висока цена..

Репродуктивните органи на момчетата са проектирани така, че половите жлези да бъдат изведени от тялото, за да поддържат оптимална температура. И ако малкото момче е с памперс денонощно, тестисите непрекъснато се прегряват, което може да се отрази негативно на репродуктивното му здраве в бъдеще. Освен това липсата на естествена вентилация и висока влажност е идеална среда за патогенна флора. Момчетата, които носят памперси дълго време без прекъсване, са по-склонни да страдат от заболявания като кандидоза и баланопостит..

Махайте пелената често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша

Затова сваляйте пелената по-често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша..

Какво да правим с препуциума?


Родителите на малки синове най-често се питат: възможно ли е да се движи препуциума при отмиване? Основната грешка на много майки е опитът да се изплакне препуциума под силно налягане на водата или да се избута настрани за по-задълбочено изплакване.
Уролозите са против такава силна любов към чистотата. В края на краищата, по този начин можете да нараните препуциума на пениса, могат да се образуват малки рани, които впоследствие оставят белези и сраствания..

По-задълбочено измиване е допустимо само няколко пъти седмично, за да се предотврати възпалението. За да направите това, трябва да преместите препуциума много внимателно, без да натискате, отстранете белите трохи със стерилен тампон, който преди това е бил навлажнен с вазелиново масло.

Уверете се, че на главата не остават памучни влакна. Някои педиатри препоръчват да се използва чай от лайка вместо вазелин. Но има и лекари, които се отнасят негативно към такива радикални процедури..

Обрязването е много противоречива тема за много лекари. Тази процедура се извършва по-скоро по религиозни или етнически причини, но по никакъв начин не засяга здравето на момчето. Това не е начин да предпазите бебето си от различни заболявания..

В края на краищата природата е замислена така, че гениталният орган да е защитен от препуциума, следователно, ако няма медицински показания, не трябва да се намесвате в създаването на майката природа.

Възможни проблеми

В случай на контакт с гъбични патогени, както и с някои бактерии, детето може да получи зачервяване и подуване на препуциума, отделянето става жълтеникаво или гнойно. Това състояние може да е признак на постит или баланопостит. В този случай детето трябва да се измие със слаб разтвор на калиев перманганат, като се използва спринцовка без игла, възпалената препуциума може да се смаже с антибиотичен мехлем, например "Levomekol".

Ако вашият малък син е започнал да пише болезнено, но няма признаци на възпаление на пениса, трябва да се свържете с нефролог или уролог, който ще предпише лечение на цистит. Трябва да отидете при едни и същи лекари с детето си, ако освен болезнено уриниране той има отделяне от бяло или кърваво, в урината има видими примеси на кръв. Това може да е признак на уретрит. При такива заболявания хигиената на интимната зона има свои нюанси, за които лекарят ще разкаже на рецепцията, като вземе предвид естеството на патологията при това дете.

Ако детето има силно парене и болка в препуциума известно време след къпане, това може да е признак на химическо изгаряне със сапун, останал под препуциума. Веднага трябва много добре да изплакнете пениса с топла вода.

Относно измиването и измиването

Много майки смятат, че всичко не е по-лесно - свалиха мръсната пелена, измиха момчето с топла сапунена вода и това е, но това съвсем не е така. Ако искате синът ви да бъде добре поддържан и здрав, тогава трябва да се научите как да го измивате правилно след всяка смяна на памперса.


На първо място, струва си да запомните чистотата на собствените си ръце..
При измиване посоката не играе роля, както смятат някои педиатри, но има и друго мнение - не е необходимо детето да се държи на ръка с плячката нагоре под течаща вода, тъй като вредните микроорганизми и микроби от ануса могат да попаднат върху пениса.
Също така си струва да се помни, че при измиване на деца до шест месеца е категорично невъзможно да се злоупотребява със сапун. Прекалената любов към сапуна и всякакви ароматни продукти причинява всякакви раздразнения и зачервявания.

Използването на преварена вода при измиване на бебе е твърде много. Би било много по-правилно да се използва течаща топла вода.

След къпане не сушете бебето много силно. Достатъчно е просто да попиете гениталиите с мека кърпа. Излишната влага може да се поръси с малко количество бебешка пудра.

Пораствайки, детето ще се научи да ходи на гърнето само и не е необходимо да го миете толкова често, особено през зимата. Един път е достатъчен - преди лягане.

През горещото лято тази процедура трябва да е по-честа - 3-4 пъти на ден.

Можете да използвате памучни тампони или дискове, предварително накиснати в топла сапунена вода или хипоалергенни бебешки хипоалергенни мокри кърпички, за да избършете гениталиите след изхождане или уриниране.

Не забравяйте да използвате и бебешки масла и кремове умерено..

Когато синът ви е на около три години, трябва да започнете да го научавате да се мие, като по този начин му внушавате любов към чистотата и комфорта..

Честота на лечението

Всички майки са загрижени за въпроса колко често трябва да мият малкия си син и дали е необходимо да се използва бебешки сапун за това всеки път. Евгений Комаровски твърди, че няма нужда от сапунена вода при всяко измиване, напълно е достатъчно да измивате детето със сапунена вода веднъж на ден, по време на голямо вечерно плуване. През деня детето трябва да се измива при нужда с обикновена вода. Тази необходимост възниква след всяко изхождане, ако детето все още носи памперси и на всеки 3-4 часа при смяна на мокра и пълна пелена.

Дете, което ходи на гърне или тоалетна, няма нужда да мие пениса през деня. Достатъчно е вечерно плуване с външно измиване на пениса със сапунена вода.

Как да се измие новородено момче

Момчетата се различават от момичетата не само външно, емоционално и физиологично. Изисква се да знаете някои функции за грижата за тях, за да не навредите с прекомерна грижа. Информацията за хигиената на момчетата трябва да се изучава от всяка майка, тъй като пенисът на детето се различава значително от този на възрастен мъж..

Мама и бебе

Необходимостта от хигиена на новороденото

Новородените се нуждаят от специална хигиена. Кожата им е много тънка и нежна, така че продължителното излагане на замърсяване често причинява дразнене и възпаление. Въз основа на факта, че новородените деца не тичат по улиците, на тяхната кожа практически няма замърсяване, с изключение на отпадъчни продукти и мляко, така че бебетата не се нуждаят от гъби и гъби.

Всичко, от което се нуждаете, за да измиете новороденото си:

 • топла вода;
 • бебешки сапун;
 • бебешка кърпа;
 • бебешки крем.

Много е важно да обърнете внимание не само на зоните под пелената, които очевидно са замърсени, но и на зоните на врата. В гънките между брадичката и шията много често се натрупва мляко, което бебето изплюва или излива. Поради изобилието от гънки по тялото на бебето е лесно такава мръсотия да се скрие от зоркото око на майката..

Важно! Ако гънките не се изплакват, бактериите се развиват много бързо в тях, причинявайки неприятни миризми, зачервяване и болка..

Детето трябва да има собствена кърпа, която няма да се използва от никого, освен от него. По-добре е да е голям с качулка. Ще продължи по-дълго и е по-лесно да изсушат бебето след къпане. За да измиете бебето си, по-добре е да имате отделна малка кърпа, която попива добре и е мека на допир.

Колко пъти на ден за измиване на новородено

Броят пъти на ден, когато едно дете оцветява пелена, зависи от това колко често трябва да се мие дъното на новороденото под чешмата. Децата не се мият след всяко уриниране, особено ако се използват висококачествени пелени. След дефекация трябва да се измиете. Въпреки факта, че съвременните пелени са способни да абсорбират течните изпражнения на децата, неприемливо е да се използва дори и най-скъпият образец, след като детето го е оцветило с изпражнения. Пелената трябва да се замени с чиста и кожата на бебето да се измие.

Независимо дали бебето е замърсило памперса преди лягане или не, бебето трябва да се измие преди лягане, освен ако не е планирано къпане. Урината на детето при продължителен контакт с кожата може да причини обриви, пелена или други форми на дерматит.

Как правилно да се измие момче до една година

Докато детето не може да седи, те го мият най-често на тегло, под течаща вода от чешмата. За разлика от хигиенните характеристики на момичетата, няма нужда да мислите как правилно да измиете момче: отпред назад или обратно. Структурата на гениталиите позволява и двата варианта за процедурата.

Характеристики на измиване на момче

Структурата на гениталиите на детето се различава от тази на възрастен мъж. Вътрематочно главичката на пениса се развива заедно с препуциума като цяло и до момента на раждането на момчето остава плътно слято с него. Състоянието, при което е невъзможно преместването на препуциума и излагането на главата, се нарича фимоза. При деца от раждането до 15-17 години фимозата е норма и не изисква медицинска корекция..

Внимание! Преди да измиете новородено момче, трябва да научите важно правило: не можете да движите препуциума и да се опитвате да измиете главата. Освен това това може да е невъзможно до юношеството поради физиологията.

Всичко, което трябва да направите, е да измиете повърхността на гениталиите и областта между задните части, като използвате бебешки сапун и топла чиста вода след всяко изхождане или преди лягане. Прекомерната пяна на пениса може да доведе до проникване на корозивни вещества в гънката между препуциума и главичката. Ако дори малко количество сапун остане под венчелистчето на кожата по време на процеса на изплакване, са възможни химически изгаряния и възпаления. Следователно всяко измиване трябва да гарантира, че сапунът е напълно измит от кожата на бебето..

Момче в банята

Физиологичната фимоза не трябва да причинява безпокойство на родителите, защото това е абсолютно нормална ситуация, която не пречи на измиването. Главата ще може да се отвори, когато момчето достигне определена възраст. Според медицинската статистика физиологичната фимоза изчезва сама по себе си при:

 • 4% от новородените;
 • 50% от едногодишни бебета;
 • 90% от тригодишните деца;
 • 99% от 17-годишните.

Само 1% от момчетата се нуждаят от медицинска помощ, за да облекчат излагането на главата. Повечето ситуации се решават с прост режим на лечение, ограничен до мехлеми. Само за 1 дете от две хиляди тези методи може да са неефективни, което ще изисква операция..

В никакъв случай не би трябвало да е възможно да издърпате препуциума сами, да тренирате еластичността му, да излеете вода или разтвори под него. Всичко, което се изисква от майката, е да изплаква външната страна на пениса на бебето и да не се опитва да изплаква скритите му части.

Посещение на лекар се изисква, ако:

 • болезнено уриниране;
 • затруднено уриниране;
 • има ясни признаци на възпаление под формата на зачервяване и подуване.

Най-честата причина за появата на изброените симптоми е попадането на битови химикали под венчелистчетата на препуциума.

Допълнителна информация! Под препуциума се произвежда специално вещество, което има бактерицидно свойство, така че няма нужда да се притеснявате за развитието на инфекции, при които сапунът не може да достигне.

Немитият край на пикочните пътища не влияе на резултатите от тестовете за урина. Не е необходимо да се подготвяте специално за доставка, забранено е насилствено изливане на каквито и да било разтвори или отвари под венчелистчето на препуциума.

Изисквания към водата

Ако детето се къпе всяка вечер в голяма вана, температурата на водата в която не надвишава 36-37˚C градуса, тогава се извършват хигиенни процедури по време на плувния процес. Препоръчително е температурата на водата да се намалява с 1 градус на всеки 2-3 седмици, като постепенно се приближава до отметката 26-27˚C. Плуването в такава вода кара детето да се движи активно, развивайки тялото си. Няма нищо лошо във факта, че в края на плуването детето ще бъде измито със сапун в същата хладна вода..

В ситуации, когато бебето се замърсява в памперса в средата на деня, бебето се измива в топла вода със средна температура 37˚C. Жените се учат как да мият новородено момче в мивката в болницата, разказвайки поетапен алгоритъм, веднага демонстрирайки как е по-удобно да държите дете.

Средства за интимна хигиена на бебето

Възможно е да се извършват хигиенни процедури с деца под 3-годишна възраст само с помощта на сапун с надпис "бебе". Някои майки се заблуждават, че собственият им продукт за интимна хигиена е подходящ за измиване на бебе. Грешката в преценката е, че нивото на рН, необходимо за кисела среда за възрастни, не е същото като нивото на кожата на детето..

Асортимент от детски продукти

Ето защо трябва да изберете марки, които са насочени към деца. Допълнителен критерий може да бъде посочването на възрастта на бебето на опаковката, информираща за безопасността на продукта. Най-удобно е да използвате течен сапун с дозатор, когато майката държи бебето в едната ръка, а в другата събира продукта в дланта си, като натиска чучура на бутилката. В същото време обикновеният сапун за барове ще свърши чудесна работа, ако мама свикне да насапунисва ръката си, когато се опита да се измъкне..

Колко често да използвате почистващи препарати

Използването на химически продукти за хигиена на гениталните органи е необходимо в случаите, когато е необходимо да се почисти тялото от изпражненията или при смяна на препълнена пелена за отстраняване на остатъците от урина от кожата.

Внимание! Не е необходимо да нанасяте сапун върху деликатната бебешка кожа няколко пъти на ден без очевидна нужда.

Как правилно да се измие под крана

Докато момчето навърши 3-4 месеца, е удобно да го отмиете, като го сложите с лице нагоре на едната ръка. Главата трябва да лежи на лакътя, едното рамо и лопатките - на предмишницата, с четка, майката може лесно да държи бебето за един крак. С втората ръка, при това положение на момчето е лесно да изплакнете слабините от разхлабени изпражнения.

Когато бебето е пораснало, става неудобно да го държите в това положение, освен това теглото му нараства значително към третия месец и става много трудно да го държите с една ръка. Следователно ще трябва да измиете момчето по различен начин. Сега той ще виси на ръката на майка й, но с корем надолу. Детето трябва да бъде взето под гърдите, така че свещеникът и краката да висят надолу. За да премахнете цялото тегло от ръката си, можете да оставите бебето да почива до мивката с крака, преди да измиете новороденото момче под чешмата..

Важно! Преди да поставите детето под вода, не забравяйте да проверите температурата на потока с ръка, за да избегнете изгаряния.

Как да държите новородено, докато се миете

Ако майката не се научи как да държи бебето с една ръка, освобождавайки другата за манипулация, тя няма да може да се справи сама с ежедневните домакински задачи.

След като сте положили детето на сгъната в лакътя ръка, трябва да го задържите, така че главата на бебето да е подпряна на тялото на майката, а с второто си рамо то би се отпуснало на майчината страна или стомах. Тази поза е позната и физиологична както за майката, така и за детето, тъй като именно в тази поза той заспива, смуче гърдата или се успокоява.

Възможно ли е да се почисти кожата с мокри кърпички

Използването на мокри кърпички не е забранено от педиатрите. Те ефективно премахват примесите, не изсушават кожата. Някои производители добавят екстракт от лайка или алое към импрегнацията. Той няма лечебни свойства, но омекотява и овлажнява кожата..

В някои ситуации използването на мокри кърпички значително опростява работата на майката. Например, по време на дълго пътуване с кола, влак или самолет, няма начин да се измиете. След това избърсването със салфетки се превръща в истинско спасение. Също така е удобно да ги използвате в общи апартаменти, тъй като не винаги е възможно да влезете в банята, когато е необходимо.

Внимание! Можете да избършете нежната бебешка кожа само с тези кърпички, които не съдържат алкохол. Те обикновено се пишат „за деца“ или „за деца“.

Ако мама е използвала салфетки през деня, все пак е по-добре да измиете кожата с топла вода и сапунена вода, преди да си легнете. Лосионите, включени в кърпичките, трябва да се измиват от кожата поне веднъж на ден..

Майките на обрязаните момчета няма да могат да премахнат мръсотията чрез триене. В никакъв случай не трябва да търкате главата. Това е много чувствителна част от органа, така че всяко невнимателно влияние може да донесе болка на детето.

Грижа за момче след измиване

След като сте успели да измиете бебето, наложително е кожата да се третира с крем. Преди това всяка майка винаги имаше прах под ръка. Нанасяше се върху кожата и детето беше облечено. Благодарение на цинка в състава, нежната кожа е защитена от продължително излагане на урина. Необходимостта от пудри се дължи на липсата на качествени пелени в продажба.

Днес необходимостта от използване на насипна козметика е намаляла значително, но не е изчезнала. С появата на еднократни пелени, някои жени вече не разбират колко пъти бебето им уринира на ден. Те виждат, че е време да смените бельото само когато то виси на земята от преливане и детето е приковано към креватчето като тежест. Нито един, дори най-качественият представител на бикините за еднократна употреба не е в състояние да предпази кожата на детето от намокряне. Следователно съвременните деца развиват обрив от пелени и дерматит, които могат да бъдат елиминирани с помощта на прах..

Какво да обработвам

Най-добре е да се избягва дразненето на кожата на бебето. Ето защо педиатрите и дерматолозите съветват да смажете мястото под пелената с плътен бебешки крем. По-добре е, ако съдържа цинк, обикновено върху туби с такива кремове поставят знака „Zn“. Добавянето на формула с този елемент в състава на крема осигурява надеждна защита от намокряне. Плътният слой крем не позволява на влагата да проникне в кожата, докато я овлажнява.

Всяка майка трябва да мисли не само за това как да измие новородено, но и за това как ще се отнася с деликатната кожа. След къпане вечер, тялото на детето трябва да се третира с два различни крема:

 • съдържащи цинк за зоната на пелената;
 • хидратиращ за останалата част от тялото.

Важно! Изборът на крем за приложение върху бебешка кожа не трябва да се основава на яркостта на опаковката, обема на марката и цената, а на нейния състав. Можете да си купите скъп крем с екстракт от лавандула от известен производител и да получите червени алергични петна по цялото тяло. Можете да си купите евтин бял крем в непривлекателна тубичка, без аромати или други добавки, крем, който идеално овлажнява кожата, без да причинява непредсказуеми кожни реакции.

Мама и здраво бебе

Всяка майка трябва да знае как правилно да измие момченце. Прекомерната грижа за гениталиите причинява повече проблеми, отколкото ползи. Природата надеждно предпазва деликатната тъкан от инфекции, така че не трябва да се опитвате да стигнете там, където не е предвидено от физиологията.

Бебешка хигиена: как правилно да се измие момче?

Когато се роди първият им син, много майки се сблъскват с проблем: как правилно да се грижат за мъничко момчешко „средство“, за да не навредят на здравето и в същото време да осигурят на бебето качествена и редовна грижа за перинеалната област? Нека разгледаме как правилно да измием момче, как да се грижим за гениталиите на новородено и какво казват експертите, например д-р Комаровски.

Физиологична структура на бебето

Гениталиите на новородените и кърмачетата се различават значително от възрастните. Препуциума на пениса е свързан с главичката и надеждно предпазва последната от механични повреди и замърсяване. Това е така наречената физиологична фимоза. Смегмата, отделяна от специални жлези, има антимикробни свойства, което предотвратява проникването на инфекция в урогениталния канал.

Гениталиите на новородените и бебетата се различават значително от "аналога" за възрастни

От раждането до 3-годишна възраст обикновено се наблюдава адхезия на препуциума и главата до отвора на уретрата. На петгодишна възраст главата вече е полугола. Пълното освобождаване на главата става възможно едва на 8-10 годишна възраст.

Принципът на ненамеса

Природата осигурява естествена защита на най-нежните части на бебето. Ето защо, най-правилните в хигиената на интимните места на момчето ще се придържат към следния принцип: не докосвайте нищо! Тоест, колкото по-малко се намесвате, толкова по-силно ще бъде мъжкото му здраве..

С порастването на малкото дете препуциума постепенно се отделя от ръба на главата и става подвижен. Устояйте на изкушението да дръпнете кожата назад, за да се измиете със сапун и вода, която изобщо не трябва да докосвате. Принудителното търкаляне на препуциума в такава нежна възраст е изпълнено със сериозни проблеми..

Д-р Комаровски: „В съвременната медицинска практика във всички педиатрични асоциации и общности без изключение тази манипулация отдавна е призната за ненужна, неправилна и травматична. Но често все още има лекари, вероятно уважавани и опитни, но в същото време консервативни, които все още съветват някои майки механично да издърпват и разпространяват препуциума на малките си синове, уж „с цел обучение“. Уви, точно такова обучение понякога завършва със сериозна контузия ".

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата. Това е състояние, при което препуциума се плъзга от пениса на главичката и го притиска плътно в основата. Не винаги е възможно да върнете кожата на място сами. Главата набъбва бързо и ако детето не получи своевременна помощ, може да се развие некроза на пениса на главата. За съжаление некрозата често води до частична или пълна ампутация на жизненоважен орган.

Най-сериозното усложнение поради неправилна намеса е парафимозата

Грижа за гениталиите на момчето: д-р Комаровски

Как правилно да се измие момче през първата година от живота

И така, как да наблюдаваме хигиената на момчето, за да не навредим на здравето на бебето? Основната хигиенна процедура за бебе е измиването. Въпреки простотата на процеса, много неопитни родители често не знаят как да го направят правилно..

Основната хигиенна процедура за бебе е измиването

Какви консумативи са необходими за хигиена на бебето?

 • бебешки кърпички;
 • хартиени кърпи;
 • бебешко олио (или всяко растително масло);
 • памперси (плат или еднократни);
 • памучна вата или марля;
 • памперси (еднократна или естествена кърпа)
 • малък съд с вода при стайна температура (чаша, купа)

Бебетата трябва да се измиват веднага след всеки акт на изхождане, тъй като ензимите и бактериите в изпражненията могат да раздразнят деликатната кожа както на перинеума, така и на гениталиите и да причинят възпаление..

Как да се измие новородено в родилния дом?

В родилния дом медицинският персонал извършва тоалетната за новородени два пъти на ден. Между тези процедури майката поема отговорност за чистотата на бебето.

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите кожата на изпражненията точно на масата за повиване

Можете да измиете бебето си под чешмата в мивката или да почистите изпражненията от кожата точно на масата за повиване. По-добре е, разбира се, да измием дупето с течаща вода, но, за съжаление, нашите родилни болници не винаги имат всички условия за това. Освен това младата майка може да се чувства несигурна и да се страхува да не направи нещо нередно. Можете да натрупате опит в комфортна домашна обстановка, но засега ще обмислим как можете да се погрижите за чистотата на бебето точно в отделението.

Придържайте се към нещо подобно:

 1. Веднага щом забележите, че бебето се е покачило, поставете го обратно на пелената.
 2. Отворете пелената и, като вдигнете бебето за краката с една ръка, издърпайте използваната пелена изпод дъното на бебето.
 3. Избършете перинеума и гениталиите на момчето от изпражненията в посока от пубиса към опашната кост с влажна кърпа или парче марля, навлажнена с вода.
 4. Ако сте измили трохите с вода, внимателно попийте останалата вода с хартиена кърпа. Обърнете специално внимание на гънките.
 5. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете замърсените места с памучна вата или марля, потопена в бебешко олио.
 6. Ако е необходимо, нанесете бебешки крем или пудра, сложете пелена.

Ще повторим: във всеки случай е невъзможно да се опитате да издърпате препуциума и да оголите главата на пениса на новороденото, за да „подредите нещата там“.

В гънките на бебето през първите дни могат да се наблюдават остатъци от оригинална смазка. Не е необходимо да го търкате силно - постепенно ще се отмива поради ежедневните хигиенни процедури. Освен това този лубрикант е най-добрият бебешки крем и защитава чувствителната кожа на новороденото в нова среда. Не се притеснявайте, че смазката ще се превърне в среда за размножаване на бактерии. Ако редовно почиствате нежните си зони, всичко ще се оправи..

Как да измием бебе под чешмата - схема стъпка по стъпка

Най-удобният начин за измиване на бебето е използването на чешма с течаща вода. Това изисква:

 1. Свалете пелената.
 2. Поставете детето на предмишницата на едната си ръка, така че бебето да лежи на гърдата й, а сгънатата ви ръка да го покрие под мишниците.
 3. Вървете до мивката с бебето, отворете крана със свободната си ръка и регулирайте температурата на водата: тя трябва да е със стайна температура или малко по-висока.
 4. Поставете дъното на бебето под течаща вода и измийте чантата и гениталиите на момчето със свободната си ръка.
 5. Пълнете вода с кърпа във всички гънки.
 6. Ако има частици изсъхнали изпражнения, избършете с памучен тампон, потопен в растително масло.

По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване.

Бебетата през първите месеци от живота не се нуждаят от препарати. И обратно, сапуните и геловете могат да причинят суха кожа, дразнене и алергични реакции. По-добре е да измиете детето с обикновена вода, като използвате сапун само в случай на силно замърсяване..

Видео: колко удобно е да измиете бебето си под чешмата

Вентилация

Пелените за еднократна употреба са прекрасно изобретение, което улеснява живота на милиони майки и татковци всеки ден. Сега дори е трудно да си представим как можете да се справите без това полезно нещо. За съжаление удобството често идва на висока цена..

Репродуктивните органи на момчетата са проектирани така, че половите жлези да бъдат изведени от тялото, за да поддържат оптимална температура. И ако малкото момче е с памперс денонощно, тестисите непрекъснато се прегряват, което може да се отрази негативно на репродуктивното му здраве в бъдеще. Освен това липсата на естествена вентилация и висока влажност е идеална среда за патогенна флора. Момчетата, които носят памперси дълго време без прекъсване, са по-склонни да страдат от заболявания като кандидоза и баланопостит..

Махайте пелената често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша

Затова сваляйте пелената по-често, позволявайки на бебето да се чувства по-свободно и деликатната му кожа да диша..

Кога да посетите лекар?

Вашето мъниче няма проблеми с уринирането, няма възпаления, зачервяване, нищо не боли и не сърби - страхотно! В този случай пенисът му не изисква допълнителни процедури за грижа, освен обичайното измиване с вода. Няма значение дали главата на пениса му е отворена или все още не..

Има ситуации, в които е невъзможно да се направи без квалифицирана помощ от лекар

За съжаление, понякога има ситуации, в които е невъзможно да се направи без квалифицираната помощ на лекар. И колкото по-рано посетите лекаря, толкова по-добре за вашето малко момче. Тези ситуации включват:

 • бебето затруднява уринирането;
 • при уриниране има болка;
 • има признаци на възпаление по гениталиите - зачервяване, подуване, болка и сърбеж;
 • парафимоза.

Ако се появи парафимоза, опитайте се сами да коригирате позицията: приложете студ към пениса, за да намалите подуването на главата и се опитайте да върнете препуциума на мястото му. Ако това не успее, незабавно бягайте при детския хирург. Това е случаят, когато всяка минута закъснение може да бъде много скъпа..

Хигиената на гениталиите на момчето има свои собствени характеристики. Но въоръжени със знания и опит, вие ще можете да извършвате ежедневни процедури за грижа с лекота и радост, което ще сближи още повече вас и сина ви..