Майките, които кърмят, трябва внимателно да планират диетата си, така че бебето да расте здраво и силно. Заедно с млякото той получава витамини, полезни бактерии - всичко, от което новороденото се нуждае толкова много. Всякакви промени в диетата могат да доведат до алергична реакция, лошо храносмилане, запек, колики.

По-различна е ситуацията с тези трохи, които са принудени да се задоволят с млечна формула. Изкуственото хранене се извършва по препоръка на лекар, педиатърът е този, който може да съветва за смяна на продукта, както и конкретен производител, който произвежда качествени стоки.

Най-добре е да се повери изборът на млечна формула на водещ педиатър, който е наясно с характеристиките на тялото на конкретно дете

Кога да замените сместа?

Когато новороденото се чувства отлично, храносмилането му не поражда въпроси, смяната на сместа просто не си заслужава - само ще навредите. Тялото свиква с един продукт, червата го усвоява постоянно. Ако решите да прехвърлите бебето си на друга формула, бъдете подготвени за разочарование, загуба на апетит и други проблеми (за повече подробности вижте статията: как да превключите от една адаптация към друга при смесено хранене?).

Често майките търсят друга смес по финансови причини - евтин аналог. В този случай си струва да се консултирате със специалисти. Педиатърът е натрупал богат опит през годините на своята работа, той знае точно коя формула отговаря на изискванията за безопасност, но в същото време не ви струва пари (препоръчваме да прочетете: С каква формула е по-добре да храните новородено бебе?). Днес на пазара можете да намерите голямо разнообразие от продукти на местни и чуждестранни производители - винаги има алтернатива.

Симптомите ще ви помогнат да разберете дали формулата е подходяща за бебето или трябва да преминете към специално хранене. Съвсем лесно е да се определи, че продуктът се абсорбира слабо - бебето има:

 • развитието на анемия;
 • нарушения на изпражненията за дълго време;
 • алергични реакции;
 • обилна регургитация;
 • често подуване на корема;
 • липса на лактаза;
 • детето е пораснало - необходим е планиран преход.
Ако след приема на сместа бебето започне да плюе, има подуване на корема или нарушения на изпражненията - най-вероятно този тип хранене не е подходящо

Закупуване на смес, като се вземат предвид характеристиките на тялото

Огромен избор от смеси на рафтовете на магазините ви позволява да го промените правилно, като се вземат предвид всички характеристики на тялото на детето. Например за бебета с чести оригвания се предлагат смеси от венците, които ще успокоят микрофлората на стомаха. Когато детето има непоносимост към лактоза, се закупува специална бебешка храна без нея, а в случай на протеинова алергия е подходяща смес със соеви съставки. Специална смес трябва да се дава и при анемия, педиатрите препоръчват диета с високо съдържание на желязо.

Ако бебето страда от алергия към краве мляко, му се дава смес с козе или соево мляко (повече в статията: симптоми на алергия към мляко при дете). Често се използват протеини, получени от хидролиза. Полезните елементи се запазват, но няма вреда за организма. Както и да е, бебешката храна трябва да се купува само след консултация с лекар.

Как да сменим сместа за дете: основни принципи

Не е необходимо да прехвърляте детето на друга смес спонтанно. Трябва да следвате указанията:

 1. Действайте постепенно, не трябва рязко да отменяте старата диета, тъй като стомахът ще се повреди, изпражненията ще бъдат нарушени, което ще доведе до диария и дехидратация. Гладкостта е много важна, ако искате да храните смес от различен производител..
 2. Постепенната подмяна не се случва само с различни марки и формулировки; когато сменяте диета, която не е подходяща за възрастта на по-голямото дете, правете го плавно. Една до две седмици е достатъчна.
 3. Ако искате да промените марката, смесете продукта в различни контейнери. В едно хранене дайте бутилките на свой ред: първо новия, а след това стария състав. По-лесно е да сменяте храната според възрастта: праховете могат да се смесват в една бутилка.
 4. Преходът във възрастта към нова диета изисква постепенно увеличаване на диетата. На всеки няколко дни добавяте лъжица нов прах вместо стария - дозата постепенно се увеличава.
За да въведете нова смес по възраст, ще отнеме известно време, за да я смесите с обичайната и постепенно да промените пропорциите

Схема на преход от една смес към друга

Как трябва да се осъществи преходът? Ако марката на бебешката храна се промени, имате нужда от две бутилки. Веднъж на всеки два дни трябва да сменяте диетата, като увеличавате обема на новата смес и намалявате обема на старата. Например, когато малко дете изяде 180 ml адаптирано мляко, можете да планирате диетата, както следва:

 • първия или втория ден - 30 мл вода + 1 чаена лъжичка от новата смес / 150 мл вода + 5 супени лъжици от старата;
 • 3-4 дни - 60 мл вода + 2 лъжици / 120 мл + 4 лъжици;
 • 4-6 дни - 3 лъжици и 90 мл вода във всяка бутилка;
 • 7-8 удара - 120 мл вода + 4 лъжици / 60 мл + 2 лъжици;
 • 9-10 - 160 мл вода + 5 лъжици / 30 мл + 1 лъжица;
 • 11-12 дни - сместа е напълно заменена.

Смяната на храната според възрастта става по подобен начин, само че сега праховете могат да се смесват помежду си. Приблизителната диета е както следва:

 • първите или вторите дни - 1 лъжица пресен прах + 5 супени лъжици стар;
 • 3-4 дни - 2 супени лъжици пресни + 4 - стари;
 • 4-6 дни - 3 лъжици от всеки тип;
 • 7-8 дни - 4 супени лъжици пресни + 2 - стари;
 • 9-10 дни - 5 супени лъжици пресни + 1 - стари;
 • 11-12 дни - пълен преход.

Невъзможно е да се разбере предварително как ще реагира тялото, но ако бебето е приело нормално заместването, времето може да се съкрати малко. Просто добавяйте нов обем всеки ден.

Можете да разберете реакцията на организма към нова смес само след като я приемете от дете - трябва внимателно да наблюдавате промените в храносмилането

Трудности при смяна на диетите

Преминаването към ново хранене е разтегнато нарочно - тялото на детето отнема време, за да свикне с необичайна диета. Стомахът трябва да се адаптира и смила нормално смесите. Разумната предпазливост никога няма да бъде излишна, особено когато става въпрос за бебето - често организмът започва да реагира негативно. Детето развива следните симптоми:

 1. запек;
 2. подуване на корема;
 3. колики;
 4. малки обриви;
 5. диария.

Как да прехвърля дете на друга смес

Ползите от кърменето за бебето и майката не са и най-малкото съмнение. Въпреки това много жени са изправени пред необходимостта да организират изкуствено хранене за децата си. В този случай основната задача е да се избере млечна формула, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на новия член на семейството. Бебешката храна, предлагана от сертифицирани производители, отговаря на всички стандарти за качество. Освен това всеки от неговите видове е специален: съдържа уникален състав от микроелементи, има определена степен на адаптация и е предназначен да решава специфични проблеми със здравето на детето. С течение на времето, за да се осигури рационалното развитие на бебето, може да се наложи да се замени млечната формула. Изборът на нов вид храна трябва да се ръководи от ясни правила. Това минимизира негативните последици за крехкото тяло на трохите.

Защо трябва да смените сместа

Трябва да има основателни причини за подмяна на детската храна. Тези ситуации включват:

 • категоричният отказ на детето да яде;
 • недостатъчна хранителна стойност на формулата на сместа - бебето не издържа на интервала от време между храненията;
 • значително поднормено тегло в съответствие с възрастта;
 • прояви на индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи този или онзи заместител на кърмата;
 • идентифициране на проблеми с функционирането на храносмилателната система, например, чести запеци;
 • необходимостта от адаптиране на храненето, когато детето достигне определена възраст;
 • преминаване към специална смес за лечение или връщане към обичайната, след като се отървете от здравословни проблеми.

Замяната на стандартна изкуствена смес с терапевтична изисква специално внимание. Извършва се само въз основа на медицинско потвърждение на конкретна диагноза:

 • липсата на ензими, които разграждат лактозата, налага назначаването на диета без лактоза;
 • нисколактозните и соевите видове са необходими в случай на непоносимост към животински протеин;
 • антирефлукс - решаване на проблема с патологично силна регургитация при малки деца;
 • ферментиралите млечни видове и бебешката храна с пробиотици са необходими за бебета с признаци на дисбаланс на чревната флора;
 • при тежки форми на алергични реакции и атопичен дерматит може да се предпише преход към хипоалергичен състав на мляко на прах на основата на растителни протеини или аминокиселини.

В никакъв случай родителите не трябва сами да решават въпроса за подмяната на сместа, като се ръководят от опита на приятели или ценовия фактор.

Правила за преход

Препоръки как правилно да прехвърлите дете в друга смес:

 • консултирайте се предварително с педиатър;
 • ако бебето перфектно толерира определен вид бебешка храна, тогава се препоръчва да го прехвърлите на нова формула в съответствие с възрастта в рамките на същата марка;
 • плавен преход към нов тип продукт;
 • започнете да въвеждате нова смес с минимални дози;
 • нахранете познатото и допълнете новото;
 • тъй като обемът на обновената храна се увеличава, пропорционално намалете количеството на стария продукт;
 • нов тип смес се подава за първи път през деня, а на последно място сутрешното и нощното хранене се заменят.

Схема за въвеждане

Приблизителните схеми за преминаване към различен тип млечна формула зависят от здравословното състояние на бебето. Ако е възможно, струва си да удължите процеса за 6-14 дни, за да проследите промените в поведението на детето и да сведете до минимум рисковете. Това обаче не винаги работи. В случай на остри храносмилателни разстройства и алергични реакции промяната се извършва за 6-7 дни. В някои случаи педиатърът може да одобри рязък еднодневен преход (това се отнася главно до замяната на обикновена диета с хипоалергична).

Позната и нова смес се приготвя в различни бутилки.

Помислете за схемата за въвеждане на нова смес:

 • 10 ml нова храна се инжектира в сутрешното хранене на детето;
 • на следващия ден му се предлагат 20 ml необичайна храна при 1 и 5 хранене;
 • увеличавайте ежедневно новия продукт с 20 ml при 1 и 5 подавания, докато бъдат заменени;
 • след това други хранения постепенно се заменят с нова храна с пълен обем: 1 ден - 2 хранения, 2 ден - 3, 3 ден - 4, 4 ден - 6, 5 ден - 7.

Тази процедура е най-подходяща за изкуствени хора, които се хранят 7 пъти на ден. Въпреки факта, че според този план преходът ще отнеме до 14 дни, той е най-доброкачественият.

Ако бебето е алергично към сместа, която използва, тогава тази опция за преход не му подхожда. В този случай трябва да приложите експресния метод. Можете да преминете към този метод за ново хранене след 6 дни..

Таблица за това как да прехвърлите дете в друга смес

Въведение дниОбемът на новата смес на прием (ml)Честота на хранениятаОбщото количество нови ястия на ден
1десет1десет
2десет220.
3502100
41002200
пет1503450
62003600

Какво да не се прави

Въвеждането на нова смес в диетата на бебето не си заслужава:

 • купувайте различни видове бебешка храна за забавление;
 • опитайте се едновременно да предлагате на детето продукти от две или повече марки - старата смес се заменя само с една;
 • смесете 2 различни храни в една бутилка;
 • рязко заменете всички хранения с нова формула;
 • променете вида на диетата в навечерието на ваксинация или дълго пътуване, както и по време на заболяване или никнене на зъби.

Как да разберете дали новата диета не е правилна

Следните фактори сигнализират за успешен преход към адаптирано мляко:

 • чистота и здравословен цвят на кожата без обриви, раздразнения;
 • липса на запек, диария;
 • няма метеоризъм и чревни колики при детето;
 • спокоен и здрав сън на бебето;
 • активният интерес на детето към процеса на хранене, добър апетит и отсъствие на необходимост да се дава шише по-често от веднъж на 2,5-3 часа;
 • наддаване на тегло и темпове на растеж съгласно стандартите на Световната здравна организация.

Дори при най-нежния преход от една смес към друга са възможни незначителни промени в поведението на бебето, честотата и естеството на изпражненията, будността и режима на сън. В този случай не можете веднага да търсите друг вид изкуствена бебешка храна - тялото се нуждае от време, за да се адаптира.

В случай на алергични реакции, затруднено дишане, честа регургитация, течни пенести изпражнения и силно безпокойство на детето, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Компетентната и постепенна подмяна на изкуствената млечна смес, поради тежки обстоятелства, ще осигури хармонично развитие на детето, ще го поддържа активно и благополучно.

Как правилно да смените формулата за изкуствено бебе?

Кърменето е важно за здравето и развитието на децата, тъй като заедно с продукта на лактацията, майчините антитела, полезни бактерии и ензими навлизат в тялото на бебето, което спомага за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Освен това, като леко промени диетата си, кърмещата майка може да коригира работата на червата на бебето - да го „поправи“ или обратно, да „отслаби“.

Всичко това е лишено от изкуствени деца, които получават смеси. Ако имате постоянни проблеми с храносмилането или здравето на бебето, педиатърът може да препоръча промяна на продукта и дори да посъветва конкретен производител.

Когато трябва да смените сместа?

Ако изкуственото бебе се чувства добре, ядейки сместа, с която са започнали да го хранят в болницата, тогава няма нужда да я сменяте без причина. Червата на бебето свикват с определен продукт, който вече се е научил да смила и усвоява, а промяната в диетата може да навреди на неговата функционалност, което ще доведе до чревни нарушения.

Ако решите да преминете към друга формула поради нейната евтина цена в сравнение с това, което давате на новороденото сега, определено трябва да попитате мнението на вашия педиатър по този въпрос. За много години работа с бебета специалистът на детето вероятно е натрупал достатъчно практически знания за реакциите на бебетата към продукти от различни производители. Лекарят ще ви помогне да изберете идеалния вариант, който ще отговаря на тялото на бебето и ще бъде достъпен за вас.

Често самият педиатър може да препоръча да смените сместа с друга:

 • с продължителни нарушения на изпражненията на бебето;
 • с развитието на анемия;
 • в случай на прояви на алергични реакции към използвания продукт;
 • с обилна регургитация на бебето;
 • с редовно подуване на корема.

Производителите са готови да отговорят на нуждите на всяко изкуствено бебе. Така че, ако бебето страда от обилна регургитация, можете да разрешите този проблем, като го прехвърлите в специален антирефлуксен продукт, съдържащ дъвка, която ефективно удебелява съдържанието на стомаха. За деца с непоносимост към лактоза са създадени прахове без присъствието му в състава и ако сте алергични към животински протеин, можете да закупите храна за детето си със соя или хидролизиран протеин, което няма да му причини подобна реакция.

Ако детето е диагностицирано с анемия, педиатърът ще реши временно да го прехвърли на прах, подсилен с желязо. Но най-често срещаният проблем, поради който лекарите препоръчват промяна на хранителния продукт, е дисбиозата. Художниците нямат откъде да си набавят лакто- и бифидобактерии, така че или допълнително им се дават специални препарати, които населяват микрофлората, или се прехвърлят в смес с пробиотици.

Във всеки случай, детето трябва да смени сместа стриктно след съгласуване на вашето решение с педиатър..

Как да сменим сместа правилно?

 1. Невъзможно е да смените внезапно сместа, тъй като това ще доведе до неизправности в работата на червата. Непостоянният преход към нов продукт може да причини тежка диария, последиците от която могат да бъдат дисбиоза и дехидратация..
 2. Правилата за плавен преход не се отнасят само за продукти от различни марки. Дори ако сменяте смес от същия тип, но предназначена за различна възраст, пак трябва да го правите постепенно, в продължение на 1-2 седмици..
 3. Ако промените храната "по възраст", тогава прахът може да се смеси в една бутилка, но ако марките на продукта са различни, трябва да ги разреждате в отделни контейнери и да давате трохите в едно хранене на свой ред, първо нова, а след това старата.
 4. При преминаване към друга смес "по възраст" трябва постепенно да увеличавате обема на новия продукт, като на всеки 2-3 дни заменяте лъжица от старата храна с нова..

Така че, ако ядете 180 мл. доставка, преходът към нов продукт ще изглежда така:

 • 1-2 дни - 1 лъжица нов прах + 5 супени лъжици стар;
 • 3-4 дни - 2 супени лъжици нов прах + 4 супени лъжици стар;
 • 4-6 дни - 3 супени лъжици нов прах + 3 супени лъжици от стария;
 • 7-8 дни - 4 супени лъжици нов прах + 2 супени лъжици стар;
 • 9-10 дни - 5 супени лъжици нов прах + 1 лъжица стар;
 • 11-12 дни - пълен преход към нова смес.

Смесите от различни марки се сменят по една и съща схема - веднъж на всеки два дни, трябва да увеличите обема на нов прах в една от бутилките с 30 ml, а в контейнер със същия да намалите съответно:

 • 1-2 дни - 30 мл вода +1 л. нова пудра / 150 мл. вода +5 л. бившия;
 • 3-4 дни - 60 мл вода + 2 литра. нова пудра / 120 мл. вода +4 л. бившия;
 • 4-6 дни - 90 мл вода +3 л. нова пудра / 90 мл. вода +3 л. бившия;
 • 7-8 дни - 120 мл вода + 4 литра. нова пудра / 60 мл. вода +2 л. бившия;
 • 9-10 дни - 160 мл вода + 5 литра. нова пудра / 30 мл. вода +1 л. бившия;
 • 11-12 дни - пълен преход към нова смес.

Детето първо трябва да получи бутилка с нова формула, а след това да бъде допълнено от контейнер със стария продукт..

Ако забележите, че детето може да понася нормално смяната на храната, можете да ускорите малко графика, като въведете 30 ml в диетата му всеки ден. нов продукт и изваждане на същия обем от предишния.

С какви трудности можете да се сблъскате?

Схемата за въвеждане на нова диета е „разтеглена“ за толкова дълъг период, че червата на бебето могат да се адаптират и да започнат да усвояват и усвояват различен продукт, отколкото е свикнал. Но дори и с такава разумна грижа, тялото на бебето пак ще започне да реагира негативно. През първите 3-4 дни можете да отбележите с детето:

 1. Запек.
 2. Диария.
 3. Бързо преминаващо подуване и колики.
 4. Незначителни кожни обриви.

Ако след 3-4 дни тези признаци не изчезнат или се засилят, а бебето постоянно крещи, свържете се с педиатър - може би избраната смес не е подходяща за бебето и ще трябва да опитате друга, като я въведете в диетата на детето по същата схема.

Как правилно да преминете от една смес към друга при хранене на бебе, схема

Бебе на изкуствено, смесено хранене до една година, от една до три години, се нуждае от млечна формула. Всяка възраст изисква различна комбинация от хранителни вещества. Отслабени, недоносени, болни деца - други възможности за хранене. Как е необходимо да преминете от една смес към друга, за да не навредите на здравето на малкия човек, детският лекар трябва да отговори.

Кога да смените сместа?

Причините, поради които е необходимо да се сменя изкуственото мляко, могат да се появят на всяка възраст до една година: при бебета, които са изкуствено хранени от раждането, с въвеждането на допълнително хранене - със смесен метод поради липса, недостатъчно калорично съдържание в кърмата. След една година е по-добре да давате на бебето адаптирано мляко вместо мляко, ако то не наддава.

Проблеми, изискващи въвеждането на нов продукт:

 1. Алергична реакция. Тялото на бебето реагира на компонентите на сместа под формата на кожни обриви, зачервяване, сърбеж. Храносмилателната система на бебето може да не усвоява / не усвоява достатъчно протеини, мазнини, въглехидрати, които са част от храненето на бебето с мляко. Хипоалергенните храни помагат за разрушаването на хранителната бариера.
 2. Необходимостта от използване на лекарствения състав е необходима при нисък хемоглобин, недоносеност.
 3. Преходът от терапевтичен към адаптиран настъпва след елиминиране на патологичните признаци.
 4. Възраст 6 месеца, когато е необходимо смените "0" или "1" да бъдат заменени с "2".
 5. При достигане на годината - от "2" на "3".
 6. Липса на наддаване на тегло, честа регургитация, отказ за бутилиране.

Заместванията зависят от възрастта, здравословното състояние на детето. Педиатърът, който наблюдава развитието на новородено, ще помогне да се направи правилният избор.

Колко често можете да го направите

Преходът към нов състав трябва да бъде обоснован. Сместа трябва да е подходяща за възрастта на бебето.

За целта производителят прави маркировки върху опаковката:

 • "0" - от раждането за недоносени бебета;
 • "1" - от първите дни до доносени бебета;
 • "2" - след шест месеца до една година;
 • "3" - от една до 3 години.

Храносмилателните проблеми означават, че продуктът трябва да бъде заменен спешно.

Смяната на смеси при достигане на 6, 12 месеца е най-добрият вариант, ако детето има здрав тен, е активно, спи добре, яде и наддава. В случай на отклонение от нормата е необходимо да разберете причината, като се свържете с детски лекар, след което изберете марката и предназначението на изкуственото мляко.

Как правилно да замените сместа

Промяната в основния хранителен продукт на бебето трябва да следва определени правила..

Основното условие за заместване е обоснована необходимост, а не желанието на майката да премине към друга диета.

Второ, не по-малко важно е консултацията с педиатър. Лекарят трябва да препоръча бебешка храна, подходяща за възрастта и здравето на детето.

Бебето трябва да няма хрема, температура. Нови продукти не се въвеждат, когато зъбите на детето никнат, както и 3 дни преди и след ваксинацията. Намаленият имунитет в такива случаи ще изкриви картината на реактивността на храносмилателната система на децата..

Една нова формула се въвежда в диетата на новороденото. Не можете да храните две нови храни едновременно.

Не бива да купувате редки марки. В продажба трябва да има достатъчно хранителна смес, за да не се налага спешно да сменяте храната поради липсата й в търговската мрежа.

Замяната отнема време, за да свикне храносмилателната система на бебето. Изключение правят смесите от една и съща марка, но за различна възраст..

Например, разликата между NAN 1 и Nestle NAN 2 се състои в съотношението на суроватъчни протеини и казеин: NAN 1 - 70:30, NAN 2 - 60:40. И в двата случая съставът е близък до кърмата, отговаря на възрастовите нужди на детето. Корекцията на производителя на състава на една марка, близо до естественото хранене, дава възможност за по-бързо въвеждане на нов продукт.

В други случаи новата опция за хранене се въвежда постепенно. За изкуствени хора до шест месеца и след това има разлики в схемата за преход от една бебешка храна към друга.

Схема на преход от една смес към друга

Необходимо е да се въведе нов млечен продукт от приготвянето на 2 бутилки: с нов и стар състав.

Заместването стъпка по стъпка е както следва:

 1. Бебе на възраст под 6 месеца е поканено да опита 10 милилитра непозната храна при първото хранене. Останалата част от диетата остава непроменена: обичайното добавяне сутрин и по друго време.
 2. На следващия ден скоростта на новото хранене се увеличава със същото количество, хранейки го вечер. Продължаването е възможно, ако бебето се е чувствало добре през деня, не е имало проблеми със стола.
 3. През следващите 7 дни допълващите храни се увеличават сутрин и вечер с 20 милилитра.
 4. До края на седмицата ще бъде 150 милилитра или 300 милилитра на ден..
 5. Следващата стъпка е да замените ястията във втората храна (цяла порция).
 6. По този начин се добавя едно хранене с нова формула всеки ден: 3-то, 4-то, 5-то.

Общата продължителност на прехода е 13 дни.

Ако е необходимо спешно да се отмени алергенното хранене, се използва ускорена опция при хранене на бебе-бебе:

 1. Първи ден, сутрешно хранене - 10 милилитра.
 2. Втори ден, първо и последно хранене от 10 милилитра.
 3. Трето. Нормата се увеличава с 5 пъти - до 50 милилитра за две хранения.
 4. Четвърто. Сутрин и вечер давайте по 100 милилитра. Дневна доза - 200 милилитра.
 5. Пето. Диетата включва 3 хранения на ден с нов продукт, по 150 милилитра всеки. Детето получава общо 450 милилитра на ден..
 6. Шести ден. Общ обем - 600 милилитра, по 200 сутрин, по обяд и вечер.

Замяната на млечния продукт с „Следващ етап“ за дете след шест месеца е по-бърза:

 1. През първия ден дневната порция се приготвя в съотношение: 75% или 3/4 - обичайната храна, 25% или ¼ - вход.
 2. На втория ден пропорцията не се променя.
 3. На третия ден диетата се разделя на 50х50: 2 части от старата, 2 части от новата.
 4. Четвърти ден. Хранене като предния ден.
 5. Пети ден: дял на стария продукт - ¼, нов - ¾.
 6. Шести ден. Диета непроменена.
 7. Старата смес е напълно заменена.

Количеството в милилитри зависи от обема на другите видове допълващи храни.

Как да разберете дали нова формула е подходяща за вашето бебе?

За безболезненото преминаване към изкуствено хранене след кърмене или от една смес към друга можете да съдите по външния вид на бебето, неговото поведение.

Липсата на проблеми със стомашно-чревния тракт след въвеждане се доказва от физическа активност, любопитство, здрав сън през нормалните часове. При ежедневно изследване на кожата няма обриви, зачервяване, пилинг.

Смяната не трябва да създава проблеми със стола. Плътното или втечнено изпражнение е доказателство за лошо усвояване на бебешката храна.

При бебешки продукти с достатъчно калорично съдържание интервалът между храненията не се променя, бебето напълнява според възрастта си.

С какви трудности можете да се сблъскате?

Преминаването към нова формула може да бъде свързано с проблема с отхвърлянето, лошия апетит при кърмачето. В такива случаи няма нужда да бързате да променяте диетата. На детето трябва да се даде време да свикне с непознатия вкус. Ако отделителната функция е нормална, теглото не намалява, тогава постепенното добавяне на нов продукт към диетата ще постигне целта си: старата смес ще бъде заменена с нова.

Как да сменим сместа: правила за безопасен преход от един продукт към друг

Явната простота на изкуственото хранене се превръща в различни трудности, например, определен продукт може да не е подходящ за дете. И тогава възниква въпросът - как да сменим сместа?

Намирането на висококачествена и безопасна храна за бебета е отговорна задача. Ако по някаква причина сместа не се побира, изборът на нов продукт става стресиращ за бебето. Следователно родителите трябва да вземат предвид всички нюанси, за да минимизират последствията..

Кога да смените сместа?

Невъзможно е просто да се прехвърли новородено от една смес в друга - поне трябва да има основателни причини за това. Ако бебето се чувства добре и се храни с апетит, няма причина да правите корекции в диетата си..

Причините, поради които трябва да смените обичайната смес с нова, са следните фактори:

 • алергия към "стария" състав;
 • необходимостта от въвеждане на медицинско хранене във връзка със здравословните проблеми на бебето (например дефицит на лактаза);
 • преминаването към адаптирани млечни продукти след лечебни смеси, поради премахване на заболяването при детето;
 • бебето достига възрастта на въвеждане на нов продукт във връзка с повишените нужди на детския организъм;
 • категоричният отказ на бебето да се храни, недостатъчно наддаване на тегло; повече за нивата на наддаване на тегло при бебета →

Фактът, че бебето трябва да премине към нова смес, ще бъде предизвикан от следните признаци на проблеми в тялото му:

 • Промени в поведението - сънливост, дезинхибиция, свръхвъзбудимост.
 • Малкото не може да понася интервалите от време между храненията, получавайки достатъчен обем от сместа.
 • Обилна регургитация след края на храненето или няколко пъти през деня.
 • Храносмилателни проблеми - колики, метеоризъм, зелен стол.
 • Външен вид на алергия.

Ако бебето има тези симптоми, трябва да се покаже на педиатър. Специалист ще ви помогне да разберете причината за състоянието. Ако това е причинено от неподходяща бебешка храна, лекарят ще даде препоръки и съвет.

Колко често можете да го направите

За съжаление много родители са сигурни, че докато се намери подходящ продукт, храненето на бебето може да се променя почти за неопределено време. Това мнение е погрешно. Организмът на детето няма да може да се възстановява често до нови смеси, които родителите сменят, има натоварване на храносмилателния тракт и имунната система и в резултат на това здравословни проблеми.

Ако детето усвоява добре нова храна, не плюе и външно изглежда здраво, значи продуктът му подхожда. По тяхно собствено желание е невъзможно бебето да сменя смесите често и ако имате съмнения, можете да се свържете с педиатър и да разберете как изглежда на тази ситуация.

Правила за преход и схема за въвеждане на нова смес

Има насоки, обясняващи как да преминете от една формула към друга, когато адаптирано мляко или смесено хранене. Ако ги игнорирате, няма гаранция, че този процес ще приключи успешно..

Помислете как правилно да промените формулата за новородени:

 1. Преди да преминете към друга смес, трябва да се консултирате с педиатър.
 2. Възможно е да се сменят продукти с една и съща марка, например Nutrilon "1" за "две" или "Без лактоза", без да се спазва поетапното въвеждане. Тоест "старият" продукт веднага се заменя с друг изцяло. Не можете да правите това с различни марки. Адаптирането на тялото на бебето към новия хранителен състав трябва да бъде постепенно.
 3. Можете да промените формулата за кърмаче, при условие че то е здраво - повишената температура или режещите зъби не са състоянието, когато трябва да се въвежда нова храна в диетата на бебето.
 4. Не можете да преминете към друга бебешка храна без основателна причина.

Има различни схеми, които ви позволяват да преминете към нова смес без последствия. Педиатърът ще ви каже кой е по-добре да изберете. Научете повече за това как да изберете и приготвите смес →

Схема No1

Мама приготвя две композиции в различни бутилки - обичайната и новата.

Трябва да действате съгласно следния план:

 1. На сутрешното хранене въведете 10 ml необичайна смес в диетата на детето. Не трябва обаче да се смесва със стария продукт..
 2. Ако след 24 часа благосъстоянието на бебето остане същото, предлагат му се 20 ml нова смес при първото и петото хранене.
 3. Всеки ден майката трябва да инжектира 20 ml необичаен продукт в първото и петото хранене, докато не бъдат заменени..
 4. След това те постепенно започват да заменят другите с нова смес напълно (не по 20 мл, а цяла порция): 1-ви ден - втори, 2-ри - трети, 3-ти - четвърти, 4-ти - шести, 5 -та - седма.

Средно тази схема отнема най-малко 2 седмици. Ако детето е алергично към адаптирано мляко, тази опция не е подходяща за него. В този случай се препоръчва използването на експресния метод.

Схема No2

Можете да преминете към ново хранене, използвайки този метод за 6 дни. Нека да видим как изглежда планът за преход в таблицата.

Въведение дниОбемът на новата смес на прием (ml)Честота на хранениятаОбщото количество нови ястия на ден
1-видесет1десет
2-ридесет220.
3-ти502100
4-ти1002200
5-ти1503450
6-то2003600

Невъзможно е да се промени формулата за новородени без надзор на педиатър - само специалист в случай на неуспех ще може да обясни защо детето има непоносимост към определен продукт и как да действа. Това е единственият начин да предпазите бебето си от неприятни изненади..

Какво да не се прави

Как да преминете към различна смес за бебета? Трябва да преминете към нова диета на етапи, в продължение на няколко дни, но в никакъв случай рязко. Промените в състоянието на детето не трябва да се пренебрегват. Ако бебето започне обилно да плюе или се покрие с обрив, е необходимо да спрете храненето с необичайна храна и да се консултирате с педиатър.

Забранено е едновременното въвеждане на два или повече нови продукта. Не можете да сменяте сместа в моментите, когато детето е настинало или трябва да бъде ваксинирано - в този момент благосъстоянието му е по-важно, тъй като новата храна е допълнителен стрес за бебето.

Какви трудности могат да възникнат

Когато преминава към смес с HS или го замества, включително със смесено хранене, детето може да откаже нов тип продукт.

Защо се случва това и какъв е правилният начин мама да действа в тази ситуация? На първо място, не забравяйте за препоръките за постепенен преход към нова диета. Факт е, че вкусът на необичайна смес може да не хареса бебето и рязък преход към него ще доведе до такава реакция.

На второ място, майката трябва да бъде подготвена за процеса на привикване, който да отнеме определен период от време. Дори ако бебето не желае да яде първите порции нова храна, не бива да бързаме с нещата и да бягаме в магазина за следващата марка..

В случая, когато бебето, когато преминава от една смес към друга, продължава да яде малко по малко и без апетит, няма нужда да се паникьосвате. Може би обемът, който получава, е достатъчен за него. Трябва да се обърне внимание на количеството уриниране, наддаването на тегло и поведението на новороденото. Ако те не отговарят на нормата, трябва да потърсите начини за решаване на проблема с недостатъчния апетит на детето..

Как да разбера дали нова смес е правилна

Не всички майки знаят как да определят дали даден продукт не е подходящ за бебе..

Фактът, че тялото на бебето се е адаптирало към храненето, ще бъде посочено от следните признаци:

 • Здрава кожа. Ако по тялото на новороденото няма раздразнения и обриви, това показва добра поносимост на въведената смес..
 • Нормални изпражнения. Пълната функция на червата също показва качеството на избраната диета..
 • Интервали между храненията. Ако бебето се храни на всеки 3 часа и не иска бутилка по-често, тогава хранителният състав на сместа напълно отговаря на неговите изисквания..
 • Повишаване на теглото по възраст.
 • Тихият сън, интересът към околното пространство и благосъстоянието на детето поне показват, че е безболезнено да се премине към адаптирана формула след кърмене или да се замени с нов продукт според всички правила..

И така, как правилно да промените адаптираното мляко? Процесът трябва да бъде възможно най-плавен, само в този случай всичко ще върви гладко и здравето на бебето няма да страда. Категорично е забранено често да се променя формулата за новородени, както заради интерес, така и за промяна, тъй като е строго забранено да се преминава от една към друга храна само по медицински причини, а не поради собствена прищявка - детето ви едва ли има нужда от допълнителен стрес.

Промяна на формулата за бебета

Изкуственото хранене няма гъвкавостта да регулира храненето на бебето. За да промени състава на кърмата, майката трябва да добавя нови храни към диетата си. За разлика от естественото хранене, промяната на формулата за бебе отнема повече от един ден и се извършва в съгласие с педиатъра.

 • Когато трябва да смените сместа
 • Назначаване на лекарствени смеси
 • Алергия към предишния вариант
 • Промяна на нуждите
 • Как да сменим сместа правилно
 • Преминаване към нова марка
 • Преход към следващото възрастово ниво
 • Препоръки

Промените в състава на храната са трудни за стомашно-чревния тракт на бебето..

Честите промени в диетата могат да повлияят на храносмилателната система и цялостното здраве на детето..

Следователно причината за коригиране на диетата трябва да бъде достатъчно сериозна и одобрена от педиатъра..

Когато трябва да смените сместа

Основните причини за промяната са:

 • Здравни показатели.
 • Алергия.
 • Възрастови норми.

Назначаване на лекарствени смеси

В случай, че конвенционалните смеси се абсорбират слабо или са противопоказани, се използват лекарствени аналози:

• При изкуствени деца желязото се усвоява по-малко, което може да доведе до развитие на анемия.

В допълнение към медикаментозното лечение, педиатрите препоръчват формулировки, в които съдържанието на желязо е по-високо.

• При дисбиоза и нарушения на храносмилателната система към диетата се добавят ферментирали млечни смеси.

Те вече са подсирени млечни протеини, които са по-лесно смилаеми, помагат при колики, проблеми с изпражненията.

• В случай на дефицит на лактаза, те преминават към продукти без лактоза. Бебешката храна без лактоза се предписва на деца, които са имали чревни инфекции и са ограничени в употребата на млечни продукти.

• Ако бебето е измъчвано от постоянна регургитация, която пречи на усвояването на полезни микроелементи от храната, се предписват антирефлуксни смеси.

• На дете, страдащо от хранителни алергии, могат да бъдат предписани хипоалергенни формули, в които протеините се хидролизират.

Само лекуващият лекар може да препоръча преминаването към медицинско хранене въз основа на резултатите от тестове и изследвания.

Той ще запише нормите за възрастта и схемата за преход от един млечен продукт към друг.

След края на лечението ще трябва да смените сместа отново, като се върнете към неспециализирани видове.

Алергия към предишния вариант

Най-често сместа се сменя, ако предишната не се побира. Симптомите на непоносимост към бебешка храна са същите като при всяка хранителна алергия:

 • зачервяване, обрив, сърбеж и лющене на кожата;
 • колики, нарушение на изпражненията, честа регургитация (ако бебето е на повече от месец);
 • липса на наддаване на тегло;
 • отказ от ядене, летаргия, сънливост.

Важно е да не се пренебрегва, че тези симптоми не означават появата на сериозно заболяване..

Следователно окончателното решение за причината за хранителните алергии трябва да бъде взето от лекаря след задълбочен преглед..

Промяна на нуждите

През първите месеци от живота бебетата се нуждаят от адаптирано хранене. Направен е от деминерализирана млечна суроватка, съставът е максимално близък до майчиното мляко.

Такава храна се усвоява лесно, без да натоварва храносмилателната система на новороденото с чужди протеини..

Когато бебето е на шест месеца, то вече не се нуждае от напълно адаптирано хранене..

След 6 месеца е по-подходящ продукт с по-високо съдържание на протеин и повишена концентрация на витаминно-минералния комплекс.

От тази възраст се разрешават формулировки на базата на казеин - преработен кравешки протеин. Той е по-малко смилаем от суроватката и поради това не се препоръчва за хранене на новородени.

Полезни съвети за майките: ХРАНЕНЕ ПОД 3 ГОДИНИ

При смяна на захранването производителят не се променя, те се опитват да изберат следващия етап на същата компания. Всяка стъпка е обозначена с номер:

СтъпкаВъзраст на детето
0за недоносени бебета
1от 0 до 6 месеца
2от 6 до 12 месеца
3от 1 до 1,5 години
4от 1,5 до 2 години

Колкото по-голям е броят, толкова по-висококалорично изкуствено мляко, толкова по-богат е витаминният комплекс, толкова по-малка е степента на адаптация.

Как да сменим сместа правилно

Внезапна промяна в диетата може да причини хранително разстройство. Преходът се извършва плавно, старият продукт постепенно се заменя с нов и се следят промените в изпражненията, поведението, апетита.

Педиатрите позволяват въвеждането на продукти от следващия етап на същия производител по-бързо от преминаването към нова марка, тъй като те имат сходен състав.

Преминаване към нова марка

Когато се въведат възможности за лечение или се промени производителят, преходът отнема 2 седмици. Старият и новият продукт се отглеждат в 2 различни бутилки.

На първия се предлага бутилка нова храна, след това те се хранят с мляко от предишната марка.

Схема на преход (въз основа на обема на едно хранене - 180 ml / 6 супени лъжици прах):

ДенПропорция
130 мл / 1 лъжица нова храна, 150 мл / 5 лъжици стара
2повторете
3-10през ден към порцията се добавя по 1 лъжица нов прах и лъжица от стария се отстранява
единадесет180 мл / 6 лъжички нов прах, пълен преход от стария продукт

В случай на спешен преход от една смес към друга, схемата се намалява до една седмица. В този случай порцията се увеличава всеки ден с 30 ml / 1 лъжица..

Преход към следващото възрастово ниво

При замяна с мляко от същата линия, но със състав, променен по възраст, и двата варианта се смесват в една бутилка.

Можете да продължите, като използвате съкратена шестдневна схема:

ДенПропорция на 180 ml вода
1Съотношението ново / старо - 1/5
2Съотношението ново / старо - 2/4
3Съотношението ново / старо - 3/3
4Съотношението ново / старо - 4/2
петСъотношението ново / старо е 5/1
6Съотношение ново / старо - 6/0

Горните схеми са само типични варианти за прехвърляне от една смес в друга. Всеки случай е индивидуален, поради което точната схема за всяко дете се предписва от педиатър.

Препоръки

• Не препоръчвайте диетични промени, както и въвеждане на допълнителни храни, когато бебето е болно, зъбите или времето за ваксинация е подходящо.

Симптомите на заболяването ще изкривят картината на реакцията към нов тип мляко.

• Хранителният дневник ще ви позволи визуално да проследите реакцията към нов продукт.

Записите с графика на хранене, честотата на изпражненията и поведението ще помогнат на мама и педиатър да следят процеса.

• Не прекъсвайте процеса на преход, ако бебето откаже предлаганата храна.

Изкуственото мляко от различни марки и формулировки има различен вкус, бебето може да не харесва непозната храна.

Струва си да продължите да се опитвате да замените старата смес за още 3-4 дни и едва след това да обсъдите други възможности с педиатъра.

• Малко тяло свиква с нов вид храна за 4-5 дни. През този период са вероятни колики, запек, диария, подуване на корема..

Тези симптоми отшумяват до края на седмицата. Ако хранителното разстройство не е изчезнало, се добавят зачервяване и лющене на бузите - признаците показват алергия към инжектирания продукт.

Струва си да покажете детето на педиатър и да промените марката изкуствено мляко.

• Изберете популярната марка мляко, която може да се намери в повечето магазини.

Трябва да се продава близо до къщата, за да не се налага спешно да сменяте сместа, ако не можете да закупите настоящата..

Това не се отнася за високоспециализирани лекарствени съединения: хипоалергенни, без лактоза, антирефлукс. Ще трябва да ги търсите във всички аптеки и детски магазини..

Промените в диетата за терапевтични цели или поради възрастта ще бъдат безболезнени, ако спазвате правилата за преход и слушате педиатър.

Можете да смените сместа само по основателна причина, като преминете от предишния продукт в рамките на една или две седмици.

Не си струва да започнете замяна, ако бебето не е здраво. Реакцията на детето трябва да се следи отблизо, при първото съмнение за алергия е необходима консултация с лекар.

Адаптирането към новата смес беше успешно, ако кожата е чиста, без зачервяване, колики и изпражнения с правилна консистенция не страдат. Добре храненото, здраво дете наддава на килограми, смее се, интересува се от света около него.

Как правилно да преминете от една смес към друга при хранене на бебе, схема

Кога да смените сместа?

Причините, поради които е необходимо да се сменя изкуственото мляко, могат да се появят на всяка възраст до една година: при бебета, които са изкуствено хранени от раждането, с въвеждането на допълнително хранене - със смесен метод поради липса, недостатъчно калорично съдържание в кърмата. След една година е по-добре да давате на бебето адаптирано мляко вместо мляко, ако то не наддава.

Проблеми, изискващи въвеждането на нов продукт:

 1. Алергична реакция. Тялото на бебето реагира на компонентите на сместа под формата на кожни обриви, зачервяване, сърбеж. Храносмилателната система на бебето може да не усвоява / не усвоява достатъчно протеини, мазнини, въглехидрати, които са част от храненето на бебето с мляко. Хипоалергенните храни помагат за разрушаването на хранителната бариера.
 2. Необходимостта от използване на лекарствения състав е необходима при нисък хемоглобин, недоносеност.
 3. Преходът от терапевтичен към адаптиран настъпва след елиминиране на патологичните признаци.
 4. Възраст 6 месеца, когато е необходимо смените "0" или "1" да бъдат заменени с "2".
 5. При достигане на годината - от "2" на "3".
 6. Липса на наддаване на тегло, честа регургитация, отказ за бутилиране.

Заместванията зависят от възрастта, здравословното състояние на детето. Педиатърът, който наблюдава развитието на новородено, ще помогне да се направи правилният избор.

Основни правила

За да преминете към нова диета без неприятни последици, трябва да се придържате към следните правила:

 • На първо място, трябва да се консултирате с местния педиатър. Факт е, че трябва да преминете към друга смес само ако има някакви медицински показания за това..
 • Преминаването към друго захранване се препоръчва да се извършва плавно Първо трябва да добавите малко количество от новата смес към старата, като постепенно увеличавате дозата. Ако бебето се чувства добре с тази диета, можете напълно да преминете към нов продукт. Въпреки това, когато преминавате към нова храна от същата марка, не можете да се придържате към тези препоръки и да не извършвате прехода стъпка по стъпка.
 • Забранено е да се прехвърля бебето на друга диета, ако се чувства зле, зъбите му никнат или ако се планира ваксинация. Това може да провокира влошаване на състоянието и благосъстоянието на бебето..
 • Моля, обърнете внимание, че е забранено смесването на две различни млечни формули в една бутилка, дори ако те принадлежат на един и същ производител. Освен това внезапният преход към друга диета е забранен, тъй като това е изпълнено с разстройство на крехкия стомах. Приемането на нова диета може да се извърши само ако детето има силна алергия към старата формула.
 • Как правилно да се разрежда сух продукт с течност е посочено в инструкциите. Няма нужда да задавате пропорциите сами. Ако бебето не може да яде достатъчно, просто трябва да увеличите количеството на сместа..

Според д-р Комаровски преходът към нова диета за бебе винаги е истински стрес. Следователно трябва да го направите възможно най-лесно. Когато въвеждате нова смес, трябва да масажирате бебето, по-често го притискайте към себе си, затопляйки с топлината на собственото си тяло.

Колко често можете да го направите

Преходът към нов състав трябва да бъде обоснован. Сместа трябва да е подходяща за възрастта на бебето.

За целта производителят прави маркировки върху опаковката:

 • "0" - от раждането за недоносени бебета;
 • "1" - от първите дни до доносени бебета;
 • "2" - след шест месеца до една година;
 • "3" - от една до 3 години.

Храносмилателните проблеми означават, че продуктът трябва да бъде заменен спешно.

Смяната на смеси при достигане на 6, 12 месеца е най-добрият вариант, ако детето има здрав тен, е активно, спи добре, яде и наддава. В случай на отклонение от нормата е необходимо да разберете причината, като се свържете с детски лекар, след което изберете марката и предназначението на изкуственото мляко.

Каква трябва да бъде температурата на сместа?

Идеалната температура за изкуствена млечна формула е 36-37 ° C. За да получите такава температура, трябва да излеете гореща преварена вода (50-60 ° C, с устни като „гореща“) в бутилка и да измервате необходимото количество прах от опаковката на сместа с мерителна лъжичка. След като изсипете праха във вода, разбъркайте го бързо, докато се разтвори напълно..

След като разклатите добре бутилката, капнете няколко капки от получената (разтворена) смес върху китката си (или притиснете бутилката до слепоочието). Съдържанието трябва да е близо до телесната температура, тоест практически да не се усеща.

Как правилно да замените сместа

Промяната в основния хранителен продукт на бебето трябва да следва определени правила..

Основното условие за заместване е обоснована необходимост, а не желанието на майката да премине към друга диета.

Второ, не по-малко важно е консултацията с педиатър. Лекарят трябва да препоръча бебешка храна, подходяща за възрастта и здравето на детето.

Бебето трябва да няма хрема, температура. Нови продукти не се въвеждат, когато зъбите на детето никнат, както и 3 дни преди и след ваксинацията. Намаленият имунитет в такива случаи ще изкриви картината на реактивността на храносмилателната система на децата..

Една нова формула се въвежда в диетата на новороденото. Не можете да храните две нови храни едновременно.

Не бива да купувате редки марки. В продажба трябва да има достатъчно хранителна смес, за да не се налага спешно да сменяте храната поради липсата й в търговската мрежа.

Замяната отнема време, за да свикне храносмилателната система на бебето. Изключение правят смесите от една и съща марка, но за различна възраст..

Например, разликата между NAN 1 и Nestle NAN 2 се състои в съотношението на суроватъчни протеини и казеин: NAN 1 - 70:30, NAN 2 - 60:40. И в двата случая съставът е близък до кърмата, отговаря на възрастовите нужди на детето. Корекцията на производителя на състава на една марка, близо до естественото хранене, дава възможност за по-бързо въвеждане на нов продукт.

В други случаи новата опция за хранене се въвежда постепенно. За изкуствени хора до шест месеца и след това има разлики в схемата за преход от една бебешка храна към друга.

Каква вода да използваме за приготвяне на смеси?

Дори обикновената вода от чешмата да е преминала през домакински филтър, наложително е да я сварите! Можете също така да закупите специална бутилирана вода за приготвяне на бебешка храна. Сега се произвежда от много производители на бебешки храни, както чуждестранни, така и местни..

В навечерието на летния сезон бих искал да насоча вниманието ви към следното:

 1. Ако водата се взема от селски кладенец или селски извор, това по никакъв начин не гарантира нейното качество..
 2. Ако не сте сигурни в качеството на водата, използвайте течни заместители на кърмата - тези, които се дават в млечните кухни, вместо сухи. В готовите течни смеси са гарантирани високи индустриални стерилност и микробиологични стандарти. В същото време стриктно спазвайте правилата за съхранение и транспортиране на "Agushek" и детски кефир в опаковката!

Схема на преход от една смес към друга

Необходимо е да се въведе нов млечен продукт от приготвянето на 2 бутилки: с нов и стар състав.

Заместването стъпка по стъпка е както следва:

 1. Бебе на възраст под 6 месеца е поканено да опита 10 милилитра непозната храна при първото хранене. Останалата част от диетата остава непроменена: обичайното добавяне сутрин и по друго време.
 2. На следващия ден скоростта на новото хранене се увеличава със същото количество, хранейки го вечер. Продължаването е възможно, ако бебето се е чувствало добре през деня, не е имало проблеми със стола.
 3. През следващите 7 дни допълващите храни се увеличават сутрин и вечер с 20 милилитра.
 4. До края на седмицата ще бъде 150 милилитра или 300 милилитра на ден..
 5. Следващата стъпка е да замените ястията във втората храна (цяла порция).
 6. По този начин се добавя едно хранене с нова формула всеки ден: 3-то, 4-то, 5-то.

Общата продължителност на прехода е 13 дни.

Ако е необходимо спешно да се отмени алергенното хранене, се използва ускорена опция при хранене на бебе-бебе:

 1. Първи ден, сутрешно хранене - 10 милилитра.
 2. Втори ден, първо и последно хранене от 10 милилитра.
 3. Трето. Нормата се увеличава с 5 пъти - до 50 милилитра за две хранения.
 4. Четвърто. Сутрин и вечер давайте по 100 милилитра. Дневна доза - 200 милилитра.
 5. Пето. Диетата включва 3 хранения на ден с нов продукт, по 150 милилитра всеки. Детето получава общо 450 милилитра на ден..
 6. Шести ден. Общ обем - 600 милилитра, по 200 сутрин, по обяд и вечер.

Замяната на млечния продукт с „Следващ етап“ за дете след шест месеца е по-бърза:

 1. През първия ден дневната порция се приготвя в съотношение: 75% или 3/4 - обичайната храна, 25% или ¼ - вход.
 2. На втория ден пропорцията не се променя.
 3. На третия ден диетата се разделя на 50х50: 2 части от старата, 2 части от новата.
 4. Четвърти ден. Хранене като предния ден.
 5. Пети ден: дял на стария продукт - ¼, нов - ¾.
 6. Шести ден. Диета непроменена.
 7. Старата смес е напълно заменена.

Количеството в милилитри зависи от обема на другите видове допълващи храни.

Режим на изкуствено хранене

Биологично храносмилането на новородените се адаптира от природата към майчиното мляко. Следователно преводът в IoT може да се разглежда като стрес за целия организъм. Не се променя само процесът на храносмилане - чревната микрофлора се реконструира, метаболизмът се променя.

Позиции за хранене на новородено

При изкуствено хранене на новородено до месец адаптацията към новите условия на развитие се извършва постепенно, със задължителното поддържане на режима, като се изключва храненето при поискване (което може да се нарече минус). Такава организация е удобна за мама - бебето няма да трябва да се изнервя, докато жената приготвя храна (и това вече е плюс).

Изкуствените работници от първите 30 дни от живота се хранят 6 пъти на ден с интервал от 3,5 часа. В същото време те се опитват да издържат на 6-часова почивка през нощта. По-честото хранене (както и случайното хранене) ще доведе до нарушено храносмилане..

Забележка! Новородените на IV се нуждаят от адаптирани ферментирали млечни смеси. Те могат да се комбинират със сладки, но последните трябва да са под 50% от дневния обем..

Как да разберете дали нова формула е подходяща за вашето бебе?

За безболезненото преминаване към изкуствено хранене след кърмене или от една смес към друга можете да съдите по външния вид на бебето, неговото поведение.

Липсата на проблеми със стомашно-чревния тракт след въвеждане се доказва от физическа активност, любопитство, здрав сън през нормалните часове. При ежедневно изследване на кожата няма обриви, зачервяване, пилинг.

Смяната не трябва да създава проблеми със стола. Плътното или втечнено изпражнение е доказателство за лошо усвояване на бебешката храна.

При бебешки продукти с достатъчно калорично съдържание интервалът между храненията не се променя, бебето напълнява според възрастта си.

Закупуване на смес, като се вземат предвид характеристиките на тялото

Огромен избор от смеси на рафтовете на магазините ви позволява да го промените правилно, като се вземат предвид всички характеристики на тялото на детето. Например за бебета с чести оригвания се предлагат смеси от венците, които ще успокоят микрофлората на стомаха. Когато детето има непоносимост към лактоза, се закупува специална бебешка храна без нея, а в случай на протеинова алергия е подходяща смес със соеви съставки. Специална смес трябва да се дава и при анемия, педиатрите препоръчват диета с високо съдържание на желязо.

Ако бебето страда от алергия към краве мляко, му се дава смес с козе или соево мляко (повече в статията: симптоми на алергия към мляко при дете). Често се използват протеини, получени от хидролиза. Полезните елементи се запазват, но няма вреда за организма. Както и да е, бебешката храна трябва да се купува само след консултация с лекар.

Забележка

Има мнение, че "изкуствените" хора страдат по-малко от колики, тъй като за тях няма значение какво е яла майка им, но въпреки това могат да възникнат проблеми с коремчетата, например когато поглъщат въздух, докато смучат бутилка, поради неправилно разреждане на сместа и т.н..

Никога не хранете детето си с остатъци от формулата и не бива да давате и предварително приготвена порция. Сместа е използваема максимум 1 час след приготвянето, след това просто се вкисва.

С какви трудности можете да се сблъскате?

Схемата за въвеждане на нова диета е „разтеглена“ за толкова дълъг период, че червата на бебето могат да се адаптират и да започнат да усвояват и усвояват различен продукт, отколкото е свикнал. Но дори и с такава разумна грижа, тялото на бебето пак ще започне да реагира негативно. През първите 3-4 дни можете да отбележите с детето:

 1. Запек.
 2. Диария.
 3. Бързо преминаващо подуване и колики.
 4. Незначителни кожни обриви.

Ако след 3-4 дни тези признаци не изчезнат или се засилят, а бебето постоянно крещи, свържете се с педиатър - може би избраната смес не е подходяща за бебето и ще трябва да опитате друга, като я въведете в диетата на детето по същата схема.

Основните причини, поради които е необходимо да се въведе смес в диетата на бебето

Дори най-висококачествената млечна формула не може да попълни всички онези микро- и макронутриенти, които бебетата получават с майчиното мляко. Въвеждането или замяната на IP винаги трябва да се обмисля и да има определена обосновка. Детските лекари определят няколко ситуации, при които е необходимо да се въведат изкуствени смеси:

 1. Възстановяване на родилка след особено трудно раждане;
 2. Предписване на жизненоважни лекарства на родилка;
 3. Инфекция с инфекциозни заболявания;
 4. Недостатъчно или никакво кърма. Адекватността на храненето се определя чрез претегляне на трохите веднага след хранене;
 5. Невъзможност за кърмене поради продължителното отсъствие на майката.

Кърменето си струва да се борите докрай. Дори малко количество кърма носи безценни ползи за бебето..

Първоначално трябва да се опитате да установите лактация с помощта на специални препарати. Ако очакваният резултат не е получен, тогава се въвежда IP.

Чести причини за въвеждане на допълнително хранене

Често след раждането жените, притесняващи се, че бебето плаче, защото е гладно, започват да го хранят. Ако бебето се успокои след допълнителна порция, майките смятат, че е пълно и е задължително да се допълни с формулата.

При кърмачетата храносмилателната система едва започва да се адаптира към промяна във външната среда, поради което такива деца все още не са в състояние да абсорбират много течност. Жена, която е родила бебе, веднага има дебела и задоволяваща коластра, която е достатъчна за бебето. За да не спре лактацията, а да се засили, трябва да се приложи върху гърдата.

Има и други причини, поради които се въвежда допълнително хранене. Те включват раждане на близнаци, различен резус фактор, цезарово сечение. Много жени отказват да кърмят, защото не искат да развалят фигурата, а напуканите зърна причиняват болка при допир.