Всеки път, когато сменям памперси, използвам мокри кърпички, къпя се на всеки 2-3 дни. Казват, че имате нужда от всеки ден за втвърдяване. Колко често го правиш?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Започнах да се къпя всеки ден. Дъщеря ми е щастлива, аз също. Радостта от къпането сама.

дупе без сапун при всяка смяна на памперса.

ние се къпем всеки ден, той го харесва) и това помага да се определи, че е като вечер и скоро да спим.

Къпя се всеки ден, много е полезно за правилното ежедневие

Често младите майки задават въпроса: възможно ли е да се къпе детето всеки ден? Вредно ли е да къпете детето всеки ден, ще дразни ли деликатната бебешка кожа??

Самата вода не дразни кожата. Следователно честотата на къпане на дете зависи от избора на продукти за къпане. С добра пяна за баня, бебето ви може да се къпе ежедневно. Но традиционното добавяне на калиев перманганат към водата за къпане изсушава и дразни бебешката кожа. Не можете да къпете дете в такава вода всеки ден..

Вечерното къпане има много добър ефект върху съня. Затова майките на неспокойни деца се съветват да къпят детето си във вана с добавка на успокояващи билки или специална пяна за къпане всеки ден, час-два преди лягане.

Къпането обаче не се ограничава до абдест. Майките трябва да помнят: кожата на бебето е много нежна през първите три месеца. Ето защо, ако искате да къпете детето си всеки ден, трябва да вземете мерки, за да гарантирате, че кожата не изсъхва. Веднага след къпане е необходимо кожата на бебето да се изсуши с фланелена пелена или нежна хавлиена кърпа и да се смаже с вазелиново масло или специално масло за бебешка кожа. При спазване на такива мерки детето може безопасно да се къпе всеки ден през цялата година..

Трябва да се отбележи, че когато говорим за къпане на дете, имаме предвид здраво бебе, без температура, тежки алергии и увреждане на кожата. Ако детето ви има силна склонност към алергии, само лекар може да ви каже дали е редно да се къпе такова дете всеки ден. Дете с висока температура не може да се къпе всеки ден, а дете с много висока температура изобщо не трябва да се къпе, докато температурата спре да се повишава над 37,5 градуса. Това обаче са общи насоки..

Понякога, напротив, лекарят препоръчва къпане на дете с настинка всеки ден във вана със специални билкови препарати. Следователно, в този случай, както и в случай на алергично дете, лекарят решава дали да къпе детето ви, докато е болно.

Бебешки сън, хигиена, масаж и упражнения за бебешко развитие на 3 месеца

Три месеца е времето на първите осезаеми промени в развитието на вашето дете, скъпи мои приятели. Със сигурност ще почувствате това, когато говорите с него, вземете го на ръце. Бебето развива осъзнатост и то вече се изразява буквално във всичко - в храненето, в ежедневието, в развитието.

Но ние ще говорим за това в следващата статия и днес, както и в предишните месеци, ще започнем разговор за грижата за дете на 3 месеца, какво ежедневие е необходимо за него през този период, какви елементи на масаж и упражнения трябва да се добавят към тези, които вие приложен миналия месец.

Хигиена на бебето на 3 месеца

Как да облека 3-месечно бебе вкъщи

Кожата на бебето на 3 месеца все още е нежна и чувствителна, така че хигиената трябва да се спазва не само всеки ден, но и през целия ден. Все още е важно да поддържате температура от 18-22º в стаята, където е детето. Няма нужда да го завиваш. Подобна прекалена грижа за бебето може да доведе до обрив на пелена или бодлива топлина. Кожата на бебето, при високи температури, е постоянно изложена на соли от пот, което причинява възпаление на кожата.

Високата температура е необходима само по време на плуване и през целия ден, ако стаята е топла, леки дрехи и леко покривало. Ако детето замръзне, то ще ви уведоми със своя плач. Подобно на възрастен, малкото дете няма да понася студа.
Някога, на много млади момичета, нашата училищна сестра в часовете по медицина каза: „Никога не завивайте бъдещите си деца, само ще им навредите с това“, а след това ни разказа история, на която тя стана свидетел, докато работеше в болница.

Веднъж бебето беше доведено в болницата с топлинен удар. Навън беше зима и лекарите бяха много изненадани как детето може да се прегрее толкова посред зима, но след разговор с майка си всичко си дойде на мястото. Тя, притеснена, че бебето може да замръзне и да се разболее, го уви в няколко топли пелени и го приспи в креватче близо до печката.

Разбира се, това е рядък и екстремен случай, но бодливата топлина и обривът от пелена са чести причини за прегряване. Когато детето ми беше още малко, а аз бях майка без опит, много възрастна и знаеща жена беше патронажна сестра на нашия сайт. Винаги ми е казвала: „Облечете детето си малко по-топло, отколкото обличате себе си“.

Как правилно да отрежете ноктите на детето си по ръцете и краката

Обикновено при грижите за дете 3 месеца от живота се появяват нови подробности - това е изрязване на ноктите. Дългите нокти са натрупване на мръсотия и леки наранявания на бебето, които то може да си нанесе върху себе си, така че ноктите трябва да бъдат отрязани. Само това трябва да се прави внимателно и внимателно..

Правилно е да се режат ноктите на дете на ръцете по сводест начин, а на краката - равномерно, това е такава прическа, която ще предпазва от врастнали нокти в ъглите на меките тъкани на ръцете и краката.

Можете да изрежете ноктите с пинсета или ножица за нокти. Използвайте инструмента, който сте свикнали да използвате. Желателно е бебето да има собствени ножици, но ако решите да използвате своя и инструмента, не забравяйте да ги третирате с алкохол.

По-добре е да режете ноктите на детето, когато то спи и не дърпа ръцете и краката си, защото ако е подвижно, лесно можете да го нараните. Ако подстрижете косата си нежно и тихо, бебето ви дори няма да усети нищо. Тази процедура е много удобна за спящо мъниче, ако няма начин някой да ви помогне..

Никога не започвайте да режете ноктите си, когато сте в лошо настроение или се притеснявате, можете да навредите на бебето си. Е, ако въпреки това се е случило, че по време на подстригване случайно сте наранили пръста на детето си, не се притеснявайте, смажете го с йод, брилянтно зелено или друг дезинфектант.

Освен това никога не подстригвайте ноктите си след като сте се изкъпали. Те стават меки от водата и можете да отрежете нокътната плочка повече от необходимото и по този начин да нараните бебето.

Колко често да се къпе бебе на 3 месеца

Все още къпем бебето всеки ден, само времето за къпане се променя. Ако сме къпали новородено бебе за 5 минути, то за тримесечно бебе времето се увеличава до 15-20 минути, дайте му възможност да се наслаждава на къпането. Много деца харесват тази процедура.

Температурата на водата по време на къпане трябва да бъде най-малко 37º, а температурата на въздуха 22-26º, така че детето да се чувства комфортно. Ако плаче по време на водни процедури, може би му е топло или студено, наблюдавайте го.

Изплаквайте главата му всеки ден, защото бебето се изпотява, но шампоанът трябва да се използва не повече от веднъж седмично.

След къпане леко потопете тялото с мека кърпа, не забравяйте, че кожата на бебето е нежна. След това не забравяйте да смажете със специално масло или крем, тогава водата няма да изсуши кожата на бебето.

Приблизителен режим на деня на детето

На 3 месеца режимът на сън и бодърстване на детето остава приблизително същият, какъвто е бил на възраст от два месеца. Но все пак има малки промени в него, времето на събуждане и дневен сън се увеличава. Ако на 2 месеца бебето е спало около 8 часа следобед, сега са необходими 5-7 часа за дневен сън, съответно времето за опознаване на света и неговите усещания са се увеличили от четири на десет.

Но всичко това, повтарям, е приблизително, тъй като всяко бебе е индивидуалност и то ще определи свое ежедневие, а майката няма друг избор, освен да приспособи режима си към режима на своето малко.

Бебешки сън

Вече казах, че всяко бебе е индивидуалност и на 3 месеца започва ясно да се проявява. Някои хора обичат да спят повече сутрин и следобед, а след това уреждат „Вартоломейска нощ“ за мама, без сън и почивка. Други спят нощем сами и оставят родителите си да спят, след това през деня един непрекъснат период на будност с малки „почивки“. Така започват да се показват „чучулигите“ и „совите“.

Има и малки деца, които реагират много на времето. Ако слънцето е навън, те са спокойни и весели, ако навън е облачно или вали, някои ще бъдат капризни през целия ден, други ще спят, събуждат се дори по време на хранене.

Както можете да видите, бебето все още определя ежедневието, или по-точно, своята нервна система, така че изучете деня на вашето мъниче и просто го съобразете.

Нуждае ли се дете от масаж

Разбира се, масаж за дете на 3 месеца е необходим и много важен. Това не само влияе върху общото развитие на детето, но и създава радостно настроение и насърчава активността..

Ако миналия месец основната масажна техника беше поглаждане, сега към нея се добавя и триене. Дланта е равномерно и плътно в контакт с кожата на бебето, разтривайки я в различни посоки. Тази техника подобрява кръвообращението..

Продължаваме да правим усвоените техники за масаж през последния месец и към тях добавяме нови с елементи на триене. Можете да използвате бебешко олио за масаж.

 1. Първо правим поглаждане на ръцете и краката. След това краката и ръцете се масажират в кръг от пръстите до подмишниците и слабинните кухини. Отново завършваме масажа на крайниците с поглаждане. Повтаряме всяка техника 4-6 пъти.
 2. След това поглаждаме и разтриваме четките и краката в същата последователност, първо поглаждайки, след това разтривайки и отново поглаждайки.
 3. Отиваме към корема, отново поглаждане, леко разтриване и поглаждане.
 4. Обръщаме малката на гърба и правим същия масаж на гърба и дупето. Обърнете специално внимание на масажа по гръбначния стълб.

Усмихвайте се и говорете с бебето си постоянно по време на масаж.

След като сте направили масажа, преминете към гимнастически упражнения..

Упражнения за детско развитие

Гимнастическите упражнения на 3 месеца са насочени към стимулиране на рефлекторни движения, подобряване на кръвообращението, укрепване и развитие на мускулите.

Упражнение 1. Рефлекторно пълзене.

Това упражнение се изпълнява както на гърба, така и на стомаха. Поставяме дланта на подметките на детето и леко го бутаме. Краката са свити в коленете, бебето се опитва да ги изправи и започва да пълзи. Скоро той ще се научи да се отблъсква с крака, за да пълзи.

Упражнение 2. Удължаване на гръбначния стълб.

Поставяме бебето отстрани, с показалеца и средните пръсти рисуваме по гръбнака от шията до кръстната кост.

Упражнение 3. Флексия на стъпалото.

За да може детето рефлекторно да огъне ходилото, трябва да плъзнете пръста си по външния му ръб от основата на пръстите до петата.

Упражнение 4. Повдигане и спускане на разширени крака.

Поставяме детето по гръб, след което последователно повдигаме и спускаме протегнатите му крака. Правим 15-20 такива движения, правим половинминутна почивка и отново повтаряме упражнението. Първо правим три такива повторения и всеки ден, постепенно, довеждаме до осем пъти.

Упражнение 5. "Жаба".

В същото време сгъваме двата крака в колянната и тазобедрената става, притискайки ги към корема и след това изправяме краката си. Изпълняваме това упражнение 8-10 пъти..

Упражнение 6. Флексия на ръцете.

В легнало положение ние разтваряме ръката отстрани и нагоре, след това ги кръстосваме на гърдите, огъвайки се в лакътните стави.

Позицията е също, алтернативно повдигайте ръцете на бебето нагоре, надолу, огъвайки се в лакътните стави.

Легнете по гръб, първо една по една, а след това едновременно издърпвайте ръцете напред.

Всяко от това движение се изпълнява 8-10 пъти, направете минута почивка и го повторете отново. Започваме повторения от 3 пъти и постепенно довеждаме до пет..

Какво правят ваксинациите

На 3 месеца детето се ваксинира срещу редица тежки детски инфекции. Първата ваксинация е комбинирана, ваксина, която ще бъде приложена на бебето, ще го предпази едновременно от три ужасни заболявания: магарешка кашлица, дифтерия и тетанус. Тази ваксинация се прави на здраво дете три пъти с интервал от 1,5 месеца. Много е важно да спазвате тези срокове, ако се ваксинирате по-рано, вместо да увеличавате имунитета, може да се получи обратният процес, ако по-късно ще загубите податливостта си към инфекция.

Обикновено децата понасят добре такава ваксинация, но в някои случаи температурата може да се повиши, детето става капризно и евентуално разстроено. Влошаването на здравето на детето обаче може да не е свързано с ваксината, а с респираторна, чревна или друга инфекция, която съвпадна с нея. Ето защо, при първите признаци на влошаване на състоянието на детето след ваксинация, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Едновременно с ваксинациите срещу коклюш, дифтерия и тетанус се прави и първата ваксинация срещу полиомиелит. Това е много сериозно детско разстройство, което засяга гръбначния мозък и периферните нерви, причинявайки парализа на крайниците..

Лекарството срещу полиомиелит се дава в течна или покрита форма и се дава на детето директно през устата. Тази ваксинация също се прави три пъти с почивка от 1,5 месеца..

Категорично е невъзможно да се ваксинират деца, които наскоро са били болни или ако са били в контакт с инфекциозни пациенти. Не забравяйте да информирате Вашия лекар..

След ваксинацията детето трябва да бъде внимателно наблюдавано, то не трябва да прегрява, нито да преохлажда. През този период в храната не трябва да се въвеждат нови храни. Много е важно детето да бъде защитено от болестта по всякакъв начин, тъй като това може да има лош ефект върху развитието на имунитета и това се случва в рамките на 4-6 седмици след ваксинацията.

Сега лекарите и родителите спорят много за това дали да се ваксинират или не. Няма да ви агитирам за или против. Всеки родител трябва сам да реши този въпрос. Моята задача беше да ви кажа какви ваксинации се правят на тази възраст, какво трябва да се направи, за да даде добър резултат и какво не трябва да се прави, за да не се навреди на бебето.

Пожелавам здраве на вас и вашите деца, мили мои..

Пожелавам на всички щастие, Наталия Мурга

Скъпи мои читатели, ако статията ви е харесала, моля оставете отзива си. Вашето мнение е много важно, за да направите вашия блог интересен и полезен..

Дайте възможност на приятелите си да прочетат и тази статия. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху бутоните за социални медии и да споделите информация с тях..

Как да се къпят тримесечни бебета

До третия месец от живота кожата на бебетата става по-нежна, така че след къпане, ако желаете, можете да откажете от специални овлажняващи масла..

Към същата възраст дихателната и сърдечната системи се променят, което означава, че втвърдяването може да започне не само с помощта на въздушни бани преди водните процедури, но и чрез промяна на температурата на водата по време на къпане. Кожата на гениталиите и дупетата на момчетата и момичетата все още е много деликатна, така че те трябва да се мият ежедневно и след всеки стол.
Колко често да се къпе бебе на 3-месечна възраст, решават самите родители. Можете да правите това ежедневно, ако няма противопоказания (кашлица, висока температура, силно дразнене на кожата, увреждане на кожата или алергия към вода).

Времето за къпане също се определя от самите родители. Практиката показва, че е по-добре да се мият бебета непосредствено преди последното хранене и подготовка за лягане. Обикновено децата се отпускат след къпане и спят спокойно. Ако бебето ви се активира след водни процедури, тогава е по-добре да го къпете следобед..

Продължителността на къпането се определя индивидуално, въпреки че експертите препоръчват да се къпят 3-месечни малки деца не повече от 15 минути.

На тази възраст родителите започват да използват специални устройства за къпане на децата си. Пластмасова пързалка осигурява вече активно движещо се бебе при плуване. Същата функция се изпълнява от хамак, изработен от фина мрежа. За шампоане използвайте защитна козирка, за да предпазите очите, носа и ушите от вода. За да развиете мускулите на бебето, стимулирайте рефлекса му за плуване, можете да използвате специален кръг за плуване около врата.

В края на 3 месеца бебетата са загубили умението да плуват във вътрематочна течност. И ако искате синът или дъщеря ви да затвърдят уменията си по плуване сега, запишете се на уроци по плуване в голяма баня..
Подобни процедури не само ще запазят умението за плуване за цял живот, но и ще помогнат на бебето да се развие интелектуално и физически. Къпането в голяма вана се наблюдава от инструктор, който ще ви научи как правилно да се упражнявате във водата.

Физическо развитие

Водните процедури за много бебета са любимото им занимание, не е изненадващо, тъй като деветте месеца от живота, прекарани в корема на майка им, са протичали във водната среда. Въпреки това, въпреки изминалото достатъчно време, много родители все още не знаят как правилно да къпят дете на 3 месеца.
За да изясним провеждането на водните процедури, ще разгледаме всички аспекти.

Какво ви трябва за плуване

Водните процедури се препоръчват да се правят вечер преди лягане на бебето, това е много релаксиращо за детето, подобряващо качеството на съня, а също се препоръчва масаж.

Научете се да къпете бебето си в точно определено време, за да можете да научите бебето да следва ежедневната рутина. Това ще ви помогне по-късно, когато започне да посещава предучилищни и училищни институции..

Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде + 22 ° - + 23 ° С, а температурата на водата трябва да бъде + 36 ° - + 37 ° С. Този температурен режим е удобно условие за къпане на бебето..

Преди да продължите с водните процедури, трябва предварително да подготвите всичко необходимо:

 • стаен термометър, вода;
 • бебешка вана;
 • кана за наливане;
 • отвара от билкови билки;
 • кърпа за миене или ръкавица за къпане от естествен плат;
 • кръг за врата на бебето;
 • бебешка кърпа;
 • подготвена маса за повиване;
 • сменяемо изчистено бельо на бебето.

Какво да не правите, докато плувате

За да предотвратите превръщането на бебето в стресова ситуация, не трябва:

 • къпането трябва да се извършва само в добро настроение на бебето и родителите. Много често ние възрастните не смятаме с малки деца, вярвайки, че не им пука за скандалите за възрастни. Не скъпи, оставете оплакванията си пред вратите на детската стая. Сега имате само един основен човек - вашето дете;
 • не можете да къпете бебето си, когато е гладно. Ако сте нахранили бебето, изчакайте 30 минути и след това можете да започнете процедурата;
 • Ако бебето ви се къпе с пръстен за врата, не го оставяйте без надзор! Не можете да се доверите на малкото дете и по-големите деца, дори и да са тийнейджъри;
 • не плувайте заедно с бебето си - това е нарушение на всички хигиенни стандарти;
 • не прегрявайте бебето и се уверете, че не настъпва хипотермия;
 • не вадете бебето от водата за главата, това е изпълнено със сериозни наранявания на шийните прешлени.

Противопоказания за плуване

Детето не трябва да се къпе в следните случаи:

 • повишена телесна температура;
 • остър период на заболяването;
 • инфекциозни заболявания;
 • персистиращ конвулсивен синдром;
 • първия ден след ваксинацията.

Сценарий за къпане

Така че, ако все още се страхувате да къпете детето си или бабите си, дядовците са решили да ви дадат възможност да се насладите на родителския живот до насита, не се тревожете, подробно описание на целия процес ще ви помогне да преодолеете всички трудности на процеса.

Основните герои на действието: бебе, мама, татко

Глава 1.
Обучение

Хлапе: заето според ежедневието. Играе, комуникира с татко.
Мама: приготвя вода за къпане, билкова отвара, смяна на бельо, кърпа и пелена за къпане.
Татко: помага да се налее вода във ваната. Комуникира с бебето, може да пее песни, създава настроение за плуване.

Глава 2.
Етап на инсталиране

Хлапе: спокойно, будно.
Мама: започва да съблича бебето, продължава емоционално положителната комуникация. След като се съблече, той провежда въздушни бани в продължение на 3 минути, може да направи кратък масаж. Проверява водата във ваната.
Татко: Приготвя вана с необходимата температура на водата, налива бульона. Следи стайната температура. Удобно локализира ваната и всички предмети, необходими за къпане.

Глава 3.
Потапяне във вода

Бебе: постепенно се потапя във водата, това е придружено от бунт на усещания, често познати, защото той прекара девет месеца в стомаха на майка си в същата среда.
Мама: в чиста пелена поставя бебето на свита ръка, главата на бебето е на лакътя. Бавно го спуска във ваната с приготвена вода, първо краката, след това дупето, гърба, като леко навлажнява гърдите на бебето. Не на последно място, измиване на лицето.
Татко: в този момент той е в крилете, дава на мама всичко, от което се нуждае своевременно. Следи температурата на водата, за да не преохлади бебето. Поддържа добро настроение по време на процедурата.

Глава 4.
Къпане

Хлапе: получава положителни емоции, защото в този момент той събира семейството повече и това е COOL!
Мама: загребва вода с дясната си ръка и излива бебето. Измива лицето й, следи водата да не попадне в очите, в ушите.
Татко: следи времето на процедурата, комуникира с бебето, проверява водата във ваната.

Глава 5.
Обливане

Хлапе: обича да се къпе.
Мама: внимателно обръща бебето с главата надолу, вдигайки го от ваната и казвайки: "Водата ще направи бебето ни чисто, здраво, силно." Успоредно с това, наблюдение на реакцията на детето към обливането.
Татко: внимателно изсипване на вода от кана с предварително приготвена топла вода + 37 ° С на тънка струя. Увива бебето с чиста кърпа и го предава на мама.

Глава 6.
Избърсване

Хлапе: малко уморен от водните процедури може да плаче, това е нормална реакция.
Мама: поставя бебето спретнато на масата за повиване. Изсушава го с попивателни движения, прехвърля го на суха пелена. Смазва всички гънки с бебешко олио, след това облича чисти дрехи и храни гладното бебе.
Татко: изчиства всичко след плуване.

Глава 7.
Финал: лягане

Хлапе: хърка тихо в креватчето си
Мама и татко: насладете се на детето си, споделете впечатленията си от извършената водна процедура. Повярвайте в този момент наистина ще се почувствате най-щастливите родители..

справка
Говорете повече с бебето си, докато се къпете, а не само помежду си. В този момент той развива сетивни способности - зрителни и слухови реакции. Някои родители свирят приятна спокойна музика, докато се къпят. Този подход има благоприятен ефект и върху емоционалния статус на детето..

Както можете да видите, къпането на дете не е особено трудно. Основното нещо е да не се губите и когато участвате заедно, страхът бързо се оттегля. Не забравяйте, че не сте първата и не последната, която къпе детето ви сама, след като прочетете статията, ще станете „професор“ по този въпрос.

Често задавани въпроси от родители:

- Кажете ми дали можете да къпете детето си в обикновена баня?

- Днес мненията на специалистите са разделени, някои твърдят, че къпането трябва да се извършва в отделна бебешка баня през първата година от живота, тъй като детето трябва да бъде оградено от въздействието на патогенни и инфекциозни фактори. Мисля, че от вас зависи да решите къде да къпете бебето си, но все пак се придържам към учението на старата школа и съм привърженик на къпането на дете в бебешка вана.

- Бебе на 3 месеца трябва да се къпе в преварена вода?

- Не, пъпната рана на вашето бебе е зараснала отдавна, така че вече няма нужда да продължите да се къпете в преварена вода.

- Когато започнем да къпем бебето си, то започва да плаче, въпреки че все още е обичало водните процедури. Какъв може да е проблемът?

- Ако детето няма повече промени в общото състояние, плачът може да се дължи на факта, че след като сте нарушили техниката на потапяне на бебето във ваната, а именно, сте го потопили рязко. Или водата в бебешката баня беше твърде топла, което може да изплаши бебето.

Къпане на новородено: отговори на основните въпроси

Какво е необходимо за къпане на дете?

 • Бебешка вана За къпане на дете (особено в първите дни от живота, докато пъпната рана не заздравее), в къщата трябва да има специална бебешка вана. Сега можете да намерите различни видове бани: с пързалка, анатомични, класически, с широки страни, с подплата от пяна.
 • Бебешки термометър за вода. Отначало, докато вие сами не се научите да определяте температурата на водата по усещания, за къпане на новородено трябва да се използва бебешки термометър за вода, тъй като бебето се нуждае от топла вода от 36,8 - 37 ° C за удобно къпане. По-късно можете лесно да контролирате температурата на водата, като спуснете лакътя във ваната. Ако не се чувствате нито топло, нито студено, тогава водата е с правилната температура..
 • Плъзгач (хамак) за къпане. С такова удобно устройство ще сте сигурни, че детето няма да се плъзне във ваната. При избора на пързалка е по-добре да се даде предпочитание на мека материя, без велкро, така че деликатната кожа на вашето бебе да не се търка по време на водни процедури.
 • Козметични продукти за деца за къпане Козметичните продукти за новородени не трябва да съдържат алергени, изкуствени оцветители, аромати и алкохолни вещества. Вместо това те са изключително естествени съставки. Няма смисъл да купувате гел, пяна и сапун едновременно - всички те са взаимозаменяеми. Най-доброто решение е продукт за къпане, който може да измие не само тялото, но и главата на бебето. Съставът на такъв продукт е възможно най-мек и безвреден за кожата и косата. Препоръчително е да използвате козметични продукти не повече от няколко пъти седмично..
 • Мека хавлиена кърпа и ръкавица (ръкавица).

Сега можете да намерите готови комплекти за къпане под формата на голям махрен ъгъл за кърпи с качулка за главата на детето. Кърпата се предлага с ръкавица за къпане, която деликатно и внимателно почиства кожата на бебето. Идеален след баня. Кърпата перфектно абсорбира влагата и предпазва бебето от замръзване.

 • Каничка за изплакване с чиста вода (след къпане)
 • Кръг за плуване около врата: С кръг около врата детето може да остане по-дълго във водата, така че къпането ще стане не само ежедневна хигиенна процедура, но и възможност за плуване. В този случай бебето ще работи с мускули, ще изхвърля енергия и ще се забавлява. Използването на кръг на врата може да бъде противопоказано при някои заболявания на опорно-двигателния апарат, поради което, преди да организирате забавно плуване с яка за новородено, определено трябва да обсъдите това с педиатър.

Как да организираме първото къпане на новородено?

 • Така че, преди всяко къпане е необходимо да премахнете всички течения, да подготвите дрехи за бебето след къпане и да подготвите всички необходими предмети за къпане наблизо..
 • След това трябва добре да измиете банята с гореща сапунена вода и да попарите с вряща вода.
 • Тъй като пъпната рана все още не е заздравяла при новороденото, водата за къпане първо трябва да бъде преварена (лекарите препоръчват вряща вода през първите две седмици от живота на детето).
 • Изчакайте, докато преварената вода се охлади до 36,6-37 ° C. Температурата на въздуха в помещението не трябва да надвишава 25-26 ° C. Намирайки се във водата, бебето не трябва да изпитва дискомфорт.
 • Някои педиатри препоръчват добавяне на калиев перманганат към водата за дезинфекция, но калиев перманганат убива бактериите само в концентриран разтвор, а силно разреден калиев перманганат за къпане на новородени няма необходимия дезинфекционен ефект.

Вместо калиев перманганат във вода, можете и трябва да добавите инфузия от поредица, която не изсушава кожата и лекува обриви. Лесно е да приготвите най-добрия: сутрин залейте 30 грама суха колекция с 1 литър вряща вода, покрийте плътно и настоявайте до вечерта. Вечер използвайте половин литър бульон в малка баня. Оказва се инфузия за една баня. Можете също така да приготвите екстракти от лайка, жълтурчета и невен.

 • Докато раната на пъпа не заздравее, детето не трябва да се потапя напълно във вода, първото къпане трябва да продължи не повече от 5-7 минути. Ако обаче бебето плаче, докато се къпе, не продължавайте да се къпете. Успокойте детето и прехвърлете процедурата.
 • Бебето трябва да бъде потопено плитко, можете предварително да го увиете с тънка пелена, за да избегнете уплахата на бебето от контакт с вода.
 • Отначало детето трябва да се къпе само с ръце, без да се използват кърпи и гъби. Средството за къпане трябва да бъде избрано, като се вземе предвид състоянието на кожата на бебето.
 • След това преминете към самия процес: трябва да държите бебето с две ръце, едната държи главата, а другата задните части. Започвайки от краката, постепенно потопете детето във вода. Гърдите, шията и главата трябва да останат отгоре. Изплакнете гърдите и другите части на тялото внимателно. Не забравяйте да измиете областите на кожата зад ушите, подмишниците, ръцете, като отворите юмруците, слабините. Не забравяйте гениталиите си. Момичетата се мият отгоре надолу. При момчетата, под тестисите. По-добре е да измиете главата на бебето последно, за да няма време да замръзне. Напенете главата си и внимателно изплакнете от челото надолу (не позволявайте на сапун или вода да попадне в очите на бебето).
 • Изваждаме бебето и го изплакваме с чиста, предварително приготвена вода от кана. За охлаждане водата може да стане малко по-хладна с 1-1,5 ° C от водата във ваната.
 • обратно към съдържанието ↑

  Какво да правим след плуване?

  Не е нужно да увивате бебето в мека кърпа, трябва само да подсушавате тялото на бебето с кърпа, без да го търкате. След това трябва да оставите бебето да лежи 5-10 минути. В този случай не трябва да загрявате прекалено много въздуха в стаята, в противен случай няма да има смисъл да се втвърдява.

  Педиатрите смятат, че 22-25 ° C е оптималната температура за такива процедури. След като бебето изсъхне напълно, третирайте гънките с бебешки крем, олио или прах, за да избегнете обрив от пелена. Талкът трябва да се прилага само върху абсолютно суха кожа, в противен случай, под въздействието на влага, той ще се търкаля и ще се задръсти на гънки, което ще предизвика още повече дразнене.

  След процедурата за къпане е задължително да се обработи пъпа, само преди това трябва да се остави да изсъхне. Вземете водороден прекис (3%), но за предпочитане хлорхексидин или мирамистин. Капнете в пъпната рана с пипета. Ако не е под ръка, използвайте памучен тампон, потопен в препарата и избършете пъпа. Отстранете напоените кори. Това може да стане само ако се разделят добре. В момента педиатрите категорично не препоръчват да се третира пъпа с брилянтно зелено. Не покривайте пъпа с гипс и не го увивайте с превръзка, това може да причини растежа на патогенни бактерии, което допълнително ще доведе до инфекция. Важно е да се осигури постоянен достъп на въздух до тази зона. След процедурите облечете и нахранете детето.

  Доктор Комаровски за къпане на новородено

  • Характеристика:
  • Обучение
  • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
   • Масаж
   • Температура на водата
   • Време
   • Билки и отвари
  • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
  • Голяма вана
  • След
  • Съвети

  Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

  Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

  Характеристика:

  Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

  Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

  Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

  Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

  Обучение

  Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

  1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
  2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
  3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
  4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
  5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

  Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

  Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

  Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

  Кога да се прави първото къпане на новородено?

  На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

  Защо водните процедури са важни?

  На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

  Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

  • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
  • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
  • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
  • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
  • детето и родителите му получават положителни емоции.

  Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

  Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

  Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

  Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

  Важни подробности за къпане

  Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

  • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
  • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
  • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
  • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
  • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
  • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
  • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
  • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
  • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
  • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

  Вана преди или след хранене?

  Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

  Как правилно да се къпе новородено

  Как да се измие бебе:

  • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
  • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
  • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
  • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
  • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
  • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
  • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
  • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
  • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

  Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

  • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
  • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
  • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
  • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

  Какво да правите след къпане на новородено

  • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
  • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
  • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
  • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
  • Експерт
  • Последни статии
  • Обратна връзка

  Относно експерта: + MAMA

  Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

  Третият месец от живота на детето

  Физическо развитие.

  Увеличаването на теглото през третия месец от живота трябва да бъде 700 - 800 г. Растежът се увеличава средно с 2,5 см. Като цяло обемът на главата при момчетата на три месеца е около 40,9 см, а обемът на гърдите е 41,5 см. Докато при момичетата тези показатели са малко по-ниски: обемът на главата и гърдите на тримесечно момиче е 40 см. По това време укрепването на мускулно-скелетната система на детето продължава. Централната нервна система се подобрява. Костите на бебето са много крехки и подложени на външни влияния. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни при боравенето с бебето, за да не му навредят. Например, плътното повиване или неправилното сядане може да доведе до деформация на костите. В края на третия месец физиологично повишеният мускулен тонус на детето изчезва. Детето е способно на някои съзнателни движения, ръцете, краката, шията и багажника му стават по-подвижни. Посяга към играчки, отваря пръсти. Детето може да хване дрънкалката и да го дръпне към себе си. На ръцете на родителите в изправено положение, бебето държи добре главата си. Той свободно обръща глава във всички посоки. Хлапето изследва ръцете си, наблюдава движението им, довежда ги до лицето си.

  Психоемоционално развитие.

  Дете на възраст от три месеца реагира добре на звука: може да определи откъде отива, обръща се към него. Хлапето слуша майка си, когато тя говори с него. Бебето вече може да се усмихва, разпознава гласа на майка си и може да изразява своите емоции, желания и недоволство със звуци. Детето се опитва да вдигне глава, когато лежи по гръб. Ако го сложите на корема, той започва да се издига на лактите ви. Детето развива захващащи движения на дръжките. Той следи движението на мобилния телефон над леглото, опитва се да го достигне и грабне. Хлапето гледа играчките. Големите шарки привличат вниманието му. Детето наблюдава обекта, който го интересува, легнало по гръб, по корем, отстрани, в ръцете на родителите си.

  Здравото бебе може да отпусне краката си на повърхността, ако се поддържа под мишниците. Освен това краката му са свити в тазобедрената става. Бебето сменя пози по време на сън. Детето може да проследи погледа на движещите се родители, домашни любимци. Хлапето слуша звуците. Хлапето се усмихва, когато види лицето на майка си. На три месеца може да ходи. Може да имитира гласове или музика на родителите със звуци. Хлапето иска да му бъде обърнато цялото внимание. За целта той хленчи, усмихва се, вика, бръмчи и т.н. Той може да покаже недоволството си, ако са спрели да общуват с него, отнемат играчката, нещо се притеснява. Бебето трепва, когато чуе остър звук. Слуша звуци. Той може да се съсредоточи върху играчката за известно време. Вглежда се в лицата на роднини. Детето се опитва да общува с възрастни, като си тананика, крещи. Той може да ходи сам със себе си. На три месеца бебето може да пие вода от лъжица. Радва се, когато се къпе.

  График.

  Към третия месец бебето вече е формирало режим на сън и бодърстване. Детето трябва да спи 16 - 17 часа на ден. През деня бебето спи около 4 пъти за 1,5 - 2 часа. Трябва да се храни 6 - 7 пъти на ден. Между храненията трябва да минат 3 - 3,5 часа. Детето трябва да получи витамин D. Педиатърът ще предпише как и колко да се дава на детето.

  Трябва да ходите много с детето си, до 6 часа на ден. Хлапето наистина се нуждае от чист въздух. Ходете при всяко време. Само когато студът е под "-10", педиатрите не препоръчват да ходите с бебе. Внимателно привиквайте детето си към слънцето. Слънчевите лъчи помагат за укрепване на тялото, тъй като под тяхно влияние кожата на детето самостоятелно произвежда витамин D. По този начин тялото е естествено предотвратено от рахит, анемия и имунитетът се увеличава. В екстремни случаи бебето може да бъде изведено в количката до лоджията. Само не забравяйте да се уверите, че няма течение и че пряката слънчева светлина не попада върху детето..

  Много е трудно да се проследи колко мляко яде бебето, когато е само на кърма. Но е известно, че на ден бебето изяжда 800 - 850 г. Тоест детето изяжда 120 - 140 гр. Наведнъж.Можете да изчислите необходимото количество мляко по друг начин: Разделете теглото на детето на шест. Резултатът е количеството мляко, което бебето трябва да изяде. По-добре хранете бебето си с кърма. Мама трябва да запомни да изцежда останалото мляко след хранене и да се храни правилно. Ако трябва да добавите бебето или да го прехвърлите на изкуствено хранене, използвайте адаптирани млечни формули. Инструкциите за използване на заместителя на кърмата и възрастта на бебето, от която може да се храни, са написани на опаковката. В допълнение към заместителите на кърмата на детето могат да се дават такива ферментирали млечни продукти като биолакт, нарин, ацидофилно мляко, кисело мляко, кефир, които могат да бъдат намерени в млечната кухня. Закупеният кефир не е подходящ за дете на тази възраст, тъй като има твърде много микроби. Във всеки случай, преди да дадете каквато и да е храна на детето си, ВИНАГИ се консултирайте с педиатър! От 3 месеца можете да давате на бебето си капка плодово пюре (за предпочитане е да започнете с ябълка или круша) и сок, но само не повече от 2 пъти на ден и винаги след хранене. Количеството сок не трябва да надвишава 25 г. Въведете сока с няколко капки и внимателно наблюдавайте реакцията на детето. Плодово пюре може да се дава 2 пъти на ден след хранене в продължение на 3 чаени лъжички. По-добре е да започнете допълнителни храни с ябълково пюре..

  Грижа за тримесечно бебе.

  Всяка сутрин избършете очите на детето отвън навътре с памучен тампон, потопен в чиста вода. След това избършете цялото лице с друго, навлажнено в чиста вода, с памучен тампон. При бебе на тази възраст слъзните жлези вече функционират. Памучните биччета трябва да се използват за почистване на носа и ушите на детето. Ноктите трябва да се подрязват редовно, но не къси, заоблени на ръцете и директно на краката. Необходимо е да се къпе детето всеки ден без сапун преди хранене. Температурата на водата е 36 - 37 градуса. Сапунът се използва не повече от 1 - 2 пъти седмично. Бебето вече не може да бъде повивано. Играчките трябва да бъдат чисти и лесни за почистване. Не давайте на бебето малки предмети и играчки с остри ръбове..

  Редактор: педиатър Потапова Людмила, завършила педиатричния факултет на СарГМУ, клинична ординатура по инфекциозни заболявания.

  Мнението на педиатър Ковал Анастасия "3 месеца живот"

  Три месеца живот са първият крайъгълен камък, за постигането на който всички майки чакат. Детето е пораснало малко и вече е способно на съзнателен контакт с родителите. Той различава човешкото лице, изражението на лицето и гласа на възрастен, който се е обърнал към него, поздравява го с усмивка и буболене, знае как да хваща дрънкалки, опитва се да достигне играчките, висящи над него, лежи по корем с удоволствие, облегнат на предмишниците си, някои вече знаят как да се преобърнат сами.

  Хранене

  На тази възраст основният източник на хранене за бебето е майчиното мляко. Повечето деца не се нуждаят от допълване с вода. Режимът на хранене е строго индивидуален и се формира за всяка двойка майка-дете. Основната характеристика на нормалната диета е доброто наддаване на тегло, а не времето, изминало между храненията. Средно може да бъде от 1,5 до 3,5 часа. Не е необходимо да изцеждате останалото мляко, тъй като количеството му по време на кърмене е съобразено с нуждите на детето. А излишъкът може да причини лактостаза и мастит. В случай на недостатъчно месечно увеличение, необходимостта от допълнително хранене със смес трябва да се реши заедно с лекаря..

  Вашият педиатър също ще ви помогне да го изберете, като вземете предвид характеристиките на бебето.

  Допълнителни храни на тази възраст не се въвеждат. Нормално наддаване на тегло от 800 грама (плюс или минус 200).

  Сутринта на малкия човек започва с измиване. Лицето и очите се избърсват с чиста вода. Носът и ушите се почистват, тъй като се замърсяват.

  През деня детето се измива с топла вода и сапун, винаги след като се качи и при нужда, но без сапун. Мокрите кърпички се използват най-добре само когато няма вода. Въпреки всички удобства, те все още съдържат аромати и други вещества, които не винаги са желани за бебешката кожа..

  Денят завършва с вечерна баня. По-добре е да се къпят особено възбудими деца по време на обяд..

  Температурата трябва да бъде 37-37,5 градуса, като най-благоприятна за комфортното благосъстояние на детето. Трябва да се има предвид, че за разлика от възрастните, бебето все още не знае как да се адаптира добре към температурните промени. Ако искате да започнете да киснете, тогава трябва да запомните принципа на редовност и постепенност при свикването с по-студена вода. След основното къпане детето се изпръсква с вода с температура от 0,5-1 градуса под.

  Разходка

  Ходенето играе много важна роля в развитието на детето. Те помагат за обогатяването на кръвта с кислород, са част от закаляването и опознаването на външния свят..

  Продължителността им е средно 2 до 4 часа на ден. И при хубаво време до 6-7 часа.

  Ако е невъзможно да излезете навън, можете да изнесете количката на балкона през деня. Облечете бебето си като себе си, плюс един допълнителен слой дрехи. За да разберете дали детето е студено, трябва да обърнете внимание на носа, ако е топло, значи всичко е наред. За разходка можете да използвате както колички, така и слинг или кенгуру. В последната на детето се осигурява не само контакт с майката, но и по-пълен преглед, за да придобие нови впечатления. Обърнете внимание на позата на детето и подходящата за възрастта на вашето преносимо устройство.

  Допълнителни уроци

  На тази възраст детето е в състояние да възприема рими и музика за 3-5 минути, интересува се от играчки, можете да стимулирате бебето да посегне към тях, полезно е да се запознаете с различни тъкани и текстури, както и със звуци. Ако детето не спи по време на разходката, струва си да поговорим повече за това, което се случва наоколо.

  У дома трябва да извършвате закаляващи процедури (въздушни бани, разтривания), да изберете комплекс от масаж и гимнастика, който съответства на уменията на бебето. Те обикновено му се представят в стаята на здраво дете в поликлиника. Може да се комбинира и с детски стихчета. Плуването също е добро за развитието и нормализирането на мускулния тонус..

  Автор на статията е Ковал Анастасия Андреевна,
  педиатър, завършила е Държавния медицински институт Киров, майка с опит

  Дата на публикуване: 20.09.2011
  Дата на актуализация: 16.03.2012.
  Повторното отпечатване без активна връзка е забранено!