Раждането на дете е прекрасен и вълнуващ момент, особено ако е първородният. Родителите ежедневно се сблъскват с много страхове, свързани преди всичко с грижата за новородено. Освен това не всички майки, поради редица причини, могат да кърмят бебе и тогава възниква въпросът за изкуственото хранене. Изборът на адаптирано мляко, бутилки и зърна върху тях не е толкова лесна задача, както изглежда на пръв поглед, особено ако бебето има някакви здравословни проблеми.

Как да изберем формула за новородено

Храненето на кърмачета е продукт, предназначен за изкуствено или смесено хранене на бебета от момента на раждането..

Съставът му е напълно адаптиран към нуждите на малък организъм, в зависимост от неговата възраст и състояние. Въпреки факта, че днес се продават голям брой видове адаптирани храни, всички смеси могат да бъдат разделени на 4 групи:

 1. Млечни. Те са направени на базата на козе или краве мляко, но в същото време не съдържат тежки за тялото на детето животински протеини. Но въпреки това продуктът не трябва да се консумира от новородени с непоносимост към казеин..
 2. Обезмаслен. В техния състав животинското мляко се заменя със соев протеин, който е разрешен за деца с алергия. Въпреки липсата на суроватка, формулите без млечни продукти съдържат същото количество хранителни вещества и микроелементи като млечните продукти.
 3. Ферментирало мляко. Те съдържат бифидобактерии и лактобацили и се предписват на деца със стомашно-чревни проблеми и хроничен запек, за да се улесни преминаването на изпражненията. Отнася се до лекарствени смеси.
 4. Лечебно-профилактично. Предписва се на недоносени бебета, както и на бебета с различни заболявания, включително алергии. Съставът на такива продукти зависи от заболяванията, за които са предписани. Така че, храната, съдържаща дъвка от рожкови, предотвратява регургитацията и се предписва за рефлукс.

Съставът на майчиното мляко се променя в зависимост от възрастовите нужди на детето, поради което е нерационално да се използва една формула през цялото изкуствено хранене, в противен случай на бебето липсват редица микроелементи, необходими за адекватното му развитие. За да се избегне това, е необходимо да изберете продукт, адаптиран към нуждите на бебето. За да се улесни тази задача, беше въведена специална класификация на смесите по възрастта на детето:

 • "0" или "pre" - формула за недоносени или бебета с ниско тегло при раждане;
 • "1" - 0-6 месеца;
 • "2" - 6-12 месеца;
 • „3“ - 12+.

Избор на бутилка и биберон

Бутилката е първото ястие за новородено, така че трябва да подхождате със специално внимание. Днес можете да намерите бутилки от пластмаса или стъкло в продажба. В същото време последните са доста проблематични за намиране, въпреки цялата екологичност на стъклото. Но пластмасовите бутилки могат да бъдат закупени във всеки специализиран магазин или аптека..

Съвременната пластмаса за хранителни продукти не съдържа бисфенол А, който е вреден за организма, което позволява да се използва за приготвяне на прибори за многократна употреба за деца. Такива продукти могат да се нагряват безкраен брой пъти, дотогава, докато станат неизползваеми. Освен това пластмасата не се чупи, което я прави безопасна за детето.

Основното нещо, когато избирате бутилка, е да обърнете внимание на наличието на маркировки, които показват, че контейнерът е изработен от хранителна пластмаса. За обозначение използвайте цифрата "5" или буквите "PP", както и иконата "лъжици и вилици".

Също толкова важно е да изберете правилното зърно за шишето, защото тя е тази, която докосва устата на бебето. В зависимост от материала на производство, зърната са:

 1. Силикон. Те се отличават със своята здравина и издръжливост поради плътната си структура. Поради това те са трудни за „разтваряне“. Такива продукти са идеални за здрави и доносени бебета със смесено хранене..
 2. Латекс. Те имат жълт цвят, който само се засилва с времето и доста мека структура. Те се използват за хранене на недоносени бебета или бебета със слаб смучещ рефлекс..

Ако всичко е съвсем просто с материала за направата на зърното, то с техните форми всичко е много по-сложно. И така, те са:

 1. Кръгъл. Формата им е максимално близка до женските гърди.
 2. Овал. Приличат малко на капка на външен вид. Страхотно за бутилки с тесни гърла.
 3. Ортодонтски. Те имат скосена горна основа, което има положителен ефект върху образуването на захапката.

Днес повечето зърна са оборудвани с така наречената система против колики, която представлява специален отвор в долната част на зърното, който намалява количеството въздух, погълнато от бебето..

Подобно на смесите, зърната за бутилки имат своя собствена възрастова класификация, а именно:

 • "0" - имат нисък поток и са подходящи за ниско тегло при раждане и недоносени бебета.
 • "1 / S" - от раждането до 6 месеца.
 • "2 / M" - 6-12 месеца "
 • "3 / L" - 12+.

Когато избирате нипел, трябва да обърнете внимание и на отварянето му, което определя дебита. За новородените бебета биберонът с най-нисък поток е най-удобен. Такива продукти имат 1 дупка, разположена отстрани, така че течността първо пада върху небцето на бебето и едва след това в гърлото.

Как правилно да хранете бебето си с бутилка

Процесът на хранене на новородено от шише е доста прост и интуитивен за мнозина, но е важно да се подготвите правилно за него..

Как се приготвя и съхранява сместа

Всяка опаковка адаптирана бебешка храна съдържа инструкции за подготовка стъпка по стъпка, които трябва да се следват внимателно.

За да приготвите сместа, от която се нуждаете:

 1. Измийте съдовете с детски препарати и ги стерилизирайте.
 2. Измийте добре ръцете със сапун.
 3. Кипнете вода и я охладете малко.
 4. Разредете сместа, следвайки указанията на опаковката.
 5. Охладете до комфортна температура.

Можете да проверите температурата на сместа и дебита, като насочите зърното към гърба на ръката си.

Пози и правила за безопасност

Можете да храните бебето на ръцете си или на специална възглавница, най-важното е да се уверите, че главата му не се накланя назад и не е обърната настрани. В противен случай бебето ще затрудни преглъщането на храна и може да се задави..

Има много позиции за хранене, сред които можете да изберете най-удобните във всеки отделен случай. Най-популярни са тези, в които е бебето:

 1. Сгъване на лакътя.
 2. Крака, а именно бедрата близо до колянната става.
 3. Възглавница за кърмене.

При избора на позиция е важно да се съсредоточите както върху комфорта на детето, така и върху себе си. Не забравяйте обаче за важността на редуващите се пози, тъй като това стимулира равномерното развитие на мускулите на врата и зрението на бебето..

За да избегнете детски истерики, колики, разливи на храна и други проблеми, е важно да се придържате към следните правила:

 • бутилката трябва да се държи под ъгъл, така че зърното да се напълни напълно с течност;
 • не оставяйте детето само с храна;
 • не хранете спящо бебе;
 • правете паузи в процеса на хранене на всеки 5-10 минути, така че мъничето да не отказва да яде от излишния въздух в стомаха.
 • след хранене помогнете на бебето да изплюе, като го държите „колона“.

Емоционалният фон на храненето също играе важна роля, тъй като бебето е тясно свързано с майката и нейното настроение. Поради тази причина не трябва да храните бебето си, когато сте раздразнени, недоволни или агресивни. Дълбокото издишване и тактилният контакт с бебето ще ви помогнат да се настроите на правилната вълна..

Какво да направите, за да предотвратите плюенето

Въпреки наличието на зърно със система против колики, много новородени в процеса на хранене „поглъщат“ част от въздуха, която по-късно трябва да бъде изхвърлена чрез регургитация. В това няма нищо лошо, при условие че бебето не изплюе голямо количество храна в „фонтан“.

Всеки родител може да помогне на новороденото да се отърве от нежелания въздух в стомаха. За да направите това, трябва леко да поддържате детето в изправено положение, като държите гърба и главата. Лекият масаж на гърба ще ускори процеса на изпускане на въздух, с който като правило излиза известно количество от сместа..

Часов график и време за хранене

Повечето съвременни педиатри не препоръчват хранене на новородено "според режима", особено през първите месеци от живота, тъй като такъв подход към храненето на бебето може да причини сериозни стомашно-чревни заболявания.

Можете да избегнете тези проблеми, като се придържате към графика за хранене „при поискване“. С течение на времето тялото на бебето ще изгради най-оптималната диета само по себе си, което ще улесни живота на младите родители. Средно новородените се нуждаят от ново хранене на всеки 2-3 часа и този интервал се удължава с възрастта..

Възможно ли е да нахраните спящ човек, който лежи?

По време на сън повечето мускули на човек са отпуснати и преглъщането не е изключение. Поради тази причина, храненето на спящо бебе, освен легнало, може да причини задушаване. Дори ако новороденото започне да заспива директно по време на процеса на хранене, струва си да го събудите с нежни удари по гърба или дупето.

Кога да започне изкуствено хранене на новородено

Показания за преждевременно преминаване към IV

При липса на индикации на новородените се препоръчва да получават кърма, която съдържа всички необходими хранителни вещества и антитела, участващи в формирането на имунитета на бебето. В някои случаи обаче е необходимо да преминете към IoT.

Показанията за изкуствено хранене в толкова ранна възраст включват:

 • Състоянието на жената след трудна бременност и раждане. В този случай кърменето трябва да бъде изоставено, за да може майката да се възстанови напълно..
 • Необходимостта жената да използва лекарства, за които кърменето е противопоказано.
 • Наличието на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърмата.
 • Липса на лактация или твърде малко отделяне на мляко. Липсата му може да се определи чрез контролно измерване на телесно тегло след хранене.
 • Други причини, като временно отсъствие на майката, липса на условия за правилно съхранение на изцеденото мляко.

Когато жената има недостатъчна активност на млечните жлези, лекарствената терапия е показана с помощта на лекарства, които стимулират лактацията. Ако такова лечение е неефективно, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене..

Ако майката има недостатъчна лактация, се препоръчва първо да се премине към смесено хранене. В началните етапи бебето трябва да получава дори много малко количество кърма заедно с адаптираното мляко. Това ще помогне да осигурите на бебето нужните му хранителни вещества. Това също ще намали тежестта върху храносмилателната му система, свързана с диетичните промени..

Как да изберем формула за хранене

За хранене на малко дете трябва да се поставят високи изисквания към формулата. На първо място, препоръчително е да се консултирате с педиатър по въпроса кои средства са най-подходящи за новородено, в зависимост от неговите индивидуални характеристики. Също така, телесното тегло играе важна роля при избора на смеси..

Като цяло при избора на изкуствено хранене трябва да се има предвид следното:

 • Възраст на детето. За новородените употребата на средства, съдържащи ферментирали млечни компоненти, е противопоказана, тъй като това може да провокира честа регургитация. За деца на възраст от две седмици такава храна може постепенно да се добавя към диетата..
 • За новородени и бебета, които слабо наддават на тегло, се препоръчва използването на силно адаптивна смес, която по състав е най-близка до естественото кърма..
 • Изкуственото хранене на новородено на базата на кефир и пълномаслено мляко е разрешено само от шест месеца. В по-ранна възраст целият кефир може да се дава на дете само ако има признаци на лошо храносмилане или дисбиоза. Трябва да се добавя към бебешка храна в малки количества..

По време на храненето детето самостоятелно ще изясни доколко хранителното вещество е подходящо за него. Ако го смуче с желание, значи му харесва. В противен случай е по-добре да смените сместа с подобна, като първо се свържете с вашия педиатър. Също така трябва да се помни, че има моменти, когато бебето отказва силно адаптивни смеси, като дава предпочитание на формулировки с по-малко адаптация.

Замяна на средства може да се наложи в други случаи, например:

 • Сместа съдържа вещества, които причиняват алергии при новородено.
 • Детето расте и неговите хранителни предпочитания се променят, както и нуждата от определени хранителни компоненти.
 • Ако бебето е болно, сместа трябва да се замени с лекарствена. Също така трябва да изберете лекарство с помощта на педиатър..
 • След възстановяване детето отново се прехвърля на нормална храна.

Когато избирате средство за изкуствено хранене, винаги трябва да се ръководите от това колко добре го яде детето. Също така си струва да се помни, че никоя смес в ранна възраст не може напълно да замести кърмата, затова, ако е възможно, е по-добре да се даде предпочитание на смесеното хранене..

Скорост на изкуствено хранене

Преди да започнете прехода към IV, трябва да определите необходимото количество бебешка храна. Дневният размер на средствата зависи от възрастта на бебето:

 • При деца под 2-месечна възраст храненето е 1/5 от телесното тегло, което се равнява на 700-750 ml на ден.
 • На възраст от 2-4 месеца, обемът на хранене достига 750-800 ml, т.е. 1/6 от теглото.
 • От 4 до 6 месеца делът се увеличава до 1/7 - 800-900 ml на ден.
 • Бебетата от шест месеца се нуждаят от 1000-1100 ml смеси на ден, което се равнява на 1/8-1 / 9 от теглото му.

Това са средните стойности на дневното количество бебешка храна. Можете да изберете точното количество изкуствено хранене по месеци, в зависимост от особеностите на развитието на детето, при педиатър.

Препоръчителният брой хранения също се определя от възрастта на детето: колкото по-голямо е бебето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено. Новороденото трябва да има до десет хранения. Размерът на средствата за хранене може да бъде определен просто чрез разделяне на дневната дажба на броя на храненията. Така че, новородените се препоръчват да дават бебешка храна 10 пъти на ден, 70-75 ml..

Трябва да се отбележи, че изкуственото хранене по месеци в тази таблица отчита само обема на разтвора. Пиенето на преварена вода за дете не се счита за хранене..

Съхранение на приготвения продукт

След края на храненето, когато бебето заспи, останалият продукт трябва да се излее от шишето. Недовършена смес не трябва да се дава на бебето за следващото хранене, тъй като това може да доведе до нарушаване на работата на червата му. Винаги изплаквайте бутилката и биберони преди хранене, като се уверите, че върху тях няма остатъци от бебешка храна. След това аксесоарите се стерилизират, поставят се на чиста кърпа и се изчаква, докато се охладят до стайна температура.

Такива процедури трябва да се извършват през първия месец от живота на бебето. В по-късна възраст можете да се ограничите до цялостно изплакване на бутилката и зърното.

Правила за хранене на бебето

Обикновено бебетата, на които веднага се дават изкуствени формулировки вместо майчиното мляко, са по-тежки от кърмените бебета. Това се отразява негативно на здравето на детето, тъй като води до развитие на затлъстяване и натрупване на излишно телесно тегло. На свой ред тези фактори допринасят за появата на различни заболявания в бъдеще..

За да се избегне това, прекомерното хранене на детето е противопоказано. Препоръчително е да следвате правилата:

 • Ако бебето все още кърми, изкуствената смес трябва да се дава чрез лъжица..
 • След като делът на IV достигне две трети от цялата диета на детето, трябва да изберете бутилка. Препоръчително е да вземете зърно с тесен отвор, за да улесните бебето да отучи от гърдата. Обемът на бутилката за новородено трябва да бъде между 80 и 150 ml.
 • Ако детето не иска да яде от лъжица и шише, можете да въведете разредената смес с медицинска спринцовка без игла. За да предпази бебето от задавяне, трябва да влива храна на малки порции..

За да се предотвратят усложнения, свързани с неправилно хранене, се препоръчва да се следват следните правила:

 • Бебето трябва да е в изправено или почти изправено положение, докато се храни. Това ще му помогне да не се задави, докато суче..
 • Разредената смес трябва напълно да припокрива биберона. В същото време въздухът се натрупва на дъното на почти вертикалната бутилка, така че да не попадне в стомаха на бебето при поглъщане на мляко.
 • След края на храненето бебето трябва да е в изправено положение за около десет минути. Това е необходимо, за да излезе въздух, който може да влезе в стомаха..

Спазването на правилата, изброени по-горе, ще помогне да се улесни преминаването към изкуствено хранене за бебето..

Безплатно хранене

Ежедневието на детето определя нуждата му от храна, поради което през деня бебето може да се нуждае от различно количество бебешка храна. Безплатното хранене отчита тези характеристики, поради което ви позволява да постигнете по-добро наддаване на тегло в сравнение със строго дозирания прием на храна..

Педиатрите обаче препоръчват да се придържате към частично безплатно хранене. В този случай в определени часове сместа се дава по график, през друго време - в зависимост от желанието на бебето..

За да направите това, се препоръчва да излеете 20-30 ml повече хранителен разтвор в контейнер и да ги давате в определени часове с допустимо разпространение от 30 минути. Ако бебето не смуче напълно сместа, храненето се спира. В случай, че детето изяде цялото количество храна, бутилката не се попълва. По този начин можете да оптимизирате количеството консумирана бебешка храна през деня..

Изкуственото хранене на новородено ви позволява да осигурите на бебето всички необходими вещества, ако е невъзможно да се използва майчиното кърма. Препоръчително е да се придържате към частично безплатен график, когато количеството консумирана храна е подходящо за ежедневието на детето. При хранене трябва да се спазват принципите, посочени в статията, които ще направят храненето за бебето най-удобно и безопасно..

Прочетете следващата статия: Всичко за бебешката храна

Как правилно да се храни новородено с адаптирано мляко

Майчиното мляко за бебе е най-добрата храна, никой не може да спори с това. По ред причини обаче кърменето не винаги е на разположение. На помощ идват изкуствени смеси: адаптирани, без млечни продукти и без млечни продукти, антирефлукс и без глутен, обогатени с желязо и хипоалергенни, прахообразни и течни. Правилно подбрани те осигуряват на бебето всички необходими вещества. Освен това това е чудесна възможност да участвате в грижите за детето и другите членове на семейството, особено бащата. Изкуственото хранене има много нюанси: как да изберем, как да храним новородено бебе с формула, колко хранения трябва да бъдат.

Храненето с адаптирано мляко е алтернатива, ако кърменето не е възможно

Как правилно да се храни формулата

Тъй като новороденото дете има много малък обем на стомаха, размерът на първите му порции е много малък: отначало са достатъчни 30 до 60 ml храна, за да се насити, до края на втория месец от живота този обем достига 900 ml на ден.

За правилното и пълноценно изкуствено хранене на бебето най-важното е да изберете правилно сместа: тя трябва да бъде избрана строго според възрастта на трохите, да се следи съдържанието на бифидобактерии, таурин и други полезни вещества.

За правилното приготвяне на сместа у дома, трябва да следвате основните правила:

 • придържайте се към дозировката, препоръчана от педиатрите, в противен случай детето може да бъде прехранено;
 • не забравяйте да наблюдавате състоянието на бебето след хранене, за да разберете навреме, че този вид заместител на кърмата не му подхожда или не го харесва;

Важно! Приготвената, но недохранена храна не трябва да се оставя за следващото хранене, остатъците се изливат безмилостно.

 • за хранене се използват специални бутилки с измервателни прегради и зърна с различен диаметър, които трябва да се измиват старателно с гореща вода преди всяко хранене и често да се стерилизират;

Бутилките се използват за хранене с адаптирано мляко

 • когато приготвяте порция, използвайте сухи, чисти съдове (мерителни лъжици, ножове за отваряне на консерви и т.н.) и стриктно следвайте инструкциите на производителя;
 • сухите смеси се разреждат с чиста преварена вода (можете да използвате бутилирана вода - специална за деца), но в никакъв случай не приемайте дестилирана вода - тя е "мъртва" и лишена от важни минерали.

Бебешката храна се приготвя в чист, сух съд

Колко често да се хранят

Честотата на хранене зависи от възрастта на бебето, както и от неговото състояние и настроение. Въпреки това, средно новородените бебета се хранят на всеки три до четири часа на ден, необходима е кратка почивка за през нощта. От 7-8 хранения годишно, постепенно преминете към 5-4 единични хранения.

Забележка! Не можете да насилвате бебето.

Ако сънят на новороденото е продължителен и той може да пропусне следващото хранене, много лекари препоръчват внимателно да го събудят и да му предложат бутилка адаптирано мляко. Може би бебето ще се храни, без да се събужда.

Обикновено до края на първия месец от живота режимът на хранене за бебета, хранени на шише, ще се стабилизира, интервалите между храненията са четири часа.

Хранене на новородено с формула според СЗО

СЗО разработи препоръки за майките как да хранят бебето си с адаптирано мляко, съдържащо информация за количеството хранене, необходимо за кърмачета и количеството изкуствено изкуствено изкуствено мляко, в зависимост от възрастта..

Обемът на формулата за изкуствено хранене към възрастта на детето

Възраст на бебето, месеци.Обем на хранене, mlИнтервалът между храненията
Новородено до един месец60 до 90След три до четири часа
ЕдноДо 120След четири часа
ДвеДо 120Шест до седем хранения на ден
Четири120 до 180Шест хранения на ден
Половин година180 до 240Пет хранения на ден
ГодинаДо 240Две до три хранения, заедно с бебешка храна

За да осигурите на детето необходимите вещества, е необходимо да определите оптималния обем на сместа.

Ако няма такава таблица под ръка или родителите не й вярват, за да изчислите колко да давате смес за новородено на ден, можете да използвате следните формули:

 1. Филатова-Зайцева или Тура (приложимо за деца от първата седмица до 10-дневна възраст): 2 процента от телесното тегло при раждане се умножава по броя на дните от живота;
 2. "Обемисти" формули (след 10 дни живот) - обемът на сместа се определя от текущото тегло на бебето:
 • до 2 месеца - една пета от масата;
 • от 2 до 4 месеца - една шеста от масата;
 • от 4 до 6 - една седма от масата;
 • за шест месеца - една осма от масата.

Допълнителна информация. В определени периоди от живота нуждите на детето могат да се отклоняват от препоръчаната норма в една или друга посока, това трябва да се има предвид и от майките, които практикуват изкуствено или смесено хранене. Също така, детето може да не успее да се справи с предписания обем на сместа за едно хранене, тогава трябва да го храните на по-малки порции, но по-често.

Приблизителен режим на хранене на 1-3 месеца

Ако една майка мисли как правилно да храни новородено с адаптирано мляко, на първо място, тя трябва да се придържа към диетата на детето си. През първите 30 дни от живота бебето главно спи и яде, така че храненето се редува с 2,5-3-часови почивки през целия ден, също така трябва да приучите бебето към нощна почивка (след месец се препоръчва 6-часова почивка за малка камера).

Препоръчително е да се направи кратка почивка от храненията през нощта.

Започвайки от 2-месечна възраст, вашето дете има 18 часа за 6 хранения, приблизително на всеки 3 часа. График, който е ясен до минута следване, не се изисква, не можете да позволите на бебето да плаче твърде дълго от глад в очакване на следващото хранене, но си струва да изтеглите възможно най-много време до този момент. Постепенно малкият човек се адаптира към режима.

Когато изграждате график за хранене с адаптирано мляко, не трябва да разчитате на честотата на кърмените бебета, които се прихващат към гърдите - адаптираното мляко и кърмата имат различна степен на абсорбция в храносмилателния тракт на бебето. Изкуственият продукт е по-задоволителен, така че кърменето от бебета е много по-често от храненето от шише..

Също така, пиенето на разредената смес от дупката в зърното много по-бързо от изсмукването на мляко от гърдата: шишето ще изтече за 10 минути и можете да „висите“ на гърдата с часове.

Допълнителна информация. При изкуствено хранене на бебета е препоръчително да се допълва диетата им с чиста вода, нейният обем не се отчита като хранене.

Мога ли да се храня с адаптирано мляко при поискване?

Почти всички педиатри и майки, които практикуват кърмене, вярват, че трябва да нахраните бебето си при първото скърцане. Някои родители, които по една или друга причина изкуствено хранят децата си, за да потушат някои чувства на вина, също се чудят: възможно ли е да се храни с адаптирано мляко по желание на новородено бебе.

Педиатрите отговарят еднозначно - не. Разликата между майчиното мляко и дори най-добрата и най-скъпа супер адаптирана формула е, че първата се усвоява по-бързо, тя се образува точно толкова, колкото бебето изсмука през миналото хранене. Това не се случва със сместа - тя се приготвя от майката или друг родител в строго измерено количество.

В допълнение, предлагането на бебешко хранене в определен момент бързо ще му помогне да се адаптира към даден ритъм на живот, храната органично ще се впише в ежедневието и родителите (особено мама) ще могат да планират други неща. Това може да се нарече един от положителните аспекти на изкуственото хранене на новородени..

Защо не можете да се храните с формула за търсене

Организмът на детето усвоява изкуствено млечна храна много по-дълго, следователно, почивките за храна са просто необходими, така че полусвоената храна в стомаха на бебето да не се смесва с новодоставена храна..

Ако бебето си удари устните след хранене от шише, това не означава недвусмислено, че не е сито. Всички бебета имат много развит смучещ рефлекс, така че можете да предложите на бебето манекен, но не и допълнителна порция от хранителната формула. Може би детето просто иска да пие (водата трябва да е в диетата на изкуствени хора).

Последици от неконтролираната консумация на сместа

Ако майките решат да слушат уж „естествените пориви на тялото на бебето“ и да го хранят от шише, както правят с кърмата, при първото надникване, може да има доста сериозни последици за здравето на такива новородени. Увеличава се рискът от прехранване и пренасищане на крехкото тяло на детето с хранителни вещества и протеини. В бъдеще това застрашава появата на затлъстяване от различна степен, лошо храносмилане, нарушена дейност на храносмилателните органи, дисбиоза, проблеми със заспиването.

Затлъстяването може да се развие от неконтролирано ядене на адаптирано мляко при новородено

Детето започва да показва признаци на алергия, след което е необходимо отново и отново да подбира сместа, а чувството за вина на майката се изостря поради факта, че не може да кърми детето си.

Млечните формули са отличен заместител на майчиното мляко, но на кърмещите се налагат редица условия как правилно да се храни новородено с формула, така че детето да получава всички вещества, необходими за растежа и развитието с храната. Какъв обем смес и колко често да се дава на бебето се определя от таблицата на СЗО, различни формули и препоръки на педиатрите, в зависимост от теглото и възрастта на детето.

Режим на изкуствено хранене на бебето

Честотата и обемът на храненията за кърмачета, които растат по формула, се различават от тези за кърмачета. Формулата за хранене на бебе, хранено с бутилка, трябва да бъде ясно планирана във времето..
Струва си да се знае предварително колко пъти на ден да се храни новородено, която почивка между храненията е оптимална, отколкото да се успокоява детето през нощта, с изключение на сместа.

 • Как да изчислим вашата диета
 • Оптимално прекъсване между храненията
 • Хранене през нощта
 • Как да си направим режим при преминаване от кърмене
 • Плюсовете на храненето на час
 • Индивидуални характеристики
 • Не можете да поправите режима? Не се предавай!
 • Емоционалната страна на режима
 • Как да разберем дали режимът е подходящ за дете
 • Доктор Комаровски на диетата

Как да изчислим вашата диета

За разлика от бебетата, изкуствените бебета не трябва да се хранят при поискване. Средно на 1 месец новороденото трябва да се храни 8 пъти на ден. Плюс или минус едно хранене. На 2 месеца броят на храненията може да бъде намален до 7.

Когато достигнете 3-4 месеца, хранете бебето си 6 пъти на ден. На 5 месеца го прехвърлете на 5 хранения на ден. Така той ще яде до една година.

Хранителният ред трябва да се установи от раждането на бебето. След това се опитайте да се придържате ясно към него. Систематичното нарушение на графика е изпълнено с прехранване.

В този случай се осигуряват чести регургитации, наддаване на тегло, нарушен метаболизъм и свързани проблеми..

Ако детето свикне да се храни през нощта, никой от членовете на семейството няма да може да заспи достатъчно..

Оптимално прекъсване между храненията

Паузата между храненията зависи от възрастта на бебето. Поради изобилието от протеини в изкуствените формули, те се усвояват по-дълго, отколкото при кърмене.

Когато новороденото се храни твърде често, към храната, която все още не е усвоена, се добавя нова порция храна, усложняваща работата на стомаха и червата. Не позволявайте да се случи.

До месец минималният интервал е най-малко 2,5 часа. След това - поне 3 часа. От 5 месеца паузата в храненето достига 4-4,5 часа.

Нощна почивка в храната през първите седмици от живота - най-малко 6 часа.

Хранене през нощта

Храносмилателната система и червата се нуждаят от почивка. Нощта е най-доброто време за това. До месец детето може да не издържи нощна почивка повече от 6 часа.

От 3 месеца интервалът трябва да се увеличи до 8-10 часа. Майките знаят, че бебетата спят по различен начин през нощта. За някои режимът се настройва бързо и без много усилия, за някои до една година те трябва редовно да гледат в креватчето, убеждавайки бебето да спи.

Неправилно е да давате храна на детето при всяко събуждане. Гладът не е единствената причина за събуждане.

Може би бебето се чувства неудобно от студа, задуха, мокра пелена или пелена и го измъчва жажда. Или бебето е искало да се увери, че мама е там и просто да го прегърне и разклати, за да го накара да заспи отново.

Друга често срещана причина е смучещият рефлекс..

Знаейки със сигурност, че бебето не е гладно, заменете бутилката с манекен или дайте на бебето да пие. Ако бебето не завърши дневната норма, чувството за глад наистина пречи на съня..

След това го нахранете и той ще заспи спокойно.

Как да си направим режим при преминаване от кърмене

Ако новороденото първо е било хранено с кърма при поискване, може да е трудно да се организира режим при преминаване към адаптирано мляко..

Бъди търпелив. Ако бебето ясно показва, че е гладно и времето за хранене все още не е настъпило, нахранете го.

Увеличете интервала постепенно. Разсейвайте детето си с играчки, забавления, залъгалка, разходки. Предложете му питие. На всеки 10 минути, спечелени, ще ви помогне да върнете рутината си към нормалното за няколко дни.

При всяко хранене давайте на бебето хранителна норма, тогава той най-вероятно ще издържи необходимата почивка.

Плюсовете на храненето на час

Важно е не само да се запази адекватна почивка, но и времето за хранене. Педиатрите отбелязват, че по този начин тялото на бебето е настроено на стабилна работа и храненето се усвоява по-добре.

Положителни аспекти на храненето по часове:

• Ползи за храносмилането. Тялото бързо свиква да получава храна по едно и също време и се справя добре с нейната обработка.

• Комфорт за детето. Последователният режим му дава усещане за стабилност и коректност на случващото се.

• Удобство за родителите. Захранвайки бебето в определено време, не е нужно да изчислявате всеки път колко време е минало от последното хранене. Освен това е по-лесно да планирате деня си..

• Децата, които са свикнали с определен режим, се адаптират по-добре към детската градина. И в бъдеще малкият човек ще трябва да живее според режима.

Графикът понякога може да се променя в зависимост от обстоятелствата и желанията на детето. Ако се е събудил час по-рано, тогава той ще иска да яде, без да чака обичайното време.

Правете отстъпки, не се превръщайте в деспот. Отклоненията за половин час са напълно приемливи.

Индивидуални характеристики

Не се изненадвайте, ако бебето ви яде различни количества адаптирано мляко в различни храни. Възрастните също предпочитат лека закуска и по-тежък обяд..

По същия начин детето може да яде по-малко сутрин и да поиска добавки следващия път. Количествата храна, необходими на децата, също са малко по-различни..

Един се нуждае от 100 мл наведнъж, други - поне 200.

Полезни съвети за майките: ХРАНЕНЕ ПОД 3 ГОДИНИ

Всички норми са осреднени и си струва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на вашето дете. Това също ще помогне да се установи правилен и стабилен режим на хранене..

Не можете да поправите режима? Не се предавай!

Хлапето не винаги лесно се съгласява да живее според режима. Моля, бъдете търпеливи и не се отказвайте. В крайна сметка всеки се възползва от правилната рутина. Трохата настоява за бутилка на всеки час?

Включете въображението си, заемете го, дайте му да пие. Струва си да продължите около веднъж и няма да видите дългоочаквания режим. Постепенно коригирайки рутината, вие ще стабилизирате живота на цялото семейство..

Детето ще свикне да се храни навреме, работата на тялото му ще се подобри, ще има по-малко нощни издигания.

Емоционалната страна на режима

Важно е не само да нахраните бебето навреме и да се заситите, но и да създадете атмосфера на любов и грижа..

Бебетата, след като са изпили млякото на майка си, може да не пускат гърдите си, за да задоволят своя смучещ рефлекс. На изкуствените деца понякога им липсва една бутилка.

Можете да предложите на бебето манекен. Децата със силно развит смукателен рефлекс го заместват със собствените си пръсти. Съгласете се, би било по-добре да бъдете манекен.

Храненето трябва да става в спокойна, топла атмосфера. Бебето трябва да чувства, че е с хора, които го обичат.

След като нахраните бебето, не бързайте да го прехвърляте в креватчето. Погладете го, разтърсете го, за да се чувствате спокойно и безопасно.

Как да разберем дали режимът е подходящ за дете

След като графикът за хранене е на място, е лесно да се разбере дали бебето ви харесва. Това ще бъде обозначено със следните знаци:

 • детето чака следващото хранене без капризи;
 • спи добре;
 • яде с апетит;
 • уринира поне 12 пъти на ден;
 • има стол поне веднъж на ден;
 • е в добро настроение.

Ако бебето не наддава добре, въпреки редовната и питателна храна, спи тревожно и постоянно е кофти, консултирайте се с лекар.

Доктор Комаровски на диетата

Педиатърът е уверен, че здраво дете може да бъде отгледано както с режим на хранене, така и с безплатно хранене. Самата мама трябва да реши кой метод е по-удобен за нея..

По-лесно е да понасяте капризи известно време, но да развиете нормална рутина, отколкото да страдате още много месеци. Ако мама е щастлива, съпругът и детето ще бъдат щастливи.

Нормалният интервал между храненията за новородено е от 2 до 3,5 часа. Ако бебето наддава нормално, интервалът може да се увеличи.

Няма нужда да събуждате бебето, за да се храни. Само ако това са недоносени бебета или бебета, които не напълняват.

Дете, което се е хранило добре, може да не иска да яде едва след 2 часа. И да пожелаеш внимание или удовлетворение от смучещия рефлекс е съвсем.

Не винаги е лесно да се установи режим. Но след като стоите няколко дни, ще получите стабилност в ежедневието и работата на детското тяло.

Важно е стриктно да се спазват минималните интервали между храненията, да не се насърчават нощните събуждания, да не се дава храна веднага щом бебето плаче.

В допълнение към глада за капризи има и много други причини..

Уверете се, че детето ви е удобно и не е жадно, студено или горещо. Като зададете график по час, ще оцените многото предимства.

Дали режимът е подходящ за бебето може да се разбере по няколко признака. Примамвайте бебето повече, играйте, ходете, дайте му вашата топлина.

8 важни правила за хранене на бебето с адаптирано мляко от педиатър

Най-добрата храна за новородено е майчиното мляко. Учените не се уморяват да го изследват, всеки път откривайки нови полезни свойства. Но има моменти, когато няма мляко или твърде малко мляко за добро хранене. Има и списък с медицински противопоказания за кърмене. Възможно е да се обмисли все още необичаен вариант с донорско мляко, но той не е достъпен за всички. Тогава изкуственото хранене идва на помощ..

Как да изберем смес?

Храненето на бебе е много отговорен процес. И всичко започва с избора на сместа. Как да храним новородено или едномесечно бебе? За бебета през първата половина от живота тя трябва да бъде силно адаптирана, т.е. колкото е възможно по-подобна на кърмата.

Тази смес се нарича "първоначална" и опаковката ще показва такава. За деца над шест месеца има „последващи“ смеси, чийто състав отговаря на нуждите на порасналото тяло.

Те съдържат повече протеини, мазнини и микроелементи. Пакетите са маркирани с "2".

Ако детето плюе често и повече от очакваното, антирефлуксната смес ще помогне. В случай на нарушение на храносмилането на храна, ферментирали млечни смеси, смеси, съдържащи полезни бактерии, ще дойдат на помощ.

При избора на смес е препоръчително да се консултирате с лекар. Когато купувате смес, трябва да обърнете внимание на срока на годност и целостта на опаковката..

Важни правила за хранене

Специално приготвени ястия

Бутилките за хранене трябва да бъдат предварително почистени и стерилизирани. Това може да стане като ги варите 5-10 минути или използвате специален стерилизатор. Бутилката, в която се разрежда сместа, трябва да е суха.

Зърното трябва да бъде избрано с очакването, че сместа няма да изтече от него на струйка, а капка по капка. Това ще осигури активно смучене, а не просто поглъщане на наливната смес. Какво е важно за развитието на лицево-челюстния апарат.

Диета и рутина

Това е много важен момент. Бебето получава храната си при поискване. Колко пъти трябва да яде дете на IV? Графикът зависи от възрастта. Така че, новородено яде 7 - 9 пъти на ден, дете 2 - 5 месеца - 6 - 7 пъти, половин годишно дете трябва да яде 5 - 6 пъти на ден.

Колко смес да дадете за едно хранене?

За да направите това, първо трябва да определите дневното количество храна. Колко бебе трябва да яде зависи от теглото и възрастта му. И така, до два месеца детето се нуждае от обем храна в размер на 1 ̸ 5 от теглото си, на 2 - 4 месеца - 1 ̸ 6, на 4 - 6 месеца 1 ̸ 7 от телесното тегло, за шест месеца - 1 ̸ 8.

Например, дете на 1 месец тежи 4,5 килограма, тогава се нуждае от 900 милилитра от сместа на ден. Трябва да се помни, че този обем не трябва да надвишава 1 литър..

За да определите количеството адаптирано мляко за едно хранене, разделете дневната доза на необходимия брой хранения. Това ще бъдат 100 - 130 милилитра от сместа.

Случва се детето да се храни малко по-малко или повече. Възможна е лека повреда. Не трябва да се допуска систематично прехранване или недохранване. За едно дете това е изпълнено със затлъстяване или недохранване..

Обемният метод, описан по-горе, е най-простият и удобен за използване. При необходимост или при наличие на проблеми с теглото, лекарят може да изчисли за конкретно дете обема на определена смес по калоричния метод и отчитайки свързаната с възрастта нужда от протеини, мазнини и въглехидрати.

Как да приготвим сместа?

Използвайте само преварена вода. Обемът вода, необходим за едно хранене при температура 50˚C, се излива в бутилката и се изсипва предписаното количество смес (посочено подробно на опаковката). Всичко се разклаща старателно и се разбърква.

Как да се храня с адаптирано мляко?

Как да храните бебето си правилно? Преди хранене трябва да се уверите, че приготвената смес е с оптимална температура. За целта го пуснете върху китката (върху палмарната повърхност). Температурата му не трябва да се усеща от кожата.

Измийте ръцете си със сапун и вода. Влезте в удобна позиция. Специални възглавници ще помогнат за това, с използването на които можете удобно да позиционирате както себе си, така и детето. В този случай храненето ще се превърне в приятна почивка за кърмачките и източник на необходимия тактилен контакт за бебето..

Обърнете бутилката с главата надолу, така че сместа напълно да запълни зърното и шийката и въздухът да се втурне към дъното. Това ще попречи на бебето да поглъща въздух и да развива колики..

Трябва да се внимава сместа да капе от зърното, а не да се излива. С течение на времето зърната се износват и се нуждаят от подмяна.

Ако е останала готова смес

Според правилата, сместа, останала след хранене, трябва да се излее. Но все пак може да се съхранява малко. При стайна температура един до два часа и не повече от половин ден в хладилника. Преди да подадете тази смес, тя трябва да се нагрее до приемлива температура..

Пиене

Изкуственото хранене на детето трябва да бъде допълнено с течност - вода, слаби бульони от дива роза и чай (не обичайния, който пием всеки ден, а детски, билков).

В жегата и в стая със сух въздух количеството изпито трябва да се увеличи с 50 - 100 мл. Също така си струва да се наблюдава здравето на детето..

Въвеждане на допълващи храни

Бебетата, които са били хранени със смес, започват да въвеждат допълнителни храни по-рано от бебетата. От 4 до 4,5 месеца вече започват да им дават зеленчуково пюре, от 5 - каша.

Как да разберем дали дадена формула не е подходяща за дете?

Често е невъзможно да вземете сместа за първи път. Какво ще свидетелства за това?

 • лошо храносмилане;

Ако след хранене детето изплюе много и ̸ или започне диария или запек, сместа не е подходяща. Когато има нарушения, но те са незначителни, може да се остави за една седмица. Ако през това време нищо не се промени, храната трябва да се смени;

 • алергични прояви.

Първият признак на алергия е обрив (дерматит). Това могат да бъдат както отделни елементи от него, така и обединяващи се петна по цялото тяло..

 • състояния на дефицит.

Развитието при дете на желязодефицитна анемия, недохранване или друго заболяване, свързано с липса на определени вещества, изисква избора на специална смес с терапевтичен ефект.

Пълноценното и адекватно хранене е ключът към хармоничния растеж и развитие на вашето бебе!

Изкуствено хранене: основни правила и тайни

За съжаление не всички жени могат да кърмят. Тогава изкуственото хранене (IV) идва на помощ. Майките, които се сблъскват с това за първи път, имат много въпроси. Как да изберем смес? Колко храна трябва да дадете на детето си? Как да започна допълнителни храни? Отговорът на тези и други въпроси можете да намерите в статията.

Снимка: А. Баркан Как правилно да се хранят деца от първата година от живота. - М.: „Olma Media Group“, 2015

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Изкуствено хранене на новородено: какво е това

Изкуственото хранене е вид хранене, при което бебето не получава кърма, а специална формула. Тази подмяна е почти винаги завършена. Случаите, когато бебето е кърмено или хранено с адаптирано мляко, се нарича смесено хранене.

Защо детето се прехвърля на адаптирано мляко? Причините за това са много различни. В моята практика често съм се срещал със случаи, когато майчиното мляко е било загубено поради стрес или поради сериозно заболяване. Това се случва и когато жената е принудена да откаже естественото хранене - поради лечение, отказ на детето да кърми или ходене на работа. Понякога майките доброволно превключват бебето си на адаптирано мляко, защото не искат да кърмят..

Косопад: причини и лечение с народни средства

Разбира се, най-добрата храна за бебе е кърмата. Всички педиатри говорят за това. Например Маргарита Макарова в статията „Здравето на децата, които са били хранени по естествен и изкуствен начин“ казва, че имунитетът на децата, получили кърма, е много по-висок от този на „изкуственото“. Не се бийте обаче, ако по някаква причина не можете да кърмите. Въпреки че съвременните храни за кърмачета не могат напълно да заместят млякото, те съдържат достатъчно количество микроелементи за нормалното развитие на детето..

За изкуствено хранене се използват различни видове смеси. Това са предимно сухи видове продукти, които трябва да се разреждат с вода. Течни аналози също се продават, но са по-рядко срещани..

Снимка: Иванова Л. Да бъдеш майка е лесно. - M: Olma Media Group, 2013

Също така има различни видове изкуствено хранене за деца, в зависимост от това доколко те са адаптирани към състава на кърмата. То:

 • Адаптирани.

Това е вид смес, чийто състав е почти идентичен с този на млякото. Те съдържат всички микроелементи и витамини, както и суроватъчни протеини. Този тип хранене се усвоява най-добре от тялото на детето..

Бременност и пушене: мнението на лекарите

 • Частично адаптиран.

Както подсказва името, този вид храна не повтаря напълно състава на кърмата..

 • Неадаптиран.

На пазара за хранене на кърмачета има много малко неадаптирани формули. Това са продукти, които могат да се консумират само след една година..

Ако погледнете опаковките със смеси, ще видите, че възрастта на бебето също е регистрирана върху тях. До шест месеца детето получава една храна, след шест месеца - друга, след година - трета. Това се дължи на факта, че в процеса на растеж детето се нуждае от по-удовлетворяващо и богато на микроелементи хранене..

Също така в продажба има ферментирали и пресни, без лактоза, казеин и други видове смеси.

Как да изберем смес

Смесването не е лесно. Ако майчиното мляко е априори подходящо за бебето, то с изкуственото хранене всичко е по-сложно. Научният опит на моите колеги предполага, че има малко случаи, когато адаптираното мляко е взето за първи път. Затова бебето често е принудено да опита две, три или дори четири смеси, преди педиатърът да избере правилната. Трябва да сте готови за това.

Раждането: какво трябва да знаете

Коя формула е най-подходяща за новородено? Съвременният пазар предлага огромен брой различни видове храни. Трябва да се разбира, че бебето трябва да получава само адаптирани формули. Изборът на храна обаче е поверен на педиатър. При избора на диета лекарят взема предвид възрастта на детето и характеристиките на бебето. Моите колеги М. Дубровская, Ю. Мухина, П. Шумилов пишат за това в статията "Принципи на избора на формула за изкуствено хранене на деца".

Ако всичко е ясно с възрастта на бебето, тогава въпросът за характеристиките може да предизвика объркване. Тук си струва да се изясни, че не всички деца възприемат обикновените ферментирали млечни смеси еднакво добре. Затова те понякога се комбинират с пресни. Препоръчително е да се дават такива смеси на бебета, които все още не са на месец. Съществува и хранене, което е пригодено за деца със специални нужди. Например:

 • ако бебето няма ензим, който разгражда лактозата, му се предписва храна без лактоза, например "Similak без лактоза";
 • ако сте алергични към краве мляко - соеви смеси;
 • ако детето често плюе - специално изкуствено хранене с уплътнители;
 • с нестабилни изпражнения, дисбиоза, предпочитание трябва да се дава на смеси с пробиотици;
 • за прояви на всякаква алергия - хипоалергенни продукти;
 • ако бебето не наддава добре, изберете диета с високо съдържание на протеини.

Райска ябълка с хепатит В: възможно ли е да се яде, ползите и вредите

Също така, когато избирате адаптирано мляко за бебета, не забравяйте да погледнете срока на годност. Не приемайте сместа, ако опаковката е счупена (дори ако е смачкана), тъй като това показва нарушение на условията за съхранение.

Снимка: Храмцова Е.Г. Изкуствено и смесено хранене.- SPb: Litera, 2010

Интернет не е източник на информация, който да се използва, когато се търси най-добрата адаптация за кърмачета. Отзивите на мама може да се припокриват в някои аспекти и съветите ще бъдат полезни. Не забравяйте обаче, че това, което подхожда на едно бебе, е напълно ненужно за друго. Затова все пак се фокусирайте върху мнението на лекарите.

Бебето реагира ли добре на сместа? Добре ли е нахранен, доволен, без проблеми с изпражненията, регургитация и алергии? След това не сменяйте сместа. Трябва обаче да бъдете предупредени, ако детето е неспокойно, често плаче и наддава малко. Алармирайте и ако имате някакви проблеми с изпражненията или ако бебето ви постоянно спи след хранене. Тези точки показват, че най-вероятно изкуственото хранене не е подходящо за бебета..

Бебето само ще ви каже коя смес е по-добра. Може би храната, избрана от педиатъра, веднага ще му подхожда и няма да има проблеми.

Хранене за кърмачка: как да се организира, принципи, рецепти

Вижте също: Смесено хранене на новородено: как да се организира

Изкуствено хранене: правила и техники

Сега нека разберем как правилно да подаваме сместа. Преди всичко трябва да разберете дали бебето получава изкуствено хранене веднага или преминава от кърмене към друг тип хранене.

Новородените бебета се хранят с бутилка или спринцовка в зависимост от теглото им. Неонатологът ще ви каже коя смес е най-подходяща за новородени. Струва си да следвате инструкциите на опаковката или да използвате специална формула, която лекарят ще ви каже. Скоростта на хранене на новородено се изчислява въз основа на теглото и възрастта на бебето.

Ако бебето е получило кърма, формулата трябва да се въвежда постепенно. Първо, дайте по-малко количество храна, отколкото трябва, и не забравяйте да погледнете реакцията на трохите. Сменяйте постепенно кърменето едно по едно. Опитайте се да се впишете в бебето си, за да му е по-удобно. Също така е възможно първо да кърмите и след това да го допълвате с адаптирано мляко. След известно време сменете едно хранене, след три дни - друго и т.н..

Ако млякото изчезне внезапно, ще бъде по-трудно. Хлапето може да бъде капризно, да откаже бутилката. Тук трябва да бъдете търпеливи, може би да опитате различни видове зърна.

Сини сливи с хепатит В: препоръки на педиатрите

Първо, дайте на бебето си половината или една трета от порцията. Останалото компенсирайте с вода. Постепенно увеличавайте порциите, ако бебето ви реагира добре.

Също така, не забравяйте да вземете предвид тези правила:

 1. Приготвяйте сместа преди всяко хранене. Не можете да съхранявате готова храна повече от час дори в хладилника.
 2. Не забравяйте старателно да измиете и стерилизирате всички съдове, лъжицата, с която изливате сместа, измийте ръцете си.
 3. Прочетете инструкциите, за да разберете колко адаптирано мляко трябва да яде бебето ви за хранене.
 4. Разредете сместа според указанията на опаковката. Използвайте само преварена вода!
 5. Смесете храната старателно, за да избегнете бучки.
 6. Готовите ястия трябва да са топли, около 37-40 ° C. Ако нямате термометър, сложете сместа от вътрешната страна на китката си. Ръката ви трябва да се чувства приятна и топла.
 7. Дупката в зърното на бутилката не трябва да е голяма. Оставете храната да капе, вместо да капе.
 8. Дръжте бутилката така, че зърното да е напълно напълнено с храна.
 9. Не забравяйте да добавите вода или специален детски чай към трохите..
 10. Не хранете сънливо или спящо бебе.
 11. Не насилвайте бебето да довършва сместа, ако вече не иска. Ако обаче бебето остане гладно, тогава може да му се дадат около 30-50 мл допълнителна храна.
 12. След хранене задръжте бебето си в продължение на 15 минути. Това е необходимо, за да излезе излишният въздух, който все още навлиза в стомаха по време на хранене..

Как да отучите бебето от кърмене: какво трябва да знаете

Колко често трябва да храня новороденото си? Сместа е по-трудно смилаема от майчиното мляко. Ето защо, ако можете да кърмите при поискване, тогава бебето трябва да получава изкуствено хранене на час. Храненето на новородени обикновено се извършва след два до три часа. Колко адаптирано мляко трябва да яде бебето за 1 месец на хранене? Обикновено е около 80-100 мл. Тогава количеството храна се увеличава.

Снимка: Н. Башкирова Бебе от раждането до три години. Всичко, което родителите трябва да знаят. - Санкт Петербург, 2010

До шестмесечна възраст детето яде средно шест пъти на ден. С въвеждането на допълващи храни броят на смесите се намалява до пет пъти.

Вече казах, че изкуственото хранене често не е подходящо за бебе. Как да прехвърля детето в друга смес в този случай? Преходът трябва да става постепенно. Във всяка възраст бебето трябва да започне с 10 ml на ден. Първо дайте нов продукт, а след това и обичайната храна. На втория ден добавете 20 ml от сместа, на третия - 30. На четвъртия ден можете да въведете 40 ml, като ги разделите на две хранения.

Ако бебето реагира добре на промяната в диетата, продължете да увеличавате дозите, докато промяната завърши. Проучете добре информацията - тогава въпросът как да въведете нова смес няма да ви обърка.

Халва с хепатит В: вреда и полза

Храненето с адаптирано мляко не е толкова трудно, колкото звучи. След няколко дни напълно се адаптирате към процеса.

Допълнително хранене на дете на IV

Какво да правим с допълнителни храни, ако бебето е хранено от шише? Педиатрията не препоръчва бързане. Както при кърменето, не бива да започвате допълнителни храни преди шест месеца. Изключение правят децата, на които се предписва допълнителна храна за медицински нужди..

Често чета и чувам от майки, че мнозина препоръчват започването на хранене за изкуствени хора на 4 месеца. Смята се, че бебетата, хранени с бутилки, са по-склонни да приемат разнообразни храни. Също така много майки се страхуват, че сместа не съдържа необходимите хранителни вещества. (Това обаче не е вярно. Вече казах, че съставът на изкуственото хранене е много богат). Следователно е допустимо да се започне ранно добавяне..

Тази информация е остаряла. Практиката и научният опит показват, че храносмилателната система на бебето е готова да усвои друга храна до шест месеца след раждането. Така че не бързайте. Вашето бебе все още ще има време да опита различни храни!

Снимка: Запруднов А. М., Григориев К. И. Педиатрия с детски инфекции. - М.: GEOTAR-Media, 2017.

Така че, ако бебето се справя добре, започнете да го храните на IV с растителни пюрета. Можете да ги приготвите сами или да си купите готови в буркани. Започнете допълнителни храни, когато бебето прояви интерес към храната за възрастни.

Какво да не правим за бременни жени

Най-добрият избор за първата дегустация е пюрето от тиква или броколи. След това можете да добавите карфиол, картофи и моркови към диетата. Започнете да хранете бебето си с една чаена лъжичка преди обяд. След това сервирайте сместа както обикновено. Ако всичко е минало добре, постепенно увеличавайте количеството на пюрето..

В случай, че бебето не наддава добре, започнете допълнителни храни със зърнени храни. За първото хранене трябва да изберете елда без млечни продукти. Продължете както със зеленчуците - започнете с чаена лъжичка. Не давайте каша от шише - научете бебето да яде от лъжица.

Следвайте няколко правила:

 • Започнете допълнително хранене само когато детето е здраво, весело, в добро настроение.
 • Хранете бебето си в специално столче за хранене. Ако бебето не седи, задайте легнало положение, но не легнало.
 • Започнете с един продукт. Въведете следващия само след като бебето свикне с него (не по-рано от седмица).
 • Планирайте едновременно допълнителни храни.
 • Не насилвайте малкото си дете да яде картофено пюре, ако абсолютно не иска. Изчакайте две до три седмици и опитайте отново.
 • Първо въведете зеленчуци, след това плодове, зърнени храни, млечни продукти, месо и риба.

Успокоително за хепатит В: възможно ли е или не, кои лекарства са подходящи за кърмещи майки

Днес изкуственото хранене е много често явление. Важно е да проучите цялата необходима информация и да изберете правилната смес. Тогава детето ще расте здраво и без никакви отклонения..

Вижте също: Как да се измие новородено момиче: основи на хигиената

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков