След раждането на бебето майката е изправена пред въпроса за използването на залъгалка. В процеса на обучение на дете на нещо ново може да възникнат някои трудности..

Някои деца веднага подкрепят зърното и го изсмукват с желание, докато други го изплюват и отхвърлят. Залъгалката е задължителен аксесоар, който помага да се задоволи смукателният рефлекс и да се успокои плачещото бебе.

Залъгалка-залъгалка, имитира зърното и допринася за задоволяването на смучещия рефлекс при бебетата. Този артикул е особено необходим за деца, които се хранят изкуствено или смесено. В същото време бебетата, хранещи се с майчино мляко, може изобщо да не се нуждаят от зърно..

Общи препоръки

Педиатрите не са съгласни дали това е устройство за новородено, но окончателното решение винаги е на родителите. Ако след проучване на предимствата и недостатъците изборът все пак е направен в негова полза, често се случват ситуации, когато детето се съпротивлява и не приема залъгалката.

В този случай е необходимо да предложите на бебето различни видове залъгалки. Те се различават по форма и вид материал, производителите гарантират качеството и безопасността на своите продукти.

Някои бебета предпочитат латексни зърна, други предпочитат силиконови, яркият външен вид също може да допринесе за местоположението на бебето, за да се запознае с нов аксесоар.

Методи за обучение на бебето на зърното

Народни доказани начини

Ако детето упорито отхвърля залъгалката и родителите са сигурни в нейната нужда, на помощ ще дойдат доказани методи, които помагат за решаването на проблема..

Как ще бъде правилно, според популярния опит, да дадете на бебето залъгалка:

  Залъгалката се смазва с кърма, адаптирано мляко или потопена във вода с глюкоза. Хлапето усеща познат вкус и с удоволствие взема залъгалка в устата си. Трябва обаче да се помни, че методът е изпълнен с факта, че след изчезването на приятния вкус в устата бебето ще изплюе зърното и ще изчака следващата порция сладка залъгалка.

Методите на Комаровски

Известният педиатър Е. О. Комаровски има собствено мнение и препоръки относно обучението на бебетата към зърното. Изкуствените деца могат да получат залъгалка от раждането си, за да задоволят своите сукащи нужди. Ако бебето е кърмено, тогава за първия месец е по-добре да не му предлагате залъгалка, тъй като това може да усложни процеса на установяване на лактацията.

За да научи бебето на зърното, Комаровски предлага следните действия:

 1. По-добре е да дадете залъгалка на дете преди лягане или за неспокойно поведение, ако не е свързано с влошено здраве и глад. Можете да държите залъгалката с ръка, за да не падне, и бебето да може да го суче по-дълго.
 2. Когато бебето е пълно и суче гърдата или шишето, за да задоволи смукателния рефлекс, а не поради глада, трябва внимателно да ги замените с манекен.
 3. Заедно с бебето можете да заемете обичайната поза, както при хранене, и внимателно да поставите зърното в устата си, разклащайки го и разсейвайки го, например с тих глас или позната песен.
 4. Важно е да можете да дадете залъгалката правилно. Лекарят съветва първо да преместите залъгалката над устните, бебето ще прояви интерес и инстинктивно ще иска да го смуче. След това внимателно поставете зърното в устата, така че да е удобно на езика, и детето да го притисне към небето.

Според педиатъра обаче не е необходимо детето да се приучва към манекен, особено ако всички методи не работят. Трябва да изслушате детето и да му дадете възможност да суче, ако иска, а не да настоявате за отказ.

Съвети за родители на бебета

Ако бебето откаже да използва манекен и никой начин не помага да го убедите да използва това нещо, тогава няма нужда да насилвате и да се разстройвате поради неуспех. Опитите могат да се повтарят периодично, като всеки път се предлага нов манекен. Може би в даден момент детето ще хареса това или онова зърно и проблемът ще бъде решен.

Ако в продължение на няколко месеца родителите получават откази, тогава трябва да се примирите с избора на бебето, за някои деца гърдата на майката или бутилка със смес е достатъчна, за да задоволи смучещия рефлекс.

Заключение

Важно е да запомните, че всяко дете е уникално и индивидуално. Някои деца лесно приемат нововъведения, докато други са трудни за привикване към непознати неща..

Родителите се нуждаят от търпение и внимателно наблюдение на реакцията на бебето, трябва да можете да правите разлика между прости капризи и желанието да общувате с мама, което не може да бъде заменено по никакъв начин. Манекен е помощник, а не заместител на родителската любов и обич.

6 полезни препоръки на лекаря за това как да научите бебето да използва залъгалка и дали да го правите

Въпросът как да се научи дете на зърното възниква за тези родители, които са изправени пред прекомерна детска тревожност. Манекен е своеобразен трик, който ви позволява да успокоите бебето си и да приложите неговия смучещ рефлекс. Мненията на експертите относно зърното и необходимостта да се учат на децата обаче бяха разделени. Някои експерти са убедени, че няма нищо лошо в използването на тези устройства, докато други са сигурни, че манекен е ненужно и дори вредно нещо..

В статията ще разгледаме аргументите на всяка страна, ще научим как правилно да научим детето да използва манекен, как да изберем този детски аксесоар и как да се грижим за него, за да избегнем възможни негативни последици..

Заслужава ли си да научите дете на манекен: плюсове и минуси

Смукателният рефлекс е основно умение, от което детето се нуждае, за да оцелее, тъй като осигурява хранене и да установи силна психо-емоционална връзка с майката..

Ако едно дете е кърмено и суче гърдите на майка си при първа молба, тогава смучещият инстинкт е напълно удовлетворен, така че не се нуждае от залъгалка. В допълнение, много естествени учени започват да се отказват от тази адаптация..

Друго нещо е бебе на изкуствено хранене или бебе, което получава майчино мляко на час. Тези бебета се нуждаят от зърно, тъй като техните нужди от кърмене са частично или не са удовлетворени..

Отделни физиологични експерименти показват, че когато се отбият от майчините гърди, пулсът на бебетата започва да се увеличава. Но ако в този момент им предложите зърно, тогава контракциите на сърцето постепенно ще се нормализират. Това е така, защото манекенът облекчава стреса и потиска негативните емоции..

По този начин специалистите, отговаряйки на въпроса защо по принцип е необходимо да се използва залъгалка, дават основния аргумент - детето се успокоява и бързо заспива поради пълното задоволяване на смучещия рефлекс.

Плюсове за използване на зърното

Стимулирането на жизненоважно безусловно рефлексивно поведение не са единствените предимства от използването на зърното. Според вярванията на някои експерти, манекен може да изпълнява няколко полезни функции, сред които те се отличават особено:

 • помощ за профилактика на настинки през студения сезон;
 • регулиране на графика за хранене;
 • предотвратяване на смученето на палеца;
 • заспиване възможно най-скоро и удължаване на спокойния сън;
 • намаляване на синдрома на болката по време на никнене на зъби;
 • предотвратяване на синдром на внезапна смърт при деца поради факта, че езикът не потъва;
 • намаляване на негативните усещания при болезнени състояния;
 • стимулиране на отделянето на газове от стомашно-чревния тракт, което ви позволява да облекчите детето от колики;
 • подобрена оклузия при избор на специална ортодонтска приставка.

Минуси от използването на залъгалка

Възможно е бебето да се приучи към зърното, но много експерти се аргументират срещу този процес, тъй като ползите от сученето могат да се припокрият с негативни последици..

Експертите приписват следните аспекти на отрицателните аспекти на използването на залъгалки:

 • неправилният избор на зърното е изпълнен с появата на неправилна захапка;
 • смученето на хигиенно устройство може да провокира отказа на бебето да кърми, което в крайна сметка ще доведе до преминаване към смесено или изкуствено хранене;
 • дете, което е свикнало със зърното, е по-вероятно да се зарази с инфекциозни заболявания на устата;
 • формирането на навика да суче залъгалката, в резултат на което родителите трябва да отбият от залъгалката;
 • хващането на залъгалката с устни е различно от смученето на гърдата, в резултат на което майката може да изпитва неприятни усещания, когато храни бебето
 • инхибира развитието на детето, интересът на детето към света около него намалява.

Мнението на д-р Комаровски

Теледокторът Е. О. Комаровски, широко известен и уважаван от майките, е убеден, че положителните и отрицателните свойства на залъгалките са преувеличени. Основният принцип на тяхното използване, според педиатъра, е задължителното спазване на хигиенните изисквания..

Въпреки това, Комаровски не препоръчва да се научи дете на зърното, ако жената има определени проблеми с обема на отделянето на мляко. Бебето, разсеяно от залъгалка, ще повлияе по-малко интензивно на зърната на майката, което е изпълнено с потискане на лактацията.

Оптимална възраст за тренировка

Друг често задаван въпрос, който майките задават на себе си и на своите специалисти, се отнася на каква възраст на бебето може да се даде залъгалка. Отново отговорът ще зависи от вида на храненето..

Така че, ако детето се храни със смеси от първите дни на живота, тогава ще трябва да използвате залъгалка буквално от раждането. Въпросът тук е, че изкуствен човек взима храна от шише много по-бързо от бебе на естествено хранене. В резултат на това смукателният рефлекс не може да бъде напълно реализиран..

За новородено, което се храни с майчино мляко, този проблем не е типичен. Следователно жената не трябва да бърза да поставя зърното. Ако има нужда от това, тогава можете да дадете манекен на бебе на 1-месечна възраст, но не по-рано от 3 до 4-седмична възраст.

Специален случай е недоносеното бебе със слабо развит смучещ рефлекс. В този случай много педиатри дори съветват да дадете на бебето залъгалка, така че с нейна помощ да се научи да суче правилно. В такава ситуация устройството трябва да бъде избрано особено внимателно..

Видове зърна за бебета

Съвременните производители произвеждат различни видове залъгалки. Те се отличават с материал и форма. Тези критерии са много важни, тъй като някои бебета често бълват измишльотини, само защото не приличат на зърната на мама. Нека разгледаме видовете залъгалки по-подробно.

По формата на смукателната част

Според този критерий експертите разграничават няколко основни типа залъгалки:

 1. Класически зърна. Стандартната версия на залъгалката, чиято основна характеристика е малкото кръгло зърно Това напомня на детето за гърдите на майката, което му позволява бързо да го приучи към манекен.
 2. Анатомични зърна. Уловената от бебето част е продълговата и леко сплескана. Това ви позволява да разпределяте равномерно натиска върху небната част на устата. Можете да изберете такава залъгалка в зависимост от възрастта на детето..
 3. Ортодонтски зърна. Тези устройства са с форма на капка. Те са измислени не толкова отдавна, но вече са станали популярни сред родителите. Специалната структура ви позволява да намалите вероятността от промяна на формата на зъбите и дори да оформите правилната захапка при бебето.

По материал

Днес при производството на залъгалки все повече се използват два материала: силикон и латекс. Всеки от тях има свои собствени характеристики, които трябва да бъдат разгледани по-подробно..

МатериалХарактеристики на залъгалкатаСъвети за употреба
Латекс

 • се различава по мекота, еластичност;
 • най-често или прозрачни, или кафеникави (потъмнява при излагане на слънчева светлина);
 • мирише специално;
 • при варене се деформира;
 • започва да се слепва след продължителна употреба;
 • не са изключени алергични реакции.
Латексните зърна се препоръчват за новородени, недоносени или слаби бебета..
Силикон

 • се различава по твърдост, еластичност;
 • липса на миризми и цвят;
 • повишена твърдост;
 • способни да издържат на високи температури;
 • не предизвиква алергични реакции.
Силиконовите залъгалки са достатъчно твърди, така че млечните зъби може да не растат правилно. Този нюанс трябва да се вземе предвид при избора на устройство..

Друг вариант са гумените изделия, които постепенно се превръщат в минало. Но такива зърна ще помогнат във важен период, когато зъбите на детето никнат. Гумените залъгалки могат да издържат на ухапвания от бебета, кипене и други негативни фактори.

Как да изберем правилното зърно?

Преподаването на бебе на зърното може да бъде значително забавено или дори неуспешно, ако изберете грешен продукт. За да намерите най-добрия вариант, трябва да вземете предвид фактори като:

 • възраст на бебето;
 • формата на зърното;
 • здравина на устройството;
 • материал;
 • фирма производител.

Когато избирате смучещо устройство, трябва внимателно да проучите възрастовите маркировки. В аптечните вериги и детските магазини залъгалките се продават за новородени (до 3 месеца), за бебета (от 3 до 6 месеца) и по-големи деца (от шест месеца).

Трябва да се уверите, че щитът на продукта е широк и е оборудван със специални прорези за чучура..

Това ще предотврати поглъщането на устройството и ще поддържа бебето удобно, докато суче. Допълнителните дупки в основата на зърното могат да улеснят дишането.

Релефът на основата предотвратява натрупването на слюнка под скутела и появата на обрив по кожата. Това ще позволи на бебето да свикне по-бързо с хигиенно устройство, тъй като дискомфортът е изключен.

Как да научите дете на манекен?

Преподаването на изкуствено бебе на зърното е доста лесно, тъй като такова бебе вече се е запознало с бутилката. Но привикването на бебе, което е кърмено, е много по-трудно. Полезни препоръки ще помогнат за улесняването на този процес:

 1. Опитайте да предложите на бебето си залъгалка в същото положение, в което сте свикнали да кърмите..
 2. Можете да дадете манекен в момент, когато бебето вече е пълно, но не е доволно от смучещия рефлекс.
 3. Много родители съветват смазването на зърното с кърма или адаптирано мляко. Познатият вкус и мирис ще улеснят бебето ви да свикне с устройството.
 4. Първият експеримент със зърната може да бъде синхронизиран с времето на никнене на зъбите. В този случай по-подходящ е каучуков продукт..
 5. За да свикнете детето с биберона, използвайте бутилка вода за пиене. Сменете контейнера на обикновен биберон след пиене.
 6. Ако бебето ви се нуждае от гърда за комфорт, а не поради глад, опитайте да предлагате залъгалка всеки път. Не бива обаче да го оставяте дълго в устата си, за да не си създадете упорит навик..

Полезни съвети

В допълнение към критериите за правилен избор, родителите трябва да знаят как да дадат на детето си това хигиенно устройство. Разумният подход ще премахне вероятността от нежелани последици:

 • преди първото запознаване на бебето с устройството е задължително да сварите (стерилизирате) манекена. Това ще премахне развитието на инфекциозни заболявания на устната кухина;
 • след 4 - 6 седмици работа, старото устройство трябва да бъде заменено с ново. Ако залъгалката е направена от латекс, тя трябва да се сменя по-често;
 • За безопасно използване на зърното трябва да закупите специален калъф. Не поставяйте залъгалка на врата на бебето, като завързвате устройството с панделка или ластик;
 • не ближете залъгалката, преди да я дадете на детето си. Слюнката на възрастни съдържа микроорганизми, които могат да навредят на детския организъм.

Проблемът как да приучим дете към манекен не си струва нервите на майката или децата. Важно е да наблюдавате реакцията на бебето и да разберете кога е капризно и кога се нуждае от повече комуникация с майка си. По този начин, манекенът е просто помощник по майчина линия, а не алтернатива на родителската привързаност и нежност..

Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене?

В очакване на бебе, особено първородно, бъдещата майка е готова да изкупи всички магазини с бебешки стоки, защото всички артикули за новородени изглеждат толкова сладки. С раждането, както и с последвалото израстване на бебето, много предмети стават ненужни. Залъгалките, които доскоро се смятаха за основна необходимост за новородено, не се използват често от днешните майки, а по-скоро служат като изискан аксесоар. Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене, каква е истината?

Манекен за кърмене не е необходимост, а атрибут, който улеснява, ако се използва правилно, ежедневието на млада майка.

Съвместимост на залъгалката за кърмене

Залъгалката се дава на бебето, така че то да се успокои, да е по-малко капризно и да спи спокойно. Освен това помага на бебето да задоволи смучещия рефлекс. Но има мнение, че постоянното използване на залъгалка ще доведе до образуване на неправилна захапка при бебе. Освен това е доста трудно да се отучи бебе от нея. И след като новороденото свикне с подмяната на гумените гърди, то ще възприема майката само като храна, тясната комуникация между бебето и майката отпада. Така че струва ли си да дадете залъгалка на бебе или не?

професионалисти

Когато използва зърното, бебето притъпява болката, намалява чувствителността към болезнени усещания и манекенът е много по-полезен от употребата на лекарства. Действа само положително върху ухапването, но само ако първоначално е избрана правилната му форма.

С залъгалка бебето е удобно, с постоянно сучене, разсейва се, успокоява се, а също така спи много по-добре. Той е по-малко капризен и в бъдеще не страда от навика да смуче палеца си, който той просто няма поради използването на зърното.

С манекен е изключително рядко да се намери такова явление като потъване на език, тъй като това може да причини проблеми с дишането. В същото време бебешкият сън на гърба е по-безопасен със зърното, това облекчава детето от проявата на синдром на внезапна смърт.

Минуси

Днешните деца рядко вземат залъгалка от първите дни на живота и майките не настояват. В крайна сметка, ако зърното е избрано неправилно, това може да развали захапката. Когато зъбите на бебето започнат да режат, на пародонта има силно натоварване и използването на залъгалка през този период само задълбочава проблема.

Пародонтът е тъканта, която свързва бъдещия зъб и зъбното гнездо. Прекомерният стрес върху тях просто се превръща в честа причина за неправилна захапка..

Дори при често измиване или кипене на зърното, той остава източник на опасност под формата на инфекция или бактерии. Неговото постоянно и напълно стерилно състояние не може да бъде осигурено дори от редовни хигиенни процедури. Освен това невролозите изразяват мнението си и срещу „заместителите на гърдите“ на майките, тъй като зърното замества новородената майка и много често му липсва елементарна комуникация с най-скъпия човек. Той има забавяне в развитието, речта се появява много по-късно, отколкото при тези деца, които са премахнали залъгалката доста рано или изобщо не са я използвали.

Има редица медицински изследвания, които показват, че когато зърното се използва твърде дълго, бебето развива инфекция на средното ухо и променя структурата на устата. Въпреки че е доказано, че краткосрочното смучене на силиконови или латексни опции не води до подобни проблеми.

От днешните лекари все по-често се чува, че зърното не е необходимо за кърмене..

Манекен може да повлияе негативно на лактацията. Всъщност, за успешно хранене, бебето трябва правилно да улови ареолата и млечната жлеза и е много по-лесно да смуче шише или залъгалка. Така че има трудности с храненето след употребата им. Бебето може да свикне да смуче залъгалка и да не получава мляко, след това започва да кърми неправилно, млякото тече по-лошо. Бебето не се храни достатъчно, майката застоява. Бебето се храни от шише, така че да е сито, а след това новороденото напълно отказва млечните жлези на майката.

Когато бебето наистина се нуждае от залъгалка

Тъй като мнението на лекарите за използването на зърното е двусмислено, младите майки често имат въпрос при консултация с лекуващия педиатър - кога да дават биберон на новородено при кърмене? В крайна сметка има случаи, когато това значително улеснява живота на бебето и самата жена:

 • изкуствено хранене;
 • кърменето, ако в същото време лактацията на майката е стабилна, бебето се храни добре, но след много кратко време след прихващане към гърдата, то започва да бъде капризно. Няма очевидни причини за това поведение - той е здрав, пълен и пелената е суха. Когато отново докоснете гърдата, тя веднага се успокоява. Но не с цел ядене на мляко, а просто за да бъде сам с мама. Ако в такава ситуация дадете манекен на бебето, тогава майката може да отсъства известно време, а не през всичките 24 часа, за да бъде близо до новороденото;
 • когато мама и бебе са на обществено място. Ако няма начин да кърмите бебето, докато то плаче, тогава зърното ще реши проблема и новороденото ще се успокои;
 • за да улесни бебето да издържи болезнена процедура, например ваксинация или медицински преглед;
 • ако бебето не обича да излиза навън, плаче и е капризно, докато се облича, тогава с помощта на биберон можете да успокоите бебето;
 • при къпане, така че излишната вода да не попадне в устата на бебето;
 • когато бебето остава при баща или баба. Мама може да нахрани бебето и да си тръгне за известно време, ако бебето започне да плаче, татко ще му даде залъгалка;
 • ако бебе със залъгалка заспи много по-добре.

Оказва се, че бебето се нуждае от зърно, когато има нужда от нещо друго: храна, внимание, обич или грижа. Ето защо кърмещите майки трябва да помнят, че прихващането към гърдите и близък контакт с бебето ще помогне да се защити психиката на новороденото от много проблеми. В крайна сметка майчините гърди и мляко не са само източник на храна за бебето.

Ако не дадете на бебето си манекен

Ако не искате да давате залъгалка на бебето, тогава прикрепването към гърдата ще ви помогне..

Може да възникне ситуация, когато веднага след хранене бебето отново изисква да се целуне. Струва си да дадете на бебето гърда, тъй като бебетата често заспиват в процеса на просто спокойно сучене.

Ако бебето започне да плаче на улицата и през този период майката няма възможност да кърми бебето, струва си да се приберете у дома.

Смята се, че до два месеца детето може да остане вкъщи през повечето време; не се нуждае от ежедневни разходки. По-възрастни от тази възраст, улицата и чистият въздух, напротив, ще помогнат на бебето да спи по-добре дори без зърно..

Залъгалките също могат да се избягват след къпане. Ако бебето трябва да се намаже с масло, да се втрие или да се облече и то плаче, тогава първо трябва да кърмите бебето, увито в мека кърпа. След това изпълнете всички хигиенни процедури и облечете бебето.

Новородените бебета често са палави, когато се сменят. Всеки път жената ще облича бебето по-бързо, за да не провокира за пореден път сълзите на бебето. Също така, бебето може да бъде облечено стоящо, с помощта на любими хора. В края на краищата това поведение на дете обикновено се проявява при смяна на дрехите в лъжа.

Някои майки не искат да кърмят бебетата си публично поради срам и дават на бебето залъгалка. Но е много по-добре да използвате специално бельо за хранене и да давате на бебето гърда при поискване..

В случаите, когато плачът на дете е причинен от безпокойство или страх, достатъчно е да го прегърнете, да съжалявате и да го успокоите. Ако топлите прегръдки и грижите на майката не помагат, тогава можете да дадете гърдата.

Понякога бебетата развиват навика да смучат палеца. Бебето е толкова познато, това е поведението му дори в утробата. Ако ограничите детето в това, то няма да разбере защо родителите му пречат да прави това, с което е свикнало. Като правило, на възраст до една година, това поведение изчезва от само себе си. Или навикът ще премине веднага щом бебето има всички зъби. Ако ръката му остава в устата му дълго време, може би детето вече е гладно и е време да го нахраните.

Как да изберем залъгалка

Когато купуват необходимите неща за бебе, майките често си задават въпроса - коя залъгалка да изберат за новородено, когато кърмят? На първо място, трябва да вземете предвид, че продължителното използване на „заместител на гърдата“ може да влоши ухапването.

Доста трудно е да изберете правилната залъгалка, защото на рафтовете на магазините има много такива, те се различават по цена, форма и цвят. Децата са по-добре да използват проби от латекс, тъй като са доста меки. Но тези видове служат много малко, така че много скоро манекенът ще трябва да бъде сменен.

Силиконовите зърна се считат за по-трайни. Но те отново са по-корави и не са подходящи за новородени деца..

Ако зърното е развалено (бебето го е ухапало), тогава то се изхвърля, не е необходимо да се дава отново на детето, може да увреди небцето или венците.

Когато една майка предварително мисли за здравето на детето си и правилната захапка, тя купува ортодонтска залъгалка. Много фирми произвеждат такива артикули. Но едно дете не винаги може да вземе такава залъгалка.

Как да дам залъгалка на дете с gv

Ако е решено да научите бебето на зърното, това трябва да се направи съгласно определени правила:

 1. Манекенът трябва да бъде заменен с нов навреме, не трябва да се къса или поврежда.
 2. Преди да го дадете на бебето, зърното се измива с бебешки почистващи препарати, сварява се, стерилизира се и се изплаква обилно с вода.
 3. За да може бебето да вземе залъгалката по-добре, не е необходимо да я потапяте в нещо сладко и още повече да не оставяте мама или татко да я оближат. Така детето ще получи напълно ненужни за него бактерии..
 4. Ако трябва да използвате държач за биберон, трябва да го прикрепите към дрехите си, но не и да фиксирате верижката около врата си..
И все пак трябва да внимавате с манекен и да го давате само ако е абсолютно необходимо..

Оказва се, че зърното е основателна причина за разсейване на бебето, но не е задължителен елемент за използване. На първо място, една млада майка трябва да установи личен контакт с бебето и да го успокои, без да използва залъгалка. При кърмене зърното може да навреди на лактацията, така че трябва да се използва само в екстремни случаи. Освен това с течение на времето може да бъде много трудно да отучите бебе от манекен. Но самата майка ще трябва да реши дали да даде на бебето си залъгалка или не. Не си струва да слушате съветите на приятели и баби, всички деца са различни и това, което е добро за едното, не винаги подхожда на друго.

Възможно ли е да дадете залъгалка на новородено, докато кърмите

Много неизвестни очакват родителите на новородено бебе. Не е ясно например дали е възможно да седне детето, по кое време да се въвеждат допълнителни храни и дали да се дават сладкиши. Сред родителските съмнения е въпросът дали е възможно да се даде залъгалка на новородено.

Новородено бебе с манекен

За какво е манекен?

Противоречията около тази тема продължават. Някой не може да си представи живота с бебе без него, други са категорично против да го използват. Мненията бяха разделени, когато се опитваха да убедят противник, че са били прави, между младите майки често избухват кавги.

Зърното обаче не е ново. Това изобретение има дълга история. В древен Египет например се използва малък, гладък камък. Древните славянски майки са използвали тюрю - хляб, увит в парцал. За появата на по-позната гумена залъгалка човечеството трябва да е благодарно на един млад британски лекар. Първите изпитатели на изобретението бяха неговите деца - гръмки близнаци.

Днес това малко нещо вече е направено от други материали:

 • Латекс;
 • Силикон.

Първите зърна са по-евтини и меки и изискват честа подмяна. Последните са по-здрави, плътни, по-трайни.

Вляво - латекс залъгалка, вдясно - силикон

Основното свойство на залъгалката е да успокоява бебето. Факт е, че той все още има много силен смукателен рефлекс. Природата е така заложена: смученето на майчините гърди едновременно успокоява и подхранва. Не винаги е възможно да се нахрани бебе веднага, при първото скърцане. Тогава помощта идва под формата на манекен. Ето случаите, когато можете да дадете на бебето си залъгалка:

 • Уплашен;
 • Плаче навън и вдишва студен въздух през устата си;
 • Страдащи от колики;
 • Спи лошо, събужда се често;
 • Палав ли е, например, когато се обличаш;
 • Друг път, когато трябва да успокоите бебето си.

Ползи

Зърното има много положителни качества, иначе нямаше да се използва толкова дълго време. Майките я обичат за това:

 1. Удовлетворете рефлекса за сучене на бебето. До около шест месеца той е особено силен, това е основният начин за успокояване.
 2. Освобождава ръце за мама. Можете, разбира се, да правите само с гърдите. Но тогава трябва да сте привързани буквално към бебето през повечето време. Това е доста трудно.
 3. Нормализира съня. При кърмачетата смученето на зърната причинява повишено производство на холецистокинин. Този хормон е отговорен за спокойствието на малкия човек и следователно за по-качествен сън..

Бебе, спящо със залъгалка

 1. Подобрява храносмилането. Същият холецистокинин помага за смилането на млечни мазнини и протеини.
 2. Развитие на речта. Смученето развива лицевите мускули. Когато дойде времето за овладяване на речта, добре развит артикулационен апарат ще ви помогне да постигнете това умение по-бързо..

недостатъци

Разбира се, зърното има редица недостатъци, в противен случай няма да има толкова много противоречия относно опасностите и ползите от него. Недостатъците на използването са:

 1. Възможна намеса в кърменето. Случва се така, че бебето отказва гърдата в полза на зърното. Това означава, че той напълнява по-зле, развива се по-бавно.
 2. Злоупотреба. Понякога конкретна причина кара бебето да плаче, например, триене на кожата на увита пелена. По-лесно е родителят да даде манекен, отколкото да разбере защо детето плаче.
 3. Образуване на неправилна захапка. Това се случва при смучене на зърната средно повече от 2 години, както и при използване на неордонтски залъгалки..
 4. Трудно отбиване. При повечето деца то изчезва с истерици, тъй като се развива силен навик.
 5. Колкото по-голяма е вероятността от отравяне, хелминтоза. Зърното в устата не е през цялото време, когато бебето е будно. Колкото повече се движи, толкова по-често залъгалката удря пода, върху него се утаява прах. Всичко свършва в устата на детето.
 6. Поглъщане на зърнен материал в стомаха и дихателните пътища. Когато зъбите на бебето растат, той започва да гризе всичко с тях. В същото време той може да отхапе и да го преглътне. Има шанс детето да го погълне или да се задави.

Внимание! Няма ясно правило дали залъгалката може да се даде на новородено. Всяка майка претегля всички плюсове и минуси и прави избор сама.

Правила за безопасност

Важно е да изберете правилната бебешка залъгалка и да се погрижите за нея:

 • Не забравяйте да стерилизирате. Това се прави по същия начин, както при бутилките: в микровълновата с помощта на специално устройство или специална торбичка, или поне една вряща вода. Нещо, което е паднало на пода, не може да се даде на дете.

Микровълнов стерилизатор

 • По-добре да се даде предпочитание на силикона. По-трудно да се захапе. Освен това е по-устойчив на високи температури по време на стерилизация..
 • Използвайте предпазни калъфи. Когато трябва да вземете залъгалката със себе си на път, например, тя се носи в специална (също стерилизирана) кутия.
 • Нанесете каишки. Това е лента с клип. Единият му ръб е прикрепен към носа на зърното, щипката е прикрепена към дрехите на детето. Той предпазва обекта от падане на пода, предпазвайки го от замърсяване. В този случай лентата трябва да е къса, така че детето да не може да я увие около врата..
 • Сменете залъгалките навреме. Латексът "живее" не повече от месец, силиконът - три. Към тези материали може да възникне алергия. Ако подозирате, трябва незабавно да спрете да използвате зърното, да дадете на детето антихистамин и да се консултирате с лекар.
 • След година или половина опитайте да отбиете. По-точно, трябва да погледнете готовността на детето. Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че около три дни ще бъде трудно. След това ще стане по-лесно По това време трябва да има поне още един механизъм за успокояване, който да замести обичайното смучене..

Кога мога да дам залъгалка

Шансът от негативни последици може да бъде намален. Разбира се, това няма да помогне да се избегне трудно отбиване, но предотвратяването на кърменето е реално. За да направите това, трябва да знаете кога можете да дадете залъгалка на вашето бебе. Има няколко критерия, по които трябва да определите степента на готовност на бебето..

Тип хранене

На първо място, трябва да вземете решение за вида хранене. Повечето майки сами хранят децата си, но някои предпочитат да отглеждат детето си на изкуствено хранене от първите дни. Във втория случай може да се даде манекен от първите дни. В първия е по-добре да изчакате, да преминете през етапа на установяване на лактацията.

Стабилизиране на режима на хранене

Ако една майка предпочита GV, тогава също е важно да проследите как ще се храни детето й. Има деца, които са мързеливи да сучат мляко, да ядат малко и не са склонни и да наддават зле. Ако такъв човек бъде незабавно въведен в зърното, той почти сигурно ще откаже гърдата. На новородено може да се даде залъгалка, когато се храни уверено и добре, а теглото му се поддържа поне в средната стойност за възрастта..

Във всеки случай не можете да давате зърно преди хранене, в противен случай бебето ще се храни по-зле след това. Употребата му е разрешена след хранене..

На каква възраст са позволени залъгалки

Следващият неразбираем момент е на каква възраст бебето може да получи залъгалка. Д-р Евгений Комаровски (и други педиатри също) препоръчва да се въздържате от него до момента, когато лактацията е напълно нормална, т.е. до месец-два.

Важно! За новороденото целият свят е непознат и ужасен. Ето защо присъствието на майка му е толкова важно за него. В крайна сметка, нейната миризма и глас са свързани с времето преди раждането, когато бебето се чувствало възможно най-безопасно. Поради тази причина е по-добре да не давате залъгалка на детето през първите месец или два, а по-скоро с естествено хранене.

Позволена ли е залъгалката за новородени?

На теория никой не може да забрани използването на този предмет само от родени деца. Окончателният избор се прави от родителите - цялата отговорност за потомството е на тях. На новороденото може да се даде залъгалка, когато вече се храни добре. Възможно е и по-рано, при спазване на следните правила:

 • Въздържайте се поне от първата седмица от живота;
 • Използвайте само елемент, който е подходящ за възрастта. Производителите произвеждат различни групи зърна. Новороденото се нуждае от 0-3 месеца.

Популярни залъгалки Chicco за 0-3 месеца.

Дали да занесеш залъгалка в болницата

Повечето съвременни родилни болници са категорично против залъгалките и бутилките. Това е така, защото те са ориентирани изключително към кърменето. Ако все още може да се получи бутилка със смес за специални показания (например новородено не кърми и отслабва повече), тогава е забранено да носите залъгалки в болницата.

В родилните болници в Русия майка и бебе се изписват три дни след естественото раждане и пет след цезарово сечение. Така ще се окаже, че се спазва минималната пауза от раждането до манекена. По време на престоя ви в болницата е по-добре да давате на бебето толкова гърди, колкото поиска, и дори да спите с бебето. Така че адаптацията за него ще бъде по-лесна и лактацията ще се подобри по-бързо..

Съвместими ли са манекен и кърмене?

Привържениците на изключителния HW категорично се противопоставят на използването на зърното. Според тях на въпроса дали е възможно да се даде манекен на новородено по време на кърмене има само отрицателен отговор..

Крайностите също са лоши. Както казва педиатърът Комаровски, не е нужно да правите култ от зърното, но не трябва категорично да го отказвате. И все пак това носи осезаеми ползи както за децата, така и за техните родители. Най-добре е да се отнасяте към фиктивен въпрос трезво, като преценявате всички плюсове и минуси във всеки отделен случай. С правилния подход манекен за HV няма да навреди.

Задължително зърно или не

Невъзможно е да се каже, че всички деца без изключение се нуждаят от залъгалки. Тук играят роля следните фактори:

 • Колко силен е смукателният рефлекс. Факт е, че хранителното смучене (т.е. насочено към ситост) е силно. Нехранителните (с цел успокояване) могат да бъдат изразени с различна сила. В първия случай е много вероятно бебето да се нуждае от залъгалка. Рефлексът може да бъде оценен не по-рано от месец след раждането.
 • Бебешки темперамент. Холеричните хора са по-лесно възбудими и по-трудно се успокояват. С тях най-вероятно не можете да направите без зърно. Флегматичните хора могат да се справят и без това.
 • Желанието на родителите. Някои майки толкова се страхуват от процеса на отбиване или се притесняват от кърменето, че предпочитат изобщо да не започват запознанства с биберони..
 • Бебето ще я приеме ли? Също така е важно много деца да отказват напълно залъгалки или зърна на шише..

Залъгалката за новородено не е домашен артикул по избор. Родителите решават дали да запознаят детето с нея или не. Във всеки случай е важно да го дадете на детето, като трезво прецените всички плюсове и минуси на това начинание.

Възможно ли е да се даде залъгалка на новородено: съвет за педиатър

Когато се роди бебе, можете да забравите за тишината в апартамента за дълго време. Местен лекар, баба или приятелка, които са преживели първите неприятности на майчинството, могат да посъветват подаряването на биберон на неспокойно новородено.

Много залъгалки на щандовете на магазини неволно привличат погледа: ярки, забавни, те изглеждат незаменим атрибут на ранна детска възраст. Нуждае ли се залъгалка за новородено, защо, кога и как да я дадете - въпроси, които притесняват много майки.

От тази статия ще научите

Защо бебетата обичат залъгалката

Всички здрави деца трябва да сучат гърдите на майка си - така се проявява вроденият рефлекс. Без него новороденото би било обречено на смърт. Смукателните движения намаляват напрежението в гръбначния стълб след раждането. В този процес се подава сигнал до мозъка на бебето, че всичко е наред и то бързо се успокоява.

До шестмесечна възраст смукателният рефлекс постепенно отслабва и до 3-4 години обикновено напълно изчезва. Повечето деца, много преди тази възраст, вече не се нуждаят както от зърното, така и от майчината гърда..

Интересно е! Вечно заети родители са съществували по всяко време, така че зърното като сурогат на гърдите се използва от много нации. За тази цел египтяните използвали гладки камъни, китайците правели кожени биберони от вимето на крава, в Русия дъвчели хляб, слагали го в торба и го давали на бебето.

На каква възраст може да се даде залъгалка на бебе

Решението кога можете да дадете залъгалка на бебе, от колко месеца, зависи от какъв тип хранене е то. Ако бебето получи заместител на гърдата преди хранене, то ще бъде уморено от времето на хранене..

В родилния дом манекен е безполезен: докато кърменето се нормализира, по-добре е да се постави табу върху използването му.

Този период варира от две седмици до месец. Ако нито майката, нито едномесечното бебе имат някакви специални нужди, по-добре изобщо да не предлагате залъгалката.

Фиктивни ползи

При пълното отсъствие на кърмене често се наблюдава ситуация: бързо наситеното бебе е лишено от възможността да задоволи смучещия рефлекс. Той може да започне да взема пръсти, дрънкалки или да суче по ръба на пелената. Тогава манекенът ще се превърне в истински помощник на бебето и майка му..

Зърното е добър изход от следните ситуации:

 • Неразположение. Тъй като смученето намалява безпокойството, притъпява болезнените усещания, предложете на бебето манекен преди да дадете лекарството.
 • Защита срещу синдром на внезапна детска смъртност. Лекарството предотвратява прехода на бебешкия сън в патологична дълбока фаза, прибиране на езика и запушване на дихателните пътища. В този момент, ако внезапно спрете да дишате, зърното може да ви спаси живота..
 • Ходете при минусови температури. Плачът във замръзващия въздух може да има последици, вариращи от хрема до бронхит. Ако е трудно да разтърсите бебето си по време на разходка, по-добре му дайте залъгалка..
 • Неправилно ухапана. Едно от основните оплаквания за зърната е, че те пречат на естественото развитие на челюстите. Но ортодонтските залъгалки предотвратяват недоразвити челюсти при кърмене.

За майката манекен също може да бъде добра помощ, ако бебето се нуждае от гърди както през деня, така и през нощта, особено ако в семейството все още има малки деца.

Трябва ли да оставите бебето си с баща или бавачка? Той ще понесе спокойно краткотрайното отсъствие на майка си, ако му бъде предложен изкуствен заместител.

Интересно е! Забиването в оралната фаза на развитие, според Зигмунд Фройд и Милтън Ериксън, тоест смучещ рефлекс, неудовлетворен в определен момент, може допълнително да повлияе на характера на порасналото бебе. Формира се пасивност, негативизъм, склонност към депресия. Едно момиче в такава ситуация може да се отнася хладнокръвно към децата си..

Минуси от използването на зърното

Аргументите срещу включват:

 • Нарушение в развитието на челюстите. Честото смучене на лошо поставена залъгалка може да доведе до деформация на лицето на бебето: то ще изглежда като заешко лице с удължени предни зъби и наклонена брадичка. Манекен в много случаи е причината за неправилно запушване.
 • Формиране на зависимост. Много бързо родителите свикват да утешават бебето си с манекен, без да се опитват да разберат причината за безпокойството. Идва момент, когато бебе без зърно не може да се успокои или заспи.
 • Нарушение на формирането на речевия апарат. Често логопед на рецепцията задава първия въпрос: детето ли е смучело залъгалка? Децата, които не го използват, започват да говорят по-рано и говорят по-добре..
 • Нарушаване на хигиенните правила. Дори честата дезинфекция и стерилизация на зърното не спасява бебетата от стоматит и лошо храносмилане. Появата на рани в устата, които майката често не забелязва, задълбочава проблема: детето не изпуска зърното от устата си.
 • Появата на колики. Когато бебето смуче зърното, особено с неперфориран мундщук, то ще погълне повече въздух от обикновено, което увеличава производството на газ. Бебето го боли коремчето и то започва все по-често да смуче залъгалката.
 • Психологическа травма. Често бебето плаче, имайки нужда от майчински приятелство и топлина. И вместо топла и любяща майка, тя получава своя заместител на гумата. Честото повтаряне на ситуацията води до психологически дискомфорт, охлаждане във връзката.
 • Алергични реакции. Явлението е рядко, но може да даде на родителите и бебето много неприятни минути.
 • Финансов въпрос. Въпреки незначителната си стойност, цената на залъгалка не е толкова малка: висококачественият модел струва 200-300 рубли. За тренировка трябва да закупите 4-5 парчета и не е факт, че бебето ще хареса някое от тях. Трябва да имате 1-2 залъгалки за замяна, в случай на замърсяване или загуба и да ги сменяте всеки месец, избирайте по възраст, когато остарявате.

Таблица 1. Предимства и недостатъци на залъгалката

професионалистиМинуси
По-добре е да научите бебето да смуче залъгалка, отколкото пръст.Преди всяка употреба продуктът трябва да се подготви: стерилизирайте или измийте със сода.
Успокоява бързо със силна възбуда.Формира навик, който е трудно да се отучи.
Отвлича вниманието от болезнените усещания.Мръсното зърно, като всеки нестерилен предмет, може да се превърне в източник на инфекция.
Правилно подбраният модел допринася за образуването на естествена захапка.Моделът с неправилна форма води до лицево-челюстни дефекти.
Когато изкуственото хранене компенсира липсата на смукателни движения.Нарушена лактация при майката по време на кърмене.

Важно е да знаете. Всички заместители на гърдите, включително залъгалки, не се препоръчват от СЗО (Световната здравна организация).

Гледайте това подробно видео, в което детският психолог Марина Романенко ще разкаже за всички плюсове и минуси на използването на биберон.