Всяка майка знае, че най-здравословната храна за новородено е майчиното мляко. Това е не само емоционална връзка между майката и детето, но и помощ за следродилно възстановяване на родилката. Но понякога, поради различни причини, жената не може да кърми, тогава изкуствена млечна формула ще свърши работа. Реакцията на бебето към такова хранене не винаги е положителна. Ето защо е важно да разберете въпроса как да разберете, че сместа не е подходяща за кърмаче..

Какво да търсите при избора на бебешка храна

Преди да купите млечна формула за бебе, на първо място, когато четете информацията на буркана, трябва да погледнете възрастта, на която е разрешено да давате на детето тази храна:

 1. В случай, че бебето е родено преждевременно, изберете продукти с маркировка "0"; подходящ е и за новородени бебета.
 2. Буркан, маркиран с такъв, е подходящ за деца на възраст до шест месеца.
 3. От 6 месеца до 12 месеца се препоръчва да закупите смес с изобразената двойка.
 4. За всички възрастни бебета, навършили една година и повече, млечната формула, маркирана с цифрата "3", е подходяща за хранене.

Освен всичко друго, мама трябва да обърне внимание на срока на годност на продукта. В никакъв случай не трябва да купувате продукт, който има оставащи няколко седмици до изтичане на срока му на годност.

Когато избирате, трябва да се фокусирате върху качеството, а не върху цената на сместа..

Състав

Когато приготвяте изкуствено мляко за деца, е задължително да се консултирате с педиатър. Има няколко вида адаптирано мляко:

 1. Нормална храна. Класифицира се според възрастта на детето, варираща от силно адаптирана (от първите дни от живота) до една година. Основното хранене се произвежда в суха и течна консистенция, в него преобладава протеиновият компонент (на базата на суроватка или казеин). Освен това млечната смес има разлики в биологично активните добавки, които съставляват нейния състав..
 2. Лечебна или терапевтична храна. Използва се само по указание на лекар. Той има няколко подвида:
 • хипоалергичен;
 • антирефлукс;
 • ферментирало мляко;
 • използване на нишесте или пребиотици в състава (подходящи за недоносени бебета).

Често лечебното хранене с формула е подходящо за кърмачета със състояния като фенилкетонурия, муковисцидоза и цьолиакия.

Марка на производителя

Препоръчително е да спрете избора си върху продукти на известни производители, които са се доказали положително от дълго време..

Когато купувате изкуствено хранене, не забравяйте да обърнете внимание на страната на производителя. Факт е, че смес от една и съща марка, но произведена в различни страни, може значително да се различава по качество..

Как да разберем дали адаптираното мляко е подходящо за бебе

Не е трудно да се определи, че изкуственото хранене е подходящо за бебето. С правилната формула бебето ще се радва на процеса на хранене и ще суче активно от шишето. Ако храната се усвоява добре, детето спи за времето, необходимо за възрастта му, без да проявява безпокойство. Кожните реакции не се появяват, честотата на изпражненията е нормална, без неприятна миризма. Освен това стабилното наддаване на тегло при новородени е отличен показател за правилния подбор на млечната формула..

Какви са симптомите, които могат да определят, че храната не е подходяща за детето

Има няколко признака, че бебешкото мляко на прах не е подходящо за бебета. Те могат да се появят след първите хранения. Има обаче моменти, когато симптомите се появяват след няколко седмици кърмене. Храносмилателната система на новородените все още не е оформена и е много уязвима. За да намалите възможността от неприятни последици, когато приготвяте мляко, трябва внимателно да следвате инструкциите на опаковката..

Ако всички условия за въвеждане на изкуствено хранене в диетата на бебето са изпълнени, но все пак се появят неприятни симптоми, не се паникьосвайте. Необходимо е да се разбере каква реакция към сместа се е проявила и след това да се вземат подходящи мерки. Признаците, че бебешката храна не е подходяща за бебе, се разделят на няколко групи:

 1. Храносмилателни разстройства.
 2. Недостатъчно наддаване на тегло.
 3. Кожни реакции.
 4. Нестабилност на поведението.
 5. Регургитация.

Кожни реакции

Бърз начин да разберете, че млякото на прах не е подходящо за хранене на бебе, е реакция върху кожата. Често бузите на трохите се зачервяват, което е признак на диатеза. Обривът може да се разпространи в други части на тялото на новороденото, люспест, сърбящ и понякога улцерозен обрив.

С такива признаци трябва да сте сигурни, че бебето не е приемало лекарства и нови храни през последните дни. А всички материали в контакт с тялото му, включително спално бельо, дрехи или памперси, са дишащи и не причиняват дискомфорт на детето.

В случаите, когато горните фактори не оказват влияние върху състоянието на кожата на бебето, а всичко е свързано с храненето, не е необходимо незабавно да сменяте формулата. Препоръчително е да изчакате няколко седмици и да позволите на тялото да свикне с новата храна. В противен случай, когато симптомите само се влошават, е необходимо спешно посещение на педиатър.

Лошо храносмилане, проблеми с изпражненията

Разстройството на храносмилането и изпражненията са най-честите признаци, че изкуственото мляко не е подходящо за вашето бебе. Всеки от тези проблеми обаче се случва не само поради грешната смес..

Нарушаването на изпражненията може да бъде временно, но ако изпражненията на бебето стават по-чести до 5 пъти на ден или повече, има остра миризма и се виждат бучки неразградена храна, тогава това е причина да се свържете с педиатър.

Запекът също носи огромен дискомфорт на бебето. В единични случаи лекарствата, предназначени за деца от раждането, ще се справят перфектно с проблема.

Отклонения в теглото

Здравословното развитие на новороденото се отразява в редовното наддаване на тегло. Наддаването на тегло за новородено през първите месеци е много важен процес. Ако бебето набира недостатъчно тегло, това провокира развитието на различни патологии..

В случая, когато се извършва изкуствено хранене, като се вземат предвид всички препоръки и правилни порции, но детето не добавя добре тегло, това е пряк знак, че родителите трябва да заменят млечната формула.

Промяна в поведението

Друга причина родителите да сменят бебешкото мляко на прах е проявата на повишена сълзливост и раздразнителност на бебето..

Чревни колики

Повишеното безпокойство на бебето по време или след хранене, къркорене и подуване показват, че бебето има чревни колики. Появата на чревни спазми може да бъде предизвикана от неправилна техника на хранене.

За да се избегне проникването на излишен въздух в тялото на детето, препоръчва се бебето да се положи върху корема преди хранене и след това да се задържи известно време с колона. В това положение бебето ще възвърне излишния въздух. Ако препоръките не помогнат, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Регургитация

Когато новороденото се храни, поглъща въздух. Известно време след хранене бебето го оригва заедно със сместа. Ако регургитацията се повтаря често и в големи обеми, бебето се нуждае от помощта на педиатър. Специалистът най-вероятно ще предпише лекарствена смес.

Какво може да бъде заменено

Ако изкуственото хранене се оказа неподходящо, на първо място е необходима консултация с лекар, за да се изключат други фактори в проявата на неприятни реакции.

Когато здравето на детето е нормално, предвид симптомите, майката избира нова млечна формула:

 1. За дете, което има чести запеци, храненето с ферментирало мляко е подходящо.
 2. В случай на разхлабени изпражнения се препоръчва да се купува сухо мляко, съдържащо нишесте в големи количества.
 3. Ако има кожни обриви, бебето трябва да бъде лекувано с антихистамини и след това да се определи към кой хранителен компонент бебето е алергично.
 4. Бебе, което лошо наддава, се препоръчва да премине към формули без лактоза.

Как да разберем, че сместа не е подходяща за бебета

Проблемите с изкуственото и смесеното хранене често са свързани с непоносимост към кравешки протеин при кърмачета. За да изберете тактика за отстраняване на проблема, е необходимо да определите коя се е превърнала в истинската причина за нарушаването на благосъстоянието на бебето: алергия към млечния протеин или неговата непоносимост. Съществуват редица правила, чиято цел е да разрешат въпроса как да разберете, че сместа не е подходяща за бебето..

Бебе с шише

Възможни проблеми със смесеното хранене

Смесеното хранене означава хранене на бебето след кърма с адаптирано мляко или мляко от селскостопански животни като крава или коза. Проблемите, възникващи по време на добавките, могат да бъдат различни, в зависимост от това какво точно се дава на детето..

Когато се използва мляко от говеда, най-честите стомашно-чревни разстройства при новородени са:

 • запек;
 • регургитация, от която детето се задушава;
 • подуване на корема поради изразено образуване на газове;
 • чревни спазми;
 • дерматит.

Храненето с краве мляко заплашва запек. Това се обяснява с факта, че когато се пресира в стомаха, образува една голяма бучка. След като премине през дванадесетопръстника, а след това тънките и дебелите черва, млякото се превръща в плътни бучки изпражнения, които освен болка създават и трудна дефекация.

Козето мляко е подсирено, за разлика от кравето, с по-малки зърна, което намалява риска от запек. Но регургитацията с такъв продукт причинява много неудобства на детето. Майчиното мляко и адаптираната млечна формула остават течни дори след втасване, което прави плюенето безопасно. Преминаването на бучките от извара от козе мляко през дихателните пътища може да бъде опасно. Заседнали в носните проходи или по стените на фаринкса, те значително затрудняват дишането на бебето.

Опазване на краве мляко

Млечната формула, адаптирана за възрастта на всяко дете, се приготвя на основата на краве мляко. Поради специална обработка, тя не се превръща в една голяма бучка под въздействието на стомашния сок. Следователно, адаптираното мляко не създава проблеми със запек, когато се дозира правилно..

Важно! Наличието на краве протеин в млечната формула причинява дискомфорт в корема и дерматит при деца с непоносимост към краве протеини.

Идентифициране на непоносимост към смес

Преди да бързате да сменяте сместа, трябва да се уверите, че тя наистина не се побира. Непоносимостта към формулата обикновено е резултат от неспособността на организма да разгражда кравешки протеин. Ако бебето развие някакви кожни реакции или проблеми с храносмилането, важно е да се уверите, че майката подготвя порцията правилно:

 1. Съотношението вода към сухо вещество трябва стриктно да съответства на пропорциите, посочени на опаковката. Много майки, мислейки си, че добавяйки повече мерителни лъжици към шишето, те ще направят сместа по-здравословна и по-питателна, са в голяма грешка. Нарушаването на пропорциите по време на готвене почти винаги причинява дерматит и проблеми в храносмилателния тракт. Твърде много протеини и мазнини при неправилно приготвена порция натоварват прекомерно черния дроб и бъбреците.
 2. Количеството изпита смес не трябва да надвишава обема, деклариран на опаковката за всяка възрастова група. Преяждането може да причини метеоризъм в червата и коремна болка.
 3. Подготовката на сместа за бъдеща употреба, особено нейното съхранение на водна баня през нощта, води до чревни инфекции. Можете да храните бебето си само с прясно приготвена порция, тъй като това е място за размножаване на растежа на патогенни бактерии. По същата причина е необходимо внимателно да измивате бутилката, зърното и всичките му гънки след всяка употреба, като използвате твърда четка или четка..

Ако всяка порция винаги се приготвя от майката според правилата и детето не преяжда, но в същото време има очевидни проблеми с храносмилането, струва си да помислите как да разберете, че тази конкретна смес не е подходяща за детето.

Какви са симптомите

Неприятните симптоми, свързани с реакция на млечен протеин, могат да бъдат по две причини:

 • алергия към протеини от краве мляко;
 • непоносимост към млечни протеини.

Ако симптоматиката е свързана именно с алергична реакция, тогава детето ще трябва да се откаже от млечните продукти за цял живот. Нетърпимостта най-често изчезва с възрастта. До тригодишна възраст повечето негативни реакции, произтичащи от приема на мляко, изчезват поради чревното съзряване и увеличаването на количеството и качеството на жлъчните ензими.

При непоносимост към протеини се появяват следните симптоми:

 • силна болка в корема;
 • диария;
 • повръщане.

Ако бебето има алергия, могат да се появят симптоми, характерни за непоносимост, основният отличителен критерий са кожните реакции. Именно дерматитът става причина за посещение на алерголог.

Когато се появят знаците

Алергична реакция се появява в рамките на 15 минути след приема на сместа и може да се забави за дълго време. С свързаната с възрастта непоносимост към млечния протеин първите симптоми ще се появят веднага след като първите изядени капки попаднат в дванадесетопръстника, тъй като тя е първата, която реагира с неспособността на наличните ензими да разграждат продукта.

Отнема 3-4 седмици за диагностициране на алергична реакция. За да постигнете надежден резултат, трябва:

 • изключете млечния протеин от храната за дълго време;
 • наблюдавайте изчезването на дерматит и стомашно-чревни смущения в рамките на 3-4 седмици;
 • веднага след като симптомите изчезнат напълно, дайте еднократна порция, съдържаща предполагаемия алерген - мляко;
 • когато се появят здравни проблеми, които са изчезнали по-рано, те се диагностицират като алергични към кравешки протеин.

Важно! Децата, които не само са изкуствено, но и кърмят, могат да показват признаци на алергия. Ако кърмещата майка яде извара, сирене или друг млечен продукт, протеинът ще попадне в нейното мляко и след това в храносмилателния тракт на новороденото..

Безопасна алтернатива на неподходящата смес

Популярният лекар Евгений Комаровски в своите лекции казва, че при наличие на негативни реакции към протеина на кравето мляко, почти винаги (в 90% от случаите) проблемът ще се повтори с използването на козе мляко. Соевите смеси могат да причинят подобни симптоми в 50% от случаите. Това е така, защото протеинът от краве мляко е много подобен по структура на козе и соев протеин. Устойчив е на високи температури, поради което кипенето няма да намали тежестта на реакциите от страна на стомашно-чревния тракт и кожата..

Единственият изход ще бъде сместа, в която протеинът присъства в разделена форма. Има производители, които, докато все още са в производство, използват специални ензими, за да превърнат протеина в хидролизат. Такава смес ще бъде спасение за алергични бебета. Родителите ще трябва да изберат предпочитаната марка.

Важно! По-разумно е да се спрете не на рядък и модерен производител, а на марката, която може лесно да бъде закупена по всяко време във всеки детски магазин.

Признаци за добра усвояемост на сместа

За да разберете дали сместа е подходяща за бебе или не, трябва да наблюдавате състоянието на детето не само след изпиване на следващата порция, но и за дълго време, в динамика.

Родителите трябва да разберат, че чревните колики не зависят от това дали бебето е кърмено или изкуствено хранено. При голям процент от децата първите колики се появяват на възраст от 3 седмици и изчезват от само себе си до 3 месеца. Не е трудно да ги разграничим от непоносимост към смес. Признаци на колики са:

 • пронизващ плач, различен от това как детето иска ръка или съобщава за глад;
 • липса на пряка връзка с приема на храна;
 • появата на болка в корема по едно и също време;
 • продължителността на плача може да продължи до 1,5-2 часа;
 • невъзможност за успокояване на бебето с бутилката с адаптирано мляко или майчината гърда.

Чревните колики са свързани с възрастта особености на развитието на червата. Ако в допълнение към болката бебето не страда от нищо (без повръщане или диария), тогава сместа не е виновна, трябва да бъдете търпеливи и да живеете до 3-месечна възраст.

Можете да сте сигурни, че сместа е подходяща за детето, ако са отбелязани следните факти:

 • след по-голямата част от храненията бебето е в добро настроение;
 • няма обриви по кожата;
 • няма честа, повтаряща се регургитация;
 • детето напълнява според нормите, предписани за неговата възраст.

Интересно! Това е наддаването на тегло и увеличаването на дължината на тялото, което показва, че бебето яде продукт, който се усвоява добре от тялото. В този случай не трябва да се избира нова смес, търсенето може да бъде спряно.

Ситуации, изискващи медицинска консултация

Ако дете, което е на кърма или смесено хранене е диагностицирано с алергия към млечен протеин, е необходимо не само да се търсят хипоалергенни формули на базата на разделен протеин, но и да се коригира диетата на кърмещата майка. Диетата й не трябва да съдържа млечни продукти под никаква форма.

В този случай ще се изисква лекар, за да подбере правилно комплекс от лекарства, съдържащи калций за една жена, тъй като важен микроелемент няма да влезе в тялото й естествено поради диета. Не трябва допълнително да пренебрегвате употребата на калций. Периодът на кърмене е известен с факта, че женското тяло е изчерпано от неправилно и неадекватно хранене. За да запазите зъбите си здрави и костите непокътнати, е необходим прием на калций след консултация с лекар.

Когато бебе, особено новородено, има кожни реакции, трябва да се свържете със специалист. Това не винаги може да бъде реакция на храна. Съществуват значителен брой сериозни диагнози, клиничната картина при които започва именно със зачервяване на кожата. Ето защо, за всякакви промени в тялото на детето, трябва да се консултирате с лекар.

Медицинската статистика твърди, че само 2% от населението на света е алергично към млечен протеин. В същото време почти половината от децата страдат от непоносимост към млечната формула на възраст от една година. Това предполага, че млякото много рядко е виновно за лошото здраве на бебето. Най-често причината за появата на негативни симптоми е майката, която прехранва детето и приготвя смес с нарушение на пропорциите.

Как да разберем, че смес не е подходяща за дете

Въпреки важността на естественото хранене на бебетата за техния имунитет и бъдещо здраве, има няколко обективни причини, поради които майките не могат да кърмят бебето си. И тогава крайните продукти трябва да бъдат избрани много внимателно, тъй като често се случва те да причинят нежелани реакции в малък организъм. Трябва да знаете признаците и симптомите, по които е лесно да се разбере, че сместа не е подходяща за детето. Тогава ще можете да реагирате навреме и да смените неподходящия продукт с този, който ще се хареса на бебето и няма да предизвика негативни реакции..

 1. Видове и характеристики на изкуствените смеси
 2. Как да разберем, че смес не е подходяща за дете
 3. Как да изберем правилния продукт
 4. Какви грешки да се избягват

Видове и характеристики на изкуствените смеси

Изкуственото хранене е разработено за деца, като се вземат предвид техните нужди и възраст, включва различни витаминни добавки, макро и макро елементи, а майките ще трябва да избират смес от голям асортимент.

Струва си да знаете какви видове продукти обикновено се предлагат днес за продажба:

 1. Основна храна (суха и течна) с подразделение на силно адаптирани формули, предназначени за бебета от раждането до шест месеца и други за бебета от 4 месеца до една година. Такива продукти са създадени на базата на сложен протеин казеин, получен чрез подсирване на мляко или произведен от суроватка, а протеините са преобладаващите компоненти в тях. Също така някои смеси съдържат активни хранителни добавки.
 2. Ако бебето не е напълно здраво, тогава педиатърът може да предпише специална лечебна храна за него. По правило това са продукти, съдържащи пребиотици, пробиотици и други вещества, които имат терапевтичен и профилактичен ефект при такива детски заболявания като муковисцидоза, храносмилателни разстройства, наследствени ферментопатии, свързани с метаболитни нарушения. Подвидове на такава храна - ферментирало мляко, антирефлукс, хипоалергенна смес.

Когато избирате продукти за кърмаче, трябва да знаете какви вещества трябва да бъдат в сместа и чието присъствие е нежелано и дори вредно..

Задължителни компоненти на състава:

 • протеини (суроватъчните протеини се усвояват в организма по-бързо от протеините на казеина) в количество 1,4-1,7 g на 100 ml;
 • мазнини, предимно от растителен произход (3-3,7 g)
 • витамини и минерали, чието ниво трябва да е с 20% по-високо от това в майчиното мляко;
 • аминокиселини, от които бебетата се нуждаят, но липсват в кравето мляко.

Заедно с това, млечната формула не трябва да съдържа:

 • соев протеин (това е ГМО);
 • в смеси за бебета до 3 месеца - нишесте, провокиращо колики и метеоризъм;
 • глюкозата, както и фруктозата и захарта, които могат да нарушат всички видове метаболизъм, причиняват увеличаване на образуването на газове в червата;
 • токсична палмитинова киселина, открита в палмовото масло.

Когато тези съставки са включени в диетата, тази смес не е подходяща за бебета..

Как да разберем, че смес не е подходяща за дете

Когато готовата храна не е подходяща за новородено или по-голямо бебе, могат да започнат проблеми с храносмилането, докато добре подбраната храна се усвоява по-бързо и по-добре. В същото време бебето, чувствайки се сито, спи добре, бързо наддава, винаги е в добро настроение.

По принцип признаци, че сместа не е подходяща за бебета, се появяват почти веднага след употребата на неподходящ продукт и се изразяват в следните нарушения:

 1. Незадоволително смилане на храната. Този факт се посочва от честа регургитация, затруднено изхождане или диария. Фекалиите могат да имат светъл цвят - бял или жълт и да имат отблъскваща, гнила миризма. Честотата на диарията понякога достига 5 пъти на ден и неразградените бучки могат да се видят в разхлабени или пастообразни изпражнения.
 2. Често влошаването на храносмилането е придружено от повишено образуване на газове и болезнени крампи в корема на бебето, така че детето трябва периодично да масажира тази област и след хранене да я държи вертикално за няколко минути, за да избегне обилна регургитация. Ако ситуацията е трудна за овладяване и бебето често и в големи количества откъсва храната заедно с въздуха, посещението при лекар става необходимост. Коликите могат да бъдат причинени от неподходяща храна или грешен метод на хранене..
 3. Може да се появят и симптоми на алергия - в случай на диатеза при бебето, бузите се зачервяват, появяват се сърбящи, люспести обриви по лицето и тялото. Вероятно появата на алергичен ринит и задух, поради които детето не може да спи нормално, започва да плаче и да е капризно.
 4. Съвсем естествено е, че при неподходящо хранене детето става недостатъчно тегло - то може да остане на място и дори да намалее. Такива проблеми с теглото показват, че храната не се усвоява напълно. Това заплашва развитието на много разстройства и заболявания и родителите, след като са получили полезни препоръки от педиатър, трябва спешно да сменят изкуствената смес с друга.
 5. Промяна в поведението на бебето. Каквито и да са отклонения в работата на детското тяло, всички те водят до промени в поведението на бебето. Детето има лошо настроение, много плаче, може да крещи и да бъде капризно, като се дразни без видима причина. Всъщност предпоставката за това състояние е болка, тежест и дискомфорт в корема или неприятен сърбеж. От друга страна, бебето може да стане летаргично, вяло и да не се интересува от храна и играчки. Такива крайности говорят сами за себе си и се определят от негативни чувства и влошаване на благосъстоянието..

Как да изберем правилния продукт

Дете, което е напълно изкуствено или смесено хранене, се нуждае от висококачествено хранене и за да отговори на нуждите на детското тяло, майките трябва да слушат разумни съвети от онези, които са се сблъскали с подобен проблем:

 1. Не можете да разчитате на интуицията си и сами изберете сместа, първо говорете с Вашия лекар - той ще Ви помогне при избора, като знае характеристиките на детето.
 2. Когато купувате продукти, трябва да се интересувате от срока на годност. Дори ако, съдейки по цифрите, храната може да се използва още няколко седмици, по-добре е да предпочетете друга, по-свежа..
 3. Винаги трябва да обръщате внимание на състава на бебешката храна. Какво трябва да се включи в него и какво трябва да се избягва е написано в началото на статията..
 4. По отношение на адаптираните млека за кърмачета е необходимо да се направи избор в полза на най-добрите продукти от известни производители, доказали се от положителната страна..
 5. Препоръчително е постоянно да храните бебето с една и съща храна, следователно, ако детето харесва сместа и не причинява негативни явления, можете да закупите няколко опаковки от продукта наведнъж.

По отношение на спазването на детската възраст:

 • Пакети с нулева маркировка обикновено се избират за новородени и недоносени бебета;
 • този символично показва възрастта от 0 до 6 месеца;
 • от половин година до една година е необходимо да закупите продукти с маркировка "2";
 • по-големите деца се нуждаят от смеси с числото "3" като маркер.

Ако родителите могат да разберат, че формулата не е подходяща за детето, те ще могат да предотвратят проблеми със здравето на бебето и в бъдеще да го хранят само с висококачествена храна..

Какви грешки да се избягват

Родителите трябва да разберат, че прехвърлянето на дете на адаптирани храни винаги е стресово състояние за бебето и негативните прояви могат да засегнат дори няколко седмици след началото на храненето.

За да се избегнат нарушения, е важно да се спазват някои правила:

 • Придържайте се към определен хранителен план - за изкуствени деца е необходим график и храненето при поискване често причинява смущения в храносмилателния тракт.
 • Не е нужно веднага да сменяте една смес с друга при най-малката промяна в благосъстоянието на бебето - не е необходим нито един ден, за да се адаптира тялото, а честата смяна на продуктите може да донесе нови проблеми.
 • Груба грешка е преминаването от изкуствено хранене към краве, пълномаслено мляко, тъй като не всички вещества в него са полезни за кърмачета.
 • Не можете самостоятелно да прехвърлите новородено на медицински продукти - това може да направи само лекар, в съответствие с наличните показания.
 • Приготвянето на смеси от сух прах трябва да се извършва, като се вземат предвид препоръките за концентрация. Следвайте внимателно всички изисквания от инструкциите на опаковката.
 • Лекарите не съветват безконтролно да дават на деца смеси на базата на ферментирали млечни продукти или постоянно да подлагат храната на не винаги подходяща термична обработка.

Знаейки всички горепосочени нюанси и как да разберете, че сместа не е подходяща за детето, можете да храните бебето с адаптирана диета с високо качество и достатъчно дълго време, като избягвате негативни реакции и лошо здраве на бебето.

Как да разберем дали една формула е подходяща за дете?

Важно е да знаете, че преминаването на новородено към изкуствено хранене е стрес за тялото му. Следователно е необходимо да изберете сместа, която му е най-подходяща. Това означава смес, която се абсорбира добре и не причинява нежелани симптоми. И така, как да разберете дали формулата е подходяща за вашето дете?

Нежеланите симптоми могат да се появят в първите дни на хранене с нова формула или само след една седмица. Това са симптоми на непоносимост към продукта поради липса на ензими за разграждане на компонентите на сместа. Важно е да не изпускате от поглед тези симптоми и да реагирате навреме. Например започнете с намаляване на размера на порцията. Може би храносмилането ще се подобри. Ако не, свържете се с педиатър или опитайте друга смес..

По какви признаци можете да определите, че сместа се абсорбира слабо

Алергия. Най-често се проявява под формата на диатеза по бузите. Обривът може да се разпространи в други части на тялото. Може да се появят зачервяване, пилинг, сърбеж и дори рани по тялото. При смесена диета е необходимо да се вземат предвид продуктите, които са били в диетата на майката. Тъй като в този случай алергичната реакция може да не е към сместа, а към някакъв нов продукт от диетата на майката. Ако след 2 седмици симптомите не са изчезнали, трябва да се консултирате с лекар за съвет.

Колики и подуване на корема. Но имайте предвид, че коликите могат да се появят и по други причини. Например, ако бебето погълне излишния въздух по време на хранене. Важна е правилната стойка за хранене, както и удобството на самата бутилка.

Обилна регургитация. Това е нормално при малки обеми. Но ако наблюдавате обилна регургитация и това се случва след всяко хранене. Това най-вероятно е симптом на патологията на храносмилателната система. В този случай обичайната смес не е подходяща за бебето. Той се нуждае от специални антирефлуксни смеси. Въпреки това, само по лекарско предписание.

Смяна на изпражненията на детето. Може да е твърде често изпражнение - повече от 3 пъти на ден. Или запек в продължение на няколко дни. В този случай трябва да се консултирате с лекар..

Липса на тегло. Ако детето не набира достатъчно телесно тегло, това може да е симптом, че сместа не се абсорбира напълно. Педиатърът може да предпише тестове, въз основа на които може да се направи заключение какво точно пречи на храносмилането.

Има случаи, когато самото дете проявява нежелана реакция към сместа. Например, той се отвръща при хранене, затваря устата си, изплюва. В комбинация с летаргия и лош сън, това е призив към родителите да опитат различна смес..

Ако искате да опитате формула на основата на козе мляко, каним ви да се запознаете с нашата продуктова линия MD Mil Kozochka.

Как да разберем дали дадена формула е подходяща за новородено

Идеалната храна за бебе е, разбира се, кърмата..

Именно тя съдържа всички полезни витамини и минерали, които са толкова необходими за пълноценния растеж и здравето на детето. Но не винаги майката поради различни причини и обстоятелства има възможност да храни бебето с майчино мляко..

Тогава родителите са изправени пред въпроса за избора на определена смес за бебето си..

За съжаление дори опитен педиатър не може да каже със сигурност дали тази или онази формула е подходяща за дете. Майка, която е принудена да се откаже от кърменето, ще трябва сама - емпирично - да изясни този въпрос.

За да направи това, тя просто трябва да бъде наблюдателна и постоянна в желанието си да избере правилната храна за бебето..

Да, адаптирано мляко за кърмачета е подходящо

Тук всичко е доста просто. На първо място, трябва да обърнете внимание на факта, че новороденото не изплюва сместа и не отказва бутилката. Това е добър знак - това означава, че вече харесва вкуса на млякото.

Освен това, за да разберете дали формулата е подходяща за новородено, трябва внимателно да наблюдавате реакцията му след всяко хранене..

Ако детето възвърне не повече от една трета от изядената храна и в същото време стабилно напълнява - всичко е в нормални граници.

Необходимо е внимателно да се следи състоянието на кожата на бебето. Алергичните реакции в такава нежна възраст се появяват почти моментално, така че ако майката види, че по тялото на детето няма диатетични обриви, можете спокойно да продължите да го храните с избраната смес.

Спорни моменти - наличие на колики и обезцветяване на изпражненията. И двете могат или не могат да бъдат признак на непоносимост към детската храна.

Коликите могат да бъдат причинени от неподходящо положение на хранене и обезцветяването на изпражненията може да бъде свързано със състава на формулата (например, когато млякото е обогатено с желязо, изпражненията стават зелени).

Не, адаптираното мляко не е подходящо за бебета

Нещастният плач и отказването от бутилката определено трябва да накарат мама да бъде предпазлива. Ако бебето не харесва вкуса на адаптираното мляко, напълно възможно е съставът да не му подхожда. Във всеки случай това определено е причина да разгледаме по-отблизо последващите реакции на детето..

Ако новородено изплюе малко повече от една трета от изяденото след всяко хранене, рано е да се паникьосвате.

За да разберете дали сместа е подходяща, трябва да се опитате обективно да оцените целия набор от признаци..

Ако детето повърне с „фонтан“ (педиатрите го наричат ​​„неукротимо повръщане“), сместа ще трябва да се смени, макар и само защото при това състояние на нещата детското тяло не усвоява абсолютно нищо.

Смяната не само на цвета, но и на консистенцията на изпражненията е друг лош знак. Малко по-меки от обикновено, изпражненията и незначителните промени в цвета са в нормални граници, но честата диария (особено в комбинация с повръщане) означава, че детето има непоносимост към някои компоненти на адаптираното мляко.

Алергичните реакции - зачервяване, пилинг, необичайни обриви по кожата - са недвусмислени показатели, че храненето на бебето не е подходящо и трябва да се промени.

Може ли детската формула да спре да бъде подходяща

Понякога детето обърква майка си, внезапно отказвайки адаптираното мляко, което то яде от седмици спокойно и с удоволствие..

Плач, отказ от хранене през нощта, увеличаване на оригването, промени в изпражненията, чести колики - всички тези неприятни признаци, разбира се, ще накарат всяка майка да се тревожи.

Промяната в диетата не е много полезна за стомашно-чревния тракт на детето, но понякога е необходима.

Дори педиатрите с богат опит признават, че с течение на времето сместа може вече да не е подходяща: бебето расте, настъпват промени в тялото му, които могат да провокират отхвърляне и дори непоносимост към някои компоненти на бебешката храна.

Мама трябва внимателно да наблюдава детето, за да разбере каква точно е причината за неговото отхвърляне на обичайната смес..

Ако честото плачене и коликите могат да бъдат резултат от външни фактори (неправилно положение на хранене, прием на лекарства и др.), То повръщането, резки промени в изпражненията и алергични обриви, както и загуба на тегло, определено показват необходимостта от консултация с педиатър.

Поведение на детето, ако е избрана грешната смес

Людмила Сергеевна Соколова Педиатър от най-висока категория

Време за четене: 5 минути

Последна актуализация на статията: 05/01/2019

Майчиното мляко винаги е било, е и ще бъде незаменима и най-полезната храна за новородено. Освен това кърменето е близък емоционален контакт между майката и детето, както и бързото възстановяване на жената в следродилния период. Но, за съжаление, не всяка майка има възможност да кърми бебето си. Причината за това могат да бъдат различни фактори, от здравословното състояние на жената до баналното й нежелание да го направи по естествен начин..

Адаптирана, тоест много подобна по състав на майчиното мляко, формулата е създадена, като се вземат предвид всички нужди на бебета, които се хранят от шише. Задачата на родителите е да подхождат с цялата отговорност към избора на допълващи храни за детето си, да проучат всички възможни варианти, които производителите предлагат и, разбира се, да се вслушат в съветите на педиатър.

Въпреки факта, че всички храни за кърмачета са сходни по състав помежду си, реакцията на новороденото към тях може да бъде напълно различна. Не винаги е възможно да се намери правилната храна за първи път само за бебе и младата майка е изправена пред редица проблеми, възникващи на фона на яденето на храна, която не е подходяща за него. Как да определите дали дадена храна е подходяща за дете или трябва да помислите дали да я замените?

Критерии за избор на млечна формула:

 1. Ако получавате млечна формула, новороденото е започнало от болницата, след което не се препоръчва смяната й поне за първи път.
 2. Той задължително трябва да съответства на възрастта на бебето. Пакети с бебешка храна от раждането до 6 месеца, обозначени с номер 1, от шест месеца до една година, номер 2 и по-стари от една година - 3
 3. Проверете срока на годност на опаковката
 4. Съставът на продукта трябва да включва всички витамини и минерали, необходими за пълноценното развитие на бебето: таурин, карнитин, линолова киселина, лактулоза, пробиотици, нуклеотиди, полиненаситени мастни киселини, йод, желязо
 5. Количеството протеин трябва да бъде в диапазона от 12 до 14 грама на 1 литър варен продукт
 6. Съставът не трябва да съдържа нишесте и захароза
 7. Инструкциите за приготвяне на ястия трябва да бъдат информативни и разбираеми
 8. Опитайте се да изберете продукт на достъпна цена, който можете да закупите без проблеми в бъдеще.

Ако се опитате да следвате тези прости правила, тогава най-вероятно ще успеете, избраната от вас храна ще бъде полезна и ще ви даде много приятни минути. Но има изключения от всяко правило и всеки новороден организъм е индивидуален, така че дори най-добрата и скъпа смес може да не е подходяща за вашето бебе. Необходимо е да се въвеждат допълнителни храни от нов продукт постепенно, в продължение на няколко дни, като се наблюдава реакцията.

Изборът на правилния

Често може да чуете, че формулата не е подходяща за вашето дете. За да предотвратите това да се случи с вашето бебе, трябва да вземете предвид всички критерии за избор на добър продукт..

 1. Необходимо е да изберете продукт, като се вземе предвид възрастта на малкото дете:
 • така че продукт, предназначен за дете под шест месеца, о;
 • ако бебето е на повече от шест месеца, но на по-малко от година, тогава ще му подхожда с около;
 • "Три" - подходящ за деца над една година.
 1. Много е важно да проверите срока на годност. Неприемливо е да се дава на дете продукт с изтекъл срок на годност.
 2. Необходимо е да се оцени съставът на сместа. Важно е да имате всички необходими микроелементи и витамини, пробиотици, лактулоза, PUFA. Уверете се, че няма захароза и нишесте.
 3. Важно е съдържанието на протеин в един литър от приготвената смес да е 12-14 грама..
 4. Обърнете внимание на инструкциите за готвене. Важно е той да е ясен и информативен..
 5. Дайте предпочитание на смеси, които са достъпни за вас. Сега не можете да научите детето на една смес, а след това, поради липса на пари, да купите друга. Така че само вреди на здравето на детето.

Следвайте правилата за избор на смес и значително ще намалите вероятността от развитие на негативна реакция при въвеждането на сместа. Разбира се, не трябва да се забравя за индивидуалната непоносимост към определени компоненти или алергии. Ето защо е толкова важно да въвеждате нов продукт постепенно, на малки порции, като наблюдавате как реагира тялото на бебето.

Поднормено тегло


Артистите винаги са били много по-големи от тези деца, които се хранят с майчиното мляко. Бебетата, когато сучат, често се уморяват, защото това е тежка работа. Следователно, щом утолят глада си, те веднага заспиват. Понякога е трудно за кърмещите майки да преценят колко мляко е изсмукало бебето от гърдата. В тази връзка е по-лесно за изкуствените хора: не е необходимо много усилие да смучат течност от шише, тъй като самото мляко се излива в устата на новороденото от зърното. По-лесно е за мама да следи количеството изпито мляко на кантара на бутилката.
Чрез претегляне на детето можете да видите, че няма наддаване на тегло, или то е, но е малко. След това трябва да помислите защо сместа не е подходяща за организма: или липсата на необходимите ензими, или бедността на стомашно-чревната микрофлора. Такова бебе може да бъде идентифицирано и визуално: с течение на времето то става летаргично, слабо, ако продължава да използва такава смес. Необходимо е да се свържете с педиатър за назначения за доставка на необходимите тестове и препоръки за избора на терапевтична смес.

Правила за въвеждане на нова смес

Родителите може да се интересуват от въпроса как да разберат какви порции да дават сместа, когато настъпи първото запознаване с нов продукт. За да направите това, трябва да следвате следната схема:

 • първият ден - дайте не повече от 10 g непозната смес еднократно;
 • вторият ден - при липса на негативна реакция - давайте същата порция, но два пъти на ден;
 • третият ден - три пъти на ден (дава се същата порция);
 • четвърти ден - 10 грама четири пъти на ден.

Схемата продължава, докато храненето се доведе до седем хранения, по десет грама всяко, тоест дневната норма е седемдесет грама..

Тук говорим за въвеждане на смес на новородено бебе. В ситуация с тримесечно бебе, една порция е двадесет грама, а на пет месеца - тридесет грама.

Лошо храносмилане

Сред най-честите симптоми са колики, разстройство на изпражненията и регургитация. Всеки от тези проблеми може да има и други причини освен неподходящата смес..

Дали сместа е подходяща или си струва да се замени, храносмилателната система на бебето също ще каже на родителите

Коликите могат да се появят при поглъщане на въздух поради неправилна техника на хранене или неподходяща бутилка. Обърнете внимание на начина, по който държите бутилката: зърното трябва да се напълни изцяло с мляко, а носните проходи на бебето да се почистят, така че дишането да не е затруднено по време на хранене..

Като превантивна мярка можете да препоръчате поставяне на бебето върху корема преди хранене; смяна на бутилката на модел, в дизайна на който е предвиден специален пръстен за преминаване на въздуха; и изправено положение на детето за няколко минути след хранене.

Промените в изпражненията могат да бъдат причинени просто от промяна в диетата и са временни. Но изпражненията по-често 3 пъти на ден, съдържащи бели бучки неразградена храна, продължаващи повече от три дни - причина да посетите лекар, за да избегнете дехидратация.

Запекът също причинява големи неудобства на бебето. Ако това е еднократно явление, можете да използвате лекарства, които са допустими от раждането (например Microlax) или да включите повече течност в диетата на бебето, включително специални напитки за втечняване на изпражненията (например вода от стафиди).

Подходящ или не


Храносмилателните проблеми могат да показват, че формулата не е подходяща за детето.

Родителите може да се интересуват от въпроса как да определят, че продуктът, който се въвежда в диетата на детето, е подходящ за него. Това може да се посочи със следните знаци:

 • няма проблеми с храносмилателната система - детето задържа нормални изпражнения, редовни, консистенцията и цветът са познати;
 • кожата има нормален външен вид, няма обриви;
 • детето има отличен апетит;
 • наддаването на тегло съответства на възрастта на малкото дете;
 • бебето остава активно, то е в отлично настроение.

Има редица признаци, при появата на които трябва да подозирате, че използваният продукт не е подходящ за бебето:

 • различни прояви на алергии;
 • промени в процеса на храносмилане - регургитация, диария, колики, запек;
 • промени в поведението - намалена активност, проблеми със съня;
 • недостатъчно наддаване на тегло.
 1. Промени по време на движението на червата:
 • бебето има дефекация по-често от три пъти на ден - има диария;
 • ако детето има дефекация веднъж дневно или по-рядко - запек;
 • ако в изпражненията има лигавица или бучки, това показва липсата на окончателно смилане на храната.

Всичко това предполага, че бебето има проблеми с процеса на храносмилане. Но не бързайте да променяте диетата. Трябва да се помни, че смяната на продукта ще бъде стресираща за тялото на детето. Възможно е такава реакция да се наблюдава при въвеждането на нов продукт и все пак да се подобри сама. Следователно можете да продължите да храните детето с тази смес още един ден, докато тревожните симптоми продължават, консултирайте се с лекар, който ще постави правилната диагноза и ще помогне при избора на различна смес, ако е необходимо..

 1. Колики. Ако бебето започне да се държи неспокойно, след ядене крещи, притиска краката си към корема, дърпа ги, има подуване и къркорене, настъпват чревни колики. Трябва обаче да се има предвид, че причината за тяхното възникване може да се крие в нещо друго, а не само в неправилния подбор на сместа. Така че най-често това е резултат от поглъщането на излишния въздух. Ако сте убедени, че процесът на хранене отговаря на всички правила и коликите не отиват никъде, трябва да се консултирате с лекар, който вече ще ви каже дали трябва да замените сместа.
 2. Регургитация. Може да е резултат от поглъщане на въздух по време на хранене. Буквално няколко минути след храненето въздухът се издухва заедно с остатъците от храна. Ето защо се препоръчва детето да се държи в "колона", след като е яло. Но ако бебето започне да повръща обилно и често, е необходимо да се консултирате с лекар. Възможно е специалист да предпише лекарствена смес.
 3. Липса на тегло. Трябва да се има предвид, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, обикновено напълняват по-бързо от връстниците си при кърмене. Ако имате ситуация, когато бебето консумира цялата смес, която му давате, но в същото време не наддава, тогава храната не може да се усвоява нормално. В този случай ще трябва да замените продукта със специализиран. Кой - специалистът ще каже.
 4. При наличие на алергична реакция може да се появи обрив или зачервяване на която и да е част от тялото на малкото дете, което със сигурност ще причини значителен дискомфорт на детето. Такава реакция може да възникне на протеини от краве мляко. Важно е обаче да се уверите, че именно сместа причинява алергията, необходимо е да се изключи възможността за контактен дерматит, алергична реакция към лекарства. Ето защо е по-добре да потърсите помощ от специалист. Ако е необходимо, лекарят ще превключи малкото дете на хипоалергенна храна.

Препоръки

 • Когато избирате заместител на кърмата, консултирайте се с местния педиатър, а не във форумите. Доста бебета, хранени с адаптирано мляко, са преминали през лекаря, за да знаят коя адаптация е най-подходяща за вашето бебе. Той ще вземе предвид анамнезата на бебето и ще избере перфектния продукт, който може не само да насити детето, но и да коригира работата на неговите системи.
 • Обърнете внимание на етикетите върху кутии и кутии, посочващи възрастовия диапазон на малките потребители на изкуствени формули.
 • Въведете нов продукт в диетата на бебето плавно, по 30 мл.
 • Не давайте на бебето никакви адаптирани храни, останали от предишно хранене. Бебешката храна винаги трябва да е прясна.
 • Разредете продукта с топла вода строго в съответствие с дозировката.

Лечебни смеси


Ако имате определени здравословни проблеми, Вашият лекар може да Ви предпише специализирана смес

Възможно е лекар да предпише определена смес по медицински причини. Важно е да се вслушате в мнението на лекаря и да купите точно такъв продукт. Има такива възможности за смеси, в зависимост от техните лечебни свойства:

 • хипоалергичен - предписва се, ако детето страда от хранителни алергии;
 • обогатено с желязо - ако детето е диагностицирано с анемия;
 • антирефлукс - в ситуация, в която бебето често изплюва;
 • ферментирало мляко - ако е необходимо за нормализиране на функционирането на червата;
 • със съдържание на нишесте - ако малкото дете има диария;
 • с пребиотик - за нормализиране на чревната микрофлора;
 • с нуклеотидно съдържание - ако бебето не наддава;
 • без лактоза - в случаи на непоносимост към лактоза;
 • ниско съдържание на мазнини - ако имате проблеми с храносмилането;
 • смеси за недоносени бебета.

Хранителна алергия


След хранене кожата на бебето се покрива с обрив, появява се кашлица и хрема. Обривът може да се види по лицето, главата и други части на тялото. В някои тежки случаи може да се появи уртикария. Така се проявява алергичната реакция към сместа. Ето защо, когато повивате бебето, трябва внимателно да проучите кожата му..
Във всеки случай, ако се появят алергични реакции, това е знак, че тялото на новороденото не харесва предложената новост в храната. Педиатрите съветват да се наблюдава реакцията на бебето към нов тип смес в продължение на 72 часа. Ако тялото се адаптира към иновацията, тогава обривът, сърбежът по кожата изчезват. Ако симптомите продължават, е необходимо да се проучи съставът на сместа и да се избере следващата, така че тези компоненти да не се появят в новата. Ето защо, не забравяйте да се свържете с педиатричната консултация с педиатър за съвет..

Възможни грешки


Храненето, което не е подходящо за възрастта, може да доведе до здравословни проблеми. И не че сместа не пасва

Сместа може да не е подходяща за детето поради факта, че майката е направила определени грешки, когато е влизала в нея.

 1. Липса на спазване на графика на хранене. Например, една жена може да дава на бебето си адаптирано мляко твърде често, което причинява храносмилателно разстройство..
 2. Редовни, неразумни преходи от една смес към друга.
 3. Смяна на сместа при първата незначителна смяна на изпражненията.
 4. Използването на ферментирали млечни смеси без ограничения.
 5. Смяна на адаптирания продукт с краве мляко.
 6. Прекомерна топлинна обработка на сместа.
 7. Прехвърляне на дете към смес от медицински цели по собствена инициатива.
 8. Неспазване на препоръките за приготвяне на сместа.

Сега знаете какви са симптомите, ако сместа не се побира. Родителите трябва да бъдат подготвени за такъв феномен, тъй като изкуственият продукт не е естествен, детето може да има някои характерни прояви. Но трябва да се има предвид, че всяко бебе има индивидуални характеристики и може да реагира различно на прехода към нова смес. Не забравяйте, че отрицателната реакция може да бъде незабавна и няма да изисква промяна в диетата..

Наблюдаваме състоянието на бебето

Педиатърът ще ви помогне да изберете оптималната смес за вашето дете. Освен това жената трябва внимателно да наблюдава здравето на детето си. Сместа не е подходяща и спешно изисква подмяна, ако:

o бебето има алергия (може да се прояви в уртикария, зачервяване на кожата, понякога хрема, кашлица);

o бебето не спи добре, капризно е през нощта (може да има проблеми с усвояването на сместа, с работата на храносмилателния тракт);

o детето е раздразнено, тревожно дори през деня;

o няма наддаване на тегло, или бебето напълнява, но не е достатъчно;

o нарушения на изпражненията (може да са диария, запек или бели петна в изпражненията).

И обратно, смес е чудесна за дете, ако:

o няма алергии, кожата е в добро състояние;

o спокоен сън, в рамките на времевата рамка;

o детето има добър апетит, играе с удоволствие, развива се;

o бебето наддава добре;

o еднородно, редовно столче.

Ако поне един от изброените показатели не съответства на нормата, сместа не е подходяща за детето, трябва спешно да се промени. Как най-добре да направите това, за да не навредите на бебето си още повече?