Бременните жени с нетърпение чакат корема да падне. Този знак се счита за един от най-надеждните признаци за непосредствения подход на раждането. Как се случва понижаването, защо се случва и как да разберем, че стомахът е спаднал, ще разкажем в тази статия.

Какво се случва?

Това, което жените наричат ​​абдоминален пролапс, в медицината се нарича формиране на плода. С други думи, в определен момент от корема на бременната жена бебето започва да заема позиция, която ще му улесни максимално преминаването през родовия канал. Механизмът на формиране на плода се определя от самата природа. Обикновено започва в средата на третия триместър, заедно с мащабната подготовка на женското тяло за раждане..

За бебето процесът на раждане не е по-лесна задача, отколкото за майка му. Предстои му труден път и затова природата предварително се е погрижила бебето да е готово за него. Формирането на плода се крие във факта, че главата на бебето, ако е в цефалното предлежание, е плътно притисната към изхода към малкия таз. От тази позиция за него ще бъде най-удобно да се роди, когато шийката на матката се отвори напълно по време на контракциите.

По време на раждането движенията на бебето също ще се подчиняват на биомеханизмите на труда. Той ще завърти главата точно, колкото е необходимо, за да премине през родовия канал и да не си навреди. Биомеханизмите на раждането също са замислени и осъществявани от самата природа..

През дългите месеци на бременността плодът расте, превръщайки се от ембрион в истински, но все още малък човек. Заедно с него матката расте, като осигурява на трохите достатъчно място за развитие. За три тримесечия матката на жената нараства 500 пъти в сравнение с първоначалния си размер. Лекарят редовно измерва височината на очното дъно на матката - така нареченият индикатор за VSDM.

При интензивен растеж детето се издига нагоре, така че VSDM расте от седмица на седмица. И само на по-късна дата лекарят може да насочи вниманието на бъдещата майка към факта, че този показател е замръзнал и след това е намалял. Това означава, че плодът е осъществен. От горната си позиция бебето се качи надолу, подготвено за раждане.

Когато се случи?

Трудно е да се каже точно какви сигнали получава бебето, за да започне пътуването надолу. Смята се, че формирането на плода е неговата реакция на промени в хормоналния фон на майката. С кръв през плацентата бебето започва да получава качествено различен състав на хормони. С наближаването на труда производството на хормона прогестерон при жената намалява, което е отговорно за поддържането на бременността още от първия ден..

Той се заменя с окситоцин, който се произвежда от плацентата и хипофизата, а концентрацията на естроген се увеличава. Промените се извършват и в маточната тъкан, която все още е жилището на детето - нейните структурни клетки, миоцитите, започват да произвеждат повече от специален протеин, актомиозин, който ще позволи на клетките на матката да се свиват и разтягат по време на процеса на контракции и опити.

Улавяйки всички тези промени, тялото на детето интуитивно разбира, че е време то да се подготви. Скоро всичко ще се промени. Когато това се случи, това зависи от много фактори - от това колко навреме протичат подготвителните процеси в тялото на майката, колко раждания е имала жената преди това, в какво състояние са мускулите на матката и корема. При първородните жени коремът обикновено пада по-рано - около 2-4 седмици преди раждането, понякога дори по-рано. При многоплодните формирането на плода се случва почти преди самото раждане - след седмица или няколко дни. Акушерите са добре запознати с примери, когато коремът при второто или третото раждане пада само с появата на родилни болки.

Намаляването на бебето в матката и самата матка след 36 седмици по време на първата бременност се счита за оптимално. Ако образуването на плода се случи преди това време, лекарят може да подозира заплахата от преждевременно раждане..

За всички категории родилки не трябва да се пренебрегва такова състояние - жената трябва да бъде взета под специален контрол, за да се предприемат, ако е необходимо, мерки за предотвратяване на раждането на дете преждевременно, ако е възможно.

Посочените периоди са само осреднени, средностатистически. Те не могат да бъдат ръководство за действие за всички жени в „позиция“. Реалният срок за намаляване на корема на бъдещата майка може да настъпи по-късно или по-рано, тъй като всички жени са различни. Те имат различни размери на таза, плода, различна конституция на тялото и състоянието на мускулната тъкан. Освен това детето не винаги е в главна форма, въпреки че в преобладаващото мнозинство от случаите наистина е разположено по този начин.

Диагностични признаци, усещания

Да се ​​установи, че е настъпил пролапс, не е толкова трудно, колкото изглежда за бременните жени, особено за тези, които все още нямат майчинство и очакват раждането на първото си дете. Визуалните знаци могат да бъдат забележими не само за самата жена, но и за всички около нея. Коремът променя формата си: ако по-рано приличаше повече на баскетболна топка, тогава след като плодът стане по-скоро торпедна пъпеш или топка за ръгби, матката става по-овална.

Възможно е да се определи дали коремният пролапс е настъпил, като внимателно изучите собствената си фигура в огледалото. Задачата значително се улеснява от модата от последните години - да се направи селфи на корема в огледалото на различни етапи от бременността. Така че бъдещите майки проследяват темповете на растеж на корема си и водят един вид фоторепортаж. След формирането на плода формата на корема ще бъде поразително различна, а самият стомах ще изглежда по-малък по размер..

Измервателна лента също ще дойде на помощ на бъдещата майка. Може да се използва за измерване на височината на очното дъно на матката - това е най-високата точка, почти под гърдата. След понижаване на корема тези стойности стават по-малко от седмица по-рано. Можете да научите за предишните стойности на VSDM от обменната карта, този показател се измерва при всяка среща с лекар и се въвежда там.

Можете също така да тествате вашите предположения с прост ръчен тест. За него жената се нуждае само от собствената си длан. Ако се побира между дъното на матката и долната линия на млечните жлези, стомахът е спаднал и няма съмнение за това.

Възможно е да се досетите за формирането на плода чрез редица промени в благосъстоянието. В по-късните етапи голяма матка с бебе, плацента, която тежи около 500 грама, с водите, затворени във феталния пикочен мехур, заема почти цялото пространство на коремната кухина. В резултат на това вътрешните органи, които обикновено са били разположени там доста удобно, започват да изпитват значителни неудобства..

Коремната кухина, за разлика от матката, не се увеличава или разширява по време на бременността на бебето. Следователно властите трябва да направят място. Чревните бримки се изстискват, поради което жената се измъчва от запек, понякога преминаващ в диария, натрупване на чревни газове. Матката притиска стомаха отдолу, което води до рефлукс на стомашен сок в хранопровода в обратна посока. Поради това се развива оригване и киселини..

Отива и към пикочния мехур, панкреаса и жлъчния мехур. Жената се измъчва от често уриниране, оттокът на жлъчката е нарушен. Матката притиска диафрагмата и това се превръща в причина за развитието на задух и тежко дишане, дори при най-малката физическа активност или разходка.

След пропуск една жена изпитва облекчение в буквалния и преносния смисъл на думата. За нея е по-лесно да стане от леглото, възстановява се работата на много органи, които са компресирани от голямата матка в продължение на няколко седмици.

По този начин признаците за формиране на плода в матката включват някои промени в здравословното състояние и усещането.

 • Диафрагмата се освобождава - нормалното дишане се възстановява. Жената отново получава възможност да диша дълбоко. Задухът изобщо не изчезва, тъй като е частично свързан с натрупаното тегло, но става по-малко забележим.
 • Ребрата, които донякъде се „разминаха“ поради аномалии на вътрекоремно налягане, престават да болят болезнено. С пролапса на матката детето вече не чука по ребрата с крака, както е било преди, а активността се проявява главно в долната част на корема, самите движения стават по-остри и по-малко болезнени за бъдещата майка.
 • Единственият орган, който не става по-лесен, е пикочният мехур. Налягането на низходящата матка върху нея се увеличава, позивите за уриниране се увеличават, зачестяват.
 • Симфизитът може да се появи за първи път или неговият ход може да се влоши - появяват се болки в срамната артикулация, които се увеличават с промяна в положението на тялото, при ходене.
 • Запекът се засилва и те вече не са свързани с диетата на бъдещата майка - чревните бримки продължават да страдат от неудобства.
 • Походката става още по-неудобна и става все по-трудно да се ходи.

Доста често, едновременно с пролапс, тренировъчните контракции се засилват - кратки и нередовни контракции на матката. Коремът става „камък“, но когато положението на тялото се промени, при вземането на топъл душ, таблетките No-Shpy, такива контракции бързо преминават, матката се отпуска. Подобни контракции не показват началото на раждането, както и формирането на плода..

Ако стомахът е спаднал, няма нужда да ходите в болница. Раждането може да започне след няколко дни или след месец.

Ако не се получи пропуск

На женските форуми и в лекарските кабинети често можете да чуете въпроса какво да правите, ако стомахът ви не е спаднал. Означава ли това, че моментът на започване на раждането се отлага, може ли раждането да започне, ако коремът не е спаднал?

Нито един от медицинските акушерски наръчници не казва, че коремът на бременна жена задължително потъва. Има ситуации, при които пролапсът изобщо не настъпва, но раждането започва на очакваната дата или дори малко по-рано. Няма твърда закономерност между формирането на плода в матката в "изходно" положение и колко остава преди раждането..

Може да има няколко обстоятелства, при които коремът обикновено не се спуска преди раждането..

Жена носи многоплодна бременност. Ако в матката има две или три бебета, за тях е физически трудно да се спуснат до изхода от коремната кухина в малкия таз. Вариантът на лек пропуск, почти неразличим визуално, е допустим само ако жената носи близнаци, единият от които е разположен над изхода с главата надолу. Ако близнаците са идентични, разположени вътре в един фетален пикочен мехур, пролапсът изобщо не се случва.

 • Жената е диагностицирана с полихидрамнион. Излишъкът от околоплодна течност във феталния пикочен мехур прави матката по-голяма по размер и следователно бебето може и да не слезе надолу, или ще бъде почти незабележимо за бъдещата майка.
 • Бременна жена носи голямо или гигантско бебе. Предполагаемото тегло на детето, според ултразвук, надвишава 4 килограма или се доближава до 5 килограма. За такъв герой ще бъде трудно да притисне главата си към изхода в малкия таз.
 • Детето заема ненормално положение в маточната кухина. Той седи на свещеника, лежи косо или напречно. Ако плодът не се е обърнал преди 34-35 седмици, не трябва да очаквате това да се случи - шансовете са оскъдни. При бременност с необичайно предлежание най-често се препоръчва планирано цезарово сечение и следователно времето на коремен пролапс няма значение. Самият стомах по време на такава бременност не пада по физиологични причини..

Внимателното наблюдение на собственото ви състояние ще ви помогне да не пропуснете момента на започване на раждането. Независимо от формирането на плода или неговото отсъствие, жената може да покаже други признаци на наближаващо раждане - безсъние, диария, желеобразни лигавични отделяния от гениталиите (признак на изтичане на слуз), повишени контракции на тренировката, тревожност и повишена тревожност, промени в настроението. Обективният признак е съзряването на шийката на матката.

Какво да правите след отпадане

Често жените се чудят дали трябва да се държат по различен начин, след като бебето падне. Лекарството няма специални препоръки за този случай. Просто трябва да запомните, че това явление е признак за скорошно раждане и затова си струва да направите няколко неща..

 • Докладвайте наблюденията си на лекаря в антенаталната клиника.
 • Проверете дали всички необходими документи и вещи са опаковани в чанта, предназначена за хоспитализация в родилно заведение.
 • Вземете всички мерки, за да получите възможно най-добрия сън - раждането не е далеч, жената трябва да натрупа сила. При безсъние, попитайте Вашия лекар за леко успокоително, което да Ви помогне да заспите.
 • Купете пакет от специални урологични подложки - след пропуск жените често страдат от неконтролирано изтичане на урина поради натиск върху пикочния мехур. Такива „течове“ могат да възникнат при смях, кашляне, кихане, а също и при малко физическо натоварване. Също така става много трудно да издържите по пътя към тоалетната и затова урологичните подложки ще помогнат да се избегнат неприятни моменти.
 • След излизане на лигавицата - не се мийте във ваната, не посещавайте басейна и не живейте сексуално.
 • Продължете внимателно да броите движенията на плода всеки ден, ако се открият проблеми, незабавно се консултирайте с лекар.

За информация как да разберете, че коремът е потънал преди раждането и други предшественици на раждането, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как да разберем, че стомахът е спаднал преди раждането?

Увисналият стомах е доказателство, че детето вече се стреми да излезе, главата му навлиза в тазовата област. Коремът ви става по-малко подвижен, тъй като няма достатъчно място за активни действия.

Пролапсът на корема преди раждането е естествен процес. Бременността е към своя край и много скоро ще има среща между майка и бебе. Гинекологът по време на срещата ще ви информира дали стомахът вече е спаднал. При всеки преглед лекарят измерва височината на матката. Лекарят ще даде необходимите препоръки. Но самата жена може да определи дали коремът й е спаднал, според някои симптоми:

 1. Ако преди това сте страдали от киселини, тя изчезва.
 2. Отпуснатият корем започва да оказва по-голям натиск върху пикочния мехур, така че желанието за уриниране се появява по-често.
 3. Дишането става много по-лесно.
 4. Жената може да отслабне с 1 до 3 кг тегло.
 5. Хлапето е по-малко активно в стомаха.
 6. Плодът става голям.
 7. Стомахът приема продълговата форма.
 8. Може да се усетят фалшиви контракции.
 9. Походката на жената става като че ли се бърка.
 10. Може да се усети болка в кръста.

Как изглежда изпуснат корем??

Коремът, който вече е потънал, е предсказател за скорошно раждане. Някой след месец, някой след половин месец ще има дългоочаквано събитие.

Важно е да се придържате към следните препоръки през последните седмици:

 1. За профилактика на оточни състояния, в края на бременността, на жените се препоръчва да си почиват, легнали 2-3 пъти на ден в продължение на половин час.
 2. Нощният сън трябва да продължи поне 8-9 часа.
 3. Препоръчително е да се къпете ежедневно. Трябва да се избягват горещи вани и бани, за да не се провокира преждевременно раждане.
 4. Посетете зъболекар, подредете зъбите си в ред.
 5. Избягвайте дългите разходки.
 6. Почивайте повече, не преуморявайте, не вдигайте тежести.
 7. По-добре е шофьор да стане пътник.
 8. Полетите със самолет са противопоказани, тъй като раждането на борда не е най-приятната последица от такова пътуване.
 9. Подгответе чанта за болницата. Пригответе всичко необходимо, за да не бягате и да опаковате багажа си, когато контракциите вече са започнали.
 10. Не яжте тежки, мазни храни и не преяждайте. През последния месец, когато стомахът вече е спаднал, е нежелателно да наддавате.
Жената преди раждането няма нужда да бъде нервна, притеснена, притеснена. Настройте се на положителен резултат от раждането, бъдете спокойни. Съвсем скоро бебето, което е било под сърцето ви, ще хърка спокойно в ръцете ви..

Необходимо ли е да свалите стомаха преди раждането и как да разберете, че това се е случило

Жените, които очакват първото си дете, се притесняват дали коремът им задължително трябва да слезе надолу преди раждането. Те изучават съответната литература, питат приятелите си. До края на бременността детето вече е пораснало много, има много малко място за движение. Ако майка, която очаква бебе, има корем, който променя позицията или формата си, се смята, че скоро малък човек ще се появи за радост на мнозина.

Как да разберем, че коремът на първородния е спаднал

Ако плодът е малък, то дори в края на бременността има достатъчно място за неговото активно движение. При такива условия е почти незабележимо коремът да е станал по-нисък. Обикновено повърхността му става по-твърда. Колко време преди раждането коремът спада надолу се обяснява с различни причини, конституцията на жената, хода на бременността.

Защо се случва

Детето се стреми да срещне света, премества се в района, където му е удобно. Когато плодът е в тазовите кости, това означава, че е готов за раждане. В зависимост от това как бебето лежи, близо до входа има глава или дупе. Тялото на майката обикновено също е на етап готовност. Освен това могат да се появят други предвестници на неизбежна доставка..

Жена, която се готви да стане майка, трябва да бъде нащрек

Обикновено излиза лигавица. Може да се появи веднага под формата на забележим съсирек или да се откроява на малки части. Случва се напускането му да остане незабелязано. Амниотичната течност може да се спука.

Винаги ли винаги слиза

Бъдещата майка може да не открие факта, че коремът ще промени формата си. Ето защо сред родилките има увереност, че коремът остава на първоначалното си място до раждането на детето. Когато коремът спадне преди раждането при първородни, благосъстоянието се подобрява:

 • дишането е много по-лесно;
 • задухът изчезва;
 • киселините изчезват.

Плодът, разположен в матката, не компресира близките органи, особено стомаха. Следователно храносмилането се подобрява. Инвалидизиращата киселина отшумява внезапно. Обикновено тя създава проблеми за повече от един месец. Следователно нейното изчезване е невероятно щастливо.

Тренировките могат да започнат. Те се различават от реалните по това, че се появяват на различни интервали. Няма шаблон или последователност. Ако контракциите започнат да се появяват след същия период от време и той постепенно намалява, това означава, че няма много време за чакане. Бебето е готово да се роди.

Контракциите могат да ви притесняват на всеки половин час или веднага да се появят на интервали от 5-7 минути. Основното е, че времето между усещанията за болка е едно и също..

Контракции - първи етап на раждането

Колко време преди доставката се случва?

Чакането на бебе е пълно със съспенс. Колко време ще отнеме раждането, ако стомахът е спаднал, притеснява всички. Когато се присъединят други предвестници, това означава, че няма много какво да се чака.

Коремът често се спуска предварително, но колко седмици преди раждането протича процесът зависи от няколко фактора. Те включват:

 • конституционни характеристики на жената;
 • дъщерни параметри;
 • ред за раждане.

Необходимо е да се избягват разочарования и вълнения по време на редиците. С настъпването на контракциите трябва да се съберете и да установите дишане. Всичко ще мине бързо и безболезнено, ако запазите спокойствие..

Колко дни или седмици преди раждането коремът потъва, определено е невъзможно да се отговори. Промените могат да изпреварят месец преди раждането на бебето. Възможна по-ранна промяна на позицията или по-късно. Разликата в термините се обяснява със състоянието на плода, родилката, тена.

Процесът е неизбежен, но може да се случи незабелязано.

Как се получава пропуск

Ако бебето е готово да се срещне с роднини, то се стреми към удобна поза, почивайки с главата надолу, по-рядко с плячката си. В резултат на това дъното на матката се движи надолу, което провокира намаляване на корема. Спуска се до раждане, колко преди началото на контракциите започва процесът, не е известно предварително. Може да се движи надолу много бавно.

Гинекологът ще ви каже как да разберете, че стомахът е спаднал преди раждането. При преглед той наблюдава матката, а именно измерва височината на дъното ѝ. Всеки път е необходимо да се измери този показател. През цялата бременност стойността му постепенно се увеличава. На 34-37 седмици най-често се регистрира скок, показващ намаляване на стойността на показателя.

Как изглежда

Опитните жени, които са родили, ще ви помогнат да обяснят как изглежда корема преди раждането. За тези, на които им предстои първото раждане в живота, всяка промяна е тревожна. Затова те често се притесняват как да разберат дали коремът е спаднал преди раждането. Лесно се визуализира при майки:

 • с тесен таз;
 • очаква близнаци или тризнаци.

С други характеристики коремният пролапс преди раждането при първородните остава незабелязан. Обикновено се визуализира талията, която преди това е била скрита от кръгъл корем. Хълбоците стават по-широки, това също се вижда ясно. Когато тялото е подготвено за раждане и бебето е в удобно положение, бъдещата майка отслабва с няколко килограма.

Преди да роди, увисналият корем губи своята кръгла форма и прилича на круша.

За да се изчисли дали стомахът остава в първоначалното си положение или е имало движение, ще помогне длан, събрана в юмрук. Ако за него има достатъчно място до сандъка, значи всичко вече се е случило. Коремът се раздвижи. Положението на пъпа, посоката, в която изглежда, също се променя. Преди това тя е била разположена хоризонтално, след като е спусната надолу. За да видите това, трябва да се изправите изправени и да се обърнете настрани към огледалото. Колкото по-малко е детето, толкова по-забележими са настъпилите промени. Ако плодът е голям, тогава може да не го видите. Познаването с тези методи ще ви избави от въпроса как да определите, че стомахът е паднал преди раждането..

Има ли някакви особености при спускане на корема при многороден

Пролапсът на корема преди раждането при многороден често не се случва предварително, но зависи и от телосложението на майката. Пълното изграждане не ви позволява да виждате промени.

Второто раждане изобщо не е подобно на първото, всичко се случва много по-бързо, следователно признаците се проявяват преди самия процес. Основната причина е отслабването на мускулите на перитонеума, в резултат на първото раждане. Когато коремът падне преди раждането в многоплоден, това означава, че скоро бебето ще бъде в обятията на майката, оставащото време може да се измери с часове.

В този случай имате нужда от:

 • ходете, не си лягайте;
 • застанете под душа.

Това ще намали болката при контракциите, ще се отпусне и успокои. Вторите раждания са по-бързи от първите. Когато стомахът е потънал, колко време да ражда, зависи от трудовата активност на бъдещата майка, активността на контракциите. Ако не се изисква допълнителна стимулация, всичко върви естествено, бебето скоро ще се срещне с майка си.

Как да разберете дали коремът ви вече е спаднал преди раждането

Бременността е към своя край и след няколко седмици бебето ще види света. Има много забележими промени в тялото и външния вид на бъдещата майка. Една от последните визуални промени е пролапсът на корема при бременна жена. Това е първият признак, че времето на труда наближава. Плодът се спуска с главата надолу, опира раменете си в долната част на матката. Средно матката през този период намалява с 5 cm.

Признаци, че коремът вече е спаднал преди раждането

Малко жени могат да определят, че той вече е потънал и остава много малко до самото раждане. Почти всички бременни жени са озадачени от въпроса: как да разберат, че коремът е спаднал преди раждането.

За да откриете пролапс, не е нужно да пренебрегвате следните симптоми:

 • Няма киселини. Матката потъна и вече не притиска толкова много стомаха.
 • Жената посещава тоалетната много по-често от преди. Това се случва, защото отпуснатият стомах започна да притиска повече върху пикочния мехур.
 • Разликата между корема и бюста се е увеличила: лесно можете да поставите дланта си между тях.
 • Възможно е да се разбере, че стомахът е потънал силно преди раждането чрез улесняване на дишането. Задухът често притеснява бременните жени през последните месеци. След пропуск състоянието се подобрява значително.
 • Загуба на тегло е възможна. Може да се наблюдава загуба на тегло от 1,5 до 3 кг.
 • Интензивността на движенията на плода намалява, тъй като пространството става все по-малко.
 • Има леко бяло отделяне, което може да се сравни с млечница. Те могат да бъдат причинени от повишен тонус на матката. Ако изхвърлянето е розово или кафяво, тогава трябва спешно да се консултирате с лекар..
 • Чувства, че плодът значително се е увеличил.
 • Преди раждането формата на корема се променя, той става по-издължен.
 • Също така е възможно да се разбере, че стомахът е спаднал точно преди раждането, благодарение на тренировъчни битки. Те показват подготовката на тялото за раждане. Този процес се счита за нормален, ако контракциите са нередовни, безболезнени и мимолетни..
 • Веднага след като коремът потъне, понякога се появяват такива неприятни прояви като лека дърпаща болка в долната част на гърба, промяна в изпражненията, поради промяна в центъра на тежестта става трудно да се ходи.

Понякога коремът пада, за да може да се види с просто око. Причините за това могат да бъдат слаби коремни мускули (те вече не могат да оправят плода, който се е увеличил и е активен), тесен таз, многоплодна бременност.

Когато коремът падне?

Периодът на пролапс преди раждането е различен за всяка жена и зависи от нейните физиологични характеристики. Най-често това се влияе от силата на коремните мускули, структурните особености на таза, броя на плодовете и тяхното положение. Времето на коремен пролапс се различава при първородните и при тези, които ще раждат отново.

Пролапс на корема при първородни

При жените, които стават майки за първи път, той намалява по-рано. Това може да се случи на 8-ия месец. Не трябва да се страхувате от такъв ранен пролапс, това далеч не е признак за преждевременно раждане на бебе. Основното е, че това не се случва преди 35-та седмица. Спускането също не трябва да бъде придружено от силна болка..

Пролапс в многороден

При тези, които раждат отново, тя може да спадне 2-3 дни преди раждането или няколко часа преди раждането на бебето, което е много по-късно, отколкото при първото раждане. В повечето случаи късният пролапс не засяга процеса на раждане..

Може ли коремът изобщо да не пада надолу??

В редки случаи очакваната дата на падежа е близо и коремът все още не е спаднал. Ако няма други неприятни симптоми, тогава не трябва да се притеснявате твърде много за това. Това може да се случи до час преди доставката. Коремът може изобщо да не спадне. Това често се наблюдава при тези, които носят близнаци, голямо бебе или ако коремните мускули на жената са слаби.

Какви са действията на бъдещата майка?

Съвети за майки, които забелязват увиснал корем.

 1. След като коремът е спаднал, най-добре е да се свържете с вашия гинеколог. Той точно ще определи колко близо е датата на раждане (ако се появят допълнителни симптоми, не забравяйте да му кажете за това), дали това се е случило рано, има ли някакви патологии.
 2. Стомахът потъна преди раждането - не изпадайте в паника и не се навивайте. По-добре е да мислите позитивно и да правите нещо полезно: гледайте неща за бебето или количка, организирайте детска стая.
 3. Обърнете внимание на приема на храна и режима на пиене през последните седмици. През този период храната трябва да е лека, без мазна и тежка храна, увеличавайте количеството зеленчуци и плодове в диетата. Можете да правите леки упражнения, за да улесните процеса на раждане. В същото време, преди раждането, няма спорт и физическа активност.

Ако коремът ви е спаднал няколко седмици или дни преди появата на бебето, не се паникьосвайте - това е естествен процес, ако не се изразява със силна болка. Просто трябва да слушате навреме сигналите, които тялото изпраща.

Как да разберем по време на бременност, че стомахът е спаднал преди раждането: коя седмица настъпва пролапсът, кога да се роди?

В очакване на раждането на бебе, бъдещите майки са много притеснени и се интересуват от всичко, което им се случва. Един от признаците на наближаващия момент на раждане е пролапсът на корема, в медицината това състояние се нарича формиране на плода. Колко време отнема и колко време е необходимо на бъдещата майка да чака срещата с бебето? Как ще изглежда стомахът и какво чувства жената в този момент?

Процесът на понижаване на корема при бременни жени преди раждането

По време на бременност промените в тялото на бъдещата майка се случват постоянно: хормоналният фон се променя, ембрионът расте и се развива. Промените са особено забележими в ранните и късните периоди. Защо коремът потъва и какво означава това?

Защо се случва това?

Защо се случва това?

Основната причина е растежът на детето. Бебето достига такъв размер, че коремът не може да остане в първоначалното си състояние. Детето става тясно, не може активно да се движи и започва да се преобръща, спускайки главата си към таза. Дъното на матката се спуска надолу, в резултат на което коремът пада.

Основни функции

Чувствата и външният вид на жената свидетелстват за пролапс на корема. Началото на този процес може да се определи от следните симптоми:

 • бременната жена забелязва, че няма киселини в стомаха - това се дължи на факта, че матката спира да притиска стомаха;
 • дишането, в сравнение с бременността през 2-ри триместър, става по-лесно;
 • появява се обилно белезникаво отделяне, което показва повишен тонус на матката;
 • поради натиска на низходящата матка върху пикочния мехур, уринирането става по-често, жената трябва да стане, за да използва тоалетната дори през нощта;
 • изпражненията стават чести и изпражненията стават меки, запекът изчезва;
 • детето се държи спокойно поради липсата на свободно пространство за движение (за повече подробности в статията: как се държи плодът в последните дни преди раждането?);
 • увеличаването на феталния натиск върху пубиса причинява болка при седене, бременната жена ходи, бърка от една страна на друга, възможен е дискомфорт в долната част на гърба.

Как изглежда коремът??

Многородните ще могат лесно да разберат, че коремът е спаднал, но откъде знаете за тези, които стават майка за първи път? Жената трябва да сложи ръка на тялото между стомаха и гърдите - ако се побере, значи е настъпил пролапс. Освен това може да се определи чрез знаци:

 • стомахът променя формата си и се разтяга, висящ малко под тазовата линия;
 • изглежда тежък и много твърд;
 • някои жени развиват допълнителни стрии;
 • спуснато коремче е сходна по форма с елипса или круша;
 • пъпът изпъква (препоръчваме да прочетете: защо пъпът изпъква по време на бременност?).

Как изглежда коремчето преди и след увисването, може да се види на снимката. Въпреки всички очевидни признаци, специалистът трябва да определи дали бебето се е обърнало. Ако това не се случи, лекарят ще ви каже как да накарате детето да заеме правилната позиция. Понякога жената може дори да не обърне внимание на факта, че стомахът й е паднал, но във всеки случай здравето й ще се подобри..

Оптимално време за пропуск

Невъзможно е да се отговори точно на въпроса колко седмици преди началото на раждането коремът ще слезе. Това се влияе от различни фактори:

 • броят на ражданията при жената;
 • структурни характеристики на таза;
 • позиция на бебето;
 • възраст, фитнес и здраве;
 • тегло и брой деца (колкото по-голямо е теглото на плода, толкова по-бързо протича процесът).

Ако този процес започне след 35 седмици от бременността, това се счита за нормално. Ако коремът потъна по-рано и жената се притеснява от дърпане на болезнени усещания в долната част на корема - това показва възможността за преждевременно раждане. Необходимо е да се обадите на екипа на линейката, в болницата може да бъде предложена жена да отиде да спаси.

Според статистиката по време на първата бременност коремът пада на 36-37 седмици. При многоплодни - не по-рано от 38-39 седмици.

Колко време за раждане?

По-близо до 38-40 седмици жената започва периодични контракции на матката, а стомахът в тези моменти се превръща в камък за няколко минути - това са „фалшиви контракции“. По този начин тялото се подготвя за труден и продължителен физиологичен процес. Когато остават само няколко часа преди раждането, жената забелязва следните симптоми:

 • розово отделяне;
 • изхвърляне на лигавицата (за повече подробности в статията: как изглежда лигавицата преди раждането: снимка);
 • болка в сакрума.

С такива симптоми трябва незабавно да отидете в болницата - лекарят ще изпрати родилката в болницата.

Какво да правите, когато стомахът ви е надолу?

Ако коремът е надолу, идва момент, в който жената трябва да си събере нещата, за да може в случай на контракции бързо да се ориентира и да бъде готова за пътуване до болницата. Препоръчително е да информирате гинеколога за случилото се: ако остане много време преди очакваната дата на раждането, лекарят ще провери шийката на матката, може да предпише допълнително носене на превръзка, лекарства за предотвратяване на преждевременно раждане или да постави жената в болница за поддържане на бременност. Освен това специалистът ще може да посочи най-точната дата на раждане на бебето..

В случаите, когато пролапсът настъпи преди 35 седмици, е необходимо посещение на лекар. Ако бъдещата майка не е неудобна, няма от какво да се притеснявате. Жената се нуждае от повече почивка, за да набере сили преди важен момент от живота..

Как броят на бременностите влияе на пролапса преди раждането?

Броят на бременностите пряко влияе върху времето за понижаване на корема. При жените, които се готвят да станат майки за първи път, това може да се случи дори 30 дни преди раждането. Често по време на втората или третата бременност пада неочаквано и бързо - 2-3 дни преди раждането или непосредствено преди него (препоръчваме да прочетете: признаци за предстоящо раждане при третата бременност). Това се дължи на факта, че тялото се е адаптирало към раждането: коремните мускули вече са отслабени поради предишна бременност и не могат да оправят матката.

Ако при многородна жена коремен пролапс преди раждането е бил отбелязан на 36-37 седмица, както при първородна жена, тогава първата бременност не е повлияла твърде много мускулите - те са останали в добра форма. За да намалите броя на стриите и да облекчите напрежението от долната част на гърба, можете да изберете пренатална превръзка.

Може ли стомахът да не спадне, в какви случаи?

Не всеки има корем, но жените, които не знаят това и не виждат значителни промени във външния си вид, започват да се притесняват: всичко наред ли е, защото остава минимум време преди пътуването до болницата и коремът все още е кръгъл. Детето винаги се придвижва до дъното на таза и колко забележими ще бъдат външните промени зависи от много фактори. Пропуск не се случва в следните случаи:

 • слабост на коремните мускули при родилка;
 • тесен таз;
 • бъдещата майка носи близнаци;
 • ниска фетална презентация - бебето има малко място за смяна надолу;
 • малки или големи плодове.

Независимо дали коремът на бъдещата майка е спаднал или не, раждането ще започне при всички случаи. Ако бременността протича нормално и на ултразвука не са открити патологии, просто трябва да изчакате - може би това ще се случи няколко дни преди раждането. Много голямо тегло на детето, тесен таз или странично положение на бебето най-често изискват цезарово сечение.

Какви негативни последици може да има бременната жена??

Намаляването на корема е индикатор, че раждането е на път да започне, така че само положителни емоции трябва да придружават бъдещата майка. Неприятните симптоми обаче могат също да нарушат:

 • Болка в долната част на корема. Чувствата трябва да са дърпащи, едва забележими - в случай на остра болка, трябва да отидете в болницата.
 • Проблеми с пикочния мехур и проблеми с изпражненията. Детето оказва натиск върху вътрешните органи, провокирайки временен дискомфорт.
 • Болки в кръста, свързани с повишен стрес върху гръбначния стълб.
 • Неудобство при извършване на обичайни дейности поради изместване на корема.

Как да разберем, че бременната жена има спуснат корем преди раждането?

Желанието да видите детето си възможно най-скоро е присъщо на всички бъдещи майки. Особено се "влошава" в последните етапи на бременността, когато бъдещите майки започват ревностно да следват всички промени във външния си вид, да изслушват всяка "позивна" на тялото си. Те наблюдават всичко, включително корема, който също може да предупреждава за предстоящо раждане. И така, от древни времена е било обичайно да се наблюдава пролапс на корема, който се случва на около 36-37 седмици от бременността (ако това е първото раждане). Ако забележите, че коремът ви е по-нисък от обикновено, можете да се настроите за появата на бебе след 2-4 седмици. При многородящите жени често се наблюдава пролапс на корема, непосредствено преди самото раждане..

Как точно да забележите дали коремът е спаднал или не?

За да не се замислите, трябва да се наблюдавате известно време в огледалото. Докато спускате корема си, ще забележите ясни промени във формата му - ще ви се струва, че е станал по-малък. Също така ще забележите падането му под ребрата (за това трябва да знаете точно на какво ниво е било наскоро). Заедно с това ще забележите, че най-накрая ви е станало по-лесно да дишате, има, което се обяснява с понижаването на представящата част на плода, което води до края на „окупирането“ на диафрагмата, стомаха и белите ви дробове и най-накрая можете да дишате пълноценно и да забравите за задуха... Болката в ребрата също ще изчезне, бебето вече няма да ви наранява в черния дроб и движенията му вече няма да ви причиняват дискомфорт.

Заедно с облекчението на дишането обаче ще се появят и нови неприятни моменти, които са нормален пренатален феномен:

 • болката в областта на срамната кост ще се увеличи;
 • поради факта, че увисналият плод започва да притиска малкия таз, дърпащите болки ще започнат да ви притесняват (може да изглежда така, сякаш тазовите кости са започнали да се разминават);
 • при ходене може да започнете да изпитвате силна болка;

Коремът потъна преди да роди

Увисналият корем се превръща в характерен знак за предстоящия подход на труда. Не е изненадващо, че много жени в позиция имат редица въпроси: как да се определи дали плодът е спаднал, какви усещания възникват по време на това и защо това се случва.

Чувства от процеса

Бременността е щастлив етап от живота на жената. Но това е свързано със значителни натоварвания върху тялото. Специфични промени в благосъстоянието, които не винаги са приятни, са свързани с факта, че всички сили и възможности на женското тяло се изразходват за поддържане на нов живот в него. Първите забележими симптоми са киселини и задух..

Те възникват от нарастващото налягане на матката върху диафрагмата и стомаха. Бъдещата майка може да се почувства слаба, бързо да се умори и умори. Често в последните етапи липсва апетит. Но в един момент жената осъзнава, че неприятните симптоми са изчезнали - знак, че процесът на спускане на корема е започнал.

В редки случаи не се появяват промени в благосъстоянието при спускане на корема - това трябва да се има предвид в края на бременността, за да не се пропусне момента.

Но не само лесното дишане и нормализирането на стомаха ви позволяват да проверите дали плодът е паднал или не. Могат да се наблюдават следните симптоми:

  често уриниране, свързано с повишен натиск върху пикочния мехур;

Освен това жената забелязва, че детето е станало по-спокойно, не проявява същата активност. Явлението се дължи на факта, че плодът е достигнал достатъчно голям размер и вече няма достатъчно място за предишния обхват на действията.

Дискомфорт по време на спускането

Когато коремът е спуснат преди раждането, жената изпитва огромно емоционално и физическо облекчение. Но в същото време бъдещата майка е изправена пред неприятни прояви на процеса. Този период може да бъде придружен от следните симптоми:

 • болезнени усещания в долната част на корема;
 • болка в гърба;

Болките в корема и гърба са свързани с промяна в положението на плода. Ако преди основният удар е бил поет от диафрагмата, сега коремните органи и гръбначният стълб са под натиск. Активната подготовка на матката преди раждането причинява дискомфорт, напомнящ на предменструална болка.

Болезнеността след падане на корема може да се дължи на натиск върху тазовите кости.

Лошото храносмилане може да се прояви не само под формата на разхлабени изпражнения, но и запек. Уринирането става по-често и понякога за жената е трудно да се сдържа, когато се смее, кашля и други резки действия.

Патешката походка при бременни жени се дължи на положението на детето - главата му е насочена към таза. В същото време бъдещата майка може да изпитва затруднения при извършване на каквито и да е действия, които не са създавали проблеми преди. Много жени изпитват нарушения на съня и им е трудно да намерят удобна позиция.

Визуални знаци

Външните промени също ще помогнат да се разбере, че плодовете са започнали да се спускат. Обикновено те могат да бъдат разпознати незабавно, тъй като всички майки активно следят състоянието на корема. Най-често срещаните визуални признаци са:

 1. коремът придобива крушовидна форма, ясно изпъкнала напред;
 2. позицията му става под линията на тазобедрената кост;
 3. броят на стриите се увеличава драстично.

Потъващото коремче е твърдо и твърдо на допир. Много мумии започват да се показват през кръста, за което през последните седмици не можеше да се говори. Самият корем изглежда тежък, удължен към дъното.

Най-популярният начин да разберете, че коремът е паднал, е да поставите длан между корема и гърдите: ако пасва свободно, скоро ще се запознае с бебето.

Не трябва да забравяме, че изброените промени са стандартни и тялото на всяка жена е уникално. Процесът на понижаване на корема може да даде само подобрение в благосъстоянието и промяна в положението на плода, за което посещението при гинеколог ви позволява да разберете.

Приблизителни дати

Всичко започва през последния триместър, през последните седмици. Конкретната дата на момента, в който коремът ще започне да потъва, няма да бъде посочен от никой гинеколог. Процесът винаги протича индивидуално и неговите условия варират от 36 до 39 седмици.

Често майките се интересуват от това колко време е необходимо за пълното спускане на корема. Средно трае около седмица. Някои жени забелязват пълна промяна във формата на корема само за няколко дни. В някои случаи коремът може изобщо да не пада или да го прави няколко часа преди началото на раждането:

 • наличието на два или повече плода;
 • слаби мускули на коремната стена;

Има разлики във времето за понижаване на корема при вече раждали жени и тези, които ще станат майка за първи път. При многородящите първите признаци се наблюдават по-рано, дори преди 36 седмици. За първородни, моментът може да се отложи до 2-4 седмици преди раждането.

Преди второто или следващото раждане коремът може изобщо да не потъне поради отслабването на мускулите на коремната стена.

Прави впечатление, че не само пролапсът на плода, но и раждането при тези, които се натрапват, може да настъпи малко по-рано - на около 38 седмици. Това не се счита за патология и не трябва да предизвиква паника..

Защо се случва това

Процесът на фетално развитие в утробата е сложен, многоетапен и дългосрочен. Докато бебето расте, дъното на матката се издига, приближавайки се до диафрагмата. Около 36 седмици размерът на плода достига точката, в която женското тяло дава сигнал: времето на раждане наближава. Матката започва да намалява - до 4-5 сантиметра.

Средните стойности на нивото на очното дъно през последните седмици на бременността изглеждат така:

СедмицаDM височина
34-3532-33 см
36-3732-37 см
38-3935-38 см
40-4134-35 см

Намаляването на положението на дъното на матката се дължи на факта, че детето заема позиция, подходяща за раждане - главата е в непосредствена близост до таза. Това води до понижаване и по-нататъшно разширяване на шийката на матката..

Всички данни за промени в положението на матката се записват от акушер-гинеколога в медицинската карта на жената.

Плодът трябва да остане в това положение до самото начало на раждането. В същото време той се подготвя за процеса на раждане: групира се и става по-малко активен.

Какво да правя

Отпуснатият корем е сигурен знак, че няма да се налага да чакате дълго началото на раждането. И така е време бъдещата майка да започне да се подготвя за процеса. От този момент е необходимо:

 • информира наблюдаващия лекар за събитието;
 • съберете „тревожна“ чанта за отпътуване до болницата;
 • цялостна подготовка в детската стая;
 • настройте се морално, поддържайте позитивно настроение.

След спускане на корема се препоръчва да си почивате повече и да спите достатъчно. Това ще ви позволи да натрупате сила преди предстоящия тест. Позата за сън трябва да бъде възможно най-удобна, но не и полуседнала - тази поза може да провокира преждевременно раждане..

За да е по-лесно да се чувствате насън и да намерите удобна позиция, препоръчително е да се откажете от възглавници, неудобни одеяла, твърди легла.

На този етап е необходима комуникация с лекаря, тъй като той ще може да предскаже точната дата на раждането на бебето. В допълнение, гинекологът ще открие възможни тревожни симптоми, които ще изискват жената незабавно да бъде изпратена в болницата, за да спаси.

Няма да навреди да закупите специални урологични подложки. Те ще осигурят комфорт в началото на изписването, както и ще помогнат на жена в неловка ситуация, свързана с инконтиненция..

Причина за аларма

Гинеколозите отбелязват, че в ситуация с пролапс на корема има само една тревожна причина - ако процесът е започнал по-рано от 35 седмици. Това е сериозна заплаха от преждевременно раждане, което може да повлияе на здравето на бебето и родилката по непредсказуем начин. В такава ситуация е необходима спешна лекарска консултация..

Ако има подозрения, но няма сигурност, че коремът е паднал, препоръчително е да се консултирате с вашия акушер.

След като откриете признаци на потъващ корем преди време, се изисква:

 1. незабавно се консултирайте с гинеколог;
 2. не се изнервяйте и не изпадайте в паника;
 3. поддържайте удобна позиция.

Силните болезнени усещания, свързани с повишен тонус на матката, също трябва да алармират бъдещата майка. За да коригира ситуацията и да позволи на бебето да прекарва цялото време в утробата, на жената се предписват специални лекарства, които отслабват мускулите на матката.