Постоянно посещавам акушер-гинеколог и знам, че никой не е по-добър от специалист, който да следи състоянието ми и развитието на бебето ми. Но има дълги почивки между посещенията при лекар. Затова искам да знам каква е нормата за бременност. Кажете ни как да разберем дали бременността Ви протича добре?

Всяка бременна жена трябва да се вслушва в сигналите на тялото си и да знае кое е нормално в нейното положение и кое не. Има няколко признака, че бременността ви протича добре. Първо, ще започнете да забелязвате постоянно нарастване на телесното тегло и постепенно увеличаване на обема в корема. Това се дължи на развитието на плода и растежа на матката, както и на факта, че течността се задържа в тялото, метаболитният процес се променя. По време на доставката ще качите средно десет до дванадесет излишни килограма. Значителен показател за това как напредва бременността ви е усещането, че плодът се движи във вас. За бъдещата майка движенията в утробата стават забележими около шестнадесетата седмица на бременността. Въпреки че бебето започва да се движи много по-рано. За да видите дали детето ви се държи нормално, пребройте колко пъти се е движило на ден. Ако с него всичко е наред, след дванадесет часа ще има не по-малко от дузина движения. Следете внимателно феталната активност. В края на краищата, хиперактивността, като летаргия на движенията или пълно затишие, трябва да предизвика безпокойство за здравето му. В този случай незабавно посетете лекар..

Отличен показател за нормалното развитие на детето е неговият сърдечен ритъм. С увеличаване на гестационната възраст сърдечната честота също се увеличава. В ранните етапи (четвъртата-шестата седмица) нормата трябва да бъде 80-85 удара в минута, от единадесетата седмица до самото раждане, вече има 140-160 удара по същото време. Сърдечният ритъм на бебето може да се увеличи в зависимост от състоянието на майката, например ако е болна, работи физически или е била под стрес. Но в същото време лошото кръвоснабдяване на тялото може да бъде причина за нарушения в сърдечния ритъм на плода..

Бременната жена също трябва да наблюдава естеството на болката вътре. Не трябва да изпадате в паника веднага, защото, колкото и да е странно, някои болки са съвсем нормални за нейното състояние, когато тялото претърпява значителни промени. Например, болката в слабините при резки движения може да бъде предизвикана от увеличаване на матката и разтягане на връзките, които я поддържат. Бременната жена често изпитва дискомфорт в долната част на корема поради запек, а пренаталното разминаване на срамната връзка причинява болка в срамната област. Но ако се появят тежки болезнени усещания, уведомете лекаря за това. В този случай е строго забранено самолечението. Също така наблюдавайте вагиналното си отделяне. Обикновено те трябва да са бели, прозрачни и да нямат неприятна миризма. Ако забележите отделяне на жълт, зелен, кафяв оттенък и в същото време усещате парене в гениталиите, консултирайте се с лекар. Появата на кървави петна може да бъде симптом на извънматочна бременност, спонтанен аборт или някакво увреждане на органите на репродуктивната система. Понякога бременните жени се плашат от появата на коластра преди раждането. Всъщност това е нормално и не бива да се притеснявате, че нещо не е наред..

Водени от горните критерии, ще можете самостоятелно да наблюдавате хода на бременността и ако забележите някакви отклонения, информирайте Вашия лекар за тях. И все пак, не забравяйте за редовните посещения в предродилни клиники..

9 признака, че бременността е наред

И така, тестът показа две желани ивици. Сърцето прелива от положителни емоции, но скоро еуфорията се заменя с първите притеснения и съмнения: „Наистина ли всичко се получи? Правилно ли се развива бременността? "

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

Изглежда, че най-логичният начин да получите отговори на всички тези въпроси е да отидете до лекарския кабинет, да се регистрирате за бременност възможно най-скоро и да бъдете наблюдавани през целия период. В действителност обаче всичко се оказва малко по-сложно: не винаги е възможно да си уговорите среща в следващите няколко дни, предлага им се да станат за регистрация на бременност само след 6-8 седмици, а смисълът на многобройните изследвания, насрочени на срещата за неопитни бъдещи родители, понякога остава много неясен. Нека да разберем по какви признаци бъдещата майка може да се увери, че всичко е в ред с бременността и бебето се развива нормално.

Кръвен тест за b-hCG. Вече сте запознати с този индикатор, защото именно hCG направи много дългоочакваната втора лента да се появи на теста.

Съкращението "hCG" означава човешки хорионгонадотропин - вещество, което започва да се секретира от тъканите на ембриона веднага след прикрепването му към стената на матката, тоест на четвъртия ден след оплождането. През целия първи триместър на бременността, hCG контролира производството на хормони в яйчниците, необходими за нормалното развитие на бременността; най-високото ниво на хорион гонадотропин се отбелязва на 8-9 седмици. След това, към края на първия триместър, когато хормоните започват да се произвеждат от плацентата, нивото на hCG намалява и остава на това ниво през втория триместър..

За откриване на ранна бременност кръв може да бъде дарена седмица след началото на забавянето на следващата менструация. За да се открие фетална патология, кръвта на бъдещата майка трябва да бъде дарена от 16-та до 20-та седмица на бременността, заедно с други маркери (AFP, безплатен естриол).

Кръвен тест за hCG е първото лабораторно изследване, което може да се извърши още в много ранните етапи на бременността, преди посещение на лекар и регистрация. Неговите показатели дават възможност да се потвърди самият факт на бременността (в края на краищата домашните тестове понякога дават фалшиво положителен резултат), да се уверят в успешното му развитие според очаквания период - и по-точно да се изчисли самият период, за да се изключи рискът от извънматочна бременност, генетични аномалии и наследствени заболявания на плода. За възможно най-ясна оценка на резултата във формуляра за анализ посочете границите на нормалния индикатор hCG за всяка седмица от бременността.

Ултразвук на тазовите органи. Ултразвукът означава „ултразвук“ и днес той с право се счита за „златен стандарт“ за диагностициране на бременността.

С помощта на ултразвук можете да видите трохичка на екрана на устройството на почти всеки етап от бременността, започвайки от първите седмици, което със сигурност е важно за самите бъдещи родители, тъй като визуалното потвърждение за човек без опит в медицината е много по-убедително от цифрите на формуляра за анализ.

Първият ултразвук се препоръчва да се направи в самото начало на бременността - можем да кажем, че това е третата стъпка след положителен домашен тест и кръвен тест за hCG. Най-информативното е да отидете за изследване на 5-6 седмици от бременността: тогава ултразвукът не само ще покаже наличието на ембрион в матката, но и ще ви позволи да определите сърдечния ритъм на бебето (няма да се вижда на по-ранна дата). В допълнение, изследването ще измери дължината на шийката на матката и тонуса на миометриума (маточната стена) - това ще покаже дали има заплаха от прекъсване на бременността. По това време ултразвукът се прави трансвагинално - със сензор, който се вкарва във влагалището на бъдещата майка; По това време матката все още е малка и тазовите кости я затварят от обичайния коремен сензор, което затруднява изучаването. Ултразвукът с вагинален сензор е абсолютно безопасен за мама и бебе.

Вторият ултразвук, препоръчан на 18–20 седмици от бременността, се нарича още скрининг: той е включен в цялостен преглед на майката и бебето, който елиминира рисковете от малформации. В това проучване лекарят изследва щателно структурата на бебешките органи и системи, като обръща специално внимание на оценката на външните признаци на най-често срещаните генетични заболявания и малформации. Също така по това време лекарят описва местоположението и структурата на плацентата и пъпната връв, оценява съответствието на развитието и размера на бебето с очакваната гестационна възраст.

Третото ултразвуково изследване се извършва след 32-та седмица, в средата или дори по-близо до края на третия триместър, като основната му цел е да се оцени състоянието, големината и местоположението в матката на бебето, за да се изготви прогнозен план за раждане. В допълнение към изчисляването на височината и теглото на трохите, лекарят на този ултразвук оценява степента на зрялост на плацентата и количеството на околоплодните води.

Предимството на ултразвука за оценка на успешното развитие на бременността е:

 • в комбинация с максимално информационно съдържание, не само за лекарите, но и за бъдещите родители;
 • и в максимална безопасност за бебето.

Растеж на корема. Симпатичното заоблено коремче на бъдещата майка е основният признак на бременност за другите. Той обаче не се появява веднага и когато стане забележим, изглежда различно за всички. Външните промени започват да се появяват едва след 12 седмици от бременността: по това време горната част на матката, наречена дъното, става по-висока от предния ръб на тазовите кости. До 16-та седмица на бременността дъното на матката вече е разположено по средата между пъпа и горния ръб на тазовите кости - обикновено по това време долната част на корема е леко заоблена и става по-женствена. До средата на бременността - на 20 седмица - дъното на матката е разположено на два напречни пръста под пъпа; коремчето изпъква леко напред. На 24-та седмица дъното на матката се изравнява с пъпа и коремът изпъква още повече. На 28 седмици горната част на матката е 2-3 напречни пръста над пъпа, а до 32 седмици дъното се намира точно в средата между пъпа и долния ръб на гръдната кост. По това време коремът на бъдещата майка е станал голям и абсолютно кръгъл - в профилна позиция той прилича на половина ябълка. На 36 седмица очното дъно се намира под ребрата и гръдната кост. Това е най-високото положение на матката през целия период на бременността и максималният размер на корема. Но през последните седмици матката отново спада до нивото от 32 седмици: и бебето заема „изходна позиция“ преди раждането, притискайки тазовите кости и придърпвайки матката надолу с теглото си - в резултат дъното на матката отново се намира в средата между пъпа и мечовидния процес. В същото време формата на корема също се променя: профилът на бременна жена вече не прилича на половина ябълка, а на половина зряла круша: уголемяването на корема изглежда неравномерно, леко изпъква отгоре и се увеличава надолу и увисва малко.

Увеличаването на матката не е единственият фактор, влияещ върху формата и размера на корема на бъдещата майка. Външните промени също зависят от първоначалните свойства на фигурата на жената - формата на таза, растежа, пълнотата, както и от характеристиките на хода на бременността, като количеството вода, местоположението на бебето в матката и... броя на бебетата.

Равномерно наддаване на тегло. Наддаването на тегло по време на бременност е неизбежно и се причинява не само от появата на „нов наемател“ в корема на бъдещата майка. Новите килограми също са запас от хранителни вещества, специален резерв, необходим за нормалното поемане на бременността и развитието на трохи.

Липсата на тегло, както и наднорменото тегло, от своя страна, могат да показват скрити здравословни проблеми на бъдещата майка..

Добавете правилно

Има препоръчителни нива на седмично наддаване на тегло за различни периоди от бременността. Те са предназначени за бъдещи майки, чието тегло преди бременността не надхвърля нормалните граници:

 • 1-10-та седмица - 200гр
 • 11-20-та седмица - 300гр
 • 21-30-та седмица - 400гр
 • 31-40-та седмица - 300гр

За жените с дефицит на тегло по време на зачеването нормите се изчисляват по различен начин. Нормата за теглото се изчислява по формулата "височина - 110", например: при бъдеща майка с ръст 173 см и тегло 56 кг преди бременността дефицитът на тегло, необходим за успешна бременност, ще бъде 7 кг (173 - 110 = 63; 63 - 56 = 7 ).

За тази група бременни жени препоръчителните темпове на увеличение се коригират, както следва: 1-ви триместър - 800 g / месец, 2-ри триместър - 2400 g / месец, 3-ти триместър - 2000 g / месец.

Ако проблемът с наднорменото тегло е бил още преди настъпването на бременността, нормите препоръчват няколко „разрязвания“: 1-ви триместър - 300 g / месец, 2-ри триместър - 1200 g / месец и 3-ти триместър - само 800 g / месец.

Разбъркване на плода. Двигателната активност на плода се отбелязва още от 7-8 седмици на бременността, но за майката те стават забележими едва към средата на срока. Обикновено бъдещата майка отбелязва първите движения на трохите в период от 18-20 седмици. В допълнение към активността на самото бебе, периодът на първите усещания зависи и от физиката на бременната жена: грациозните млади дами могат да усетят поривите на бебето по-рано, а дамите „в тялото“ - малко по-късно от този период. Освен това опитът играе съществена роля при разпознаването на първите усещания... опит: при повтаряща се бременност майките по-рано забелязват движенията на бебето просто защото тези усещания вече са познати от предишната бременност и те веднага ги разпознават, без да ги бъркат с други усещания в корема.

Честотата и интензивността на движенията на плода зависят от времето на деня, храненето на майката, нейната физическа активност и емоционални преживявания, удобството на стойката и облеклото, както и продължителността на бременността и... чертите на характера. По движенията на бебето може да се прецени здравето му, затова на бъдещите майки се препоръчва да наблюдават двигателната активност на бебето и, в случай на внезапни промени по отношение на обичайния режим на движения (прекомерна активност или продължително затишие), да се консултират с лекар.

Лабораторни показатели. Друг начин да се уверите, че всичко е в ред с хода на бременността, благосъстоянието на майката и развитието на бебето, е навременната и редовна лабораторна диагностика, с други думи, тестове. Въз основа на резултатите от лабораторни изследвания можете да разберете почти всичко за бременността. Например, хемоглобинът в кръвта ще покаже дали бебето има достатъчно кислород, левкоцитите - дали майката има латентен възпалителен процес, протромбин и фибриноген - дали кръвта се движи бързо през съдовете, доставяйки хранене и кислород на бебето, и протеинът в урината може да е първият сигнал за усложнения на бременността.

CTG. Кардиотокографията по време на бременност се използва за проследяване на сърдечната честота на плода и тонуса на матката. Устройството CTG или кардиотокографът е устройство, което ви позволява дълго време да наблюдавате промените в сърдечния ритъм на плода и контрактилната активност на матката. Два коректора на това устройство са прикрепени към корема на бъдещата майка с помощта на ластици; единият записва феталните сърдечни звуци с помощта на ултразвуков сигнал, другият следи електрическите импулси, които се появяват в матката по време на контракциите. Анализирайки записа на сърдечния ритъм на плода, честотата на неговите движения и тонуса на матката, лекарите получават най-пълната картина на състоянието на плода в края на бременността и готовността на майчиното тяло за раждане. Това проучване се използва през последния триместър, след 32-та седмица.

Доплер. Доплер е вид ултразвуково сканиране, което измерва нивото на притока на кръв в съдовете на матката, плацентата и пъпната връв. Дишането, благосъстоянието, растежът, развитието и здравето на бебето пряко зависят от обема и скоростта на кръвния поток в тези съдове. След измерване на показателите на притока на кръв в съдовете на пъпната връв, плацентата и маточните артерии, те се сравняват с нормите на плацентарната циркулация за всеки конкретен период от бременността. Въз основа на резултатите от проучването лекарите могат да преценят състоянието и дишането на плода, да оценят очакваните рискове от бременност и прогнозата за предстоящото раждане. Доплерометрията се извършва през втората половина на бременността, започвайки от 20 седмици: по това време е завършено формирането на плацентата.

Благополучие на бъдещата майка. В допълнение към конкретни проучвания има по-прости, по-достъпни и разбираеми критерии за успешното протичане на бременността - това е оценка на общото благосъстояние на бъдещата майка. Ако се развият определени усложнения на бременността, възникнат неуспехи по време на бременността, това винаги се отразява на общото здравословно състояние на бъдещата майка. Можете да оцените благосъстоянието на бременна жена, като използвате прости манипулации, които лекарят извършва при всяка среща: измерване на кръвното налягане, преброяване на пулса, контрол на телесната температура и външен преглед. Според цвета на кожата, наличието на отоци или обриви, състоянието на косата и ноктите, опитен лекар може да каже много на бъдещата майка за нейното здраве и характеристиките на хода на бременността.

По време на бременност

Определя се при регистрация за бременност и на 36-37 седмици

Как да разбера дали бременността е нормална

Съдържанието на статията

 • Как да разбера дали бременността е нормална
 • Как да разберете ранна бременност
 • Как да разберете за бременността в ранните етапи

Първи триместър и първи промени

Гадене, нервност, сънливост, промени в апетита са нормални за първия триместър на бременността. Повръщането, което не застрашава дехидратацията, също не е отклонение. Всички тези симптоми се наричат ​​гестоза от първия триместър и не представляват опасност за жената и плода. Но появата на дърпащи болки в долната част на корема, кървави отделяния и често повръщане не са норма, трябва спешно да се обадите на линейка и преди да дойде лекарят, спазвайте почивката в леглото. През първия триместър тялото прави присъда за поддържане на бременност или не. За да сте сигурни, че бременността протича нормално и всичко е наред с ембриона, се провеждат следните тестове:
• ранен ултразвук (диагностицира бременност, изключва извънматочна бременност);
• ултразвук на 12 седмици (диагностициране на отсъствието на аномалии в развитието на ембриона);
• лабораторни изследвания (включително кръвни тестове на майката, скрининг за аномалии в развитието);
• понякога се извършва изследване на хорионни влакна (в случай, че има висок риск от аномалии в развитието и генетични мутации).

Хипертония или тренировъчни контракции?

Излишните килограми: вината е оток или прекомерен апетит?

Повишеният апетит и жажда съпътстват почти всяка бременна жена. Въпреки това, в някои случаи тези симптоми може да са показателни за диабет по време на бременност. За това се извършва кръвен тест за глюкоза (те даряват кръв за захар). Ако тези показатели са нормални, тогава наднорменото тегло е резултат от прекомерен прием на храна..

По време на бременността бъбреците работят в засилен режим: разширената матка ги притиска, необходим е допълнителен товар поради увеличаване на обема на циркулиращата кръв и консумацията на бременна течност в по-голям от обичайния обем. Умереният оток не е патология, но обширният оток заплашва със сериозна гестоза и може да доведе до недохранване на плода, да провокира трайно повишаване на кръвното налягане. За да разберете дали имате задържане на течности, трябва да наблюдавате количеството течност, което пиете и отделяте поне една седмица. Ако разликата между стойностите е повече от 100-300 ml - имате задържане на течности.

Какви изследвания се извършват през втория и третия триместър?

През втория и третия триместър се извършва ултразвуково изследване, за да се изключат патологиите на плода и плацентата. Лекарят разглежда обема на околоплодната течност, вмъкването на плацентата и изследванията на кръвния поток. Невъзможно е да се получат тези данни чрез субективни методи и следователно не трябва да се отказва диагностика. В същото време могат да се диагностицират фетални аномалии. Ако във всеки случай планирате да поддържате бременността, тогава още повече си струва да отидете на допълнителна диагностика. Познаването на нарушения на развитието на плода, много от които се лекуват успешно, ще ви позволи да се подготвите за раждането на специално дете, да намерите добри специалисти за отстраняване на нарушения.

Коластрата е норма

Уголемените гърди, чувствителността на зърната и коластрата са признаци за нормална бременност. Косвено по състоянието на гърдата може да се разбере, че с детето всичко е наред. Ако бременността е спряла, тогава хормоналният статус се променя - гърдата намалява рязко, коластрата престава да се отделя. Липсата на коластра не е отклонение, при някои жени се появява в навечерието или едва след раждането.

Фетални движения: каква е нормата?

Обикновено жената усеща движения на плода от 17-22 седмици. Всеки ден трябва да записвате до 12 цикъла на смущения или на час да отбелязвате наличието на фетална активност. Както спокойното, така и активното поведение могат да показват както норма, така и патология. Ако детето ви е винаги спокойно, докато е потвърдено, че няма фетална хипоксия, то това е норма за конкретна бременност. Внезапна промяна в поведението на плода може да предизвика безпокойство: активното дете е станало летаргично, а спокойното дете е станало твърде активно. Трябва да се свържете с местния акушер или да се обадите на линейка.

Артериалната хипертония е опасна от развитието на конвулсивен синдром

Повишаването на кръвното налягане дори с няколко десетки единици е причина за безпокойство и хоспитализация на бременна жена. Плодът изпитва кислороден глад, забавяне на развитието и може да възникне едно от най-опасните усложнения на бременността - еклампсия и гърчове. Припадъците могат да доведат до отлепване на плацентата, вътрематочна смърт на плода, фрактури при бременна жена и преждевременно раждане. Ако сте диагностицирани с повишено кръвно налягане и усещате рязко главоболие, което се съчетава със загуба на ориентация в пространството, глухота, тунелно зрение - спешно потърсете медицинска помощ.

Забелязването винаги е повод за безпокойство

Отделянето на ярко алена кръв винаги е опасност. Често срещан мит, че менструацията преминава през бременната матка, може да причини спонтанен аборт. Понякога отделянето на съсирена кръв може да бъде няколко дни след инструменталния преглед на стола. Причината за това е разхлабената шийка на матката и вагиналните стени, както и повишената съдова пропускливост, а не небрежността на лекаря, както мнозина вярват.

Трябва да знаете, че наличието на усложнения по време на първата бременност не влияе върху хода на следващите бременности. Често по време на първата бременност жените забелязват хипертоничност на матката, гаденето им създава големи неудобства, както и повишена чувствителност на зърната. Многородните жени са по-готови за промени в тялото и поради това характерните, понякога неприятни усещания не им създават сериозен дискомфорт, а усложнения като хипертоничност и риск от еклампсия при многородени жени са много по-рядко срещани.

Как да разберете дали бременността ви протича добре?

Повечето първородени жени естествено се притесняват от въпроса как протича бременността, протича ли добре, без усложнения, особено в ранните етапи. В момента акушер-гинеколозите участват в управлението на бременността.

За да се наблюдава оптимално състоянието на бъдещата майка и плода, лекарите препоръчват редовни посещения в предродилната клиника.

Регистрация на бременна жена на диспансерна регистрация

Как може една жена да разбере, че ранната бременност протича добре? Доста е трудно самостоятелно да се определи естеството на хода на бременността през първия триместър. Само квалифицирани специалисти могат да отговорят на този въпрос след провеждане на подходящо проучване. Поради това е много важно бременната жена да посети антенаталната клиника възможно най-рано, за предпочитане преди 12 седмици.

Ако се установят противопоказания за поддържане на бременността, през първия триместър все още можете да използвате щадящи методи за нейното прекратяване. Навременната регистрация и по-нататъшните редовни посещения при акушер-гинеколога, съгласно установения график, до голяма степен определят нормалния ход на бременността.

Графикът на посещенията в антенаталната клиника, предписан от наблюдаващия лекар, трябва да се спазва безспорно.

Физиологични промени в тялото на бременна жена

Как да разберем, без да вземаме предвид мнението на лекарите, че бременността се развива нормално? За да направите това, трябва да се съсредоточите върху общото си състояние и чувства. Носенето на дете непременно ще доведе до физиологични промени в тялото на бременна жена. Какви промени в тялото й може да забележи една жена, което ще покаже нормалния ход на бременността:

 • Външен вид.
 • Ефективността на сърдечно-съдовата и дихателната системи.
 • Функционалност на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт (GIT).

Външен вид

Съвсем естествено е бременната жена да придобие характерен външен вид, който е бил необичаен за нея преди зачеването на дете:

  В допълнение към появата на корема има леко увеличение на размера на крайниците, намаляване на обхвата на движение в тазобедрените стави и промяна в чертите на лицето. Поради изместването в центъра на тежестта, походката и позата на жената се променят.

Сърдечно-съдова и дихателна системи

Като правило ниското кръвно налягане е характерно през първия триместър, но от около 29-та седмица има тенденция към повишаване, което понякога затруднява диагностицирането на истинската хипертония. С растежа на плода и увеличаването на матката сърдечната честота също се увеличава леко (в рамките на 84-90 удара в минута).

Колебанията в кръвното налягане и хормоналните промени в женското тяло често водят до нарушаване на сърцето, което може да се прояви от аритмии и екстрасистоли.

Допълнителното натоварване на белите дробове, поради факта, че трябва да осигурявате кислород не само на себе си, но и на плода, води до развитие на задух. Бременните жени, особено в по-късните етапи, изпитват определени трудности при извършване на нормална физическа активност. Пристъп на задух и умора може да се наблюдава дори при изкачване на стълби само на няколко етажа.

Независимо от това, всичко това се счита в рамките на нормалното, освен ако, разбира се, бременната жена страда от някаква патология на сърдечно-съдовата и / или дихателната система.

Храносмилателна и пикочна система

Доста често при жените в тази позиция вкусовите предпочитания се променят драстично. Някои бременни жени развиват силно отвращение към някои видове храни (например месо, сирене, колбаси, масло), докато други обикновено могат да бъдат привлечени от негодни за консумация неща (глина, креда).

В някои случаи се наблюдава повишаване на апетита, в други, напротив, значително намаляване. Също така, поради намален тонус на червата, бременните жени са по-склонни към запек. Това е нормално и не изисква корекция с лекарства, изключително чрез промяна на диетата..

Повишеният стрес върху бъбреците често води до често уриниране. При липса на други симптоми, честото уриниране трябва да се дължи на естествените физиологични промени в тялото на бременна жена, а не на клиничната проява на някакво заболяване.

Никой не казва, че трябва да понасяте дискомфорт или по-лошо болка. Всички промени във вашето здраве трябва да бъдат докладвани на Вашия лекар. И той вече ще реши колко сериозно е това..

Признаци на нормална бременност

На какво първо трябва да обърнете внимание, за да разберете, че бременността, както ранна, така и късна, протича нормално:

 • Качване на тегло.
 • Увеличение на корема.
 • Разбъркване на плода.
 • Пулс на плода.
 • Болка.
 • Вагинално отделяне.
 • Външен вид на коластрата.

Качване на тегло

Развитието на плода, увеличаването на матката, задържането на течности, преструктурирането на метаболитните процеси - всичко това естествено определя прогресивното наддаване на тегло на бременна жена. Средно телесното тегло на бъдещата майка за целия период на раждане на детето се увеличава с 10-12 кг, от които:

 • Около 6 кг са плодът, вторичното раждане и околоплодните води.
 • 1-2 кг поради растежа на матката и млечните жлези.
 • 3-4 кг е директно наддаване на тегло.

В ранните етапи на бременността телесното тегло на жената практически не се променя. В края на 12-та седмица има известно увеличение, което може да достигне до 2 кг. През втория триместър жената обикновено наддава по 300 грама на седмица. През третия триместър увеличението вече е до 400 грама на седмица.

Няколко дни преди раждането, по-нататъшните промени в метаболитните процеси водят до факта, че телесното тегло на бременната жена може да намалее с 1-2 кг.

Трябва да се припомни, че това са осреднени данни, които могат да варират във всеки отделен случай. В допълнение, фактори като индивидуални и конституционални характеристики на тялото, както и наследствеността, могат да повлияят, наред с другото, върху наддаването на тегло..

Разбъркване на плода

Бебето прави първите движения на 8 седмици, но те все още не се усещат за жената. Общоприето е, че движението на плода започва да се усеща на 16–20 седмици. Многородовите майки са запознати с това чувство от първа ръка, поради което те фиксират двигателната активност на нероденото дете по-рано от първородите. Също така си струва да се отбележи, че поради липсата на отлагане на мазнини по предната стена на корема, стройните момичета възприемат движенията на бебето по-бързо от пълните момичета..

Не забравяйте датата, когато е било усетено първото фетално мърдане, тъй като това ще помогне на наблюдаващия Ви лекар да определи очакваната дата на падежа. Като правило, за примипара е необходимо да добавите 20 седмици, за многоплодни - 22 седмици. Интензивността на движенията ще ви помогне да оцените здравето на бебето си. Прекомерната енергична активност е също толкова лоша, колкото значително намаляване или пълно спиране на движението.

За наблюдение на активността на детето се използва специално разработен тест, който може да се използва у дома, започвайки от 28 седмици. От 9 до 21 часа е необходимо да се преброи броят на движенията и да се записва на всеки 10. Обикновено десетото движение обикновено се наблюдава до 17 часа. Ако в рамките на 12 часа забележите, че детето се е движило по-малко от 10 пъти, трябва да уведомите лекаря за това. Ако за целия ден не се забележи нито едно движение, трябва незабавно да отидете в болницата.

Чрез движението на плода, самата жена може да разбере как протича бременността й, всичко се развива нормално или трябва незабавно да потърси помощ.

Пулс на плода

Един от най-важните признаци за нормална бременност е сърдечният ритъм на плода. Първите признаци на сърцето на бъдещото бебе могат да бъдат определени с помощта на специален вагинален ултразвуков сензор още в ранните етапи на бременността (3-4 седмици). Характеристики на промените в сърдечната честота на плода:

 • На 4-6 седмици сърдечната честота ще бъде 80-85 удара в минута.
 • На 6-8 седмици сърдечната честота ще се увеличи до 110-130 удара в минута.
 • На 8-10 седмица сърдечната честота може да достигне 190 удара в минута.
 • От 11-та седмица преди раждането пулсът ще бъде в границите на 140-160 подаръка в минута.

По сърдечната честота можете да оцените общото състояние на плода. Сърцето на детето моментално реагира на всякакви промени, които настъпват при бременна жена (стрес, различни заболявания, физическа активност). Например, прекалено бърз сърдечен ритъм може да показва продължителни нарушения в кръвоснабдяването на плода, което води до недостатъчно снабдяване с кислород и хранителни вещества..

Забавянето на ритъма ще показва рязко влошаване на състоянието на плода, изискващо спешни мерки до и включително оперативно раждане.

По време на бременност често се появяват болезнени усещания от различно естество, интензивност и локализация. Повечето от тях се считат за естествен физиологичен процес в отговор на промените, които се случват в тялото на бременна жена:

Ако се появи достатъчно силна и силна болка, трябва да потърсите помощ от квалифициран специалист. Не се препоръчва да приемате каквито и да е лекарства или да извършвате каквито и да е манипулации за облекчаване на болката, без да информирате вашия наблюдаващ лекар..

Вагинално отделяне

През целия период на бременността се наблюдават вагинални секрети. И това е съвсем нормално, ако техният характер отговаря на редица параметри. Какво е нормалното вагинално течение??

Обилно, ясно, бяло, без мирис и не е придружено от сърбеж или парене в областта на гениталиите. В същото време следното освобождаване от отговорност се счита за патологично, което изисква идентифициране на причината и преминаване на специално лечение:

Най-често зацапването сигнализира за извънматочна бременност, развитие на спонтанен аборт, преждевременно отлепване на плацентата, увреждане на влагалището и / или шийката на матката.

Коластра

За някои бременни жени всякакви промени в тялото, за които не са били предупредени, са сериозни притеснения. Например, ако има коластра преди раждането, може дори да ги накара да получат паническа атака. Бързаме да ви уверим, че няма причина за безпокойство. Нормално е да се хвърля коластра, докато се носи бебе. Тук не може да се проследи патология.

Освен това липсата на секреция на коластра преди раждането също не се счита за отклонение от нормата..

Ако не можете да разберете точно дали бременността протича добре и нормално, тогава трябва да посетите акушер-гинеколога възможно най-скоро, който да разсее всичките ви съмнения или да предприеме своевременно подходящи мерки..

7 признака, че нещо не е наред с вашата бременност

Бъдещите майки, които чакат първото си бебе, са готови да изпаднат в паника заради всяко „о, нещо ужилено“. Но няма много сериозни притеснения..

Текст: Наталия Евгениева 12 февруари 2018г

Бебето, което расте вътре във вас, все още не е в състояние да се предпази от заболявания. Той зависи изцяло от вас. Много е трудно да се разбере как всъщност се чувства нероденото дете. Но има няколко универсални знака, които определено сигнализират: нещо не е наред..

1. Не можете да чуете сърцето на бебето

Пулсът на бебето може да се чуе от 10-та седмица на бременността. Не е нужно да ходите на ултразвуково сканиране или да посещавате лекар за това. Достатъчен е редовен стетоскоп. Като опция - сега можете да си купите специални домакински уреди, които "слушат" сърцето на бебето. Ако не можете да чуете сърдечния ритъм на вашето бебе през 15-та седмица от бременността, трябва да посетите лекар.

2. Шиене на болка в корема

Коремът на бъдещите майки често боли - приблизително същото като при менструация. Това е напълно нормално и не трябва да се притеснявате. Обикновено тези усещания са свързани с това как тялото се променя по време на бременност. Но ако болката се влоши или продължи твърде дълго, това може да сигнализира за проблем. През втория и третия триместър болките в корема могат да означават заплаха от спонтанен аборт, преждевременно раждане или наличие на някаква патология. Лекарите препоръчват всяка болка по време на бременност да се приема сериозно и не се колебайте да се обадите отново на вашия гинеколог.

3. Кървене

В самото начало на бременността леките петна най-често се свързват с хормонални промени и не трябва да се страхувате от тях. Но ако започне кървене, което не може да се нарече леко, трябва да се обадите на линейка, особено в по-късните етапи на бременността. Проблемите могат да варират от отлепване на плацентата до преждевременно раждане. И двете изискват спешна медицинска намеса.

4. Болки в гърба

По време на бременността центърът на тежестта на бъдещата майка се измества поради бързо нарастващия корем. Затова рано или късно всеки се сблъсква с болки в гърба. Въпреки това, ако болката е твърде силна и не изчезва, дори и да намерите удобна позиция, това може да означава проблеми с бъбреците или пикочния мехур. Прихващането на инфекция по време на бременност не може да бъде по-лошо.

Как да разберем, че с бременността всичко е наред?


ултразвукът е добре. в понеделник, за да пишете на LCD. от гадене можете да почувствате, че детето е живо? как да оцелея от един ултразвук на друг? Бих ходил поне всеки ден.

 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Документи, обезщетения и плащания
 • 3 Срок на бременността
 • 4 Тегло, наддаване на тегло
 • 5 Подготовка за раждане
 • 6. Форма и размер на корема
 • Начин на живот - бременност
 • 6. Информация за бременни жени
 • 6 Понижено до бебето

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

Последния път имах замразена бременност, но след това се пуснах на ултразвуково сканиране срещу заплащане от най-ранния период, притеснен, предварително на лекар, през третата седмица, исках да се регистрирам по-бързо... В резултат на спонтанен аборт през шестата седмица... Сега 12-та седмица на бременността изчезна... В резултат на това реших да не изпадам в паника и да не полудявам. Спокойно се регистрирах, имам токсикоза, не мога да гледам месо. Чакам прожекцията, понякога се притеснявам, защото съм на 38 години, никога не се знае, но се опитвам да прогоня лошите мисли от себе си... така че пожелавам на себе си и на по-малко лоши мисли, всичко ще се оправи!

Ако всичко е наред, а не това, което не боли, не се притеснява, тогава защо да бягате тогава на ултразвук??

ако нещо се случи на толкова ранна дата, трябва да има болка, отделяне, кръв, температурата ще спадне и лентата ще побледнее. Така ми каза лекарят. Но все още имам постоянни страхове.

и коя "лента ще избледнее"?

което не е тестът) hCG ще падне и втората лента от теста ще изчезне.

Въпреки че вече съм на 9 седмици, стойностите на hCG в кръвта са високи и на теста има бледа лента. Не знам защо. Подобно на това сърцето ми потъва... Опитвам се да не се занимавам с такива неща сега и да не мокри тестовете повече. Това, което ще бъде, ще бъде. В края на януари ще отида на ултразвуково сканиране, след това ще разбера какво е израснало там... няма значение какво е в моите сили, правя всичко, спазвам препоръките на лекарите.

защо неуспешно?

Тези мисли са неизбежни!

а при запазване в LCD посоката е дадена? тамм и това вероятно е по-спокойно

Но в същото време постоянен медицински контрол и ултразвуков контрол. Първото ми дете се носи вкъщи - в това отношение болницата е по-спокойна.

Когато гърдите ми спряха да се подуват като камък и ми се разболяха, стана истерия, разбирам те). Не пикай още веднъж, скоро този страх ще изчезне и ще дойде следващият))

50 интересни факта за бременността: от зачеването до раждането на бебето

Бременността е магическо състояние, което не само влияе на физическото й състояние, но и променя вътрешния й свят. По време на него жената ще трябва да осъзнае и разбере много, и най-важното, да се подготви за среща с бебе. Има много митове и признаци по отношение на бременността. Събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували..

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или 9 календарни месеца и още 1 седмица.

2. Само 25% от жените успяват да заченат дете от първия менструален цикъл. Останалите 75%, дори и с добро здраве на жените, ще трябва да "работят" от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Въпреки това, повечето от тях жените дори не забелязват и приемат кървенето за леко забавена, а понякога дори и навреме менструация..

4. Счита се за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако по-малко, тогава се счита за преждевременно, ако повече - преждевременно.

5. Най-дългата бременност продължи 375 дни. Освен това детето е родено с нормално тегло.

6. Най-кратката бременност продължи 23 седмици без 1 ден. Бебето се роди здраво, но височината му беше сравнима с дължината на дръжката.

7. Началото на бременността не се брои от деня на предвиденото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за положението си не по-рано от 4 седмици по-късно, когато има закъснение и има причина да направи тест.

8. Многоплодната бременност е идентична и хетерогенна. Моноцитът се развива след оплождането на една яйцеклетка с една сперма, която впоследствие се разделя на няколко части, а различната яйцеклетка се развива след оплождане с две, три и др. Сперматозоиди. ооцити.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. По същата причина те винаги са от един и същи пол..

10. Близнаци, тризнаци и др. могат да бъдат еднополови и противоположни. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават помежду си по същия начин, както при обикновените братя, сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случвало се е бременна жена да започне да овулира и пак да забременее. В резултат на това се раждат деца с различна степен на зрялост: максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

12. Само 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. 20% от жените понасят бременност без симптоми на токсикоза.

13. Гаденето може да обезпокои бременните жени не само в началото на бременността, но и в края. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната може да се превърне в основа за стимулиране на раждането или цезарово сечение.

14. С настъпването на бременността тялото на жената претърпява хормонални промени. В резултат косата започва да расте по-бързо, тембърът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и настъпват резки промени в настроението..

15. Сърцето започва да функционира на 5-6 акушерска седмица. Бие много често: до 130 удара в минута и дори повече.

16. Човешкият ембрион има опашка. Но изчезва на 10-та седмица от бременността..

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама, тя трябва да яде за двама: тялото се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина ще трябва да се увеличи само с 300 kcal.

18. Бебето започва да прави първите движения на 8-та седмица от бременността. Въпреки че бъдещата майка ще усети движението едва на 18-20 седмици.

19. По време на втората и следващите бременности първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още на 15-17 седмица..

20. Бебето вътре може да салта, да скача, отблъсквайки стените на матката, да играе с пъпната връв, като дърпа дръжките си. Той знае как да направи гримаса и да се усмихне, когато се чувства добре.

21. Гениталиите на момичетата и момчетата до 16 седмици изглеждат почти еднакви, така че е почти невъзможно визуално да се определи пола преди това време.

22. Съвременната медицина се е научила да разпознава пола без видими признаци на различия в гениталиите от гениталния туберкул от 12 седмица на бременността. При момчетата се отклонява под по-голям ъгъл в сравнение с тялото, при момичетата - до по-малък.

23. Формата на корема, наличието или отсъствието на токсикоза, както и вкусовите предпочитания не зависят от пола на бебето. И момичетата не приемат красотата на майката.

24. Смукателният рефлекс започва да действа в утробата. И така, бебето изсмуква палеца си с удоволствие още на 15-та седмица.

25. Бебето започва да чува звуци на 18-та седмица от бременността. И на 24-25 седмици вече можете да наблюдавате реакцията му на определени звуци: той обича да слуша майка си и спокойна музика.

26. От 20-21 седмица бебето започва да прави разлика между вкусове, поглъщайки околните води. Вкусът на околоплодната вода зависи от това, което яде бъдещата майка.

27. Солеността на околоплодната течност е сравнима с нивото на солта в морската вода.

28. Когато детето се научи да преглъща околоплодни води, то ще бъде редовно обезпокоявано от хълцане. Бременната жена може да го усети под формата на ритмични и монотонни тръпки отвътре.

29. През втората половина на бременността бебето може да поглъща около 1 литър вода на ден. Той отделя същото количество под формата на урина обратно и след това отново поглъща: така започва да работи храносмилателната система..

30. Бебето прави главна форма (главата надолу, краката нагоре) обикновено на 32-34 седмици. Преди това той може да сменя позицията си по няколко пъти на ден..

31. Ако преди 35 седмици детето не е обърнало глава надолу, най-вероятно вече няма да направи това: в стомаха има твърде малко място за това. Случвало се е обаче и бебето да се обърне с главата надолу точно преди раждането..

32. Коремът на бременна жена може да не се вижда от другите до 20 седмици. По това време плодът набира тегло само до 300-350 g.

33. По време на първата бременност коремът расте по-бавно, отколкото през втората и следващите. Това се дължи на факта, че веднъж прехвърлена бременност разтяга коремните мускули и матката вече не се възстановява до предишния си размер.

34. Обемът на матката до края на бременността е 500 пъти по-голям от преди. Масата на органа се увеличава 10-20 пъти (от 50-100 g на 1 kg).

35. При бременна жена обемът на кръвта се увеличава до 140-150% от първоначалния обем. За засилено хранене на плода е необходимо много кръв.

36. Кръвта става по-плътна към края на бременността. Ето как тялото се подготвя за предстоящото раждане, за да намали количеството загубена кръв: колкото по-плътна е кръвта, толкова по-малко ще бъде загубена..

37. Размерът на краката през втората половина на бременността се увеличава с 1. Това се дължи на натрупването на течност в меките тъкани - оток.

38. По време на бременност ставите стават по-еластични поради производството на хормона релаксин. Той отпуска връзките, подготвяйки таза за бъдещо раждане..

39. Средно бременните жени качват от 10 до 12 кг. Освен това теглото на плода е само 3-4 кг, всичко останало е вода, матка, кръв (около 1 кг всяка), плацента, млечни жлези (около 0,5 кг всяка), течност в меките тъкани и мастните резерви (около 2, 5 кг).

40. Бременните жени могат да приемат лекарства. Но това се отнася само за тези лекарства, които са разрешени по време на бременност..

41. Спешното раждане не е преждевременно и не е бързо раждане. Това е раждане, което е станало в нормално време, както трябва да бъде.

42. Теглото на детето почти не зависи от това как се храни бъдещата майка, освен ако, разбира се, не гладува, докато не се изтощи напълно. Затлъстелите жени често раждат бебета с тегло под 3 кг, докато слабите жени също често раждат бебета с тегло до 4 кг и повече.

43. Преди около век средното тегло на новородените е 2 кг 700 г. Съвременните деца се раждат по-големи: средното им тегло сега варира между 3-4 кг.

44. PDD (приблизителна дата на раждане) се изчислява само за да се знае приблизително кога детето решава да се роди. Само 6% от жените раждат на този ден.

45. Според статистиката във вторник има повече новородени. Събота и неделя стават дни срещу рекорд.

46. ​​Децата със заплитания се раждат еднакво често, както сред плетените по време на бременност, така и сред тези, които се въздържат от това ръкоделие. Бременните жени могат да плетат, шият и бродират.

47. Бременните жени могат да се подстригват и да премахват нежеланото окосмяване, където пожелаят. Това по никакъв начин няма да повлияе на здравето на детето..

48. В Корея времето на бременността също се включва във възрастта на детето. Следователно корейците са средно с 1 година по-възрастни от своите връстници от други страни..

49. Лина Медина е най-младата майка в света, която е направила цезарово сечение на 5 години и 7 месеца. Роди се седеммесечно момче с тегло 2,7 кг, което научи, че Лина не е сестра, а собствена майка му едва на 40 години.

50. Най-голямото дете е родено в Италия. Неговият ръст след раждането беше 76 см, а теглото му 10,2 кг. ₽

Как да разберете дали бременността ви протича добре?

От момента, в който жената научи за настъпването на бременността, тя не оставя чувство на безпокойство за това как протича бременността, как се развива бебето в утробата, за предстоящото раждане и т.н. Как да разберете дали бременността ви протича добре? Това се посочва от редица преки и косвени знаци..

Разбира се, най-добрият начин да разберете, че детето се развива нормално в утробата е да не пропуснете нито една планирана среща с акушер-гинеколог, своевременно да се подложите на ултразвуково сканиране и да вземете необходимите изследвания.

Това може да се направи и въз основа на собствените наблюдения на бременната жена, така че лекарите обикновено препоръчват да се води дневник и да се записва как протича бременността по седмици и всичко, свързано с физическото състояние и моралните усещания на жената по време на бременността..

Но като цяло е много трудно самостоятелно правилно да се оцени хода на бременността. Можете да сбъркате и да изтълкувате погрешно признаците на развиваща се бременност или, обратно, замразени.

Признаци на нормална бременност

От гледна точка на неспециалиста, токсикоза и киселини, чести промени в настроението, бърза умора, бърз растеж на корема, уголемяване на гърдите, чувствителност на зърната, повишен или липса на апетит, поява на „тренировъчни“ контракции и секреция на коластра, с наближаването на раждането, и харесването.

Но как да разберете, че бременността протича нормално, ако например жената не е обезпокоена от токсикоза или в началото на втория триместър телесното тегло е останало същото? Няма какво да се притеснявате, ако бременна жена се наблюдава от лекар, който редовно провежда прегледи и следи напредъка на бременността: месечно до 20 седмици, от 21 до 30 седмици - два пъти по-често и в навечерието на раждането - седмично.

Специалистът взема предвид всичко:

 • сърдечна честота, която се увеличава с 30-50%;
 • кръвно налягане, намаляващо през втория триместър поради увеличеното кръвообращение между матката и плацентата;
 • състояние на кръвта, характеризиращо се с намаляване на нивото на червените кръвни клетки;
 • състояние на стомашно-чревния тракт с явен дисбаланс;
 • състояние на кожата, покрита с старчески петна (хлоазма) в областта на зърната и корема с тъмна ивица, която се появява в средата.

От медицинска гледна точка бременността е нормална, ако жената постепенно напълнява. Нормално наддаване на тегло по време на бременност е, когато жената наддава около 200-1000 g на месец и 9-13 kg за целия период на бременността. От тях натрупаната околоплодна течност представлява от 900 до 1300 g, плацентата с мембрани тежи около 680 g, матката - 1200 g, млечните жлези - около 1 kg, детето в утробата - 3400 g или повече. Използвайки различни техники, лекарят ще определи, като палпира корема, плътността на коремната стена, размера и частите на плода, неговото представяне и положение в момента и ще установи гестационната възраст, като измери разстоянието от срамната симфиза до маточното дъно: на около 24 седмици дъното на матката е в областта пъпа.

Бременност. Изглед отвътре

Как да разберете, че с вашето бебе всичко е наред по време на бременност?

При преглед на бременна жена лекарят обръща внимание на подробности, които могат да показват правилното развитие на бебето. Как да разберем, че бременността се развива нормално, фокусирайки се върху състоянието на плода?

 • Първо, изчислете скоростта за нейната височина. Според формулата на Haase, към средата на втория триместър дължината на бебето е равна на броя на месеците бременност на квадрат, а след това и на броя на месеците, който се умножава по 5.
 • На второ място, детето трябва да наддава, докато расте: до 26 седмици тежи около 1000 g, до 36 седмици - около 2500 g, до 40 седмици -3300 g или повече. Теглото на плода се изчислява по няколко начина, обикновено сгънато и разделено на четири показателя за размера на коремната обиколка на жената (в см) и височината на маточното дъно.
 • На трето място, от 16-та седмица (понякога по-рано или по-късно), бременната жена усеща първите движения на плода, самите тремори достигат пик до 25-27 седмици, след което активността намалява. Ако те се записват всеки ден, тогава информацията за състоянието на плода ще бъде не само надеждна, но и почти пълна. Това е сигурен начин да разберете, че всичко е наред с вашето бебе по време на бременност без ултразвук.
 • Четвърто, на 18-та седмица от бременността, лекарят чува сърдечния ритъм на плода чрез акушерски стетоскоп (на ултразвук може да бъде открит още 12 седмици). Бъдещата майка, поставяйки ръка на корема си, също ще усети биенето на сърцето му, но малко по-късно - от 22-24 седмици.

Нормални резултати от лабораторни тестове

Бременна жена, която е регистрирана в предродилна клиника и редовно посещава лекар, който я наблюдава, често чува фразата „Показателите са нормални“. Как да разберете дали бременността Ви протича добре, като оцените резултатите от теста си? Разбира се, трудно е да се разбере независимо тяхното значение, но ако е необходимо, винаги можете да поискате разяснение от специалист.

В лабораторията през първия триместър се извършват следните тестове:

 • анализ на урината, за да знаете вашите нива на глюкоза и протеини;
 • изследване на вагинална цитонамазка;
 • кръвен тест за определяне на Rh фактор и група, за идентифициране на степента на резистентност към вируси на морбили и рубеола, както и за скрининг за ХИВ и сифилис и др..

Тъй като плодът се развива в кръвта на бременната жена, хемоглобинът "пада", обикновено, ако не е по-нисък от 105 g / l, а кръвта, дарена "за захар" (съдържание на глюкоза), трябва да изключва бременността при диабет. Хормонални тестове (HCT) се извършват в урината. През третия триместър се повтарят същите тестове. Ако някакви показатели са извън нормалните граници, ще са необходими допълнителни изследвания (засяване на остъргване от цервикалния канал за откриване на гонококи и хламидии, тестове за туберкулоза и др.).

За да се знае, че майката и детето са здрави, се предписва ултразвуково сканиране (в ранните етапи, на 12 седмици, на 22 и 34 седмици). Той диагностицира наличието или отсъствието на аномалии при плода, аномалии при бременна жена, а също така изключва развитието на извънматочна бременност. По тези показатели можете надеждно да установите как протича бременността..

Отклонения от нормата по време на бременност

Лекарите са убедени, че сложната предходна бременност не винаги засяга всички следващи. Това означава, че всяка нова бременност има свой собствен ход и ако жената за последно е страдала от токсикоза или матката е била в добра форма, сега това може да не е така. Във всеки случай ходът на бременността се счита за безопасен, когато няма очевидни отклонения..

Не всичко е наред, ако бременна жена има яркочервени петна - това показва заплаха от спонтанен аборт. Тъмните кръвни съсиреци, които се появяват главно след преглед с помощта на медицински инструменти в гинекологичния стол, показват хлабава повърхност на влагалището или шийката на матката, което не е норма. Като цяло кървенето от влагалището е тревожен симптом, както и остра и продължителна болка в корема, ребрата, кръста..

Силното повръщане, замаяност, главоболие, загуба на съзнание, намалено зрение и слух показват инфекциозно заболяване или патология. Постоянните спадове на кръвното налягане са опасни за живота на плода: раждането може да започне преждевременно. Получените припадъци често водят до отлепване на плацентата и загуба на бебето.

Ако плодът не се движи дълго време, сърдечният му ритъм е слаб или изобщо липсва, т - трябва спешно да се консултирате с лекар, така че след преминаване на прегледите да можете да разберете дали бременността се развива или не.

И накрая, нормалната бременност продължава около 280 дни и ако този период е нарушен, говорим за преждевременно раждане, а бебето се ражда преждевременно..

Как можете да разберете дали бременността ви протича добре? Когато някакви промени в състоянието на майката и детето настъпят своевременно и не създават неудобства, а освен това не са свързани с критични ситуации, няма съмнение за благоприятния резултат от раждането на бебето.

Име на анализаКогато наематКакво показва
Клиничен ("общ") кръвен тестОт началото на бременността до 30-та седмица - веднъж месечно, от 30-та седмица до раждането - веднъж на всеки две седмициПозволява своевременно откриване на анемия (липса на хемоглобин - носител на кислород), възпалителни процеси от всякаква локализация, имунни реакции към плода
Общ анализ на уринатаОт началото на бременността до 30-та седмица - ежемесечно, след това на всеки две седмициПомага за изключване на заболявания на бъбреците и пикочните пътища, токсикоза и гестоза на бременни жени, диабет, общи възпалителни процеси
Кръвна захар