Последните дни на бременността обикновено са много тревожни и забързани. Независимо от това какво дете очаква една жена, тя се притеснява как ще започне раждането. Факт е, че всяко раждане подред може да започне по различен начин и следователно опитът не гарантира, че сценарият от предишното раждане ще се повтори с точност на свиване. Първородните са по-опитни от другите, изобщо нямат опит при раждането. В тази статия ще ви разкажем как да разберете, че труда се приближава и как да определите, че той вече е започнал..

Как да се определи приближението?

Датата на раждане е голяма тайна на природата. Въпреки факта, че акушер-гинеколозите посочват PDD (прогнозния ден на раждане) в обменната карта, никой няма да каже точната дата, когато бебето реши да се роди. Само 5% от бебетата се раждат точно в DA. Всички останали избират различни дати за себе си - преди или дори след посочения период.

Ето защо бъдещите майки толкова се страхуват да не забележат, пропуснат, объркат началото на раждането с други усещания, за които най-трудният трети триместър е толкова богат..

Най-добрият помощник и подсказващ за бременна жена е нейният собствен организъм. Обикновено той започва да дава „намеци“ предварително, че раждането наближава.

Пренаталната фаза официално започва на 38 пълни акушерски седмици. От този период трябва да слушате възможно най-внимателно и тревожно промените в собственото си състояние. Детето вече е достатъчно зряло, готово е да се роди всеки ден.

Обикновено дори при онези жени, които не са имали тренировъчни контракции по време на бременността, те започват от 38 седмици. Те се появяват като кратки спонтанни напрежения на мускулите на матката, които отстъпват доста бързо, нямат фиксиран интервал помежду си. Това означава, че след един тренировъчен двубой, друг може да се случи след половин час, и след три часа, и само на следващия ден. Родовите болки са циклични и винаги с определен интервал, характерен за определен период от раждането, се повтарят във времето.

След 38 седмици средно се появяват предвестниците на раждането. Тук бъдещата майка трябва да бъде изключително внимателна - някои предварителни признаци могат да бъдат много подобни на усложненията при бременност. Например, поради увеличаване на количеството вагинално отделяне е лесно да се пропусне изтичането на околоплодната течност, а вагиналната инфекция с жълтеникаво желатиново отделяне може да бъде объркана с началото на отделянето на лигавицата..

Отличителна черта на родовия процес от различни подготвителни „мерки“ е необратимостта. Ако раждането започне, то не може да бъде спряно, забавено или отслабено, тъй като това е изключително рефлекторен акт. Жената може да повлияе на предвестниците и да промени характера им с лекарства и други методи.

Кога започват?

Раждането е логично заключение на сложни и многоетапни процеси, протичащи в женското тяло в навечерието на раждането на дете. Всеки от тези процеси е тясно свързан с останалите. На въпроса кога ще започне раждането, има само един отговор - когато всички вътрешни процеси достигнат максималното си развитие.

Матката става голяма. Женският репродуктивен орган наддава на тегло и достига солидни размери. Невромускулният апарат на матката няколко седмици преди раждането започва да се подготвя за предстоящите родилни болки. В клетките на миометриума (структурната тъкан на матката) започва да се произвежда вещество, което ще помогне на тъканите да се свиват - актомиозин. На 38 седмици и малко по-късно маточната тъкан се отървава от излишните нервни влакна. Това е естествен физиологичен механизъм за облекчаване на болката.

Плацентата трябва да е напълно узряла за раждане. Седмица преди началото на раждането тя започва да произвежда окситоцин. Хипофизната жлеза й помага в това. Правилната концентрация на този хормон в женското тяло води до появата на контракции. Хормоналният фактор е от решаващо значение - за да започне раждането, нивата на прогестерон трябва да спаднат. Този хормон е отговорен за всички девет месеца за поддържане на бременността, за създаване на оптимални условия за развитието на плода. По рождение вече не е необходимо и прогестеронът намалява пропорционално на увеличаването на естрогена и окситоцина.

Преди да роди, тялото на жената започва да натрупва гликоген, АТФ, фосфорни съединения и електролити. Те правят матката по-устойчива на предстоящите контракции и като цяло увеличават енергийния потенциал на бъдещата майка..

Един от важните фактори, който оказва пряко влияние върху момента на започване на раждането, е състоянието на нервната система. В случай на неуспехи в него, подготовката на матката за раждане се забавя, хормоналният баланс се променя, което може да причини както преждевременно раждане, така и продължителна бременност.

Предвестници - митове и реалност

Фактът, че раждането е близо, жената може да бъде подтикната от така наречените "предвестници" - първите признаци, чиято съвкупност предполага приближаването на предстоящото раждане. За всички жени няма единен списък от симптоми, „предвестници“ зависят от индивидуалните характеристики на женското тяло. Най-често срещаните признаци са.

Пролапс на корема

Коремът на бременната жена се измества надолу, формата му визуално се променя. Това се дължи на установяването на главата на плода към вътрешния фаринкс - изхода от маточната кухина. Жената може да забележи, че стомахът й е паднал сам. Дишането става много по-лесно, тъй като дъното на матката вече не притиска диафрагмата, киселини, които изтощават жената, намаляват - матката престава да поддържа стомаха. Но натискът върху пикочния мехур и червата се увеличава, поради което желанието на жената за уриниране се засилва и зачестява, при кашлица или смях може да възникне неконтролирано изтичане на урина, а запекът също се увеличава.

Пролапс на корема при първородни обикновено се случва 3-4 седмици преди раждането. При многороден, знакът се появява 1-4 дни преди началото на раждането, а понякога вече в процеса на първите родилни болки или само няколко часа преди тях.

Промяна в походката, тазова болка

След като бебето заеме „предварително стартово положение“ в матката, повишено натоварване пада както върху костите, така и върху мускулите на таза. Следователно походката става тромава, жената все повече се бърка при ходене. Има дърпащи и разчупващи слаби болки в костите на таза, в сухожилията. Ако симфизитът вече е започнал, тогава болката в областта на срамната артикулация се увеличава.

Най-често жената може да изпитва дискомфорт, когато трябва да стои дълго време, когато става от леглото от легнало положение, когато се изкачва по стълби..

Разпределения

Вагиналното отделяне се променя както количествено, така и качествено. Те стават по-обилни, по-тънки, тъй като концентрацията на прогестерон намалява всеки ден. Изхвърлянето трябва да се следи особено внимателно - ако в тях се появят желеподобни примеси, това може да означава началото на изхвърлянето на лигавицата. По време на бременността запушалката затваря цервикалния канал, разположен в шийката на матката, така че бактериите и вирусите да не проникнат в маточната кухина, така че средата в матката да остане стерилна.

Коркът може да се отдели на части или да излезе изцяло. При първичните животни това може да се случи две седмици преди раждането, при многоплодните коркът оставя няколко дни преди началото на родилните болки, вече в техния процес или когато водата се излее.

Отслабване

Жената започва да отслабва преди да роди. Този знак е забелязан отдавна. Такава неочаквана „загуба на тегло“ с няколко килограма е свързана с намаляване на количеството междуклетъчна течност. Този процес също започва с намаляване на нивата на прогестерон. В допълнение, тялото на жената започва да се прочиства, така че диарията често започва няколко дни преди раждането..

Поведение на бебето

Трохите в преобладаващото мнозинство от случаите, преди да родят, отшумяват за 4-5 дни, спират активно да се движат. Детето също така натрупва енергия, тъй като процесът на раждане ще изисква големи усилия от него. Освен това бебето вече е пораснало толкова много, че му е трудно да се движи в матката - за него става твърде стегнато.

На този етап е важно да продължите да записвате епизодите на намалена активност. Ако в продължение на 12 часа изобщо няма движение, определено трябва да се консултирате с лекар.

"Влагане"

Синдромът за гнездене е проява на животинския инстинкт за подреждане на „гнездо“ - жилище преди появата на потомство в него. Много птици и животни правят това. Това се проявява от факта, че една жена е привлечена да направи почистването, да подреди всичко, отново да пренареди детските неща в подготвената детска стая. Смята се, че инстинктът има благоприятен ефект върху психиката на бременната жена, като помага за справяне със страховете от раждането и тъмните мисли. Той не се проявява при всички и не е задължителен знак.

Узряване на шията

Това е обективен признак, който се смята от лекарите за практически единствения надежден. Шийката на матката обикновено е плътно затворена по време на бременност. С раждането той започва да става по-кратък, кръглият мускул омеква - важно е врата да се отвори и да освободи бебето с началото на трудовия процес. Оценката на състоянието на шийката на матката може да започне още на 38 седмица от бременността. Това може да направи само акушер-гинеколог на уговорена среща, жената не може самостоятелно да изследва шийката на матката.

Шийката на матката е чувствителна към хормонални ефекти и следователно, ако балансът на хормоните се наруши, с редица други фактори, жената може да чуе от лекаря присъда, че шийката на матката е незряла. В този случай след 39 седмици ще се извърши узряване на лекарства - те ще повлияят на тялото на жената с хормонални и други лекарства, които ще помогнат на врата да стане по-къса и мека. Обикновено, преди раждането, шията се скъсява до 1-1,5 сантиметра. В този случай те казват, че шийката на матката е зряла и раждането е на път..

Други признаци и симптоми

Други признаци включват голяма група симптоми, които отдавна са забелязвани от бременни жени като предшественици - безсъние и повишена сънливост и нарушения на апетита - прекомерност или липса на това, и гадене и дори повръщане няколко дни преди раждането, състояние на повишена тревожност, раздразнителност, докосване, сълзливост.

Трябва да се отбележи, че предвестниците на раждането са обвити в маса митове, които са далеч от медицината. Ето защо е препоръчително да не приписвате каквато и да е промяна в благосъстоянието и състоянието на признаците, описани от някой във форумите, а да го обсъдите с Вашия лекар. Само той може да различи предшественика от патологията навреме..

Симптоми на началото на раждането

Въпреки всички признаци, които могат да придружават последните няколко седмици преди раждането, има само два надеждни признака, по които да се съди за началото на раждането - това е началото на родилни болки и преминаването на вода. Според тях и жената, и лекарят ще могат точно да определят, че раждането е започнало. Всички други симптоми и предполагаеми предшественици с диагностична стойност по същество нямат никаква стойност. И така, време е да поговорим по-подробно за два надеждни знака, които символизират началото на раждането..

Контракции

С развитието на всички предпоставки - нервни, хормонални, хуморални, физиологични, започват истинските родилни болки. Това са ритмични контракции на маточните влакна, те имат ясен модел, честота, контракциите не се развиват обратно. Именно тази тяхна характеристика ще помогне да се разграничат реалните контракции от фалшивите, които могат да се повторят като тренировъчна дейност на женското тяло през последните седмици преди предстоящото раждане..

Ако контракциите не отшумят след хапчето No-Shpy, топъл душ, ако не променят интензивността след промяна в положението на тялото, тогава можем да кажем с голяма степен на вероятност, че раждането е започнало.

Първите контракции не са болезнени. Само във филми се показват жени, които със стенене неочаквано се "сгъват" наполовина, когато започне раждането. Първите контракции на матката са доста безболезнени и се чувстват като болка по време на менструация..

Най-често първите контракции се повтарят на всеки 30-40 минути. Всяка контракция продължава няколко секунди - обикновено не повече от 20. След нея жената има достатъчно време за почивка, което трябва да се използва колкото е възможно повече за отпускане, отпускане, за да не се появят мускулни скоби. При такива контракции няма нужда да ходите в болница, жената може да е у дома до момента, в който контракциите започват да се повтарят по-често. С интервал от 5-10 минути между контракциите, трябва да се обадите на линейка и да отидете в болницата. Първите контракции се наричат ​​латентни, те могат да продължат 8-10 часа, дилатацията на шийката на матката до края на периода ще бъде само 3 сантиметра.

Вторият период на контракциите се нарича активен. Контракциите са по-силни, по-чести - до края на този етап те се повтарят на всеки 2-3 минути, продължителността на всяка контракция е до 50 секунди. Отворът на врата е до 7 сантиметра. Препоръчително е да прекарате този период под наблюдението на лекарите, тъй като раждането на бебе вече неизбежно наближава. Активните контракции обикновено се наблюдават в рамките на 3-5 часа.

Третият период на контракциите ще продължи само половин час или час или повече. Тези контракции се наричат ​​преходни, те се вливат в опити, за които жената научава чрез остро желание да изпразни червата - шията е напълно отворена, главата започва да се ражда. Преходните контракции са най-силните и продължителни. Те се повтарят на всеки 1-1,5 минути и продължават една минута..

Всеки, който се съмнява дали ще бъде възможно да разпознае истинските родилни болки, когато раждането започне, искам да ви разкажа за старата акушерска шега, която казва, че жена, която се съмнява дали раждането е започнало, всъщност не ражда. Когато жената ражда, тя не се съмнява. Истинските контракции наистина са толкова специфични, че е много, много трудно да ги объркате с други маточни контракции..

Трябва да се отбележи, че раждането, започващо с контракции, е класическо, нормално и здравословно. Така започват до 90% от всички раждания на планетата, тъй като физиологично това е най-добрият вариант. Водата с тях оставя едва на втория етап - с активни контракции, когато отворът достигне 4-6 сантиметра. Под натиска на главата на плода феталният мехур се пука и околоплодната течност се изхвърля.

Но в 10% от случаите раждането започва с изтичане на вода. Те може да изтекат на малки порции или да изчезнат незабавно напълно. Раждането в този случай почти винаги се счита за сложно. Ако контракциите не се развият от само себе си след 6 часа, жената получава лекарствена индукция на раждането. Ако не помогне, тогава се прави спешно цезарово сечение.

Специални тестове, амниосистеми, които се продават в аптеките и се намират във всяка предродилна клиника, където жената може да се свърже със съмнение за изтичане и където ще бъде дадена изрична оценка на състава на секретите, могат да помогнат да се разграничи изтичането на вода от урината. При изтичане трябва да се предупреждават признаци като увеличаване на влагалищното течение, особено когато жената прекарва няколко часа в хоризонтално положение и след това сяда или се изправя. Мокри петна могат да се появят върху бельото, върху леглото.

Моментното изливане на вода изисква внимание от страна на жената. Необходимо е да не се паникьосвате, а незабавно да се оцени приблизителният обем на околоплодната течност, нейният цвят, мирис и консистенция. В този случай няма нужда да чакате контракциите да започнат вкъщи. След източване на водата или съмнение за началото на изтичане, трябва незабавно да отидете в акушерската институция. Безводният период трябва да се контролира.

Ако водите не са бистри, но зеленикави, с кръв или други, не забравяйте да информирате лекаря за това. Това често е признак на фетална хипоксия и пряка индикация за цезарово сечение, без да се чака време за контракции и индукция на раждането..

По време на първата и повторна бременност

Предвестниците при примипарите се появяват предварително, докато при многоплодните жени непосредствено преди раждането. Интервалът от време във втория случай е много малък, може да бъде ограничен до няколко дни или дори часове. А самото раждане започва по различни начини. Многородовите обикновено възприемат всичко по-спокойно, имат общо преживяване и следователно не проявяват повишена емоционалност в навечерието на раждането и не приемат за признаци на приближаващо раждане някои симптоми, които изобщо не са. Повишената подозрителност е делът на жените, които ще раждат за първи път.

Следователно жените, които са на път да раждат за първи път, обикновено забелязват началото на раждането по-бързо, докато многородовите хора просто не придават значение на много признаци. Тежестта на усещанията по време на първото раждане е по-силна и продължителността на всеки етап е по-дълга като цяло.

Ако второто, третото и следващите раждания са на път, жената трябва да се консултира с лекар за съвет, ако има три или повече „предшественици“ едновременно и трябва да пристигне в болницата по-рано - когато контракциите ще се повтарят на всеки 10 минути. Родовият канал на такива родилки е по-добре подготвен, отварянето на вътрешния и външния фаринкс на матката протича по-бързо, има по-голяма вероятност за бърз, бърз труд.

След стимулация

Ако се вземе решение за стимулиране на раждането по медицински причини, началото на раждането ще продължи под наблюдението на лекарите. Индукцията на раждането включва широк спектър от медицински мерки - подготовка на шийката на матката, амниотомия (пункция на пикочния мехур и дрениране на околоплодната течност), стимулиране на контракциите чрез прилагане на дози окситоцин. След пробиване на пикочния мехур контракциите обикновено се развиват в рамките на 3-4 часа. Ако това не се случи, раждането се стимулира с лекарства. Ако няма ефект, се прави цезарово сечение.

Преждевременно

Както вече споменахме, раждането не винаги се случва навреме. Фактът, че е започнало преждевременно раждане, може да бъде подтикнат към жената от различни симптоми, докато може да няма предшественици като такива. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 28 и 37 гестационна седмица..

В повечето случаи лекарите виждат предпоставките за преждевременно раждане, информират бъдещата майка за това и задължително предлагат хоспитализация и постоянно наблюдение. В някои ситуации подобно преждевременно раждане започва внезапно и е неприятна „изненада“ както за родилката, така и за лекаря, който я е наблюдавал по време на бременност.

Какви признаци могат да показват възможно началото на раждането по-рано от датата на падежа на акушер-гинеколозите:

 • досадно усещане за тежест в долната част на корема;
 • стомахът пада преди 35 седмици от бременността;
 • матката често идва в тон и е в напрежение за дълго време;
 • има розови, кървави или кървави отделяния от гениталиите;
 • жената чувства силен натиск в перинеума и таза;
 • появяват се крампиращи болки.

Преждевременното раждане само по себе си е изпълнено с много опасности и следователно, ако се появи поне един от горните признаци, жената трябва да се консултира с лекар и да не отказва хоспитализация, ако е предложена от специалисти. Когато се появи кърваво отделяне, трябва незабавно да се обадите на линейка.

Възможно ли е да се ускори?

Жените, които вече са довели бебето си до 39-40 седмици, почти винаги се интересуват дали е възможно да се ускори раждането, тъй като тялото на бъдещата майка изпитва претоварване и е много уморено до края на бременността. Медицината има много конкретно мнение по този въпрос - невъзможно е да се ускори раждането без спешна нужда извън болницата, това може да причини сериозни усложнения както за майката, така и за бебето.

Сред хората има широко разпространено вярване, че ходенето нагоре по стълбите и измиването на пода помага да се доближи началото на раждането. Същите свойства се приписват на сексуалните контакти - спермата съдържа естествени простагландини, които ускоряват дилатацията на шийката на матката. Смята се, че ходенето на майката пеша, вдигането на кибритите, разпръснати по пода, докато кляка, ще помогне на „късното“ бебе.

Към различните популярни съвети трябва да се отнасяме с голямо внимание. Така че, съветите за пиене на рициново масло могат да доведат до тежка изтощителна диария, дехидратация, а съветите за дишане на етерични масла могат да доведат до развитие на дихателна алергична реакция.

Въпреки умората на жената, която всички разбират и е съвсем естествена, експертите просто препоръчват да бъдете търпеливи. Най-добре е раждането да започне без никаква стимулация, самостоятелно. В края на краищата нито народните методи, нито лекарственото предизвикване на раждане гарантират, че започналите контракции ще бъдат достатъчни, координирани, че няма да има първична слабост, която може да се превърне в основата за спешно цезарово сечение..

Ако една жена преди това е имала ендометрит или несъответствие в коремните мускули, на матката има белег, обикновено не става въпрос за никаква стимулация, тъй като бебе, което е било „прибързано“, може да се роди бързо, което ще увеличи риска от нараняване както на майката, така и на плода. а в случай на белег може да се получи разкъсване поради прекомерна контрактилна активност на мускулите.

Вероятността от усложнения след раждането е по-малка, толкова по-малко усилия е положила жената, за да гарантира, че раждането започва възможно най-скоро.

За информация как да разберете, че раждането е започнало, вижте следващото видео..

Признаци на труда

Откъде знаеш, че ето го - моментът, в който е време да бързаш към болницата? Още в началото на бременността жените започват да си представят момента, в който бебето започва да се ражда. Често жената изпитва страх: „Откъде да разбера, че този момент, сега трябва да отида в родилния дом“. На първо място, Вашият лекар трябва да Ви подготви за това. Обяснете как ще се случи това и кои са първите признаци, че раждате. Специалистите обикновено идентифицират няколко основни признака, които се появяват по време на раждането. Жената не трябва да има всички, но поне една от тях ще се появи със сигурност. Но имаше случаи, когато всички тези знаци просто викаха: "Скоро ще родиш!"

Признаци и симптоми на началото на раждането. Как да разберем бременна жена, че скоро ще роди?

Съдържание

 1. Как можете да определите началото на раждането?
  • Детето започна да "потъва"
  • Укрепване на контракциите на Бракстън Хикс
  • "Подготовка" на шийката на матката
  • Кървави вагинални секрети
 2. Как да различаваме фалшивите и реалните раждания? Бързи съвети
 3. Откровени разговори на жени: "Загубих водата си..."
 4. Началото на истинските контракции
 5. Кога да посетите лекар или акушерка?
 6. Видео: Началото на раждането. Кога да отида в болницата?

Със сигурност много жени са гледали във филми и телевизионни сериали, когато бременна героиня започва раждане, тя внезапно се събужда, задържа стомаха си за няколко секунди и след това разтърсва съпруга си с вик: „Скъпа, изглежда, започвам раждане“. След това те незабавно отиват в болницата и наистина скоро имат бебе..

Разбира се, такива епизоди понякога се показват във филми, но в реалния живот не е толкова лесно да се определи началото на раждането, дори ако жената ражда не за първи път. И това се дължи на факта, че първо, трудовата дейност е доста сложен процес и с времето може да продължи до няколко седмици. И, второ, признаците и симптомите на предстоящото раждане в някои случаи могат да бъдат объркани с други прояви, характерни за късния етап на бременността..

Как можете да определите началото на раждането?

Детето започна да "потъва"

Ако това е първата ви бременност, тогава няколко седмици преди раждането може да почувствате известно облекчение във вашата бременност. Това се дължи на факта, че бебето се спуска в долната част на матката, в резултат на което можете да почувствате тежест в тазовата област. Но в същото време ще почувствате намаляване на натиска върху гърдите и диафрагмата, следователно симптоми като затруднено дишане и някои други проблеми с храносмилането, като киселини по време на бременност, ще изчезнат..

Укрепване на контракциите на Бракстън Хикс

Ако започнете да чувствате, че контракциите на Брекстън-Хикс са започнали да се повтарят по-често и по-интензивно, тогава това може да е сигнал за началото на раждането. И освен това, може да имате болезнени усещания като тези, които се случват по време на менструацията..

С наближаването на раждането контракциите на Бракстън Хикс могат да се повтарят на всеки 20 минути и да станат болезнени. Като правило в такива моменти много жени започват да се чудят дали раждането започва или още не? Ако сте задали и този въпрос, трябва да обърнете внимание на продължителността им. Ако продължителността на контракциите не се увеличи, те не стават по-силни и по-често, тогава, по всяка вероятност, имате така наречените "фалшиви раждания".

"Подготовка" на шийката на матката

Остават няколко седмици преди датата на раждане, контракциите на Брекстън-Хикс действат върху шийката на матката, изтъняват, омекотяват и я позволяват да се отвори частично. Ако това не е първото ви раждане, матката ви ще се отвори с 1-2 см преди началото на раждането. Но ако не сте раждали преди, тогава отварянето на матката с 1-2 см, дори на 40-та седмица от бременността, не означава незабавно стартиране на трудовия процес. По време на последните ви посещения на лекар, той ще наблюдава промените в шийката на матката.

Кървави вагинални секрети

Ако лигавицата ви, която е затворила шийката на матката от външни влияния за 9 месеца, се е откъснала, това означава, че раждането трябва да започне възможно най-скоро. Това отделяне може да е кърваво. В този случай задръстването може да излезе веднага с един проход или може да отнеме няколко дни. Също така си струва да се помни, че сексът или вагиналното наблюдение в някои случаи може да повлияе на целостта на лигавицата и в този случай може да имате кървави изхвърляния, преди да започнете раждането..

Как да различаваме фалшивите и реалните раждания? Бързи съвети

Признаци на въображаемо раждане:

Имате нередовни и нередовни контракции. В същото време не усещате тяхното укрепване и няма увеличаване на честотата им. Реални контракции се появяват на равни интервали и тези интервали намаляват с усилването на контракциите..

Коремните спазми се влошават, когато станете по-физически активни или когато промените позицията на тялото си.

При истинско раждане се усещат болки и спазми в слабините и долната част на корема, а при въображаемите болят гърба и останалата част на корема.

Откровени разговори на жени: "Загубих водата си..."

Водата ми се счупи, когато със съпруга ми посетихме брат му в болницата (той имаше апендицит). Смешното в цялата тази ситуация е, че бях в онази болница, но в този момент трябваше да отида в съвсем друга. - Емилия

Бях на последния урок от курса за подготовка за раждане и по време на него водата ми започна да се оттича. Е, сега нашият инструктор ще има за какво да разкаже на момичета от други групи. - Евгения

Водите ми се отдалечаваха през нощта, по време на сън и не усетих усилване на контракциите. Трябваше да отида в болницата, седнал на кърпа. - Зинаида

Когато по време на опита водата се счупи, започнах да мисля, че бебето ми ще се роди в тази вода. - Ирина

Началото на истинските контракции

Въпреки че не винаги е възможно да се определи началото на реалния труд и раждането, можете да сте сигурни, че раждането започва, ако вашите нередовни контракции на Бракстън Хикс, настъпили през последните няколко седмици, стават все по-силни и по-чести и по-дълги..

Първоначално интервалите между тях могат да бъдат 10-20 минути. Но те стават постоянни и не спират, без значение какви са вашите действия, а интервалите между тях постепенно се намаляват. В някои случаи, въпреки факта, че раждането е започнало доста бурно, редовните контракции могат да започнат съвсем неочаквано. Това зависи от индивидуалните характеристики на тялото на всяка жена и може да се случи по различен начин, дори при една и съща жена при различна бременност..

Ако водите ви са се отдалечили, това означава разкъсване на плацентарния пикочен мехур, заобикалящ вашето бебе. Когато правите това, може да почувствате внезапно изливане от тялото или течността да изтече на малка струйка. Във всеки случай незабавно уведомете Вашия лекар или медицинска сестра. За повечето жени редовните контракции започват веднага след момента, в който водата напусне, въпреки че в някои моменти те могат да започнат по-рано.

Във всеки случай, когато това се случи, раждането може да започне по всяко време. Ако контракциите ви не започнат дълго време и след като водата напусне, тогава лекарите могат да започнат процедурата за предизвикване на изкуствено раждане, тъй като без точното количество околоплодни води, рискът от инфекции при бебето се увеличава, тъй като именно околоплодните течности са му създали антибактериална защита.

Кога да посетите лекар или акушерка?

През последните седмици лекарят, водещ бременността, трябва да ви каже кога трябва да потърсите медицинска помощ. Инструкциите, които получавате, ще зависят от това дали това е първата ви бременност или не, дали сте имали усложнения по време на бременността и дали имате други рискове, за които да знаете..

Така че, посетете Вашия лекар или акушерка, ако:

Вашата вода е загубила или ако подозирате, че е започнала да отстъпва.

Започвате да имате изписване. В този случай цветът и консистенцията им са много важни. Ако отделянето ви е жълтеникаво, зеленикаво, то е твърде дебело или воднисто.

Забелязали ли сте рязко намаляване на физическата активност на детето?.

Имате вагинално кървене, треска, главоболие, промени в зрението или коремна болка.

Ако нямате изразени признаци, но сте сигурни, че сте започнали раждане. Не се притеснявайте, по-добре е да се обадите на лекар или акушерка. Към тях често се обръщат жени, които не са сигурни в началото на раждането. Във всеки случай, дори да имате въображаемо раждане, те ще ви прегледат, ще ви окажат необходимата помощ и ще дадат по-подробни обяснения относно вашето състояние, защото това е част от работата им..

Ако през целия период на бременността не сте изпитвали усложнения, Вашият лекар може да Ви препоръча да отделите време и да изчакате момента, в който контракциите не се появят на интервали от 5 минути в рамките на един час. Ако по някаква причина сте в така наречената рискова група, лекарят ще очаква да чуе от вас за началото на раждането възможно най-рано..

Видео: Началото на раждането. Кога да отида в болницата?

Нашите скъпи читатели, каним ви да гледате видеоклип с участието на гинеколог, доктор на медицинските науки Алексей Савицки, който ще ви разкаже за предупредителните знаци, при които трябва незабавно да отидете в болницата:

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Как да разберем дали бебето идва скоро

Признаци за предстоящ труд

Има няколко начина да разберете дали раждането ще започне скоро. Най-лесното е да запомните периода на бременността си. Ако например вече са 38 седмици, тогава чакането няма да е дълго - не повече от четири седмици. Методът е по-надежден - преглед на шийката на матката от лекар. Той ще обърне внимание на плътността и дължината му. Но лекарите няма да гледат стола без специални доказателства. Ако периодът на бременност е по-малък от 39-40 седмици и няма оплаквания от болка, тогава определено няма. Следователно жените търсят други начини да разберат, че раждането ще настъпи скоро и обикновено се опитват да диагностицират предвестниците на раждането..

1. Изхвърляне на лигавицата. В лумена на цервикалния канал се образува слуз, за ​​да се предпази матката от попадащи в нея инфекциозни агенти. Но ако шията започне леко да се изравнява и отваря, тази слуз напуска. След като сте забелязали в себе си тези признаци на предстоящо раждане, можете спокойно да изчакате контракции, ако периодът е повече от 37 седмици и е планирано естествено раждане. Ако периодът е кратък, например 32-34 седмици, спешно трябва да отидете на лекар. Най-вероятно ще бъдете поставени на консервация, за да не започне преждевременно раждането..
Има случаи, когато лигавичната запушалка започва да отстъпва няколко седмици преди раждането. Но при доносена бременност това се случва буквално няколко часа преди началото на контракциите, а понякога и след началото им. Някои жени изобщо не забелязват никаква лигавица. Това се случва, ако тя се отделя заедно с околоплодните води, когато околоплодната течност се разкъсва, което се извършва от лекаря за стимулиране на раждането.

2. Пролапс на корема. По този знак можете да разберете, че раждането е близо - може да започне през следващите няколко часа, ако гестационната възраст е доносена или след няколко седмици. Ако коремът е паднал при жена с преждевременна бременност, лекарят препоръчва да носи превръзка дори у дома, когато е в изправено положение.

Как да разберем, че детето е паднало по-ниско? Всъщност може да се види с просто око. Много бъдещи майки снимат коремчето си през различните седмици на бременността за спомен. Можете да видите ниско разположения корем, просто като сравните снимките. В този случай формата на корема може да се промени донякъде по време на бременност, в много отношения това зависи от положението на плода в матката, което често се променя до 36 седмици.

Когато коремът падне, това е много забележимо, ако сложите дланта си под гърдите си, тя ще лежи плоска. И пъпа ще бъде забележимо спуснат..

Освен това лекарят отбелязва, че главата на детето е ниско на входа на таза и е почти неподвижна. Това се определя от ръчен преглед, който се извършва на дивана при всяко посещение на жена при гинеколог..

3. Тренировъчни пристъпи. Много неопитни бъдещи майки смятат това за най-добрия начин да разберат, че скоро ще родят, ако раждането е първо. Въпреки че всъщност тези усещания могат да съпътстват жената през цялата втора половина на бременността. И ако шийката на матката не се скъси и не се отвори едновременно, това се счита за вариант на нормата. С всяка седмица на бременността подобни „тренировки“ стават все по-чести. Но все пак това не се счита за признак, че жената ще роди преждевременно..

4. Гадене и диария. Тялото се „прочиства“ няколко дни, а понякога и няколко часа преди началото на раждането. В същото време телесната температура остава нормална, няма чувство, че сте се отровили или имате чревна инфекция.

5. Отслабване. Добра техника за установяване, че скоро раждането е тези предшественици на раждането, които не се опровергават дори от лекарите. Жена няколко дни преди раждането може да отслабне с 1-2 килограма. Разбира се, няма да остави мастния слой, а само вода. Подпухналостта също може да намалее.

И как да разберете кога ще започне раждането, ако няма предшественици на раждането на нито един от изброените? Можете да обърнете внимание на психологическото си състояние. Обикновено жените развиват така наречения инстинкт за гнездене малко преди раждането. Силата се добавя, има желание за почистване, извършване на ремонт, закупуване на детски неща. Жена е оградена от външния свят и буквално се закача за нероденото дете.

Ако обаче не забележите това, тогава можете да разберете датата на раждане само от вашата обменна карта (диспансерна карта на бременна жена). Лекарят го определя в зависимост от първия ден от последния ви менструален цикъл, датата на първото движение на плода, както и размера на матката и резултатите от ултразвуково изследване, ако те са били извършени през първия триместър на бременността.

Как да разберете, че вече раждате: признаци за започване на раждането

Генерална репетиция (предвестници на раждането)

1. Болка в долната част на корема и кръста

През последните 3-4 седмици преди раждането могат да се появят периодични дърпащи болки в долната част на корема и кръста. Те могат да имат спастичен характер. Появата на такава болка е следствие от повишаване на възбудимостта на НС, както и изместване на прешлените в сакрума, което може да доведе до прищипване на нерва. Понякога, в резултат на такова нарушение през последните седмици на бременността, кракът може периодично да се отнема и обездвижва. Това явление има физиологична основа и след раждането изчезва безследно..

Освен това може да има усещане за подуване, изтръпване и болка в срамната област, което е свързано с повишаване на налягането на представящата част на плода върху симфизата (срамната кост). Носенето на превръзка помага за облекчаване на това състояние, както и честа почивка в легнало положение. Това явление преминава и след раждането..

2. Спускане на корема

2-4 седмици преди раждането коремът на бременна жена пада („пързалки“). Докато коремът потъва, жената отбелязва, че той явно е променил формата си и сякаш е станал по-малък. Това улеснява много дишането и храненето. Това се случва в резултат на спускането на представящата част на плода, поради което се освобождават диафрагмата, стомаха и белите дробове.

3. Възбудимост на матката

Поради повишената възбудимост на матката, тя започва да реагира все повече и повече на всякакви стимули. Много често, дори 5-6 седмици преди раждането, възниква тонизиращо напрежение на матката. Първо 1-2, след това 3-4 пъти седмично и по-близо до раждането и 1-2 пъти на ден матката може да бъде много напрегната. В същото време той става твърд и това напрежение е налице от доста дълго време..

4. Фалшиви контракции

В допълнение към тоничното напрежение на матката, 3-4 седмици преди раждането, могат да възникнат периодичните й контракции, които се наричат ​​предшественици на раждането или фалшиви контракции. Предвестниците не водят до развитие на труда. Фалшивите контракции се наричат ​​още контракции на Бракстън Хикс. Очевидно този учен съпруг доста често е усещал фалшиви контракции, които не са довели до развитието на труда в него, като по този начин той е влязъл в историята на акушерството.

Фалшивите контракции могат да се появят след 7-10 минути (а понякога и след 4-5 минути) и да продължат 2-3 часа и след това да изчезнат. Те са от несистематичен характер, но могат да бъдат придружени от доста силна болка в кръстната кост, кръста и долната част на корема. Понякога жените изпитват много повече дискомфорт и безпокойство от фалшиви контракции, отколкото от раждането..

В повечето случаи фалшивите контракции се забелязват от многородени жени, които са много по-предпазливи към всичко, което им се случва. Първородната жена ги забелязва само ако има повишена чувствителност. Топлата баня помага да се справите с дискомфорта, който се появява по време на фалшиви контракции. Ако се потопите във вода с комфортна температура за 20 минути - 1 час, фалшивите контракции или отшумяват напълно, или преминават много по-рядко и в същото време интензивността им става забележимо по-малка.

5. Апетит и тегло

1-2 седмици преди раждането апетитът на жената може да се влоши и това изтощително чувство на остър глад, което се наблюдава през цялата бременност, изчезва. Тя започва да се отнася към храната по-спокойна. Подобно безразличие и дори отказ от ядене е особено очевидно през последните 3-4 дни преди раждането. Понякога жената престава да иска да яде само ден преди раждането, а в някои случаи апетитът й изобщо не страда преди раждането..

Приблизително 7-10 дни преди раждането теглото на жената може да спадне с 1-2 кг. Загубата на тегло не винаги се случва, но във всеки случай има спиране на наддаването на тегло. 1-2 седмици преди раждането теглото на жената се стабилизира и наддаването му вече не се наблюдава. Намаляването или стабилизирането на теглото на бременната жена преди раждането е свързано с увеличаване на отделянето на течност от тялото.

Така до края на бременността се създават условия за много нестабилен баланс, който е на път да бъде нарушен по посока на развитието на труда, но раждането настъпва само в определен момент от времето..