Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Първи признаци на раждане? Как започват родилните болки.

На 9-ия месец от бременността всички се замислят как да разпознаят началото на раждането? За да разсеете всички притеснения и страхове на бъдещата майка, трябва да запомните няколко важни съвета за това как започват родилните болки.

Основните предвестници на раждането

След 38 седмици плодът се счита за доносен, нивото на хормоните достига своята граница и тялото се подготвя за раждането. Но не забравяйте, че тялото на всеки е различно и има индивидуални характеристики, поради което не всички симптоми могат да се появят..

Самото тяло разказва на жената за това, което се случва с нея. Така че не се притеснявайте. Как да разпознаем предвестниците на раждането? За какво трябва да сте подготвени? Как започват родилните болки?

Пролапс на корема - как да се определи?

Най-изпъкналата точка на корема отива забележимо надолу. На този етап бременната жена усеща облекчение, дишането става по-лесно, киселини и други симптоми изчезват. Увеличено уриниране, тъй като плодът е слязъл и оказва натиск върху пикочния мехур.

Болезнени усещания в долната част на гърба

Тъй като част от плода е притисната към малкия таз и тазовите кости се разширяват. Тъй като кръвоносните съдове в таза са компресирани, са възможни спазми и подуване на краката..

Преминаване на лигавицата и разстроен стол

Откъсването се случва по различни начини, с някого след няколко седмици или непосредствено преди самото раждане. Напуска влагалището веднага или на части, придружено от отделяне на бели лигавични съсиреци, розови или червени. Последните показват подхода на раждането.

Разстройството на изпражненията се дължи на хормонални промени.

Амниотична течност

Изхвърлянето на околоплодната течност е основният признак за предстоящо раждане. В този момент бебето се чувства неудобно, тъй като е на път да напусне къщата си. Плодът и матката стават уязвими към инфекции от външния свят, така че трябва да предупредите Вашия лекар възможно най-скоро и да се обадите на линейка.

Най-често разкъсването на пикочния мехур не е придружено от болка, всичко може да се случи внезапно. За да не объркате изтичането на вода с нормалното изтичане, препоръчително е да носите памучен тампон. По този начин пелената ще абсорбира вода и изхвърлянето ще бъде видимо на повърхността..

Началото на родилните болки

Отварянето на шийката на матката се улеснява от контракции като знак, че плодът е готов да напусне утробата. Те се появяват с ритмична активност, стомахът става каменист и интервалът между контракциите постепенно се намалява. По време на пауза между тях, мама трябва да набере сила, тъй като с всяка следваща схватка битката се засилва и с нея се появяват болезнени усещания. В този момент болката ще помогне за облекчаване на правилното дишане и специални упражнения, например на топка.

Как да разберем, че започват реални контракции, а не тренировъчни?

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции или „потници“ не носят дискомфорт, няма болка, водата не излиза, не смущава през нощта. Бременната жена може дори да не ги усети. Такива контракции са гимнастика, тъй като тялото се подготвя за бъдещ стрес.

Истински трудови болки

Как започва болката при раждането? Те са придружени от болки в кръста и редовни контракции. Също така се проявяват нарастваща болка, кървави отделяния, както и отделяне на околоплодна течност..

Ако има повече от 4 контракции на час и те са редовни, трябва незабавно да се извика линейка..

Основното в този момент е да спрете да се изнервяте, да събирате документи и всичко, от което се нуждаете, за да отидете в болницата, да се настроите за това, че много скоро ще има среща с вашето дългоочаквано бебе.

Как да предизвикате контракции и да ускорите началото на раждането?

Бебето е готово да се роди след 38 седмици от бременността, така че контракциите никога не трябва да се стимулират преди това. Много е опасно.

Само лекар може да посъветва за безвредни методи за предизвикване на контракции, а именно:

 • ходи много;
 • да плувате в басейна;
 • правят секс. Спермата съдържа вещества като простагландини, които ще ускорят раждането..
 • гнездене. Почистване на апартаменти, почистване, пране и други домакински задължения.
 • лаксативи. Те имат ефект върху мускулите на червата и ще имат ефект върху матката. Основното нещо е да не се самолекувате.

Ако вече сте в болницата, раждането се стимулира, както следва:

 • приемане на специални лекарства;
 • пункция на феталния пикочен мехур;
 • при лоша дилатация на шийката на матката матката се отваря ръчно.

Време ли е да отидете в болницата - как да го определите?

Няколко седмици преди началото на раждането бременната жена е пълна с енергия, целият апартамент блести перфектно, всичко е измито, изгладено, подготвено и дори трансплантираните цветя не дават почивка през нощта. Така нареченият „синдром на гнездене“ вече е първата камбана, която скоро ще отидат да раждат.

Количеството отделяне се увеличава, носът е запушен. Възможна е лека загуба на тегло, тъй като тялото се отървава от излишната течност. Възможно е проявата на фалшиви контракции. Хлапето се успокоява и набира сила. Слизестата запушалка се отделя (може да се случи седмица или няколко часа преди раждането). Може би разстроен стомах, като по този начин тялото организира естествена клизма и прочиства стомаха. Основното нещо е да съберете всичко необходимо за себе си и бебето си, докато сте в болницата и да не забравяте за документите.

Ако изтича вода и контракциите стават по-чести, важно е да предупредите лекаря си и да се обадите на линейка. Няма значение по кое време на деня или нощта, няма нужда да се притеснявате и те са срамежливи, детето няма да чака.

Как да облекчим появата на родилни болки?

Умерено ходене без резки движения, спокойно с индивидуално темпо. Можете да ходите, докато все още имате сили, да си почивате и да си почивате. След като сте набрали сила, можете да продължите да ходите. Няма значение в каква поза и походка. Основното е, че родилката се чувства комфортно. Не се срамувайте или не се страхувайте да изглеждате глупаво. Ако това помага да оцелеете при болезнени контракции, трябва да направите всичко за собствено облекчение..

За мнозина танцуването, ритмичните движения по музика помагат за намаляване на болката при раждането. Какво по-хубаво от спокойни танци под любимата ви мелодия, с помощта на които можете да почувствате облекчение.

Вземете топъл душ или вана. В този случай водата действа като масаж, с помощта на който жената не усеща тежестта на тялото. Топлата вода затопля мускулите на гърба, отпуска гърба и родовия канал и болката се облекчава. Основното е, че температурата на водата е удобна за тялото, не студена или гореща, но приятна и топла.

Fitball е спортна подскачаща топка, която може да помогне за облекчаване на болката. Приемайки различни удобни пози: пружиниране, люлеене, търкаляне от една страна на друга, можете да допринесете за по-добро отваряне на шийката на матката. Така неприятните усещания за болка ще отшумят..

Пожелаваме на всички родилки безболезнено раждане, незабравими емоции и здрави бебета!

Общ маратон. Признаци за започващ труд и процес на труда


Раждането винаги започва внезапно. Невъзможно е да се предскаже. Има много мнения относно това кой започва труда: майка или дете? Кой стартира този процес? Някои казват - както жената се настройва, така ще бъде, други - когато детето реши, тогава то ще се роди. Всъщност никой не знае със сигурност. Раждането е елемент. Не можете да помогнете на раждането, само не можете да се намесвате в природата и жената да прави всичко както трябва.

Срокът за доставка е пет седмици. Три седмици преди очакваната дата на падежа (PDD) и две седмици след. Тоест, можете да започнете да раждате и на 37 седмици, и на 42 и това ще бъде норма. Най-често, разбира се, това се случва от 39 до 41 седмица от бременността..
И все пак, как да не пропуснете самото начало на раждането?


Първите признаци на започващ труд могат да бъдат различни:

 1. Нередовни, редки контракции. Контракции на предшественика.
 2. Теч на вода.
 3. Изхвърляне на лигавицата.
 4. Болка в гърба.
 5. Тон на матката.
 6. Чувство за топлина в стомаха.
 7. Диария.
 8. Промени в настроението.

В края на бременността може да имате предшественици контракции, така наречените контракции на Бракстън-Хигс. Можете да го почувствате като силен тон: „хванете-пуснете, вземете-пуснете” и така в продължение на 10-15 минути. Това е нормално: така матката тренира за раждане. Към края на бременността това се случва все по-често. Не всички жени обаче имат контракции на предшественици..
Ако сте имали продължителни контракции, повтарящи се на всеки 15-30 минути и с течение на времето те само се влошават, тогава можем да предположим, че раждането е започнало.
Друг начин да разберем: "Раждам ли или не?" - топъл душ. Ако имате чести контракции на предшественици и не можете да разберете дали това са отново „истински“ контракции или предвестници, трябва да отидете на много топъл душ. Там, загрейте и се отпуснете. Ако след душ контракциите не са преминали, а са се засилили, това е раждане.

Амниотична течност

Амниотичната течност може да се отдалечи или да изтече. Каква е разликата?

Течът е, когато имате супена лъжица или повече течност. Тече и тече бавно. Това предполага, че феталният пикочен мехур е напукан някъде и водата изтича от него.

И ако имате поток наведнъж и към пода, почти бликна (поне половин чаша) - това означава, че водата се е отдалечила. Но отново не всички. Всяка капка не може да излезе наведнъж. Като правило предните води напускат, т.е. вода, която се намира над главата на детето. Само при 15% от жените водата напуска или започва да изтече преди началото на раждането, останалите - по време на раждането.

Ако водата се е отдръпнала, вземете чиста бяла кърпа или кърпа и я потопете във водата. Това е необходимо, за да се определи техният цвят. Ако течността е кафеникава или зеленикава, това най-вероятно показва хипоксията на бебето, т.е. липса на кислород. Опитайте се да информирате Вашия лекар, акушерка възможно най-скоро. Отидете веднага в болницата.

Изхвърляне на лигавицата, какво е това?

Слизестата запушалка е бучка слуз, която запушва шийката на матката и по този начин я предпазва от инфекция вътре, към бебето. Може да забележите, че парче слуз е излязло от вас по време или извън уринирането. Слизестата запушалка съдържа незначителни примеси от кръв. Тя може да бъде жълтеникава или розова на цвят, с кръвни нишки. Преминаването на лигавичната запушалка също е сигнал, че скоро ще започне раждането..

Санк корем

Преди раждането коремът пада при повечето жени: главата на бебето пада надолу и притиска входа на таза на майката, което може да бъде придружено от леки мускулни контракции в долната част на корема и в лумбалната област. Коремът може да слезе няколко часа преди раждането и няколко седмици. Когато стомахът ви падне, става по-лесно да дишате, тъй като диафрагмата се освобождава, но ще трябва да бягате до тоалетната по-често, защото сега натискът върху пикочния мехур се е увеличил.

Раждането започна

Най-накрая се случи! Ако това е първото ви бебе, това е и вашият рожден ден, раждането на майка ви.
Може да сте развълнувани и притеснени. Опитайте се да се успокоите и да се отпуснете. Хормоналният фон за раждането е положен от първите ви емоции. Затова се опитайте да не изпадате в паника, а да бъдете щастливи. Не забравяйте коя дата е днес: този номер или следващият ще бъде рожден ден на вашето бебе! Разбира се, имаме някои планове за всеки ден. Опитайте се да се откажете лесно от всичко и да влезете в процеса на раждане спокойно и радостно..
И още - запазете интимността и мистерията на процеса. Не казвайте на всички наведнъж: "Раждам!" В края на краищата раждането е прекрасен процес, който ще ви изпълни с радостна енергия в извършването на чудо. Вашата задача е да запазите тази енергия в себе си, а не да я разпространявате към другите. Определено ще споделите радостта си с всичките си близки, но малко по-късно, сега се съсредоточете върху бебето, отворете се като вълшебно цвете към слънцето, показвайки на бебето си път към света.

Етап 1 на труда
Контракции. Разширение на шийката на матката.

Етапът на труда се разделя на ранен труд, активен труд и преходна фаза..
Преходната фаза е, когато вече се премествате от пренаталното отделение в родилното, за да започнете да „изцеждате“ бебето.

Етап 2
Опити.

Преминаването на детето през родовия канал и раждането. Пресичане на пъпната връв.

Етап 3
Обединяване.

Отпечатване и почивка, кърмене и отделяне на плацентата.

Етап 4
Раждане на плацентата.

Излезте от плацентата, мембраните.

Физиологично всички жени преминават през тези етапи, но емоционално всяко раждане е уникално..

Първи етап - контракции

Колко време отнема раждането? Има някои конвенционални числа, но всичко е много индивидуално. Първото раждане продължава от 10-12 часа до 24 часа и това е вариант на нормата. Вторите раждания обикновено са винаги по-бързи от първите - от 4 часа до 10-12 часа. Не забравяйте, че отклоненията в едната или другата страна могат да бъдат значителни.
Като цяло, за да преминете към постоянния период, шийката на матката трябва да се отвори с 10-12 cm.


Ранно раждане. Самото начало на контракциите

Първите 3-4 сантиметра отваряне могат да преминат напълно неусетно и безболезнено за жената и могат да се отворят доста бързо и забележимо. Обикновено тези първи сантиметри на разполагане отнемат най-много време през първия етап. Ето защо, ако сте дошли в болница за дълго време и ви се струва, че раждате дълго време, а лекарят казва, че разкриването е само 4 см - не се обезсърчавайте! Тогава всичко ще върви по-бързо и по-лесно.

Контракциите в началото на раждането могат да бъдат слаби или силни, редовни или нередовни. Те продължават около 30 до 45 секунди и се повтарят след 5-30 минути. Разстоянието във времето между контракциите също може да варира, но до края на фазата времето все още се намалява. Контракциите следват по-често.

Най-важното тук е да се отпуснете и да се опитате да изключите главата си от всичко повърхностно. Чатете по-малко и слушайте бърборене, опитайте се да изключите контролите в главата си. Всичко вече върви както е, доверете се на процеса на раждане и по-малко суетене. Опитайте се да влезете по-дълбоко в тялото си, отидете при бебето, потопете се в процеса.

„Все още има достатъчно време за почивка, ще е необходима много енергия - почивайте всеки път между контракциите, подкрепете бебето, информирайки го, че всичко върви добре и скоро ще се срещнете.

Ако водите все още не са се оттеглили, можете да стоите под топъл душ. Това ще ви отпусне и ще облекчи болките в кръста. Можете също така да слушате спокойна музика в плейъра, подготвена предварително.

Трябва да ядете малко, само лесно смилаема храна и след това, ако искате. Пийте чиста вода, негазирана минерална вода, прясно изцедени сокове, кефир, зелен чай с мед, за да поддържате силата.

Не забравяйте да ходите по-често до тоалетната, "малка", така че пълният пикочен мехур да не пречи на раждането.

В началото на процеса на раждане може да ви повърне, не се тревожете - това е нормално. Тялото се освобождава от всички ненужни неща, за да се съсредоточи върху главното - раждането. По същата причина може да имате разхлабени изпражнения. Във всеки случай в болницата ще ви дадат клизма, така че изпражненията да не пречат по време на раждането. Настройте се на факта, че след клизмата контракциите ще се засилят.

В началото и края на всяка контракция поемете спокойно въздух и продължително издишване с релаксация..

"Дишането спокойно е много важно, сега дишате за бебето. Кислородът се доставя през кръвта, плацентата и пъпната връв на бебето. По време на контракциите бебето получава по-малко кислород и е важно за него да" си поеме дъх "между контракциите.

Спомнянето на бебето при раждане е най-важното. За него е много по-трудно, отколкото за вас. Подкрепете го, като говорите с него, не забравяйте на глас..


Активен труд

Когато раждането набира скорост и контракциите следват на всеки 2-5 минути, с продължителност 40-60 секунди, говорим за активен труд. Активният труд продължава 2 до 3,5 часа, а шийката на матката се разширява от 4 до 8 cm.

Ако в предишния период все още можете спокойно да си чатите между контракциите, да се смеете и да се обръщате, наблюдавайки какво се случва наоколо, сега контракциите са по-силни и по-чести. Жената започва раждането с глава - и това е много правилно и облекчава нетърпимата болка. Има фокус върху вътрешната работа - и желанието да се разсейвате от дреболии бързо изчезва.

Опитайте се да не мислите за другите, те самите ще се адаптират към вас. По правило медицинският персонал винаги чака края на контракцията, за да ви каже нещо или да извърши някаква манипулация..

Отдайте се на раждането! Бъдете в контакт с детето, предайте се на този спонтанен поток, придружете детето в него, насърчавайте и просто „поддържайте връзка“. Сега той се нуждае повече от всякога!

Активното раждане е времето да запомните дишането, да промените различни позиции - с една дума всичко, което сте научили в подготовка, ако сте отишли ​​на него. Слушайте тялото си, как най-добре да се движите, дишате, тананикате или „звучите“ така, както ви харесва. Най-лошите ви врагове в момента са суета, паника и страх. Прогонете ги! Опитайте се да се потопите в процеса на раждане и да не излизате от него, преди да чуете дългоочаквания плач на вашето бебе..

Може би искате да плачете или да стенете малко - не е моментът да сте срамежливи. Освободете се, забравете за условностите и благоприличието. Клекнете, застанете, разходете се, облегнете се на ръба на маса или легло, легнете на лявата си страна, застанете на четири крака с извит гръб като котка. Опитайте се в това положение бавно да люлеете бедрата си, дясно-ляво или фигура осем. Ако имате съпруг или помощник със себе си, разчитайте на него. Дръжте се на ръце: вие сте с гръб към партньора си, той ви държи под мишниците или точно около врата си. Поискайте да масажирате долната част на гърба, главата, крайниците.

"Чудесно облекчаване на болката по време на контракции" - скандиране "Om-m-m" или "A-a-a" с тих, маточен звук.
Наблюдавайте мускулите на устата и шията - това е аналогично на шийката на матката. Отпуснато лице и шия - добро и меко отваряне.


Преходна фаза

Преходната фаза е краят на периода на „хващане“. Контракциите тук ще бъдат възможно най-силни и след това ще преминете към бутане - т.е. да изцеди самото бебе.

Именно на преходния етап жената най-често изчерпва силите си, тя може да поиска облекчаване на болката и да започне да се „отказва“. Това е разбираемо. Ако някой ви придружава при раждане, помолете за помощ от него. Понякога просто дръжте здраво за ръката и чуйте: "Справяш се добре, справяш се!" е достатъчно. Контракциите са много силни, 60-90 секунди, повтарят се на всеки 1-3 минути. Облекчението е, че тази фаза е много кратка и остава много малко. Последните 3-4 см от шийката на матката се отварят, средно отнема от 30 минути до 1,5 часа. Но времето в този период ще лети много бързо. Вашето съзнание остава в процеса на раждане и с бебето..

"Ако вече ви е трудно да общувате с детето си, би било хубаво баща ви или помощник да го направи. Говорете с детето си, кажете му как го очаквате с нетърпение. Простите думи на бащата:" Хайде, скъпа, ела при нас! " за него много помощ и подкрепа.

Когато шийката на матката е почти напълно отворена, може да почувствате желание да натиснете. Това е усещане за силен натиск върху ректума. Някои не го чувстват, други го чувстват изразено. Но в преходната фаза е твърде рано да се натиска, защото шията все още не е готова за това. Опитайте се да дишате „кученце“, т.е. често, бързо и повърхностно. Ако е много трудно да се контролира, кажете на акушерката или лекаря за това. Ако е време - ще бъдете отведени на стол, ако не, тогава задръжте натискането колкото е възможно повече. Можете да повдигнете краката си нагоре или да лежите в позиция на коляно-лакът, т.е. задни части до тавана, главата надолу. Това ще облекчи състоянието ви. Когато шийката на матката се отвори напълно, ще започне вторият сериозен, след всички контракции, етап на раждането - опити.

Вторият етап се опитва. Изходът на детето на светлина

Контракциите сега са заменени от опити - не само мускулите на матката се свиват, но и коремните мускули. Бутането обикновено е по-малко болезнено, макар и по-интензивно, продължава 60-90 секунди и се повтаря на всеки 2-5 минути.

Ще легнете на стола за раждане и със съвета на акушерката ще натискате с всички сили, ако е необходимо. Или, ако бебето ходи достатъчно бързо, тогава, напротив, с помощта на плитко дишане или така наречения „кучешки стил“ дишане, ще ограничите опитите, за да не счупите чатала и да оставите бебето да излезе меко и плавно. Всичко, което ви се е случвало преди, можете да приемате, релаксирайки и дишайки правилно. Сега, в периода на напрежение, всичко зависи от вашите усилия и усилия. Бебе може да се роди за пет минути или можете да разтегнете този процес на „напъване“ за няколко часа.

Бебето се изнася от матката през родовия канал. И трябва да съберете всичките си сили и да му помогнете да излезе на светло. Има бебета, които трябва активно да бъдат „изцедени“, други се нуждаят от редуване на напрежение и освобождаване, а трети - пълно освобождаване без никакво напрежение. Лекарят или акушерката ще ви кажат как ще бъде с вас. През този период е много важно да се вслушате в съветите им и ако ви е казано: "Натискайте с всички сили!" тогава не трябва да се самосъжалявате и да натискате с всички сили всеки път, когато ви се каже.

"По време на уморителния период не бива да крещите, това прави мускулите ви по-малко пластични, а болката се усилва. Това забавя процеса и изнервя медицинския персонал. Съберете силата си, остава само малко! Колкото по-добре се опитате, толкова по-бързо и по-удобно ще бъде вашето бебе..

Пълният ви дъх вече е необходим и за двама ви. Важно е да запомните, че на втория етап бебето е заклещено в родовия канал и се нуждае от кислород. Ако не дишате правилно, бебето ще страда от липсата му. Дишайте дълбоко и спокойно между опитите. Слушайте внимателно инструкциите на Вашия лекар, докато се опитвате.

Възползвайте се максимално от времето между натискането за кислород на бебето и малко почивка. Тъй като опитите са по-интензивни от контракциите, природата ни дава време между опитите за почивка и набиране на сила. Опитайте се да не губите време в разговори - това също лишава бебето ви от кислород. Отпуснете се възможно най-много, отидете в мислите си към бебето. Колкото по-дълбоко се отпуснете, толкова по-добре ще можете да работите върху следващия тласък. Опитването е трудна работа. Запазете присъствието си на ума и не забравяйте, че бебето сега е в пъти по-трудно от вас, опитайте се за него.

"Когато се появи главата на детето, протегнете ръка и го докоснете с ръка, погалете космите - ще почувствате нещо необикновено, което не може да бъде изразено с думи. Прилив на сила, радост, възторг, любопитство. Болката и умората ще отстъпят, всички трудности няма да бъдат толкова значителни, сякаш ще отвори втори вятър.

При бутане може да почувствате пареща болка, разтягане или усещане за парене във влагалището и перинеума, когато изригне главата. Не се страхувайте от възможни почивки по време на бутане. При естественото раждане те са редки, зарастват добре, не се различават при следващи раждания и не създават сексуални проблеми.


Главата на бебето излиза постепенно. Отначало тя се показва на тласък за 1 см и се връща назад, когато тласъкът приключи. Тогава главата спира да се крие и с всеки опит показва все повече и повече. И накрая, по време на следващото натискане главата на вашето бебе е напълно родена. Хлапето продължава да "диша" през пъпната връв, докато вие спокойно чакате следващия опит. Тогава бебето се обръща на 90 градуса, за да може да се раждат раменете. Раменете се появяват последователно: първо отпред (от под пубиса на майката), след това отзад (от перинеума).

И сега, зад раменете, за миг се ражда цялото тяло на бебето - топло, хлъзгаво и мокро. Бебето е поставено на корема ви. Бебето усеща топлината, мекотата и биенето на сърцето ви - и се успокоява. Не пропускайте да поздравите новороденото си бебе, кажете му всички онези треперещи думи, които са в сърцето ви за него. Ако вече сте избрали име за вашето бебе, тогава заедно с татко (който е до вас, или той ще бъде извикан от коридора) тържествено информирайте бебето за него!

Опомнили се след стреса от раждането, повечето от самите бебета започват активно да търсят гърди. Първата глътка коластра, взета от дете, се превръща в сигнал за цялото тяло на жената, че е станала майка. Кръвта й отново е пълна с естествен окситоцин, който събужда майчиния инстинкт, любовта към бебето и също така кара матката ви да се свива за нормално, пълно отделяне на плацентата от стените ѝ..

"Понякога бебетата не кърмят веднага. Не бързайте с бебето. Смученето е инстинкт, който определено ще се прояви. Може би малко по-късно, когато бебето си почива.


Трети етап. Обединяване, среща с майка и бебе


Не е толкова важно дали бебето взема гърдата бързо, важен е контактът на бебето с майката (и бащата, ако присъства!). Вашата връзка с бебето след раждането е най-важното! Оцеляването на детето може дори да зависи от това. По време на сливане се формират емоционални, умствени и духовни връзки между детето и близките му..

Съединението през първия час след раждането е отлична основа за връзката на детето с майка му, с целия свят около него. Веднъж започнала, тази връзка продължава цял живот..


Четвърти етап. Раждане на плацентата

Известно време след раждането на бебето ще имате непреодолимо желание да натискате отново. Това е раждането на плацентата (плацентата и мембраните на плода).
Често родилките по това време обикновено са толкова запалени по новороденото си дете (което лежи по корем), че често забравят за този етап. Закрепването на новороденото към гърдата в родилната зала и близък контакт с тялото на майката има голям положителен ефект. По-специално, той ускорява раждането на плацентата и помага за намаляване на кървенето, да не говорим за огромното емоционално повдигане, преживяно от жена.

За такъв дълъг и ранен контакт на родилката с бебето обаче се изискват голям брой специални условия, които не винаги са налични в нашите родилни болници. Следователно, най-вероятно ще бъдете дисциплинирано да изчакате този етап, докато бебето ще се грее под лъчите на специален източник на топлина. Но не се разстройвайте - предстои ви още много време, за да се насладите на общуването с детето си.!

В резултат на два или четири последни опита на плацентата, този обемен орган, който е служил в продължение на 9 месеца, напуска тялото на родилката заедно с мембраните. Естественото раждане завърши.

"Излизането от плацентата е придружено от естествена кръвозагуба. Ако имате силно отделяне, можете да си направите инжекция с окситоцин. Но най-добрата профилактика на кървенето е кърменето на бебето.!

След раждането на плацентата лекарят проверява състоянието на родовия канал и при необходимост зашива сълзите. Ще бъдете в родилната зала още два часа, тъй като лекарят трябва да се увери, че всичко е в ред с вас и че кървенето ви е в нормални граници. По това време детето се води в детския отдел. По-добре, разбира се, да го дадете на съпруга си, който ви чака в коридора. Оставете го да ходи с бебето до вас през тези два часа. След два часа и преглед, който потвърждава, че с вас всичко е наред, вие и вашето бебе ще бъдете преместени в отделението, където можете да се отпуснете напълно.
И едва тогава, след като си отпочинали и заспали, осъзнайте уникалността на момента. Можете да лежите тихо, да го гледате как спи и да се наслаждавате на останалото. Или можете (най-накрая!) Да се ​​обадите на всички роднини и приятелки - и да приемете поздравления за раждането на ВАШЕТО ЧУДО!

Как да разберем, че раждането е започнало: симптоми, усещания, какво да правя

Раждането е последният и дългоочакван акорд на бременността. Бъдещата майка с нетърпение и страх очаква с нетърпение момента, в който бебето й започва пътуването си в този свят. Първото дете, второто или петото, но жената винаги се притеснява как да разбере, че раждането ще започне скоро.

 1. Какви са предвестниците на раждането
 2. Фалшиви контракции. Какво е това и кога се появява
 3. Какво е коремен пролапс
 4. Е загуба на тегло преди раждането
 5. Смяна на изпражненията
 6. Избледняващо бебе
 7. Дискомфорт в долната част на корема и неговото пролабиране
 8. Слизеста тапа. Как изглежда и как тръгва
 9. Кога започва основната трудова дейност
 10. Какво да направите, ако контракциите са започнали
 11. Видео: Как да разберем, че раждането е започнало

Какви са предвестниците на раждането

Предвестниците са симптоми, които сигнализират за близкото начало на трудовия процес..

Тялото на жената буквално се подготвя за процеса на раждане на бебе. Спестява сили, отървава се от ненужни неща и „казва“ на бъдещата майка, че трябва да е готова.

При първородни жени се отбелязват следните предшественици:

 • фалшиви контракции;
 • отслабване;
 • изхвърляне на лигавицата;
 • промени в характера на вътрематочните движения на детето.

Контракцията е свиване на мускулите на матката под формата на спазъм. Те са тренировъчни (фалшиви) и истински.

Тренировъчните контракции са предвестници на предстоящия труд..

Жена, която се готви да роди за първи път, може да почувства първите маточни контракции след 20 седмици.

Загуба на тегло, отстраняване на корк, намалена детска активност настъпват около 10 дни преди раждането.

При многородените жени предшествениците са подобни, но често те се появяват само няколко часа преди раждането на бебето..

Фалшиви контракции. Какво е това и кога се появява

Фалшивите контракции са тренировъчни контракции на маточния мускул. За първи път това явление е диагностицирано от лекаря Брекстън-Хикс.

Първите тренировъчни контракции могат да се появят след 20 седмици. Жената усеща напрежение в корема, той се втвърдява и след това отново се отпуска.

Разлики между фалшивите контракции и реалните:

 • Фалшивите контракции са нередовни. Интервалите от време между контракциите варират по своята продължителност.
 • Контракциите на предшественика са безболезнени. Те придават на жената дискомфорт под формата на усещане за напрежение в корема, но бъдещата майка не изпитва болка.

Какво е коремен пролапс

Пролапсът на корема е друг признак за непосредствено начало на раждането. В края на бременността бебето също се подготвя за процеса на раждане..

Той започва движението си напред от 38 гестационна седмица. Това не означава, че раждането ще започне веднага. Това е само симптом на ранното стартиране на процеса..

Детето се спуска с главата (или друга представяща част) в тазовата област. В този случай положението на корема се променя. Визуално намалява и жената става много по-лесна..

Това се дължи на факта, че в процеса на промяна на положението на детето, матката се измества малко надолу. В същото време диафрагмата се спуска и белите дробове получават повече място за поставяне..

След понижаване на корема жените отбелязват следните симптоми:

 • изчезването на задух;
 • облекчаване на дишането;
 • облекчаване на киселини.

На фона на положителни промени в дишането жената също изпитва редица негативни усещания:

 • болезненост се появява при ходене;
 • уринирането става по-често;
 • болезнени усещания в перинеума;
 • в съня всички позиции са неудобни.

Пролапсът на корема е индивидуален процес. Това обикновено се случва 2-3 седмици преди доставката..

Понякога коремът поддържа нормалното си положение до самото начало на раждането.

Е загуба на тегло преди раждането

Преди раждането много жени забелязват, че теглото им намалява с няколко кг. Това се случва в резултат на хормонални промени в организма..

Под въздействието на биологично активни вещества започва процесът на прочистване на организма от излишните вещества. Излишната вода и изпражненията се отстраняват.

Жената изпитва често желание да отиде до тоалетната. В резултат на всичко това теглото на жената намалява..

Смяна на изпражненията

Малко преди раждането много жени съобщават за промени в моделите на изпражненията. Мнозина се оплакват от диария.

След като представителната част на детето се спусне в малкия таз, натискът върху ректума се увеличава значително. Това провокира промяна в изпражненията..

Не се страхувайте, че изпражненията стават по-меки. Това е положително развитие.

В резултат на честите движения на червата тялото на жената се почиства преди раждането, червата се изпразват. Следователно, по време на раждането, нищо няма да попречи на детето да се движи по родовия канал..

Това явление обикновено се случва 2 седмици преди раждането..

В редки случаи жената може да има запек преди раждането. В този случай си струва да се говори за патологично състояние, което само вреди на бъдещата майка и дете..

За да се отървете от запек, трябва да коригирате диетата си. Обогатете диетата с голямо количество пресни плодове и зеленчуци, консумирайте ферментирали млечни продукти.

Липсата на стол е опасна, защото провокира развитието на хемороиди.

Избледняващо бебе

Много жени отбелязват, че естеството на движението се променя преди раждането. В повечето случаи се наблюдава намаляване на общия брой движения..

Преди да роди бебето заема крайното си положение в маточната кухина.

Намаляването на количеството движение се случва в резултат на следните промени:

 • големият размер на детето не оставя място за движение;
 • намаляване на количеството на околоплодните води;
 • тазовите кости фиксират положението на детето в маточната кухина.

Намаляването на активността настъпва от 38 седмици.

Има моменти, когато детето остава активно до самото начало на раждането си. Това не е патология, а по-скоро вариант на нормата..

Вариантът, когато детето напълно спре да се движи, трябва да предупреди жената и да предизвика спешно посещение на лекар.

Причини за липсата на движение на детето преди раждането:

 • хипоксия;
 • заплитане с пъпната връв;
 • вътрематочна смърт.

Дискомфорт в долната част на корема и неговото пролабиране

В непосредствена близост до процеса на раждане цялото тяло на жената е възстановено.

Промените се случват не само на химическо ниво на хормоналната система, но и на физическо ниво под формата на промени в положението на костите и връзките.

За период от повече от 38 седмици детето се спуска в тазовата кухина. Там той влиза с частта от тялото, която присъства. В повечето случаи това е главата, но в противен случай детето може да обърне плячката или краката.

В резултат на промяна на позицията му, височината на изправяне на очното дъно на матката намалява. Мембраната получава възможност да слезе надолу. Белите дробове на жените са изправени и дишането е улеснено.

В допълнение към положителните промени и видимото облекчение на дишането, жената има чувство на дискомфорт в долната част на корема. Това се провокира от натиска на детето върху тазовите кости.

Слизеста тапа. Как изглежда и как тръгва

Слизестата запушалка е маса, която затваря шийката на матката. Той предпазва детето от инфекция, бактерии, мръсотия и други негативни фактори на околната среда.

Щепселът прилича на лигавична бучка с кръвни ивици. Тя може да се отдалечи от 37 седмици. Но това не е сигнал, че раждането ще започне всяка минута..

Понякога отнема около 2 седмици, след като щепселът се откачи преди доставката..

Процесът на изписване е безболезнен, най-често се случва сутрин, докато се използва тоалетната.

Кога започва основната трудова дейност

От 37-та седмица на бременността плодът се счита за доносен и жизнеспособен. Най-често срещаният въпрос за бременни жени е "Кога може да започне раждането?".

Най-голямата вероятност за раждане на дете при първородени жени се случва навреме, т.е. за 40 седмици.

Многородовите жени трябва да очакват да имат бебе, започвайки от 38 седмици.

За да разберете как започва раждането, трябва да знаете признаците на настъпване на раждането:

 • редовни контракции;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • изгонване на плода.

Първородните жени често не знаят как да разберат, че раждането е започнало.

Характеристики на истински битки:

 • редовност;
 • болезненост;
 • постепенно намаляване на интервалите между контракциите.

Основният признак, че борбата е вярна, е нейната редовност. Контракциите не спират след час.

Болезнените усещания, които съпътстват този процес, са свързани с отварянето на шийката на матката.

Какво да направите, ако контракциите са започнали

Ако е установено, че контракциите са верни и редовни, жената трябва да контролира времето между контракциите. Веднага след като интервалът е 10-15 минути, трябва да бързате към болницата.

От момента на постъпване в родилното отделение една жена попада в ръцете на професионалисти. Ще й бъде помогната да извърши всички необходими подготвителни процедури и ще бъде изпратена в родилната зала..

Раждането е вълнуващ, дългоочакван и със сигурност щастлив момент в живота на жената. Въпреки всички страхове е невъзможно да ги пропуснете. Самото тяло сигнализира на бъдещата майка, че срещата с бебето вече е близо.