Пелените помагат на младите майки, като ги освобождават от голямо количество пране, което им позволява да прекарват повече време с бебето си. Все още трябва да се грижите за нежната кожа на трохите, включително да не забравяте да смените използваните памперси своевременно. Ако това не бъде направено, върху кожата на детето ще се появи пеленен обрив, те могат да сърбят, да смущават бебето, което се отразява на поведението и настроението му..

Защо е важно да сменяте памперсите навреме

Ако бебето е с препълнена пелена за дълго време, дразнене ще се появи на дупето и слабините му. Това ще причини дискомфорт на трохите, при липса на подходяща хигиена може да се възпали. Няма да е възможно да възстановите кожата незабавно; не можете да направите без помощта на кремове и мехлеми. Много по-трудно е да се излекува обривът от пелена, отколкото да се предотврати появата им чрез навременна смяна на бебето в чиста пелена.

Забележка! Ако бебето е с памперс, това не означава, че в рамките на 12 часа, както уверяват производителите, то ще остане чисто и сухо. Дори ако памперсът не започне да тече, няма сигурност, че детето ще бъде удобно и приятно да бъде в него. Ето защо е наложително да се следи състоянието на кожата: ако е мокра, тогава бикините не могат да се справят и е време да ги замените.

Колко често да сменяте памперса

За да не започне дразнене върху кожата на бебето и да не се появи обрив на пелена, пелената трябва да се сменя възможно най-често. Педиатрите препоръчват това на всеки 2-3 часа. Ако бебето кака, веднага отстранете мръсните гащи от него. След това трябва да се измие, избърше на сухо и след като се намаже с крем, се постави нова чиста пелена.

Възрастова зависимост

Колкото по-малко е бебето, толкова по-често то пикае. Новороденото бебе може да ходи до тоалетна до 25 пъти на ден. Родителите трябва да се притесняват, ако броят на пикаещите през деня не достигне 10. Това означава, че бебето не се храни достатъчно и режимът на хранене трябва да бъде преразгледан.

Памперсите за новородено трябва да се сменят незабавно, когато се качи. В първите дни родителите ще видят меконий в пелената. Това е оригиналният изпражнения, той е вискозен и лепкав, трудно се отмива от кожата, практически не мирише, така че можете да го намерите само като погледнете вътре в памперса.

С напредването на възрастта бебето започва да ходи до тоалетна все по-рядко, постепенно се научава да понася и контролира процесите, протичащи в тялото, включително да контролира уринирането:

 • на 3-4 месеца памперсът се пълни за 4-5 часа;
 • за 5-6 месеца - за 6 часа.

Не трябва да чакате определено време, като се фокусирате само върху възрастта на бебето. Може да се наложи да смени пелената по-рано. По-добре постоянно да следите колко е пълен.

Мама проверява пелената на бебето

Преди или след хранене

Няма смисъл да слагате нова пелена преди ядене. Бебетата обикновено пикае веднага след хранене. Ето защо, например, за да се ускори събирането на урина от трохите, се препоръчва да му се дава вода или мляко. Като се има предвид, че новороденото бебе яде много често, тогава просто трябва да проверите пълнотата на пелената и да сложите нова средно на всеки 2-3 часа.

Смяна на памперса през деня

През деня трябва да смените пелената на бебето, докато се пълни. Това може да се случи както в рамките на 2 часа, така и след 6. Зависи от това колко бебето пие мляко, адаптирано мляко. Естествено, ако е горещо у дома или на открито, бебето ви ще се нуждае от повече течност. До шест месеца, ако бебето е кърмено, няма нужда да му давате нищо друго освен мляко, за да утолите жаждата си, защото това е 80 процента вода. Кърмачето с адаптирано хранене трябва да бъде добавяно на всяка възраст.

Забележка! Комаровски подчертава, че е необходимо да смените памперса, преди майката да излезе с детето на разходка или във всеки друг случай, когато такава възможност няма да бъде предоставена в близко бъдеще. В същото време те не обръщат внимание на това колко е пълно..

Смяна на памперса по време на сън

Необходимо е също да се преоблече детето през нощта. Бебето не може да заспи цяла нощ, без да се събуди, особено ако е на охрана. Следователно родителите ще трябва да се събуждат няколко пъти..

След като нахрани бебето, майката може да провери колко пълна е пелената на бебето. За да го смените, не е необходимо да вдигате детето от леглото и да го носите във ваната. Достатъчно е да извършите следните действия:

 • Извадете пелената внимателно.
 • Избършете дъното и всички гънки с влажни кърпички. Те винаги трябва да са под ръка с млада майка. Те са удобни за използване на улицата, при посещение, в клиниката, при пътуване с кола или самолет, когато трябва да смените пелената на бебето, но няма начин да го измиете.
 • Повдигнете детето за краката, пъхнете нова пелена под гърба и дъното и го закопчайте.

Ако детето кака през нощта, ще трябва да го събудите, за да го измиете старателно. В този случай не трябва да пренебрегвате душа. Едва ли мокрите кърпички напълно ще се отърват от мръсотията, което означава, че има риск от дразнене на кожата..

Как да смените пелената правилно

Когато майка за първи път сменя памперса на бебето си, естествено е тя да се притеснява, да се притеснява, че може да надраска бебето или да го нарани с неловко движение. Постепенно жените свикват и провеждат процедурата със затворени очи. В крайна сметка, докато бебето не се научи да ходи на гърнето, няма да мине месец, може би година. През цялото това време памперсите ще й помогнат..

Как да смените пелена за новородено:

 • Разстелете чиста пелена върху масата за повиване. Може да се използва всяка друга твърда повърхност;
 • Пригответе влажни кърпички, крем за пелени, масло или прах и чиста пелена;
 • Поставете бебето по гръб и свалете панталона му;
 • Разкопчайте пелената и, като вдигнете бебето за краката, го извадете изпод дупето на бебето;
 • Навийте пелена и изхвърлете. Ако няма къде да го сложите, просто го оставете настрана. Обикновено памперсите имат велкро ленти, които им позволяват да се навиват на руло;
 • Избършете дъното и гънките на бебето. Ако планирате да вземете душ, измийте бебето си. Това определено е необходимо, ако той се е смачкал. Дори и да има малко движение на червата, по-добре е да се изкъпете;
 • Изсушете бебето, като попиете кожата с мека кърпа или пелена. Не забравяйте да погледнете всички гънки. Не е нужно да търкате, трябва леко да докосвате кожата. Преди да започнете да се грижите за бебето си, препоръчително е да се отървете от дългите нокти;
 • Използвайте крем за пелени. Някои майки избират да купят масло или прах. Не трябва да купувате много продукти наведнъж и да вземате големи туби или опаковки. Те може да не отговарят на детето, дори ако имат страхотни отзиви. Ето защо е по-добре да вземете крем или масло за проба, като наблюдавате реакцията на бебето. Ако няма зачервяване, образуване на мехури или обриви по кожата, тогава можете да продължите да използвате.

Как да облека бебе

Преди бебето да бъде поставено на памперс, препоръчително е да го оставите голо на масата за преобличане или леглото за поне 10-15 минути. Такива въздушни бани ще помогнат да се избегне обрив на пелена, освен това те закалят бебето. Ако краката му посинеят, това означава, че му е студено и трябва да го облечете възможно най-скоро. За децата температурата от около 20 градуса се счита за удобна. Основното е, че няма проект. Когато стаята се проветри, бебето трябва да бъде заведено при друго.

Забележка. Родилницата обикновено поддържа температура около 24 градуса. Новороденото бебе все още не задържа топлината добре, така че може да замръзне в хладно помещение.

Кога е време да смените пелената си

Колко често се сменя памперс за новородено, мама ще разбере в рамките на няколко дни. Малко дете често може да изпразни червата си, поради което трябва постоянно да се преоблича. Предполага се, че детето през първия месец от живота ще се качи след всяко хранене. Това означава, че той трябва да си сложи нова пелена след хранене..

Много пелени имат индикаторна лента, която променя цвета си, докато се пълни. Това е един вид отправна точка за родителите. Все още е по-лесно да разкопчаете пелената и да проверите дали дъното на бебето е сухо. Дори когато използвате най-модерната и популярна пелена, има шанс течността да не се абсорбира напълно. Тогава кожата на бебето ще страда.

Забележка! Ако дъното на бебето е мокро, лепкаво, особено червено, тогава трябва незабавно да го измиете и да се преоблечете, без да забравяте за въздушните бани.

Използване на пелена през зимата и лятото

През зимата памперсът на новороденото не трябва да се сменя толкова често, колкото през лятото. Ако навън и у дома е топло или дори горещо, вероятността от обрив на пелена се увеличава. Когато температурата в стаята се повиши над 24 градуса, често трябва да оставяте бебето без пелена. Дори да бъде разпознато като дишане, бебето се изпотява, което често води до дразнене.

Характеристики на заместването на момчетата

Когато слага памперс, момчето няма нужда да докосва гениталиите си, като им дава определена позиция, като се предполага, че елиминира изстискването и предотвратява проблеми в бъдеще. За детето ще бъде удобно, ако:

 • бикините са съобразени с размера и не търкат никъде, не стискат нищо;
 • те се закопчават по правилния начин, когато движенията на бебето не са ограничени.

Характеристики на заместването на момичета

При смяна на пелена момичето не трябва да се придържа към специални правила. Има малък нюанс по отношение на хигиенните процедури, а именно, трябва само да измиете бебето отпред назад, така че изпражненията да не попаднат в гениталната област, което може да доведе до възпалителен процес. Момчетата могат да се мият във всяка посока. Когато използвате крема, той се нанася само върху ингвиналните гънки, вътре не трябва да се смазва нищо.

Забележка! Ако бебето има отделяне през първите седмици от живота, също не си струва да ги премахвате. Това може да е признак на детска криза, която засяга почти всички деца. Веднага след като бебето се адаптира към новия свят, всичко ще се нормализира и отделянето ще изчезне..

Избор на бебешки пелени

Когато купувате памперси, трябва да обърнете внимание на техния размер. Той отговаря на теглото на детето. За новородени се избират най-малките пелени. Те имат една особеност - ниска талия, която ви позволява да не нараните лечебния пъп.

Не вземайте веднага голяма опаковка, защото бебето расте много бързо и пелените стават малки за него. В този случай те ще стискат и трият кожата, причинявайки дискомфорт на детето. Ако родителите използват големи бикини, най-вероятно те ще изтекат поради факта, че не прилепват плътно към тялото..

Има пелени за многократна употреба, които не трябва да се изхвърлят след употреба. Те могат да се различават леко:

 • имат подвижни подложки, които се отстраняват, след като бебето отиде до тоалетната;
 • ушита от плътна тъкан, която забавя екскрементите на трохите, тоест всичко около него остава сухо и бебето изпитва дискомфорт.

Многократните бикини са удобни за използване през деня, така че кожата на бебето да може да диша, можете да носите обикновени пелени за еднократна употреба през нощта.

Пелените за новородени са еднакви. За зрелите деца има отделни линии за момичета и момчета. В първия случай по-абсорбиращият материал е в центъра и отзад, за малките момчета - в предната част на пелената..

Какво да правите, ако се появи дразнене

Ако дъното на детето стане червено, трябва да помислите дали хигиенните процедури, които се извършват, са достатъчни. Необходимо е да оставяте детето без пелена възможно най-често. Може би раздразнението му се е появило поради постоянен контакт с повърхността на бикините, или детето е силно прегряло.

Необходимо е бебето да се измие с вода и малко количество от продукта, предназначен за бебета. Не можете да използвате обикновен сапун, той много изсушава кожата. След измиване на бебето избършете на сухо и смажете мястото под пелената с крем. Ако дразненето, което се появи, се намокри, тогава се препоръчва използването на продукти, съдържащи цинков оксид. Случва се, че определена марка памперси не пасва на бебето, тогава те трябва да бъдат заменени.

Забележка! Ако при всички препоръки зачервяването не изчезне, появят се пукнатини, които освен това започват да кървят, трябва да се свържете с педиатър или дерматолог. След преглед лекарят ще предпише лечение.

Каквито пелени да изберат родителите, многократни или обикновени, които трябва да се изхвърлят след употреба, те трябва да следят състоянието на кожата на бебето. Не трябва да е мокър, лепкав, камо ли червен и напукан. Ако се появи сухота, обрив, трябва да обърнете повече внимание на хигиената. Когато повредата продължи, трябва да покажете бебето на лекаря.

Как правилно и често да сменяте пелена за новородено бебе?

С появата на бебето в семейството родителите започват да овладяват нови неща за себе си и процедури, например, те ще се научат как да сменят пелена, какви продукти могат да се използват за нежна кожа и колко често бебето трябва да се преоблича. С появата на еднократни пелени за новородени, работата за младите майки леко намаля, тъй като подобни устройства значително спестяват времето и усилията на възрастните.

Колко често трябва да се сменя памперс?

Няма единен закон за това колко често да се сменя памперс, но има набор от правила, които всяка майка трябва да спазва:

 • памперсът трябва да се сменя след всяко сериозно изхождане, тъй като изпражненията от изпражненията не се абсорбират напълно, което означава, че влиза в контакт с кожата;
 • бикините за еднократна употреба трябва да се сменят преди лягане, както през деня, така и през нощта, защото напълнената пелена ще причини дискомфорт на бебето и най-вероятно ще събуди детето преди време;
 • случва се да се налага да сменяте гащи през нощта, например, ако продуктът се е изместил и изтече;
 • ще ви бъде по-удобно да облечете чиста пелена за новородено преди дълга разходка, посещение на посещение или магазин, пътуване или оставяне на бебето със семейството;
 • дори ако след 4 часа памперсът все още не е много пълен, ще бъде правилно да го замените с нов, за да предотвратите прегряване и изпотяване на кожата;
 • трябва незабавно да смените пелената в случай на увреждане на нейната цялост, например, когато велкрото е откъснато или има дупки и разкъсвания в горния слой на продукта;
 • в началните месеци от живота памперсът трябва да се сменя често, тъй като бебето може да ходи до тоалетната почти след всяко хранене, с течение на времето ще определите колко продукти за еднократна употреба са необходими на ден и постепенно това количество ще намалява.

Всяка майка сама решава колко често да сменя памперса на бебето, тъй като всички деца ходят до тоалетната с различна честота, така че е невъзможно да се каже със сигурност колко артикула за еднократна употреба са необходими на ден. Изобщо не е необходимо да сменяте гащи след всяко уриниране, за новородено е достатъчна нова пелена на всеки 3-4 часа, а през нощта по принцип е достатъчна. Основното нещо е периодично да проверявате сухотата на кожата и пълнотата на продукта, за да го промените своевременно и да предотвратите дискомфорта на трохите.

Процедура за смяна на пелена

В началния етап процесът на обличане на новородено може да отнеме много време, но скоро ще се хванете да правите всички манипулации правилно и ще започнете да се справяте с този процес за броени минути. За да смените пелена, ще ви трябва:

 • чиста пелена;
 • мокри кърпички или черпак с топла вода и бебешки сапун;
 • кърпа за баня;
 • прах или мек крем.

Преди да подготвите бебето за преобличане, подгответе всички горепосочени устройства, тъй като, след като поставите бебето на мястото за смяна, то не може да бъде оставено там само, за да се избегне падане от височина.

Първо, трябва да премахнете използваната пелена и да почистите кожата от влага и секрети. Силното замърсяване първоначално трябва да се отстрани със салфетки и след това да се измие с топла вода и сапун. След измиване кожата трябва да се изсуши и да се остави да изсъхне естествено за кратко. Когато трябва да смените памперса на улицата, ще бъде достатъчно да избършете дъното и краката със салфетки, при приемлива температура ще бъде редно да дадете на тялото възможност да „диша“, оставяйки бебето да лежи гол за няколко минути.

Сухата кожа трябва да се третира с бебешки талк на прах или крем, за да се предпази от дразнене. Ако кожата е суха, струва си да използвате специални гелоподобни суспензии под пелена или обикновени хипоалергенни бебешки кремове. За нормални типове кожа и при прекомерно изпотяване е по-добре да предпочетете стандартна пудра, която ще премахне излишната влага.

Поставяме бебето по гръб и повдигаме краката му, като хващаме и двете с една ръка. По това време втората ръка поставя разгънатата пелена под гърба със страната на велкро. Поставяме трохичката отгоре и изправяме долната страна на бикините за еднократна употреба, изправяйки еластичните ленти и издърпвайки закопчалката. Поставете предната страна на пелената върху корема на бебето и го фиксирайте със закопчалки. Остава само да се коригират зоните между краката, като се завъртят вътрешните еластични ленти, често те се извиват навътре и това може да доведе до изтичане на течност.

Сега знаете как да смените пелена. След като облечете чисто устройство за еднократна употреба, можете да облечете бебето си с жилетка или костюм, като се стараете да не разкопчавате велкрото. Между другото, по-добре е да изберете модели с многократни крепежни елементи, такива устройства могат да се отварят и затварят обратно без затруднения.

След процеса на смяна на дрехите, не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода. Или поне ги третирайте с мокри кърпички, за да премахнете микробите и лошата миризма..

Няма единна дефиниция колко памперси за еднократна употреба са необходими на ден, но те трябва да се сменят често - на всеки 3-4 часа, а при силно пълнене или обилно изхождане още по-често, по желание на детето.

Продукти за грижа за кожата за новородени бебета

За да се предотврати „парниковият ефект“ и дразненето от честото използване на памперси, с тях трябва да се използват протектори за кожата. Основните са:

 • бебешката пудра е изборът за потна кожа, често се среща талк с естествени аромати. Ако бебето е алергично, по-добре не експериментирайте с такива продукти, тъй като те могат да предизвикат дразнене. Най-добрият вариант би бил обичайният креда на прах;
 • стандартният бебешки крем е универсално устройство, тъй като е подходящ за лечение на цялото тяло: кремът може да се прилага върху дъното, краката, ръцете; често бебешкият крем се използва и за третиране на лицето срещу напукване. Избирайки правилния продукт, който не предизвиква дразнене, можете да го използвате за различни цели;
 • специален крем за пелени - водещи производители на продукти за новородени предлагат много опции за конкретни продукти, специално за смазване на дупето. Такива лекарства могат да се използват и като обикновен омекотяващ крем, добре е да мажете раздразнената кожа с тях преди лягане, така че през нощта бебето няма да бъде обезпокоявано от пилинг и изгаряне;
 • бебешки сапун - не съдържа аромати и химически активни компоненти, обикновено няма изразена миризма, но прекрасно убива микробите и вирусната инфекция.

Ако след използване на защитен продукт забележите леко зачервяване или разпръскване на малки акне по кожата, трябва да смените лекарството: може би някой компонент на продукта е алерген за чувствителното тяло на бебето.

Колко често е необходимо новороденото да сменя памперс?

Общи правила за използване на памперси

Правила за смяна на памперси

 1. Изборът на правилната пелена. Пелените се произвеждат от различни производители и се разделят според тегловната категория на детето. Сред тях се отличава отделен вид от тези хигиенни продукти - памперси за новородени. Бебето определено трябва да носи пелена, която да съответства на теглото му, така че ще се чувства най-удобно..
 2. Новородените бебета се слагат на специално проектирани за тях памперси, които се характеризират с ниска талия. Препоръчително е да закупите памперси от няколко компании наведнъж, за да ги тествате и да определите най-добрия вариант, въз основа на качество, комфорт, практичност на употреба и цена.
 3. Смяната на памперса безусловно и без забавяне на времето трябва да се случи след изпразване на червата на бебето.
 4. Хигиенните продукти за еднократна употреба трябва да се сменят преди лягане и ходене, независимо колко пъти вече са заменени през деня..
 5. Докато е будна, пелената се проверява на всеки половин час.
 6. Между премахването на старата и преди поставянето на нова пелена се препоръчва бебето да бъде голо за около 20 минути. Такива процедури се наричат ​​"въздушни бани", те имат благоприятен ефект върху кожата на бебето и осигуряват нейното втвърдяване.

Честота на смяна на възрастта и пелената на бебето

 • смяната на пелената става, когато абсорбиращите им свойства са изчерпани (мярка за пълнене);
 • подмяната се извършва на определени интервали от време;
 • слагайте нова пелена след всяко изхождане.

Смяна на памперси в зависимост от възрастта

 1. От 1 рожден ден до 2 месеца. Бебетата до 60 дни често се дефекират, обикновено се използват 6-8 пелени на ден, тъй като те винаги трябва да се сменят след 3-4 часа.
 2. На 2-3 месеца се поставят нови памперси след 4-5 часа след последната смяна.
 3. На 3-6 месеца - хигиенните продукти стават неизползваеми след 5-6 часа.
 4. От 6 месеца. След шест месеца децата се дефекират по-рядко, памперсите трябва да се сменят, докато се пълнят.

Смяна на памперси през нощта

Процедура за смяна на пелена

Принципът на смяна на памперси

 • подготвяне на маса за повиване;
 • поставете върху него всички необходими инструменти за процедурата (мокри кърпички, бебешки сапун, кърпа, пудра или крем и нова пелена);
 • събирайте топла вода в леген.
 1. Преди да продължите с обличането на новородено, трябва добре да измиете ръцете си и да ги изсушите..
 2. Дупето на бебето се повдига над масата, като го хваща за глезените, за да извади неизползваемата пелена. След това памперсът се сгъва и изхвърля.
 3. Бебето се избърсва с влажна кърпа или се измива с топла вода, като се използва сапун.
 4. Дупето на новороденото се суши, като върху него се нанася кърпа. За да не навредите на нежната кожа, не търкайте силно бебетата.
 5. Преди да сложите чиста пелена, кожата се третира с пудра или крем.

Смяна на памперси и пол на детето

Момчета

Момичета

Популярни промоции на Mamsy

Популярни публикации

Как да се оженим успешно с помощта на хороскоп! Заедно с настоящите обстоятелства проблемът с брака изглежда без значение. И напразно. Кризата ще приключи и едва ли някога ще дойде желанието да създадете щастливо семейство или да намерите същия партньор

Жени, които управляват света! Действащи държавни и правителствени ръководители! Списък на жените, заемащи най-влиятелните позиции в политиката. Седем от десет настоящи жени държавни глави станаха първите жени президенти в историята на своите страни и го направиха с

Топ 6 неща за закупуване това лято! Стилът на хипито се завръща: дрехите на една кука отново са популярни! На изложбите пролет-лято 2020 дизайнерите предложиха десетки вариации на тази тема: ажурни полупрозрачни рокли, разноцветни

Мога ли да пия вода, докато тренирам? Има две противоположни мнения относно това дали да пиете вода по време на тренировка или не. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да пиете, докато тренирате..

Всичко за калция за жени Какъв е процентът на калций в кръвта при жените и какво да правя, ако тази цифра е под посочените стойности? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Как правилно да смените пелена за новородено ТОП съвети.

Как да смените пелената правилно - без значение какви пелени използвате, винаги ще трябва да сменяте мръсните пелени на чисти.

Няма един правилен начин за смяна на памперси при новородено бебе..

 1. Как да смените пелената правилно
 2. Обучение
 3. Смяна на памперса
 4. Как да смените пелената правилно - допълнителни съвети

Как да смените пелената правилно

По-долу е предложен специфичен набор от стъпки, който е един от възможните алгоритми за смяна на пелена. Започнете с този метод и след това можете да изработите свой предпочитан метод, който

Можете да реализирате дори в полумрак и полусън.

Как да смените пелената правилно и колко често да го правите?

 • Честота на подмяна
 • Как да смените бебето и какво да обмислите?
 • Трябва ли да събудя детето през нощта?
 • Сменете по-добре преди или след хранене?
 • Как да разберем кога е време за подмяна?
 • Правила за смяна на памперси и хигиенно лечение
  • Характеристики на заместването на момичета
  • Характеристики на заместването на момчетата

  Съвременните родители просто не могат да си представят, че се грижат за малко дете без използването на памперси за еднократна употреба. Благодарение на тях бебето и майката могат да спят спокойно през нощта. Производителите на бебешки продукти се опитват да подобрят памперсите, за да повишат комфорта на бебето. Много зависи от родителите, бебето ще се усмихне, ако промените хигиенния продукт навреме и правилно.

  Честота на подмяна

  Новородените пикаят доста често, около 25 пъти на ден. Няма смисъл да сменяте памперса след всяко уриниране, трябва да изчакате, докато се напълни. Средно си струва да сменяте хигиенния си продукт на всеки 2-3 часа. Не забравяйте, че първите седмици от живота тялото на детето се изчиства от първоначалните изпражнения. След изхождане, трябва незабавно да смените памперса, дори ако буквално просто сте го сложили..

  Ако смените памперса за еднократна употреба твърде рядко, кожата на вашето бебе ще започне да се зачервява и да се възпалява. Продължителната употреба на един хигиенен продукт води до дерматит, обрив на пелена, обрив. Бактериите на изпражненията могат да проникнат в гениталиите и да причинят развитието на инфекциозни заболявания. Поради тези причини пелената трябва да се проверява възможно най-често. Памперсите за новородени бебета трябва да се сменят много често, средно на ден ще са необходими около 20 продукта. Бебе от 2 до 6 месеца също трябва да сменя памперса, когато се пълни, приблизително на всеки 4-6 часа.

  След шест месеца можете да се съсредоточите върху състоянието на детето и личните му възгледи, тъй като на тази възраст можете дори да отучите детето от памперси за еднократна употреба или да ги използвате само за разходка, докато спите.

  Как да смените бебето и какво да обмислите?

  Дори в родилния дом младите майки се учат да сменят памперси за бебета. Често лекарите или медицинските сестри могат да предоставят ценни съвети. Най-важното е, че ластикът на хигиенния продукт не търка пъпната рана до 1 месец. Можете да използвате специални пелени за новородени, които имат изрез в тази област. Има и друг начин за защита на раната на корема - просто огънете ръба на всяка пелена.

  Моля, имайте предвид, че деца под 28-дневна възраст пикаят много често. Струва си да прекарате ръката си по вътрешната повърхност на пелената около веднъж на час, ако продуктът е мокър, сменете го. Колкото по-голямо става бебето, толкова по-рядко продуктът може да бъде заменен..

  Не забравяйте, че бебетата имат често изхождане след хранене и това е нормално. След това трябва незабавно да смените памперса..

  Трябва ли да събудя детето през нощта?

  Много млади родители не знаят какво да правят с пелена през нощта, когато бебето спи. Има фактори, които трябва да повлияят на вашето решение, като:

  • хранене на бебето с кърма или адаптирано мляко;
  • температура на въздуха в детската стая;
  • здравословното състояние на бебето;
  • възраст.

  Ако бебето ви спи цяла нощ, ще трябва да се събуди, за да смени пелената в случай на изхождане или пълнене на продукта. Струва си да се придържате към такива препоръки за нощния период като:

  • ако бебето се събуди посред нощ за хранене, тогава по това време пелената трябва да се смени;
  • ако хигиенният продукт не прелива и бебето не се качи, тогава не е нужно да го събуждате.

  Сменете по-добре преди или след хранене?

  Този въпрос измъчва много родители и никой не дава еднозначен отговор на него. Трябва да проучите и двете страни на въпроса, за да вземете собствено решение. Преди кърмене често се препоръчва подмяна на памперси от производители на бебешки продукти и здравни специалисти. Първо, това е просто полезно: колкото по-често сменяте хигиенния си продукт, толкова повече ще го купувате. Лекарите цитират две причини за смяна на памперса преди хранене. Както знаете, децата често плюят след ядене, което се дължи на факта, че храносмилателната им система тепърва започва да се формира, те все още не усещат кога са пълни. Във втория случай, при повръщане, излиза излишък от мляко, след хранене е необходимо бебето да се държи в колона за около 10-15 минути.

  Вторият аргумент на лекарите е, че бебетата често заспиват, докато се хранят. Ако в първия случай ставаше дума за това, че не трябва веднага да поставяте детето в хоризонтално положение и да стягате краката, което е неизбежно при смяна на пелена, тогава причината е, че просто няма да имате време да смените продукта. Ако бебето заспи по време на хранене и не смените памперса преди хранене, ще трябва да го събудите. Това е всичко, за да смените продукта преди хранене..

  Има и друго мнение - струва си да смените памперса след хранене..

  Важно е да запомните, че бебетата често качат веднага след или по време на хранене. В този случай просто няма смисъл да го сменяте два пъти. Тази опция е по-икономична. Трябва да се отбележи, че бебетата, които ядат изкуствена адаптирано мляко, може да не трябва да изпразват червата си веднага след хранене..

  Можете да нахраните бебето, да изчакате да изплюете и едва след това да смените памперса. Тази опция е може би най-удобната както за деца, така и за майки. Ако бебето заспи по време на хранене, опитайте се да смените памперса възможно най-внимателно, докато шансовете са големи да не се събуди. Важно е да се отбележи, че няма смисъл да безпокоите бебето, ако продуктът не е оцветен. Сега, когато и двете страни на въпроса са известни, може да се вземе решение.

  Както показа анализът, е много по-целесъобразно първо да се нахрани бебето и след това да се смени пелената. Тази опция е по-икономична и практична. За да не се заблуждавате, струва си да действате по такъв алгоритъм като:

  • преди хранене трябва да проверите пелената, ако е чиста - подхранете, ако пелената е оцветена с изпражнения или кожата на бебето е мокра - сменете я;
  • трябва да нахраните бебето с кърма или изкуствено мляко за кърмачета;
  • задръжте бебето в изправено положение и изчакайте да плюе;
  • проверете състоянието на памперса и го сменете, ако е необходимо.

  Как да разберем кога е време за подмяна?

  Всички деца се развиват по различни начини. Честотата и обемът на уриниране и изпражнения зависи от много фактори и има много взаимодействия. Начинът, по който бебето пикае се влияе от режима на пиене. Изпражненията често, но не винаги, се появяват след хранене, къпане, сън. Само родителите могат да разберат кога точно е време да подменят памперса или поне да проверят състоянието му.

  Въпреки това, отнема известно време, за да забележите модели. Използвайте няколко съвета в началото на живота на детето си.

  • Не забравяйте да смените памперса си за еднократна употреба, ако е замърсен с изпражнения. Контактът на кожата с отпадъчните продукти води до множество негативни явления, които вече са описани. Колкото по-рано промените хигиенния продукт, толкова по-малък е рискът детето да се чувства неудобно от контакт с изпражненията.
  • Има смисъл да сменяте памперса в ситуации, когато не можете да контролирате състоянието му дълго време. Независимо дали ще се разхождате или ще посетите лекар, ще отидете някъде с градския транспорт или просто ще си легнете. В този случай ще предпазите бебето от дискомфорт поради пълнене или замърсяване на продукта..
  • Има смисъл да смените памперса, след като детето се събуди или след разходка. Дори ако понастоящем няма фекално замърсяване, вероятно продуктът е абсорбирал много урина..

  Периодично проверявайте състоянието на вътрешната повърхност на пелената и кожата на бебето. Ако откриете дори лека влага, трябва незабавно да смените продукта.

  Правила за смяна на памперси и хигиенно лечение

  Правилната смяна на памперса е също толкова важна, колкото и навременната. Честотата на промяната може да се определи чрез специални знаци, а понякога майките дори определят този момент интуитивно, но с правилната подмяна това няма да работи. Струва си да се обърне внимание на няколко важни момента, които трябва да се вземат предвид, независимо от теглото и възрастта на бебето..

  • Масата за повиване трябва да бъде покрита с мушама, а отгоре трябва да се постави платнена пелена. Поставете детето и разкопчайте велкрото. Закрепете ги така, че закопчалките да не залепват по кожата на бебето.
  • Често памперсът се сменя поради факта, че детето се е качило. По правило продуктът е само частично оцветен, така че можете частично да почистите кожата на бебето с него. Сухата и чиста част на пелената трябва да се прекара по дъното от корема до гърба. Издърпайте продукта изпод детето, подредете и фиксирайте с велкро.

  За хигиенни процедури можете да заведете детето в банята и просто да измиете дупето с топла вода. Не е необходимо да използвате сапун. Когато миете момичета, не забравяйте да преминете от перинеума към свещеника, а не обратно. Можете също така да донесете вода в детската стая и да измиете бебето с влажна памучна вата, марля или мека кърпа. В този случай са подходящи специални дамски превръзки. Има още няколко препоръки, на които си струва да се обърне внимание..

  • Ако се установи, че памперсът е значително тежък, но кожата на бебето е суха и чиста, тогава просто трябва да замените продукта. В този случай няма нужда да измивате бебето..
  • Ако кожата на бебето е мокра в резултат на контакт с урината и вътрешната повърхност на самата пелена, тогава продуктът явно е препълнен и вече не може да изпълнява функциите си. Свалете го, сгънете го и го изхвърлете. Не е необходимо да използвате вода, за да прочистите бебето си.

  Важно е кожата да стане суха - попийте я със същата памучна вата, марля или кърпа. Идеалният вариант е да използвате дамски превръзки.

  Ако се забележи, че зачервяването или раздразнението започват да се появяват върху кожата на бебето, тогава трябва да започнете да използвате специален крем или пудра под пелената. Бебешките кремове са предназначени да предпазват бебешката кожа от негативните ефекти на микробите, които причиняват дискомфорт при продължителен контакт с отпадъчни продукти. Прахът е способен да абсорбира излишната влага. Често кожата на бебето започва да се зачервява и гние в резултат на излишъка му.

  Характеристики на заместването на момичета

  Когато сменяте хигиенни продукти, едно момиче трябва да обърне специално внимание на хигиената. Лекарите дават такива препоръки на младите родители като:

  • измийте гениталиите и дупето на детето само с топла вода;
  • избършете детето от корема до гърба, в противен случай съществува голям риск бактериите да попаднат от вътрешната страна на срамните устни, което може да доведе до развитие на инфекциозни заболявания;
  • в ранна възраст се опитайте да избягвате използването на сапун; ако е необходимо, уверете се, че съставът на сапуна не влиза в контакт с лигавицата на гениталиите;

  Ако забележите появата на дразнене в областта на перинеума, веднага започнете да използвате противовъзпалителни лекарства или се свържете с вашия педиатър.

  Характеристики на заместването на момчетата

  Родителите на малко момче също трябва да бъдат възможно най-внимателни към хигиената. След като премахнете старата пелена, постъпете по следния начин:

  • избършете пениса и тестисите на детето към свещениците;
  • докато миете, използвайте топла вода, сапун или специални хигиенни мокри кърпички;
  • в никакъв случай не дърпайте кожата на гениталиите на детето;

  Когато слагате нова пелена, поставете пениса на бебето в средата, така че на бебето да му е удобно и да избягвате течове.

  За информация как правилно да смените пелена на бебето вижте следващото видео.

  Как да смените пелената за новородено правилно: инструкции със снимка

  Знанието за това колко често трябва да се сменя памперсът на новороденото и как да се разбере, че времето за промяна вече е дошло, определено ще бъде полезно не само за майките, но и за неопитни татковци, баби и детегледачки. От това ще зависи здравето на кожата на бебето, неговото здраве и настроение..

  Смяната на памперса твърде често, например на всеки час или два, е икономически неизгодна и обезпокоителна. А закъснението при смяна на дрехите в чисто бельо води до обрив на пелени и дразнене на кожата, капризи и истерики на бебето. Нека да намерим компромис заедно.

  От тази статия ще научите

  Колко често трябва да сменяте памперса

  Здравите, добре изядени бебета пикаят много и се качат до 3-4 месеца след всяко хранене. Колко често се сменя памперсът на новороденото зависи от тези показатели. В идеалния случай това трябва да се направи след 2-3 писания и всяко какане. Ако актът на дефекация не е труден за проверка, тогава уринирането често остава незабелязано, така че се ръководете от следните усреднени правила за честотата на смяна на пелените:

  1. За новородени под една година сменяйте водоустойчиви подложки за еднократна употреба на всеки 3-4 часа през деня, веднъж през нощта, ако е необходимо.
  2. Веднага след какането.
  3. Сменете марлята и подложките за многократна употреба, ако се намокрят или на интервали от 1-2 часа.
  4. До шест месеца памперсите могат да се сменят по-рядко, на всеки 4-5 часа. През нощта бебето спи в една двойка за еднократна употреба, без да се преоблича.
  5. Ако кожата е склонна към пеленен обрив, алергични прояви, носете чисто бельо след 1-2 часа в ранна детска възраст, след 6 месеца - на всеки 3-4 часа.

  Внимателни майки забележете! През първите месеци от живота на малкия човек ежедневната консумация на памперси за еднократна употреба е доста висока: поне 10-12 броя.

  С напредването на възрастта броят им намалява до 5-8 чифта на ден, до годината 2-3 е достатъчно за дневни разходки и 1 за нощен сън.

  Ето какво казва д-р Комаровски за това:

  Кога да се сменя: преди или след хранене

  Мненията на лекарите, производителите на пелени и родителите за това кога е най-добре да смените памперса: преди или след хранене са разделени. Разгледайте причините за една от опциите и вземете собствено решение.

  Мнението на лекарите

  Първите памперси на мама се слагат на новородени в родилния дом под строгото наблюдение на педиатрите. Лекарите настоятелно препоръчват да се сменят детските бикини на чисти преди хранене, като обясняват необходимостта от процедурата със следните аргументи:

  1. Мръсната пелена може да създаде неприятности при хранене. По време на хранене бебето трябва да е изключително удобно.
  2. Храненето е релаксиращо и много бебета заспиват, докато сучат. Ако пелената е чиста, тогава няма проблем. Ако е мръсно, бебето ще трябва да бъде събудено и променено, по-добре е да направите това преди хранене..
  3. Педиатрите препоръчват да се държат бебета в колона за 10-15 минути след смучене на шише или гърда, за да се избегне регургитация и колики. За да смените памперса, ще трябва да заемете хоризонтално положение, а това е нежелателно веднага след хранене. Затова майките трябва предварително да облекат чисто бельо..

  Препоръки на производителя

  Гледните точки на педиатрите са идентични, но съветът за смяна на памперса преди хранене се дължи на други причини. За производителите на памперси е от полза, че бикините се сменят по-често. Увеличаването на родителските разходи за памперси прави бизнеса на марката по-печеливш.

  Маркетинговият трик е следният:

  1. По време на хранене, новородените често ходят в тоалетната по голям начин.
  2. Майките ще сменят гащичките си преди ядене и след това ще свалят друга пелена след какане.
  3. Така за 1 час вместо една ще се използват две пелени..

  На бележка! Аритметиката е проста: колкото по-често се сменя памперс, толкова по-често се купуват. Но не всяко семейство с няколко деца може да си позволи този лукс..

  Популярно решение за родителство

  Повечето майки не се вслушват в мнението на педиатрите, съветите от рекламните брошури от производителите на памперси и действат според ситуацията. Ако памперсът е чист преди хранене, поставен е сравнително наскоро, не е бил напълнен с урина, тогава децата се хранят, без да се сменят първо. Ако детето редовно кака, когато смуче шише, гърда и веднага след хранене, то също предпочита да сменя бикините за еднократна употреба след хранене.

  От финансова гледна точка смяната на водоустойчиви подложки след хранене също е от полза за семейния бюджет. И можете да държите детето в колона за 15 минути в мръсни бикини, а след това да измиете бебето и да го сложите в леглото. Ако новородено постоянно заспива по време на хранене, сменете по-внимателно водоустойчивите подложки, като внимавате да не нарушите съня му.

  По този начин не може да има нито едно правилно решение. Майките трябва да действат според ситуацията, да се съсредоточат върху поведението на детето по време на хранене, редовността на червата на бебето.

  На бележка! Ако новороденото бебе заспи по време на всяко хранене, но се качи с памперси преди това, използвайте следния трик.

  Не слагайте памперс на бебето, когато прилагате към гърдата, а първо увийте бебето с пелена. Отстранете внимателно замърсеното бельо от сънливото дете, избършете дъното с влажна кърпа. Покрийте бебето с одеяло и оставете да спи. По този начин няма да събудите бебето си и да предпазите кожата си от дразнене.

  Как да разберете кога да се промените

  Повечето производители на памперси за новородени твърдят, че бикините могат да абсорбират течност и да не се сменят с чисти до 8-12 часа. Това обещание не може да се нарече еднозначно вярно. Да, памперсите наистина са способни да поемат 300-400 милилитра урина и 50-100 грама течни изпражнения. Но колко време ще отнеме на детето да произведе това количество изпражнения е неизвестно..

  Не разчитайте на техническите характеристики на водоустойчивите подложки и оценявайте адекватно ситуацията. За да разберете, че е време да смените памперса, почувствайте кожата на бебето под бикините, огледайте външния вид на пелената. Ако забележите следните признаци на пълнота на водоустойчивостта, сменете ги на сухи:

  • Абсорбиращият слой между краката на бебето значително се е увеличил.
  • Индикаторът за пълнота е променил цвета си, сигнализира за необходимостта от промяна.
  • Кожата на дъното е мокра.
  • Бебе кака.

  Това са признаци на извънредна ситуация, но носенето на чисти памперси, дори вместо бикини, които не са напълно напълнени, е необходимо и в други случаи:

  • Преди дълга разходка, пътуване до клиниката.
  • Преди нощен и дневен сън.
  • След баня.
  • Ако кожата на дъното е гореща, детето се притеснява.
  • Веднага след сън.

  Изключение правят само нощните пелени. Изберете най-добрата абсорбираща версия на водоустойчиви подложки, не ги сваляйте, докато не се събудите сутрин, ако бебето спи добре и не се качи през нощта.

  На бележка! Актът на дефекация при кърмачета не винаги е придружен от силни звуци или неприятна миризма. Ако изпражненията не дразнят детето, тогава той мълчаливо продължава да играе, да ходи и кожата по това време активно контактува с агресивната среда на изпражненията. За да избегнете обрив на пелена и дерматит, погледнете вътре в памперса след хранене, по-често при разходки през лятото.

  Как да премахнете бикините за памперси

  Пелени без велкро и закопчалки се наричат ​​водоустойчиви бикини и се използват като нормално бельо. Удобната еластична лента ви позволява лесно да дърпате продукти върху пъргави бебета, които могат да пълзят и да ходят.

  Не е трудно да облечете правилно бикините за памперси, но изглежда много трудно за начинаещи да премахнат водоустойчиви чаши, зацапани с изпражнения. Всъщност производителите на такива памперси обмислят всичко до най-малкия детайл, поставят инструкции за използване на бикините върху опаковката и описват алгоритъма на действията стъпка по стъпка:

  1. Ако бебето пикае или просто сте решили да облечете чисто бельо, извадете бикините от памперса през краката.
  2. Ако бебето се качи, разкъсайте памперса отстрани без усилие, има специален прорез и го отстранете като стандартна пелена с велкро.
  3. Мръсните и мокри бикини трябва да бъдат сгънати наполовина, преди да бъдат изпратени до кофата, залепени по специални ленти отпред и отзад.

  Важно! Няма нужда да режете гащи с пелени с ножици, потърсете обществена тоалетна, която да премахнете над мивката. Според етикета бикините лесно се разкъсват, няма да цапате краката, ръцете си.

  Алгоритъм за промяна на памперса

  Най-лесният начин е да смените памперси за месечно бебе. Новородените бебета не се въртят, не бързат из стаята като на годинка. Но родителите трябва да се подготвят за процедурата предварително, за да избегнат падания и други неприятности. Ще имаш нужда:

  • Маса, легло, ако не планирате да сменяте трохите на пода или в количка.
  • Клеенка. Поставете я на масата за повиване, леглото.
  • Пелена или голямо парче чист плат. Покрийте мушамата с кърпа.
  • Крем, пудра, лосион за кожа.
  • Мокри кърпички и кърпа за баня, за да измиете и подсушите вашето мъниче.

  След като подготвите всичко необходимо, следвайте инструкциите:

  1. Поставете бебето обратно на подготвената повърхност.
  2. Свалете гащичките си, завъртете чайника си.
  3. Разкопчайте пелената.
  4. Стреляйте веднага, ако бебето се изпикае.
  5. Ако в памперса има изпражнения, не бързайте да сваляте памперса. Първо отстранете предната част от тялото и избършете дъното със салфетка. Внимателно издърпайте остатъците от пелената изпод бебето, повдигайки бебето за глезените и незабавно избършете гърба.
  6. Измийте бебето под течаща вода след какане или го избършете със салфетка след писане.
  7. Изсушете кожата си с кърпа след измиване.
  8. Върнете трохичката на масата за преобличане и въздушната баня за петнадесет минути.

  Вашето малко дете вече е готово да играе у дома, да спи, да се храни или да се разхожда. Ако бебето започне да плаче, да крещи, да дърпа краката си, изразявайки ясно недоволство или дискомфорт, проверете изправянето на колана, ластиците и плътността на водоустойчивите закопчалки на стомаха.

  На бележка! За бебета купете боди с копче или друго закопчалка между крачолите. Не е необходимо да сваляте такива дрехи изцяло при смяна на памперси. Това спестява време и усилия при преобличане..

  Характеристики на заместването на момичета

  Няма разлика между смяната на пелена за деца от различен пол. Последователността на действията ще бъде различна само при измиване на детето. Педиатрите и гинеколозите съветват момичетата да се мият, както следва:

  • Насочете потока вода на дъното отпред към гърба, за да предотвратите навлизането на изпражненията във влагалището.
  • Направете без сапун (твърд, течен, специален бебешки, всякакъв), когато миете свещениците на момичета до 3-4 месеца. Алкалната среда влияе агресивно върху гениталната лигавица.
  • За хигиена на момичетата не използвайте памучни тампони за почистване на срамните устни.

  Избършете остатъците от изпражнения в перинеума със салфетки или дискове, напоени с вода.

 • Нанасяйте овлажнител само от външната страна на гениталиите.
 • Ако забележите симптоми на възпаление на свещеника и срамните устни при бебе, спешно се консултирайте с лекар.

На бележка! На 2-7-ия ден след раждането момичетата могат да имат кафява, кървава, бежова левкорея от гениталния тракт. Нормално е, ако по кожата няма признаци на възпаление, подуване на срамните устни. Така излизат резултатите от работата на хормоните на мама или оригиналната смазка. Ако тайната изчезне след 2-3 дни, няма причина за безпокойство.

Характеристики на заместването на момчетата

Хигиената при момчетата при смяна на памперси е по-малко проблематична:

 • След какане изплакнете дупето, пениса и тестисите си с течаща вода във всяка посока, но е по-добре да избършете мократа кожа с кърпа отпред назад.
 • Момче може да се измие със сапун от втората или третата седмица след раждането.
 • Невъзможно е да се отдръпне кожата на главата на пениса, има риск от инфекция.
 • Когато слагате чиста пелена, не е необходимо да поставяте пениса на детето строго нагоре или надолу. Самият орган по-късно ще бъде разположен, тъй като е удобен за него..

Важно! Анатомичните характеристики на момчетата и момичетата подтикнаха производителите на пелени да разработят линии от водоустойчиви подложки въз основа на пола на бебетата. Пелените за момчета са подсилени с абсорбиращ слой отпред, момичетата в средата и гърба. Разработката изглежда малко нещо, но е много удобно.

Полезни съвети

Ще дадем още няколко полезни съвета за това как правилно да смените памперса за новородени, как да определите пълнотата му и да защитите кожата на бебето от обрив на пелена:

  За грижа за бебешката кожа купувайте само специални кърпички без алкохол.

През първите месеци от живота на малкото дете трябва да има много от тях..

 • Нанасяйте крем, лосиони само върху суха кожа, перинеум.
 • Преди да смените памперса, направете въздушна баня за дъното на бебето.
 • За деца с разхлабена пъпна връв или щипка, направете разрези на пелените в корема, закопчайте закопчалките свободно.
 • Поставете удобни инструменти за смяна на памперси близо до масата за преобличане, за да не се налага да се отдалечавате от бебето си. Особено, ако малкото дете знае как да се преобърне по гръб и страни.
 • 3-4 дни преди пътуването с влака, в колата на дълги разстояния, запишете колко памперси на ден използва детето, за да не го сбъркате с доставката за пътуването.
 • За по-често изтичане на памперс, червени ивици по бедрата и корема след отстраняването му, обърнете внимание на размера на пелените. Вероятно е време да го смените с по-голям. Използвайте същия съвет, ако велкрото започне да се отлепва веднага след поставянето му..
 • Ако бебето е на 1,5-2 години, скоро ще отиде на детска градина, започнете постепенно отбиване от пелената. Крайният срок за използване на водоустойчиви подложки през нощта е 3 години, през деня бебето трябва да отиде на гърнето.
 • Има мнение! За да се грижат за плячката под пелена, производителите предлагат много различни продукти: кремове, лосиони, мехлеми, масла. Те осигуряват нормална хидратация на дермата, но не са подходящи за всички новородени. Ако зачервяването на дъното под пелената има плачещ вид, увеличава се дори при внимателна грижа, спрете да използвате кремове, откажете се от памперсите за известно време и се консултирайте с лекар.

  Такава кожа не се нуждае от влага, а от лечение с терапевтични мехлеми..

  Как се подменя на самолет

  Смяната на памперс по време на полет е ужасяваща за неопитни родители, всъщност в това няма нищо сложно. Основното нещо е да не се изнервяте и да се подготвите за евентуален инцидент предварително. Ако бебето не получи глупости на пътя, по-добре е да изчакате самолета да кацне и да смените водоустойчивите подложки в по-удобни условия. Ако бебето не можа да устои и отиде до тоалетната по време на полета, действайте по следния начин:

  1. Решете къде ще извършвате хигиенната процедура: в тоалетната, на съседния стол, ако е свободен. Най-удобно е да смените захвърленото бельо за чисто в тоалетната. Има специална сгъваема маса, вода и кошче за боклук.
  2. Съблечете бебето си колкото е възможно повече в салона, ако отидете до тоалетната за измиване.
  3. Отидете в санитарната стая, сгънете масата, покрийте я с кърпа, пелена за еднократна употреба. Поставете бебето си върху него. Ако няма маса, поставете памперс върху капака на тоалетната.
  4. Избършете изпражненията с кърпичка, изплакнете дупето с чиста вода.
  5. Облечете чисто бельо и увийте мръсната пелена в торба и я хвърлете в кофа.

  На бележка! По-добре е да смените памперса в тоалетната заедно, за да се застраховате срещу падане на трохи от импровизирана маса.

  Обличането на смачкано бебе в салона не е най-доброто решение, особено за съседите на семейство с дете. Но ако мама лети с няколко бебета сама, тогава няма изход.

  Поставете трохата на седалката, покривайки стола с пелена. Бързо отстранете водоустойчивите подложки, избършете дъното си и увийте трохите в чисти пелени. Опаковайте мръсни бикини в чанта и ги изхвърлете. Ако наблизо няма свободни места, помолете стюардесата или съседите да се грижат за другите деца и отидете с бебето до тоалетната.

  Когато се подготвяте за полета, наложително е да изчислите необходимия брой памперси и да направите списък с малките неща, които са ви необходими за хигиена в самолета. Поставете следния набор от предмети за вашето новородено в раницата си:

  • Пелени. 2-3 пъти стандартното количество. Много майки забелязват, че децата се качат и пикаят по-често в самолета, отколкото у дома. 5-6 парчета трябва да са достатъчни за осемчасов полет с бебе под 6 месеца.
  • Салфетки. Мокра, суха в малка опаковка.
  • 2-3 пелени за еднократна употреба. Това може да бъде постелка от плат или специална гумирана постелка за смяна на памперси..
  • Кърпа за ръце и свещеници.
  • Бутилка вода за измиване на ръцете и чатала на бебето.
  • 3-5 торбички за опаковане на мръсни салфетки, памперси. Можете да вземете със себе си тиксо, за да увиете чантата, ако планирате да изхвърлите мръсни памперси след кацане и да приберете боклука си в чантата си.

  Лайф хак от опитни майки! Вземете резервна тениска за мама и татко със себе си в полета. Ако бебето плюе или ви описва по време на смяната на водоустойчивия, допълнителен гардероб ще спаси ситуацията..

  Какво да правите, ако бебето плаче при смяна на пелена

  Кърмачетата реват при смяна на памперси по различни причини:

  • Не обичам да се обличам и събличам.
  • Уморени от дрехи, повиващи се, искат да бъдат голи.
  • Подложката под гърба е неудобна: твърда, студена, мокра.
  • Дразни мократа кожа след измиване.
  • Обривът от пелена боли при нанасяне на крем.
  • Реагирайте на поведението на фокусирана или ядосана майка, т.е.копирайте нейното емоционално състояние.
  • Движенията на мама, резки издигания и преврат причиняват дискомфорт поради грубост.

  Ако бебетата плачат, докато сменят памперсите, се противопоставят на смяната на дрехите, всички горепосочени причини трябва да бъдат изключени. Направете процедурата възможно най-приятна: пейте, говорете с бебето, увийте го в кърпа след баня. Свръхчувствителните, прекалено емоционални деца отнемат много време, за да свикнат с хигиената, така че майките ще трябва да издържат.

  Мнението на Комаровски! Според теледоктора здравите деца могат да плачат само по важни причини: глад, студ, болка, самота, дискомфорт. Майките трябва да се научат да разбират бебетата от първите дни на раждането и да не отговарят на ултиматумите на "хитри" бебета, които плачат без причина, за да привлекат вниманието на възрастните.

  Защо има лепяща лента на гърба на памперсите

  Производителите на памперси за еднократна употреба се погрижиха не само за здравето на бебешките свещеници, докато използваха водоустойчиви подложки, но и за удобството на родителите при изхвърляне на бикини. Неудобно е да поставяте мръсно бельо в разширена форма в чанта, неща в кофа, поради което марковите бикини са снабдени със специална самозалепваща лента от задната страна. Прилича на син, светло син, оранжев стикер.

  С помощта на лепкав слой лента, сгънатата наполовина пелена лесно се фиксира в тръбата. В тази форма памперсът се побира удобно в кофа, в чанта, неприятна миризма ще остане дълго време в бикините.

  На бележка! След закупуване на опаковани памперси, внимателно прочетете инструкциите за употреба. Алгоритъмът на действия е описан стъпка по стъпка на снимките на контейнера. Инструкциите ясно посочват защо на гърба на пелените-гащи има лепяща лента, как да залепите ръбовете един към друг.

  Видео как татко сменя пелена на бебето

  Внимателно да разберем как да сменим пелена на детето трябва не само майки, но и бащи. Но такава елементарна ежедневна процедура причинява много трудности и въпроси на бащите. Грижовните им татковци решават понякога по много оригинален и забавен начин. Видео за това как баща сменя памперса на бебето ще ви развесели.

  ВАЖНО! * при копиране на материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към оригиналния източник: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/kak_chasto_menyat_podguznik_novorozhdennomu.html

  Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!