Най-добрата храна за новородено бебе е кърмата. Все още нито една изкуствена формула не е по-добра от кърмата. Но майките, които не могат да кърмят, се измъчват от въпроса: коя адаптирано мляко за кърмачета е най-добрата днес?.

Разбира се, за всяко дете и родители най-добрата ще бъде тяхната собствена смес, в зависимост от това по какви критерии да я изберете.

Най-достъпни.
Трябва да има много храни за кърмачета, които сте избрали в магазините, трябва да можете да ги купувате по всяко време във всяко количество.
От тази гледна точка най-надеждни са домашните смеси: Нутрилак, Агуша, Малютка. Периодично посещавам магазини и се интересувам от адаптирано мляко за бебета, винаги добре представено: Nan, Nestogen, Nutrilon. И например Semper, Humana или Semilak все още трябва да търсят.
Днес онлайн магазин може да ви помогне, но все пак, когато избирате смес, помислете къде ще я купите.

Най-евтин.
Колкото по-евтин е миксът, толкова по-добре за родителите.
Най-евтините смеси са тези с цена под 250 рубли за опаковка (300-400 g). За тази цена можете да намерите смес: Nutrilak, Nestogen, Babushkino кошница, Similak, Semper, Malyutka.

Най-добър в композицията.
Нито една от смесите не е естествен продукт. Изходният материал за повечето формули е краве мляко или суроватка на прах. Които, използвайки сложни химични процеси, се адаптират (доближават по състав) към човешкото мляко.

Най-добър в протеинов състав.

номер.
Съдържанието на протеин е важно в адаптираното мляко за кърмачета. Човешкото мляко съдържа 0,8 - 1,2 g протеин на 100 g мляко. Кое съдържание на протеин е по-добро за адаптираните храни за кърмачета 1, 2 или 1, 4 е спорен въпрос. Някои производители смятат, че протеинът в сместа трябва да бъде малко повече, отколкото в човешкото мляко, тъй като протеинът в кравето мляко е по-малко смилаем от протеина в човешкото мляко. Други се опитват да приближат количеството протеин във формулата възможно най-близо до количеството в кърмата. Повечето смеси съдържат около 1,4 g протеин, което е добър брой. От разглежданите смеси всички с изключение на Semper Babby отговарят на това изискване, но за тези, които желаят, марката Semper има смеси с по-ниско съдържание на протеин - 1, 3 g (Semper Bifidus).

Съотношение.
Важното е съотношението на суроватъчните протеини: казеин. В кърмата тя е равна на 80: 20-60: 40. Именно това съотношение се изисква за дете през първата половина от живота, следователно това изискване е най-подходящо за начални смеси (от 0 до 6 месеца). В кравето и козето мляко това съотношение е обърнато (20:80). В допълнение към млякото на прах, млечната суроватка се добавя към храните за кърмачета, за да се промени това съотношение. Ако успеете да постигнете добро съотношение на протеини, сместа се нарича суроватка. Но има и казеинови смеси (без суроватка), които запазват "лошото" съотношение на протеин към казеин. В таблицата всички смеси, с изключение на Similak, поддържат съотношение близо до 60:40. Сместа Similak е разработена в САЩ и има различни виждания относно технологията за приготвяне на адаптирано мляко. Производителят не смята за необходимо да увеличава количеството суроватъчни протеини в сместа, тъй като според него суроватъчните протеини от краве мляко по структура и аминокиселинен състав, точно както казеинът, се различават значително от протеините в човешкото мляко и са по-малко смилаеми. В Русия тази смес, заедно с Nanny, принадлежи към казеин и не принадлежи към силно адаптирани.

Таурин.
Аминокиселината таурин, необходима за бебета, се добавя към всички смеси. Необходим е за развитието на нервната система, очите и за по-добро усвояване и усвояване на мазнините. Съдържанието му в сместа трябва да бъде 4-5 mg на 100 ml. Сместа от фризолак има по-високо съдържание на таурин.

Най-добра комбинация за мазнини.
палмово масло.
Сега сред родителите е много важно дали палмовото масло се съдържа в сместа или не. Производителят Similak активно насърчава вредността на палмовото масло за дете. Според неговите изследвания палмовото масло влияе върху минерализацията на костите. Същият производител счита рапичното масло за вредно. Съдържанието на палмово и рапично масло в адаптираното мляко обаче е официално одобрено от всички хранителни институции. Маслото от палма и рапица, като източник на полиненаситени мастни киселини, се съдържа във всички смеси на руския пазар, с изключение на Similak и Nanny. Симилак съдържа слънчогледово, кокосово и соево масло.

Полиненаситени мастни киселини.
Но други производители на формули, като MD Mil, изследват ефектите на омега 3 и омега 6 полиненаситени мастни киселини върху растежа и развитието на детето. Изследователите стигнаха до заключението, че съотношението на линолова киселина към линоленова киселина в адаптираното мляко за кърмачета трябва да бъде не повече от 7: 1, преминаването към линолова киселина е неблагоприятно за сърдечно-съдовата, имунната и нервната система. Според този показател Симилак и Нутрилак изглеждат най-зле от всички, следвани от Хип, Нан и Семпер. Нутрилон, Малютка, Агуша и Хумана изглеждат по-добре от другите по този показател..

За развитието на нервната система и ретината на окото от голямо значение е наличието на арахидонова и докозахексаенова мастни киселини в съотношение 1 / 1–2 / 1. По този показател нашите смеси изостават: Агуша, Нутрилак, Малютка; Nestogen и Hipp също не ги съдържат, а сместа Similac се откроява с необичайно съотношение на тези киселини.

Най-добрият във въглехидратния състав.
Основният въглехидрат във всички смеси, лактозата, се добавя изкуствено, тъй като в кравето мляко има много по-малко лактоза, отколкото в женското.
По отношение на въглехидратния състав всички смеси се различават по наличието или отсъствието на нишесте и продукта от непълното му разграждане - малтодестрин. Не всички родители искат да виждат тези съставки в смеси. Тези вещества правят сместа по-вискозна, забавят скоростта на нейното преминаване през стомашно-чревния тракт, спомагат за увеличаване на интервалите между храненията и осигуряват усещане за ситост. Нишестето се намира в смеси Semper, а малтодестринът се съдържа в Agusha, Nutrilak, Nestozhen, Human и Frisolak.

Пребиотици (олигозахариди, лактулоза, инулин, диетични фибри) могат да се съдържат в сместа (те правят изпражненията по-меки и предотвратяват запек). Почти всички производители имат смеси с пребиотици, ако желаете, можете да намерите смес с пребиотици от всяка марка.

Най-добрият в минерален състав.
За едно дете съотношението на калций и фосфор в сместа е много важно. Оптималното съотношение е 2: 1 (именно в това съотношение калцият се усвоява по-добре). Най-близко до тази цифра е съотношението на калций към фосфор в сместа Similak, последвано от смесите Nutrilak и Humana с Hipp..

Желаното съотношение на калий към натрий е 3: 1. Най-близки до идеала по този показател са Симилак и Хумана.

Желаното съотношение желязо към цинк е 2/1, желязото към медта е 20/1. На тези изисквания отговаря най-добре сместа от Nestogen, Similak, Hipp.

Най-доброто във витамините.
Тъй като витамините от сместа се усвояват по-зле, те трябва да са с 15-20% повече, отколкото в кърмата.

Ел карнитинът се нарича още витамин за растеж. Деца със забавяне във височината и теглото се предписват като лекарство. Но той е отговорен не само за цялостния растеж, но и за развитието на нервната система и имунитета, за синтеза на мастни киселини в тялото на детето. В сместа тя трябва да се съдържа в количество от 1-1, 5 mg на 100 ml. Смесите от Hipp, Humana и Friso се отличават с по-високо съдържание на карнитин, поради което са по-подходящи за хранене на деца с ниско тегло..

За добро усвояване на желязото сместа трябва да съдържа 5-10 mg аскорбинова киселина на 100 ml.

Сместа трябва да съдържа инозитол - стабилизатор на клетъчните мембрани, холин - необходим за развитието на нервната система.

Напоследък има изследвания, че бебетата се нуждаят от лутеин за правилно развитие на зрението. Докато той е само част от Симилак.

Осмоларност.
Осмоларността на адаптираното мляко за кърмачета не трябва да бъде по-висока от 290-320 mOsm / l (Таблицата показва стойностите в mOsm / kg, това винаги е по-високо, отколкото в mOsm / l). Високата осмоларност създава повишено натоварване на лигавицата на стомашно-чревния тракт и бъбреците. За този показател всички смеси отговарят на изискванията.

Най-добре на вкус.
Friso и Hipp се считат за най-близки на вкус до майчиното мляко. Но всяко дете като възрастен има свой вкус..

Нуклеотиди.
В днешно време е много важно да се добавят нуклеотиди към сместа. Това е необходимо за правилното развитие на стомашно-чревната лигавица на детето и формирането на имунната система. Понастоящем всички производители предлагат смес с нуклеотиди.

Всички производители непрекъснато работят върху състава на смесите. Повечето имат по-прости и по-евтини опции, които отговарят на всички най-нови изисквания, но са по-скъпи.

Nestlé освобождава Nestogen и Nan,
Хранене - Malyutka и Nutrilon, Agusha също пусна силно адаптирана смес от Agusha Gold, с ниско съдържание на протеини, добро съотношение на протеини и казеин, съдържаща арахидонова и докозахексаенова киселина, нуклеотиди и пребиотици, т.е.лишен от всички недостатъци на обикновената Agusha, но тази смес, съответно, и струва повече.

Най-важното е сместа да е подходяща за детето. За да може детето да го изяде с желание, да не се повръща, да не страда от чревни колики, така че да има редовни жълти кашави изпражнения и да няма кожни обриви. За да може детето с тази смес да наддава добре. Млечната формула се избира индивидуално за всяко дете.

В допълнение към стандартните има още:
-Ферментирали млечни смеси.
-Смеси от козе мляко.
-Соеви смеси.
-Хипоалергенни смеси.
-Антирефлуксни смеси и др..

Адаптирани смеси и ферментирали млечни продукти: прилики и разлики. Адаптираните формули за ферментирало мляко са специални продукти, предназначени за хранене на бебе през първата година от живота. В тях производителите се опитаха да запазят всички предимства на ферментиралите млечни продукти, да се отърват от недостатъците и да приближат техния състав до майчиното мляко.

Адаптирани ферментирали млечни смеси се получават чрез ферментация на мляко със смес от млечнокисели бактерии, последвано от нежно изсушаване, в резултат на което се запазва жизнеспособността на полезните микроорганизми. По време на производството на сместа съдържанието на протеин намалява, качественият състав на протеина се коригира, съставът на мазнините се променя, сместа се обогатява с витамини, микроелементи и допълнително се добавят бифидобактерии.

TE Адаптирани ферментирали млечни смеси имат основни разлики от ферментиралите млечни продукти. И въпреки дългия срок на годност, млечнокиселите бактерии остават живи в тях (в изсушена форма - както в повечето медицински биологични продукти, като линекс, лактобактерин и др.)
В какви случаи е по-добре изкуственото дете да избере ферментирала млечна смес.

Такива смеси имат по-вискозна консистенция от сладките (обикновените) смеси, те се усвояват по-бързо в стомаха и бързо се евакуират от стомаха в червата, поради което могат да се използват за постоянна регургитация..
Чрез ферментация на тези смеси по време на приготвянето, съдържанието на лактоза в тях се намалява, а млечнокиселите бактерии също помагат на тялото да преработи лактозата в червата. Следователно тези смеси могат да се използват при храненето на деца с лека степен на лактазен дефицит..
Протеиновите молекули в такива смеси са подложени на частична ферментация; следователно протеинът в тях е по-лесно смилаем и е по-малко вероятно да причини алергии. Следователно при лечението на дете с кожни алергични обриви или с дефицит на някои храносмилателни ензими (ферментопатия) може да се използва хранене с ферментирали млечни смеси.
Поради съдържанието на живи млечнокисели бактерии, както и продукти на млечнокисела ферментация, тези смеси предотвратяват размножаването на патогенна микрофлора в червата и стимулират размножаването на полезни бактерии. Следователно такива смеси се използват при храненето на деца с нарушение на чревната микрофлора: с дисбактериоза, по време на периода на възстановяване след чревни инфекции, с тенденция към диария.
Като се има предвид, че при деца, които са изкуствено хранени с конвенционални смеси, изпражненията стават по-плътни и такива деца са по-склонни да страдат от запек, за нормализиране на изпражненията, са показани заместващи 1-2 хранения (ако е необходимо, заменете по-голям брой хранения, преди да достигнат редовно изпражнения) с ферментирала млечна смес. Ферментиралите млечни смеси, освен всичко друго, засилват чревната перисталтика.
Поради намаленото съдържание на лактоза, съдържанието на млечна киселина и полезните бактерии в състава им, тези смеси намаляват ферментационните процеси в червата, намаляват образуването на газове, поради което могат да се използват в диетата на деца с чревни колики.
Желязото се усвоява по-добре от ферментирали млечни смеси, отколкото от стандартните, поради което се препоръчва да ги включите в диетата на изкуствени деца с анемия.
Не всички производители на бебешка храна са адаптирали формули с ферментирало мляко. Адаптираните включват ферментирало мляко: Nan, Nutrilon, Nutrilak, Agusha.

Тези формули са предназначени за хранене от раждането. Те не предизвикват онези нежелани реакции, за които можете да прочетете в статията ферментирали млечни продукти, тъй като К имат различен химичен състав.

Всички тези смеси са сложен коктейл от суроватка, смес от растителни масла (палмово, рапично, соево, царевично, кокосово, слънчогледово) като източник на полиненаситени мастни киселини, въглехидрати (лактоза, малтодекстрин), както и смес от витамини и минерали.

Всички адаптирани ферментирали млечни смеси съдържат:
Тауринът е аминокиселина, необходима за развитието на мозъка и ретината, по-доброто усвояване на мазнините и синтеза на мастни киселини в организма. Тази аминокиселина в тялото на детето през първата половина от живота не се синтезира достатъчно.
Карнитинът е биологично активно вещество, което насърчава усвояването на мазнините в клетките, а също така предпазва нервните клетки от въздействието на токсините.
Инозитол (инозитол) е защитно вещество, стабилизатор на клетъчните мембрани, особено нервните клетки. Най-високата концентрация на това вещество е в мозъка и очните тъкани. Отнася се за витамините от група В.

Смесите могат да съдържат:
Нуклеотиди - активират имунитета, са част от хормони и ензими, участват в енергийни процеси, са част от ДНК (NAS KM Frisolak, Night Formula, Agusha KM, Nutrilak KM).
Холин - принадлежи към витамините от група В, необходими за развитието на нервната система, предшественикът на невротрансмитера ацетилхолин, е част от фосфолипиди, лецитин, метионин, инсулинът е хепатопротектор. (Всички смеси, с изключение на Agusha)
Соевият лецитин - емулгатор - превръща мазнините във фини капчици за по-добро усвояване. Нутрилон
Олигозахариди - пребиотици - вещества за по-добро възпроизводство на лакто и бифидобактерии. Нощна формула Frisolac.
Нишестето, подобно на малтодестрин (частично разцепено нишесте), регулира скоростта на преминаване на сместа през стомашно-чревния тракт на детето и скоростта на усвояване на компонентите на сместа, насърчава чувството за ситост, удължава интервалите между храненията. NAN KM, нощна формула Frisolak.
Палмово масло - като източник на палмитинова киселина. Това е разрешено от San Ping. Сред родителите въпросът за ползите от съдържанието на този компонент остава спорен и разгорещен. Палмитиновата киселина се намира в кърмата в бета позиция, в тази форма тя лесно се абсорбира, прави изпражненията меки и добре смилаеми. Палмовото масло съдържа тази киселина в 2 версии: алфа позиция - слабо се абсорбира, свързва калция; и бета позицията е благоприятна. Някои производители открито посочват палмово масло върху опаковката, като Nutrilon, Nutrilak, Frisolak. Производителите на "Agushi" и "NANa" предпочитат да не посочват състава на растителните мазнини върху опаковката, което не им добавя никакви предимства. Мазнините от други растения (рапица, соя, царевица, кокос, слънчоглед) също не са абсолютно здрави и физиологични за бебето през първата година от живота. Затова считам за безсмислено да избирам формула за дете, която да не съдържа точно палмово масло..

За да замени изцяло храненето на бебето с ферментирала млечна смес, само NAS KM и Nutrilon KM препоръчват своите продукти.
Те се различават от останалите по-ниска осмоларност и по-ниско съдържание на протеин, което намалява тежестта върху бъбреците.

NAS KM има 2 възможности: 1 - за деца от първата половина на годината и 2 - от 6 до 12 месеца, което по-добре отговаря на променящите се нужди на нарастващото детско тяло. Благодарение на специалната технология на ферментация, протеинът в тази смес се смила по-лесно, а изпражненията на детето стават по-меки и по-усвоими. Сместа съдържа нишесте и малтодестрин, което го прави по-вискозен, формира усещане за ситост, позволява да се увеличат интервалите между храненията и помага за нормализиране на изпражненията с тенденция към диария. Съставът не посочва кои растителни масла са включени в сместа.

Nutrilon KM има рН 6, 4, което е най-близо до рН на кърмата, т.е. това е най-слабо киселинната смес от всички ферментирали млека. Съдържа естествени ензими за улесняване на храносмилането. Комбинацията от суроватъчни протеини с казеин 50:50 (оптимално 60:40 или повече). Съдържа палмитинова киселина в благоприятна бета позиция. Не съдържа нуклеотиди. Няма сортове 1 и 2 според възрастта на детето.

Ако е необходимо, можете напълно да прехвърлите дете, което е хранено от шише, на хранене с тези смеси.

Замяна на обичайната за детето формула - ферментиралото мляко се извършва постепенно, първо на детето се дават 10-20 ml от новата смес, последвано от допълване с обичайната смес до обема на едно хранене, след това обемът на новата смес постепенно се увеличава с подмяната на едно хранене за 2-3 дни. Ако се постигне желаният резултат, това може да бъде ограничено. Ако проблемът продължава, постепенно се заменя още едно хранене и т.н..

Препоръчителното съотношение на стандартна и ферментирала млечна смес в храненето на детето е 1: 1. Но трябва да се подчертае още веднъж, че производителят гарантира и проучванията потвърждават, че храненето изключително с една от двете гореспоменати ферментирали млечни смеси (преди въвеждането на допълващи храни) е безопасно и дори полезно за дете от 0 до 1 годишна възраст. Кърмата е, разбира се, извън конкуренцията.

Nutrilak KM и Agusha KM се препоръчват от специалистите на Изследователския институт по хранене на Руската академия на медицинските науки да се включат в диетата на детето, редувайки се със стандартна сладка смес в съотношение 1: 1. Ако е необходимо, се допуска краткосрочно (за 1-1, 5 месеца) прехвърляне на детето изцяло на хранене с тези смеси, докато се постигне желаният резултат (нормализиране на изпражненията, изчезване на обрива и др.), А след това детето се прехвърля на комбинирана диета от 1: 1.

Nutrilak, в сравнение с предишните 2: по-висока осмолалност, без цинк в състава, малко повече протеини, не оптималното съотношение на суроватъчни протеини към казеин, без разновидности 1 и 2. Но тези недостатъци не са толкова значителни, особено при сравняване на сместа със стандарта ( прясно) Нутрилак. Очевидно препоръките отразяват мнението на местните специалисти по детска храна за ферментирали млечни смеси като цяло..
Agusha е единствената готова за употреба течна ферментирала млечна смес. Agusha има типове 1 и 2, но по-малко богат състав, повече протеини, отколкото в други смеси, осмоларността и съставът на растителните мазнини не са посочени на опаковката. Тя има кратък срок на годност - 10 дни в хладилник.

Ако експертите препоръчват комбинация от пресни и кисели смеси не по-висока от 1: 1 в диетата на 1-годишно дете, трябва да се придържате към тези препоръки.

Нощна формула Frisolac - ферментирала млечна смес от раждането до 1 година, която се препоръчва да замени само 1-2 хранения: предпоследното и последно преди лягане. Съдържа есенциалната аминокиселина триптофан, която е отговорна за формирането на ритъма: сън - будност, а също така допринася за появата на чувство за ситост. Сместа съдържа малтодекстрин и нишесте, за да забави абсорбцията и да поддържа пълнотата. Не съдържа живи бактерии, но съдържа пребиотици: олигозахариди.

Смеси от козе мляко.

По какво се различават формулите от козе мляко от другите храни за кърмачета.
Смесите от козе мляко не са лечебни. Това са обичайните адаптирани формули за хранене на бебето от раждането, ако майката няма кърма..

Основната разлика между тези смеси от другите: те не съдържат протеини от краве мляко, но съдържат протеини от козе мляко.

1. Протеин от козе мляко има различна структура, така че формулите от козе мляко могат да се използват в диетата на деца с алергия към протеини от краве мляко. При такива деца заместването на сместа често води не само до изчезване на обрива, но и до нормализиране на съпътстващите храносмилателни разстройства (подуване на корема, запек, диария).

Но формулите на основата на козе мляко не са хипоалергенни, протеинът от козе мляко също може да причини алергии. Как детето ви ще толерира формулата с козе мляко е процес на проба и грешка. Следователно, нова смес трябва да се въвежда внимателно и постепенно, особено за деца, склонни към алергии..

2. Протеините от козе мляко, когато се изсипват в стомаха, образуват по-нежен и ронлив съсирек, поради което те се усвояват по-бързо и по-лесно в стомаха и по-малко дразнят стените му. Следователно, формулите на основата на козе мляко могат да бъдат полезни за деца с чести регургитации..

На руския пазар само 2 производители предлагат смеси на основата на козе мляко.
Това са смеси "MD Mil Goat", Испания и "Nenny", Нова Зеландия.
И двете смеси са адаптирани, изкуствено близки по състав до човешкото мляко. Нито един от тях не е естествен продукт (естествен продукт е козето мляко, което не се дава на малки деца, но на негова основа се правят смеси). Например, формулата на бавачка съдържа приблизително 46% козе мляко, всички останали изкуствено добавени към нея съставки. "MD Mil Goat" не посочва% съдържание на изходния продукт.

Протеин.
И двете формули са направени от пълномаслено козе мляко. Тези смеси имат намалено съдържание на протеин.

Разлики.
Сместа Nanny съдържа само козе мляко на прах, така че остава казеин. Той запазва съотношението на суроватъчен протеин: казеин = 20/80.

Миксът MD Mil Goat съдържа частично обезмаслено козе мляко + концентрат от козе суроватъчен протеин. В суроватката няма казеин. Резултатът е съотношение 60:40 суроватъчен протеин: казеин. Което е много по-близо до състава на човешкото мляко. Тази смес е суроватка.

Всички други предимства на сместа се постигат изкуствено, като се добавят различни компоненти, които нямат нищо общо с козето мляко, всичко зависи от съвестта на производителя. И двамата производители работят върху състава на формулата, опитвайки се да я приближат възможно най-близо до кърмата, в резултат на което разликите между двете смеси стават незначителни..

Мазнини.
По време на производствения процес съставът на мазнините в козето мляко се променя: мазнините от козе мляко се заменят предимно със смес от растителни масла и рибено масло, така че ползите от мазнините от козе мляко, когато се усвояват в червата на бебето, вече нямат значение.

Полиненаситените мастни киселини са от голямо значение за развитието на нервната система и мозъка на детето. Следователно в адаптираните млека за кърмачета те винаги обръщат внимание на съдържанието на мастни киселини линолова (семейство омега 6) и линоленова (омега 3) и тяхното съотношение (в какво съотношение те се усвояват по-добре). В смеси за хранене на деца под 1 година препоръчителното съотношение е 7: 1. Преминаването към омега 6 е нежелателно и води до смущения в развитието на нервната, имунната и сърдечно-съдовата системи. "Коза" поддържа това съотношение. Нани има съотношение 8,5: 1. Изследвания в това отношение са извършени наскоро и все още не са взети предвид в повечето смеси. Например в сместа "Nan Gold Premium" това съотношение е 8, 2: 1

За формирането на нервната система и ретината са важни съдържанието и съотношението на мастни киселини арахидонова и докозахексаенова. Съотношението им трябва да бъде 1: 1-2: 1. Тези киселини се въвеждат изкуствено в храните за кърмачета. И двете смеси издържат на тези препоръки.

Въглехидрати.
Сместа "MD Mil Goat" съдържа по-малко лактоза от човешкото мляко и "Nanny", поради което може да се използва при храненето на деца с лека степен на лактазен дефицит. Но тази смес съдържа въглехидратния малтодекстрин (в Nanny 1 също го има, но в по-малко количество) нито в женското, нито в козето мляко. Той уплътнява сместа, помага да се създаде усещане за ситост.

Минерали.
Минералният и витаминният състав е коригиран и в двете смеси. Съотношението на калций и фосфор, съдържанието на желязо и фолиева киселина се променя в съответствие с нуждите на детето и усвояването на тези елементи.

Нуклеотиди и пребиотици.
Сместа "Nanny Classic", както и "Nan Gold Premium" не съдържа нуклеотиди. И пребиотици. И „Нани 1, 2?“ И „Коза 1, 2, 3? съдържат ги.
Нуклеотидите са необходими за изграждане на имунната система.
Пребиотиците са необходими за поддържане на нормална чревна микрофлора, образуват изпражнения, правейки изпражненията по-меки и по-смилаеми, както по време на кърмене. Тъй като "Nannie Classic" не съдържа пребиотици, той може да се използва при деца със склонност към диария, но е противопоказан за тези, които страдат от запек. „Бавачка 1? и "Kozochka" съдържат пребиотичен комплекс, така че се препоръчват за деца със склонност към запек, но не са показани за диария.

Други съставки.
Сместа "Nanny", за разлика от "Goat" не съдържа палмово масло.

И двете смеси съдържат: соев лецитин, каринитин, инозитол, холин, таурин. Какво представлява и защо тези съставки се изискват в адаптираното мляко за бебета, прочетете тук.

недостатъци.
Смесите от козе мляко, както и другите, имат недостатъци.
Те могат да причинят алергии и разстройства на храносмилането. съдържат протеин и млечна захар лактоза. Тези смеси са относително скъпи и не са много лесни за намиране в магазина. Последни промени.
И двамата производители работят активно за подобряване на техните смеси..
MD сладка коза.
През 2012 г. линията MD Mil промени страната на произход на своята Kozochka. Сега сместа се произвежда в Испания. В същото време имаше някои промени в състава на сместа: има промени в състава и количеството на протеини, мазнини, въглехидрати. Сега сместа се различава по-малко от другите адаптирани смеси по количеството на тези съставки. Производителят успя да постигне по-благоприятно съотношение на мастните киселини от семейството на омега 3 и омега 6, отколкото в други адаптирани детски храни, сега се рекламира активно. Линията от смеси "Kozochka" се е променила съгласно общоприетите стандарти: "Kozochka1? - 0-6 месеца, „Коза 2? - 6-12 месеца, „Коза 3? на възраст над 12 месеца буквите SP се появяват на нови консервни кутии, произведени в Испания. Но тъй като актуализацията се случи наскоро, в магазините все още има запаси от старата смес "MD Mil Kozochka", произведена в Холандия. Това е съвсем различен продукт по отношение на състава. Следователно не е необходимо да купувате смес "Коза", произведена в Холандия. Ако решите да започнете да храните бебето си с формула от козе мляко, потърсете адаптирано мляко, произведено в Испания, така че да не се налага да прехвърляте бебето си от една формула в друга. Но за тези, които отдавна хранят детето си с холандско производство "Коза", по-добре е да си купите тази смес и да оставите детето на нея.

Бавачка.
Nanny също актуализира своите продукти през 2012 г. Съставът и наименованията на микърските смеси са се променили. Всички смеси бяха допълнени с рибено масло и кокосово масло, а в техния състав арахидонова и докозахексаенова киселина, от които детето се нуждае. Сега, вместо "традиционната комбинация от Nanny 0 до 1 година" и "Nanny the golden goat", се пускат смеси "Nanny classic от 0 до 1 година" и "Nanny 3 от 1 година". „Бавачка с пребиотици 1 и 2?, Леко промени дизайна, името на смесите и пребиотиците в състава им останаха. Тъй като новите формули за детегледачки също се различават по състав от предходните формули, те постепенно се въвеждат в храненето на детето, подобно на нова формула..

Антирефлуксни смеси.
Съществуват специални млечни формули, които намаляват вероятността от регургитация. Тези смеси стават плътни в стомаха. Храненето с тези формули може да се използва успешно в допълнение към други лечения за постоянна регургитация. В много случаи само прехвърлянето на дете на такава смес води до желания резултат..

Като сгъстител - дъвка.
Има смеси, с които се препоръчва да се замени само част от общия обем на хранене (не повече от 1/2). Те съдържат дъвка. Те не се препоръчват за дългосрочно (повече от 1 месец) и постоянна употреба, тъй като венците пречат на усвояването на хранителните вещества. Това са смеси: "Nutrilon antireflux", "Humana antireflux", "Nutrilak antireflux". Те също така съдържат частично хидролизирани протеини и по-малко мазнини, което ускорява евакуацията им от стомаха към червата..

Тези смеси се въвеждат в диетата на детето постепенно. Препоръчително е да ги давате в началото на фуража. Започнете с 1-2 чаени лъжички. Необходимата доза от сместа за всяко дете се избира индивидуално. Този подход ви позволява да не се отказвате от кърменето, особено ако сместа се дава от лъжица..

Като сгъстител - нишесте.
Друг вариант на антирефлуксната смес съдържа високо смилаемо полизахаридно нишесте. Такива формули са предназначени за дългосрочна употреба и пълна замяна на бебешка храна с тази формула в случай на изкуствено хранене. Това са "NAN антирефлукс", "Нутрилон комфорт", те също съдържат частично хидролизирани протеини, което улеснява храносмилането им и намалява риска от алергии, както и пребиотици, които допринасят за нормализирането на чревната микрофлора.

Сгъстители за кърма.
За постоянна регургитация за кърмени бебета се използват сгъстители за кърма. За начало можете да опитате да дадете 1-2 чаени лъжички антирефлуксна смес преди хранене (за предпочитане от първата група).

Има специален продукт - сгъстител за кърма "Hipp BIO-оризова вода". Нискоалергенна оризова каша без млечни продукти, която може да се дава на дете с постоянна регургитация от първите седмици от живота. За да направите това, 1-2 чаени лъжички суха каша се разреждат с 50 ml вода, сместа се охлажда до температурата на хранене и след това готовата каша се дава на детето, 1-2 чаени лъжички 5 минути преди кърмене..

В допълнение към специално хранене за лечение на регургитация се използват регулатори на чревната подвижност: коордипакс, мотилиум.

Заключения:
идеалната храна за бебе през първата година от живота е само кърмата. Всяка адаптирана адаптация за кърмачета не може да бъде по-добра от кърмата. Дори най-висококачествените смеси на признати производители остават просто сложен органично-химичен продукт.

Хранене за новородени: как да изберем, класификация

През първите месеци от живота физическото и невропсихичното развитие на детето е изключително интензивно. Органните системи на бебето постепенно започват да изпълняват своите функции. Дисбалансът в храненето в толкова ранна възраст ще се отрази на здравето на всички следващи години от живота. Идеалната храна за бебета през първата година от живота е кърмата. Той има уникален състав с уникален баланс на всички компоненти и напълно отговаря на нуждите на дете на тази възраст.

Кърмата е най-добрият избор, но има ситуации, при които този тип хранене не е възможно. Няма много причини за преминаване към изкуствено хранене. Това са някои наследствени заболявания при дете, които нарушават нормалния ход на метаболизма и производството на храносмилателни ензими..

От страна на майката, противопоказанията могат да бъдат остра форма на хронични заболявания, психотични състояния, ХИВ, хепатит С, лечение с мощни лекарства. В тези случаи изкуственото хранене ще дойде на помощ, тъй като не е проблем да се купуват адаптирано мляко за новородени сега. Струва си обаче да се помни, че този път изобщо не е еквивалентна алтернатива на кърмата..

Недостатъчното производство на кърма (хипогалактия) става относителна причина за отказа от естествено хранене. Това явление най-често има психологическа основа: младите майки не са уверени в себе си, те се страхуват да оставят детето гладно. Но дори частичното кърмене (т.нар. Смесено кърмене) е много за предпочитане пред изключително изкуственото.

Класификация на адаптираните млека за кърмачета

Храненето на кърмачета е заместител на кърмата, използван за хранене на бебета и отговаря на физиологичните нужди на дете на тази възраст.

За да разберете коя кърма за кърмачета трябва да изберете за новороденото, трябва да разберете тяхното разнообразие..

И така, има следните видове:

 1. По консистенция те се разграничават между течност, т.е.не изискват допълнителна подготовка и смеси под формата на прах. Трябва само да загреете течната смес за употреба. Тя е напълно стерилна, пропорциите й се измерват точно и освен това спестява време на родителите. Но срокът му на годност е много по-кратък. Сместа под формата на прах е представена от богат асортимент и се продава в много търговски вериги.
 2. Според възрастта. Когато избирате смес, разчитайте на възрастта на трохите. Различните видове смеси са предназначени за различните възрасти и характеристики на развитието на децата по това време. За удобство на родителите те са отбелязани с цифри 1 (до половин година), 2 (от половин година до 1 година) и 3 (над 1 година). Префиксът „pre“ показва, че продуктът е предназначен за недоносени бебета.
 3. Чрез набор от компоненти. Силно адаптирани смеси са максимално близки по свойства до майчиното мляко, те се използват от раждането. Частично адаптирани формули са по-малко като майчиното мляко. Те съдържат нишесте и олигозахариди, които могат да доведат до колики при бебетата. Използването им е оправдано за деца на възраст над шест месеца. Съществуват и неадаптирани смеси, създадени на базата на питейно мляко, което не е подложено на специална обработка. Съдържат и отвара от ориз или елда. Следващите формули са отличен избор за продължаване на храненето с бутилка. Това са смеси с подобни формули, но за различни възрасти, и пуснати от един и същ производител..
 4. Има и лечебни смеси, те са предназначени за деца с определени здравословни проблеми. Например, ферментиралото мляко е необходимо за чревни инфекции при бебе или като превантивна мярка в борбата срещу дисбиозата. Те съдържат пробиотици, които имат положителен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт и създават здравословна микрофлора в червата.

Формулите, създадени специално за недоносени бебета и деца с поднормено тегло, са предназначени да подхранват бебетата възможно най-много. Антирефлуксните смеси могат да помогнат в борбата с оригването, коликите и други храносмилателни разстройства. Техният специален състав, включващ сгъстител - нишесте, прави съдържанието на стомаха по-плътно.

Хипоалергенни смеси се използват, ако бебето има отрицателна реакция към предишния продукт. Тези смеси се подлагат на специално третиране: благодарение на него животинският протеин се разгражда по-лесно. Името на безлактозната смес говори само за себе си - тя е напълно без лактоза. Предназначен е за деца с лактозна свръхчувствителност или ензимни нарушения. Формулата на соева основа не съдържа глутен и следователно е подходяща за новородени с хранителни алергии. Формулите, маркирани с високо съдържание на желязо, са необходими за деца с анемия, както и преждевременно и с ниско тегло при раждане.

Как да изберем правилната смес

Коя кърма за кърмачета е най-подходяща за новородено е сериозен въпрос и той трябва да бъде решен само в тандем между педиатър и родител. Освен това лекарят е този, който избира сместа въз основа на здравословното им състояние и физиологичните характеристики на новороденото. А майката следи реакциите на бебето към одобрена храна и идентифицира възможни проблеми. Изключително нежелателно е да избирате детска храна, след като прочетете само преглед на адаптираните храни за новородени или разчитате на отзиви от други майки..

Когато избирате храна, вземете предвид следните фактори:

 • възраст на бебето;
 • състоянието на здравето му: напълно здраво дете се нуждае от изключително адаптирана смес;
 • ако има нужда от лекарствени смеси, консултирайте се с лекар. Само той ще може правилно да избере необходимата опция.
 • Дайте предпочитание на смеси, които съдържат про- и пребиотици. Наличието на витамини, калций, йод е желателно.
 • Смесването с палмово масло не е най-добрият избор за новородено, по-добре е да ги избягвате..
 • Неуместно е да се използва цена, държава на произход или марка при избора на формула за хранене. Най-важното е предпочитанията на вашето бебе..

Изборът на смеси на руския пазар

В момента можете да намерите голям асортимент от адаптирано мляко за бебета по рафтовете на детски магазини и супермаркети. Повече от 80 различни вида продукти се представят на избора на купувачи и повечето от тях се внасят. По-често от други има смеси, произведени в Германия, Естония и Холандия. Домашните смеси също са достатъчно лесни за намиране и цените им са по-приятни за повечето родители..

Трудно е да се състави рейтинг на най-добрата формула за кърмачета, защото всеки от тях има своите плюсове и минуси. Въпреки това, най-често купуваните продукти от чужбина са Nutrilon, Nutrilak, Humana, Hipp, Nan, Friso и Nenni; от руски - Агуша и Малютка.

Смесени ефекти: как да разберете дали се вписва

Най-добрата адаптация за кърмачета е тази, която работи най-добре за вашето бебе. Ако по някаква причина все пак трябваше да преминете към изкуствено хранене, тогава трябва да отделите време, за да „запознаете“ новороденото с новия продукт. В противен случай това може да доведе не само до проблеми с храносмилането, но и до стрес у детето. На ден може да се добави по една мерителна лъжица (нейният обем е 30 g). С този режим е лесно да се проследи реакцията към нов тип храна и възможните странични ефекти..

Ако детето се храни с апетит, не изпитва никакви болезнени състояния, не е капризно и не е „поръсено“, тогава изборът най-вероятно е правилен. Но наблюдението е необходимо в динамиката: увеличаване на ръста и теглото, развитието на свързаните с възрастта способности ще направи окончателната присъда по отношение на избрания продукт.

Организмът на детето не приема адаптирано мляко, ако:

 • Нарушено нормално храносмилане - запек или диария.
 • Бебето плаче по време на хранене или непосредствено след това поради обезпокоително къркорене в стомаха, метеоризъм и колики.
 • Започна да се отбелязва регургитация.
 • Обрив по кожата на бебето.

През първите дни след въвеждането на все още необичайната смес се провеждат всички тези реакции и това все още няма да е индикатор. Поддържайте същите обеми на хранене за още 2-3 дни и най-вероятно неприятните симптоми ще отминат, тъй като тялото на бебето е свикнало с новата храна.

Как да изберем правилната формула за новородени?

Всички знаят, че за новороденото дете няма нищо по-добро от майчиното кърма, защото по този начин се установява връзка между майката и бебето. Но най-важното е, че кърмата съдържа много основни хранителни вещества, които допринасят за правилното развитие на децата и укрепват техния имунитет. По различни причини обаче не всички жени искат и могат да кърмят. Причините за това могат да бъдат много разнообразни: болест, лекарства, лични убеждения и възгледи, отказ на бебето да кърми, алергия към естествено мляко и т.н. Тогава възниква въпросът за изкуственото хранене..

Новите родители в този случай неизбежно ще трябва да се изправят пред проблема с избора. Всъщност от това, което яде бебето им през първите месеци от живота му, развитието и здравето му до голяма степен ще зависят. Ето защо, преди да купите буркан с цялото разнообразие, което аптеките и детските пазари предлагат, трябва добре да разберете класификацията и предназначението на бебешката храна..

Както вече споменахме, пазарът предлага на родителите огромен асортимент от адаптирано мляко за бебета и всеки от тях, преди да влезе в рафта на магазина, трябва да се съобрази с GOST и строгите изисквания на Института по хранене на Руската академия на медицинските науки.

Видове формулировки за кърмачета

Днес пазарът на бебешки храни буквално е пълен с най-различни видове кутии и кутии. Съществуват както универсални, така и специализирани продукти със специален състав и разнообразни добавки (витамини, пребиотици, пробиотици и др.). Цените на смесите също са различни и доста високи..

Като начало си струва да разберете състава, тъй като по-голямата част от продуктите за бебета са сухи прахообразни смеси на основата на преработено краве мляко на прах. Освен това витамините, минералите и аминокиселините могат да бъдат включени в смесите. В допълнение към самото мляко, сухите смеси могат да съдържат захари и нишесте.

Стандартната класификация на храните за кърмачета е както следва:

 1. Силно адаптирани смеси. Основният компонент на такива смеси е суроватъчният протеин, който е много полезен за организма на новородено и е добре приет от него..
 2. Стандартно адаптирани смеси. Основната им съставка е специално обработен казеин..
 3. Частично адаптирани смеси. По своя състав такива смеси са максимално близки до естественото мляко и са подходящи за хранене на бебета след 6 месеца..
 4. Други смеси. Тази категория включва различни смеси с хранителни протеини, които тялото на детето може да усвои само след шест месеца..
 5. Специална категория адаптирано мляко за кърмачета. Това е обогатена формулировка, както и смеси с надпис "Pre", които са най-подходящи за недоносени и болни деца и допринасят за увеличаване на теглото, развитието на чревната микрофлора, ускоряват развитието на тялото.
 6. Лечебни смеси. Такива смеси са показани за бебета със сериозни патологии, като например дефицит на лактоза, тъй като те не съдържат несмилаеми компоненти в състава си. Тази категория включва също формула, използвана за периодично хранене, например при обострени колики или различни храносмилателни разстройства. Такива смеси се предписват само от педиатър и цената им може да бъде няколко пъти по-висока.

Между другото, за да се храни новородено дете, е необходимо да се подбират смеси с прясна среда, а продукти с кисела среда могат постепенно да се въвеждат в диетата само след няколко месеца, когато се формира храносмилателната система на трохите.

Трябва да обърнете внимание и на номерата, посочени на опаковката, които посочват възрастовата категория: 1 - за новородени до 6 месеца; 2 - за деца от 6 до 12 месеца; 3 - за деца от 12 до 18 месеца.

Видео как да изберем формула за новородено

Как да храните бебето си с адаптирано мляко?

Вторият най-важен въпрос освен избора на адаптирано мляко: как да храним новороденото правилно? Тук си струва да обърнете внимание на няколко точки наведнъж. За целта е препоръчително да се консултирате с педиатър и да вземете за основа стандартните дневни норми, които има всеки педиатър..

Трябва да се отбележи, че точните дневни обеми се определят чисто индивидуално и зависят от здравето и развитието на бебето. Струва си да се има предвид фактът, че понякога е по-добре да не се храни дете, отколкото да се прехранва. Това е особено важно, когато формулата се използва като допълнителна храна в случай на липса на кърма. В същото време допълнителното хранене трябва да се въвежда постепенно и в малки количества..

Поради огромния брой производители на храните за кърмачета, понякога е трудно дори за специалист в тази област да определи коя марка е най-добрата. За да не бъде тази задача твърде трудна, на първо място си струва да се обърне внимание на репутацията на производителя и отзивите. Освен това страната на производство играе съществена роля и за някои родители това е почти основният показател. Ако въпреки това не е лесно да се направи избор, тогава си струва да се обърне внимание коя от предложените смеси детето се храни по-добре и без наличието на странични ефекти.

Как да изберем качествена формула за новородено?

За да изберете най-подходящата качествена формула за хранене, е важно да следвате съветите, доказани с опит и време:

 1. Купувайте формули само в аптеката или на специални детски пазари.
 2. Обърнете голямо внимание не само на състава на сместа и съответствието с възрастта на детето, но и на целостта на опаковката, срока на годност, условията на съхранение.
 3. Тествайте сместа лично за мирис и вкус, преди да я дадете на детето си..
 4. Следвайте указанията на вашия педиатър, не се ръководете от реклами.
 5. Обърнете внимание на това как вашето бебе реагира и се чувства след хранене.
 6. В случай на здравословни проблеми, свържете се с педиатър и може би той ще предпише смес за лечение на вашето дете.

Какво да направите, ако формулата не е подходяща за новородено?

Не всички смеси реагират еднакво добре на тялото на детето. И това не винаги се дължи на лошото им качество. Понякога сместа може да не работи по индивидуални причини и най-очевидните признаци са появата на обрив, отказ от хранене, метеоризъм, запек или диария, регургитация, колики, поднормено тегло.

Следователно, ако един или повече от гореспоменатите признаци са били забелязани при дете, тогава най-вероятно е станало необходимо да се смени сместа. В същото време, когато е възможно да се намери подходящ състав на сместа, трябва да се опитате да се придържате към нея. В крайна сметка здравето на бебето е в ръцете на родителите му, а честите промени в храненето изискват допълнителни сили и могат да доведат до всякакви нарушения..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.