Ползите от кърменето за бебето и майката не са и най-малкото съмнение. Въпреки това много жени са изправени пред необходимостта да организират изкуствено хранене за децата си. В този случай основната задача е да се избере млечна формула, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на новия член на семейството. Бебешката храна, предлагана от сертифицирани производители, отговаря на всички стандарти за качество. Освен това всеки от неговите видове е специален: съдържа уникален състав от микроелементи, има определена степен на адаптация и е предназначен да решава специфични проблеми със здравето на детето. С течение на времето, за да се осигури рационалното развитие на бебето, може да се наложи да се замени млечната формула. Изборът на нов вид храна трябва да се ръководи от ясни правила. Това минимизира негативните последици за крехкото тяло на трохите.

Защо трябва да смените сместа

Трябва да има основателни причини за подмяна на детската храна. Тези ситуации включват:

 • категоричният отказ на детето да яде;
 • недостатъчна хранителна стойност на формулата на сместа - бебето не издържа на интервала от време между храненията;
 • значително поднормено тегло в съответствие с възрастта;
 • прояви на индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи този или онзи заместител на кърмата;
 • идентифициране на проблеми с функционирането на храносмилателната система, например, чести запеци;
 • необходимостта от адаптиране на храненето, когато детето достигне определена възраст;
 • преминаване към специална смес за лечение или връщане към обичайната, след като се отървете от здравословни проблеми.

Замяната на стандартна изкуствена смес с терапевтична изисква специално внимание. Извършва се само въз основа на медицинско потвърждение на конкретна диагноза:

 • липсата на ензими, които разграждат лактозата, налага назначаването на диета без лактоза;
 • нисколактозните и соевите видове са необходими в случай на непоносимост към животински протеин;
 • антирефлукс - решаване на проблема с патологично силна регургитация при малки деца;
 • ферментиралите млечни видове и бебешката храна с пробиотици са необходими за бебета с признаци на дисбаланс на чревната флора;
 • при тежки форми на алергични реакции и атопичен дерматит може да се предпише преход към хипоалергичен състав на мляко на прах на основата на растителни протеини или аминокиселини.

В никакъв случай родителите не трябва сами да решават въпроса за подмяната на сместа, като се ръководят от опита на приятели или ценовия фактор.

Правила за преход

Препоръки как правилно да прехвърлите дете в друга смес:

 • консултирайте се предварително с педиатър;
 • ако бебето перфектно толерира определен вид бебешка храна, тогава се препоръчва да го прехвърлите на нова формула в съответствие с възрастта в рамките на същата марка;
 • плавен преход към нов тип продукт;
 • започнете да въвеждате нова смес с минимални дози;
 • нахранете познатото и допълнете новото;
 • тъй като обемът на обновената храна се увеличава, пропорционално намалете количеството на стария продукт;
 • нов тип смес се подава за първи път през деня, а на последно място сутрешното и нощното хранене се заменят.

Схема за въвеждане

Приблизителните схеми за преминаване към различен тип млечна формула зависят от здравословното състояние на бебето. Ако е възможно, струва си да удължите процеса за 6-14 дни, за да проследите промените в поведението на детето и да сведете до минимум рисковете. Това обаче не винаги работи. В случай на остри храносмилателни разстройства и алергични реакции промяната се извършва за 6-7 дни. В някои случаи педиатърът може да одобри рязък еднодневен преход (това се отнася главно до замяната на обикновена диета с хипоалергична).

Позната и нова смес се приготвя в различни бутилки.

Помислете за схемата за въвеждане на нова смес:

 • 10 ml нова храна се инжектира в сутрешното хранене на детето;
 • на следващия ден му се предлагат 20 ml необичайна храна при 1 и 5 хранене;
 • увеличавайте ежедневно новия продукт с 20 ml при 1 и 5 подавания, докато бъдат заменени;
 • след това други хранения постепенно се заменят с нова храна с пълен обем: 1 ден - 2 хранения, 2 ден - 3, 3 ден - 4, 4 ден - 6, 5 ден - 7.

Тази процедура е най-подходяща за изкуствени хора, които се хранят 7 пъти на ден. Въпреки факта, че според този план преходът ще отнеме до 14 дни, той е най-доброкачественият.

Ако бебето е алергично към сместа, която използва, тогава тази опция за преход не му подхожда. В този случай трябва да приложите експресния метод. Можете да преминете към този метод за ново хранене след 6 дни..

Таблица за това как да прехвърлите дете в друга смес

Въведение дниОбемът на новата смес на прием (ml)Честота на хранениятаОбщото количество нови ястия на ден
1десет1десет
2десет220.
3502100
41002200
пет1503450
62003600

Какво да не се прави

Въвеждането на нова смес в диетата на бебето не си заслужава:

 • купувайте различни видове бебешка храна за забавление;
 • опитайте се едновременно да предлагате на детето продукти от две или повече марки - старата смес се заменя само с една;
 • смесете 2 различни храни в една бутилка;
 • рязко заменете всички хранения с нова формула;
 • променете вида на диетата в навечерието на ваксинация или дълго пътуване, както и по време на заболяване или никнене на зъби.

Как да разберете дали новата диета не е правилна

Следните фактори сигнализират за успешен преход към адаптирано мляко:

 • чистота и здравословен цвят на кожата без обриви, раздразнения;
 • липса на запек, диария;
 • няма метеоризъм и чревни колики при детето;
 • спокоен и здрав сън на бебето;
 • активният интерес на детето към процеса на хранене, добър апетит и отсъствие на необходимост да се дава шише по-често от веднъж на 2,5-3 часа;
 • наддаване на тегло и темпове на растеж съгласно стандартите на Световната здравна организация.

Дори при най-нежния преход от една смес към друга са възможни незначителни промени в поведението на бебето, честотата и естеството на изпражненията, будността и режима на сън. В този случай не можете веднага да търсите друг вид изкуствена бебешка храна - тялото се нуждае от време, за да се адаптира.

В случай на алергични реакции, затруднено дишане, честа регургитация, течни пенести изпражнения и силно безпокойство на детето, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Компетентната и постепенна подмяна на изкуствената млечна смес, поради тежки обстоятелства, ще осигури хармонично развитие на детето, ще го поддържа активно и благополучно.

Преходът от една смес към друга Комаровски. Схеми за смяна на сместа - iv. Ако трохата откаже нова храна

Днес ще намерите тонове различни формули за новородени и по-големи деца. На първо място, храната се разделя на течна и суха. Вторият тип представлява около 90% от всички продукти. Сухите смеси са практични и имат дълъг срок на годност; приготвят се лесно и бързо чрез разреждане с вода. Сухата храна е удобна за съхранение и вземане със себе си.

Течните смеси са рядкост и са готови храни, които само трябва да се подгреят преди консумация. Такава храна обаче е неудобно да се съхранява и взема със себе си. Освен това срокът на годност на такъв продукт е много кратък..

Освен това съществуват следните видове смеси:

 • Адаптираните съдържат серум от краве мляко и са подходящи за повечето новородени бебета. Те се абсорбират бързо и лесно в тялото на бебето, възможно най-близо до състава на кърмата;
 • Частично адаптиран продукт е подходящ за бебета на възраст над 4-5 месеца, тъй като те, освен лактоза, съдържат захароза и са по-малко сходни по структура с майчиното мляко;
 • Казеиновите смеси са включени в кравето мляко, поради което са трудно смилаеми. Такава храна е подходяща за по-развито храносмилане, което е характерно за бебета над шест месеца;
 • Терапевтичното хранене включва антирефлуксни, хипоалергенни и ферментирали млечни смеси. Първите се предписват при алергии към кравешки протеин или лактаза, вторите - при чести запек и обилна регургитация, трети - при нарушено храносмилане, дисбиоза, чести и тежки колики.

За да осигурите комфортното развитие на детето, е важно да изберете правилната млечна формула. Изберете храна, която е подходяща за възрастта на вашето бебе. Опаковката с надпис „Pre“ или цифрата „0“ е предназначена за недоносени бебета или бебета с поднормено тегло. Продуктите с маркировка „1“ са подходящи за новородени и кърмачета на възраст до шест месеца, „2“ - за дете от шест месеца до една година, „3“ - за деца над една година. Ще намерите подробни правила за избор на млечна формула.

Защо трябва да смените сместа

Педиатрите съветват, след като сте намерили правилната храна, да не я сменяте. При смяна на сместа могат да възникнат проблеми с храносмилането на трохите и сериозни последици под формата на отравяне или хранителни алергии. Следователно трябва да има основателни причини за смяна на сместа. Не можете да се ръководите само от цената или наличността на храна! Планираният преход се извършва само когато бебето достигне определена възраст. В противен случай това са по-убедителни съществени причини.

Основната причина, поради която бебето се прехвърля на различна смес, е хранителната алергия. Проявява се под формата на обрив и зачервяване на кожата, обрив и подуване на пелени, пилинг и сърбеж. Освен това детето може да повръща и да повръща по-често, запек и диария, чести редки зелени изпражнения.

По-рядко трохите имат проблеми с дихателната система, включително запушен нос и хрема, болки в гърлото и кашлица, астма. Това са най-острите и опасни прояви. За повече информация за това какви симптоми на хранителна алергия съществуват и как да се лекува това заболяване, вижте.

Причините за прехода включват непоносимост към млечен протеин или млечна захар (дефицит на лактаза). В този случай трябва да изберете медицинска храна, която не съдържа млечен протеин или лактоза. Медицински смеси могат да се предписват само от педиатър! Не можете да направите независим преход, така че само ще навредите на бебето.

Не бързайте да превключвате към друг продукт, ако забележите метеоризъм или повишени колики, зелени изпражнения, диария или запек. Може би това е временно явление, протича процесът на адаптация и трябва да изчакате малко бебето да свикне. Освен това подобни прояви могат да се дължат не само на млечната формула. Причините за тази реакция са неправилно ежедневие и активни упражнения или гимнастика непосредствено след хранене, алергии към прах, козметика, материали за облекло и други предмети, стрес.

Храненето на кърмачка има голямо влияние върху благосъстоянието на бебето, ако бебето е на смесено хранене и получава кърма. Ако се появят зелени изпражнения или нарушения на изпражненията, повишени колики и други проблеми с храносмилането, първо не забравяйте да разберете причината за това състояние на бебето, след това се свържете с педиатър и едва след това, ако е необходимо, преминете към нова диета. Как правилно да прехвърлим дете в друга смес, ще разгледаме по-нататък.

Как правилно да замените сместа

За да се избегнат храносмилателни проблеми, диетичните промени трябва да бъдат постепенни. Внезапният преход ще доведе до разстройство на стомаха и изпражненията. Отначало сместа се дава само през деня, преди да се получи обичайната диета. Те започват с малки количества и постепенно увеличават обема и постепенно намаляват дозата на обичайната смес. Трябва да разреждате смесите в отделни бутилки и да ги подавате отделно. Лекарите и специалистите по хранене на малки деца са разработили специална схема за преминаване от една формула към друга.

Така постепенно ще преминете изцяло към новата смес. Никога не давайте на детето си две различни смеси от една бутилка! Не започвайте прехода, ако новороденото не се чувства добре, по време на заболяване или стрес, по време на периоди на интензивна жега, когато

12 декември 2009 г.

Как да въведем нова формула в диетата на детето? Ако по някаква причина се оказа необходимо да се въведе нова смес в диетата на детето, тогава това трябва да става постепенно. Често самата майка решава да смени сместа с „някаква по-добра“ и я въвежда за един ден наведнъж изцяло. Няколко дни по-късно тя научава за съществуването на „по-модерна“ смес и отново с най-добри намерения бързо сменя старата смес с нова. Добре е бебето да не реагира по никакъв начин на това, но понякога детето може да развие алергична реакция или някакво нарушено храносмилане. И не само защото храната, може би, не е избрана правилно, но в по-голяма степен - поради неграмотното й въвеждане в диетата на детето. Всяка нова смес (конвенционална или лекарствена) трябва да се стартира в много малки количества, като увеличава обема си поради обема на постепенно заместваната храна.
Олга Лукоянова Педиатър, изследовател, Катедра по хранене за здраво и болно дете, Научен център по детско здраве, Руска академия за медицински науки, Москва, д-р..

ЗА НОВА СМЕС (от една смес в друга):

Започнете да давате всяка нова кърма за кърмачета в много малко количество от отделна бутилка преди хранене с обичайната формула. С увеличаване на количеството нова смес, обемът на обичайната смес намалява.

Мнението на доктор Комаровски относно формули за новородени, правила за хранене на бебета и преминаване към нова диета

Раждането на дете е най-щастливият момент в живота на всеки родител. Затова винаги искате да дадете на бебето си най-доброто..

Кърменето е идеалният начин за хранене на бебето, но ако по някаква причина майката не може да кърми, шишетата с адаптирано мляко ще дойдат на помощ.

И как да изберете правилната смес ще помогне на д-р Комаровски: неговите препоръки и описание на смесите в тази статия.

Помощни ли са?

Комаровски Евгений Олегович отбелязва, че няма нищо по-добро от майчиното кърма. Но ако детето не се храни достатъчно или естественото хранене не е възможно по определени причини, бебето трябва да бъде хранено със смес или напълно прехвърлено на изкуствено хранене.

Не трябва да слушате баби и да давате на детето си краве мляко. Именно в него има голямо количество калций и фосфор, които тялото на детето не е в състояние да отдели в такива количества. Това може да доведе до алергии и други заболявания..

Производителите на формули се опитват да го доближат възможно най-близо до майчиното мляко. В зависимост от успешно разрешения проблем смесите се разделят на силно адаптирани, по-слабо адаптирани и слабо адаптирани. Но това изобщо не означава, че една от тези смеси е по-лоша от другата. Точно като майчиното мляко, то се променя с нарастването на бебето..

Адаптираните смеси включват леки глобулини и албумин, въглехидрати, витамини и мазнини, лактулоза, лизозим и други полезни вещества. Ферментиралите млечни смеси се допълват с бифидобактерии за подобряване на храносмилането.

Как да изберем храна за бебета?

В наше време асортиментът от смеси е доста голям. Младите родители от невежество могат да се объркат малко в магазина. За да изберете правилната смес, д-р Комаровски съветва да се придържате към основните правила.

 • За новородени под шест месеца има адаптирани формули, на опаковката на които има номер 1 или обозначението 0-6.
 • За деца от 6 месеца до една година върху опаковката на сместа се поставя цифрата 2. След една година те пишат 3 върху опаковката..
 • За по-добро усвояване на мазнините формулите съдържат таурин, който присъства в кърмата. Но в кравето и козето мляко не е така..
 • В състава на адаптираните смеси се увеличава количеството на витамини и микроелементи. Количеството протеин в състава е намалено. За да се улесни усвояването, се използват суроватъчни протеини.
 • Съставът на формули с номер 2 отговаря на нуждите на детето, започвайки от шест месеца.
 • Има специални комбинации за специални ситуации. Те могат да бъдат предписани само от лекар и са предназначени за недоносени бебета или деца с алергии.
обратно към съдържанието ↑

Какъв продукт е по-добре да се допълни детето?

Ако млякото на майката не е достатъчно за бебето, то не се разяжда, не наддава и постоянно е кофти, лекарите препоръчват да започнете да храните бебето със смес. По-добре е да правите това с лъжица или с бутилка със зърно, оформено като гърда. Това ще помогне на бебето да не се отказва в бъдеще..

Доктор Комаровски препоръчва безплатен график за хранене. Необходимо е да прилагате бебето към гърдите възможно най-често и ако след хранене бебето е кофти, търси гърда и поразява устните си, тогава то трябва да бъде допълнено със смес.

Трябва да свиквате със сместа постепенно, а порциите трябва да са минимални, които трябва да се увеличават всеки ден. Това ще ви помогне да разберете дали формулата е подходяща за вашето бебе. За допълнително хранене, както и за изкуствено хранене, са подходящи високо адаптирани смеси с номер 1.

Най-популярната адаптация за кърмачета:

 • Фризо.
 • Нутрилон.
 • Similac.
 • Неоправдано.
 • Nan (NAN).
 • Скъпа.
 • Хип.

Как да прехвърля бебе на друго?

Необходимо е да се прехвърли детето от една смес в друга в екстремни случаи. Например, ако изпражненията на детето се променят или се появи обрив.

Според Комаровски можете постепенно да преминете към всяка друга смес. Не можете да смесвате различни смеси, дори ако те са от една и съща компания, тъй като съставът им е различен. По-добре е новата смес да се дава през първата половина на деня, а старата през втората. При смяна трябва да се дават нови и стари храни от различни бутилки, те не могат да се смесват.

Бебето плюе след хранене

Осем от десет новородени плюят след хранене, разликата в честотата и количеството. През първите месеци от живота това явление се счита за нормално. За повечето изчезва с 4-5 месеца, а за няколко храносмилането се нормализира само до годината. Ако бебето наддава нормално, педиатърът и неврологът не виждат никакви отклонения, тогава не трябва да се притеснявате за това.

Важно е да запомните, че регургитацията не е повръщане, поради което трябва незабавно да посетите лекар..

Регургитацията може да възникне от факта, че бебето е преяло, в този случай д-р Комаровски препоръчва да се увеличи времето между храненията и да не се намалява дозата на сместа, както правят някои родители..

Олег Евгениевич съветва да купите на детето не просто адаптирана формула, а продукт с надпис "антирефлукс". Съдържа специални неопасни сгъстители като оризово нишесте. Не забравяйте да обсъдите това с вашия педиатър..

Ако детето наддава слабо, значително изостава в развитието, тогава регургитацията се нуждае от корекция, която ще бъде обмислена от специалист след прегледа.

Съвети за родителите

За да може храненето на бебе със смес да носи само ползи, да не причинява алергии и други негативни последици, струва си да подходите към този въпрос с цялата отговорност.

 1. Избираме точно тази смес, която е подходяща за детето в съответствие с възрастта. Не трябва да храните с различни смеси или рязко да превключвате от един продукт на друг.
 2. При изкуствено хранене е по-добре да се придържате към определен режим, това ще позволи да не се прехранва детето и да се избегне честа регургитация и други храносмилателни проблеми.
 3. Допълването на бебето е необходимо само ако след кърмене е ясно, че бебето не е пълно. Важно е да запомните, че не се нуждаете от пълна част от формулата за добавки, както е посочено на опаковката..
 4. Водата за готвене трябва да се използва преварена, от чешмата или бутилирана.
 5. Д-р Комаровски твърди, че прекомерната стерилизация може да доведе до алергии, така че е достатъчно само добро измиване.
 6. Отвореният продукт може да се съхранява не повече от две седмици. След това, за да избегнете здравословни проблеми, е по-добре да изхвърлите сместа..

Ако се придържате към всички тези прости правила, тогава детето ще расте здраво и щастливо..

Разбира се, кърмата е най-подходяща за хранене на бебе. Ако кърменето не е възможно по някаква причина, трябва да изберете най-добрата формула за вашето бебе. А най-добрият е този, който подхожда на вашето дете. Важно е да се консултирате с вашия педиатър, който ще ви помогне при разрешаването на този проблем..

Подобни видеа

Предлагаме да гледате видеоклип по темата:

Д-р Комаровски за смесеното хранене

 • Трябва ли да се борите за кърмата
 • За опасностите от смесеното хранене
 • Видове
 • правила

Няма нищо по-добро от кърмата за бебе. Въпреки това, не винаги е възможно да храните 100% бебе с този одобрен от природата продукт. Понякога майката няма достатъчно мляко и тогава има нужда от смесено хранене. Така бебето получава кърма и нещо друго, за да не остане гладно. Не вреди ли такава храна на бебето и как да го организира правилно, казва известният детски лекар Евгений Комаровски.

Трябва ли да се борите за кърмата

Недостатъчна лактация при майката може да се наблюдава по напълно различни причини - от хормонално нарушение до невропсихологично състояние. Тази втора причина обикновено е водещата. Майката няма достатъчно мляко, тя започва да се обвинява за това, че не може да дава на детето нужното за здравето и развитието му хранене и по този начин порочният кръг се затваря. Жената е под постоянен стрес, което от своя страна влияе неблагоприятно на механизмите на лактация..

Разбира се, кърмата е много важна за бебето, но нормалната, здрава и усмихната майка е не по-малко важна за него, казва Евгений Комаровски. И следователно, ако млякото едва се събира за едно хранене от пет, тогава няма особен смисъл да се поддържа смесено хранене, можете да преминете към изкуствено. В крайна сметка, ако общият обем на майчиното мляко в диетата на бебето не надвишава една пета, то това почти няма ефект върху здравето и можете спокойно да го откажете.

Вторият вариант е да промените отношението си към проблема..

Ако майката спре да се наказва морално за липса на мляко и започне спокойно да изцежда или кърми поне веднъж на ден и да извършва останалото хранене със смеси, тогава можете да оставите всичко, както е (ако това отговаря на всички страни - както на детето, така и на майката, и татко).

Смесеното хранене е оптимално, ако делът на майчиното мляко надвишава обема на едно хранене. Например, ако половината от дневната диета или малко по-малко е кърмата. Обемът на естествената храна в размер на 30% от дневната диета също може да се счита за напълно приемлив..

За опасностите от смесеното хранене

Доскоро се вярваше и все още някои медицински справочници посочват, че смесването на кърмата с друг продукт при смесено хранене е вредно за бебето. Някои лекари дори го тълкуват като „екологична катастрофа за детския организъм“. Евгений Комаровски бърза да успокои майките, които нямат достатъчно собствено мляко. Съвременната индустрия, която произвежда адаптирано мляко и бебешка храна, казва той, е направила всичко, за да сведе до минимум тази вреда. И тя успя.

По този начин съставът на повечето от наличните в момента млечни формули (говорим за адаптирани формули) е максимално близък до състава на кърмата..

Да, това не е едно и също нещо и сместа не е в състояние да замести майчиното мляко, но е по-добре, отколкото да дава на детето краве или козе мляко, което всъщност е биологично чужди продукти за него.

Смесеното хранене, въпреки името си, не трябва да бъде хаотично. Също така трябва да можете да го организирате правилно..

Има два основни типа смесено хранене: алтернативно и последователно.

С редуване на едното хранене майката ще го направи напълно естествено, а другото или няколко следващи - изкуствено. При последователно хранене бебето може да суче до изтичане на млякото, след което, ако има видими признаци на безпокойство (ако бебето плаче, посяга към гърдата, похлупва и изисква продължаване на „банкета”), му се дава определено количество адаптирано мляко, така че да не се чувства глад. Важно е да не се прехранва бебето..

За да се знае точно колко адаптирано мляко за добавки е препоръчително да се претегли бебето преди и след хранене..

Мама може сама да избере един или друг тип. Много зависи от количеството мляко - дали то е достатъчно за цяло хранене и от други обстоятелства, например колко често жената може да изцежда. Не е тайна, че смесеното хранене често се избира, когато майката трябва да отиде на работа и тя отсъства през деня. Най-оптималното хранене се счита веднъж - в 6 сутринта със смес, в 9 сутринта - с гърда, в 12.00 - със смес и т.н..

правила

Млечната формула засища бебето по-бързо и отнема малко повече време за смилане и следователно при смесено хранене не трябва да правите дълги почивки между храненията. Разлика от 3-4 часа е напълно достатъчна. Дори ако сте свикнали да кърмите при поискване или на всеки 2-2,5 часа преди това, при преминаване към смесена диета, хранете се правилно с по-дълги почивки и според режима.

Ако обстоятелствата са такива, че детето трябва да премине към смесено хранене, тогава трябва да се спазват определени правила, които ще помогнат на бебето да остане здраво.

 • За младежи до 6 месеца трябва да се изберат напълно адаптирани смеси. Те са маркирани с цифрата "1" на опаковката.
 • За малки деца от 6 до 12 месеца има специални смеси - частично адаптирани. Те са отбелязани върху кутията с цифрата "2".
 • Деца от една година са подходящи за смеси с цифрата "3" на опаковката.

За да се предотврати изоставянето на бебето от гърдата, от която е по-трудно да се суче, отколкото от шише, дупката в зърното не трябва да е твърде голяма.

Бебето също трябва да положи усилия, за да си набави собствена храна. Изберете зърна с най-малки дупки.

Не сменяйте сместа на друга спонтанно, без съвет от лекуващия лекар и без основателна причина за такава подмяна (алергична реакция към сместа, лошо усвояване и др.).

Не забравяйте да дадете на детето на смесена диета да пие вода. В първите дни след започване на допълващи храни, внимавайте за изпражненията. Може да стане по-рядко и да промени цвета и миризмата. В това няма нищо лошо.

Ако майката планира да се върне към кърменето, бебето трябва да се прилага към гърдата възможно най-често, докато се използват и двете гърди.

Ще научите повече за това кога да допълвате кърменето според д-р Комаровски в следващото видео.

Преминаване към нова схема на смес Комаровски. Представяне на нова формула на бебе

Днес ще намерите тонове различни формули за новородени и по-големи деца. На първо място, храната се разделя на течна и суха. Вторият тип представлява около 90% от всички продукти. Сухите смеси са практични и имат дълъг срок на годност; приготвят се лесно и бързо чрез разреждане с вода. Сухата храна е удобна за съхранение и вземане със себе си.

Течните смеси са рядкост и са готови храни, които само трябва да се подгреят преди консумация. Такава храна обаче е неудобно да се съхранява и взема със себе си. Освен това срокът на годност на такъв продукт е много кратък..

Освен това съществуват следните видове смеси:

 • съдържат серум от краве мляко и са подходящи за повечето новородени бебета. Те се абсорбират бързо и лесно в тялото на бебето, възможно най-близо до състава на кърмата;
 • Частично адаптиран продукт е подходящ за бебета на възраст над 4-5 месеца, тъй като те, освен лактоза, съдържат захароза и са по-малко сходни по структура с майчиното мляко;
 • Казеиновите смеси са включени в кравето мляко, поради което са трудно смилаеми. Такава храна е подходяща за по-развито храносмилане, което е характерно за бебета над шест месеца;
 • Терапевтичното хранене включва антирефлуксни, хипоалергенни и ферментирали млечни смеси. Първите се предписват при алергии към кравешки протеин или лактаза, вторите - при чести запек и обилна регургитация, трети - при нарушено храносмилане, дисбиоза, чести и тежки колики.

За да осигурите комфортното развитие на детето, е важно да изберете правилната млечна формула. Изберете храна, която е подходяща за възрастта на вашето бебе. Опаковката с надпис „Pre“ или цифрата „0“ е предназначена за недоносени бебета или бебета с поднормено тегло. Продуктите с маркировка „1“ са подходящи за новородени и кърмачета на възраст до шест месеца, „2“ - за дете от шест месеца до една година, „3“ - за деца над една година. Ще намерите подробни правила за избор на млечна формула.

Защо трябва да смените сместа

Педиатрите съветват, след като сте намерили правилната храна, да не я сменяте. При смяна на сместа могат да възникнат проблеми с храносмилането на трохите и сериозни последици под формата на отравяне или хранителни алергии. Следователно трябва да има основателни причини за смяна на сместа. Не можете да се ръководите само от цената или наличността на храна! Планираният преход се извършва само когато бебето достигне определена възраст. В противен случай това са по-убедителни съществени причини.

Основната причина, поради която бебето се прехвърля на различна смес, е хранителната алергия. Проявява се под формата на обрив и зачервяване на кожата, обрив и подуване на пелени, пилинг и сърбеж. Освен това детето може да повръща и да повръща по-често, запек и диария, чести редки зелени изпражнения.

По-рядко трохите имат проблеми с дихателната система, включително запушен нос и хрема, болки в гърлото и кашлица, астма. Това са най-острите и опасни прояви. За повече информация за това какви симптоми на хранителна алергия съществуват и как да се лекува това заболяване, вижте.

Причините за прехода включват непоносимост към млечен протеин или млечна захар (дефицит на лактаза). В този случай трябва да изберете медицинска храна, която не съдържа млечен протеин или лактоза. Медицински смеси могат да се предписват само от педиатър! Не можете да направите независим преход, така че само ще навредите на бебето.

Не бързайте да превключвате към друг продукт, ако забележите метеоризъм или повишени колики, зелени изпражнения, диария или запек. Може би това е временно явление, протича процесът на адаптация и трябва да изчакате малко бебето да свикне. Освен това подобни прояви могат да се дължат не само на млечната формула. Причините за тази реакция са неправилно ежедневие и активни упражнения или гимнастика непосредствено след хранене, алергии към прах, козметика, материали за облекло и други предмети, стрес.

Оказва голямо влияние върху благосъстоянието на трохите, ако детето е на смесено хранене и получава кърма. Ако се появят зелени изпражнения или нарушения на изпражненията, повишени колики и други проблеми с храносмилането, първо не забравяйте да разберете причината за това състояние на бебето, след това се свържете с педиатър и едва след това, ако е необходимо, преминете към нова диета. Как правилно да прехвърлим дете в друга смес, ще разгледаме по-нататък.

Как правилно да замените сместа

За да се избегнат храносмилателни проблеми, диетичните промени трябва да бъдат постепенни. Внезапният преход ще доведе до разстройство на стомаха и изпражненията. Отначало сместа се дава само през деня, преди да се получи обичайната диета. Те започват с малки количества и постепенно увеличават обема и постепенно намаляват дозата на обичайната смес. Трябва да разреждате смесите в отделни бутилки и да ги подавате отделно. Лекарите и специалистите по хранене на малки деца са разработили специална схема за преминаване от една формула към друга.

Така постепенно ще преминете изцяло към новата смес. Никога не давайте на детето си две различни смеси от една бутилка! Не започвайте прехода, ако новороденото не се чувства добре, по време на заболяване или стрес, по време на топлинна вълна или когато се дължат ваксинации..

Преходът към нова смес е 1-1,5 седмици, по това време особено внимателно следете промяната в здравословното състояние на трохите. Ако има признаци на алергии, разстройства на изпражненията и храносмилането, регургитацията се увеличава след хранене, наблюдавайте бебето в продължение на една седмица. Ако шест до седем дни след началото на въвеждането отрицателната реакция не изчезне, тогава храната не е подходяща за детето и трябва да изберете друга.

Кърмата е идеална за новородени. Какво обаче да се прави, ако по някаква причина майка не може да кърми бебето си. В този случай ще помогне специална млечна смес. Изкуственото хранене трябва напълно да задоволява нуждата на бебето от витамини и минерали, подобни на тези, които идват от майчиното мляко. Ето защо такава диета трябва да се следи внимателно..

Доста често възникват ситуации, когато трябва да смените формулата за хранене. Това трябва да се прави правилно и разумно. Нека се спрем по-подробно на въпроса как да въведем нова смес на бебе.

Промяната на млечната формула се изисква в строго определени случаи. Ако бебето се справя отлично и храносмилателната му система е в добро здраве, това не се препоръчва. По този начин можете да навредите на детето, да му причините ненужно безпокойство и нервност. Факт е, че тялото на бебето вече е свикнало с определена смес, в резултат на което червата са стабилни и го усвояват добре. При неоправдана промяна в диетата настъпва загуба на апетит и разстройство на храносмилането.

В някои случаи обаче смяната на храненето може да се дължи на финансовата страна на проблема. Някои майки търсят по-евтина формула. Но най-добре е да поверите избора на нова смес на опитен педиатър, който знае за характеристиките на тялото и храненето на всяко поверено му дете. За щастие съвременният пазар изобилства от подобни продукти както от местни, така и от чуждестранни производители..

 • значителна загуба на тегло при кърмачета, развитие на анемия;
 • нарушения на изпражненията, разстройства на червата, възникващи в продължение на дълъг период;
 • обилна регургитация след или по време на хранене;
 • често подуване на корема;
 • дефицит на лактаза;
 • отказът на детето да яде;
 • необходимостта от въвеждане на специално терапевтично хранене;
 • непоносимост на бебето към млечни протеини;
 • алергии.

Също така се изисква промяна в сместа, след като детето вече е пораснало и се нуждае от планиран преход към различен хранителен режим. Това се случва, след като детето навърши шест месеца..

Основни правила

За да преминете към нова диета без неприятни последици, трябва да се придържате към следните правила:

 • На първо място, трябва да се консултирате с местния педиатър. Факт е, че трябва да преминете към друга смес само ако има някакви медицински показания за това..
 • Преминаването към друго захранване се препоръчва да се извършва плавно Първо трябва да добавите малко количество от новата смес към старата, като постепенно увеличавате дозата. Ако бебето се чувства добре с тази диета, можете напълно да преминете към нов продукт. Въпреки това, когато преминавате към нова храна от същата марка, не можете да се придържате към тези препоръки и да не извършвате прехода стъпка по стъпка.
 • Забранено е да се прехвърля бебето на друга диета, ако се чувства зле, зъбите му никнат или ако се планира ваксинация. Това може да провокира влошаване на състоянието и благосъстоянието на бебето..
 • Моля, обърнете внимание, че е забранено смесването на две различни млечни формули в една бутилка, дори ако те принадлежат на един и същ производител. Освен това внезапният преход към друга диета е забранен, тъй като това е изпълнено с разстройство на крехкия стомах. Приемането на нова диета може да се извърши само ако детето има силна алергия към старата формула.
 • Как правилно да се разрежда сух продукт с течност е посочено в инструкциите. Няма нужда да задавате пропорциите сами. Ако бебето не може да яде достатъчно, просто трябва да увеличите количеството на сместа..

Според д-р Комаровски преходът към нова диета за бебе винаги е истински стрес. Следователно трябва да го направите възможно най-лесно. Когато въвеждате нова смес, трябва да масажирате бебето, по-често го притискайте към себе си, затопляйки с топлината на собственото си тяло.

Преходна схема

Промяната в храненето на бебето трябва да се извършва по добре разработена схема. Ако замените сместа правилно, тогава това събитие ще премине без неприятни последици и щети за детето. Бебето ще изпита минимален стрес и дискомфорт..

Днес съществуват различни схеми за преминаване към нова диета. Те включват бавно въвеждане на друга смес в диетата на бебето. В същото време майката трябва да наблюдава реакцията на тялото на бебето към новия продукт, тъй като смесите може да не отговарят на някои новородени. Факт е, че такъв преход отнема доста дълъг период от време - до три седмици. Ако детето е алергично към новата формула и има нарушение на изпражненията, е необходим ускорен преход.

Схемите за бърза смяна на захранването предлагат шестдневен преход. Те обаче не изключват възможността от странични ефекти при бебето. Следователно изборът на подходяща схема трябва да се извърши в съответствие с конкретната ситуация..

Експресният метод за въвеждане на нова смес с пет и седем хранения на ден е показан в следната таблица:

Приемен денКоличество наведнъж (в грамове)Общо количество на ден (в грамове)
1десетдесет
2десеттридесет
320.60
450250
пет100400
6150над 600

Възможни нежелани реакции при смяна на храната

Често при рязка промяна в храненето новороденото има следните странични ефекти:

 • стомашни болки;
 • дисбиоза;
 • подуване на корема;
 • диария, запек;
 • загуба на апетит;
 • дерматит;
 • нарушения на съня.

Ако не обърнете внимание на тези признаци навреме, тогава в бъдеще детето може да има сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт..

За да се отървете от горните симптоми, педиатърът може да препоръча промяна на пропорциите при приготвяне на бебешка храна (количеството сух продукт, разреден във вода).

Друг изход от ситуацията ще бъде промяната на диетата на нова. В някои случаи въвеждането на специални ферментирали млечни продукти в диетата на бебето също може да помогне. Те обаче трябва да бъдат въведени в диетата само след предварителна консултация с педиатър..

Ако сте алергични към сух продукт, можете да го разреждате с козе мляко. Въпреки че е по-ниско по своите хранителни свойства на кравето мляко, е много по-малко вероятно да причини лошо храносмилане и други алергични реакции..

Така че, преди да прехвърлите новородено на друга млечна формула, първо трябва да се консултирате с педиатър. Опитен специалист ще подбере най-подходящото хранене в съответствие с характеристиките на тялото на бебето.

Как да се отървем от стрии след раждане?

Не всички жени успяват да хранят бебетата си със здравословно кърма. Поради различни обстоятелства се появяват изкуствени хора, които трябва да изберат най-добрия вариант за бебешка храна - безопасна и висококачествена. Това е много отговорна задача, тъй като в бъдеще преходът към нов продукт ще бъде изпълнен с редица трудности..

Това не е играчка: днес дадоха дрънкалка, утре - камбана. Тук трябва да знаете всички нюанси как новороденото може да премине към друга смес без нежелани и дори опасни последици за здравето му. Това така или иначе ще стане стресиращо за него, но родителите трябва да направят всичко, за да го сведат до минимум..

Първо, майката трябва да разбере, че човек не може да започне да храни новороденото с една формула и след известно време да го замени с друга само защото изведнъж й хареса повече, че сега е на мода или защото нямаше достатъчно пари за старата..

Изборът трябва да бъде умишлен и компетентен от самото начало. В крайна сметка това е истински стрес за малък организъм и няма да премине, без да остави следа за несформиран стомах..

Колкото по-младо е бебето, толкова по-труден ще бъде преходът. И то трябва да бъде продиктувано от много сериозни причини. Те могат да бъдат:

 • индивидуална непоносимост към млечни протеини или захар;
 • отказът на детето да яде;
 • лошо наддаване на тегло;
 • най-често преминават към друга диета при алергии;
 • необходимостта от лекарствена смес;
 • планиран възрастов преход (това е вече по-късно - за тези на шест месеца).

Най-добре е да се консултирате с педиатър, ако детето може да премине към друга смес. Едно е - медицински показания за това и съвсем друго - желанието на родителите, продиктувано от някои от техните собствени принципи и предпочитания.

Не излагайте новороденото на стрес за пореден път: той вече има достатъчно от тях. Но ако това събитие все още не може да бъде избегнато, не забравяйте да следвате правилата и препоръките на специалистите.

Интересно е. Човекът принадлежи към бозайниците, тоест той храни децата си с мляко. Ако в природата женското животно по някаква причина не може да нахрани малкото, то умира. До 19-ти век, ако майчиното мляко на жената изчезне, новороденото е било намерено мокра сестра.

Правила за преход

Има непоклатими правила за това как да се премине към друга смес за бебета без последствия за здравето. Ако те не се спазват, няма гаранция, че такъв преход няма да повлияе неблагоприятно на състоянието му..

Страничните ефекти могат да бъдат запек и диария и ужасни нарушения на съня и загуба на апетит. И в бъдеще заплашва със сериозни проблеми в работата на стомашно-чревния тракт..

Така че не рискувайте здравето на новороденото - по-добре е да се придържате към следните съвети:

 1. Консултация с педиатър дали новороденото трябва да премине към нова диета.
 2. Ако преминете към друга смес от същата марка, тогава не можете да наблюдавате степенуването, добавяйки малко количество нова храна към 1 хранене. Моля, обърнете внимание, че е препоръчително постепенно да преминете към нова смес или следващата формула в рамките на същата марка, освен това, след консултация с лекар и на официалните уебсайтове на производителите.
 3. Необходимо е постепенно да се премине към друга смес от съвсем различна марка, за да може новороденото да се адаптира напълно към промяната в диетата..
 4. Последното в схемата замества нощното хранене, тъй като не е известно как малкият организъм ще реагира на новото хранене..
 5. Забранено е новороденото да преминава към нова смес по време на ваксинация и ако не се чувства добре: има треска, тежки колики, проблеми с изпражненията, безсъние и др..
 6. Не можете да замените една смес с друга без основателна причина..

Ако преминете към нова смес правилно, това събитие ще премине без последствия и с минимален стрес за малък организъм. Правилата не са толкова сложни, всичко е изпълнимо.

Единственият труден момент в прехода е изборът на схема за замяна на един продукт с друг. Те могат да бъдат различни, въпреки че принципът е един и същ - степенуване.

През страниците на историята. Първата формула за кърмачета е измислена в началото на 19-ти век, но тя не се предлага в търговската мрежа. Произвежда се изключително за домове за сираци за бебета и домове за сираци, които не разполагат с достатъчно медицински сестри за всички новородени. Започва да се доставя на пазара едва в средата на 20 век..

Схеми за преход

Има различни схеми за това как да преминете към нова смес за бебе, без последствия за здравето му..

Някои са добри в това, че предлагат бавно въвеждане на нова диета и намаляват отрицателната реакция на организма към нея до почти нула. Те обаче не са подходящи за някои новородени, тъй като покриват твърде дълъг интервал от време на пристрастяване - до 2-3 седмици, докато в случай на диария или алергия към старата формула, трябва да вземете по-бързи мерки.

Други режими предлагат 6-дневна подмяна, но не се гарантира, че са без странични ефекти. Изберете според ситуацията.

Преходна схема за седем хранения на ден:

 1. Добавете 10 ml нова формула към първото хранене. Но в същото време не можете да го смесвате в една и съща бутилка със старата храна. Първо едно нещо, после друго.
 2. Ако през деня нищо не се е променило в състоянието на новороденото (няма обриви, температура,), на следващия ден добавете 20 ml от новия продукт към първото и петото хранене.
 3. Добавяйте 20 ml нов фураж дневно, докато първият и петият фураж бъдат напълно заменени.
 4. След това, с интервал от един ден, прехвърлете едно хранене напълно (а не 20 ml) в новата смес. Най-добре е да го направите по ред: 1-ви ден - 2-ри фураж, 2-ри - 3-ти, 3-ти - 4-ти, 4-ти - 6-ти, 5-ти - 7-ми.

Според тази схема обаче новороденото ще трябва да премине към нова смес за доста дълго време: до 2 седмици. В някои ситуации родителите нямат толкова много време, ако трохите са алергични към старата храна.

В такива случаи можете да използвате експресния метод (с разрешение на педиатър), както е показано в таблицата:

Абсолютно същите схеми работят и за допълнително хранене, ако новороденото няма достатъчно кърма или лошо наддава..

Във всеки случай е препоръчително да се консултирате с педиатър, за да не се сблъскате с неприятни изненади. Още преди раждането на бебето, родителите трябва да обмислят възможността за изкуствено хранене и, което след това не трябва да се променя на друго.

Никой не би спорил с твърдението, че кърмата е най-добрата храна за новородено. Има обаче ситуации, когато една жена по някаква причина не може да кърми бебето си, в този случай на помощ ще й дойде адаптирано мляко. Но и тук има много трудности и подводни камъни, например, съставът няма да отговаря на бебето. Какво да направя в такава ситуация? Отговорът е очевиден - преминете към нещо друго. Помислете как правилно да въведете нова смес в диетата на бебето, без да навредите на здравето му.

Храните за кърмачета са допълнителен продукт в диетата на бебето или пълноценен заместител на кърмата. В последния случай говорим за изкуствено хранене. Кърмачето от адаптираното мляко трябва да получава пълния набор от хранителни вещества, които съдържа кърмата..

Класификация на смеси за деца

Има голямо разнообразие от видове смеси, предназначени за хранене на бебета. Според степента на въздействие върху организма лекарите сравняват такъв продукт с лекарство, поради което педиатър трябва да го избере. Но няма да е излишно родителите да знаят какви смеси съществуват..

Според степента на адаптация съставът може да бъде:

 1. Адаптирани - такива смеси по своя състав и свойства са възможно най-близки до майчиното мляко;
 2. Неадаптирано - пълномаслено мляко от крава или коза;
 3. Частично адаптирани - казеинови смеси, от които се изключва млечната суроватка, по отношение на съдържанието на други елементи те са близки до майчиното мляко.

Времето за въвеждане на сместа може да бъде:

 1. Първоначални - те включват адаптирани продукти, предназначени за новородени през първите месеци от живота (до шест месеца) и съответстващи на техните физиологични характеристики;
 2. Последващи - те се характеризират с високо съдържание на протеин в състава си, подходящи са за хранене на деца от 6-месечна възраст.

По консистенция се разграничават смесите:

 1. Течност - опаковани на порции и вече са готови за употреба, остава само да се загрее съставът до необходимата температура;
 2. Сухо - трябва да готвите сами, като спазвате дозировките и препоръките, посочени на опаковката.

Според показанията за употреба се разграничават следните видове храни:

 1. Основни - предназначени за здрави деца и формират основата на обичайната им диета;
 2. Терапевтични и терапевтично-профилактични - необходимо е да се дава на бебета, които имат проблеми и специални хранителни нужди (деца с алергии, нестабилни изпражнения, често повръщащи храна).

Според нивото на киселинно-алкалния баланс се разграничават смесите:

 1. Ферментирало мляко - необходимо, ако бебето има чревни разстройства (диария, запек, колики), те спомагат за нормализиране на чревната микрофлора и допринасят за ранното възстановяване на детето;
 2. Пресни - подходящи за здрави бебета.

Основите на изкуственото хранене

Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, тогава бебето трябва да получи изкуствени млечни храни. В този случай майката, заедно с педиатъра, трябва да определят честотата и необходимото количество храна. Количеството храна зависи от телесното тегло и възрастта на бебето. Що се отнася до честотата на хранене, тук работи следната схема:

 • от момента на раждането до 4 месеца - 6-7 пъти на ден;
 • на възраст от 4 до 10 месеца - 4 пъти на ден;
 • от 10 месеца до 1 година - 2 пъти на ден.

През първите 2-3 месеца след раждането на трохите е по-добре да го храните с пресни смеси, тъй като ферментиралото мляко може да доведе до регургитация (или да ги засили). По-късно комбинация от тези два вида бебешка храна се счита за най-добрият вариант, съотношението трябва да бъде 1: 1.

Стерилизираното краве или козе мляко, както и бебешкият кефир или биокефир не са адаптирани продукти, поради което е препоръчително да се използват в детска диета след 6 месеца и само под формата на допълващи храни.

Лекарствените формули представляват специална група сред храните за кърмачета. Те се използват в специални случаи, когато обичайните формулировки не са подходящи за бебето. Още в ранна детска възраст някои деца се нуждаят от специални видове смеси с лечебни свойства: страдащи от алергии, недоносени трохи, страдащи от запек, коремна болка, честа регургитация. Но трябва да използвате такава храна само според указанията на педиатъра. В същото време има специално разработени схеми за въвеждане на терапевтични смеси в диетата на бебето, които трябва да се спазват. След като започнете да давате такава храна на бебето, без да се консултирате с лекар, е възможно не само да не постигнете положителен ефект, но, напротив, да навредите на здравето на бебето.

Правила за смесване

 1. Водата за приготвяне на бебешки адаптирано мляко трябва да е с високо качество, в идеалния случай е специална бутилирана вода за новородени.
 2. Водата от чешмата и естествената вода трябва да бъдат преварени.
 3. Преди да подготвите, важно е добре да измиете ръцете си със сапун или да ги третирате със специални дезинфектантни мокри кърпички.
 4. Необходимо е стриктно да се спазва дозировката за приготвяне на сместа: предозирането на прах може да причини храносмилателни проблеми при малко дете, дефицитът на сухо вещество ще доведе до факта, че детето не получава достатъчно хранителни вещества и това може да повлияе негативно на развитието му.
 5. Температурата на млечната смес, която се дава на трохите, трябва да бъде 36-37 градуса.
 6. Сместа трябва да има подходяща консистенция, за да проверите това, трябва да обърнете бутилката, без да я разклащате, и да видите как съдържанието изтича. Първо, трябва да се откроява с тънка струйка, а след това 1 капка в секунда.
 7. Препоръчително е да приготвите млечния състав непосредствено преди хранене, в екстремни случаи (например за пътуване) можете да направите това предварително.
 8. Забранено е да се оставя бебе с бутилка, то може да повърне и да се задави.
 9. След като бебето бъде нахранено, всички предмети, използвани за готвене и бебешки ястия, трябва да се изплакнат добре, останалата смес е отлична среда за размножаване на бактерии.

Прехвърляме правилно бебето на нова смес

Прехвърлянето на трохите в друга смес просто не си заслужава. Трябва да има основателни причини за това. Ако детето се чувства добре и се храни, няма причина да променя диетата си. Понякога обаче има такава необходимост.

Причини за промяна на диетата ви

Ситуациите, когато трябва да промените адаптираното мляко, включват следното:

 1. Появата на алергична реакция към предишната храна;
 2. Необходимостта от въвеждане на трохи от терапевтични смеси в диетата, свързани с появата на някакъв здравословен проблем при бебето;
 3. Необходимостта от преминаване от терапевтично хранене към адаптирано, поради премахване на състоянието или заболяването при бебето, при което то е започнало;
 4. Детето достига определена възраст, когато е необходимо да се премине към различен вид храна във връзка с променените нужди на детския организъм;
 5. Идентифициране на непоносимост към млечен протеин или дефицит на лактоза при кърмачета;
 6. Отказ да се ядат трохи, недостатъчно наддаване на тегло.

Фактът, че малкото дете се нуждае от актуализирано хранене, може да се съди по няколко признака:

 1. Забележими промени в поведението на децата - бебето е постоянно капризно или става летаргично и сънливо, вниманието му е разпръснато, двигателните умения са нарушени;
 2. Бебето е постоянно гладно, въпреки факта, че получава достатъчно количество храна;
 3. Детето винаги пие от бутилка с голяма алчност или, обратно, напълно го отказва;
 4. През деня или след хранене бебето изплюва често и обилно;
 5. Бебето има проблеми с функционирането на червата - подуване на корема, колики и газове, постоянна диария или запек, зелени изпражнения;
 6. Появата на червен обрив по кожата, дразнене, сърбеж.

Ако родителите забелязват подобни симптоми при бебето, те непременно трябва да покажат детето на лекаря. Специалистът е този, който ще установи причината за това състояние. Ако е свързано с неподходяща формула за хранене, тогава педиатърът ще даде препоръки и ще помогне да се прехвърли бебето на нова храна.

Основни правила

 1. Само педиатър трябва да избере смес, независимите решения могат само да навредят на здравето на трохите.
 2. Преходът трябва да се извършва на етапи, като продължителността може да отнеме около седмица.
 3. Препоръчително е да започнете да храните бебето с необичайна храна сутрин, но не и по време на първото хранене.
 4. Всеки ден, по време на прехвърлянето на бебето към различен вид смес, е необходимо да се следи отблизо неговото благосъстояние.
 5. Ако състоянието на трохите се влоши, трябва да спрете храненето с необичайна храна, не можете да игнорирате образуването на обрив по кожата, подуване и прекомерна регургитация.
 6. Забранено е храненето на бебето с два или повече вида необичайни смеси наведнъж.
 7. Не се отклонявайте от препоръчаното количество храна.
 8. Не трябва да прехвърляте бебето на актуализиран вид смес по време на заболяване, ако зъбите му са започнали да се режат или в близко бъдеще ще трябва да се ваксинира, детето през този период трябва да е напълно здраво и да се чувства отлично.

Схеми за въвеждане на нов състав в диетата

И така, видът на сместа се определя, време е да започнем плавен преход към нея. Необходимо е да се създадат всички условия, така че един малък организъм да се адаптира възможно най-лесно към промяна в диетата. Всички нови смеси трябва да се дават на бебето от отделно шише, това трябва да се направи преди хранене с обичайния състав. Необходимо е да се започне въвеждането на необичаен вид храна с малка порция, като постепенно се увеличава и същевременно се намалява количеството на предишната храна.

Можете да действате по една от следните схеми.

Приготвяме две различни композиции в две отделни бутилки.

 • На първия ден въвеждаме 10 ml от новата смес в едно хранене и я допълваме с обичайната храна, след което само старата храна отива през деня.
 • На следващия ден, в началото на 3 хранения, въвеждаме 10 ml необичаен състав (можете подред или всеки друг път).
 • На 3-ти - въвеждаме 20-30 ml в началото на 3 хранения.
 • 4-ти ден - 50-60 ml 5 пъти на ден.
 • 5-ти ден - 90-100 ml 4 пъти на ден.
 • 6-ти ден - 150 ml или повече от новия състав на всеки 4-5 хранения, тоест бебето е напълно прехвърлено на друг вид смес.

Както в предишната версия, ние разливаме два различни състава в отделни бутилки..

 • На първия ден въвеждаме 5-10 ml обновена храна в едно хранене.
 • На 2-ри въвеждаме по 20 мл необичайна храна наведнъж.
 • 3-ти ден - 40 мл нова храна също наведнъж.
 • На 4-ия ден въвеждаме по 40 мл нова смес през всяко хранене, храним я така през целия ден.
 • На 5-ия ден инжектираме 40 ml всеки път.
 • На 6-ия ден всеки път даваме на трохите необходимото количество храна.

Така ще се окаже, че ще прехвърлите бебето на различен вид смес за една седмица..

Ако трохата откаже нова храна

При преминаване от кърмене към изкуствено хранене или при заместване на една смес с друга, трохичката може да започне да изоставя необичайния тип храна. Какво трябва да направи мама в този случай? На първо място, не забравяйте за правилото за постепенен преход към подновена храна и не се надявайте, че бебето веднага ще бъде възхитено от него. Трябва да сте подготвени, че този процес на обучение ще отнеме известно време. Може би първите порции, които новороденото ще яде, ще бъдат много малки. Освен това апетитът на бебето, като този на всеки възрастен, се променя от ден на ден или дори през деня..

Не бива да се равнявате на историите на вашите приятели или роднини за това колко ядат децата им и очаквайте същото от вашите трохи. Телесно тегло, възраст, скорост на метаболитните процеси - цял набор от фактори влияят върху апетита на новороденото.

Ако ви се струва, че детето яде твърде малко, това не е причина за паника и безпокойство, най-вероятно това количество е напълно достатъчно за него. Но малкото наддаване на тегло, честото уриниране, тревожното и неспокойно поведение наистина си струва да се обърне внимание. Тези симптоми могат да показват наличието на различни проблеми, които може да са причина за ниския апетит на бебето..

Отговаряло ли е детето на новия състав?

Не всяка майка знае как и по какви признаци е възможно да се разбере дали друга смес е подхождала на бебето й след подмяна. А тези, които са твърде обезпокоителни, понякога дори откриват странични ефекти, които в действителност не са..

Фактът, че тялото на детето успешно се е адаптирало към новата храна, се доказва от следните признаци:

 1. Здрава и чиста кожа - по тялото на детето няма раздразнения или обриви, което показва липса на алергична реакция към компоненти от различен състав;
 2. Нормално изпражнение - доказателство, че с червата всичко е наред, е наличието на плътно изпражнение поне веднъж на всеки два дни;
 3. Здравословно чувство на глад - бебето иска да яде не по-често от всеки 3-3,5 часа;
 4. Нормално наддаване на тегло;
 5. Спокоен сън, здравословен интерес към околния свят, отсъствие на капризи и безпокойство.

Промяната в диетата е значителен стрес за тялото на новороденото, така че не трябва да го правите заради интереса, за промяна, поради реклама или по подобни неразумни причини. Този процес трябва да премине плавно и задължително под наблюдението на лекар, само тогава бебето ви винаги ще бъде в отлично настроение и напълно здраво.

Често се случва една майка по една или друга причина да има затруднения с кърменето. Когато всички средства за стимулиране на лактацията са изпробвани, но няма ефект, бебето трябва да бъде прехвърлено на смесено хранене, като към диетата му се добавя адаптирано мляко за кърмачета. Често житейски обстоятелства, като ходене на работа или необходимост от прием на лекарства, които са несъвместими с храненето, принуждават майката да спре да кърми изобщо. След това бебето се прехвърля на изкуствено хранене с адаптирана адаптация за кърмачета.

При смесено хранене бебето от първата година от живота яде както кърма, така и адаптирано мляко. И ако кърмата напълно липсва в диетата на бебето (или неговият дял е незначителен) и то се храни изключително със смес, тогава можем да кажем, че то е изкуствено хранено.

Към избора на адаптирана формула трябва да се подхожда сериозно и обмислено, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на здравето и физическото развитие на вашето бебе, така че не забравяйте да се консултирате с педиатър. Разбира се, нито една съвременна формула не може да бъде пълноценна заместител на кърмата, но ако сте я взели правилно, тогава вашето бебе ще получи всичко необходимо за хармоничния му растеж и развитие. Важно е не само да изберете правилната смес, но и да се придържате към редица правила по време на прехода към нея. За да може храносмилателната система на трохите да се адаптира по-лесно към друга диета, се препоръчва постепенно преминаване към изкуствено хранене. Детето трябва да свикне с новия вкус и текстура на храната си, а храносмилателният тракт трябва да се адаптира към новия продукт.

Като правило, на опаковката на адаптираното мляко има подробна информация за майката за това колко пъти на ден и каква част от формулата да храни детето, в зависимост от възрастта. Но има и специални формули за изчисляване на обема на сместа. Ежедневните хранителни нужди за дете под шест месеца могат да бъдат изчислени по следната формула:

 • от 10 дни до 6 седмици - 1/5 от действителното телесно тегло;
 • от 6 седмици до 4 месеца - 1/6 от действителното телесно тегло;
 • от 4 до 6 месеца - 1/7 от действителното телесно тегло;
 • над 6 месеца - 1/8 от действителното телесно тегло.
Има и други формули за изчисляване на храненето, можете да научите повече за тях в нашата статия "Колко адаптирано мляко е необходимо на бебето".

Разбира се, когато промените вида на хранене, трябва да промените диетата на бебето. Децата, прехвърлени на изкуствено хранене, обикновено се препоръчват да се хранят 6-7 пъти на ден, след около 3- 3,5 часа с интервали от 6-6,5 часа през нощта. Продължителността на интервала между храненията зависи от възрастта на детето, след въвеждането на допълнителни храни детето може да бъде прехвърлено на 5 хранения на ден.

Диетата на бебето със смесено хранене остава възможно най-безплатна. Проверката се използва за определяне на приблизителното количество кърма, което бебето ще получи. След това количеството храна, липсващо до дневната норма, се допълва с помощта на адаптирана смес. При смесеното хранене е важно бебето да получава колкото се може повече кърма. Следователно храненето трябва да започне с прикрепването на бебето към двете гърди и едва след това му дайте допълнителна храна.За предпочитане е бебето да се допълва с лъжица, тъй като поради по-лесния поток на сместа през зърното, бебето може да откаже да кърми. Но в този случай е важно да изберете еластично зърно с малки дупки, така че бебето да работи усилено, смучейки сместа.При преминаване към изкуствено хранене е много важно една майка да не губи емоционален контакт с бебето.Не забравяйте да го храните, като го държите в ръцете си. Така бебето ще усети вашата топлина, ще му бъде удобно и спокойно.

Преминаване от една смес към друга

Понякога се случва бебето да трябва да смени сместа. Например, той може да има проблеми като алергии, прекомерна регургитация, колики или запек и в този случай след консултация с педиатър настоящата смес се заменя със специална терапевтична.

Промяната на адаптираното мляко за бебета е стрес за тялото на бебето, така че такава промяна винаги трябва да бъде оправдана. Неприемливо е произволната смяна на една смес с друга, това може да доведе до различни храносмилателни разстройства.

Има няколко общи правила за замяна на един продукт в диетата на бебето с друг (кърма за смес или една смес за друга):

Съществуват различни схеми за преминаване от кърма към адаптирано мляко или от една формула към друга, но всички те са приблизителни. На първо място, съсредоточете се върху това как бебето толерира новия продукт..

Приблизителна схема на преход към нова смес.

Ако в процеса на замяна на една смес с друга вашето бебе има признаци на стомашно-чревен дискомфорт (колики, запек, регургитация или алергии), въвеждането на нов продукт трябва да бъде спряно и да се консултирате с педиатър. Прехвърлянето на бебе в нова смес изисква определени усилия и време. И понякога наистина искам да се "откажа" и просто да дам на бебето нова смес, без да спазвам никакви правила. В никакъв случай не трябва да правите това, бъдете търпеливи! В края на краищата, тогава тялото на трохите ще ви благодари. А здраво бебе е най-добрата награда за усилията на мама..