Обикновено, ако има заплаха за бременността, лекарят предписва Utrozhestan за дълго време и в големи дози. Когато неприятните симптоми изчезнат и плодът не е в опасност, тогава можете да спрете да продължите лечението с прогестерон.

Въпреки това препоръките на лекаря трябва да се спазват стриктно и стриктно: трябва да се спазват схемата и последователността за отмяна на Utrozhestan на фона на запазена бременност. Много е важно всичко да се прави правилно, както по отношение на дозата на лекарството, така и в съответствие с гестационната възраст..

Защо лекарството се предписва

Основната причина за използването на Utrozhestan по време на бременността е да се запази живота на ембриона и плода. Във всеки гестационен период може да съществува заплаха от преждевременно прекъсване на бременността, поради което, в зависимост от причините, Utrozhestan ще е необходим в следните случаи:

 • за запазване на ембриона, заченат в епруветката след процедурата за ин витро оплождане;
 • през първите седмици на бременността с висок риск от замразена бременност;
 • с тежка недостатъчност на жълтото тяло;
 • ако в миналото има голям брой предизвикани или спонтанни аборти;
 • ако е настъпила бременност след продължително лечение на безплодие;
 • когато се появят симптоми на заплашителен спонтанен аборт;
 • с скъсяване на шийката на матката, открито чрез ултразвук;
 • на фона на заплахата от преждевременно раждане.

В зависимост от причинните фактори, лекарят ще използва различни дози от лекарството - от минимални профилактични до големи терапевтични. Това е несъмненото предимство на лекарството: във всеки случай можете да променяте дозата.

Какви са максималните дози?

Utrozhestan се произвежда в капсули, съдържащи 100 и 200 mg от активната съставка - естествен прогестерон. Оптимално е да прилагате лекарството локално, като въвеждате капсули във влагалището. Това ви позволява ефективно да използвате максималната доза, тъй като няма отрицателен ефект на храносмилателния тракт върху лекарството..

Таблица. Варианти на дозата за Utrozhestan

Опции за дозатаДоза Utrozhestan
Превантивни100 mg
Максимум800 mg
Средно аритметично600 mg
Минимум200 mg

При първите симптоми на заплашен аборт лекарят ще предпише максималната доза за няколко дни. От момента на спиране на болката и кървавото отделяне можете постепенно да отмените лекарството, като намалите дозата до средна и минимална.

Основното условие е да се прави всичко, както предписва лекарят. Категорично е противопоказано внезапното спиране на употребата на Utrozhestan, ако има опасност от спонтанен аборт, тъй като това ще доведе до връщане на опасни симптоми.

Колко време можеш да отнемеш

Може да се използва през цялата бременност, с изключение на последните месеци. На 34 седмици лечението с прогестерон обикновено трябва да бъде прекратено, но това трябва да се прави внимателно, като постепенно се намалява дозата на лекарството в продължение на няколко седмици.

Безопасността на Utrozhestan се обяснява с факта, че лекарството е абсолютно подобно на естествения прогестерон, който се произвежда в женското тяло. В световната медицина таблетки и капсули с аналози на естествения прогестерон се използват повече от 50 години и през това време не е установен нито един случай на вредно въздействие върху плода..

Най-често Utrozhestan се използва със следните термини:

 • в ранните етапи, с цел запазване на ембриона;
 • през 1 триместър за предотвратяване на заплашващ аборт;
 • през 2 и 3 триместър, за да се поддържа оптималната дължина на шийката на матката.

Местната употреба на препарати от прогестерон се превърна в ефективна мярка за запазване на по-голямата част от бременностите, които могат да прекъснат спонтанно по всяко време на бременността..

Как да спрем наркотик

Необходимо е да спрете приема на лекарството правилно, в съответствие с препоръките на лекаря. Много е важно да следвате всички съвети точно и последователно, от дозата до момента на спиране на лекарството. Във всеки случай схемата за анулиране може да е различна, но общите принципи трябва да бъдат следните:

 • постепенност;
 • намаляване на всяка доза се извършва 1 път на 3-7 дни, в зависимост от препоръките на лекаря;
 • не забравяйте да наблюдавате състоянието и симптомите.

Най-внимателно е необходимо да се отменят максималните дози, когато с помощта на Utrozhestan беше възможно да се предотврати спонтанен аборт. Преминаването към средни дози е възможно само когато няма опасни симптоми в продължение на 5 дни. До минималните количества на лекарството може да се подходи само след ултразвуково изследване и потвърждение на пълното отсъствие на риск от преждевременно прекъсване на бременността.

При съкращаване на шийката на матката в период от 16-20 седмици, лечението с Utrozhestan ще трябва да се извършва дълго време и в големи дози. Редовният ултразвуков контрол е задължителен: обаче, дори ако се потвърди шийката на матката, лекарството не може да бъде отменено. Лекарят ще даде препоръки за постепенното изоставяне на Утрожестан след 30 седмици. През останалите 4 седмици ще е необходимо да се намали дозата от максималната до пълно прекратяване на лечението с 34 седмици.

Приемането на правилната дозировка на лекарството е от голямо значение при лечението на прогестерон. Когато е необходимо, използвайте максималния брой капсули. Ако патологичните симптоми са престанали да безпокоят, можете постепенно да намалите количеството на лекарството, но като вземете предвид препоръките на лекаря. Категорично е невъзможно рязко да се отмени лекарството. Назначаването на Утрожестан за лекар преследва основната цел поддържане на бременност и раждане на здраво бебе..

Схема за анулиране на приема на "Utrozhestan" по време на бременност

"Utrozhestan" е едно от най-популярните лекарства по време на бременност. Той се счита за безопасен за плода и може да се използва във всеки гестационен период. Тъй като това е хормонално лекарство, оттеглянето му се извършва постепенно..

Характеристики на лекарството

Лекарството се произвежда под формата на меки капсули, които имат жълтеникав цвят и маслено бяло съдържание. Вътре в капсулата има слънчогледово масло и соев лецитин, както и активната съставка, която е микронизиран прогестерон. Корпусът е направен от желатин с добавка на титанов диоксид и глицерин.

Лекарството с доза от 100 mg се различава в кръгла форма и се опакова в 28 капсули на опаковка, а "Utrozhestan" с доза от 200 mg е представен от овални капсули, които са опаковани в картонени кутии от 14 броя.

Продуктът се продава по рецепта, средната цена на един пакет е 400 рубли. Срокът на годност на капсулите е 3 години от датата на издаване, отбелязана на кутията.

Когато се предписва за бременни жени?

Основната причина за използването на "Utrozhestan" през първия триместър е заплахата от прекъсване на бременността, причинена от дефицит на прогестерон. Приемът на капсули помага да се повиши нивото на хормона, като по този начин се елиминира хипертонията и други опасни симптоми на заплаха от спонтанен аборт. За някои жени лекарството се предписва дори преди зачеването, което допринася за имплантирането на ембриона и нормалната бременност, ако липсва прогестерон. Лекарството се търси за IVF, обичайни аборти, ендометриоза, миома и подобни проблеми.

Използването на капсули на по-късна дата (на 28-34 седмици) често се дължи на промени в шийката на матката, които могат да провокират преждевременно раждане. При такива пациенти прогестеронът предотвратява скъсяването и омекотяването на шийката на матката, предотвратявайки развитието на цервикална недостатъчност, което помага за нормалното предаване на детето.

Как да кандидатствам?

Има два начина за използване на капсулите - орален и вагинален. Вторият е по-търсен по време на бременност, защото:

 • осигурява по-бързо усвояване на хормона и неговия ефект върху матката;
 • намалява страничните ефекти върху храносмилателния тракт;
 • помага при ранна токсикоза.

Дозировката и режимът на приложение се предписват от лекаря индивидуално. За някои бъдещи майки лекарството се предписва в дневна доза от 200-400 mg, за други - 600-800 mg, всичко зависи от показанията, симптомите и поносимостта на лекарството..

Приемът може да бъде еднократна доза, след което цялата дневна доза се поглъща или вкарва във влагалището преди лягане. Много по-често обаче се използват схеми с 2 дози, когато жената приема по-голямата част от дозата през нощта, а по-малка част сутрин..

Защо се анулира постепенно?

Когато назначава "Utrozhestan" на бъдещата майка, лекарят определено ще ви каже, че ще трябва да отмените лекарството внимателно и много бавно. Особено важно е да завършите приема правилно, ако причината за предписването на капсулите е заплахата от спонтанен аборт. В този случай рязкото анулиране може да причини нежелани последици под формата на възобновяване на опасни симптоми..

Ако лекарството е предписано преди зачеването, то не трябва да се спира внезапно, когато жената е бременна. С такива действия активността на мускулната мембрана на матката ще се увеличи, което може да провокира кървене и отхвърляне на яйцеклетката. Рязък отказ от лечение на по-късна дата също не се препоръчва, тъй като може да причини преждевременно раждане..

При отмяна?

Ако "Utrozhestan" е предписан със заплаха от спонтанен аборт и се използва през целия първи триместър, тогава неговото отмяна често започва от 12-13 седмици. За някои пациенти обаче лекарството не се отменя за малко по-дълго - до 16-20 седмици, когато нормалното ниво на прогестерон в кръвта ще бъде осигурено от напълно оформена плацента.

Ако лекарството е предписано през втория триместър за предотвратяване на раждането предсрочно, отмяната започва от 30-та седмица, така че до 34-та акушерска седмица напълно да се откаже от "Utrozhestan".

Как правилно да се спре лечението?

За всяка жена, използваща "Utrozhestan", се използва индивидуално избрана схема за анулиране. Тя задължително взема предвид продължителността на бременността и дозировката на лекарството. Най-често количеството хормонално вещество се намалява веднъж на 3-7 дни, като внимателно се наблюдава състоянието на пациента.

Ако след намаляване на дозата се появят някакви предупредителни симптоми, трябва да се върнете към предишната доза, при която жената се е чувствала нормално..

Бъдещите майки, които получават максимални дози от хормона, изискват най-голямо внимание. Ако след първото намаляване на количеството на активното вещество в рамките на 5 дни няма опасни признаци, тогава можете да продължите да отменяте.

Приблизителна схема на отнемане на наркотици за жена, която го е приемала през първия триместър със заплаха от спонтанен аборт в доза от 200 mg на ден, изглежда така:

 • на 11-12 седмици жената използва 100 mg сутрин и вечер;
 • на 13 седмици - само 100 mg през нощта;
 • на седмица 14 - 100 mg през ден преди лягане;
 • на 15 седмици отменя лекарството напълно.

Ако заплахата от прекъсване е сериозна, жената се оплаква от зацапване, коремна болка и други симптоми, предписва й се увеличена доза, например 400 mg прогестерон дневно до 13-14 седмици (два пъти дневно, 200 mg).

Освен това лекарството се отменя съгласно следната схема:

 • на 15 седмици жената трябва да приема 200 mg през нощта и 100 mg сутрин;
 • на 16 седмици - 200 mg преди лягане;
 • на седмица 17 - 100 mg през нощта;
 • напълно отмени от 18 седмици.

Използването на "Utrozhestan" в IVF протокола също изисква по-високи дози, които се разделят на 2 дози, а завършването на лечението се случва до 20-21 акушерска седмица.

Ето груба схема на отнемане за жена, която получава 800 mg хормон всеки ден:

 • на 15 седмица бъдещата майка трябва да приема 400 mg сутрин (2 капсули с доза 200 mg) и същото количество хормон вечер;
 • на 16-та седмица сутрешната доза се намалява, тоест жената ще получава 200 mg сутрин, а вечерната доза остава 400 mg;
 • на седмица 17, дозата през нощта също се намалява, така че бременната жена приема 200 mg от хормона два пъти дневно;
 • на 18-та седмица трябва да приемате 200 mg през нощта и само 100 mg сутрин;
 • на седмица 19 - 100 mg два пъти дневно;
 • на 20-та седмица - само 100 mg преди лягане;
 • на 21 седмица приемът спира.

Ако бременността, въпреки назначаването на "Utrozhestan", все още не успя да спаси, лекарството може да бъде отменено внезапно.

Често това увеличава контрактилната активност на матката и ви позволява самостоятелно да отхвърлите мъртвото оплодено яйце, така че остъргването вече не е необходимо. Такова отмяна е допустимо само при надеждни признаци на прекъсване на бременността - след ултразвук, кръвни изследвания и медицински преглед. Те не използват специални схеми, просто спират да приемат капсули.

Отзиви

На употребата на "Utrozhestan" те реагират предимно положително, като отбелязват високата ефективност на лекарството както през първия триместър, така и в по-късни периоди. Жените потвърждават, че приемането на капсули елиминира болезнени усещания в долната част на корема, размазващо отделяне и други признаци на заплаха от спонтанен аборт.

Бъдещите майки, които са спрели да използват лекарството бавно и според предписаната от лекаря схема, посочват, че постепенното намаляване на дозата не е причинило вреда нито на тяхното здраве, нито на състоянието на бебето. Същите пациенти, които несъзнателно намаляват дозата рязко, отбелязват влошаване на общото им състояние и са принудени да се консултират с лекар..

Отмяна на бременност по време на бременност

Свързани и препоръчителни въпроси

14 отговора

Скъпа Елена Викторовна!
Моля, кажете ми, ултразвуков екран на 32 седмици показа степента на зрялост на плацентата 2. Според всички таблици тази степен трябва да настъпи едва на 34 седмици.
Дали е степен 2 на 32 седмици преждевременно стареене и има ли какво да се направи?

Благодаря предварително за вашия отговор!

Не мога да кажа за страданието на плода. Как може да се определи това?
Според показателите на ултразвука развитието е нормално, тоест отговаря на нормата. Хипоксията не е изразена, умерена.
Извинете за невежеството ми, но какво е FPN?

Много благодарен за отговора!

За FPN не е писано нищо, но за хипоксия казаха, че се дава на всички и е съвсем незначителна.

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

Бременност бременност: приложение и отнемане

Сутрин по време на бременност - предписва се по време на бременност, когато има заплаха от прекратяване. Как това лекарство помага за запазването на плода??

Utrozhestan е хормонално лекарство, което замества прогестерона. Нарича се основният хормон на бременността. Неговата задача е да предпази ембриона по време на развитието до самото раждане..

 1. Сутрин по време на бременност
 2. Сутрин по време на бременност - Как да приемате
 3. Кой не може да приема Utrozhestan по време на бременност?
 4. Бременност по време на бременност - странични ефекти
 5. Отмяна на приема на Утрожестан
 6. Utrozhestan отзиви

Сутрин по време на бременност

Прогестеронът се произвежда от яйчниците, а по време на бременност плацентата също е свързана. Първият триместър на бременността е най-опасен. По време на него може да възникне неизправност и нивото на прогестерон да падне.

При неговия недостиг настъпва спонтанен аборт или преждевременно раждане. За да не се случи подобна трагедия, на момичетата се приписва хормонална терапия.

Неговата особеност спрямо други подобни лекарства е, че съставът му на молекулярно ниво е максимално близък до естествения прогестерон.

Той се освобождава под формата на капсули и супозитории. Абсолютно безопасно е за мама и бебе. Засяга работата на ендометриума, маточните контракции, фалопиевите тръби.

Основната задача на лекарството е да роди здраво бебе навреме и да поддържа бременността. Сред другите предимства - не причинява наднормено тегло, не повишава налягането и не се появява оток.

Utrozhestan в комбинация със седативни лекарства и спазмолитици.

Спазмите, болката в долната част на корема, зацапването говорят за заплаха за плода. Когато отиват в болница, те могат незабавно да назначат Утрожестан.

Сутрин по време на бременност - Как да приемате

Това трябва да бъде решено от лекаря след тестовете и проверките на бременната жена. Капсулите и супозиториите отделят 100 и 200 милиграма.

Стандартната доза е 200 милиграма на ден. Дозировката се увеличава, когато започне спонтанен аборт или ако е настъпило зачеване с помощта на IVF. Безопасна за здравето максимална доза - 3 супозитории от 200 mg на ден.

Свещите се поставят най-добре преди лягане. Те са по-подходящи за тези, които имат чернодробни проблеми и токсикоза. Те приемат лекарството до 24-та седмица от бременността, но могат да бъдат предписани за 30-та, ако детето е много ниско в утробата и с къса шийка на матката.

Лекарството се препоръчва да се приема при планиране на бременност, тъй като при ниско ниво на прогестерон не можете нито да забременеете, нито да забременеете.

За да се предотвратят спонтанни аборти, се предписва само на онези, които са ги имали преди и има заплаха от повторение.

Кой не може да приема Utrozhestan по време на бременност?

Жените, които имат тромбоза, чернодробни проблеми и тези, които са имали злокачествени тумори, разширени вени не могат да приемат Утрожестан. Също така, ако имате диабет, проблеми с централната нервна система, депресия или астма, лекарят ще помисли десет пъти, преди да предпише това лекарство..

Утрожестан не приема цялата бременност, а само определен период. В противен случай се натрупва в черния дроб и това значително ще наруши работата му..

Бременност по време на бременност - странични ефекти

Бъдещата майка може да промени отделянето и да се появи сърбеж и усещане за парене в гениталиите. Но най-често това се случва поради предозиране. Струва си да го намалите малко и всичко ще се нормализира..

Тъй като Традицията засяга пряко нервната система, момичетата често се чувстват замаяни и сънливи, след като я приемат. Не шофирайте в това състояние. След като го приемете, по-добре е да легнете, за да облекчите главоболието и супозиториите могат да изтекат.

Отмяна на приема на Утрожестан

В никакъв случай не трябва да прекъсвате рязко приема на лекарството. Отмяната настъпва постепенно по специална схема, която е разработена от гинеколог специално за вас.

Изглежда така: на всеки две седмици дневната доза се намалява със 100 mg. Когато признаци на спонтанен аборт се появят отново по време на отмяната на Utrozhestan, дозата се увеличава отново..

Utrozhestan отзиви

Поради странични ефекти, усещане за парене във влагалището, свещи за печене, това хормонално лекарство не винаги получава положителни отзиви.

Но жените са готови да понесат това, защото отиват да раждат здраво бебе и нямат лоши преживявания за спонтанен аборт. И Утрожестан помага за това. Не всеки харесва цената му, някои момичета го смятат за скъп.

Не забравяйте, че хормоните не са играчки. Това не е резен лимон в чая, който пием, за да не се разболеем. Утрожестан и други подобни имат сериозно въздействие върху здравето на жените. Те трябва да ви бъдат предписвани само от лекар, а не от вас самите..

"Няколко години не можех да нося детето (винаги имаше ранни спонтанни аборти. Отидох при друг лекар и той предложи супозиториите на сутринта. Когато забременях отново, много се страхувах, че ще има срив отново... Всичко си нервирах. Но супозиториите помогнаха! Вече вече на 5 месеца (ъ-ъ-ъ-ъ) Момичетата слушат добри лекари "Мария

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Отмяна на бременност по време на бременност

Добър вечер на всички. не са били тук отдавна. Днес е точно 17 седмици от бременността. сутринта на следващата среща гинекологът каза да отмени сутринта на 20 седмици. Все още не мога да се свържа с платен лекар. разтревожен от факта, че няма постепенно отмяна на моменти и това е всичко. Този гинеколог работи втора седмица, но аз имам бременност на фона на стимулация с него. страшно да се рискува. и тук е въпросът: кой и по кое време отмени утрика?
И още един въпрос. лекарите казаха, че на 17 седмици наддаването на тегло от +2 е много малко. Какво мислиш? преди бременност тегло 56, тегло на съпруга 56, 5

Прочетете 25 коментара:

Здравейте;))) не отменяйте рязко. Във всеки случай е невъзможно. Те се отменят постепенно седмица след седмица... Казаха ми 400 на седмица, след това 300 на седмица... След това 200 и т.н. Но ви казах, че през последната бременност не можех да отменя сутринта - започна само кафява мазилка! Значи 200 на 36 и взе. При тази бременност взех 600, днес също е 17 седмици и я намалих на 400 на ден, моят ген каза да не я сваля до 22, ако всичко е наред с ултразвук, тогава ще започнем тихо

Основното в отмяната на utrica е постепенност, доколкото си спомням...
Имах заплаха на ранен етап, приемах по 100 мутона 2 пъти на ден. След това, от 10 седмица, тя започна да го намалява, 100 пъти на ден. Така седмица. След това 100 през ден. Така седмица. След това 100 след 2 дни. И това е всичко. Без последствия.
Сестрата също е използвала утрик заради заплахата до 16 седмици. Но тя внезапно спря да използва. Без последствия.

Отново всичко е индивидуално. Разбира се, трябва да вземете решение, като се консултирате с вашия гинеколог

За внезапно отмяна това е просто престъпление, анулирах и при двете бременности от 25 седмици по следната схема: имаше общо 400 сутринта (200 сутрин и 200 вечер), анулирате 1 капсула седмично, ако внезапно почувствате дискомфорт, тонус или изпускане, връщате тази капсула обратно, и Вашият лекар е катастрофално погрешен, не е необходимо да отменяте всичко до 20-та седмица, много издържат до 36 седмици и не жужат.

Сега имам 24 седмици. В подкрепа първоначално имаше 4 х 100 утрика. На 12 седмици те намалиха на 3 със 100. На 16 на 2 със 100. От 20 седмици останаха 1 до 100. Моят лекар ми забрани да напусна до 28 седмици. Тя каза, че на 28 ще направим доплер и чак тогава напълно ще изоставим постелката. Що се отнася до увеличението: радвайте се) след 20 седмици (не говоря за третия триместър), теглото може значително да се покачи. И не се притеснявайте, децата винаги ще си вземат своето и ще наддават толкова, колкото е необходимо, най-вероятно вие самите отслабвате. Както и да е, елате при нас през втория триместър, за да поговорим

Пих дуфастон.. отменен постепенно

Но теглото, след 20 седмици, се провалих) със съпруга ми и двамата са малки
Бях на 45, съпруг на 55

Дъщеря 2520 се роди на 36 седмици

В никакъв случай не може рязко да бъде отменен. Отмених 100 на седмица. Тоест 400 седмици, след това 300 седмици, след това 200, след това 100 и след това още една седмица 100 през ден. Успоредно с това дарявах кръв за прога. Към 18-та седмица Утражистан се отмени напълно. Както обясни моят г-н, до 16-та седмица се формира плацентата и ако тя работи добре, тогава няма нужда от хормонална подкрепа. Но ако дори и най-малкото отделяне започне в процеса на отмяна на утрикула, трябва да върнете предишната доза. Консултирайте се с лекар. Гледайте как плацентата работи. Желая ви лесен б и доставка в срок.

Не отменяйте толкова рязко, с това лекарство трябва да бъдете внимателни, в първия Б отменят от 30 седмици, до 34 седмици отменят напълно и раждат на 35-36 седмици! ммм... здраво момче, пиеше сутрин дюфастон и слагаше сутрин 400 през нощта, след това на следващата седмица диуфастон сутрин и през нощта сутрин 200, след това анулира дуфастон, оставяше сутрин 200 за през нощта, след което го отменя

Не се притеснявайте за теглото. Основният комплект ще бъде достъпен след 20-30 седмици.

И изобщо не се притеснявайте за теглото, всеки има различни начини, добавих много добре в последния Б през първия триместър, а в настоящите 3 кг добавих 52 кг на 19-та седмица и тогава усещам тежест, ям през деня и вечер точно до 53, 500 Тежа кг, сутрин отново ставам на кантара отново 52 кг, основната храна е нормална)

Мечталка, надявам се утре да стигна до платен лекар и да реша с нея

добавя се след 2 минути

Яна Ш, и аз мисля така. да, трудно е да я наречем лекар. Страхувайки се от всичко. ръцете се треперят

добавя се след 2 минути

Надюшик, непременно ще дойда. Също така мисля, че теглото е нормално. стомахът вече се вижда. просто най-излишните см не се появиха никъде.

добавя се след 2 минути

dashazubko, благодаря ти много

Graze8989, само плавно и постепенно! Момичетата вече са писали, но самостоятелно реших да добавя. Изглежда съм го взел до 22, вече съм забравил...
Не, това, което искам да кажа, е богохулство, разбира се, но някак си чух, че една мадам, в ранните етапи на В, за да предизвика спонтанен аборт, пие сутрин или дюфастон в продължение на 10 дни в големи дози и след това рязко го изпуска и резултатът е същият, това, което тя искаше (((така че представете си колко опасно е внезапното отмяна!

Пих Dufa, отменен постепенно от 18 седмици, изглежда.. До 21, напълно отменен. Няма да ви кажа по тегло, веднага започнах да го печеля)

Graze8989, Когато ви беше назначена втора прожекция. За мен е толкова рано - 27 март !! Ти и аз имаме един и същ термин...

Анулирах от 12 до 17 седмица. С 600 mg, всяка седмица минус 100, а последните три капсули от 100 mg през ден. Но прогикът ми беше нормален. Но тонът се върна на 19 седмици, сега на магнезия ((((

Graze8989, в никакъв случай не се отказва рязко! В крайна сметка причината, поради която приемате утрикс, е важна! Ако го сложите на врата, това отнема много време, почти до самото раждане! Имах първоначална подкрепа от 600 mg, след това след 12 седмици тя постепенно беше намалена до 400 mg и сега в продължение на 20 седмици - аутрикът беше оставен до 24 седмици при същата доза. Не искам да плаша, но вчера моят приятел с кървене беше откаран в линейка след анулирането на сутринта (не знам със сигурност каква е причината - най-вероятно ICI)
но по отношение на теглото, имате отлична печалба! До 12 седмици изобщо почти не качих, теглото ми при бременност е 55 кг, а до 17 седмици +1, 5 кг, до 20 седмици общото увеличение от началото е +2, 5 кг. Лекарят каза, че всичко е нормално и е добре, че малко увеличение означава, че няма излишък и няма оток. Теглото ще отиде след 20 седмици, и особено през третия триместър!

Мечталка, аз на 6 април

добавя се след 2 минути

Анастасия ТИГРУЛЯ, също мисля, че теглото е нормално. а лекар без опит разказва като книга за всичко. така че не й вярвам в нищо

Предписаха ми да отменя 100 пъти на всеки 4 дни. първо 100 през нощта, след това 100 сутринта, отново през нощта и напълно анулирайте
Ако тон, върнете отменената стотина
Вместо сутринта, те назначиха магнит v6. като, за да отпуснете самия мускул... вторият ми гинеколог не е съгласен с теорията за заместването))

Няма да кажа за теглото. за теглото на съпруга ви, това всъщност изобщо няма значение, вероятно

Graze8989, Е, 6 април е точно 20 седмици... Просто исках да се запиша, обадих се на Коломенская - казаха ми това късно, тъй като те имат втори скрининг за 19-20 седмици и ме записаха на 27 март... Странно е...

Mechtalka, при първия скрининг те написаха следната дата и час на ултразвука

Graze8989, Е, ясно е) успех с прожекцията. ;)

Имам 37-38 седмици, общо наддаване от 3 кг))) всичко е индивидуално, не се притеснявайте, бебето ще си вземе.

Мечталка, ти също :)

Поставих цялата бременност сутрин, възможно е до 36 седмици и след това, когато я отмених постепенно, въпреки че периодът беше дълъг и дозата беше само 100 mg, аз го редувах след три дни, след това след два, през ден и го премахнах изцяло за няколко седмици! всичко още е напред за теглото, до 20 седмици ако съм качил 50 грама за 2 седмици бях щастлив, но след това преди раждането качих 8 кг, детето расте, теглото расте :)

Отмених постепенно, започвайки, изглежда, от 15 седмици... Не помня точно... но ме мързи да влизам в графика))) Спомням си, че намалявах дозата бавно, защото също се страхувах... Отначало свалих сто, след няколко дни свалих още сто... и вечер... Оказа се, че в продължение на 10 дни се качих от него...

добавя се след 2 минути

Що се отнася до теглото, доколкото знам... Всеки го има поотделно, основното е, че не отслабвате... Нямате толкова дълго време да спечелите много направо... Хранете се нормално и не се притеснявайте много по тази тема.

Момичетата са сладки, много внимателно отменят нуждите. Не знам как някой, И имах преждевременно раждане на 27 седмици. Дъщеря ми почина. Знам точно какво беше от него. А преди това имаше ехография на корема - всичко ок. И след 5 дни. И също така се консултирах за I. N. Момичета, за да не се страхуват да погледнат шийката на матката с вагинален сензор още веднъж, попитайте, не е опасно, но опасно, как не ме погледнаха накрая. От вагиналната матка имаше постоянна млечница, между другото аз го оставих до последният. И ми се струва, че няма полза от него. О. Но кой да пие, той наистина държи матката. Успех, бъдете много внимателни

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Анулиране на Utrozhestan 200

 • 31 март 2018 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 20 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 15 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 16 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 15 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 19 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 5 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 16 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 16 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 16 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 7 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Отмяна на бременност по време на бременност. Кой как отменя

Потребителски коментари

Момичетата ми казаха гвинеята от 14 седмици - 1 таб (пих 200 mg на ден), направих го - през нощта кръста ми беше издърпан, но е добре сега 16 седмици тази сутрин не пиех, тъй като долната част на корема беше различна! в 4 часа пих същия таб! Още няма да отменя, страхувам се!

Сега също трябва да намаля, страхувам се.

Здравейте! Да, всичко мина добре. не се притеснявайте, всичко ще се оправи.

Няма да ви казвам, че пих нутрици почти преди раждането, не ми го отмениха, но дозата беше намалена поради заплахата.

Камилюша, нямам представа как се прави. Просто се радвам да ви прочета, надявам се да се справяте добре.

Как сте? Като дъщеря?

Не се поддавайте на страховете! Разбирам, че е трудно, но ти си смело момиче, всичко ще се получи!

Работите ми са средно в областта))), работя, вече съм свикнал с това място и с рутината. Нямам новини, затова не пиша нищо, но чета всички, сега съм читател))).

Отиваме отново на училище, не искаме да учим, изобщо нямахме лято тази година, валеше и беше студено, не плувахме или слънчеви бани.

Успех на дъщеря ви през новата учебна година и търпение :-)

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Отмяна на бременност по време на бременност

Добър вечер на всички. не са били тук отдавна. Днес е точно 17 седмици от бременността. сутринта на следващата среща гинекологът каза да отмени сутринта на 20 седмици. Все още не мога да се свържа с платен лекар. разтревожен от факта, че няма постепенно отмяна на моменти и това е всичко. Този гинеколог работи втора седмица, но аз имам бременност на фона на стимулация с него. страшно да се рискува. и тук е въпросът: кой и по кое време отмени утрика?
И още един въпрос. лекарите казаха, че на 17 седмици наддаването на тегло от +2 е много малко. Какво мислиш? преди бременност тегло 56, тегло на съпруга 56, 5

Прочетете 25 коментара:

Здравейте;))) не отменяйте рязко. Във всеки случай е невъзможно. Те се отменят постепенно седмица след седмица... Казаха ми 400 на седмица, след това 300 на седмица... След това 200 и т.н. Но ви казах, че през последната бременност не можех да отменя сутринта - започна само кафява мазилка! Значи 200 на 36 и взе. При тази бременност взех 600, днес също е 17 седмици и я намалих на 400 на ден, моят ген каза да не я сваля до 22, ако всичко е наред с ултразвук, тогава ще започнем тихо

Основното в отмяната на utrica е постепенност, доколкото си спомням...
Имах заплаха на ранен етап, приемах по 100 мутона 2 пъти на ден. След това, от 10 седмица, тя започна да го намалява, 100 пъти на ден. Така седмица. След това 100 през ден. Така седмица. След това 100 след 2 дни. И това е всичко. Без последствия.
Сестрата също е използвала утрик заради заплахата до 16 седмици. Но тя внезапно спря да използва. Без последствия.

Отново всичко е индивидуално. Разбира се, трябва да вземете решение, като се консултирате с вашия гинеколог

За внезапно отмяна това е просто престъпление, анулирах и при двете бременности от 25 седмици по следната схема: имаше общо 400 сутринта (200 сутрин и 200 вечер), анулирате 1 капсула седмично, ако внезапно почувствате дискомфорт, тонус или изпускане, връщате тази капсула обратно, и Вашият лекар е катастрофално погрешен, не е необходимо да отменяте всичко до 20-та седмица, много издържат до 36 седмици и не жужат.

Сега имам 24 седмици. В подкрепа първоначално имаше 4 х 100 утрика. На 12 седмици те намалиха на 3 със 100. На 16 на 2 със 100. От 20 седмици останаха 1 до 100. Моят лекар ми забрани да напусна до 28 седмици. Тя каза, че на 28 ще направим доплер и чак тогава напълно ще изоставим постелката. Що се отнася до увеличението: радвайте се) след 20 седмици (не говоря за третия триместър), теглото може значително да се покачи. И не се притеснявайте, децата винаги ще си вземат своето и ще наддават толкова, колкото е необходимо, най-вероятно вие самите отслабвате. Както и да е, елате при нас през втория триместър, за да поговорим

Пих дуфастон.. отменен постепенно

Но теглото, след 20 седмици, се провалих) със съпруга ми и двамата са малки
Бях на 45, съпруг на 55

Дъщеря 2520 се роди на 36 седмици

В никакъв случай не може рязко да бъде отменен. Отмених 100 на седмица. Тоест 400 седмици, след това 300 седмици, след това 200, след това 100 и след това още една седмица 100 през ден. Успоредно с това дарявах кръв за прога. Към 18-та седмица Утражистан се отмени напълно. Както обясни моят г-н, до 16-та седмица се формира плацентата и ако тя работи добре, тогава няма нужда от хормонална подкрепа. Но ако дори и най-малкото отделяне започне в процеса на отмяна на утрикула, трябва да върнете предишната доза. Консултирайте се с лекар. Гледайте как плацентата работи. Желая ви лесен б и доставка в срок.

Не отменяйте толкова рязко, с това лекарство трябва да бъдете внимателни, в първия Б отменят от 30 седмици, до 34 седмици отменят напълно и раждат на 35-36 седмици! ммм... здраво момче, пиеше сутрин дюфастон и слагаше сутрин 400 през нощта, след това на следващата седмица диуфастон сутрин и през нощта сутрин 200, след това анулира дуфастон, оставяше сутрин 200 за през нощта, след което го отменя

Не се притеснявайте за теглото. Основният комплект ще бъде достъпен след 20-30 седмици.

И изобщо не се притеснявайте за теглото, всеки има различни начини, добавих много добре в последния Б през първия триместър, а в настоящите 3 кг добавих 52 кг на 19-та седмица и тогава усещам тежест, ям през деня и вечер точно до 53, 500 Тежа кг, сутрин отново ставам на кантара отново 52 кг, основната храна е нормална)

Мечталка, надявам се утре да стигна до платен лекар и да реша с нея

добавя се след 2 минути

Яна Ш, и аз мисля така. да, трудно е да я наречем лекар. Страхувайки се от всичко. ръцете се треперят

добавя се след 2 минути

Надюшик, непременно ще дойда. Също така мисля, че теглото е нормално. стомахът вече се вижда. просто най-излишните см не се появиха никъде.

добавя се след 2 минути

dashazubko, благодаря ти много

Graze8989, само плавно и постепенно! Момичетата вече са писали, но самостоятелно реших да добавя. Изглежда съм го взел до 22, вече съм забравил...
Не, това, което искам да кажа, е богохулство, разбира се, но някак си чух, че една мадам, в ранните етапи на В, за да предизвика спонтанен аборт, пие сутрин или дюфастон в продължение на 10 дни в големи дози и след това рязко го изпуска и резултатът е същият, това, което тя искаше (((така че представете си колко опасно е внезапното отмяна!

Пих Dufa, отменен постепенно от 18 седмици, изглежда.. До 21, напълно отменен. Няма да ви кажа по тегло, веднага започнах да го печеля)

Graze8989, Когато ви беше назначена втора прожекция. За мен е толкова рано - 27 март !! Ти и аз имаме един и същ термин...

Анулирах от 12 до 17 седмица. С 600 mg, всяка седмица минус 100, а последните три капсули от 100 mg през ден. Но прогикът ми беше нормален. Но тонът се върна на 19 седмици, сега на магнезия ((((

Graze8989, в никакъв случай не се отказва рязко! В крайна сметка причината, поради която приемате утрикс, е важна! Ако го сложите на врата, това отнема много време, почти до самото раждане! Имах първоначална подкрепа от 600 mg, след това след 12 седмици тя постепенно беше намалена до 400 mg и сега в продължение на 20 седмици - аутрикът беше оставен до 24 седмици при същата доза. Не искам да плаша, но вчера моят приятел с кървене беше откаран в линейка след анулирането на сутринта (не знам със сигурност каква е причината - най-вероятно ICI)
но по отношение на теглото, имате отлична печалба! До 12 седмици изобщо почти не качих, теглото ми при бременност е 55 кг, а до 17 седмици +1, 5 кг, до 20 седмици общото увеличение от началото е +2, 5 кг. Лекарят каза, че всичко е нормално и е добре, че малко увеличение означава, че няма излишък и няма оток. Теглото ще отиде след 20 седмици, и особено през третия триместър!

Мечталка, аз на 6 април

добавя се след 2 минути

Анастасия ТИГРУЛЯ, също мисля, че теглото е нормално. а лекар без опит разказва като книга за всичко. така че не й вярвам в нищо

Предписаха ми да отменя 100 пъти на всеки 4 дни. първо 100 през нощта, след това 100 сутринта, отново през нощта и напълно анулирайте
Ако тон, върнете отменената стотина
Вместо сутринта, те назначиха магнит v6. като, за да отпуснете самия мускул... вторият ми гинеколог не е съгласен с теорията за заместването))

Няма да кажа за теглото. за теглото на съпруга ви, това всъщност изобщо няма значение, вероятно

Graze8989, Е, 6 април е точно 20 седмици... Просто исках да се запиша, обадих се на Коломенская - казаха ми това късно, тъй като те имат втори скрининг за 19-20 седмици и ме записаха на 27 март... Странно е...

Mechtalka, при първия скрининг те написаха следната дата и час на ултразвука

Graze8989, Е, ясно е) успех с прожекцията. ;)

Имам 37-38 седмици, общо наддаване от 3 кг))) всичко е индивидуално, не се притеснявайте, бебето ще си вземе.

Мечталка, ти също :)

Поставих цялата бременност сутрин, възможно е до 36 седмици и след това, когато я отмених постепенно, въпреки че периодът беше дълъг и дозата беше само 100 mg, аз го редувах след три дни, след това след два, през ден и го премахнах изцяло за няколко седмици! всичко още е напред за теглото, до 20 седмици ако съм качил 50 грама за 2 седмици бях щастлив, но след това преди раждането качих 8 кг, детето расте, теглото расте :)

Отмених постепенно, започвайки, изглежда, от 15 седмици... Не помня точно... но ме мързи да влизам в графика))) Спомням си, че намалявах дозата бавно, защото също се страхувах... Отначало свалих сто, след няколко дни свалих още сто... и вечер... Оказа се, че в продължение на 10 дни се качих от него...

добавя се след 2 минути

Що се отнася до теглото, доколкото знам... Всеки го има поотделно, основното е, че не отслабвате... Нямате толкова дълго време да спечелите много направо... Хранете се нормално и не се притеснявайте много по тази тема.

Момичетата са сладки, много внимателно отменят нуждите. Не знам как някой, И имах преждевременно раждане на 27 седмици. Дъщеря ми почина. Знам точно какво беше от него. А преди това имаше ехография на корема - всичко ок. И след 5 дни. И също така се консултирах за I. N. Момичета, за да не се страхуват да погледнат шийката на матката с вагинален сензор още веднъж, попитайте, не е опасно, но опасно, как не ме погледнаха накрая. От вагиналната матка имаше постоянна млечница, между другото аз го оставих до последният. И ми се струва, че няма полза от него. О. Но кой да пие, той наистина държи матката. Успех, бъдете много внимателни

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Защо Utrozhestan се предписва по време на бременност?

Статията разглежда Утрожестан по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, инструкции за употреба, особености на употреба в ранните и късните етапи на бременността. Ще научите за противопоказанията и страничните ефекти на лекарството, как правилно да поставяте супозиториите, правилата за отнемане на лекарството.

Какво е Утрожестан

Utrozhestan е лекарство с активното вещество прогестерон, произведено под формата на жълти овални меки желатинови капсули. Съдържанието на капсулите е мазна, белезникава, хомогенна суспензия, без видимо разделяне на фазите. Отнася се до група прогестогенни агенти (прогестогенът е друго име на прогестерон).

Външен вид (снимка) на лекарството Utrozhestan

Този хормон играе важна роля по време на бременност. Той променя структурата на ендометриума на матката, за да улесни въвеждането на оплодено яйце в нея, намалява контрактилната способност на матката, предотвратявайки появата на хипертоничност на матката и прекъсване на бременността. Прогестеронът участва в подготовката на млечните жлези за кърмене чрез стимулиране на лактацията.

Лекарството се абсорбира от влагалището и стомашно-чревния тракт, в зависимост от начина на приложение на лекарството: орално или вагинално. В същото време, при интравагинална употреба на капсули, локалният ефект е по-изразен и желаният ефект се постига по-бързо, а приемането на капсули вътре по време на бременност е забранено..

Състав

Активното вещество на лекарството е микронизиран прогестерон, 1 капсула съдържа 200 mg от този компонент. Прогестеронът е важен за нормалния ход на бременността, така че лекарството често се предписва на бъдещи майки.

 • Слънчогледово олио;
 • соев лецитин;
 • желатин;
 • глицерол;
 • титанов диоксид.

Формуляр за освобождаване

Предлага се в картонени кутии от 7 капсули в 2 блистера, само 14 капсули в опаковка.

Къде да купя и цена

Можете да закупите лекарството в обикновена аптека или да го поръчате от онлайн магазин, той се отпуска с рецепта. Средната цена е показана по-долу:

 • Utrozhestan 100 № 28 капсули - 400 рубли;
 • Utrozhestan 200 № 14 капсули - 440 рубли.

Показания за употреба

Utrozhestan се препоръчва за употреба при жени с дефицит на прогестерон.

Пероралното приложение на капсули се предписва в следните случаи:

 • безплодие на фона на лутеална недостатъчност;
 • предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • предменструален синдром;
 • пременопауза;
 • неуспех на менструалния цикъл поради нарушена овулация или ановулация;
 • заплашващ аборт;
 • хормонозаместителна терапия при жени в перименопауза и постменопауза (заедно с приложението на лекарства, съдържащи естроген).
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (с къса шийка и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • заплашен аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • преждевременна менопауза;
 • хормонозаместителна терапия с липса на прогестерон с нефункциониращи (отсъстващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • подкрепа на лутеалната фаза в подготовката за IVF;
 • подкрепа на лутеалната фаза в индуцирания или спонтанен менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия в комбинация с лекарства, съдържащи естроген;
 • безплодие поради лутеална недостатъчност.

Защо е необходим Utrozhestan по време на бременност?

По време на бременност специалистите предписват свещи Utrozhestan за бременни жени в следните случаи:

 • рискът от спонтанен аборт (спонтанен аборт);
 • нисък или дефицитен прогестерон в кръвта.

Ако една жена е имала спонтанни аборти в миналото, тогава Utrozhestan може да бъде предписан за профилактика. Със заплахата от прекъсване на бременността лекарството се използва спешно.

Сред другите показания за употребата на лекарството при бременни жени:

 • наличието на спонтанни аборти в миналото;
 • усложнение на бременността поради липса на прогестерон;
 • зачеването е настъпило с помощта на ин витро оплождане или процедурата е била извършена в миналото;
 • приемане на Utrozhestan или неговите аналози по време на зачеването;
 • миналата бременност завърши с преждевременно раждане;
 • безплодието е диагностицирано поради нарушение на втората фаза на менструалния цикъл;
 • скъсена шийка на матката.

Това са основните показания за употребата на Utrozhestan по време на бременност. В някои случаи лекарството може да бъде предписано по други причини..

Бременна и лекар

Приложение на Utrozhestan по време на бременност

Употребата на лекарството по време на раждането на дете трябва да се извършва само след преминаване на всички необходими тестове и назначение от лекар. Характеристиките на употребата на лекарството на различни етапи на бременността са посочени по-долу.

1 триместър

В началото на бременността лекарството е одобрено и често се препоръчва за употреба. Капсулите се вкарват във влагалището всеки ден и по едно и също време, което избягва вредното въздействие върху черния дроб и храносмилателния тракт. В допълнение, токсикозата може да попречи на пероралния прием на капсули..

Защо Utrozhestan се предписва през първия триместър:

 • профилактика и премахване на маточния тонус;
 • подобряване на нервната система;
 • предотвратяване на спонтанен спонтанен аборт;
 • запълване на липсата на прогестерон.

Как влияе лекарството върху плода? Отрицателното въздействие е почти напълно изключено. В редки случаи може да се появи хипоспадия (аномалия на уретрата). В същото време е препоръчително да се сведе до минимум приемът на каквито и да е лекарства в началото на бременността, тъй като по това време всички системи и органи на бъдещото дете са положени. Ето защо лекарството трябва да се предписва от специалист, въз основа на състоянието и анализите на бременната жена..

2 триместър

На този етап от бременността обикновено не са необходими лекарства. Защо Utrozhestan се предписва през втория триместър на бременността? Основната индикация е липсата на прогестерон, наред с други:

 • цервикална недостатъчност;
 • скъсяване на шийката на матката;
 • бременността настъпила с помощта на екстракорпорално оплождане.

В определени случаи анамнезата може да бъде изследвана, ако в миналото е имало спонтанни аборти, хирургически манипулации на матката, раждане предсрочно, приемът на Утрожестан се удължава за неопределено време.

3 триместър

От 30-та седмица на бременността Utrozhestan може да се предписва в такива случаи:

 • къса шийка на матката;
 • много ниска позиция на детето;
 • ранно омекотяване на родовия канал.

Приемът на Utrozhestan в края на бременността е оправдан само с висок риск от преждевременно раждане. Това се дължи на факта, че приемът на гестагенни лекарства има вредно въздействие върху състоянието на черния дроб и представлява особена опасност при тромбоза.

В същото време е важно да се разбере, че възможността и необходимостта от прием на Утрожестан се разглежда индивидуално във всеки отделен случай..

Инструкции за употреба и дозировка

Специалистът предписва метода и продължителността на приема на Utrozhestan въз основа на степента на дефицит на прогестерон и характеристиките на хода на бременността.

Пероралните капсули се приемат по този начин:

 • дневната доза е 200-300 ml, които се приемат през деня;
 • обикновено 100 ml от лекарството се приемат сутрин, а останалите - преди лягане.

За профилактика със заплаха от преждевременно раждане лекарството се приема по следната схема:

 • 400 ml на всеки 7-8 часа, докато се почувствате по-добре;
 • 200 ml на всеки 7-8 часа до 36 седмици от бременността.

За интравагинално приложение лекарството се инжектира във влагалището в доза от 200 ml всеки ден. Процедурата се извършва в легнало положение настрани, за предпочитане през нощта, за да може лекарството да действа напълно.

При съществуващата заплаха от преждевременно раждане, лекарството се използва ежедневно в доза от 200 ml от 22 до 36 седмици.

При съществуващата заплаха от спонтанен аборт в началото на бременността, Utrozhestan се приема ежедневно по едно и също време сутрин и вечер, като се спазва интервал от 12 часа, в количество от 200 или 400 ml до 12-та седмица на бременността.

Как да спрем наркотик

Тъй като Utrozhestan се отнася до хормонални лекарства, отмяната му трябва да става постепенно. Най-подходящият и успешен метод за прекратяване на терапията и профилактиката е да се намали дозата до 100 mg всяка седмица или 50 mg на всеки 3 дни..

По време на анулирането бременната жена трябва да се наблюдава редовно от лекар, така че ако се появи кървене, да се вземат всички необходими мерки.

Аналози

Ако по някаква причина приемането на Утрожестан е невъзможно, трябва да обърнете внимание на неговите аналози, списъкът на които е представен по-долу.

Дюфастон

Това е най-популярният аналог на Утрожестан. Характерната му характеристика е използването не на естествен прогестерон, а на неговата синтетична версия.

Произвежда се под формата на покрити таблетки, има 20 или 28 броя в една опаковка. Съставът съдържа дидрогестерон (аналог на прогестерон) 10 mg и други допълнителни вещества.

За да се поддържа нормално ниво на прогестерон за бъдещи майки, Duphaston се предписва по 1 таблетка 2 пъти на ден - това е стандартен режим на дозиране, който може да се променя от лекуващия лекар.

Лекарството е в много отношения подобно на Utrozhestan, но сред неговите странични ефекти няма сънливост, инструкциите за употреба показват, че „не влияе върху способността за шофиране на превозни средства и други механизми“, което може да е важно за някои жени.

Цена: 570-800 рубли.

Пражисан

Произвежда се под формата на капсули, в една опаковка има 10 броя. Съдържа 200 mg прогестерон и други помощни вещества. Prajisan, подобно на Utrozhestan, може да се приема през устата или да се вкарва във влагалището. Препоръчителната доза за бъдещи майки е 200-400 mg два пъти дневно.

Цена: 250-350 рубли.

Ипрожин

Лекарството се произвежда под формата на капсули, една опаковка съдържа 15 или 30 броя. Основната активна съставка е микронизиран прогестерон 100 mg. Агентът може да се приема през устата или интравагинално. За предотвратяване на спонтанен аборт бременните жени се предписват по 100-200 mg два пъти дневно. Продължителността на терапията се определя индивидуално.

Цена: 345-370 рубли.

Кринън

Лекарството е под формата на гел за интравагинално приложение. Всяка доза от лекарството е опакована в индивидуална бутилка за еднократна употреба. Активното вещество на лекарството е прогестерон, всяка бутилка съдържа 90 mg от този компонент.

Препоръчва се за употреба на етапа на планиране на бременността. При бременни жени е възможно да се използва само ако зачеването е станало чрез IVF и гелът е бил приложен в подготовката за процедурата. В този случай лекарството се използва само в много ранните етапи на раждането на дете..

Цена: 2500 руб.

Бременна жена се консултира с лекар

Противопоказания

Има редица заболявания, при които приемането на Утрожестан е невъзможно:

 • непълен аборт;
 • тромбофлебит;
 • тромбоемболични разстройства сега или в историята;
 • вагинално кървене с неизвестен произход;
 • вътречерепен кръвоизлив сега или в историята;
 • подозрение или наличие на злокачествени новообразувания на млечните жлези, гениталиите;
 • порфиринова болест;
 • тежки чернодробни патологии;
 • възраст до 18 години;
 • кърмене;
 • индивидуална непоносимост.

Лекарството се използва с повишено внимание, когато:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • мигрена;
 • хипертония;
 • захарен диабет;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • епилепсия;
 • депресия;
 • бронхиална астма;
 • дислипидемия;
 • фоточувствителност;
 • леки до умерени чернодробни дисфункции.

При неправилна употреба или предозиране на лекарството, когато се приема през устата, могат да се наблюдават следните нежелани реакции:

 • аменорея, менструални нарушения, ациклично кървене;
 • мамалгия;
 • депресия;
 • главоболие;
 • сънливост;
 • виене на свят;
 • гадене, повръщане;
 • подуване на корема, диария, запек;
 • сърбеж;
 • акне;
 • холестатична жълтеница;
 • кошери;
 • хлоазма.

При вагиналния метод на приложение се отбелязват следните нежелани реакции:

 • зачервяване на вагиналната лигавица;
 • парене и сърбеж в перинеума;
 • мазно отделяне.

Ако след употреба на лекарството се появи жълто или кафяво отделяне, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

В случай на една или повече нежелани реакции е необходимо да се консултирате с гинеколог.

Отзиви

Използвани супозитории Utrozhestan по време на ранна бременност, когато се появи тонус на матката. През първите няколко дни почувствах неприятно сърбеж и усещане за парене в перинеума, поради което исках да отменя това лекарство, но на третия ден тези симптоми, като хипертония на матката, преминаха.

През втория триместър гинекологът предписа супозитории Utrozhestan, тъй като в миналото имах преждевременно раждане и спонтанен аборт. Тя използва лекарството в продължение на 10 седмици, след което започва да го отменя съгласно схемата, предложена от лекаря. Бебето се роди здраво, самото раждане беше навреме.

През 3-тия триместър използвах Utrozhestan, тъй като ми беше поставена диагноза къса шийка на матката. Използвах лекарството до 36 седмици от бременността и след 9 дни родих. Може би това е просто съвпадение или може би лекарството наистина ми помогна да издържам бебето толкова дълго..

Utrozhestan е ефективно лекарство за тези, които планират бременност или вече са в позиция. Лекарството помага за поддържане на бременност в случай на такива сериозни проблеми като скъсена шийка на матката или хипертоничност на матката. В същото време е важно да се разбере, че това е хормонално лекарство, което има определен режим на прием и отнемане; може да се приема само според указанията на лекар, а не самолечение. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!