По-близо и по-близо този дългоочакван момент, когато най-любимото и желано чудо най-накрая ще се появи - вашето бебе. Искате ли да сте готови и да се чувствате уверени, разбирайки какви процеси се случват сега с вас и вашето бебе и кога наистина ще започне? Тогава нека разберем как да разпознаем контракциите, да определим дали са верни или неверни и дали има разлика между контракциите по време на първата бременност и при вече раждали жени..

Какво представляват контракциите?

Контракциите се наричат ​​така, защото има рязко свиване на мускулите и бременната жена изпитва схващащи болки. Този процес е преди всичко сигнал, че родовият канал е готов за раждането на дете. Обикновено, поради сложни физиологични взаимодействия между тялото на детето и майката, се отделят хормони и биологично активни вещества, които допринасят за отварянето на шийката на матката и началото на контракциите. По това време се свиват не само мускулите на предната коремна стена и перинеума, но преди всичко самата матка.

Процесът на самите контракции е много ясен и отговорът на въпроса как да разпознаем контракциите по време на раждане е просто необходим.

Болезненост на контракциите

За съжаление няма универсална градация на интензивността на болката по време на контракциите. Тъй като всеки има свой праг на болка, болката със същата интензивност се усеща по различен начин от различните хора. Някои жени съобщават за появата на болки в долната част на корема и кръста, подобни на менструални болки. Те могат да се появят много преди предварителния срок, започващ през третия триместър на бременността. Това са така наречените фалшиви или тренировъчни контракции. Особено трудно е да се идентифицират такива контракции при първородени жени. Въпреки факта, че лекарите казват и предупреждават как да разпознаят контракциите, когато се появят за първи път, много бременни жени може да не ги забележат или да ги объркат за дискомфорт, свързан с мускулни болки или, например, дисбаланс в храносмилателната система. В същото време други прости движения на плода могат да се възприемат като вече започнали контракции..

Съвсем друг е въпросът кога са верни и свидетелстват за началото на процеса на раждане. В този случай има много по-малко въпроси за това как да разпознаем контракциите, тъй като болките вече не оставят съмнения, че процесът е започнал. В същото време се увеличава интензивността и тежестта на синдрома на болката. Жената изпитва не само дискомфорт, но и напрежението на матката. Повечето описват това състояние по следния начин: матката става като камък.

Фалшиви или тренировъчни контракции

Нека да видим как да разпознаем фалшивите контракции и защо са необходими. Не напразно ги наричат ​​още обучение. Те наистина са насочени към подготовката на женското тяло за предстоящото раждане. Периодично възникващи и свиващи мускулите на матката, те по този начин я тренират. Обикновено такива контракции не водят до отваряне на шийката на матката, а, напротив, се компресират. Те са нередовни и не са интензивни..

Как да разпознаем реалните контракции?

Отличителни характеристики на истинските контракции са честотата на тяхното възникване, нарастващата интензивност и продължителност. Първо, бременните жени изпитват дискомфорт в областта на корема и долната част на гърба, след това има дърпаща болка. Постепенно (с нарастването) тежестта му се увеличава и периодите между контракциите се съкращават.

Бременните жени често споделят информация за това как да разпознаят контракциите. Първото раждане е дългоочаквано събитие и жените се опитват да научат възможно най-много за предстоящите промени в тялото си и развитието на детето..

Фази на истински битки

За да се ориентирате и да знаете как да разпознавате контракциите, трябва да се запознаете с основните им три фази:

 • Фаза I - латентна или начална. Средно контракцията продължава до 20 секунди и се случва не повече от веднъж на всеки половин час. По правило към този период шийката на матката се съкращава и изглажда, но отворът на фаринкса все още не е налице или е минимален (до 3 см). Това е най-дългата фаза и може да продължи до осем часа..
 • Фаза II е активна. През този период продължителността на контракциите се увеличава до една минута, те се появяват много по-често (на всеки 3-5 минути) и фаринкса постепенно се отваря, достигайки седем сантиметра в диаметър. По правило амниотичната течност изтича в активната фаза. Що се отнася до продължителността му, тя варира от три до пет часа.
 • III фаза - преходна. Това е най-кратката фаза (продължава не повече от час, средно 30-40 минути), но в същото време най-продуктивната и интензивна. През този период контракциите стават по-изразени и болезнени, продължават около минута и се повтарят на всеки две до три минути. Гърлото се отваря до 8-10 cm.

Как да се държим?

След като се научихте как да разпознавате контракциите преди раждането, е необходимо да се научите как да се държите правилно по време на тях. На първо място, трябва да се успокоите и да се отпуснете възможно най-много. Оставете всичко настрана, заемете всяка удобна за вас позиция, дори ако отвън изглежда нелепо и смешно. Най-физиологично и удобно, особено за детето, е позицията на коляното-лакът. Той помага за облекчаване на излишното налягане и напрежение в матката и коремните мускули. Препоръчват се плавни, кръгови, люлеещи се движения върху фитбол.

Как да разпознаем контракциите и да изберем правилната психическа нагласа?

По време на периода на контракциите е особено важно да не губите допълнителни сили и енергия, които скоро ще ви трябват много. Ако е възможно, легнете и се опитайте да поспите или поне да си починете. Учените твърдят, че жените, които са уверени и позитивно настроени към раждането, са по-малко болезнени в етапа на раждането, отколкото тези, които са измъчвани от страх и страх от самия процес на раждане..

Ако това са тренировъчни контракции и те възникват много преди раждането, не носят болезнени усещания и не са придружени от други симптоми, тогава не трябва да се притеснявате и да предприемате каквито и да било действия. Ако обаче често усещате свиването на матката, притеснявате се от неразположение или има други симптоми, които са липсвали преди (особено кървави отделяния), тогава трябва незабавно да се свържете с акушер-гинеколог, тъй като това може да са първите сигнали за преждевременно раждане.

Бременна жена, която знае как да разпознае първите контракции, едва ли ще пропусне началото им. След като сте отбелязали появата им, трябва да вземете лист хартия, химикал и часовник. За обективна оценка на трудовата дейност трябва да запишете такива параметри на контракциите: колко често се появяват и колко дълго продължават. Ако видите, че продължителността на контракциите се увеличава и разликата между тях намалява, тогава, като спокойно съберете всички необходими неща и документи, отидете в болницата.

Не забравяйте да дишате правилно по време на контракциите. Дишането трябва да бъде дълбоко и равномерно. Вдишайте дълбоко през носа и издишайте бавно през устата. Това не само ще помогне да се успокоите и да се концентрирате върху дишането, като по този начин не мислите и не позволявате на лошите мисли и чувства да влязат в главата ви, но, което е по-важно, ще осигури необходимото доставяне на кислород в тялото и ще има аналгетичен ефект (т.е. ще намали синдрома на болката поради окисляване млечна киселина).

Как започва труда?

Надеждните признаци за началото на раждането са появата на истински контракции и изливането на околоплодната течност. Тези два процеса обикновено са последователни, но тяхното възникване може да бъде различно. Някои първо имат контракции и след това се излива само вода, докато други могат първо да се отдалечат от водата и едва след това се появяват контракции. Във всеки случай, ако водите вече са се оттеглили, е необходимо незабавно да отидете в болницата и да не чакате началото на контракциите, тъй като дълъг безводен период заплашва живота на детето.

Началото на раждането при първородна жена

Жена, която все още не е родила, е много по-емоционална и по-притеснена от всякакви промени в тялото си. Дори и най-малкото неразположение, много жени възприемат като началото на раждането. Заедно с това, без да знаят какво се случва по време на бременност и не знаят как да разпознават контракциите, жените може дори да не ги забележат..

Ако жената е здрава, бременността протича без особености, тогава контракциите и изливането на околоплодна течност при първородни се случват по-дълго, отколкото при многократни раждания, и продължават около десет часа. И това не е изненадващо, защото тялото на плодородна жена се нуждае от допълнително време, нейният родов канал е по-малко еластичен и отнема малко повече време, за да ги подготви.

Началото на раждането в многороден

Ако жената вече е родила, тогава признаци на трудова дейност се появяват непосредствено преди раждането или максимум седмица преди това. Бременните жени надеждно знаят как да разпознават контракциите по време на второ раждане и как да се държат.

Организмът на многородния вече е подготвен за предстоящото раждане, следователно периодът на контракциите при нея е по-малко болезнен, вълнуващ и продължителен. Шийката на матката при такива жени се изглажда по-бързо и почти едновременно с изглаждането на външния и вътрешния фаринкс.

Какво да направите, ако контракциите не започнат?

В някои случаи без видима причина контракциите не започват. Това може да бъде както по време на първата бременност, така и при жени, които вече са раждали и знаят как да разпознават контракциите по време на втората.

Липсата на контракции много притеснява бъдещата майка и не е напразно. В крайна сметка това може да бъде не само банално несъответствие между времето на бременността и предварителната дата на раждане, но и, което е много по-важно, носи реална заплаха за живота на бебето поради стареене на плацентата и липса на кислород и други жизненоважни вещества.

Разбира се, можете да стимулирате и стимулирате раждането. Но такова важно решение може да вземе само лекар. Често се извършва лекарствена стимулация или се препоръчва бременна жена самостоятелно да провокира трудова дейност. Немедикаментозните методи за стимулиране включват предимно допълнителна физическа активност, продължително стоене в изправено положение и секс. Оргазмът и сексуалната възбуда увеличават съдържанието на ендорфини в кръвта, имат тонизиращ ефект и предизвикват свиване на матката. Освен това спермата съдържа голямо количество простагландини, които омекотяват шийката на матката и по този начин я подготвят за предстоящото раждане..

Допълнително стимулиране на контракциите може да бъде масаж на зърната, по време на който се освобождава окситоцин (хормон, който допринася за свиването на матката). Също така е полезно за подготовка на гърдите ви за предстоящо кърмене..

В народната медицина има много билки и лекарства, които също помагат за тонизиране на матката, но към тях трябва да се подхожда внимателно, тъй като неконтролираната употреба може да донесе повече вреда, отколкото полза..

Често дори опитни майки мислят как да разпознаят контракциите. Първото раждане често се помни с известна степен на опасение и очакване на преживявания, които вече са преминали..

Заключение

Контракциите са естествен процес, който ви помага, а не създава допълнителна тревожност и болка. Дори в случай на отчаяние и болка, не забравяйте: всички са преминали през това и със сигурност ще можете. Също така не е лесно за вашето бебе през този период, така че не усложнявайте процеса с допълнително вълнение и страх, следвайте всички препоръки на лекаря и много скоро страданието ви ще бъде възнаградено, а болката ще бъде забравена за секунда веднага щом видите своето малко и толкова дългоочаквано чудо.

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Как изглеждат родилните болки

„Това не може да се обърка с нищо....“

 • Какво представляват контракциите
 • Типични примери за болка
  • Болка "като при менструация"
  • Болка както по време на чревно разстройство
  • Болка в гърба
  • Болка на неочаквани места
  • Контракции без болка
 • Как да разпознаем контракциите?

КЕАНА: В отделението по патология на бременността има толкова твърди легла, че всяка сутрин си мислех, че имам контракции (болки в гърба като по време на менструация определено се наблюдават), но когато започнаха истински контракции, разбрах, че те не могат да бъдат объркани с нищо, това е сигурно!

mama_Levika: Две седмици преди да роди, той започва леко да боцка в долната част на корема, изглежда като контракции, но момичета! Не можете да объркате контракциите с нищо, не бързайте да извиквате линейка...

Какво представляват контракциите

И така, идва моментът, когато вашето бебе е готово да се роди. Започва раждането, което много бъдещи майки разпознават по болезнени контракции. Но какво е „битка“ и какво се случва в този момент?

„Контракцията е неволно, вълнообразно свиване на гладката мускулатура на матката. Те позволяват да се отвори шийката на матката - единственият „изход“ за детето.

За да си представите как се движат мускулите на матката, не забравяйте пълзящ охлюв: вълна се движи по ходилото му от опашката до главата и напрегнатите мускули го изтласкват напред. Същото се случва и с матката: не всички се напрягат едновременно..

Горната част на матката е по-"мускулеста". Тя е тази, която изстисква феталния пикочен мехур. Както си спомняте от училищния курс по физика, течността лесно променя формата си, но на практика не променя обема си. Така яйцеклетката започва да притиска с цялата си сила в долната част на матката - има по-малко мускулни влакна, така че тя не се свива, а, напротив, се разтяга. Основното налягане пада върху шийката на матката - „слабото звено“ на мускулната торбичка. Там феталният пикочен мехур буквално се вклинява: предните води (околоплодната течност пред бебето) притискат феталния пикочен мехур в родовия канал и го изтласкват.

„Смята се, че в матката има доминиращ фокус на възбуждане, който по-често се намира в десния ъгъл на нея („ пейсмейкър “), поради което вълната на контракциите се разпространява по цялата мускулатура и отива в посока надолу.

Жената не може да контролира контракциите, за разлика от опитите, при които участват както мускулите, перинеума, така и мускулите на коремната стена и диафрагмата. Ето защо в последния период на раждането акушерката моли жената да избута или, напротив, да се задържи за няколко секунди. Всъщност всички ние можем да напрягаме коремните мускули, но е абсолютно невъзможно да се напрягаме с усилие на волята, например мускулите на стомаха..

По време на напрежение и разтягане на матката, притокът на кръв към нейните мускули се блокира (ако стиснете юмрук с всички сили, ще видите как отделни участъци от кожата побеляват), а нервните окончания, водещи до матката, се компресират. Това е, което определя усещанията, които възникват: болката е тъпа, периодична („хваща, после пуска“) и най-важното е, че се възприема от всички жени по различен начин (в зависимост от местоположението на детето, матката, както и от това къде нервните окончания са най-компресирани ). Но болката по време на бутане, причинена от движението на детето през родовия канал, се възприема от всички родилки по един и същи начин: неприятните усещания се концентрират във влагалището, ректума, перинеума и болката е доста остра.

Ето защо усещанията по време на контракции пораждат толкова много въпроси - наистина ли са контракции или например остеохондроза? Нека разгледаме най-често срещаните примери за болка!

Болка "като при менструация"

Неприятните усещания се локализират в долната част на корема и наподобяват болка по време на началото на менструацията.

Лялечка: болка както при менструация, само по-силна.

SV 1980: Контракциите бяха подобни на менструацията в началото.

Като правило родилките, които възприемат контракциите като „болка по време на менструация“, също усещат появата тонус на матката - "вкаменяване" на корема.

Болка както по време на чревно разстройство

Болката в корема по време на контракции за много бъдещи майки прилича на дискомфорт с чревни разстройства, спазми, придружаващи диария.

Anelli: в началото не боли, просто усещането, че искате да отидете до тоалетната от голяма нужда, а когато отидете до тоалетната рано сутринта с интервал от 20-30 минути, но резултат няма, разбирате, че червата нямат нищо общо с това!

Зулейка: Мислех, че съм се отровил от нещо предния ден, стомахът ми се извива...

Между другото, непосредствено преди раждането, работата на червата наистина се активира, столът може да се повтори.

Болка в гърба

Доста често лумбалната област се превръща в източник на болка: "дърпа", "хваща".

vedetta: Имах такива болки - хващаше кръста и болката се издигаше отдолу нагоре по гърба и корема. И тогава тя също слезе и мина. За да бъда честен, това не прилича на менструация..

Tanyusha_will бъде майка: изведнъж тя започна да боли в долната част на гърба на всеки 15 минути и след това леко да намалява. Не изчаках веднага и отидох в болницата.

Феноменът болка в гърба има две обяснения: болката може да излъчва в долната част на гърба или да се усеща по-ниско в областта на опашната кост - най-вероятно е причинена от разминаването на тазовите кости.

Болка на неочаквани места

Понякога болката може да излъчи до най-неочакваните места, така че родилката да се оплаква, че например я болят бедрата или ребрата..

Алма: контракциите започнаха - и боли отстрани и в бъбреците и в крака!

Най-често жените определят облъчващите болки като „болки в бъбреците“, особено ако са ги изпитвали и преди. Болка в ханша, коленете, изтръпване на краката - може да е резултат от компресия на големи кръвоносни съдове в долната част на корема.

Контракции без болка

Това също се случва, особено в самото начало на раждането. Усещанията обаче са доста неприятни. Бъдещите майки обикновено усещат как матката е в тонус за няколко секунди - стомахът се "втвърдява", след което отново се отпуска. Подобни усещания възникват, ако го направите епидурална анестезия.

Ksyusha_SD: Продължих да ходя и да мисля, но как да разбера, че това е, започна? Чувствах се добре, нямаше промяна и в апетита ми. Разбрах наистина, едва когато започнаха контракциите - просто периодично започваше тонът на корема.

Разбира се, не всеки има такъв късмет, но се случва една жена да не е много податлива на болка. Така че в началото на раждането, докато натискът върху шийката на матката е нисък (или, например, той има плосък фетален пикочен мехур, в който много малко вода отпред), усещанията могат да бъдат неприятни, но не и болезнени.

Както можете да видите, описанията на контракциите са много различни. Как да ги разпознаем?

Периодичност. Контракциите, колкото и да се чувстват, се появяват на редовни интервали. Тази родилна болка се различава от "обучението" - контракции на Бракстън Хикс.

Повишена честота. Контракциите се появяват все по-често по време на раждането.

Печалба. Интензивността на болката се увеличава.

Липса на отговор на вашите действия. Неприятните усещания не изчезват, ако промените положението на тялото, ходите, легнете, вземете душ.

Изместване на болезнени усещания. Постепенно болката се измества в областта на перинеума, върху която главата на детето започва да притиска.

Всичко ли съвпадна? Определено трябва да отидете в болницата!

Как да разберем, че контракциите започват

Контракциите се наричат ​​редовни неволни контракции на матката, насочени към изхвърляне на плода от утробата на майката. Това е важен период в раждането. Без тях детето просто не може да се роди по естествен път. Как да разпознаем контракциите и как да различим истинските контракции от подготвителните? Началото на труда бележи началото на трудовия процес. Те възникват на фона на влиянието на дейността на хипофизната жлеза (основната ендокринна жлеза) на плода и плацентата. Тоест, когато тялото е готово, мозъкът изпраща нервни импулси към матката и плацентата. След като започва подготовката за раждането на дете.

Признаци на контракции

Първите промени настъпват в шийката на матката - тя започва да се отваря. В началния период на контракциите шийката на матката се разширява до 3 см. За последния период отварянето на маточната шийка с 12 см се счита за норма. В случай на такова разкритие детето трябва да се роди безпрепятствено, раждането трябва да премине без усложнения, а жената трябва да премине без генитална травма.

Контракциите показват, че детето вече е започнало да се появява. Следователно трябва да знаете как изглеждат. Как се чувства жената? Как да различаваме тренировъчните контракции? Кога да отида в болницата?

Задачата на трудовите контракции е много важна, така че трябва да знаете какво представляват маточните спазми и как да разберете кога са започнали. Обикновено контракциите намират бъдещата майка у дома, където няма специалист, който да наблюдава състоянието на бременната жена, така че можете да разчитате само на лични чувства.

Чувства по време на първите контракции:

 • Изтръпване в матката.
 • Издърпва в долната част на корема, долната част на гърба. Усеща се като болка по време на менструация.
 • Изход от вагиналната запушалка - слуз, под формата на кафеникав или прозрачен цвят, по време на бременност, като че ли, запушва шийката на матката и я предпазва от различни инфекции, попадащи в тялото.
 • Изхвърляне на околоплодна течност. Водата може да излезе веднага в началото на раждането. Ако този знак не е отбелязан, но в същото време жената има усещания за контракции, тогава можете да отидете в родилния дом.
 • Когато контракциите започнат, те продължават само няколко секунди на интервали от 5-10 минути.
 • Интензивността на процеса се увеличава. Този симптом може да бъде идентифициран по необичайни засилени спазми в долната част на корема, които стават все по-изразени.
 • Отпускане на изпражненията на бременна жена, но този симптом не винаги може да се наблюдава.

Как истинските контракции се различават от фалшивите усещания

Разграничете истинските битки от фалшивите (подготвителни). За да знаете как да разпознавате контракциите, какво означава началото на раждането и да не се притеснявате отново, трябва да можете да ги различавате.

По време на подготвителните контракции матката се напряга и се усещат спазми в долната част на корема, напомнящи за менструални болки. Има чувството, че матката се вкаменява за частица от минута и се връща в първоначалното си състояние.

Подготвителните контракции могат да възникнат на всеки етап от бременността, но може да не се усетят поради различни прагове на болката. Следователно не всички бременни жени могат да забележат маточни спазми..

Как да разберем, че подготвителните пристъпи са започнали? Този период се характеризира със следните симптоми:

 • няма периодичност;
 • бременността е повече от 20 седмици;
 • началото на контракциите се наблюдава вечер и през нощта;
 • продължителността на спазмите не е по-голяма от 2 минути;
 • безболезненост.

Обикновено подготвителните контракции месец преди очакваната дата на раждане могат да се засилят. В резултат на това не трябва да се притеснявате, защото те са изключително важни за раждането. Истинските контракции често се наблюдават след 38 гестационна седмица..

Как започват контракциите

Обикновено появата на реални контракции се бележи от отделянето на корк, който покрива шийката на матката през цялата бременност и я предпазва от инфекции, попадащи в тялото на бременната жена. След като се появи кървава слуз, трябва спешно да наберете номера на линейката. Това означава, че плацентата бавно започва да се отделя от маточната стена..

Спазмите на матката имат определени интервали от време (първо около половин час, след това интервалите на паузите между маточните спазми се намаляват). Първоначалната контракция продължава около 1 минута, след това продължава все по-дълго.

Усещанията в началото на контракциите могат да варират доста, но повечето бременни жени описват появата на реални контракции като леко треперене в гърба. Тогава болезненото усещане се обгръща (болката се усеща като от напречна линия по корема) и се придвижва напред, върху корема.

При първичните спазми на матката могат да се наблюдават в продължение на 5-12 часа, а при многородовите жени този период обикновено се съкращава с 3-4 часа.

Видео: Гледайте всички бременни жени! Как да разберем, че раждането е започнало. Как да разпознаем контракциите.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Истински битки

Истински или трудови болки

Истинските контракции са контракции на матката, които водят до отваряне на нейната шийка и насърчават движението на плода през родовия канал. Тоест родова дейност. Често началото му се бърка с подготвителни или тренировъчни битки. Ще ви разкажем за това как да различите истинските контракции от фалшивите, когато трябва спешно да отидете в болницата и накратко за това как да се държите по време на раждането..

Трудовата дейност може да започне не само с контракции, но и с отделяне на околоплодната течност. Освен това, ако околоплодният мехур се счупи в горната част, тогава водата само ще изтече. И ако в долната част, тогава водата излиза почти напълно за няколко минути. Но и едната, и другата ситуация изисква медицинска намеса. Ако реалните контракции не започнат скоро, детето няма да се роди през следващите 12 часа, най-вероятно жената ще има цезарово сечение. В крайна сметка, разкъсването на мембраните провокира проникването на патогенни бактерии в детето. В никакъв случай не трябва да се къпете след изтичане на вода, да се къпете, нежелателно е сами да си обръсвате чатала, да си правите клизма. Също така не трябва да пиете и ядете много, тъй като има възможност за операция, което означава анестезия. Е, преди операцията стомахът трябва да е празен, за да се избегнат неприятни и дори опасни последици. Особено трябва да бързате, ако цветът на околоплодните води е зелен или кафяв, това е симптом, показващ фетална хипоксия.

Симптомите на истинските контракции са болка, напрежение в корема, което обикновено започва в горната му част, след това се разпространява надолу и в долната част на гърба. Такива усещания се появяват на всеки 20-30 минути и интервалите се намаляват. И болката обикновено също се натрупва бързо. Когато интервалите са по-малко от 10 минути, е време да отидете в болницата. Изписването на лигавицата не е причина за спешна хоспитализация. Но незабавно трябва да се обадите на линейка, ако има кървави отделяния от гениталния тракт, кръвното налягане се е увеличило, детето много често се движи или, обратно, е станало тихо, главоболие или мига пред очите, започват гърчове и се появяват други тежки неврологични симптоми.

След като започнат активни истински или трудови болки, не е желателно жената да сяда. Това е така, защото в това положение ще се упражнява силен натиск върху главата на детето. А самата жена може да опита различни начини за ускоряване на раждането и облекчаване на болката. Например, можете и трябва да ходите, ако силата позволява. Когато една жена ходи, шийката на матката се отваря много по-бързо. Това е още по-важно, докато битките не придобият своята сила. Тоест интервалите между тях са дълги. И е по-добре да не лежите по това време. Масажът на сакрума и правилното, спокойно дишане също облекчават добре болката..

Често истинските контракции започват след фалшиви, които не водят до отваряне на шийката на матката. И в този случай е лошо, ако обучението на матката беше дълго и буквално изтощи жената психологически и физически. Поради това реалните контракции може да не са достатъчно силни и лекарите ще трябва да стимулират раждането с помощта на лекарства..

Контракциите са верни и неверни в описанието и понякога лекарите не могат да разберат. Необходимо е вагинално изследване и наблюдение на жената в динамика. Шийката на матката първо трябва да се сплеска напълно и след това да започне да се отваря. По пътя обикновено се отлепва лигавицата..

Ако няма разкритие, на жената се дават спазмолитици. Въпреки че в много случаи е достатъчно да спите, вземете вана и няколко таблетки валериана, за да облекчите дискомфорта.

Как да разберем, че контракциите са реални, а не тренировъчни?

С наближаването на планирания срок всяка жена реагира треперено на всяко усещане в стомаха. За да бъда честен, много от тях имаха „фалшиви аларми“ и дори спешни такси за родилното отделение. Дори това да не е първото, а второто раждане, изглежда има опит, но в този случай се получават „прекъсвания“. MedAboutMe ще ви каже как да разберете, че контракциите са започнали.

Какво трябва да знаете за контракциите?

Истинските родилни болки следват специфичен модел, докато фалшивите, наричани още контракции на Бракстън Хикс, се различават по продължителност и честота. Освен това контракциите на Бракстън Хикс са по-малко болезнени и засягат само предната част на корема.

Контракциите на Бракстън-Хикс обаче имитират реални, защото това е подготовката на тялото за раждане, поради което те често се наричат ​​тренировки. Но тяхното присъствие не показва началото на раждането, поради което няма нужда да ходите в болница. Как да нарисувате фина граница, да разберете собствените си чувства, как да разберете, че контракциите са започнали и трябва да се подготвите за родилното отделение?

Как да разберем, че родилните болки са започнали

Истинските контракции са ясен знак за началото на раждането. Това са болезнени контракции на матката, които с времето само се влошават. Местоположението на болката може да варира, но обикновено е придружено от тъпа болка около корема и излъчва в долната част на гърба. При някои жени болката се простира до бедрата и отстрани..

Началото на раждането обикновено започва с редовни, постоянни контракции, което кара шийката на матката да се отвори в подготовка за раждането.

Контракции на Бракстън Хикс: какво е това

Това са фалшиви, тренировъчни контракции, тоест това не показва началото на раждането. Така организмът се подготвя за предстоящото раждане, въпреки че точната причина за появата им не е ясна. Интересното е, че подобни контракции могат да се появят в началото на бременността, около 6 седмици след зачеването. Но през първия и втория триместър те са невидими и практически не се усещат..

Проучванията показват, че контракциите се стимулират от окситоцин. Концентрацията му в кръвта постепенно се увеличава през цялата бременност, особено по време на раждането. Известно е, че този хормон регулира и поведението на родилката по време на раждане. Поради това често се използва за стимулиране и ускоряване на раждането..

Тренировките или фалшивите контракции могат да варират по честота, продължителност и интензивност, но са по-осезаеми и забележими по-късно през бременността. Притеснените жени казват, че стомахът е напрегнат, схванат. Тези усещания могат да се повтарят и да изчезват от време на време..

Как да различавате контракциите?

В съзнанието на мнозина контракциите са свързани със силна и изразена болка в корема, която излъчва в долната част на гърба и краката. С развитието на подобни усещания мнозина нямат въпрос - това са истински контракции и е време да се приготвите за родилното отделение. Раждането обаче не започва и след преглед лекарите казват, че контракциите са били тренировъчни..

И така, как да разберете кога са започнали контракциите и да не сгрешите? Анализът на ситуацията ще помогне да се отговори на въпроса, има някои ключови разлики между реалните и тренировъчните битки:

 • Последователност

Последователността на контракциите и техните усещания е един от основните критерии, който се оценява, преди да се осъзнае, че контракциите са започнали. Родовите болки продължават около 30-70 секунди и се повтарят през равни, постепенно намаляващи интервали. Ако говорим за тренировъчни битки, те нямат никаква последователна схема..

 • Честота на свиване

С наближаването на труда честотата на контракциите се увеличава. Ако говорим за тренировъчни битки, техният алгоритъм не се променя с времето. В гинекологията се е формирало правилото "5-1-1", което ще помогне да се отговори на основния въпрос - как да се разбере, че контракциите са започнали? Можете да говорите за реални контракции, ако се появят на всеки 5 минути, продължителността е 1 минута и всичко това продължава поне час.

 • Болка и нейната интензивност

Една от основните разлики е болката. Обикновено тренировъчните битки причиняват различни чувства: коремът се втвърдява, замръзва, появява се дискомфорт, но няма изразена болка. Истинските родилни болки са доста осезаема болка, която се влошава с времето..

 • Разпространение на болка

По време на родилни болки болката, усещанията за свиване се простират по целия корем, отдават се в долната част на гърба, краката, страните. При тренировъчните контракции на Бракстън Хикс дискомфорт обикновено се появява в предната част на корема..

 • Възможно ли е да се спре състоянието

Има трик, който ще ви помогне да осъществите истинска диференциална диагноза - когато смените позицията, движението, тренировките намаляват. Но ако контракциите са реални, тогава нито промяна в положението на тялото, нито движението не помага да се отървете от усещанията и това подсказва, че е време да отидете в родилното - най-дългоочакваната среща е точно зад ъгъла..

Кога да отида в болницата?

Разбирането на разликата между контракциите на труда и обучението помага да се установи необходимостта от медицинска помощ и насочване към отделението по труда. Ако обаче се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар..

Контракциите ще бъдат реални, ако се появяват редовно, интензивността и честотата им се увеличават и са изключително болезнени. Друг признак, показващ, че раждането започва, е преминаването на лигавицата и водата.

Особено важно е да се обърне внимание на подобни симптоми, ако контракциите, всякакви контракции, независимо дали са трудови или тренировъчни, започват преди началото на третия триместър и продължават дълго време според алгоритъма на реалните контракции. Тези признаци могат да показват преждевременно раждане..

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Как да разпознаем контракциите по време на първото раждане

Не е тайна, че всички жени в позиция се страхуват от предстоящото раждане, но най-вече се страхуват да пропуснат своето начало, тоест появата на контракции. Това важи особено за бременни жени, които очакват раждането на първото си дете. В края на краищата те знаят за предвестниците само от историите на вече държани майки. Какво обикновено казват? Първо, появиха се контракции, което означава, че раждането не е далеч. Това е правилно твърдение, но си струва да се има предвид, че контракциите могат да се окажат фалшиви. На второ място, повечето жени, които вече са родили, споменават невероятните болезнени усещания, които възникват по време на процеса на контракциите. Да, наистина болката е неразделна част от раждането, но за щастие бързо се забравя..

Ако говорим за първото раждане, то освен страх, жените се измъчват и от невежество. Кога да очаквате спазми? Как да не ги пропуснете? Какви усещания ги съпътстват? Тези въпроси често възникват при жените по време на първата им бременност..

Веднага трябва да се отбележи, че е доста трудно да пропускате битки, но е много възможно да ги объркате с фалшиви или, както се наричат ​​още, тренировъчни. Ето защо не е изненадващо, че докато чака първото дете, жената изпитва страх.

Това, което жените започват да изпитват преди раждането?

Обикновено 4-3 седмици преди най-дългоочаквания и щастлив момент, бъдещата майка започва да се притеснява от болезнени усещания, донякъде напомнящи менструация, в областта на лумбалната област и долната част на корема, както и усещане за натиск в областта на пубиса. Всички горепосочени симптоми се считат за нормални. В крайна сметка женското тяло се подготвя за предстоящото раждане на бебето и освен това самото бебе в утробата на майката започва да натиска все повече и повече върху долната част на корема на майка си.

Също така, бременна жена, малко преди часа "Х", може да усети как коремчето й периодично се втвърдява, след което отново става меко. Това явление се обяснява с маточните контракции - оттук и появата на спазми. Матката започва да се свива, а нейните мускулни влакна - да се удебеляват и съкращават, което позволява на шийката на матката фаринкса постепенно да се отвори до желания размер. Ако матката се отвори 12 см, това означава, че скоро ще се роди нов мъж.

Контракции: как да не пропуснете?

Всеки организъм е индивидуален, следователно е невъзможно да се твърди, че всички бъдещи майки имат контракции по едно и също време. Освен това чувствата, които жените изпитват преди началото на раждането, също са различни за всички. При някои контракциите могат да започнат четири до две седмици преди планираната дата, при други - няколко часа. Някои бременни жени могат напълно да усетят всички „прелести“ на предшествениците на раждането, докато други ще изпитат само лек „дискомфорт“.

Появата на контракции до голяма степен зависи от правилността на определения срок и благосъстоянието на самата родилка. Следователно, периодът на поява на предшественици на раждането може да варира от 4 до 2 седмици преди раждането. Но тренировъчните битки могат да обезпокоят жената от средата на 2-ри триместър, основната им разлика от реалните е хаотичната им честота. От време на време коремът ще се напрегне, но няма да има редовност на атаките.

Симптоми на фалшиви контракции по време на бременност през последните седмици

Срокът на падежа наближава и все повече въпроси възникват от бъдещата майка. Сред многото вълнуващи теми за бременни жени звучат следните звуци: какви са фалшивите контракции по време на бременност? За съжаление, не всеки акушер смята, че е необходимо да се обясни същността на фалшивите контракции, как те се различават от реалните и дали това е нормално. Повечето бременни жени изпитват фалшиви контракции и по правило малко преди раждането. В допълнение към подобни битки, редица други предшественици свидетелстват за наближаващото раждане, които е трудно да се пропуснат..

Предвестници на раждането

Периодът на бременност при жените продължава средно 280 дни или 40 акушерски седмици. В края на този период, след около 2 седмици, се появяват предшествениците на раждането, които информират за тяхното непосредствено начало. Благодарение на предвестниците, жената разбира, че скоро ще дойде дългоочакваната среща с бебето. Тези признаци се появяват при всички жени, при някои те са добре изразени, докато други изобщо не ги забелязват. Но раждането рядко започва внезапно, „без предупреждение“, а периодът на предвестниците е определен от природата за това, така че жената да има време да се подготви и настрои за раждането. Появата на всички предшественици на раждането се счита изобщо ненужна; появата на един или двама вече трябва да предупреди жената.

Фалшиви контракции

Понятието фалшиви контракции е въведено от английския лекар Бракстън Хикс в края на 19 век, поради което другото им име е контракции или обучение на Бракстън Хикс. Фалшивите контракции се наричат ​​периодични, спонтанно възникващи мускулни контракции на матката. Появата им се записва вече от 6 гестационна седмица, но при повечето бременни жени те се усещат едва след 20 седмици. До края на бременността, на около 38 седмици, фалшиви или тренировъчни контракции се усещат от бъдещите майки в 70% от случаите. Такива контракции се наричат ​​фалшиви, тъй като те не водят до започване на раждането и спират сами..

Пролапс на корема

Коремът потъва при бъдещи майки няколко седмици преди раждането при първородни и няколко часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че представящата част на бебето, като правило, главата, е притисната към входа на малкия таз, издърпвайки матката. В същото време горната му част (дъното) също се спуска надолу, което облекчава натиска на матката върху гръдния кош и коремните кухини. От момента на пролапса на матката жената отбелязва облекчение на дишането, задухът изчезва с малко физическо натоварване, но е в седнало положение или става по-трудно за ходене. Тъй като матката вече не повдига стомаха, киселини и оригване изчезват. Но преместването на матката надолу увеличава натиска върху пикочния мехур, което се проявява с повишено уриниране..

С пролапса на матката може да се появи усещане за тежест в долната част на корема и дискомфорт в областта на ингвиналните връзки. Също така е възможно изтръпване в краката и кръста. Тези симптоми са свързани с дразнене на нервните окончания, разположени в малкия таз, когато главата се вкара във входа му.

Слизестата тапа се отделя

Тази характеристика се счита за най-характерната, трудно е да не я забележите. От ранните етапи на бременността цервикалните жлези започват да произвеждат плътен секрет, който запълва цервикалния канал и предотвратява проникването на патогенни микроорганизми в маточната кухина, като по този начин предпазва плода и околоплодните течности от инфекция. В навечерието на раждането производството на естрогени в тялото на жената се увеличава, поради което шийката на матката започва леко да се омекотява и отваря, което допринася за изхвърлянето на лигавицата. Характерните признаци за изхвърлянето му са желеобразни лигавични съсиреци, които се виждат върху бельото. Цветът на лигавицата е различен: от бял или прозрачен до жълтеникав или розов. Често в тапата се виждат ивици кръв, което се счита за норма и показва близкото начало на раждането (в рамките на един ден). Лигавицата се разпределя или изцяло и незабавно, или на части през целия ден. Отстраняването на тапата е безболезнено, но може да се появят отпиващи болки в долната част на корема. Времето, необходимо на тапата да отмине, варира. Може да напусне както 2 седмици преди началото на раждането, така и веднага с началото на контракциите.

Отслабване

Една до две седмици преди началото на контракциите теглото на бременната се намалява (с около 500 грама - 2 кг). Ефектът на прогестерона, който задържа течност в тялото, намалява и естрогените са включени в работата. В резултат на това излишната течност се отстранява от тялото, подуването намалява, много по-лесно е да обуете обувките и да дръпнете ръкавици с халки.

Уринирането и дефекацията се променят

Повечето бременни жени отбелязват появата на запек преди раждането, който е свързан с компресия на ректума от представящата част на детето. Но е възможна и обратната ситуация - появата на диария. Също така уринирането става по-често, тъй като главата на плода притиска пикочния мехур, провокирайки чести позиви за уриниране. Възможно уринарна инконтиненция, особено по време на тренировка.

Промяна в движението на плода

До края на бременността бъдещата майка отбелязва намаляване на двигателната активност на детето. Това се дължи на бързия растеж и увеличаване на теглото на плода. Детето се стяга в матката, което се отразява в движенията му, има по-малко от тях.

Чести промени в настроението

В навечерието на раждането бременната жена се характеризира с чести промени в настроението. Активността и ефективността изведнъж се заменят със сълзи, което се дължи на невроендокринните процеси и умората на жената. Често бъдещите майки изпадат в апатия, сънливи и търсят уединение. Всички тези признаци показват натрупването на енергия преди предстоящия акт на раждане..

Причини и характеристики на фалшивите контракции

За какво са фалшивите контракции? На първо място те поддържат матката в добра форма, „тренират“ я преди раждането и създават условия за „узряване“ на шийката на матката. На второ място, благодарение на тренировъчните гънки, притокът на кръв към детето се увеличава, което допринася за по-добрата му оксигенация и насищане с хранителни вещества. Става ясно, че фалшивите контракции са абсолютно нормални прояви, от които не трябва да се страхувате. Има редица фактори, които могат да доведат до фалшиви контракции..

Провокиращи фактори

Тренировъчните контракции се случват при следните условия:

 • прекомерна физическа активност (домакинска работа, спорт, продължително стоене и др.);
 • вземане на горещ душ / вана;
 • повишена двигателна активност на плода;
 • често пиене на кафе и силни напитки (те възбуждат нервната система и повишават тонуса на матката);
 • емоционален стрес, стрес;
 • активен секс и оргазъм (освобождаване на окситоцин, който насърчава маточните контракции);
 • пушене и пиене на алкохол;
 • умора, нарушение на съня;
 • пълен пикочен мехур (натискане върху матката, принуждавайки я да се свие);
 • дехидратация на тялото (обемът на циркулиращата кръв намалява, кръвоснабдяването на матката се влошава, което провокира нейното свиване);
 • неправилно или недостатъчно хранене;
 • многоплодни раждания или голям плод (твърде тясно пространство за детето / децата, всяко движение от тях дразни стените на матката);
 • преяждане или чувство на глад, консумация на „сода“ (кара стомаха да се свие, дразненето на което се предава на матката);
 • докосвайки корема на непознат.

Характеристики на фалшивите контракции

Както е посочено, фалшивите контракции се случват през втората половина на бременността, но обикновено в навечерието на раждането (на 38 - 39 гестационна седмица). По правило тренировъчните контракции се появяват вечер, когато жената си почива. Тези контракции не причиняват болка, случват се нередовно и рядко. Освен това фалшивите контракции само подготвят шийката на матката за разкриване, но не я причиняват. Някои бъдещи майки може да не усещат фалшиви контракции, но това не показва отклонения..

Симптоми и усещания

Тъй като всеки организъм е индивидуален, симптомите на фалшиви контракции могат да варират. Някой ги чувства добре поради значителната интензивност и тежест на неприятните усещания, докато за някой те преминават почти неусетно. Характерните характеристики на тренировъчните битки включват:

 • контракциите са нередовни, невъзможно е да се улови ритъмът на възникването им (те могат да се появят на всеки 5 - 6 часа (но по-рядко от 6 пъти на час) и след 1 - 2 дни;
 • продължителността на фалшивите контракции е кратка, няколко секунди, не повече от минута;
 • напрежение (компресия) на матката;
 • живи усещания по време на контракции, не причиняват болка, но носят дискомфорт;
 • обикновено се случват вечер или през нощта, когато жената си почива (през деня бъдещите майки често не се фокусират върху тях);
 • интензивността на контракциите бързо намалява с промяна в положението на тялото.

Какви са усещанията при фалшиви контракции? В много случаи тренировъчните контракции са безболезнени и бъдещите майки ги понасят доста лесно. Но в случай на нисък праг на чувствителност към болка, фалшивите контракции са много неприятни и дори изискват помощ. Чувствата с фалшиви контракции наподобяват менструални болки: придърпващи по природа и възникващи в долната част на корема. Също така, самата жена може да усети втвърдяването на матката, като постави ръката си върху корема си..

Разлики между реалните и фалшивите контракции

Как да различа фалшивите контракции от реалните? Признаците на тренировка и истински битки са показани в таблицата:

Знакобучениевярно
Значителни болкови усещания, които се усилват с времето-+
Продължителността на свиването се увеличава-+
Изхвърляне на околоплодната течност-+
Няма ясен ритъм на маточните контракции, неправилните контракции+-
Интензивността на контракцията се увеличава, маточните контракции продължават минута или повече-+
Изчезването на контракциите при смяна на положението на тялото или физическа активност+-
Вратът постепенно се отваря и изглажда-+
Има натиск или във влагалището, или в таза-+
Продължава по-малко от 2 часа и по-малко от 4 маточни контракции се случват за един час+-

Как да се справим с фалшиви контракции

За да премахнете дискомфорта, причинен от тренировъчните контракции, спазването на някои препоръки ще ви помогне:

разходка

Спокойната разходка в парк или площад ще помогне не само да премахне дискомфорта, но и да обогати кръвта на майката с кислород, което е полезно за бебето.

Променете позицията на тялото

Понякога е достатъчно да смените позицията на тялото, да заемете най-удобната позиция. Ако бременната жена лъже, можете да станете и да направите няколко крачки или да седнете, докато стоите дълго време.

Разсейвайте се

Гледането на любимия филм, слушането на спокойна музика или четенето на книга може да ви помогне да разсеете вниманието и да се отпуснете..

Топла вода

Приемането на топъл душ или вана с ароматно масло може да помогне за облекчаване на контракциите на Бракстън Хикс..

Правилно дишане

Появата на фалшиви контракции е отличен момент за обучение на правилно дишане в труда, което се преподава в класната стая в училище за майки. Поемете дълбоко въздух през носа, опитвайки се да издишате бавно и плавно през устата си и да свиете устните си заедно. Можете да опитате кучешко дишане - периодично и често, но не се увличайте, иначе главата ви ще се върти.

Пийте вода или лека закуска

Ако фалшивите контракции се дължат на дехидратация, пиенето на чаша обикновена вода е достатъчно, за да ги облекчи. В случай на глад, дори бял дроб, провокирал маточните контракции, трябва да закусите, но лесно смилаем и хранителен (например банан).

Кога да се обадите на линейка

Понякога възникват ситуации, когато трябва спешно да се обадите на линейка или да се свържете с Вашия лекар:

 • гестационната възраст, при която се появиха маточните контракции, е по-малка от 36 седмици (не е изключена заплахата от преждевременно раждане);
 • появата на умерено или обилно кървене (подозрение за отлепване на плацентата);
 • появата на воднисто течение (възможно разкъсване на околоплодната течност);
 • изхвърляне на лигавицата преди 36 седмици;
 • притискаща болка в сакралната и лумбалната област;
 • усещане за натиск в перинеума;
 • прекомерна физическа активност на детето или рязкото му намаляване;
 • честотата на контракциите е 3 или повече за 10 минути (началото на раждането).

Патологичен предварителен период

Предварителен период - какво означава това? Подготвителният период се нарича период от време, през който тялото на жената е подготвено за раждане. Тоест предварителният период може да се нарече подготвителен период, през който се появяват предшествениците на раждането. Нормалният предварителен период се регистрира при 30 - 33% от жените в края на бременността (38 - 40 седмици). Физиологичният предварителен период се характеризира с:

 • контракции, които се появяват с различна честота, продължителност и интензивност, но продължават не повече от 6 - 8 часа;
 • може би спонтанното изчезване на контракциите и повторната им поява след 24 часа;
 • сънят и общото благосъстояние на бременната жена е задоволително;
 • отбелязва се пълна готовност на бъдещата майка за раждане („зряла“ шийка, млечните и окситоциновите тестове са положителни и др.);
 • матката е в нормотонус, плодът не страда вътреутробно;
 • при 70% нормалният предварителен период се развива в адекватен труд.

Патологичен предварителен период

Казва се, че патологичният предварителен период е, когато подготвителният период се забави, характеризиращ се с нередовни, но болезнени контракции, които не допринасят за структурни промени в шията. Диагностицира се при 10 - 17% от бременните жени и като правило се превръща в аномалии на раждането (слабост на контракциите или нарушаване на координацията на контракциите). В чуждестранната литература такава патология се нарича "фалшива доставка".

Причини

Патологичният характер на предварителния период може да бъде провокиран от:

 • емоционална лабилност и неврози;
 • ендокринна патология (затлъстяване или поднормено тегло, менструални нарушения, генитален инфантилизъм и др.);
 • соматична патология (сърдечни дефекти, аритмии, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания);
 • хронични възпалителни процеси на матката и шийката на матката;
 • гестоза;
 • големи плодове;
 • многобройни аборти (дистрофични процеси);
 • страх от раждане, нежелана бременност;
 • първо раждане при жени под 17 и над 30 години;
 • малко и многоводие;
 • неправилно положение на плода и плацентата;
 • тесен таз и други.

Как се проявява

Клиничната картина на патологичния предварителен период се характеризира с болезнени контракции, които се случват не само през нощта, но и през деня. Контракциите са нередовни и дълго време не се превръщат в истински. Патологичният предварителен период може да продължи от един до десет дни, което нарушава съня на бременната жена и допринася за нейната умора.

Шийката на матката не претърпява структурни промени, тоест не „узрява“. Той е дълъг, разположен отпред или отзад, плътен, а външният и вътрешният фаринкс са затворени. Също така, долният сегмент на матката не се разгъва, а самата матка е лесно възбудима и има повишен тонус.

Представящата част на детето не притиска дълго време входа на малкия таз, въпреки липсата на каквото и да е несъответствие между размера на бебето и таза на майката. Наличието на хипертоничност на матката затруднява палпирането на главата и малките части на детето.

Маточните контракции са еднообразни за дълго време, интервалите между тях не се съкращават и интензивността на контракциите не се увеличава. Психоемоционалният статус на бъдещата майка също страда. Тя е раздразнителна и хленчива, агресивна и се страхува от раждането, се съмнява в успешното им завършване.

Дългият ход на патологичния предварителен период често се усложнява от преждевременно изливане на вода и вътрематочна фетална хипоксия. Поради консумацията на енергия, тази патология често се превръща в слабост на раждащите сили..

Често се отбелязват вегетативни нарушения (невроциркулаторна дистония, повишено изпотяване), жената се оплаква от болка в лумбалната и сакралната области, сърцебиене и задух, болезнено движение на бебето.

Въпрос отговор

Много първородни жени се страхуват да пропуснат реални контракции, като ги сбъркват с фалшиви. Лекарите препоръчват: в случай на съмнение за фалшиви контракции, особено ако са болезнени и продължават минута или повече, трябва да отидете в болница. Акушерът ще извърши вътрешен вагинален преглед и ще оцени зрелостта и дилатацията на маточната шийка. Ако алармата е фалшива, на жената ще бъде позволено да се прибере вкъщи с препоръка да дойде в антенаталната клиника след 2 - 3 дни.

При първото раждане сте имали патологичен предварителен период. Вероятността да се развие при второто раждане зависи от много причини, но преди всичко от настроението за успешното завършване на раждането. Посещавайте училище за майки, занимавайте се с самохипноза и дихателни упражнения, опитайте се да се отървете от страха от раждането и следвайте препоръките на лекаря. Компетентната психо-превантивна подготовка за раждане значително ще намали шансовете за патологичен ход на подготвителния период.

Може да имате наднормено тегло. Използвайте естествени методи за стимулиране на раждането (дълги разходки, секс, определени храни и др.).

Тактиката на управление на жената зависи от продължителността на патологичния подготвителен период, състоянието на шията, интензивността на болката, състоянието на майката и детето. При „зряла“ шия и продължителността на тази патология по-малка от 6 часа, феталният мехур се отваря, за да стимулира контракциите. Ако шийката на матката е "незряла", но този период продължава 6 или по-малко часа, се предписват успокоителни (Relanium) и се приготвя шийката на матката (интрацервикален препидил-гел). В случай на продължителен ход (повече от 10 часа) от патологичния подготвителен период се предписва медикаментозен сън-почивка, след което бременната жена се събужда в активната фаза на контракциите.