Малко преди раждането, бъдещата майка може да бъде обезпокоена от тренировъчни контракции - ритмични контракции на мускулите на матката, които бързо преминават и се появяват спорадично.

За първи път явленията на временни или, както ги наричат, фалшиви контракции, бяха описани от английския лекар Джон Бракстън Хикс, поради което те се наричат ​​контракции на Бракстън Хикс (други имена също са често срещани: тренировъчни контракции, фалшиви, прекурсорни контракции).

За какво са фалшивите контракции??

Матката е мускулен орган. И като всеки мускул, който трябва да свърши възложената му работа в тялото, той се нуждае от обучение. Оказва се, че тренировъчните контракции са вид подготовка на матката и шийката на матката за предстоящото раждане..

Джон Бракстън Хикс в своята научна работа от 1872 г. твърди, че фалшивите контракции са краткосрочни - от половин минута до 2 минути - контракции на маточните мускули, които се усещат от бременна жена като повишаване на тонуса на матката. Те се появяват най-често след 20-та седмица на бременността и с увеличаване на периода стават по-очевидни..

Лично аз бях преследван от тренировки от точно 20 седмици до раждането и то редовно, много и често и никога не бях заплашван през целия период на бременността. И стомахът ми не спадна, тъй като бях малка и цялата бременност сякаш спадна, дори и на ултразвук, лекарите попитаха дали усещам контракции и дали планирам да раждам преди време.
Ако забележите появата на предшественици, това изобщо не означава, че раждането е на път да започне: тренировъчни контракции или, например, понижаване на корема могат да настъпят както няколко часа, така и две до три седмици преди раждането..

Болезнени ли са фалшивите контракции?

По правило контракциите на предшествениците са безболезнени, но с увеличаване на продължителността те стават по-забележими и рано или късно започват да причиняват дискомфорт. При повечето жени обаче те се проявяват по различен начин: някой изобщо не ги усеща, а някой не спи през нощта, мята се и се опитва да намери удобно място за спане..

Има моменти, когато бъдещата майка е усещала мускулния тонус само през нощта, но не защото през деня не е имало контракции, просто контракциите са толкова незначителни, че е напълно възможно да не им се обръща внимание.

Всичко зависи от прага на чувствителност към болка. Основното в тази ситуация е да спрете да бъдете нервни и да се успокоите с мисълта, че подобно обучение е необходимо за най-важното събитие - раждането на вашето бебе. И за да продължите да спите достатъчно, помолете Вашия лекар да Ви предпише успокоително. Освен това можете да закупите възглавница за бременни и кърмещи майки: тя улеснява заспиването с нея (не е нужно да „изграждате гнездо“ от много възглавници и подложки), а след раждането тя може да ви бъде много полезна за хранене.

Как да разграничим фалшивите тренировъчни контракции от реалните?

Първото нещо, което можете да направите с всяка контракция, е да вземете лист хартия и химикал, на които трябва да запишете времето и продължителността на първата и всички останали контракции. Тези записи след известно време ще ви помогнат да разберете дали са започнали реални контракции или са фалшиви.

Фалшивите контракции са много по-безболезнени от контракциите на труда, така че може да не ви е трудно да разграничите истинските предшественици на раждането от фалшивите контракции, контракциите на Бракстън Хикс. Тези контракции може да изчезнат, когато промените позицията си или при ходене. Лек масаж или чаша вода, сок, билкова инфузия могат да помогнат.

Основната разлика между контракциите на труда и фалшивите контракции е, че те са редовни.!
Контракциите започват в долната част на гърба, като се простират до предната част на корема и се появяват на всеки 10 минути (или повече от 5 контракции на час). С течение на времето интервалите между контракциите се намаляват и достигат интервал от 30-70 секунди.
Родовите болки, за разлика от фалшивите, продължават след смяна на положението и при ходене. Освен това те непрекъснато се увеличават..

Ако контракциите са фалшиви, периодът между тях не намалява, а напротив, може да се увеличи и самите контракции не придобиват интензивност, оставайки леко забележими и не болезнени. И след известно време изобщо преминават, без лекарства или друга намеса.

Ако има изливане на околоплодна течност, тогава детето трябва да се роди не повече от 12 часа по-късно, в противен случай различни инфекции ще проникнат в маточната кухина, това не е добре нито за детето, нито за родилката.

Също така, ако жената има кървави или други отделяния, това може да означава начало на реални контракции и е необходимо да отидете в болницата за квалифицирана помощ и преглед. Те знаят как да различават контракциите от предвестниците..

По време на тренировъчните контракции не може да има кръв или други секрети.


Няма и не може да има стереотипно описание на усещанията по време на родилни болки - всяка жена има свои собствени: някой ги описва като силна менструална болка; някой казва, че контракциите са подобни на... диария, когато болката се търкаля на вълни.
За мен, когато контракциите започнаха в деня на раждането, изобщо не разбрах защо девойките толкова много крещят в съседните родилни отделения)) Не боли, тоест периодите ми например винаги се отличаваха със силна болка, това бяха същите болки. мен и при раждане, което ми беше познато и не толкова страшно. Продължавах да чакам да се влоши, но не чаках, а родих по-рано.

Във всеки случай, дори и да имате съмнения, не се колебайте да „притеснявате“ още веднъж лекарите: лекарят ще проведе преглед; ще зададе няколко въпроса и лесно ще определи вида на контракциите ви, премахвайки съмненията и безпокойството.
Пожелавам на всички, всички, скъпи бъдещи майки, лесно и щастливо раждане!

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

 • Основните разлики
 • Как да разберем усещанията?
 • Какво да правя?
 • Относно родилната болка

Въпросът как да различим тренировъчните контракции от истинските тревожи всички бременни жени, особено тези, които очакват раждането на първото си дете. Страхът да не пропуснете момента, да не забележите началото на раждането е страшен и страшен. Как да направите това, ще ви разкажем в този материал..

Основните разлики

Опитните акушерки казват на шега, че ако жената има съмнения относно естеството на контракциите, това означава, че раждането не е започнало, тъй като е почти невъзможно да се объркат реалните контракции с контракциите при обучение. Във всяка шега има малко истина, а в този случай е така..

 • Тренировъчните контракции започват рано, около 20 гестационни седмици. Някои - по-рано, други - по-късно, други изобщо ги нямат. През последния месец на бременността тренировъчната хипертоничност на матката може да стане по-изразена, но ще остане фалшива. Това означава, че подобни контракции не водят до отваряне на шийката на матката, не влияят на началото на раждането, не влияят по никакъв начин на състоянието на бебето..
 • Истинските контракции са процесът на скъсяване на влакната на шийката на матката, тя се изглажда, отваря. Подобни контракции неизбежно водят до началото на раждането. Не е възможно да се спре този процес..

Между тренировките и редовните битки има период на така наречените предварителни битки. Те са истинско обучение, подготвяйки шийката на матката за последващо отваряне. Този период обикновено започва няколко дни преди доставката..

Задачата за обучение на контракциите не е очевидна за медицината, смята се, че те помагат на матката да се подготви за предстоящия процес на раждане. Но някои експерти поставят под съмнение това твърдение, тъй като телата на жените, които не са преживели нито един тренировъчен бой по време на бременност, също се подготвят за раждане. Въпреки това фалшиви контракции или контракции на Бракстън-Хикс се срещат при много бъдещи майки. Те се характеризират с непостоянство, спонтанност, кратка продължителност и относителна безболезненост..

Задачата на истинските контракции е да изгонят плода навън, когато дойде време бебето да се роди. Те придружават отварянето на шийката на матката, оказват натиск върху феталния пикочен мехур, водят до неговото разкъсване и изливане на околоплодната течност и постепенно се превръщат в пълноценни опити. Те се отличават с увеличаване на интензивността и честотата, повишена болка, необратимост.

Трудовите болки се различават от предшествениците по същите основни качества. Те непрекъснато растат, стават все по-чести и продължителни, по-болезнени. Обобщената таблица по-долу ще помогне да не ги объркате, което ясно и подробно ще покаже разликата между контракциите на матката от различни видове.

Как да разберем усещанията?

Ако една жена усети напрежение в долната част на корема, тя става твърда, като камък, за дълго време дъното на матката започва лесно да се усеща, появяват се съпътстващи дърпащи болки, говорим за бой. Болките имат дърпащ характер и са свързани с напрежение на връзките в момента на напрежение на гладката мускулатура на матката. Обикновено жените отбелязват счупващи и дърпащи болки по време на напрежение на матката в долната част на корема отдясно и отляво, както и в долната част на гърба.

Първата стъпка е да се оцени гестационната възраст. Ако все още е далеч от раждането, най-вероятно е въпрос на тренировъчни битки. Ако очакваната дата на раждане не е далеч, трябва да се изслушате по-внимателно..

Заемете хоризонтално положение на тялото, най-добре е да легнете настрани. Оборудвайте се с хронометър или часовник и наблюдавайте контракциите си. Ако те се повтарят на равни интервали, не отслабват, тогава раждането ще започне с висока степен на вероятност..

Можете да различите реалните контракции от фалшивите, като използвате тази таблица..

Знак, усещания

Тренировъчни пристъпи, предвестници

Болки при раждане

Нередовен, може да бъде спорадичен. Обикновено не повече от 6-8 на час.

Изключително редовно, от появата на напрежение до релаксация, минава определено равно време, между епизодите на повишен тонус - също равни интервали от време.

Повишена болка и интензивност

Не укрепвайте, не увеличавайте болката. По-често чувствата отшумяват..

Постоянно те стават по-силни, по-дълги, болката се увеличава. Пропуските между спазмите се съкращават.

Секунди до минути, непоследователни.

15-30 секунди в началото с постоянно нарастване с течение на времето.

Долна част на корема, слабинна област, рядко кръст.

Почти навсякъде. Покриване на болката, опасване от гърба към долната част на корема, от долната част на корема до диафрагмата, влошаващо се с увеличаване на продължителността на контракцията.

Възможно ли е да се облекчи състоянието?

Ако ходите, седите, ставате на четири крака, взимате душ или спазмолитично хапче, усещанията изчезват.

Промяната в положението на тялото, спазмолитиците, душовете и други мерки не променят естеството и честотата на епизодите на тонуса.

Те не се различават от обикновените, не увеличават, намаляват или променят характера си.

Те се засилват, могат да бъдат воднисти, когато амниотичната течност се оттича или изтича, може да се отдели лигавичен съсирек - запушалка. Възможна е появата на розово и кърваво отделяне..

Легнете и спете

Ще се получи, може би не веднага, но определено ще се получи.

Колкото и да се стараете, една жена няма да може да заспи.

Днес съвременните технологии и разработки идват на помощ на жената. Всяка бременна жена, която има смартфон на платформата за Android, има възможност да инсталира програма за контра брояч предварително безплатно. Приложението ще може самостоятелно да определи момента на преход на прекурсори или контракции на обучение в пълноценни, трудови, за което незабавно ще информира собственика си.

В допълнение, приложението ще води самостоятелно статистика за вашите фалшиви контракции и ако е необходимо, можете да го покажете на лекаря при следващата среща. Разграничаването на нормалния тонус на матката, което всъщност е тренировъчна контракция от контракцията на труда, не е толкова трудно по този начин. Дори първородната жена може да определи разликата. За многородените жени въпросът как се различават тези и други контракции обикновено не си заслужава. Чувствата са живи, запомнящи се, които ще бъдат много лесни за запомняне и бързо разпознаване по време на следващата бременност.

За притеснените бъдещи татковци и баби има функция за дистанционно излъчване, те ще могат да видят динамиката на нарастването на контракциите, ако са далеч от бъдещата майка. Прегледите обаче показват, че понякога приложението предупреждава кога е твърде късно за родилния дом и в резултат на това раждането започва у дома. Това се дължи на индивидуалните характеристики на жените, които не са обект на никаква интелигентна технология. Следователно внимателното отношение към собствените ви чувства няма да е излишно..

Обикновено на жената са необходими около час или два, за да разбере естеството на контракциите на матката. Щом е възможно да се различат всички усещания, е време за съзнателни и спокойни действия. Какви трябва да бъдат във всеки отделен случай, ще разкажем по-подробно.

Какво да правя?

Начинът на действие зависи от вида на контракцията.

Невярно

Ако контракциите се оказаха тренировъчни, но притесняват жената, доставят неприятни усещания, трябва да заемете удобна позиция на тялото. Най-добре е да се разхождате, да се разхождате, да дишате чист въздух. Походката трябва да бъде небързана, премерена.

Ако една жена вече прекарва много време на крака, напротив, трябва да си дадете възможност да си починете, да легнете. Можете да четете или гледате филм, отлагайки всичко. Обикновено, ако жената се разсейва от нещо, фалшивите контракции стават слаби, фини и изчезват в рамките на един час..

Много ефективна помощ е позицията на коляно-лакът, която е полезна за бъдещите майки. Вземете го и дишайте така, както са ви учили в курсовете за бъдещи майки. Ако такива курсове не са посещавани, тогава можете просто да направите поредица от спокойни, премерени вдишвания и издишвания, след това малка поредица от кратки плитки вдишвания-издишвания и отново да преминете към дълбоко и спокойно дишане.

За да се отървете бързо от усещането за теглене на хипертоничност на маточните мускули помагат водните процедури - топъл душ, плуване в басейна. Полезни са дихателните упражнения, йога за бременни жени. При изразен дискомфорт жената може да вкара свещ с папаверин в ректума или да вземе хапче No-shpy, но употребата на лекарства, дори такива, безвредни, изброени по-горе, трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

За някои жени чаша вода или мляко може да помогне при чести тренировъчни контракции. Също така трябва да отидете до тоалетната и да изпразните пикочния мехур, пълненето му доста често провокира хипертоничност на матката. Разбира се, спокойствието, липсата на стрес, физическата активност ще бъдат полезни. Няма нужда да се навеждате, да вдигате тежести, да клякате.

И най-важното, не е нужно да ескалирате ситуацията, да се притеснявате, да се изнервяте. Когато раждането започне, това бързо ще стане ясно. Междувременно ще бъде по-полезно както за бебето, така и за майката, ако няма причини за безпокойство.

Вярно

Планът за действие в случай на настъпване на истински контракции зависи от допълнителни симптоми. Ако лигавичната запушалка се е отделила, това е нормално явление, което показва разширяване на шийката на матката. Трябва да продължим да наблюдаваме контракциите. Ако водите са се оттеглили, не можете да чакате, трябва незабавно да се обадите на линейка и да отидете в болницата. Раждането на фона на безводен период има свои собствени характеристики и не се счита за норма и следователно жената, дори и с леко и непълно изтичане на вода (изтичане), трябва да бъде в болницата възможно най-скоро под наблюдението на специалисти.

Ако водата не е отстъпила, но са се появили истински контракции, можете веднага да отидете в болницата или да изчакате, докато контракциите се повтарят на всеки 10-15 минути. Ако една жена е раждала преди, тогава е по-добре да отидете в акушерската институция по-рано, тъй като етапът на отваряне на вътрешния фаринкс при многоплодни се случва по-бързо.

Не е необходимо да се паникьосвате и да вярвате, че раждането вече е започнало с началото на раждането. Теоретично те, разбира се, започнаха, но латентният период може да продължи до 10 часа или дори повече и следователно е напълно възможно да стигнете до болницата. Трябва да бъдете по-внимателни при жени, които имат патологии на бременността, например, многоводие или олигохидрамнион, необичайно представяне на плода.

За тях, както и за многоплодни, бременни близнаци или тризнаци, най-добре е да отидат в родилния дом предварително. В идеалния случай легнете няколко дни преди очаквания срок, както препоръчва Вашият лекар. В краен случай - обадете се на линейка веднага след откриване на редовно нарастващи контракции, без да чакате да се повтарят веднъж на всеки 10 минути.

Ако е време да отидете да раждате, обадете се на линейка, докато чакате лекари, проверете отново дали сте събрали всички необходими документи и неща. Облечете се и очаквайте, като не забравяте да контролирате честотата и продължителността на всяка контракция и дължината на интервалите между тях. Дишайте спокойно, премерено.

Не приемайте никакви лекарства, опитайте се да не пиете течности и да не ядете нищо. Възможно е да се наложи спешна операция. Дотогава стомахът трябва да е празен.

Относно родилната болка

Доказано е, че безпокойството от предстоящото раждане увеличава болката по време на раждането. На психосоматично ниво една жена, която се страхува ужасно от болка при раждането и която мисли за това през всичките 9 месеца, „включва” аварийния режим в собственото си тяло. Контракциите започнаха, станаха редовни - идва разбирането, че „то“ е започнало и почти веднага родилката започва да чувства силна болка, писък и стенания.

Ако третирате болката в спазмите малко по-различно, много неприятни болезнени усещания могат успешно да бъдат избегнати. Психотерапевтите, психолозите и акушерите са напълно съгласни, че няма нужда да се страхувате. Не се случва „извънредна“ ситуация, а раждането - напълно естествен процес. Ако една жена от първите контракции започне да си представя как шията се отваря, правейки място за нов малък мъж, болките ще станат по-поносими. Тази техника се използва широко от японските акушер-гинеколози..

В допълнение, те препоръчват на жената, при всяка контракция, мислено да отбележи, че бебето е станало още една минута по-близо до майката и този свят. Това отношение помага не само на жената да издържи раждането по по-организиран и лесен начин, но и на бебетата, тъй като раждането е стресиращо и за тях. Колкото по-малко майката изпада в паника, толкова по-малко хормони на стреса ще влязат в кръвта на бебето, толкова по-спокойно ще бъде в първите часове след раждането.

Свободното и равномерно дишане, дълбоките вдишвания на майката през периода на раждането ще помогнат на бебето да получи достатъчно кислород, а нейното спокойно и съсредоточено отношение към протичащия процес ще даде частица увереност на бебето. Светът ще го срещне по-добродушно и благосклонно, ако мама просто се научи да се отпуска, дори по време на раждането..

За информация как да различите реалните контракции от фалшивите вижте следващото видео..

 • Контракции
 • Обучение
 • Реални контракции: признаци
 • Как да оцелеем
 • Дъх
 • Пози за облекчение
 • Отиваме в болницата
 • Разлика от бутане

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Симптоми на фалшиви контракции по време на бременност през последните седмици

Срокът на падежа наближава и все повече въпроси възникват от бъдещата майка. Сред многото вълнуващи теми за бременни жени звучат следните звуци: какви са фалшивите контракции по време на бременност? За съжаление, не всеки акушер смята, че е необходимо да се обясни същността на фалшивите контракции, как те се различават от реалните и дали това е нормално. Повечето бременни жени изпитват фалшиви контракции и по правило малко преди раждането. В допълнение към подобни битки, редица други предшественици свидетелстват за наближаващото раждане, които е трудно да се пропуснат..

Предвестници на раждането

Периодът на бременност при жените продължава средно 280 дни или 40 акушерски седмици. В края на този период, след около 2 седмици, се появяват предшествениците на раждането, които информират за тяхното непосредствено начало. Благодарение на предвестниците, жената разбира, че скоро ще дойде дългоочакваната среща с бебето. Тези признаци се появяват при всички жени, при някои те са добре изразени, докато други изобщо не ги забелязват. Но раждането рядко започва внезапно, „без предупреждение“, а периодът на предвестниците е определен от природата за това, така че жената да има време да се подготви и настрои за раждането. Появата на всички предшественици на раждането се счита изобщо ненужна; появата на един или двама вече трябва да предупреди жената.

Фалшиви контракции

Понятието фалшиви контракции е въведено от английския лекар Бракстън Хикс в края на 19 век, поради което другото им име е контракции или обучение на Бракстън Хикс. Фалшивите контракции се наричат ​​периодични, спонтанно възникващи мускулни контракции на матката. Появата им се записва вече от 6 гестационна седмица, но при повечето бременни жени те се усещат едва след 20 седмици. До края на бременността, на около 38 седмици, фалшиви или тренировъчни контракции се усещат от бъдещите майки в 70% от случаите. Такива контракции се наричат ​​фалшиви, тъй като те не водят до започване на раждането и спират сами..

Пролапс на корема

Коремът потъва при бъдещи майки няколко седмици преди раждането при първородни и няколко часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че представящата част на бебето, като правило, главата, е притисната към входа на малкия таз, издърпвайки матката. В същото време горната му част (дъното) също се спуска надолу, което облекчава натиска на матката върху гръдния кош и коремните кухини. От момента на пролапса на матката жената отбелязва облекчение на дишането, задухът изчезва с малко физическо натоварване, но е в седнало положение или става по-трудно за ходене. Тъй като матката вече не повдига стомаха, киселини и оригване изчезват. Но преместването на матката надолу увеличава натиска върху пикочния мехур, което се проявява с повишено уриниране..

С пролапса на матката може да се появи усещане за тежест в долната част на корема и дискомфорт в областта на ингвиналните връзки. Също така е възможно изтръпване в краката и кръста. Тези симптоми са свързани с дразнене на нервните окончания, разположени в малкия таз, когато главата се вкара във входа му.

Слизестата тапа се отделя

Тази характеристика се счита за най-характерната, трудно е да не я забележите. От ранните етапи на бременността цервикалните жлези започват да произвеждат плътен секрет, който запълва цервикалния канал и предотвратява проникването на патогенни микроорганизми в маточната кухина, като по този начин предпазва плода и околоплодните течности от инфекция. В навечерието на раждането производството на естрогени в тялото на жената се увеличава, поради което шийката на матката започва леко да се омекотява и отваря, което допринася за изхвърлянето на лигавицата. Характерните признаци за изхвърлянето му са желеобразни лигавични съсиреци, които се виждат върху бельото. Цветът на лигавицата е различен: от бял или прозрачен до жълтеникав или розов. Често в тапата се виждат ивици кръв, което се счита за норма и показва близкото начало на раждането (в рамките на един ден). Лигавицата се разпределя или изцяло и незабавно, или на части през целия ден. Отстраняването на тапата е безболезнено, но може да се появят отпиващи болки в долната част на корема. Времето, необходимо на тапата да отмине, варира. Може да напусне както 2 седмици преди началото на раждането, така и веднага с началото на контракциите.

Отслабване

Една до две седмици преди началото на контракциите теглото на бременната се намалява (с около 500 грама - 2 кг). Ефектът на прогестерона, който задържа течност в тялото, намалява и естрогените са включени в работата. В резултат на това излишната течност се отстранява от тялото, подуването намалява, много по-лесно е да обуете обувките и да дръпнете ръкавици с халки.

Уринирането и дефекацията се променят

Повечето бременни жени отбелязват появата на запек преди раждането, който е свързан с компресия на ректума от представящата част на детето. Но е възможна и обратната ситуация - появата на диария. Също така уринирането става по-често, тъй като главата на плода притиска пикочния мехур, провокирайки чести позиви за уриниране. Възможно уринарна инконтиненция, особено по време на тренировка.

Промяна в движението на плода

До края на бременността бъдещата майка отбелязва намаляване на двигателната активност на детето. Това се дължи на бързия растеж и увеличаване на теглото на плода. Детето се стяга в матката, което се отразява в движенията му, има по-малко от тях.

Чести промени в настроението

В навечерието на раждането бременната жена се характеризира с чести промени в настроението. Активността и ефективността изведнъж се заменят със сълзи, което се дължи на невроендокринните процеси и умората на жената. Често бъдещите майки изпадат в апатия, сънливи и търсят уединение. Всички тези признаци показват натрупването на енергия преди предстоящия акт на раждане..

Причини и характеристики на фалшивите контракции

За какво са фалшивите контракции? На първо място те поддържат матката в добра форма, „тренират“ я преди раждането и създават условия за „узряване“ на шийката на матката. На второ място, благодарение на тренировъчните гънки, притокът на кръв към детето се увеличава, което допринася за по-добрата му оксигенация и насищане с хранителни вещества. Става ясно, че фалшивите контракции са абсолютно нормални прояви, от които не трябва да се страхувате. Има редица фактори, които могат да доведат до фалшиви контракции..

Провокиращи фактори

Тренировъчните контракции се случват при следните условия:

 • прекомерна физическа активност (домакинска работа, спорт, продължително стоене и др.);
 • вземане на горещ душ / вана;
 • повишена двигателна активност на плода;
 • често пиене на кафе и силни напитки (те възбуждат нервната система и повишават тонуса на матката);
 • емоционален стрес, стрес;
 • активен секс и оргазъм (освобождаване на окситоцин, който насърчава маточните контракции);
 • пушене и пиене на алкохол;
 • умора, нарушение на съня;
 • пълен пикочен мехур (натискане върху матката, принуждавайки я да се свие);
 • дехидратация на тялото (обемът на циркулиращата кръв намалява, кръвоснабдяването на матката се влошава, което провокира нейното свиване);
 • неправилно или недостатъчно хранене;
 • многоплодни раждания или голям плод (твърде тясно пространство за детето / децата, всяко движение от тях дразни стените на матката);
 • преяждане или чувство на глад, консумация на „сода“ (кара стомаха да се свие, дразненето на което се предава на матката);
 • докосвайки корема на непознат.

Характеристики на фалшивите контракции

Както е посочено, фалшивите контракции се случват през втората половина на бременността, но обикновено в навечерието на раждането (на 38 - 39 гестационна седмица). По правило тренировъчните контракции се появяват вечер, когато жената си почива. Тези контракции не причиняват болка, случват се нередовно и рядко. Освен това фалшивите контракции само подготвят шийката на матката за разкриване, но не я причиняват. Някои бъдещи майки може да не усещат фалшиви контракции, но това не показва отклонения..

Симптоми и усещания

Тъй като всеки организъм е индивидуален, симптомите на фалшиви контракции могат да варират. Някой ги чувства добре поради значителната интензивност и тежест на неприятните усещания, докато за някой те преминават почти неусетно. Характерните характеристики на тренировъчните битки включват:

 • контракциите са нередовни, невъзможно е да се улови ритъмът на възникването им (те могат да се появят на всеки 5 - 6 часа (но по-рядко от 6 пъти на час) и след 1 - 2 дни;
 • продължителността на фалшивите контракции е кратка, няколко секунди, не повече от минута;
 • напрежение (компресия) на матката;
 • живи усещания по време на контракции, не причиняват болка, но носят дискомфорт;
 • обикновено се случват вечер или през нощта, когато жената си почива (през деня бъдещите майки често не се фокусират върху тях);
 • интензивността на контракциите бързо намалява с промяна в положението на тялото.

Какви са усещанията при фалшиви контракции? В много случаи тренировъчните контракции са безболезнени и бъдещите майки ги понасят доста лесно. Но в случай на нисък праг на чувствителност към болка, фалшивите контракции са много неприятни и дори изискват помощ. Чувствата с фалшиви контракции наподобяват менструални болки: придърпващи по природа и възникващи в долната част на корема. Също така, самата жена може да усети втвърдяването на матката, като постави ръката си върху корема си..

Разлики между реалните и фалшивите контракции

Как да различа фалшивите контракции от реалните? Признаците на тренировка и истински битки са показани в таблицата:

Знакобучениевярно
Значителни болкови усещания, които се усилват с времето-+
Продължителността на свиването се увеличава-+
Изхвърляне на околоплодната течност-+
Няма ясен ритъм на маточните контракции, неправилните контракции+-
Интензивността на контракцията се увеличава, маточните контракции продължават минута или повече-+
Изчезването на контракциите при смяна на положението на тялото или физическа активност+-
Вратът постепенно се отваря и изглажда-+
Има натиск или във влагалището, или в таза-+
Продължава по-малко от 2 часа и по-малко от 4 маточни контракции се случват за един час+-

Как да се справим с фалшиви контракции

За да премахнете дискомфорта, причинен от тренировъчните контракции, спазването на някои препоръки ще ви помогне:

разходка

Спокойната разходка в парк или площад ще помогне не само да премахне дискомфорта, но и да обогати кръвта на майката с кислород, което е полезно за бебето.

Променете позицията на тялото

Понякога е достатъчно да смените позицията на тялото, да заемете най-удобната позиция. Ако бременната жена лъже, можете да станете и да направите няколко крачки или да седнете, докато стоите дълго време.

Разсейвайте се

Гледането на любимия филм, слушането на спокойна музика или четенето на книга може да ви помогне да разсеете вниманието и да се отпуснете..

Топла вода

Приемането на топъл душ или вана с ароматно масло може да помогне за облекчаване на контракциите на Бракстън Хикс..

Правилно дишане

Появата на фалшиви контракции е отличен момент за обучение на правилно дишане в труда, което се преподава в класната стая в училище за майки. Поемете дълбоко въздух през носа, опитвайки се да издишате бавно и плавно през устата си и да свиете устните си заедно. Можете да опитате кучешко дишане - периодично и често, но не се увличайте, иначе главата ви ще се върти.

Пийте вода или лека закуска

Ако фалшивите контракции се дължат на дехидратация, пиенето на чаша обикновена вода е достатъчно, за да ги облекчи. В случай на глад, дори бял дроб, провокирал маточните контракции, трябва да закусите, но лесно смилаем и хранителен (например банан).

Кога да се обадите на линейка

Понякога възникват ситуации, когато трябва спешно да се обадите на линейка или да се свържете с Вашия лекар:

 • гестационната възраст, при която се появиха маточните контракции, е по-малка от 36 седмици (не е изключена заплахата от преждевременно раждане);
 • появата на умерено или обилно кървене (подозрение за отлепване на плацентата);
 • появата на воднисто течение (възможно разкъсване на околоплодната течност);
 • изхвърляне на лигавицата преди 36 седмици;
 • притискаща болка в сакралната и лумбалната област;
 • усещане за натиск в перинеума;
 • прекомерна физическа активност на детето или рязкото му намаляване;
 • честотата на контракциите е 3 или повече за 10 минути (началото на раждането).

Патологичен предварителен период

Предварителен период - какво означава това? Подготвителният период се нарича период от време, през който тялото на жената е подготвено за раждане. Тоест предварителният период може да се нарече подготвителен период, през който се появяват предшествениците на раждането. Нормалният предварителен период се регистрира при 30 - 33% от жените в края на бременността (38 - 40 седмици). Физиологичният предварителен период се характеризира с:

 • контракции, които се появяват с различна честота, продължителност и интензивност, но продължават не повече от 6 - 8 часа;
 • може би спонтанното изчезване на контракциите и повторната им поява след 24 часа;
 • сънят и общото благосъстояние на бременната жена е задоволително;
 • отбелязва се пълна готовност на бъдещата майка за раждане („зряла“ шийка, млечните и окситоциновите тестове са положителни и др.);
 • матката е в нормотонус, плодът не страда вътреутробно;
 • при 70% нормалният предварителен период се развива в адекватен труд.

Патологичен предварителен период

Казва се, че патологичният предварителен период е, когато подготвителният период се забави, характеризиращ се с нередовни, но болезнени контракции, които не допринасят за структурни промени в шията. Диагностицира се при 10 - 17% от бременните жени и като правило се превръща в аномалии на раждането (слабост на контракциите или нарушаване на координацията на контракциите). В чуждестранната литература такава патология се нарича "фалшива доставка".

Причини

Патологичният характер на предварителния период може да бъде провокиран от:

 • емоционална лабилност и неврози;
 • ендокринна патология (затлъстяване или поднормено тегло, менструални нарушения, генитален инфантилизъм и др.);
 • соматична патология (сърдечни дефекти, аритмии, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания);
 • хронични възпалителни процеси на матката и шийката на матката;
 • гестоза;
 • големи плодове;
 • многобройни аборти (дистрофични процеси);
 • страх от раждане, нежелана бременност;
 • първо раждане при жени под 17 и над 30 години;
 • малко и многоводие;
 • неправилно положение на плода и плацентата;
 • тесен таз и други.

Как се проявява

Клиничната картина на патологичния предварителен период се характеризира с болезнени контракции, които се случват не само през нощта, но и през деня. Контракциите са нередовни и дълго време не се превръщат в истински. Патологичният предварителен период може да продължи от един до десет дни, което нарушава съня на бременната жена и допринася за нейната умора.

Шийката на матката не претърпява структурни промени, тоест не „узрява“. Той е дълъг, разположен отпред или отзад, плътен, а външният и вътрешният фаринкс са затворени. Също така, долният сегмент на матката не се разгъва, а самата матка е лесно възбудима и има повишен тонус.

Представящата част на детето не притиска дълго време входа на малкия таз, въпреки липсата на каквото и да е несъответствие между размера на бебето и таза на майката. Наличието на хипертоничност на матката затруднява палпирането на главата и малките части на детето.

Маточните контракции са еднообразни за дълго време, интервалите между тях не се съкращават и интензивността на контракциите не се увеличава. Психоемоционалният статус на бъдещата майка също страда. Тя е раздразнителна и хленчива, агресивна и се страхува от раждането, се съмнява в успешното им завършване.

Дългият ход на патологичния предварителен период често се усложнява от преждевременно изливане на вода и вътрематочна фетална хипоксия. Поради консумацията на енергия, тази патология често се превръща в слабост на раждащите сили..

Често се отбелязват вегетативни нарушения (невроциркулаторна дистония, повишено изпотяване), жената се оплаква от болка в лумбалната и сакралната области, сърцебиене и задух, болезнено движение на бебето.

Въпрос отговор

Много първородни жени се страхуват да пропуснат реални контракции, като ги сбъркват с фалшиви. Лекарите препоръчват: в случай на съмнение за фалшиви контракции, особено ако са болезнени и продължават минута или повече, трябва да отидете в болница. Акушерът ще извърши вътрешен вагинален преглед и ще оцени зрелостта и дилатацията на маточната шийка. Ако алармата е фалшива, на жената ще бъде позволено да се прибере вкъщи с препоръка да дойде в антенаталната клиника след 2 - 3 дни.

При първото раждане сте имали патологичен предварителен период. Вероятността да се развие при второто раждане зависи от много причини, но преди всичко от настроението за успешното завършване на раждането. Посещавайте училище за майки, занимавайте се с самохипноза и дихателни упражнения, опитайте се да се отървете от страха от раждането и следвайте препоръките на лекаря. Компетентната психо-превантивна подготовка за раждане значително ще намали шансовете за патологичен ход на подготвителния период.

Може да имате наднормено тегло. Използвайте естествени методи за стимулиране на раждането (дълги разходки, секс, определени храни и др.).

Тактиката на управление на жената зависи от продължителността на патологичния подготвителен период, състоянието на шията, интензивността на болката, състоянието на майката и детето. При „зряла“ шия и продължителността на тази патология по-малка от 6 часа, феталният мехур се отваря, за да стимулира контракциите. Ако шийката на матката е "незряла", но този период продължава 6 или по-малко часа, се предписват успокоителни (Relanium) и се приготвя шийката на матката (интрацервикален препидил-гел). В случай на продължителен ход (повече от 10 часа) от патологичния подготвителен период се предписва медикаментозен сън-почивка, след което бременната жена се събужда в активната фаза на контракциите.

Как да разграничим фалшивите контракции от истинските (раждащи) контракции по време на бременност

Жена в процес на чакане на дете живее нов живот. Всичко се променя: вкус, начин на живот. По различно време в тялото й настъпват промени: първо се събужда жестока жажда за един продукт, след това токсикоза, тежък корем започва да пречи на движението и по-късно се появяват фалшиви контракции. Именно на последните трябва да се обърне специално внимание, за да не се пропусне началото на раждането (жените често бъркат фалшиви и истински контракции).

Признаци на контракции

Невярно

Обучение, фалшиви контракции (можете да намерите името „контракции на Бракстън-Хикс“, след името на учения, който ги е описал за първи път) се усещат като ритмични контракции на корема. Най-често те не причиняват значителен дискомфорт, но това е индивидуално и зависи от прага на чувствителност към болка. Започва произволно и завършва толкова внезапно, колкото се появяват, без да се проследява каквато и да е последователност.

Това състояние може да се проследи от около 20-та седмица и може да придружава жената до самото раждане, като се увеличава леко през последните месеци на чакане на бебето. По-често контракциите се усещат вечер или през нощта, когато всички останали мускули са отпуснати и усещанията са насочени към промяна на тонуса на матката. Често контракциите се получават по време на тренировка. При някои жени те протичат безсимптомно..

Симптоми на фалшиви контракции:

 • Нередовни контракции на матката (може да се появяват няколко пъти на ден, след това не се притеснявайте известно време и се появяват отново).
 • По-често усещанията по време на фалшиви контракции са безболезнени или причиняват лек дискомфорт.
 • Атаките се разрешават със смяна на позицията, прекратяване на активността или повишена активност.
 • Няма дилатация на шийката на матката (само лекар може да определи).

Как да облекчим състоянието

Когато започват фалшиви контракции, придружени от дискомфорт, можете да облекчите състоянието по няколко прости начина. Преди всичко трябва да се успокоите и да се опитате да се отпуснете. Не забравяйте да промените вида дейност и позицията на тялото. Някои жени се възползват от топла вана, приятен масаж или лека закуска. Можете да практикувате дихателна и раждаща гимнастика, тогава по време на истински контракции и раждане бременната жена ще се чувства по-уверена.

Общи

Истинските контракции протичат индивидуално за всяка бременна жена. Някои жени при раждане в началото изпитват силна болка, други - само лек дискомфорт, който се увеличава с честотата на контракциите. Болката може да излъчва към гърба, долната част на гърба, долната част на корема, страничната област, бедрата, краката, пикочния мехур или ректума. Усещането може да се сравни с болка в първите дни на менструацията с болезнени менструации (дисменорея) или пристъпи на болка с диария.

Отличителна черта на истинските контракции е тяхната честота. Ясно се наблюдава намаляване на интервала между пристъпите на болка, самите пристъпи стават по-дълги, с промяна в позицията, промяна в вида на дейността, те не отслабват. Често има диария, чувство на гадене и дори повръщане. Успоредно с това амниотичната торбичка може да се отвори с отделянето на околоплодната течност. Акушер-гинеколог отбелязва постепенното разширяване на шийката на матката.

Въпроси, отговорите на които ще помогнат да се определи естеството на контракциите

Разликата между фалшивите контракции и реалните контракции за лекарите е съвсем разбираема и ясна, но паническата бременна жена, непрекъснато притеснена за здравето на детето си, често не може да се ориентира правилно в различни признаци и симптоми. Въпросите ще ви помогнат да получите точен отговор. Ако първият вариант е вашият случай, тогава контракциите са фалшиви, ако вторият вариант, тогава контракциите са верни и трябва да потърсите помощ.

Колко често го правите?

 1. Появяват се от време на време, нямат определен интервал.
 2. Има редовност на пристъпите на свиване, интервалът между тях е от половин минута до минута, те постепенно увеличават честотата и увеличават продължителността.

Дали маточните контракции отслабват с промяна в положението на тялото и вида дейност?

 1. Наблюдава се отслабване на състоянието при смяна на дейностите, след почивка или ходене.
 2. Контракциите продължават със същата интензивност дори след промени в позицията и активността.

Каква интензивност?

 1. Има отслабване на контракциите, интензивността на болката не се увеличава.
 2. Всяка контракция се чувства по-силна от предишната.

Където болката е локализирана?

 1. Болка се отбелязва само в предната коремна област или в тазовата област.
 2. Болката и свиването първо се усещат в долната част на гърба и след това се разпространяват в предната част на корема.

Ако повечето от отговорите са втората възможност и е рано да се роди по отношение на времето, тогава трябва да се свържете с лекаря, водещ бременността, и да изясните ситуацията с него, или да отидете направо в болницата.

Кога да посетите лекар за фалшиви контракции

Случва се не всичко да върви гладко и има ситуации, когато обучението изисква и медицинска намеса. Освен това няма значение колко дълго траят фалшивите контракции и каква е тяхната интензивност, незабавно се изисква помощ. Тези сигнали включват:

 • Появата на вагинално течение (може да е кърваво или водно).
 • Изпускане на околоплодната течност или изтичането им (в първия случай, голям обем течност изпръсква от влагалището, във втория, постоянно се усеща влага във влагалищната област, гащичките бързо се намокрят).
 • Болката по време на свиване на матката е силна, но нейната редовност не се проследява.
 • Силна болка се усеща в долната част на гърба.
 • Детето започна да се движи по-малко (по-малко от 10 движения за два часа) или да замръзне напълно.
 • Силни контракции навсякъде до 37 гестационна седмица.
 • Контракциите не са силни, но се повтарят често (повече от 4 атаки в минута).
 • Контракциите не са редовни, но интензивността им се увеличава.
 • Налягането върху перинеума се увеличава и причинява значителен дискомфорт и болка.

Защо са необходими тренировъчни битки?

Фалшивите контракции са неразделна част от подготовката на мускулите на матката и шийката на матката за раждане. Контракциите помагат за трениране на мускулите (както и упражнения за мускулите на гърба, краката, ръцете и други части на тялото). Без тях матката няма да може да се свие в точното време и да прокара бебето през родовия канал (а това изисква много усилия). Нараства мускулната издръжливост, тъй като при раждането те ще трябва да работят усилено повече от веднъж. В противен случай матката ще "виси като торба" и няма да бъде тонизирана в точното време.

Тренировъчните контракции също стимулират кръвообращението в гениталните органи и по този начин увеличават доставката на кислород и хранителни вещества (включително на бебето).

Не се притеснявайте, ако изобщо не усещате контракции. Те са, просто имате висок праг на болка или не им придавате значение (постоянно сте заети с работа, в движение, обърквате ги с повишено образуване на газове, пристъпи на коремна болка или друго явление). Организмът на бременна жена работи като автономна система и сам ще извърши необходимите действия.

Как да идентифицираме фалшиви контракции

Започвайки от 20 - 30 седмици, повечето бременни жени периодично имат усещане за неприятно напрежение в корема. Не трябва да се страхувате от такива усещания - това явление показва, че жената е започнала да има фалшиви контракции. Те се появяват при всички жени, когато носят дете и подготвят матката за дълъг и труден процес на раждане, но е невъзможно да се изчисли колко дни преди раждането започват.

Какво е и кога започва

Преди да разберете колко дълго започват маточните спазми, трябва да разберете какво е и защо са необходими. Това явление е обосновано за първи път от британския лекар Бракстън-Хикс, поради което те също са наричани с неговото име. Те са неправилни ритмични контракции на маточните мускулни стени, предназначени да подготвят репродуктивните органи за раждане..

Благодарение на такова „обучение“ мускулите на матката и шийката на матката стават по-издръжливи за активно свиване и допълнително изтласкване на плода през родовия канал. Освен това с тяхна помощ се подобрява кръвоснабдяването на репродуктивната система и плодът получава повече кислород..

От коя седмица започват, е невъзможно да се отговори със сигурност, за всеки този процес протича по различен начин - в периода от 20 до 34 седмици. Те обаче не се усещат от всички, особено при първородните. Тук от голямо значение са индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена, а именно чувствителността на прага на болката и провокиращите фактори. Бъдещата майка може просто да не ги забележи, ако я увлече нещо или ги отведе за повишено образуване на газове.

Причини за възникване

За да може бебето да се носи нормално и да се развива правилно, с настъпването на бременността количеството прогестерон в кръвта се повишава. По-късно, за да направи матката по-еластична и еластична, хормоните (естроген и окситоцин) са водещи в тялото на жената. Това предотвратява попадането на патогенни микроорганизми в органа.

Доставката започва с отварянето на матката, за да може бебето да излезе свободно. Когато естрогенът действа върху маточните мускули, окситоцин и простагландин, се провокира повишена активност на матката, поради което тя се свива. Тези процеси принуждават бебето да заеме най-удобната поза за излизане от майчината утроба..

Тези мускулни контракции са фалшиви контракции, с помощта на които, поради промени в хормоналните нива, матката се отваря във влагалището. Една жена може да ги забележи, започвайки от 20 и 35 седмици или дори няколко дни преди раждането..

Те възникват поради:

 • чести стресови ситуации, нервни сривове;
 • прекомерен стрес или ниска активност на бременна жена;
 • несвоевременно уриниране;
 • недостатъчен прием на вода;
 • полов акт;
 • прекомерни движения на детето;
 • небрежно докосване на стомаха.

Как се проявяват, могат ли да се превърнат в реални

Не трябва да се страхувате от фалшиви контракции - това е напълно нормален процес, който започва по различен начин за всички, в периода от 20 до 40 седмици. Когато обаче се появят фалшиви контракции по време на бременност, жената може да не усети симптомите, но също така няма причина за притеснение. Контракциите във всеки случай се случват, просто бъдещата майка може да не ги усети поради високия праг на болката.

Помислете как да разберете, че контракциите на Бракстън-Хикс започнаха да се появяват:

 1. Контракциите се появяват като изразена болка в долната част на корема - сякаш матката е силно компресирана.
 2. Важен симптом са болезнени усещания с дърпащ характер, както при менструация, с различна интензивност.
 3. Поставяйки ръка на корема си, можете да почувствате, че е станало много трудно.
 4. Те се отличават с нередовността си - по време на час можете да изпитате подобно чувство няколко пъти, а след това да не го помните в продължение на няколко дни. Някои жени ги имат ежедневно на различни интервали..
 5. Те се характеризират с внезапност, неопределен ритъм и цикличност. Най-лесно се забелязват през нощта, когато мускулите на цялото тяло са отпуснати..
 6. Контракциите завършват сами, чрез смяна на позиция или движения.
 7. По време на тях матката не се отваря, което може да се види само от лекаря..

Много жени не разбират защо се появяват най-често през нощта и се страхуват от това явление. Това е свързано с факта, че свиването на матката се провокира от окситоцин и мелатонин, основното количество от които се произвежда през нощта. През деня той не се синтезира, а дори намалява поради излагане на светлина..

От 37 до 38 седмици спазмите трябва да се лекуват с особено внимание, тъй като те могат да се окажат реални. Когато обаче фалшивите започват, реалните не могат да бъдат проследени, тъй като те могат да придружават бременността от началото на втория триместър или да се появят малко преди раждането..

Как да се разграничи от реалното

Най-важното нещо, което трябва да знае бъдещата майка, е как да разпознава реалните контракции. Разграничавайки фалшивите контракции от реалните (първите причиняват само дискомфорт, а не болка), като цяло не е трудно за жените, особено по време на второто раждане. Въпреки това, изправени пред това за първи път, много често се страхуват и ги бъркат за истински, бързат да извикат линейка.

За да избегнете това, помислете как да определите кои контракции са възникнали - истински или неверни. Те се характеризират с:

 1. Нередовност. Те се усещат главно сутрин или вечер, в зависимост от индивидуалните особености на тялото на бременната жена. Когато се появят вечер, спират през нощта, а на сутринта могат да се появят отново. Колко дълго спазмите продължават, зависи и от тялото, като цяло те продължават от 3 до 4 часа с различни интервали и продължителност.
 2. Дискомфорт, а не болезненост. Чувствата, които изпитва една жена, са свързани с дискомфорт, реалните контракции са много по-болезнени.
 3. Кратка продължителност. Спазмът на матката продължава по различно време - от 30 сек. до 2 минути, за разлика от настоящето, което трае еднакво време. Болезнените усещания с истински маточни контракции не могат да бъдат спрени - нищо не зависи от жената. Фалшивите лесно спират с промяна в положението на тялото.
 4. Не нарастваща болка. Неудобните усещания отшумяват с времето и матката напълно се отпуска. С контракциите, които сигнализират за скорошно раждане, болката се увеличава с всяка атака.
 5. Напрежение в корема. Болката се появява в долната част на корема. При истински контракции те започват от долната част на гърба и бавно се стичат към перинеума.

Ако са започнали фалшиви усещания, когато само лекар може да определи раждането.

Облекчаване на дискомфорта

Въпреки факта, че фалшивите контракции се характеризират с неудобни усещания, а не със силна болка, някои жени, например, с нисък праг на болка, могат да ги понасят трудно.

Помислете как да облекчите състоянието:

 1. Поставете се в най-удобната за себе си позиция и започнете любимото си занимание. Например можете да легнете на меко легло, свити и да се покриете с одеяло, или да седнете на широк стол. Можете да се разсеете, като прочетете интересна книга, гледате любимия си сериал или слушате релаксираща музика.
 2. Изпийте чаша от любимата си напитка - чай, плодова напитка, сок или просто вода.
 3. Разходете се на чист въздух, като същевременно не се пренапрягате.
 4. Потопете се в топъл душ или се потопете в банята.
 5. Помолете съпруга си или някой близък да направи масаж на долната част на гърба - това ви помага да се отпуснете.
 6. Ако спазмите са започнали поради глад - яжте нещо леко, но питателно.
 7. Дихателните упражнения са отличен вариант. Те ще помогнат за премахване на дискомфорта и увеличаване на проникването на кислород до бебето..
 8. Ако жената има нисък праг на болка, тогава No-shpa може да бъде предписан от лекар за облекчаване на спазмите.

Кога да посетите лекар и може ли да се вземе линейка

Въпреки факта, че фалшивите усещания са естествен процес по време на раждането на дете, има ситуации, при които трябва спешно да потърсите медицинска помощ. Те включват ситуации, когато:

 1. По време на маточни спазми се появи отделяне на водниста или кървава природа. Това може да означава, че плацентата е започнала да се ексфолира..
 2. Спазмите са нередовни, но твърде болезнени. Например, когато долната част на гърба боли силно, това може да означава, че жената е изправена пред остра възпалителна бъбречна болест..
 3. Детето започна да се движи по-малко - в рамките на 2 - 3 часа се движеше по-малко от 10 пъти. Това се случва преди раждането..
В случай на силна болка, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

На 36 - 39 седмица от бременността, трябва да наблюдавате редовността на контракциите, през същите интервали и нарастващи болкови усещания, отидете в болницата.

Ако жената открие горните симптоми в себе си, тогава трябва да се обадите на линейка, когато ситуацията наистина изисква спешна медицинска намеса, тогава бременната жена е откарана в болницата.

Правете мултипари

Фалшивите контракции на матката се наблюдават при всички бременни жени, независимо от това кое раждане предстои. При многородовите жени те могат да започнат на по-късна дата, отколкото по време на първата бременност. Те причиняват повече дискомфорт, тъй като тялото вече знае през какво трябва да премине..

При второто и следващите раждания трябва да бъдете по-внимателни за този процес, тъй като раждането се случва много по-бързо от първото. Не е необходимо да чакате у дома за твърде малки интервали между контракциите. Веднага след като контракциите станат редовни, трябва да отидете в болницата.

Фалшивите контракции са естествен процес при носене на дете - не трябва да се страхувате от тях. Невъзможно е да се отговори на въпроса колко седмици преди раждането започват, това може да се случи по всяко време, започвайки от втория триместър, често настъпващо на 31-32 седмици. Те се различават от реалните по своята кратка продължителност, нередовност, внезапност. Веднага след като контракциите започнаха да се появяват с определена честота, струва си да започнете да се събирате и да извикате линейка.