Маточно кървене след раждане - такъв "термин" майките наричат ​​всяко зацапване от гениталния тракт след приключване на раждането. И много от родилите жени започват да се паникьосват, без да знаят колко кървене след раждането трябва да продължи, каква е неговата интензивност и как да се различи нормата от патологията.

За да се изключат такива ситуации, акушер-лекарят, в навечерието на изписването от болницата, провежда разговор с жена, като обяснява всички характеристики на следродилния период, неговата продължителност и назначава посещение в антенаталната клиника (като правило, след 10 дни).

Характеристики на следродилния период

Колко време продължава така нареченото кървене след раждане, тоест кървене

Обикновено интензивното зацапване продължава не повече от 2 до 3 дни. Това е естествен процес и такова отделяне се нарича лохии..

Както знаете, след раждането на плода има отделяне или, грубо казано, отделяне на мястото на детето (плацентата) от вътрешната обвивка на матката. В този случай се образува достатъчно голяма повърхност на раната, която отнема време за зарастване. Lochia не е нищо повече от тайна на раната, която е представена от изпускане от повърхността на раната.

На първия ден след раждането лохията се състои от кръв и парчета от децидуята. След това, когато матката се свие и се върне към нормалните си „предбременни“ размери, кръвната плазма и тъканната течност, както и частици от децидуята, които продължават да падат, слуз с левкоцити се присъединяват към секрецията на отделянето. Следователно, след няколко дни, отделянето след раждане става кърваво-серозно и след това серозно. Цветът им също се променя, от яркочервен до кафяв и накрая жълтеникав.

Заедно с цвета на секретите, интензивността им също се променя (намалява). Процесът на изписване завършва с 5-6 седмици. Ако отделянето е продължително или стане кърваво и по-интензивно, трябва да се консултирате с лекар.

Промени в матката и шийката на матката

Шийката на матката и самата матка също преминават през фаза на промяна. В следродилния период, който продължава средно около 6 до 8 седмици, тоест до 42 дни, матката намалява (свива се) по размер и нейната "вътрешна рана" зараства. Освен това се формира и шийката на матката..

Най-изразеният етап на обратното развитие или инволюция на матката настъпва през първите 14 дни след раждането. До края на първия ден след раждането, дъното на матката се палпира на мястото на пъпа и след това, при нормалното си свиване, матката се спуска с 2 см или 1 напречен пръст всеки ден.

С намаляването на височината на очното дъно на матката намаляват и други размери на матката. Матката става по-плоска и по-тясна в диаметър. Около 10 дни след раждането, очното дъно на матката се спуска отвъд срамните кости и вече не се осезава през предната коремна стена. Когато провеждате гинекологичен преглед, можете да определите матката до 9-10 седмици от бременността.

Успоредно с това се формира шийката на матката. Цервикалният канал постепенно се стеснява. След 3 дни преминава за 1 пръст. Първо се затваря вътрешният фаринкс, а след това външният. Напълно вътрешният фаринкс се затваря с 10 дни, докато външният с 16 - 20 дни.

Това, което се нарича следродилен кръвоизлив

Кървенето след раждането включва интензивна кръвозагуба до 0,5% или повече от телесното тегло на родилката и е пряко свързано с раждането..

 • Ако кървенето след раждане се случи след 2 часа или повече (през следващите 42 дни), то се нарича късно.
 • Ако се регистрира интензивна загуба на кръв веднага след раждането или в рамките на два часа, тя се нарича ранна.

Следродилният кръвоизлив се счита за страшно акушерско усложнение и може да доведе до смъртта на жената след раждането.

Тежестта на кървенето се определя от количеството загуба на кръв. При здрава родилка, очакваният обем на загуба на кръв по време на раждане не надвишава 0,5% от телесното тегло, докато при гестоза, анемия или коагулопатия той намалява до 0,3%. Ако в ранния следродилен период жената е загубила повече кръв, отколкото е била изчислена, тогава те говорят за ранно следродилно кървене, което изисква незабавни действия, понякога до операция.

Причини за следродилен кръвоизлив

Причините за обилно кървене, както в ранния, така и в късния следродилен период, са различни:

Атония или хипотония на матката

Това е един от водещите фактори, допринасящи за кървенето. Маточната хипотония е състояние, при което както тонусът, така и неговата контрактилна способност са намалени. При атония на матката тонусът и контрактилната активност са рязко намалени или напълно липсват, а матката е в „парализирано“ състояние. За щастие атонията е изключително рядка, но опасна с масивно, неподлежащо на консервативно лечение, кървене. Кървенето, свързано с нарушен тонус на матката, се развива в ранния следродилен период. Един от следните фактори допринася за намаляване и загуба на тонуса на матката:

 • прекомерно разтягане на матката, което се наблюдава при многоводие, многоплодна бременност или голям плод;
 • изразена умора на мускулните влакна, която се улеснява от продължителен труд, нерационално използване на контракции, бърз или бърз труд;
 • загуба на способността на миометриума да се свива нормално с неговите рубцови, възпалителни или дегенеративни промени.

Следните фактори предразполагат към развитието на хипо- или атония:

 • ранна възраст;
 • патологични състояния на матката:
  • миоматозни възли;
  • малформации;
  • следоперативни възли в матката;
  • структурни и дистрофични промени (възпаление, голям брой раждания);
  • преразтягане на матката по време на бременност (многоводие, многоплодна бременност)
 • усложнения на бременността;
 • аномалии на раждащите сили;
 • аномалии на плацентата (представяне или отслабване);
 • гестоза, хронични екстрагенитални заболявания;
 • DIC синдром от всякакъв произход (хеморагичен шок, анафилактичен шок, емболия на околоплодната течност.

Нарушение на плацентата

След периода на фетално изгонване започва третият или следващият период на раждането, през който плацентата се отделя от маточната стена и се екскретира. Веднага след раждането на плацентата започва ранният следродилен период (не забравяйте, че той продължава 2 часа). Този период най-много изисква вниманието както на майката, така и на медицинския персонал. След раждането на плацентата се изследва за цялост, ако в матката остане някаква лобула, това може да провокира масивна кръвозагуба, като правило такова кървене започва месец след раждането, на фона на пълното здраве на жената.

Това, което бих искал да отбележа. За съжаление, подобно кървене, което изведнъж започва месец или повече след раждането, не е необичайно. Разбира се, лекарят, който е родил бебето, е виновен. Погледнах, че на плацентата няма достатъчно лобула, или може би това е допълнителна лобула (отделна от плацентата), и не взех подходящи мерки (ръчен контрол на маточната кухина). Но както казват акушер-гинеколозите: "Няма плацента, която да не може да бъде сгъната." Тоест, липсата на лобула, особено допълнителна, е лесна за пропускане и лекарят е човек, а не рентгенова снимка. В добрите родилни болници при изписване от пуерперант се прави задължителен ехограф на матката, но, за съжаление, не навсякъде се предлага ултразвукова машина. И рано или късно този пациент щеше да започне да кърви, само че в такава ситуация той беше "подтикнат" от силен стрес.

Наранявания на родовия канал

Не последната роля в появата на следродилен кръвоизлив (обикновено в първите 2 часа) играят акушерските наранявания. В случай на обилно кървене от гениталния тракт, акушерът, на първо място, трябва да изключи увреждане на родовия канал. Нарушената цялост може да бъде в:

 • вагина;
 • маточна шийка;
 • матка.

Понякога разкъсванията на шийката на матката са толкова дълги (3-4 градуса), че се придвижват към вагиналните сводове и долния сегмент на матката. Разкъсванията могат да възникнат както спонтанно, по време на изгонването на плода (например бърз труд), така и поради медицински манипулации, използвани по време на екстракцията на плода (налагане на акушерски форцепс, вакуумен ескалатор).

След цезарово сечение кървенето може да се дължи на нарушение на техниката на шева (например пропуснат необезопасен съд и дехисценция на конците на матката). В допълнение, в следоперативния период той може да бъде предизвикан от назначаването на антитромбоцитни средства (разреждане на кръвта) и антикоагуланти (намаляване на неговото съсирване).

Предразполагащите фактори допринасят за руптура на матката:

 • белези на матката след предишни хирургични интервенции;
 • остъргване и аборт;
 • използването на вътрематочни контрацептиви;
 • акушерски манипулации (външна ротация на плода или вътрематочна ротация);
 • стимулиране на труда;
 • тесен таз.

Кръвни заболявания

Различни кръвни заболявания, свързани с нарушено съсирване на кръвта, също трябва да се разглеждат като фактор за възможно кървене. Те включват:

 • хемофилия;
 • болест на фон Вилебранд;
 • хипофибриногенемия и други.

Също така, развитието на кървене не е изключено при чернодробни заболявания (както знаете, в него се синтезират много фактори на кръвосъсирването).

Клинична картина

Ранното кървене след раждането, както вече беше отбелязано, е свързано с нарушение на тонуса и контрактилитета на матката, така че жената остава под наблюдението на медицинския персонал в родилната зала в продължение на 2 часа след раждането. Всяка жена, която току-що е станала майка, трябва да помни, че през тези 2 часа тя не може да заспи. Силно кървене може да се появи внезапно и е вероятно да няма лекар или акушерка близо до майката. Хипо- и атоничното кървене може да възникне по два начина:

 • Кървенето веднага става масивно, „излива се като кран“. В същото време матката е много отпусната и отпусната, нейните граници не са определени. Няма ефект от външен масаж, ръчен контрол на матката и контракционни лекарства. Поради високия риск от усложнения (дисеминирана интраваскуларна коагулация и хеморагичен шок), следродилната жена веднага се оперира.
 • Кървенето е вълнообразно. Понякога матката се отпуска и свива, така че кръвта се отделя на порции от 150 - 300 ml. Положителният ефект от намаляването на лекарствата и външния масаж на матката. Но в определен момент кървенето се усилва и състоянието на жената се влошава рязко, горните усложнения се присъединяват.

Но как да се определи патологията, ако жената вече е у дома? На първо място, струва си да се помни, че общият обем на лохиите за целия период на възстановяване (6 - 8 седмици) е 0,5 - 1,5 литра. Всички отклонения показват патология и изискват незабавна медицинска помощ:

Неприятна миризма на отделяне

Гнойният и остър "аромат" на отделяне, и дори с примес на кръв или кървави след 4 дни след раждането, показва развитието на възпаление в матката или ендометрит. В допълнение към освобождаването от отговорност може да алармира повишаване на температурата и появата на болка в долната част на корема.

Обилно кървене

Появата на такова отделяне, особено след като лохиите са станали сивкави или жълти, трябва да предупреди жената. Кървенето може да бъде мигновено или периодично да се повтаря, а кръвните съсиреци могат или да не присъстват в отделянето. Самата кръв може да промени цвета си - от ярко алена до тъмна. Страда и общото състояние на майката. Пулсът и дишането й зачестяват, появяват се слабост и световъртеж, жената може постоянно да замръзва. Подобни признаци показват остатъците от плацентата в матката..

Силно кървене

Ако кървенето е започнало и то е достатъчно масивно, трябва спешно да се извика линейка. За младата майка не е трудно да определи интензивността на кървенето сама - трябва да се сменят няколко подложки на час. Не бива да ходите сами на лекар в подобно състояние, тъй като съществува голям риск от загуба на съзнание на улицата.

Прекратяване на изписването

Вариант като внезапното изчезване на секрета не е изключен, което също не е норма и изисква медицинска помощ..

Кървенето след раждане продължава (обикновено) не повече от 7 дни и е подобно на обилната менструация. Ако периодът на кървави отделяния се удължи, това трябва да предупреди младата майка.

Лечение

След раждането на плацентата се предприемат редица мерки за предотвратяване на появата на ранни следродилни кръвоизливи:

Жената след раждането остава в родилната зала

Намирането на жена в родилната зала през следващите 2 часа след края на раждането е необходимо, за да се вземат спешни мерки в случай на възможно кървене. През този период от време жената се наблюдава от медицинския персонал, който оценява кръвното налягане и пулса, цвета на кожата и количеството отделена кръв. Както вече беше посочено, допустимата загуба на кръв по време на раждане не трябва да надвишава 0,5% от теглото на жената (средно до 400 ml). В противен случай кръвозагубата се счита за ранен кръвоизлив след раждането и се вземат мерки за спирането му..

Изпразване на пикочния мехур

Веднага след приключване на раждането урината се отстранява с катетър, за да се изпразни пълният пикочен мехур и да се предотврати натиск върху матката. В противен случай пълната урина ще притисне матката, което ще попречи на нормалното й свиване и може да причини кървене..

Инспекция на плацентата

След раждането на мястото на детето безпроблемно акушерът заедно с акушерката го изследват и решават за целостта на плацентата, наличието / липсата на допълнителни лобули, тяхното отделяне и задържане в маточната кухина. Ако целостта на плацентата се съмнява, се извършва ръчно изследване на матката (под анестезия). По време на изследването на матката лекарят извършва:

 • изключва нараняване на матката (руптура);
 • премахва остатъците от плацентата, мембраните и кръвните съсиреци;
 • провежда ръчен (с повишено внимание) масаж на матката върху юмрука.

Въвеждане на утеротоника

Веднага след раждането на плацентата се инжектират интравенозно, по-рядко интрамускулно, лекарства, които намаляват матката (окситоцин, метилергометрин). Тези лекарства предотвратяват атонията на матката и увеличават нейната контрактилност..

Инспекция на родовия канал

В близкото минало изследването на родовия канал след раждане се извършва само при първородни жени. В момента тази манипулация се извършва за всички раждащи жени, независимо от броя на ражданията. По време на изследването се установява целостта на шийката на матката и влагалището, меките тъкани на перинеума и клитора. Ако се открият сълзи, те се зашиват (под местна упойка).

Мерки за развитие на ранни следродилни кръвоизливи

В случай на повишено кърваво отделяне през първите 2 часа след края на раждането (500 ml или повече), лекарите предприемат следните мерки:

 • Изпразване на пикочния мехур (ако не е направено преди).
 • Интравенозно интравенозно приложение на утеротоници при повишена доза.
 • Настинка в долната част на корема.
 • Външен масаж на маточната кухина

След като поставите ръката върху дъното на матката, внимателно я стиснете и отпуснете, докато матката се свие напълно. Процедурата за жена не е много приятна, но доста поносима.

 • Ръчен масаж на матката

Извършва се, както е описано по-горе, под обща анестезия. Ръката се вкарва в матката и след изследване на стените й, ръката се свива в юмрук. Другата ръка масажира матката отвън.

 • Тампонада на задния форникс на влагалището

Тампон, наситен с етер, се вкарва в задния вагинален форникс, което причинява рефлекторно свиване на матката.

Ако всички горепосочени мерки не са имали положителен ефект и кървенето се е увеличило и е достигнало 1 литър или повече, въпросът за хирургичната интервенция е решен. В същото време се извършва интравенозно приложение на разтвори, кръв и плазмени препарати за попълване на загубата на кръв. От операциите се прилагат:

 • ампутация или екстирпация на матката (в зависимост от ситуацията);
 • лигиране на артериите на матката;
 • лигиране на яйчникови артерии;
 • лигиране на илиачната артерия.

Спиране на късното следродилно кървене

Късният следродилен кръвоизлив, както вече беше посочено, възниква поради задържането на части от плацентата и мембраните, по-рядко кръвни съсиреци в маточната кухина. Схемата за помощ е както следва:

 • незабавна хоспитализация на жена в гинекологичния отдел;
 • подготовка за кюретаж на маточната кухина (инфузионна терапия, въвеждане на контракции);
 • извършване на изпразване (остъргване) на маточната кухина и отстраняване на остатъците от яйцеклетката и съсиреците (под анестезия);
 • пакет с лед за 2 часа в долната част на корема;
 • допълнителна инфузионна терапия, ако е необходимо, преливане на кръвни продукти;
 • предписване на антибиотици;
 • назначаването на утеротоници, железни препарати и витамини.

Какво може една жена

За да се предотврати кървенето в късния следродилен период, на млада майка се препоръчва да следва прости инструкции:

Следете пикочния мехур

Трябва да уринирате редовно, като избягвате преливането на пикочния мехур, особено в първия ден след раждането. Докато жената е в болницата, ходете до тоалетната на всеки 3 часа, дори и да няма желание. Също така, у дома, не забравяйте за навременното изпразване на пикочния мехур..

Хранене на бебето при поискване

Честото прихващане на бебето към гърдите не само установява и засилва физически и психологически контакт между майката и бебето. Дразненето на зърната причинява отделянето на екзогенен (вътрешен) окситоцин, който стимулира свиването на матката и също увеличава секрецията (изпразване на матката).

Легнете по корем

В хоризонтално положение на стомаха не само спомага за увеличаване на контрактилитета на матката, но и изтичането на секрети от нея.

Настинка в долната част на корема

Ако е възможно, млада майка трябва да приложи пакет с лед върху долната част на корема (за предпочитане до 4 пъти на ден). Студът стимулира съкратителната дейност на матката и свива отворените маточни съдове във вътрешната й обвивка.

Нашите експерти

Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

Кървене след раждане

Независимо от начина на раждане и благосъстоянието на процеса на раждане, жената винаги има зацапване след раждането. Плацентата или, както се нарича още по друг начин, мястото на бебето е прикрепено към матката с помощта на вили и е свързано с плода чрез пъпната връв. Отхвърлянето на плода и плацентата по време на раждането е естествено придружено от разкъсване на капилярите и кръвоносните съдове. Но в някои случаи по време на следродилния период може да се появи кървене поради патологични причини..

Причини за кървене след раждане

В последния стадий на раждането плацентата се отхвърля от матката и на повърхността на ендометриума се образува рана. Кърви до пълно излекуване и лекарите наричат ​​това зацапване лохии. Често жените приемат лохии за първата менструация след раждането, но това отделяне има различна причина и характер..

Lochia не изисква никакво лечение, но през този период трябва да се обърне специално внимание на интимната хигиена. Но патологичното кървене трябва да е причина за незабавна медицинска помощ..

"Добро" кървене след раждане

Lochia е физиологично, нормално кървене, което придружава следродилния период. Въпреки това, патологични състояния, опасни за здравето и дори живота на жената, могат да се появят и когато загубата на кръв надвишава допустимите норми. За да ги предотвратят, лекарите, които са приели раждането, трябва да приложат ледена подгряваща подложка върху коремната кухина на родилката веднага след раждането, а също и да предприемат други мерки, ако е необходимо (направете външен масаж на матката, въведете хемостатични лекарства).

Докато раневата повърхност на матката на мястото на предишното закрепване на плацентата не се излекува напълно, лохиите ще продължат. През първия ден след раждането те могат да бъдат много изобилни, но постепенно техният брой, характер и цвят ще се променят. Скоро те ще станат кървави, след това жълти и в крайна сметка пренаталното ви отделяне ще се върне..

"Лошо" кървене след раждане

Въпреки това, в някои случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Следните признаци трябва да ви предупреждават:

 • * Lochia не променя ярко аления цвят повече от 4 дни след доставката;
 • * трябва да сменяте дамски превръзки на всеки час;
 • * кървавото отделяне има неприятна миризма;

Кървене след раждане

Кървенето след раждане е нормален физиологичен процес, който е заложен от природата. По този начин тялото на жената се отървава от плацентата, лохиите и остатъците от плацентата. Това се случва в ранния следродилен период и може да продължи и в по-късния. Тежестта му се определя от акушер-гинеколозите по естеството на отделянето и обема на кръвозагубата..

PPH обаче не винаги е нормален физиологичен процес. В някои случаи може дори да представлява заплаха за живота на жената. Обикновено загубите възлизат на 0,5% от общото телесно тегло на родилката.

Ранният следродилен кръвоизлив е този, който се появява през първите два часа, а късното кървене може да продължи до 1,5 месеца.

Кървене един месец след раждането

Обикновено през първата седмица след раждането на дете жената продължава да има изписване. Постепенно те сменят цвета си, стават по-бледи, съсиреците престават да присъстват в тях, всеки ден стават все по-малко.

Има случаи, при които жените дори след месец продължават да наблюдават отделяне от родовия канал. В малки количества те са норма, тъй като това е естествен процес за възстановяване на матката. Това важи особено за жени, които не са кърмили. Ако няма съсиреци и неприятна миризма, тогава не трябва да се притеснявате. В близко бъдеще такова отделяне ще престане да притеснява жената и ще спре..

Струва си да се свържете с лекар, ако незначителното кървене се превърне в обилно.

Особено опасна ситуация е, когато отделянето придобива гнилостна миризма и става жълто или зелено. Най-често това е признак, че се развива възпалителен процес в матката или във влагалищната кухина. Може да е свързано с натрупване на лохии поради извиване на фалопиевите тръби..

Една жена може да започне да развива ендометрит след раждането. Той има различна степен на тежест и може да бъде придружен от значително повишаване на телесната температура. Най-трудният случай се разглежда, когато жената има болка в долната част на корема, придружена от треска и кървави гнойни отделяния. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава жената механично изстъргва остатъците и се предписва курс на антибиотици.

Друг вариант за поява на обилно кървене месец след раждането е възстановяването на менструалния цикъл. Ако жената не кърми, тогава тя не произвежда специален хормон - пролактин, който инхибира овулацията. Следователно след месец може да се наблюдава първата менструация. Това показва нормализиране на маточната функция и възстановяване на хормоналните нива..

Половият акт, започнат твърде рано, може да провокира кървене месец след раждането. Лекарите препоръчват да се въздържате от интимност в продължение на 2 месеца, след като жената има дете. Това се дължи на факта, че матката трябва да се възстанови, да вземе предишния си размер, да се върне в нормалното си състояние.

Понякога кървенето 30 дни след раждането може да се дължи на не напълно излекувани ерозивни процеси в цервикалната област. В този случай е необходимо да се потърси съвет от гинеколог и да се премине курс на подходяща терапия. Сексуалните отношения в този случай не трябва да започват.

Трябва да се консултирате с лекар, ако:

Месец след раждането настъпва обилна загуба на кръв, с внезапно начало и изразено увеличение.

Ако зацапването промени цвета или миризмата.

Когато в отделянето има кръвни съсиреци.

Ако общото здравословно състояние се влоши рязко, телесната температура се повиши, има признаци на интоксикация на тялото.

Ако се появи болка в долната част на корема, придружена от обилна загуба на кръв.

Колко кървене след раждане?

Нормалният период, през който се наблюдават зацапвания след раждане, се счита до 6 седмици. През това време жената може да загуби до 1,5 литра кръв. Не трябва обаче да се страхувате от такива цифри, тъй като тялото предварително се е подготвило за такива разходи. Всъщност по време на бременност при жените общият обем на циркулиращата кръв се увеличава значително.

Кърменето е друг фактор, влияещ върху продължителността на кървенето след раждането. Ако това се случи, матката се свива и възстановява много по-бързо, което допринася за по-ранен процес на спиране на секрецията..

Ако жената е претърпяла цезарово сечение, тогава кървенето може да продължи малко по-дълго. Това се дължи на факта, че матката е била ранена и върху нея е поставен шев. В този случай той се възстановява малко по-бавно в сравнение с естественото раждане..

Жените, които изпитват повишена физическа активност и стрес в следродилния период, също могат да наблюдават процеса на притока на кръв от родовия канал за по-дълго време. Ето защо, ако е възможно, си струва да си почивате повече и да избягвате вълнението.

Следните фактори също могат да повлияят на времето на кървене след раждането:

Многоплодна бременност, поради което матката се е увеличила значително по размер.

Голямо дете с голямо тегло.

Части от плацентата, останали в родовия канал и възпалителния процес, започнал във връзка с това.

Слаба контрактилитет на матката.

Прием на някои лекарства, като аспирин.

Нараняване на родовия канал, вътрешни конци.

Нарушения на кръвосъсирването.

За да намалите времето за кървене след раждането, е полезно да спите по корем или просто да лежите върху него, докато си почивате. Също така не трябва да избягвате да ходите до тоалетната, за да изпразните пикочния мехур, когато се появи първото желание. Важно е да се избягват тежки физически натоварвания и да се вдигат тежки предмети. Всичко това ще помогне да се намали времето на кървене след раждането и да се избегнат усложнения..

Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.

Следродилен кръвоизлив: симптоми и лечение

Следродилният кръвоизлив е състояние, при което маточно кървене се появява след раждането на дете или с течение на времето. Загубата на кръв може да е незначителна и да не представлява опасност за здравето на жената. Но ако кървенето е обилно и е трудно да се спре, тогава съществува риск за живота. Изисква използването на спешни терапевтични мерки за спасяване на живота на пациента.

Рискови фактори за PPH

Има състояния, при които рискът от PPH е по-висок, отколкото при тяхното отсъствие. Анализът на статистическата информация показа, че подобно кървене се появява по-често в следните ситуации.

 • Следродилни кръвоизливи, аборти, спонтанни аборти в миналото. Това означава, че жената е склонна към кървене, което означава, че рискът ще бъде по-голям..
 • Късна токсикоза. В случай на прееклампсия присъстват високо кръвно налягане и нарушена бъбречна функция, в резултат на което съдовете стават по-крехки и лесно се разрушават.
 • Големи плодове. Поради натиска на такъв плод по време на раждане, стените на матката могат да бъдат наранени, което се проявява чрез кървене след раждането на бебето. Освен това матката е преразтегната и следователно се свива по-зле.
 • Многоводие (голямо количество околоплодни води). Механизмът е почти същият като при голям плод.
 • Многоплодна бременност. Тук по подобен начин.
 • Лейомиом на матката. Това е доброкачествен тумор, който дава клиника за кървене. И раждането може да го провокира.
 • Белег на матката. След операции (по-често цезарово сечение) остава белег, който е слабо звено в маточната стена. Следователно, след раждането на дете, на това място може да възникне празнина..
 • DIC синдром. В резултат на това явление се нарушава функцията на кръвосъсирването. След раждането винаги се наблюдават травми и кървене, но при DIC синдром кървенето не спира.
 • Тромбоцитопатия. Това са придобити или вродени заболявания, при които тромбоцитите, участващи в коагулацията на кръвта, не могат да изпълняват задълженията си поради наличието на дефекти в тях..

Механизмът на развитие на следродилен кръвоизлив

След раждането на бебето вътрематочното налягане рязко спада и празната матка също рязко се свива (контракции след раждането). Размерът на плацентата не съответства на такава свита матка и тя започва да се отделя от стените.

Освен това започва евакуацията на отделените части на плацентата, компресирането и усукването на съдовете, за да се спре кръвта и образуването на кръвни съсиреци, за да се запечата увреждането в съдовите стени.

Продължителността на отделянето на плацентата и нейното отделяне пряко зависи от свиването на матката. Обикновено евакуацията се извършва приблизително 30 минути след раждането. Забавената евакуация на плацентата показва голям шанс за следродилен кръвоизлив.

Когато плацентата е отделена от стените на матката, съдовете са повредени. Забавянето при излизане от плацентата показва слабо свиване. Това означава, че съдовете не могат да се стеснят и кървенето не спира. Също така, причината за кървенето може да бъде непълно отделяне на плацентата от стените поради нейното натрупване или прищипване на части в матката.

Следродилният кръвоизлив в случай на нараняване на меките тъкани се появява само когато те се разкъсат. При кръвни заболявания кръвоносните съдове не могат да издържат дори на незначителни увреждания. И тъй като по време на раждането винаги се случва увреждане на кръвоносните съдове, тогава кървенето след раждането ще продължи дълго време, което изисква незабавни действия за спиране на кръвта.

Видове кървене след раждането

В акушерската практика е обичайно да се разграничават два основни вида кървене:

 • Кървене в ранния следродилен период - това означава, че кръвта се отделя през първите 2 часа след раждането. Най-опасното, тъй като е трудно да се премахне причината за появата.
 • В късния следродилен период - след 2 часа и до 1,5-2 месеца.

Е, тъй като това кърви, разделянето се дължи на външния вид. Тоест, кървене поради:

 • слабо свиване на матката,
 • забавено отделяне и отделяне на части от плацентата,
 • кръвни заболявания,
 • нараняване на матката.

Те също така определят рязко кървене, което започва веднага след раждането на дете в големи количества (загубата на кръв достига повече от 1 литър в минута) и налягането бързо спада. Друг тип се характеризира с отделяне на кръв на малки порции с постепенно увеличаване на загубата на кръв. Тя спира и започва.

Причини за кървене след раждане

Като цяло кървенето е отделяне на кръв от съдовете. Това явление се наблюдава, когато съдовете са повредени, тяхната цялост е нарушена отвътре или системите не са в състояние да спрат кръвта. Следователно основните причини за PPH са 4 основни групи.

Слабо свиване на матката

Тъй като по-голямата част от съдовете са в матката, когато тя се свива, съдовете се стесняват и кръвта спира. При недостатъчно свиване на матката съдовете не се стесняват и кръвта продължава да се отделя. Това се случва, когато матката е преразтегната с голям плод, с многоводие, преумора на жена, препълнен пикочен мехур или бързо раждане на дете.

При използване на спазмолитици, продължителен и изтощен труд, мускулите на матката се превъзбуждат и издишват, което води до спад в тонуса му.

Всички видове възпаления на матката, рак и ендокринни заболявания водят до влошаване на способността на мускулите на матката да се свиват ефективно.

Психични разстройства (тежка тревожност, страх за състоянието на детето) или силна болка също могат да доведат до недостатъчно свиване на матката.

Раждане при раждане

Увреждане на матката с голям плод възниква на фона на бързо раждане, използване на акушерски форцепс, тесен таз при бременна жена или с многоводие. Такива наранявания включват руптура на матката, цервикалния канал, перинеума и клиторалната област.

Нарушение на отделянето от плацентата

Невъзможността за пълно отделяне на плацентата от стените и нейното изхвърляне или задържане на части (пъпна връв, фетални мембрани) на този орган в матката.

Кръвни заболявания

Те включват хемофилия, тромбоцитопения, коагулопатия. Веществата, които участват в спирането на кървенето, са повредени или изобщо липсват. При нормални условия тези нарушения може да не се появят, но раждането се превръща в тласък за появата на кървене..

Може да има и вариант, когато кървенето е възникнало поради разминаването на шевовете. Това може да се подозира от извършена операция, например цезарово сечение, където винаги се прилагат конци. Също така, развитието на инфекциозни усложнения на мястото на шева може да отслаби нишката и под товар да доведе до нейното скъсване..

Симптоми на следродилен кръвоизлив

Как изглежда клиничната картина на следродилния кръвоизлив? Как можеш да ги различиш? Той има свои собствени характеристики, в зависимост от причината за кървене и от периода на поява.

Ранни признаци на следродилен кръвоизлив (първите 2 часа)

Практиката показва, че загубата на кръв в обем от около 250-300 ml не представлява никаква опасност или вреда за живота. Тъй като защитните сили на тялото компенсират тази загуба. Ако загубата на кръв е повече от 300 ml, това се счита за кървене..

Забавено отделяне или отделяне на части от плацентата

Основният симптом е появата на кървене непосредствено след началото на евакуацията на части от плацентата. Кръвта тече или в непрекъснат поток, или, което се случва по-често, се отделя на отделни порции.

Кръвта обикновено е тъмна на цвят с примес от малки съсиреци. Понякога се случва, че отворът на цервикалния канал на матката се затваря и като че ли кървенето спира. Но в действителност ситуацията е обратна или дори по-лоша. Факт е, че в този случай кръвта се натрупва вътре в матката. Матката се увеличава по размер, свива се лошо и ако масажирате, излиза голям кръвен съсирек и кървенето се възобновява.

Общото състояние на майката постепенно се влошава. Това се проявява със следните признаци:

 • бледност на кожата и видимите лигавици,
 • постепенно намаляване на кръвното налягане,
 • учестен пулс и дишане.

Възможно е също така да се прищипят части от плацентата в областта на фалопиевата тръба. Това може да се определи чрез пръстов преглед, по време на който ще се усети изпъкналост..

Слабо свиване на матката

След раждането на бебето матката обикновено трябва да се свие, което ще доведе до вазоконстрикция и ще предотврати развитието на кървене. При липса на такъв процес, поради горепосочените причини, спирането на кръвта е много проблематично..

Разграничете хипотонията и маточната атония. Хипотонията се проявява чрез слабо свиване на матката, което не е достатъчно за вазоконстрикция. Атонията е пълна липса на работа на матката. Съответно, такова кървене се нарича хипотонично и атонично. Загубата на кръв може да варира от 60 ml до 1,5 литра. и още.

Матката губи нормалния си тонус и съкратителна способност, но все още е в състояние да реагира чрез свиване на приложението на лекарството или физическите стимули. Кръвта се отделя не постоянно, а на вълни, тоест на малки порции. Матката е слаба, контракциите й са редки и кратки. И след масажиране, тонът се възстановява относително бързо..

Понякога могат да се образуват големи съсиреци, които запушват входа на матката и като че ли кървенето спира. Това води до увеличаване на размера му и влошаване на състоянието на жената..

Продължителна хипотония, рядко, но може да се превърне в атония. Тук матката не реагира на никакви стимули и кървенето се характеризира с непрекъснат силен ток. Жената се чувства още по-зле и може да има рязък спад на кръвното налягане и дори смърт..

Кървене поради кръвни нарушения

Характерен признак на такова кървене е нормалният тонус на матката. В същото време рядка кръв без съсиреци изтича, няма признаци на нараняване или увреждане. Друг симптом, който показва нарушение на кръвта, е образуването на хематоми или кръвоизливи на мястото на инжектиране. Изтичащата кръв не се коагулира дълго време или изобщо не се коагулира, тъй като за това няма необходимите вещества в необходимото количество.

Кръвоизливите могат да бъдат не само на местата за инжектиране, но и във вътрешните органи, стомаха, червата, тоест навсякъде. С увеличаване на загубата на кръв, рискът от смърт се увеличава.

В случай на дисеминирана вътресъдова коагулация (изчерпване на съсирващи вещества), това води до образуване на кръвни съсиреци и запушване на повечето малки съдове в бъбреците, надбъбречните жлези, черния дроб и други органи. Ако не се осигури подходяща медицинска помощ, тогава тъканите и органите просто ще започнат да се влошават и да умират..

Всичко това се проявява със следните симптоми:

 • кръвоизливи под кожата и лигавиците,
 • обилно кървене в местата на инжектиране, хирургични рани, матка,
 • появата на мъртви кожни участъци,
 • кръвоизливи във вътрешните органи, което се проявява чрез нарушаване на техните функции,
 • признаци на увреждане на централната нервна система (загуба, депресия на съзнанието и др.).

Кървене поради травма

Често проявление в такава ситуация ще бъде разкъсване на меките тъкани на гениталния тракт. В този случай се наблюдават характерни признаци:

 • поява на кървене веднага след раждането на бебето,
 • яркочервена кръв,
 • матката е твърда на допир,
 • при изследване се визуализира мястото на разкъсването.

Когато разкъсаната перинеална тъкан има малка загуба на кръв и това не представлява заплаха. Ако обаче шийката на матката или клиторът се спука, кървенето може да бъде сериозно и животозастрашаващо..

Признаци на кървене в късния период (2 часа до 2 месеца)

Обикновено такова кървене се усеща около 7-12 дни след раждането..

Кръвта може да се отдели еднократно и силно или в малки количества, но няколко пъти и кървенето може да продължи няколко дни. Матката може да е мека или да е стегната, болезнена и да не е болезнена. Всичко зависи от причината.

Задържането на части от плацентата създава благоприятен фон за размножаване на бактерии и развитие на инфекция, която след това ще се прояви с характерни симптоми на възпалителния процес.

Диагностика на следродилен кръвоизлив

Каква е диагнозата следродилен кръвоизлив? Как лекарите определят вида на кървенето? В действителност диагностиката и лечението се извършват едновременно, тъй като това състояние представлява заплаха за живота на пациента. Особено когато има обилно кървене, диагнозата обикновено отпада на заден план, тъй като най-важното е да се спре кръвта. Но сега ще говорим конкретно за диагностика..

Тук основната задача е да се открие причината за кървенето. Диагнозата се основава на клиничната картина, тоест кога е започнало кървенето, какъв е цветът на кръвта, наличието на съсиреци, броят, естеството и т.н..

Първото нещо, което трябва да се погледне, е времето на кървене. Тоест, когато е възникнала: непосредствено след раждането, няколко часа по-късно или като цяло, например, на 10-ия ден. Това е важен момент. Например, ако кървенето е непосредствено след раждането, тогава може да има проблем с кръвно разстройство, разкъсване на тъканите или недостатъчен тонус на маточните мускули. И други опции автоматично изчезват.

Характерът и количеството на кървенето са вторите най-важни признаци. Когато се анализират тези симптоми, може да се говори за възможната причина, степента на увреждането, колко тежко е кървенето и да се правят прогнози.

Клиничната картина ни позволява само да подозираме възможна причина. Но в повечето случаи лекарите могат да поставят диагноза от опит. При съмнителни случаи се провежда гинекологичен преглед за потвърждаване на диагнозата. В този случай можете:

 • оценете тонуса и способността за свиване на матката,
 • определят болезнеността, формата и плътността на матката,
 • откриване на източника на кървене, мястото на разкъсване на тъканите при травма, заседнали или прикрепени части на плацентата.

Забавено следрождане

Обикновено следродилното винаги се изследва след всяко раждане. След това се използват специални тестове, които са необходими за откриване на дефекти в плацентата.

Ако се установи, че части от плацентата са останали в маточната кухина, се извършва ръчен преглед. Извършва се, когато има съмнение за нарушаване целостта на плацентата, независимо дали има кървене или не. Тъй като външното отделяне на кръв може да не се вижда. Този метод се използва и за търсене на възможни дефекти след хирургични процедури..

Процедурата изглежда така:

 • Едната ръка се вкарва в маточната кухина, а другата се поставя от външната страна на стомаха за контрол.
 • Със същата ръка, която е вътре, остава преглед и оценка на състоянието на стените на матката, лигавицата за наличие на плацента.
 • Освен това се отстраняват меки части, плоски огнища на лигавицата.
 • Ако се открият остатъци от тъкан, които се простират до стената на матката, тогава външната ръка се масажира в тази област. Ако това са остатъците от плацентата, тогава те лесно се отделят.
 • След това матката се масажира с две ръце, стиснати в юмрук, инжектира се окситоцин за увеличаване на свиването на органа и плюс антибиотици за предотвратяване на инфекция.

Слабо свиване на матката

Гинекологичният преглед позволява поставяне на диагноза в този случай. В този случай матката ще бъде слаба, почти няма контракции. Но ако стимулирате с лекарства (окситоцин) или масажирате матката, тогава тонусът е относително повишен.

Също така, за да се потвърди диагнозата следродилен кръвоизлив, се вземат предвид фактори, които могат да доведат до такова състояние (преразтягане на матката с голям плод, несъответствие между размера на плода и ширината на таза до жена, многоводие и др.).

Раждане при раждане

Диагностиката на спукано кървене не е трудна. Това се случва при продължително раждане, многоводие и несъответствие между размера на плода и параметрите на таза на жената. И ако възникне кървене на фона на тези фактори, тогава лекарите подозират на първо място този вид кървене. За да се потвърди фактът на нараняване и да се открие зоната на кървене, се извършва гинекологичен преглед с помощта на огледала.

Кръвни заболявания

Тук диагнозата е проста в единия случай и много трудна в другия. Когато бременна жена е приета в болница, се правят стандартни кръвни изследвания, където може да се установи ниско ниво на съсирващи вещества (тромбоцити, фибриноген). Тоест тези, които са лесни за разпознаване.

Но може би причината се крие в вроден дефект на коагулационната система. Тогава диагнозата е трудна. За да се потвърди такова заболяване, е необходимо да се преминат специални скъпи тестове и генетичен тест..

Имаше случаи, при които пациентът имаше следродилно кървене, което беше много трудно да се спре. И лекарите не можаха да открият причината. И едва след спиране жената призна, че има вродено заболяване на кръвта. Затова трябва да съобщите цялата информация на Вашия лекар..

Друг важен аспект на диагностиката са спешните лабораторни изследвания:

 • За хемоглобин. Необходимо е да се открие анемия след кървене. Тъй като в този случай тялото винаги харчи хемоглобин, а в случай на липса на него, органите и тъканите получават недостатъчно количество кислород. Ако е установена липса на хемоглобин, тогава се провежда подходяща терапия.
 • Коагулограма. Това е определянето на количеството вещества, които участват в съсирването на кръвта.
 • Кръвна група и Rh фактор. Те са необходими за преливане на правилния тип кръв в случай на тежко кървене.

Лечение на следродилен кръвоизлив

Какви действия се предприемат от лекарите по време на кървене? Как изглежда доставката на здравни грижи? Прекомерното кървене е животозастрашаващо. Следователно всичко се прави бързо и ясно според инструкциите, а изборът на тактика зависи от причината за кървенето. Основната задача е първо да спре кървенето и след това да премахне причината за него..

Неотложна помощ

Алгоритъмът на действия изглежда така:

 • На една от вените се поставя катетър за бързо прилагане на фармакологични лекарства. Това действие се дължи и на факта, че при голяма загуба на кръв кръвното налягане пада и вените се срутват. В резултат на това те ще бъдат трудни за удряне..
 • Пикочният мехур се изпразва от урина с помощта на пикочен катетър. Това ще облекчи натиска върху матката и ще подобри нейното свиване..
 • Оценяват се обема на загубената кръв, кръвното налягане и тежестта на ситуацията. Със загуба над 1 литър. кръв, за да се компенсира загубата на кръв, се използва интравенозна капкова инфузия на физиологичен разтвор. В последния случай дарената кръв се прелива и при ниско налягане се прилагат подходящи лекарства.
 • Въвеждат се средства за засилване на свиването на матката. Това ще компресира съдовете и леко ще спре потока на кръвта. Но за продължителността на лекарството.
 • Извършва се инструментално изследване на маточната кухина.
 • Освен това медицинската помощ зависи от причината и тактиката се избира индивидуално в зависимост от ситуацията.

Лечение на слабо свиване на матката

Лечението на следродилен кръвоизлив в този случай се основава на борба с хипотонията и предотвратяване развитието на атония. Тоест, необходимо е да се стимулира и възобнови нормалното функциониране на мускулите на матката. Има 4 начина да направите това:

Лекарства. Вече го споменахме. Това е най-първият и най-често използван метод. Специални лекарства се инжектират интравенозно или в цервикалната област, които подобряват свиването. Страничните ефекти от предозирането са влошаване на контракцията на органите, повишаване или намаляване на кръвното налягане.

Механични. Тук се използва масаж. Първо се извършва леко масажиране от корема за около 60 секунди до момента на свиване. След това ръката се притиска върху матката, за да се освободи кръвен съсирек. Това насърчава по-доброто свиване. Ако това се окаже неефективно, тогава едната ръка се вкарва в матката, другата лежи върху стомаха и се извършва външен вътрешен масаж. След това върху цервикалния канал се налагат конци за свиване на матката и спиране на кръвта.

Физически. Това включва методи, които тонизират матката с помощта на електрически ток или студ. В първия случай електродите се поставят върху корема в тазовата област и се прилага лек ток. Тази процедура е безболезнена. Във втория случай се поставя торба с лед в долната част на корема за 30-40 минути. или използвайте тампон, който е потопен в етер за анестезия. Когато етерът се изпари, околните тъкани бързо се охлаждат, а студът предизвиква свиване и свива съдовете.

Тампонада на матката. Този метод се използва рядко, в случай на неефективност на предишните и при подготовка за операция. Тук се използват марлеви кърпички и се инжектират в маточната кухина за образуване на кръвни съсиреци. Но има голям риск от инфекциозно усложнение..

Друг временен начин за спиране на кървенето може да се използва чрез притискане на коремната аорта към гръбначния стълб с юмрук, тъй като маточните съдове се отклоняват от аортата.

Хирургично лечение

Когато хипотонията на матката се превърне в атония и е невъзможно да се спре кървенето чрез горните методи, тогава те се обръщат към хирургическа интервенция. Атонията е, когато матката вече не реагира на никакви стимули и кървенето може да бъде спряно само с инвазивни средства..

Първо, пациентът се поставя под обща анестезия. Същността на операцията се основава на изрязване на корема и получаване на достъп до матката и съдовете, които участват в нейното кръвоснабдяване, последвано от отстраняване на този орган. Операцията се извършва на 3 етапа:

 • Прищипани съдове. Тук се използват скоби върху маточните и яйчниковите артерии. Ако състоянието на жената се нормализира, преминете към следващия етап.
 • Съдово лигиране. Матката се изважда от хирургичната рана, чрез характерната пулсация се откриват необходимите артерии, обвързват се с конци и се отрязват. След това има остра липса на кръв в матката, което води до нейното свиване. Тази процедура се използва като временна мярка, когато лекарят не знае как да екстирпира (премахне) матката. Но трябва да го премахнете. На помощ идва лекар, който знае как се прави тази операция.
 • Екстирпация на матката. Най-радикалният метод за справяне с такова кървене. Тоест органът е напълно отстранен. Това е единственият начин да спасиш живота на жената.

Лечение на кръвни заболявания

Тъй като в този случай веществата, необходими за коагулация, често липсват, най-добрият начин би било кръвопреливането на донорска кръв. Това се дължи на факта, че необходимите вещества в донорската кръв ще бъдат.

Използва се директно интравенозно приложение на фибриноген, който участва в образуването на кръвни съсиреци. Използва се и специално вещество, което намалява работата на антикоагулантната система. Всички тези дейности максимизират осигуряването на тялото с всичко необходимо за спиране на кървенето..

Лечение на травма

В този случай основната причина за кървене ще бъде разкъсването на меките тъкани, което означава, че терапията ще се основава на зашиване на увредената тъкан. Процедурата трябва да се извърши след отстраняване на плацентата.

Лечение на задържани части на плацентата

Остатъците от плацентата се отстраняват или на ръка, или с помощта на инструменти. Кой метод избере лекарят, зависи от периода на кървене..

Ако загубата на кръв се случи веднага след раждането или на първия ден, тогава те прибягват до ръчно разделяне. Вторият метод се използва в случай на кървене на 5-6 ден, тъй като матката вече значително е намаляла по размер.

Общата анестезия е задължителна. При ръчния метод ръката навлиза в маточната кухина и части от плацентата се отделят от стените ѝ. Останалото се изтегля от другата ръка за пъпната връв и се отстранява. С вътрешната ръка проверете отново стената на матката за наличие на останалите части на плацентата.

С инструменталния отдел всъщност всичко е едно и също, само тук се извършва кюретаж на маточната кухина. Първо, шийката на матката се разширява със специални огледала и след това се поставя хирургическа лъжица, стените се изстъргват и останките се отстраняват.

След лечение и отстраняване на причината се извършва корекция на патологични състояния, произтичащи от загуба на кръв. При малко количество загуба на кръв (около 500-700 ml) се капе физиологични разтвори. Ако обемът е повече от 1 литър, донорската кръв се прелива. В случай на анемия (ниско ниво на хемоглобин) се предписват железни препарати, тъй като именно от него се образува хемоглобин.

Възможни усложнения на следродилния кръвоизлив

При тежко кървене след раждането и ненавременно осигуряване на подходяща грижа може да се появи хеморагичен шок. Това е животозастрашаващо усложнение, когато кръвното налягане рязко спадне. Последицата от защитната реакция на организма към липса на кръв.

Цялата останала кръв отива към основните органи (мозък, сърце, бели дробове). Поради това всички останали органи и тъкани страдат от липса на кръвоснабдяване. Има отказ на черния дроб, бъбреците и след това тяхната недостатъчност. Защитният механизъм се износва, кръвта се връща обратно, което води до липса на кръв в мозъка и в резултат на това до смърт.

При хеморагичен шок отброяването продължава за секунди, така че терапията трябва да се проведе незабавно. Незабавно спрете кървенето по някакъв начин, използвайте изкуствена вентилация. Прилагат се лекарства, които повишават кръвното налягане, нормализират метаболизма и преливат донорска кръв, тъй като липсата на кръв е причина за това състояние.

Как да се предотврати развитието на следродилен кръвоизлив

Лекарите са пряко ангажирани с превенцията. Още при първото постъпване в антенаталната клиника се извършва пълен преглед на бременната за наличие на фактори, които увеличават шанса за следродилно кървене и определят риска от появата му.

Например, един от рисковете е предлежанието на плацентата (неправилно закрепване). Ето защо за профилактика се препоръчва да се роди бебе чрез цезарово сечение..

След раждането се извършва задълбочен преглед на гениталния тракт. Жената се наблюдава активно в продължение на 2 часа. Ако са налице рискови фактори, окситоцин се дава след раждането, за да поддържа матката в добра форма..

След като родилката бъде изписана от болницата и това е не по-рано от 15-20 дни, ще бъде извършен систематичен преглед от лекарите на антенаталната клиника. Тъй като понякога такива жени имат сериозни усложнения: нарушения в хормоналния баланс (аменорея, следродилна смърт на хипофизната жлеза, атрофия на гениталните органи). Откриването на ранни симптоми ще даде възможност за ефективно лечение.

Погрижете се добре за здравето си и по-често идвайте на консултации със специалисти, за да идентифицирате предварително проблема и да го разрешите, като обсъдите подходящата тактика с Вашия лекар.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!