Лежането по корем помага за облекчаване на хълцане при новородени след хранене

Има много митове за хълцане. Някои са убедени, че бебето е трудно да диша в момента на хълцане. Не е, няма причина за безпокойство.

Обикновено хълцането на бебето може да се появи веднага след хранене и да продължи от няколко минути до един час..

Причини за хълцане при бебета

Бебетата изпитват пристъпи на хълцане след хранене по същите причини като възрастните. Основните фактори на това явление:

 • Улавяне на въздуха по време на смучене. По правило това се случва поради неправилно закрепване на бебето към гърдата. Възможно е и поглъщането на въздух по време на хранене, когато обемът на млякото е голям и бебето няма време да изсмуче всичко. За да направите това, преди хранене майките се съветват да изцеждат малко мляко, така че бебето да не се задави в процеса..
 • Прехранване - възниква от големи количества мляко или адаптирано мляко, които разтягат стомаха и притискат диафрагмата. В резултат на това бебето се изплюва и започва да хълца. Също така, хълцане често се случва при хранене извън графика..
 • Сухота в устата, жажда.
 • Преразтягане на мускулите на диафрагмата - като правило, се случва, ако детето е студено. Температурата при новородените може да спадне рязко, което ще претовари диафрагмалните мускули.
 • Хелминтоза, остри респираторни инфекции, киселинен рефлукс - провокират дразнене на диафрагмалните мускули, изискват задължителна консултация с педиатър.
 • Незрялост на диафрагмата - Хълцането възниква внезапно поради нередовно и произволно свиване на диафрагмалните мускули. С напредването на възрастта мускулите на корема и диафрагмата се синхронизират и хълцането е по-рядко..
 • Диетата на кърмещата майка - диетата на мама влияе на бебето.
 • Алергия към компоненти на адаптирано мляко или кърма - може да провокира възпаление на хранопровода, което води до дразнене на диафрагмата и причинява хълцане.

Ако спазмите на диафрагмата се появяват рядко при новородено и не му причиняват дискомфорт, не се паникьосвайте. За да се изключат патологиите, се препоръчва да се консултирате с лекар и да разберете истинските причини за появата на състоянието при бебето.

За да предотвратите хълцане, задръжте бебето изправено след хранене.

Как да премахнете хълцането от бебето

Рядкото и кратко хълцане при новородено обикновено не изисква никакви мерки и изчезва от само себе си, без да причинява дискомфорт на детето. Но ако спазмите на диафрагмата се появяват често, един след друг, можете да използвате следните препоръки:

 • Прикрепете бебето към гърдата и нахранете малко. Това ще помогне за отпускане на диафрагмата..
 • Потопете залъгалка или пръст (чист!) В захарен сироп и смучете бебето. Това ще намали напрежението на диафрагмата. По-големите деца могат да получат няколко захарни кристала под езика.
 • Направете масаж на гърба. За това детето се поставя вертикално, като с кръгови движения гали гърба и кръста. Можете също така да масажирате, докато лежите по корем. Правете масажни движения бавно, без натиск.
 • Дръжте бебето в "колона" няколко минути след хранене. Това помага да се отървете от излишния въздух по-бързо. В същото време детето може да плюе, което също ще показва изхвърлянето на излишния въздух.
 • Абстракция. За да направите това, можете да използвате всеки интересен, ярък и не много шумен предмет (бебешка дрънкалка). С негова помощ е възможно да се отървете от хълцане, което се случва в резултат на нервно напрежение на диафрагмалните мускули..
 • Дайте на бебето копър вода. Не се препоръчва да правите това сами, без медицински съвет. Ако обаче лекарят разреши на бебето да му се даде копър вода, струва си да му дадете напитка и след това да я задържите в изправено положение за няколко минути.

Всички горепосочени действия се извършват по време на хълцане на бебето, както и за предотвратяването му (например поддържане на бебето в изправено положение след адаптирано мляко или кърмене). Някои препоръки за справяне с хълцане при бебета могат да бъдат комбинирани.

Кога да посетите лекар?

Трябва да се свържете с лекар възможно най-скоро:

 • с гастроезофагеален рефлукс;
 • с чести и неспокойни пристъпи на хълцане;
 • с продължителни атаки (хълцане продължава през целия ден).

Важно е да наблюдавате състоянието и дишането на бебето. Задължително е да информирате педиатъра, ако по време на хълцане се чуват хрипове.

Какво да направите, за да предотвратите хълцане при новородени

Основната последна стъпка в доброто хранене е оригването. Именно тя се превръща в отлична профилактика на хълцане и колики при новородено..

За да предотвратите развитието на хълцане, трябва внимателно да наблюдавате храненето на бебето, както и диетата на майката..

Според повечето педиатри прекомерното хранене е основната причина за спазмите на диафрагмата. За да се предотврати прекомерното хранене, се препоръчва да се придържате към няколко правила:

 1. Хранете бебето си на малки порции и по-дълго във времето.
 2. Правилно прикрепете бебето към гърдата (хранете със смес от шише), като го държите под ъгъл 35-45 градуса.
 3. Ако бебето може да седне самостоятелно, хранете се в седнало положение.
 4. Осигурете правилно захващане на гърдата или бутилката.
 5. Почиствайте бутилката и редувайте редовно.
 6. Ако бебето заспи по време на хранене, незабавно извадете напълнената бутилка, за да не се задави от сместа по време на сън.

Храненето с бутилка по време на сън е забранено. Ако гърдата трябва да се смуче, за да се получи мляко, сместа може сама да изтече от шишето. Особено ако зърното е неправилно избрано, използва се дълго време или дупката в него е непропорционално голяма.

Препоръчително е да се идентифицират и отстранят причините за хълцане

Какво е забранено да се прави с хълцане

Много родители вярват, че справянето с хълцане на новородените може да бъде „възрастен“ метод, който те често използват сами за облекчаване на спазмите на диафрагмата. Това е строго забранено, тъй като може да доведе до редица неблагоприятни последици..

Какво да не се прави:

 • Изплашете бебето - силното тропане или писъците може да травмира психиката на новороденото и да провокира заекването в бъдеще. Това се отнася и за използването на силни предмети, които също могат да изплашат детето..
 • Даване на детето на кисели бонбони.
 • Удряне по гърба или гърдите на бебето - бебетата имат твърде крехки скелети, така че всяко грубо въздействие може да доведе до сериозни последици.

Спокойствието на майката е ключът към успеха и здравето на детето, следователно, когато се появи хълцане, не е нужно да изпадате в паника, а да прецените напълно ситуацията. Хълцането е временно явление, което може да изчезне от само себе си. Но ако в допълнение към хълцането има и други симптоми, които предизвикват безпокойство за майката или детето, трябва незабавно да се консултирате със специалист.

Хълцане при новородени: какво да правя, причини

Има няколко начина за спиране или предотвратяване на хълцане при новородени. Важно е да запомните, че повечето бебета често хълцат през първата година от живота си и обикновено не трябва да предизвикват безпокойство..

Хълцане се случва, когато диафрагмата на бебето се свива. Това принуждава въздуха през затворените гласови струни, създавайки хълцане..

Родителите могат да се притесняват, че хълцането причинява дискомфорт при новородените. В тази статия изследваме факторите, които причиняват хълцане при новородени, най-добрите начини за спиране и предотвратяване и кога да посетим лекар..

Хълцане при новородени - причини

Авторите на проучване от 2012 г. предполагат, че рефлексът на хълцане може да служи за отстраняване на излишния въздух от стомаха. Медицинската общност обаче все още не е сигурна дали хълцането има биологична цел. И така, какво се случва в тялото, което причинява хълцане?

Хълцане се случва, когато нещо предизвиква спазъм на диафрагмата и гласовите струни бързо се затварят. Въздухът се изтласква през затворените гласови струни, създавайки хълцане.

Диафрагмата е голям мускул, който минава през долната част на гръдния кош. Той се движи нагоре и надолу, когато човек диша.

Хълцане при новородени обикновено се появява без видима причина, но храненето понякога може да предизвика спазъм на диафрагмата. Хълцане при новородени се появява, когато бебето:

 • преяждане;
 • яде бързо;
 • поглъща твърде много въздух, без да се прилага правилно върху гърдите;
 • бебето е жадно;
 • бебе е студено.

Тези фактори могат да доведат до разширяване на стомаха на бебето. Когато се разширява, той натиска диафрагмата, причинявайки спазми, които водят до хълцане..

Ако хълцането при новородено е често и стресиращо, това може да се дължи на здравословен проблем като гастроезофагеален рефлукс (GER). Това се случва, когато частично усвоената храна и стомашната киселина се връщат през хранителната тръба. Тъй като тези течности преминават през диафрагмата, те могат да я раздразнят и да предизвикат спазми..

Проблемите с храненето или стомаха не винаги могат да причинят хълцане. Диафрагмата може да спазъм по неизвестни причини.

Как се чувства едно дете с хълцане?

Родителите често са много притеснени и мислят, че новороденото изпитва силен дискомфорт по време на хълцане. Хълцането при новородените е често срещано явление и обикновено изчезва от само себе си. Детето в повечето случаи не изпитва особен дискомфорт..

Ако детето се усмихва, играе с играчки или се опитва да пълзи по време на хълцане, значи всичко е наред. Ако той плаче и изразява очевидно недоволство, тогава трябва да обърнете повече внимание на хълцането..

Хълцане при новородени - какво да правя, как да спра?

Хълцането обикновено не вреди на бебето. Докато възрастните могат да смятат хълцането за по-неудобно, хълцането обикновено е по-малко обезпокоително при кърмачетата..

Обикновено си струва да изчакате хълцането на бебето да премине. Ако не спре твърде дълго, трябва да посетите лекар..

Когато родителите са загрижени и искат да спрат хълцането при новородените, могат да се опитат следните методи за спиране на хълцането при новородени..

Направете почивка от храненето

Когато стомахът се напълни с въздух, той може да притисне диафрагмата, причинявайки спазми и хълцане. Почивка от хранене, така че бебето да се оригне, може да помогне за намаляване на количеството въздух в стомаха. Може да предотврати хълцане..

Препоръчва се бебетата да се отнемат от храненето, когато се хранят с адаптирано мляко, всеки път, когато консумират 60 до 85 грама.

Ако бебето кърми, тогава можете да изчакате да се оригне при смяна на гърдите.

Дръжте бебето в "колона" след хранене

Бебето трябва да се държи изправено след хранене за около 15 минути. Диафрагмата в този случай е в естествено положение, което предотвратява спазъм. Лекото потупване на бебето по гърба може да му помогне да се оригне. Оригването също ще позволи на диафрагмата ви да се отпусне..

Използване на зърното

Смукането на зърната може да помогне за отпускане на диафрагмата и спиране на хълцане при новородени.

Копър вода

Копърната вода се използва за облекчаване на храносмилането, предотвратяване на хълцане и колики от десетилетия. Съдържа глицерин, масло или екстракт от копър и витамин В1. Копърната вода помага да се спре хълцането при бебетата, както и да се предотврати появата на чревни колики.

Разтрийте гърба на бебето

Разтриването на гърба и люлеенето на бебето напред-назад може да му помогне да се отпусне. Той може да спре хълцането, като предотврати спазмите, които го причиняват..

Какво да не се прави

Някои добре известни средства за хълцане нямат научна основа. Те включват:

 • изплаши детето;
 • плеснете силно по гърба;
 • скок с дете;
 • изплези езика си;
 • карайте да пиете вода.

Няма да работи за спиране на хълцането на бебето по тези начини, освен това можете да изплашите бебето и да предизвикате допълнителен стрес.

Предотвратяване

Препоръчително е да се опитате да предотвратите, а не да спрете хълцането. Хълцането често е трудно да се предотврати, но следните стратегии могат да помогнат:

 • Хранете бебето си, преди да стане много гладно, така че фуражът да е спокоен и бебето да не поглъща въздух.
 • Хранете често в малки количества.
 • Дръжте бебето си изправено след хранене.
 • Уверете се, че бебето правилно се захваща за гърдите или зърното, без да поглъща въздух. Ако чуете характерен шум, детето може да погълне въздух и впоследствие да хълца.

Хълцане и повръщане при деца

Майките често забелязват, че бебето хълца след хранене и след това обилно плюе. Това може да причини безпокойство на родителите. Може би си мислите, че детето е повърнало всичко и сега е гладно, но в повечето случаи детето просто е изяло твърде много, в резултат на което стомахът започва да притиска диафрагмата, което е резултат от хълцане. След като изплюе, бебето се отърва от излишното и хълцането изчезва от само себе си.

Хълцането и повръщането може да показват проблеми със стомаха, но заедно с други симптоми и ако бебето плюе много обилно и това се случва твърде често. В повечето случаи регургитацията помага да се спре хълцането при новородени..

Кога да посетите лекар

Хълцането обикновено не е проблем при бебета на възраст под 12 месеца. Говорете с Вашия лекар, ако хълцането е твърде често или притеснително за бебето, защото може да означава проблем.

Трябва също да посетите лекар, ако хълцането не спира твърде дълго - повече от 20 минути или половин час. Също така трябва да посетите лекар, ако детето има хрипове..

Гастроезофагеалният рефлукс може да причини чести, неприятни хълцания. Дете може да има гастроезофагеален рефлукс, ако:

 • плаче по-често от обикновено преди и по време на хранене;
 • извиване на гърба по време на хранене;
 • плюе по-често от обикновено.

Ако подозирате, че детето ви има ГЕР, трябва да говорите с Вашия лекар. проблемът се лекува лесно.

Не трябва да правите идея за поправяне, за да спрете хълцането на детето. Ако горните симптоми не са налице, това е често срещано явление, което изчезва от само себе си.

Прогноза

Следвайки съветите по-долу, можете да предотвратите или сведете до минимум хълцането при бебетата.

Ако хълцането е често, продължително, стресиращо или други симптоми, говорете с Вашия лекар. Също така е добре да посетите лекар, ако хълцане често се случва след навършване на една година от детето..

Хълцането при новородени обикновено е нормално. Повечето бебета имат хълцане през първата година от живота си. Много от възможните причини са свързани с храненето.

Как да спрем хълцането при новородено бебе

Хълцането при дете е много често явление, много млади родители често се замислят защо детето им хълца толкова често. Обикновено хълцането не причинява болезнени усещания на трохите, но при продължително и често хълцане бебето става раздразнително и капризно. Какво трябва да се направи, за да се спаси малкото дете от натрапчиво хълцане, трябва да знаят всички майки и татковци.

Какво е хълцане

В човешкото тяло има разделящ мускул, наречен диафрагма между гръдния кош и коремната кухина. При новородено бебе тя е много подвижна и чувствителна. Под въздействието на всякакви стимули върху диафрагмата тя се свива конвулсивно. Освен това има неволно затваряне на гласовите мускули, в този момент можете да чуете звуците, характерни за хълцане.

Най-често това състояние не е симптом на някаква патология. Случва се атака да продължи около час или повече. Хълцането е неудобно за бебето. Родителите трябва да знаят не само как да спрат хълцането при новородено, но и да разберат причините за това състояние..

Допълнителна информация. Колкото по-голямо става детето, толкова по-рядко ще бъде обезпокоен от това неприятно явление, тъй като органите на храносмилателния тракт се адаптират и ще бъдат устойчиви на влиянието на външни дразнители. За деца под една година хълцането е естествено физиологично явление, което няма отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието на бебето..

Причини за хълцане при новородени

Има много причини, поради които новородените бебета могат да хълцат. Родителите трябва да ги познават, за да предприемат навреме подходящи мерки за отстраняване на такъв неприятен симптом..

Прехранване

Случва се, че поради прехранване, бебето започва да хълца веднага след като е яло. С бързото разширяване на вентрикула и неговата пълнота се появяват спазми в диафрагмата, това води до чести хълцания. Мама трябва да се опита да предложи гърдата или сместа на бебето с интервал поне 2-3 часа и да не дава повече храна, отколкото изисква нормата.

Хранене с бутилка

Поглъщане на въздух

Когато бебето е гладно и започне активно да смуче гърдата или зърното от шишето със сместа, много въздух постъпва в стомаха заедно с храната, която го разтяга и притиска диафрагмата. Поради това дишането е нарушено, тъй като диафрагмата започва рефлекторно да се свива.

Хипотермия

Хълцане може да се появи и ако бебето внезапно се охлади. Тъй като бебето все още не е напълно формирало процеси на топлообмен, всякакви значителни температурни колебания в стаята или на открито могат да повлияят на телесната температура на малко дете. Хлапето може да замръзне през нощта, пишете. За да премахнете нощното хълцане, трябва бързо да загреете бебето, да облечете суха и топла пижама, да смените памперса и да го носите на ръцете си. За да разберете дали детето е студено или не, трябва да докоснете ръцете, краката, носа. Ако са готини, значи бебето е студено.

Забележка! Д-р Комаровски смята хълцането от студа за мит и съветва родителите как да се отърват от него възможно най-скоро, като използват прости методи, например дават на детето да пие топла вода.

Уплаха

Изплаши бебето е лесно. Това може да е силен шум от прахосмукачка, внезапна ярка светлина или внезапна промяна в околната среда. Ако след излагане на такива фактори бебето започне да хълца, трябва да ги премахнете, вземете бебето на ръце, изпейте песен и се успокойте.

Диета на майката

Бебетата често могат да хълцат поради факта, че кърмещата майка пренебрегва диетата си и използва неправилна храна. Всичко, което присъства в диетата на майката, бебето получава с кърмата. Хълцане при новородени след хранене започва поради факта, че ядките, яйцата, пшеничната крупа, какаото, кафето, мандарините и лимоните често присъстват в диетата на кърмачка.

Храни, които не трябва да се консумират по време на кърмене

Дразнители в дихателната система

Бебетата имат много чувствителни дихателни органи и всякакви дразнители във въздуха, като пара, прах или много силна миризма, могат да предизвикат кашлица. При честа кашлица, гръдната област натиска върху диафрагмата, това я кара да вибрира. В резултат на всичко това се оказва, че бебето издава хълцащи звуци.

Ако бебето хълца много често, дори когато не е преяло или не е погълнало въздух, това може да означава, че има гастроезофагеална рефлуксна болест. ГЕРБ е състояние, при което определено количество стомашно съдържимо се връща обратно в хранопровода. Всичко това провокира появата на хълцане и болезнени усещания. Хълцането обикновено не е единственият симптом на ГЕРБ. Други включват колики, нощен плач, регургитация и болки в корема след хранене.

Болести

Хълцането при новородено може да бъде симптом на заболяване, което вече е започнало да прогресира. Ако в допълнение към спазмите на диафрагмата, бебето често се възстановява, детето се държи неспокойно, нервно и плаче, то периодично започва да кашля и температурата се повишава, това означава, че бебето не е наред.

Такива симптоми са характерни за много заболявания, възможно е детето:

 • Пневмония;
 • Мозъчен тумор;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Гастроезофагеален рефлукс;
 • Засегната диафрагма.

Ако има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава освен хълцане обикновено се появяват и други симптоми:

 • Повръщане на фонтан;
 • Болка в стомаха, бебето може да плюе;
 • Метеоризъм;
 • Запек или, обратно, диария;
 • Отказ да се яде и вода.

Допълнителна информация. Само лекар може да опровергае или потвърди всички подозрения и само след провеждане на определени изследвания. Родителите трябва да разберат, че ако имат такива симптоми, трябва незабавно да се обадят на лекар у дома..

Бебето плаче заради хълцането

Как да спрем хълцането след хранене

Най-често хълцането се появява след хранене, това се дължи преди всичко на нарушения в храносмилателния тракт. Има и други причини, които допринасят за появата на такъв неприятен симптом. Всички родители трябва да знаят какви методи могат да бъдат използвани за премахване на хълцане, защото те често са изтощителни за малкото дете..

Важно! Силното и продължително хълцане след хранене са ясен знак, че се допускат грешки в грижите за новороденото. Мама трябва да обърне внимание на позицията, в която е бебето по време на хранене, както и колко пъти на ден тя храни бебето и обема на сместа, която бебето изпива.

Гръден кош

Как бързо да премахнете хълцането от новородено, като го прикрепите към гърдата? Пиенето на малко количество кърма, докато бавно го изсмуквате, ще накара диафрагмения мускул да се отпусне напълно. След известно време органът ще се върне към естественото си движение и хълцането ще се отърве.

Абстракция

Как можете да спасите бебето от хълцане с помощта на разсейващи манипулации? Всеки път, когато бебето започне да хълца, трябва да се опитате да го разсеете и да дадете дрънкалка или камбанка в ръката си. Хълцането се появява поради мускулни спазми, предизвикани от нервни импулси. Чрез смяна на нервните дразнители по време на докосване или чрез определен сензорен вход, когато бебето гледа играчката, можете да намалите хълцането или дори да го спрете напълно..

Затопляне

Хълцането, провокирано от хипотермия, не трябва да предизвиква паника у родителите. Новородените бързо се прегряват и бързо се охлаждат, тъй като терморегулацията им все още не е съвършена. Как можете да спрете хълцането на бебето с подгряване? Загрейте бебето възможно най-бързо, покрийте с топло одеяло, облечете допълнителни чорапи, шапка и го притиснете към гърдите. Кърмата или топлата формула ще помогнат за затоплянето на новороденото. Можете също така да дадете на бебето да пие топла вода от лъжица..

Внимание! Мама трябва да докосне детето: ако има студени крака и ръце, това ще означава, че му е студено.

Масаж

Как можете да помогнете на новороденото да се отърве от хълцане с масаж? Необходимо е да сложите детето на корема си и внимателно да масажирате гърба, насочвайки се от долната част на гърба към раменете. Можете също така да вземете бебето на ръце и да го погалите нежно с кръгови движения. Този метод е много ефективен срещу хълцане..

Масаж при хълцане

Позиция на колона

Как да се отървете от бебе от хълцане, като използвате изправено положение? Необходимо е да държите бебето в поза "колона" веднага след хранене за 10-15 минути. Тази позиция ще помогне на детето да поддържа диафрагмата в нормално състояние, това ще предотврати всяко трептене на мускулите. Можете също така внимателно да погалите гърба на вашето бебе, така че то да може да повръща всеки погълнат въздух по време на хранене. Това ще отпусне диафрагмата и ще намали хълцането..

Какво да не правим с хълцане

Важно е родителите да знаят как да спрат хълцането не си заслужава:

 1. Изплаши бебето. Страхът не само няма да помогне, но и ще предизвика следващия пристъп на хълцане..
 2. Хвърлянето на бебето нагоре или плесването на ръката му по гърба ще го изплаши много и хълцането ще продължи много дълго време.
 3. Увийте бебето силно, тъй като прегряването е много по-опасно от лекото хипотермия. Температурата в стаята, където детето спи и играе, трябва да се регулира на 20-22 градуса. Ако детето е горещо, свалете излишните дрехи. Ако бебето е много студено, можете да го облечете в хавлиена пижама, да го покриете с топла пелена или леко одеяло.
 4. Разклащането на бебето чрез хващане за раменете или ръцете, за да спре хълцането, ще навреди сериозно на здравето и психиката на бебето.

Предотвратяване появата на хълцане при бебе

Възможно е да се предотврати появата на хълцане при бебе, но само ако разбирате защо се появява:

 1. Избягвайте преяждането, тъй като това е основната причина за рефлекса. Това може да стане чрез съкращаване на времето за фиксиране или чрез намаляване на количеството на формулата. Идеално е бебето да суче гърдите само при поискване, но трябва да контролирате порциите мляко, което е изяло..
 2. По време на кърменето дръжте бебето изправено, под ъгъл 35-45 градуса. Това ще насърчи бавен приток на кърма в стомаха..
 3. Майката трябва да се вслушва в звуците, които бебето ще издава по време на хранене. Ако са твърде силни, тогава бебето поглъща много въздух. Необходимо е да регулирате зърното, така че между него и устата да има малка въздушна междина. При HB е важно да се уверите, че устните на бебето покриват напълно цялото зърно.
 4. Преди хранене (15-20 минути) много педиатри препоръчват да се разнесе бебето по корем, така че целият излишен въздух да може да излезе от стомаха.
 5. Детето трябва да бъде хранено и приспано на ден или нощ само в абсолютна тишина, за да не се плаши и да не се разсейва от нищо. Яркото осветление и силните звуци могат да го изплашат, да го отвлекат от процеса на хранене и да го провокират да погълне излишния въздух..
 6. Препоръчително е децата да бъдат топли и уютни. Сменете пелената своевременно и се уверете, че бебето не замръзва, както по време на разходка, така и докато е вкъщи в апартамент. След къпане избършете бебето възможно най-скоро със суха кърпа.
 7. Кърмещите майки трябва да спазват правилната диета по време на кърмене.

Кога да посетите лекар

Обикновено хълцането не вреди на детето. Ако по време на хълцането той не изпитва осезаем дискомфорт, тогава той не се нуждае от помощта на лекар. Има ситуации, когато свиването на диафрагмата може да се прояви като симптом на сериозно заболяване, като в този случай това няма да зависи от хранене, хипотермия, уплаха или диетата на майката..

Ако хълцането продължи много дълго, това може да е симптом на определени медицински състояния. Те включват:

 • Нарушения в централната нервна система;
 • Менингит и енцефалит;
 • Възпалителен процес в белите дробове;
 • Чернодробна или бъбречна инфекция;
 • Вродени нарушения в органите на храносмилателната система, диафрагмата, белите дробове;
 • Злокачествени тумори;
 • Чревни червеи.

Забележка! Ако диафрагмата на детето непрекъснато се свива и това продължава повече от час, бебето плаче през цялото време, изглежда много неспокойно, сънят му, апетитът му е нарушен и затруднява дишането и не може да спре хълцането, родителите трябва спешно да извикат линейка. Само лекар може да установи истинската причина за такъв рефлекс..

Хълцането при новородено е състояние, което сигнализира на родителите, че бебето има някакъв вид неизправност в тялото. Като правило те не застрашават здравето на бебето, но действат досадно и значително влошават качеството на живот. Важно е родителите да забележат симптома навреме и да направят всичко необходимо, за да отстранят причината за хълцането. Ако всички изпитани методи са неефективни, трябва да потърсите помощ от педиатър. Хълцането, което продължава дълго време, може да причини смущения в дишането и да го спре, това вече е сериозен проблем за малкото дете, невъзможно е да се справите с него без помощта на лекар.

Как и как да спрем хълцането при новородено бебе?

Как да се отървем от хълцане при новородено

Основните симптоми на мозъчно сътресение при деца, диагностика

В тази статия ще научите как да определите симптомите на сътресение при деца, как се поставя диагнозата, има ли повръщане или треска, гледайте видео по темата.

Хълцане при новородени: какво да правим за профилактика

Как се лекува мозъчното сътресение при деца?

В тази статия ще научите как се провежда лечението на мозъчно сътресение при деца, как се предоставя първа помощ, какви последствия може да има едно дете, списък на лекарствата, които най-често се предписват от специалист..

Как да спрем хълцането при новородено?

Когато хълцането надвие възрастен, това не предизвиква никаква реакция у нас, но при бебетата това явление означава, че нещо не е наред и дори може да служи като сигнал за заболяване. Прочетете, за да разберете какво трябва да се направи, за да изчезне хълцането на новороденото..

Как да се отървем от хълцане при новородено?

Бебетата хълцат както поради болест, така и поради временни неудобства, като студ или жажда. За да се отървете от проблема правилно и дълго време, трябва да разберете причината за появата на това явление. Именно от мястото на хълцането ще стане ясно и как да се лекува. И така, защо бебето хълца, какво да прави с него и как да спре хълцането на новороденото?

С хипотермия

Хипотермията е една от най-честите причини за това явление при децата. Ако бебето е студено, мускулите му започват да се свиват, което е съвсем естествено. Това може да се случи, ако прозорецът е отворен в стаята или климатикът е включен, или ако бебето не е облечено за времето. За да изясните ситуацията, докоснете трохата в сгъването на лакътя или коляното, като проверите дали е студено. Ако хипотермията наистина е виновна, тогава ще бъде достатъчно да загреете бебето, за да го спасите от проблема, и да продължите да предотвратявате подобна грешка..

Родителите трябва да помнят, че детето се нуждае от малко по-различна температура. Например, ако на възрастен е топло, тогава на дете може да му е горещо.

Грешки при храненето

Повечето нови майки нямат идея как да хранят бебето си правилно. Поради това детето може да страда и хълцането също може да бъде резултат. За да предотвратите това, трябва да запомните няколко съвета:

 • Бебето не трябва да преяжда, тъй като стените на червата му все още са твърде тънки, за да издържат на голямо натоварване.
 • Бебето трябва да се храни под ъгъл от 45 градуса..
 • Ако млякото пристига много активно и бебето няма време да го погълне, тогава набързо поглъща въздух заедно с храната, който след това излиза с хълцане. Ако искате да разрешите проблема, дайте шанс на бебето да си поеме дъх, преди да се захрани отново..
 • Ако бебето се храни с бутилка, трябва да наблюдавате дупката в зърното, тъй като зърното с лошо качество може да доведе до това явление. Има специални зърна, където въздухът е предотвратен.
 • След хранене бебетата обикновено се държат изправени за известно време, така че изядената храна да отива по хранопровода без затруднения. Бебето се нуждае от този вид подкрепа от родителите, докато всички негови органи се укрепят.
 • Мама трябва да се бори с проблема, защото бебето не е в състояние да се самолекува.

С повишена възбудимост

Трохите са много впечатлителни и понякога именно емоционалният шок кара диафрагмата да се свива. За да помогнете на бебето, трябва да премахнете дразнителя. Може да бъде много: твърде сурова светлина, силен звук, неочаквано докосване, уплаха. Като цяло, това може да бъде всяка стресова ситуация, за някои трохи дори непознатите са такъв фактор. Струва си да спасите бебето от проблема, защо трябва да го успокоите и да му помогнете да се справи със стреса. Просто го прегърнете и дайте на бебето да разбере, че не е в никаква опасност. Такива прости мерки ще бъдат достатъчни, за да изчезне този проблем, причинен от повишена възбудимост.

За да спрете хълцането, би било хубаво да говорите с детето шепнешком, да му обяснявате всичко, което според вас то може да не разбере. Също така, лекарите препоръчват в началото да не се показва бебето на голям брой хора, защото по този начин бебето може да се обърка и също да получи емоционален стрес.

Хълцане при кърмачета със заболявания

Понякога хълцането не е самостоятелно явление, а предвестник на заболяване. Ако забележите, че бебето хълца в продължение на една седмица, не го пренебрегвайте. Ако детето продължава да хълца най-малко половин час, има причина за безпокойство. Бебето също ви намеква, че има проблем, ако плаче много или ако му е трудно да диша.

Хълцането при деца може да сигнализира за хелминтоза.

Хълцането може да предвещава наличието на червеи в тялото на бебето, може също да означава, че бебето има проблеми с гръбначния мозък или панкреаса. Това явление се проявява при някои заболявания на централната нервна система. Във всеки случай трябва незабавно да се свържете с детски педиатър и той вече ще ви насочи към необходимия тесен специалист, който ще се отърве от обсесивното явление в трохите.

Какво да правите, ако нищо не помага на бебето?

Ако бебето ви се смее и се усмихва с хълцане, значи нямате причина за безпокойство. В този случай, за да може бебето да се сбогува с проблема възможно най-скоро, е необходимо:

 • Поставете го на корема си и леко го потупайте по гърба. Това е лесен начин да избавите детето си от проблема..
 • Ако искате бебето ви да спре да страда от свиване на диафрагмата, уверете се, че наоколо няма фактори, които биха могли да изплашат или раздразнят бебето. Ако забележите нещо подобно, трябва незабавно да премахнете тези фактори, в противен случай можете сериозно да повлияете на емоционалното състояние и нервната система на бебето. Такива фактори могат да бъдат силна музика, спорове, писъци, светкавици на фотоапарати, мълнии, внезапни движения и др. Бебето трябва да бъде отстранено от това.
 • Дайте на хълцащото дете да пие вода, но малко. Можете да смесите топла вода с малко кърма. Действат и няколко капки натурален лимонов сок, които могат да се капват директно под езика..
 • Поставете нещо върху него, ако забележите, че бебето е готино. Не дръжте детето в течение и не бъдете с него твърде дълго навън при хладно време.
 • Просто вземете детето на ръце и бъдете търпеливи - грижите и вниманието на родителите ще имат благоприятен ефект върху състоянието на бебето.