Движенията на плода са най-трогателният и най-емоционален момент от цялата бременност. Това важи особено за първите движения. Всяка майка с трепет очаква часа, в който бебето за първи път се чувства. По правило това се случва, когато ранната токсикоза приключи, жената е свикнала с новата си позиция и очаква да се запознае с бебето. Мистерията и тържествеността на момента се крият и във факта, че никой друг на света не е удостоен с такава чест, с изключение на майката: за първи път да почувстваш бебето си.

Невероятно, плодът започва да се движи от 8-9-та седмица. Все пак тя е твърде малка, когато „плува“ рядко докосва стените на матката и майката не усеща тези движения. Мнението, че някои продукти са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от храната, консумирана от майката. Смята се, че отделни движения на дете могат да бъдат чути за първи път средно на 20 седмици - той изважда ръцете с крака, като същевременно докосва стените на матката. Но всичко е много индивидуално и времето може да варира значително. Тънките жени обикновено усещат първите движения преди пълни жени. Зависи и какъв вид бременност носите: повечето многородени жени усещат първите движения на бебето вече на 18 седмици и дори по-рано. По принцип жените усещат движение на плода по време на многократни бременности около 2-4 седмици по-рано, отколкото през първата. Това се случва главно защото жената вече е запозната с това усещане и мускулите на матката вече са подготвени за това. А примипарите може да не усещат бебето дори на 24 седмици. Ако лекарят ви увери, че бременността протича нормално, вие и бебето сте в пълен ред, тогава не трябва да се притеснявате от липсата на движение. Много скоро те ще станат редовни и отчетливи и вие определено ще ги разпознаете. Междувременно можете да опитате този метод. Вечер изпийте чаша мляко, легнете по гръб и легнете известно време. Смята се, че тази поза е много неудобна за детето и е напълно възможно то да ви уведоми за това с тласъците си..

Обикновено до 24-та седмица семейството и приятелите ви могат да изпитат радостта от разбъркване. Трепетите стават достатъчно силни, за да усетят другите хора. Но дали детето ще иска да общува с „непознати“? Ако са свикнали само с техния глас и често докосване на ръката.

С увеличаване на продължителността на движение, трохите трябва да увеличат интензивността и силата. На 20-та седмица плодът прави средно 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига максимума: 600 движения. Преди да роди детето вече е пораснало достатъчно, вече има много малко място в корема, така че броят на движенията постепенно намалява, въпреки че силата им остава същата или дори се увеличава.

Проучванията показват, че до края на срока активността на детето се увеличава от 20 ч. До 8 ч. Сутринта - през деня бебето спи, приспивано от движението на майката.

Бременност: кога да очакваме първото движение на бебето?

Това е петият месец от вашата щастлива бременност. Ден след ден, седмица след седмица, вашата троха расте и вие го забелязвате. И много скоро за първи път ще усетите движението му.!

По правило именно в петия месец от бременността бъдещите майки усещат първите движения на бебето..

Жените, които няма да станат майка за първи път, може би вече са почувствали лек тремор в края на миналия месец. В останалото този приятен момент ще идва буквално от ден на ден, бъдете готови за него.

Бебе в петия месец от бременността

В началото на петия месец от бременността, вашето неродено бебе все още има много тънка, почти прозрачна кожа. През следващите 4 седмици той ще трябва да се справи с активното натрупване на подкожна мазнина - основният източник на топлина.

И докато бебето не вижда нищо (очите все още са плътно покрити от клепачите), то започва да реагира на светлината. Ако ярък лъч светлина бъде насочен към корема на майката, плодът със сигурност ще се обърне към него.

Сега е моментът да започнете да говорите с детето си. Костилките, които позволяват на звука да навлезе в средното ухо, вече са оформени. Частта от мозъка, отговорна за приемането на звукови сигнали, функционира напълно.

Детето е в много „шумна“ среда денонощно. Постоянно чува звуците на чревна перисталтика, сърдечен ритъм или „къркорене“ на стомаха на майка си. И изобщо не го плаши.

Бебето разпознава гласовете на родителите, реагира на силни и неочаквани звуци. Говорете с детето си, кажете му какво се случва наоколо, слушайте музика. Ще му бъде полезно. В средата на петия месец под рудиментите на млечните зъби започват да се образуват кътници.

Вътрешните органи на детето продължават да се развиват. До края на месеца растежът на бебето от опашната кост до короната на главата ще бъде 20-25 см, тегло - около 250 грама.

Какво се случва с тялото на бъдещата майка

Сега сърцето ви е започнало да работи няколко пъти по-активно. Това натоварва тежко цялата кръвоносна система на тялото. Повишеното кръвообращение при някои бременни жени може да доведе до кървене от носа. Не се тревожете, това е временно..

По време на този етап от бременността, изпотяването и вагиналното отделяне могат да се увеличат. Това е нормално. Внимавайте за вашата лична хигиена, в този случай не се изисква лечение. Вашата матка расте и се увеличава от ден на ден.

Вече може да усетите известна тежест в тялото си. Бъди търпелив. Половината от пътя е изминат, но най-трудният тепърва предстои. Намерете удобна позиция за почивка и сън (може да ви трябват специални продълговати възглавници за бременни и кърмещи жени).

Вие се променяте. Теглото започва да се увеличава, коремът е нараснал забележимо. Старите дрехи са твърде малки и не са подходящи за новото ви състояние! Промяната във външния вид ще бъде чудесно оправдание за пазаруване.

Отидете да пазарувате и актуализирайте гардероба си. Ще ви трябват специални панталони или дънки с мек колан за нарастващ корем, широка плетена рокля или туника, бельо и чорапогащи за бременни.

Отделете малко време, за да се харесате. Такива събития винаги развеселяват.

Опитайте се да се движите повече, запишете се за йога за бременни жени или басейна. Упражнение като това може да помогне за облекчаване на част от мускулите в тялото ви.

Първите движения на бебето при първата бременност

Първородената жена може да усети първото движение на бебето по време на бременност в интервала от 18 до 22 седмици. В повечето случаи обаче това се случва на 20-та седмица. Забелязва се, че слабите бъдещи майки започват да усещат движенията на плода по-рано, обикновено на 19-20 седмица. Напротив, жените с по-голямо телосложение забелязват първото движение на плода на 21-22 седмици..

Всяка майка си спомня първите движения на бебето. Няма нищо подобно на първите слаби, а след това на по-уверените и силни дрънки на вашето дете. Тези ритници могат да се видят със собствените ви очи - на определени места коремът сякаш отскача. Сега не просто знаете, че във вас расте нов живот, можете да го усетите и видите.

Бебето най-вероятно ще реагира на леко поглаждане на корема с леко натискане. Свикнете, такава комуникация между майка и дете ще остане до самото раждане..

Как да разпознаем движенията на бебето?

Всяка бъдеща майка навярно се замисля как да разпознае движенията на плода по време на първата бременност, защото преди това никога не е изпитвала подобно нещо. Не е лесно да се опишат дупки на бебето с думи..

Всички бременни жени описват това усещане по различен начин. Някой сравнява движенията на техните трохи с буболене в стомаха, някой ги обърква с процесите, протичащи в червата. Някои майки свързват мърдането с пръскането на риба и дори пърхането на пеперуди. Някои изпитват гъделичкане в стомаха в този момент. Други - активни трусове, които в началото не причиняват болка и дискомфорт.

Особено ясно можете да усетите движенията на бебето, докато лежите по гръб. В това положение, наблюдавайки корема, някои дори виждат как коремът се движи, сякаш се тресе.

Първите движения при втората бременност

Смята се, че по време на първата бременност движенията на плода се усещат по-късно, отколкото през втората. Многородните обикновено започват да забелязват движенията на бебето малко по-рано. Тъй като мама вече е запозната с космите и може да ги различи от чревната перисталтика.

Въпреки това, медицината не прави разлика между бременностите по брой. В акушерството има средни периоди, които са валидни както за първата, така и за втората бременност. Смята се, че жената трябва да започне да чувства движения в границите от 18 до 22 седмици.

По време на втората бременност и всяка следваща бременност, детето обикновено започва забележимо да се движи в утробата за майката няколко седмици по-рано, отколкото при първородните. Това означава, че е възможно да усетите леки, почти безтегловни докосвания на бебето вече на 17-18 седмици.

Някои твърдят, че са започнали да усещат рушащите се трусове и преврати на 15-16 седмици и дори преди тази дата. Бременните жени, които носят близнаци, обикновено отбелязват, че са усетили първите движения след 14-15 седмици.

Въпреки това, гинеколозите обикновено не приемат това сериозно. Много лекари са сигурни, че при втората бременност усещанията от движението на бебето се забелязват на 18-20 седмица..

Не се обезсърчавайте, ако все още не сте усетили движението на бебето в рамките на 16 седмици. Дори ако движенията не се усещат дори на 20-21 седмица, няма нужда да се притеснявате. Бременността е много индивидуален процес. Това зависи не само от броя на предишните бременности. Той се влияе от физическото и психическото състояние на жената през този период..

Колко движения трябва да са нормални на 5 месеца?

По естеството на двигателната активност на плода лекарят може да прецени как протича бременността, т.е. неговата активност е един вид сензор за нейния ход.

От началото на първата активност на детето, записана от майката, и до 26-та седмица на бременността, интервалите от време между епизодите на движенията могат да достигнат 24 часа. Това е нормално и не показва никаква патология. Просто мама може да не забележи някои движения или да ги обърка с повишено производство на чревни газове..

От 26-28 гестационна седмица бебето трябва да се чувства около 10 пъти на всеки 2-3 часа.

Ако една майка не усеща бебето си да се движи в продължение на два часа, това все още не е причина за безпокойство. Можете да опитате да го „разбъркате“: разходете се, свършете лека работа или хапнете нещо вкусно.

След това се препоръчва да легнете и да се изслушате: ако плодът се е преместил, значи всичко е наред. Ако бебето не реагира, трябва да се консултирате с лекар.

Ултразвук на 5 месеца: определяне на пола на детето

Петият месец е времето на втория ултразвук. Хлапето е пораснало, сега лекарят ще може да го прегледа по-подробно. Опитен специалист по ултразвук ще измери всички външни данни и вътрешни органи, ще изчисли приблизителното тегло и ръст на детето.

По това време лекарят най-вероятно ще може да определи пола на детето..

В някои случаи бебетата могат да кръстосват краката си. В този случай узистът може да ви посъветва да легнете настрани, да погалите корема си, да се разхождате по коридора, да ядете сладкиши (няма да е излишно, ако вземете малко шоколадово блокче със себе си). Узистът ще поиска от вас да направите същото, ако детето е скрило лицето си с ръце.

Ако всичко е наред, все пак трябва да посещавате специалист веднъж месечно. Направете рутинни изследвания на кръвта и урината преди всяко посещение. Внимателно следете вашето благосъстояние и вече доста отчетливото поведение на бебето.

Първите движения на плода по време на бременност

Заедно с майчинството в живота на жената идват много радост и много тревожност. Грижовните бъдещи майки внимателно изучават специална литература, консултират се с лекари, които вече са родили приятелки и понякога знаят много повече за бременността, отколкото лекуващият ги лекар. Но все пак „напредналите“ бъдещи майки имат много въпроси.

Едно от най-изгарящите може да се нарече движение на плода по време на бременност. Кога ще бъде? Първият, най-очакваният и запомнящ се. Чувства ли се добре, може ли да се обърка с друга двигателна активност на детето, колко често се движи бебето през целия ден, има ли скорост на движенията, как да се преброи броят им, колко седмици ще бъде първото плахо движение в утробата по време на първата и следващите бременности и т.н.... За тези важни нюанси ще говорим в нашата статия..

От колко време вече се усещат движенията на бебето??

Научно доказано е, че бебето започва да се движи много преди майката да започне да го усеща. Още на 7-8 седмица от бременността детето се движи, но движенията му по това време са по-скоро хаотични, отколкото оправдани от някои убедителни причини. Освен това самото бебе все още е толкова малко, че дори най-силните сътресения изобщо не се усещат от бъдещата майка..

До 15-та седмица от бременността движенията на бебето в корема стават по-осъзнати и могат да бъдат причинени по някаква причина. Но дори по това време е много, много рядко бременна жена да усеща движение на плода. Лекарите дори смятат всички подобни „движения“ в такива периоди на бременността за въображаеми и ги определят като жизненоважни процеси на чревния тракт на жената, а не като двигателна активност на детето.

За да определите по кое време започва съзнателното движение на плода, трябва да вземете предвид много фактори:

 • физиката на бременната жена (колкото по-грациозна е, толкова по-рано тя може да почувства двигателната активност на бебето);
 • какъв вид раждане ще има бременната жена (по време на първата бременност първото движение се усеща много по-късно, отколкото по време на следващите);
 • индивидуални характеристики на развитието на плода;
 • начина на живот на бъдещата майка;
 • емоционална връзка между майка и бебе.

Как да разберем, че това е движение на плода, а не хълцане?

Въпросът може да изглежда смешен, но всъщност бебето в корема на майката може да произвежда всякакви движения и това не винаги е първото движение, което цялото семейство чака..

Според описанията на опитни майки, движението на плода в корема може да наподобява:

 • клапа на пеперудени крила;
 • плавно движение на рибата;
 • гъделичкане с пера;
 • лек ритник или тласък;
 • "Gurgle" или "gurgle";
 • нежно поглаждане.

Всички бременни жени по свой начин усещат и описват движенията на бебето в стомаха. Някои са прозаични, други са по-поетични, но за всеки това е жизненоважен момент. В крайна сметка, ако до 24-та седмица на бременността жената не усети движенията на бебето, тя трябва да информира лекаря си за това.

Разбира се, при редовни прегледи лекарят трябва да изслушва сърдечния ритъм на бебето и да разбере, без сложни анализи и изследвания, дали всичко е в ред с бебето, но липсата на движение в по-късните етапи трябва да алармира бъдещата майка. Това може да е причина, например, за фетална хипоксия. Само бърз, професионален отговор на лекарите и навременно висококачествено лечение могат да премахнат заплахата за живота на детето.

Има ли смущения?

На 20-24 седмица бременната жена може самостоятелно да наблюдава състоянието на детето чрез неговата двигателна активност и, използвайки няколко добре доказани техники, ежедневно да брои броя на феталните движения.

Това са такива добре познати методи като:

 • Пиърсън;
 • Кардиф;
 • Садовски.

Разликата в тези методи е само във времевите интервали на изчислението. Според Пиърсън мама брои броя на движенията от 9 до 21 часа. В Кардиф - в рамките на 12 часа, започвайки във всеки час, а в Садовски - от седем до единадесет вечерта. Десет движения на час се считат за нормални. Ако са малко по-малко или повече от тях, няма причина за безпокойство. Два или три часа без разбъркване не са причина за тревога. Хлапето може просто да заспи и да бъде в състояние на пълно спокойствие. Ако няма активност през деня, бъдещата майка трябва да потърси спешна медицинска помощ.

Защо едното дете се движи често, а другото не?

Такива въпроси си задават майки както на твърде пасивни, така и на твърде активни бебета. Огромен брой различни показатели влияят върху двигателната активност на детето. Следователно няма еднозначен отговор на този риторичен въпрос, но има няколко твърдения, които показват, че движението на плода пряко зависи от:

 • физическото и психическото състояние на майката;
 • време на деня или нощта;
 • хранене, ежедневие и начин на живот на жената;
 • околната среда;
 • професия;
 • пози на бременна жена;
 • нивото на чувствителност на жената и емоционалната връзка между бебето и майката.

Ако се притеснявате да не почувствате първото раздвижване на бебето, просто спрете да се притеснявате за това. Майка в състояние на постоянен стрес, съзнателна и несъзнавана тревожност, лошо здраве и депресивно настроение е причина детето да се "скрие" и да не проявява никаква активност, изчаквайки ситуацията да се подобри.

Говорете с нероденото си дете, правете с него любимите си неща, посещавайте приятели, разхождайте се на чист въздух, радвайте се на живота и детето ви рано или късно ще реагира на желанието ви да го почувствате в утробата си. Ще започне такава дългоочаквана дейност на вашето любимо бъдещо дете!

Нека този ден да бъде един от най-щастливите в живота ви! Лесна за вас бременност и приятни "движения"!

Разбъркване на плода по време на бременност: научете се да разбирате вашето бебе

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Когато хлапето се научи да се движи?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

Как да разпознаем първия поздрав на вашето бебе?

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Кога започва периодът на осезаемо разклащане?

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Защо майките усещат бебетата си по различно време?

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

Каква е разликата между мърдане по време на втора бременност?

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

Ако движение се усеща само в долната част на корема

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Как да разберем бебе?

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.

Какво показват резултатите:

 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Възможно ли е да накарате бебето да се движи или да се успокои?

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Накрая

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.

Движение на плода по време на бременност: първите тремори на бебето

Движението на плода е един от най-вълнуващите моменти на бременността. Какво трябва да знаете за него?

Този удивителен момент идва по време на бременност за всяка жена. Отначало е лесно да го объркате с чревна подвижност или мускулно напрежение в коремните стени, но с течение на времето движенията стават все по-силни и отчетливи..

Важността се крие във факта, че тежестта и активността на пертурбациите са диагностични критерии за здравето на нероденото дете. Още през миналия век са създадени диагностични тестове, които, използвайки фетална подвижност, могат да разкрият хипоксия и фетоплацентарна недостатъчност.

Но каква е правилната интерпретация на тези резултати? Какви фактори влияят върху двигателните умения на бебето в утробата?

 1. Първите движения на плода
 2. Какво влияе върху продължителността на усещането от първото движение
 3. Как се извива
 4. Фактори на двигателната активност
 5. Скоростта на движенията
 6. Разбъркване и кардиотокография
 7. Таблица за смущения
 8. Тревожни симптоми
 9. Когато няма причина за безпокойство

Първите движения на плода

Нервната система на ембриона започва да се формира на 6-та седмица от бременността. Вече на 7-8 седмици се регистрират неволеви движения, но през този период ембрионът все още е твърде малък (дължината му е само 15-22 мм), така че жената не усеща тези движения. На 10-11-та седмица в мозъка се формират центровете за двигателна регулация. Тогава настъпват първите доброволни мускулни контракции..

След края на развитието на плацентата през първия триместър плодът е в „свободно плуване“ в околоплодните води, което го предпазва от инфекциозни, температурни и механични фактори. Той може самостоятелно да се отблъсне от стените на матката, но поради своите размери и малка сила бременната жена не усеща тези сътресения.

Преломният момент идва на 16-22 седмици. Бъдещото дете достига размера на 18-22 см, а теглото му се увеличава рязко до 150-300 г. То започва да реагира на външни стимули (звукови, механични).

Какво влияе върху продължителността на усещането от първото движение

За първи път усещането за фетални движения се отбелязва при бременни жени по различно време. Защо се случва? Това се влияе от редица фактори:

 1. Характеристики на конституцията на тялото. При жени с наднормено тегло или с наднормено тегло това се случва по-често на 21-22 седмици. Мастните натрупвания в коремната кухина действат като амортисьор за движенията на детето. Сухите бременни жени забелязват движение още на 18-19 седмица.
 2. По време на първата бременност жените обикновено усещат движения по-късно, отколкото по време на следващата бременност. Това се дължи на факта, че след раждането тонусът на предната коремна стена намалява и усещанията за движения на плода вече са познати на жената. Затова по време на втората бременност тя ги отбелязва около две седмици по-рано..
 3. Броят на плодовете. При многоплодна бременност майката може да усети движенията им от 16-та седмица (или дори по-рано).
 4. В очакване на майката. Ако бременна жена целенасочено чака движенията на бебето и постоянно се изслушва, тогава тя ги отбелязва малко по-рано.

Как се извива

Двигателната активност на плода се улавя от механорецептори, които са разположени по стените на коремната кухина и по вътрешните органи. Следователно, отначало нейните симптоми са неспецифични. Жените често описват мърдането като усещане за „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риба“ в стомаха. Също така движенията на детето се бъркат с чревната двигателна активност..

От 22-ра седмица движението става по-забележимо. Усеща се като натиск или „ритници“ в различни части на корема, чиято интензивност се увеличава с времето. През втория триместър бебето може свободно да променя местоположението си в матката. При обръщане можете да забележите промяна във външната конфигурация на корема. Понякога отпечатък е ясно видим.

През третия триместър на бременността плодът нараства до 40-50 см дължина и заема по-стабилна позиция. Треперенето му може да бъде болезнено, тъй като крайниците му често докосват пикочния мехур, черния дроб или стомаха.

Фактори на двигателната активност

Плодът, докато е в матката, е в състояние да реагира на различни външни и вътрешни стимули. Неговата двигателна активност зависи от следните фактори:

 1. Времето на деня. Много бременни жени съобщават, че бебето им е най-активно вечер или през нощта..
 2. Връзка с храненето. Често физическата активност на майката се увеличава след обяд или, обратно, когато е гладна.
 3. Гласове на познати хора. Експериментите потвърдиха, че плодът може да разпознава гласовете, които често чува от втория триместър. Те могат да го успокоят или, обратно, да активират.
 4. Външен шум. Грубите звуци стимулират движението.
 5. Психоемоционално състояние на майката. По време на стрес, вълнение, страх или депресия на майката, детето може да има хипо- или хипердинамия.
 6. Неудобна стойка на майката и физическа активност. По-често детето се движи в покой или когато му е неудобно.

Скоростта на движенията

Активността на детето в утробата постепенно се увеличава. На 20-та седмица той прави средно 160-180 движения, а максималният брой се наблюдава на 28-30-та седмица - 500-600. През третия триместър броят им леко намалява поради малкото свободно пространство. Естествено, майката усеща само най-мощните сътресения на плода..

Колко време е желателно да започнете да наблюдавате честотата на движенията на детето? Експертите препоръчват това да се прави от 28-та седмица. На жената се дават специални формуляри с таблици, където тя записва своите наблюдения. Медицинският персонал трябва да обясни на бременната жена как да прави това правилно, в какви ситуации не трябва да изпадате в паника и кога да посетите лекар.

Колко дълго трябва да се тревожите, ако няма движение? Почти всички пациенти усещат движения на плода до края на 22-ра седмица. Но ако това не се случи, тогава е по-добре да се свържете с вашия гинеколог.

Разбъркване и кардиотокография

Кардиотокографията е неинвазивен ултразвуков метод за диагностика на сърдечната честота на плода. Скоростта на този показател е 120-160 удара в минута. Извършва се по план през втория и третия триместър на бременността след преглед от гинеколог.

Моторно-сърдечният рефлекс, който се появява при плода от 28-та седмица, има важна диагностична стойност. По време на конвенционалната кардиотокография двигателната активност се наблюдава едновременно. На бременната жена се дава дистанционно управление с бутон, който тя натиска, когато бебето се движи. В тези моменти сърдечната честота при ултразвук за повече от 10 секунди се увеличава с 15-30 удара в минута.

Ако детето е останало спокойно по време на прегледа, тогава бременната жена е помолена да се разхожда малко из офиса.

Липсата на двигателно-сърдечен рефлекс показва развитието на фетоплацентарна недостатъчност, която е придружена от нарушено кръвоснабдяване на плода.

Таблица за смущения

В гинекологичната практика се използва таблица на пертурбациите, в която бременната жена въвежда своите наблюдения върху двигателната активност на плода. Има няколко разновидности от него:

 1. Най-често се използва таблицата на Пиърсън ("Брой до десет"). Наблюдението се извършва от 9 до 21 часа. В този случай е необходимо да запишете времето на 10-то разбъркване в специална таблица (например 12:30).
 2. Метод от Кардиф. Жената избира самостоятелно времето за наблюдение (но също така и 12 часа) и записва кога е настъпило 10-то движение, чието време се записва на специален формуляр.
 3. Техника на Садовски. След вечеря бременната лежи на лявата си страна (тези фактори допринасят за повишена физическа активност). В рамките на четири часа тя трябва да почувства повече от 10 отделни шока..

Използвайки методите на Пиърсън или Кардиф, бременната жена може да се занимава с ежедневни дейности, но без прекомерно физическо натоварване.

Тревожни симптоми

Има редица ситуации, когато бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ:

 • няма физическа активност на детето повече от шест часа;
 • треперенето на плода внезапно рязко отслабва и започва да се появява много по-рядко;
 • на фона на хиподинамия имаше остра болка в корема, появи се кръв или гнойно отделяне от гениталния тракт;
 • водата се разпадна преждевременно или започнаха контракции.

Ако по време на кардиотокография се установи намаляване на двигателната активност на плода, липсва двигателно-сърдечен рефлекс, бременната жена се препоръчва да бъде хоспитализирана в патологичния отдел, където се провеждат допълнителни изследвания (кръвни тестове, доплер ултразвук, амниоцентеза и други), се предписва поддържаща терапия. Тъй като целта е да се запази живота на майката и детето, се обсъжда възможността за преждевременно раждане (с помощта на цезарово сечение).

Когато няма причина за безпокойство

Понякога плодът може да погълне околоплодна вода, което провокира ритмичните контракции на диафрагмата (хълцане), които майката усеща. Това е абсолютно безопасно състояние..

Не изпадайте в паника, ако в продължение на няколко часа липсват активни движения. По това време бебето може да спи. Циркадният му ритъм често не съвпада с този на майка му.

Ако той е твърде активен през нощта и пречи на почивката на жената, тогава е по-добре да се адаптира към ритъма на детето. Няколко часа дрямка ще ви помогнат да възстановите напълно силите си.

По време на първата бременност често се отбелязва активно движение на плода, което носи значителен дискомфорт или болка на бременната жена. Няма риск от нараняване или дисфункция на храносмилателната или пикочната система. Това не е предвестник на преждевременно раждане. Бременните жени се съветват да избират удобна поза (на тяхна страна), да използват широки дрехи, възглавници и ортопедични матраци.