Хипоксията като синдром се характеризира със сложни промени в развитието на плода, при които кислородът се доставя в неговите тъкани и органи в недостатъчни количества. Последиците от това явление за плода или за формираното бебе могат да бъдат различни. Всичко зависи от формата на хипоксия.

 1. Фетална хипоксия: симптоми и последици
 2. Какво представлява вътрематочната фетална хипоксия
 3. Причини за фетална хипоксия
 4. В ранните етапи, може ли да има
 5. През втория триместър
 6. През третия триместър
 7. Диагностика на хипоксия от лекари
 8. Вижда ли се на ултразвук
 9. Какъв пулс по време на кислороден глад
 10. Как да се идентифицирате
 11. Какво чувство
 12. Как да се определи кислородния глад при дете по смущения
 13. Последиците от феталната хипоксия за детето
 14. Остра хипоксия
 15. Лека хипоксия
 16. CVHP по време на бременност
 17. Какво е дистрес синдром
 18. Как да избегнем вътрематочната фетална хипоксия, използвайки традиционни методи
 19. Каква е профилактиката на хипоксията с народни средства
 20. Колко дълго може да расте бебе с вътрематочна лишаване от кислород
 21. Какво е важно да запомните
 22. Полезно видео

Фетална хипоксия: симптоми и последици

Хипоксия се регистрира при около 10% от всички бременности. Това състояние може да се развие в различните тримесечия на бременността, а също така да се характеризира с различни нива на недостиг на кислород. Съответно последиците за плода ще бъдат различни. В ранните етапи патологично състояние, свързано с недостиг на кислород, води до забавяне на растежа при детето, лезии на централната нервна система и намаляване на адаптацията на новороденото.

Какво представлява вътрематочната фетална хипоксия

Патологичното състояние на плода, причинено от недостиг на кислород, се нарича хипоксия. Този процес се характеризира с липса на кислород, който се доставя в тъканите и органите на нероденото бебе. Това състояние може да бъде остро, да настъпи внезапно по време на раждане, а също така да има хронична форма, която съпътства целия период на бременността. Хипоксията става причина за патологичното развитие на плода по време на бременност.

Причини за фетална хипоксия

Важно е специалистите да знаят механизма на развитие на патологията: това ще избегне появата му в бъдеще. Причините за това явление могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 • заболявания в тялото на бременна жена: проблеми с CVS, белите дробове, компресия на долната куха вена, интоксикация на тялото, анемия, отравяне;
 • патологии на плацентата, образувани по време на прееклампсия, следсрочна бременност, тонус на матката в късните стадии, тромбоза на плацентарните съдове, нейните инфаркти, преплитане на връвта, аномалии на раждането;
 • фетални патологии, характеризиращи се с процеса на инфекция, наличието в плода на дефекти в неговото развитие, анемия, продължително изстискване на главата на бебето по време на раждане.

В ранните етапи, може ли да има

По това време се образува хипоксия поради липса на кислород. Опасността от патология се крие във факта, че за жената тя е невидима, а за плода може да причини забавено развитие. В ранните етапи започват да се формират системите и органите на тялото на бъдещото бебе. Възможно е да се разпознае патологично състояние на ранен етап само чрез анализ на кръвта на жената, където в резултат може да се наблюдава дефицит на хемоглобин.

През втория триместър

В резултат на протичащото патологично състояние на плода тялото му започва да използва собствените си ресурси. Пулсът му се повишава значително, до 160 удара в минута. Това е необходимо за активиране на притока на кръв. Ако патологията не се открие бързо, тогава може да има забавяне в развитието на бебето. Това е опасно за хипоксия в по-късните етапи..

През третия триместър

Жената сама може да подозира фетална хипоксия само за определен период от време, приблизително на 16-18 седмици по време на движението на бебето. На по-късен етап от своето развитие хипоксията може да се определи чрез намаляване на двигателната активност. Има редки трусове и неусетно движение.

Диагностика на хипоксия от лекари

Откриването на патология се извършва с помощта на специални изследвания:

 1. Доплер метод. По-прогресивен метод в сравнение с конвенционалния ултразвук, който позволява да се забелязват с висока точност патологиите на кръвообращението в маточните артерии, плацентата. Това ще показва хипоксия. Често има бавен сърдечен ритъм на бебето или брадикардия.
 2. Кардиотокография. Този метод се прилага след 30 седмици.
 3. Анализи: хормонални, биохимични.

Вижда ли се на ултразвук

 1. Ултразвук. Това проучване ви позволява да определите забавянето на развитието на плода. Ултразвукът измерва растежа, обема на бебето. За да се разбере как плацентата работи като защитна бариера за плода, тя се измерва.

Какъв пулс по време на кислороден глад

Бързо - в ранните етапи, повече от 140 удара в минута, бавно - на по-късен гестационен етап.

Как да се идентифицирате

Можете да преброите движенията само след 25 седмици.

Жената лежи отстрани в удобна за нея поза.

Необходимо е да се съсредоточите върху движенията на бебето. Ако в рамките на един час бъдещата майка преброи по-малко от 10 движения на бебето, трябва да посетите лекар.

Какво чувство

Липсата на движение или двигателната неактивност на плода е подозрителна за хипоксия.

Как да се определи кислородния глад при дете по смущения

В рамките на 60 минути трябва да има поне 10 тласъка на бебето.

Липса на кислород при дете по време на бременност: етапи на хипоксия

В утробата бебето не може да диша самостоятелно. Чрез пъпната връв, през плацентата в нея влизат хранителни вещества и кислород. Ако се наблюдава дефицит на кислород, започва фетална хипоксия.

Последиците от феталната хипоксия за детето

Последиците от това явление зависят от формата и тежестта. Сериозно усложнение е церебралната хипоксия. Този орган страда от липса на кислород повече от всеки друг. Не може да се каже какво ще доведе до хипоксия в перинаталния период..

След раждането е напълно възможно да се оцени въздействието на тази патология. Нарушения в централната нервна система могат да се наблюдават дори в родилния дом, през първите месеци от живота на бебето. Проблеми с развитието на речта - малко по-късно.

За нервната система последиците от церебралната хипоксия могат да бъдат различни. Например, това може да е хиперактивност на детето, церебрална парализа, пареза. По време на трудно раждане в периода на остра хипоксия детето може да развие мозъчен оток, исхемия. Ако възникнат такива нарушения, те са необратими..

По този начин прогнозата на лекарите относно възможните последици зависи от ранното или късното откриване на тази патология, както и от скоростта на лечението, отказано на жена. Поради тази причина има график на посещенията в предродилната клиника, създаден от лекаря..

Остра хипоксия

 1. Остър. Този вид се развива по време на раждането на майката..
 1. Хронична. Открива се от специалисти в гестационния период, докато плодът е в утробата на майката. По време на тази патология се разграничават две точки: кислородно гладуване със заплашителен характер и хипоксия. В първия случай все още няма симптоми на това състояние, но плодът изостава в развитието си. По този симптом може да се подозира патология. А самата хипоксия се открива от гинеколозите с помощта на ултразвук, CTG (от 30 седмици).

Лека хипоксия

Лек: първично увреждане на кръвния поток.

 1. Среден: нарушение на метаболитните процеси в тялото на бебето;
 2. Тежки: промени с необратим характер в клетките на плода.

CVHP по време на бременност

CVHP по време на бременност се придобива в резултат на ненавременния достъп до лекар, в резултат на липсата на адекватно лечение. Въпреки че острата форма е типична за късния период, раждането, тя може да се появи на всеки етап от бременността. Обикновено това се случва поради пъпната връв, преплетена с тялото, краката на детето, пречупването на пъпната връв.

Какво е дистрес синдром

Това е заплашително състояние на плода (в противен случай - хипоксия в утробата, синдром на дихателен дистрес). Плодът реагира на липсата на кислород. Това явление се случва, според статистиката, в около 20% от ситуациите от всички бременности..

Феталният дистрес има свои собствени разновидности, които се класифицират според интервала от време:

 1. Открива се през периода на носене на детето.
 2. Разкрито по време на раждане.

Този синдром може да се прояви по време на бременност, както и остро по време на раждане. В ранните етапи този синдром е по-опасен, но до 30 седмици рискът от сериозни здравословни проблеми за бебето е сведен до минимум. Това е така, защото лекарите, в случай на животозастрашаваща ситуация за бебето, ще предприемат цезарово сечение. Извършва се спешно.

Според степента на страдание на плода, дистрес синдромът е разделен на етапи:

 1. Компенсация (тази фаза продължава няколко седмици).
 2. Субкомпенсация (през този период жената спешно се нуждае от медицинска помощ).
 3. Декомпенсация (помощта на специалисти трябва да бъде предоставена спешно, тъй като възниква вътрематочна асфиксия, с други думи, бебето се задушава).

Как да избегнем вътрематочната фетална хипоксия, използвайки традиционни методи

Лечението на хипоксия с традиционни средства включва набор от мерки:

 1. Прием на no-shpa за вазодилатация.
 2. Прием Magne-6 за намаляване на тонуса на матката.
 3. Прием на Actovegin за активиране на кръвообращението.
 4. За нормализиране на метаболитните процеси - използването на протеини и аминокиселини.
 5. Прием на хофитол за стабилизиране на клетъчната пропускливост.
 6. Невропротектори - за подобряване на защитните функции.

Qurantil често се предписва на жени с цел подобряване работата на имунната система, както и предотвратяване или премахване на кръвни съсиреци. Лекарствата се предписват индивидуално за всяка жена. Лекарствата, използвани от бременна жена, не трябва да имат противопоказания.

Бременната жена трябва да коригира поведението си. Първо, тя трябва да диша чист въздух. Второ, ходете повече. Ако дойде лятото, за нея е най-добре да напусне града със замърсен въздух..

Проветрявайте редовно стаята. Би било хубаво да овладеете правилната техника на дишане. Това ще осигури допълнителен приток на кръв към тъканите на плода..

Упражненията са показани за бременна жена. Предимствата му са очевидни, но упражненията трябва да се подбират под наблюдението на специалист. Йога, пилатес, ходене, водна аеробика са популярни сред жените. И най-важното - вземете страхотно настроение със себе си: това е важно.

Каква е профилактиката на хипоксията с народни средства

Неприемливо е да се лекувате с народни средства за сериозна диагноза, включително фетална хипоксия. По време на бременността жената трябва да се храни редовно, но не нездравословна храна, а здравословна храна с необходимото количество витамини и минерали. Дори техният дефицит води до недоразвитие на плода. Храните, съдържащи високи нива на въглехидрати, пестициди, добавки, трябва да бъдат изключени от диетата.

Би било полезно да се използват специални витаминни комплекси, създадени специално за бременни жени. Витаминните комплекси се състоят от фолиева киселина, витамини С и Е.

Колко дълго може да расте бебе с вътрематочна лишаване от кислород

При острия ход на патологията лекарите вземат решение за цезарово сечение или предизвикване на раждане със специални лекарства.

Острата хипоксия е опасна за бебето, тъй като има голяма вероятност за смърт..

При хроничната форма се лекува хипоксия. Разбира се, лечението трябва да бъде адекватно и навременно, за да не страда детето в утробата..

Какво е важно да запомните

Ако подозирате фетална хипоксия, жената трябва да се консултира с лекар. Ако тя е забелязала намаляване на активността на движенията на бебето, това също е причина незабавно да посетите гинеколога.

Хипоксията е състояние на кислородно гладуване на плода, което се е образувало в утробата. Има няколко форми на тази патология. Последствията възникват в зависимост от формата, както и пренебрегването на болестта. За да се избегнат сериозни последици, е необходимо да се лекува хипоксия, да се посещава лекар в определените от него периоди и да не се пропускат срещи. Не всички жени подозират, че нещо не е наред: животът и здравето на горещо очакваното бебе са заложени!

Фетална хипоксия - симптоми и последици за детето

Феталната хипоксия е полиорганен синдром, свързан с кислородното гладуване на плода по време на вътрематочно развитие, характеризиращ се с комплекс от патологични промени от страна на много органи и системи.

 1. Причини
 2. Класификация
  1. Скала на Апгар
 3. Симптоми
 4. Диагностика
 5. Лечение

Феталната хипоксия се регистрира на различни етапи от вътрематочното развитие и се диагностицира при всеки десети случай на бременност. Развитието на плода като цяло и процесът на формиране на отделни органи и системи зависят от степента и продължителността на кислородния дефицит. Тежката и продължителна хипоксия може да доведе до вътрематочна смърт на плода или до образуване на различни тежки вродени аномалии. На първо място, мозъкът, централната нервна система и адаптивните способности на новороденото са засегнати, но промените могат да засегнат всички други органи.

До момента на раждането плодът няма спонтанно дишане, белите дробове се пълнят с течност до раждането. Единственият източник на хранене и дишане за плода е плацентата, която получава хранителни вещества и кислород от майчината кръв. Ако транспортът на кислород е нарушен на всеки етап, настъпва кислородно гладуване на плода, развива се хипоксия.

Феталната хипоксия е опасно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса и корекция на здравето на бременната жена, за да се предотврати развитието на усложнения и да се запази живота и здравето на плода.

Причини

Развитието на хипоксия се провокира от много фактори, поради което не винаги е възможно ясно да се посочи причината и да се изключи предварително. Има фактори и рискове за развитието на хипоксия, относителни причини, които се идентифицират преди настъпването на опасно състояние. Именно в борбата срещу тях е насочена превантивната работа на акушер-гинеколога и самата бременна жена.

Феталната хипоксия се развива с появата на редица фактори, свързани със здравословното състояние на майката, плода или увреждането на плацентата.

Най-честите причини за хипоксия:

 • анемия;
 • артериална хипертония;
 • сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и други заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • бъбречно заболяване, хронична бъбречна недостатъчност;
 • респираторни заболявания - бронхит, туберкулоза, белодробен емфизем, онкология и др.;
 • бронхиална астма;
 • заболявания на имунната система, имунодефицит;
 • диабет;
 • ендокринни заболявания;
 • многоплодна бременност;
 • ППИ;
 • токсикоза;
 • алиментарна дистрофия, изтощение поради липса на хранене на майката и др..

Недостатъчното снабдяване на плода с кислород се провокира от хронична интоксикация, включително индустриална интоксикация (следователно е изключително нежелателно бременните жени да работят в производство с високи емисии на вредни вещества в атмосферата, в производството на бои и лакове, в много предприятия, където има контакт с голямо количество вредни вещества). Други източници на хронична интоксикация на тялото на майката и в резултат на плода - злоупотреба с алкохол, никотин и наркомания.

От страна на здравето на плода, причините за хипоксия могат да бъдат:

 • вродени генетично обусловени аномалии;
 • хемолитична болест;
 • вътрематочна инфекция;
 • заплитане на пъпната връв;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • компресия на главата;
 • вътрематочна травма.

Rh-конфликт с различен Rh фактор при майката и нероденото дете обикновено се открива при втората и следващите бременности, ако майката и първото дете вече са имали различни Rh фактори. Ако Rh факторите на майката и първото дете съвпадат, тогава вероятността от Rh конфликт по време на втората бременност не е толкова голяма.

След 6-11 седмици от бременността хипоксията провокира нарушения във формирането на мозъка и централната нервна система, нарушения в структурата на кръвоносните съдове и кръвно-мозъчната бариера. Проблемите с узряването и формирането могат да засегнат бъбреците, скелета, сърцето, белите дробове, червата и други органи.

Хипоксията не винаги води до сериозни проблеми. Краткосрочното и незначително гладуване с кислород се компенсира успешно през следващите седмици, но ако хипоксията стане хронична или продължителна, рискът от усложнения се увеличава многократно.

Класификация

Според продължителността на курса и скоростта на развитие, хипоксията обикновено се разделя на остра и хронична.

Острата хипоксия се наблюдава по-често при усложнен тежък труд и е свързана с продължителен или, обратно, бърз труд, пролапс или натискане на пъпната връв, продължително фиксиране и притискане на главата. Остра хипоксия се развива с отлепване на плацентата и руптура на матката.

Хроничната хипоксия е свързана с дългосрочно увреждане на снабдяването на плода с кислород. Всеки от тези фактори провокира нарушение на кръвоснабдяването на плода чрез плацентата или изчерпване на кислорода в кръвта, нарушена абсорбция на кислород от плода. Всичко това води до развитие на хронична хипоксия и нейните усложнения..

Скала на Апгар

През 1952 г. американският лекар Вирджиния Апгар предлага скала за оценка на състоянието на новороденото в първите минути след раждането.

Ниските резултати по скалата на Апгар не винаги се дължат на хипоксията на плода или новороденото, но много често лошото състояние на новороденото се дължи на кислородния глад.

Според скалата на Apgar пет обективни критерия подлежат на оценка от 1 до 3 точки:

 1. Оцветяване на кожата.
 2. Сърдечен ритъм.
 3. Рефлекторна дейност.
 4. Мускулен тонус.
 5. Дъх.

Резултат от 8-10 точки се счита за отличен, това е норма, когато не е нужно да се притеснявате за здравето на бебето си. Резултат от 4–7 точки изисква внимание от акушер-гинеколога. Преоценката се извършва пет минути след раждането. Обикновено се повишава до 8-10 точки, ако не, тогава се изисква внимателен преглед на бебето от неонатолог и решение за допълнителни мерки. Това е умерена хипоксия, която се нуждае от компенсация, но обикновено не води до сериозни последици. 0-3 точки - асфиксия, тежка хипоксия, изискващи спешни мерки, реанимация.

Симптоми

През първите седмици е много трудно да се разпознае хипоксията, тя практически не се проявява по никакъв начин. Наличието на рискови фактори принуждава жена и акушер-гинеколог с повишено внимание да следят здравето на бъдещата майка, да направят индиректна оценка на състоянието на плода. Необходимо е да се компенсира възможната анемия, да се осигури адекватно хранене, почивка и престой на чист въздух.

След 20-та седмица вече узряващият плод започва активен живот, според тежестта и интензивността на който може да се прецени състоянието му. Ако плодът внезапно стане по-малко активен, движи се по-малко и "рита", тогава това може да означава началото на развитието на кислороден глад, трябва незабавно да се консултирате с лекар за пълна диагноза.

Началните етапи от развитието на хипоксия се проявяват с тахикардия - увеличаване на сърдечната честота. Прогресията на кислородния глад се доказва от брадикардия (намаляване на пулса) и намалена активност, сърдечните тонове се заглушават. В амниотичната течност могат да се появят примеси от оригинални изпражнения, меконий. Това показва тежка фетална хипоксия и изисква спешни мерки за спасяване на живота на нероденото дете..

Диагностика

При първите признаци на хипоксия лекарят извършва аускултация на сърдечни тонове и сърдечна честота на плода. При тежки симптоми на тахикардия или брадикардия е необходимо допълнително целенасочено изследване.

Кардиотокографията и фонокардиографията могат да определят сърдечната честота на плода, неговата активност. Използвайки доплерометрия на утероплацентарния кръвен поток, е възможно да се оцени състоянието на кръвоснабдяването на плода поради скоростта и характеристиките на кръвния поток в пъпната връв и плацента съдовото легло. Ултразвуковото изследване разкрива забавяне в развитието и растежа на плода, инхибиране на двигателната активност. Високото или ниското ниво на водата са косвени доказателства и предразполагащи фактори за развитието на кислороден глад..

Благодарение на амниоскопията и амниоцентезата е възможно да се оцени околоплодната течност, нейният цвят, прозрачност, наличието на примеси и да се направят биохимични тестове.

Лечение

Когато диагностицира фетална хипоксия, жената се нуждае от хоспитализация. Борбата с акушерско-гинекологичните и соматичните патологии на бременна жена и корекция на фетоплацентарното кръвообращение се извършва на стационарен принцип. Изисква се пълноценна почивка, добро хранене, изключване на всякакви външни дразнители.

За коригиране на хипертоничност на матката се предписват папаверин, аминофилин, дротаверин и други спазмолитични лекарства. За намаляване на съдовото съсирване на кръвта - дипиридамол, пентоксифилин и др..

Лекарства, които спомагат за нормализирането на вътреклетъчната пропускливост - витамини Е, С, В6, глюкоза, глутаминова киселина, антиоксиданти, невропротектори.

Като допълнителен метод на лечение и с цел профилактика се предписват НЛО, дихателна гимнастика, индуктотермия.

След раждането всички деца подлежат на постоянен надзор от невролог, педиатър, по показания - от ортопед, детски кардиолог, детски гинеколог, логопед, детски психиатър.

Правилната и навременна профилактика на феталната хипоксия се състои в предварителния подбор на акушерството и правилното управление на раждането, постоянен мониторинг на състоянието на бременната жена и предотвратяване на раждания и вътрематочни инфекции, но на първо място е необходимо да се обърне дължимото внимание на събирането на анамнезата на жената и нейното изследване.

Фетална хипоксия: симптоми

Симптоми на фетална хипоксия

Фетална хипоксия какъв вид явление е известно на много бъдещи майки. Кислородният глад е диагноза, която плаши много бременни жени. Освен това тази диагноза често се поставя неразумно и се предписва безполезно лечение. Нека да определим как да определим фетална хипоксия, с помощта на какви изследвания и ръководени от какви симптоми.

Бъдещата майка сама може да подозира, че нещо не е наред от втората половина на бременността, когато започва да усеща движенията на бебето. Трябва много внимателно да наблюдавате честотата на движенията. Трябва да има поне 10 такива на ден, има се предвид поне 10 епизода. Например, едно дете се разбърква от няколко минути - това е един епизод. След това, час по-късно, още няколко минути - втори епизод и т. Н. Има мнение, че повишената честота на движенията, както и така наречените "хълцания" на детето, са симптомите на фетална хипоксия, но лекарите казват, че, напротив, намалява броят на движенията и като цяло тяхното отсъствие.

Ако се подозира патология, на жената се препоръчва да направи CTG - това е абсолютно безболезнена процедура, при която с помощта на сензор се записва сърдечния ритъм на плода. Опитен специалист, който е направил преписа, ще може да каже точно как се чувства детето. CTG обикновено се прави не само по време на бременност и при съмнение за хипоксия, но и като рутинна процедура по време на раждане..

Друг начин за проследяване работата на сърцето и като цяло кръвоснабдяването в плацентата и пъпната връв е доплер сонография. Тази процедура се извършва на оборудване за конвенционален ултразвук и продължава приблизително същото.

Също така, лекар, който го слуша през коремната стена с помощта на акушерски стетоскоп, може да подозира, че нещо не е наред със сърдечната честота. Приглушен сърдечен ритъм се появява само ако плацентата е разположена по протежение на предната стена. По сърдечния ритъм можете да определите в каква позиция е плодът в матката, дали е сам там (веднъж по този начин жените са били диагностицирани с многоплодна бременност). Сърдечният ритъм започва да се чува ясно през коремната стена от втората половина на бременността. Но дори в края е малко вероятно да можете сами да чуете сърдечния ритъм на бебето с помощта на фонендоскоп. Рязко намаляване на сърдечната честота - това също са признаци на фетална хипоксия. За щастие лекарят слуша сърцето на бебето при всяко посещение на жената, така че може да се подозира хроничен процес на ранен етап.

Освен това лекарите обръщат внимание на ехографските находки. Патологията на плацентата може косвено да говори за хипоксия - нейната дебелина е твърде голяма или, напротив, твърде малка за срока, както и нейното отлепване и преждевременно узряване. При такива диагнози жените често се поставят в болница с профилактична цел..

Също така, феталната хипоксия дава симптоми в случай на гестоза на майката, захарен диабет, със силна кашлица (особено при магарешка кашлица), бронхиална астма, с продължителен престой в задушно помещение, легнало по гръб (кухината на вената се изстисква) и т.н..

Последиците от феталната хипоксия варират в зависимост от това дали това състояние е остро или хронично. Например при преждевременно узряване на плацентата или пушене на жена по време на бременност плодът редовно липсва кислород, но тази липса не е толкова очевидна, че да нанесе фатален удар. Децата, страдащи от вътрематочна хипоксия за дълго време, често се раждат слаби, с малък ръст, тегло, дори ако са доносени. Много по-тежка е острата хипоксия. Например при пълно преждевременно отлепване на плацентата плодът може да умре от липса на кислород за няколко минути. При отлепване на плацентата връзката между майката и детето се нарушава. При остра хипоксия е необходимо спешно цезарово сечение. Това е единственият начин да спасите детето..

И ако понякога е невъзможно да се предотврати остра фетална хипоксия, тогава с хроничната може успешно да се справи. Първо, трябва да се отървете от лошите навици и, ако е възможно, да бъдете на открито, доколкото е възможно. На второ място, да посещавате редовно лекар и да правите всички необходими изследвания и прегледи в точното време. Трето, уверете се, че в храната има достатъчно богати на желязо храни (за да се избегне желязодефицитна анемия - честа причина за хронична фетална хипоксия). И четвърто, не забравяйте да кажете на Вашия лекар за Вашите респираторни заболявания и други хронични заболявания на различни телесни системи, ако има такива..

Как самостоятелно да се определи фетална хипоксия по време на бременност?

Приятел казва, че когато бебето е много активно в стомаха, това означава, че се чувства зле, това е хипоксия. Как, без лекар, можете да определите неговите признаци?

Кислородният глад е опасно състояние за дете. Още през втората половина на бременността самата бъдеща майка може да диагностицира, че нещо не е наред с бебето, може би става въпрос за хипоксия. Честотата на движенията може да каже за това. Най-малко 10 такива епизода на ден се считат за норма. Повишаването им се счита за признак на хипоксия. Но намаляването на броя на движенията, тяхното отсъствие също може да бъде сигнал за такава неприятност. За да разсее или потвърди съмненията, на бъдещата майка се препоръчва да се подложи на процедура за кардитокография. То е напълно безболезнено. Специален сензор на устройството записва сърдечния ритъм на нероденото дете, след което специалистът дешифрира и определя състоянието на плода. Между другото, такава диагностична процедура по време на раждането на дете се извършва не само със съмнения за кислороден глад, но и по план. Друг начин за наблюдение на работата на сърцето на плода и притока на кръв в плацентата е доплер сонография. Извършва се на ултразвуков апарат.

Наблюдаващият акушер прослушва сърдечния ритъм на бъдещото бебе през коремната стена още през втората половина на срока. Той прави това с акушерски стетоскоп. Ако лекарят подозира симптоми на неприятности, той незабавно ще предпише доплер или кардиотокография. Акушерът слуша сърдечния ритъм на детето по време на всяко планирано и непланирано посещение на жената на консултацията. Да му кажете, че има признаци на хипоксия, резултатите от ултразвуково изследване, по-специално патологията на мястото на детето, ускореното му съзряване или ексфолиране, могат. Тогава бъдещата майка определено е хоспитализирана и при спешна нужда се прави непланирана коремна операция - цезарово сечение.

Както показва акушерската практика, хипоксията почти винаги се проявява при захарен диабет и гестоза, тежка кашлица и бронхиална астма при бременна жена. Ако жената пуши, тогава плодът изпитва хронична хипоксия. Той се ражда слаб, с поднормено тегло, дори когато е доносен. Състоянието на остра хипоксия обаче е много по-опасно за нероденото дете, поради което то може да умре вътреутробно само за няколко минути.

Фетална хипоксия: симптоми и лечение

Феталната хипоксия (ниско съдържание на кислород) е патологично състояние на ембриона, което се проявява както по време на вътрематочното развитие, така и по време на раждането. Феталната хипоксия по време на бременност е опасна поради промени във функционирането на жизненоважни органи. Това състояние може да доведе до необратими последици - на първо място, патологията на централната нервна система (централната нервна система е най-чувствителна към липса на кислород). Хипоксията се диагностицира при 10 - 11% от случаите на бременност и само половината от случаите завършват с благоприятен изход - раждането на здраво дете.

Етапи и степени на фетална хипоксия

В зависимост от продължителността на въздействието на увреждащите фактори върху тялото на детето, както и от скоростта на развитие, се разграничават остри и хронични етапи на фетална хипоксия.

Острата фетална хипоксия е следствие от остра и изразена липса на кислород в плода. Най-често се развива поради ненормалния ход на раждането. Остра фетална хипоксия може да се развие в резултат на задушаване по време на раждане, тежка загуба на маточна кръв, притискане на главата на бебето. Причината за задушаване (задушаване) може да бъде заплитането на пъпната връв около шията на плода. В този случай кислородът почти напълно престава да тече към плода, поради което е важно да се реагира бързо, когато се открие този синдром. Бързата реакция от лекарите може да доведе до благоприятен изход от раждането и да предотврати опасните последици от острата фетална хипоксия. По време на бременност причината за липсата на кислород може да бъде твърде рано отлепване на плацентата или руптура на матката..

Хронична вътрематочна фетална хипоксия възниква поради продължителен дефицит на кислород. За разлика от острия ход на заболяването, в хроничния стадий липсата на кислород е по-умерена. Хроничната фетална хипоксия се формира постепенно, причината може да бъде патология на плацентата или заболявания на майчиното тяло.

В зависимост от тежестта и тежестта на кислородния дефицит се различават следните степени на вътреутробна и вътреродна фетална хипоксия:

 • светлина (единствената причина за синдрома може да бъде повишената физическа активност);
 • умерена (прояви на липса на кислород се появяват през периода на почивка);
 • тежки (интензивно изразени признаци на недостиг на кислород, заплашващи тежки последици);
 • критичен (шок или кома със заплаха от смърт).

В зависимост от способността на ембриона да се адаптира и неговите компенсаторни възможности се разграничават компенсирани, частично компенсирани и декомпенсирани степени на хипоксия. В зависимост от степента на недостиг на кислород, симптомите на това състояние могат да се различават..

 • При компенсирана хипоксия (начален стадий на фетална хипоксия) настъпват интензивни движения на плода. Поради факта, че способността на матката и плацентата да се адаптират позволява на ембриона да се развива нормално в бъдеще, това състояние (с навременна диагностика и терапия) не се счита за опасно за здравето и живота на детето.
 • Частично - компенсирана хипоксия възниква поради продължителна липса на кислород. Тази степен се характеризира с почти пълна липса на способност за адаптация. Рискът от нарушения във функционирането на органите на плода е много голям.
 • При декомпенсация адаптивните възможности на организма се изчерпват. Работата на органите и системите на ембриона е нарушена, възможен е летален изход.

Причини за развитие на фетална хипоксия

Причината за фетална хипоксия по време на бременност може да бъде цял комплекс от патологични процеси. Те могат да бъдат локализирани не само в майчиното тяло или плацентата (през които ембрионът получава кислород), но и в самия плод..

По време на вътрематочното развитие бебето не може да диша самостоятелно. Белите му дробове не са отворени и пълни с течност и той получава кислород от майка си през плацентата. Чрез свързаните съдове на матката и плацентата хранителните вещества (включително кислородът) се прехвърлят от бъдещата майка към детето. В случай на недостиг на някой от елементите, не само бременната жена, но и плодът ще усети неговия дефицит.

Причините за вътрематочна фетална хипоксия могат да бъдат:

 • Болести на бъдещата майка. Те включват патологии на сърдечно-съдовата система, нарушения в работата на отделителната и дихателната системи. Нелекуваните полово предавани инфекции и многоплодната бременност също увеличават риска на детето да развие патология. Ако бъдещата майка страда от захарен диабет или изпитва тежка токсикоза, вероятността от липса на кислород се увеличава.
 • Анемия при бременна жена. Поради намаленото количество хемоглобин, способността на еритроцитите да доставят кислород до тъканите намалява, което е причина за развитието на патология.
 • Лоши навици на бременна жена. Зависимостта от алкохолни напитки, никотин и наркотични вещества значително увеличава риска от развитие на патология в ембриона.
 • Условия на работа на бъдещата майка. Ако бременна жена работи в стая с липса на кислород или рядко е на открито, това може да се отрази негативно на здравето на нероденото дете..
 • Фактори, свързани с дезорганизацията на работата на фетално - плацентарния кръвен поток. Нарушенията на кръвообращението често са свързани с риска от спонтанен аборт. Патологичните процеси, локализирани в плацентата или пъпната връв, продължителна бременност или необичаен труд също могат да провокират липса на кислород в плода.
 • Хемолитична болест на ембриона (възниква поради Rh несъвместимост).
 • Вътрематочна фетална инфекция.
 • Прекалено много или недостатъчно околоплодна течност. Това не са фактор, който пряко провокира липса на кислород, но могат да причинят усложнения, които могат да причинят хипоксия..

Симптоми на фетална хипоксия

Феталната хипоксия най-често се проявява през втория или третия триместър на бременността, тъй като нуждата от кислород се увеличава в по-късните етапи.

Бъдещата майка може самостоятелно да подозира фетална хипоксия, като в този случай откриването на първоначалните признаци на недостиг на кислород и навременното лечение може да даде шанс за развитието на здраво дете. За да направите това, от момента на събуждането (от четвъртия месец на бременността) е необходимо да преброите епизодите на активността на детето - трябва да има десет или повече. Твърде редки движения на ембриона в средния и късния стадий на бременността са опасен знак, затова е изключително важно бъдещата майка да знае как да разпознае феталната хипоксия.

Основният симптом на феталната хипоксия е учестен пулс. Нарушаването на кръвообращението по време на хипоксия допринася за краткосрочно ускоряване на сърдечната честота на плода и повишаване на кръвното налягане, последвано от забавяне на сърдечния ритъм и намаляване на налягането.

При недостиг на кислород кръвта на детето става по-плътна, което е придружено от оток на тъканите. Развива се отказ на много органи и системи, което може да причини вътречерепна травма, задушаване и дори вътрематочна смърт.

Как да определим фетална хипоксия по време на бременност

Ако подозирате липса на кислород у детето, бъдещата майка трябва да се свърже с гинеколога, който води бременността, възможно най-скоро. С помощта на специален акушерски стетоскоп лекарят оценява сърдечната честота, честотата на ударите и определя тяхната звучност.

Едва ли е възможно да се определи независимо феталната хипоксия по-рано от осемнадесетата седмица на бременността, тъй като бъдещата майка практически не чувства детето. Следователно се използват инструментални методи за откриване на недостиг на кислород..

Съвременната медицина е в състояние да определи наличието на фетална хипоксия чрез CTG. Кардиотокографията дава възможност да се регистрират сърдечната честота и двигателната активност на детето:

 • Преди натоварването се записва сърдечната честота на плода. Диагнозата „хронична фетална хипоксия“ се потвърждава, ако след повишена физическа активност при майката сърдечната честота на детето е монотонна или се наблюдава аритмия. Обикновено след тест за функционално упражнение сърдечната честота е 115 - 160 удара в минута.
 • За определяне на недостиг на кислород с помощта на кардиотокография се използва студ. При нормално детско развитие сърдечната честота се намалява с десет удара в минута. При наличие на хипоксия не настъпват промени.
 • Също така, в случай на патологично състояние, плодът не реагира по никакъв начин на задържането на дъха на майката при издишване и вдишване. Обикновено сърдечната честота трябва да се увеличава или намалява съответно със седем единици.

Окситоцинът се използва и за определяне на дефицит на кислород при дете. Тестът за окситоцин се състои във въвеждането на един милилитър окситоцин с глюкоза на бъдещата майка, след което по време на нормалния ход на бременността и развитието на детето не настъпват промени. Ако има кислородно гладуване на плода, синусовият ритъм на сърцето се променя..

За определяне на фетална хипоксия по време на раждане се използват както фонокардиография, така и CTG. В допълнение към тези методи, кислородният глад на плода се определя с помощта на доплер ултразвук (изследва се кръвотока в матката, пъпната връв и кръвния поток на ембриона), плацентография и фетометрия. Използва се и амниоцентеза (същността на този метод е да се изследва обемът, цветът и съставът на околоплодните води), което ви позволява да идентифицирате патологичния процес. Друг метод за откриване на липса на кислород е кордоцентезата, чиято същност е да се анализира състава на кръвта.

Лечение на фетална хипоксия по време на бременност

С лечението на фетална хипоксия трябва да се занимава само подходящ специалист, който трябва да се свърже незабавно при съмнение за патология. В случай на откриване на кислороден глад на ембриона, бъдещата майка в повечето случаи е хоспитализирана.

Терапията с кислороден глад трябва да бъде цялостна. Необходимо е да се излекува болестта на майката, довела до недостиг на кислород при бебето. Освен това е необходимо да се възстанови нормалната плацентарна и маточна циркулация. За това на бъдещата майка се показва почивка в леглото и почивка..

Лекарите предписват лекарства за бременни жени, които намаляват контрактилитета на матката. Хипертоничността на матката се намалява чрез супозитории, съдържащи таблетки папаверин и дротаверин (no-shpa). В спешни случаи на фетална хипоксия (със заплаха от преждевременно раждане), Ginipral се предписва в капкомери.

Кръвообращението може да се подобри чрез лекарства, които намаляват вискозитета на кръвта (ацетилсалицилова киселина в ниски дози, дипиридамол, реополиглюцин), тъй като те спомагат за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци и подобряване на притока на кръв в малки съдове. Благодарение на тази способност кислородът по-лесно прониква през плацентата към бебето..

При лечението на хронична фетална хипоксия се предписват лекарства, които подобряват пропускливостта и метаболизма в клетките (витамин С, токоферол и глюкоза).

В случай на неефективност на комплексната терапия и съществува заплаха за живота на плода е необходимо спешно раждане. За период от повече от двадесет и осем седмици и при поддържане на фетална хипоксия след терапевтични мерки е показано цезарово сечение.

Ако по време на раждане се развие остра хипоксия, трябва да се вземат мерки за реанимация. Родилката трябва да получава кислород чрез вдишване чрез маска.

Последици от феталната хипоксия

Последицата от хроничната фетална хипоксия с ненавременна реакция (или липса на такава) на майката и лекуващия лекар може да бъде сериозно забавяне в развитието и смущения в здравето на детето в бъдеще. Тежката форма на кислороден глад води до дисфункция на много органи и системи, тежки патологии на сърдечно-съдовата и дихателната системи, стомашно-чревния тракт и централната нервна система. Важно е обаче да се разбере, че в повечето случаи, за разлика от острия недостиг на кислород, хроничният може да бъде предотвратен чрез вземане на необходимите мерки навреме..

Острият кислороден глад е много по-опасен от хроничния, тъй като не се развива постепенно и значително застрашава живота на плода. Последицата от острата фетална хипоксия може дори да бъде летален изход, например, ако бебето погълне околоплодната течност по време на раждането. И в случай на пълно преждевременно отлепване на плацентата, поради липсата на комуникация между майката и детето, плодът може да умре за няколко минути.

Профилактика на фетална хипоксия

Много важна стъпка, която ще помогне да се избегне фетална хипоксия по време на бременност, е отговорността към вашата позиция на бъдещата майка. Когато планирате бременност, е необходимо да излекувате заболявания на репродуктивните органи, да се храните правилно (особено важно е да ядете храни, богати на желязо, за да се избегне анемия) и да се откажете от лошите навици. Жената трябва редовно да посещава лекар, водещ бременност, за превантивни прегледи и предотвратяване на фетални патологии. Здравословният начин на живот, адекватният сън и чистият въздух ще помогнат за намаляване на риска от кислороден глад за вашето бебе.

Предотвратяването на патологията не дава 100% гаранция, че кислородният глад няма да се развие, но може значително да намали риска от появата му.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Фетална хипоксия: бележка за бъдещи майки

Нито една майка по света не иска да чуе от лекар тези две думи - „фетална хипоксия“. Въпреки че самата хипоксия не се разглежда като независимо заболяване, тя е придружена от много сериозни патологии в развитието на плода. Нека разберем какви отклонения в развитието на бебето са свързани с хронична липса на кислород и как да ги лекуваме.

Въведение: за хипоксията като цяло

Хипоксията в общия смисъл е кислородно гладуване на органи. Във въздуха, в кръвта има по-малко кислород, което означава, че има и по-малко кислород в органите - хипоксия. В кръвта има много кислород, но клетките на органите са спрели да го асимилират или самата кръв е спряла да тече към органа - отново хипоксия.

Хипоксията може да бъде хронична или остра. Хроничният се развива бавно в продължение на месеци. Например, те живееха известно време в планините с въздух и по навик „хващаха“ хронична хипоксия. И те стиснаха пръста с турникет, спряха напълно кръвоснабдяването му - и остра хипоксия ще се развие след няколко минути.

Най-опасна е церебралната хипоксия. При възрастни мозъчната хипоксия обикновено е хронична. Поради това се появява синдром на хроничната умора, имунитетът намалява, сънят се влошава и цялостното благосъстояние.

При плода последиците от хипоксията са много по-сериозни. Но преди да преминем към последствията, нека поговорим за причините за вътрематочната хипоксия..

Защо възниква фетална хипоксия?

Причините за вътрематочна хипоксия могат да бъдат разделени на три блока:

 1. Болести на майката
 2. Лоши навици на майката
 3. Патологии по време на бременност

Нека да преминем бързо към всеки от тях..

Болести на майката
Ако бъдещата майка не получава достатъчно кислород, това означава, че на плода също липсва. Някои системни заболявания на майката увеличават вероятността от кислороден глад.

Например, желязодефицитната анемия е една от основните причини за фетална хипоксия. Той нарушава работата на хемоглобина - специален протеин носител в кръвните клетки. Поради това се нарушава доставката на кислород в тялото..

Други рискови фактори са заболявания на сърдечно-съдовата система. Те могат да причинят спазъм на съдовете, което от своя страна сериозно засяга кръвоснабдяването на органите. Ако кръвоснабдяването на плода се влоши поради спазми, плодът ще получи по-малко кислород..

Също така, причината за феталната хипоксия може да бъде пиелонефрит и други заболявания на отделителната система, хронични заболявания на дихателната система (бронхиална астма, бронхит), захарен диабет.

Лоши навици на майката
Всички дихателни тръби в белите дробове завършват с малък балон, наречен алвеоли. В белите дробове има хиляди такива мехурчета. И всеки от тях е оплетен в тънки капиляри. Кислородът преминава през алвеоларно-капилярната мембрана от въздуха в кръвта.

За да се прехвърли кислородът бързо и ефективно, вътрешната повърхност на алвеолите е покрита със специален лубрикант. Когато се консумира алкохол, алкохолните пари при издишване преминават през тази смазка и я втечняват. Преносът на кислород се нарушава - хипоксията се появява при майката, а следователно и при плода. Да не говорим за другите последици, които алкохолът заплашва нероденото бебе.

Цигарите също увеличават липсата на кислород. Катранът в тютюневия дим запушва алвеолите и нарушава синтеза на белодробна смазка. Майка, която пуши, винаги е в състояние на хипоксия, както и нейният плод.

Патологии по време на бременност
Говорим за анормално развитие на плацентата и пъпната връв, преждевременно отлепване на плацентата, повишен тонус на матката, продължителна бременност и други отклонения от нормалния ход на бременността. Всичко това са най-честите и най-опасните причини за фетална хипоксия..

Преди това всички причини бяха свързани с майчиния организъм. Но вътрематочната хипоксия може да бъде причинена и от патологии на самия плод. Например инфекцията му в утробата или малформации.

Отделно си струва да се отбележи рискът при Rh-конфликт между кръвта на майката и плода. Може да причини хемолитична болест. И последствията от това са не само фетална хипоксия, но и сериозни здравословни проблеми на самата майка..

Защо вътрематочната хипоксия е опасна?

При хипоксия кислородът в тялото на бебето се консумира съгласно авариен план. Първо - жизненоважните органи (сърце, надбъбречни жлези, мозъчна тъкан), след това - всички останали. Следователно, по време на фетална хипоксия, неговият стомашно-чревен тракт, бъбреците, белите дробове и кожата остават в гладна кислородна дажба. И именно в развитието на тези органи трябва да се очакват първите отклонения.


Ако вътрематочната хипоксия е била хронична, тогава след раждането детето може да има проблеми с адаптацията към външни стимули. Те обикновено се проявяват чрез признаци като неравномерно дишане, задържане на течности, спазми, лош апетит, честа регургитация, неспокоен сън, настроение.


В по-късните етапи може да причини сериозни нарушения в централната нервна система на бебето: епилепсия, увреждане на черепните нерви, нарушения на психичното развитие и дори хидроцефалия. Хидроцефалията от своя страна често води до тортиколис (деформация на шията при новородени). Това се случва, защото бебето има главоболие поради хидроцефалия и се опитва да го обърне, така че болката да отшуми.
С отделянето на плацентата кислородният глад се развива толкова бързо, че детето може да умре поради остра хипоксия.

Как да разберем, че плодът има хипоксия

Дърпането на бебето в стомаха е радостно събитие за мама. Но ако треперенето е твърде грубо и насилствено, те могат да причинят дискомфорт или дори болка. И това е първият алармен звънец: твърде активните движения на плода са първият симптом на хипоксия. Така бебето рефлекторно се опитва да увеличи притока на кръв към себе си. Следващият симптом на фетална хипоксия е, напротив, отслабване на треперенето до пълно изчезване.
Скоростта на фетална подвижност е най-малко 10 движения за 12 часа.

Лекарите съветват да се водят записи на неговата дейност, като се започне от период от 28 седмици. Ако бъдещата майка е забелязала, че първоначално детето се движи активно и след това замръзва за дълго време, по-добре е да отидете на лекар.

Акушерите разполагат с цял набор от методи за определяне на фетална хипоксия:

 1. Слушане на сърдечни тонове на плода със стетоскоп. По този начин лекарите оценяват сърдечната честота на бъдещото бебе, техния ритъм, наличието на външен шум..
 2. Ако има дори и най-малкото съмнение за хипоксия, кардиотокографията се извършва с помощта на ултразвуков сензор. С този метод лекарят може да оцени сърдечната честота по различни параметри..
 3. Анализ на феталната циркулация с помощта на доплерометрия. Този метод открива аномалии в кръвния поток между майката и плода. Тя ви позволява да оцените кръвообращението във всички части на кръвоносната система на плода.
 4. ЕКГ също може да разкаже много за състоянието на плода..
 5. Лекарите използват и стандартни биохимични и хормонални кръвни тестове за майката..
 6. Освен това, ако се подозира фетална хипоксия, лекарите вземат околоплодна течност за анализ. Ако в тях се открие меконий (оригинални изпражнения), това е признак на вътрематочна хипоксия. Това се дължи на факта, че поради недостатъчно снабдяване с кислород мускулите на ректума на плода се отпускат и меконийът навлиза в околоплодната течност.

Заключение: какво да правим с фетална хипоксия

Ако всички тестове в болницата все още дават разочароващ резултат и лекарят приема наличието на вътрематочна хипоксия, жената трябва да бъде изпратена в болницата за допълнителни изследвания и евентуално терапия. По принцип, ако състоянието на плода позволява същите мерки да се вземат у дома, тогава лекарят може да го пусне да се прибере..

Повтаряме: феталната хипоксия е сериозен въпрос и лечението й се извършва изключително под наблюдението на лекуващия лекар. Следователно, нито в тази статия, нито в която и да е друга, ще намерите готови рецепти за лечение на вътрематочна хипоксия. Максимум - кратко напомняне за терапевтични и превантивни мерки:

 • Пълна почивка на бъдещата майка, почивката в леглото е строго необходима. Препоръчително е да лежите главно от лявата страна..
 • Целта на лечението е да осигури на бебето нормално кръвоснабдяване. Специфични методи на лечение се избират, след като се определят причините за хипоксията и степента на нарушенията в развитието на плода..
 • Лекарствата, които обикновено се предписват при фетална хипоксия, намаляват вискозитета на кръвта, подобряват кръвоснабдяването на плацентата и нормализират метаболизма между тялото на майката и плода.
 • Ако лечението не даде положителни промени и хипоксията продължава да прогресира, тогава лекарите могат да отидат на операция. Важен момент: цезарово сечение е възможно само за период от 28 седмици или повече.
 • Превенцията на фетална хипоксия задължително трябва да включва пълно отхвърляне на лошите навици. Вместо това - здравословен начин на живот, чести разходки на чист въздух, балансирано хранене, разумна физическа активност без преумора.
 • Няма да можете да ходите през улицата през цялото време; бъдещата майка все още прекарва по-голямата част от времето на закрито. Ето защо има смисъл да се погрижите за чистия въздух в апартамента. Най-бързият и рентабилен вариант е инсталирането на компактна битова вентилационна вентилация в спалнята, например дишач.
 • Очевиден съвет, но човек не може да не го изрази: по време на бременност е задължително да се регистрирате в предродилна клиника. Колкото по-скоро, толкова по-добре. А за всички отклонения, описани в тази статия, трябва незабавно да говорите с Вашия лекар. Колкото по-рано се открие хипоксия, толкова по-лесно се избягват нейните усложнения..
 • Предотвратяването на желязодефицитна анемия е много важно. Спомнете си: това е една от основните причини за фетална хипоксия..
 • Ако сте диагностицирани с хронична вътрематочна хипоксия, няма нужда да се паникьосвате. Необходимо е редовно да се провежда кардиомоторно наблюдение на плода. Така рискът от възможни усложнения е сведен до минимум..